ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského CHOMUTOV. území ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV. území ČR"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Geologický vývoj a stavba území ČR Účastníci projektu : Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková Motlík Martin 7.ročník Fulierová Kateřina Bystroňová 7.ročník Jánošková Klára Kristýna Drahotúská 8.ročník Šujanová Adéla Anna Nováková 9.ročník Bizzarriová Kateřina Gita Fryš Filip 7.ročník Koutenská Sabina Slačík Milan 8.ročník Šarešová Simona 8.ročník 6.ročník 8.ročník 9.ročník 9.ročník 8.ročník Barcalová Karolína Cínová Valerie Grospičová Klára Vaníčková Karolína Venhauer Adam Legnerová Kateřina 5.ročník 5.ročník 5.ročník 5.ročník 5.ročník 5.ročník Průchová Štěpánka Pruskavcová Veronika Řeháčková Zdeňka Marešová Petra De Stefanis Klára 5.ročník 5.ročník 5.ročník 4.ročník 3.ročník

2 Naše práce Nejprve jsme začali prací ve škole. Na misce jsme měli nejčastější horniny a v geologické mapě jsme vyhledávali, kde se u nás vyskytují. Na obecnou mapu ČR jsme potom pokládali vzorky hornin vždycky tam, kde se vyskytují. Vznikla nám mapa výskytu hornin, kterou jsme umístili k naší výstavce hornin z okolí školy.

3 Něco podobného, ale s mnohem podrobnějšími mapami jsme udělali pro nejbližší okolí našeho města. Na turistickou mapu Chomutovska (SHOCart spol.s.r.o..chomutovsko 1 : Nakladatel : SHOCart. spol.s.r.o]rok vydání ISBN ) jsme pokládali horniny, které se tu vyskytují. Nejsou tu ale zastoupeny všecky, pouze některé. Jsou to především svory přeměněné horniny Krušných hor a usazeniny z pánve pod Krušnými horami.

4 Jako zdroj informací o geologické historii Chomutova nám posloužily webové stránky města Chomutova Geologie na stránkách města Při práci s geologickou mapou jsme zjistili, že tu nedaleko máme něco, co bychom nečekali. Máme tu sopečnou horninu čedič. Jedná se o lokalitu Černý vrch. Vyhledali jsme ji v registru na ( Tentokrát jsme měli i odborný dohled pejska Berku

5 Exkurze do Prahy - Depozitáře Národního Muzea Výlet do Prahy se nám všem líbil. Svezli jsme se metrem až na okraj Prahy a nadšení se nás drželo od samého vstupu do budovy depozitářů Národního muzea. Na chodbách stáli prehistoričtí tvorové - předchůdci koní, nosorožců, mamuti, všude samá zkamenělina, nevěděli jsme, kam se dívat dřív. Návštěva depozitářů měla být na dvě hodiny, jenže se nám tam líbilo a vědcům z Národního muzea se zas líbilo, jak se nám tam líbí. Zdálo se, že to trvalo jen chvilku, ale přišli jsme před desátou, rozdělili si nás na malé skupiny a pak jsme se zahlédli mezi sebou jen při střídání pracovišť. Zkusili jsme si skutečnou práci paleontologa - plavení hornin, vybírání zkamenělin ze sedimentů, výrobu odlitků zkamenělin.

6 Poslechli jsme si poutavé povídání o historii Země, prohlédli si zkameněliny staré půl miliardy let,. Každý z nás si vyzkoušel práci s 3D mikroskopem a vytvořil si fotografie, které jsme si mohli odnést domů, stejně jako sádrové odlitky. Přišla na řadu i specialita, tedy elektronový mikroskop. Nejprve povídání o tom, na jakém principu přístroj pracuje, jak se musí upravovat pozorované objekty, a potom také mikroskop při práci.

7 Někteří z nás se stihli podívat i do místností, kde se zkameněliny ukládají, ale to už nás začínal tlačit čas. Všechny překvapilo, kolik už je hodin - místo plánovaných dvou hodin jsme v depozitářích totiž byli čtyři hodiny a už jsme museli pospíchat na autobus domů. Nikomu se nechtělo tak zajímavé pracoviště opustit, protože se sem těžko znovu podíváme, depozitáře nejsou přístupné veřejnosti.

8 V aplikaci jsme vyhledali, že naší nejbližší geologickou zajímavostí je lokalita Černý vrch Černý vrch Všeobecná charakteristika Kraj: Ústecký kraj Okres(y): Chomutov Katastrální území: Chomutov II Mapové listy: 0233, Oblast: Neovulkanity Českého středohoří Lokalizace: l km z. od okraje Chomutova, asi loo m s. od železniční trati Chomutov Černovice u Chomutova, jižní svah Černého vrchu s kótou 4O7 m. Charakteristika objektu: skalní výchoz ID : 1368 Geologie Geologická charakteristika: Terciér, podkrušnohorské pánve a přilehlé vulkanické hornatiny Mostecká pánev Olivinický čedič na Černém vrchu. Geol. charakteristika podle: Kopecký A., l989, str. 55: Výchoz olivinického čediče s kulovým rozpadem na Černém vrchu u Chomutova. Regionální členění: Český masiv pokryvné útvary a postvariské magmatity terciér Českého masivu podkrušnohorské pánve a přilehlé vulkanické hornatiny České středohoří Stratigrafie: terciér (neogén paleogén) Témata: petrologie Ochrana a střety zájmů Stupeň ochrany: C Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Olivin. čedič s kulovým rozpadem. Střety zájmů: bez střetů Popis střetů zájmů: Nejsou známy střety zájmů. Literatura Kopecký A., l989: Vysvětlivky k základní geologické mapě ČSSR l: list O2333 Chomutov.

9 Ústřední ústav geologický Praha. Zpracování a aktualizace Zpracoval(a): Plíšek Antonín, Aktualizoval(a): Plíšek Antonín Lokalizace v mapě: Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.

10 Mapy zdroj :

11 Mapy zdroj : paní učitelka se tam byla podívat a odrazovala nás od výletu, že se tam utopíme v blátě. My jsme jí ale přesvědčili, že se tam chceme jít podívat

12 vyrazili jsme od školy, ale cesta vedla přes nově vybudovaný park Domovina hned na začátku je umístěný otočný kámen, který už dokážem bez nápovědy určit jako libereckou žulu, podle krásné červené barvy no a o dvacet metrů dál nás prostě opustil výzkumný duch

13 Exkurze Karlovy Vary Kdy 8. března 2014 (sobota) vlak Po zdařilé exkurzi do počernických laboratoří, která děti nadchla, jsme se s očekáváním vydali do Karlových Varů navštívit Japonskou zenovou zahradu. Oharecký zlom, příkopová propadlina Už samotná jízda vlakem byla pro mnohé zážitkem. Měli jsme měli za úkol sledovat okolí. Trať vede údolím řeky Ohře. Údolí bylo vytvořeno jako příkopová propadlina Krušné hory a Doupov zůstaly a prostředek se propadl. Údolí je hluboké, srázy jsou strmé, příkré.

14 Cesta se nám moc líbila, vede velmi pěknou krajinou, a i když ještě neraší ani lísteček, byla to krása. Koleje vedou přímo podél vody, sledovali jsme řeku, zakulacené kameny, které si nese s sebou, říční oblouky, které se vymílají na vnitřní straně oblouku, protože tam proud zrychluje. Údolím řeky Ohře vede také prasklina v zemské kůře Oharecký zlom. Tudy uniká teplo z hlubin Země a v důsledku toho je údolí Ohře teplejší, i když jak je hluboké, neprohřívá ho tolik slunce. Líbí se to třeba plazům nebo obojživelníkům, dobře se jim tu daří. Karlovy Vary Město nás přivítalo jarním sluncem. prohlídka Japonské kamenné zahrady před zahradou je v parku pramen Štěpánka, museli jsme u něj vyfotit naší Štěpánku. Napít jsme se z něj ale nemohli, asi je ještě brzy. Japonská zenová zahrada nás překvapila, jaká je mrňavá. Kameny jsou ze žuly a měly by mít nabíjecí sílu. Ať jsme se snažili, jak jsme chtěli, nabíjení se nekonalo.

15 za zahradou stojí hotel Ritchmond, ve kterém se natáčel James Bond. Určili jsme, že pomník před hotelem je vytvořen z liberecké žuly. Je pěkně červený. Společná procházka zpět přes kolonádu a město Protože místo našeho zájmu nebylo zrovna z největších, měli jsme tudíž více času na prohlídku lázeňského města.

16 Vřídlo Nejznámější karlovarský pramen Vřídlo vydá za minutu průměrně litrů minerální vody. Sloupec vřídelní vody může díky tlaku vytrysknout až do výšky 12 metrů. Minerální voda vzniká tak, že se vsakuje dešťová voda do země, vsakuje se a vsakuje, čím dál hlouběji, až narazí na nějakou horninu, která už jí nepustí a tam se zastaví. V Karlových Varech je nepropustná vrstva hodně hluboko. To je důvod, proč jsou ve Varech prameny tak teplé. Nejteplejší má 72 C.

17 Teplé jsou i lázeňské oplatky. Není divu, že je to vyhlášená pochoutka také nám moc chutnaly. Při procházce po kolonádě jsme se zaměřili na horniny používané pro stavební a dekorační účely, na dláždění a obklady zdí. Odvážnější ochutnali kdejaký pramen, ale pravdou je, že bez následků.

18 Navštívili jsme také výstavu minerálů. Jako suvenýr si někteří žáci koupili krásné krystaly a zkameněliny. A protože jen duševní potrava nás nenasytila, pooběvali jsme v místním občerstvení.

19 Cestu domů jsme využili k utřídění nových poznatků a zhodnocení akce, která byla označena za přínosnou. Znovu Černý vrch Po předchozím nezdaru jsme se na Černý vrch vydali znovu. Mazaně jsme obloukem obešli parka Domovina, aby nás zase neopustilo vědecké nadšení. Bláto mezi tím oschlo a bažina už byla téměř průchodná.

20 Na cestu jsme měli naší ochránkyni před zločiny. Dlouho jsme vůbec nic nenacházeli a už jsme se začínali smiřovat s tím, že se vrátíme bez úspěchu. Nikde ani kamínek. Konečně jsme našli jeden větší kámen a pro jistotu jsme se u něj vyfotili.

21 Cestou jsme vyplašili stádo srnek, někteří ještě z takové blízkosti srnky neviděli. Štěstí nám ale přálo a nakonec jsme hledanou lokalitu Černý vrch opravdu našli.

22 Tohle jsme měli najít Všeobecná charakteristika Kraj: Ústecký kraj Okres(y): Chomutov Katastrální území: Chomutov II Mapové listy: 0233, Oblast: Neovulkanity Českého středohoří Lokalizace: l km z. od okraje Chomutova, asi loo m s. od železniční trati Chomutov Černovice u Chomutova, jižní svah Černého vrchu s kótou 4O7 m. Charakteristika objektu: skalní výchoz ID : 1368 Geologie Geologická charakteristika: Terciér, podkrušnohorské pánve a přilehlé vulkanické hornatiny Mostecká pánev Olivinický čedič na Černém vrchu. Geol. charakteristika podle: Kopecký A., l989, str. 55: Výchoz olivinického čediče s kulovým rozpadem na Černém vrchu u Chomutova. Regionální členění: Český masiv pokryvné útvary a postvariské magmatity terciér Českého masivu podkrušnohorské pánve a přilehlé vulkanické hornatiny České středohoří Stratigrafie: terciér (neogén paleogén) a tohle jsme našli

23 Z lomu byl pěkný pohled na Chomutov, ale překážely nám trochu stromy. Cesta zpátky byla napínavá, prodírali jsme se křovím a džunglí. Holky se bály, že objevíme mrtvolu.

24 Nakonec jsme se ale k cestě úspěšně prodraly, bez ztrát na životech. Trošku jsme ale byli všichni strašně zablácení a špinaví.

25

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Horniny a nerosty Účastníci projektu : Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková Motlík Martin

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Povrchové vody wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Stav povrchových

Více

Přírodní rizika miniprojekt

Přírodní rizika miniprojekt Přírodní rizika miniprojekt Zpracovali: žáci Základní školy Vsetín, Luh 1544 14.2.2014 Obsah 1. Úvod... 2 2. Cíl miniprojektu... 2 3. Vypracování... 2 3.1. Teoretická část... 2 3.1.1. Seizmická činnost...

Více

Objevy Geologického klubu

Objevy Geologického klubu Objevy Geologického klubu Geologický Klub ZŠ Chomutov, Zahradní 5265, Chomutov Školní rok 2013-2014 Vítáme Vás u našich objevů.. v projektu Objevy čekají na Tebe Náš první objev jsme zažili na : Gepfertovo

Více

Učíme se v muzeu. Výlet za geologickými zajímavostmi Karlových Varů

Učíme se v muzeu. Výlet za geologickými zajímavostmi Karlových Varů Učíme se v muzeu www.ucimesevmuzeu.cz www.kvmuz.cz Legenda: otázka doporučení + zajímavost Pracovní list pro žáky Výlet za geologickými zajímavostmi Karlových Varů Úvod: Lázeňské město Karlovy Vary leží

Více

Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov. Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A

Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov. Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A Obsah: 1. Cíl 2. Úvod 3. Hlavní část Zásobování vodou Ochrana vod Studánky

Více

Práce s horninami a poznávání jejich vlastností

Práce s horninami a poznávání jejich vlastností Název miniprojektu: Horniny a nerosty Škola: ZŠ a MŠ Krásná Lípa Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: MVDr. Marcela Zeliesková a Barbora Hlavatá Práce s horninami a poznávání jejich vlastností Obsah

Více

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Sylva Zemánková. Mgr. Monika Abrtová. Obsah

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Sylva Zemánková. Mgr. Monika Abrtová. Obsah Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková Mgr. Monika Abrtová Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Cíl projektu... 2 3 Postup při zpracování... 2 3 Terénní deník... 3 4 Závěr miniprojektu...

Více

OBJEVY ČEKAJÍ NA TEBE HLAVNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY

OBJEVY ČEKAJÍ NA TEBE HLAVNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BARTOŠOVICE, okres Nový Jičín, příspěvková organizace OBJEVY ČEKAJÍ NA TEBE HLAVNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY Miniprojekt ZŠ BARTOŠOVICE 16.11.2013 Obsah 1 Úvod... 3 2 Cíl miniprojektu... 4 3 Vypracování

Více

Čertova zeď u Osečné Václav Ziegler

Čertova zeď u Osečné Václav Ziegler Čas: 2 hod. Václav Ziegler Liberecký kraj GPS: 50 40 27,41 N,14 56 45,86 E Osečná Český Dub 1 6. 1. 2. 3. 4. 5. 1. začátek exkurze obec Kotel 2. Pod Čertovou zdí 3. vylámané rýhy po těžbě Čertovy zdi 4.

Více

Nerostné suroviny Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Děčín

Nerostné suroviny Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Děčín 2014 Nerostné suroviny Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Děčín 14.4.2014 Obsah Obsah... 0 Úvod... 1 Cíl....1 Nerostné suroviny. 2 Lomy v okolí a jejich těžba.3 Fluoritové jeskyně v severních Čechách..4

Více

Horniny a nerosty. Úvod - Horniny a nerosty Žacléřska:

Horniny a nerosty. Úvod - Horniny a nerosty Žacléřska: Obsah Úvod: str. 1 Cíl práce: str. 1 Ujasnění základních pojmů: str. 2 Poznáváme horniny Žacléřska: str. 3 Zařazení hornin do geologické mapy: str. 4 Závěr: str. 4 Literatura str. 4 Příloha Přehled hornin

Více

Učit se! Učit se! Učit se! VI. Lenin

Učit se! Učit se! Učit se! VI. Lenin Geosféra Tato zemská sféra se rozděluje do několika sfér. Problematikou se zabýval fyzik Bulle (studoval zeměpisné vlny). Jednotlivé geosféry se liší podle tlaku a hustoty. Rozdělení Geosféry: Rozdělení

Více

ř á aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory:

ř á aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory: T aví sb n í e n ř á o v aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory: Filtraci vody zvládli členové přírodovědného klubu při ZŠ v Lubeneci přímo v terénu. Tvoření nás baví aneb Ze života

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi)

Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi) Základní škola, Kunovice, U Pálenice 1620, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace MINIPROJEKT Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi) Autoři: kolektiv přírodovědného klubu Konzultant:

Více

MINIPROJEKT - GEOLOGICKÉ POCHODY Přírodovědný klub ZŠ K.V. Raise Lázně Bělohrad

MINIPROJEKT - GEOLOGICKÉ POCHODY Přírodovědný klub ZŠ K.V. Raise Lázně Bělohrad MINIPROJEKT - GEOLOGICKÉ POCHODY Přírodovědný klub ZŠ K.V. Raise Lázně Bělohrad Obsah: 1) Úvod výběr lokality a) Seznámení s geologickou mapou okolí Lázní Bělohradu b) Exkurze do Fričova muzea c) Příprava

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského CHOMUTOV. Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková Motlík Martin

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského CHOMUTOV. Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková Motlík Martin ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Půda a voda Účastníci projektu : Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková Motlík Martin 7.ročník

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Seminář Geomorfologie. Geomorfologické

Seminář Geomorfologie. Geomorfologické Seminář Geomorfologie Geomorfologické poměry sídla s Témata prezentací Prezentace 3 Geomorfologické poměry obce Zaměření regionální geomorfologie ČR, typy reliéfu vybrané tvary reliéfu Text: +/- 5 stran

Více

Geologie Regionální geologie

Geologie Regionální geologie Geologie Regionální geologie Připravil: Ing. Jan Pecháček, Ph.D Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Regionální geologie ČR -

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2012

Výroční zpráva o činnosti za rok 2012 Domov pro osoby se zdravotním postižením v Radošově, příspěvková organizace Kyselka, část Radošov č.p. 137, 363 01 Ostrov Výroční zpráva o činnosti za rok 2012 Počet listů: 5 Zpracovala: Pařížská Marie,

Více

Radotín a okolí Štěpán Rak

Radotín a okolí Štěpán Rak Čas: 4 hod. Štěpán Rak Hlavní město Praha GPS: 49 59 5 N, 14 21 50 E Praha 1 Od radotínské cementárny se vydáme směrem do Lochkova, po silnici nahoru, vpravo za zastávkou autobusu se nachází Orthocerový

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

Voda živá Etapa 4 : Závěrem...

Voda živá Etapa 4 : Závěrem... Voda živá Etapa 4 : Závěrem... Prosecký potok Jméno: Dittmannová Nicole, Křivská Aneta, Töröková Timea Třída: 9.A Školní rok: 2015/2016 Škola: ZŠ Špitálská, Špitálská 789, Praha 9 Obsah: 1. Úvod 2. Popis

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

Informace pro Vládu ČR o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 a návrh řešení havarijní situace

Informace pro Vládu ČR o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 a návrh řešení havarijní situace Informace pro Vládu ČR o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 a návrh řešení havarijní situace Připravili: pracovníci České geologické služby a Ředitelství silnic a dálnic ČR Předkládá (25. 6. 2013 pro

Více

Průvodce "Horní Planá"

Průvodce Horní Planá Perník Kopec 48 48'58.57"N 13 54'3.46"E Zalesněný vrch Perník (1. 049 m) leží asi 10 km jižně od Volar nad pravým břehem Vltavy v Trojmezenské hornatině. Na jeho úbočích jsou četné skalní útvary, které

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník LEDOVCE. referát. Jméno a příjmení: Ondřej MÍSAŘ, Jan GRUS

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník LEDOVCE. referát. Jméno a příjmení: Ondřej MÍSAŘ, Jan GRUS Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis I. ročník LEDOVCE referát Jméno a příjmení: Ondřej MÍSAŘ, Jan GRUS Třída: 5. O Datum: 24. 4. 2016 1 Ledovce 1) Obecně Pod pojmem ledovec si člověk představí

Více

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém

Více

Lom u Červených Peček Václav Ziegler

Lom u Červených Peček Václav Ziegler Čas: 1,5 hod. Václav Ziegler Středočeský kraj GPS: 49 59 17 N, 15 12 37 E Kolín Červené Pečky 1 1. 1. PP 2 Úvod Cílem exkurze je jedna z nejzajímavějších lokalit jižního příbřežního pásma české křídové

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Základní škola Dr. Miroslava Tyrše

Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Obsah ÚVOD.... 2 Popis lokality 3 Úkoly. 4 Závěr.... 5 Zdroje.. 6 Přílohy... 6 Úvod Prvním tématem, které budeme zpracovávat v rámci přírodovědného klubu, jsou Hlavní

Více

Č E S K Á R E P U B L I K A (Č E S K O)

Č E S K Á R E P U B L I K A (Č E S K O) Datum: Č E S K Á R E P U B L I K A (Č E S K O) POLOHA A ROZLOHA - území ČR má plochu 78 864 km 2-21. místo v Evropě a 114. ve světě - žije v ní 10, 549 mil. lidí - 78. na světě - průměrná hustota zalidnění

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Název miniprojektu: Hlavní geologické procesy Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Obsah

Více

Podzemní vody miniprojekt

Podzemní vody miniprojekt Podzemní vody miniprojekt Geologický kroužek Autoři : Pýcha M., Pham J., Sichrovský M., Eisnerová N., Hlavatá D., Benedikovičová L., Balogová K., Sojková K., Měrka J., Hvozda V., Solčáni R., Pochman M.,

Více

Hra Starých Vlkù. Kmenová akce! Duben

Hra Starých Vlkù. Kmenová akce! Duben 70 1999 Duben Návštìva Klerence Petr Na úterý 16.3. 1999 zorganizoval Lev návštìvu Národního divadla v Ostravì, kde hraje jeho mladší brácha hlavní roli Romea. Odjezd byl od DDM. Spoleènì s èleny ZS jsme

Více

Geologické expozice města Jeseníku

Geologické expozice města Jeseníku Geologické expozice města Jeseníku Město Jeseník se vyznačuje v současné době čtyřmi geologickými expozicemi. První je jedním z lákadel k návštěvě Vodní tvrze - sídla Vlastivědného muzea Jesenicka. Její

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY Seminář z Geologie a Paleontologie je povinně volitelný seminář určený studentů třetího a čtvrtého ročníku gymnázia. V případě zájmu se ho mohou účastnit i Ti studenti vyššího gymnázia, kteří projeví zájem

Více

Hlavní geologické procesy miniprojekt VALOVA SKÁLA

Hlavní geologické procesy miniprojekt VALOVA SKÁLA Hlavní geologické procesy miniprojekt VALOVA SKÁLA Zpracovali: žáci Základní školy Vsetín, Luh 1544 13.11.2013 Obsah 1. Úvod... 2 2. Cíl miniprojektu... 2 2.1. Orientace v terénu... 2 2.2. Dokumentační

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 254 Jméno autora Jana Malečová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 3.4.2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický list

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Úřad vlády České republiky Západní průčelí paláce se vstupním portálem LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Nedaleko Karlova mostu na nároží ulic

Více

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!!

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!! 1 6.číslo časopisu Školáček je věnováno nejen EKOABECEDĚ. Naše škola se účastní recyklohraní. Co to je? Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit

Více

Hazmburk Vladislav Rapprich

Hazmburk Vladislav Rapprich Čas: 4 hod. (z obce Klapý), 6 hod. (z Libochovic) Vladislav Rapprich Ústecký kraj GPS: 50 26 2,7 N, 14 0 52,7 E Litoměřice 1 2. 3. 1. 1. výhled na od Libochovic 2. hrad 3. obec Klapý 2 Vrch tyčící se nad

Více

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie?

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? Jména: Škola: Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? 1) Popište vznik hlubinných vyvřelých hornin? 2) Co původně byly kopce Velký Roudný a Uhlířský vrch na Bruntálsku? Velký Roudný Uhlířský vrch 3) Hrubý

Více

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť NEROSTNÉ SUROVINY

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť NEROSTNÉ SUROVINY 0 Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť NEROSTNÉ SUROVINY 0 Obsah Úvod.... 1 Cíl... 1 Zápis o činnosti... 2 Geomorfologie a využití krajiny... 2 Geologie... 2 Závěr... 9 Zdroje... 9 Obrazová příloha...

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010 Zásnuby 2010 Zdravíme Vás, čtenáře, tento časopis vznikl jako zpravodaj pro uživatele a přátele chráněného bydlení, které je zřizováno Domovem Pod Skalami Kurovodice. Jeho prostřednictvím se budeme snažit

Více

učebnice MATEMATIKA a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas

učebnice MATEMATIKA a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas MATEMATIKA učebnice a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas OBSAH Úvod...................................................... 2 1. Výpočet plochy, obvodu, objemu 6., 7. ročník....................... 5 2. Výpočet

Více

Autoři: žáci 8. a 6. třídy Soňa Flachsová, Anna Kobylková, Hana Nešetřilová Vilém Flachs. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4,

Autoři: žáci 8. a 6. třídy Soňa Flachsová, Anna Kobylková, Hana Nešetřilová Vilém Flachs. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, Autoři: žáci 8. a 6. třídy Soňa Flachsová, Anna Kobylková, Hana Nešetřilová Vilém Flachs Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04 1) Obsah 2) Úvod 3) Cíl 4) Terénní deník 5) Závěr 6) Seznam literatury

Více

NÁRODNÍ INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE MŠMT TALENTCENTRUM. ÚSTŘEDNÍ KOLO 39. ROČNÍKU DĚJEPISNÉ OLYMPIÁDY Od pěstního klínu ke Zlaté bule sicilské 2009/2010

NÁRODNÍ INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE MŠMT TALENTCENTRUM. ÚSTŘEDNÍ KOLO 39. ROČNÍKU DĚJEPISNÉ OLYMPIÁDY Od pěstního klínu ke Zlaté bule sicilské 2009/2010 NÁRODNÍ INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE MŠMT TALENTCENTRUM ÚSTŘEDNÍ KOLO 39. ROČNÍKU DĚJEPISNÉ OLYMPIÁDY Od pěstního klínu ke Zlaté bule sicilské 2009/2010 PÍSEMNÁ PRÁCE Naučná stezka Název práce: Mohelenská hadcová

Více

Objevy čekají na tebe. Geologické pochody. Maršovický vrch, lom Chlum

Objevy čekají na tebe. Geologické pochody. Maršovický vrch, lom Chlum Objevy čekají na tebe Geologické pochody Maršovický vrch, lom Chlum Autoři: Veronika Blažková, Martin Frýdek, Eliška Hloušková, František Kutnohorský, Martin Lát, Jitka Macková, Adam Nguyen, Pavel Svoboda,

Více

Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem

Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem Radek Vancl Vedoucí ročníkové práce: Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010-2011

Více

Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc:

Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc: Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc: Bohuslav Karban 1 U vyhořelého kostela Je 19. leden

Více

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Řeka Klabava Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová 1 Obsah 1 Navštívená lokalita a náš cíl... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 4 Náš postup... 3 5 Terénní deník... 3 7

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

Podle svého 124 DŮM a zahrada

Podle svého 124 DŮM a zahrada Podle svého 124 DŮM a zahrada Hledání přesných formulací vlastních požadavků, zájem na maximálně uspokojivém řešení a potřeba mít vše pod kontrolou, to vše bylo natolik intenzivní, že si investoři studii

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 253 Jméno autora Jana Malečová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 10.2.2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Člověk a příroda

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

Název materiálu: Horniny přeměněné, horninový cyklus

Název materiálu: Horniny přeměněné, horninový cyklus Název materiálu: Horniny přeměněné, horninový cyklus Jméno autora: Mgr. Magda Zemánková Materiál byl vytvořen v období: 2. pololetí šk. roku 2010/2011 Materiál je určen pro ročník: 9. Vzdělávací oblast:

Více

Vývoj organismů na Zemi

Vývoj organismů na Zemi Obsah: str. 1 Cíl práce: str. 1 Úvod: str. 1 Poklady školní sbírky: str. 2 Paleontologický výlet: str. 3 Určování zkamenělin: str. 4 Galerie našich úlovků: str. 5 Závěr: str. 5 Literatura str. 5 Žacléřsko

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště Valdštejnské slavnosti 2010 VÝTISK ZDARMA Současná situace sociální služby chráněného bydlení Chráněné bydlení se stalo v současné době, dle mého názoru nejkvalitnějším nástrojem sociální politiky, jak

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Miniprojekt Objevy ekají na Tebe VÝVOJ ORGANISMU NA ZEMI

Miniprojekt Objevy ekají na Tebe VÝVOJ ORGANISMU NA ZEMI Škola: Miniprojekt Objevy ekají na Tebe ZŠ Chomutov, Zahradní 5265, 430 05 Chomutov Vedoucí geologického klubu : skupina A - Vlasta Žižková, skupina B - Mgr. Jana Váchová Miniprojekt je vytvoen prací skupiny

Více

Projektový časopis 6.třídy

Projektový časopis 6.třídy Projektový časopis 6.třídy ZŠ Nové Hrady číslo 1. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt nesoucí název Školy na hranici, který má tento

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Základní škola Žižkov Kremnická 98, Kutná Hora MINIPROJEKT. Téma: Horniny a nerosty. Foto: Filip Seiler 2013

Základní škola Žižkov Kremnická 98, Kutná Hora MINIPROJEKT. Téma: Horniny a nerosty. Foto: Filip Seiler 2013 Základní škola Žižkov Kremnická 98, Kutná Hora MINIPROJEKT Téma: Horniny a nerosty Vypracovali: žáci ZŠ Žižkov Kremnická 98, Kutná Hora Filip Seiler, Jiří Janata, Ondřej Culek (všichni 6.A), Anna Karešová,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004. Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004. Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004 Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala MOTTO: Dětství má nárok na zvláštní péči a pomoc (Všeobecná deklarace lidských práv, schváleno Organizací spojených národů) Pionýrská

Více

Obr. 4 Mapa světa z roku 1858 od Antonia SniderPellegriniho zobrazující kontinenty před oddělením. (vlevo) a po oddělení (vpravo).

Obr. 4 Mapa světa z roku 1858 od Antonia SniderPellegriniho zobrazující kontinenty před oddělením. (vlevo) a po oddělení (vpravo). DESKOVÁ TEKTONIKA Z historie V roce 1596, holandský kartograf Abraham Ortelius ve své práci Thesaurus Geographicus píše, že Amerika byla "odtržena" od Afriky a Evropy zemětřesením a potopami a dodává:

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Zliv Základní informace Zliv 1421 ha 3561 250,6 obyv/km2 Město Zliv Charakteristika

Zliv Základní informace Zliv 1421 ha 3561 250,6 obyv/km2 Město Zliv Charakteristika Zliv Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Przedsiębiorczość. Podnikání

Przedsiębiorczość. Podnikání Przedsiębiorczość Podnikání Transgraniczny Inkubator Przedsiębiorczości-TIP Přeshraniční Podnikatelský inkubátor - TIP Prowadzący: Piotr Opałka Emilia Szczudło, Agnieszka Zając Milan Poláček, Ondřej Zlámal

Více

Zelená brána Černé země

Zelená brána Černé země směr Evropa francie Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zelená brána Černé země Dříve tu lidé žili kvůli rašelině, dnes tady díky její těžbě hnízdí ptáci. Během tisíců let vystřídaly zdejší lesy porosty

Více

Přehled přeměněných hornin

Přehled přeměněných hornin Přehled přeměněných hornin Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 9. 10. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s vybranými metamorfovanými horninami. FYLIT

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

Atlas. Únor 2016. Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády

Atlas. Únor 2016. Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády Atlas Únor 2016 Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády Ahoj přírodovědci zima nás trošku škádlí, takže sice můžeme na Vltavě pozorovat zimní hosty, na druhou stranu se na nás valí i klasické

Více

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE:

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: A 1. Čím se zabývá MINERALOGIE? 2. Co zkoumá PALEONTOLOGIE? 3. Co provádí geolog při terénním průzkumu? 4. Kdy vznikla Země? 5. Jaká byla prvotní atmosféra na Zemi? 1 6. Uveď

Více

Den Země s Akademií věd ČR 2013

Den Země s Akademií věd ČR 2013 zve všechny v rámci projektu Otevřená věda na Den Země s Akademií věd ČR 2013 Čeká na vás program akcí určený všem žákům, studentům, pedagogům, školním skupinám a veřejnosti sestavený u příležitosti Dne

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

POSUDEK Č. o obvyklé ceně

POSUDEK Č. o obvyklé ceně ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1648/2014 o obvyklé ceně podílu id. ¼ pozemku parc.č. 3298 orná půda v kat. úz. Újezd u Brna, obec Újezd u Brna, okres Brno-venkov Nemovitost je zapsána na listu vlastnictví č. 3079

Více

poskládané z oblázků směr evropa

poskládané z oblázků směr evropa směr evropa Francie Text a foto: Michael Fokt Úzkou uličkou zní klapot kopyt. Kola kočáru drkotají po hrbolaté cestě dlážděné oblázky. Pekař v bílé zástěře uhýbá stranou a kočár mizí za rohem. Scéna jako

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Návrhy popularizačních projektů s přírodovědnou tematikou

Návrhy popularizačních projektů s přírodovědnou tematikou Návrhy popularizačních projektů s přírodovědnou tematikou Návaznost na projekt Věda a Objevy Pokračování přírodovědných kroužků na školách, příprava nových materiálů, videí, pracovních listů, 3D animací,

Více

srpen 2005 motivován snahou detekovat tato území metodou radarové interferometrie (InSAR). Tato metoda

srpen 2005 motivován snahou detekovat tato území metodou radarové interferometrie (InSAR). Tato metoda Potenciálně nestabilní území Severočeské hnědouhelné pánve a Krušných hor Ivana Čapková srpen 2005 1 Motivace Souhrn potenciálně nestabilních území v Severočeské hnědouhelné pánvi (SHP) a jejím okolí je

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Historie těžby nerostných surovin

Historie těžby nerostných surovin Historie těžby nerostných surovin Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková Únor 2015 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 3 Historie až současnost...

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_PŘÍPRAVA DŘEVA 4_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více