Autem: Hromadnou dopravou: Bydlení a ob erstvování: Lezecká omezení: Nesla ovat od borovi ky na balkón nad Malou poštolkou!!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autem: Hromadnou dopravou: Bydlení a ob erstvování: Lezecká omezení: Nesla ovat od borovi ky na balkón nad Malou poštolkou!!"

Transkript

1 : Divoká Šárka : Pístup: SZ ást Prahy - Vokovice. Autem: Do stejného místa jako hromadnou dopravou. Hromadnou dopravou: Z konené zastávky tramveje 2 a 26 Divoká Šárka, dol kolem Mekáe, po schodech dol, doleva kolem skal (ne tedy smr Džbán), kolem koupališt pod Díví skok, kolem hostince.za mostkem prudce vzhru pod skálu. K Brent a Dívímu skoku od hostince do prava. Bydlení a oberstvování: Hostinec Díví skok (H). Nepravideln oteven, v sezon zahrádka. Lezecká omezení: Jedná se o Pírodní rezervaci. Lezení je povoleno jen organizovaným lezcm na základ vyjímky. Dost asto jsou zde kontroly ze strany ochraná. Žádné asové omezení. Pestože v nkterých starších prvodcích jsou popsané výstupy i na zaátku údolí, je nyní povoleno lezení jen v oblasti Brenta (písmeno B na mapce), Díví skok (D) a Žabák (Ž). Ochranái tu docela prudj. Souást dlouhého šáreckého údolí. Leze se ve tech lokalitách. V poslední dob tu vzniklo nkolik vyrazn tžších projekt s novými nýty. Jsou to však ale spíše bouldry - jen pár krok. Ze všch cest se schází. Neslaovat od boroviky na balkón nad Malou poštolkou!!

2 Celkové schéma. 1. Brána Šárky a soutska Džbán 2. Brenta 3. Skály mezi Brentou a Dívím skokem 4. Skály nad údolíkem pod Komnou 5. Díví skok (Koruna Šárky) 6. erné vže 7. Žabák 8. Žabí skála 9. Zedkovy bloky 10. ertovy nohavice 11. Poslední skála 12. Padák

3 Brenta: Popis: Vysoký skalní útvar na pr. stran údolí pímo proti výletní restauraci, oddlený od cesty pásem lesa. Spadá stnami k Z.Stední ást masívu tvoí stupovitý, málo výrazný hebínek a nesourodý, znan porostlý skalní terén. Vrchol tvoí kolmá ervená jehla. Brentou vedou výstupy, které lze vzájemn kombinovat v rzných variantách. 1. Dolní stna Brenty: Stnu lze prostoupit pti zpsoby: a) Maturita IV. Vytlaujícím záezem na l. okraji na ostrou hranu. Na jejím konci pes další nízký záez (bízka) na šikmou hladkou plotnu a po ní šikmo dopr. do sedélka pod sted, výšvihem. b) Mokry zlábek V. Strmým, dole pev. žlábkem vpr. od hrany do lámavé stnky. Tou na úzkou lávku pod pcv. blokem (skoba). Vodorovným traversem expon. podél vytlaující skály na plošinku vpr. a pes strmé bloky pímo vzhru do sedélka pod sted, výšvihem. c) Normálka III. Nástup do lenité plotny pod stechovitým pevisem. Plotnou šikmo dol. vzhru na vrchol hrany (bízka). Za ní pes nízké kolmé stonky a hladkou šikmou plotnu k sedélku pod sted, výšvihem. d) Stecha VI. Koutem pod stechovitý pevis, dopr. na hranu (kruh) a pímo pes pevis (skoba) n;i plosinku. Odtud dále jako u b). e) Kuttv kout VI. Výstup stnkou vpr. od dolní stny Brenty.Spárkou v kolmém mechovitém koutu na hebínek. Po nm dol. vzhru, dále trhlinou a pes bloky k sedélku pod st. výšvihem. 2. Stední výšvih Ze sedélka pod výšvihem je prstup možný ve tech krátkých variantách: a} Normálka II. Pes stupe na hladkou šikmou plotnu (vpr. skoba), hladkou nízkou stnkou vl. na hranu a nad výšvih. b) Plotna IV. Pes stupe na hladkou šikmou plotnu (skoba), po ní šikmo dopr. a krátkým pev. záezem nad výšvih. c) Komínek IV. Komínkovitým záezem vpr. pes dva pev. schody a jako u b) nad výšvih. 3. ervená jehla. Z hebínku nad stedním výšvihem pokrauje výstup tymi hlavními variantami, další výstup vede z náhorní (V) strany: a) Normálka III. Po stupovitém, výše strmjším hebeni dol. vzhru pod pevis. Pod ním expon., ale snadným traversem dopr. pes hladkou plotnu na plošinu. Plotnami vrcholového bloku ponkud dol. na vrchol. b) Zeleny kut IV. Po hebeni pod mlký kout tvoený strmými hladkými plotnami. Pes n na plošinku a jako u a) na vrchol. c) Šikmá plotna IV. Vpr. od hebenu do záezu, nad nímž vybíhají šikmo dopr. vzhru hladké plotny. Pes n šikmým traversem na JZ hranu a po ní na plošinu. Jako u pedcházejících cest na vrchol. d) Jižní spára VI. Kteroukoli z pedcházejících cest na plošinu pod vrcholovým blokem. Traversem dopr. za hranu a kolmou J stnkou podél šikmé spáry (kruh)

4 a pes pevis na vrchol. I. Bortel - M. Meyer,1965. e) Náhorní VI. Z náhorni strany ervené jehly jemn lennou stnkou pres vytlaující hranu dol. ke kruhu na výstupu d) a odtud pes pevis na vrchol. P. Schwarz, Skály nad údolíkem pod korunou: 1. Západní kout IV. Výrazným koutem v pr. ásti stny nebo plotnami vpr. pod horní pev. ást a pres nízký pevis podél spárky na vrchol. 2. Zapadni plotny V. Nástup na úpatí' hrany ví. od kouta. Lišejníkovitými plotnami podél trhliny šikmo dol. a pes pev. stupn na vrchol. 3. Pevis reprezentant. VI. Pr. ástí širokého kouta ve stedu stny na jeho konec, dopr. pes hladkou plotnu pod vrcholový pevis a pímo pes nj podél spárky (nesplést si ji se lenitým záezem vpr.) na vrchol. 4. Slaovad stnka IV. Výstup v l. ásti bariéry. Dole hladkou stnkou, uprosted podél spárky (na konci bizka) a posléze záezem vpr. na vrchol. 5. Žehírko II. Žebírkem na pr. stran úzkého žlebu, který oddluje Skály nad údolíkem od Dívího skoku, až k vrcholové stnce. Po úzké lávce travers dol. a sklonným záezem na vrchol. Skály mezi Brentou a Dívím skokem: Popis: Ve vrcholových ástech strmého skalnatého a zarostlém svahu mezi Brentou a Dívím skokem je nkolik skalních útvar a nižších stnek, na nichž lze absolvovat adu krátkých, vtšinou tžkých a nezajištných výstup. Ve smru od Brenty se tyto útvary nazývají: Mitra, Ostrá vžika, Soudek, Hranatá vž. Štítek, Poslední vž. Proti stavení za výletní restaurací se tyi pímo nad pr. okrajem cesty strmá a pomrn vysoká Stna sebevrah, rovnž s možností výstup, které však v celé této ásti nejsou významné. Díví skok: Popis: Vysoký skalní útvar na pr. stran údolí za restaurací.tém 2/3 masívu tvoí stupovitá a zarostlá pedskalí. Nad nimi se zvedá rozložitá vrcholová pyramida, která tvoí pirozenou dominantu Divoké Šárky, zvanou též Koruna Šárky. Spadá k J a Z kolmými, ale opt pomrn lenitými stnami. Dopr. od vrcholové pyramidy vybíhá skalní bariéra Skály nad údolíkem pod Korunou, která spadá stnami k Z. Z vrcholu Dívího skoku spadá pak smrem k SZ lenitý heben, který koní nad ohybem údolí. S stnu tvoí strmý zalesnný svah, perušený ve sted, ásti kolmou skalní stnou. Výstupy popisujeme zprava doleva.

5 Díví skok - J stna: 1. Jižní rys III.výstup kolmou spárou protínající sted stny.nástup z výklenku pod sárou, do které bo pímo pes pevis, nebo snáze vl. po stupních. Podél sáry na lávku pod vrcholovým blokem a pes nj na vrchol. Díví skok - Z stna: 1. Komínek. II. Pes stupn pod komínek v pr. ásti stny. Vzpíráním kolem vklínných balvan na plošinku (bíza) a po sklonné plotn lehce na vrchol. 2. erveny kroužek Výstup stnou vl. od komínku ve tyech variantách: a) Pravá hrana.v. Nástup asi l m od pr. hrany. erven zbarvenou a pev. skálou na kolmou plotnu a po ní ponkud dol. na horní ást hrany. Po té na vrchol. b) Diagonální. V. Nástup jako u pedcházející cesty. Nad pev. skálou tžkým traversem dol. ke skalnímu zubu (nad ním kruh). Krátce pímo vzhru, pak šikmo dopr. pod vytlaující skálou na hranu. Nejprve po hran, pak puklinou v hladké plotn vodorovným expon. traversem dol. až na okraj vrcholového bloku. Po jeho ostí na vrchol. c) Normálka. V. Hladkou plotnou ve stedu stny ke skalnímu zubu a na hladkou ímsu (kruh). Šikmo dopr. pod vytlaující skálou jako u pedcházející varianty na hranu a po ní na vrchol. d) Kozákova cesta. IV. Jako u pedcházející varianty ke kruhu. Odtud travers dol. (bez opor pro nohy) k vy dutin (skoba). Šikmo dopr. pes pevis a stonkou na vrchol.j, Kozák s druhy, Kout. V. Siln vytlaujícím koutem ve stedu stny s využitím spáry (skoba) do záezu a jím na vrchol. 13. Trhlina. Koutem vl. od pedcházející cesty pod pevislý stupe (bízka). Odtud: a) Pímo pes pevis do spáry a podél ni na vrchol. IV. b) Krátkým traversem pod pevisem dol. trhlinou a koutem na vrchol. III. 14. SZ heben.nejdelší šárecký heben od severozápadu. Zdvihá se pímo od asfaltové cesty nad restaurací. Lezeme pes nkolik vžiek a sedélek s mnoha variantami.obtížnost je II-III. Celkem se vyleze okolo pti délek lana. Heben zaíná nad ohbím cesty v údolí.pímo hebenem pes nkolik výšvih, adu vžiek a skalních blok s možností nejrznjších variant pelez i obcházení až pod vrcholový výšvih. Hranou vpr., stnkami vl. Díví skok - S stna: Popis:Strmé a zalesnné S svahy Dívího skoku perušuje uprosted kolmá 15 m vysoká stna, kterou vedou dva výstupy:

6 1. Velká kížová VI. Výstup spárou v l. ásti stny. Travnatým komínem na plošinku pod stnou. Podél spáry (skoba)až do její horní ásti. Pekrok na hranu vpr. a pi ní do trav. terénu nad stnou. 2. Malá kížová V. Výstup spárou v pr. ásti stny. Pes trav. stupn pod stnu a traversem dopr. ke spáe. Spárou tém po celé délce pev. na vrchol stny. Heben erných vží Popis: Hebenovitý skalní útvar vl. nad ohybem cesty v údolí, zadní Divoké Šárky. Heben stoupá šikmo dol. vzhru a tvoí jej charakteristické erné skalní bloky, zvlášt v horní ásti. Od ohybu cesty je oddlen zalesnným svahem, z pr. jej ohraniuje strmý žlab. Hebenem vede výstup v nkolika variantách. 1. Hebenovka.II - IV. Nástup ve stedu trojúhelníkové kolmé stny, Pev. dol. kolem odštpené desky na sklonnou ímsu. Pímo vzhru lámavým žlábkem, hladkou stnkou dol. a záezem na vrchol. Pímo po hebenu stále vl. pes skalní stupn a balvany pod Malou ernou vž (II.) Lámavou J stnkou (IV.) na podélný stupe a ponkud dol. na vrchol vže.z vrcholu dol. a strmjším sestupem pod Velkou ernou vž, jejíž J a Z stnou vede nkolik výstup: a) Žlabem.III. Pes nízký pevislý schod do strmého drolivého žlabu v pr. J stny a tudy na vrchol. b) Stedem J stny.v. - VI. Pevislou koutovou spárou pod vrcholový pevis.odtud bo pímo pes pevis (skoba), nevbo expon. traversem dopr. za hranu a krátkou stnkou na vrchol. c) Z stnou. IV. Strmým žlábkem do stny, travers dopr. akrátkým pev. komínkem na vrchol. Skály mezi hebenem erných vži a Žabákem: Popis: Mezi ernými vžemi a Žabákem je ada nižších skalních útvar s kolmými stnkami spadajícími do údolí. Vede jimi nkolik krátkých výstup, vesms obtížnjších, které mají jen cviný význam. Ze stedu rokle mezi ernými vžemi a Žabákem vyrstá lenitý skalní pilí, který tvoí v dolní ásti ti kolmé stnky oddlené plošinami a v horní ásti pak dva pevislé skalní bloky. Pilíem lze uskutenit souvislejší výstup bud s pelézáním stedních ástí stnek a blok (místy IV-V), nebo s obcházením obtížnjších míst (místy II-III). Pes nejvyšší skalní blok vedou dva popsané výstupy jeho J strmými partiemi: 1. Nová cesta. V.Koutem v pr. ásti asi 5 m vzhru, pekrok dol. (skoba), vztyením k další skob, traversem dol. (2 skoby) a poté dopr. na hranu. Plotnou snadno na vrchol. 2. Pímá cesta. VI. V l. ásti stny pod pevis (hodiny), pímo pes nj vzhru (2 skoby z pedcházející cesty) a opt pímo na vrchol. Dolní bariéra Žabáka - Z stna:

7 1. Západní komínek IV.komínkem v l. ásti stny vzpíráním a pes pevis do stupovitého terénu, jím na plošinu. 2. Cesta W. Ginzela VI.od l. okraje kolmé stny hladkou pevislou stnkou šikmo dopr. vzhru (kruh), pímo vzhru (kruh) na poliku a pes krátkou stnku na plošinu. 3. Cesta M. Albrechta Vi.pímo stedem stny (2 kruhy) podél tenké trhliny na poliku a krátkou stnkou na plošinu. Dolní bariéra Žabáka - J stna: 1. JZ Hrana III.Krátkou kolmou stnkou nebo snadnji stupni vl. na hranu.stále po hran, pop. s využitím okraje dvou polic vpr. a po stupních na plošinu. 2. Žlutá stna IV. Nástup asi 2m od hrany (žlut zbarvená skála), pímo stnou na druhou polici, dále vytlaující stnkou nebo spárkou vpr. na skalní stupn a po nich na plošinu. 3. Traversník III. Nástup do šikmé rampy vedoucí dol. vzhru na jz hranu. po ramp kolem vytlaujícího balvanu do horní ásti hrany a po ní na plošinu. 4. Malá poštolka IV. Rampou ke koutu v l. ásti stny jím pes pevis a podél spárky na polici (skoba) koutem podél trhliny a pes nkolik stup na plošinu. 5. Stední poštolka IV. Pev. stnkou mezi poštolkami pes 2 skoby na plošninu. 6. Velká poštolka V. Nástup na úpatí rampy, pes hladkou v dolní ásti pevislou stnku na úzkou lištu. krátkou stnkou do kouta a pod pevis (skoba) dopr. na hr. a po ní na ímsu. 7. Travers mezi poštolkami V. Mezi poštolkami velkou poštolkou pod pevis (skoba) odtud vodorovným traversem stnou dol. pod pevisem (2 skoby) na hr. a z té na polici malou poštokou na plošinu. 8. Stední pilí III. Vysokými kolmými stupni pilíe ve stední ásti J stny, výše již ustupujícím terénem na ímsu nad dolní bariérou. 9. Zedkv pevis VI. Hladkou a pevislou stnkou v pravé ásti j stny k záezu (skoba). další pevislou stnku na lištu, krátce doleva na ímsu. 10. Šikmá polika IV. Nástup na úpatí kouta v pr. ásti stny, travers úzkou polikou dol. vzhru až pod druhou stnku, dále jako zedkv pevis. 11. Normálka III. Nástup na úpatí kouta v pr. ásti stny, stnkou vl od kouta pod pevis, trav. dol. na polici (bízka). z ní krátkým dole vytlaujícím komínkem za skalní blok. 12. Kroužek V. Výstup koutem v pr. ásti stny. koutem pod pevis (kruh). pes nj podél spárky na skalní stupn a po nich na plošinu. 13. Opii stna V. Kolmou z ásti pevislou stnou v pr. ásti dolní bariéry vzhru (skoba) a pe další krátkou stnku na její vrchol. Žabák - stední ást:

8 - všechny výstupy mají nástup z ímsy, která protíná masív Žabáka nad dolní bariérou a vedou nesourodým terénem 1. Západní pilí III. z plošiny nad jihozápadní hranou po lávce dol. pod pilí jeho stedem na malou plošinku, poté stnkou na další šikmou plošinku a dol. pod výraznou vžiku - Paliku po její jižní hran pes pevis na vrchol. 2. Drolivá a dámská stnka IV. nástup ze stední ímsy. kolmou lámavjší a místy pevislou stnkou na plošinu pod další - dámskou stnku, jejím stedem po dobrých a pevných stupních na plošinu, z té pes nízkou a hladnou stnku stedem nebo vlevo pod vrcholovou pyramidu. 3. Prostední kout II. ze stanovit za skalním blokem krátkou stnkou a poté dlouhým a místy travnatým koutem nebo lépe po jeho hr. na plošinu pod dámskou. jejím obejitím zpr. pod vrcholovou pyramidu. 4. Prostední hrot IV. nástup ze skalního hrotu v pr. ásti ímsy, která se zde zužuje, nejprve mírn pev. dále ustupující stnkou na polici z té pod vrcholovou pyramidu. dole IV 5. Gotické okno stedem hladké šikmé plochy pod stechovitý pevis (skoba) rozporem v pevislé stne (skoba) a vzpíráním pímo pes stechu a skalní blok na stanovišt (bízka) VI, další prstupy jsou možné hr. po obou stranách gotického okna. Žabák - vrcholová pyramida: 1. Západní pevis V. pes skalní stupn pod pevis v pravé ásti Z ásti vrch. pyramidy. vzporem pes pevis (snadnji vlevo) a lámavjší stnkou na vrchol. 2. Nomálka III. zleva krátkým úzkým komínkem nebo jeho pr. hr. na skalního kon, kolmou stnkou vpravo od spárky do záezu (skoba) a jím na vrchol. 3. Jižní stna IV. nástup ve spádnici l. ásti vrcholového bloku kolmou stnkou na skalního kon a jako normálka na vrchol. 4. Dunící bloky V. pímo stedem plotny na skalního kon a odtud pímo pes pevis na vrchol. 5. Tžká hranavi. nástup do pr. hr. bloku, který tvoí skalního kon, po jemn lenné hran (skoba) na kon, záezem vpr. na plošinku, krátkým traversem dol. na hranu vrch. bloku a tou na vrchol exp. 6. Komín I V. komínem v dolní ásti pyramidy zpr. (skoba) pes vklínný balvan na kon po nm travers dol. a libovoln na vrchol. 7. Karouškova cesta VI. podél málo výrazné spárky v l. ásti stny sklaního bloku. trav dol. pod pevis v pyramid (2 skoby) hranou a vytlaujícím záezem na vrchol. 8. Žabí rys VI.nástup koutem vpr. od komína pav. trhlinou a ostrým záezem ke stanovišti s dvma skobami a jako karouškova cesta na vrchol. 9. Divadelní výstup V. stnou bloku vpr. od vrcholové pyramidy. krátkou stnkou pod pevis (skoba) odtud:

9 a) pímo pes pevis spárou a stnkou na vrchol bloku. b) šikmo dol. pes pevis a stnkou na vrchol. Koka: - výstup dolní (j) stnou samostatné skalní jehly vpr. pod vrch. pyramidou 1. Italská V. pravou ástí stny v horní ásti pev. (skoba) na lištu z té na polii dol. na hr. a po ní na vrchol. 2. Direttisima IV. pímo stedem stny na vrchol Žabí skála: Skalní útvar v zadní ásti údolí vl. od cesty. Úpatí tvoi kamenitý svah a šikmý plotnovitý žlab. Kolmými stnami nad ním lze uskutenit nkolik tžších nezajištných výstup. Horolezci je zídka vyhledáván. Zedkovy bloky: Popis:Skalní útvary s kolmými stnami a pevisy pímo ví. u cesty v zadní ásti údolí. Z možných výstup jsou nejvýznamnjší: 1. Ti pevisy. V. Výstup v pr. ásti skalní vž; u cesty. Lámavou stnkou u pr. hrany a pímo pes pevisy na vrchol. 2. Zedkova spára. Koutovou spárou v dalším skalním bloku vpr.od vže pod vrcholový pevis (skoba). Odtud: a) Postavením (IV.) od skoby pímo pes pevis na vrchol. b) Dol. (V.) na balkón a krátkou kolmou stonkou na vrchol bloku. 3. Pevis. Hladkou trojúhelníkovou stonkou vpr. od pedcházející cesty (skoba) a pes pevis na vrchol bloku. ertovy nohavice: Popis:Osamlý skalní útvar v lese ví. od cesty v závru údolí. Tvoí jej dva skalní bloky oddlené komínem. Spadají stnkami k J. S a V s nkolika krátkými výstupy. 1. Jižní cesta. VI. Na pedskali prvního bloku a pekrokem na hranu.pímo po ní nebo po šikmé plotn vpr. k vrcholu (ke). Krátce dol a traversem po vodorovné lávce pod stšnkou na pr. hranu. Po ní na vrchol. 2. Komín. Krátkou plotnou z V stny do komína. Z nho: a) Spárkou III. ve vnitní stonce nebo hranou na l. vž. b) Hranou III. vpr. nebo vnitní spárkou na pr. vž. 3. Šikmá plotna. VI. Výstup SV stnou pr. vže. Hranou na pedskali,

10 pekrokem do šikmé nepízniv vrstvené plotny (bízka) a po ni na vrchol. 4. Všák. VI. Výstup S stonkou. Nástup ve spádnici vrcholu. Pev. stnkou ke kruhu a od nho stále pímo na vrchol. 11. Poslední skála: Popis:Samostatný skalní útvar na pr. stran za potokem na konci údolí Divoké Šárky. Od úpatí skály a zvlášt po její l. stran spadá až k potoku velké suovisko. Horolezecky stoji za pozornost pouze stny v dolní ásti masivu, v jejichž stedu se tyí vysoká Špiatá vez. Výstupy, vesms v. t. a expon., nejsou zajištny xnimi prosedky. Popis zleva doprava. 1. Zelená spára. IV. Výstup v l. ásti stny. Ustupujícím trav. záezem pod pevis. Podél spáry šikmo dopr. vzhru a pes stupn na vrchol. 2. Jazyk.VI. Výstup stedem l. stny. Stedem vpadlé stnky, která se výše zužuje (jazyk) pod pevis. Travers dopr. a pes hladkou stnku na vrchol. 3. Špiatá vž.v. Vytlaující Stnkou na Z stran vže pod pevis.pod ním dol. a zpt do spáry nad pevisem. Podél spáry na plošinku a po l. hran na vrchol. Expon. 4. Mokry kout.v. Výstup kolmou stnou vpr. od vže. Hladkým mechovitým a mokrým koutem na poliku a z té pev. záezem (vklinná deska) na vrchol. Krom uvedených cest je v dolní ásti Poslední skály možnost dalších výstup. V lese, jižn od této skály, je osamocený skalní blok Padák.kterým vede krátký výstup pev. spárou v Z stnce (2 skoby).

Autor: Zden k Vaník (1986) P ístup:

Autor: Zden k Vaník (1986) P ístup: : Kotýz : Autor: Zdenk Vaník (1986) Náhorní plošina Kotýz je západním výbžkem táhlého návrší Zlatý k, od jehož vrcholové ásti je oddlena Císaským lomem. Kotýz, který se nachází asi 5 km jižn od Berouna,

Více

DRÁTNÍK. Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží.

DRÁTNÍK. Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží. DRÁTNÍK Název Drátník nebo též Dráteničky pochází z doby, kdy ještě na Milovech a v okolí byly hamry na výrobu kovového zboží. Hřebenovitý útvar asi 200 m dlouhý, běžící ve směru J - S, je na vrcholu zalesněného

Více

Čertovy kameny. I. Hřib

Čertovy kameny. I. Hřib Přístup k oblasti: Z Jeseníku po žluté turistické značce směr Zlatý Chlum. Možnost parkování na parkovišti u hospody. Prvních pět sektorů se nalézá pod hospodou. Útvary Kostelník a Bělák pak nalezneme

Více

technického rázu. Možnosti prvovýstupů byly tímto takřka vyčerpány. V 80. letech přibylo několik cest na III. masivu, prostoupených místními lezci a

technického rázu. Možnosti prvovýstupů byly tímto takřka vyčerpány. V 80. letech přibylo několik cest na III. masivu, prostoupených místními lezci a ŘEŽ u PRAHY Lezecká oblast, která je pro část lezecké veřejnosti naprosto nepřijatelná, zato jinými velmi oblíbená. Jde o okrajové buližníkové masivy tyčící se nad pravým břehem Vltavy nad železniční tratí

Více

Rabštejn Oblast Rabštejna patři mezi největší a nejznámější oblasti v Jeseníkách. Lezecká oblast Rabštejn se nachází 4 kilometry jižně od Sedla

Rabštejn Oblast Rabštejna patři mezi největší a nejznámější oblasti v Jeseníkách. Lezecká oblast Rabštejn se nachází 4 kilometry jižně od Sedla Rabštejn Oblast Rabštejna patři mezi největší a nejznámější oblasti v Jeseníkách. Lezecká oblast Rabštejn se nachází 4 kilometry jižně od Sedla Skřítek v Hrubém Jeseníku v I. zóně CHKOJ. Táboření je povoleno

Více

1 Šestiskobová 4+ J.Jiříček - V.Šmída, 1953. Vlevo od S hrany šikmo vzhůru po rampě pod převis, traverz doprava na hranu a vlevo od ní nahoru

1 Šestiskobová 4+ J.Jiříček - V.Šmída, 1953. Vlevo od S hrany šikmo vzhůru po rampě pod převis, traverz doprava na hranu a vlevo od ní nahoru Skály na Rabštejně patří mezi největší a nejznámější lezecké oblasti v Jeseníkách a na severní Moravě vůbec. Jsou utvořeny z amfibolické břidlice, která v místě erozivního odkryvu měkčích hornin vytváří

Více

KOZELKOVSKÁ DVANÁCTKA

KOZELKOVSKÁ DVANÁCTKA KOZELKOVSKÁ DVANÁCTKA Propozice k 12. ročníku lezecké 12-ti hodinovky na Kozelce Místo konání: Kozelka Datum: 31. 5. 2014 Start: 7 00 hod. na tábořišti na Kozelce Cíl: 19 00 hod. na tábořišti na Kozelce

Více

ØÍ ù c 2. Horolezecký prùvodce. Lezec Publishing

ØÍ ù c 2. Horolezecký prùvodce. Lezec Publishing ST BRO ØÍ ù c 2 Horolezecký pr vod e 201 Horolezecký prùvodce 2012 Lezec Publishing 14m, J je jedním z novì objevených terénù nacházejících se na západì Èech. Oblast se nalézá na samém jižním okraji stejnojmenného

Více

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 6.

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 6. KURZ HOROLEZECTVÍ - část 6. HO Baník Karviná, o.s. - 1 - OBSAH 1. NÁKRES CESTY 3 2. NÁZVOSLOVÍ SKALNÍCH TVARŮ 4 3. KLASIFIKAČNÍ SYSTÉMY 5 4. LITERATURA 6 Revize : 0 Datum : 06 / 2008 KEBRT Miloslav - 2

Více

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku od domova cca 145 km pátek: camp Chmela; prohlídka Úštku sobota: Helfenburk, Kalvarie v Ostré,... pespat na parkovišti u Ostré nedle: cyklovýlet

Více

Horolezecký průvodce oblasti Mařenka. Jiří Šplíchal, Jiří Lužnický, Igor Novák, Miloš Sládek, Jiří Pěnkava, Jiří Skandera, František Kutta

Horolezecký průvodce oblasti Mařenka. Jiří Šplíchal, Jiří Lužnický, Igor Novák, Miloš Sládek, Jiří Pěnkava, Jiří Skandera, František Kutta Horolezecký průvodce oblasti Mařenka Jiří Šplíchal, Jiří Lužnický, Igor Novák, Miloš Sládek, Jiří Pěnkava, Jiří Skandera, František Kutta Červen 2010 Úvod Mařenka je oblast na pravém břehu Vltavy, nedaleko

Více

Píkovická jehla a H.K.Stáří Praha

Píkovická jehla a H.K.Stáří Praha Píkovická jehla a H.K.Stáří Praha Začátek správcovství H.K.Stáří Praha na skalním útvaru Píkovická jehla v oblasti Dolního Posázaví se datuje od 26.6.1995. Píkovická jehla je zdaleka viditelný skalní útvar

Více

Mrtnická skála-bouldry

Mrtnická skála-bouldry Mrtnická skála-bouldry Mrtnická skála se nalézá asi 2 km západně od Komárova (Komárov leží 5km od Hořovic- okres Beroun) na okraji Brdský lesů. V Komárově (jedeme-li od Hořovic) odbočíme u pošty doleva

Více

Skály v okolí Bělé pod Pradědem

Skály v okolí Bělé pod Pradědem Skály v okolí Bělé pod Pradědem A. Kalafatičova plotna Přístup k oblasti: Od obecního úřadu v Domašově 0, kilometru po modré turistické značce ke kapličce. Za ní se nachází bývalý lom s plotnou. Popis

Více

Členité sklaní skupiny v této oblasti (Drátník, Čtyři palice, Pasecké skály a další) jsou přitažlivé pro horolezce po celý rok.

Členité sklaní skupiny v této oblasti (Drátník, Čtyři palice, Pasecké skály a další) jsou přitažlivé pro horolezce po celý rok. Žďárské vrchy Tento horolezecký průvodce byl sestaven Ing. Ferdinandem Doležalem a je publikován s jeho svolením. Pro orientaci v klasických výstupech a pro potřeby rekreačního lezení je stále dostačující,

Více

Zpracoval a vydal horolezecký klub Babí Lom - Kuřim v roce Vydání tohoto průvodce podpořil Městský úřad v Kuřími.

Zpracoval a vydal horolezecký klub Babí Lom - Kuřim v roce Vydání tohoto průvodce podpořil Městský úřad v Kuřími. Zpracoval a vydal horolezecký klub Babí Lom - Kuřim v roce 2000. Vydání tohoto průvodce podpořil Městský úřad v Kuřími. Babí lom je přírodní rezervace, nacházející se asi 12 km severně od Brna, mezi obcemi

Více

Radyňské skály. 1. Velká skála. 2. Svatební stěna. 3. Andrejšky. 4. Ostrá hůrka

Radyňské skály. 1. Velká skála. 2. Svatební stěna. 3. Andrejšky. 4. Ostrá hůrka Radyňské skály 1. Velká skála 2. Svatební stěna 3. Andrejšky 4. Ostrá hůrka 1 4 3 2 1 2 1. Velká skála I G A B C D E F H A-sektor Šimda B-sektor Hrana C-sektor Sbratření D-sektor Bertlovka E-sektor Svatováclavská

Více

Horolezecký průvodce 18. 03. 2009

Horolezecký průvodce 18. 03. 2009 Horolezecký průvodce 18. 03. 2009 Úvod (Bořeň - 539 m n.m.) Rozsáhlá skalní oblast celostátního významu. Převažují dlouhé výstupy všech obtížností. V Severním prostoru jsou několikadélkové výstupy velehorského

Více

Bílý potok *** 1. Zbojnické skály - Sektor 1 PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ

Bílý potok *** 1. Zbojnické skály - Sektor 1 PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ Bílý potok *** Popis Oblast je tvořena z několika okrajových stěn a věží z krystalické břidlice. Skála je místy, především v převisech, zvětralá a dosahuje výšky do 30 metrů. Nástupy jsou označeny šipkou.

Více

Jedlák Vánoční věž a okolí

Jedlák Vánoční věž a okolí Jedlák Vánoční věž a okolí Jedlák nebo též Jedlová hora či německy Tannich (853 m.n.m.) je výrazným krajinotvorným prvkem střední části Krušných hor, na pomezí okresů Chomutov a Most. Jeho svahy se strmě

Více

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR FERRATY NASSFELD- HERMAGOR Ferraty jsou cesty zajištěné pomocí lana! Jsou bezplatně přístupné každému - za předpokladu, že má potřebné zkušenosti s pohybem v horách a odpovídající vybavení. Údaje o době

Více

Obecn závazná vyhláška obce Pernink.1/2004. o symbolech obce a jejich užívání

Obecn závazná vyhláška obce Pernink.1/2004. o symbolech obce a jejich užívání OBEC PERNINK Obecn závazná vyhláška obce Pernink.1/2004 o symbolech obce a jejich užívání Zastupitelstvo obce Pernink se na svém zasedání dne 5. íjna 2004 usneslo vydat na základ 84 dost. 2 písm i) zákona.

Více

Rumpál. Průvodce skalní oblastí. Rumpál

Rumpál. Průvodce skalní oblastí. Rumpál Rumpál Průvodce skalní oblastí Rumpál - Podle mapy KČT Brdy a Rokycansko jako Černá skála (600 m), 800 metrů severně od vrcholu Rumpál (639 m), 500 metrů pěšky od obce Sklená Huť(7 Km SV od Radnic) Přístup:

Více

Kreutzberg. Na osazení stabilních jistících prostředků se kromě prvovýstupců finančně spolupodíleli ČHS, společnost Voda Kamarád, a HORCE.

Kreutzberg. Na osazení stabilních jistících prostředků se kromě prvovýstupců finančně spolupodíleli ČHS, společnost Voda Kamarád, a HORCE. Kreutzberg Kreutzberg Horolezecký průvodce 2. vydání, 30.dubna 2009 Křížová hora nebo také Křížový vrch (590 m.n.m.) ležící v CHKO České středohoří je výběžkem mnohem většího masivu Dlouhého vrchu. Jedná

Více

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST

1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST 1 KOMBINATORIKA, KLASICKÁ PRAVDPODOBNOST Kombinatorické pravidlo o souinu Poet všech uspoádaných k-tic, jejichž první len lze vybrat n 1 zpsoby, druhý len po výbru prvního lenu n 2 zpsoby atd. až k-tý

Více

HOROLEZECKÝ MINIPRŮVODCE LEZENÍM V BANÁTU

HOROLEZECKÝ MINIPRŮVODCE LEZENÍM V BANÁTU HOROLEZECKÝ MINIPRŮVODCE LEZENÍM V BANÁTU V návaznosti na předchozí vydání průvodce lezení v Banátu, doplňujeme původní sektory A, B, C, z roku 2017 o další část D, zpřístupněnou v roce 2018. Masív CENTRÁLNÍ

Více

Ludvíkov Žofka *** PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ

Ludvíkov Žofka *** PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ Ludvíkov Žofka *** Popis Oblast tvoří několik masivů z pevné břidlice dosahujících výšky do 30 metrů. Cesty jsou dobře zajištěny kruhy, borháky nýty a mnohdy i původními skobami. Poskytují lezení v kolmých

Více

T. B. Trnavské balvany

T. B. Trnavské balvany T. B. Trnavské balvany ÚVOD OD LETOŠNÍHO LÉTA JSME ZA TRNAVOU OČISTILI A PŘELEZLI ASI 30 KAMENŮ. PŘEVAŽUJE LEZENÍ NA TŘENÍ, ALE JE TADY I DOST KOLMÝHO LEZENÍ A TAKY NĚKOLIK PŘEVISŮ. LEZE SE PO HRUBOZRNÉ

Více

Městské skály. 1. Vyhlídka. 2. Zadní blok

Městské skály. 1. Vyhlídka. 2. Zadní blok Městské skály Městské skály se nacházejí 5 kilometrů severně od města Šumperk. Přístup Od autobusového nebo vlakového nádraží Šumperk na trati 290 po zelené turistické značce asi 6,5 km směrem na Osikov,

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999 O místních záležitostech veejného poádku Mstské zastupitelstvo v Luhaovicích schválilo dne 9. 6.1999 v souladu s ustanovením 14, odst. 1, písm. i), 16, odst.

Více

c dagjan 2005 1.1 Jak tam došlapete... 3 1.2 Po čem si tam budete šlapat... 3 1.3 Pověst o vzniku skal... 3 1.4 Současnost... 4

c dagjan 2005 1.1 Jak tam došlapete... 3 1.2 Po čem si tam budete šlapat... 3 1.3 Pověst o vzniku skal... 3 1.4 Současnost... 4 Černolické skály Jan Puš c dagjan 2005. Obsah 1 Čertovy skály u Černolic všeobecně 3 1.1 Jak tam došlapete................................. 3 1.2 Po čem si tam budete šlapat............................

Více

Hradiště Přístup: GPS:

Hradiště Přístup: GPS: Hradiště - Oblast se nachází kousek od Nové Bystřice. Těsně před vesničkou Hradiště. Materiál jak jinak než žula. - Přístup: Parkovat se dá na první lesní cestě po pravé straně. Tudy se taky jde k boulderům.

Více

00561BR14 VE SPISU č.: S10131BR13

00561BR14 VE SPISU č.: S10131BR13 Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO Ledhujská 59 549 54 Police n. Metují tel.: 491 549 020 fax: 491 549 034 e-mail: broumov@nature.cz www.broumovsko.nature.cz

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 1 DOPRAVNÍ A PEPRAVNÍ PRZKUMY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

SKALNÍ OBLASTI V ČECHÁCH Saša Krško Pro začínající lezce, horolezce pohodáře a výcvik vysokohorských turistů

SKALNÍ OBLASTI V ČECHÁCH Saša Krško     Pro začínající lezce, horolezce pohodáře a výcvik vysokohorských turistů SKALNÍ OBLASTI V ČECHÁCH Saša Krško Pro začínající lezce, horolezce pohodáře a výcvik vysokohorských turistů SKALNÍ OBLASTI V ČECHÁCH Průvodce pro začínající lezce, horolezce pohodáře a výcvik vysokohorských

Více

Hruboskalsko. Dešťové údolí. O Smítkův poklad 2015: Terénní manuál. kdy, s kým, poznámka

Hruboskalsko. Dešťové údolí. O Smítkův poklad 2015: Terénní manuál. kdy, s kým, poznámka O Smítkův poklad 2015: Terénní manuál Hruboskalsko Dešťové údolí ČTVERÁK SEVEROZÁPADNÍ KOMÍN, III, 30.6.1943, Josef Smitko, Jan Ometák(1), HADÍ VĚŽ SMÍTKOVA CESTA, V, 30.5.1942, Josef Smitko, František

Více

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t.

Bhem války bylo udleno: cca. 450.000 VZK 1. t. s mei cca. 92.000 VZK 1. t. bez me cca. 6.000.000 VZK 2. t. s mei cca. 2.000.000 VZK 2. t. ž Vojnový záslužný kríž 2.triedy s memi + miniatúra, kríž s miniatúrou pochádza od bývalého vojaka Wehrmachtu z Viedne.Odznaky sa našli na pôvodnej uniforme v pivnici majitea.!! 100% Original Tzv. ád Váleného

Více

Mini boulderový průvodce závodními bouldery HOJ Boulder IV. 2009

Mini boulderový průvodce závodními bouldery HOJ Boulder IV. 2009 Mini boulderový průvodce závodními bouldery HOJ Boulder IV. 2009 Při tomto značení musí být ruce v nástupu pod šipkou. Při zvednutí rukou výš, již nesmí být nohy na zemi. Při tomto značení jsou ruce na

Více

Horolezecký průvodce POUSTEVNA

Horolezecký průvodce POUSTEVNA Ing. Martin Škabrada Horolezecký průvodce POUSTEVNA.vydání 5 Obsah Úvod... Přístup do oblasti... Přehled cest dle obtížnosti... 3 Sektor MARIENKA... 4 Sektor SKÁLODROM... 9 Sektor ČTYŘSTROM... 5 Úvod 8

Více

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN STÁTNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV V OSTRAV DUBEN 2001 Dl Hlubina, koksovna a vysoké

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

2GR 66100 30950 77 postel 160 200 borovice bílá 15 230 Kč 2GR 66103 30950 77 postel 160 221 borovice bílá 16 980 Kč

2GR 66100 30950 77 postel 160 200 borovice bílá 15 230 Kč 2GR 66103 30950 77 postel 160 221 borovice bílá 16 980 Kč Georgia TECHNICKÉ INFORMACE MATERIÁL: masiv borovice POVRCHOVÁ ÚPRAVA: borovice bílá, borovice kombinace bílá/šedá, borovice kombinace bílá/antik LOŽNICE POSTELE A C A: horní hrana bočnice 455 mm B: spodní

Více

Kozelka Stát Česká Republika Kraj Západní Čechy Materiál sopečný tuff Charakter kolmé, lišty a dírky Jišténí kruhy, bohrháky Klasifikace 3 až 9

Kozelka Stát Česká Republika Kraj Západní Čechy Materiál sopečný tuff Charakter kolmé, lišty a dírky Jišténí kruhy, bohrháky Klasifikace 3 až 9 Stránka č. 1 z 18 Kozelka Stát Česká Republika Kraj Západní Čechy Materiál sopečný tuff Charakter kolmé, lišty a dírky Jišténí kruhy, bohrháky Klasifikace 3 až 9 Přístup Zaparkovat vlevo na vyznačeném

Více

ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc

ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc ZPRÁVA O VÝZKUMU EXOKRASOVÝCH FOREM JIŽNÍ A JIHOZÁPADNÍ ČÁSTI VRCHU ŠPRANĚK Lokalita výzkumu: Jižní a jihozápadní

Více

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 -

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 - 3. Lanové techniky ve vodní záchraně 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště Při práci, kdy hrozí pád do hloubky nebo by mohl být záchranář stažen působením sil do vodního toku je zapotřebí se

Více

Horolezecké názvosloví. 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál

Horolezecké názvosloví. 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál Horolezecké názvosloví 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál Horolezecké názvosloví Pojmy s nimiž se v horolezectví setkáváme se týkají především tří základních oblastí. Názvy skalních útvarů, horský

Více

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP 1. Úvodní ustanovení 1.1 Smrnice upravuje povinnosti a práva právnických a fyzických osob pi provádní potápských prací. Je závazná pro právnické a fyzické

Více

Macocha **** 1. Klenba PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ

Macocha **** 1. Klenba PRŮVODCE LEZENÍM NA MORAVĚ Macocha **** Popis Společně s Martinkou jediná vícedélková stěna na Moravě s řadou republikově průlomových cest. V klenbě především technického charakteru. Ve stěně pod horním můstkem volně lezené cesty,

Více

9. ORLICKÁ P EHRADA KRÁLOVSKÁ PLOCHA âeského BRUSLENÍ

9. ORLICKÁ P EHRADA KRÁLOVSKÁ PLOCHA âeského BRUSLENÍ 9. ORLICKÁ P EHRADA Stfiední a horní Vltava 9. ORLICKÁ P EHRADA KRÁLOVSKÁ PLOCHA âeského BRUSLENÍ Patfiíte-li mezi nad ené bruslafie a kachní rybníãek na návsi vám pfiipadá jednotvárn, vydejte se na nejvût

Více

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška Karabina Mauser 98k byla základní pchotní zbraní nmecké armády ve druhé svtové válce a nejrozšíenjším typem nmecké opakovací pušky v tomto období. Ve své dob pedstavovaly

Více

NAUKA O POZEMNÍCH STAVBÁCH

NAUKA O POZEMNÍCH STAVBÁCH VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. JARMILA KLIMEŠOVÁ NAUKA O POZEMNÍCH STAVBÁCH MODUL M01 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Ing. Jarmila Klimešová, Brno 2005

Více

Botas Vysoina cup 2006

Botas Vysoina cup 2006 Vítáme Vás na trnáctém roníku vícedenních závod Botas Vysoina Cup 2006. Letošní Botas je situován opt do typicky vysoinského terénu. Doufáme, že si všichni pijdete na své a budete spokojeni. Poadatelé

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

Vysvětlivky k popisům tras

Vysvětlivky k popisům tras Vysvětlivky k popisům tras Vysvětlivky k popisům tras Zde jsou podrobně popsány jednotlivé trasy pro každý den a pro každou skupinu. Trasy jsem popisoval podle mapy od křižovatky turistické značky po další

Více

Zimní pikrmování pták

Zimní pikrmování pták ZPRAVODAJ. 101 íjen 2005 Vychází 4 x ron Ediní rada Zpravodaje: pátelé Soa Neumannová (odp. redaktorka), Iva Apfelbecková (zástupce), František Ducháek, V0ra Svobodová, Pavel Šulda a Dana Velebová Kresby

Více

UŽIVATELSKÝ NÁVOD Mycí stl 50L se zásobníkem 65L 26962

UŽIVATELSKÝ NÁVOD Mycí stl 50L se zásobníkem 65L 26962 UŽIVATELSKÝ NÁVOD Mycí stl 50L se zásobníkem 65L 26962 Prvním použitím tohoto výrobku uživatel svou svobodnou vlí stvrzuje, že tento manuál ádn prostudoval, pochopil všechny náležitosti a seznámil se se

Více

Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vliv na životní prostedí podle 6, v rozsahu Pílohy. 3 zákona

Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vliv na životní prostedí podle 6, v rozsahu Pílohy. 3 zákona RNDr. Alexander Skácel, CSc., - Aquakon, Prkopnická 24, 700 30 Ostrava I: 13594516 tel.: 777 674 897 e-mail: skacel.alex@seznam.cz Obchodní centrum Odra Oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování

Více

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. ROSTISLAV JENEŠ, ING. BOŽENA PODROUŽKOVÁ ZDNÉ KONSTRUKCE M03 VYZTUŽENÉ A PEDPJATÉ ZDIVO STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

Více

Loupensko - Dračí hřeben - sever

Loupensko - Dračí hřeben - sever Lezecký průvodce H.O.K.N. 2007-1 - Popis oblasti: Sektor Dračí hřeben - sever se nachází v rámci oblasti Loupensko, nedaleko obce Lužany na Plzni-jihu. Úvodem je třeba předeslat, že stejně jako v celé

Více

ZÁSADY PRO UŽÍVÁNÍ ZNAKU, VLAJKY A LOGA STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY, A ZNAKŮ A VLAJEK MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ

ZÁSADY PRO UŽÍVÁNÍ ZNAKU, VLAJKY A LOGA STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY, A ZNAKŮ A VLAJEK MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA ZÁSADY PRO UŽÍVÁNÍ ZNAKU, VLAJKY A LOGA STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY, A ZNAKŮ A VLAJEK MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ Účinnost od: dd. mm. 2015 Účinnost do: Určeno: všem uživatelům symbolů statutárního

Více

ČIMA V BRNÉ. Prosba Nedělejte, prosím, ve skalách ani v okolí nepořádek. Své odpadky si, prosím, odneste sebou. Pěknou polezenici přejí

ČIMA V BRNÉ. Prosba Nedělejte, prosím, ve skalách ani v okolí nepořádek. Své odpadky si, prosím, odneste sebou. Pěknou polezenici přejí ČIMA V BRNÉ Úvodem Čima je čedičová věž s impozantní 35m údolní stěnou, která vyčnívá z lesa nad místní částí Brná v Ústí nad Labem. První výstupy jsou připisovány německým lezcům, čeští lezci tu zanechali

Více

NAD VESNICÍ KLOKOČÍ. KLOKOČSKÝ PRŮCHOD (Prochoda) Masiv. Masivy táhnoucí se od Klokočkého průchodu kolem věže Radnice až ke hřbitovu.

NAD VESNICÍ KLOKOČÍ. KLOKOČSKÝ PRŮCHOD (Prochoda) Masiv. Masivy táhnoucí se od Klokočkého průchodu kolem věže Radnice až ke hřbitovu. NAD VESNICÍ KLOKOČÍ Masivy táhnoucí se od Klokočkého průchodu kolem věže Radnice až ke hřbitovu. KLOKOČSKÝ PRŮCHOD (Prochoda) Masiv Éště nevím, vole VIIc! (RP VIII); Petr Slanina (jištěn), 19. 7. 2011.

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

9. Kombinatorika, pravd podobnost a statistika

9. Kombinatorika, pravd podobnost a statistika 9. Kombinatorika, pravdpodobnost a statistika VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 1 V kódu je na prvním míst jedno z písmen A, B, C nebo D. Na dalších dvou pozicích je libovolné dvojciferné íslo od 11 do 45. (Existují

Více

Průvodce "Bělá, Jeseníky"

Průvodce Bělá, Jeseníky Chata Chata Švýcárna 50 5'56.97"N 17 12'56.21"E Na nejfrekventovanější části hlavní hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy - Pradědem, leží na svahu Malého Děda v

Více

Turistické závody v Ostravském kraji v roce 2001

Turistické závody v Ostravském kraji v roce 2001 SLEZSKÝ 29 TOMÍK Obasník Turistických oddíl mládeže Ostravského kraje Termíny turistických závod 2001 Turistické závody: 31. 3. 2001 TZ II. stupn - klasifikaní a postupový - Ostrava (oblast Slezsko) 15.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK .7670/110/13

ZNALECKÝ POSUDEK .7670/110/13 íslo vyhotovení: ZNALECKÝ POSUDEK.7670/110/13 O cen stavby p.1807 (dle zápis v katastru nemovitostí objektu bydlení) s píslušenstvím a pozemkem.parc.4321 v katastrálním území a obci Ústí nad Labem, okres

Více

SLEZSKÝ 20. Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko KT. Termíny jarních akcí 1998

SLEZSKÝ 20. Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko KT. Termíny jarních akcí 1998 SLEZSKÝ 20 TOMÍK Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko KT Termíny jarních akcí 1998 4. 4. 1998 Turistické závody II. stupn - Bílovec 18. 4. 1998 Turistické závody II. stupn - Orlová 25. 4.

Více

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap. 2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067379-pum-2015-2-streda Stoupání:

Více

ATMOS. Návod k obsluze. GSM modul AB01. www.atmos.cz e-mail: atmos@atmos.cz

ATMOS. Návod k obsluze. GSM modul AB01. www.atmos.cz e-mail: atmos@atmos.cz Návod k obsluze GSM modul AB01 Jaroslav Cankař a syn ATMOS Velenského 487, 294 21 Bělá pod Bezdězem Česká republika Tel.: +420 326 701 404, 701 414, 701 302 Fax: +420 326 701 492 ATMOS e-mail: atmos@atmos.cz

Více

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou VSTUP DO BAZÉNU horizontální, vertikální vertikální vstup do bazénu Čelní vstup s plnou podporou Čelní vstup s podporou předloktí Čelní vstup s podporou dlaní Čelní vstup s fiktivní podporou Samostatný

Více

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz literární scéná krátkého filmu 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio www.jaknato.webz.cz Obraz 1 Dm chodba Chodba mezi pokoji je obložená ervenými dlaždicemi. Vpravo stojí stolek s telefonem, vlevo pak

Více

Pro svou velkou členitost a pevnost jsou již od konce 19. století hojně vyhledávané horolezci, kteří je označují jako Krkavčí skály.

Pro svou velkou členitost a pevnost jsou již od konce 19. století hojně vyhledávané horolezci, kteří je označují jako Krkavčí skály. Skalní oblasti ČR Lužické hory Okolí Horního sedla KRKAVČÍ SKÁLY (FELLEROVKA) publikováno dne: 31.7.2015 kompletní informace najdete na serveru: http://www.skalnioblasti.cz hodnocení: *** počet cest: 84

Více

Univerzální sada pro demontáž pojistných šroubů a matic

Univerzální sada pro demontáž pojistných šroubů a matic PLK. R. PRCHALY 262, 708 00 OSTRAVA PUSTKOVEC, CZECH REPUBLIC tel/fax: +420/596 627 304, 777 782 710, email: tgpneu@tgpneu.cz Uživatelský manuál Univerzální sada pro demontáž pojistných šroubů a matic

Více

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví 1. ze tí opakovaných odborných posudk Vytvoeno pro: Projekt

Více

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO Majestátní krásu Dolomit, tohoto horolezeckého ráje, nelze popsat jen několika slovy. Ten, koho zajímají hory, zná bohatství bizarních tvarů a zejména barevné změny horských

Více

Přírodověda Sesuvy v Českém středohoří

Přírodověda Sesuvy v Českém středohoří Sesuvy v Českém středohoří Martinská stěna u obce Čeřeniště Jan Klimeš, Tomáš Marek Exotické kouzlo krajiny Českého středohoří zanechá chladným jen málokterého návštěvníka a prakticky každý ví, že za jeho

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 4 ÍZENÉ ÚROVOVÉ KIŽOVATKY ÁST 1 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

00676/BR/2013/AOPK VE SPISU č.: S01521BR2013AOPK

00676/BR/2013/AOPK VE SPISU č.: S01521BR2013AOPK Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO Ledhujská 59 549 54 Police n. Metují tel.: 491 549 020 fax: 491 549 034 e-mail: broumov@nature.cz www.broumovsko.nature.cz

Více

Šplhací sestavy katalog

Šplhací sestavy katalog Váš dodavatel dětských hřišť a herních sestav Alestra - dětská hřiště Tišnovská 305 Kuřim 66434 Česká republika +420 774130014 info@alestra.eu Šplhací sestavy katalog Šplhací sestavy se poslední dobou

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

OZNÁMENÍ o hodnocení vlivu na životní prostedí pro zjišovací ízení dle pílohy. 3 zákona. 100/2001 Sb., v platném znní.

OZNÁMENÍ o hodnocení vlivu na životní prostedí pro zjišovací ízení dle pílohy. 3 zákona. 100/2001 Sb., v platném znní. OZNÁMENÍ o hodnocení vlivu na životní prostedí pro zjišovací ízení dle pílohy. 3 zákona. 100/2001 Sb., v platném znní. Obytný soubor Plachta sted, Hradec Králové Chrudim, záí 2009 Vodní zdroje Chrudim,

Více

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0 Dokumentaní píruka k aplikaci Visor: Focení vzork VisorCam Verze 1.0 ervenec 2009 Modul Focení vzork slouží k nafocení vzork 1. Prostednictvím této aplikace je provádna veškerá práce s fotoaparátem pístroje

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Vypracoval: Zdeněk Ovečka Třída: 4. C Školní rok: 2011/2012 Seminář: Deskriptivní geometrie Prohlášení Prohlašuji,

Více

2. Stupňovité mrazové sruby a kryoplanační terasy na jihozápadní straně Tisé skály.

2. Stupňovité mrazové sruby a kryoplanační terasy na jihozápadní straně Tisé skály. TISÁ SKÁLA Rozsáhlý skalní útvar Tisá skála (394 m) leží v zalesněném terénu v katastru obce Bratčice na okrese Kutná Hora, 7 kilometrů jižně od Čáslavi. Geologicky je Tisá skála tvořena masívem granitické

Více

Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd

Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd Naše putování začíná ve městě Szczyrk. To bylo založeno v 16. století, přičemž ve 30. letech 17. století zde žilo asi 100 obyvatel, kteří se živili zemědělstvím a pastevectvím.

Více

Cyklotrasy Pobeskydí

Cyklotrasy Pobeskydí Cyklotrasy Pobeskydí 36 km 33 km 50 km 40 km 30 km Z Fryčovic po startu vyjedete vpravo směrem na Rychaltice po cyklostezce 6006. Za mostem v Rychalticích podjedete hlavní silnici a odbočíte vpravo na

Více

Informace o stavu lezeckého objektu Kočičí kameny (platnost ke dni 13.8.2014)

Informace o stavu lezeckého objektu Kočičí kameny (platnost ke dni 13.8.2014) Informace o stavu lezeckého objektu Kočičí kameny (platnost ke dni 13.8.2014) V souvislosti s dokončením via ferraty na Kočičích kamenech (oblast Tišina, Jizerské hory) informuje OVK Jizerské a Lužické

Více

Zápis č.1/2002. I. Kontrola úkolů ze zápisu č.1/2001

Zápis č.1/2002. I. Kontrola úkolů ze zápisu č.1/2001 Zápis č.1/2002 z jednání Vrcholové komise Jizersko-lužické oblasti dne 20.4.2002 v zasedačce Liberecké tělovýchovné sportovní organizace. Přítomni: P.Boček, P.Hejtmánek, V.Janko, T.Kolesa, J.Kusko, J.Mertlík,

Více

G. Záchranné techniky

G. Záchranné techniky 1 Obsah Materiál pro výuku záchranných technik slouží jako podklad pro vzdělávací proces ve výuce instruktorů a nováčků Českého horolezeckého svazu. 1 Obsah... 1 2 Požadavky na provádění záchranných technik...

Více

Sázavská žula. Nejhezčí lezení je na Jílovské věži a na Kýlech. Výška stěn je 8 15 metrů. Orientace převážně JV JZ.

Sázavská žula. Nejhezčí lezení je na Jílovské věži a na Kýlech. Výška stěn je 8 15 metrů. Orientace převážně JV JZ. Sázavská žula Oblast si najdou hlavně zastánci trad lezení, většina jištění se zakládá. I cesty v osmém stupni je vhodné dojistit vlatním materiálem. Leze se sice přímo u řeky, ale někdy v blízkotsi chat,

Více

http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz

http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz http://www.easy-grip.eu/ http://www.michelin.fr/ http://www.spytar.cz Vážený uživateli našich snhových etz EASY GRIP. Prosíme pette si laskav tohoto prvodce ped prvním použitím a uložte tento návod bezpen

Více

Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah. Časový plán Září. Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností Poznámka

Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah. Časový plán Září. Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností Poznámka Počty 1. ročník, 2 hodiny týdně Listopad Přípravná část Třídění předmětů - manipulace s předměty - abstrakce (obrázky) Pojmy - všechno nic - všichni nikdo - velký malý - dlouhý krátký - stejně více méně

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

Divoká Šárka v Praze - Tramvají do skal

Divoká Šárka v Praze - Tramvají do skal Divoká Šárka v Praze - Tramvají do skal Lezecké terény v pražské Divoké Šárce tvoí okrajové skály vysoké deset až dvacet metr ve svazích potoka vytékajícího od šáreckého koupališt. Jezdí se k nim tramvají.

Více

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta.

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Andrea Hudáková: MALÝ SLOVNÍK ABSTRAKTNÍCH POJM BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Diplomová práce Adély Bilíkové

Více

Vysoký vrch. Přístup

Vysoký vrch. Přístup Vysoký vrch Vysoký vrch (427 m) je spolu s Ostrým kopcem, Malým a Velkým Beškovským kopcem původu vulkanického, což vysvětluje přítomnost nezvykle tvrdého pískovce. Tohoto úkazu si všiml i kameník neznámého

Více

Kryogenní technika v elektrovakuové technice

Kryogenní technika v elektrovakuové technice Kryogenní technika v elektrovakuové technice V elektrovakuové technice má kryogenní technika velký význam. Používá se nap. k vymrazování, ale i k zajištní tepelného pomru u speciálních pístroj. Nejvtší

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více