PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ PRACOVNÍHO STRESU V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ PRACOVNÍHO STRESU V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH"

Transkript

1 PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ PRACOVNÍHO STRESU V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH 1. Popis firmy: COMPUSMART Společnost COMPUSMART byla založena roku 1988 absolventem studia v oblasti IT Johnem Davisem a jeho kolegou, Markem Thomsonem. Firma fungovala v malé mimoměstské komunitě a byla jedinou firmou svého druhu. Proto se rychle stala velmi populární. Johnu a Markovi se podařilo znásobit obrat společnosti za 3 roky od začátku působení firmy. Získali podnikatelský úvěr a v blízkém městě si otevřeli další pobočku. Nyní má jejich firma pět poboček a zaměstnává 27 lidí (bez Johna a Marka). Na VPP zde pracují 2 administrátoři a dva pracovníci technické podpory. Z těchto lidí je 7 žen a zbytek jsou muži. Dvanáct pracovníků má univerzitní vzdělání a 3 doktorandské. Všichni jsou britské národnosti. Na každé pobočce je administrátor, pracovník technické podpory a pracovníci vývoje softwaru. Druhý administrátor a druhý obchodní zástupce pracují v sídle firmy. Hlavní činností firmy je technická podpora a služby, vývoj softwaru a obchod. COMPUSMART zajišťuje produkty od velký IT firem až po místní společnosti a má dlouhodobé smlouvy s klíčovými hráči v této oblasti.

2 2. Stresové faktory a vliv stresu Vzhledem k popularitě společnosti a její rapidní expanzi se výrazně zvýšila pracovní zátěž. Sami John a Mark věnují firmě hodně času, aby splnili požadavky zákazníků. Zaměstnanci jsou rovněž pod tlakem, aby podávali kvalitní výkony a zvládli požadavky na ně prací kladené. Výsledkem toho je spěch, aby se zvládly termíny a zvládli i úkoly, za které jsou zodpovědní. Ve třech pobočkách zaměstnanci pracují v open space kancelářích a byly stížnosti na nedostatek soukromí a zvýšený hluk. Na těchto pobočkách byla zvýšená úroveň absencí. Obecně lze říci, že v poslední době se zvýšily stížnosti na pracovní tlak a bolesti kloubů a svalů. Dva členové personálu v poslední době tuto práci ukončili a museli být rychle vyměněni, aby nebyla dotčena práce. Pozitivem je určitě to, že John a Mark svoje pracovníky velice podporují. Jsou s nimi ve spojení a často navštěvují každou pobočku, aby si s nimi pohovořili a zjistili, jak se jim daří. Jejich cílem je ve firmě uchovat neformální, rodinnou atmosféru a vůči personálu jsou přátelští. Uvědomují si, že pracovní zátěž se zvýšila, ale zároveň zjišťují, že u malých firem je tento stav realitou. Snaží se svým pracovníkům pomoci a to například tím, že administrátorkám, které porodily, umožňují pracovat na vedlejší pracovní poměr na flexibilní bázi. Klima mezi kolegy je rovněž dobré a nakloněné spolupráci. Přesto, většina z nich cítí, že jim tato situace brání v osobním rozvoji a rovněž mají obavy o budoucnost firmy, protože tato před nedávnem přišla o důležité smlouvy kvůli tomu, že neměla dostatek zdrojů pro jejich zajištění. Karen Croomer, která ve společnosti pracuje 8 let a je na postu supervizora, Markovi a Johnovi navrhla, aby situaci vyřešili tak, že najdou externí pomoc. Po důkladném zvážení se John a Mark rozhodli obrátit se na místní Univerzitní centrum pro organizační rozvoj, které poskytuje malým a středním firmám

3 obchodní služby za přijatelné ceny a zaměstnává známé experty na poli organizační psychologie. Úkolu se ujali Dr. Ray Smith a Dr. Sara Jones. Dr Smith je organizační psycholog a expert pro organizační změny a rozvoj. Dr. Jones je psychologem pro zdraví při práci a expertem na psycho-sociální rizika a pracovní stres a to v především v oblasti malých a středních podniků.

4 Otázky: 1. Jaké jsou hlavní problémy, se kterými se setkáváme u malých a středních společností (SME)? 2. Jakým problémům SME čelí a které z nich mají spojitost s pracovním stresem? 3. Je v SME jednodušší nebo složitější zvládat stres? 4. Proč je v menších firmách role manažera zásadní? 5. Kde mohou malé firmy hledat a najít patřičnou podporu s ohledem na problematiku pracovního stresu?

5 3. Metodologie hodnocení rizik a její implementace Dr. Smith a Dr. Jones se s Johnem a Markem setkali a situaci diskutovali. Bylo rozhodnuto, že bude použito paradigmatu zvládání rizik s cílem identifikovat klíčové problémové okruhy, zjistit úroveň stresu a identifikovat a implementovat patřičné akce, které povedou k prevenci stresu. Paradigma zvládání rizik obsahuje 2 stupně: hodnocení rizik a redukce rizik. Počáteční fáze, hodnocení rizik, je nastavena tak, aby u definované skupiny zaměstnanců identifikovala důležité zdroje stresu, související s její prací a pracovních podmínek, které mohou mít vliv na zdravotní stav této skupiny. Proces hodnocení rizik vyplývajících ze stresu u společnosti COMPUSMART je popsán níže. Dr Smith a Dr Jones požádali Johna a Marka, aby jim poskytli dostupná data o organizaci týkající se firemní politiky, produktivity, absencí, obměny personálu, nehod, nemocnosti a stížností zaměstnanců. John a Mark se velice snažili požadované informace získat, ale v mnoha směrech nebyly kompletní, protože nebyly uchovávány podrobné záznamy. Tak tomu u malých firem bývá. Experti se Johna a Marka zeptali na podobné iniciativy, které ve firmě proběhly, ale toto byla první takováto aktivita, která se v COMPUSMARTu odehrála. Experti pak vytvořili řídící skupinu složenou z 8 lidí, včetně Johna a Marka, Karen Croomer (supervisorka ve firmě) a jednoho zaměstnance firmy z různých poboček a s různými pracovními pozicemi. Úkolem této skupiny bylo expertům poskytovat rady a pomoc ve všech fázích hodnotícího procesu.

6 Pak experti navštívili všechny pobočky, aby se seznámili s pracovišti a zjistili další problémy (jako úroveň hluku, vybavení, pracovní prostor atd.) a rovněž promluvili se zaměstnanci a projektu a jejich práci. Někteří zaměstnanci zpočátku odpovídali s nedůvěrou, ale počáteční obavy se podařilo eliminovat tím, když experti vysvětlili důvod projektu a zaměstnance ujistili o etických principech, které jejich práci provázejí (důvěrnost informací, anonymnost apod.). Následně experti vybrali z každé pobočky jednoho manažera, jednoho supervisora a řadového zaměstnance z různých oborů, se kterými byl udělán pohovor pro pracovní analýzu. Pro výběr bylo rovněž důležité pohlaví, vzdělání a počet let ve firmě. Bylo uděláno sedm pohovorů, které odhalily pozitivní a negativní aspekty práce na dané pobočce. Účastníci byli při pohovoru požádáni, aby identifikovali 3 nejlepší a 3 nejhorší aspekty své práce, aby zhodnotili, zda na ně určité aspekty jejich práce kladnou příliš velký tlak a jestli cítí, že následkem toho bylo dotčeno jejich zdraví. Následně jim byly položeny detailnější otázky týkající se jejich organizace a psychosociálních rizik a podpůrných systémů, které jsou zaměstnancům k dispozici. Na základě těchto pohovorů, návštěv poboček a dostupných dat o organizaci, byli experti schopni identifikovat seznam klíčových problémů a rozdělit je do skupin, např. organizace práce, pracovní prostředí, komunikace atd.. Na základě tohoto seznamu sestavili otázky, které budou zařazeny v analýze hodnocení rizik, o jejíž vyplnění budou požádáni všichni zaměstnanci. Dr Smith a Dr Jones tyto otázky představili řídící skupině a požádali ji o zpětnou vazbu před finalizací otázek pro průzkum. Kromě těchto otázek ještě použili standardizovaný dotazník na měření symptomů stresu. Průzkum rovněž obsahoval otázky týkající se absencí, spokojenosti s prací, muskuloskeletálních bolestí a demografie.

7 Průzkum byl udělán u všech zaměstnanců a výsledky byly analyzovány tak, aby odhalily klíčové otázky a jejich vztah ke stresu a muskuloskeletálním problémům. Výsledky poukázaly na 4 hlavní problémy, na které upozornila většina zaměstnanců firmy COMPUSMART: organizace práce (přidělování úkolů, nastavování a vyřizování priorit, jasnost popisu práce), pracovní zátěž a pracovní doba (dlouhá a nepravidelná pracovní doba), komunikace firemní situace a vize, rozvoj zaměstnanců. Navíc, na třech pobočkách byl jako problém identifikován design kanceláří stylem open space. Ti zaměstnanci, kteří označili za problém organizaci práce, byli třikrát více stresovaní než jejich kolegové. Ti zaměstnanci, kteří uvedli jako problém pracovní zátěž a pracovní dobu, byli čtyřikrát více stresováni než jejich kolegové. Navíc si stěžovali na více muskuloskeletálních bolestí než jejich kolegové. Zaměstnanci, kteří pracují v kancelářích typu open space, si stěžovali na vyšší úroveň stresu a více muskuloskeletálních bolestí. Experti sestavili zprávu pro hodnocení rizik, která prezentovala odhalená fakta ve spojitosti s dříve sebranými organizačními daty. Odhalená fakta byla rovněž prezentována a diskutována na dalším setkání s řídící skupinou. Byly identifikovány možné intervence, ale experti skupině navrhli, aby intervence byly odsouhlaseny co největším množstvím zaměstnanců. Proto bylo rozhodnuto, že na konci dne (15:00 17:30) se uskuteční 2,5 hodinový workshop, na kterém budou zaměstnancům prezentována odhalená fakta a budou prodiskutována možná opatření.

8 Otázky: 1. Jaké jsou hlavní kroky procesu hodnocení rizik? 2. Jaká je role řídící skupiny a kdo by v ní měl být zastoupen? 3. Jak jsou vybíráni respondenti pro pohovory na pracovní analýzu? 4. Co je cílem průzkumu pro hodnocení rizik?

9 4. Techniky pro prevenci a intervence (opatření) Na konci pracovního dne byl zorganizován Akční inovační workshop, jehož cílem bylo, se zaměstnanci zkonzultovat patřičná opatření. Všichni zaměstnanci, s výjimkou pěti členů řídící skupiny, se workshopu zúčastnili. Tento postup byl zvolen proto, aby pobočky byly i v tento okamžik k dispozici požadavkům klientů. Experti celé skupině zaměstnanců prezentovali odhalená fakta a požádali je, aby spolupracovali s managementem a nalezli vhodná opatření pro vyřešení identifikovaných problémů a aby si zároveň uvědomili existující omezení. Skupina se pak rozdělila do menších skupin dle poboček, aby pracovníci probrali všeobecná a specifická opatření, která mají být použita. Experti v diskuzích měli roli facilitátora. Cílem bylo identifikovat minimální počet opatření, která se vypořádají s maximálním počtem problémů a to za vědomí existujících silných a slabých stránek. Rovněž bylo třeba dohodnout se na tom, kdo bude zodpovědný za implementaci těchto opatření a jak budou hodnoceny výstupy těchto opatření. Pro vyřešení problémů s organizací práce bylo rozhodnuto, že budou vytvořeny jasné popisy práce pro každou pracovní pozici, které budou obsahovat úkoly pro danou pozici (Johnem ve spolupráci s experty). Dále bylo rozhodnuto, že zaměstnanci zahájí každý pracovní den poradou, aby projednali priority daného dne (určený zaměstnanec na každé pobočce). Centrála firmy bude pobočky informovat o klíčových prioritách s odpovídajícím předstihem. Pro zvládnutí pracovní zátěže a pracovní doby bylo rozhodnuto, že management zváží možnost najmutí více zaměstnanců nebo pracovníků na HPP či VPP podle potřeby (John).

10 Rozhodnutí v této věci bude na základě pracovní zátěže na každé pobočce učiněno do měsíce od workshopu (Karen Croomer ve spolupráci se zaměstnanci poboček). Management se rozhodl vydávat každé tři měsíce oběžník, který bude zaměstnance informovat o otázkách týkajících se firemní politiky a rozvoje (Mark). Management (Mark) se rovněž zavázal, že vypracuje plán rozvoje zaměstnanců a zavede odpovídající schéma odměňování, jež bude směřovat k rozvoji zaměstnanců. Tato otázka bude vyřešena ve spolupráci s experty. A konečně, na pobočkách s kancelářemi ve stylu open space bude zváženo odstěhování do jiných kanceláří nebo rekonstrukce kanceláří stávajících (Karen Croomer převzala zodpovědnost za zjištění nabízejících se možností). Na základě workshopu experti sestavili zprávu, shrnující dohodnuté činnosti včetně jejich časového řešení, kdy budou zavedeny a osob zodpovědných za implementaci. Experti pak navrhli, že sehrají roli facilitátora, kdy budou firmě v potřebných případech radit. Bylo rozhodnuto, že experti se v budoucnu vrátí, aby zhodnotili úspěch nebo neúspěch implementovaných kroků. Následně bude celý proces hodnocení rizik zopakován, aby bylo možno kvalitně zavést plán zvládání rizik ze stresu. Experti požádali management, aby uchovával podrobné záznamy o produktivitě, absencích, úrazech, nemocech a stížnostech zaměstnanců.

11 Otázky: 1. Jaké jsou klíčové faktory úspěchu Akčního inovačního workshopu? 2. Jaké jsou zodpovědnosti expertů a zaměstnanců? 3. Jaký je rozumný časový rámec pro zhodnocení implementovaných opatření?

12 5. Hodnocení procesu zvládání rizik a intervencí (opatření) Nastavení časového rámce pro hodnocení výsledků opatření a procesu zvládání rizik závisí na mnoha faktorech, včetně dostupnosti zdrojů, loajality k firmě a počtu a druhu opatření, která jsou implementována. Přesto se doporučuje, aby proces zvládání stresu byl každoročně opakován. Povaha paradigmatu zvládání stresu, pro niž je typické zapojení všech zaměstnanců, umožňuje personálu naučit se, jak mohou sami tento proces implementovat za minimálního přispění expertů. To je zvlášť důležité u malých a středních firem. Po provedení dohodnutých opatření, experti doporučili managementu, jak sestavit jasné popisy pracovních pozic a systém odměňování pracovníků zaměřený na jejich rozvoj. Na základě konzultací s experty došlo u dvou poboček k rekonstrukci dvou kanceláří s původním konceptem open space a předělání třetí se chystá. Na dvou pobočkách byli najati dva zaměstnanci na plný úvazek a na dalších dvou pobočkách (mimo centrály) byli najati dva pracovníci na VPP. Na začátku každého dne byly organizovány porady, na kterých byly identifikovány priority. Každé tři měsíce byl Markem vydáván oběžník, který zaměstnancům připomínal politiku a rozvoj firmy. Dr Smith a Dr Jones měli pohovor s managementem, Karen Croomer a zaměstnanci z každé pobočky, aby zjistili účinnost opatření. Každý se vyjadřoval pozitivně. Navíc, experti prověřili záznamy o absencích, produktivitě a stížnostech zaměstnanců od doby zavedení intervencí. Došlo k poklesu absencí a nárůstu produktivity, který více než vykompenzoval náklady na nově najaté zaměstnance. Znovu byl proveden průzkum hodnocení rizik. Zaměstnanci uvedli méně stresu a muskuloskeletálních bolestí. Společnost vyvinula antistresovou politiku a zavázala se, že tento proces bude každoročně opakovat.

13 Ótázky: 1. Jak lze hodnotit opatření? 2. Jaká je výhoda hodnocení? 3. Jaké jsou výhody a nevýhody toho, že hodnotící proces vykonávají externí experti?

14 Otázky a témata k diskusi 1. Identifikujte některé problémy ve Vaší organizaci, které jsou způsobeny stresem. 2. Jak byly tyto identifikovány. Jaký byl výstup? 3. Které skupiny zaměstnanců mohou být stresem ovlivněny více? Proč? 4. Jaké zdroje jsou ve Vaší organizaci k dispozici pro provedení hodnocení rizik vyplývajících z pracovního stresu? 5. Jaké mohou být ve Vaší organizaci hlavní překážky pro provedení hodnocení rizik vyplývajících ze stresu? 6. Kde byste hledal(a) pomoc pro provedení hodnocení rizik souvisejících s pracovním stresem? 7. Jaké jsou hlavní kroky procesu zvládání rizik? 8. Jaká je role expertů, manažerů, zástupců odborových svazů a zaměstnanců v každém kroku tohoto procesu?

PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ STRESU VE VZDĚLÁVACÍCH ORGANIZACÍCH. 1. Popis společnosti: EDUCACONSULT

PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ STRESU VE VZDĚLÁVACÍCH ORGANIZACÍCH. 1. Popis společnosti: EDUCACONSULT PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ STRESU VE VZDĚLÁVACÍCH ORGANIZACÍCH 1. Popis společnosti: EDUCACONSULT Společnost EDUCACONSULT byla založena v roce 1994 Dr. Hannah Maaxovou, absolventkou specializace personální

Více

1. Popis společnosti: VZDĚLÁVACÍ CENTRUM KEK INA

1. Popis společnosti: VZDĚLÁVACÍ CENTRUM KEK INA PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ STRESU VE VZDĚLÁVACÍCH ORGANIZACÍCH 1. Popis společnosti: VZDĚLÁVACÍ CENTRUM KEK INA Vzdělávací centrum KEK INA bylo založeno roku 1995 jako joint venture (společný podnik) Svazu

Více

HREA Excellence Award 2013

HREA Excellence Award 2013 HREA Excellence Award 2013 I. Základní informace o projektu 2. kategorie společnost nad 500 zaměstnanců Název projektu: Kariérní plánování v centru sdílených služeb Siemens, s.r.o. Career@GSS Předkladatel

Více

Školící osnovy_spa. Prevence stresu v malých a středních podnicích

Školící osnovy_spa. Prevence stresu v malých a středních podnicích Školící osnovy: Prevence stresu v malých a středních podnicích 1. Úvod 1.1. Základní informace o stresu na pracovišti Pracovní život se v několika posledních desetiletích výrazně změnil. Nyní jsou na pracovníky

Více

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 V průběhu roku 2011 mělo v týmu Hnízdo souvislou nebo průběžnou praxi 13 studentů. Během měsíce ledna se zúčastnili studenti FSS OSU jednodenní praxe v týmu

Více

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016 Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Výsledky průzkumu Srpen 2016 Představení průzkumu Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Průzkum navazuje na řadu aktivit poradenské společnosti EY zaměřených na aktuální téma

Více

Školící osnovy_spa. Prevence stresu v lodní dopravě

Školící osnovy_spa. Prevence stresu v lodní dopravě Školící osnovy: Prevence stresu v lodní dopravě 1. Úvod 1.1. Základní informace o stresu na pracovišti Pracovní život se v několika posledních desetiletích výrazně změnil. Nyní jsou na pracovníky kladeny

Více

Od roku 1998 společnost zaznamenala výrazný růst. V posledních letech počet zaměstnanců firmy vzrostl o téměř 40% a její obrat se ztrojnásobil.

Od roku 1998 společnost zaznamenala výrazný růst. V posledních letech počet zaměstnanců firmy vzrostl o téměř 40% a její obrat se ztrojnásobil. PŘÍPADOVÁ STUDIE ZVLÁDÁNÍ PRACOVNÍHO STRESU V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH 1. Popis společnosti: UNIC-SERVICES LTD Společnost UNIC-Services Ltd. byla založena roku 1993 IT pracovníkem jménem Saara Remes-Ulkunniemi.

Více

Zavedení hodnocení. na Magistrát města Pardubic

Zavedení hodnocení. na Magistrát města Pardubic Zavedení hodnocení metodou 360 na Magistrát města Pardubic Národní konference kvality ve veřejné správě 10. února 2010, Tábor Mgr. Martin Růžička Tajemník Magistrátu města Pardubic metoda 360 relativně

Více

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1 Význam teambuildingu Kdy jej uskutečnit Závazek Teambuilding 1 Teambuilding workshop Je užitečný pro odborníky, kteří hledají nové strategie, techniky a prostředky teambuildingu Umožňuje řídícím manažerům,

Více

Průzkum PRÁCE NA DÁLKU 2013 v ČR 708 respondentů, leden duben 2013

Průzkum PRÁCE NA DÁLKU 2013 v ČR 708 respondentů, leden duben 2013 Průzkum PRÁCE NA DÁLKU 2013 v ČR 708 respondentů, leden duben 2013 I přes prokazatelné přínosy neumí firmy v ČR pracovat na dálku chybí jim k tomu podmínky i dovednosti! www.pracenadalku.cz 1 ZÁKLADNÍ

Více

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC)

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) 1 Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

TEZE. Česká zemědělská univerzita v Praze. Fakulta provozně ekonomická Katedra řízení

TEZE. Česká zemědělská univerzita v Praze. Fakulta provozně ekonomická Katedra řízení Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Katedra řízení Diplomová práce na téma: Faktory ovlivňující výkonnost a pracovní zaujetí zaměstnanců TEZE Autor diplomové práce: Gabriela

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Zpráva vyhodnocení kurzu Obchodní strategie, plánování práce

Zpráva vyhodnocení kurzu Obchodní strategie, plánování práce Zpráva vyhodnocení kurzu Obchodní strategie, plánování práce Název zakázky: Registrační číslo projektu: Vzdělávání zaměstnanců společnosti Nekupto s.r.o. CZ.1.04/1.1.02/35.00816 1 www.everesta.cz MISE

Více

Dotazník pro zřizovatele škol

Dotazník pro zřizovatele škol Dotazník pro zřizovatele škol Vážená paní, vážený pane, prosím Vás o vyplnění tohoto dotazníku, jehož výstupy poslouží k získání metodiky pro hodnocení ředitelů základních škol zřizovatelem z pohledu zřizovatele.

Více

Konference na téma Databázové systémy používané v sociálních službách

Konference na téma Databázové systémy používané v sociálních službách Konference na téma Databázové systémy používané v sociálních službách Praha 26.3.2009 Cílem setkání bylo otevřít téma používání databázových systémů v sociálních službách, zejména s ohledem na snahu o

Více

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA Kontaktní osoba: Ing. Petr Sára, Ph.D. Mobil: +420 605 941 994 E-mail: sara@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU

Více

Scénář pro lodní dopravu. (zpracováno společností SIRC)

Scénář pro lodní dopravu. (zpracováno společností SIRC) Scénář pro lodní dopravu (zpracováno společností SIRC) 1 Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

Zkušenosti úřadu soutěžícího o Národní cenu ČR za jakost s modelem CAF Mgr.Stanislav Loskot

Zkušenosti úřadu soutěžícího o Národní cenu ČR za jakost s modelem CAF Mgr.Stanislav Loskot Zkušenosti úřadu soutěžícího o Národní cenu ČR za jakost s modelem CAF 2006 Mgr.Stanislav Loskot Q Pro začátek 1. Městský úřad Jablunkov je úřadem nejvýchodněji položeného města České republiky,které zaměstnává

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 3. jednání Řídícího výboru 15. 9. 2016 Domažlice OBSAH 1) Informace o průběhu projektu 2) Harmonogram projektu

Více

Strana 5 z 11. Strana 6 z 11

Strana 5 z 11. Strana 6 z 11 Vítáme Vás! Duševní zdraví? Špatné duševní zdraví má dopad na nás na všechny. Každý čtvrtý člověk může očekávat, že bude mít během života problém s duševním zdravím. Zranitelnost vůči psychosociálnímu

Více

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík Nakladatelství PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR Martin Mařík Co je Nakladatelství PASPARTA? nakladatelství odborné literatury, poskytovatel služeb v oblasti grafiky založeno v

Více

AGE MANAGEMENT V ČESKÉ REPUBLICE

AGE MANAGEMENT V ČESKÉ REPUBLICE AGE MANAGEMENT V ČESKÉ REPUBLICE Mgr. Ilona Štorová OBSAH A. Pojem AM, vývoj konceptu AM, demografický vývoj v ČR B. Pracovní schopnost, Dům pracovní schopnosti, Work Ability Index C. Předsudky zaměstnavatelů,

Více

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci. Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma)

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci. Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma) Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma) Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků Personální audit a personální strategie na úřadech územních samosprávných celků Dělat (vybrat) správné věci je úkolem zejména zastupitelů města. Dělat (vybrat) správné věci Správně je provádět Správně

Více

VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI

VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI Registrační číslo projektu: CZ. 1.04/5.1.01/77.00234 VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI Délka trvání projektu: 1. 8. 2012

Více

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014 až 2016 Příloha č. 10 Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Závěrečná zpráva z pilotního ověřování

Více

Michal Šerák Ilona Štorová Lenka Klímová Michaela Kostelníková 4.11.2014 1

Michal Šerák Ilona Štorová Lenka Klímová Michaela Kostelníková 4.11.2014 1 AGE MANAGEMENT V ČESKÉ REPUBLICE Michal Šerák Ilona Štorová Lenka Klímová Michaela Kostelníková 4.11.2014 1 OBSAH A. Pojem AM, vývoj konceptu AM, demografický vývoj v ČR B. Pracovní schopnost, Dům pracovní

Více

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu Závěrečná zpráva 22. Veletrhu ikariéra VŠCHT Praha 2016 Ve středu 20. března 2016 se uskutečnil 22. Veletrh ikariéra VŠCHT Praha, pořádaný studentskou organizací IAESTE VŠCHT Praha. Veletrh se tradičně

Více

Dotazník ECSI - Pulse Fitness v Benešově

Dotazník ECSI - Pulse Fitness v Benešově Dotazník ECSI - Pulse Fitness v Benešově Vážení respondenti, vyplněním tohoto dotazníku přispíváte k výzkumu spokojenosti zákazníků se službami, které poskytuje Pulse Fitness Benešov. Získané výsledky

Více

Školící osnovy_spa. Prevence stresu ve vzdělávacích organizacích

Školící osnovy_spa. Prevence stresu ve vzdělávacích organizacích Školící osnovy: Prevence stresu ve vzdělávacích organizacích 1. Úvod 1.1. Základní informace o stresu na pracovišti Pracovní život se v několika posledních desetiletích výrazně změnil. Nyní jsou na pracovníky

Více

Sekundární příležitosti práce na dálku. Mgr. David Surý

Sekundární příležitosti práce na dálku. Mgr. David Surý Sekundární příležitosti práce na dálku Mgr. David Surý Vymezení nových forem práce Změny v organizaci práce Zavedení technologický změn (synchronní a asynchronní komunikace) Dostupnost asynchronní komunikace

Více

6. Jaký s vidíte největší problém s s italským managementem? " # Jazyková bariéra Odlišná mentalita Rozdílná koncepce zaměření firmy Malý vliv zaměstn

6. Jaký s vidíte největší problém s s italským managementem?  # Jazyková bariéra Odlišná mentalita Rozdílná koncepce zaměření firmy Malý vliv zaměstn Tento dotazník slouží účelu vypracování mé diplomové práce na téma: Vnímání vybraných hledisek kvality života pracovníky podniku střední velikosti ve vztahu k podnikové kultuře. Dotazník je anonymní, nebude

Více

Základy interní komunikace. 31.ledna 2011

Základy interní komunikace. 31.ledna 2011 Základy interní komunikace 31.ledna 2011 CO TO JE INTERNÍ KOMUNIKACE Interní komunikace se zabývá formálním i neformálním předáváním informací uvnitř organizace. Jejím cílem není pouhé zprostředkování

Více

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017 Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy říjen listopad 2017 Průzkum mezi čtenáři Knihovny města Ostravy 2017 průzkum probíhal formou dotazníkového šetření ve dnech od 2. 10. do 30. 11. 2017

Více

Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS

Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS 2 Shared Experience Technologická řešení Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS přinesl procesní zpracování požadavků všech

Více

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 4095 RESPONDENTŮ 1 1 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH OTÁZEK 1.1 DOPORUČIL/A BYSTE SVÝM PŘÁTELŮM PRÁCI

Více

Zpráva o auditu. A TREND, s.r.o.

Zpráva o auditu. A TREND, s.r.o. Zpráva o auditu A TREND, s.r.o. 2003 A TREND, s.r.o. Základní údaje Sídlo firmy: Andrlíkova 972, 562 01 Ústí nad Orlicí Telefon: 465 519 519 Fax: 465 519 517 E-mail: atrend@a-trend.cz Internetová adresa:

Více

PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ

PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ PRÁCE NA DÁLKU BENEFIT PRO SLADĚNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ TŘEBÍČ KONFERENCE NA TÉMA: SLADĚNÍ

Více

Implementace modelu CAF

Implementace modelu CAF 1 Implementace modelu CAF Městský úřad Šumperk 2 Postupné zavádění metod kvality Analýza pracovních míst a lidských zdrojů - 2003 Benchmarking od 2003 CAF společný hodnotící rámec první hodnocení 2006

Více

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA Srpen 2018 / Závěrečná zpráva z výzkumného projektu / Řešitel projektu: RNDr. Tomáš RAITER/ www.hodnoceni-nemocnic.cz Psychiatrická nemocnice Jihlava 2018 Kvalita Pracovního Života

Více

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping Příručka pro žadatele Průvodce výzvou pro malé a střední firmy Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping Výzva ÚVOD Inovace jsou dnes rozhodujícím faktorem úspěchu malých a středních

Více

REHABILITACE - AKTIVACE PRÁCE. EQUAL/2/52CZ.04.4.09/1.1.00.4/0038 Příjemce: Vzdělávací společnost EDOST s.r.o.

REHABILITACE - AKTIVACE PRÁCE. EQUAL/2/52CZ.04.4.09/1.1.00.4/0038 Příjemce: Vzdělávací společnost EDOST s.r.o. o setkání transnational steering group o workshopy o komunikace mezi partnery o proces rozhodování - rozhovory - monitorovací zprávy Hodnocené aktivity: Setkání Transnational Steering Group, 20. 21. 2006,

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY U S N E S E N Í. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY U S N E S E N Í. Rady hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY U S N E S E N Í Rady hlavního města Prahy číslo 342 ze dne 21.2.2017 k dokumentu Analýza Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí a dalšímu postupu činností

Více

Kategorie: Osobní nástroje interní komunikace

Kategorie: Osobní nástroje interní komunikace Kategorie: Osobní nástroje interní komunikace Andrea Brožová, komunikace se zaměstnanci květen 2013 1 Business Case Z průzkumů názorů zaměstnanců vyplynula potřeba zlepšit informovanost zaměstnanců, a

Více

Vzdělávání k diverzitě

Vzdělávání k diverzitě Vzdělávání k diverzitě jako součást vzdělávacího programu organizace Marie Čermáková 1 Struktura prezentace Úvodem Jak začít se vzděláváním v diverzitě Vzdělávání v diverzitě principy Znalost diverzity

Více

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA Květen 2017 / Závěrečná zpráva z výzkumného projektu / Řešitel projektu: RNDr. Tomáš RAITER/ www.hodnoceni-nemocnic.cz Psychiatrická nemocnice Jihlava 2017 Kvalita Pracovního

Více

Příklad dobré praxe X

Příklad dobré praxe X Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe X z realizace kariérového poradenství Helena Trinerova, DiS.

Více

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ pro Euroface Consulting s. r. o. Martin Jára, LOM Rámec Přelom 2012-3 7 zaměstnavatelů Zlínský a Moravskoslezský kraj

Více

Projekt Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce, reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_019/

Projekt Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce, reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_019/ Projekt Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce, reg. č.: CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0003017 ZÁPIS ZE SETKÁNÍ STAROSTŮ ze dne 15. 12. 2017 od 14:00 hodin Místo: Zasedací místnost

Více

Využití projektu SLIC 2012

Využití projektu SLIC 2012 Využití projektu SLIC 2012 Jaké je psychosociální klima ve vašem podniku? MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ, Santé s.r.o. Obsah prezentace: Psychosociální rizika Metodika, materiály Zkušenosti z výrobního podniku

Více

Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik Shrnutí

Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik Shrnutí Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik Shrnutí Cílem celoevropského průzkumu podniků agentury EU-OSHA je napomoci pracovištím

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání žádostí Místo výkonu práce Platnost

Více

PROGRAM PREVENCE pro ZAMĚSTNAVATELE

PROGRAM PREVENCE pro ZAMĚSTNAVATELE Titulní strana Edukační program na pomoc zvýšení nebo udržení kvality života po 40 roku věku PROGRAM PREVENCE pro ZAMĚSTNAVATELE Stručná příručka pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o nastavení komplexního

Více

Hodnocení vzdělávací akce.

Hodnocení vzdělávací akce. Projekt terénního výzkumu Hodnocení vzdělávací akce. NEWTON CENTER, spol. s r.o. Praha 4, Krč, Štúrova 55, PSČ 142 00 IČO: 250 80 211 WWW.NEWTONCENTER.CZ 1 Obsah: I. Přípravná fáze...3 II. Realizační fáze...4

Více

Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET

Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET Podpora zdraví pohybového ústrojí v Evropě Zpráva o doporučeních Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET Ve spolupráci

Více

Požadavky na data a informace k hodnocení klastrové excelence. (Bronze Label of Management Excellence minimum requirments)

Požadavky na data a informace k hodnocení klastrové excelence. (Bronze Label of Management Excellence minimum requirments) Požadavky na data a informace k hodnocení klastrové excelence (Bronze Label of Management Excellence minimum requirments) Pro zapojení se do daného projektu resp. do benchmarkingové databáze je nutné provést

Více

Podpora zdraví v malých a středních podnicích u nás a ve světě

Podpora zdraví v malých a středních podnicích u nás a ve světě Podpora zdraví v malých a středních podnicích u nás a ve světě MUDr. Jarmila Vavřinová Státní zdravotní ústav Centrum pracovního lékařství SZÚ červen 2007 Obsah sdělení 1. Charakteristika MSP 2. Strategie

Více

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s.

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Projekt je zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Cílem

Více

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 PRAHA, 2013 Kompetenční model je nástroj práce se zaměstnanci MěÚ Lanškroun. Slouží

Více

VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o.

VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o. VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o. DLOUHODOBÝ ZÁMĚR vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti VŠAPs na období 2016 2020 a aktualizace pro rok 2016 Praha,

Více

Centrum praktického ekonomického vzdělávání v Ústeckém kraji

Centrum praktického ekonomického vzdělávání v Ústeckém kraji Centrum praktického ekonomického vzdělávání v Ústeckém kraji Prezentace projektu 16. 4. 2015 Praha MŠMT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/54.0049 Projekt CEV Realizátor: UJEP v Ústí nad Labem,

Více

Externí klinické audity. zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová

Externí klinické audity. zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová Externí klinické audity zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová Důvody, které vedly ČSFM k provádění auditů Provádění auditů nejen dle litery zákona, ale i v souladu s doporučením Radiation Protection

Více

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ KRITÉRIUM 6A STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálně-právní ochrany zařazený k výkonu sociálně-právní ochrany pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance, kteří se podílejí

Více

Příloha č. 1a - Specifikace předmětu plnění GENDEROVÝ AUDIT

Příloha č. 1a - Specifikace předmětu plnění GENDEROVÝ AUDIT Příloha č. 1a - GENDEROVÝ AUDIT CÍLEM je zhodnotit současný stav v naší společnosti co se týče firemní kultury vč. RLZ, stylů vedení aj., identifikovat silná a slabá místa, navrhnout možná řešení a doporučení

Více

Tisková konference VŠE a MPO Analýza GEM Příprava nové Koncepce MSP 2014+

Tisková konference VŠE a MPO Analýza GEM Příprava nové Koncepce MSP 2014+ Tisková konference VŠE a MPO Analýza GEM Příprava nové Koncepce MSP 2014+ Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje 18. května 2012, Praha ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA

Více

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem 16. 5. 2018 Konference k problematice GDPR ve veřejné správě, Národní archiv Praha Implementace

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Hodnota zákazníka v podnikatelských subjektech cestovního ruchu

Hodnota zákazníka v podnikatelských subjektech cestovního ruchu Hodnota zákazníka v podnikatelských subjektech cestovního ruchu Ing. Lenka Půlpánová, Ph.D. katedra marketingu lenka.pulpanova@tul.cz Potřeba výzkumu nabídka = CK, CA > poptávka = klienti počet CK vzrostl

Více

IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol

IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol IBAR: Kvalita a řízení vysokých škol Vladimír Roskovec Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i., Praha UKF, Nitra, prosinec 2012 ESG o řízení Basic principles prvotní odpovědnost za kvalitu poskytovaného

Více

DOTAZNÍK PRO ZAMĚSTNANCE FIRMY XYZ, s. r. o. Hlavička. Příloha č. 1. Dobrý den,

DOTAZNÍK PRO ZAMĚSTNANCE FIRMY XYZ, s. r. o. Hlavička. Příloha č. 1. Dobrý den, DOTAZNÍK PRO ZAMĚSTNANCE FIRMY XYZ, s. r. o. Dobrý den, jsem student závěrečného ročníku Fakulty podnikatelské VUT v Brně a pro potřeby diplomové práce zpracovávané pro Vaši firmu se na Vás dovoluji se

Více

Městský úřad Tišnov. Vyhodnocení dotazníkového šetření Anketa spokojenosti zaměstnanců Městského úřadu Tišnov Srovnání výsledků z roku 2012 a 2015

Městský úřad Tišnov. Vyhodnocení dotazníkového šetření Anketa spokojenosti zaměstnanců Městského úřadu Tišnov Srovnání výsledků z roku 2012 a 2015 Městský úřad Tišnov Vyhodnocení dotazníkového šetření Městského úřadu Tišnov Srovnání výsledků z roku 2012 a 2015 2 Městský úřad Tišnov V roce 2012 a 2015 proběhlo na Městském úřadě v Tišnově dotazníkové

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS)

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) 1. CÍL PEFC Česká republika 26. 2. 2010 Cílem je vytvořit přesné postupy v procesu tvorby, revize

Více

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ?

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? Dale Carnegie Training Bílá kniha Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp DŮLEŽITOST LIDÍ

Více

Zápis ze setkání Všestranná podpora vzdělávání na území MAS ORLICKO

Zápis ze setkání Všestranná podpora vzdělávání na území MAS ORLICKO Zápis ze setkání Všestranná podpora vzdělávání na území MAS ORLICKO Místo konání: Dne: Účastníci: Akademie Libchavy 31. 3. 2014 od 13:30 hodin ředitelé škol, učitelé, zástupci organizací, kterých se týká

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA PREZENČNÍ STUDIUM TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor DP: Vedoucí

Více

stikcredit Business přehled říjen, 2018 Data Driven Capital Allocation Společnost registrovaná v EU VAT No. BG BNB licensed

stikcredit Business přehled říjen, 2018 Data Driven Capital Allocation Společnost registrovaná v EU VAT No. BG BNB licensed stikcredit Data Driven Capital Allocation Business přehled říjen, 2018 Společnost registrovaná v EU VAT No. BG202557159 BNB licensed O NÁS Poskytujeme služby těm, kterým nevyhoví banky. STC je inovativní

Více

Psycholog práce a organizace

Psycholog práce a organizace Psycholog práce a organizace Psycholog práce a organizace aplikuje principy, metody a techniky psychologie při výkonu organizačních, personálních, obchodních, marketingových a některých technicko-konstrukčních

Více

Vybudování koordinačního centra práce na dálku v Třebíči. Registrační číslo projektu: CZ. 1.04/5.1.01/

Vybudování koordinačního centra práce na dálku v Třebíči. Registrační číslo projektu: CZ. 1.04/5.1.01/ Vybudování koordinačního centra práce na dálku v Třebíči Registrační číslo projektu: CZ. 1.04/5.1.01/77.00234 Identifikace projektu Délka trvání projektu: 1. 8. 2012 1. 6. 2015 Projekt je financován z

Více

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Inovace vzdělávacích programů dle požadavků podnikatelské praxe v rámci procesu stabilizace VOŠE Zlín STUDENTI A PRAXE CZ.1.07/2.1.00/32.0038

Více

Tvorba strategického plánu rozvoje města

Tvorba strategického plánu rozvoje města Tvorba strategického plánu rozvoje města Ing. Jan Havránek, Ph.D., MBA, MPA odborný garant, AQE advisors, a.s. Libčice, 5. 3. 2018 www.aqe.cz STRUKTURA PREZENTACE Úvod do strategického řízení Rámcový postup

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Co jsou rovné příležitosti ve vzdělávání? Aktuální téma domácí úkoly. Pohled místních aktérů na problematiku rovných příležitostí ve vzdělávání.

Co jsou rovné příležitosti ve vzdělávání? Aktuální téma domácí úkoly. Pohled místních aktérů na problematiku rovných příležitostí ve vzdělávání. MAP Karlovarsko II (reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008557) Workshop Rovné příležitosti ve vzdělávání Datum: 17. 4. 2018, od 14 h Místo: ZŠ Karlovy Vary, Krušnohorská 11 Přítomní: dle prezenční listiny

Více

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci instrukce pro modelovou situaci informace pro hodnotitele /pozorovatele/ zadání pro sparing-partnery hodnotící arch zadání

Více

pořádaného dne 20. dubna 2016 zpracovala Agora CE, o.p.s. Petra Rezka Praha 4

pořádaného dne 20. dubna 2016 zpracovala Agora CE, o.p.s. Petra Rezka Praha 4 pořádaného dne 0. dubna 06 zpracovala Agora CE, o.p.s. Petra Rezka 40 00 Praha 4 www.agorace.cz Tato zpráva slouží především jako přehled výstupů diskuze obyvatel nad stavem a budoucí možnou podobou území

Více

PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI

PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI Panel pro pěstounskou péči 2011 Poprvé vydáno organizací Amalthea o. s. v roce 2011 Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů Childern s Services and East Lothian Council, Skotsko (2007) v rámci

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na získání zpětné

Více

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná ANALÝZA POŽADAVKŮ PODNIKŮ NA ABSOLVENTY Tato analýza uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Výsledky průzkumu o vedoucích pracovnících: zahraniční regionální ředitelé

Výsledky průzkumu o vedoucích pracovnících: zahraniční regionální ředitelé Výsledky průzkumu o vedoucích pracovnících: zahraniční regionální ředitelé 1. Odkud pochází Vaši zahraniční generální ředitelé/regionální ředitelé? 42% zahraničních regionálních ředitelů pochází ze západní

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

Experience of the Integration of ICT into University Education

Experience of the Integration of ICT into University Education Zkušenosti z procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Experience of the Integration of ICT into University Education Rožnov p./radh. 12. 15. září 2011 20.9.2011 ICTE 2011 1 Úvod, cíl příspěvku

Více

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Podrobná specifikace předmětu plnění

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Podrobná specifikace předmětu plnění Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Podrobná specifikace předmětu plnění Pro účely realizace níže uvedených, blíže specifikovaných vzdělávacích aktivit (kurzů) zadavatel stanoví, že 1 školicí den má 8 hodin

Více

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov Jaro 2016 www.pestouni.slezskadiakonie.cz Vážené dámy, vážení pánové, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku podzimních vzdělávacích

Více