Lesnická fytocenologie a typologie. HS 23 kyselá stanoviště nižších poloh HS 25 živná stanoviště nižších poloh

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lesnická fytocenologie a typologie. HS 23 kyselá stanoviště nižších poloh HS 25 živná stanoviště nižších poloh"

Transkript

1 Lesnická fytocenologie a typologie HS 23 kyselá stanoviště nižších poloh HS 25 živná stanoviště nižších poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/

2 23a 1I, 1K uléhavé a kyselé doubravy 2M, 2I, 2K chudé, uléhavé a kyselé bukové doubravy V nižších polohách na svazích, kupách, hřbetech i na zvlněných plošinách, někdy s hlinitými překryvy. 23b 3M, 4M, (5M) chudé dubové bučiny a bučiny, (chudé jedlové bučiny) 3Im, 3Km chudší uléhavé a kyselé dubové bučiny Ve středních (až vyšších) polohách na svazích, kupách, hřbetech i na zvlněných plošinách, někdy s hlinitými překryvy.

3 23c 1Sc (habrové) doubravy na píscích Na rovinách a mírně zvlněných plošinách říčních teras, s písčitými až hlinito-písčitými překryvy. 23d 2Sc chudší svěží bukové doubravy (1C) (suché habrové doubravy) (2C) (vysýchavé bukové doubravy) (3C) (vysýchavé dubové bučiny) Na svazích, hřbetech a plochých vyvýšeninách na plošinách, půda písčitá až hlinito-písčitá, mírně vlhká (suchá až vyprahlá).

4 25a 1S, 1H, 1B, 1D svěží, hlinité, bohaté a obohacené doubravy 2S, 2H, 2B, 2D svěží, hlinité, bohaté a obohacené bukové doubravy V okrajových částech úvalů, na plošinách, svazích i plochých hřbetech, někdy s překryvy spraše či sprašových hlín. 25b 1W bohaté bazické a karbonátové doubravy 2W bohaté bazické a karbonátové bukové doubravy Na svazích a jejich táhlých úpatích na hlinitých, převážně čerstvě až mírně vlhkých půdách, na bazických a karbonátových horninách.

5 25c 1V vlhké habrové doubravy 2V vlhké bukové doubravy Na mírně zvlněných plošinách, úpatích svahů, v plochých úžlabinách, často v blízkosti vodních toků, půda vlhká až mokrá. 25d 1O lipové doubravy 2O jedlo(bukové) doubravy Na mírně zvlněných plošinách a v mírných terénních pokleslinách, půda hlinitá až jílovito-hlinitá, střídavě vlhká.

6 DOUBRAVY (DB) Skladba synuzie dřevin: Převládá DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) na bohatých půdách s DUBEM CEREM (Quercus cerris) i DUBEM PÝŘITÝM (Quercus pubescens) na píscích a písčitých půdách a lehkých půdách se často i jako dominanta uplatňuje DUB LETNÍ (Quercus robur) a to spolu s dubem zimním, popř. i cerem a šípákem

7 DOUBRAVY (DB) Skladba synuzie dřevin: K dubům se přidává HABR OBECNÝ (Carpinus betulus), tvořící zejména podúroveň, spolu s dalšími dřevinami: na bohatších půdách s LÍPOU SRDČITOU (Tilia cordata), JEŘÁBEM BŘEKEM (Sorbus torminalis), JAVOREM BABYKOU (Acer campestre), JAVOREM MLÉČEM (Acer platanoides) či JASANEM ZTEPILÝM (Fraxinus excelsior) na chudších půdách s BŘÍZOU BĚLOKOROU (Betula pendula) a JEŘÁBEM PTAČÍM (Sorbus aucuparia), jež zvyšují svou účast zejména na prosýchavých půdách. Na nejsušších místech se až jako spoludominanta vyskytuje BOROVICE LESNÍ (Pinus sylvestris) Vysýchavá stanoviště podmiňují polozakrslý až zakrslý vzrůst dřevin a nezapojenost porostu (s místy rozvolněného zápoje).

8 DOUBRAVY (DB) Skladba synuzie dřevin: Keře jsou druhově hojné na bohatších půdách, k chudším půdám jejich bohatost klesá; pokryvnostně je jejich rozvoj závislý na plnosti zápoje horního patra. Obecně se vyskytují: brslen bradavičnatý (Euonymus verrucosa), líska obecná (Corylus avellana), trnka obecná (Prunus spinosa), hloh obecný (Crataegus laevigata), hloh jednosemenný (Crataegus monogyna), ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare), svída krvavá (Cornus sanguinea); na eutrofních půdách i dřín obecný (Cornus mas), kalina tušalaj (Viburnum lantana), klokoč zpeřený (Staphylea pinnata), višeň křovitá (Cerasus fruticosa), řešetlák počistivý (Rhamnus cathartica); na chudých půdách jalovec obecný (Juniperus communis)

9 DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Ekologicko-cenotická skladba je charakteristická spoludominancí druhů teplomilných a teplomilně laděných (tj. vystupujících) a druhů indiferentních k teplotě. Druhy mezofilního charakteru /vyskytujících se od 2. vegetačního stupně/ se vyskytují pouze v doubravách vysýchavých půd vyšších stupňů. Z hlediska trofického se jedná o celou škálu ekologických skupin druhů od oligotrofních po mezotrofní, až heminitrofilní a nitrofilní či hemibázické, a to dle povahy půdotvorných substrátů. Převažují mezofyty, avšak druhy sušších půd se pravidelně vyskytují i na vůdčích řadách v důsledku běžných letních proschnutí svrchních půdních vrstev; na suchých půdách převládají suchomilné rostliny.

10 DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Synuzie podrostu je rozvinutá, převážně travnatého rázu; na středně bohatých a bohatých půdách má synuzie podrostu charakter i bylinno-travnatý. Uplatňují se druhy: Poa nemoralis (lipnice hajní), Poa angustifolia (lipnice úzkolistá), Dactylis polygama (srha hajní), Carex montana (ostřice horská), Brachypodium sylvaticum (válečka lesní), Melica uniflora (strdivka jednokvětá), Festuca heterophylla (kostřava různolistá), Lathyrus niger (hrachor černající), Convallaria majalis (konvalinka vonná), Campanula persicifolia (zvonek broskvolistý), Polygonatum odoratum (kokořík vonný), Origanum vulgare (dobromysl obecná), Clinopodium vulgare (marulka klinopád), Betonica officinalis (bukvice lékařská), Bromus benekenii (sveřep Benekenův), Melampyrum nemorosum (černýš hajní),

11 DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Astragalus glycyphyllos (kozinec sladkolistý), Euphorbia epithymoides (pryšec mnohobarvý), Melitis mellisophyllum (medovník meduňkolistý), Teucrium chamaedrys (ožanka kalamandra), Bupleurum falcatum (prorostlík srpovitý), Geranium sanguineum (kakost krvavý), Lithospermum purpureocaeruleum (kamejka modronachová); na chudších půdách: Melampyrum pratense (černýš luční), Jasione montana (pavinec horský). Na obohacených půdách: Corydalis cava a C. pumila (dymnivka dutá a nízká), Anemone ranunculoides (sasanka pryskyřníkovitá), Alliaria petiolata (česnáček lékařský) aj. Na chudých suchých půdách má synuzie podrostu travnatokeříčkový charakter; vyskytují se: Festuca ovina (kostřava ovčí), Calluna vulgaris (vřes obecný), Genista pilosa (kručinka chlupatá), Carex humilis (ostřice nízká), Poa nemoralis (lipnice

12 DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: hajní), Avenella flexuosa (metlička křivolaká), Rumex acetosella (kyselka obecná), Agrostis capillaris (psineček obecný), i ve vyšších stupních Luzula luzuloides (bika hajní), Vaccinium myrtillus a V. vitis-idea (borůvka či brusinka), dále Antennaria dioica (kociánek dvoudomý). Kamenité nebo mělké nebo prosýchavé půdy jsou typické pro druhy: Anthericum ramosum (bělozářka větevnatá), Silene nutans (silenka nící), Genista tinctoria (kručinka barvířská), Lychnis viscaria (smolnička obecná), Hieracium pilosella (jestřábník chlupáček), Pyrethrum corymbosum (kopretina chocholičnatá), Vincetoxicum hirundinaria (tolita lékařská), Primula veris (prvosenka jarní) aj. Na extrémních skalnatých místech se nachází mechorosty i lišejníky.

13 DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Na vátých píscích se vyskytují: pukléřky (rod Cladonia) a mechorosty na dunách /Dicranum scoparium (dvouhrotec chvostnatý), Pleurozium schreberi (pokryvnatec Schrebův), Leucobryum glaucum (bělomech sivý), Polytrichum piliferum (ploník kulkonosný), Calluna vulgaris (vřes obecný), Festuca ovina (kostřava ovčí), Festuca vaginata (kostřava pochvatá), Festuca psammofila (kostřava písečná), Thymus serpyllum (mateřídouška úzkolistá), na otevřených místech Corynephorus canescens (paličkovec šedavý).

14 DOUBRAVY Vazba na abiotické prostředí : Biocenózy dubu zimního bez buku lesního mají těžiště výskytu v 1. vegetačním stupni, kde představují zejména zonální vegetaci, avšak dub zimní opanovává i společenstva pedobiomů vátých písků či vysýchavých míst, na kterých stoupá do 2. vegetačního stupně (resp. do 3. vegetačního stupně). Jedná se o nížiny a pahorkatiny různých půdotvorných substrátů, vyjma vápenců a dolomitů a jiných bazických hornin.

15 DOUBRAVY- Přehled skupin typů geobiocénů (stg) s geobiocenolog. formulemi: 1 A-AB 1 Querceta pinea humilia zakrslé boro-doubravy Qpihum inf inferiora n.st. 2 A-AB 1 Querceta pinea humilia zakrslé boro-doubravy Qpihum sup superiora v.st. 1 AB-B 1-2 Querceta humilia inferiora zakrslé doubravy n.st. Qhum inf 2 AB-B 1-2 Querceta humilia superiora zakrslé doubravy v.st. Qhum sup 1 (A)AB 3 Querceta doubravy Q 1 B 3 Querceta typica typické doubravy Qt 1 BD 3 Ligustri-querceta doubravy s pt. zobem LiQ 1 BC 3 Aceri campestris-querceta babykové doubravy AccQ 1 BD 1-2 Ligustri-querceta humilia inferiora zakrslé doubravy s ptačím zobem n. st. LiQhum inf 2 BD 1-2 Ligustri-querceta humilia superiora zakrslé doubravy s ptačím zobem v.st. LiQhum sup 1 BC-C 1-2 Aceri campestris-querceta zakrslé babykové AccQhum humilia doubravy 1 A-AB 1-2 Pini-querceta arenosa borové doubravy PiQar na píscích 1 B-BD 2-3 Ligustri-querceta arenosa doubravy s ptačím zobem LiQar na píscích 2 A-AB 2-3 Pini-querceta inferiora borové doubravy n.st. PiQ inf 3 A-AB 2-3 Pini-querceta superiora borové doubravy v.st. PiQ sup

16 DOUBRAVY Postavení stg v ekologické mřížce: latinsky Q Qt AccQ LiQ 1.vs vůdčí A AB B BC - βγ BD C D TŘ omezené A" AB" B" BC" BD" C" D" stg latinsky Qhum inf LiQhum inf stg latinsky Qpihum inf. AccQhum AccQhum stg latinsky PiQar LiQhum sup stg latinsky LiQar ---- LiQar 2.vs stg latinsky stg latinsky stg latinsky Qpihum sup PiQ inf Qhum sup LiQhum sup 3.vs stg latinsky PiQ sup

17 DOUBRAVY - Edafické kategorie v rámcích stg: DOUBRAVY 1.vs česky DB t_db bbdb ptzdb stg latinsky Q Qt AccQ LiQ EK M K I N I N S F F B H D A - V W TŘ vůdčí A AB B BC - βγ BD C D omezené A" AB" B" BC" BD" C" D" EK N Y N Y C Y A A C J stg latinsky Qhum inf LiQhum inf česky z_db n.st. z_ptzdb n.st. stg latinsky Qpihum inf. AccQhum AccQhum česky z_bo-db n.st. z_bbdb z_bbdb stg stg latinsky PiQar LiQhum sup česky bodb_p z_ptzdb v.st. latinsky LiQar ---- LiQar česky ptdb_p ---- ptdb_p 2.vs stg stg stg latinsky Qhum sup česky z_db v.st. latinsky Qpihum sup LiQhum sup česky z_bo-db v.st. z_ptzdb v.st. latinsky PiQ inf česky bodb n.st. 3.vs stg latinsky česky PiQ sup bodb v.st.

18 DOUBRAVY Chorologicko-chronologický původ: Převažují prvky vegetačního pásu smíšeného listnatého lesa (Quercus-Tilia-Acer /QTA/) a vegetačního pásu dubu pýřitého (Quercus pubescens /Qpub/) při současné nepřítomnosti prvků vegetačního pásu buku a jedle (Fagus-Abies /FA/). Zejména na sušších lokalitách se mohou přidávat prvky pásu kavylových stepí (Stipa /StSt/) a koniklecových lesostepí (Pulsatilla /PWSt/) i prvky pásu mediteránních horských stepí (MSt).

19 BUKOVÉ DOUBRAVY (bkdb) Skladba synuzie dřevin: Převládá DUB ZIMNÍ (Quercus petraea), subdominující je BUK LESNÍ (Fagus sylvatica), který se na spodní hranici 2. vegetačního stupně dostává do svého ekologického i fyziologického pesima z hlediska nedostatku půdní vláhy. Účast buku je tedy podmíněna příznivější a trvalejší půdní vlhkostí. Hlavní dřevinou spodní etáže je HABR OBECNÝ (Carpinus betulus), který v suché variantě zastupuje buk a s dubem zimním je spoludeterminantou. Vtroušeny mohly být na příznivějších místech LÍPA SRDČITÁ (Tilia cordata), na bazičtějších půdách JEŘÁB BŘEK (Sorbus torminalis), na humóznějších JAVOR MLÉČ (Acer platanoides). Na vlhčích půdách přistupoval i DUB LETNÍ (Quercus robur).

20 BUKOVÉ DOUBRAVY (bkdb) Porosty jsou vrstevnaté s bohatou výstavbou včetně keřového patra líska obecná (Corylus avellana), brslen bradavičnatý (Euonymus verruca) a hloh obecný (Crataegus laevigata). Směrem k chudým půdám se strukturovanost porostů zjednodušuje. Na obohacených půdách se k dubu a buku významně mísí cenné listnáče lípy, javory a jilmy, na obohacených vlhkých půdách i jasan ztepilý (Fraxinus excelsior). Na obohacených kamenitých půdách spoludominují jak lípa srdčitá (Tilia cordata), tak javory javor mléč a babyka (Acer platanoides, A. campestre). Na velmi chudých půdách, kde má dub zimní i buk sníženou vitalitu, se dokázala udržet borovice lesní (Pinus sylvestris) a bříza bradavičnatá (Betula pendula). Vůdčí dřeviny na suchých půdách jsou zakrslé a uplatňují se dřeviny skromné, vzdálenost stromů se zvětšuje, zápoj rozpojuje. Na suchých půdách se přidavá i dub cer (Quercus cerris), popř. i dub letní (Quercus robur).

21 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Ekologicko-cenotická skladba je charakteristická převahou druhů indiferentních k teplotě, spoluuplatňují se druhy mezofilního charakteru /vyskytující se od 2. vegetačního stupně/ tzv. průvodců buku. Významnou součástí jsou druhy teplomilné a teplomilně laděné vystupující, které vytváří v podstatě diferenciační hranici vůči 3. vegetačnímu stupni, neboť v něm se již celoplošně nevyskytují (jen exklávně). Druhy sestupující jsou zřídkavé a pouze na expozičně, reliéfně a vlhkostně podmíněných místech.

22 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Z hlediska trofického se jedná o celou škálu ekologických skupin druhů od oligotrofních po mezotrofní, až heminitrofilní a nitrofilní či hemibázické, a to dle povahy půdotvorných substrátů. Převažují mezofyty, avšak druhy sušších půd se pravidelně vyskytují i na vůdčích řadách v důsledku běžných letních proschnutí svrchních půdních vrstev. Druhy těžích půd, vlhkomilněji laděné se vyskytují na dně údolí a roklí.

23 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Synuzie podrostu je rozvinutá, na živných půdách bylinného vzhledu s pravidelně se uplatňujícími druhy trav nebo ostřic. Druhy bohatých půd jsou: Galium odoratum (mařinka vonná), Melica nutans (strdivka nící), Stellaria holostea (ptačinec velkokvětý), Galium sylvaticum (svízel lesní), Poa nemoralis (lipnice hajní), Dentaria bulbifera (kyčelnice cibulkonosná), Hepatica nobilis (jaterník podléška), Lathyrus vernus (hrachor jarní), Pulmonaria officinalis (plicník lékařský), z teplomilně laděných druhů např. Pyrethrum corymbosum (kopretina chocholičnatá), Lathyrus niger (hrachor černající), Astragalus glycyphyllos (kozinec sladkolistý), Clinopodium vulgare (/marulka/ klinopád obecný), Origanum vulgare (dobromysl obecná), Pulmonaria mollis (plicník měkký) či Genista tinctoria (kručinka barvířská).

24 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Na půdách hlinitých se uplatňují: Dactylis polygama (srha hajní), Convallaria majalis (konvalinka vonná) a Asarum europaeum (kopytník evropský); hojné až dominantní jsou často další druhy zejména trávovitého vzhledu Carex pilosa (ostřice chlupatá), Carex montana (ostřice horská), Melica uniflora (strdivka jednokvětá), Brachypodium sylvaticum (válečka lesní) a Sanicula europaea (žindava evropská), z teplomilně laděných druhů se přidává např. Melittis melissophyllum (medovník meduňkolistý) a Betonica officinalis (bukvice lékařská). V prosvětlených vývojových fázích, často na kamenitých i vysýchavých půdách dominuje Calamagrostis arundinacea (třtina rákosovitá).

25 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Na obohacených půdách se uplatňují: Mercurialis perennis (bažanka vytrvalá), Lamium maculatum (hluchavka skvrnitá), Stellaria holostea (ptačinec velkokvětý), Asarum europaeum (kopytník evropský), Galium odoratum (mařinka vonná), Campanula trachelium (zvonek kopřivolistý), Campanula rapunculoides (zvonek řepkovitý), dále Carex montana (ostřice horská), Carex pilosa (ostřice chlupatá), Glechoma hirsuta (popenec chlupatý), Carex digitata (ostřice prstnatá), Melica uniflora (strdivka jednokvětá), Dactylis glomerata (srha hajní), Brachypodium sylvaticum (válečka lesní), Alliaria petiolata (česnáček lékařský), Chelidonium majus (vlaštovičník větší) a Urtica dioica (kopřiva dvoudomá); na půdách vlhkých přistupují: Aegopodium podagraria (bršlice kozí noha), Festuca gigantea (kostřava obrovská), Stachys sylvatica (čistec lesní) a Oxalis acetosella (šťavel kyselý).

26 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Na humózních kamenitých půdách tvoří převládající kombinaci druhů: Melica nutans (strdivka nící), Mercurialis perennis (bažanka vytrvalá), Poa nemoralis (lipnice hajní), Stellaria holostea (ptačinec velkokvětý) a Hepatica nobilis (jaterník podléška). Na vysýchavých a suchých půdách se prosazují: Poa nemoralis (lipnice hajní), Melica nutans (strdivka nící) a Brachypodium pinnatum (válečka prapořitá)

27 BUKOVÉ DOUBRAVY Skladba synuzie podrostu: Na přechodu k chudším půdám se objevují: Luzula luzuloides (bika hajní), Hieracium murorum (jestřábní lesní), Avenella flexuosa (metlička křivolaká), Vaccinium myrtillus (borůvka černá), Festuca ovina (kostřava ovčí); a mechorosty Hylocomium splendens (rokytník skvělý), Polytrichum formosum (ploník ztenčený) posledně jmenované druhy na chudých půdách dominují včetně Carex pilulifera (ostřice kulkonosná), Melampyrum pratense (černýš luční) a včetně mechorostů Dicranum scoparium (dvouhrotec chvostnatý), Pleurozium schreberi (pokryvnatec Schrebův) a Leucobryum glaucum (bělomech sivý).

28 BUKOVÉ DOUBRAVY Vazba na abiotické prostředí : Biocenózy dubu zimního s přimíšeným bukem lesním (a různými dalšími druhy dle charakteru podmínek) potenciálně zaujímají souvislé plochy území nížin a pahorkatin a jen na slunných (teplých a sušších) lokalitách vystupují výše. Těžiště jejich rozšíření je v nadmořských výškách m n.m. Nachází se na svazích různých sklonů a expozic, na plošinách, bázích svahů apod. V nižších polohách se vyskytuje na relativně chladnějších místech, na bázích svahů.

29 BUKOVÉ DOUBRAVY Soupis skupin typů geobiocénů (stg) s geobiocenologickými formulemi: 2 A (2)3 Querceta fagina buko-doubravy Qf 2 (A)AB-B 1-2 Fagi-querceta humilia zakrslé bukové doubravy FQhum 2 BD 1-2 Fagi-querceta tiliae zakrslé lipo-bukové FQtilhum humilia doubravy 2 AB 3 (2x AB 3) Fagi-querceta (Carpini-querceta) bukové doubravy (habrové doubravy) FQ (CQ) 2 B 3 Fagi-querceta typica typické bukové doubravy FQt (2x B 3) (Carpini-querceta typica) (typické habrové doubravy) (CQt) 2 BC 3 Fagi-querceta aceris javoro-bukové doubravy FQac (2x BC 3) (Carpini-querceta aceris ) (javoro-habrové doubravy) (CQac) 2 BD 3 (2x BD 3) Fagi-querceta tiliae (Carpini-querceta tiliae) lipo-bukové doubravy (lipo-habrové doubravy) FQtil (CQtil)

30 BUKOVÉ DOUBRAVY Postavení stg v ekologické mřížce: latinsky Qf FQ FQt FQac FQtil 2. vs TŘ vůdčí A AB B BC - βγ BD C D omezené A" AB" B" BC" BD" C" D" stg latinsky FQhum FQthum FQtilhum

31 BUKOVÉ DOUBRAVY Edafické kategorie v rámcích stg: bukové DOUBRAVY česky db-bk bkdb t_bkdb jv-bkdb lp-bkdb stg latinsky Qf FQ FQt FQac FQtil EK M K I N I N S F F B H D A V U W 2. vs TŘ vůdčí A AB B BC - βγ BD C D omezené A" AB" B" BC" BD" C" D" EK N Y N Y C Y A A C latinsky stg FQhum FQthum FQtilhum česky z_bkdb tz_bkdb z_lp-bkdb

32 BUKOVÉ DOUBRAVY Chorologicko-chronologický původ: Převažují prvky QTA vegetačního pásu smíšeného listnatého lesa (Quercus-Tilia-Acer /QTA/) a objevují se FA - prvky vegetačního pásu buku a jedle (Fagus-Abies /FA/). Z prvků jiných pásů je významný vegetační pás dubu pýřitého Qpub (Quercus pubescens /Qpub/), který vyznívá. Na sušších a teplejších lokalitách zasahují i prvky pásu kavylových stepí StSt a koniklecových lesostepí PWS.

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (1) DOUBRAVY (DB) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek Postavení

Více

Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice

Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice TVORBA KRAJINY s.r.o. ROLENCOVA 47 620 00 BRNO Tel.: 737 64 64 17 Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice Číslo zakázky: US/2013 Objednatel: Obec Horní Bojanovice Horní Bojanovice

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (17) BAZIFILNÍ BUČINY (BKbaz) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0018

CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (0) SUCHÉ BORY (BO) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

BOSONOŽSKÝ HÁJEK JAKO PŘÍKLAD STAROBYLÉHO LESA

BOSONOŽSKÝ HÁJEK JAKO PŘÍKLAD STAROBYLÉHO LESA BOSONOŽSKÝ HÁJEK JAKO PŘÍKLAD STAROBYLÉHO LESA BUČEK ANTONÍN Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie, Mendelova zemědělská a lesnická universita, Zemědělská 3, 613 00 Brno, bucek@mendelu.cz

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů. (16) BAZIFILNÍ DOUBRAVY (DBbaz)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů. (16) BAZIFILNÍ DOUBRAVY (DBbaz) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (16) (DBbaz) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Petr Karlík, Tomáš Tichý a Radim Hédl Fakulta lesnická a dřevařskáčzu Praha - Suchdol Správa CHKO Český kras Karlštejn Botanický ústav AV ČR - Brno

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 01d mimořádně nepříznivá stanoviště 01d 1X dřínové doubravy 2X dřínové doubravy s bukem Na karbonátových a bazických horninách na vrcholech, hřebenech a svazích, v

Více

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj:

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: www.uhul.cz Příloha 7b Porostní mapa chráněného území. Zdroj: OZP MHMP. Příloha 7c Změny lesních společenstev na opakovaných plochách podle

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh HS 47 oglejená stanoviště středních poloh HS 39b podmáčená chudá stanoviště HS 59b podmáčená stanoviště vyšších

Více

Realizace lokálního biocentra LBC 1 v k. ú. Horní Bojanovice

Realizace lokálního biocentra LBC 1 v k. ú. Horní Bojanovice TVORBA KRAJINY s.r.o. ROLENCOVA 47 620 00 BRNO Tel.: 737 64 64 17 Realizace lokálního biocentra LBC 1 v k. ú. Horní Bojanovice Číslo zakázky: ÚSES/2013 Objednatel: Obec Horní Bojanovice Horní Bojanovice

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (4) (BK) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek Postavení

Více

Bučiny a doubravy. Třída: Querco-Fagetea. Řád: Fagetalia sylvaticae. Řád: Quercetalia pubescenti-petraeae

Bučiny a doubravy. Třída: Querco-Fagetea. Řád: Fagetalia sylvaticae. Řád: Quercetalia pubescenti-petraeae Bučiny a doubravy Třída: Querco-Fagetea společenstva xerofilních až hygrofilních opadavých listnatých lesů a křovin Řád: Fagetalia sylvaticae mezofilní až hygrofilní opadavé lesy mírné zóny Evropy Řád:

Více

Mapa aktuální vegetace

Mapa aktuální vegetace Mapa aktuální vegetace Mapa aktuální vegetace Typologická mapa Výsledek: Tvorba mapy aktuální vegetace na podkladu typologické mapy je problematická Část území je přesnímkována, část naopak Výsledek: Tvorba

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr Obsah: Technická zpráva 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr 2 1.1. Identifikační údaje Název stavby: Název objektu: Místo stavby, k.ú.: Okres: Kraj: Obsah

Více

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Dřeviny HEN 2009 přehled dřevin ke zkoušce Ing. Zdeněk Hrubý, Ph.D. Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Picea abies Smrk ztepilý Strom do 55 m Převislé šišky Pinus sylvestris

Více

Příloha č. 4: Seznam místních dřevin

Příloha č. 4: Seznam místních dřevin Příloha č. 4: Seznam místních dřevin Seznam domácích dřevin pro okres Benešov/MAS Blaník (Seznam zahrnuje všechny domácí stromy, keře a polokeře na okrese Benešov dle názoru ČSOP, vytvořeného na základě

Více

Lesní vegetace v údolí Vltavy severnì od Zlaté Koruny (okres Èeský Krumlov)

Lesní vegetace v údolí Vltavy severnì od Zlaté Koruny (okres Èeský Krumlov) Zprávy Èes. Bot. Spoleè., Praha, 43: 111 169, 2008 111 Lesní vegetace v údolí Vltavy severnì od Zlaté Koruny (okres Èeský Krumlov) Forest vegetation in the Vltava river valley north of Zlatá Koruna (district

Více

Pořadové číslo: NRBK K 21

Pořadové číslo: NRBK K 21 (nadregionální biokoridor K 21) Název: Oblík-Raná - Šebín-Pochválovská stráň Mapový list: 1: 5000 Louny 2-6, 2-7, 2-8 Pořadové číslo: NRBK K 21 3BD3, 3B3, 3AB3, 3B3, 4AB2, L - lokální v řešeném území délka

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 57 oglejená stanoviště vyšších poloh HS 59c podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 77a oglejená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován

Více

THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY

THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY Lenka Kvasničková, Petr Maděra, Luboš Úradníček Abstract: The paper deals with the phenological periodicity of the tree

Více

Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin

Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin Volba konkrétního druhu vždy závisí od stanovištních podmínek lokality. K určení původních druhů dřevin a stanovištních podmínek lze využít

Více

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09 C.1 Technická zpráva a) účel stavby Cílem (účelem) projektu je vybudování části společných zařízení v KPÚ Lučice na Moravě, tj. uskutečnění optimální organizace půdního fondu na pozemcích vyčleněných komplexní

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (5) JEDLOVÉ BUČINY (jdbk) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

REGENERACE PARKU EMINA ZÁMKU

REGENERACE PARKU EMINA ZÁMKU REGENERACE PARKU EMINA ZÁMKU Dokumentace pro provádění stavby Technická zpráva Investor: Jihomoravský kraj, Žerotínovo nám. 449/3, 602 00 Brno Objednatel: Příspěvková organizace Emin zámek, zastoupená

Více

Inventarizace, zhodnocení stavu, návrh kácení a ošetření pro vzrostlé stromy: REVITALIZACE ALEJÍ na pozemcích města ŽANDOV. -

Inventarizace, zhodnocení stavu, návrh kácení a ošetření pro vzrostlé stromy: REVITALIZACE ALEJÍ na pozemcích města ŽANDOV. - Inventarizace, zhodnocení stavu, návrh kácení a ošetření pro vzrostlé stromy: REVITALIZACE ALEJÍ na pozemcích města ŽANDOV. - Objekty : SO 01 REVITALIZACE ALEJE K.Ú. HEŘMANICE U ŽANDOVA SO 02 REVITALIZACE

Více

ZVONOVEC LILIOLISTÝ (ADENOPHORA LILIIFOLIA) V EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITĚ VRAŽBA V LESNÍM KOMPLEXU U OBCE HABŘINA NA KRÁLOVÉHRADECKU

ZVONOVEC LILIOLISTÝ (ADENOPHORA LILIIFOLIA) V EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITĚ VRAŽBA V LESNÍM KOMPLEXU U OBCE HABŘINA NA KRÁLOVÉHRADECKU Vč. sb. přír. Práce a studie, 16 (2009): 83-110 ISSN 1212-1460 ZVONOVEC LILIOLISTÝ (ADENOPHORA LILIIFOLIA) V EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITĚ VRAŽBA V LESNÍM KOMPLEXU U OBCE HABŘINA NA KRÁLOVÉHRADECKU Adenophora

Více

D.3 Dendrologický průzkum

D.3 Dendrologický průzkum ČESKÁ LÍPA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA ROHÁČE Z DUBÉ - ČESKOKAMENICKÁ D. Dendrologický průzkum OBSAH:. Průvodní zpráva. Situace : 500 Vypracoval: Hl. inž. projektu: Ing. Szénási Ing. Čamrová Průvodní zpráva AKCE:

Více

Stavba č.1 Položkový výkaz výměr

Stavba č.1 Položkový výkaz výměr Stavba č.1 Položkový výkaz výměr Název stavby: Název SO: Polní cesty v k.ú. Počedělice Polní cesty C5, C51, C52 Jednot. Cena celkem Č Objekt Kód Zkrácený popis M.j. Množství cena (Kč) Kč bez DPH 1 C 5

Více

Šlapanické slepence ŠLAPANICKÉ SLEPENCE. Ostrůvky teplomilné květeny 3. Text a foto Josef a Karla M A R T I Š K O V I

Šlapanické slepence ŠLAPANICKÉ SLEPENCE. Ostrůvky teplomilné květeny 3. Text a foto Josef a Karla M A R T I Š K O V I ŠLAPANICKÉ SLEPENCE Ostrůvky teplomilné květeny 3 Text a foto Josef a Karla M A R T I Š K O V I Český svaz ochránců přírody ZO 54/14 Brněnsko Pustiměřské Prusy 103, 683 21 Pustiměř 2009 Publikace byla

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) km 13,000-42,000 olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis)

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

LCA03 Euphorbio-Quercetum Knapp ex Hübl 1959 Teplomilné bazifilní doubravy na mělkých suchých půdách

LCA03 Euphorbio-Quercetum Knapp ex Hübl 1959 Teplomilné bazifilní doubravy na mělkých suchých půdách Teplomilné doubravy (Quercetea pubescentis) LCA03 Euphorbio-Quercetum Knapp ex Hübl 1959 Teplomilné bazifilní doubravy na mělkých suchých půdách Tabulka 7, sloupec 3 (str. 338) Orig. (Hübl 1959): Euphorbio-Quercetum

Více

Lesní vegetace České republiky. Jan Douda

Lesní vegetace České republiky. Jan Douda Lesní vegetace České republiky Jan Douda Vegetace zonální (bučiny, jedlobučiny) azonální (mokřadní olšiny, luhy, rašelinná společenstva, písčiny) extrazonální (smrčiny, xerotermní doubravy) Potenciální

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) PODMÁČENÉ SMRČINY (SMpal) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic (pozemky parc. č. 828, 834) NEVYČÍSLENÝ ROZPOČET Objednatel: Vypracoval: Zak. číslo: 29-2012 Datum: říjen 2012 Česká republika Ministerstvo zemědělství,

Více

PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ

PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ 1. SOUPIS DRUHŮ V BIOKORIDORU KUNÍ HORA TRAVIČNÁ * nově nalezený druh oproti roku 2000 Synuzie dřevin Acer campestre javor babyka Acer pseudoplatanus javor klen Carpinus betulus

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (9) SUŤOVÉ A ROKLINOVÉ LESY (R)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (9) SUŤOVÉ A ROKLINOVÉ LESY (R) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (9) SUŤOVÉ A ROKLINOVÉ LESY (R) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 5:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 5: KOLOGI LSA Pracovní sešit do cvičení č. 5: Biodiverzita v lesních ekosystémech - Příklady vyhodnocení lokální biodiverzity vybraných lesních porostů na modelové skupině drobných savců Tento projekt je

Více

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu OŠETŘOVÁNÍ STROMŮ* ošetření dle kategorie I. Kategorie II. Kategorie III. Kategorie kalkulace ks 3 0 1107, 1108, 1109 celkem 3 0 vazby v korunách vazba

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Názvy a zkratky stromů Příloha 2: Grafy 1. Celkový počet stromů 2. Počet listnatých stromů 3. Počet jehličnatých stromů 4. Průměry všech stromů 5. Zdravotní stav listnatých

Více

LBB04 Primulo veris-carpinetum betuli Neuhäusl et Neuhäuslová in Neuhäuslová-Novotná 1964 Panonské dubohabřiny. Carpinion betuli

LBB04 Primulo veris-carpinetum betuli Neuhäusl et Neuhäuslová in Neuhäuslová-Novotná 1964 Panonské dubohabřiny. Carpinion betuli Carpinion betuli LBB04 Primulo veris-carpinetum betuli Neuhäusl et Neuhäuslová in Neuhäuslová-Novotná 1964 Panonské dubohabřiny Tabulka 6, sloupec 4 (str. 237) 233 Orig. (Neuhäuslová-Novotná 1964): Primulae

Více

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název akce: Remízek Na Vrábí Vegetační úpravy Investor: Město Brandýs nad Labem / Stará Boleslav Projektant : Zahradní architektura Ing. Ivan Marek Martinov 279 Kostelec nad Labem 277

Více

Lokální biokoridory č. 3,4,6 a lokální biocentrum č. 3 v k.ú. Štítary na Moravě

Lokální biokoridory č. 3,4,6 a lokální biocentrum č. 3 v k.ú. Štítary na Moravě investor: zpracovatel:: Městys Štítary Štítary 149 671 02 Šumná Ing. Jaroslav Krejčí Na Svahu 18, 669 02 Znojmo Autorizovaná osoba: Ing. Jaroslav Krejčí, ČKA : 02 947 Na Svahu 18, 669 02 Znojmo datum:

Více

Alej u hranice - založení interakčního prvku ÚSES

Alej u hranice - založení interakčního prvku ÚSES Ing. Darek Lacina Ondráčkova 556/199 628 00 Brno Alej u hranice - založení interakčního prvku ÚSES (projektová dokumentace) Zpracoval: Ing. Darek Lacina Brno květen 2013 Obsah Průvodní zpráva... 2 Zdůvodnění

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině

Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině Petr Halas Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. halas@geonika.cz Abstract The biodiversity and the forest vegetation

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 73 kyselá stanoviště horských poloh HS 75 živná stanoviště horských poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 73 kyselá stanoviště horských poloh HS 75 živná stanoviště horských poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 73 kyselá stanoviště horských poloh HS 75 živná stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS.

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS. Projekt péče o stromy podél vodního toku Orlice byl zpracován na objednávku povodí Labe v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně. Terénní šetření proběhla v měsíci lednu 2014. V Rosicích dne

Více

STRÁNĚ NAD SUCHÝM POTOKEM

STRÁNĚ NAD SUCHÝM POTOKEM Plán péče a návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky STRÁNĚ NAD SUCHÝM POTOKEM na období 2011-2020 Salvia o.s. sdružení pro ochranu přírody Míšovická 454/6 155 21 Praha 5 e-mail:

Více

Plán územního systému ekologické stability. Skrýchov u Malšic. Kraj Jihočeský, okres Tábor. Textová část a výkresy v měřítku 1 : 5 000

Plán územního systému ekologické stability. Skrýchov u Malšic. Kraj Jihočeský, okres Tábor. Textová část a výkresy v měřítku 1 : 5 000 Plán územního systému ekologické stability Skrýchov u Malšic Katastrální území: Dudov, Skrýchov u Malšic Kraj Jihočeský, okres Tábor Textová část a výkresy v měřítku 1 : 5 000 EKOSERVIS - Výzkumné středisko

Více

PRO PŘÍRODNÍ REZERVACI

PRO PŘÍRODNÍ REZERVACI PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ REZERVACI ŠANCE na období 2013-2021 1 Obsah 1. Základní identifikační a popisné údaje... 3 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN... 3 1.2 Platný právní předpis

Více

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ Tabulky 9.1 Přípravné práce 9.2 Výsadba stromů a keřů, založení květinových záhonů 9.3 Ochrana stávajících stromů bedněním 9.4 Založení trávníku 9.5 Udržovací práce 9.6 Mobiliář 9.7 Dětské

Více

Quercion pubescenti-petraeae. Tabulka 7, sloupec 1 (str. 338)

Quercion pubescenti-petraeae. Tabulka 7, sloupec 1 (str. 338) Quercion pubescenti-petraeae LCA01 Lathyro collini-quercetum pubescentis Klika 1932 corr. Roleček in Chytrý 2013 hoc loco Bazifilní dubové řídkolesy na mělkých suchých půdách středních a severních Čech

Více

LDA03 Vaccinio vitis-idaeae- -Quercetum roboris Oberdorfer 1957 Brusnicové acidofilní doubravy. Quercion roboris

LDA03 Vaccinio vitis-idaeae- -Quercetum roboris Oberdorfer 1957 Brusnicové acidofilní doubravy. Quercion roboris Quercion roboris Dominantní druhy: Pinus sylvestris, Quercus petraea agg., Q. robur; Avenella flexuosa, Vaccinium myrtillus; Pleurozium schreberi Formální definice: (Quercus petraea agg. pokr. > 15 % OR

Více

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich T1 - Popis lesch porostů a výčet plánovaných zásahů v nich označe (ha) 15034 1,35 41/smíšený 15037 1,43 45/smíšený zastoupe habr, lípa, dub, habr,, borovice 15039 1,44 45/buk buk, 15040 1,71 15041 1,96

Více

Druhová bohatost a složení bylinného podrostu lesů jihozápadní části CHKO Český kras ve vztahu k jejich historii a přírodním podmínkám

Druhová bohatost a složení bylinného podrostu lesů jihozápadní části CHKO Český kras ve vztahu k jejich historii a přírodním podmínkám Druhová bohatost a složení bylinného podrostu lesů jihozápadní části CHKO Český kras ve vztahu k jejich historii a přírodním podmínkám Jeňýk Hofmeister Jan Hošek Marek Brabec Radim Hédl Martin Modrý variabilita

Více

BOTANICKÝ PRŮZKUM EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY PŘÍRODNÍ REZERVACE BŘEŽANSKÉ ÚDOLÍ (PRAŽSKÁ ČÁST) A PŘÍRODNÍ PAMÁTKY U ZÁVISTI

BOTANICKÝ PRŮZKUM EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY PŘÍRODNÍ REZERVACE BŘEŽANSKÉ ÚDOLÍ (PRAŽSKÁ ČÁST) A PŘÍRODNÍ PAMÁTKY U ZÁVISTI BOTANICKÝ PRŮZKUM EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY PŘÍRODNÍ REZERVACE BŘEŽANSKÉ ÚDOLÍ (PRAŽSKÁ ČÁST) A PŘÍRODNÍ PAMÁTKY U ZÁVISTI Zpracovala: RNDr. Jana Möllerová Materiál a metodika. Botanický průzkum území

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0018

CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Lesnická fytocenologie a typologie HS 35 živná bazická stanoviště středních poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 3W bazické

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 77b oglejená stanoviště horských poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh HS 39 podmáčená chudá stanoviště Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

U H L Í Ř S K Ý V R C H

U H L Í Ř S K Ý V R C H PLÁN PÉČE NA OBDOBÍ 2009-2018 PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU U H L Í Ř S K Ý V R C H Ing. Jiří Wimmer České Budějovice 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie

Více

Plán péče o NPP Klonk. na období 2007-2016

Plán péče o NPP Klonk. na období 2007-2016 Plán péče o NPP Klonk na období 2007-2016 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Název, kategorie, evidenční kód ZCHÚ a kategorie IUCN Název Klonk Kategorie NPP Evidenční kód 369 Kategorie IUCN

Více

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY Ing. Samuel Burian Průhonice 2015 VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY CO JSOU EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY? ZELENÉ STŘECHY podle mocnosti substrátu STŘEŠNÍ ZAHRADY EXTENZIVNÍ A INTENZIVNÍ DVA PROTICHŮDNÉ

Více

LBB01 Galio sylvatici-carpinetum betuli Oberdorfer 1957 Hercynské mezické dubohabřiny. Carpinion betuli. Tabulka 6, sloupec 1 (str.

LBB01 Galio sylvatici-carpinetum betuli Oberdorfer 1957 Hercynské mezické dubohabřiny. Carpinion betuli. Tabulka 6, sloupec 1 (str. Carpinion betuli rus niger, L. vernus, Melica nutans, Poa nemoralis, Stellaria holostea, Tanacetum corymbosum Konstantní druhy: Carpinus betulus, Quercus petraea agg.; Anemone nemorosa, Campanula persicifolia,

Více

Příloha č. 1 pomůcky pro vytýčení zkoumaných ploch

Příloha č. 1 pomůcky pro vytýčení zkoumaných ploch Příloha č. 1 pomůcky pro vytýčení zkoumaných ploch Relaskop Převzato z http://www.bjornrudarnestad.no/products/relaskop-enbart-haglfs- Použití relaskopu Převzato z http://www.skogkurs.no/kursbeskrivelser.asp

Více

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy Vídeň 127 594 01 Velké Meziříčí Tel.: +420 733 721 817 E-mail: info@greenberg.cz Web: www.greenberg.cz REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Objednatel: Obec Stránecká Zhoř, Stránecká Zhoř

Více

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 PŘÍLOHA 1 INVENTARIZACE DŘEVIN Poř. číslo Druh dřeviny (vědecký název) český název Obvod kmene cm (ve 130cm) Šířka koruny m Výška dřeviny m Sadovnická hodnota body Popis Popis

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba č ervenavá

Více

LDA02 Viscario vulgaris-quercetum petraeae Stöcker 1965 Suché acidofilní doubravy

LDA02 Viscario vulgaris-quercetum petraeae Stöcker 1965 Suché acidofilní doubravy Acidofilní doubravy (Quercetea robori-petraeae) Formální definice: (Quercus petraea agg. pokr. > 15 % OR Quercus robur pokr. > 15 %) AND (skup. Cytisus nigricans OR skup. Jasione montana) AND skup. Viscaria

Více

Kopec Doutnáč v NPR Karlštejn, modelové území geobotanických studií

Kopec Doutnáč v NPR Karlštejn, modelové území geobotanických studií Bohemia centralis, Praha, 28: 287 320, 2007 Kopec Doutnáč v NPR Karlštejn, modelové území geobotanických studií Hill Doutnáč in National Nature Reserve Karlštejn, a model site of studies in geobotany Jarmila

Více

LDA04 Holco mollis-quercetum roboris Scamoni 1935 Vlhké acidofilní doubravy

LDA04 Holco mollis-quercetum roboris Scamoni 1935 Vlhké acidofilní doubravy Acidofilní doubravy (Quercetea robori-petraeae) LDA04 Holco mollis-quercetum roboris Scamoni 1935 Vlhké acidofilní doubravy, sloupec 12 (str. 338) Nomen inversum propositum Orig. (Scamoni 1935): Quercus

Více

Písečný přesyp u Píst

Písečný přesyp u Píst Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Písečný přesyp u Píst CZ0210064 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Písečný přesyp u Píst Kód lokality: CZ0210064

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013 1) Vesna kalkulace odstranění stromů (1, 16), odstranění keřových skupin a keřů (K2, K11, SK1, SK2), ošetření stromů 1 ks, vazba 0 ks výsadba: 1 ks stromy OK 8-10 cm, 411 ks keře /popínavé rostliny ODSTRANĚNÍ

Více

(12) DOUBRAVY DUBU LETNÍHO (DBL)

(12) DOUBRAVY DUBU LETNÍHO (DBL) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (12) DOUBRAVY DUBU LETNÍHO (DBL) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

LCC03 Melico pictae-quercetum roboris (Mikyška 1944) Klika 1957 Teplomilné doubravy s druhy bezkolencových luk

LCC03 Melico pictae-quercetum roboris (Mikyška 1944) Klika 1957 Teplomilné doubravy s druhy bezkolencových luk Teplomilné doubravy (Quercetea pubescentis) LCC03 Melico pictae-quercetum roboris (Mikyška 1944) Klika 1957 Teplomilné doubravy s druhy bezkolencových luk Tabulka 7, sloupec 8 (str. 338) Nomen inversum

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Divoká Oslava

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Divoká Oslava Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č.

Více

Srovnání flóry agrárních valů a jejich lemů

Srovnání flóry agrárních valů a jejich lemů Severočes. Přír., Litoměřice, 39: 7-15, 2008 Srovnání flóry agrárních valů a jejich ů Comparsion of flora of hedgerows and its edges Iva M a c h o v á 1, Stanislava U h r o v á 2 a Václav S y n e k 1 1

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (10) LUŽNÍ LESY (L) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Lounín CZ0210011 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Lounín Kód lokality: CZ0210011 Kód lokality v ÚSOP: 2564

Více

ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV

ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV Ing. Boleslav JELÍNEK AGERIS s. r. o., Jeřábkova 5, 602 00 Brno boleslav.jelinek@ageris.cz Úvod Koncepce územních systémů ekologické stability

Více

Číslo uchazeče... 15. Prostorovou jednotkou pro vyhotovení LHO je: a) HS b) ZO c) PLO d) LHC

Číslo uchazeče... 15. Prostorovou jednotkou pro vyhotovení LHO je: a) HS b) ZO c) PLO d) LHC 1. Symbolem g označujeme: a) kruhovou základnu stromu b) kruhovou základnu celého porostu c) průměrnou kruhovou základnu porostu d) kruhovou základnu na 1ha 2. Zásobu jehličnatého porostu zjištěnou s kůrou

Více

Inventarizační floristický a vegetační průzkum NPR Hádecká planinka. Lubomír Tichý 28. 10. 2005

Inventarizační floristický a vegetační průzkum NPR Hádecká planinka. Lubomír Tichý 28. 10. 2005 Inventarizační floristický a vegetační průzkum NPR Hádecká planinka Lubomír Tichý 28. 10. 2005 1. Úvod NPR Hádecká planinka reprezentuje bezesporu botanicky zajímavé území, kde se dosud zachovala řada

Více

DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ

DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ Ing. František Moravec, Lipová 1497/E, 250 01 Brandýs n/l IČ: 45124957, DIČ: CZ530719270, účet/kód: 433720329/0800 Reg. ŽÚ Brandýs n/l č.j.

Více

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Jehličnaté dřeviny kód dřevina česky dřevina latinsky velikost rostliny v cm bez DPH vč. DPH 7610 Borovice - roubovaná h29 Pinus mugo Gnom vk 60, 15-30 530

Více

LCC02 Genisto pilosae-quercetum petraeae Zólyomi et al. ex Soó 1963 Acidofilní dubové řídkolesy s kručinkou chlupatou.

LCC02 Genisto pilosae-quercetum petraeae Zólyomi et al. ex Soó 1963 Acidofilní dubové řídkolesy s kručinkou chlupatou. Quercion petraeae LCC02 Genisto pilosae-quercetum petraeae Zólyomi et al. ex Soó 1963 Acidofilní dubové řídkolesy s kručinkou chlupatou, sloupec 7 (str. 338) Orig. (Soó 1963): Genisto pilosae-quercetum

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

Návrh plánu místního ÚSES k.ú. STOŠÍKOVICE na Louce

Návrh plánu místního ÚSES k.ú. STOŠÍKOVICE na Louce LÖW & spol.,s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545576740 Fax.: 545576250 e-mail: lowaspol@lowaspol.cz Návrh plánu místního ÚSES k.ú. STOŠÍKOVICE na Louce

Více

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření 16. SÍDLIŠTĚ VOLDÁN 1221/1 1 Prunus spec, slivoň 5 5 0.7 5+5 2 0 0 0 0 0 3 3 odstranit vylomené větve 1221/1 2 Prunus avium, třešeň 9 7 1.5 57 4 2 2 1 3 2 2 4 odstranit nebezpečný 1221/1 3 Prunus spec,

Více

PODZIM 2015 / JARO 2016 CENÍK SADEBNÍHO MATERIÁLU. platný od 1. 8. 2015

PODZIM 2015 / JARO 2016 CENÍK SADEBNÍHO MATERIÁLU. platný od 1. 8. 2015 PODZIM 2015 / JARO 2016 CENÍK SADEBNÍHO MATERIÁLU platný od 1. 8. 2015 JMENNÝ REJSTŘÍK Latinské názvy: str.: str.: České názvy: str.: str.: Abies alba (VS) 8, 38 Abies balsamea (VS) 38 Abies bornmulleriana

Více

LCB02 Carici fritschii-quercetum roboris Chytrý et Horák 1997 Doubravy západopanonských písčin s ostřicí doubravní

LCB02 Carici fritschii-quercetum roboris Chytrý et Horák 1997 Doubravy západopanonských písčin s ostřicí doubravní Teplomilné doubravy (Quercetea pubescentis) 320 LCB02 Carici fritschii-quercetum roboris Chytrý et Horák 1997 Doubravy západopanonských písčin s ostřicí doubravní, sloupec 5 (str. 338) Orig. (Chytrý &

Více

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ. Zpracovatel:

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ. Zpracovatel: BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ Zpracovatel: Ing. Alexandra MASOPUSTOVÁ Kladenská 273, 357 47 Krásno 608 663 998, a.masopustova@seznam.cz IČO 722 389 33 Datum: červenec 2009 Ing. Alexandra Masopustová 1

Více

Vegetace chráněného území Staňkovka

Vegetace chráněného území Staňkovka Bohemia centralis 18: 77-103,1989 Vegetace chráněného území Staňkovka Vegetation des Naturschuschtzgebietes Staňkovka Denisa BLAŽKOVÁ Území chráněného přírodního výtvoru Staňkovka tvoří strmý lesnatý svah

Více

Návrh vegetačních úprav lokálního biocentra ÚSES C3 Vedrovický rybníkk.ú. Vedrovice

Návrh vegetačních úprav lokálního biocentra ÚSES C3 Vedrovický rybníkk.ú. Vedrovice Obsah Obsah... 1 Průvodní zpráva... 2 Technická zpráva... 4 Přírodní podmínky... 4 Geomorfologické a geologické poměry... 4 Půdní poměry... 4 Klimatické poměry... 4 Hydrologické poměry... 4 Biogeografické

Více

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Kód materiálu: VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC Název materiálu: Předmět: Přírodní zdroje Veřovic Zeměpis, environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Jméno

Více

A T E L I É R B 5. Daniela Karasová ABAR 2016

A T E L I É R B 5. Daniela Karasová ABAR 2016 A T E L I É R B 5 Daniela Karasová ABAR 2016 Záhon kyselé stanoviště latinský název český název leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec ks stromy 1. Acer griseum

Více