Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str Šumperák z Růžovky i Bobulí. Ženský turnaj na zimáku

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str. 6 7. Šumperák z Růžovky i Bobulí. Ženský turnaj na zimáku"

Transkript

1 MOJE kauza Město hájí monopol Satezy Můj rozhovor Šumperák z Růžovky i Bobulí MŮJ SPORT Ženský turnaj na zimáku Číslo 5. ročník 2012 Chcete nás podpořit? Tyhle noviny stojí 30 Kč Pošli SMS ve tvaru pm vimeproc na tel Technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na nebo na lince , 9 17 hodin, po pá, Kontakt na provozovatele: Diskutujte na Město se soudí s krajským úřadem, aby i nadále mohla mít v Šumperku Sateza monopol na dodávku tepla. Radnice utrácí peníze za právníky, kteří hájí zájmy rakouských vlastníků Satezy proti zájmům občanů města. Obyvatelé Šumperka platí za dodávku tepla o 10 % víc než ve všech ostatních okresních městech Olomouckého kraje. Jinde stojí gigajoul tepla nejvýš 600 korun, v Šumperku platíme přes 650 Kč. Přitom ještě nedávno byly ceny na srovnatelné úrovni. Zdejší soukromý dodavatel tepla, Sateza, a. s., si totiž s cenami může dělat, co chce. Má na teplo monopol, posvěcený radnicí. Vymanit se z něj není vůbec lehké a vedení města se vehementně snaží, aby se to podařilo co nejméně odběratelům. I za cenu překračování pravomocí či deformace územního plánu. Proč je pro naše radní tak důležité, aby soukromý byznys rakouských majitelů Satezy prosperoval? Odpověď naleznete na str. 3 Zdeňce Holubářové, dlouholeté šéfce šumperského kina. Paní Holubářová na vlastní žádost předává žezlo novému řediteli, jenž vzejde z konkurzu. Předává mu kino, které je díky jejímu dlouholetému úsilí NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM MI- MOPRAŽSKÝM KINOSÁLEM v republice. Šumperáci chodí do kina dvakrát častěji než ostatní. Snad se novému řediteli podaří tuto kulturní anomálii udržet. AKTUÁLNÍ CENY TEPLA / ZDRAŽENÍ OPROTI ROKU 2011 Olomouc Prostějov Přerov Jeseník Šumperk 585,96 Kč /GJ 583,2 Kč /GJ Kč /GJ 588,9 Kč /GJ 654,01 Kč /GJ o 7,4 % o 2,5 % o 5 % o 7,66 % o 14,04 % Rakušanům, co nám zdražili teplo. Francouzům, kteří nám zdražili odpad. A taky Francouzům, co nám zdražili vodu. A těm, kteří rozprodali klíčové komunální podniky do rukou nadnárodních konglomerátů, které si s námi mohou dělat, co se jim zlíbí. Recenze: Sushi není Losín více na str. 9 Kam vyrazit v červnu? více na str. 6 7 Toto nejsou radniční listy. Toto je nezisková aktivita obyvatel města. Aktuální návštěvnost UnikátníCH návštěvníků.

2 MOJE BUDOUCNOST Radní plní svůj plán na 61% Je to málo nebo hodně? Město si pro rok 2011 předsevzalo zrealizovat 40 projektů. A výsledek snažení? 14 hotovo, 20 realizováno částečně a na 6 se nedostalo vůbec. To není nejhorší vizitka. Mnoho projektů se ale nedaří dotáhnout do konce už celé roky. Jak zasáhnout do plánů našeho města? Na konci letošního roku bude zahájen proces aktualizace strategického plánu. Veřejnost bude oslovena k účasti v pracovních skupinách. Na nich lze navrhnout nápady na vylepšení našeho města. Odkud se vzalo městské plánování? Město si v roce 2006 nechalo zpracovat strategický plán rozvoje, jakousi kuchařku toho, co by stálo za to vybudovat, zlepšit, opravit. Z tohoto dokumentu pak vychází tzv. Akční plán, který je jakýmsi seznamem projektů pro každý rok. Po skončení roku lze jasně zkontrolovat, kolik z plánovaných akcí se podařilo uskutečnit. Jak radní splnili úkoly, které si sami navrhli: Rekonstrukce přednádraží. I když se tam pořád kope. Příprava průmyslové zóny IV. Záměr je přesunut na rok Pořízení nového územního plánu města. Zateplení základních škol. Cyklostezka Temenická. Důvod: bude se tam opravovat kanalizace. Sběrná místa na tříděný odpad podzemní kontejnery. Vícepodlažní parkoviště na Finské. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Je vydáno územní rozhodnutí. Vybudování parku U Pekárny. Obnova aleje 17. listopadu. Lanové centrum a skate areál na Benátkách. Důvod: Nedostali jsme dotaci. Úprava lokality nám. Svobody. Důvod: V soutěži Petra Parléře si tuto lokalitu nevybral žádný architekt. Není tudíž nápad, jak lokalitu upravit. Cyklostezka Bludov Šumperk. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Modernizace bazénu. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci. Modernizace zimního stadionu. Výmluva: Ale máme projektovou dokumentaci a energetické posouzení. Radnice píše ministrovi: zastavte hazard Tak dlouho vedení města tvrdilo, že s hazardem nic dělat nejde, až se po půl roce usneslo, že by přece jenom mohlo alespoň poslat dopis na ministerstvo financí. V Šumperku je totiž několik heren, které by měla policie okamžitě uzavřít, protože jsou v provozu v rozporu s městskou vyhláškou. Tyto herny se zaštiťují právě povolením od ministerstva, podle několika rozsudků či výsledku sporu ministerstva s ombudsmanem by jim však ministerstvo mělo toto povolení zrušit nebo alespoň zkrátit. Při této rychlosti je šance, že by radní mohlo někdy v roce 2020 napadnout dát výpověď hernám, které jsou v nájmu v městských budovách. Protože mít gamblery v budově divadla i v budově muzea je poněkud nezáviděníhodný unikát, jenž z potírání hazardu činí frašku. Co sklepy pod gymplem, tam by se pár mašin taky vešlo?! (tes) MOJE GLOSA 2 I když se všichni snažíme šetřit, občas si neodpustíme utratit peníze za nějakou kravinu. Třeba když si koupíme zbytečnost ve výprodeji, přestože ji vlastně nepotřebujeme. Podobné přešlapy se nevyhnou našemu městu: tisíce korun zaplatíme za výrobu šumperských lázeňských oplatek, i když v Šumperku lázně nejsou. Mnoho milionů zaplatí Šumperk za novou cyklostezku do Rapotína, i když kousek vedle můžeme podél Desné po krásných cestičkách prokličkovat na kole nebo inline bruslích až do Losin. Hitparádu nesmyslně vyhozených peněz z okna ale vyhrává vybudování parku za pekárnou. Zatímco na revitalizaci parků v centru města marně čekáme, prominenti ve vilách za Šumperkem mají zbrusu nový park vedle lesa, poblíž šumperského kotle. Logické by bylo vybudovat podobnou relax zónu pro obyvatele panelákových sídlišť v Temenici, ale bohužel, ti utřou. Nový a skoro soukromý park dostali obyvatelé rodinných domů na periferii města, kteří mají své vlastní zahrady a les za domem. (haz) Moje KRAtASY Privatizace školních jídelen na spadnutí Šumperské školní vývařovny může už brzy převzít soukromá společnost. Zástupci stravovací firmy Scolarest navštívili šumperskou radnici. Ta se k nápadu nestaví vyloženě odmítavě, na rozdíl od ředitelů škol. Popelnice zdraží. My vám to říkali! Skoro o polovinu se od ledna zvýší poplatky za svoz popelnic. Ze stávající pětistovky vzrostou zřejmě na sedm stovek. Potěšil stále ve vedení VHZ Přestože starosta Brož již na lednovém zasedání zastupitelstva slíbil, že Mgr. Tomáš Potěšil (ODS) vzhledem k možnému střetu zájmu rezignuje na členství v představenstvu VHZ, dosud tak stále neučinil. Eura do našich škol? Město podalo žádost o dotaci na přístavbu mateřinky na ul. Nerudova. Za 4,2 mil. korun budou vytvořena nová místa a zkvalitněna péče. O evropskou dotaci žádají také dvě základní školy: Vrchlického a Dr. E. Beneše. Peníze půjdou do výrazného zkvalitnění výuky. Vysoké platby za teplo do rakouských kapes SATEZA, a. s. je společnost, která dodává teplo všem Šumperákům, kteří jsou napojeni na ústřední vytápění. Její monopol je nezpochybnitelný, od města (prostřednictvím Podniků města Šumperka) má totiž v pronájmu kotelny a s cenami si může čarovat, jak chce. Majoritním vlastníkem Satezy je rakouská ENERGIE AG. Podobné komunální podniky vlastní po celé Evropě. Minoritním vlastníkem a ředitelem společnosti je pak bývalý šumperský zastupitel a vlivný člen místní ODS Roman Macek. Když ústřední vytápění moc zdraží, tak se odpojím a budu si topit sám, napadlo v minulých letech asi většinu lidí v bytových domech v Šumperku. Účty za energie se stále zvyšují, šetření se stalo nutností, a tak spousta z nás vzala do ruky kalkulačku a začala počítat. Na sídlištích některá bytová družstva či společenství vlastníků bytů došla k tomu, že když si pořídí vlastní kotelnu, mohou jednotlivé domácnosti ušetřit asi 30 % nákladů na topení. Bohužel, není to ani trochu jednoduché. Dodavatel centrálního tepla, společnost Sateza, má totiž na radnici velký vliv, prostřednictvím odboru životního prostředí MÚ Šumperk brzdí vydávání povolení na domovní kotelny zcela nesmyslnými požadavky. Sateza dokonce prolobbovala úpravu územního plánu, která zakazuje zřizování kotelen v bytových domech. Fakt, že je to v přímém rozporu se stanoviskem ministerstva pro místní rozvoj, nikomu nevadí. Šéfovi Satezy Romanu Mackovi (ODS) se samozřejmě úvaha o úspoře nákladů odpojením od centrální dodávky tepla vůbec nelíbí. Do všech schránek na sídlištích putoval již v roce 2010 jeho dopis, v němž vysvětluje, proč není dobré se odpojovat. Argumentuje nesolidností nabídek firem, jež vlastní kotelnu nabízejí, a slibuje snížení cen. Opak je pravdou, ceny šly nahoru. Jak nám potvrdil jeden z představitelů společenství vlastníků bytů, jemuž se odpojení již podařilo, úspora 30 % nákladů na vytápění je zcela reálná. Územní plán města Šumperka zakazuje místním bytovým družstvům přechod na individuální topení. To je podle ministerstva pro místní rozvoj protiprávní. Členové tohoto konkrétního společenství se mohou považovat za šťastlivce. Ostatní majitelé bytů mají zatím smůlu. S využitím fondu oprav a bankovních úvěrů dali sice lidé už dohromady finance, ty jim ale nyní leží zbytečně na účtech, v některých případech i dva roky. Obstrukce jim totiž dělá odbor životního prostředí MÚ Šumperk. Vyžaduje například finanční kalkulaci, zda se domovní kotelna oproti centrálnímu topení opravdu vyplatí. Tento požadavek samozřejmě žhaví vlastníky bytů do ruda. I kdyby se odpojení nevyplatilo, žijeme ve svobodné zemi a nikdo mi nemůže nařizovat, abych zůstal ve spárech monopolu. Ostatně stanovisko ministerstva pro místní rozvoj je v tomto případě jednoznačné. Dotčené orgány mají posuzovat vliv na kvalitu životního prostředí, nikoliv technickou proveditelnost či ekonomickou přijatelnost. Odbor životního prostředí však můžeme uklidnit. Redakce získala kalkulaci družstva, které od roku 2009 provozuje vlastní kotelnu: 3 Rok Celkem Domovní kotelna Sateza Údaje v Kč Vzhledem k tomu, že pořizovácí náklady na kotelnu se vlezou do půl milionu, její životnost je patnáct let a tato kalkulace ještě nezohledňuje razatní zvýšení cen Satezy v roce 2012, není potřeba nic dodávat. Bohužel, další překážkou v cestě za hospodárnějším využitím energií a úsporou je pak územní plán města, který uvádí v bodě : Územní plán musí respetkovat energetickou koncepci města ( ) Kde je to dostupné (...) je možné využívat pro vytápění bytových domů pouze centrální zdroj tepla. I to je však zcela protiprávní, jak uvádí ministerstvo: Do územního plánu nelze včlenit požadavek na povinné připojení k centrálnímu zdroji tepla. Tento požadavek nesmí obsahovat ani energetická koncepce. A poslední absurdita na závěr. Město se soudí s krajským úřadem, jenž vydal na některé kotelny povolení. Vynakládá peníze z městského rozpočtu na právníky, aby obhájilo neobhajitelný status quo. Naděje na vítězství je malá. Proběhlo již několik soudních líčení a všechny rozsudky byly stejné: Žádný zákon nedává obcím právo zakázat přechod na individuální výrobu tepelné energie, ani v územním plánu nelze stanovit příkazem způsob vytápění, vždy musí být navrženy alternativy. Naše město tedy u soudu bojuje za zájem rakouských majitelů monopolní Satezy proti zájmu občanů. Mezi představiteli města zřejmě převládá názor, že jeden velký dodavatel tepla bude díky velkému společnému odběru moci všem držet ceny na dobré úrovni. Ano, tuto ekonomickou úvahu můžeme u některých myslitelů vysledovat až do devatenáctého století (Marx, Engels, Lenin) a vedla třeba v padesátých letech k násilné kolektivizaci zemědělství. Připravil: Peter Doležel

3 4 5 Můj Rozhovor Radim Novák: Pro herectví se nehodím Strojní inženýr, kterému učarovalo divadlo. Talentovaný komik, který se pomalu prokousává k vytouženému filmu, přičemž se drží hesla není kam spěchat. Tichý muž, který se na jevišti proměňuje do stovek postav. Radim Novák se nebojí být kýmkoli. Co Ti naskočí, když si vzpomeneš na roky v šumperském divadle? Úplně jsem zapomněl, jak jsme strašně bojovali s tehdejším ředitelem Petrem Králem. Teď jsem si to uvědomil, když jsem ho viděl na plakátě. Ty hrany se časem spolehlivě obrušují. Viděl jsem ho hrát, když hostovali u Bolka (Divadlo Bolka Polívky, pozn. autora) s Hvězdama na vrbě. Po představení jsem za ním došel do Leče (divadelní klub) a chválil jsem ho, protože byl opravdu nejlepší. Hrál nějakýho ruskýho komunistickýho důstojníka. A on mi říká: Já vím, jak jste byli v té škole, tak vy jste mě nemuseli, vy jste mě neměli rádi. Ale já mu odpověděl, že kdybychom v něm neměli takovýho protivníka, tak bychom se k těm výkonům nevyštengrovali. Jsi rád, že jsi ze Šumperka odešel? Zpětně mě mrzí, že jsem se nechal tak rychle nalákat Brnem, a že se Švitáží jsme neřekli poslední slovo, že mohlo vzniknout ještě něco jinýho. Nevyčerpali jsme veškerou energii toho našeho spojení. To mě strašně bavilo, nás všechny. Bylo to kouzlo okamžiku a toho všeho kolem. Třeba Trosečníky, na ty vzpomínám opravdu rád. Všechno se dá táhnout, dokud drží všichni pospolu, ale jakmile musíš někoho přesvědčovat o svém nadšení, tak to už nebaví. A tehdy k tomu poklesu nedošlo. A když se nezkoušelo, tak se pilo. Tehdy jsme se uměli veselit, není pravda? Tenkrát bylo v Šumpru 36 hospod. Chodilo se do Gastra, dnes znovu Maják, tam vždycky někdo byl. A pak u Hniličků. No a samozřejmě Třemešek plnej much u slepičárny a Taverna byla ta první. Vzpomínám si, jak jsme tam chodili v bačkorách z herečáku a oba tehdejší majitelé nám vyprávěli, že to nebude jen tak nějaká nálevna, ale stylová řecká restaurace, jídlo specialitky, vínečko, okrajově to pivečko. No a dodneška se tam chodí na pivo. A jak u Dacana visely ze stropu dehtový rampouchy a na záchod jsi nemohl v sandálech, protože by ses brodil močkou. Ale dodneška považuju v dnešním světě hospody za ostrovy normálnosti. V Šumperku jsi strávil také dětství. S čím ho máš spojené? Chodil jsem až do šesté třídy na Hluchák, a tak jsme bendili všude kolem. Naproti Jirsáku jsme tomu říkali dobrodružňák, dobrodružné hřiště. Stál tam MIG 17, a to znamená, že se zepředu dalo prolízat. On tam měl dvě proudnice, dvě komory. A tam jsme jednou prolízali a můj kamarád Pavel Cykrit měl smůlu, protože v té jeho proudnici bylo hovno a on musel dopředu, protože vracet se nedalo. Dnes se řeší superbezpečná hřiště Není kam spěchat a nám tam stačila ke štěstí hromada odpadu. Dnes by to tam být nemohlo, protože by to naši spoluobčané odvezli do sběru. Když jsem byl posledně v Šumperku, byl jsem se projít na Senové s tátou. A pokaždé když přijedu po čase, cítím, na jak krásným místě ten Šumperk je. A o co dýl přijedu, o to mi ty hory přijdou vyšší. Ty jo, to sou Alpy, říkám si, když přejedu Bludovák. A pak taky ten nejprudší kopec z vodárky. Tomu se říkalo Smrtelka, protože tam nebyl dojezd a kdyžs to rozjel na saních, tak jsi skončil na silnici a tehdy to byla výpadovka ven z města. Prostě smrtící dráha. U Děsné si vzpomínám na chytání pstruhů a jak nás honil porybnej a taky vranky. No a taky byla velká zábava, že jsme jezdili od splavu u STSky k dolnímu splavu. A všichni jsme měli rozpíchaný žebra od těch dlouhejch ventilků. OSOBNOST Radim Novák herec * Šumperk Místo na vojnu šel raději na vysokou školu ČVUT Praha Fakulta strojního inženýrství. Během sametové revoluce pašoval letáky z Prahy na venkov v trenýrkách. V Severomoravském divadle Šumperk absolvoval Školu dramatických umění. Mimo práce v divadle spoluzakládá občanské sdružení ŠVITÁŽ, které produkuje svá vlastní divadelní představení, např. Trosečníci, Kudlanka a jiné Byl spoluautorem populárního rozhlasového pořadu Mrtvej čas a s Davidem Rotterem zakládá hudební skupinu DRRN. Dalším projektem se stává pánská vokálně-taneční skupina AHOY. V roce 1998 dostává lano do Městského divadla Brno. Po dvou letech zakládají s Martinem Trnavským divadelní spolek Frída. Mohli jsme jej vidět ve filmech Vratné lahve, Bobule, Muži v říji, Na rozchodnou a Legenda. Aktuálně je k vidění v seriálu Helena. Jakej je hereckej život po dvaceti letech v praxi? Mám pochybnosti a říkám si, jestli mě to herectví ještě baví a jestli to chci dělat. Po letech se dostaví únava, ale teď jsem jel natáčet do Prahy a jel jsem o půl čtvrté ráno z Brna, abych stihl v sedm natáčení. A říkám si: o půl čtvrté pojedu přes Brno a budu první Brňák na nohách, pojedu tím městem úplně sám. Ale když se ten autobus z Líšně na hlavní nádraží naplnil dělníkama, že stáli, uvědomil jsem si, že pro někoho je to normální život, že oni to musí absolvovat každý den, zatímco pro mě to je exotický, a říkám si ne ne, zůstanu hercem. MOJE DISKUZE Jsme Šumperáci nebo Šumperané? Než Šumperané to raději Pokémoni. Tak jste se vyjádřili v internetové anketě, 90% respondentů odpovědělo, že se považují za Šumperáky. Ale ouha! Podle platných Pravidel českého pravopisu lze obyvatelská jména tvořit pouze pomocí koncovek an nebo ec a jména vytvořená pomocí koncovky ák jsou nespisovná a dokonce hanlivá. Takže žádný Pražák, Kolíňák, Plzeňák, Šumperák! Navíc se město nejmenuje Šumper, ale Šumperk, a tak správný tvar není ani Šumperan, ale Šumperčan. Tyto možnosti ovšem v anketě porazili i vtipálky přidaný Pokémon či vzletný Šumpér. Co na tom, že socialističtí architekti postavili po celé zemi stovky domů Šumperáků, co na tom, že ŽOSka Je něco, co Ti na herectví nevyhovuje? V čem se opravdu nehodím pro tuto profesi, je taková ta známost, protože se neumím s lidma bavit, a tak když mě někdo zastaví, tak začnu blekotat a nevím vlastně co říkat. A lidi zajímají ty povrchní bulvární věci. Nejde o podstatu, zajem je prostě jen o ten mediální obraz a neuvědomí si, že to neexistuje, že ty noviny to píšou proto, protože to oni chtějí číst, ale se skutečným životem to nemá nic společného. Co děláš ve volném čase? Obdivuju svýho taťku, že v sedmdesáti jede na kole dvakrát týdně do Vernířek, aby nasypal ptákům a pak si dal dvě pivka a panáka na čarodce. To já už sem línej se i rozběhnout. Na šalinu neběhám. Z Domků jsem viděl Městský skály a ještě v prváku jsem tam běhal, teď neuběhnu ani 20 metrů. produkovala vláčky Šumperáčky?! Podle Pravidel jsme Šumperčané. Naštěstí nejsou všichni jazykozpytci zatvrdlí v devatenáctém století. V časopise Ústavu pro jazyk český NAŠE A kromě běhání, které už neděláš, jiný nový koníček nemáš? Někdy vařím. Máme u domu takovej krám a tam mají masný pult. Vaření mě nebaví proto, abych to sežral, ale proto, že mě to donutí se zastavit. Je to na úrovni rituálu a od cibule nemůžeš odběhnout, jinak se ti spálí, musíš tomu ten čas věnovat, proto je to výborný. Taky by mě bavilo dělat v reklamce. Zkoušel jsem se do jedné dostat. V dlouhém dotazníku, kdy už jsem nevěděl co psát, jsem odpověděl na otázku, proč mě reklama zajímá, že mě baví vymejšlení pičovin. Už se mi nikdo neozval. Protože je zajímá jen to nejprůměrnější z nejprůměrnějšího. A to je smutný. Ta schopnost dělat věci nestandardně mě udržuje neustále ve střehu a furt metabolismus burcuje, nakonec i fyzicky. Jak vidíš budoucnost, jseš realista nebo pesimista? Mám trošku pocit, že dnešní mladí lidi jsou dřív starší. Jestli jsou na ně jiný nároky. Všechno řeší tak nějak dřív. Rodiny, děti, hypotéky, asi je ten systém nutí. Ale možná mám jen pomalejší náběh, jinou integrační konstantu. Připravil: Aleš Navrátil Nejslavnější Šumperák ŘEČ se už někteří vědci koncovky ák zastali. Prý už není hanlivá a měla by se stát spisovnou, zatímco koncovka an patří do knih. Moje řeč! Radek Auer Můj Zápisník Nejlepší český lyžař Ondra Bank čeká radostnou událost! Moc gratulujeme a přejeme, ať všechno dobře dopadne:-) Čajovna Čarovna v podzemí Vily Doris do toho po měsíční pauze znovu šlápla. Nový provozovatel chce navázat na dosavadní nabídku sortimentu i kulturních pořadů. Držíme palce, ať čajovna vzkvétá a lidé se tam rádi vracejí! Alkoholické excesy nemají na triku jen studenti šumperského gymplu, ale bohužel i jejich učitelé. Už několik let je to veřejným tajemstvím. S opilým studentem ve vyučování by byli všichni hned hotovi. S učitelem ale ne :( Uzavírka jednoho pruhu silnice před vlakovým nádražím byla špatně označena, takže značení bylo po pár dnech upraveno. Teď je otázkou, který úředník za původní nedostačující značení může, a hlavně jak a kdy tento úředník vrátí peníze řidičům, na které číhala aktivní městská policie hned první den uzávěrky a rozdávala pokuty celým kolonám aut. V Šumperku se ani letos neuskuteční majáles. I když jsme studentské město a středoškoláků jsou zde stovky, nenajde se mezi nimi pár schopných mladých lidí, kteří by majáles chtěli uspořádat. Házenkáři prvoligový titul neobhájí. Naopak, spadli o ligu níž, neboť na jaře nevyhráli žádný zápas. Bez Dopity to nejde. Rezervační systém pro vyřízení občanek a pasů vytrhl trn z paty zejména spoustě rodin s dětmi. Těm, co se o to zasloužili, děkujeme. Nadšenci spustili staronový webový portál Přejeme hodně inzerentů a vracejících se čtenářů. A máme tu trestní oznámení! Trpělivost s opozičním listem trvala celá 4 čísla. Členové redakce a zejména autoři článku o fotbalovém hřišti budou vysvětlovat, cože si to dovolili. Vysvětlovat by ale měli jiní...! Na Facebooku se na apríla čile řešilo, že v našem městě bude na tuty otevřena restaurace McDonald. Překvapilo nás, kolik má tento nápad příznivců. Jménem Kateřiny Cajthamlové, Petra Havlíčka, všech obezitologů děkujeme aprílu, že byl apríl! inzerce Provádění staveb, jejich změn a odstraňování Kompletní revitalizace bytových domů Stavby na klíč, rekonstrukce domů, rekonstrukce střech Zateplování fasád

4 Pátek Hl. třída: Farmářské trhy Muzeum: Oslavte Den dětí v muzeu Pontis: Hrají staří kamarádi (Temenická 35) Město: Slavnosti města Šumperka DK: Košt Mikulovských vín PředMěstí: Slavnosti města Šumperka + Dětský den Pátek Muzeum: Detektory v archeologii 17.30/20.00 Kino Oko: Tady hlídám já Divadlo v parku: Prodaná nevěsta aneb naše cesta Pátek Sobota Hl. třída: Farmářské trhy Radnice: Rozhledy z radniční věže Sady 1. Máje: Slavnosti města Šumperka Kino: Šmoulové 3D Divadlo: Klára a Bára H-club: DYING PASSION LA GRANDE AMPLIFY TOUR PředMěstí: Slavnosti města Šumperka Sobota Kino Oko: Tintinova dobrodružství 17.30/20.00 Kino Oko: Tady hlídám já H-club: RÁNY TĚLA + THE THREE BLIND MICE (IT) + THE FINALLY, BOUNCE! BOUNCE! Divadlo v parku: Děvčátko s mozkem Kouty: Lanovka pro Šumperany za 50% Sobota Neděle Kino Oko: Diktátor Fotbal: Šumperk Havířov PředMěstí: Slavnosti města Šumperka Neděle Kino Oko: Tintinova dobrodružství Kino Oko: Tady hlídám já Divadlo v parku: Nemravná píseň Kouty: Lanovka pro Šumperany za 50% Neděle Pondělí Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Diktátor Pondělí Kino Oko: Tady hlídám já Pondělí Úterý Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Železná lady (VB) Úterý Pontis: Klub filatelistů (Temenická 5) Kino Oko: Avengers Úterý Středa Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Železná lady (VB) Středa Vila Doris: Sedánky pro mamky PředMěstí: GastrOOrgasmus Kino Oko: Avengers Středa Čtvrtek Vila Doris: Exkurze na Dlouhé Stráně (rezervace) Pontis: Albatros (Temenická 5) Klášterní kostel: VIA LUCIS klavírní koncert Lukáše Vondráčka Kino Oko: Věra Divadlo v parku: Vražda Ing. Čerta (Vila Doris) Čtvrtek Divadlo: Racek Kino Oko: Prometheus Kino Oko: Máme papeže (IT, FR) Zahájení gastronomického festivalu Chuť Jeseníků Čtvrtek KULTURA červen 2012 Tipy redakce Vlastivědné muzeum Šumperk 7. muzejní šumperská noc Přijďte si vychutnat jedinečnou atmosféru nočního muzea. Letošní muzejní noc se ponese v duchu výstav Z pohádky do pohádky a Když jsem já sloužil to první léto. Děti se můžou těšit na divadelní představení z nejznámějších českých pohádek. Koncert Jarka Nohavici Muzeum: 7. muzejní šumperská noc 18.00/20.30 Kino Oko: Prometheus H-Club: DYING PASSION LA GRANDE AMPLIFY TOUR Pátek Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Divadlo: Evergreeny dvacátého století H-Club: RIVER JORDAN + HIGH FIVE + LOUDHILL Pavlínin dvůr: Koncert Jarka Nohavici Kino Oko: Madagaskar /20.30 Kino Oko: Prometheus Divadlo: Paci, paci, paparazzi! Sobota Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Divadlo: Racek Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Madagaskar Fotbal Šumperk Petrovice 18.00/20.30 Kino Oko: Prometheus PředMěstí: Den otců Neděle Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Sněhurka a lovec Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Madagaskar /20.30 Kino Oko: Muži v černém 3 Pondělí Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Mateřské centrum (Temenická 5) Pontis: Konverzace v němčině (DPS Alžběta) Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Muži v černém 3 Úterý Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Klub filatelistů (Temenická 5) Kino Oko: Madagaskar Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Muži v černém 3 PředMěstí: Chuť Jeseníků, gastronomický večer s jesenickou kuchyní Středa Muzeum: Z pohádky do pohádky Pontis: Trénování paměti (Gen. Svobody 68) Pontis: Mirox (Temenická 5) Kino Oko: Muži v černém Kino Oko: Rozchod Nadera a Simin (Írán) Čtvrtek Pontis: Kroužek ručních prací (DPS Alžběta) 17.00/19.00 Kino Oko: Doba ledová 4 Jarek Nohavica a jeho host, vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski, zabaví šumperské publikum v souvislém dvouhodinovém koncertním programu. V doprovodu kytary nebo heligonky představí Jarek Nohavica většinu svých nejznámějších písní. Koncert se bude konat za každého počasí. Chuť Jeseníků - gastrofestival Pátek Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová Divadlo: Koncert Teens Jazzband H-club: KRCH-OFF BAND + KABARET DOKTORA KALIGARIHO PředMěstí: Začátek léta Sobota Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová Kino Oko: Doba ledová H-Club: MADGOD Vstupenky a další info Kino: , Divadlo: , Dům kultury: , Muzeum: , H-club: , Pontis: , PředMěstí: , Vila Doris: , Na co máte dneska chuť? Jsme nejnavštěvovanější* internetový portál v okrese. Děkujeme za přízěň! *Zdroj: Google Analytics V polovině června bude v Šumperku zahájen jediný gastronomický festival propagující tradiční jídla Jeseníků. Ve vybraných restauracích budete moct až do konce září ochutnat kulinářské speciality našich hor. V Šumperku a okolí se bude jednat například o kavárnu PředMěstí, hostinec U Adély v Sudkově, lázně Bludov, Kolštejn v Branné, hotel Diana, hotel Dlouhé Stráně, sportovní areál Kouty. Pro hosty je navíc připravena soutěž o hodnotné ceny. Více informací najdete na

5 8 9 Moje soutěž Kuchyňský set Pradědovo Zkuste své štěstí a zapojte se do soutěže o kuchyňský set Pradědovo kuchařská zástěra, chňapka, ubrus s designem Jeseníků. Je to snadné, jestliže znáte odpověď na soutěžní otázku, pošlete nám ji jako SMS na číslo Do textové zprávy uveďte své jméno, adresu a odpověď na otázku. V příštím vydání Mého Města najdete jméno vylosovaného výherce. Soutěžní otázka: Jak se jmenuje šumperský dodavatel tepla? A) Sateza B) Teplotech (Cena soutěžní sms odpovídá ceně za běžnou sms dle vašeho tarifu. Soutěže se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18 let.) VYHODNOCENÍ MINULÉ SOUTĚŽE: Luxusní mikrovlnku Whirlpool získává Lucie Pláteníková ze Šumperka. Srdečně gratulujeme výherkyni, měla skutečně velké štěstí. ŠUMPERÁCI SOBĚ! Podpořte vydávání nezávislého zpravodaje o Šumperku. Sponzorský dar pošlete na číslo účtu: /0100. Za případnou podporu vám děkujeme! Sháníte šikovného a levného řemeslníka? KONTAKT: MŮJ KONTAKT Něco vás v našem maloměstě štve, nebo naopak dělá radost? Dejte nám tip! Těšíme se na vaše nápady, podněty, připomínky a ohlasy. Napište nám na MOJE RECENZE Sushi není Losín Vážení čtenáři, v gurmánské rubrice najdete pravidelné hodnocení šumperských restaurací, konkrétně jejich nabídky denního menu. Naší snahou není hodnotit jídla z profesionálního hlediska specialistů na gastronomii. Jde nám spíše o to, popsat atmosféru a úroveň restaurací z pohledu obyčejného strávníka. Restaurace Losín ve Velkých Losinách má štěstí, že nepatří do šumperského revíru a že nenabízí menu. Kdybychom totiž hodnotili naši květnovou návštěvu v této rádoby hogofogo lázeňské restauraci, museli bychom přehazovat hnůj na jídlo jsme čekali od objednání 65 minut, na výběr jsme dostali pár nenápaditých jídel a v jídelníčku popisovaná úžasnost pokrmů by se dala snadno zpochybnit... Ale jak jsem již zmínila v úvodu, restaurace Losín na stránky Mého města nepatří a je to dobře, protože by to nebylo pěkné čtení! To ale není případ restaurace Sushi Bar Pasáž, která sídlí v centru Šumperka poblíž točáku. Hned na začátku si je potřeba ujasnit jednu věc. Zapomeňte na předešlé zkušenosti se sushi, pokud jste je nasbírali stylem Věrka nás zve na návštěvu, dělá sushi. Ani občasné pokusy některých šumperských restaurací typu sushi víkend neberte příliš vážně. To zpravidla není sushi, ale rýže s rybou. Jediná sushi restaurace v našem kraji Bar Pasáž servíruje asijské jídlo ve špičkové a stálé kvalitě. Přestože členové naší redakce ji navštěvují pravidelně, ještě nikdy se nestalo, že bychom nebyli nadšení. Snad jen Misoširu polévka nemusí každého nadchnout. Je vařená z vodních řas a někomu může páchnout. Lze se ovšem zamilovat i do ní, a pokud budete mít štěstí, kuchař vám na dno umístí pár kousků lahodné japonské houby... Nemá cenu tady popisovat jednotlivé druhy hlavních chodů sushi. Přijďte a ochutnejte. Pokud vás tento původně čínský pokrm osloví, sami se začnete pídit po jeho tajemství. Na závěr si dovolíme tři připomínky, to aby recenze nebyla až příliš neobjektivně pozitivní. 1) Nápojový lístek by mohl nabízet více stylových limonád, piv, káv, čajů... 2) Pokud sushi bar navštívíte vícekrát, všimnete si, že zde hraje jedno CD stále dokola, navíc jakýsi swingový výběr, který se k sushi hodí stejně jako umělohmotný příbor. 3) Servírování sushi v šumperské restauraci odpovídá pěti hvězdičkám. Kolikrát je to až umělecké dílo. Pokud si ale objednáte například kávu, můžete dopadnout tak, jak vidíte na dolní fotografii. Takhle hovadsky podávané presso nedostanete ani v Nálevně Květen. (haz) HODNOCENÍ 5. díl Sushi Bar Pasáž Chuť jídla: Vzhled a úprava: Chování personálu: Rychlost obsluhy: Prostředí: Cena vybraného menu: 99 Kč Spolehlivý přehled denních menu v Šumperku najdete na menusumperk.cz inzerce Moje veršovánky Malz und Hopfen, Gibt gute Tropfen! V Šumperku se vždy hodně a dobře pilo, začínal minulý měsíc článek o nalezené chlastací pohlednici. A v Šumperku se vždy dobře a hodně veršovalo, musíme nyní dodat! Požádali jsme totiž čtenáře, aby se pokusili přebásnit do češtiny slogan z oné pohlednice. A strhla se smršť. Do redakce dorazilo neuvěřitelné množství povedených básniček. Děkujeme tedy MUDr. Petru Váchovi, Haně Kašparové, Ing. Walteru Hulíkovi, Andrelle, Ivaně Zbíralové, Janu Černému, Pavle Němčíkové, Aleně Rýznarové, Zdeňku Fuchsovi, Miroslavu Václavkovi a Viktoru Dubskému za tyto (a mnohé další) skvělé verše: Když se svaří s chmelem slad, napije se každý rád. Rada staré moudré babky, slad a chmel jsou dobré kapky. Chmel a slad, vyléčí i hlad. Sladu a chmelu spojení, dobré pivo zapění. Něco sladu, trochu chmele, dobré pití do korbele. Slad a chmel, sladký jak karamel. Chmel a slad, dej si pár kapek a ciť se mlád. Slad a chmel, lék je i na kašel. Ze sladu a chmele, cítíme se skvěle. Chmel a slad, potom není hlad. Slad a chmel, zdraví tmel. Chmel a slad, ten mám rád. MOJI ČTENÁŘI pan Ladislav: Myslím si, že by bylo dobré dát dohromady kandidáty na senátora pro Šumpersko a porovnat jejich schopnosti i neschopnosti. Možná by nebylo od věci zopakovat lidem možnost jak oficiálně nevolit nikoho. paní Halámková: Zajímalo by mě, proč se nikdo nestará o údržbu zeleně na parkovišti u nemocnice. Jídla našich hor, co hrdlo ráčí. Už v červnu na PředMěstí Tradiční kuchyni Jeseníků formou neomezené konzumace připravuje šumperská kavárna PředMěstí. Čeká na vás vozkova housková polévka, která se stala hitem Toulavé kamery na ČT1, vikantická paštika, šumperský telecí perkelt, masové kuličky v nudlovém těstě a spousty dalších regionálních dobrot. středa 20. června od 17 hodin kavárna PředMěstí (při cestě od pošty k finančnímu úřadu) jednotná cena 350 Kč zahrnuje neomezenou konzumaci Vítěze jsme nevybrali, nebylo by to fér. Všichni výše jmenování poetové si tak mohou na náš účet v kavárně PředMěstí poručit během června dva Kvasslavy. paní Zapletalová: Často chodím od pošty dozadu k finančnímu úřadu. Při této cestě je vpravo několik zchátralých domů a škaredých zákoutí. Mohli byste upozornit vlastníky, aby konečně začali s údržbou těchto prostor? Taky se mi nelíbí předzahrádka u italské restaurace také u pošty, která hodně zasahuje do ulice a zužuje tak prostor pro chodce a občasná auta. Anonym: Je třeba opravit altánek v Šumperku Městské Skály. Podlaha, zábradlí atd. Generálka je třeba!! Vstupenky v předstihu zakoupíte na PředMěstí, jejich počet je omezen. Děkujeme vám za podporu, desítky podnětných ů, pochval, připomínek, upozornění... Vážíme si vaší přízně a těšíme se na další reakce a čtenářské tipy. Pište nám na

A DA. tanec ekologie. hudba. Semináře. Tábory. Středisko volného času. volný čas. příroda. sport. Zábava

A DA. tanec ekologie. hudba. Semináře. Tábory. Středisko volného času. volný čas. příroda. sport. Zábava Komenského 810/9 787 01 www.doris.cz Středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris počítače příroda Zážitek hudba Zábava Semináře tanec ekologie Tábory zpěv sport

Více

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Základní charakteristika gastronomie, gastro turistika, vaření a zdravá výživa patří

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J

Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J ŠKOLSKÁ KULTURNÍ KOMISE VYDÁVÁ Ž E N K L A V S K Ý Z P R A V O D A J ČERVEN - SRPEN 2013 Sportovní den Rozloučení s předškoláky INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU 1. ZO Ženklava oznamuje, že 16. zasedání zastupitelstva

Více

Písek by Night. Šedá eminence. Lidský Setting

Písek by Night. Šedá eminence. Lidský Setting Písek by Night Šedá eminence Lidský Setting 12. - 16. srpna 2009 Obsah Obsah...2 Lidský setting...3 Zastupitelstvo...3 LARPolicie...3 Mafie...4 Měna ve světě Písek by Night Fufníky...4 Banka...5 2 Lidský

Více

Zápis z valné hromady Místní akční skupiny Šumperský venkov konané dne 16. 12. 2010 v Novém Malíně

Zápis z valné hromady Místní akční skupiny Šumperský venkov konané dne 16. 12. 2010 v Novém Malíně Zápis z valné hromady Místní akční skupiny Šumperský venkov konané dne 16. 12. 2010 v Novém Malíně Jednání zahájeno v 15:15 hod. Přítomni: viz prezenční listina, která tvoří nedílnou přílohu tohoto zápisu

Více

MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí

MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí Vážené starostky a starostové, pro zpracování Strategie rozvoje území pokrývající oblast svazků obcí Poorlicko a Orlice od Vás naše Místní

Více

Událost minulého měsíce

Událost minulého měsíce Událost minulého měsíce Letní sportovní rekondiční tábor pro děti se sluchovým postižením Od 23. 7. - 31. 7. 2011 OUN Olomouc pořádal s podporou Krajského úřadu Olomouckého kraje, v rekreačním komplexu

Více

5 % 10 % Správa profilu (stránky) na Facebooku. Tři varianty rozsahu správy Facebook účtu, soutěže a další služby: SLEVA SLEVA

5 % 10 % Správa profilu (stránky) na Facebooku. Tři varianty rozsahu správy Facebook účtu, soutěže a další služby: SLEVA SLEVA Správa profilu (stránky) na Facebooku Facebook dnes má téměř každý pravidelný uživatel internetu (nejen) v ČR. Tato sociální síť představuje oblíbené komunikační médium především mezi mladými. Pro podniky,

Více

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program Zámek Brtnice Program investora pro vyhledávací studii k jednotlivým variantám využití zámku v Brtnici. 1. Varianta prohlídkový zámek + galerie Využití celého zámku jako universálního turistického cíle

Více

Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014

Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014 Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014 Isar Cup Počet týmů: 72 Number of games: 5 Kategorie: mladší přípravka, starší přípravka, mladší žáci, starší žáci A-B, mladší dorostenci A-B,

Více

Golden Tour Pardubice 2014

Golden Tour Pardubice 2014 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu svého druhu ve střední

Více

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012

Program rozvoje obce Holetín na období 2013-2018 OBEC HOLETÍN. Schváleno usnesením obce č. 6/2012 OBEC HOLETÍN Schváleno usnesením obce č. 6/2012 Obec Holetín je tvořena třemi místními částmi Horní Holetín, Dolní Holetín, Horní Babákov. Středem obce Holetín prochází silnice II. třídy č. 355 o délce

Více

AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ

AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ AHOJ TANEČNÍCI, VEDOUCÍ KLUBŮ A CHOREOGRAFOVÉ Ahoj tanečníci, vedoucí klubů a choreografové... Už za chvíli se uvidíme v Bohumíně na MČR ART. Po úspěšné ligové soutěži v lednu je tady soutěž v královských

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Dotace ze Strukturálních fondů EU

Dotace ze Strukturálních fondů EU Rok realizace Referenční listina firmy ENVI Agentura Trunda s. r. o. Dotace ze Strukturálních fondů EU Název akce Žadatel Předpokládaná výše investice v mil. Kč bez DPH Dotační zdroj 2003 Kanalizace Lázně

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary Profilová část maturitní zkoušky v roce 2015 65-41-L/01 Gastronomie

Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary Profilová část maturitní zkoušky v roce 2015 65-41-L/01 Gastronomie 65-41-L/01 Gastronomie 1. Praktická zkouška Prověřuje kompetence žáků získané v komplexu odborných gastronomických předmětů. Hlavním cílem zkoušky je evaluace získaných praktických dovedností a schopností

Více

Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem

Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem 117 Příloha č. 19 k vyhlášce č. 3/2008 Sb. Základní ceny, hodnocené znaky a kvalitativní pásma pro ocenění bytů porovnávacím způsobem Základní ceny za m 2 podlahové plochy v budovách typu J a K KRAJ/ (OBEC)

Více

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety

Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany. Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety Magazín deníku MF DNES o Brně a pro Brňany Volný čas Kultura Sport Nákupy Výlety 2013 Obsah 2 Obsah prezentace Profil magazínu Mediální data Rubriky Možnosti inzerce Ceník Kontakty Profil 3 Průvodce životem

Více

V Teplicích mají návod, jak financovat sport: velké firmy musí převzít odpovědnost

V Teplicích mají návod, jak financovat sport: velké firmy musí převzít odpovědnost 1. V Teplicích mají návod, jak financovat sport: velké firmy musí převzít odpovědnost ihned.cz, 16.2.2011 http://sport.ihned.cz/c1-50306060-v-teplicich-maji-navod-jak-financovat-sport-velke-firmy-musiprevzit-odpovednost

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová

OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová Již 7. ročníkem 10 dní florbalu v České Třebové se mohli pyšnit organizátoři z florbalového klubu FbK Orlicko Třebovsko. Během celého týdne

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU 1 Krásný den Jmenuji se Eva Peršinová a vítám vás na webových stránkách www.vitarianstyle.com. Pojďme se nyní podívat na třetí video s názvem: Jak na to, v podstatě

Více

Co má housenka na srdci

Co má housenka na srdci Září 2015 ORONGONG Co má housenka na srdci Zdravím čtenáře Orongongu, prázdniny jsou u konce a nový školní rok 2015/2016 nám začíná. Tábor si všichni užili, děti ho hodnotily jako jeden z nejlepších za

Více

čj. MCH 5371/2009 spisová značka 5379/2009/OVV Rada města Chropyně

čj. MCH 5371/2009 spisová značka 5379/2009/OVV Rada města Chropyně čj. MCH 5371/2009 spisová značka 5379/2009/OVV R A D A M Ě S T A C H R O P Y N Ě Výpis usnesení z 90. zasedání dne 14. října 2009 R M 1 / 9 0 / 0 9 Informativní zprávu o plnění úkolů uložených Radou města

Více

stories březen stories architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects Interiéry kanceláří Luxury Brand Management,

stories březen stories architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, detail grafiky / Michal Kunc březen 2015 07 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 Interiéry kanceláří Luxury Brand Management, detail

Více

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Snížení energetické náročnost veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie organizační složky městské části hl. města Prahy školy

Více

Zápis č.25. Omluveni: Ing. Jan Beran, Mgr. Pavel Fencl, RNDr. Jana Krejsová, Mgr. Václav Kuneš, Ing. Bohumil Ondřich, MUDr.

Zápis č.25. Omluveni: Ing. Jan Beran, Mgr. Pavel Fencl, RNDr. Jana Krejsová, Mgr. Václav Kuneš, Ing. Bohumil Ondřich, MUDr. Zápis č.25 z 25. zasedání Zastupitelstva města Prachatice ze dne 20.4.2004, konaného od 16.00 hodin v prostorách Radničního sálu Staré radnice v Prachaticích Přítomni: Ing. Jan Bauer, Ing. Miroslav Bojanovský,

Více

Florbalový turnaj. Malý projekt. Rybák Luděk. Rok 2009/10. Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1

Florbalový turnaj. Malý projekt. Rybák Luděk. Rok 2009/10. Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1 Florbalový turnaj Malý projekt Rybák Luděk Rok 2009/10 Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1 Obsah Úvod...3 Popis projektu...3 Cíle projektu...3 Strom cílů...4 Časový harmonogram...5

Více

1. Ano, byl. 2. Ano, jsou. 3. Ano, budou. 4. Ano, byla. 5. Ano, jsou. 6. Ano, byly. 7. Ano, je. 8. Ano, bude.

1. Ano, byl. 2. Ano, jsou. 3. Ano, budou. 4. Ano, byla. 5. Ano, jsou. 6. Ano, byly. 7. Ano, je. 8. Ano, bude. Leksjon 5 5.1.1. Gjør om til negative konstateringer. To je škola. To není škola. 1. To je kostel. 2. Tohle jsou továrny. 3. To byla nemocnice. 4. Tohleto bude silnice. 5. Tohle jsou čtverce. 6. To byl

Více

ic@jesenicko.eu www.jesenik.org ATIC Lázeňské informační centrum - Prieesnitzovy léčebné lázně

ic@jesenicko.eu www.jesenik.org ATIC Lázeňské informační centrum - Prieesnitzovy léčebné lázně Město ATIC Název Adresa PSČ Telefon E-mail, www Bělá pod Pradědem Obecní knihovna a Informační centrumdomašov 4 790 85 584 452 834 mic@bela.cz www.bela.cz Bludov MIS - Kulturní dům Bludov Tř. A. Kašpara

Více

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce.

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce. Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332 251,

Více

Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Korouhev dne 22.4.2015

Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Korouhev dne 22.4.2015 1 č.j. 5/2015 Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Korouhev dne 22.4.2015 Přítomni dle prezenční listiny Zahájení jednání: 22.4.2015 19:05 hodin v zasedací místnosti OÚ Ukončení jednání: 22.4.2015 20:45

Více

Bydlení v nejlepší lokalitě

Bydlení v nejlepší lokalitě Bydlení s nejhezčími výhledy REZIDENCE NA VESELÉ KRÁSNÝ SVĚT 40 bytových jednotek 1+kk až 5+kk K nastěhování na jaře roku 2014 V bytovém domě o čtyřech nadzemních podlažích na severo-východním okraji města

Více

Usnesení z 9. zasedání Zastupitelstva obce Kyselka v roce 2014 konaného dne 1. 9. 2014, od 18:00 hodin v zasedací místnosti obecního úřadu v Kyselce

Usnesení z 9. zasedání Zastupitelstva obce Kyselka v roce 2014 konaného dne 1. 9. 2014, od 18:00 hodin v zasedací místnosti obecního úřadu v Kyselce Obec Kyselka tel., fax 353941127, 353941289 Zastupitelstvo obce Kyselka e-mail: starosta@obeckyselka.cz 362 72 Kyselka http://www.obeckyselka.cz IČO: 00254762 Č. j. 332/ 2014 Usnesení z 9. zasedání Zastupitelstva

Více

PRŮZKUM TRHU YIT Group YIT Stavo PREFERENCE KUPUJÍCÍCH PŘI POŘIZOVÁNÍ NOVÉHO BYTU

PRŮZKUM TRHU YIT Group YIT Stavo PREFERENCE KUPUJÍCÍCH PŘI POŘIZOVÁNÍ NOVÉHO BYTU PRŮZKUM TRHU YIT Group YIT Stavo PREFERENCE KUPUJÍCÍCH PŘI POŘIZOVÁNÍ NOVÉHO BYTU JAN ŠTÍHEL marketingový manažer YIT Stavos. r. o. YIT Group Stoletá historie 7 států Evropy 13 000 bytů (za posledních

Více

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Česká 1175, 377 01 Jindřichův Hradec II, IČO 750 111 91, ČSOB 220196017/0300 SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ Česká 1175, 377 01 Jindřichův Hradec II, Česká republika DOTAZNÍK

Více

Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany. Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality

Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany. Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality Magazín deníku MF DNES o Praze a pro Pražany Volný čas Nakupování Kultura Sport Reality 2014 Obsah Obsah prezentace 2 Profil magazínu Mediální data Rubriky Možnosti inzerce Ceník Kontakty Profil 3 Průvodce

Více

RAKOUSKO. Nový rezidenční komplex u lanovky v srdci. Ski Amadé. Garantovaný výnos z pronájmu

RAKOUSKO. Nový rezidenční komplex u lanovky v srdci. Ski Amadé. Garantovaný výnos z pronájmu RAKOUSKO Nový rezidenční komplex u lanovky v srdci Garantovaný výnos z pronájmu Ski Amadé Wagrain, Rakousko Skvělé lyžování a krásné léto v Alpách Městečko Wagrain se nachází v srdci lyžařského střediska

Více

PRAKTICKÁ ZKOUŠKA - zadání a způsob konání obor 65-41 L/01 Gastronomie

PRAKTICKÁ ZKOUŠKA - zadání a způsob konání obor 65-41 L/01 Gastronomie PRAKTICKÁ ZKOUŠKA - zadání a způsob konání Praktická maturitní zkouška prověřuje kompetence žáků získané v komplexu odborných gastronomických předmětů. Hlavním cílem zkoušky je evaluace získaných praktických

Více

VETERAN RALLYE & SRPNOVÉ HODOVÁNÍ

VETERAN RALLYE & SRPNOVÉ HODOVÁNÍ SRPNOVÉ HODOVÁNÍ 21. 23. 8. 2015, KUTNÁ HORA JEDINEČNÝ MEZINÁRODNÍ ZÁVOD HISTORICKÝCH VOZIDEL DO ROKU VÝROBY 1936 POD ZÁŠTITOU NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA, SPOJENÝ S KULTURNÍM PROGRAMEM A BOHATOU NABÍDKOU

Více

Chtějí lidé bez domova pracovat? Anebo jsou líní, jak to vidí většinová společnost? Z výzkumu Jako doma Zpátky ze dna: Zostřeno na ženy vyplynulo, že:

Chtějí lidé bez domova pracovat? Anebo jsou líní, jak to vidí většinová společnost? Z výzkumu Jako doma Zpátky ze dna: Zostřeno na ženy vyplynulo, že: Chtějí lidé bez domova pracovat? Anebo jsou líní, jak to vidí většinová společnost? Z výzkumu Jako doma Zpátky ze dna: Zostřeno na ženy vyplynulo, že: 98 % žen bez domova touží po stabilní dlouhodobé práci

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek

Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek Partneři: o.s. Cyklistika a Energie Budoucnosti (CEB) a Nadace Partnerství (NP), program Zelené stezky Připravili: Todd Edelman (CEB) a Daniel Mourek (NP) Vlaky konkurují autobusům m a automobilům Vlaky

Více

Jméno studenta. Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční. a moderní kuchyni a jejich ekonomik. Maturitní práce z hotelového provozu

Jméno studenta. Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční. a moderní kuchyni a jejich ekonomik. Maturitní práce z hotelového provozu Vzor titulní strany (pevné desky) SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA BUKASCHOOL s.r.o. v MOSTĚ Jméno studenta Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční a moderní kuchyni a jejich ekonomik Maturitní

Více

V01_Axel_TITULKA_PRINT.pdf 1 28.2.2013 14:38:39. Rodinný právník. ochráníme Vaše práva

V01_Axel_TITULKA_PRINT.pdf 1 28.2.2013 14:38:39. Rodinný právník. ochráníme Vaše práva V01_Axel_TITULKA_PRINT.pdf 1 28.2.2013 14:38:39 Rodinný právník ochráníme Vaše práva Pokaždé, když podepisujete smlouvu, doufáte, že svým podpisem nedáváte druhé straně šanci Vás převézt. Doufáte, že smlouva

Více

MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí

MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí MAS NAD ORLICÍ Kostelecká Lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí Vážené starostky a starostové, pro zpracování Strategie rozvoje území pokrývající oblast svazků obcí Poorlicko a Orlice od Vás naše Místní

Více

Technické parametry výzkumu

Technické parametry výzkumu TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Oblíbené typy restauračních zařízení v roce 2011

Více

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze

La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze La Bodeguita del Medio kousek Havany pro Vaše akce v Praze LA BODEGUITA DEL MEDIO La Bodeguita del Medio je kubánský music bar restaurant v centru Prahy, u Staroměstského náměstí, s živelnou atmosférou

Více

Výroční zpráva předsedkyně olomouckého krajského sdružení Strany svobodných občanů za rok 2012 REVIDOVANÁ VERZE

Výroční zpráva předsedkyně olomouckého krajského sdružení Strany svobodných občanů za rok 2012 REVIDOVANÁ VERZE Výroční zpráva předsedkyně olomouckého krajského sdružení Strany svobodných občanů za rok 2012 REVIDOVANÁ VERZE 1 Výroční zpráva předsedkyně olomouckého krajského sdružení Strany svobodných občanů. - revidovaná

Více

Znalecký posudek. č. 746-18/2014

Znalecký posudek. č. 746-18/2014 Znalecký posudek č. 746-18/2014 Objednatel: Královská dražební, a.s. Kateřinská 482/26 128 00 Praha-Nové Město Účel posudku: Stanovení obvyklé ceny rodinného domu č. p. 40, obec Havlíčkův Brod, místní

Více

Vše, co potřebujete vědět o energetických průkazech

Vše, co potřebujete vědět o energetických průkazech Dne 25.9. 2012 vydala MF Dnes speciální přílohu Vše co potřebujete vědět o energetických průkazech, ve které jsou v poměrně souhrnné podobě pro laickou veřejnost shrnuty hlavní aspekty průkazů energetické

Více

TRADICE OD 1701. Den, na který se nezapomíná

TRADICE OD 1701. Den, na který se nezapomíná Den, na který se nezapomíná Svatební obřady a obnovení svatebního slibu patří k těm nejkrásnějším okamžikům, které lze v životě zažít. K jejich nezapomenutelnosti již po celá staletí přispívá Grandhotel

Více

OBSAH. Hodnocení školní jídelny

OBSAH. Hodnocení školní jídelny EIMT1 OBSAH Otázka Text otázky Strana HODNOCENÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY J/1 Typ respondenta 01 J/2 Do jídelny chodím (chodí moje dítě) 01 J/3 Polévka ve školní jídelně mi chutná 02 J/4 Hlavní jídlo, které si vyberu,

Více

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Recept na to, jak zatočit s odpady, dostali účastníci exkurze, kterou jsme uspořádali v polovině října. Starostové obcí a další pracovníci úřadu se na

Více

PROJEKT MULTIFUNKČNÍHO VZDĚLÁVACÍHO CENTRA NEJEN PRO OSOBY NESLYŠÍCÍ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, SROP,

PROJEKT MULTIFUNKČNÍHO VZDĚLÁVACÍHO CENTRA NEJEN PRO OSOBY NESLYŠÍCÍ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, SROP, Oblastní unie neslyšících Olomouc Jungmannova 25,77200 Olomouc E-mail: ounol@ounol.cz, www.ounol.cz SMS: 777 854 328 mobil: 774 585 225, 777 959 722; Zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících

Více

Platný od 1. 1. 2010 MEDIAKIT

Platný od 1. 1. 2010 MEDIAKIT Platný od 1. 1. 2010 MEDIAKIT Obsah O nás... 2 Profil projektů... 2 O portálu www.fotogaleriekoupelny.cz... 3 Reklama na www.fotogaleriekoupelny.cz... 4 A, Balíčky pro firmy... 4 B, Bannery... 5 C, PR

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

Fakta a čísla o internetu. Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH

Fakta a čísla o internetu. Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH Fakta a čísla o internetu Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH MEDIARESEARCH PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI Výzkumná agentura - široké portfolio produktů a služeb: Analýzy Zpracování dat Elektronické měření sledovanosti

Více

Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět práce... 6 Anglický jazyk... 7 Německý jazyk...

Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět práce... 6 Anglický jazyk... 7 Německý jazyk... U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice Školní rok: 2014/2015 Obor: 65-51-H/01 Kuchař číšník (ŠVP Číšník) Obsah Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět

Více

Projekt: Dotazník o sportu a volném čase. Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí.

Projekt: Dotazník o sportu a volném čase. Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí. Projekt: Dotazník o sportu a volném čase Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí. Brno 2011 Obsah: 1. Zadání.. 3 2. Dotazník.. 4 3. Výsledky šetření.. 5 4. Demografická struktura

Více

Litomyšl Streetball 2013

Litomyšl Streetball 2013 1 Litomyšl Streetball 2013 Informace o streetballovém turnaji: 1. O turnaji 2. Připravovaný ročník 2013 3. Nabídka spolupráce 4. Shrnutí 5. Kontakt 2 1. O turnaji Turnaj byl založen 9.9.2006 v Litomyšli.

Více

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Sídlo: Mlýnská 152, 666 01 Tišnov IČO: 49457543 Telefon: 549 410 082 E-mail: sekretariat@kulturatisnov.cz Internetové stránky: http://www.mekstisnov.cz/

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Aktivity INFOCENTRA 2014

Aktivity INFOCENTRA 2014 Aktivity INFOCENTRA 2014 Statistika návštěvnosti města Návštěvnost a přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních města Karlovy Vary 2013 2014 2014/2013 Hosté Přenocování Hosté Přenocování Hosté Přenocování

Více

OKENSKÝ ZPRAVODAJ ČERVEN 2015

OKENSKÝ ZPRAVODAJ ČERVEN 2015 OKENSKÝ ZPRAVODAJ ČERVEN 2015 VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA NAŠÍ OBCE SE KONALO 17.6. 2015: Zastupitelé schválili následující usnesení:. Usn. č. 80/2015 Zastupitelstvo obce schvaluje zveřejnění záměru

Více

ZÁPIS. Ing. J. Sevald, I. Blahovcová,B. Šlapáková, J. Huml, Ing. P. Savincová, L. Marek, V. Huml, P. Urx

ZÁPIS. Ing. J. Sevald, I. Blahovcová,B. Šlapáková, J. Huml, Ing. P. Savincová, L. Marek, V. Huml, P. Urx ZÁPIS z jednání Zastupitelstva obce Cheznovice, podle 92 odst. 1 zákona č.128/2000 Sb., o obcích ( obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů, konaného dne 2. května 2012 od 19.00 hodin v přístavbě Lidového

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ke zjišťování pocitu bezpečí občanů města Hlučín

Vyhodnocení dotazníkového šetření ke zjišťování pocitu bezpečí občanů města Hlučín Vyhodnocení dotazníkového šetření ke zjišťování pocitu bezpečí občanů města Hlučín Cílem výzkumu bylo zjistit, jak obyvatelé města Hlučín hodnotí město z hlediska bezpečnosti, kterých negativních jevů

Více

15. 19. 9. 2015. představení veletrhu. www.forarch.cz 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

15. 19. 9. 2015. představení veletrhu. www.forarch.cz 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH Hlavní téma veletrhu: ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV představení veletrhu Souběžně probíhající veletrhy: FOR THERM FOR WOOD BAZÉNY, SAUNY & SPA FOR WASTE & WATER www.forarch.cz

Více

ZAHÁJENÍ LETNÍ SEZÓNY LIPNO 2012 staňte se naším partnerem

ZAHÁJENÍ LETNÍ SEZÓNY LIPNO 2012 staňte se naším partnerem ZAHÁJENÍ LETNÍ SEZÓNY LIPNO 2012 staňte se naším partnerem ZAHÁJENÍ LETNÍ SEZÓNY LIPNO 2012 je souhrnný název pro tři akce, které se budou konat v dubnu a květnu 2012 a jimiž bude slavnostně zahájena cyklistická

Více

Rozpočet na rok 2015. a)příjmy. Daňové příjmy celkem: 13 979 650,00

Rozpočet na rok 2015. a)příjmy. Daňové příjmy celkem: 13 979 650,00 Rozpočet na rok 2015 a)příjmy paragraf RS položka RS rok 2015 návrh název 1111 Daň z příjmů fyz. osob ze záv.činnosti 2 800 000,00 1112 Daň z příjmů fyz. osob ze sam. výděl. činn. 380 000,00 1113 Daň z

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

McDONALD S CUP - turnaj v minifotbalu ZŠ

McDONALD S CUP - turnaj v minifotbalu ZŠ Největší fotbalový turnaj pro žáky základních škol, několikanásobně oceněný UEFA jako nejlepší projekt grassroots. Ve dvou věkových kategoriích do turnaje každoročně nastupuje téměř 85 tisíc chlapců a

Více

MIKROCENZUS 1996 Přílohy :Mc 96-1a... 1. Identifikační údaje Mc 96-1b...

MIKROCENZUS 1996 Přílohy :Mc 96-1a... 1. Identifikační údaje Mc 96-1b... ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Registrováno Č. Vk 214/97 z 3. 12. 1996 Mc 96-1 MIKROCENZUS 1996 Přílohy :Mc 96-1a....... 1. Identifikační údaje Mc 96-1b....... 101 Číslo kraje, okresu 106 Typ a velikost obce 102

Více

A Ne. A Ne. B Omezení pro práci provázející hluk v neděli odpoledne. Žádné omezení. A Ano

A Ne. A Ne. B Omezení pro práci provázející hluk v neděli odpoledne. Žádné omezení. A Ano Na dotazník odpovědělo celkem 74 osob, z toho 41 požaduje vyhlášku za zbytečnou. otázka : Myslíte si, že je potřebné, aby město Šluknov přijalo vyhlášku, která omezuje hluk o víkendech? otázka : Jaké omezení

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy

NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy str_1 Plán akcí ke stažení ZDE NOVINKY Brand, Sponzoring & Eventy BRAND Úvodní strana / Brand str_2 BRAND Telefónica reklamní předměty Rádi bychom Vám připomněli novou nabídku reklamních předmětů s logem

Více

EDUKAČNÍ KURZ PRO ŽENY S PKU V PŘÍPRAVĚ NA MATEŘSTVÍ

EDUKAČNÍ KURZ PRO ŽENY S PKU V PŘÍPRAVĚ NA MATEŘSTVÍ Klinika dětí a dorostu FNKV ve spolupráci se společností Nutricia a.s. Vás zve na EDUKAČNÍ KURZ PRO ŽENY S PKU V PŘÍPRAVĚ NA MATEŘSTVÍ Období přípravy na mateřství je jedním z nejkrásnějších v životě ženy.

Více

Na informacích na letišti se dá zjistit jízdní řád vlaků a vzít si mapku města s názvy v latince.

Na informacích na letišti se dá zjistit jízdní řád vlaků a vzít si mapku města s názvy v latince. Tbilisi Doprava z letiště centrum Tbilisi Taxík - 15-35 GEL Vlak 0,5 GEL/osoba, vlakové nádraží je přímo naproti letišti. Cílová stanice ve městě je Station Square. Další důležité nádraží je Didube. Točené

Více

Srovnávací tržní analýza

Srovnávací tržní analýza Srovnávací tržní analýza 1/6 Srovnávací tržní analýza Ladislav Jandáček ladislav.jandacek@re-max.cz +420 727 832 834 Klient : Potanková Jaroslava Nemovitost : Prodej bytové jednotky Adresa : Čimická 2

Více

Prodej bytu formou soutěže Uzávěrka 14.5.2009

Prodej bytu formou soutěže Uzávěrka 14.5.2009 F-real, s.r.o. www.f-real.cz Železná 14 Tel: +420 222 717 886 Praha 1, 110 00 GSM: +420 777 745 037 Prodej bytu formou soutěže Uzávěrka 14.5.2009 Byt 4+1 s terasou, 129 m 2 osobní vlastnictví Studentská

Více

Zápis. z 5. jednání rady města, které se konalo v pondělí 7. dubna 2008 od 18.00 hodin. Přítomno: dle prezenční listiny

Zápis. z 5. jednání rady města, které se konalo v pondělí 7. dubna 2008 od 18.00 hodin. Přítomno: dle prezenční listiny Zápis z 5. jednání rady města, které se konalo v pondělí 7. dubna 2008 od 18.00 hodin. Přítomno: dle prezenční listiny Program jednání: 1) Protokol o kontrole výkonu samostatné působnosti města. 2) Oznámení

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ohledně vnímaného (ne)bezpečí ve městě

Vyhodnocení dotazníkového šetření ohledně vnímaného (ne)bezpečí ve městě Vyhodnocení dotazníkového šetření ohledně vnímaného (ne)bezpečí ve městě Zpracoval: Bc. Tomáš Žák koordinátor prevence kriminality Dne: 30. 11. 2014 Od poloviny září do 10.listopadu 2014 probíhal sběr

Více

Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS

Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS GLOBUS GRILMÁNIE 2009 ZAHAJUJE GRILOVACÍ SEZÓNU! - Hudebním hostem bude Michal David - Mezinárodního finále v Praze se zúčastní

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně

NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně NÁRODNÍ DOTAČNÍ PROGRAMY MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Ing. Klára Dostálová, 1. náměstkyně ministryně Národní dotační programy Regionální politika Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského

Více

Media Channel. Unique space for ideas

Media Channel. Unique space for ideas Media Channel. Unique space for ideas Víme, že každý dobrý nápad může mít milionový potenciál, stejně jako víme, že ke každému dobrému nápadu vedou přehledně a jasně získané informace. A proto máme pro

Více

A) Nález - celkový popis nemovitosti:

A) Nález - celkový popis nemovitosti: Znalecký posudek číslo 3700 40/08 O ceně nemovitosti: Bytová jednotka 2250/2 P Ř E R O V katastrální území: Přerov bývalý okres: Přerov O B V Y K L Á T R Ž N Í C E N A Objednatel znaleckého posudku: EXEKUTORSKÝ

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Zápis ze 2. zasedání Zastupitelstva obce Vnorovy konaného dne 18.12.2006 v 19.00 hodin v obřadní síni Obecního úřadu Vnorovy

Zápis ze 2. zasedání Zastupitelstva obce Vnorovy konaného dne 18.12.2006 v 19.00 hodin v obřadní síni Obecního úřadu Vnorovy Zápis ze 2. zasedání Zastupitelstva obce Vnorovy konaného dne 18.12.2006 v 19.00 hodin v obřadní síni Obecního úřadu Vnorovy Dne 18.12.2006 se konalo 2. zasedání Zastupitelstva obce Vnorovy. Přítomno bylo

Více

Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Láz ze dne 25. června 2012

Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Láz ze dne 25. června 2012 O b e c L á z Láz čp. 7, 262 41 Bohutín Tel: 318 676 031, e-mail: e-podatelna@obeclaz.eu Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Láz ze dne 25. června 2012 Přítomni: Mgr. Vlasta Čechová, Petr Štika,

Více

LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200

LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200 LETENSKÝ ZÁMEČEK LETENSKÉ SADY 341, 170 00 PRAHA 7 +420 233 378 200 Svatba v Letenském zámečku Svatební obřad V letních měsících lze využít hudebního altánku v přilehlých venkovních prostorách zámečku.

Více

Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014

Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014 VOLTE ČÍSLO 6 Podpořte nás v komunálních volbách 10. a 11. října 2014 Záleží nám na spokojených občanech MČ Praha 10, a proto budeme usilovat o rozvoj naší desáté městské části. Proč nás volit? Představujeme

Více

Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě. veřejný vodovod i v části obce. veřejná kanalizace i v části obce. ČOV i pro část obce

Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě. veřejný vodovod i v části obce. veřejná kanalizace i v části obce. ČOV i pro část obce Za obec: vyplnil: dne: podpis: Občanská vybavenost - sítě ukazatel není veřejný vodovod i v části obce veřejná kanalizace i v části obce ČOV i pro část obce veřejná kanalizace dešťová i v části obce plynovod

Více

Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen. Český dům v Holandsku MS žen 2014

Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen. Český dům v Holandsku MS žen 2014 Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen Český dům v Holandsku MS žen 2014 Adresa: DroomPark Buitenhuizen Buitenhuizerweg 2 1981 LK Velsen Zuid tel. 0031 23-5383726 www.droomparkbuitenhuizen.nl

Více

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno.

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Proč investovat do bytů na Kladně?» Kladno se může pochlubit minulostí, která je ve 20. století proměnila ve světoznámou průmyslovou metropoli.» Prudký

Více