Měsíčník informací ze života našeho domova. Březen 2019

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měsíčník informací ze života našeho domova. Březen 2019"

Transkript

1 Měsíčník informací ze života našeho domova. Březen 2019 Motto: Těžký není kříž, který nám posílá Bůh, těžký je jenom ten kříž, který jsme si vzali sami proti jeho vůli. Moravské přísloví

2 10. výročí zahájení provozu Domova seniorů Havířov, p. o., střediska Helios Oslavám 10. výročí předcházely velkolepé přípravy: Kuchařky nejprve nakupovaly potřebné ingredience a pak už pekly, smažily, vařily ve velkém. Měly opravdu hodně napilno: nachystat dopolední raut pro pozvaných 60 hostů, připravit slavnostní oběd pro zaměstnance i uživatele, uživatelům na večer nachystat obložené talíře a pak ještě připravovat raut na večerní posezení pro zaměstnance. Na místě nutno podotknout, že se jim všem povedlo, vše velmi dobře vypadalo a dle ohlasů také chutnalo! Našemu stravovacímu úseku všem kuchařkám patří velké poděkování za to, jak den D i dny předtím zvládly, a to ještě i s úsměvem na rtech. DĚKUJEME!!!

3 Aktivizační pracovnice hned od začátku roku začaly pilně pracovat na přípravě výzdoby jídelny: dohodnout se, v jakém duchu a v jakých barvách se bude vše odehrávat. Po vzájemné dohodě následovalo několik nákupů a pak hned hurá s chutí do práce: vyrobit velké množství pomponů z ubrousků, vázičky pro květinovou výzdobu, čarovnou desítku. Samotná výzdoba jídelny jim zabrala celý den, a ještě ráno před vypuknutím akce probíhaly poslední úpravy. Mezitím ještě s uživateli napekly rolády jako zákusek pro všechny uživatele ke kávě či čaji. Aktivizačním pracovnicím děkuji za zdárné zvládnutí příprav a následně i za hladký průběh celého dne! V den oslav měla každá pracovnice sociálního útvaru svůj úkol: Radka měla na starosti šatnu pro návštěvy, Nikol prodejní výstavu výrobků uživatelů, Olga měla připravený k prohlídce celý aktivizační suterén, Ivana zase doprovázela po patrech harmonikáře pana Piskoře. Sociální pracovnice Andrea a Denisa zajišťovaly prohlídku střediska pro zájemce návštěvníky. Jsem velmi ráda, že nám mohly přijít vypomoci s obsluhou hostů naše praktikantky studentky 4. ročníku Střední školy z Havířova Prostřední Suché: Kristýna, Kamila a Barbora, za což jim patří velký dík. Jedinečný hlas Kristýny, když zahájila oslavy písní Whitney Houston I will always love you stál za to, až běhal mráz po zádech! Kluci z údržby museli několikrát během dne ustavovat jídelnu dle aktuálního programu. Pan ředitel během dopoledního programu uvítal přítomné hosty a připravil si úvodní slovo k historii zahájení provozu střediska Helios.

4 Ve své řeči rovněž poděkoval nejenom všem zaměstnancům, ale i uživatelům střediska. Babky z Heliosu jak si naše ženy + jeden muž říkají, secvičili dopolední program pro hosty v podobě pásma písní a básní. Na tvářích hostů bylo vidět, že se jim program líbí a některé písně si společně s uživateli s chutí zazpívali. Odpolední část programu pro uživatele zahájil pan ředitel přivítáním všech přítomných a rovněž také předal kytici uživatelce paní Boženě Chovancové, která nastoupila do Heliosu dne a tudíž byla ke dni oslav uživatelkou nejdéle bydlící ve středisku Helios.

5 Také v části odpoledního programu nám Babky z Heliosu = uživatelé zazpívali píseň/báseň, kdy slova k básni složila paní Vondrusová. Jde vidět, že má opravdu básnické střevo, za což jí i účinkujícím seniorům velmi děkujeme. A níže se souhlasem uživatelky zveřejňuji básnické poděkování uživatelů zaměstnancům střediska: Dneska chceme poděkovat, aby všichni věděli, že se máme v Heliosu jako doma v posteli. Deset let slavíme rádi, Helios má deset let, my jsme všichni ještě mladí a milujeme tenhle svět. Ředitele máme Dlábka, miluje ho každá babka, na babku se usměje a hned babce dobře je. Luně s Heliosem vládne, problémy snad nemá žádné, potom podle tradice, v lese střílí zajíce. Kdyby nám přinesl z lovu aspoň čtyři zajíčky, rády by si pochutnaly sestřičky i babičky. Naše Gábi, věčně mladá, sociálku briskně zvládá, všechno správně vyřeší a srdíčka potěší. V Blažovicích v plné kráse na zahrádce vládne zase, domeček si šperkuje, s rodinou se raduje. Niki, Radka, Oli, Iva, všechny jsou jak voda živá, přinášejí legraci, vždyť jsou tady na práci. Všechno ráno s úsměvem vítají nám nový den, nejraději spolu s námi hrají bingo s čísličkami.

6 Na řadě jsou dívky v modrém, o nich všechno jenom v dobrém. Injekce nám píchají a nad námi vzdychají. Léčí tělo, léčí duši a modrá jim krásně sluší. Těžkou práci s námi mají a přesto se usmívají. A Denisa s Andy vládnou - cygnus pro ně není nic, vždyť je to jen snadná práce, je jim třeba přidat víc. Údržbáři udržují v Heliosu okolí, jestli něco potřebuješ, rádi splní cokoli. Kuchařky nám jako vždycky pečou buchty, smaží řízky, vždy s úsměvem na líčku těší každou babičku. Pradlenky a uklízečky svoji práci zvládají, perou, šijou, uklízejí a přitom si zpívají. V Heliosu děkujeme všem, co se o nás staráte.

7 Jedničku vám posíláme za výročí DESÁTÉ!!! A pak už byl na řadě dárek = překvapení pro naše uživatele v podobě hodinového vystoupení stálice populární hudby, zpěvačky paní Yvetty Simonové. Na přítomných uživatelích bylo vidět, že byli velmi mile překvapeni a rádi si s paní Simonovou zpěvem zavzpomínali na svá mladší léta. Náročný den byl ukončen večerním posezením zaměstnanců a osobním poděkováním pana ředitele. Děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří se aktivně podíleli na přípravě, organizaci a průběhu oslav 10. výročí střediska Helios! Zpracovala: Kunčická Gabriela, vedoucí sociálního útvaru

8 To už tady dlouho nebylo-soutěž v kuchtění. Tato proběhla a zúčastnili se jí uživatelé ze všech pater našeho střediska Helios. Tentokrát bylo vyhlášeno téma Studená kuchyně. A co si budeme povídat, je to téma mnoha možností. Nápady byly různé. Červené patro připravilo dva druhy jednohubek, sýrovou roládu a guacamole (pomazánka z avokáda) s pečenými sýrovými čipsy. Patro modré se vytáhlo se Sloním mlsem a výbornou rybí pomazánkou. Patro zelené připravilo lahodnou vaječnou tlačenku servírovanou v krásném salátovém hnízdě. Výrobky studené kuchyně lahodily nejen ústům ale také oku. Hodnotící komise sestavená ze zástupců sociálního, ekonomického a zdravotního útvaru a také kuchyně neměla jednoduchou práci. Porotci jednotlivě přidělili body každému pokrmu a ve hodin proběhlo vyhlášení výsledků soutěže. Na místě prvním se umístili uživatelé červeného patra, na místě druhém uživatelé patra modrého a pomyslnou bronzovou medaili získali uživatelé patra zeleného. Zástupci všech pater si odnesli malou odměnu a diplom.

9 Dnešní gastronomická soutěž nebyla zdaleka poslední. Příští klání proběhne , tentokrát na téma Slané dobroty. Už nyní se nám sbíhají sliny. Zpracovala: Chodilová Radka, aktivizační pracovník

10 ZooTErapiE Jak jistě víte, tak v našem zařízení probíhají dvě formy zooterapií, a to canisterapie a felinoterapie. Ve zkratce si vysvětlíme, co tyto pojmy obnáší: Canisterapií se rozumí léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí není pochyb. Ale už dávno to není jen o radosti, kterou psi lidem přináší. Canisterapie může mít formu individuální nebo kolektivní. Využívá se různých druhů plemen. Felinoterapie staví na podobných principech jako canisterapie. Základ felinoterapie je především využití vrozeného daru empatie, intuice a léčivé energie koček. Kočka navozuje příjemnou atmosféru pro komunikaci s klienty a boří komunikační bariéry. To může dokázat člověku zapomenout na bolest a utrpení, navozovat duševní harmonii a napomáhat najít ztracenou životní rovnováhu, vytvářet nový smysl života, odnímat pocit osamění. Tak jako každý měsíc, i v březnu jsme přivítali pejsky a kočičku z Grafik teamu Aja. Dorazili v hojném počtu, kdo chtěl, mohl nabídnout pamlsek, pomazlit se, byli tací, kteří zvládli i mlaskavé políbení Společně strávený čas rychle utekl a nám nezbývá než se těšit na další setkání. Tentokrát se uvidíme

11 Velikost národa a jeho mravní rozvoj lze vyčíst ze způsobu, jakým zachází se svými zvířaty: Mahátmá Gándhí Zpracovala: Demelová Ivana, aktivizační pracovnice

12 Družina přeje k MDŽ. Rádi děláme radost, a proto jsme vyrazili zazpívat a zarecitovat do domova pro seniory Helios v Havířově. A vzhledem k tomu, že na připadá Mezinárodní den žen, vyrobili jsme pro dámy v domově i krásná přáníčka.

13 Cestou tam jsme zpívali pro všechny kolemjdoucí, kterým jsme vykouzlili úsměv ve tváři. A o úsměvy a radost nám přeci jde! Jsme rádi, že máme možnost pravidelně se potkávat se starší generací a těšíme se na další návštěvu v domově. Zpracovala: Za ŠD při ZŠ K. Světlé Havířov Volejníčková Lucie, vychovatelka.

14 Missis senior 2019 Sedmý jarní den náš domov rozzářilo nejen slunce, ale také soutěž Missis senior. Letošní rok znělo téma jasně žena mnoha tváří. Z okolních domovů se přihlásilo celkem 7 statečných. Do poroty usedli tři muži a jedna žena: náměstkyně primátora Mgr. Stanislava Gorecká; za mužskou část samozřejmě nemohl chybět náš pan ředitel MUDr. Milan Dlábek. Dále Ing. Milan Černý ředitel Sociálních služeb města Havířova, a také Ing. Januš Foltyn ředitel Centra sociálních služeb Český Těšín. Jako hudební doprovod byl již tradičně přítomen Duo DiskoRej Jiřího Mazánka.

15 Soutěž měla klasicky tři disciplíny představení, vědomostní soutěž a módní přehlídku. Celým odpolednem provázely dvě aktivizační pracovnice Nikol a Iva. Tematicky se převlékly Nikol jako žena s andělskou tváří a Iva jako temnější strana ženy. Teď si vyjmenujeme naše odvážně seniorky: Soutěžící s č. 1 - paní Věra Veselá z Domova Sluníčko Ostrava Soutěžící s č. 2 - paní Ludmila Otavová z DsH, p. o., střediska Helios Soutěžící s č. 3 - paní Pěvuška Klemešová z Centra sociálních služeb Český Těšín Soutěžící s č. 4 paní Marlena Mucková z Domova Březiny Petřvald Soutěžící s č. 5 - paní Irena Šenkýřová ze Sociálních služeb města Havířova Soutěžící s č. 6 paní Ludmila Mlčochová, z DsH, středisko Luna Soutěžící s č. 7 - paní Marta Vitouchová, Nový domov Karviná

16 Při první disciplíně jsme se dozvěděli, kde uživatelky žily, co dělaly, čím se živily, kolik měly dětí a mnohé další. Poté přišla druhá disciplína, kterou prováděla další aktivizační pracovnice Radka. Všechny soutěžící prošly disciplínou jako mávnutím proutkem. Po krátké hudební pauze přišla na řadu disciplína třetí módní přehlídka. Viděli jsme zde snad úplně vše. Přednesy básní, prezentace životní cesty, scénku z krejčovské dílny, přehledy profesí a mnohé další. Do té chvíle mohli diváci hlasovat o Missis sympatie, kterou se stala Ludmila Otavová z Heliosu. Vyhlašování se ujala Olga, poslední aktivizační pracovnice oblečená v tajemném kostýmu.

17 Zanedlouho přišlo na řadu vyhlášení místa. Bronzová skončila paní Ludmila Mlčochová z DsH, středisko Luna. Stříbrná byla paní Irena Šenkýřová ze Sociálních služeb města Havířova. A konečně zlatou příčku obsadila právem paní Pěvuška Klemešová z Centra sociálních služeb Český Těšín, která se minula povoláním a měla se živit jako ochotnická herečka. Ceny byly opravdu bohaté. Soutěžící ještě zapózovaly pro pár fotek a poté si za zvuku hudby odnášely ceny, a s pocitem radosti se mohly pomalu vracet domů. Touto formou bych chtěla poděkovat uživatelkám, které se účastnily. Také všem divákům. Zaměstnancům, kteří uživatele připravili, nebo se jen přišli podívat či podpořit. Všem ostatním, kteří nám pomohli s přípravou. Pracovnicím jídelny, které upekly dort. Sponzorům, kteří nám darovali krásné věcné dary. Porotě za aktivní účast a nelehkou volbu. Hlavně ale svým kolegyním aktivizačním pracovnicím za celou organizaci a pomoc s moderováním. Na závěr krátké moudro od Williama Goldinga: Myslím, že ženy jsou bláznivé, když se snaží vyrovnat mužům. Jsou mnohem lepší a vždycky byly. Cokoli ženě dáš, vždycky to udělá lepším. Dáš-li jí spermii, ona ti dá dítě. Dáš-li jí dům, dá ti domov. Dáš-li jí potraviny, udělá ti jídlo. Dáš-li jí úsměv dá ti své srdce. Cokoli jí dáš, to znásobí a rozšíří. Takže pokud se k ní chováš jako vůl, buď připraven, že dostaneš kopu hnoje. Zpracovala: Nikol Přečková, aktivizační pracovnice

18 V následujících měsících budeme společně postupně odkrývat skrytá přísloví. Za správné uhodnutí všech čtyř přísloví čeká některého z Vás malá odměna. Takto budeme společně hádat a odměňovat do posledního přísloví

19 Odpovědi z minulého čísla: 41. Co Čech, to muzikant. 42. kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. 43. Co je šeptem, to je čertem. 44. Nic se nejí tak horké, jak se uvaří Zpracovala: Mazurková Olga, aktivizační pracovník Zdroj: Blesk

20 VÍTE, ŽE...? Z dotazníkového šetření, kterého jste se také účastnili, vyplynulo, že máte stále nejasnosti ohledně podávání podnětů, připomínek, stížností, návrhů na změny. Informace o způsobech a možnostech dostáváte ústní formou a písemně, kdy Vám jsou předávána Pravidla pro podávání a vyřizování stížností pro uživatele DsH, která jsou rovněž přílohou smlouvy o poskytování sociálních služeb. Každý uživatel DsH má právo si stěžovat na kvalitu nebo způsob poskytování sociálních služeb. Uživatelé také mohou podávat podněty, připomínky, případně sdělit pochvalu. Mají právo přizvat si pro vyřizování stížnosti nezávislého zástupce, který může za uživatele stížnost i podat. V takových případech bude o výsledku prošetření vyrozuměn i tento nezávislý zástupce. K podání stížnosti je oprávněn rovněž jakýkoli občan, který podává stížnost v zájmu našich uživatelů. Pravidla pro podávání a vyřizování stížností jsou k nahlédnutí na každém patře domova ve čtecím zařízení spolu s dalšími dokumenty. Tyto prostory jsou přístupné uživatelům, jejich rodinným příslušníkům a známým, pracovníkům zařízení či jiným organizacím. Naše zařízení zpracovává připomínky a stížnosti jako podněty pro další zkvalitňování svých služeb (písemné výstupy z řešených stížností, řešení stížností na Výboru obyvatel, na besedách s uživateli a jejich rodinnými příslušníky, písemné výstupy z anket spokojenosti s poskytovanou službou). Uživatelé mají volný přístup jak k vedoucím

21 jednotlivých útvarů, tak i k řediteli zařízení se všemi podněty, názory či připomínkami. Stížnosti, připomínky a podněty je možno podat následujícími způsoby: Ústně ústní stížnost může být sdělena kterémukoli zaměstnanci domova. Zaměstnanec, na kterého se stěžovatel obrátil, nasměruje stěžovatele k pracovníkovi, který toto dále bude řešit. Mohou to být vedoucí jednotlivých útvarů nebo ředitel DsH. Poté je proveden o tomto zápis. Písemně stěžovatel může stížnost: zaslat na adresu DsH poštou em předat kterémukoli zaměstnanci DsH vhodit anonymně do schránky důvěry vhodit do mobilní schránky důvěry jmenovitě nebo anonymně. Uživatelé, kteří nejsou schopni pohybu, mohou využít mobilní schránku důvěry. Tuto schránku sociální pracovnice umístí na pokoj uživatele, kde bude ponechána po dobu dvou dnů, a zároveň uživateli vysvětlí, k čemu je určena. Po uplynutí této doby sociální pracovnice přemístí schránku na pokoj dalšího uživatele. zapsat do knih připomínek, které se nacházejí u jednotlivých schránek důvěry na všech podlažích. Stěžovatel může použít vlastní papír nebo si může z knihy připomínek vzít prázdný formulář Stížnost na kvalitu nebo způsob poskytování

22 sociální služby, poté ho doma v klidu vyplnit a následně vhodit do schránky důvěry. U anonymních stížností zachováváme text tak, jak byl napsán. Zpracovala: Andrea Bartošová, sociální pracovnice

23 Co je Bejvávalo? Zajímá Vás, jaký byl skutečný svět před sto lety? Naše 'Hledání ztraceného času' nabízí jedinečný pohled na tehdejší život a nejnovější vynálezy prostřednictvím dobových článků z archivních časopisů a knih. Všechny články včetně ilustrací uvádíme v původní podobě a psané dobovou češtinou. Jak první světová válka zcela změnila postavení žen ve společnosti původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden. První světová válka přinesla kromě ohromného utrpení a ztrát na lidských životech i majetku jednu pozitivní změnu, kterou pociťujeme dodnes. Jak tento krvavý konflikt změnil postavení žen ve společnosti vám popíše historický článek z roku 1917.

24 Oprava automobilu. Ženy po válce. Prof. Girault otiskl v»tempsu«studii, v níž praví: Mezi následky války je jeden, jehož účinky budou velmi patrné na duševní i společenský život. Je to zmenšení mužského obyvatelstva v Evropě. Ztráta 8 10 mil. mužů mezi lety znamená velmi povážlivou okolnost pro státní organisaci, jaká je dosud v zemích evropských. Zmizela rovnováha mezi pohlavím. Nastala tím změna situace, která vyvolá přímo převrat ve společenských právech. Doba po válce bude věkem žen. Neboť ženy mají výhody, když rovnováha mizí.

25 Ženy jsou však v jiném ohledu těžce postiženy. Každá koule, která na frontě trefí vojáka, trefí současně nějakou mladou dívku, které připraví osud staré panny. Po válce bude daleko více vdavekchtivých mladých žen, než ženitby chtivých mužů. Dámy vrhnou se tudíž na lov mužů. Svatby, které kdysi bývaly zvláštností pro posměch, sňatky, které buď nepoměrem věku mého společenského postavení vzbuzovaly pohoršení, nebudou v budoucnosti lidi udivovati. Zlaté časy budou míti lovci věna. Ale na druhé straně bude to míti důležité následky sociální. Mnoho dívek, které nebudou moci se vdáti, budou nuceny, aby se naučily nějakému zaměstnání, aby dostaly místo, kde by se mohly samy živiti. Ženy budou zaujímati množství míst, i taková místa, která byla dříve výhradním právem mužů. Tato změna ani příliš nepřekvapuje, neboť již za trvání války ukázalo se to v míře více než dostatečné. Ženy pronikly i do povolání, na něž dříve ani žádná žena nepomyslila. Tato okolnost buď míti asi i svoje důsledky společenské, neboť ženy prácí zvážní a utvoří tak méně frivoní společnost, kde přepych a otázka šatu ustoupí, alespoň pro jistou dobu. Ale tento feminismus práce otevře brány politickým bojům. Nebylo by divu, kdyby v celé Evropě se žádalo, aby vdovy po vojínech měly hlasovací právo. Ostatně toto hlasovací právo bylo jejich velmi dobrým právem, poněvadž jistě přinesly velké oběti. Feminismus budoucnosti bude velmi zajímavým zjevem v dějinách lidstva. Jaký bude, záleží v tom, jak ženy budou vynikající společenskou mocí, a to až do poloviny XX. století, tudíž do doby, kdy dorůstající pokolení vyrovná zase počet padlých mužů. Ženám připadne úkol obrovský a bude na nich, aby dokázaly, že dovedou míti velmi příznivý vliv na oběh světa, že dovedou vrátiti lidstvu pravou lidskost. Století po válce, či lépe desetiletí po ukončení války, budou patřili v prvé řadě ženám a na nich záleží, aby připravovaly cesty k nové, vyšší

26 lidskosti, k lepší mravnosti a dokonalejším řádům společenským, aby na naší planetě nastal konečně spravedlivější řád sociální a předešlo se obrovským katastrofám, v jakých právě žijeme. Zpracovala: Denisa Sapíková Zdroj:

27 Dnes Vás zavedu na hrad, který stával na strmém kopci nad Divokou Orlicí jižně od malebného městečka, kde se dodnes zachovaly jeho zříceniny. Býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Hrad založil koncem 13. století Procek z rodu Drslaviců, pocházejících z Plzeňska, kteří v povodí Divoké a Tiché Orlice prováděli rozsáhlou kolonizaci. Prockův syn Mikuláš ze msty zavraždil bohatého a vlivného pražského měšťana Peregrina Puše, za což byl z rozkazu krále Jana Lucemburského uvězněn a r postupně pokutován. Za nových bojů o českou korunu mezi Janem Lucemburským a vévodou rakouským Fridrichem Sličným se Mikuláš z Potštejna r připojil k protivníkům krále Jana Lucemburského. Později Mikuláš mstil domnělou křivdu, napadal statky králových stoupenců, zneklidňoval široké okolí a zejména přepadal německé kupecké karavany. hrad plnil nejen funkci obranného a správního střediska rozsáhlého panství, ale stal se především honosným a reprezentačním sídlem renesančních velmožů. Po Vilémovi zdědil r hrad jeho syn Vojtěch, který sepsal pro svého hejtmana Albrechta Sudličku z Borovnice směrnice, podle nichž měl hrad i panství spravovat. Zakázal například trestat poddané bitím. O historii hradu by se dalo psát dlouze, ale pojďme se podívat jakou pověst skrývá tento hrad z minulosti.

28 Poklad Jan Antonín Chamaré již jako chlapec slýchal vyprávěti od sloužících v zámku, že je v starém potštejnském hradě ukryt veliký poklad. Služebná ze vsi Sopotnice viděla prý na vlastní oči věci, které byly nalezeny v temném sklepení. Byla to veliká bedna, v ní starodávná kniha a přerozmanité drahocenné šperky. Nemohla však říci, kam se nález poděl. Zmizel tak tajuplně jako onen muž, který jej našel. Toto vyprávění vzrušilo mocně mysl vznětlivého hraběcího synka. Navštěvoval hradní zříceniny, prolézal sklepení a v myšlenkách se stále obíral tajuplným podzemím kdysi tak mocného, slavného hradu. Myšlenek těch se nezbavil, ani když dospěl v muže a stal se majitelem a dědicem panství a hradu Potštejna. Tehdy měl starý potštejnský kostelník podivné vidění. Za noci, když se chystal k spánku, zjevila se před ním bílá, průzračná postava mladistvé, krásné ženy. Vyskočil z postele, vytřeštil oči. Postava se vznesla do výše a zmizela směrem k hradu. Měl to z počátku za pouhý sen, avšak když se vidění opakovalo po tři noci za sebou, nabyl přesvědčení, že byl vyhlédnut k tomu, aby sdělil dále vzácné tajemství. Při třetím zjevení ukázala postava rukou směrem k hradu a řekla tiše: Poklad. Proto hned zrána spěchal kostelník na zámek a oznámil hraběti, co mu bylo v noci vyjeveno. Tak byl hrabě utvrzen ve své domněnce a pustil se hned se vším úsilím do kopání.

29 Kde jen začíti? Osudnou shodou okolností našel hrabě i na tuto otázku odpověď. Do jedné zdi hradního paláce je na vnější straně zasazen kámen, do něhož byl vtesán neznámo kdy a na čí rozkaz drobnými písmeny latinský nápis. Kámen lety opršel, nápis byl jen těžko čitelný, takže si jej čtoucí mohl podle své libosti vyložiti. Chamaré jej četl: Signata instes caritas extirpas hostes. (Na poznamenaném začni, láska vyhladí nepřítele.) Ve skutečnosti správné znění nápisu jest: Signata juste secutitas evirat hostes. (Znamenaje správně bezpečnost, oslabíš nepřítele.) Jak začal hrabě kopati v těch místech. Zkoušel, není-li tu snad ve zdi tajná skrýše, a když nic nenašel, dal hledati poklad v zemi. Ačkoliv byla i tady provázena práce neúspěchem, nenechal se hrabě odraditi a vybudoval celu síť podzemních chodeb. Po čtyřicet let hledal, po čtyřicet let byly podrývány hradní zříceniny a kopec, na němž hrad stojí, byl téměř celý překopán. A jediný výsledek tohoto šíleného úsilí, jež stálo hraběte mnoho tisíc zlatých, byla prázdná železná truhla, několik klíčů, ostruhy, kladiva Teprve, když stavěli zedníci novou hradní kapli, objevili náhodou staré podzemní chodby. Hrabě zajásal, domnívaje se, že konečně dojde cíle svého snažení. Chvěje se rozčilením přihlížel, jak je dělníci činí schůdnými, a nedočkavě sestupoval do tajuplného podzemí, kam již po věky nevkročila lidská noha.

30 Když jednoho dne, drže v ruce svítilnu, vstoupil do chodby a dostal se v místa, kde se dělila ve dvě větve, zabušilo mu srdce vzrušením. Na stěně chodby se objevily značky, vtesané do skály a vyplněné vápnem, aby svítily svou bělí. Na poznamenaném začni opakoval si hrabě, jásaje v duchu, že je konečně na pravé stopě. V podzemí povstal pravý labyrint chodeb. Proto Chamaré kreslil mapu, do níž poznamenával každý nový objev. Podle nákresů činil dohady, kam chodby dále směřují, a rozhodoval se, kudy se dále pustiti a kde se má kopati. Hrad velmi utrpěl touto krtčí prací. Nejedna zeď se sesula, byvši podkopána, nejedno klenutí spadlo, když ztratilo pevnou oporu. Konečně se hrabě prokopal do velké, dlouhé chodby, která ubíhala daleko z hradu, stále pozvolna klesajíc. Stala se poslední jeho nadějí, poslední útěchou. Na jejím konci ho očekávalo konečné rozuzlení věštby o pokladu a rozluštění záhadného nápisu, anebo smutné rozčarování, zklamání a beznaděje. Dnes, konečně dnes naposledy půjdu tmou podzemí za světlem, které mě vodilo jak bludička zbloudilce za noci bařinami, říkal si hrabě v rozechvění, ubíraje se k hradu, kde ho očekávali dělníci s motykami a svítilnami. Rozpálen jako v horečce sestoupil pod zem, jako v horečném snu se potácel klesající chodbou za dělníkem, který mu svítil pochodní na cestu. Šli dlouho, chvílemi po vlhké, kluzké půdě, chvílemi po kamení, drobícím se pod nohama. Světlo plápolalo a vytvářelo z vylámané skály pitvorné podoby tu usměvavých skřítků, tu zase strašidelných příšer, černokněžníků a ježibab. Hraběti počínalo býti úzko, v zádech pocítil mrazení a chlad.

31 Dělník, který kráčel vpředu, se pojednou zastavil. Kopl motykou, oznámil hraběti, že je chodba uzavřena těžkými dubovými dveřmi. Hrabě poručil rozechvělým hlasem, aby dveře vypáčili. Stalo se a před hrabětem se objevila prostorná podzemní místnost. Vstoupil dovnitř, rozhlédl se široce rozevřenýma očima po vlhké, zatuchlé síni. Spatřil stůl, lavice, výklenek, ve výklenku starodávné knihy. Byla to tajná modlitebna, v níž se scházívali k bohoslužbám evangelíci, pronásledovaní pro svou víru. Byl tu konec chodby i východ z podzemí do lesa, do Modlivého dolu, jak říkali lidé této části údolí, protože zde slýchali modlitby, jichž původ si nemohli nijak vysvětliti. Tak byl konečně hrabě Chamaré vyléčen ze své veliké, slepé vášně, která ho po tak dlouhá léta třímala ve svých spárech, aniž přinesla jakýs výsledek a užitek. Už víte, který hrad jsme dnes společně navštívili?

32 Odpověď z minulého čísla je: HRAD ŠVIHOV Zpracovala: Mazurková Olga, aktivizační pracovník Zdroj: google obrázky,

33 Mladá krásná žena najde zálibu v zahradničení. Na své zahradě tráví celé víkendy a většinu odpolední. Všechno jí tam roste a všemu se pod jejíma starostlivýma rukama daří, jen rajčata stále stávkují a žena neví, jak to udělat, aby se plody konečně začervenaly. Vyrazí proto pro radu k sousedovi, jehož rajčata jsou nejčervenější, největší a nejhezčí v celém širokém okolí. Soused ženě poradí: Pokud chcete mít tak pěkná červeňoučká rajčata jako já, dělejte to, co dělám já. Každý den se dvakrát postavím před záhon s rajčaty úplně nahý a ty se od hanby začervenají!

34 Asi za měsíc přijde zahrádkář na návštěvu k mladé nadšenkyni, ale vidí, že na rajčatech se vůbec nic nezměnilo. Tak co, mladá paní, dělala jste to tak, jak jsem vám poradil? Dělala, dělala. Dvakrát denně, někdy dokonce třikrát jsem se před rajčaty vysvlékala, a nic. Ale podívejte se na moje velké salátovky! Jaro je roční doba, v níž se fantazie mužů začíná zabývat tím, na co ženy myslí již celou zimu.

35 Duben duben Hrady a zámky od 9.30 hodin v jídelně 2. duben Beseda letem Havířovem 2018 od hodin v jídelně Pečení od hodin v hobby kuchyňce 3. duben Klavírní vystoupení od hodin v jídelně Kuželky od hodin v tělocvičně 4. duben Výbor obyvatel Od 9.30 hodin v jídelně Boccia od hodin v suterénu

36 5. duben Canisterapie od 9.00 hodin na patrech Farmářské trhy od 9.00 hodin (dle aktuálního počasí a zájmu uživatelů) Naslouchám od hodin v knihovně 9. duben Bohoslužba od 9.00 hodin v modlitebně Pečení od hodin v hobby kuchyňce 10. duben 4. společný workshop 11. duben Boccia od 9.00 hodin v Centru sociálních služeb Český Těšín Vzpomínkové setkání od hodin u modlitebny od hodin v jídelně

37 12. duben Canisterapie od 9.00 hodin na patrech Naslouchám od hodin v knihovně 13. duben Bohoslužba 16. duben Pečení 17. duben Kuželky 18. duben Boccia od 9.00 hodin v modlitebně od hodin v hobby kuchyňce od hodin v tělocvičně od hodin v suterénu 25. duben Čarodějnický rej od hodin v jídelně 26. duben Canisterapie od 9.00 hodin na patrech Biograf Od hodin v jídelně

38 30. duben Bohoslužba od 9.00 hodin v modlitebně

39 Uživatelé mají rovněž možnost využít z naší nabídky: denně PALOUČEK fototerapeutická a relaxační místnost informace podají aktivizační pracovnice každý všední den rehabilitace informace podají fyzioterapeutky 1x měsíčně canisterapie a felinoterapie informace podají aktivizační pracovnice

40 Domov seniorů Havířov, příspěvková organizace středisko HELIOS Ordinační hodiny praktických lékařů: MUDr. Wawrzyczek Jiří, MUDr. Štětinská Lucie Úterý max. do12.00 hodin Středa max. do hodin V případě zájmu jsou možné osobní konzultace s lékařem, a to po předchozí telefonické domluvě se zdravotní sestrou daného patra. Provozní hodiny depozitní pokladny: Pondělí hodin Úterý sociální šetření v terénu u žadatelů o službu Středa hodin úřední den pro kontakt s veřejností Čtvrtek hodin Pátek hodin Přestávka na oběd hodin měsíčník informací ze života našeho domova. Adresa redakce: Jaroslava Seiferta 1530/14, Havířov Město Telefonický kontakt: vrátnice - ústředna Redakční tým: tvoří kolektiv pracovnic sociálního útvaru střediska Helios Editace textů: aktivizační pracovnice

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA Vážení rodinní příslušníci, dovolujeme si vás oslovit a požádat o vyplnění tohoto dotazníku, který je zcela anonymní. Vaše odpovědi

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory

Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory 1 Husova 2119, 580 01 Havlíčkův Brod Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory Dotazníkové šetření k hodnocení vybraných otázek k ošetřovatelské péči

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Leden Únor 2017 Významné dny 6. 1. Tři králové 12. 1. Světový den manželství 27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 28.

Více

Domov pro seniory Chvalkov Chvalkov 41, Trhové Sviny Tel Úvodní slovo

Domov pro seniory Chvalkov Chvalkov 41, Trhové Sviny Tel Úvodní slovo 1 Úvodní slovo Vážení čtenáři, opět po roce (letos v průběhu měsíce dubna 2015) proběhlo v Domově pro seniory Chvalkov dotazníkové šetření s cílem zjistit opětovně spokojenost uživatelů a jejich rodinných

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

SLEZSKÁ DIAKONIE Na Nivách 7, Český Těšín

SLEZSKÁ DIAKONIE Na Nivách 7, Český Těšín DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: JORDÁN Třinec, sociálně aktivizační služby Poslání

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 DOMOVNÍČEK č. 2/2013 DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 Slovo ředitele Domova pro seniory Věstonická Ing. Rudolf Nytl ředitel DS Věstonická Adventní doba a vánoční svátky jsou čas klidu a pohody,

Více

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Školní ilustrovaný magazín III. základní školy Jindřichův Hradec Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Redakční rada magazínu: Radka Chytrová, Natálie Šimková, Klára Šojslová, Kateřina Heřmánková, Miloslav Hána,

Více

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC Vítá vás 9. třída v zimním časopisu PÍRKO za měsíc listopad a prosinec Výlety a akce: Burza škol Prachatice 7.11.2017 Dne 7.11.2017 byla 9. třída základní školy Mistra Jana Husa

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Mezinárodní den seniorů: Dárek k svátku rozezpíval celý Domov

Mezinárodní den seniorů: Dárek k svátku rozezpíval celý Domov Mezinárodní den seniorů: Dárek k svátku rozezpíval celý Domov Začátek října patří dříve narozeným. Ti v neděli, 1. 10., oslavili svůj společný svátek, Mezinárodní den seniorů. A co by to bylo za oslavu

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

STÍŽNOST, PODNĚT, PŘIPOMÍNKA, POCHVALA

STÍŽNOST, PODNĚT, PŘIPOMÍNKA, POCHVALA STÍŽNOST, PODNĚT, PŘIPOMÍNKA, POCHVALA Datum podání stížnosti, připomínky, podnětu, pochvaly: Kdo stížnost podává: Předmět stížnosti, připomínky, podnětu, pochvaly: Průběh šetření stížnosti, připomínky,

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují pomoc nebo celodenní

Více

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta - Broumovsko. Napsal uživatel Petra Jansová Pátek, 09 Listopad :52

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta - Broumovsko. Napsal uživatel Petra Jansová Pátek, 09 Listopad :52 Po loňském úspěchu soutěže o nejlepší "Jetřichovskou buchtu" se první listopadovou sobotu konal již druhý ročník přátelského vesnického klání pekařek a pekařů, jehož letošním tématem bylo OVOCE. {jathumbnail

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření říjen 2012 V Poradně Charity Ostrava proběhlo během měsíce října 2012 anonymní dotazníkové šetření. Cílem bylo zjistit spokojenost klientů s činností Poradny a získat

Více

Domov pro seniory Chvalkov Chvalkov 41, Trhové Sviny Tel Úvodní slovo

Domov pro seniory Chvalkov Chvalkov 41, Trhové Sviny Tel Úvodní slovo 1 Úvodní slovo Vážení čtenáři, začátkem roku 2017 proběhlo v Domově pro seniory Chvalkov dotazníkové šetření s cílem zjistit opětovně spokojenost uživatelů a jejich rodinných příslušníků (popř. přátel)

Více

Gastro Mánes - soutěž kuchařů

Gastro Mánes - soutěž kuchařů 13. vydání 2017 Gastro Mánes - soutěž kuchařů Obsah Gastro mánes 2 Velikonoční výstava 3 Floristická soutěž 5 Zlatá vařečka 6 Novinky ze světa výpočetní techniky 7 Střední škola hotelová a služeb Kroměříž,

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA ZÁŘÍ 2016 ŠKOLNÍ DRUŽINA Po prázdninách jsme se všichni setkali a natěšeně v naší školní družině zahájili novou celoroční

Více

Výsledky průzkumu spokojenosti se školním jídlem

Výsledky průzkumu spokojenosti se školním jídlem Výsledky průzkumu spokojenosti se školním jídlem Dotazník: Děti jsou s jídlem spokojené. Chtěly by ale palačinky a častěji pizzu Protože se v poslední době od některých rodičů objevily výhrady ke kvalitě

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha září 2011 8. ročník, č. 9 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha Milí přátelé, prázdniny utekly

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO Příroda se ještě nestačila probudit ze zimního spánku, proto se žáci 4.A rozhodli, že jí pomohou. Každý si do misky naplněné vlhkou vatou zasel semínka řeřichy dánské, která

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA. Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA. Ukázka knihy z internetového knihkupectví 1 Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA 2 Copyright Autor: Radim Weber Ilustrace: Václav Nenáhla Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2016 ISBN: 978-80-7512-382-4 (epub) 978-80-7512-383-1 (mobipocket) 978-80-7512-384-8

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Časopis o životě v našem domově

Časopis o životě v našem domově Domov Odry, příspěvková organizace, Hranická 56, 742 35 Odry www.ddodry.cz Poskytované služby: Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem ALDa Časopis o životě v našem domově Duben květen červen 2012

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

SMĚRNICE č. 1 /2010 - DZR/S

SMĚRNICE č. 1 /2010 - DZR/S se sídlem Syllabova 19, Ostrava-Vítkovice SMĚRNICE č. 1 /2010 - DZR/S k zajištění jednotného postupu při přijímání a vyřizování podnětů a stížností klientů a ostatních občanů ke službám poskytovaných organizací,

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

Připomínkou je potom drobná kritika, pojmenování nedostatku či dílčí nespokojenost.

Připomínkou je potom drobná kritika, pojmenování nedostatku či dílčí nespokojenost. Metodický pokyn č. 7/2017 Stížnost na kvalitu nebo způsob poskytování služeb Služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Organizace: Centrum sociálních služeb Znojmo, příspěvková organizace Vypracoval: sociální

Více

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 Proč právě u nás a s námi? Naše rodinná společnost vždy kladla a klade velký důraz na spokojenost našich zákazníků. Díky tomu jsme byli schopni vytvořit

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE PLZEŇ 10. 11.11.2011 DLOUHODOBÁ PÉČE V POJETÍ CHARITY ANEB PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE FARNÍ CHARITA -20 LET NAŠÍ ORGANIZACE VE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍCH SLUŢBÁCH Ředitelka Miloslava

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

Opatovský školák. Základní škola Běly Jensen Opatov. VI. ročník, číslo 4 *březen-duben 2016

Opatovský školák. Základní škola Běly Jensen Opatov. VI. ročník, číslo 4 *březen-duben 2016 Opatovský školák Základní škola Běly Jensen Opatov Nechť se lidé ze všech sil snaží nabýt dobrých návyků. Není sporu o tom, že návyk nejdokonajš trvá od útlého mládí. Francis Bacon VI. ročník, číslo 4

Více

Domov(ník ) 4/2019. Josef Dvořák: Setkání jako z filmu, scénář, který napsal sám život

Domov(ník ) 4/2019. Josef Dvořák: Setkání jako z filmu, scénář, který napsal sám život Domov(ník ) 4/2019 elektronickou verzi časopisu najdete na našich webových stránkách www.messskadan.unas.cz Josef Dvořák: Setkání jako z filmu, scénář, který napsal sám život Je to pokaždé velký svátek.

Více

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA PŘEDSTAVENÍ NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA KDO JSME TEN MOMENT, KTERÝ VŠECHNO SPUSTIL Aktuální fotografie pozemku Naší zahrádky z.s. z podzimu 2016 Stalo se to v září roku 2015. Byl to den,

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují v důsledku zhoršeného

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky KRONIKA 2007 Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky Maminky napekly pro Tři krále koláčky. Děti si vyrobily královské čepice, zpívaly koledy a četly příběh Tří králů. Ttříkrálové odpoledne nám ještě

Více

13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč

13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč 13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč Obsah Co se děje ve škole Slavnostní zahájení školního roku... str. 3 Kouzlo etiky...... str. 4 Soutěž ve sběru starého papíru....... str.

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2014/2015 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná 569 400 484 detske@kkvysociny.cz m centrum 569

Více

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4.

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Náš Domov 4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA V týdnu 25.4. 1.5. proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Ve dnech 26.4. 28.4. bude pokladna uzavřena -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Nadcházející události

Nadcházející události říjen 2016 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátelé Waldorfu, blíží se nám svátek svatého Martina. Svátek, jehož ústředním tématem je pomoc druhému. A je to i téma, které v tuto dobu

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více

Domov pro seniory Horní Stropnice Dobrá Voda Horní Stropnice Tel ,

Domov pro seniory Horní Stropnice Dobrá Voda Horní Stropnice Tel , Domov pro seniory Horní Stropnice Dobrá Voda 54 374 01 Horní Stropnice Tel. 386 327 130, e-mail: dd.stropnice@post.cz www.domovstropnice.cz Dotazník spokojenosti za rok 2018 Vyhodnocení Vážení uživatelé,

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DOMU POKOJNÉHO STÁŘÍ

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DOMU POKOJNÉHO STÁŘÍ NADĚJE, POBOČKA ZLÍN DŮM POKOJNÉHO STÁŘÍ DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DOMU POKOJNÉHO STÁŘÍ Vážení rodinní příslušníci našich klientů, obracím se na Vás s prosbou o vyplnění dotazníku.

Více

Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA

Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA HLÁŠENÍ PROBÍHÁ VŽDY NA KONCI MĚSÍCE PROSTŘEDNICTVÍM VNITŘNÍHO TELEVIZNÍHO KANÁLU Č. 29, PŘESNÝ TERMÍN JE VYHLAŠOVÁN ROZHLASEM Zhodnocení

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2.

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Zpravodaj Číslo 5/2014 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě Společenský večer MÚSS Plzeň 2014 Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Společenský večer

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Domov pro seniory Chvalkov 41, Trhové Sviny. tel: , fax: ,

Domov pro seniory Chvalkov 41, Trhové Sviny. tel: , fax: , Domov pro seniory Chvalkov 41, 374 01 Trhové Sviny tel: 386 323 137, fax:386 322 250, e-mail: chvalkov.senior@seznam.cz www.domovchvalkov.cz Vyhodnocení - Dotazník spokojenosti 2012 - Vážení čtenáři, v

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína

o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína / o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína Historie školní budovy Školní budova v Heřmanicích je bývalá menšinová če ká škola v německém pohraničí. Byla postavena roku 1931 Maticí

Více

DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice

DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice Leden 2010 ŽIVOT U NÁS Vážení obyvatelé, právě se Vám dostává do ruky výtisk nultého vydání zpravodaje Život u nás Mé přání je, aby tento zpravodaj vycházel pravidelně

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

Metodika MS 7b. Výtisk č.:

Metodika MS 7b. Výtisk č.: PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ STÍŽNOSTI, PODNĚTU, PŘIPOMÍNKY A POCHVALY Číslo předpisu: MS 7b Vydání: 3. Platnost od: 1.4.2011 Metodika MS 7b Výtisk č.: 1 Plánované datum revize ke dni: Počet stran: 31.5.2013

Více

Leden 2015 V lednu nastoupily dvě nové pracovnice.do keramické dílny paní Martina Beranová a paní Marcela Dvořáková do přímé péče. Z klientů nikdo nový nepřišel, máme plný stav. Chystáme se oslavit pololetní

Více

Adélka Kavková 3.třída

Adélka Kavková 3.třída Adélka Kavková 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně - leden.. 2 Výlet do mýdlárny. 3 Hrátky s čerty.....4 Hurá do kina 5 Prvňáčci v Betlémské kapli 6-7 Adventní dílny ve fotografii.8 Úspěch na IT olympiádě

Více

Domanínský zpravodaj červen - červenec 2013, číslo 84

Domanínský zpravodaj červen - červenec 2013, číslo 84 červen - červenec 2013, číslo 84 OBSAH: Informace z jednání zastupitelstva obce... 1 Informace z obecního úřadu... 1 Příspěvky od občanů... 2 Víte, že... 3 Kultura a sport... 8 Informace z jednání zastupitelstva

Více