R O Z H O D N U T Í. I. podle ustanovení 19a odst. 2 zákona o integrované prevenci se nejedná o podstatnou změnu v provozu zařízení v případě:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "R O Z H O D N U T Í. I. podle ustanovení 19a odst. 2 zákona o integrované prevenci se nejedná o podstatnou změnu v provozu zařízení v případě:"

Transkript

1 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Podle rozdělovníku SZn.: Vyřizuje: Telefon: S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor Ing. Horvathová Praha R O Z H O D N U T Í Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy (dále jen OOP MHMP), jako věcně a místně příslušný orgán podle ustanovení 33 písm. a) zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o integrované prevenci) a podle ustanovení 31 odst. 1 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů projednal v řízení vedeném podle zákona o integrované prevenci a zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen správní řád), na základě ohlášení provozovatele Pražská teplárenská a.s., se sídlem Partyzánská 1/7, Praha 7, IČ (dále jen provozovatel zařízení), kterého v řízení na základě plné moci ze dne zastupuje Ing. Marika Morávková (vedoucí oddělení ekologie), podle ustanovení 16 odst. 1, písm. b) zákona o integrované prevenci, plánovanou změnu v provozu zařízení Teplárna Holešovice Partyzánská 7, Praha 7 (dále jen zařízení), a na základě zjištěných skutečností a posouzení předložených podkladů rozhodl dnešního dne takto: I. podle ustanovení 19a odst. 2 zákona o integrované prevenci se nejedná o podstatnou změnu v provozu zařízení v případě: dočasné změny odběrného místa povrchové vody z Vltavy pro areál Teplárna Holešovice, v důsledku realizace stavby Protipovodňová opatření areálu Teplárna Holešovice protipovodňový uzávěr na přívodním kanálu surové vody vodárny Háječek. II. Ochrana podzemních a povrchových vod: V souladu s ustanovením 126 odst. 5 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (dále jen vodní zákon) OOP MHMP povoluje provozovateli zařízení nakládání s povrchovými vodami - jejich odběr, ve smyslu ustanovení 8 odst. 1 písm. a), bod 1 vodního zákona. Provozovatel zařízení bude dodržovat množství odebrané vody ze zdroje uvedeného v tabulce č. 1.

2 S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor 2 Tabulka č. 1: Zdroj odběru a limity pro odběr povrchových vod Měsíc a rok Zdroj odběru Množství dosažení Dočasný odběr povrchové vody z vodního toku Vltava z provizorní čerpací stanice při levém břehu v k.ú. Holešovice č.p a č.p. 2408/3 v ř. km 46,00 (ČHP ), pro provozní účely. Q max. = 17 l/s Q měs. = m 3 /měsíc Platí od data nabytí právní moci tohoto rozhodnutí do Po dobu výstavby protipovodňového uzávěru dojde k posunu odběrného místa povrchové vody z řeky Vltava, vpusť IČ , ČHP , ř. km 46,2 (již povoleno rozhodnutím č.j.: MHMP /2005/OOP -VIII-287/R-14/06/Kyj ze dne , které nabylo právní moci dne ), proti směru toku řeky Vltava, na ř. km 46,0 v úrovni stávající regulační stanice plynu. Povolení k nakládání s povrchovými vodami je vydáváno bez ohledu na jakost povrchové vody v místě povoleného nakládání. O d ů v o d n ě n í: OOP MHMP obdržel dne oznámení provozovatele zařízení č.j. VÚ/OEK/31/2008/Bod ze dne o plánované změně v provozu zařízení podle ustanovení 16 odst. 1 písm. b) zákona o integrované prevenci, ve věci posouzení dočasné změny odběrného místa povrchové vody z Vltavy pro areál Teplárna Holešovice, v důsledku realizace stavby Protipovodňová opatření areálu Teplárna Holešovice protipovodňový uzávěr na přívodním kanálu surové vody vodárny Háječek. Provozovatel zařízení ve své žádosti uvedl, že po dobu výstavby dojde k posunu odběrného místa povrchové vody z řeky Vltava, vpusť IČ , ČHP , ř. km 46,2 dle doložené dokumentace, proti směru toku řeky Vltava, na ř. km 46,0 v úrovni stávající regulační stanice plynu. Předmětem stavby je vybudování uzávěru na přívodním kanálu surové vody z Vltavy a zamezení povodňové vody do areálu Teplárny Holešovice a následně zabránění přítoku povodní vzduté vody do území Holešovic, chráněného protipovodňovým opatřením. Pro čerpání surové vody z Vltavy budou využita ponorná čerpadla, umístěná na provizorní nosné konstrukci, která bude 1,5 m široká a zakotvena do břehového svahu. Od nosné konstrukce k začátku komunikační chodby v délce cca 40m bude napojeno ocelové výtlačné potrubí a následně svinovací hadice až po vyústění do usazovací nádrže. Po dobu provádění stavby bude čerpáno 17 l/s vody. Po dokončení stavby bude provizorní zařízení pro čerpání vody z Vltavy demontováno a území uvedeno do původního stavu.

3 S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor 3 Žádost provozovatel zařízení obsahovala mj. stanovisko správce povodí a vyjádření účastníka vodoprávního řízení: Povodí Vltavy, státní podnik, které ve svém stanovisku zn. 262/69985/2007 ze dne uvádí že: Z hlediska zájmu daných Směrným vodohospodářským plánem v platném znění ustanoveni 127 odst. 16 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonu (vodní zákon) je uvedený záměr možný. Z hlediska dalších zájmu daných zákonem č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonu (vodní zákon) souhlasíme s předloženou projektovou dokumentací za předpokladu splněni následujících podmínek: 1. Při realizaci provizorního odběru nebude překročena hodnota pro dočasný odběr surové vody z Vltavy (17 l/s). VYPOŘÁDÁNÍ PŔIPOMÍNKY: Uvedené množství je v tabulce 1 tohoto rozhodnutí uvedeno jako Q max, provozovatel zařízení dále doplnil hodnotu Q měs. 2. Při realizaci stavebních prací v rámci provádění záměru nesmí žádným způsobem dojít k znečištění povrchových ani podzemních vod. VYPOŘÁDÁNÍ PŔIPOMÍNKY: základní princip integrovaných povolení, není stanoveno ve výroku. 3. Doba provizorního odběru a realizace stavebních prací na provedení protipovodňových opatřeni nepřesáhne deklamovanou dobu 2 měsíce. VYPOŘÁDÁNÍ PŔIPOMÍNKY: termín stanoven v tabulce 1 tohoto rozhodnutí: Platí od data nabytí právní moci tohoto rozhodnutí do OOP MHMP posoudil předložené podklady zejména s ohledem na ustanovení 2 písm. m) zákona o integrované prevenci, ve kterém je uvedeno, že podstatnou změnou v provozu zařízení je změna v provozu zařízení, která může mít podle uvážení správního úřadu, významné nepříznivé účinky na člověka nebo životní prostředí; změna v provozu zařízení nebo rozšíření provozu zařízení se vždy považují za podstatné, když změna nebo rozšíření samy o sobě překračují prahové hodnoty uvedené v příloze č. 1 k zákonu o integrované prevenci. Plánovaná změna zařízení nenaplňuje definici podstatné změny uvedené ve shora uvedeném ustanovení zákona o integrované prevenci. Na základě přezkumu předložených podkladů, OOP MHMP došel, podle ustanovení 19a odst. 2 k závěru, že se nejedná o podstatnou změnu v provozu zařízení a tak rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku tohoto rozhodnutí. OOP MHMP v souladu s ustanovením 18 odst. 5 zákona o integrované prevenci informuje tímto Hygienickou stanici hlavního města Prahy jako příslušný orgán ochrany veřejného zdraví a ČIŽP OI Praha o provedených přezkumech. OOP MHMP upozorňuje provozovatele zařízení, že podmínky k provozu zařízení stanovené zejména integrovaným povolením č.j.: MHMP /2005/OOP -VIII- 287/R-14/06/Kyj ze dne , které nabylo právní moci dne zůstávají v platnosti.

4 S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor 4 Poučení o odvolání: Proti tomuto rozhodnutí je možné podle ustanovení 81 a násl. správního řádu podat odvolání, ve kterém se uvede, v jakém rozsahu se rozhodnutí napadá a dále namítaný rozpor s právními předpisy nebo namítaná nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo. Odvolání je možné podat ve lhůtě 15 dnů ode dne jeho oznámení účastníkovi, a to k Ministerstvu životního prostředí podáním učiněným u OOP MHMP. Odvolání se podává v počtu 2 stejnopisů. Nepodá-li účastník potřebný počet stejnopisů, vyhotoví je na jeho náklady OOP MHMP. Samostatně proti odůvodnění rozhodnutí se nelze odvolat. Ing. arch. Jan W i n k l e r ředitel odboru

5 S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor 5 Rozdělovník k SZn.: S-MHMP /2008/OOP-VIII-175/R-26/Hor: Účastníci řízení: Pražská teplárenská a.s. Ing. Marika Morávková Partyzánská 1/ Praha 7 Na vědomí (po nabytí právní moci): Hlavní město Praha Martin Langmajer, radní pro územní rozvoj Mariánské náměstí Praha 1 Povodí Vltavy, s.p. Holečkova Praha 5 Pražská vodohodpodářská společnost, a.s. Cihelná Praha 1 Městská část Praha 7 nábř. Kpt. Jaroše Praha 7 Magistrát hlavního města Prahy - odbor ochrany prostředí - orgán veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství - orgán ochrany ovzduší - vodoprávní úřad Jungmannova 35/ Praha 1 Hygienická stanice hlavního města Prahy Rytířská 12 p.s Praha 1 Česká inspekce životního prostředí oblastní inspektorát Praha referát integrace Wolkerova Praha 6 Ministerstvo životního prostředí odbor výkonu státní správy I Podskalská Praha 2 spis 2x evidence rozhodnutí