černá díra Slunce c R. Hurt (SSC), JPL/Caltech, NASA.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "černá díra Slunce c R. Hurt (SSC), JPL/Caltech, NASA."

Transkript

1 GALAKTICKÁ TEZKA Galaktická stezka zobrazuje jedenáct nejznámějších nebeských objektů v naší Galaxii(Mléčné dráze), a navíc jednu sousední galaxii elké Magellanovo mračno. Zvolenému měřítku 1 ku 17 biliardám odpovídají i zastávek i y objektů znázorněné na informačních tabulích. Celková délka naučné stezky je,5 kilometru. Pro orientaci může sloužit přiložená mapa a tabulka(ty jsou i na informačním letáku o Galaktické stezce a v časopise Povětroň peciál 1/27): 1 Proxima Kentaura a írius začátek před hvězdárnou, na křižovatce s ulicí Zámeček 2 Hvězdokupa Plejády 23 m v ulici Husova 3 Červený obr Antares 32 m 4 elká mlhovina v Orionu 84 m naproti u 5 Prstencová mlhovina m Mlhovina Trifid 27 m za em 7 Krabí mlhovina 33 m vyhlídka za Rozárkou 8 Hvězdokupy χahpersei 3m Kulová hvězdokupa M m vyhlídka od křížovatky ulic Hlavní a Husovy 1 KulováhvězdokupaM13 1,3km vprašingerověulici,ufary Centrální Ëčerná díra 1,4 km u kostela na Novém Hradci Králové() elké Magellanovo mračno,5 km v Bělečku; po zelené, Písečnici, modré a Hradečnici tezka vede od hvězdárny ke kostelu na Novém Hradci Králové, podél silnice, jež je známá panoramatickými výhledy do krajiny. Procházejíc od sedmé zastávky k deváté, spatříte město Hradec Králové ÅÀÓ Ø Ð ÚºÂ Ò ÚÓ ÓÑ ÅÀ jako na dlani, v dáli bojiště na Chlumu, Ú Þ Zvičinu, ÖÒ Ó Ø Ð Krkonoše se něžkou, Orlické hory s elkou Deštnou, Český ráj s Táborem, Jestřebí hory se Žaltmanem, Broumovské stěny a Ostaš atd. Od kostela pokračuje hlubokými lesy až k malebnému Bělečku(mimo mapu). ÊÓÙ ÒØÐ ÅÀ ÅÀ ÅÀ ÅÀ Î ½ ½¼½½ Ò ½¾ ¼ ¼¼Ñ ½¼¼¼Ñ

2 Právě objekty znázorněné na stezce často pozorujeme večer na hvězdárně. Když se díváte do 2 cm dalekohledu, mlhoviny a vzdálené hvězdokupy vypadají jako krásné malé slabé bělavé obláčky. Teprve na fotografiích z velkých dalekohledů vyniknou struktury a barvy (viz obrázky na tabulích). luneční soustavu od luníčka po Neptun tu máme zmenšenou na mikroskopických,5 mm. Jednomu světelnému roku (tj. i, kterou světlo, letíc rychlostí 3 km/s, urazí za 1 rok) odpovídá na stezce 5 cm. Proxima Kentaura, nejbližší cizí hvězda, vychází 23 cm daleko a írius, po luníčku druhá nejjasnější hvězda na obloze, 48 cm daleko. Jen v naší Galaxii je přes 2 miliard hvězd. (Mimochodem, v hromadě jemnozrnného písku o objemu 1 m3 je přibližně stejný počet zrníček.) Hvězdy jsou uspořádané do plochého disku se středovou výdutí, příčkou a několika spirálními rameny. Oběžná doba luníčka je asi 25 miliónů let. Galaktická stezka nás obrazně provede od luníčka do středu Galaxie, až k centrální superhmotné černé díře. černá díra lunce 8 c R. Hurt (C), JPL/Caltech, NAA. Malířova představa Mléčné dráhy viděné zhoraÿ; struktury odpovídají pozorováním pitzerovým kosmickým dalekohledem. Hvězdných ostrovů, podobných jako ten náš, je ve vesmíru velmi mnoho, řádově 113. O několika sousedních galaxiích se zmiňujeme na zastávce č. ; tu nejjasnější, elké Magellanovo mračno, můžeme navštívit na vzdálenější zastávce č..

3 1 GALAKTICKÁTEZKA ProximaKentauraaírius Porovnání velikostí a barev lunce, Proximy Kentaura, íria A a íria B. Proxima není pozorovatelná pouhým okem, navzdory své blízkosti. Je totiž červeným trpaslíkem málo hmotnou hvězdou s povrchovou teplotou 3 5 K[kelvinů] a svítivostí desettisíckrát menší než luníčko. Probíhají na ní rozsáhlé magnetickéerupce.%všechhvězdvevesmírujsou takoví červení trpaslíci. Proxima není osamocená, ale obíhá okolo jasné dvojhvězdy Toliman; dělí je naobloze2.bohuželzevropynejsouviditelné, byvše schované za Zeměkoulí. írius je naopak hmotnější a svítivější než luníčko. Jeho povrchová teplota dosahuje 1 K, takže se jeví namodralý. Má pozoruhodného průvodce: bílého trpaslíka(8,8 mag[magnitudy]), kterýjejobíhájednouza5roků,poelipsesvelkou poloosou 2 AU[astronomických jednotek]. Byl objeven nepřímo z měření sinusového pohybu íria na obloze Friedrichem Besselem v roce 1844;teprvevroce182jejpřímopotvrdilAlvan Clark. Jeho hmotnost je srovnatelná se luníčkem a průměr se Zemí; tvoří jej degenerovanýplynmajícíobrovskouhustotu(1cm 3 jeho látkybyvážilasi1kg). Kentaur a elký pes Proxima nikdy, írius v zimě 4,22 a 8,58 světelných roků,15 a 1,8 průměru lunce α Centauri C, 45 Cen; Psí hvězda, α CMa, HD 4815 α=14h3, δ= 2 41 α= h45, δ= 1 43 hvězdná Ë velikost,5 mag a 1,47 mag úhlovávelikost,1 a,5 ÅÀÓ Ø Ð ÚºÂ Ò ÚÓ ÓÑ ÅÀ 5 Ú Þ ÖÒ Ó Ø Ð Robert Innes, Jižní Afrika ÊÓÙ ÒØÐ ÅÀ ÅÀ ÅÀ ÅÀ Î ½ ½¼½½ Ò ½¾ ¼ ¼¼Ñ ½¼¼¼Ñ Měřítko stezky je 1: 17 biliardám. Následujícíobjektje44sv.r.daleko,tj.23mnastezce.

4 2 GALAKTICKA TEZKA Hvězdokupa Plejády 5 c R. Gendler. Plejády a prachová mlhovina v popředí. Plejády neboli Kuřátka jsou po Hyádách druhou nejjasnější otevřenou hvězdokupou na obloze. Jsou známé od pradávna, zmiňuje je už v 7. století př. n. l. Homér ve své Íliadě. Obsahují na 5 hvězd, z toho deset můžeme rozlišit pouhým okem. Jejich jména jsou ( zlevaÿ): Pleione, Atlas, Alcyone, Merope, Asterope, Maia, Taygeta, Electra a Celaeno. Otevřené hvězdokupy jsou skupinami mladých hvězd, Lze to poznat z barev hvězd a modelů hvězdného vývoje, které nám říkají, že hmotné hvězdy svítí jasně, namodrale a žijí krátkou dobu. Plejády takové hvězdy obsahují a jejich stáří je pouhých 1 miliónů roků. Prachová mlhovina je v popředí a zdá se, že s hvězdokupou přímo nesouvisí, pouze ji hvězdy Plejád osvětlují. Naše lunce bylo kdysi též členem nějaké hvězdokupy, ale ta už se dávno rozpadla a její hvězdy se rozptýlily mezi ostatní hvězdy v Galaxii. 5 1 kostel 5 cm Býk v zimě večer a na podzim ráno 44 světelných roků světelných roků Kuřátka, M 45, Melotte 22 α = 3 h 47, δ = , magnitudy 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 14 sv. r. daleko, tj. m na stezce.

5 3 GALAKTICKA TEZKA Červený obr Antares 1 Antares (vlevo nahoře), kulová hvězdokupa M 4 a mlhoviny v okolí Ophiuchi. c J. Ballauer, A. Block, NOAO/AURA/NF. Antares, patří mezi největší hvězdy ve vesmíru červené obry. ice má nízkou povrchovou teplotu 3 5 K, ale při obrovské ploše vyzařuje 1 tisíc krát více energie než luníčko. Antares není kulatý, ale šišatýÿ, to kvůli silným konvektivním proudům v řídké obálce. Načervenalou barvou se podobá Marsu, ale vzhledem k tomu, že u nás vychází jen nízko nad obzor, neklid vzduchu často způsobuje, že zdánlivě mění barvu a bliká. Kotouček hvězdy lze rozpoznat jen největšími dalekohledy s adaptivní optikou. Antares má slabšího průvodce (,8 mag), který se na obloze promítá 3,4 od něj. Za asi 5 miliard roků, až spotřebuje zásoby vodíku v jádře, se luníčko změní na červeného obra, což bude zřejmě znamenat zánik Merkuru, enuše a možná i Země. Termonuklární reakce budou pokračovat přeměnou hélia na uhlík kostel,5 mm Štír v létě 4 světelných roků průměrů lunce α corpii, 21 co, HD α = 1 h 2, δ = 2 2 1, magnitudy,3 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je sv. r. daleko, tj. 52 m na stezce.

6 4 GALAKTICKA TEZKA elká mlhovina v Orionu 1 elká mlhovina v Orionu snímaná kamerou AC Hubblova kosmického dalekoc NAA, EA, M. Robberto. hledu a 2,2 m dalekohledem EO na La illa. katalogu Charlese Messiera má tato mlhovina pořadové číslo 42. Dnes víme, že jde o oblast, kde se právě tvoří nové hvězdy z oblaku chladného tmavého mezihvězdného plynu a prachu. Na mlhovinu se musíme dívat jako na dutinu v oblaku, ve které vznikly mladé hvězdy. Nejjasnější z hvězd excitují ultrafialovým zářením atomy plynu na stěnáchÿ, jenž při návratech na nižší energetické hladiny vysílají viditelné světlo. Pozoruhodným objektem je Trapez čtyřhvězda, jejíž složky mají srovnatelné vzájemné i. Taková konfigurace je totiž gravitačně nestabilní a hvězdy se v budoucnosti rozptýlí. Největšími dalekohledy lze pozorovat protoplanetární disky. ( našem měřítku mívají průměry řádově,1 mm.) Nejspíš v nich právě vznikají hvězdy s planetárními soustavami. Před 4,5 miliardami let to zřejmě na místě naší sluneční soustavy vypadalo podobně. 2,2 m kostel Orion v zimě večer a na podzim ráno 1 světelných roků 4 světelných roků M 42, NGC 17 α = 5 h 35, δ = , magnitudy 85 Nicholas-Claude Fabri, Francie 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 7 sv. r. daleko, tj. 37 m na stezce.

7 5 GALAKTICKÁTEZKA Prstencovámlhovina 1 M57snímaná,5mreflektoremskamerouBIGT 1XME. c A.Block, NOAO/AURA/NF. MlhovinaM57mátvarprstence,vjehožstředu jeslabáhvězdička(14,7mag).rozpínáseo1 za století, čemuž odpovídá rychlost 2 až 3 km/s. Úhlovou velikostí na obloze připomíná planety, proto hovoříme o planetární mlhovině. Pozorování si vysvětlujeme tak, že před 1 roky zde byl pulzující červený obr, který se stal nestabilní a odvrhnul svou obálku. Dnes ji vidíme jakožto kulovou vrstvu zářícího plynu. Po původní hvězdě zůstalo obnažené uhlíkové jádro, které se jeví jako bílý trpaslík. Mlhovina je přechodný úkaz, který za několik dalších desítek tisíc roků nebude vidět, až se horký plyn rozptýlí, ochladí a rekombinuje. Podobnýosudčekáiluníčko,zaaž7miliard rokůznějzůstanejenbílýtrpaslík.zamnoho dalších miliard roků vychladne a stane se černým trpaslíkem. Lyra od jara do podzimu 2 3 světelných roků 1,5 světelných roků M 57, NGC 72 α=18h54, δ=+33 2 hvězdná Ë velikost 8,8 magnitudy úhlovávelikost 1,4 ÅÀÓ Ø Ð ÚºÂ Ò ÚÓ ÓÑ ÅÀ 177 Ú Þ ÖÒ Ó Ø Ð Antoine Darquier, Francie ÊÓÙ ÒØÐ ÅÀ ÅÀ ÅÀ ÅÀ Î ½ ½¼½½ Ò ¼ ¼¼Ñ ½¼¼¼Ñ ½¾ 8cm Měřítko stezky je 1: 17 biliardám. Následujícíobjektje2sv.r.daleko,tj.151mnastezce.

8 GALAKTICKA TEZKA Mlhovina Trifid 1 c T. Boroson, NOAO/AURA/NF. Trifid, m dalekohledem KPNO. Trifid je jedním z nejkrásnějších nebeských objektů vůbec. Jméno má od Johna Herschela, který jím vyjádřil, že mlhovina je tmavými pásy rozdělena na tři díly. Mlhovinu vidíme hlavně díky jasné horké hvězdě uprostřed. Načervenalá část mlhoviny je emisní (podobná jako M 42) a namodralá reflexní (podobná jako u Plejád). Rozložíme-li světlo mlhoviny na jednotlivé barvy, vidíme v prvním případě čárové spektrum, což odpovídá záření horkého řídkého plynu: třelec v létě 5 2 světelných roků 42 světelných roků M 2, NGC 514, Collinder 3 α = 18 h 3, δ = 23 2, magnitudy Charles Messier, Francie e druhém případě (dál od hvězdy, kde U záření hvězdy už nestačí vybudit atomy plynu) vidíme spojité spektrum s absorpčními čarami, stejné spektrum jako má hvězda, protože její světlo rozptylují zrníčka prachu: kostel 2,4 m 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 1 1 sv. r. daleko, tj. 57 m na stezce.

9 7 GALAKTICKA TEZKA Krabí mlhovina 1 c EO. Krabí mlhovina snímaná 8 m dalekohledem LT Kueyen. Mlhovina Messier 1 svojí strukturou připomíná Kraba, odtud její pojmenování, které jí dal Lord Rosse v roce 184. Mlhovina se rozpíná rychlostí asi 1 5 km/s a slabá hvězdička CM Tauri uprostřed (ta vpravo dole z těsné dvojice) vysílá rádiové, optické i rentgenové pulzy s periodou 2 milisekundy. roce 154 na tomto místě několik týdnů zářila jasná hvězda, kterou čínští astronomové pozorovali i ve dne. ysvětlujeme si to takto: v roce 154 zde vybuchla supernova typu II uvnitř hmotné hvězdy po syntéze železa ustaly termonukleární reakce, jádro se gravitací smrštilo, vznikla neutronová hvězda o průměru 1 km a přitom dvakrát hmotnější než lunce. Rychlé otáčení neutronové hvězdy jednou za 2 ms a silné magnetické pole 14 T [Tesla] generují zmiňované pulzy. Obálka původní hvězdy byla rozmetána díky rázovým vlnám a dala vzniknout Krabí mlhovině. Do mezihvězdného prostoru se tak dostaly těžší prvky, které hvězda během svého života vytvořila. Býk v zimě večer a na podzim ráno 3 světelných roků světelných roků M 1, NGC 152, N 154A α = 5 h 35, δ = ,4 magnitudy 1731 John Bevis, Anglie kostel 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 1 1 sv. r. daleko, tj. 57 m na stezce. cm

10 8 GALAKTICKA TEZKA Hvězdokupy χ a h Persei 5 Dvojitá hvězdokupa χ a h Perseii dalekohledem Burrell chmidt na Kitt Peak. c N. A. harp, NOAO/AURA/NF. Dvojice mlhavých obláčků viditelných pouhým okem kousek pod Kasijopeou je pravděpodobně známá od dávnověku; první písemnou zmínku máme od Hipparcha z roku 13 př. n. l. Pohled dalekohledem prozradí, že jde o hvězdokupy obsahující přibližně 3 a 35 hvězd. Jejich stáří je měřeno jen na několik miliónů let, jsou tedy ještě mladší než Plejády. Hvězdokupy letí směrem k nám rychlostí 2 km/s. Celkový počet otevřených hvězdokup v Galaxii se odhaduje na 1 ; soustřeďují se v galaktické rovině. Jejich rozložení je obdobné jako u velkých molekulárních oblaků. Tato rozlehlá oblaka jsou velmi chladná (jen 1 K), takže prakticky nesvítí viditelným světlem. Lze je však odhalit, protože občas zakrývají hvězdy v pozadí a protože molekuly vodíku září v rádiovém oboru na vlnové délce 21 cm kostel 3, m Perzeus po celý rok 7 4 světelných roků 5 světelných roků NGC 884 a NGC 8 α = 2 h 22, δ = ,4 mag a 4,3 mag 3 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 3 sv. r. daleko, tj. 157 m na stezce.

11 GALAKTICKA TEZKA Kulová hvězdokupa M 22 1 c AsM 22 na snímku dalekohledem Centurion 18 s kamerou BIG T-2. troworks. M 22 je jednou z nejbližších a nejjasnějších kulových hvězdokup. e hvězdokupě je řádově větší koncentrace hvězd než v okolí našeho luníčka. Kdybychom byli uprostřed, pozorovali bychom na obloze stovky hvězd jasných jako Měsíc v úplňku a vlastně bychom neznali noc. Kulové hvězdokupy obsahují hvězdy staré přes 13 miliard roků. Po elkém třesku, před (13,7 ±,2) miliardami let, pravděpodobně vznikly příliš těžké hvězdy, rychle zanikly jako supernovy a z jejich zbytků se posléze vytvořila druhá generace hvězd, kterou dnes vidíme v kulových hvězdokupách. Naše luníčko je až hvězdou třetí generace. Rozhlédněme se do dáli, mimo naši Mléčnou dráhu, kde se nacházejí sousední galaxie. 15 metrů velká trpasličí galaxie ochař by byla v obci Černožice. Na Černé hoře je další trpasličí galaxie Leo I. elká galaxie v Andromedě M 31 (nejvzdálenější objekt viditelný pouhým okem na obloze) vychází v tomto měřítku zhruba do Ostravy. třelec v létě 1 4 světelných roků 1 světelných roků M 22, NGC 5 α = 18 h 3, δ = ,1 magnitudy Abraham Ihle, Německo kostel 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Následující objekt je 14 7 sv. r. daleko, tj. 78 m na stezce. 5,4 m

12 1GALAKTICKÁTEZKA KulováhvězdokupaM13 5 Hvězdokupa M 13 na digitalizovaném snímku z Palomar ky urvey. c TcI. M 13 je velmi populární hvězdokupou; v roce 174kníbyldokoncevyslánrádiovývzkazmimozemským civilizacím, ale případnou odpověď můžemečekatažza5roků.hvězdokupaobsahuje asi půl miliónu hvězd. Pohybují se tak, že pomalu kmitají přes střed. Galaxii máme 15 kulových hvězdokup(plus 1 až 2 dosud neobjevených). Jsou rozptýlené v galaktickém halu, kulové složce Galaxie, a nesoustřeďují se v rovině disku. Podle rychlostí obíhání hvězd v galaxiích soudíme, že galaxie obsahují temnou hmotu, která vůbec nesvítí, ale působí gravitační přitažlivostí. Dokonce jí je 1 krát více než normální látky, jež tvoří všechny hvězdy, planety, mezihvězdný plyn a prach atd. Z celkovéhochemickéhosloženíbaryonickélátky( 3 / 4 vodíku, 1 / 4 hélia)akosmologickýchmodelůvesmíru navíc můžeme odvodit, že temná hmota jistě nejsou protony, neutrony nebo elektrony v jakékoliv podobě. Je to prostě velká záhada. Herkules na jaře a v létě 25 1 světelných roků 145 světelných roků M 13, NGC 25 α=1h42, δ=+3 28 hvězdná Ë velikost 5,8 magnitudy úhlovávelikost 2 ÅÀÓ Ø Ð ÚºÂ Ò ÚÓ ÓÑ ÅÀ 1714 Ú Þ ÖÒ Ó Ø Ð Edmond Halley, Anglie ÊÓÙ ÒØÐ ÅÀ ÅÀ ÅÀ ÅÀ Î ½ ½¼½½ Ò ¼ ¼¼Ñ ½¼¼¼Ñ ½¾ 8m Měřítko stezky je 1: 17 biliardám. Následujícíobjektjesv.r.daleko,tj.47mnastezce.

13 GALAKTICKÁTEZKA Centrálníčernádíra,1 Malířova představa akrečního disku okolo centrální černé díry. c NAA. e středu naší Galaxie se nachází supermasivní černá díra o hmotnosti 3,7 miliónu luncí. Černá díra je objekt, který svou přitažlivostí deformuje prostoročas natolik, že z určité oblasti nemůže uniknout nic, ani světlo. Objekt proto vůbec nesvítí. Černé díry byly předpovězené obecnou teorií relativity již na začátku 2. století. Definitivní potvrzení jejich existence však přišlo až v roce 22, kdy dalekohledy Keck a LT pozorovaly obíhání hvězd okolo našeho galaktického centra, z čehož bylo možné přesně vypočítat hmotnost centraahorníhranicijehou.jednazpozorovaných hvězd je v našem měřítku od centra 85cmdaleko,oběhnejijednouza15rokůalétá přitom rychlostí až 5 km/s. Látka padající do černé díry okolo ní vytváří akreční disk. těsném okolí díry obíhá rychlostí dosahující až téměř rychlosti světla a intenzivně září; projevem je rádiový zdroj agittarius A. třelec v létě 2 světelných roků 1 miliónů km agittarius A α=17h45, δ= hvězdná Ë velikost (není pozorovatelná přímo) úhlovávelikost,1 ÅÀÓ Ø Ð ÚºÂ Ò ÚÓ ÓÑ ÅÀ 22 Ú Þ ÖÒ Ó Ø Ð A. Ghezová aj., R. chödel aj. ÊÓÙ ÒØÐ ÅÀ ÅÀ ÅÀ ÅÀ Î ½ ½¼ ½½ Ò ½¾ ¼ ¼¼Ñ ½¼¼¼Ñ Měřítko stezky je 1: 17 biliardám. Začíná u hvězdárny; poslední. zastávka je až v Bělečku, 8kmdalekopozelenéturistickéznačce,pakponeznačené asfaltové Písečnici, modré a Hradečnici.

14 GALAKTICKA TEZKA elké Magellanovo mračno 1 elký Magellanův oblak na snímku, m dalekohledem systému Curtis-chmidt c C. mith,. Points, MCEL Team, NOAO/AURA/NF. na Cerro Tololo. elké Magellanovo mračno je nápadný objekt na jižní obloze. Pro Evropany jej objevil v roce 151 Ferna o de Magalha es, mořeplavec vedoucí výpravu, jež první obeplula Zemi. Jedná se o sousední menší nepravidelnou galaxii, která obíhá naši velkou spirální Galaxii. Obsahuje obdobné objekty, jaké jsme poznali v naší Galaxii: hvězdy, hvězdokupy, mlhoviny (viz například krásnou NGC 27, zvanou Tarantula ) atd. Prakticky všechny galaxie (mimo místní skupinu) se od nás vzdalují; jejich spektra totiž vykazují červené dopplerovské posuvy. Jev si vysvětlujeme jako rozpínání prostoročasu. Měření í supernov typu Ia navíc prokazuje, že se toto rozpínání zrychluje, což znamená, že ve vesmíru působí cosi odpudivě, záporným tlakem. Tuto prozatím neznámou substanci nazýváme temná energie, a víme, že tvoří 3/4 celkové hmotnosti a energie vesmíru. 1,1 km kostel Mečoun a Tabulová hora nevychází nad obzor 13 světelných roků 2 světelných roků LMC α = 5 h 24, δ = 45, magnitudy 1 5 m 1 m Měřítko stezky je 1 : 17 biliardám. Začíná u hvězdárny a končí zde v Bělečku; předchozí. zastávka je u kostela na Novém Hradci Králové.

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA V paprskové optice jsme se zabývali optickým zobrazováním (zrcadly, čočkami a jejich soustavami).

Více

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii)

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Na první pohled se může zdát, že malé dalekohledy s převracející hranolovou soustavou, tzv. triedry, nejsou pro astronomická pozorování příliš vhodné. Čas od času

Více

Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné?

Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné? Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné? Předpovídání konce světa je pravěpodobně stejně staré jako lidstvo samo, opakuje se často a pravidelně. Nejčastěji zmiňované

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Planeta Jupiter dostala v polovině července letošního roku zásah zatím neznámým tělesem. Na jejím povrchu se tak dala několik týdnů sledovat

Více

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun,

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun, Obsah Úvod 9 Základní cykly 10 Nejstarší kalendáře 12 Starověká Čína 14 Starověká Indie 16 Sumer a Babylon 18 Starověký Egypt 20 Paměť uchovaná v kovu 22 Římský kalendář 24 Jiný svět 26 Dochované rukopisy

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Astronomické a kosmonautické rekordy

Astronomické a kosmonautické rekordy Astronomické a kosmonautické rekordy Autoři: Ivana Ebrová V každé oblasti života se dají nalést rekordy a o oblastech fyziky Hana Hurtová to platí dvojnásob. My jsme se zaměřili na oblast slibující ty

Více

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Celosvětový projekt GLOBE at Night nabízí možnost zapojit se do jednoduchého pozorování, které pomáhá mapovat světelné znečištění po celém světě.

Více

Varování. Nebezpečí pro Vaše děti!

Varování. Nebezpečí pro Vaše děti! Varování Nebezpečí pro Vaše děti! Nikdy se tímto přístrojem nedívejte přímo do Slunce nebo do jeho blízkosti. Nebezpečí oslepnutí! Děti by měly tento přístroj používat pouze pod dozorem. Obalové materiály

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

Hygiena při práci na počítači. Roman Bartoš

Hygiena při práci na počítači. Roman Bartoš Hygiena při práci na počítači Roman Bartoš Hygiena při práci na počítači Ing. Roman Bartoš Odpovědný redaktor: Roman Bartoš Grafická úprava a sazba: Stanislav Kliment Všechna práva vyhrazena. Copyright

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

(1) (3) Dále platí [1]:

(1) (3) Dále platí [1]: Pracovní úkol 1. Z přiložených ů vyberte dva, použijte je jako lupy a změřte jejich zvětšení a zorná pole přímou metodou. 2. Změřte zvětšení a zorná pole mikroskopu pro všechny možné kombinace ů a ů. Naměřené

Více

OBJEVOVÁNÍ EXOPLANET aneb KOMEDIE PLNÁ OMYLŮ 2009. Jiří GRYGAR Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Praha

OBJEVOVÁNÍ EXOPLANET aneb KOMEDIE PLNÁ OMYLŮ 2009. Jiří GRYGAR Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Praha OBJEVOVÁNÍ EXOPLANET aneb KOMEDIE PLNÁ OMYLŮ 2009 Jiří GRYGAR Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Praha PRAVĚK 1698 C. Huygens: návrh na hledání exoplanet 1916 1963 P. van de Kamp: astrometrie Barnardovy

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: kvarta Očekávané výstupy Využívá prakticky poznatky o působení magnetického pole na magnet a cívku s proudem a o vlivu změny magnetického

Více

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7 Úloha č. 7 Difrakce na mřížce Úkoly měření: 1. Prostudujte difrakci na mřížce, štěrbině a dvojštěrbině. 2. Na základě měření určete: a) Vzdálenost štěrbin u zvolených mřížek. b) Změřte a vypočítejte úhlovou

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Václav Meškan - PF JČU v Českých Budějovicích, ZŠ L. Kuby, České Budějovice

Václav Meškan - PF JČU v Českých Budějovicích, ZŠ L. Kuby, České Budějovice Tvůrčí řešení problémových úloh Divergentní fyzikální úlohy Václav Meškan - PF JČU v Českých Budějovicích, ZŠ L. Kuby, České Budějovice Problémové fyzikální úlohy Úlohy, k jejichž vyřešení nestačí pouhá

Více

Světlo. barevné spektrum

Světlo. barevné spektrum Světlo Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 700 nm. Šíří se přímočaře a ve vakuu je jeho rychlost 300 000 km/s. Může být tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno. Těleso, které vyzařuje

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady Státní maturita 0 Maturitní testy a zadání jaro 0 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZDC0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 0. srpna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha

Více

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004)

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Využití inteligentního prachu je návrh futuristický, uvažuje s možností využít zařízení, označovaného jako inteligentní prach

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b)

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b) vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Model mitózy Kat. číslo 103.7491

Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Mitóza Mitóza, nazývaná také nepřímé jaderné dělení nebo ekvační dělení, je nejvíce rozšířená forma rozmnožování buněk. Buňka (mateřská buňka) se přitom rozdělí na 2 dceřiné

Více

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM 2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM Teoretický úvod: Cílem úlohy je naučit se pracovat s mikroskopem a s jeho pomocí měřit velikost mikroskopických útvarů. Mikroskop Optickou

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Měření změny objemu vody při tuhnutí

Měření změny objemu vody při tuhnutí Měření změny objemu vody při tuhnutí VÁCLAVA KOPECKÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Anotace Od prosince 2012 jsou na webovém portálu Alik.cz publikovány

Více

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Tento dotazník byl sestaven tak, aby jste mohli poskytnout Letectvu Spojených Států Amerických co nejvíce informací týkajících se neidentifikovatelného

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Změny 1 vyhláška č. 294/2015 Sb. Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití

SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití Základní vlastnosti: 1. solární napájení 2. rádiově ovládaný čas pro Německo, Anglii, USA a Japonsko 3. klasické analogové zobrazení 4. věčný

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Otázka: Atomy, molekuly, látky. Předmět: Chemie. Přidal(a): Jirka. Základní chemické pojmy. Hmota

Otázka: Atomy, molekuly, látky. Předmět: Chemie. Přidal(a): Jirka. Základní chemické pojmy. Hmota Otázka: Atomy, molekuly, látky Předmět: Chemie Přidal(a): Jirka Základní chemické pojmy Hmota dualistický charakter (vlnový a částicový) všechny objekty a jevy, které existují kolem nás a působí přímo

Více

Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač

Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač Trubkový dveřní zavírač DICTATOR model RTS je zabudován do dveří, takže je prakticky neviditelný. Pouze když jsou dveře otevřené, můžete spatřit

Více

BUBLINKOVAČ. Čas Cíl Obsah činnosti Organizace / Pomůcky. Vonná esence dle výběru učitele. Relaxační hudba. Vodní sloup, světelné efekty. Aromalampa.

BUBLINKOVAČ. Čas Cíl Obsah činnosti Organizace / Pomůcky. Vonná esence dle výběru učitele. Relaxační hudba. Vodní sloup, světelné efekty. Aromalampa. BUBLINKOVAČ 5 Přivítání rituál. Místnost je zatemněna, hraje relaxační hudba, světelné efekty jsou zapnuty dle výběru učitele. Žáci se po příchodu zezují. Přičichnutí k vonné esenci ( čichová stimulace

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej,

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, 3.1.5 Energie II Předpoklady: 010504 Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, Př. 1: Při pokusu s odrazem míčku se během odrazu zdá, že se energie míčku "někam ztratila".

Více

INTELIGENTNÍ DŮM. Zdeněk Kolář, Viktor Daněk. Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 856/3, 110 00 Praha 1

INTELIGENTNÍ DŮM. Zdeněk Kolář, Viktor Daněk. Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 856/3, 110 00 Praha 1 Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT INTELIGENTNÍ DŮM Zdeněk Kolář, Viktor Daněk Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 856/3, 110 00 Praha

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah. Časový plán Září. Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností Poznámka

Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah. Časový plán Září. Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností Poznámka Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Listopad Přípravná část Třídění předmětů - manipulace s předměty - abstrakce (obrázky) Pojmy - všechno nic - všichni nikdo - velký malý - dlouhý krátký - stejně více méně

Více

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Online: http://www.sclpx.eu/lab1r.php?exp=14 Po několika neúspěšných pokusech se zkumavkou, na jejíž dno jsme umístili do vaty nejprve kovovou kuličku a

Více

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm]

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm] Dvě rovinná zrcadla svírají úhel. Na jedno zrcadlo dopadá světelný paprsek, který leží v rovině kolmé na průsečnici obou zrcadel. Paprsek se odrazí na prvním, potom na druhém zrcadle a vychýlí se od původního

Více

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla 2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla Kde všude se s odrazem světla můžeme setkat? Úhel odrazu je roven úhlu dopadu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu (ta je určena dopadajícím paprskem a

Více

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Přestože jsou sinice a řasy často spojovány, jedná se o zcela rozdílné skupiny. Sinice jsou bakterie, které získaly schopnost fotosyntézy. V jejich buňkách

Více

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR 1. DÁIČNÍ A SIIČNÍ SÍŤ V OKRESE ČR Pro dopravu nákladů, osob a informací jsou nutné podmínky pro její realizaci, jako je kupříkladu vhodná dopravní infrastruktura. V případě pozemní silniční dopravy to

Více

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu AQUAFOLIE - CAORLE V aquaparku vás čeká nový 150 metrů Dlouhý

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Šroubové spoje Šrouby jsou nejčastěji používané strojní součástí a neexistuje snad stroj, kde by se nevyskytovaly. Mimo šroubů jsou u některých šroubových spojů

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit.

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit. Dobíjení baterie při jízdě automobilu. Přebíjení i nedobíjení škodí a zkracuje ţivotnost autobaterie. Dobře seřízená nabíjecí soustava udrţuje autobaterii v nabitém stavu. Při správném dobíjení a průměrných

Více

Školení trenérů 3. třídy (T3)

Školení trenérů 3. třídy (T3) Školení trenérů 3. třídy (T3) Krajský svaz orientačních sportů Olomouckého kraje / Hanácká oblast 4. - 5. 3. 2016 Šternberk Kristýna Skyvová 1 Témata na úvodní zamyšlení 1. Jak a kdy poznáme talent? talent/motivace/vůle

Více

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNÍ A STAVEBNÍ TÁBOR, KOMENSKÉHO 1670 SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obsah 1 Dělitelnost přirozených čísel... 3 2 Obvody a obsahy

Více

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 Úvod Zpráva přibližuje hlavní zjištění z dotazníkového šetření mezi absolventy studijních pobytů a pracovních stáží. Dům zahraniční

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

Atomární látka KOSMOLOGIE. Atomární látka ASTRONOMIE A FYZIKA SVÍTÁNÍ

Atomární látka KOSMOLOGIE. Atomární látka ASTRONOMIE A FYZIKA SVÍTÁNÍ Atomární látka Kvarkové-gluonové plazma zárodečná polévka z kvarků a gluonů, ze které ve vesmíru vznikaly složené částice. Nacházejí-li se kvarky ve vzdálenosti menší než 10 15 m, chovají se jako volné

Více

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny cvičení Dřevěné konstrukce Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny Úvodní poznámky Styčníkové desky s prolisovanými trny se používají pro spojování dřevěných prvků stejné tloušťky v jedné rovině,

Více

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: září 2014 1 / 8

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: září 2014 1 / 8 Vážení čtenáři, dostáváte do rukou další číslo zpravodaje, který vychází v rámci realizace projektu Astronomie a přírodní vědy interaktivní formou na školách Karlovarského kraje v operačním programu Vzdělávání

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět: FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět fyzika navazuje na výuku zejména matematiky, prvouky, vlastivědy a přírodovědy na prvním stupni.

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

6. čakra čakra moudrosti. Informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních.

6. čakra čakra moudrosti. Informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních. 6. čakra čakra moudrosti. Informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních. Šestá čakra je čakrou moudrosti a duchovní síly, zobrazená jako lotos s 96 lístky (2 x 48). Nachází se v oblasti

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Vesmír kolem nás Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, motivaci učit se novým věcem, vytvářet povědomí sounáležitosti s planetou Zemí, sluneční soustavou, se Sluncem a Měsícem, orientovat se

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky.

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky. Říjen Myš Pokud na něco myší ukážeme, e, často se zobrazí krátký popis položky. Pokud například ukážeme na složku Koš na ploše, zobrazí se následující popis: Obsahuje smazané soubory a složky. Takzvaná

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Geometrická optika 1

Geometrická optika 1 Geometrická optika 1 Popis pomocí světelných paprsků těmi se šíří energie a informace, zanedbává vlnové vlastnosti světla světelný paprsek = přímka, podél níž se šíří světlo, jeho energie index lomu (základní

Více

Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí.

Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí. Výtisk číslo: Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí. (srpen 2014) Česká speleologická společnost ZO 5-02 Albeřice Stará Alej 462 542

Více

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A Elektrické měření definice.: Poznávací proces jehož prvořadým cílem je zjištění: výskytu a velikosti (tzv. kvantifikace) měřené veličiny při využívání známých fyzikálních jevů a zákonů. MP - mpérmetr R

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 18. Energie základní pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis

4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis 4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Zeměpis 2 2 1 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Zeměpis RVP ZV. Integruje oblasti Člověk a společnost a Člověk a příroda

Více

KOVANÉ VÝROBKY. svícny držáky a stojany ostatní. www.kb-blok.cz

KOVANÉ VÝROBKY. svícny držáky a stojany ostatní. www.kb-blok.cz svícny držáky a stojany ostatní www.kb-blok.cz Kované výrobky ilustrace název výrobku provedení barevné variace použití Svícny ruční zpracování kovů kovářská černá Držáky a stojany ruční zpracování kovů

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

NÁŠ STÁT. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

NÁŠ STÁT. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_24_CJ3 NÁŠ STÁT Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková NÁŠ STÁT Celý svět je rozdělený na několik států (téměř 200).

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Model dvanáctipulzního usměrňovače

Model dvanáctipulzního usměrňovače Ladislav Mlynařík 1 Model dvanáctipulzního usměrňovače Klíčová slova: primární proud trakčního usměrňovače, vyšší harmonická, usměrňovač, dvanáctipulzní zapojení usměrňovače, model transformátoru 1 Úvod

Více

2.3 ZJEDNODUŠENÍ: POČÍTACÍ DESKY, ABAKUS, LINY

2.3 ZJEDNODUŠENÍ: POČÍTACÍ DESKY, ABAKUS, LINY 2.3 ZJEDNODUŠENÍ: POČÍTACÍ DESKY, ABAKUS, LINY V předchozí části jsme viděli, jak staří Egypťané počítali v nepoziční číselné soustavě. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak postup výrazně zjednodušit,

Více

Nitro a vývoj hvězd Miroslav Brož, Hvězdárna a planetáriu m Hradec Králové, AÚ MFF UK, 7. 2. 2009

Nitro a vývoj hvězd Miroslav Brož, Hvězdárna a planetáriu m Hradec Králové, AÚ MFF UK, 7. 2. 2009 Nitro a vývoj hvězd Miroslav Brož, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, AÚ MFF UK, 7. 2. 2009 Spektrum Slunce hvězda je neprůhledná, spektrum vzniká v tenké fotosféře Bývalé hypotézy o zdroji energie

Více

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót KÓTOVÁNÍ Kótování jednoznačné určení rozměrů a umístění všech tvarových podrobností

Více

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Každou středu ho můžete potkat, jak křižuje lesy v okolí Prahy na horském kole. Rozhovor odhaluje nepříliš známou tvář ředitele mbank ČR a SR Romana

Více

Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru

Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru 1 Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru Induktory energii ukládají, zatímco transformátory energii p em ují. To je základní rozdíl. Magnetická jádra induktor a vysokofrekven ních transformátor

Více

Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku

Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku Zřízení datové schránky Právnické osobě, která není zapsána v obchodním rejstříku, zřídí ministerstvo datovou schránku právnické

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

Metodický list: Spustit v aplikaci MS Office PowerPoint. Prezentaci je vhodné doplnit výkladem.

Metodický list: Spustit v aplikaci MS Office PowerPoint. Prezentaci je vhodné doplnit výkladem. Název materiálu: Elektromagnetické záření 2 Jméno autora: Mgr. Magda Zemánková Materiál byl vytvořen v období: 2. pololetí šk. roku 2010/2011 Materiál je určen pro ročník: 9. Vzdělávací oblast: Fyzika

Více

KVALITA BOBBIN Pro lepší kvalitu šití!

KVALITA BOBBIN Pro lepší kvalitu šití! 1 Katalog příslušenství BOBBIN pro šicí stroj Lizard 4228 a 4222 Správným použitím přítlačné patky a příslušenství si nejen usnadníte práci, ale dosáhnete mnohem krásnějších výsledků. Kromě toho si méně

Více

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové Článek I Název a sídlo 1. Název Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové (dále jen DTJ) 2. Sídlo DTJ je Hradec Králové, Labské

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

- 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis. Ročník: 6. Mezipředmětové vztahy. Výstup Učivo Průřezová témata.

- 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis. Ročník: 6. Mezipředmětové vztahy. Výstup Učivo Průřezová témata. - 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata objasní postavení Slunce ve vesmíru a popíše planetární systém a tělesa sluneční soustavy

Více

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno:

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno: Zadání projektu Optické jevy Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 9. 5. Vlastní práce 4 vyučovací hodiny do 22. 5. Prezentace 24.5. Test a odevzdání portfólií ke kontrole

Více

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE K L U B Č E S K Ý C H T U R I S T Ů M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE Učební texty pro značkaře 2001 Tyto učební texty jsou určeny členům KČT pracujícím ve značkařských složkách. Ve smyslu

Více

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam bude průběžně doplňován U každého pokusu je uvedeno číslo přednášky, ve které s největší pravděpodobností pokus

Více