4.1 lenící (interpunkní) znaménka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4.1 lenící (interpunkní) znaménka"

Transkript

1 4.1 lenící (interpunkní) znaménka Teka, árka, dvojteka, stedník, vykiník, otazník Všechna interpunkní znaménka se pipojují k pedcházejícímu slovu, zkratce, znace nebo íslu bez mezery. Za každé interpunkní znaménko však náleží mezera krom výjimek uvedených dále. (Viz též odstavec 11.5 Mezery) alouníme nábytek. Chcete si vybrat látku? Obrate se na nás! Následuje-li více interpunkních znamének za sebou, patí mezera za poslední z nich. KAKTUS, spol. s r. o., tel.: 02/ Teka za zkratkou na konci vty platí také jako teka za vtou. Inzertní rubriky se týkají výmny byt, nabídky služeb apod Ti teky Ti teky mohou znamenat vynechaný text nebo pokraování výtu. TE Pro ti teky se používá zvláštní znak (výpustek). Od kmene pítomného se tvoí jednoduché slovesné tvary urité, nap. dlám, dláš, dlá, ; dlej, Spojovací árka (spojovník), pomlka Spojovník Spojovník spojuje dv ásti slova nebo dva výrazy bez mezer. Koní-li pedcházející ádek spojovníkem, opakuje se spojovník na zaátku následujícího ádku. Pi dlení slov se spojovník pipojuje bez mezery.

2 esko-polský slovník, zemdlsko-lesnické otázky, okres Plze-sever, Frýdek-Místek, Klára Suková-Rovenská, budete-li Pomlka Pomlka se oddluje za obou stran mezerami. První pomlka se nepíše na konec ádku pedcházejícího, druhá pomlka se neklade na zaátek ádku následujícího. Interpunkní znaménka, nap. teka, árka, dvojteka, se pipojují za druhou pomlku bez mezery. Nabízíme polygrafické služby zhotovujeme podklady pro tisk provádíme grafickou úpravu text. Pomlka mže nahrazovat výrazy až, až do nebo proti (versus). Obchod bude uzaven ervna. Zápas Sparta Slávia Závorky a uvozovky Závorky a uvozovky piléhají bez mezer na zaátku a konci výrazu, který dáváme do závorky nebo do uvozovek. Je-li závorkami nebo uvozovkami vymezena ást vty, pimykají se závorky nebo uvozovky jen k této ásti. Jestliže je v závorce nebo v uvozovkách celá vta, koncová závorka nebo uvozovka se umístí za interpunkní znaménko, které ukonuje vtu Závorky Pednostn se používají závorky okrouhlé. Pro dti od šesti do deseti let jsou vhodné stolní hry (fotbal, kuleník). (Nkteré hraky si kupují dosplí sami pro sebe.) PS Pokud nejsou v psacím stroji okrouhlé závorky, nahrazují se lomítkem. Stejným zpsobem lze v nkterých pípadech nahradit hranaté závorky. V hranatých závorkách uvádjí jazykové píruky výslovnost slov, nap. laser [lejzr].

3 V odborných pracích, které jsou opateny íslovaným seznamem použité literatury, se citáty z této literatury mohou v textu oznait íslem citované publikace podle pipojeného seznamu uvedeným v hranaté závorce. Slovní zásoba se neustále mní, protože jazyk jako nástroj dorozumní se petváí zárove s vývojem spolenosti. 5 Hranaté a jiné závorky se používají v matematických výrazech. a + b. c : q Uvozovky PS Pro pední a zadní uvozovky se používá stejn umístný znak. Miloš Ondráek, loský vítz ankety o nejkrásnjší eskou známku, napsal: Rytcv projev musí souznít s výtvarníkovým. TE Pední a zadní uvozovky se vyznaují rzn umístnými znaky. editelka mateské školy íká: Dtem nechybjí vci, ale vztahy. Správná hraka má podporovat pirozenou touhu dítte picházet vcem na kloub Odsuvník (apostrof) Odsuvník nahrazuje vynechané písmeno. Sáh` si do kapsy. Upad` do bezvdomí. Paul`s dog. PS Odsuvník lze nahradit diakritickou árkou. (Za ní je nutno udlat mezeru.) Snd, lek se, leh si; John s, don t; l espace.

4 4.2 Zkratky Zpsob psaní zkratek stanoví Pravidla eského pravopisu Zkratky astých slov Za zkratkami, které se tvoí zaátkem slova, se píše teka. p. (pan, pánové), pop. (popípad), r. (rok), zvl. (zvlášt) jestliže se slovo krátí zaátkem a koncem, teka za zkratku nepatí. fa (firma, faktura), fy, fu, fou, pí (paní), ca, cca (circa) Uvnit zkratek dvou nebo více slov náleží za každou teku mezera. a. s., t. r., v. r., Ústí n. Orl. Nkteré zkratky dvou nebo více slov se píší dohromady (event. je možný dvojí zpsob psaní). tj. (to je), atp, atpod. (a tak podobn),. j., j. (íslo jednací),. p., p. (íslo popisné) Za iniciálovými zkratkami (utvoenými z velkých poáteních písmen) se teka nepíše. R, AV R, MF R, NG, SAD, UNICEF, OSN Zkratky akademických titul, vojenských a vdeckých hodností Zkratky akademických titul, vojenských hodností apod. uvedené ped jménem se árkou neoddlují. PaedDr. Karla Pechová, akad. arch. David Brzobohatý pplk. Michal Vondráek, mjr. Vojtch Koubek Zkratky vdeckých hodností uvedené za jménem se oddlují árkou. PhDr. Martin Suchý, CSc.

5 MUDr. Jaroslav Paderta, DrSc., eské Budjovice Zkratky právního oznaení firem Zkratka právního oznaení uvedená ped názvem firmy se árkou neoddluje. s. Kormorán;, v. o. a. LAGUNA Právní oznaení uvedené za názvem firmy se oddluje árkou. Slunenice, a. s. RENA, spol. s r. o, Pelhimov 4.3 Znaky Znaka a píslušná íselná hodnota musí být napsány na témž ádku. TE Mezi íslo a znaku se vkládá neoddlitelná mezera. PS Pokud znaka není obsažena v klávesnici psacího stroje, lze kombinovat znaky nebo je nutno ji vypsat slovem nebo dopsat run. TE Pro psaní znaek, které nejsou obsaženy v klávesnici, lze využít zásobu znak nebo kód ASCII [aski,], American Standard Code for Information Interchange Znaky mrných jednotek Znaky mrných jednotek se píší bez teky, od íselné hodnoty se oddlují mezerou. 10 cm; 6 V; 8,78 kg; 0,25 l; 7 x 5 m; 10:00 h; 12 min; 30 s Tvoí-li znaku dva nebo více znak, následují za sebou bez mezery. +10 C; 300 kw; 100 kwh; 15 ma; 500 kpa

6 jestliže se íslicí a znakou vyjaduje pídavné jméno, píše se takový výraz bez mezery. 6V baterie = 6voltová = šestivoltová baterie 100 km rychlost = 100kilometrová = stokilometrová rychlost Znaky mn V sestavách se znaky mn píší ped penžní ástkou. V textech je lze uvádt na ní i ped ní. K 220,--; Ft 120,15; Din 250,50. Nabízíme Vám slevu 2500 K. PS Není-li nkterá mnová znaka v klávesnici stroje, nahrazuje se kombinací znak nebo se vypisuje. 420 kanadských dolar V bankovní praxi se mnové jednotky vyjadují típísmennými kódy. CZK 24,20; ATS 500,00; CHF 105,15; NLG 115, Matematické znaky ísla se od matematických znaek oddlují mezerami = = 30 a + b = c = : 12 = 5 a b = x 5 x 16 = 80 Pokud znaky plus a minus vyjadují hodnotu ísla, pedsazují se bez mezery. +5 C; 10 C V textu se matematické znaky vypisují slovn. Celkové množství minus 5 kus vadných. Uvedená cena plus 645 K DPH.

7 4.3.4 Zlomky Obyejné zlomky Zlomky se šikmou zlomkovou arou se píší bez mezery. Ve smíšeném ísle se zlomek od celého ísla oddluje mezerou. 1/2; 3/4; 10 3/4 kg; 7 1 m; 8 11/12 ha Složená pídavná jména se píší bez mezery. 3 1/2procentní úrok Vodorovná zlomková ára zaíná pod prvním a koní pod posledním znakem zlomku. Vyznauje se spojovníkem nebo podtrhávací arou. TE Pi psaní zlomk a složitjších matematických výraz se využívají speciální funkce Desetinné zlomky Desetinné zlomky se od jednotek oddlují desetinnou árkou. Ped ní ani za ní se nevynechává mezera. desetinné zlomky psané za sebou se oddlují stedníkem 12,76; 98,50; 45,67; 100,006; 19, Procento, promile Procento se píše znakou, která je v klávesnici stroje. Promile se na PS vyznauje pomocí malých o a šikmé zlomkové áry.

8 TE Využívá se zásoba znak nebo kód ASCII. Úrok 5 %, 3 1/2 % slevy; 5 alkoholu; spád 8 Složená pídavná jména se píší bez mezery mezi íslem a znakou. 15 % penále = 15procentní penále Mezní úchylky PS Znaménko minus je teba napsat o pl ádku níže. TE Využívá se zásoba znak nebo kód ASCII. 20 ±1; (50 ±5) oc; (16 ±3) mm Mítko ísla se od dvojteky oddlují mezerami. Nákres pozemku byl zhotoven v mítku 1 : Prmr PS Znaka pro prmr se píše kombinací nuly a lomítka. TE používá se zásoba znak. Hadice O 1/2" (palce)

9 4.3.9 Exponenty, indexy Exponenty a indexy se pipojují k íslici nebo k písmenu bez mezery na následující znakovou rozte. PS Pi psaní exponent se válec pootoí o pl ádku níže, pi psaní index o pl ádku výše. TE Využívá se funkce horní index a dolní index. (a + b)2; 10-5 ; 300 m 3 ; 12 m 2 ; H 2 SO 4 ; CaSO 3 ; HNO Úhlový stupe, minuta, vteina Mezi íslem a následující znakou se nevynechává mezera. PS Pokud není znaka pro stupe v klávesnici psacího stroje, používá se malého o umístného o pl ádku výše. Úhlové minuty se vyjadují diakritickou árkou nebo odsuvníkem (apostrofem). Úhlové vteiny se vyznaují uvozovkami. Úhel 15 o; 35o TE Pokud nejsou potebné znaky v klávesnici, používá se zásoba znak nebo kód ASCII. spád 15o; 65o12 10 (Tyto znaky se používají pi zápisu pesných údaj smru, zempisných souadnic apod., nikoli pi asových údajích. vyjadování teplotních stup viz 7.1.) Paragraf Znaka pro paragraf se píše jen ve spojení s íslem. 23; 121; podle 29 odst. 1 písm. a) zákona. 98/1991 Sb.

10 Znaka & (et) Tato znaka se uplatuje pi psaní firemních názv. Klemens & Müller, Thomas Brown & Co PS Pokud tato znaka není v klávesnici stroje, nahrazuje se spojkou a ; v názvech zahraniních firem se pekládá do píslušného jazyka. TE Používá se zásoba znak (symboly) Znaka # (dvojitý kíž) Tato znaka se používá jen ve spojení s následujícím íslem (nahrazuje slovo íslo ). Pokrývky # 215 již nevyrábíme Stejnítka V sestavách je možné opakovaný výraz na dalším ádku nahradit stejnítky (uvozovkami), které se píší pod první písmeno opakovaného slova. Opakovaná ísla stejnítky nahradit nelze.- K 222,50 10 vagon stolních brambor " 10,00 10 " krmných " " 112,00 4 " " "

11 K344,50 POZNÁMKA V textu se znaky, pokud nejsou použity s íslem, vypisují. Bude teba nkolik metr látky. Vyteklo mnoho litr vody. Bylo rozhodnuto podle uvedeného paragrafu. Schze se zúastnilo jen malé procento voli. 5.1 Desetinná ísla Desetinná místa se oddlují od jednotek desetinnou árkou. ísla, která mají více než ti místa vlevo nebo vpravo od desetinné árky, se lení do skupin o tech místech jednou mezerou. tymístná ísla se mohou psát bez mezery ,8 m; obyvatel; 5,756 7 q; 2000 km 5.2 Penžní ástky Pi psaní penžních ástek se z bezpenostních dvod skupiny tí ísel mohou oddlovat tekou. K ,--; Ft 1.543,78 Zaokrouhlená ísla nebo pibližné ástky lze uvádt bez desetinných míst. Píjem nad K; cena cca 4700K

12 5.3 Sestavy ísel V sestavách se píší jednotky pod jednotky, desítky pod desítky atd.; vychází se od desetinné árky. Za desetinnou árkou se uvádí vždy stejný poet míst. Pokud nejsou udány desetinné hodnoty, píší se nuly. Sloupce se pod posledním ádkem podtrhávají spojovníkem (po zaádkování) nebo podtrhávací arou (tsné). Podtržení zaíná pod (nad) prvním místem sloupce a koní pod posledním místem. Poetní znaky +, ped ástkami nebo ped ísly se podtrhávají spolu s ísly. Souty se podtrhávají rovnítkem (po zaádkování) nebo dvojitou arou (v TE). 256,10 kg 700,00 " 354,50 " ,50 kg ========= K 9,536,70 - K 3.792,00 K 5.744,70 Pi psaní sestav a pi podtrhávání se využívají automatické funkce elektronických PS a textových editor.

13 5.4 Kalendání data Pi íselném vyjádení msíce se podle SN EN Datové prvky a formáty výmny výmna informací prezentace data a asu píše datum v odvolacích údajích, pi vyplování rubrik apod. sestupn; jednotlivé údaje se spojují spojovníkem, msíc a den se vyznauje vždy dvoumístn V sestavách se kalendání data píší rovnž sestupn Pi slovním vyjádení msíce se datum píše vzestupn. Náchod 1. záí asové údaje asové údaje se píší sestupn, dvoumístn a oddlují se dvojtekami. Hodiny, minuty a sekundy lze krátit znakami h, min, s nebo vypsat slovy. 10:30:15; 03:25 h; 10 h 30 min 15 s; v 10 hodin 5.6 Telefonní a faxová ísla Telefonní a faxová ísla se lení po dvojicích poínaje zprava. Lichý poet íslic zaíná trojíslím ; ;

14 5.7 Ostatní ísla Rodná ísla, ísla obanských a idiských prkaz, evidenní ísla cestovních doklad, ísla bankovních út, SPZ motorových vozidel, ísla norem, IO, DI atd. se lení v souladu s píslušnými pedpisy. Poštovní smrovací ísla viz Elektronické PS Pi vyplování ísel do rubrik formulá, rámek pro PS apod. se doporuuje nastavit úzké znakové roztee (12 nebo 15 znak na palec). 5.8 Spojení ísel se slovy, písmeny nebo znakami Mezera se nedlá tam, kde se spojuje íslo se slovem, s písmenem nebo znakou v jedno slovo nebo v jednu znaku. 10násobek, 4násobný, 5krát; odd. IIb; Alšova 15a; formát A4 5.9 ímské íslice ímské íslice se píší velkými písmeny abecedy. I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000; menší íslo ped vtším se odeítá (XL = 40), menší íslo za vtším se piítá (CX = 110). V sestavách se ímské íslice adí od levé svislice. I. II. II. IV. V.

Členicí interpunkční znaménka

Členicí interpunkční znaménka Členicí (interpunkční) znaménka Členicí interpunkční znaménka tečka. čínská tečka čárka, dvojtečka : středník ; vykřičník! otazník? tři tečky... dvojité tři tečky spojovník - pomlčka dlouhá pomlčka závorky

Více

ČSN 01 6910. duben 2007 SEMNOSTÍ ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝMI EDITORY; SEMNOSTÍ

ČSN 01 6910. duben 2007 SEMNOSTÍ ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝMI EDITORY; SEMNOSTÍ ČSN 01 6910 ÚPRAVA PÍSEMNOSTP SEMNOSTÍ ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝMI EDITORY; ZÁSADY FORMÁLN LNÍHO USPOŘÁDÁNÍ OBCHODNÍCH A ÚŘEDNÍCH PÍSEMNOSTP SEMNOSTÍ duben 2007 PEVNÁ MEZERA mezera o konstantní šířce ce,, která

Více

Informační zdroje. Pravidla českého pravopisu Česká norma ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory

Informační zdroje. Pravidla českého pravopisu Česká norma ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory Informační zdroje Pravidla českého pravopisu Česká norma ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory http://wes.wyda.cz/pocitace/texty/uprava/obsah.htm http://home.pf.jcu.cz/~edpo/pravidla/obsah.html

Více

ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ PSANÝCH STROJEM NEBO ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝM EDITOREM

ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ PSANÝCH STROJEM NEBO ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝM EDITOREM ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ PSANÝCH STROJEM NEBO ZPRACOVANÝCH TEXTOVÝM EDITOREM ČLENÍCÍ (INTERPUNKČNÍ) ZNAMÉNKA Tečka, čárka, dvojtečka, středník, vykřičník, otazník Všechna interpunkční znaménka se připojují k

Více

ČSN Ing. Kateřina Tomšíková

ČSN Ing. Kateřina Tomšíková ČSN 01 6210 Ing. Kateřina Tomšíková 1. Tečka, čárka, dvojtečka, středník, vykřičník, otazník Čalouníme nábytek. Chcete něco? Obraťte se na nás! 1. Tečka, čárka, dvojtečka, středník, vykřičník, otazník

Více

- Byl změněn způsob psaní dat a časových údajů (podle ČSN EN 28601);

- Byl změněn způsob psaní dat a časových údajů (podle ČSN EN 28601); ČESKÁ NORMA ICS 01.140.30 1997 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory ČSN 01 6910 Srpen Guidelines for Typewriting and Text Presentation Règles pour la dactylographie et

Více

Spojovník spojuje dvě části slova nebo dva výrazy bez mezer (Plzeň-sever, bude-li...).

Spojovník spojuje dvě části slova nebo dva výrazy bez mezer (Plzeň-sever, bude-li...). PSANÍ TEXTŮ A TECHNICKÝCH ZPRÁV Ing. Zdeněk FOLTA, Ph.D. Vysoká škola Báňská-Technická univerzita Ostrava, Fakulta strojní, Katedra částí a mechanismů strojů - 347, 708 33 OSTRAVA-Poruba, ul. 17. listopadu

Více

Výňatek normalizované úpravy písemností ČSN 01 6910

Výňatek normalizované úpravy písemností ČSN 01 6910 Výňatek normalizované úpravy písemností ČSN 01 6910 I. Členící (interpunkční) znaménka 1. Tečka, čárka, dvojtečka, středník, vykřičník, otazník - Připojují se těsně bez mezery za předcházející slovo, zkratku,

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Jitka MACHÁTOVÁ Název materiálu: Pravidla pro psaní textů Označení materiálu: Datum vytvoření: 10. 10.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.140.30 2002 Úprava písemností zpracovaných textovými editory nebo psaných strojem ČSN 01 6910 Listopad Guidelines for Text Presentation and Typewriting Règles pour la présentation

Více

Při úpravě zvláštních písemností (právních, bibliografických apod.) je třeba se řídit dalšími příslušnými směrnicemi nebo normami.

Při úpravě zvláštních písemností (právních, bibliografických apod.) je třeba se řídit dalšími příslušnými směrnicemi nebo normami. Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory výtah z normy ČSN 01 6910, srpen 1997: kap. 1 7 výtah z normy ČSN ISO 690 (01 0197), prosinec 1996: kap. 7 Tato norma stanoví pravidla

Více

Úprava textu. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava textu. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava textu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Ve všech psaných dokumentech, tedy i v obchodních i jiných dopisech se používají

Více

Word textový editor. Tlačítko Office základní příkazy pro práci se souborem. Karta Domů schránka. písmo. vyjmout. vložit kopírovat.

Word textový editor. Tlačítko Office základní příkazy pro práci se souborem. Karta Domů schránka. písmo. vyjmout. vložit kopírovat. Word textový editor Tlačítko Office základní příkazy pro práci se souborem Karta Domů schránka vyjmout vložit kopírovat kopírovat formát písmo velikost písma volba písma barva písma tučné podtržené zvýraznění

Více

Zpracování textů na počítači

Zpracování textů na počítači Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zpracování textů na počítači Jedna z nejrozšířenějších aplikací Dříve výhradně práce vyškolených typografů MS Word

Více

Jak psát seminární a maturitní práce Manuál pro obory KS, MP

Jak psát seminární a maturitní práce Manuál pro obory KS, MP Stední odborná škola Luhaovice Masarykova 101 Luhaovice Jak psát seminární a maturitní práce Manuál pro obory KS, MP Mgr. Klára Masaová Ing. Iva Bšínská 2008 OBSAH 1 POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍCH

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory:

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: Zásady pro vypracování seminární a maturitní práce Úprava písemností zpracovaných textovými editory norma ČSN 01 6910 pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: určuje způsob psaní

Více

text, hladká sazba, typografická pravidla

text, hladká sazba, typografická pravidla Hladká sazba typografická pravidla Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_inf2_txv04 txv04_typografie.pdf Gymnázium Kladno Mgr.

Více

Letem ke klíčovým kompetencím aneb Pohádkou o Raškovi to nekončí Metodický materiál ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913 2009 2011

Letem ke klíčovým kompetencím aneb Pohádkou o Raškovi to nekončí Metodický materiál ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913 2009 2011 Letem ke klíčovým kompetencím aneb Pohádkou o Raškovi to nekončí Metodický materiál ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913 2009 2011 Zpracování: Mgr. Marek Křištof ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm,

Více

íslo ryze periodické íslice /skupina íslic ), která se opakuje nazýváme perioda. V našem p ípad je perioda íslice 6.

íslo ryze periodické íslice /skupina íslic ), která se opakuje nazýváme perioda. V našem p ípad je perioda íslice 6. 2. Racionální ísla 7. roník -2. Racionální ísla 2.1. Vymezení pojmu Každé íslo, které lze vyjáditjako podíl dvou celýchísel, je íslo racionální. Pi podílu dvou celýchísel a a bmohou nastattyto situace

Více

Pomocník aneb Když hlava nepostačí

Pomocník aneb Když hlava nepostačí Pomocník aneb Když hlava nepostačí Obsah I. Interpunkční znaménka... 2 Tečka... 2 Čárka... 2 Dvojtečka... 3 Středník... 3 Uvozovky... 3 Apostrof... 3 Spojovník/pomlčka/dlouhá pomlčka... 3 Tři tečky...

Více

... 0 0 VŠEOBECN... 2 1 ROZSAH A ÚPRAVA PRÁCE... 3

... 0 0 VŠEOBECN... 2 1 ROZSAH A ÚPRAVA PRÁCE... 3 Obsah... 0 0 VŠEOBECN... 2 0.1 OZNAENÍ ZÁKLADNÍCH NOREM... 2 0.2 ODBORNÉ TERMÍNY... 2 1 ROZSAH A ÚPRAVA PRÁCE... 3 1.1 ZÁKLADNÍ NÁLEŽITOSTI... 3 2.1 ÚPRAVA STRÁNKY... 5 2.2 ÍSLOVÁNÍ STRÁNEK... 5 2.3 ÍSLOVÁNÍ

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakult životního prostedí Univerzity J.E.Purkyn v Ústí n.l. a) Zadávané téma BP nebo DP musí mít pímou vazbu na studovaný obor. b) Zadání BP nebo DP

Více

TYPOGRAFIE SKRYTÁ TVÁŘ WEBDESIGNU

TYPOGRAFIE SKRYTÁ TVÁŘ WEBDESIGNU TYPOGRAFIE SKRYTÁ TVÁŘ WEBDESIGNU Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 KRAJE; TWS_02 Motto: Profesionální dokument (web) musí být správně nejen gramaticky, ale i typograficky. 1 Typografie Typografie je umělecko-technický

Více

Novinky ve verzi Nastavení. Práce s textem a grafickými objekty. Vkládání textu. Vložte 2 strany latinského textu

Novinky ve verzi Nastavení. Práce s textem a grafickými objekty. Vkládání textu. Vložte 2 strany latinského textu Novinky ve verzi 2010 Inovovaný pás karet práce s obsahem dokumentu Nový režim Backstage tlačítko Soubor o Práce s finálním dokumentem o Speciální rozhraní programu o Snadněji dostupné některé často používané

Více

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: úprava textových dokumentů, části textových dokumentů 1) Obsah předmětu technická dokumentace ve 2: ročníku 2) Úprava textových dokumentů zpracovaných textovými

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE ČLENĚNÍ

TECHNICKÁ DOKUMENTACE ČLENĚNÍ TECHNICKÁ ČLENĚNÍ TECHNICKÁ TYP A ARCHIVACE ZPŮSOB POUŽITÍ METODA ZPRACOVÁNÍ ETAPA ZPRACOVÁNÍ PROJEKT KLASICKÝ GRAFICKÉ DOKUMENTY DIGITÁLNÍ TEXTOVÉ DOKUMENTY KLASICKÁ S POČÍTAČOVOU PODPOROU (CAD SYSTÉMY)

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

PŘEDMĚT: PEK. 2.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: PEK. 2.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: PEK TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU 2.část (opakování ke státní zkoušce) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEPRAVNÍ ÚDAJE nezvýrazňují se proložením, podtržením ani

Více

Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033)

Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033) Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033) eská pošta, s.p. se sídlem: Politických vz 909/4, 225 99, Praha 1 I: 47114983 DI: CZ47114983 zastoupen/jednající:

Více

Typografická pravidla

Typografická pravidla VY_32_INOVACE_In 6.,7.05 Typografická pravidla Anotace: Žák se seznámí s typografickými pravidly. Procvičí využití typografických pravidel v praxi. Pracuje na svém žákovském počítači. Vzdělávací oblast:

Více

Metodický návrh vzdělávacího programu Adaptační kurz pro zaměstnance vracející se z rodičovské dovolené

Metodický návrh vzdělávacího programu Adaptační kurz pro zaměstnance vracející se z rodičovské dovolené Metodický návrh vzdělávacího programu Adaptační kurz pro zaměstnance vracející se z rodičovské dovolené Cílová skupina: zaměstnanci MěÚ Slaný vracející se z rodičovské Cíl vzdělávacího programu: napomoci

Více

Cviení PÍZVUK - VÝSLOVNOST - 1. Oznate pízvuk: - - / - 2. Rozdlte íslovky do skupin podle místa pízvuku: - / / - - / - -

Cviení PÍZVUK - VÝSLOVNOST - 1. Oznate pízvuk: - - / - 2. Rozdlte íslovky do skupin podle místa pízvuku: - / / - - / - - Cviení PÍZVUK - 1 Oznate pízvuk: - - / - 2 Rozdlte íslovky do skupin podle místa pízvuku: - / - - - / - - / - - 3 Rozdlte slova do skupin podle místa pízvuku: - / - / - - VÝSLOVNOST - 4 íkejte rychle:,,,,

Více

Základní typografická pravidla

Základní typografická pravidla Základní typografická pravidla VY_32_INOVACE_In 6.,7.05 Anotace: V prezentaci si žák upevní základní typografická pravidla. V jejím průběhu si daná pravidla procvičuje na svém žákovském počítači. Vzdělávací

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Guidelines for text writing and layout of word processed documents. Nahrazení předchozích norem

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Guidelines for text writing and layout of word processed documents. Nahrazení předchozích norem ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.140.30 Červenec 2014 ČSN 01 6910 Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory Guidelines for text writing and layout of word processed documents Nahrazení předchozích

Více

Předmět: Typografie na webu

Předmět: Typografie na webu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu.

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Datový objekt [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Identita Identita datového objektu je jedinený a

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice,

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

Pokyny pro zpracování absolventské práce

Pokyny pro zpracování absolventské práce Pokyny pro zpracování absolventské práce 1 Základní formální náležitosti Do absolventské práce musí být zařazeny následující povinné součásti: Titulní list (Příloha 2) Prohlášení autora absolventské práce

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Metodika stanovení výše náhrad škod pro vydru íní (Lutra lutra)

Metodika stanovení výše náhrad škod pro vydru íní (Lutra lutra) Metodika stanovení výše náhrad škod pro vydru íní (Lutra lutra) 24.10.2008 K. Poledníková 1, L. Poledník 1, V. Hlavá 2, J. Maštera 2, T. Mináriková 2, D. Rešl 2, L. Tomášková 2, J. Šíma 3, A. Toman 4,1,

Více

Pravidla pro estetickou úpravu textu

Pravidla pro estetickou úpravu textu Pravidla pro estetickou úpravu textu Pro vytváření dobře vypadajících dokumentů existují osvědčené zásady a pravidla pro to, aby naše dokumenty byly nejen technicky, ale i esteticky na výši. Používání

Více

Základní pravidla typografie

Základní pravidla typografie Základní pravidla typografie Jak zformátovat text na počítači Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým

Více

Edited by Foxit PDF Editor Copyright (c) by Foxit Software Company, For Evaluation Only. JAK PSÁT MATURITNÍ PROJEKT

Edited by Foxit PDF Editor Copyright (c) by Foxit Software Company, For Evaluation Only. JAK PSÁT MATURITNÍ PROJEKT Edited by Foxit PDF Editor Copyright (c) by Foxit Software Company, 2004-2007 For Evaluation Only. JAK PSÁT MATURITNÍ PROJEKT 1 ÚPRAVA MATURITNÍHO PROJEKTU 1.1 Rozsah práce Rukopis maturitního projektu

Více

Typografická pravidla - úvod

Typografická pravidla - úvod Typografická pravidla - úvod Základní doporučení: Nejdříve napište celý dokument základním písmem, potom teprve formátujte (písmo, odstavec, stránku). Klávesa ENTER se používá POUZE NA KONCI ODSTAVCE,

Více

Název projektu. Jméno Příjmení. Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b. Absolventský projekt

Název projektu. Jméno Příjmení. Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b. Absolventský projekt Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b Název projektu Absolventský projekt Jméno Příjmení Vedoucí práce: Titul Jméno Příjmení Brno 2010/2011 Prohlášení

Více

Typografické míry. Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův. 2. anglosaský. Základní jednotka je typografický bod.

Typografické míry. Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův. 2. anglosaský. Základní jednotka je typografický bod. Typografické míry Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův 2. anglosaský Základní jednotka je typografický bod. E 1 b = 0.3759 mm cicero 12 b A 1 pt= 0.351 mm pica 12 pt 02 1 Měrné jednotky TEXu: pt pc

Více

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK. Student: NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A JAK SE JIM VYHNOUT Uvozovky a palce

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK.  Student: NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A JAK SE JIM VYHNOUT Uvozovky a palce WORKBOOK http://agb.gymnaslo.cz Subject: Student: Computer science.. School year:../ Topic: Typography NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A JAK SE JIM VYHNOUT Uvozovky a palce na klávesnici - znak pro palcovou míru Skutečné

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 PODACÍ DENÍK SPIS SBRNÝ ARCH PÍSEMNOST DOKUMENT ÍSLO JEDNACÍ J ODESÍLATELE - Soubor všech jednotlivých DOŠLÝCH a VLASTNÍCH písemností. - Každé písemnosti

Více

Ro!ní záv"rka KALKUL1

Ro!ní závrka KALKUL1 Ro!ní záv"rka KALKUL1 Pozn. Tento popis odpovídá stavu do roku 2000 a t!ká se jednoduché P"ed spu#t$ním tohoto p"íkazu je nutné si p"ipravit podklady a provést uzav"ení p"íslu#n!ch knih. Uzáv$rkové operace

Více

ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK

ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK Struktura vyuovací hodiny Plán Struktura vyuovací vyuovací hodiny hodiny Plán Metodický vyuovací list aplikace hodiny Záznamový Metodický list

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Typografická a estetická pravidla. Daniela Špačková

Typografická a estetická pravidla. Daniela Špačková Typografická a estetická pravidla Daniela Špačková Používání a kombinování písem Pro tištěné texty: písmo patkové, např. Times New Roman Pro prezentace: písmo bezpatkové, např. Arial Nadpisy mohou být

Více

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - IMPORTU DAT DO PÍSLUŠNÉ EVIDENCE YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO Software

Více

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk Obecn závazná vyhláška obce Pernink, o místním poplatku ze ps, místním poplatku za lázeský nebo rekreaní pobyt, místním poplatku za užívání veejného prostranství, místním poplatku ze vstupného a místním

Více

2. Základní pravidla hladké sazby. Typografie

2. Základní pravidla hladké sazby. Typografie 2. Základní pravidla www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 7. 9. 2012 Strana: 1/11 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ ZPRACOVÁNÝCH TEXTOVÝMI EDITORY

ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ ZPRACOVÁNÝCH TEXTOVÝMI EDITORY ÚPRAVA PÍSEMNOSTÍ ZPRACOVÁNÝCH TEXTOVÝMI EDITORY Dle ČSN 01 6910 srpen 1997 Bc. IVO PĚTA Stránka 1 Obsah: Termíny a definice... 3 1. Tři tečky ( )... 3 2. Pomlčka... 4 3. Uvozovky... 5 4. Zkratky akademických

Více

POKYNY PRO TYPOGRAFICKOU ÚPRAVU TEXTU

POKYNY PRO TYPOGRAFICKOU ÚPRAVU TEXTU POKYNY PRO TYPOGRAICKOU ÚPRAVU TEXTU Většina typografických pravidel vychází z aktuálních pravidel českého pravopisu, která je nutno dodržovat. Uvozovky. V českých textech je třeba sázet české, tzn. typografické

Více

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly.

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Výkaz rozvaha Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Po spuštní modulu se zobrazí základní okno výkazu: V tabulce se zobrazují sloupce výkazu. Ve

Více

Jak správně vytvářet textové dokumenty

Jak správně vytvářet textové dokumenty Mgr. Monika Dvořáková 2005 1. Hladká sazba Jak správně vytvářet textové dokumenty Pravidla hladké sazby Sazba je stránka připravená k vytištění, hladká sazba obsahuje plynulý text. Jiné druhy sazby jsou

Více

TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA PRO PREZENTACE

TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA PRO PREZENTACE TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA PRO PREZENTACE Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_INFOA0302 - Typografická

Více

TLAKOVÝ PEVODNÍK TMG N/JB

TLAKOVÝ PEVODNÍK TMG N/JB Hasiská 2643, 756 61 Rožnov pod Radh. tel.: +420 571 843 162, +420 571 845 338, fax.: +420 571 842 616 e-mail : firma@cressto.cz http://www.cressto.cz TLAKOVÝ PEVODNÍK TMG N/JB NÁVOD PRO OBSLUHU, MONTÁŽ

Více

EXCEL (NEJEN) PRO ELEKTROTECHNIKY

EXCEL (NEJEN) PRO ELEKTROTECHNIKY EXCEL (NEJEN) PRO ELEKTROTECHNIKY Ing. Ivana Linkeová, Ph.D. 3 Úvod Obsah skript odpovídá rozsahu látky probírané ve volitelném pedmtu Technická dokumentace II MS Excel 1, který zajišuje Katedra mechaniky

Více

Obsah vyhlášky. Sazby poplatku

Obsah vyhlášky. Sazby poplatku Právní pedpis hl. m. Prahy.23/2003 Obecn závazná vyhláška o místním poplatku ze ps Datum vydání: 27.11.2003 Datum úinnosti: 1.1.2004 Pozmovací vyhlášky/naízení 21.10.2004 -.18/2004 Obecn závazná vyhláška,

Více

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ Finannímu úadu pro / Specializovanému nannímu úadu Hlavní mesto ˇ Prahu Územnímu pracovišti v, ve, pro Prahu Daové identi kaní íslo C Z Rodné íslo 6 8 5 6 9 6 8 / 5 6 9 Než zanete vyplovat tiskopis, pette

Více

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6684/2013-980 SMRNICE. 4/2013 Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz lánek 1 Obecná ustanovení

Více

Registra ní íslo ÚP: A. Identifika ní údaje zam stnavatele, právní forma a p edm t podnikání nebo innosti: Název zam stnavatele 1) :

Registra ní íslo ÚP: A. Identifika ní údaje zam stnavatele, právní forma a p edm t podnikání nebo innosti: Název zam stnavatele 1) : ne_10zadprispchpm.pdf Registraní íslo ÚP: CHPM Úad práce: OSÚ S 10 Žádost o píspvek na vytvoení hránného pracovního místa pro osobu se zdravotním postižením 75 zákona. 435/2004 Sb., o zamstnanosti, ve

Více

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé STO ŽACLÉ RADA MSTA ZÁSADY. 02/2007 pro postup pi pronájmu obecních byt sta Žaclé Vydává: Rada msta Žaclée Projednáno: RM usnesením. 337/13/2007 Zpracoval: Zodpovdný útvar: Eva Marksová, Svtlana ímanová,

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012

Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012 Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 6.roníku Aritmetika desetinná ísla, dlitelnost pirozených ísel Geometrie úhel a jeho velikost,

Více

SEMINÁ KOMUNIKA NÍCH DOVEDNOSTÍ TYPOGRAFICKÉ ZÁSADY ÚPRAVY TEXTU. Interpunk ní a další znaménka. ást 2

SEMINÁ KOMUNIKA NÍCH DOVEDNOSTÍ TYPOGRAFICKÉ ZÁSADY ÚPRAVY TEXTU. Interpunk ní a další znaménka. ást 2 íslo projektu íslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_21-16 St ední pr myslová škola stavební, eské Bud jovice, Resslova 2 RNDr. Vladimír Kostka SEMINÁ KOMUNIKA NÍCH DOVEDNOSTÍ

Více

Administrativní styl a odborná terminologie PhDr. Miroslava Zajíčková

Administrativní styl a odborná terminologie PhDr. Miroslava Zajíčková Administrativní styl a odborná terminologie PhDr. Miroslava Zajíčková Název školy Název a číslo projektu Název modulu Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, Veselí nad Moravou Motivace žáků ke studiu

Více

SHOPTRONIC SERVIS - ZAKÁZKA

SHOPTRONIC SERVIS - ZAKÁZKA SHOPTRONIC SERVIS - ZAKÁZKA copyright (c) 2005 OMEGA s.r.o., Liberec Zakázky Pomocí této volby máte možnost sledovat jednotlivé zakázky z hlediska spoteby materiál, sledovat práce podle jednotlivých mechanik

Více

UŽIVATELSKY DEFINOVANÉ FUNKCE

UŽIVATELSKY DEFINOVANÉ FUNKCE UŽIVATELSKY DEFINOVANÉ FUNKCE V RÁMCI TVORBY PEDLOH V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PRO ÚELY: - TVORBY DOKUMENT - VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH SESTAV YAMACO SOFTWARE 2002-2003 Jednotlivé vestavné funkce lze podle charakteru

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM PRÁCE SOČ 20 30 stran + přílohy Obvyklá struktura Pravopis Grafická úprava, typografie Vazba typicky kroužková nebo hřbet STRUKTURA ODBORNÉ

Více

Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Pokyny pro formální zpracování absolventské práce 1 Základní formální náležitosti Do absolventské práce musí být zařazeny následující povinné součásti: Vazba (Příloha1) Titulní list (Příloha 2) Prohlášení

Více

Žádost o p ísp vek na áste nou úhradu provozních náklad chrán né pracovní dílny

Žádost o p ísp vek na áste nou úhradu provozních náklad chrán né pracovní dílny ne_10zadprispchpdp.pdf Registraní íslo ÚP: CHPD-provoz Úad práce: OSÚ S 10 Žádost o píspvek na ástenou úhradu provozních náklad chránné pracovní dílny 76 zákona. 435/2004 Sb., o zamstnanosti, ve znní pozdjších

Více

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí.

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Petr Martínek martip2@fel.cvut.cz, ICQ: 303-942-073 27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Multiplexování (sdružování) - jedná se o

Více

Základní typografická pravidla

Základní typografická pravidla Variace 1 Základní typografická pravidla Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Základní typografická

Více

Masarykova střední škola chemická

Masarykova střední škola chemická Masarykova střední škola chemická Křemencova 12/179,116 28 Praha 1 URL: http://www.mssch.cz Tel: 222 924 444 e-mail: info@mssch.cz Formální úprava ročníkové práce Obsah 1 ÚVOD 2 POKYNY PRO DIGITÁLNÍ PODOBU

Více

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Cikháj se na svém zasedání dne 22.12.2003 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

Pokyny k vypracování absolventské práce

Pokyny k vypracování absolventské práce Základní škola a Mateřská škola Bělá pod Pradědem, příspěvková organizace tel.: 584 412 084 e-mail: zsadolfovice@jen.cz Adolfovice 170 web: http://zsadolfovice.cz IČO: 75029456 790 01 Jeseník Pokyny k

Více

Semináře MTI Skripta o psaní akademických prací (anglicky) Norma ČSN ISO 01 6910

Semináře MTI Skripta o psaní akademických prací (anglicky) Norma ČSN ISO 01 6910 Semináře MTI Skripta o psaní akademických prací (anglicky) Norma ČSN ISO 01 6910 Doktorský seminář MTI Jan Koprnický 24. října 2014 Studentská 2 461 17 Liberec 2 tel.: +420 485 353 290 jan.koprnicky@tul.cz

Více

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. II. DTP hladká a smíšená sazba

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. II. DTP hladká a smíšená sazba Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): Autor: Markéta Březinová Datum vytvoření: prosinec 2014 Třída (ročník): PG 3. Předmět: Polygrafie v praxi CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie

Více

DUM 09 téma: Kusovník

DUM 09 téma: Kusovník DUM 09 téma: Kusovník ze sady: 01 tematický okruh sady: Kreslení výkres sestavení ze šablony: 04_Technická dokumentace Ureno pro :1. roník vzdlávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika 18-20-M/01 Informaní

Více

Informatika pro ekonomy Typografie

Informatika pro ekonomy Typografie Tabulka znaků pro práci s textem ZNAK ALT+ Popis 0150 pomlčka 0151 dlouhá pomlčka 0132 české uvozovky dole 0147 české uvozovky nahoře, 0044 nebo 0130 české vložené uvozovky dole (používají se u textu,

Více

TYPOGRAFIE (CVIČEBNICE)

TYPOGRAFIE (CVIČEBNICE) TYPOGRAFIE (CVIČEBNICE) B1 TYPOGRAFIE (CVIČEBNICE) RNDr. Jan Preclík, Ph.D. 23. 7. 2015-1 - OBSAH Typografie........................................... 3 Prezentace1.pptx......................................

Více

Gymnázium. Kromíž. Zpracování textu. Word 1 SIPVZ-modul-P0

Gymnázium. Kromíž. Zpracování textu. Word 1 SIPVZ-modul-P0 Zpracování textu Word 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 ZÁKLADY EDITACE TEXTU...4 FORMÁT ODSTAVCE...5 ODRÁŽKY A ÍSLOVÁNÍ...6 TABULÁTORY...7 OHRANIENÍ A STÍNOVÁNÍ...8 STYL ODSTAVCE...9

Více

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Moovice se usneslo dne 15. íjna 2003 dle ustanovení 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znní pozdjších

Více

Úprava a náležitosti adres. - - na obálkách a v dopisech

Úprava a náležitosti adres. - - na obálkách a v dopisech Úprava a náležitosti adres - - na obálkách a v dopisech Adresy Rozměry, umístění, obsah a úprava adres jsou stanoveny normou ČSN ISO 11180 Poštovní adresování a Poštovními podmínkami České pošty a Zákonem

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Jednotná struktura práce: TITULNÍ

Více

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3.

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Popis prostedí...4 3.1 Hlavní okno...4 3.1.1 Adresáový strom...4

Více

STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ

STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ Projekt Pospolu Práce s textovým procesorem STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohuslava Čežíková. Struktura prezentace textový dokument písmo

Více

PŘEDMĚT: PEK. 1.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: PEK. 1.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: PEK TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU 1.část (opakování ke státní zkoušce) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDTISK U státní zkoušky dopis píšeme vždy na předtisk dopisu,

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

Úprava textu. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava textu. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava textu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Pro přehlednost je potřeba text v jakémkoliv dokumentu upravovat. Používáme

Více