Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice"

Transkript

1 Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice Vlasta Rehnová Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Petr Zámečník

2 Kritéria výběru metod zařazených do výzkumu 1. Aktuální dosažitelnost v České republice se zabezpečenou licencí autorských práv. 2. Dostatečná frekvence používání těchto metod dopravními psychology. 3. Pokrytí potřebné struktury 4. Alternativní metody 5. Standardizované metody, které jsou zaměřeny na zjištění výše uvedených vlastností představujících riziko pro bezpečné dopravní chování. Využití výsledků anket, které proběhly v květnu rok u 2010 a v květnu roku 2013 na seminářích Asociace dopravních psychologů

3 Struktura dopravněpsychologického vyšetření 1) Anamnestické údaje (zjištění symptomů, které představují riziko vzhledem k adaptivnímu chováním v dopravě) 2) Anamnestické údaje vztahující se k řidičské praxi 3) Psychická výkonnost z hlediska kvantity a kvality: - intelekt, - pozornost (koncentrace, distribuce, rozsah), - senzomotorická reaktivita a koordinace (rychlost a přesnost senzomotorických reakcí na série vizuálních, případně akustických podnětů v situaci časové tísně), - rozhodování (rychlost a spolehlivost v časové zátěži), - paměť, 4) Struktura a dynamika osobnosti: - emocionální labilita, impulzivita - problematicky zvládaná agresivita - tendence k riskování a neadekvátní percepce rizika - soutěživost, - nedostatek sebekritiky, - odolnost vůči zátěži, - neurotická nebo psychotická symptomatika a symptomaika poruch osobnosti 5) Individuální rozhovor s klientem 6) Zhodnocení výsledků metod, anamnestických údajů a poznatků z rozhovoru a objektivních dat, 7) Formulace závěru dopravněpsychologického vyšetření, vystavení písemného posudku.

4 Výběr metod pro výzkum

5 Anamnestický dotazník 1) Základní anamnestické údaje: zjištění symptomů, které představují riziko vzhledem k adaptivnímu chováním v dopravě 2) Anamnestické údaje vztahující se k řidičské praxi: - Délka a kvalita řidičské praxe, - bodové konto, - dopravní nehody, přestupky (EKŘ) Pro potřeby výzkumu byl vytvořen Dotazník pro řidiče Anamnestický dotazník přílohou

6 Výkonové testy - intelekt VMT Vídeňský maticový test Autor:A.K.Forman. české vydání upravil J.Klose,D.Černochová, P.Král, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2002 jednodimenzionální inteligenční test, založený na koncepci g faktoru. AMT Adaptivní matricový test Autoři:L.F.Hornke,S.Etzel,K.Rettig Vydavatel: Schuhfried, 1999 ověření obecné inteligence ve smyslu usuzování. Proband vybírá z 8 možností řešení, obtížnost položek je přizpůsobena výkonnosti probanda. Pro dopravněpsychologické vyšetření je doporučována forma S11 z Expertního dopravního systému.

7 Výkonové testy pozornost - koncentrace, distribuce, rozsah D2 Autoři:R. Brickenkamp, E. Zillmer, české vydání upravil E.Balcar, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2000). Škrtací test ke zjištění vizuální pozornosti. Vyžaduje rychlé a jisté rozhodování při rozlišení podobných detailů. Verze tužka-papír, počítačová verze Bourdonův test Slovenské vydání upravili Kuruc,Senka,Čečer, Vydavatel: Psychodiagnostika, 1992 Škrtací test sleduje záměrně koncentrovanou pozornost, přesnost percepce a psychomotorické tempo. Ve verzi tužka-papír existuje kroužková a čtverečková forma. Počítačová verze je k dispozici u firem Psychosoft a Vilis M.I.C.

8 Výkonové testy pozornost - koncentrace, distribuce, rozsah CompACT-Co Autoři:.Prieler,J.Hochwimmer,K Gruber. České vydání upravila D.Černochová, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2011 PC administrace, poskytuje informaci o výkonu pozornosti při jednoduchých úlohách porovnávání počtu obrazců. Test má tři formy. V tomto výzkumu byla administrována třetí forma testu ( zjištění kvantitativní a kvalitativní složky výkonu ). CompACT-SR Autoři:J.Prieler,J.Hochwimmer,K Gruber. České vydání upravila D.Černochová, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2011 PC administrace, měří jednoduché reakční časy v rozsahu milisekund, schopnost k aktivaci pozornosti a selektivní pozornost. Metoda zahrnuje celkem pět testových forem.

9 Výkonové testy - paměť IST (subtest Paměť) Test IST-2000R Autoři:R.Amthauer, B.Brocke, D.Liepmann a A.Beauducel, české vydání upravila A.Plháková, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum,2005 Konstruován jako test obecné inteligence. Přiřazen je subtest paměti a znalostí. V rámci tohoto výzkumu byl použit pouze subtest pro vštípení a znovupoznání slov a obrazců, pro zjištění krátkodobé paměti pro verbální a nonverbální materiál.

10 Rychlost a přesnost senzomotorických reakcí na série vizuálních, případně akustických podnětů v situaci časové tísně Determinační test Vydavatel: GETA, Psychosoft, Vilis M.I.C., Schuhfried Zjišťování pozornosti a reakční doby. Úkolem probanda je rychle a přesně reagovat na jednoduché vizuální a akustické podněty stisknutím odpovídajícího tlačítka nebo pedálu při spontánním tempu nebo v situaci časových limitů. U jednotlivých firem, které test vydávají, je test sestaven v různé formě. Liší se pořadí položek a spontánního a vnuceného tempa. Firma Schuhfried nabízí determinační test v 16 formách, část z nich je určena pro výzkum. Pro vyšetření způsobilosti k řízení vozidla je doporučena forma S1, která využívá adaptivní algoritmus.

11 Rozhodování (rychlost a spolehlivost v časové zátěži) Test rozhodování a pozornosti (původní značka AKP) V 60.letech minulého století používán v Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze, kolektiv pracovníků pod vedením Jaroslava Tůmy Metodu dále rozpracoval Karel Vacíř. České vydání upravily D.Černochová a A. Rudá Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, v tisku PC administrace Měří rychlost a správnost reakce ve složitějších vizuálních situacích. Vyhodnocení: reakční doba (průměrná doba reakce na 30 podnětových situací), korigovanou reakční dobu (reakční doba korigovaná počtem chyb), počet chybných reakcí index preference (preference kvality nebo rychlosti výkonu).

12 Rozhodování (rychlost a spolehlivost v časové zátěži) ATAVT - Autor:G.Schuhfried Vydavatel: Schufried, 2008 PC administrace Ověřuje schopnost vizuální orientace a rychlost postřehu. Na monitoru je po velmi krátkou dobu prezentována fotografie dopravní situace. Po expozici má proband vybrat z pěti nabízených objektů (např. chodec, dopravní značka, auto, atd.), které se v dané situaci vyskytovaly. Jednotlivé položky testu jsou prezentovány adaptivním způsobem. Pro vyšetření způsobilosti k řízení vozidla je doporučena forma S11.

13 Osobnostní metody Z osobnostních vlastností je požadováno posouzení: soutěživost sebehodnocení sebekritika ovládání agresivity, impulzivnosti ovlivnitelnosti zralost psychické odolnost schopnost posouzení rizika neurotické a psychotické symptomatiky, symptomatiky poruch osobnosti

14 Osobnostní metody PSSI Autoři:J.Kuhl, M.Kazen. České vydání upravil J.Švancara, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2002, verze PC i tužka -papír 140 položek, které tvoří 14 škál.

15 Osobnostní metody NEO-PI-3 Autoři: NEO-PI-R: P.T.Costa, R.R.Mc Craee. České vydání upravila M.Hřebíčková, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum,2004, PC i tužka-papír Patří do skupiny dotazníků vycházejících z koncepce Big Five. Obsahuje 240 položek, hodnocení na pětistupňové škále Popisuje 5 široce pojatých dimenzí osobnosti a 30 dílčích charakteristik: Souhrnně: Rizikoví řidiči jsou méně rozvážní, méně kooperativní, více vyhledávají vzrušení, méně se ovládají a přikládají menší váhu povinnostem a závazkům.

16 Osobnostní metody IHAVEZ Tento 300 položkový dotazník Autor: O.Mikšík, Vydavatel: Psychodiagnostika,1992 předchůdce dotazníku SPARO. 300 položek, odpověď souhlasím-nesouhlasím Úprava - nahrazeny některé položky, které prokazovaly nízké sycení příslušné škály. Je konstruován pro zjištění struktury psychické variabilnosti osobnosti, která je diagnostikována ve stejných škálách jako SPARO. Nízký počet sesbíraných výsledků, použití je však velmi rozšířeno

17 Osobnostní metody SPARO Autor: O.Mikšík, Vydavatel: Psychodiagnostika, 2004 přepracovaná verze metody IHAVEZ Obsahuje 300 tvrzení, odpověď souhlas nebo nesouhlas Lze sestavit 4 typy osobnosti pomocí dimenzí zjišťujících kognitivní a emocionální variabilitu, adaptabilitu, psychickou vzrušivost a motorickou hybnost.

18 Osobnostní metody Test ruky Autoři: B.Bricklin,Z.Piotrowski,E.E.Wagner, manuál k testu ruky vyšel v roce 1962, Českou verzi připravil Z.Altman, Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum,2015) Test patří do skupiny apercepčních projektivních metod Je považován především za metodu zjišťování agresivního chování. Vyhodnocení skórováním do dimenzí: interpersonální (sociálně pozitivní a sociálně negativní vztahy) enviromentální (postoje k neosobnímu světu), maladjustace (subjektivní obtíže) stažení se (bizardní odpovědi, varovné) Interpretace odpovědí vyžaduje zaškolení, zkušenosti

19 Shrnutí Osobnostní metody Vykazují diskriminační potenciál Rovnocenné vzájemné zastoupení metod pro profesionály SPARO IHAVEZ NEO-PI-3 Pro problémové řidiče (12 b., zákaz řízení) vhodné doplnění PSSI Test ruky (náročnější vyhodnocení)

20 Dostupné parametry uvedených metod Podrobné výsledky, komentáře a doporučení budou uvedeny v publikaci Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničních motorových vozidel Metody pro dopravně psychologické vyšetření Vydavatel: Hogrefe-Testcentrum, 2016 Normy zpracované na základě výzkumného vzorku Aktualizace norem U vybraných metod diskriminační charakteristiky (rizikoví x nerizikoví řidiči) Vzor anamnestického dotazníku Doporučená struktura rozhovoru Vzor posudku

21 Sestavení testové baterie - Naplnění potřebné struktury - Charakter posouzení (volba osobnostního dotazníku) - Stávající vybavení pracoviště - Volba PC verze (nepotvrzené obavy z obtížnosti pro seniory)

22 Děkujeme za pozornost Kolektiv autorů

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2.

Více

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2. Výběr metod

Více

Dopravní vzdělávací institut. Způsoby a metody. posuzování psychické způsobilosti strojvedoucích. Mgr. Radoslava Růžičková PhDr.

Dopravní vzdělávací institut. Způsoby a metody. posuzování psychické způsobilosti strojvedoucích. Mgr. Radoslava Růžičková PhDr. posuzování psychické způsobilosti strojvedoucích Způsoby a metody Mgr. Radoslava Růžičková PhDr. Jiří Popelka 1 OBSAH Centrum psychologických služeb Průběh posuzování psychické způsobilosti u železničních

Více

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2. Výběr metod

Více

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní:

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní: Strana 1626 Sbírka zákonů č. 75 / 2016 75 VYHLÁŠKA ze dne 9. března 2016, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších

Více

Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření

Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Informace

Více

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521 ASPEKTY IDENTIFIKACE MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ V PŘEDŠKOLNÍM VĚKU Z POHLEDU PSYCHOLOGICKÉHO A PEDAGOGICKÉHO PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. předsedkyně Centra nadání www.centrumnadani.cz e-mail: jitka.fortikova@centrumnadani.cz

Více

Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů

Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů Mgr. Dominika Motyková Pracoviště dopravní psychologie, Brno dopravnipsycholozka@seznam.cz www.dopravnipsycholozka.cz Tel.: 731 598 506 Olomouc, 13. 11.

Více

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel - 2015 Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu

Více

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Vlasta Rehnová* Matúš Šucha** Centrum dopravního výzkumu, Praha* Katedra psychologie Filozofické fakulty, Univerzita Palackého Olomouc** vlasta.rehnova@cdv.cz,

Více

ŘIDIČ SE PTÁ - DOPRAVNÍ PSYCHOLOG ODPOVÍDÁ

ŘIDIČ SE PTÁ - DOPRAVNÍ PSYCHOLOG ODPOVÍDÁ ŘIDIČ SE PTÁ - DOPRAVNÍ PSYCHOLOG ODPOVÍDÁ Pro koho je dopravně psychologické vyšetření povinné? Od poloviny šedesátých let minulého století se v naší republice, podobně jako v motoristicky vyspělých státech

Více

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika 1.2 Motorické testy - obecná charakteristika Test používáme ve významu zkouška. Jedná se o vědecky podloženou zkoušku, jejímž cílem je dosáhnout kvantitativního výsledku. Testování znamená: 1. Provedení

Více

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel - 2015

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel - 2015 Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení vozidel - 2015 Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu

Více

METODIKA PRO POSUZOVÁNÍ PSYCHICKÉ ZPŮSOBILOSTI K ŘÍZENÍ SILNIČNÍCH MOTOROVÝCH VOZIDEL 2015

METODIKA PRO POSUZOVÁNÍ PSYCHICKÉ ZPŮSOBILOSTI K ŘÍZENÍ SILNIČNÍCH MOTOROVÝCH VOZIDEL 2015 METODIKA PRO POSUZOVÁNÍ PSYCHICKÉ ZPŮSOBILOSTI K ŘÍZENÍ SILNIČNÍCH MOTOROVÝCH VOZIDEL 2015 Matúš Šucha Vlasta Rehnová Lenka Šrámková Dana Černochová Petr Zámečník FILOZOFICKÉ FAKULTY UP 3 METODIKA PRO

Více

DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením

DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením Autor: Milan Valenta a kolektiv Univerzita Palackého Katalog SPC pro MP Cíl: utvořit čtyřstupňovou diagnostickou klasifikaci, využitelnou i ve školství,

Více

Přehled statistického zpracování dat. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Přehled statistického zpracování dat. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Přehled statistického zpracování dat Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Stanovení kritéria validity Reference zaměstnavatelů / nadřízených Dopravní nehody, přestupky,

Více

Dopravně psychologické vyšetření

Dopravně psychologické vyšetření Dopravně psychologické vyšetření Voláková D. 14.9.2013, 17.9.2013 Congress centre PRIMAVERA Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností

Více

Vídeňský testový systém katalog testů

Vídeňský testový systém katalog testů Vídeňský testový systém katalog testů Oblasti využití VTS Klinická psychologie a neuropsychologie Psychologie práce, Řízení lidských zdrojů Sportovní psychologie Dopravní psychologie Silniční doprava Letecká

Více

Profese řidiče a specifika posuzování psychické způsobilosti k řízení u profesionálních řidičů

Profese řidiče a specifika posuzování psychické způsobilosti k řízení u profesionálních řidičů Tento obrázek nyní nelze zobrazit. Asociace dopravních psychologů ČR Profese řidiče a specifika posuzování psychické způsobilosti k řízení u profesionálních řidičů PhDr. Vlasta Rehnová vlasta.rehnova@seznam.cz

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Koncepce školního poradenského střediska: pedagogicko psychologické poradenství RaDoSt (Rada dostupná studentům) 8-HP01-028/REV0 Strana 1 (celkem14) Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

Více

Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření

Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření Příloha Transport magazínu Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření Akreditovaní psychologové 2012 3 Dopravně psychologické vyšetření ( 87a, zákona 361/2000 Sb. v platném znění) Dopravně psychologickému

Více

www.testcentrum.cz Nabídce ve slovenském jazyce je opět věnována samostatná kapitola.

www.testcentrum.cz Nabídce ve slovenském jazyce je opět věnována samostatná kapitola. Hogrefe Testcentrum je společně s předními evropskými vydavateli psychodiagnostických metod členem skupiny HOGREFE, v Čechách a na Slovensku působí od roku 2000. V současnosti tvoří skupinu HOGREFE již

Více

Seznámit účastníky se základními principy bezpečnosti práce. Cíl výukový: Návod pro práci s dospělými, jak předávat informace o BOZP.

Seznámit účastníky se základními principy bezpečnosti práce. Cíl výukový: Návod pro práci s dospělými, jak předávat informace o BOZP. Název lekce: Bezpečnost práce /1L/ Seznámit účastníky se základními principy bezpečnosti práce Návod pro práci s dospělými, jak předávat informace o BOZP Technické zabezpečení: Zpětný projektor, počítač,

Více

Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů

Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů Akreditovaný dopravní psycholog PhDr. Jitka Šebová Šafaříková 11/27/15 V.Dopravně psychologický seminář 13.11.2015 Olomouc 1 Krátké představení psychologa

Více

Mladí řidiči psychologické charakteristiky

Mladí řidiči psychologické charakteristiky Mladí řidiči psychologické charakteristiky PhDr. Vlasta Rehnová Asociace dopravních psychologů ČR vlasta.rehnova@seznam.cz Dopravní chování Styl řízení mladších řidičů charakterizuje nižší odpovědnost

Více

ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ. Sdružení pro dopravní telematiku

ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ. Sdružení pro dopravní telematiku ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ Sdružení pro dopravní telematiku ORGANIZACE PRO TVORBU NOREM Normotvorné organizace z pohledu autonomních

Více

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách Příloha č. 1 SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Níže uvedené obsahy jednotlivých kurzů jsou pouze orientační, zadavatel umožňuje cíle kurzu naplnit i jiným obdobným obsahem kurzů dle akreditace uchazečů.

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody. PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody. PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání

Více

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY. PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY. PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014 DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ TŘÍDY PaedDr. Vladimír Šik FUTURUM - 2014 Základní otázky při poznávání skupiny A: obecně o žácích - Koho mám před sebou? - Jaký je? - Co dává a co potřebuje? B: obecně o projevech (názory,

Více

TIM - Test pro Identifikaci nadaných žáků v Matematice Kreativita při řešení matematických úloh

TIM - Test pro Identifikaci nadaných žáků v Matematice Kreativita při řešení matematických úloh TIM - Test pro Identifikaci nadaných žáků v Matematice Kreativita při řešení matematických úloh Hynek Cígler, Michal Jabůrek, Dana Juhová, Šárka Portešová, Ondřej Straka Katedra psychologie, Fakulta sociálních

Více

Název metody Hlavní zaměření

Název metody Hlavní zaměření Název metody Dotazník typologie osobnosti GPOP Eysenckův osobnostní dotazník EPQ-R Hlavní zaměření Dotazník rozlišuje mezi 16 typy osobnosti dle typologie vycházející z teorie Carla Gustava Junga. Podrobně

Více

Poskytová ní poradenských služ eb:

Poskytová ní poradenských služ eb: Poskytová ní poradenských služ eb: Poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních jsou poskytovány dětem, žá kům, studentům, jejich zákonným zástupcům, školám a školským zařízením podle

Více

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie 1. a) Prehistorie a vznik klinické psychologie (jeji filosofické

Více

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28)

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) 2015/2016 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika školy 3. Cíle preventivního

Více

Relační databáze a povaha dat

Relační databáze a povaha dat Relační databáze a povaha dat Roman Bartoš Copyright istudium, 2005, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení

Více

Alkohol a řízení. Mgr. Lenka Vaňková

Alkohol a řízení. Mgr. Lenka Vaňková Alkohol a řízení Mgr. Lenka Vaňková Užívání alkoholu v ČR Problém s alkoholem udává 25% mužů a 10% žen (www.alkoholik.cz) Statistiky z března roku 2010 udávají 550 000 závislých na alkoholu (Nešpor, 2011)

Více

Otázka: Psychické jevy osobnosti. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Psychické jevy osobnosti

Otázka: Psychické jevy osobnosti. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Psychické jevy osobnosti Otázka: Psychické jevy osobnosti Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla Psychické jevy osobnosti navzájem spojeny a působí jako celek jsou funkcí mozku vliv společnosti a výchovy některé se

Více

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti 60/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. února 2006 o postupu při zjišťování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení

Více

Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš

Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš Právní aspekty rehabilitačních programů Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš Charakteristika řešené materie Rehabilitační programy ve smyslu projektu Snižování recidivy

Více

ADOLESCENCE A DOSPĚLOST

ADOLESCENCE A DOSPĚLOST ADOLESCENCE A DOSPĚLOST TESTY INTELIGENCE WISC-III (WECHSLER, česká úprava KREJČÍŘOVÁ, BOSCHEK, DAN, Testcentrum, 2002) Věkové určení: 6 17 let Čas potřebný k administraci: 50 70 minut, při použití doplňkových

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost Samohodnocení programu RC - Lach-Ner, s.r.o. 20. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu Metrolog (kód: 39-007-R) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Speciální a interdisciplinární obory (kód: 39) Týká se povolání: Metrolog Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 6 Odborná

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

KVALITA OČIMA PACIENTŮ Liberecký kraj 2011 1.díl

KVALITA OČIMA PACIENTŮ Liberecký kraj 2011 1.díl KVALITA OČIMA PACIENTŮ Liberecký kraj 2011 1.díl Měření kvality zdravotní lůžkové v nemocnicích Libereckého kraje Prosinec 2011/ Závěrečná zpráva / Řešitel projektu: RNDr. Tomáš Raiter / www.hodnoceni-nemocnic.cz

Více

JAK ZVÝŠIT OBRAT E-SHOPU O 20%?

JAK ZVÝŠIT OBRAT E-SHOPU O 20%? JAK ZVÝŠIT OBRAT E-SHOPU O 20%? mission possible with recommendation engine TOMÁŠ SEDLÁČEK Country manager, Gemius s.r.o. MARTIN SÝKORA Marketing manager, 4home a.s. Část 1 Představení Gemius o nás Globální

Více

OŠETŘOVATELSKÝ PROCES Sestra má mít vrozenou inteligenci, charisma, má pomáhat všem potřebným, je profesionálně empatická, teoreticky i prakticky zdatná, v praxi tvořivá, rychlá a spolehlivá v rozhodování,

Více

Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh

Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh Účinnost od 01.01.2012 Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh 1. Odbor vnitřních věcí: zajišťuje právní sluţby pro potřeby města, spolupracuje při vydávání obecně závazných vyhlášek města,

Více

č.j. 1730/2010/ZŠ a MŠ s účinností od 1.9.2010 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Obsah:

č.j. 1730/2010/ZŠ a MŠ s účinností od 1.9.2010 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Obsah: č.j. 1730/2010/ZŠ a MŠ s účinností od 1.9.2010 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Obsah: I. Všeobecná část 1. Vymezení účelu 2. Předmět činnosti školy 3. Pracovníci

Více

BENEFITY A ÚSKALÍ MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ. Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 RNDr. Tomáš Raiter

BENEFITY A ÚSKALÍ MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ. Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 RNDr. Tomáš Raiter BENEFITY A ÚSKALÍ MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 RNDr. Tomáš Raiter Obsah příspěvku: Filozofie metody Metodické poznámky Informace o výzkumu

Více

ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná

ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná ADHD vysvětlení pojmu Jedná se o poruchu s deficitem pozornosti, zvýšenou aktivitou a impulzivitou dítěte Děti

Více

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ A JEHO KONCEPCE

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ A JEHO KONCEPCE ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ A JEHO KONCEPCE Základní škola Hostivař Kozinova 1000, Praha 10, 102 00, Tel. 271 750 630 Školní poradenské pracoviště (dále ŠPP) je zřízeno k zajištění a realizaci výchovně

Více

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR PhDr. Jan Šplíchal Klinika RHB lékařství VFN a 1. LF UK Praha Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR jan.splichal@lf1.cuni.cz, 224 968 477 Zdravotnická

Více

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace Domov pro seniory Tovačov příspěvková organizace Vzdělávací plán organizace 2013-2016 Obsah str. 3 str. 3 1. Základní údaje o organizaci 2. Současný stav a struktura pracovníků str. 4 2.1 ekonomicko-provozní

Více

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku Mgr. Alena Bára Doležalová OBSAH I. ÚVOD 1. Vstup dítěte do školy 3 2. Školní zralost a připravenost 4 3. Pedagogická

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2014/2015 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Úvod Záměr vytvořit metodické zázemí

Více

Aktuální otázky psychologického testování v ČR

Aktuální otázky psychologického testování v ČR Aktuální otázky psychologického testování v ČR Tomáš Urbánek Psychologický ústav AV ČR, v.v.i. tour@psu.cas.cz Kvalita psychodiagnostických metod Nikoli: věc názoru Ale: hodnocení na základě argumentů

Více

Profil absolventa školního vzdělávacího programu

Profil absolventa školního vzdělávacího programu Pekař Profil absolventa školního vzdělávacího programu Název školy: Střední škola potravinářství a služeb Pardubice Adresa školy: Zřizovatel: nám. Republiky 116, 531 14 Pardubice Pardubický kraj Název

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD Příloha č. 1

ŠKOLNÍ ŘÁD Příloha č. 1 ŠKOLNÍ ŘÁD Příloha č. 1 Ředitel Základní školy, Liberec, Broumovská 847/7 v souladu se zněním zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon),

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro prevenci rizikových forem chování školní rok 2015/2016 Vzdělávací institut INTEGRA BRNOgymnázium, základní škola a mateřská škola s.r.o., Brno, Rašelinová 11, 628 00 Vypracovala:

Více

Název IČO Dopravní zdravotnictví a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Dopravní zdravotnictví a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 5 9 0 3 6 5 9 IČZ smluvního ZZ 0 2 3 8 5 0 0 0 Číslo smlouvy 0 A 0 2 V 3 8 5 Název IČO Dopravní zdravotnictví a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-12 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Metody sociálního výzkumu. Kombinované studium ZS 2009

Metody sociálního výzkumu. Kombinované studium ZS 2009 Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009 Sylabus kurzu: A: Smysl sociálního výzkumu Způsoby poznávání sociální reality, specifikum vědeckého přístupu, úloha objektivity a nezaujatosti badatele.

Více

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty;

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty; 1. ERGONOMIE Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti, kterou lze souhrnně označit

Více

Vlastní hodnocení školy

Vlastní hodnocení školy Základní škola a Mateřská škola Milešovice, okres Vyškov, příspěvková organizace, Milešovice 112, 683 54 p. Otnice, tel.: 544 240 013, e-mail: zs.milesovice@seznam.cz Vlastní hodnocení školy Školní rok

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA ZE ZAJIŠTĚNÍ TERÉNNÍ FÁZE SBĚRU DAT SOCIOLOGICKÉHO ŠETŘENÍ TŘÍDNÍ STRUKTURA A SOCIÁLNÍ MOBILITA 1989-2009.

TECHNICKÁ ZPRÁVA ZE ZAJIŠTĚNÍ TERÉNNÍ FÁZE SBĚRU DAT SOCIOLOGICKÉHO ŠETŘENÍ TŘÍDNÍ STRUKTURA A SOCIÁLNÍ MOBILITA 1989-2009. MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA ZE ZAJIŠTĚNÍ TERÉNNÍ FÁZE SBĚRU DAT SOCIOLOGICKÉHO ŠETŘENÍ TŘÍDNÍ STRUKTURA A SOCIÁLNÍ MOBILITA 1989-2009. VYPRACOVÁNO PRO: Masarykovu univerzitu

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

30.1.2012. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?/ Kulatý stůl. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117.

30.1.2012. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?/ Kulatý stůl. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?

Více

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle)

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Školní rok 2014-2015 Hlavní cíle: - prosazování zdravého životního stylu dětí a potažmo jejich rodin - rozvíjení protidrogových postojů

Více

Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu. Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno

Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu. Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno (Schönborn, 2008) Struktura herního výkonu v tenisu Analýzy časových, prostorových,

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Komunitní plánování sociálních služeb na území ORP Projekt komunitního plánování sociálních služeb je realizován od června 2013 do května 2015. Realizátorem

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY II. Q 2011

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY II. Q 2011 Informace o stavu bodového systému v České republice II. Q 2011 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 2 Bodované přestupky a trestné činy podle jednotlivých zákonů...

Více

MZ 2016 zkoušky a předměty

MZ 2016 zkoušky a předměty MZ 2016 zkoušky a předměty Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura je povinným zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Maturitní zkouška z českého jazyka a literatury je zkouškou

Více

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA 60/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. února 2006 o postupu při zjišťování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení

Více

Individuální projekty IGA na AF MENDELU z pohledu úspěšného řešitele

Individuální projekty IGA na AF MENDELU z pohledu úspěšného řešitele Individuální projekty IGA na AF MENDELU z pohledu úspěšného řešitele SEMINÁŘ A WORKSHOP Podávání a realizace projektů IGA na AF MENDELU, 1. 10. 2012 Projekt OP VK: Excelence doktorského studia na AF MENDELU

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Bc. Natalija Lichnovská 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Vyhodnocení

Více

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 OBSAH Úvod: Cíl a pojetí této učebnice 11 Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 1. Pět zastavení na cestě ke vzniku vědecké psychologie 21 1.1 Zastavení prvé - důraz na duši 21

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Náchod, Komenského

Více

PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE TESTY SPECIÁLNÍCH SCHOPNOSTÍ A ZNALOSTÍ

PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE TESTY SPECIÁLNÍCH SCHOPNOSTÍ A ZNALOSTÍ PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE SON - R (P. J. Tellegen, J. A. Laros, D. Heider, Testcentrum) Věkové určení: 2;5 7 let Čas potřebný k administraci: 50 60 minut Aktuálnost nástroje: Popis testu: Je to

Více

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Stati a zprávy z výzkumu HUDBA TĚLA - ČESKÁ MUZIKOTERAPEUTICKÁ METODIKA* (1. díl) Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Anotace: První díl článku popisuje základní koncepci české muzikoterapeutické metodiky

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát OSTRAVA Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna II, Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1/2656 Kpt. Vajdy 1, 700 30 Ostrava - Zábřeh Identifikátor pedagogicko-psychologické

Více

Nový katalog prací. Ing. Tereza HAVELKOVÁ

Nový katalog prací. Ing. Tereza HAVELKOVÁ Nový katalog prací Ing. Tereza HAVELKOVÁ Ačkoliv současná velmi vzrušená atmosféra, pramenící z nedávno schváleného návrhu na komplexní změnu odměňování v platové sféře, zastiňuje jiné právní předpisy

Více

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti,

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 30 Rozeslána dne 14. března 2016 Cena Kč 59, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 30 Rozeslána dne 14. března 2016 Cena Kč 59, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 30 Rozeslána dne 14. března 2016 Cena Kč 59, O B S A H : 75. Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 31/2001 Sb., o řidičských

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Jarmila Mocová Město Mšeno, náměstí Míru 1, 277 35 Mšeno ŠÚ Mělník, Tyršova 105, 276 01 Mělník

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Jarmila Mocová Město Mšeno, náměstí Míru 1, 277 35 Mšeno ŠÚ Mělník, Tyršova 105, 276 01 Mělník Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 035 099/99-1032 Signatura: vc3as109 Oblastní pracoviště č. 2 Střední Čechy Okresní pracoviště: Mělník INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola Havlíčkova 273 277

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Pardubice Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna, Pardubice-Polabiny, Družby 334 Družby 334, 530 09 Pardubice-Polabiny Identifikátor: 600 034 003 Termín konání

Více

Trendy ve vývoji aplikované diagnostiky

Trendy ve vývoji aplikované diagnostiky Trendy ve vývoji aplikované diagnostiky PhDr. Martin Seitl, Ph.D. 24. 25. 5. 2017 Analýza: stará dobrá praxe s otazníkem IST KRESBA POSTAVY ROR 16PF ROR DRČ IHAVEZ ČÍSELNÝ ČTVEREC DOPEN FIRO-B TIP FREIBURSKÝ

Více

Statické zdroje pro zkušebnictví cesta k úsporám elektřiny

Statické zdroje pro zkušebnictví cesta k úsporám elektřiny Statické zdroje pro zkušebnictví cesta k úsporám elektřiny Dr. Ing. Tomáš Bůbela ELCOM, a.s. Zdroje ve zkušebnictví Rotační zdroje, soustrojí, rotační měniče: stále ještě nejčastěji používané napájecí

Více

3 Pedagogická diagnostika

3 Pedagogická diagnostika 3 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika je speciální pedagogická disciplína, která se zabývá objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnitřních a vnějších podmínek i průběhu a výsledků

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 S účinností od 1.9.2014 Základní údaje Název a adresa školy : Základní škola pro zrakově postižené Nám. Míru 19, 120 00 Praha 2 Ředitelka školy:

Více

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016

KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 KONCEPCE PREVENCE KRIMINALITY KRAJE VYSOČINA na léta 2013-2016 1 Koncepce prevence kriminality Kraje Vysočina na léta 2013 až 2016 1. Východiska Koncepce je navržena na základě: Strategie prevence kriminality

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích projektu Šance pro samostatnost

Závěrečná zpráva o výsledcích projektu Šance pro samostatnost Závěrečná zpráva o výsledcích projektu Šance pro samostatnost Název projektu: Šance pro samostatnost Registrační číslo: CZ.1.04/2.1.00/13.00089 Rozpočet: 45 472 600,- Kč Doba realizace: 01.05.2011-30.04.2014

Více

Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU

Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU PŘÍLOHA č. 1 USNESENÍ: 1. Článek 14 organizačního řádu zní takto: Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU Zabezpečuje služby a zázemí pro potřeby činnosti jednotlivých orgánů města a jeho volených představitelů.

Více

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006 III. Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán říjen 2006-1- 1. ÚVOD... 3 1.1. Poslání a zásady činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů...

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Nová Paka

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Nová Paka Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Nová Paka Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010 Metodický pokyn evaluace komunikačních plánů OP 2007-2010 červenec 2010 Zpracoval: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a společnost HOPE-E.S., v.o.s., divize EUservis.cz - 1/35 Metodický pokyn evaluace komunikačních

Více