Zlepší pro podnikání. fotovoltaické energetiky. lní volby Praha, 7. října 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zlepší pro podnikání. fotovoltaické energetiky. lní volby 2010. Praha, 7. října 2010"

Transkript

1 Zlepší šíme podmínky pro podnikání Řešení dopadů rozvoje fotovoltaické energetiky Senátn tní a komunáln lní volby 2010

2 Nová pracovní místa vytváří podnikatelský sektor Obnovení ekonomického růstu je klíčovou podmínkou pro další rozvoj české společnosti. Ekonomické oživení přinese nová trvalá pracovní místa, která budou vznikat především v podnikatelském sektoru. Úlohou státu je vytvářet rovné podmínky pro podnikání, snižovat regulaci a administrativní zátěž podnikatelů. To jsou faktory, kterými může stát aktivně podpořit oživení ekonomiky a zvýšit zaměstnanost.

3 Omezení byrokracie uvolní ruce podnikatelům Finanční hodnota administrativní zátěže podnikatelů byla v roce 2005 vyčíslena na 86,4 mld. Kč za rok. Celkem bylo identifikováno 2168 informačních povinností definovaných v 245 právních předpisech. Systematické snižování státní regulace a administrativní zátěže bude firmy motivovat k rozvoji, a tím mimo jiné i k vytváření nových pracovních míst. Díky opatřením prosazeným ODS se administrativní zátěž do konce roku 2009 podařilo snížit o 9,6 mld. Kč.

4 Co jsme prosadili do koaličního programu? Nezvýšíme daňové odvody pro živnostníky. Zavedeme test hodnocení dopadů regulace na malé a střední podniky. Provedeme přeměření administrativní zátěže podnikatelů, které identifikuje nejvíce zatěžující regulaci. Budeme zjednodušovat vstup do podnikání a jeho ukončení tím, že veřejná správa nebude požadovat znovu údaje, které má k dispozici.

5 Co jsme prosadili do koaličního programu? Zlepšíme funkcionalitu živnostenského rejstříku a jeho propojení na základní registry veřejné správy. Při ukončení živnosti nebudou živnostníci platit daň z příjmu z faktur, které jsou více než 4 roky po splatnosti. Splatnost faktur ve veřejném sektoru nepřesáhne 30 dnů. DPH se bude platit pouze z faktur, které byly uhrazeny.

6 Důsledky solárn rního boomu Kvůli vysokým dotovaným výkupním cenám, které fotovoltaickým elektrárnám zaručuje platná legislativa, hrozí v příštím roce zdražení elektřiny. V celkovém součtu mohou domácnosti i firmy na "solární dani" v příštím roce zaplatit desítky miliard korun. Za tuto finanční katastrofu je odpovědná bývalá vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která s pomocí KSČM v roce 2005 hlasovala pro zákon o podpoře obnovitelných zdrojů. Celá ODS byla proti a upozorňovala, že podpora obnovitelných zdrojů způsobí výrazné zdražení elektřiny.

7 Co hrozí při i vysokém m růstu r ceny elektřiny Propad v daňových příjmech státu, neboť řada podniků skončí ve ztrátě místo v zisku. Okamžité propouštění v řádech desítek tisíc zaměstnanců s následným nárokem na podporu v nezaměstnanosti. Ukončení podnikatelských aktivit řady velkých podniků na území ČR a přesun výroby do jiné země. Negativní dopad na domácnosti, přičemž část z nich může přivést do existenčních problémů.

8 Jak jsme reagovali? Ze závěrů jednání PEM a vlády ČR vyplynul následující postup: Vláda pracuje se dvěma základními scénáři: absorpčním a extenzivním, mezi nimiž je hranice 10% nárůstu cen elektřiny v roce 2010 vlivem navýšení podpor obnovitelných zdrojů (OZE), zejména podpor fotovoltaických elektráren. Byl zřízen Koordinační monitorovací výbor pro vývoj cen elektřiny (KMVE), který má za úkol monitorovat a odhadovat vývoj cen elektřiny v roce 2011 a navrhovat vládě opatření ke zmírnění dopadů vlivu zvýšených podpor OZE na ceny elektřiny.

9 Co se podařilo vládě prosadit? Národní akční plán na podporu obnovitelných zdrojů, který zejména: Reflektuje náš závazek vůči EU mít na spotřebě energií v ČR v roce % podíl obnovitelných zdrojů (OZE). Stanovuje stropy pro podpory jednotlivých druhů OZE.

10 Co se podařilo vládě prosadit? Rychlou novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která: Stanovuje, že od budou podporovány fotovoltaické elektrárny, které budou umístěny na budovách, a do maximálního výkonu 30 kw. Podpora fotovoltaických elektráren na volných plochách již nebude od poskytována. Nebude též poskytována podpora tzv. ostrovním provozům fotovoltaických elektráren (výroba pro vlastní spotřebu).

11 Co se podařilo vládě prosadit? Zrušení daňových prázdnin pro obnovitelné zdroje a lineární odpisy nákladů na pořízení OZE. Výše zmíněnými opatřeními se podařilo dosáhnout toho, že v roce 2010 tak nebudou realizovány fotovoltaické elektrárny o výkonu cca 700 MW, z čehož plyne úspora na podporách pro OZE cca 7,8 mld. Kč, což představuje úsporu cca 137 Kč/MWh.

12 Prověř ěřili jsme regulační zátěž u desítek legislativních předpisp edpisů Do této doby Ministerstvo průmyslu a obchodu prověřilo více než 40 legislativních předpisů, které regulují různé povinnosti firem. Identifikovali jsme cca 50 případů regulace, která zatěžuje podnikatelský sektor. Jedná se o legislativu regulující vstup do podnikání, uvádění výrobků na trh, sdílení dat, statistická zjišťování, daňové povinnosti, environmentální povinnosti, poštovní služby apod.

13 Firmy ušetu etří minimáln lně 8 miliard korun Uvedená legislativa je zčásti v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, zčásti spadá do kompetence dalších resortů. Prověřili jsme mj. dopady environmentální politiky, která je v gesci Ministerstva životního prostředí. Pokud se nám podaří odstranit nadbytečnou regulaci, ušetří firmy celkově minimálně 8 mld. Kč za rok na nákladech spojených s administrativou.

14 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 1. Zákon č. 348/205 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích Podnikatel platí poplatek za každou televizi nebo rádio, třeba i v autě. Navrhujeme poplatky u fyzických osob podnikatelů vybírat stejně jako u nepodnikatelů jen za jeden přístroj. Zrušení této povinnosti sníží náklady podnikatelů o cca 50 mil. Kč ročně.

15 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 2. Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském Autorské poplatky platí každý, kdo ve své provozovně pustí hudbu nebo televizi. Navrhujeme tuto povinnost zrušit, protože například televize v kadeřnictví není veřejná produkce. Zrušením se náklady podnikatelů sníží cca o 200 mil. Kč ročně.

16 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 3. Připravovaná novela zákona č. 121/2000 Sb. o právu autorském Ovlivnění podoby novely připravované MK ČR s cílem snížení autorských poplatků. Autorský poplatek se platí jak za kopírku, tak za kopie. Navrhujeme zrušit dvojité zpoplatnění téhož. Změna sníží dopady na podnikatele a spotřebitele až o 150 mil. Kč ročně.

17 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 4. Zákon o zaměstnanosti ( 118, odst. 2, písm. b) Podnikatel musí dát potvrzení o bezdlužnosti vedle zdravotních pojišťoven také FÚ, ČSSZ. Navrhujeme povinnost zrušit, protože tyto informace už má státní správa k dispozici. Administrativní náklady podnikatelů se sníží o cca 40 mil. Kč/rok.

18 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 5. Zákon o základních registrech (č. 111/2009 Sb.) Podnikatelé mají povinnost hlásit změny ve svém podnikání různým úřadům. Pracujeme na sjednocení registrů tak, aby stačilo údaje ohlásit jen jednou. Od roku 2012, kdy projekt skončí, čekáme snížení nákladů o 136,8 mil. Kč ročně.

19 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 6. Živnostenský zákon (č. 455/1991 Sb.) V současnosti může podnikatel prostřednictvím živnostenského úřadu oznámit změny údajů své živnosti dalším úřadům (finanční úřad, správa sociálního zabezpečení, úřad práce, zdravotní pojišťovna). Tuto možnost může využít pouze v souvislosti s plněním oznamovací povinnosti podle živnostenského zákona. Navrhujeme, aby mohl prostřednictvím živnostenského úřadu hlásit změny dalším úřadům kdykoli, nejen v souvislosti s povinnostmi podle živnostenského zákona.

20 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 7. Čistička vod pro malou firmu i velký podnik vyžaduje stejnou byrokracii Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách klade nesmyslně přísná kriteria na malé firmy při výstavbě malých čističek. Musí projít stejnou byrokracií jako největší investor. Musí obstarat náročnou dokumentaci pro územní rozhodnutí, které trvá zhruba 10 týdnů. Další tři měsíce trvá vydání povolení pro nakládání s vodami a stavební povolení k vodním dílům. Navrhujeme zjednodušit úřední proceduru pro malé čističky tak, aby netrvala více než 2 měsíce.

21 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 8. Zákon č. 89/1995 Sb. o státní statistické službě resp. úprava vyhlášky č. 476/2006 Sb. Firmy musí vyplňovat speciální roční odvětvové výkazy pro ČSÚ, stejná data však uvádí v rozvaze a výsledovce. Navrhujeme ČSÚ posílat rozvahu a výsledovku a ne vytvářet další formulář. Zrušením se sníží administrativní náklady podnikatelů cca o 300 mil. Kč ročně.

22 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 9. Nařízení vlády č. 68/2010 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Podnikatelé musejí vymalovat své provozovny v pravidelných intervalech (2 roky), které nařizuje vláda (na návrh Ministerstva zdravotnictví). Navrhujeme zrušit závazné lhůty pro vymalování, protože firma by měla malovat podle toho, kdy potřebuje, ne podle úředních lhůt. Malá firma do 20 zaměstnanců ušetří za malování až 250 tisíc korun.

23 Příklady snížen ení byrokratické zátěže 10. Nařízení vlády č. 163/2002 Sb., stanovující požadavky na vybrané stavební výrobky a nařízení vlády č. 190/2002 Sb., stanovující požadavky na stavební výrobky označované CE Stanovuje požadavky, které sama EU ruší. Navrhujeme normy upravit nebo zrušit, protože je EU bude sama omezovat. Změna přinese výrazné omezení nákladů podnikatelů na administrativu.

24 Co dále d navrhujeme? Stát t si musí udělat pořádek nejprve sám s m u sebe Různé státní instituce po podnikatelích často požadují informace, které již podnikatel nahlásil do jiného registru státní správy. Navrhujeme zřídit centrální registr oznamovacích povinností pro podniky. Půjde o databázi informací, které lze nalézt v různých registrech orgánů veřejné správy. Jeho cílem bude odstranit nadbytečné sbírání dat a jejich opakované zadávání, a to především u malých a středních firem. Úřady spolu budou muset spolupracovat tak, aby na jeden dotaz ze strany státní správy odpovídal podnikatel pouze jednou.

25 Norský příklad: p Registr oznamovacích ch povinností pro podniky Centrální registr byl založen v roce Jde o neustále aktualizovanou databázi informačních povinností, které ukládá norská legislativa podnikatelům a průmyslovým podnikům. Neobsahuje informace o podnicích, ale vykazuje, v jakých registrech státní správy lze informace nalézt. Registr také obsahuje aktuální přehled povolení, které norský stát vyžaduje pro podnikání v různých odvětvích. Poskytuje návod, jak dané povolení získat. Obsahuje soubor více než 660 informačních povinností a 225 různých povolení.

26 Co dále d navrhujeme? Mezi úřady budou obíhat data, nikoli podnikatelé Stát požaduje po podnikatelích informace, které má již k dispozici, například při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob. Správce daně požaduje informaci o počtu zaměstnanců k 1. prosinci zdaňovacího období. Tuto informaci však již má k dispozici ČSSZ. Zrušení této povinnosti přinese úsporu cca 56 mil.kč/rok. Stejně tak si může ČSSZ od daňové správy a zdravotních pojišťoven zjistit informaci o bezdlužnosti podnikatele, kterou vyžaduje pro vyřízení žádosti o příspěvek na aktivní politiku zaměstnanosti.

27 Co dále d navrhujeme? Dny právn vní účinnosti zjednoduší orientaci v nové legislativě Podnikatelé se obtížně orientují se v nové legislativě a v termínech její účinnosti. Proto navrhujeme zavést dny právní účinnosti. Nová legislativa s dopadem na podnikatelský sektor bude nabývat účinnosti jen k dopředu obecně známým termínům. Na základě zahraničních zkušeností (Velká Británie) se jeví jako nejvhodnější stanovit účinnost nové legislativy vždy na jedno pololetí (např. počátek 2. a 4. kvartálu). Součástí bude také příprava metodických pokynů, které malým a středním firmám pomohou porozumět novým předpisům.

28 V prověrce rce nadbytečné byrokracie budeme pokračovat ovat Cílem je ročně zrušit 30 zbytečných regulací podnikání v České republice. Návrhy na deregulaci budou vycházet ze spolupráce státní správy, podnikatelských svazů sdružených v Podnikatelské radě MPO a veřejnosti. Vyhodnocení zátěže proběhne na základě zpřesněného standardního nákladového modelu. Veřejnost oslovíme formou on-line dotazníkového šetření. Dotazník bude respektovat metodiku měření administrativní zátěže.

29 Děkujeme za pozornost

30

O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014

O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 tisková konference 10. ledna 2012, Praha RNDr. Petr Nečas předseda vlády Program Petr Nečas, předseda vlády ČR cíle ve snižování administrativní zátěže příklady

Více

SNIŽOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE PODNIKATELŮ

SNIŽOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE PODNIKATELŮ 1) Plán snižování administrativní zátěže podnikatelů usnesení vlády č. 446 ze dne 21. dubna 2008 usnesení vlády č. 308 ze dne 27. dubna 2010 usnesení vlády č. 238 ze dne 6. dubna 2011 příklad snížení zátěže

Více

Fotovoltaika. a růst cen elektřiny. Sborník textů

Fotovoltaika. a růst cen elektřiny. Sborník textů Fotovoltaika a růst cen elektřiny Sborník textů Martin Kocourek, Jan Světlík, Josef Fiřt Pavel Drobil, Vladimír Tomšík, Pavel Bém Petr Mach, Miroslav Zajíček, Karel Zeman Pavel Páral, Pavel Kohout, Luboš

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST

DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad I. Důvod předložení Návrh zákona, kterým se mění zákon č.185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

Výhled pro českou fotovoltaiku. Ing. Veronika Knoblochová Výkonná ředitelka CZEPHO

Výhled pro českou fotovoltaiku. Ing. Veronika Knoblochová Výkonná ředitelka CZEPHO Výhled pro českou fotovoltaiku Ing. Veronika Knoblochová Výkonná ředitelka CZEPHO PV Grid National Workshop 18.3.2014 Situace v ČR v roce 2013: další destabilizace sektoru Zhoršení ekonomiky solárních

Více

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Oblast úspor energie aktuální informace pro obce Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2009 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele. Vznik centrálních registračních míst

Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele. Vznik centrálních registračních míst Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele ZÁKON Č. 214/2006 SB., O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON), VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, A NĚKTERÉ DALŠÍ ZÁKONY (PROJEKT

Více

Fotovoltaika z pohledu ERÚ

Fotovoltaika z pohledu ERÚ Fotovoltaika z pohledu ERÚ Stanislav Trávníček 22. 4. 2010 Liberální institut Podpora výroby elektřiny z OZE Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stanovila směrnice 2001/77/ES V

Více

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Vážený pan Ing. Jan Mládek, ministr Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32 110 15 Praha 1 V Praze, dne 28. dubna 2014

Více

ODS a životní prostředí ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ = PŘÍLEŽITOST PRO HOSPODÁŘSKÝ RŮST

ODS a životní prostředí ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ = PŘÍLEŽITOST PRO HOSPODÁŘSKÝ RŮST ODS a životní prostředí ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ = PŘÍLEŽITOST PRO HOSPODÁŘSKÝ RŮST Mgr. Tomáš Chalupa ministr životního prostředí 21. ledna 2012, Hradec Králové ODS A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Je životní prostředí skutečnou

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772)

Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772) Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772) V 7 se na konec přidává odstavec následujícího znění: (8) Výdaje odpovídající

Více

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 Jan Harnych 320a činnosti podporující vzájemná jednání sociálních partnerů na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů zaměstnavatelů

Více

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz AGENDA 2014 25. března 2013 1 Agenda 2014 stanovuje program, který ODS bude prosazovat do konce řádného volebního období, tedy v letech 2013 a 2014. 2 Hlavní cíle, kterými se chceme řídit v následujícím

Více

Mimořádná tisková konference Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Konaná v Praze dne

Mimořádná tisková konference Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Konaná v Praze dne Mimořádná tisková konference Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Konaná v Praze dne 30.8.2010 Současná situace rezortu stavebnictví Propad v objemu výkonů za i. pololetí je 12,2% oproti roku 2009. V

Více

Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti

Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti Další podpora OZE v ČR potřeby a možnosti Seminář IVD 16. 3. 2016, Praha Výhled nákladů na podporu do roku 2020 skutečnost skutečnost skutečnost odhad odhad odhad odhad odhad NÁKLADY (mil. Kč) 2013 2014

Více

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie obnovitelných zdrojů energie 1 Působnost státní správy LIMITY, OMEZENÍ NEBO PODMÍKY PODPORY? 2 Působnost MPO 1. Vyjednávání v orgánech EU při procesu tvorby a úpravy směrnic EP a Rady a další legislativy

Více

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti.

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti. PŘÍLOHA Č. 5 2. ZPRÁVA O POKROKU V OBLASTI PLNĚNÍ VNITROSTÁTNÍCH CÍLŮ ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE (podle odst. 1 čl. 24 směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti) Úvod Směrnice Evropského

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Zřízení čističky vod na dlouhé lokte

Zřízení čističky vod na dlouhé lokte Zřízení čističky vod na dlouhé lokte Vyhláška nerozlišuje mezi jednotlivými typy čističek odpadních vod, proto když si majitelé malých firem nebo vlastníci rodinných domů zařizují vlastní likvidaci odpadních

Více

Materiál pro jednání Předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody České republiky dne 16.12.2009

Materiál pro jednání Předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody České republiky dne 16.12.2009 Materiál pro jednání Předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody České republiky dne 16.12.2009 Návrh krátkodobých opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků Předkládá: Pracovní tým

Více

Efektivnost trhu zboží a služeb a zkvalitňování charakteristik podnikání

Efektivnost trhu zboží a služeb a zkvalitňování charakteristik podnikání Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Název projektu Gestor MPO Spolugestor MSp, MPSV, MF, MŽP, LRV, resorty Zahájení projektu 2011 Ukončení projektu 2020 Obsah, charakteristika

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Oznámení o zahájení/ukončení provozování živnosti v provozovně

Oznámení o zahájení/ukončení provozování živnosti v provozovně Oznámení o zahájení/ukončení provozování živnosti v provozovně 4. Základní informace k životní situaci Podnikatel je podle živnostenského zákona povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu zahájení

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Ing. Petr Mach, Ph.D.

Ing. Petr Mach, Ph.D. Svobodní mají plán, jak snížit všem pracujícím daně a odvody tak, aby každému zůstalo o 1000 korun čistého měsíčně navíc. Zrušíme nespravedlivé dotace pro firmy, proto budeme moci snížit daně lidem. Ing.

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY Česká republika a Slovensko v roce 2014 Autoři: Jonáš Rais Martin Reguli Barbora Ivanská Březen 2014 Poznámka: Text je výstupem mezinárodní výzkumné spolupráce Centra

Více

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje 25. dubna 2012 Tisková zpráva ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické zdroje ERÚ oznamuje, že zahájil přípravu zastavení finanční podpory pro podporované a obnovitelné

Více

Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR. Jarmila Zimmermannová, Monika Nejedlá Odbor udržitelné energetiky a dopravy

Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR. Jarmila Zimmermannová, Monika Nejedlá Odbor udržitelné energetiky a dopravy Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR Jarmila Zimmermannová, Monika Nejedlá Odbor udržitelné energetiky a dopravy Struktura prezentace Co je EDR Historie přípravy EDR v ČR I.etapa EDR II.etapa EDR Co je

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Připravované změny povinnosti měření tepla

Připravované změny povinnosti měření tepla Připravované změny povinnosti měření tepla s ohledem na novou směrnici EED 8. listopadu 2018 Zimní balíček 1) Požadavky vyplývající pro teplárenství z balíčku EK Čistá energie pro všechny Evropany 2) Připravované

Více

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha,

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha, Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP Tisková konference EMAS MŽP, Praha, 6.2.2009 Důvody zavedení Příklad pro další subjekty (organizace i jednotlivce) Environmentální přínosy Zkvalitnění řízení (systém

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

3. České energetické a ekologické fórum

3. České energetické a ekologické fórum 3. České energetické a ekologické fórum Téma: Biomasa a bioplyn pro energetiku ČR a střední Evropy 2. Blok Potenciál biopaliv a biomasy z pohledu podnikatelů v energetice a teplárenství Obnovitelné zdroje

Více

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Program EFEKT slouží k zvýšení úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Je zaměřen

Více

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ Aquatherm Praha 2014 4. března 2014 Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa 2020, jeden z cílů klimaticko-energetické politiky 20-20-20: snížení emisí x zvýšení

Více

Obsah 1. Kontrolní web Statistická hlášení Podnikání na zkoušku Exekuce a insolvence Jeden dovnitř jeden ven

Obsah 1. Kontrolní web Statistická hlášení Podnikání na zkoušku Exekuce a insolvence Jeden dovnitř jeden ven Obsah 1. Kontrolní web... 3 2. Statistická hlášení... 4 3. Podnikání na zkoušku... 5 4. Exekuce a insolvence... 6 5. Jeden dovnitř jeden ven... 7 6. RIA... 7 2 1. Kontrolní web Podnikatelský subjekt je

Více

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi

Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi Mgr. Robert Veselý Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci 20. listopadu 2014, Ústí nad Labem 2 Aktuální stav přípravy 2014 2020 EU legislativa

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

tová ení pro období 2012-2014 Miroslav Kalousek, ministr financí

tová ení pro období 2012-2014 Miroslav Kalousek, ministr financí Stabilizační rozpočtov tová opatřen ení pro období 2012-2014 Miroslav Kalousek, ministr financí Fiskáln lní cíle vlády 2012-2014 rok 2012 2013 2014 saldo vládního sektoru v % HDP (ESA95) -3,5-2,9-1,9 saldo

Více

Parlament České republiky. Senát. 10. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 10. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 323 10. funkční období 323 Návrh senátního návrhu zákona senátorky Jitky Seitlové a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 131/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání

Více

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Výroční zpráva 2017

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Výroční zpráva 2017 Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Výroční zpráva 2017 Obsah Úvodní slovo... 1 Fúze ústavu s KSRZIS... 2 Sběr dat a analytická činnost ústavu... 3 Klíčové projekty... 5 Personální

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více

PODKLAD PRO JEDNÁNÍ PORADY EKONOMICKÝCH MINISTRŮ DNE

PODKLAD PRO JEDNÁNÍ PORADY EKONOMICKÝCH MINISTRŮ DNE PODKLAD PRO JEDNÁNÍ PORADY EKONOMICKÝCH MINISTRŮ DNE 18. 7. 2016 Předkládá Ing. Václav Matyáš prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR 0 Pro plnění akčního plánu na podporu hospodářského růstu

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Ing. Vlastimil Tlustý, stínový ministr financí Není náhoda, že nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropě

Více

INFORMAČNÍ INSTITUT, o.p.s.; Malostranské náměstí 5/28, 118 00 Praha 1 Malá Strana; IČO: 24723711; www.informacniinstitut.cz tel.

INFORMAČNÍ INSTITUT, o.p.s.; Malostranské náměstí 5/28, 118 00 Praha 1 Malá Strana; IČO: 24723711; www.informacniinstitut.cz tel. ZPRÁVA O LEGISLATIVĚ K OBNOVITELNÝM ZDROJŮM Níže uvedená zpráva, vyplývající z právního rozboru 1, konstatuje závažný fakt, že po celou dobu platnosti zákona o obnovitelných zdrojích, distribuční společnosti

Více

SPiCE 3 aneb jak si sosnout z peněz EU a snížit náklady na energie

SPiCE 3 aneb jak si sosnout z peněz EU a snížit náklady na energie Svaz chemického průmyslu ČR SPiCE 3 aneb jak si sosnout z peněz EU a snížit náklady na energie Jaroslav Suchý, e-mail: jaroslav.suchy@schp.cz 3. dubna 2015, Praha Klimaticko-energetický rámec (nebo balíček?)

Více

S e n á t n í n á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních poplatků

S e n á t n í n á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních poplatků S e n á t n í n á v r h ZÁKON ze dne o zrušení rozhlasových a televizních poplatků a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních

Více

Analýza českého Národního akčního plánu pro OZE

Analýza českého Národního akčního plánu pro OZE Analýza českého Národního akčního plánu pro OZE Petr Holub, 1. prosince 2010 Praha, Chytrá podpora pro čistou energii Proč obnovitelné zdroje? IEA: referenční scénář = cesta k +6 C české uhlí = destrukce

Více

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu Podpora OZE a její dopad do regulovaných cen XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady Josef Fiřt předseda ERÚ Podpora výroby elektřiny z OZE

Více

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VE VEŘEJNÉM SEKTORU

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VE VEŘEJNÉM SEKTORU OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VE VEŘEJNÉM SEKTORU Dny malých obcí Praha, 10.3.2009 Vyškov, 12.3.2009 Jan Hanuš, KB EU Point, Komerční banka ÚVOD Závazek ČR vyrábět do roku 2010 celých 8% elektrické energie

Více

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Miniškola podnikání Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Podnikání Podnikání je činnost, kterou vykonává podnikatel soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

Více

Obnovitelný sektor v Česku změny v energetice. Konference BIOMASA, BIOPLYN & ENERGETIKA 2014 9.-10.12. 2014, Třebíč

Obnovitelný sektor v Česku změny v energetice. Konference BIOMASA, BIOPLYN & ENERGETIKA 2014 9.-10.12. 2014, Třebíč Obnovitelný sektor v Česku změny v energetice Konference BIOMASA, BIOPLYN & ENERGETIKA 2014 9.-10.12. 2014, Třebíč Klimaticko-energetický balíček 2030 - původní pozice ČR pouze emise nezávazně - konzultační

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

AKTUALIZACE STUDIE DOPADŮ KLIMATICKO-ENERGETICKÉHO BALÍČKU EU NA VYBRANÉ SPOLEČNOSTI ČESKÉHO CHEMICKÉHO PRŮMYSLU

AKTUALIZACE STUDIE DOPADŮ KLIMATICKO-ENERGETICKÉHO BALÍČKU EU NA VYBRANÉ SPOLEČNOSTI ČESKÉHO CHEMICKÉHO PRŮMYSLU AKTUALIZACE STUDIE DOPADŮ KLIMATICKO-ENERGETICKÉHO BALÍČKU EU NA VYBRANÉ SPOLEČNOSTI ČESKÉHO CHEMICKÉHO PRŮMYSLU 23. 9. 2010 Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha 1 27 550

Více

Měření administrativní zátěže podnikatelů Česká republika

Měření administrativní zátěže podnikatelů Česká republika Měření administrativní zátěže podnikatelů Česká republika Realizováno ve dvou rovinách: 1. úroveň dokumenty přijaté vládou Akční plán snižování administrativní zátěže podnikatelů (UV č. 421 ze dne 13.

Více

Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací. Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s.

Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací. Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s. Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s. Jednání o TEP Proběhlo jednání o výši technickoekonomických parametrů OZE ERÚ na základě šetření a diskuze usoudil,

Více

Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády. A) Naléhavé úkoly, jejichž řešení je nutné zahájit na podzim 2006

Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády. A) Naléhavé úkoly, jejichž řešení je nutné zahájit na podzim 2006 Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády Výkon a nízká kvalita státní správy je příčinou drahého a neefektivního státu zatěžujícího občany i podnikatele a zároveň neumožňuje

Více

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů schválený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky je nutno považovat za výrazně liberální opatření,

Více

Novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie schválená v roce 2015

Novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie schválená v roce 2015 Novela energetického zákona a zákona o podporovaných schválená v roce 2015 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných Souhrnné informace v novele EZ a PZE Základní informace

Více

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ Daňová reforma 2008 2010 Mirek Topolánek předseda vlády ČR 1. Daňová kvóta 40 35 30 25 20 15 10 5 0 1995 1997 1999 2001 2003 2005* Průměr zemí OECD Česká

Více

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová Aktuáln lní vývoj a další směr r v energetickém využívání biomasy Mgr. Veronika Bogoczová Hustopeče e 5. 6. května 2010 Obsah prezentace Úvod Výroba elektřiny z biomasy Výroba tepelné energie z biomasy

Více

Co přinesl nový zákon o obnovitelných zdrojích? (zákon o podporovaných zdrojích) Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom České sdružení pro biomasu

Co přinesl nový zákon o obnovitelných zdrojích? (zákon o podporovaných zdrojích) Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom České sdružení pro biomasu Co přinesl nový zákon o obnovitelných zdrojích? (zákon o podporovaných zdrojích) Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom České sdružení pro biomasu Kdo jsme? Profesní sdružení firem se 17ti letoutradicí,

Více

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Ing. Zuzana Musilová PV GRID 27.06.2013

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Ing. Zuzana Musilová PV GRID 27.06.2013 Česká fotovoltaická průmyslová asociace Ing. Zuzana Musilová PV GRID 27.06.2013 VÝVOJ FV SEKTORU SOLÁRNÍ BOOM v polovině roku 2009 8000 MWp rezervovaného výkonu v letech 2009-2010 solární boom FVE v ČR

Více

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O EKO-ENERGIEENERGIE 3. března 2010 010, Poděbrady Mgr. Milan Kyselák Odbor elektroenergetiky, MPO Obsah Program EKO-ENERGIE III.Výzva programu Eko-energie Současná energetická situace v Evropě - úspora

Více

Předkládá stínový ministr průmyslu a obchodu. Ing. Milan Urban ORANŽOVÁ KNIHA ČSSD. Kapitola hospodářství (průmysl, obchod, energetika)

Předkládá stínový ministr průmyslu a obchodu. Ing. Milan Urban ORANŽOVÁ KNIHA ČSSD. Kapitola hospodářství (průmysl, obchod, energetika) Předkládá stínový ministr průmyslu a obchodu Ing. Milan Urban ORANŽOVÁ KNIHA ČSSD Kapitola hospodářství (průmysl, obchod, energetika) ORANŽOVÁ KNIHA ČSSD kapitola hospodářství (průmysl, obchod, energetika)

Více

Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice

Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice 24.05.2012 Za 5 let vzroste elektřina o 25 procent V roce 2017 domácnost zaplatí za energii 6,25 Kč za kwh. To je o 25% více než dnes,

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy

Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy Obnovitelné zdroje z pohledu provozovatele přenosové soustavy CZBA Třeboň, říjen 2011 Jiří Barták ČEPS, a.s. Agenda 1. OZE v ČR předpoklady a realita 2. Jaká jsou očekávání? 3. Legislativní změny s dopadem

Více

Státní energetická koncepce ČR

Státní energetická koncepce ČR Třeboň 22. listopadu 2012 Legislativní rámec - zákon č. 406/2000 Sb. koncepce je strategickým dokumentem s výhledem na 30 let vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského

Více

Roční zpráva o stavu Smart Administration

Roční zpráva o stavu Smart Administration Roční zpráva o stavu Smart Administration Vyhodnocení naplnění cílů Strategie Smart Administration 1. Vyhodnocení naplnění cílů SA Vyhodnocení naplnění cílů Strategie Smart Administration vychází z šetření,

Více

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012 Ing. Jan Malý Důvody podpory OZE z pohledu EU (ERÚ): Snížení nepříznivých změn klimatu způsobených lidskou činností Zvýšení energetické nezávislost EU zajištění

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

RUD - pozice ODS. Volební program Koaliční smlouva a programové prohlášení vlády Analýza stávajícího stavu Analýza návrhu STAN a TOP09

RUD - pozice ODS. Volební program Koaliční smlouva a programové prohlášení vlády Analýza stávajícího stavu Analýza návrhu STAN a TOP09 RUD - pozice ODS Krátká historie RUD Volební program Koaliční smlouva a programové prohlášení vlády Analýza stávajícího stavu Analýza návrhu STAN a TOP09 Levice x pravice Vlastní návrh ODS - novela RUD

Více

ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH. Ing. Miroslav Krob Řídicí orgán IROP. Praha

ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH. Ing. Miroslav Krob Řídicí orgán IROP. Praha ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH Ing. Miroslav Krob Řídicí orgán IROP 19. 2. 10. 1. 2017 2016 Praha ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH SC 2.5 Snižování energetické náročnosti v sektory bydlení je

Více

KRITICKÁ ANALÝZA NÁVRHŮ MPO

KRITICKÁ ANALÝZA NÁVRHŮ MPO KRITICKÁ ANALÝZA NÁVRHŮ MPO na podporu jádra, uhlí, důlního plynu, spalování odpadů a velké fotovoltaiky na úkor ostatních obnovitelných zdrojů energie

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Liberec, 14. 6. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku dva přístupy jak reagovat na změnu klimatu Adaptace vs Mitigace Adaptace Přizpůsobení se změnám klimatu

Více

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing.

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing. klimatu Seminář České bioplynové asociace 18. února 2019 VŠCHT Praha klimatu 1 Klimaticko-energetické cíle Evropské unie Druh cíle 2020 Hodnota cíle Doplňující informace Snížit emise skleníkových plynů

Více

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Tisková zpráva 24. listopadu 2017 Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Energetický regulační úřad v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách

Více

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón Bioplyn ve skupině ČEZ ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón SÍDLO SPOLEČNOSTI ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o. Křižíkova 788 Hradec Králové 1 SKUPINA ČEZ A ZÁVAZKY V OBLASTI OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Více

ZELENÁ PRO ŽIVNOSTNÍKY A PODNIKATELE KLIDNÁ SÍLA WWW.KDU.CZ

ZELENÁ PRO ŽIVNOSTNÍKY A PODNIKATELE KLIDNÁ SÍLA WWW.KDU.CZ KLIDNÁ SÍLA WWW.KDU.CZ Křesťanští demokraté jsou přesvědčeni o tom, že rodina, rozvoj venkova a podpora živnostníků a podnikatelů tvoří základ otevřené a soudržné společnosti postavené na konzervativních

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Ing. Martin Laštůvka Místopředseda a ředitel sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad Co přinesl rok 2013? Výkladové stanovisko k úpravám na

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Ing. Martin Laštůvka Ředitel odboru POZE Energetický regulační úřad Kde se nyní nacházíme? Podpora OZE je směřována do podpory výroby elektřiny Podpora

Více

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem?

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? 2. října 2014 OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice o energetické účinnosti

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Roman Kamarýt Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. 1 Program EFEKT Dotační program Ministerstav průmyslu a obchodu roční periodikum Podporuje energetické úspory

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Podpora firem formou finančních nástrojů a její další rozvoj v programovém období podpora malých a středních podniků (MSP)

Podpora firem formou finančních nástrojů a její další rozvoj v programovém období podpora malých a středních podniků (MSP) a její další rozvoj v programovém období 2020+ - a její další rozvoj Finanční nástroje (FN) Hlavním smyslem FN je usnadnit financování komerčně smysluplných projektů s reálně dosažitelnou návratností Finanční

Více

Finanční analýza Strategie a zdroje financování

Finanční analýza Strategie a zdroje financování Finanční analýza Strategie a zdroje financování Konference: OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ IX, TEORIE A PRAXE 23.10.2014 HROTOVICE Ing. David Frolík Naviga4, s.r.o. Finanční analýza Strategie Zdroje

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 505/1990 Sb., o metrologii a související předpisy Novely: č. 119/2000 Sb., č. 13/2002 Sb., č. 137/2002 Sb., č. 226/2003 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 481/2008

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) upravuje vstup do podnikání. Tento zákon prošel za dobu své existence

Více

VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY

VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY EKONOMIKA ČR Ukazatel (ČR) 2012 2013 2014 2015 2016 2017* HDP meziroční reálný růst Meziroční reálný růst, % -0,8 % -0,5 % 2,7 % 5,3 %*** 2,6 % 2Q: 4,7

Více