Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str Šumperák z Růžovky i Bobulí. Ženský turnaj na zimáku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str. 6 7. Šumperák z Růžovky i Bobulí. Ženský turnaj na zimáku"

Transkript

1 MOJE kauza Město hájí monopol Satezy Můj rozhovor Šumperák z Růžovky i Bobulí MŮJ SPORT Ženský turnaj na zimáku Číslo 5. ročník 2012 Chcete nás podpořit? Tyhle noviny stojí 30 Kč Pošli SMS ve tvaru pm vimeproc na tel Technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na nebo na lince , 9 17 hodin, po pá, Kontakt na provozovatele: Diskutujte na Město se soudí s krajským úřadem, aby i nadále mohla mít v Šumperku Sateza monopol na dodávku tepla. Radnice utrácí peníze za právníky, kteří hájí zájmy rakouských vlastníků Satezy proti zájmům občanů města. Obyvatelé Šumperka platí za dodávku tepla o 10 % víc než ve všech ostatních okresních městech Olomouckého kraje. Jinde stojí gigajoul tepla nejvýš 600 korun, v Šumperku platíme přes 650 Kč. Přitom ještě nedávno byly ceny na srovnatelné úrovni. Zdejší soukromý dodavatel tepla, Sateza, a. s., si totiž s cenami může dělat, co chce. Má na teplo monopol, posvěcený radnicí. Vymanit se z něj není vůbec lehké a vedení města se vehementně snaží, aby se to podařilo co nejméně odběratelům. I za cenu překračování pravomocí či deformace územního plánu. Proč je pro naše radní tak důležité, aby soukromý byznys rakouských majitelů Satezy prosperoval? Odpověď naleznete na str. 3 Zdeňce Holubářové, dlouholeté šéfce šumperského kina. Paní Holubářová na vlastní žádost předává žezlo novému řediteli, jenž vzejde z konkurzu. Předává mu kino, které je díky jejímu dlouholetému úsilí NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM MI- MOPRAŽSKÝM KINOSÁLEM v republice. Šumperáci chodí do kina dvakrát častěji než ostatní. Snad se novému řediteli podaří tuto kulturní anomálii udržet. AKTUÁLNÍ CENY TEPLA / ZDRAŽENÍ OPROTI ROKU 2011 Olomouc Prostějov Přerov Jeseník Šumperk 585,96 Kč /GJ 583,2 Kč /GJ Kč /GJ 588,9 Kč /GJ 654,01 Kč /GJ o 7,4 % o 2,5 % o 5 % o 7,66 % o 14,04 % Rakušanům, co nám zdražili teplo. Francouzům, kteří nám zdražili odpad. A taky Francouzům, co nám zdražili vodu. A těm, kteří rozprodali klíčové komunální podniky do rukou nadnárodních konglomerátů, které si s námi mohou dělat, co se jim zlíbí. Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str. 6 7 Toto nejsou radniční listy. Toto je nezisková aktivita obyvatel města. Aktuální návštěvnost UnikátníCH návštěvníků.

2 MOJE BUDOUCNOST Radní plní svůj plán na 61% Je to málo nebo hodně? Město si pro rok 2011 předsevzalo zrealizovat 40 projektů. A výsledek snažení? 14 hotovo, 20 realizováno částečně a na 6 se nedostalo vůbec. To není nejhorší vizitka. Mnoho projektů se ale nedaří dotáhnout do konce už celé roky. Jak zasáhnout do plánů našeho města? Na konci letošního roku bude zahájen proces aktualizace strategického plánu. Veřejnost bude oslovena k účasti v pracovních skupinách. Na nich lze navrhnout nápady na vylepšení našeho města. Odkud se vzalo městské plánování? Město si v roce 2006 nechalo zpracovat strategický plán rozvoje, jakousi kuchařku toho, co by stálo za to vybudovat, zlepšit, opravit. Z tohoto dokumentu pak vychází tzv. Akční plán, který je jakýmsi seznamem projektů pro každý rok. Po skončení roku lze jasně zkontrolovat, kolik z plánovaných akcí se podařilo uskutečnit. Jak radní splnili úkoly, které si sami navrhli: Rekonstrukce přednádraží. I když se tam pořád kope. Příprava průmyslové zóny IV. Záměr je přesunut na rok Pořízení nového územního plánu města. Zateplení základních škol. Cyklostezka Temenická. Důvod: bude se tam opravovat kanalizace. Sběrná místa na tříděný odpad podzemní kontejnery. Vícepodlažní parkoviště na Finské. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Je vydáno územní rozhodnutí. Vybudování parku U Pekárny. Obnova aleje 17. listopadu. Lanové centrum a skate areál na Benátkách. Důvod: Nedostali jsme dotaci. Úprava lokality nám. Svobody. Důvod: V soutěži Petra Parléře si tuto lokalitu nevybral žádný architekt. Není tudíž nápad, jak lokalitu upravit. Cyklostezka Bludov Šumperk. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Modernizace bazénu. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Modernizace zimního stadionu. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci a energetické posouzení. Radnice píše ministrovi: zastavte hazard Tak dlouho vedení města tvrdilo, že s hazardem nic dělat nejde, až se po půl roce usneslo, že by přece jenom mohlo alespoň poslat dopis na ministerstvo financí. V Šumperku je totiž několik heren, které by měla policie okamžitě uzavřít, protože jsou v provozu v rozporu s městskou vyhláškou. Tyto herny se zaštiťují právě povolením od ministerstva, podle několika rozsudků či výsledku sporu ministerstva s ombudsmanem by jim však ministerstvo mělo toto povolení zrušit nebo alespoň zkrátit. Při této rychlosti je šance, že by radní mohlo někdy v roce 2020 napadnout dát výpověď hernám, které jsou v nájmu v městských budovách. Protože mít gamblery v budově divadla i v budově muzea je poněkud nezáviděníhodný unikát, jenž z potírání hazardu činí frašku. Co sklepy pod gymplem, tam by se pár mašin taky vešlo?! (tes) MOJE GLOSA 2 I když se všichni snažíme šetřit, občas si neodpustíme utratit peníze za nějakou kravinu. Třeba když si koupíme zbytečnost ve výprodeji, přestože ji vlastně nepotřebujeme. Podobné přešlapy se nevyhnou našemu městu: tisíce korun zaplatíme za výrobu šumperských lázeňských oplatek, i když v Šumperku lázně nejsou. Mnoho milionů zaplatí Šumperk za novou cyklostezku do Rapotína, i když kousek vedle můžeme podél Desné po krásných cestičkách prokličkovat na kole nebo inline bruslích až do Losin. Hitparádu nesmyslně vyhozených peněz z okna ale vyhrává vybudování parku za pekárnou. Zatímco na revitalizaci parků v centru města marně čekáme, prominenti ve vilách za Šumperkem mají zbrusu nový park vedle lesa, poblíž šumperského kotle. Logické by bylo vybudovat podobnou relax zónu pro obyvatele panelákových sídlišť v Temenici, ale bohužel, ti utřou. Nový a skoro soukromý park dostali obyvatelé rodinných domů na periferii města, kteří mají své vlastní zahrady a les za domem. (haz) Moje KRAtASY Privatizace školních jídelen na spadnutí Šumperské školní vývařovny může už brzy převzít soukromá společnost. Zástupci stravovací firmy Scolarest navštívili šumperskou radnici. Ta se k nápadu nestaví vyloženě odmítavě, na rozdíl od ředitelů škol. Popelnice zdraží. My vám to říkali! Skoro o polovinu se od ledna zvýší poplatky za svoz popelnic. Ze stávající pětistovky vzrostou zřejmě na sedm stovek. Potěšil stále ve vedení VHZ Přestože starosta Brož již na lednovém zasedání zastupitelstva slíbil, že Mgr. Tomáš Potěšil (ODS) vzhledem k možnému střetu zájmu rezignuje na členství v představenstvu VHZ, dosud tak stále neučinil. Eura do našich škol? Město podalo žádost o dotaci na přístavbu mateřinky na ul. Nerudova. Za 4,2 mil. korun budou vytvořena nová místa a zkvalitněna péče. O evropskou dotaci žádají také dvě základní školy: Vrchlického a Dr. E. Beneše. Peníze půjdou do výrazného zkvalitnění výuky. Vysoké platby za teplo do rakouských kapes SATEZA, a. s. je společnost, která dodává teplo všem Šumperákům, kteří jsou napojeni na ústřední vytápění. Její monopol je nezpochybnitelný, od města (prostřednictvím Podniků města Šumperka) má totiž v pronájmu kotelny a s cenami si může čarovat, jak chce. Majoritním vlastníkem Satezy je rakouská ENERGIE AG. Podobné komunální podniky vlastní po celé Evropě. Minoritním vlastníkem a ředitelem společnosti je pak bývalý šumperský zastupitel a vlivný člen místní ODS Roman Macek. Když ústřední vytápění moc zdraží, tak se odpojím a budu si topit sám, napadlo v minulých letech asi většinu lidí v bytových domech v Šumperku. Účty za energie se stále zvyšují, šetření se stalo nutností, a tak spousta z nás vzala do ruky kalkulačku a začala počítat. Na sídlištích některá bytová družstva či společenství vlastníků bytů došla k tomu, že když si pořídí vlastní kotelnu, mohou jednotlivé domácnosti ušetřit asi 30 % nákladů na topení. Bohužel, není to ani trochu jednoduché. Dodavatel centrálního tepla, společnost Sateza, má totiž na radnici velký vliv, prostřednictvím odboru životního prostředí MÚ Šumperk brzdí vydávání povolení na domovní kotelny zcela nesmyslnými požadavky. Sateza dokonce prolobbovala úpravu územního plánu, která zakazuje zřizování kotelen v bytových domech. Fakt, že je to v přímém rozporu se stanoviskem ministerstva pro místní rozvoj, nikomu nevadí. Šéfovi Satezy Romanu Mackovi (ODS) se samozřejmě úvaha o úspoře nákladů odpojením od centrální dodávky tepla vůbec nelíbí. Do všech schránek na sídlištích putoval již v roce 2010 jeho dopis, v němž vysvětluje, proč není dobré se odpojovat. Argumentuje nesolidností nabídek firem, jež vlastní kotelnu nabízejí, a slibuje snížení cen. Opak je pravdou, ceny šly nahoru. Jak nám potvrdil jeden z představitelů společenství vlastníků bytů, jemuž se odpojení již podařilo, úspora 30 % nákladů na vytápění je zcela reálná. Územní plán města Šumperka zakazuje místním bytovým družstvům přechod na individuální topení. To je podle ministerstva pro místní rozvoj protiprávní. Členové tohoto konkrétního společenství se mohou považovat za šťastlivce. Ostatní majitelé bytů mají zatím smůlu. S využitím fondu oprav a bankovních úvěrů dali sice lidé už dohromady finance, ty jim ale nyní leží zbytečně na účtech, v některých případech i dva roky. Obstrukce jim totiž dělá odbor životního prostředí MÚ Šumperk. Vyžaduje například finanční kalkulaci, zda se domovní kotelna oproti centrálnímu topení opravdu vyplatí. Tento požadavek samozřejmě žhaví vlastníky bytů do ruda. I kdyby se odpojení nevyplatilo, žijeme ve svobodné zemi a nikdo mi nemůže nařizovat, abych zůstal ve spárech monopolu. Ostatně stanovisko ministerstva pro místní rozvoj je v tomto případě jednoznačné. Dotčené orgány mají posuzovat vliv na kvalitu životního prostředí, nikoliv technickou proveditelnost či ekonomickou přijatelnost. Odbor životního prostředí však můžeme uklidnit. Redakce získala kalkulaci družstva, které od roku 2009 provozuje vlastní kotelnu: 3 Rok Celkem Domovní kotelna Sateza Údaje v Kč Vzhledem k tomu, že pořizovácí náklady na kotelnu se vlezou do půl milionu, její životnost je patnáct let a tato kalkulace ještě nezohledňuje razatní zvýšení cen Satezy v roce 2012, není potřeba nic dodávat. Bohužel, další překážkou v cestě za hospodárnějším využitím energií a úsporou je pak územní plán města, který uvádí v bodě : Územní plán musí respetkovat energetickou koncepci města ( ) Kde je to dostupné (...) je možné využívat pro vytápění bytových domů pouze centrální zdroj tepla. I to je však zcela protiprávní, jak uvádí ministerstvo: Do územního plánu nelze včlenit požadavek na povinné připojení k centrálnímu zdroji tepla. Tento požadavek nesmí obsahovat ani energetická koncepce. A poslední absurdita na závěr. Město se soudí s krajským úřadem, jenž vydal na některé kotelny povolení. Vynakládá peníze z městského rozpočtu na právníky, aby obhájilo neobhajitelný status quo. Naděje na vítězství je malá. Proběhlo již několik soudních líčení a všechny rozsudky byly stejné: Žádný zákon nedává obcím právo zakázat přechod na individuální výrobu tepelné energie, ani v územním plánu nelze stanovit příkazem způsob vytápění, vždy musí být navrženy alternativy. Naše město tedy u soudu bojuje za zájem rakouských majitelů monopolní Satezy proti zájmu občanů. Mezi představiteli města zřejmě převládá názor, že jeden velký dodavatel tepla bude díky velkému společnému odběru moci všem držet ceny na dobré úrovni. Ano, tuto ekonomickou úvahu můžeme u některých myslitelů vysledovat až do devatenáctého století (Marx, Engels, Lenin) a vedla třeba v padesátých letech k násilné kolektivizaci zemědělství. Připravil: Peter Doležel

3 4 5 Můj Rozhovor Radim Novák: Pro herectví se nehodím Strojní inženýr, kterému učarovalo divadlo. Talentovaný komik, který se pomalu prokousává k vytouženému filmu, přičemž se drží hesla není kam spěchat. Tichý muž, který se na jevišti proměňuje do stovek postav. Radim Novák se nebojí být kýmkoli. Co Ti naskočí, když si vzpomeneš na roky v šumperském divadle? Úplně jsem zapomněl, jak jsme strašně bojovali s tehdejším ředitelem Petrem Králem. Teď jsem si to uvědomil, když jsem ho viděl na plakátě. Ty hrany se časem spolehlivě obrušují. Viděl jsem ho hrát, když hostovali u Bolka (Divadlo Bolka Polívky, pozn. autora) s Hvězdama na vrbě. Po představení jsem za ním došel do Leče (divadelní klub) a chválil jsem ho, protože byl opravdu nejlepší. Hrál nějakýho ruskýho komunistickýho důstojníka. A on mi říká: Já vím, jak jste byli v té škole, tak vy jste mě nemuseli, vy jste mě neměli rádi. Ale já mu odpověděl, že kdybychom v něm neměli takovýho protivníka, tak bychom se k těm výkonům nevyštengrovali. Jsi rád, že jsi ze Šumperka odešel? Zpětně mě mrzí, že jsem se nechal tak rychle nalákat Brnem, a že se Švitáží jsme neřekli poslední slovo, že mohlo vzniknout ještě něco jinýho. Nevyčerpali jsme veškerou energii toho našeho spojení. To mě strašně bavilo, nás všechny. Bylo to kouzlo okamžiku a toho všeho kolem. Třeba Trosečníky, na ty vzpomínám opravdu rád. Všechno se dá táhnout, dokud drží všichni pospolu, ale jakmile musíš někoho přesvědčovat o svém nadšení, tak to už nebaví. A tehdy k tomu poklesu nedošlo. A když se nezkoušelo, tak se pilo. Tehdy jsme se uměli veselit, není pravda? Tenkrát bylo v Šumpru 36 hospod. Chodilo se do Gastra, dnes znovu Maják, tam vždycky někdo byl. A pak u Hniličků. No a samozřejmě Třemešek plnej much u slepičárny a Taverna byla ta první. Vzpomínám si, jak jsme tam chodili v bačkorách z herečáku a oba tehdejší majitelé nám vyprávěli, že to nebude jen tak nějaká nálevna, ale stylová řecká restaurace, jídlo specialitky, vínečko, okrajově to pivečko. No a dodneška se tam chodí na pivo. A jak u Dacana visely ze stropu dehtový rampouchy a na záchod jsi nemohl v sandálech, protože by ses brodil močkou. Ale dodneška považuju v dnešním světě hospody za ostrovy normálnosti. V Šumperku jsi strávil také dětství. S čím ho máš spojené? Chodil jsem až do šesté třídy na Hluchák, a tak jsme bendili všude kolem. Naproti Jirsáku jsme tomu říkali dobrodružňák, dobrodružné hřiště. Stál tam MIG 17, a to znamená, že se zepředu dalo prolízat. On tam měl dvě proudnice, dvě komory. A tam jsme jednou prolízali a můj kamarád Pavel Cykrit měl smůlu, protože v té jeho proudnici bylo hovno a on musel dopředu, protože vracet se nedalo. Dnes se řeší superbezpečná hřiště Není kam spěchat a nám tam stačila ke štěstí hromada odpadu. Dnes by to tam být nemohlo, protože by to naši spoluobčané odvezli do sběru. Když jsem byl posledně v Šumperku, byl jsem se projít na Senové s tátou. A pokaždé když přijedu po čase, cítím, na jak krásným místě ten Šumperk je. A o co dýl přijedu, o to mi ty hory přijdou vyšší. Ty jo, to sou Alpy, říkám si, když přejedu Bludovák. A pak taky ten nejprudší kopec z vodárky. Tomu se říkalo Smrtelka, protože tam nebyl dojezd a kdyžs to rozjel na saních, tak jsi skončil na silnici a tehdy to byla výpadovka ven z města. Prostě smrtící dráha. U Děsné si vzpomínám na chytání pstruhů a jak nás honil porybnej a taky vranky. No a taky byla velká zábava, že jsme jezdili od splavu u STSky k dolnímu splavu. A všichni jsme měli rozpíchaný žebra od těch dlouhejch ventilků. OSOBNOST Radim Novák herec * Šumperk Místo na vojnu šel raději na vysokou školu ČVUT Praha Fakulta strojního inženýrství. Během sametové revoluce pašoval letáky z Prahy na venkov v trenýrkách. V Severomoravském divadle Šumperk absolvoval Školu dramatických umění. Mimo práce v divadle spoluzakládá občanské sdružení ŠVITÁŽ, které produkuje svá vlastní divadelní představení, např. Trosečníci, Kudlanka a jiné Byl spoluautorem populárního rozhlasového pořadu Mrtvej čas a s Davidem Rotterem zakládá hudební skupinu DRRN. Dalším projektem se stává pánská vokálně-taneční skupina AHOY. V roce 1998 dostává lano do Městského divadla Brno. Po dvou letech zakládají s Martinem Trnavským divadelní spolek Frída. Mohli jsme jej vidět ve filmech Vratné lahve, Bobule, Muži v říji, Na rozchodnou a Legenda. Aktuálně je k vidění v seriálu Helena. Jakej je hereckej život po dvaceti letech v praxi? Mám pochybnosti a říkám si, jestli mě to herectví ještě baví a jestli to chci dělat. Po letech se dostaví únava, ale teď jsem jel natáčet do Prahy a jel jsem o půl čtvrté ráno z Brna, abych stihl v sedm natáčení. A říkám si: o půl čtvrté pojedu přes Brno a budu první Brňák na nohách, pojedu tím městem úplně sám. Ale když se ten autobus z Líšně na hlavní nádraží naplnil dělníkama, že stáli, uvědomil jsem si, že pro někoho je to normální život, že oni to musí absolvovat každý den, zatímco pro mě to je exotický, a říkám si ne ne, zůstanu hercem. MOJE DISKUZE Jsme Šumperáci nebo Šumperané? Než Šumperané to raději Pokémoni. Tak jste se vyjádřili v internetové anketě, 90% respondentů odpovědělo, že se považují za Šumperáky. Ale ouha! Podle platných Pravidel českého pravopisu lze obyvatelská jména tvořit pouze pomocí koncovek an nebo ec a jména vytvořená pomocí koncovky ák jsou nespisovná a dokonce hanlivá. Takže žádný Pražák, Kolíňák, Plzeňák, Šumperák! Navíc se město nejmenuje Šumper, ale Šumperk, a tak správný tvar není ani Šumperan, ale Šumperčan. Tyto možnosti ovšem v anketě porazili i vtipálky přidaný Pokémon či vzletný Šumpér. Co na tom, že socialističtí architekti postavili po celé zemi stovky domů Šumperáků, co na tom, že ŽOSka Je něco, co Ti na herectví nevyhovuje? V čem se opravdu nehodím pro tuto profesi, je taková ta známost, protože se neumím s lidma bavit, a tak když mě někdo zastaví, tak začnu blekotat a nevím vlastně co říkat. A lidi zajímají ty povrchní bulvární věci. Nejde o podstatu, zajem je prostě jen o ten mediální obraz a neuvědomí si, že to neexistuje, že ty noviny to píšou proto, protože to oni chtějí číst, ale se skutečným životem to nemá nic společného. Co děláš ve volném čase? Obdivuju svýho taťku, že v sedmdesáti jede na kole dvakrát týdně do Vernířek, aby nasypal ptákům a pak si dal dvě pivka a panáka na čarodce. To já už sem línej se i rozběhnout. Na šalinu neběhám. Z Domků jsem viděl Městský skály a ještě v prváku jsem tam běhal, teď neuběhnu ani 20 metrů. produkovala vláčky Šumperáčky?! Podle Pravidel jsme Šumperčané. Naštěstí nejsou všichni jazykozpytci zatvrdlí v devatenáctém století. V časopise Ústavu pro jazyk český NAŠE A kromě běhání, které už neděláš, jiný nový koníček nemáš? Někdy vařím. Máme u domu takovej krám a tam mají masný pult. Vaření mě nebaví proto, abych to sežral, ale proto, že mě to donutí se zastavit. Je to na úrovni rituálu a od cibule nemůžeš odběhnout, jinak se ti spálí, musíš tomu ten čas věnovat, proto je to výborný. Taky by mě bavilo dělat v reklamce. Zkoušel jsem se do jedné dostat. V dlouhém dotazníku, kdy už jsem nevěděl co psát, jsem odpověděl na otázku, proč mě reklama zajímá, že mě baví vymejšlení pičovin. Už se mi nikdo neozval. Protože je zajímá jen to nejprůměrnější z nejprůměrnějšího. A to je smutný. Ta schopnost dělat věci nestandardně mě udržuje neustále ve střehu a furt metabolismus burcuje, nakonec i fyzicky. Jak vidíš budoucnost, jseš realista nebo pesimista? Mám trošku pocit, že dnešní mladí lidi jsou dřív starší. Jestli jsou na ně jiný nároky. Všechno řeší tak nějak dřív. Rodiny, děti, hypotéky, asi je ten systém nutí. Ale možná mám jen pomalejší náběh, jinou integrační konstantu. Připravil: Aleš Navrátil Nejslavnější Šumperák ŘEČ se už někteří vědci koncovky ák zastali. Prý už není hanlivá a měla by se stát spisovnou, zatímco koncovka an patří do knih. Moje řeč! Radek Auer Můj Zápisník Nejlepší český lyžař Ondra Bank čeká radostnou událost! Moc gratulujeme a přejeme, ať všechno dobře dopadne:-) Čajovna Čarovna v podzemí Vily Doris do toho po měsíční pauze znovu šlápla. Nový provozovatel chce navázat na dosavadní nabídku sortimentu i kulturních pořadů. Držíme palce, ať čajovna vzkvétá a lidé se tam rádi vracejí! Alkoholické excesy nemají na triku jen studenti šumperského gymplu, ale bohužel i jejich učitelé. Už několik let je to veřejným tajemstvím. S opilým studentem ve vyučování by byli všichni hned hotovi. S učitelem ale ne :( Uzavírka jednoho pruhu silnice před vlakovým nádražím byla špatně označena, takže značení bylo po pár dnech upraveno. Teď je otázkou, který úředník za původní nedostačující značení může, a hlavně jak a kdy tento úředník vrátí peníze řidičům, na které číhala aktivní městská policie hned první den uzávěrky a rozdávala pokuty celým kolonám aut. V Šumperku se ani letos neuskuteční majáles. I když jsme studentské město a středoškoláků jsou zde stovky, nenajde se mezi nimi pár schopných mladých lidí, kteří by majáles chtěli uspořádat. Házenkáři prvoligový titul neobhájí. Naopak, spadli o ligu níž, neboť na jaře nevyhráli žádný zápas. Bez Dopity to nejde. Rezervační systém pro vyřízení občanek a pasů vytrhl trn z paty zejména spoustě rodin s dětmi. Těm, co se o to zasloužili, děkujeme. Nadšenci spustili staronový webový portál Přejeme hodně inzerentů a vracejících se čtenářů. A máme tu trestní oznámení! Trpělivost s opozičním listem trvala celá 4 čísla. Členové redakce a zejména autoři článku o fotbalovém hřišti budou vysvětlovat, cože si to dovolili. Vysvětlovat by ale měli jiní...! Na Facebooku se na apríla čile řešilo, že v našem městě bude na tuty otevřena restaurace McDonald. Překvapilo nás, kolik má tento nápad příznivců. Jménem Kateřiny Cajthamlové, Petra Havlíčka, všech obezitologů děkujeme aprílu, že byl apríl! inzerce Provádění staveb, jejich změn a odstraňování Kompletní revitalizace bytových domů Stavby na klíč, rekonstrukce domů, rekonstrukce střech Zateplování fasád

4 Pátek Hl. třída: Farmářské trhy Muzeum: Oslavte Den dětí v muzeu Pontis: Hrají staří kamarádi (Temenická 35) Město: Slavnosti města Šumperka DK: Košt Mikulovských vín PředMěstí: Slavnosti města Šumperka + Dětský den Pátek Muzeum: Detektory v archeologii 17.30/20.00 Kino Oko: Tady hlídám já Divadlo v parku: Prodaná nevěsta aneb naše cesta Pátek Sobota Hl. třída: Farmářské trhy Radnice: Rozhledy z radniční věže Sady 1. Máje: Slavnosti města Šumperka Kino: Šmoulové 3D Divadlo: Klára a Bára H-club: DYING PASSION LA GRANDE AMPLIFY TOUR PředMěstí: Slavnosti města Šumperka Sobota Kino Oko: Tintinova dobrodružství 17.30/20.00 Kino Oko: Tady hlídám já H-club: RÁNY TĚLA + THE THREE BLIND MICE (IT) + THE FINALLY, BOUNCE! BOUNCE! Divadlo v parku: Děvčátko s mozkem Kouty: Lanovka pro Šumperany za 50% Sobota Neděle Kino Oko: Diktátor Fotbal: Šumperk Havířov PředMěstí: Slavnosti města Šumperka Neděle Kino Oko: Tintinova dobrodružství Kino Oko: Tady hlídám já Divadlo v parku: Nemravná píseň Kouty: Lanovka pro Šumperany za 50% Neděle Pondělí Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Diktátor Pondělí Kino Oko: Tady hlídám já Pondělí Úterý Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Železná lady (VB) Úterý Pontis: Klub filatelistů (Temenická 5) Kino Oko: Avengers Úterý Středa Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Železná lady (VB) Středa Vila Doris: Sedánky pro mamky PředMěstí: GastrOOrgasmus Kino Oko: Avengers Středa Čtvrtek Vila Doris: Exkurze na Dlouhé Stráně (rezervace) Pontis: Albatros (Temenická 5) Klášterní kostel: VIA LUCIS klavírní koncert Lukáše Vondráčka Kino Oko: Věra Divadlo v parku: Vražda Ing. Čerta (Vila Doris) Čtvrtek Divadlo: Racek Kino Oko: Prometheus Kino Oko: Máme papeže (IT, FR) Zahájení gastronomického festivalu Chuť Jeseníků Čtvrtek KULTURA červen 2012 Tipy redakce Vlastivědné muzeum Šumperk 7. muzejní šumperská noc Přijďte si vychutnat jedinečnou atmosféru nočního muzea. Letošní muzejní noc se ponese v duchu výstav Z pohádky do pohádky a Když jsem já sloužil to první léto. Děti se můžou těšit na divadelní představení z nejznámějších českých pohádek. Koncert Jarka Nohavici Muzeum: 7. muzejní šumperská noc 18.00/20.30 Kino Oko: Prometheus H-Club: DYING PASSION LA GRANDE AMPLIFY TOUR Pátek Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Divadlo: Evergreeny dvacátého století H-Club: RIVER JORDAN + HIGH FIVE + LOUDHILL Pavlínin dvůr: Koncert Jarka Nohavici Kino Oko: Madagaskar /20.30 Kino Oko: Prometheus Divadlo: Paci, paci, paparazzi! Sobota Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Divadlo: Racek Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Madagaskar Fotbal Šumperk Petrovice 18.00/20.30 Kino Oko: Prometheus PředMěstí: Den otců Neděle Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Madagaskar /20.30 Kino Oko: Muži v černém 3 Pondělí Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Mateřské centrum (Temenická 5) Pontis: Konverzace v němčině (DPS Alžběta) Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Muži v černém 3 Úterý Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Klub filatelistů (Temenická 5) Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Muži v černém 3 PředMěstí: Chuť Jeseníků, gastronomický večer s jesenickou kuchyní Středa Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Trénování paměti (Gen. Svobody 68) Pontis: Mirox (Temenická 5) Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Rozchod Nadera a Simin (Írán) Čtvrtek Pontis: Kroužek ručních prací (DPS Alžběta) 17.00/19.00 Kino Oko: Doba ledová 4 Jarek Nohavica a jeho host, vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski, zabaví šumperské publikum v souvislém dvouhodinovém koncertním programu. V doprovodu kytary nebo heligonky představí Jarek Nohavica většinu svých nejznámějších písní. Koncert se bude konat za každého počasí. Chuť Jeseníků - gastrofestival Pátek Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová Divadlo: Koncert Teens Jazzband H-club: KRCH-OFF BAND + KABARET DOKTORA KALIGARIHO PředMěstí: Začátek léta Sobota Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová H-Club: MADGOD Vstupenky a další info Kino: , Divadlo: , Dům kultury: , Muzeum: , H-club: , Pontis: , PředMěstí: , Vila Doris: , Na co máte dneska chuť? Jsme nejnavštěvovanější* internetový portál v okrese. Děkujeme za přízěň! *Zdroj: Google Analytics V polovině června bude v Šumperku zahájen jediný gastronomický festival propagující tradiční jídla Jeseníků. Ve vybraných restauracích budete moct až do konce září ochutnat kulinářské speciality našich hor. V Šumperku a okolí se bude jednat například o kavárnu PředMěstí, hostinec U Adély v Sudkově, lázně Bludov, Kolštejn v Branné, hotel Diana, hotel Dlouhé Stráně, sportovní areál Kouty. Pro hosty je navíc připravena soutěž o hodnotné ceny. Více informací najdete na

5 8 9 Moje soutěž Kuchyňský set Pradědovo Zkuste své štěstí a zapojte se do soutěže o kuchyňský set Pradědovo kuchařská zástěra, chňapka, ubrus s designem Jeseníků. Je to snadné, jestliže znáte odpověď na soutěžní otázku, pošlete nám ji jako SMS na číslo Do textové zprávy uveďte své jméno, adresu a odpověď na otázku. V příštím vydání Mého Města najdete jméno vylosovaného výherce. Soutěžní otázka: Jak se jmenuje šumperský dodavatel tepla? A) Sateza B) Teplotech (Cena soutěžní sms odpovídá ceně za běžnou sms dle vašeho tarifu. Soutěže se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18 let.) VYHODNOCENÍ MINULÉ SOUTĚŽE: Luxusní mikrovlnku Whirlpool získává Lucie Pláteníková ze Šumperka. Srdečně gratulujeme výherkyni, měla skutečně velké štěstí. ŠUMPERÁCI SOBĚ! Podpořte vydávání nezávislého zpravodaje o Šumperku. Sponzorský dar pošlete na číslo účtu: /0100. Za případnou podporu vám děkujeme! Sháníte šikovného a levného řemeslníka? KONTAKT: MŮJ KONTAKT Něco vás v našem maloměstě štve, nebo naopak dělá radost? Dejte nám tip! Těšíme se na vaše nápady, podněty, připomínky a ohlasy. Napište nám na MOJE RECENZE Sushi není Losín Vážení čtenáři, v gurmánské rubrice najdete pravidelné hodnocení šumperských restaurací, konkrétně jejich nabídky denního menu. Naší snahou není hodnotit jídla z profesionálního hlediska specialistů na gastronomii. Jde nám spíše o to, popsat atmosféru a úroveň restaurací z pohledu obyčejného strávníka. Restaurace Losín ve Velkých Losinách má štěstí, že nepatří do šumperského revíru a že nenabízí menu. Kdybychom totiž hodnotili naši květnovou návštěvu v této rádoby hogofogo lázeňské restauraci, museli bychom přehazovat hnůj na jídlo jsme čekali od objednání 65 minut, na výběr jsme dostali pár nenápaditých jídel a v jídelníčku popisovaná úžasnost pokrmů by se dala snadno zpochybnit... Ale jak jsem již zmínila v úvodu, restaurace Losín na stránky Mého města nepatří a je to dobře, protože by to nebylo pěkné čtení! To ale není případ restaurace Sushi Bar Pasáž, která sídlí v centru Šumperka poblíž točáku. Hned na začátku si je potřeba ujasnit jednu věc. Zapomeňte na předešlé zkušenosti se sushi, pokud jste je nasbírali stylem Věrka nás zve na návštěvu, dělá sushi. Ani občasné pokusy některých šumperských restaurací typu sushi víkend neberte příliš vážně. To zpravidla není sushi, ale rýže s rybou. Jediná sushi restaurace v našem kraji Bar Pasáž servíruje asijské jídlo ve špičkové a stálé kvalitě. Přestože členové naší redakce ji navštěvují pravidelně, ještě nikdy se nestalo, že bychom nebyli nadšení. Snad jen Misoširu polévka nemusí každého nadchnout. Je vařená z vodních řas a někomu může páchnout. Lze se ovšem zamilovat i do ní, a pokud budete mít štěstí, kuchař vám na dno umístí pár kousků lahodné japonské houby... Nemá cenu tady popisovat jednotlivé druhy hlavních chodů sushi. Přijďte a ochutnejte. Pokud vás tento původně čínský pokrm osloví, sami se začnete pídit po jeho tajemství. Na závěr si dovolíme tři připomínky, to aby recenze nebyla až příliš neobjektivně pozitivní. 1) Nápojový lístek by mohl nabízet více stylových limonád, piv, káv, čajů... 2) Pokud sushi bar navštívíte vícekrát, všimnete si, že zde hraje jedno CD stále dokola, navíc jakýsi swingový výběr, který se k sushi hodí stejně jako umělohmotný příbor. 3) Servírování sushi v šumperské restauraci odpovídá pěti hvězdičkám. Kolikrát je to až umělecké dílo. Pokud si ale objednáte například kávu, můžete dopadnout tak, jak vidíte na dolní fotografii. Takhle hovadsky podávané presso nedostanete ani v Nálevně Květen. (haz) HODNOCENÍ 5. díl Sushi Bar Pasáž Chuť jídla: Vzhled a úprava: Chování personálu: Rychlost obsluhy: Prostředí: Cena vybraného menu: 99 Kč Spolehlivý přehled denních menu v Šumperku najdete na menusumperk.cz inzerce Moje veršovánky Malz und Hopfen, Gibt gute Tropfen! V Šumperku se vždy hodně a dobře pilo, začínal minulý měsíc článek o nalezené chlastací pohlednici. A v Šumperku se vždy dobře a hodně veršovalo, musíme nyní dodat! Požádali jsme totiž čtenáře, aby se pokusili přebásnit do češtiny slogan z oné pohlednice. A strhla se smršť. Do redakce dorazilo neuvěřitelné množství povedených básniček. Děkujeme tedy MUDr. Petru Váchovi, Haně Kašparové, Ing. Walteru Hulíkovi, Andrelle, Ivaně Zbíralové, Janu Černému, Pavle Němčíkové, Aleně Rýznarové, Zdeňku Fuchsovi, Miroslavu Václavkovi a Viktoru Dubskému za tyto (a mnohé další) skvělé verše: Když se svaří s chmelem slad, napije se každý rád. Rada staré moudré babky, slad a chmel jsou dobré kapky. Chmel a slad, vyléčí i hlad. Sladu a chmelu spojení, dobré pivo zapění. Něco sladu, trochu chmele, dobré pití do korbele. Slad a chmel, sladký jak karamel. Chmel a slad, dej si pár kapek a ciť se mlád. Slad a chmel, lék je i na kašel. Ze sladu a chmele, cítíme se skvěle. Chmel a slad, potom není hlad. Slad a chmel, zdraví tmel. Chmel a slad, ten mám rád. MOJI ČTENÁŘI pan Ladislav: Myslím si, že by bylo dobré dát dohromady kandidáty na senátora pro Šumpersko a porovnat jejich schopnosti i neschopnosti. Možná by nebylo od věci zopakovat lidem možnost jak oficiálně nevolit nikoho. paní Halámková: Zajímalo by mě, proč se nikdo nestará o údržbu zeleně na parkovišti u nemocnice. Jídla našich hor, co hrdlo ráčí. Už v červnu na PředMěstí Tradiční kuchyni Jeseníků formou neomezené konzumace připravuje šumperská kavárna PředMěstí. Čeká na vás vozkova housková polévka, která se stala hitem Toulavé kamery na ČT1, vikantická paštika, šumperský telecí perkelt, masové kuličky v nudlovém těstě a spousty dalších regionálních dobrot. středa 20. června od 17 hodin kavárna PředMěstí (při cestě od pošty k finančnímu úřadu) jednotná cena 350 Kč zahrnuje neomezenou konzumaci Vítěze jsme nevybrali, nebylo by to fér. Všichni výše jmenování poetové si tak mohou na náš účet v kavárně PředMěstí poručit během června dva Kvasslavy. paní Zapletalová: Často chodím od pošty dozadu k finančnímu úřadu. Při této cestě je vpravo několik zchátralých domů a škaredých zákoutí. Mohli byste upozornit vlastníky, aby konečně začali s údržbou těchto prostor? Taky se mi nelíbí předzahrádka u italské restaurace také u pošty, která hodně zasahuje do ulice a zužuje tak prostor pro chodce a občasná auta. Anonym: Je třeba opravit altánek v Šumperku Městské Skály. Podlaha, zábradlí atd. Generálka je třeba!! Vstupenky v předstihu zakoupíte na PředMěstí, jejich počet je omezen. Děkujeme vám za podporu, desítky podnětných ů, pochval, připomínek, upozornění... Vážíme si vaší přízně a těšíme se na další reakce a čtenářské tipy. Pište nám na

přicházíme s třetím číslem našeho Newsletteru TJ Pátek za měsíc květen 2014. Dočtěte do konce a nenechte si ujít soutěž o zajímavou cenu!!

přicházíme s třetím číslem našeho Newsletteru TJ Pátek za měsíc květen 2014. Dočtěte do konce a nenechte si ujít soutěž o zajímavou cenu!! Ahoj, členové, hráči a fanoušci TJ Pátek, přicházíme s třetím číslem našeho Newsletteru TJ Pátek za měsíc květen 2014. Snažíme se o zkvalitnění komunikace, aby všichni příznivci našeho oddílu měli o našich

Více

Prodej rekreačních apartmánů v areálu. Marina Lipno. - Lipno nad Vltavou -

Prodej rekreačních apartmánů v areálu. Marina Lipno. - Lipno nad Vltavou - Prodej rekreačních apartmánů v areálu Marina Lipno - Lipno nad Vltavou - Již více než 30 apartmánů si pořídili čeští občané I Vy zde můžete najít svůj vysněný apartmán Všeobecný popis Rekreační areál Marina

Více

Tiskové zprávy 31. 1. 2013. Jirkov prodal vybydlený dům

Tiskové zprávy 31. 1. 2013. Jirkov prodal vybydlený dům Tiskové zprávy 31. 1. 2013 Jirkov prodal vybydlený dům Čtyři zájemci podali Městskému úřadu v Jirkově nabídku na koupi domu v Mostecké ulici čp. 385. Vítězem výběrového řízení se stala firma K. S. I. s.

Více

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Základní charakteristika gastronomie, gastro turistika, vaření a zdravá výživa patří

Více

29. 2664 Zahradní 17 23 0 23 30. 2722 Zahradní 33 23 0 23 31. 2707 Zahradní 35 23 0 23 32. 2708 Zahradní 37 23 0 23 CELKEM 540 540

29. 2664 Zahradní 17 23 0 23 30. 2722 Zahradní 33 23 0 23 31. 2707 Zahradní 35 23 0 23 32. 2708 Zahradní 37 23 0 23 CELKEM 540 540 Seznam domů v majetku Města Šumperk, aktualizace 1. 4. 2006 které má ve správě ŠMR, a.s. ** Seznam domů v majetku Města Šumperk ve správě provozovatelů jednotlivých zařízení 1) seznam domů 100 % vlastnictví

Více

A DA. tanec ekologie. hudba. Semináře. Tábory. Středisko volného času. volný čas. příroda. sport. Zábava

A DA. tanec ekologie. hudba. Semináře. Tábory. Středisko volného času. volný čas. příroda. sport. Zábava Komenského 810/9 787 01 www.doris.cz Středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris počítače příroda Zážitek hudba Zábava Semináře tanec ekologie Tábory zpěv sport

Více

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města Program rozvoje města Nový Bor ANKETA určena obyvatelům města Vážení obyvatelé našeho města, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o pomoc. Město připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

OBECNÍ ZPRAVODAJ. Doubravčice, 3. 3. 2008 JARNÍ ÚKLID. obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků

OBECNÍ ZPRAVODAJ. Doubravčice, 3. 3. 2008 JARNÍ ÚKLID. obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků OBECNÍ ZPRAVODAJ Doubravčice, 3. 3. 2008 číslo 8 JARNÍ ÚKLID obec Doubravčice zve všechny dobrovolníky ke společnému jarnímu úklidu odpadků v sobotu 29. března 2008 ve 14 hod. V sobotu 29. března 2008

Více

ANKETA RODIČE ČERVEN 2010

ANKETA RODIČE ČERVEN 2010 F Z Š O l o m o u c, H á l k o v a 4, O L O M O U C ANKETA RODIČE ČERVEN 2010 Celkem žáků na škole (k 1. 6. 2010) 514 Odpovědělo 350 Kolik procent 68% Celkem na 1. stupni 312 Odpovědělo 234 Kolik procent

Více

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety 2012 Obsah 2 Obsah prezentace Profil magazínu Mediální data Rubriky Možnosti inzerce Ceník Kalendář vydání 2012 Kontakty

Více

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety 2013 Obsah 2 Obsah prezentace Profil magazínu Mediální data Rubriky Možnosti inzerce Ceník Kontakty Profil 3 Průvodce životem

Více

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program Zámek Brtnice Program investora pro vyhledávací studii k jednotlivým variantám využití zámku v Brtnici. 1. Varianta prohlídkový zámek + galerie Využití celého zámku jako universálního turistického cíle

Více

Miroslav Rovenský a jeho přátelé si vás dovolují pozvat na BENEFIČNÍ SENÁTOUR 2011 27. února 2011-17.00 28. února 2011-18.30 4. březen 2011-17.00 5. března 2011-17.00 12. března 2011-17.00 KLADNO, Kostel

Více

Golden Tour Pardubice 2014

Golden Tour Pardubice 2014 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu svého druhu ve střední

Více

Blzecký občasník 06 / 2015

Blzecký občasník 06 / 2015 Blzecký občasník 06 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA V pátek 22.5.2015 na svém zasedání zastupitelstvo obce, schválilo uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru 4 miliony Kč s Českou spořitelnou, úvěr budeme

Více

Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J

Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J ŠKOLSKÁ KULTURNÍ KOMISE VYDÁVÁ Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J ČERVEN - SRPEN 2013 Sportovní den Rozloučení s předškoláky INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU 1. ZO Ženklava oznamuje, že 16. zasedání zastupitelstva

Více

Zápis č. 1 z jednání zastupitelstva obce Mezno ze dne 14. ledna 2015

Zápis č. 1 z jednání zastupitelstva obce Mezno ze dne 14. ledna 2015 Zápis č. 1 z jednání zastupitelstva obce Mezno ze dne 14. ledna 2015 Přítomni: Vobruba, Němečková, Pavlík, Šimek, Mikula, Mikulová, Kaňková, Doskočil Omluveni: Hosté: paní Kroupová, pan Pejša st., paní

Více

Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014

Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014 Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu

Více

Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově

Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově Státní zámek Plumlov Zámek nedávno oslavil 333 let svého výročí od založení a byl pro nás lákavou nabídkou k návštěvě, případný pobyt v Plumlově umožňuje podnikat

Více

Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014

Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014 VOLTE ČÍSLO 6 Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014 Záleží nám na spokojených občanech MČ Praha 10, a proto budeme usilovat o rozvoj naší desáté městské části. Proč nás volit? Představujeme

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Volfartický občasník č. e. MK ČR E 18619

Volfartický občasník č. e. MK ČR E 18619 Informační leták Obecního úřadu Volfartice 3. číslo Volfartický občasník č. e. MK ČR E 18619 vydává Obec Volfartice, se sídlem Volfartice č. p. 59, IČ: 00261076 občasník - distribuováno zdarma - neprodejné

Více

Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi

Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi MratíNoviny listopad 2015 Nezávislý mratínský měsíčník VIII. ročník vydání č. 83 Mratínský jarmark a salátové mistrovství jsou za dveřmi B líží se devátý ročník staročeského mratínského jarmarku a současně

Více

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase Tomáš Jindříšek Kdo k nám dorazí? Doba zájezdních hostinců je pryč Nečekejme, až si host udělá

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Zápis č. 4 ze zasedání Výboru pro strategický rozvoj a investice, které se konalo dne 09.04.2015 v zasedací místnosti radnice na Masarykově nám.

Zápis č. 4 ze zasedání Výboru pro strategický rozvoj a investice, které se konalo dne 09.04.2015 v zasedací místnosti radnice na Masarykově nám. Zápis č. 4 ze zasedání Výboru pro strategický rozvoj a investice, které se konalo dne 09.04.2015 v zasedací místnosti radnice na Masarykově nám. Přítomni: Ing. Adam Kalous, Ing. Libor Halas, Ing. Jiří

Více

5 % 10 % Správa profilu (stránky) na Facebooku. Tři varianty rozsahu správy Facebook účtu, soutěže a další služby: SLEVA SLEVA

5 % 10 % Správa profilu (stránky) na Facebooku. Tři varianty rozsahu správy Facebook účtu, soutěže a další služby: SLEVA SLEVA Správa profilu (stránky) na Facebooku Facebook dnes má téměř každý pravidelný uživatel internetu (nejen) v ČR. Tato sociální síť představuje oblíbené komunikační médium především mezi mladými. Pro podniky,

Více

Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany. Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality

Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany. Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality 2014 Obsah Obsah prezentace 2 Profil magazínu Mediální data Rubriky Možnosti inzerce Ceník Kontakty Profil 3 Průvodce

Více

Jakub. Ondra. Milí čtenáři,

Jakub. Ondra. Milí čtenáři, Milí čtenáři, blíží se konec června a s nimi i Vaše vytoužené a očekávané letní prázdniny. Ještě před tím než se vydáte vstříc dobrodružstvím, přečtěte si poslední číslo Sovího zpravodajství ročník 2015/2016

Více

stories březen stories architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects Interiéry kanceláří Luxury Brand Management,

stories březen stories architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, detail grafiky / Michal Kunc březen 2015 07 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, detail

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Únor 2009 Zdarma vydává obec Křenovice ročník 52

Únor 2009 Zdarma vydává obec Křenovice ročník 52 Křenovický zpravodaj Únor 2009 Zdarma vydává obec Křenovice ročník 52 Ze zasedání zastupitelstva * Firma BÁRTEK ROZHLASY s.r.o. přišla s nabídkou na instalaci bezdrátového rozhlasu formou domácích přijímačů

Více

Společnost Kimex Group

Společnost Kimex Group Společnost Kimex Group oslavila 20 let svého působení na českém trhu Již dvacátý rok úspěšného fungování velkolepě oslavila společnost Kimex Group. Přímo v areálu sídla firmy v Paskově se 11. listopadu

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více

Příloha č. 1. Ukázka vzhledu oficiálních webových stránek La Nuit Européenne des Musées, stránek Twitteru, Facebooku i Flickru, na němž jsou

Příloha č. 1. Ukázka vzhledu oficiálních webových stránek La Nuit Européenne des Musées, stránek Twitteru, Facebooku i Flickru, na němž jsou Příloha č. 1. Ukázka vzhledu oficiálních webových stránek La Nuit Européenne des Musées, stránek Twitteru, Facebooku i Flickru, na němž jsou shromažďovány fotografie z La Nuit Européenne des Musées. Příloha

Více

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla rozhovor pro Festival spisovatelů Praha Erika Zlamalová: 20. ročník

Více

ZÁPIS č. 11/15 z 11. zasedání Zastupitelstva města Deštná, konaného dne 14.09.2015 od 19:00 hod na Městském úřadě v Deštné

ZÁPIS č. 11/15 z 11. zasedání Zastupitelstva města Deštná, konaného dne 14.09.2015 od 19:00 hod na Městském úřadě v Deštné ZÁPIS č. 11/15 z 11. zasedání Zastupitelstva města Deštná, konaného dne 14.09.2015 od 19:00 hod na Městském úřadě v Deštné Přítomno: devět zvolených členů zastupitelstva: David Šašek, DiS., Ing. Jan Zedník,

Více

ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015. Vážení občané, vážení čtenáři,

ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015. Vážení občané, vážení čtenáři, ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015 Vážení občané, vážení čtenáři, v tomto vydání zpravodaje se ve svém příspěvku budu snažit o podání informací za období třetího čtvrtletí. V období prázdnin, byla

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ŠUMPERKA PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL MĚSTA

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ŠUMPERKA PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL MĚSTA M Ě S T O Š U M P E R K STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ŠUMPERKA PRŮZKUM NÁZORŮ OBYVATEL MĚSTA Vážení občané města Šumperka, dovolujeme si Vás seznámit se záměrem města Šumperka vypracovat Strategický plán

Více

Zasedání zastupitelstva obce Vysoká u Příbramě č. 11 dne 16. 9. 2014

Zasedání zastupitelstva obce Vysoká u Příbramě č. 11 dne 16. 9. 2014 Zasedání zastupitelstva obce Vysoká u Příbramě č. 11 dne 16. 9. 2014 Program: 1. Zahájení a kontrola přijatých usnesení, 2. Dílčí informace o hospodaření obce k 31. 8. 2014, 3. Majetkoprávní vyrovnání

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Antonína Panenku. kandidáta hnutí NEZÁVISLÍ PRO PRAHU 10 do Senátu. Dejte Antonínu Panenkovi hlas v 1. kole senátních voleb. 19. a 20.

Antonína Panenku. kandidáta hnutí NEZÁVISLÍ PRO PRAHU 10 do Senátu. Dejte Antonínu Panenkovi hlas v 1. kole senátních voleb. 19. a 20. VOLTE ČÍSLO 8 Antonína Panenku kandidáta hnutí NEZÁVISLÍ PRO PRAHU 10 do Senátu Dejte Antonínu Panenkovi hlas v 1. kole senátních voleb 19. a 20. září 2014 Dovolte mi představit Vám mé oblasti zájmu, pro

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem

Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem 117 Příloha č. 19 k vyhlášce č. 3/2008 Sb. Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem Základní ceny za m 2 podlahové plochy v budovách typu J a K KRAJ/ (OBEC)

Více

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 AKADE Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 1 AKADE Šéfredaktor: Lucie Jurečková Obsah Jaro u koní... 3-4 Kutálení sýrů... 5 Zástupce šéfredaktora: Andrea Bartoňová Redakce: Soňa Richterová Kateřina

Více

INFORMAČNÍ LETÁK - PROSINEC 2010

INFORMAČNÍ LETÁK - PROSINEC 2010 Mnoho štěstí v kouzlu vánoc, v záři světel stromečku, ať zavítají láska, klid a zdraví, do vašeho domečku. přeje Zastupitelstvo obce a Obecní úřad Borová INFORMAČNÍ LETÁK - PROSINEC 2010 * 13. ročník *

Více

KRÁSNÉ VÁNOCE. stories. prosinec. stories. architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

KRÁSNÉ VÁNOCE. stories. prosinec. stories. architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects KRÁSNÉ VÁNOCE 16 prosinec 2015 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 4 EDITORIAL: KRÁSNÉ VÁNOCE 2015. ODPOJTE SE 5 TÉMA: ROK 2015 V NAŠEM ATELIÉRU 15 BYDLENÍ PODLE AKA 21

Více

Životický portál. Od 7. prosince do 13. prosince 2015

Životický portál. Od 7. prosince do 13. prosince 2015 Životický portál Od 7. prosince do 13. prosince 2015 BLAHOPŘÁNÍ v měsíci prosinci oslaví narozeniny Jméno KUNCOVÁ Věra BARTOŇ Josef VIČANOVÁ Marie Č.p. Věk 33 29 153 91 70 70 Jméno NĚMCOVÁ Jana ŽLEBKOVÁ

Více

Obec Nedrahovice. Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Nedrahovice konaného dne 27.6. 2012 v 19 hodin

Obec Nedrahovice. Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Nedrahovice konaného dne 27.6. 2012 v 19 hodin Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Nedrahovice konaného dne 27.6. 2012 v 19 hodin Návrh programu zasedání OZ Nedrahovice na červen 2012 Termín: středa 27. 06. 2012 od 19 hodin v budově hasičárny v Kamenici

Více

Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek

Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek (NP) Vlaky konkurují autobusům m a automobilům Vlaky

Více

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích

Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Komunitní plánování rozvoje v Bučovicích Martin Vérteši FOND MIKROPROJEKTŮ Brno, 2015 Obsah Úvod... 3 1. Obec Bučovice a východiska pro komunitní plánování... 4 2. Sociodemografické údaje... 4 3. Vztah

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY

PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBEC PLAVY okres Jablonec nad Nisou kraj Liberecký období : 2008 2012 Program obnovy venkova byl schválen usnesením Zastupitelstva Obce Plavy č. 22/1/08 ze dne 12.3.2008 I. ÚČEL

Více

Pracující důchodci v Česku

Pracující důchodci v Česku Pracující důchodci v Česku 22. 9. 2015 ČT 1 19:00 Události Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka Skoro devadesát procent českých seniorů nepracuje a spoléhá jenom na podporu státu. Důvodem není podle nové

Více

OBSAH. Hodnocení školní jídelny

OBSAH. Hodnocení školní jídelny EIMT1 OBSAH Otázka Text otázky Strana HODNOCENÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY J/1 Typ respondenta 01 J/2 Do jídelny chodím (chodí moje dítě) 01 J/3 Polévka ve školní jídelně mi chutná 02 J/4 Hlavní jídlo, které si vyberu,

Více

AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ

AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ Ahoj tanečníci, vedoucí klubů a choreografové... Už za chvíli se uvidíme v Bohumíně na MČR ART. Po úspěšné ligové soutěži v lednu je tady soutěž v královských

Více

Lázeňská péče s dialýzou

Lázeňská péče s dialýzou Lázeňská péče s dialýzou Přijeďte si odpočinout do překrásného prostředí Termálních lázní Velké Losiny a Dialýza Šumperk se postará o odborné zajištění Vaší dialyzační léčby. TErmálNí lázně Velké losiny

Více

Zastupitelé pro období 2010-2014

Zastupitelé pro období 2010-2014 Dolno - Brusnický zpravodaj Zvičina 671 m. n. m. obecní měsíčník listopad 2010 První schůze nového zastupitelstva obce Ve zpravodaji naleznete: Nové zastupitelstvo obce Představení starosty a jednotlivých

Více

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce ÚSTECKÝ ZPRAVODAJ Březen (obecní čtvrtletník líbilo a registrace: nestíhali MK jsme ČR dolévat E 19788) do várnice s kohoutkem 1/2013 1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

ZM 16 28.04.2016. z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016

ZM 16 28.04.2016. z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016 Spis. zn.: 38070/2016 č. j.: 41166/2016 z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016 Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných

Více

Zápis ze zasedání ZO Babice dne 2.4.2012 na Obecním úřadě v Babicích zápis č. 7 - začátek v 19:30 hod.

Zápis ze zasedání ZO Babice dne 2.4.2012 na Obecním úřadě v Babicích zápis č. 7 - začátek v 19:30 hod. Zápis ze zasedání ZO Babice dne 2.4.2012 na Obecním úřadě v Babicích zápis č. 7 - začátek v 19:30 hod. Přítomni: Kačírková Iva, Sladký Daniel, Chadraba Jan, Haluza Karel, Gahura Jan, Jež Miroslav, Kloubová

Více

NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy

NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy str_1 Plán akcí ke stažení ZDE NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy BRAND Úvodní strana / Brand str_2 BRAND Telefónica reklamní předměty Rádi bychom Vám připomněli novou nabídku reklamních předmětů s logem

Více

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE Kde nás najdete BOSKOVICKO a MORAVSKÝ KRAS Boskovice leží na střední Moravě asi 40 km severně od Brna na hranici mezi Boskovickou brázdou a Drahanskou vrchovinou

Více

Činěves 250 tel., fax: 325 635 113 289 01 Dymokury e-mail: ou@cineves.cz. Zápis č. 14/2011 ze zasedání zastupitelstva obce ze dne 27.

Činěves 250 tel., fax: 325 635 113 289 01 Dymokury e-mail: ou@cineves.cz. Zápis č. 14/2011 ze zasedání zastupitelstva obce ze dne 27. OBEC ČINĚVES Činěves 250 tel., fax: 325 635 113 289 01 Dymokury e-mail: ou@cineves.cz Zápis č. 14/2011 ze zasedání zastupitelstva obce ze dne 27. prosince 2011 1) ZASEDÁNÍ ZAHÁJILA V 19,00 HODIN STAROSTKA

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně Zástupci školní jídelny vedoucí paní Hrubá Členové stravovací komise Mgr. Dosedělová Mgr. Mikešová R. Mgr. Slezák Zástupci rodičů ve stravovací komisi paní

Více

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 OBECNÍ ÚŘAD PŘEJE VŠEM SVÝM SPOLUOBČANŮM VESELÉ VÁNOCE, DO NOVÉHO ROKU HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKY, PRACOVNÍ A RODINNÉ POHODY! Po sněhu půjdu čistém bílém, hru v srdci

Více

Spokojenost občanů s místním společenstvím

Spokojenost občanů s místním společenstvím Spokojenost občanů s místním společenstvím Ukazatel kvality života (Evropský indikátor udržitelného rozvoje A1) Průzkum Spokojenost občanů s místním společenstvím, ve kterém jsou zjišťovány názory, postoje,

Více

Post Bellum Příběhy našich sousedů. Pan Adolf Lang se svým vnukem Karlem Hury, členem týmu

Post Bellum Příběhy našich sousedů. Pan Adolf Lang se svým vnukem Karlem Hury, členem týmu Post Bellum Příběhy našich sousedů Pan Adolf Lang se svým vnukem Karlem Hury, členem týmu Pan Adolf Lang se narodil 29. září 1936 v Pávově. Pochází ze šesti dětí. Rodiče byli velmi chudí. Hlavní obživou

Více

DÁLE INFORMUJEME. ZPRÁVY OBECNÍHO ÚŘADU úřední doba v pondělí od 16 do 19 hodin MATEŘSKÁ ŠKOLA

DÁLE INFORMUJEME. ZPRÁVY OBECNÍHO ÚŘADU úřední doba v pondělí od 16 do 19 hodin MATEŘSKÁ ŠKOLA 17. ročník říjen 2011 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 6. října 2011 Usnesením č. 44/2011 zastupitelé přijali Vlastní hodnocení Mateřské školy Zahrádky za školní rok 2010 2011. Zastupitelé byli

Více

Libor Šimůnek, člen rady

Libor Šimůnek, člen rady Zápis z jednání Rady města Bělá p. B. č. 17/2015 konaného dne 27. 5.2015 od 15:30 hodin v terénu města Bělá pod Bezdězem. Přítomni: Ing. Milan Lomoz, starosta Lukáš Voleman, člen rady Radek Pelc, člen

Více

Mistrovství České republiky superseniorek a superveteránů ve volejbalu pro rok 2015. JINDŘICHŮV HRADEC Městská sportovní hala

Mistrovství České republiky superseniorek a superveteránů ve volejbalu pro rok 2015. JINDŘICHŮV HRADEC Městská sportovní hala Mistrovství České republiky superseniorek a superveteránů ve volejbalu pro rok 2015 JINDŘICHŮV HRADEC Městská sportovní hala sobota 17. října a neděle 18. října 2015 Mistrovství České republiky superseniorek

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. ZÁPIS z 6. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 2. 12. 2015 od 17:00 hodin

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. ZÁPIS z 6. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 2. 12. 2015 od 17:00 hodin Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany ZÁPIS z 6. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Říčany konaného dne 2. 12. 2015 od 17:00 hodin Přítomni: Ing. Jan Studený starosta, Mgr. Radovan Křivánek

Více

Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské. Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2. název článku + stran

Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské. Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2. název článku + stran ...květen/červen III. ročník, 6. číslo Reportér Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2 projekt Osudy spojují Svoboda, láska, velvyslanec

Více

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 správný cíl Vaší cesty Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 Milovníci grilování mohou vyrazit do nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Tento týden sem byly znovu instalovány tři venkovní grily.

Více

HOSPODAŘENÍ MĚSTA ŠTĚTÍ K 30. 10. 2011 - VÝDAJE (v tis. Kč)

HOSPODAŘENÍ MĚSTA ŠTĚTÍ K 30. 10. 2011 - VÝDAJE (v tis. Kč) provoz opravy investice CELKEM provoz opravy investice CELKEM ZÁKLADNÍ PROVOZ MĚSTA 55 352 7 403 3 070 65 825 40 589 5 220 833 46 642 70,86 Místní správa - chod úřadu 32 115 135 200 32 450 22 888 129 46

Více

Událost minulého měsíce

Událost minulého měsíce Událost minulého měsíce Letní sportovní rekondiční tábor pro děti se sluchovým postižením Od 23. 7. - 31. 7. 2011 OUN Olomouc pořádal s podporou Krajského úřadu Olomouckého kraje, v rekreačním komplexu

Více

NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST

NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST NEJVĚTŠÍ FILMOVÉ HITY KAŽDÝ PRÁZDNINOVÝ VEČER, CELÉ LÉTO VSTUP ZDARMA NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ PRÁZDNINOVÝ PROJEKT PARDUBICKÉHO KRAJE CELKOVÁ NÁVŠTĚVNOST PŘES 400.000 DIVÁKŮ WWW.LETNI-KINO.CZ LETNÍ KINO JE FENOMÉN,

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Do naší obce přijede ve čtvrtek 26. ledna pojízdná čistírna peří, která šije prošívané přikrývky a polštáře, sypkovinu dodají.

Do naší obce přijede ve čtvrtek 26. ledna pojízdná čistírna peří, která šije prošívané přikrývky a polštáře, sypkovinu dodají. Obecní vysílání Do naší obce přijede ve čtvrtek 26. ledna pojízdná čistírna peří, která šije prošívané přikrývky a polštáře, sypkovinu dodají. Stanoviště má u samoobsluhy, otevřeno od 10 hod. Zdrží se

Více

Litomyšl Streetball 2013

Litomyšl Streetball 2013 1 Litomyšl Streetball 2013 Informace o streetballovém turnaji: 1. O turnaji 2. Připravovaný ročník 2013 3. Nabídka spolupráce 4. Shrnutí 5. Kontakt 2 1. O turnaji Turnaj byl založen 9.9.2006 v Litomyšli.

Více

Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě. veřejný vodovod i v části obce. veřejná kanalizace i v části obce. ČOV i pro část obce

Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě. veřejný vodovod i v části obce. veřejná kanalizace i v části obce. ČOV i pro část obce Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě ukazatel není veřejný vodovod i v části obce veřejná kanalizace i v části obce ČOV i pro část obce veřejná kanalizace dešťová i v části obce plynovod

Více

ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE (ZKUŠENOSTI A POSTOJE V OBLASTI KOUŘENÍ, ALKOHOLU A DROG)

ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE (ZKUŠENOSTI A POSTOJE V OBLASTI KOUŘENÍ, ALKOHOLU A DROG) ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE (ZKUŠENOSTI A POSTOJE V OBLASTI KOUŘENÍ, ALKOHOLU A DROG) LIBERECKÝ KRAJ - 212 V roce 212 se opět uskutečnilo šetření životního stylu dětí a mládeže zaměřené na problematiku

Více

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS PS INFORMUJÍ 2, 5 PS SPOLEČENSKY 3 INFOKONTEJNER čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 PS ZAMĚSTNANCŮM 7 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS INFOKONTEJNER 01 2014 ČTVRTLETNÍK AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI

Více

Lipno Lake Resort. Prodej rekreačních apartmánů v areálu. - Lipno nad Vltavou - TYP 3 + kk Ceny od 4.125.000 Kč

Lipno Lake Resort. Prodej rekreačních apartmánů v areálu. - Lipno nad Vltavou - TYP 3 + kk Ceny od 4.125.000 Kč Prodej rekreačních apartmánů v areálu Lipno Lake Resort - Lipno nad Vltavou - TYP 3 + kk Ceny od 4.125.000 Kč Všeobecné informace Rekreační areál s apartmány Lipno Lake Resort v obci Lipno nad Vltavou

Více

Zpravodaj prosinec 2014

Zpravodaj prosinec 2014 Zpravodaj prosinec 2014 Vážení rodiče, učitelé, příznivci školy a školky, kamarádi, v koloběhu roku se blížíme k jednomu z důležitých momentů, k zimnímu slunovratu. Z pohledu astronomického stojí slunce

Více

MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA pro žáky základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií 65. ROČNÍK, 2015/2016 http://math.muni.cz/mo Milí mladí přátelé, máte rádi zajímavé matematické úlohy a chtěli byste

Více

5. Jaké aktivity nebo služby a pro koho by se měly v obci nově zavést (prosím doplňte ve tvaru "pro koho - druh aktivity, služby")?

5. Jaké aktivity nebo služby a pro koho by se měly v obci nově zavést (prosím doplňte ve tvaru pro koho - druh aktivity, služby)? Dotazník pro občany obce Životice u Nového Jičína Vážení spoluobčané, předkládáme Vám tento anonymní dotazník, neboť stojíme o to zjistit, jaký máte názor na budoucí rozvoj a směřování naší obce. Jeho

Více

Město Vítkov. Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018

Město Vítkov. Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018 Město Vítkov Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018 únor 2015 Program rozvoje územního obvodu města Vítkova AKČNÍ PLÁN MĚSTA VÍTKOVA NA LÉTA 2015-2018 (schválen Zastupitelstvem města Vítkova dne. usnesením

Více

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jaké to ASI bude?? No, hlavně to bude 28., nikoliv 27. Sobotní bojová porada před vypuknutím příprav Víkend pro dobrovolníky Víkend pro dobrovolníky nejdůležitější je

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015

VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015 VYHODNOCENÍ ANKETY ÚZEMNÍ ROZVOJ OBCE MALENOVICE 21. 5. 2015 ÚVOD Anketa měla pomoci zmapovat názory a požadavky malenovických občanů ve vztahu k budoucímu územnímu rozvoji obce. Každý občan zapsaný na

Více

celkem 330,000 mil. Kč 100 %

celkem 330,000 mil. Kč 100 % I.díl - Teplo a Nejdek Malinko historie : Návrh na dodávku páry z vřesovské teplárny do Nejdku přednesl Ing. Miroslav Holeček počátkem roku 1990. Pára z vřesovské teplárny byla do Nejdku puštěna poprvé

Více