D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi"

Transkript

1

2 D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi naše řádky, nevěřícně zjišťuju, že další měsíc utekl jako voda a že před sebou máte právě vánoční číslo Student s Times. Ke konci roku mívám obvykle zvláštní nostalgické rozpoložení. Těším se na Vánoce, ale zároveň vzpomínám na všechno, co se za nenávratně končící rok přihodilo, co se v mém životě změnilo, co bych udělala s ohlédnutím jinak a co jsem zažívala touto dobou před dvanácti měsíci. Je až neuvěřitelné, jak se každý z nás (nebo alespoň většina) nemůže Vánoc dočkat, ale pak si uvědomíme, jak rychle všechno opět uběhlo. A teď jsou zpátky se vším, co na nich všichni tak moc milujeme. Nejde jen o všudypřítomnou vánoční pohodu. K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, kterého můžete sníst bez výčitek tolik, kolik se ho do vás vejde. Kouzelná vůně vanilky, skořice, jehličí, svařeného vína a hřebíčku (nepřehlédněte naše recepty na koláčky a lahodný vánoční punč). Tradice, které se v jednotlivých rodinách mohou lišit, ale na které nikdo z nás nedá dopustit. Balení dárků, kterému se můžete přiučit díky jednoduchému návodu, který pro vás připravila Barča Ptáčková (pokud tedy nepatříte mezi ty, co dárky kupují na Štědrý den na benzinkách). Štědrovečerní večeře. Blížící se doba plesů nezapomeňte se zúčastnit naší soutěže o lístky na ten náš. Vánoční trhy, o kterých se dočtete v článku o pár stran dále. Čtyři plápolající plamínky svíček na adventním věnci. Koledy. Světýlka. Radost, kterou způsobíte druhým. Půlnoční. Volno a s ním ten nejmilejší pocit, že konečně nic nemusíte. Živé betlémy, díky kterým alespoň na chvíli zavítáte do vzdálených krajů, kde se před mnoha lety odehrál příběh, který zná celý svět (jeden z betlémských příběhů se mimo jiné odehraje 28. prosince v Horní Lidči). Překvapení. Prskavky. Teplo sálající z krbu. Jmelí. Setkání s těmi, kteří vám jsou nejbližší. Vánoční pohádky a filmy, které by vám neměly uniknout - jejich seznam pro vás připravily holky z 2. G. Mohla bych pokračovat dál, ale tuším, že by stejně každý z vás k výčtu všeho, bez čeho si Vánoce nedovede představit, chtěl přidat další a další body ze svého vlastního pohledu. Snad náš časopis přispěje k vašemu vánočnímu naladění a budete i díky němu s ještě o něco větším nadšením odpočítávat zbývající dny. Za celou redakci vám všem přeju, abyste prožili Vánoce plné nezapomenutelných chvil, na které budete rádi vzpomínat. Ať jsou všechny následující dny ve znamení lásky, ta by především o Vánocích přece neměla chybět. Do nového roku vám pak přeju, aby vás ani po Vánocích láska neopouštěla, aby se vám plnily všechny sny a přání, aby ta spousta šťastných dnů smazala těch pár smutnějších, aby se vám podařilo dokázat všechno, co se vám zrodí v hlavě a abyste měli neustále důvod usmívat se na svět. Krásné Vánoce vám všem.

3 Obsah STALO SE Procházka Paříží Výstava bodies revealed stojí za navštívení! Jak vypadají vánoční trhy ve Vídni? Valašský mikulášský jarmek co se dělo letos? AKTUÁLNĚ Jak se slaví Vánoce ve světě? Rozhovor s paní ředitelkou Evou Cepkovou chtěla být vždycky učitelkou? Vánoční trhy kde jsou nejkrásnější? NAŠE CELEBRITY Robin Mana: Za co vděčím gymnáziu? SOUTĚŽE Vyhraj 2 lístky na školní ples! ANKETA Ptali jsme se učitelů baví je jejich práce? Jaké předsevzetí si dáváte na rok 2015? TIPY A TRIKY Vánoční písničky, které neodmyslitelně patří k Vánocům Upečte si adventní koláčky Zabalte dárečky originálním způsobem! Vánoční filmy: Tyhle si nenechte ujít! Recepty na pravý vánoční punč

4 Procházka P říží Zatímco většina z nás trávila dny ve školních lavicích, odpoledne nad učením a víkend na Mikulášském jarmeku, procházela se jedna z našich redaktorek po pařížských ulicích, Norimberku a Ambergu. Co všechno navštívila a jaké jsou její dojmy? Ve čtvrtek jsme se vydali na dalekou cestu za kulturou. Cílem bylo navštívit hned tři města - Norimberk, Paříž a Amberg. První večer jsme strávili na vyhlášených vánočních trzích právě v Norimberku, ochutnali jsme místní speciality a zaposlouchali se do tradičních vánočních koled. Druhý den začal velmi slibně. Zahájili jsme ho prohlídkou největší dominanty v Paříži Eiffelovou věží a hned po ní následovaly další významné památky jako například Invalidovna s hrobkou Napoleona, Pont du Neuf, Latinská čtvrť, katedrála Notre Dame a jiné. Ve stejném duchu a také ve stejném městě probíhal i den třetí. Zavítali jsme na největší letiště Charles de Gaulle, dále pak do Montmartru, na Náměstí umělců a do chrámu Sacre Coeur. Individuálně jsme se pak dostali až do Louvru a večer zakončili na Champs Elysées a následnou projížďkou lodí po Seině. Čtvrtý den už byl pouze o rekreaci a to v termálních lázních v německém Ambergu. Celý tento čtyřdenní poznávací zájezd byl naprosto úžasný - a to i přes pocit naprosto rozlámaného těla, bolesti nohou a také nepříjemného cestování autobusem. Všem, kteří rádi poznávají jiné kultury, cestují nebo si jen chtějí povyrazit mimo Českou republiku, vřele takový výlet doporučuji! (M. Rumánková, OK)

5 Bodies Revealed Bodies Revealed je výstava, která slouží k poznání lidského těla z jiného úhlu pohledu. Nabízí návštěvníkům pohled na lidské tělo jak z venku, tak z nejtajnějších útrob. Těla jsou speciálně upravena, aby nedošlo k jejich rozkladu, a proto mohou cestovat po světě a přitom zůstat stále v celku. Výstava není tak úplně vhodná pro slabé povahy, ale také zde není nic, co by vyloženě vyvolalo omdlévání (teda až na vzduch, který by se dal krájet) a je jako dělaná pro budoucí mediky. Některým lidem může připadat morbidní, nelidská, a proto se jí mnoha lidí vyhýbá velkým obloukem, ale je tu i pár nadšenců, kteří nemohou dospat, jak se na výstavu těší. Já stojím někde mezi nimi. Výstava mě opravdu zaujala a byla jsem na ni zvědavá, ale také jsem se bála, že mě můj žaludek přestane poslouchat. Ráno jsem nasedala do autobusu z části natěšená a z části vyděšená. Kodrcavá jízda po našich kvalitních cestách mi na kuráži moc nepřidala, ale i přesto jsem se statečně vydala po stopách lidského těla. Jakmile jsem vstoupila do první místnosti výstavy, byla jsem uchvácena. Tím nechci říct, že se mi nějak obzvlášť zamlouvaly preparované mrtvoly, ale uvědomila jsem si, že lidské tělo, které vidím, v sobě nese tolik informací, zajímavostí a příběhů, které stojí za to slyšet. Výstavu jsem si užívala (tedy až na pár návalů nevolnosti, které mě sem tam jímaly), výklad naší průvodkyně mě bavil, zajímal mě a já poslouchala každé slovo, které vyslovila. Po výstavě následovala další prohlídka, tentokrát genetického centra Mendelianum, ke kterému toho upřímně nemám moc co říct. Příliš mnoho jsem si z něj neodnesla, ale z Bodies Revealed si některé informace budu pamatovat celý život a všem budu říkat, že je to výstava, kterou stojí za to navštívit. (K. Zůbková, 1. G)

6 Jak vypadají vánoční trhy ve Vídni? Všude okolo vás pobíhají lidé z různých koutů světa a vy jste jedním z nich. Možná si připadáte ztraceně, pokud neumíte německy jazyk, ale prvotní rozpaky rychle zmizí. Ochotní Rakušané vám pomohou se obav zbavit a jsou ochotni komunikovat také v anglickém jazyce, dokonce pár slovíček prohodí i česky! Vídeň je sama o sobě krásným městem se skvostnými památkami, jako je třeba Stephansdom, jenž je vystavěn v gotickém stylu a je považován za samotný symbol Vídně. Za zmínku ovšem taky stojí sídla Habsburků, a to zimní sídlo - Hofburg a letní sídlo Schönbrunn. Samotné uličky Vídně jsou úžasné a když jsou navíc poseté maličkým světýlky, je to přímo pastva pro oči! Nejenom pro milovníky vánoční atmosféry bude tohle město rájem, ale na své si přijdou i nákupní maniaci - ceny jsou opravdu příznivé a o výběru nemluvě. Samotné vánoční trhy před radnicí vám vykouzlí opravdový úsměv na tváři a tentokrát opravdu zakusíte Vídeň o Vánocích. Ozdobené stromy, stánky, vůně punče a teplých koblih a jako bonus v radnici je WC zadarmo, co víc si my Češi můžeme přát. Takže do toho, Vídeň už čeká! (T. Fojtů, 2. G)

7 23. Valašský mikulášský Další Mikulášský jarmek je za námi. A jak dopadl tentokrát? I když to zrána nevypadalo s počasím nejlépe, tak i přesto navštívilo jarmek opravdu nespočet lidí - a to nejen z okolí, ale i ze vzdálených koutů světa. Proč? Jako každý rok tu totiž Mikuláš s andělem a čerty dětem rozdávali sladkosti a ti starší nakoupili ještě nějaké dárečky z bohatého řemeslného trhu nebo se prostě jen procházeli po městě a připomínali si valašské obyčeje. jarmek Všechny hosty Valašských Klobouk přivítala hned ráno naše nová paní starostka Eliška Olšáková. Následovalo naběhnutí čertů s Mikulášem a jarmek mohl začít. I přes tolik lidí je možné projít všechny stánky jak se svařákem, tak s tradičními výrobky. Lidé mohli navštívit valašské domy, ve kterých byly ukázky tradic. Nechybělo tu ani občerstvení. Tím byla hlavně kyselica, která se podávala v KD Klobučanu. Ke zpříjemnění atmosféry tam hrála cimbálová muzika nebo tančily děti a mladí z folklórních souborů z různých koutů Valašska. Dokonce i čerti neodolali nádherné muzice a zapojili se přímo na pódiu. Stejně tak jste mohli ochutnávat a určovat vítěze kyselého zelí přímo na Kosence. Letošní rok byl ale trochu zvláštní kvůli protestům lidí proti existenci muničních skladů. Návštěvníci mohli podpořit protest podepsáním petice. Přesto však jarmek nepostrádal své obvyklé kouzlo. (M. Húšťová, M. Zvonková, 3. G)

8 Jak se slaví Vánoce ve světě? Jako každý rok jsou tu opět krásné Vánoce. Někdo z nás počítá dny do tohoto období již od léta a jiní se na něj začínají chystat týden před Štědrým večerem. Ať je tomu jakkoliv, určitě jste si už všimli těch příprav všude kolem, hrajících koled, vyzdobených oken a svítících stromečků v našich domovinách. Tyto kouzelné svátky slavíme společně s celým světem, a tak je hezké vidět, jak se těmito dny prolínají odlišné tradice a zvyklosti. Jelikož naše Vánoce už všichni znáte stejně jako tradice, které se jich týkají, je čas udělat si rychlý výlet světem a podívat se na to, jakým způsobem slaví tyto svátky jinde. Nasedáme, připoutejte se, cesta může začít, nepoletíme daleko a hned první zastávku si uděláme ve Francii. Zde na Štědrý večer děti dávají své vyčištěné boty před krb nebo na jiné místo doma - poté doufají, že je Pere Noel (Otec Vánoc) naplní dárky. Společně s ním chodí Pere Fouettard (Otec Políček), který vyplatí zlobivé děti plácnutím či políčkem na zadek. Typickým pokrmem tohoto večera je reveillon, tedy půlnoční jídlo, které se podává ve velké spoustě restaurací a barů a skládá se z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí. Mimo to můžete zkusit v různých částech Francie jiná oblíbená jídla, v Alsasku povečeříte pečenou husu, v Burgundsku pečeného krocana a v Paříži si pochutnáte na ústřicích. A pokud chcete dárky už dříve než na Štědrý den, zavítejte do severní Francie, tady totiž můžete dostat dárky už na svátého Mikuláše (informace využitelná pro příští rok). Hned potom se na chvíli přesuneme přes Atlantický oceán na americký kontinent, konkrétně do Ekvádoru. Stejně jako u nás mají stromeček, ale dárky se předávají osobně mezi jednotlivými členy rodiny či příbuzenstva. Tyto oslavy připadají na 25. prosince a děti, které si napsaly o dárky předem, je dostanou v tento den v botě. Na večeři se podává krocan, slepice, králík či jiné maso. Oslavy si naplno můžete užívat ještě další dva dny, kdy lidé v ulicích chodí přestrojeni za betlémské postavy a jejich společné průvody končí za zvuku koled v kostele.

9 Z Ekvádoru se posuneme po kontinentu dál do Argentiny. V tuto dobu má Argentina léto, takže se lidé spíše snaží zchladit a uchránit před teplem venku. I přesto se jejich Vánoce moc neliší, stejně jako my zdobí vánoční stromeček - a jelikož nemají sníh, dávají na něj bílé chomáčky bavlnky, které jej připomínají. Štědrovečerní večeře je často podávána v zahradě a konzumují se oblíbené speciality jako pečené selátko či exotická pečínka z páva. Večer 6. ledna děti dávají své vyčištěné boty pod vánoční stromeček nebo vedle postele, před dům se položí snítka sena a miska s vodou, aby kůň Magiho, který nosí dárečky, měl dostatek jídla a pití na své pouti za Ježíškem do Betléma. Odtud přeletíme až do Austrálie. Děti si v tuto dobu užívají letních prázdnin a čas tráví u moře a na plážích. Zvyky jsou převzaty od Britů s tím rozdílem, že se Vánoce tráví na zahradách a venku. Dětem dárky naděluje stejně jako v Británii Otec Vánoc, ale oblibu získává i americký Santa Claus. Dárečky se dostávají taktéž v noci z 24. na 25. do punčoch na krbu nebo povlaků na polštář. Samozřejmě nesmí chybět stromeček a vánoční (letně) přizpůsobená výzdoba, aby bylo vše kompletní. Z jižní polokoule se rychlým letem vracíme zase zpátky k nám do Evropy a naší poslední zastávkou je Maďarsko. Vánoce zde patří k nejvýznamnějším svátkům roku a slaví je celý národ, i protože druhý vánoční den si křesťanský svět připomíná svatého Štěpána, tedy jmenovce zakladatele historického maďarského státu. Dárky se rozdávají ještě před štědrovečerní večeří, která bývá bohatá a začíná hned po setmění nebo východem první hvězdy. A tak se z vánoční cesty skokem vracíme opět k nám a v podstatě je jedno, kde je budete slavit a jak, to nejkrásnější na tomto období je ta všudy přítomná láska. Ať jste kdekoliv na světě, v Argentině či Grónsku, je hezké se na chvíli zastavit, podívat se na to, kolik krásného kolem sebe máme a sdílet tu radost. (H. Martinková, 1. G)

10 Eva Cepková: Vždycky jsem chtěla být učitelkou Narodila se 3. listopadu Studovala 3 roky Gymnázium ve Valašských Kloboukách, 1 rok Gymnázium v Jevíčku, 5 let obor Ma-Bi na Přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Brně (nyní Masarykova). Dříve pracovala jako učitelka - začínala po studiu na ZŠ v Brumově- Bylnici, pak na Gymnáziu v Uherském Brodě, poté na Gymnáziu ve Valašských Kloboukách. Jejím oblíbeným jídlem jsou čerstvé ryby na přírodní způsoby, má ráda bílou, černou a lila barvu. Ve volném čase ráda shlédne dobrý, ale skutečně dobrý film, také ráda čte, cestuje a stará se o svou zahrádku. Měnilo se Vaše vysněné povolání v průběhu času mnohokrát? Čím jste například chtěla být? Ne, neměnilo. Vždy jsem uvažovala o učitelství, v době volby VŠ i o lékařské biofyzice, učitelství ale zvítězilo. Jaké byly Vaše pocity, když jste poprvé učila? Na jaké škole to bylo? Poprvé jsem učila na střední zdravotnické škole v Brně ještě jako studentka VŠ na praxi. Byly to jednoznačně výjimečné zkušenosti učila jsem ve třídě, kde kromě děvčat z ČR byli třetinou zastoupení kluci z afrických zemí. Jejich zájem se s biologií tolik nepotkával. Více se zajímali o společenské věci. Dívky naopak měly nadstandardní zájem a biologii jsem si tam užila v tom

11 nejlepším slova smyslu. Pro biologa to byl ráj. Co nejhoršího Vám studenti za celé roky z legrace provedli? Z legrace? To byly vždy veselé zážitky, nikdy nic špatného. Vrátila byste se někdy do doby, kde jste ještě nebyla ředitelkou školy? Proč? Ano, více bych učila a byla mezi studenty v obou mých předmětech. Co se na naší škole nejvíce změnilo od doby, kdy jste sem nastoupila? Nastupovala jsem v roce 1990, školu tvořila jedna budova (stará část současné). Lidé ve škole se k sobě chovali Vážím si všech, kteří žijí pro svou práci pro studenty, baví je to a nesmírně si cením daru přátelství. Největší oporou je mi rodina a dobří kamarádi. s respektem a úctou, bylo více času na vlastní výuku i na společné zážitky, na člověka. Velkou změnu zažily v posledních 10 letech učební plány, např. integrály se učily v běžné matematice. Ve vybavení školy byl vrcholem zobrazovacích technik ve vyučování přístroj s názvem meotar. Rozhovory do výuky němčiny si učitelé sami navzájem nahrávali na kazeťáky - nebyly zdroje. A takto bychom mohli pokračovat dál. Čeho byste do budoucna na naší škole chtěla dosáhnout? Znovuzavedení modelu dvou tříd čtyřletého gymnázia model, který této škole a i zdejšímu regionu slušel již dříve. Tak jsem se Vám zde poněkud,odhalila. Jinak přeji pěkný den a nezapomeňte - mějte své sny a své velké cíle. Vždy se snažte dělat o něco víc, než se po Vás požaduje, buďte právě v tomto výjimeční. Ve škole se pak společně vzdělávejme a každý z nás přispívejme denně k tomu, abychom se zde cítili navzájem dobře. Nic není podstatné více, než zdraví a korektní a přátelské vztahy. Pak se i ostatní daří. (M. Rumánková, OK)

12 Vánoční trhy kde jsou nejkrásnější? Vánoce. Nejkrásnější období roku. K těmto svátkům patří i vánoční trhy. Právě tady se můžete nadechnout vůně Vánoc. Vůně trdelníků, skořice a svařáku. Trhy nejsou jen o kopě nervózních lidí, co spěchají a snaží se najít poslední dárky. Jsou o lidech, kteří se dokáží na okamžik zastavit a užít si krásu magických Vánoc. Ve stáncích můžeme najít tradiční vánoční zboží, a to od jídla až po ozdůbky na Vánoční stromeček. V ČR máme hned několik vánočních trhů, a to převážně ve velkých městech. (Mirka Húšťová, Marie Zvonková, 3. G) Mezi NEJVĚTŠÍ trhy v zemi se řadí právě ty na Staroměstském náměstí v našem hlavním městě. K adventní atmosféře každý rok přispívají známé tváře. Zajímavostí je, že vánoční strom zdobí půlmetrové ozdoby ve tvaru perníku. Brno se kromě nádherných trhů a živého betlému se zvířátky z brněnské ZOO chlubí i každodenním zimním kinem.

13 Avšak tentokrát oceňujeme jako NEJZAJÍMAVĚJŠÍ trhy olomoucké vánoční trhy, jejichž dominantou je kluziště, které je zdarma! Rozmanité druhy punčů, svařeného vína a dalších horkých nápojů ochutnáte na každých vánočních trzích, ale stěží tam napočítáte tolik druhů jako právě v Olomouci, kde se z punče a norimberského vína stal nový vánoční fenomén. V Českém Krumlově je čas adventu naplněn řadou překrásných setkání, počínaje společným rozsvícením vánočního stromu, koledami, mikulášskou nadílkou a také Ježíškovou poštou a příjezdem Bílé paní.

14 Je považován za ten nejlepší v Evropě. Můžete se těšit na plně vybavených 200 stánků, specialitou zde je norimberská klobása v curry omáčce. Norimberk, Německo Vídeň, Rakousko Vánoční Vídeň je synonymum pro opravdovou romantiku. Nejznámější je asi vánoční trh před vídeňskou radnicí, který je už 20 let největší atrakcí. Ve Vídni je také oblíbený Karzoffelpuffer, což je v podstatě český bramborák.

15 Největší vánoční trh se ale koná v nejstarším evropském zábavním parku Tivoli, kde voní gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením) a æbleskiver (jablková kobliha). Kodaň, Dánsko Vánoční náladu umocňují zvuky staletí starých koled, k vidění jsou též ukázky lidových tanců. Děti i dospělí určitě ocení szopky - pouliční betlémy s barevnými loutkami. Krakov, Polsko

16 Robin Mana: Za co vděčím gymnáziu? Kapelu My Revolution mnozí z vás jistě znají. Od spousty jiných skupin se kluci liší tím, že kolem sebe šíří prostřednictvím svých textů a svým přístupem k životu pozitivní revoluční vlnu, která snad dovede strhnout s nimi kus světa a změnit ho k lepšímu. Ne všichni ale vědí, že kroky některých z jejích členů si pamatuje i naše škola. Jedním z nich je i Robin Mana. Kdy kapela vznikla a jak bys ji představil? Kapela vznikla cca před 4 lety. Prvotní impulz přišel na soutěži Play n sing na klobuckém gymplu. Jmenujeme se My Revolution, hrajeme hlavně svoji tvorbu a snažíme se lidem předat něco z nás. Proběhla během vašeho fungování nějaká změna, co se týká jejích členů? Těch změn bylo hned několik. V původním složení zpíval můj brácha Filip a na basu hrál náš kamarád z Poteče. Ti dva se rozhodli asi po roce odejít, a tak jsem zbyl já a náš bubeník Patrik Macháč. Nějakým Božím zázrakem se stalo, že se nám ozval basák Matůš Ptáček a náš kytarista Olda Sáblík. V této sestavě jsme objeli nejvíce koncertů a festivalů po celé republice (Praha, Ostrava, Plzeň, Zlín, ) a vydali naše první CD s názvem Hey You. V nedávné době se Matůš rozhodl odejít, proto do kapely přišel talentovaný mladý basák Radim Šenkeřík z Valašských Klobouk. Jaký styl hudby hrajete? Pohybujeme se ve vodách punkrocku, zčásti popu. Přesto mi přijde, že je naše hudba z velké části alternativní. Prostě tam vždy najdu něco, co mě překvapí a musím si říct - ty jo, to je fakt zajímavé. (smích) Kdo přišel s názvem My Revolution? Má tento název nějaký hlubší smysl? Původně jsme se jmenovali Revolution. Poté, co došlo k reorganizaci kapely, jsme k názvu přidali slovíčko "my". Význam to má. Dnešní svět se topí sám v sobě, nikdo už si nepomáhá, láska je dnes synonymum pro sex, lidé mají větší starosti s penězi a s tím, jak být co nejúspěšnější ve své kariéře - přitom nemají čas na své děti, mladí lidé tak nějak neví, proč žít, a tak radši mizí do virtuální reality. Těch příkladů bychom našli mnoho, je to jasné - svět potřebuje revoluci, ne krvavou, ale osobní. Problém je zakotven kdesi hluboko v nás. Věřím, že každý potřebuje najít něco lepšího, musí tam být něco lepšího. Pro mě to byl Bůh.

17 Jaký největší úspěch jste doposud zažili? Těžko říct, co je největším úspěchem, za pozitivní považuju vydání našeho debutového CD Hey You, které se i přes své mouchy celkem chytlo. Úspěchem taky bylo to, že se jeden z našich songů (Down) dostal na americkou CNN, kde tvořil podklad pro zeměpisně zaměřený pořad CNNGo. Prostě si to představ. Vydáš si CD, sedneš na facebook a najednou ti někdo píše v angličtině, chvilku to luštíš a pak ti z toho vyleze, že se jedná o CNN. Myslel jsem si, že je to nějaký fail, ale nebyl. Taky jsme procestovali kus ČR, zahráli jsme si na koncertech a festivalech například v Praze, Ostravě, či Plzni (výborné pivo tam měli). Na kapelu co zkouší v Poteči dobré, ne? Některé z vašich písniček mají velmi silný text, jedná se například o Slzy nevinnosti. Myslíš si, že prostřednictvím textů můžete ve světě nebo alespoň ve svém okolí něco změnit? To je jasné, dle mého názoru k hudbě patří to, že chceš něco předat. Hudba bez hlubšího kontextu je podle mě ochuzená. Je to, jako bys chodil s holkou, ale přitom ji nemiloval. Prostě tím, že hudbě nedáš hlubší kontext, nějakou myšlenku nebo poselství, se vlastně připravuješ o to hlavní, o to, čím je hudba krásná. Dnešní hudba je plná textů o ničem a je zajímavé, že síla reklamy, PR a jiného je tak mocná, že to lidem nevadí. No a mě to vadí. Před pár dny světlo světa spatřil váš nový videoklip. Jak na jeho natáčení vzpomínáš? Já mám natáčení hrozně rád, člověk skoro nikde nezažije tolik srandy. Natáčeli jsme všude možně - v marketu, na parkovišti, ale i v Brně. Klip dělali mladí borci ze SPEEDproduction, ještě o nich uslyšíte. Klip je tak trochu o konzumní společnosti. Je hezké, že to vyšlo kolem Vánoc, myslím, že se to hodí. Kdo neviděl, můžete se podívat na našem facebooku. Máte v plánu v natáčení videoklipů pokračovat? Pokud bude čas, chuť a motivace, myslím si, že je to ten správný směr, takže nejspíše ano. Co chystáte do nového roku? Plnou silou, vůlí, duchem i myslí chceme připravit nové CD, mělo by vyjít koncem jara. Pracujeme na něm už dlouhou dobu a myslím, že je to zase o level výš. Nechte se překvapit. Předposlední otázka, samozřejmě vánočně laděná jak se těšíš na Vánoce? Co pro Tebe osobně Vánoce znamenají? Já mám k Vánocům velice osobní vztah. Kolem 17. roku mého života se mi totálně otočil život naruby a našel jsem poklad, našel jsem Boha, nebo spíše On si našel mě, a rozjel tu největší jízdu mého života. Nikdy bych neměnil. Takže můj velký kámoš má narozky, tak to oslavím hezky s ním. Co bys rád vzkázal všem, kteří stále náš gympl navštěvují? Prošel jsem si 8letým studiem na klobuckém gymplu a vím, že místy jsou to časy krušné, ale chtěl bych vám předat jeden poznatek. Já gympl tak nějak prošel a došel jsem na výšku a až tam jsem si uvědomil krásu těch let. Je to prostě super škola a říkám vám, že není moc škol, kde se budete cítit stejně dobře. Přeju vám, ať se vám všem daří a pokud možno, ať si užíváte středoškolských let. Taky bych chtěl tímto způsobem pozdravit všechny staré kamarády a taky moje bývalé kantory, zatím mě z výšky nevyhodili, tak to vypadá, že jste odvedli svoji práci dobře - díky. (S. Matůšová, OK)

18 SOUTĚŽ STUDENT S TIMES O 2 LÍSTKY NA STUDENTSKÝ PLES! Jak jsme zjistili, soutěž v psaní ód vás nejspíš poněkud nezaujala (možná jste se ale jen nechtěli se světem podělit o své literární umění a schováváte si ho na příhodnější dobu), proto teď přicházíme s něčím zcela odlišným. VYHLAŠUJEME SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ NEBO SILVESTROVSKOU SELFIE! Jaká jsou přesná pravidla? Posílejte nám originální, vtipné, zajímavé a netradiční selfie, které nás něčím zaujmou. Sjednocujícím tématem jsou Vánoce a Silvestr, dále už je jen na vás, jak s tímto úkolem naložíte. Jen buďte opatrní a nechtějte vyhrát za každou cenu díky fotce ze špičky vánočního stromu na Staroměstském náměstí nebo při odpalování silvestrovského ohňostroje. Opravdu se hraje o lístky na ples? Ano, zcela správně, autor nejlepší selfie, kterou vybere redakce, bude oceněn dvěma lístky na náš studentský ples, který se koná 9. ledna Kam fotky posílat? Máte dvě možnosti: - příspěvky posílejte nejlépe na náš students.times@ .cz (do předmětu nezapomeňte napsat SELFIE, v případě, že se vaše ová adresa neshoduje s vaším jménem a příjmením, nezapomeňte je dopsat do zprávy) - pokud je pro vás ale mail moc komplikovaný, zadejte si na facebooku jméno Sára Matůšová a posílejte jí selfie do zpráv UZÁVĚRKA SOUTĚŽE: 5. ledna 2015

19 Ptali jsme se učitelů Je to již delší dobu zpátky, co jsem začala přemýšlet nad tím, jestli lidi v mém okolí baví jejich práce. Pokaždé když nakupuji nebo jednoduše vidím někoho v zaměstnání, tak okamžitě začnu uvažovat nad jejich postojem k práci, přeci jen zde tráví třetinu všedního dne (někdy i více) a přijde mi to jako velice podstatná věc i co se týče spokojenosti v osobním životě. A jelikož já aktuálně trávím velkou část času ve škole, tak jsem udělala anketu na tohle téma s učiteli. Výsledky: Baví vás práce učitele? Věnujete se předmětům, které vyučujete, i ve volném čase? Ano Ne Ano Ne Nechtěl/a jste vaše předměty dělat v praxi? (např. biologie -> lékařství) Ano Ne Tohle je praxe V případě odpovědi ANO u první otázky byla ještě jedna doplňující. A zde jsem četla velice hezké a zajímavé důvody proč zrovna tuhle práci. Co se vám na vaší práci líbí a čím vás naplňuje? - Všechno - - Práce s mladými a inteligentními lidmi - - Možnost napomáhat k osobnostnímu vývoji žáků a zároveň tím obohacovat sebe - - Zpětná vazba = vracející se absolventi za námi bývalými vyučujícími, jejich úspěchy v dalším studiu - - Zájem o předmět, který je učíme - - Styk s mladou generací (H. Martinková, 1. G)

20 Jaké si dáváte předsevzetí na rok 2015? (40 dotazovaných) ostatní 23% zhubnout 15% ostatní: - dostat se na výšku odmaturovat 10% - ještě lepší jak letos - zvednout svoji váhu na dřepech nepít 7% nevím 10% žádné 20% - stíhat toho ještě víc - dát si předsevzetí na příští rok - neotěhotnět víc se učit/zlepšit známky 15% (M. Rumánková, OK) Pozvánka na studentský ples

21 Vánoce v muzice K naladění té správné vánoční atmosféry nesmíme zapomenout na vánoční songy. Pro mnoho lidí je muzika podstatnou součástí života a často podtrhuje a dolaďuje atmosféru. K Vánocům neodmyslitelně patří koledy. Těch všichni známe poměrně hodně. Já Vám teď ale nabídnu pár odkazů na Vánoční písničky z populární hudby. Band Aid 30 - Do They Know It s Christmas? Tato písnička je více či méně hodně známá, ale letos se dočkala nového zpracování v podání těch největších hvězd současně pop-music. Train - Shake up Christmas Shake up Christmas nám už nějaký ten rok v televizi oznamuje příchod Vánoc. Coldplay - Christmas Lights Tato písnička není tolik známá, ale za poslechnutí stojí! Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You Mnozí z nás tuhle písničku znají také z filmu Láska nebeská. John Lennon-Happy Xmas Vánoční písnička i mírovým poselstvím. Vánočních písniček je samozřejmě mnohem víc, ale tohle je aspoň pár tipů na naladění té správně atmosféry. (L. Martinková, OK)

22 Adventní koláčky Vánoce jsou už za dveřmi, a tak pro Vás máme další jednoduchý a rychlý recept na vánoční cukroví. Jak už sám název napovídá, nemusíte ani čekat na Štědrý den, klidně si na nich pochutnejte už v období adventu. A opět můžete zhlédnout i náš videorecept. Ingredience: 35 dkg polohrubé mouky 1 celá Hera 2 kostky taveného sýra (tj. 100 g) povidla cukr moučka 1-2 vanilkové cukry Postup: Mouku, Heru a sýr zpracujeme do těsta, ze kterého uděláme malé kuličky. Do nich pomocí prstu nebo druhého konce vařečky uděláme důlky. Ty vyplníme povidly, případně mákem. Pečeme asi 20 minut na 180 C. Mezitím smícháme potřebné množství cukru a vanilkového cukru, ve kterém pak hotové a ještě teplé koláčky obalíme. Video: (V. Baksová a K. Drobilíková, 2. G)

23 Vánoční punč K Vánocům pro mnohé z nás také neodmyslitelně patří punč. Ať už si ho dáte ve Vídni, Zlíně, na trzích v Olomouci nebo doma, tak vždy dokresluje vánoční atmosféru. A z čeho se vlastně takový punč dělá? Možností je spousta. Punč má mnoho variant a připravuje se na mnoho způsobů. Základem by ale mělo být víno, rum, výluh z koření a voda. Dál už je jen na naší fantazii, co si do něj přidáme. Můžeme tam přidat vymačkané citrusové plody nebo nakrájené ovoce. Nebo taky mandle či jiné oříšky. Někde se přidává také likér. Samozřejmě i víno může být jak červené, tak bílé. Já jsem pro Vás našla dva asi nejznámější recepty. RECEPT 1: Ingredience: Rozinky Hnědý rum Černý čaj Červené víno Skořice celá Hřebíček Citronová kůra (plátky) 100 g 2 dl 1/2 l 1/2 l 2 ks 4 ks Postup přípravy: Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citronu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme teplým nápojem z vína a čaje (koření vyndáme). Podáváme v tlustostěnných sklenicích. RECEPT 2: Ingredience: Bílé víno Hnědý rum 500 ml 130 ml Cukr krystal 140 g Voda Citron Pomeranč 500 ml 1 ks 1 ks Skořice Hřebíček Badyán 2 ks 5 ks 1 ks Postup přípravy: Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu, smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu. Potom přidáme rum, víno a koření a opět zahřejeme k varu. Podáváme s plátky citronu. (L. Martinková, OK)

24 Jak originálně zabalit dárky? Už máte nakoupené dárky? Přejete si, aby byly originálně zabalené, ale nic vás nenapadá? Tady je pár tipů! Co budu potřebovat? recyklovaný sáček nebo tašku stuhu, lýko nebo provázek tvrdé barevné papíry nebo lepenku ve vánočních barvách děrovačku kousek kartonu nebo tvrdého papíru Postup: 1. Recyklovaný sáček přehneme 2. Jakmile máme přehnuto, 3. Cípy, které vznikly ve spodní části a po stranách. původní rýhu, která je po stranách, zalepíme dospodu. vtlačíme dovnitř, tím se vytvoří dno.

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Hrady i zámky se obvykle v zimním čase

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Týden

Týden správný cíl Vaší cesty Týden 9. 11. - 15. 11. 2013 Opravené Šimkovy sady v Hradci Králové jsou již otevřené veřejnosti. Ač ještě zbývají dvě kolaudace, lidé se již mohou parkem bezpečně procházet. Sady

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 3. Rozvoj

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Svitavy, 28. listopadu 2018 Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Blíží se konec roku a s ním vánoční období, během kterého trávíme čas s rodinou a užíváme si pohodové atmosféry. Jsme rádi, že naše

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ LEDEN ÚNOR 2015 Něco z pranostik lednových Jak vysoko v lednu leží sníh, tak vysoko tráva poroste. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Je-li teplo v lednu, sahá

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

číslo. 5. číslo

číslo. 5. číslo ŠKOLNÍ Školní drbna DRBNA 20. 12. 2018 5. číslo 5. číslo 20. 12. 2018 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ Mladecké noviny ČÍSLO 66 PROSINEC NEPRODEJNÉ 12/2015 Vážení spoluobčané, přeji vám všem i vašim blízkým příjemné prožití vánočních svátků, které budou naplněny radostí, štěstím, vnitřní harmonií a pohodou.

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát.

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát. Vybíráme z obsahu: Vánoční recepty, Vánoce v Austrálii a Dánsku, Anketa, Sob polární, Čerti na naší škole Sváteční poezie: Tvář Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá Tvář jako růžičku máš,

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI Ukázka vyplňování Datum:... /... /... Čas:... Po Út St Čt Pá So Ne 2 věci, které právě: 3 11 2018 oblaka a stromy sumení deste cerstvý vzduch a mátový caj

Více

Katalog PF Sdružení TULIPAN z.s. I Sokolská 113/8 I Liberec I

Katalog PF Sdružení TULIPAN z.s. I Sokolská 113/8 I Liberec I Katalog PF 2018 Sdružení TULIPAN z.s. I Sokolská 113/8 I Liberec I 460 01 Vážení obchodní partneři, dostává se Vám do ruky nabídka novoročenek pro rok 2018. Tyto novoročenky byly navrhnuty a vyrobeny v

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí.

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. Tvořivé dílny a výlety pro rodiče s dětmi Pravidelností se staly tvořivé dílny pro maminky s dětmi do

Více

TRADIČNÍ I NETRADIČNÍ VÁNOČNÍ NABÍDKA 2016

TRADIČNÍ I NETRADIČNÍ VÁNOČNÍ NABÍDKA 2016 VÁNOCE S PŘEDSTIHEM, VÁNOCE BEZ STRESŮ! TRADIČNÍ I NETRADIČNÍ VÁNOČNÍ NABÍDKA 2016 Platnost do 22. 12. 2016 nebo do vyprodání zásob Papír vánoční tradiční role balicí vánoční papír s tradičními oblíbenými

Více

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at Advent ve sklepních uličkách 2012 www.landumlaa.at Vítejte na adventu ve sklepních uličkách Laa a okolí je skvostná krajina ve Weinviertelu která zve k prodlení, láká k setrvání a k životu prožívanému

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

"SYMPATIE EUROPARKŮ" - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu

SYMPATIE EUROPARKŮ - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu qq "SYMPATIE EUROPARKŮ" - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu Pro všechny účastníky "Sympatie Europarků" je vstup do Disneylandu zdarma Při včasném podání přihlášky - vstup

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSE LADA ČESKÁ TELEVIZE blahopřání do obálky pohlednice balicí papíry dárkové tašky dárkové krabičky rozety a stuhy omalovánky pexesa vystřihovánky dopisní papíry diplomy lampiony

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE PROJEKT VANOCE 2010 TERMÍN REALIZACE PROJEKTU 16.12. - 22.12.2010 ÚČASTNÍCI PROJEKTU třídy ZŠ SPECIÁLNÍ MÍSTO REALIZACE třída VI. C Klíčové kompetence: v projektu usilujeme především o rozvoj těchto kompetencí:

Více

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK DOLNÍ PODLUŽÍ HORNÍ PODLUŽÍ JIŘETÍN POD JEDLOVOU PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK PROSINEC 2017 POZVÁNKY NA SPORTOVNÍ, KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE Foto Josef Gerhát RÁDI VÁS ZVEME ZA ZAJÍMAVOU NABÍDKOU V OBCÍCH

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání?

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání? Nové vzdělávání by mělo být zaměřeno na komunikační dovednosti, řemeslnou zručnost, tělesnou výchovu, umění a poznávání přírody. Dnešní děti budou do budoucna ze všeho nejvíc potřebovat schopnost týmové

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA LISTOPAD 2016 ŽÁCI ZŠ V měsíci říjnu jsme často chodili do přírody a užívali si podzimního počasí. Zúčastnili jsme se slavnostního

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Leden sobota 17. 1. 2015 = 1. Velkolosinský ples (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel MK Rajo s. r. o.) Únor neděle 1. 2. 2015 = Setkání s rysem Od 13

Více

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ Katalog pochutin Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ V jedinečných prostorách starého mlýna uprostřed přírody vznikají venkovsky laděné domácí produkty, které jsou tvořeny s láskou k venkovu,

Více

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os.

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os. ADVENTNÍ KRAKOW (b) Vychutnejte si advent v Krakově, polském královském městě! V tento den je na královském hradě Wawel, /který je pro Poláky to co pro nás Pražský hrad/, volný vstup do některých expozicí.

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 MŮJ STYL Jsem profesionální fotograf z Hradce Králové a už čtyři roky se věnuji svatební fotografii. Za tu dobu se na mne s důvěrou obrátilo více jak 60 párů

Více

7 V y k u p t o. c z. Luxusní bydlení. Koupelnový (nad)standard. Knihovny jaké svět neviděl. ... nemusí nutně znamenat to nejdražší

7 V y k u p t o. c z. Luxusní bydlení. Koupelnový (nad)standard. Knihovny jaké svět neviděl. ... nemusí nutně znamenat to nejdražší 2/3/2015 Sedmé vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. Luxusní bydlení... nemusí nutně znamenat to nejdražší

Více

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY OBECNÍ ÚŘAD ŽENKLAVA VYDÁVÁ Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY prosinec 2017 INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU Vážení spoluobčané, blíží se konec roku 2017 a s ním i čas skládání účtů z práce ZO a OÚ. Rok

Více

VÁNOCE 2017 VÁNOCE VÁNOCE Nabídka novoročních přání

VÁNOCE 2017 VÁNOCE VÁNOCE Nabídka novoročních přání VÁNOCE 2017 VÁNOCE 2017 VÁNOCE Nabídka novoročních přání 2016 a kalendářů Vážení obchodní partneři, dostává se Vám do ruky nabídka novoročenek pro rok 2017. Tyto novoročenky byly navrhnuty a vyrobeny v

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

KRONIKA PROSINEC 2016

KRONIKA PROSINEC 2016 KRONIKA PROSINEC 2016 ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU U KAPLIČKY V neděli 4.12. děti ze ZŠ a MŠ zpívaly u kapličky. Místní se sešli na hezké akci, do které se pod záštitou obecního úřadu kromě školy zapojily

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze LA BODEGUITA DEL MEDIO La Bodeguita del Medio je kubánský music bar restaurant v centru Prahy, u Staroměstského náměstí, s živelnou atmosférou

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více