Vánoční časopis. Časopis pro všechny školáky i dospěláky. Číslo: 1 Vydáno: 23. listopadu 2015 ZŠ Bartošovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vánoční časopis. Časopis pro všechny školáky i dospěláky. Číslo: 1 Vydáno: 23. listopadu 2015 ZŠ Bartošovice"

Transkript

1 Vánoční časopis Časopis pro všechny školáky i dospěláky. Číslo: 1 Vydáno: 23. listopadu 2015 ZŠ Bartošovice

2 Milí čtenáři, vítáme vás na stránkách vánočního čísla našeho časopisu, který vydáváme nepravidelně během školního roku pro obveselení dětí, žactva i dospělých. Určitě si v něm všichni najdete tu svoji rubriku, která vás zajímá, nebo si jen tak pro potěšení přečtete zajímavosti ze života žáků a školy. V tomto čísle se pokusíme navodit adventní a vánoční náladu a doporučíme, co shánět pod stromeček. Můžete vyzkoušet vánoční recepty, naladit se verši našich žáků nebo se pobavit brepty ze školních lavic. Menší školáci si mohou vybarvit vánoční obrázky nebo luštit o Vánocích naše hádanky a úkoly. Přejeme vám všem hezké sváteční počteníčko a klidné a spokojené Vánoce.

3 Literární tvoření Vánoce Valentina Miturová Žila, byla jedna rodina jménem Milerovi. V té rodině žila maminka a ta se jmenovala Jana. A v té rodině žil taky tatínek a ten se jmenoval Karel. Taky vychovávali holčičku a ta se jmenuje Zuzanka. Jednou Zuzanka napsala ježíškovi dopis. Do dopisu napsala. JÁ SI PŘEJU: panenku, mobil, plyšáka, růžové povlečení, knihu o princeznách a hřeben. A ze všeho nejvíc si přála štěně. Ježíšek Zuzance donesl všechno, co si přála. Zbýval poslední dárek. Zuzanka dárek otevřela a uviděla tam malé štěňátko. Byla moc šťastná. Už pro něj měla jméno. Moje štěňátko se bude jmenovat Mia! vykřikla Zuzanka. A za rok Mia vyrostla a měla jedno krásné štěně. A to štěně se bude jmenovat Bady. A tak byla Zuzanka moc ráda. A Milerovi žili šťastně až do smrti. Splněné přání Klára Kittlová Jedna holčička si přála spoustu dárků, ale nejvíc ji trápilo, že na ni neměli rodiče dost času. Napsala Ježíškovi dopis a přála si panenku, mobil, lego, plyšáka, voňavku. Taky napsala na lísteček vzkaz: Maminko a tatínku, přeju si lístky do kina nebo jet na výlet nebo na bazén. Rodiče našli pod stromečkem vzkaz a zamysleli se nad ním. Po domluvě pak holčičce splnili její přání a jeli s ní lyžovat na hory. Potom byli plavat na bazéně a taky ji vzali do kina na Mimoně. A holčička byla šťastná, že je s maminkou a tatínkem. Chytrý příběh Dany Horňák Narodil se jeden kluk, který se jmenoval Danek. Maminka si byla jistá, že bude nejchytřejším klukem. Roky plynuly, bylo mu 9, chodil do 2. A. Paní učitelka se Danečka ptala: Danečku, musíš se k učení moc učit. Tak šel Daneček domů a říkal mamince: Mami, musím se

4 pořádně učit. Tak Daneček si vzal všechny knihy, četl 6 týdnů. A pak maminka se ho zeptala na 7 těžkých otázek. A Daneček odpověděl, jak vítr. Řekl odpovědi a roky plynuly, byl na střední a měl samé jedničky. Vánoční příběh Daniel Horňák Jeden malý chlapeček se narodil a neexistovaly Vánoce. Malému Míšovi bylo 9 let a chodil do 3. třídy a přál si, aby na jeho den narození chodily dárky pod stromek. A pak ho napadlo, že může dávat lidem, co si budou přát. Roky plynuly a Míšovi bylo 25 let. Tak přemýšlel o svém plánu. Také přemýšlel, jaké si dá jméno, a napadlo ho Malý Míša, ale pak ho napadlo něco jako Santa Klaus. Musel pojmenovat den, aby lidi věděli, že je to pěkný den a pak ho napadlo Vánoce a ten den pojmenoval štědrý den. A tak vznikly Vánoce. Vánoční nálada Valerie Golčová Hvězdičko, splň mi jedno přáníčko. Na Vánoce stromeček, pod stromečkem dáreček. Velká hvězda, ať nám svítí, dlouhý život si budeme přáti. Vánoční prasátko Valerie Golčová Vánočka domem zavoní, jíme ji k sváteční snídani. Na oběd hladovíme, k večeru prasátko uvidíme. U stromečku kapra sníme a dárečky rozdělíme.

5 Vánoční přání Alex Kremer Vánoce mám tuze rád, už nemohu ani spát, jak se na ně těším. Už to v hlavě řeším. Nechám se překvapit, co by pod stromkem mohlo být. Věřím, že když počkám, dárečku se dočkám. A kdybych si měl vybrat, tak ať je to kniha Sněžný drak. A nějaká stolní hra, aby ji mohli hrát dva. Anebo celá rodina, pak zábava začíná. Zábavné jsou celé svátky, čekají mě samé hrátky. Prázdniny, dobroty, pohádky, ať žijí vánoční svátky. Vánoční báseň Tonda Huška Kožichy na sebe, blíží se sníh. Potěším tebe o Vánocích. Chumelit se bude. Jsme kamarádi. Koulovat se budem vždycky rádi.

6 Štědrý den Elena Chromcová Dnes je Štědrý den, Pojďte, děti, ven. Venku napad sníh, slyším už váš smích. Vytáhněte boby sáně na kopeček a na stráně. Už se stmívá, už je tma. Půjdem domů na kapra. Sedíme už u stromečku, rozdáváme si po dárečku. Vánoce jsou nejlepší, plné klidu, přátelství. Vánoce Valerie Golčová Vánoce jsou za dveřmi. Ježíšek už letí. Sobíci se snaží letět rychleji. Ježíšek volá: Honem, děti čekají. O Vánocích jsme všichni spolu, vždy jsme spolu u stromečku. Sněhulák Valerie Golčová Vločka padá, druhá za ní, už je z toho koulování. Postavíme sněhuláka, velké oči, dlouhý nos. Uděláme si ho pro radost.

7 O Vánocích Daniel Žáček Těšíme se na Vánoce, jako loni v roce. Bylo všechno bílé, čeká mě dlouhá chvíle. Bude hodně dárků, čekám velkou várku. Bude velká nadílka, už čekám na Ježíška. Báseň Dorota Šťastná Byla zima a byl mráz, na saních už jedem zas. O Vánocích kapra máme, na stoleček svíčku dáme. Už jsme všichni natěšení, doma nám už visí jmelí. Pak si kapra uděláme, protože ho rádi máme. Kapr Radim Husička Byl jeden kapr a bylo to milé, jak ten kapr ve vodě plave. Venku se chumelí, vločky padají ať dál se nám daří.

8 Psaní Ježíškovi Elena Chromcová Chlapeček chtěl napsat Ježíškovi, ale neuměl psát. Tak šel za maminkou, aby mu ten dopis napsala. Ale maminka neměla čas, protože musela uklidit a nastrojit stromeček. Ještě měl starší sestru, tak šel za ní. Sestra mu řekla, že si může si nějaké hračky vystřihnout a nalepit na papír, že mu pomůže. Chlapeček souhlasil, tak spolu vystřihovali a lepili. Pak psaní položili na okno. Na Štědrý den chlapeček dostal, co chtěl a byl moc šťastný. Jak Mandy psala Ježíškovi Lucie Weissová Maminko, už můžu napsat Ježíškovi? Ano, Mandy, můžeš napsat Ježíškovi. Mandy utíkala do pokoje napsat Ježíškovi dopis. Milí Ježíšku, letos bych si přála krásnou velkou panenku a kočárek. Letos jsem byla hodná. Těším se na dárečky. Ahoj Mandy. Naše Vánoce Dorota Šťastná O Vánocích každým rokem chodíme do lesa krmit zvířátka a dáváme jim kaštany a staré rohlíky. Zatím, co jsme v tom lese, tak mamka uvaří čočkovou polévku a potom jdeme k babičce. Tam se s nimi rozloučíme a jdeme domů. Maminka už na nás čeká a chystá nám polévku, potom nám ji nabere a jíme. Večer přijde děda a dáme si s ním večeři. Pak jdeme do pokojíčku a přijde ježíšek a dá nám dárečky pod stromeček. A tak si je rozbalíme a máme z nich radost. Potom jdeme do kostela a tam si sedneme a posloucháme, co tam říká pan farář. Taky si zazpíváme. Když to skončí, tak jdeme domů a převlečeme se do pyžamek a šup do postele.

9 Vánoce Antonín Huška Nastaly Vánoce, jako v každém roce. Nad námi visí jmelí, venku se chumelí. Chumelí se, chumelí, radují se děti i dospělí. Pochutnám si na kapru, pod stromkem najdu moc dárků. Začínají Vánoce Lucie Weissová Tati, vytáhneme stromeček? ptá se Mandy. Ano, vytáhneme stromeček, až za chvíli, ještě počkej Mandy, odpověděl tatínek. Chvíle uběhla. Mandy utíkala za tatínkem a ještě jednou se zeptala: Tatínku vytáhneme už ten stromeček? Tatínek odpověděl. Ano, už ho nazdobíme. Tatínek stromeček vytáhl. Mandy stromeček nazdobila a maminka měla mezitím připravenou štědrovečerní večeři. Na štědrovečerní večeři mají kapra, bramborový salát a rybí polévku. Najedli se a šli se podívat pod stromeček, co jim Ježíšek všem nadělil. Mandy dostala krásnou velkou panenku, o kterou si Ježíškovi napsala. Maminka dostala voňavý parfém a tatínek dostal nový elektrický holicí strojek. Pak se všichni usadili u televize a podívali se na novou vánoční pohádku.

10 Těšíme se na Vánoce Mariana Hluchníková Těšíme se na Vánoce, jsou to krásné svátky v roce. milí a radostiví jsme, kapra si usmažíme. Vytáhneme boby, sáňky, doma nachystáme baňky. Táta s mámou kapra smaží, ségra s bráchou salát tvoří. Veka, kapr na kmínu, to je k svátku dnešnímu. A když skončí večer celý, jdem si lehnout do postelí. O Vánocích Tadeáš Vašut Bude zima, bude mráz, zítra máme na kopci sraz. Dolů to z kopce fičí, na okně kytky klíčí. Těšíme se na dárky pro všechna děťátka jako malá koťátka.

11 Co bychom si přáli najít pod stromečkem? Milý Ježíšku, přeju si barbie, mořskou ploutev, počítač, bazén. A babička peníze a pyžamo. A taťka šampon a ženu. A děda pyžamo, telku a mýdlo. já bych si přál auto, telefon, tablet, pistolku, plyšáka, gormity, knihu Mimoně. rád bych si přál dva dárečky a je to knížka Sněžný drak a jednu stolní hru. Mockrát ti děkuju, Ježíšku. přeju si počítač, kreslení na obličej, oblečení, koně, želvu plavací. letos si přeji notebook, bekovské sluchátka, poukázku na Juráška. To si jediné přeju. Děkuji ti. tady ty Vánoce bych si přála notebook, tablet, telefon dotykový Samsung, nějaké oblečení, rajtky, perka na koně, přilbu na koně, čapsy na koně.

12 Pelmel Hádanky Stojí to v pokoji, voní to a dávají se pod to dárky. Plave to v rybníce a na Vánoce to máme k večeři. Děti to rády rozbalují. Běhá to okolo chalupy, dělá to cupity dupity? Posečená znovu roste a tak pořád, třeba po sté. Stoupneš na ni, přece stává. Má ji ráda kráva. A též srnka, zajíci, koza, kůň a králíci. Stojí krejčí na pasece, tisíc jehel s sebou nese. Nemá nohy ani ruce chaloupkou to pohne. Co má čtyři nohy a žádné ruce. Je to rychlé, má to čtyři nohy a velké uši. Bílá jako mléko je, tichem všechno přikryje. Auto, domy, stromy, lidi nikdo neuvidí. Na stromě je devět vran. Myslivec jednu zastřelil. Kolik vran zůstalo na stromě?

13 Doplňovačky rodin... Váno... vánoč... dár... Ježí... stro... kap... šti... prskav.. hvěz.. baň cukro. Tajenka

14 Brepty Taťka měl taky kačera, bolely ho záda. Vyjmenuj míčové sporty: fotbal, basketbal, florejbal. Co uděláme s tím příkladem? Nejdříve vypočítáme zázvorku. Včely pilují med. Doplň vhodné písmeno: vyteklý pes. Paní učitelko, ona jí pravítko, ona je věcožravka. Druháci, kdo s vámi dnes jde do družinky? Paní učitelka Dujalová.

15 Omalovánka

16 Receptíky Zkuste si upéct, jednoduché, trvanlivé, málo kalorické a velice chutné cukroví. Mandlový chlebíček 4 bílky ušlehat dotuha 14 dkg cukru 14 dkg polohrubé mouky 20 dkg neloupaných mandlí nebo lískových ořechů Do bílků vmícháme cukr, pak mouku a nakonec mandle. Těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu. Upečeme do růžova, po vychladnutí vyklopíme a nakrájíme na tenké plátky na kráječi nebo nožem a usušíme na plechu plátky na 100 až 150 stupňů. Možná budete chtít náročný vánoční jídelníček trochu odlehčit, proto doporučujeme osvěžující salátek. Pomerančový salát s tvarohem 4 pomeranče 100 g krabích tyčinek 200 g měkkého tvarohu 50 g bílého jogurtu petrželová nať sůl Pomeranče dobře omyjte pod tekoucí vodou a osušte je. Rozkrojte je na polovinu a opatrně je vydlabejte. Pomerančovou dužinu nakrájejte na menší kousky. Krabí tyčinky nakrájejte na malé špalíčky. Měkký tvaroh rozmíchejte v misce s bílým jogurtem a přidejte nakrájený pomeranč i tyčinky a posypejte nasekanou petrželovou natí a vše osolte. Znovu promíchejte a nechte odležet v ledničce. Vychlazenou hmotou naplníme vydlabané pomeranče. Můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť.

17 Pořád se něco děje Prvňáčci po třech měsících Prvního září jsme slavnostně přivítali mezi žáky školy 15 prvňáčků, jejichž vzdělávání se ujala paní učitelka Jana Černínová. Od začátku roku už se prvňáčci rozkoukali po škole, mezi spolužáky a mnozí už si zvykli na pracovní úkoly. Snaží se o dobré studijní výsledky a také si užívají hravých aktivit v rámci vyučování. Mnozí navštěvují také školní družinu pod vedením Lucie Valentové. Ve škole mají možnost zapojit se do různých kroužků a mimoškolních aktivit. Přejeme jim, aby se rychle a bezproblémově sžily s ostatními spolužáky a jejich první vysvědčení v lednu zářilo samými jedničkami. Královna Koloběžka první Na konci října jsme s žáky prvního stupně navštívili Beskydské divadlo v Novém Jičíně, v němž hostovali herci DLO s pohádkou Královna Koloběžka první. Známá Werichova pohádky nadchla malé i větší diváky a děti si užily opravdu pěkný a hodnotný kulturní zážitek. Podařilo se nám také získat podpisy herců a věnování do školní kroniky. Určitě to nebylo poslední divadelní představení, takže se máme i v budoucnu na co těšit. Ekologické programy pro všechny Díky projektům ČSOP, které tato organizace trvale nabízí žákům obou stupňů, jsme se letos s dětmi mohli během října podívat do KCK Blahutovice a stanici pro záchranu dravců, kde byla tentokrát ale připravena prezentace o stromech. Starší žáci vyjeli na exkurzi do Pulčinských skal, kde mohli obdivovat krásnou přírodu a lesní společenstva. Pobyt na čerstvém vzduchu spojený s prožitkovým vzděláváním je jistě pro žáky mnohem cennější a efektivnější.

18 Srdce s láskou darované Žáci pátého ročníku se letos rozhodli zapojit do druhého ročníku soutěže časopisu AGE Srdce s láskou darované. Kolektiv dětí má za úkol vytvořit výtvarné dílo inspirované tvarem srdce a věnovat ho někomu, kdo ho potřebuje nebo jen tak pro radost. V loňském ročníku srdce obdrželi hendikepovaní, lidé se zdravotními problémy z okolí žáků, ale i známé osobnosti např. cyklista Jiří Ježek. Páťáci se letos rozhodli věnovat svá srdíčka s dárkem našim prvňákům. Chtěli, aby měli malí žáčci pocit, že mají ve vyšší třídě kamarády a taky aby jim udělali radost v době před Vánocemi. Prvňáčkům předali strom Srdíčkovník, na kterém rostou naše osobní srdíčka, vyrobená s láskou a doplněná o malý dárek pro radost. Pokud byste také chtěli náš výtvor Srdíčkovník podpořit, můžete hlasovat na webu Děkujeme za podporu. Rozezpívané Vánoce Stalo se již tradicí vánoční koncertování našich žáků v místních kostelích. Paní učitelky s dětmi už dva měsíce předem intenzivně nacvičují nový vánoční repertoár a posluchačům se pak předvedou při rozsvěcování vánočních stromů 27. a 28. listopadu. Potom rozezpívají kostel v Bartošovicích a o dva dny později zazní vánoční písně také v kostele v Hukovicích. Můžete se těšit na známé i méně známé koledy a písně v podání šedesáti žáků školy a za doprovodu jejich učitelek. Přijďte se na chvíli zastavit v předvánočním shonu a naladit se svátečně a pokojně na dny vánoční.

19 Inspirace na přáníčka a esemesky Koledy hrají, rolničky zvoní, na nebi hvězdičky se honí. A tak přeji vám všem zdraví, pohodu a štěstí jen. Veselé vánoční svátky, ať jsou to časy jak z pohádky. Do nového roku vykročte správnou nohou, ať se všechna vaše přání splnit mohou. Sílu, zdraví v novém roce, kopu dárků na Vánoce. K tomu štěstí, lásku a radost, ať je všeho celý rok dost a dost. Hodně dárků na Vánoce, mnoho štěstí v novém roce, také kapra bez kosti, zkrátka plno radosti. Je štědrý den a venku tiše sněží. Je štědrý den a zvony znějí z věží. Je klid a mír, je přece štědrý den, všem nese lásku, splní tajný sen. Šťastný nový rok všem chceme přát, a snad jen aby člověk člověka měl rád, a jeden druhému štěstí, lásku přál, a ten nový rok, aby za to stál. Ze slámy jesličky, skořápky na svíčky, stromeček září, ať se ti daří.

20 Vánoční dny, jak z Ladových obrázků, čas na sblížení i na lásku, radost z dárků i z darování, v novém roce splnění všech přání. Ježíšek pomalu zapřahá sáně, za okny vidět je tajemný svit, zastav teď oči, nastav své dlaně, lásku a štěstí do nich si chyť. Večer plný překvapení, pocit, který jindy není, dobré jídlo do bříška, bohatého ježíška. Tohle všechno na Vánoce, hodně štěstí v novém roce. Radost v srdíčku, teplo na duši, úsměv na tváři, lásky po uši, splnění tajných snů, nekonečně krásných dnů. Pod stromeček balík zdraví, vzácný poklad jak se praví. Lásku, štěstí, žádné hádky, spokojenost, hezké svátky. Ježíšku, prosím tě, přečti si mé psaní. Je krátké, mám k tobě jen jedno přání. Ať jsou všichni v celém roce takoví, jak na Vánoce. Ať jsou milí, míň se mračí. Děkuji ti, to mi stačí. Padá snížek tiše, mráz na okna píše. Ježíšek teď dárky shání, aby splnil všechna přání. Ať vám dárky na Vánoce nesou štěstí v novém roce.

21 Zachytit do dlaně sněhovou vločku, z kuchyně vůně od kapra po vánočku. Starý zvoneček lehounce zašlý, balíčky svázané stříbrnou mašlí. Na kamnech purpura a v ruce part Tiché noci takovou pohodu přeji vám o Vánocích. Na Vánoce spousta sněhu, Na nový rok lásku, něhu, Hodně zdraví, smůly málo, Štěstí, co by za to stálo. Hodně sladkostí a ovoce, Prostě nejkrásnější Vánoce. Oheň v krbu tiše praská, v našich srdcích klid a láska, z oblohy se sype sníh, vločky tančí v závějích. Hromadu dárků, co srdce pohladí, rodinu, přátele, co nikdy nezradí. K bohatství krůček, ke štěstí skok, prostě nádherné Vánoce a šťastný nový rok. Zdraví, aby nám všem přálo, všechno špatné odplavalo. Ať štěstí, láska provází nás jen, v příštím roce každý den. Ježíšek pomalu zapřahá saně, za okny vidět je paprsků svit. Zavři teď oči a nastav své dlaně, lásku a štěstí do nich si chyť.

22 Autoři vydání: žáci ZŠ Bartošovice Mgr. Jitka Buchlovská

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 61

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 61 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 61 Obsah: Slovo ředitele školy, mikulášská nadílka, rozsvěcování obecního stromku, Vánoce, vyhodnocení sběru, bludiště

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka

Úvodní slovo : - ) Za tým Školáčku Aďa, Aďa a Klárka Úvodní slovo : - ) Ahoj milí noví a i staronoví čtenáři. Doufáme, že se vám bude líbit naše první číslo. Dozvíte se o akcích, které byly od začátku školního roku. Připravili jsme si k článkům i zajímavé

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Práce s textem, čtení s porozuměním

Práce s textem, čtení s porozuměním Práce s textem, čtení s porozuměním Genetická metoda čtení autor: Miroslava Bukáčková informační zdroj: Aleš V. Poledne, Kokřík Benda, Havlíčkův Brod, Fragment, 2006 1. JAK JSEM PŘIŠEL NA SVĚT A. ZAKROUŽKUJ

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

Nejkrásnější vánoční dárek

Nejkrásnější vánoční dárek Nejkrásnější PŘÍBĚH READ vánoční dárek Vánoce se blíží a Elsa připravuje oslavu. Dnes ráno vstala velmi časně, aby do večera všechno stihla. Pozvaní jsou všichni obyvatelé království. Letošní Vánoce jsou

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

Já nechci do školky! Aní, kakám! slyším takřka ze spaní volání prostřední dcery Johanky a je mi jasné, jaká scénka se odehrává. Johanka sedí na záchodě, za chvilku seskočí, vystrčí zadeček a budec čekat,

Více

1.č. Slova redakce. Křížovky. Anketa. Halloween. Balet, dvojčata. Stuhy. Omalovánky

1.č. Slova redakce. Křížovky. Anketa. Halloween. Balet, dvojčata. Stuhy. Omalovánky 1.č Slova redakce Křížovky Anketa Halloween Balet, dvojčata Stuhy Omalovánky Slova redakce Ahoj děti, s novým školním rokem přichází i další číslo časopisu ZÁŠKOLÁK. Letos je nás hodně nových a nezkušených

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba.

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba. Ročník 19 Prosinec 2014 Zdarma Naši věrní čtenáři, v rukou držíte poslední číslo Školních novin v tomto kalendářním roce. Připravili jsme pro Vás proto speciální vánoční vydání plné zábavy, luštění, kvízů

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan.

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan. Kdo jsme? Jmenuji se Jaromír Andrýsek. Mám rád fotbal. Ve škole jsou nejlepší hodiny tělocvik, matematika, anglický a český jazyk. Volný čas využívám tak, že si jdu na hřiště zakopat s kamarády. Jsem hodně

Více

Pražský hrad - Daniel Křišík

Pražský hrad - Daniel Křišík Pražský hrad - Daniel Křišík V létě jsem byl s rodiči na Pražském hradě.na hrad jsme dorazili před dvanáctou hodinou,kdy se koná slavnostní výměna stráží.vojáci měli vše perfektně nacvičené,nikdy jsem

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Redakce: pour féliciter 2012

Redakce: pour féliciter 2012 Redakce: Jakub Meinlschmidt, 6. B Jana Kučerová, 6. B Natálie Slováková, 6. B Markéta Novotná, 6. B Šárka Blažejovská, 6. A Mirka Kunešová, 6. A Hana Gavlíková, 6. A Veronika Makovcová, 7. C Klára Jurenková,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně.

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně. Ahoj kamarádi, v rukou držíte zimní vydání časopisu Noviny skřítka Knihomílka. Vezměte si tužku a pastelky a rovnou se můžete pustit do prvních úkolů. Věřím, že se u nové pohádky pobavíte a u bajky zase

Více

č. 9 říjen 2015 Školní AKTOVKA OBSAH

č. 9 říjen 2015 Školní AKTOVKA OBSAH Školní OBSAH Úvod... 3 Poděkování naší škole... 4 Žákovská rada (ŽR)... 5 Okénko žákovské rady (ŽR)... 6 Akce ŽR pro měsíc říjen prosinec... 7 Moje prázdniny... 8 Opékání párků... 9 Jak si PŠ 1.A opekla

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

ŘEPINY. Vítáme jaro. aneb páťáci v akci. Jaro ~ 1 ~ ročník 2014 číslo 2/2014. Proč by lidé měli uklízet po svých psech?

ŘEPINY. Vítáme jaro. aneb páťáci v akci. Jaro ~ 1 ~ ročník 2014 číslo 2/2014. Proč by lidé měli uklízet po svých psech? ŘEPINY aneb páťáci v akci 5 cena dobrovolná ročník 2014 číslo 2/2014 Vítáme jaro Jaro Napsala:Kačka Kinzlová Všichni naši spolužáci, ti vystřelení ptáci venku stále chodili, na silnici se odřeli. Do knihovny

Více

Časopis žáků Základní školy v Dolních Vilémovicích Školní rok 2013 / 2014-1. Pololetí

Časopis žáků Základní školy v Dolních Vilémovicích Školní rok 2013 / 2014-1. Pololetí Časopis žáků Základní školy v Dolních Vilémovicích Školní rok 2013 / 2014-1. Pololetí První školní den Naši prvňáčci Návštěva z pekel Vánoce Slovo úvodem: Prázdniny uběhly jako voda. Děti ze Základní školy

Více

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list obsahuje pohádku O Červené Karkulce, obrázky k jednotlivým částem pohádky a kviz Autor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Čtení s porozuměním porozumění pokynům výstup Speciální

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Okénko do kavárny: Účel Perfect World, místa se srdcem - znáte jej?

Okénko do kavárny: Účel Perfect World, místa se srdcem - znáte jej? Okénko do kavárny: Účel Perfect World, místa se srdcem - znáte jej? Víte, že každá společnost nebo dokonce každé společenství má svůj účel? Účel je důvod, proč daná organizace existuje, proč slučuje lidi,

Více

ČASOPIS FARNOSTI STRÁŽNICE r. XV., leden 2015

ČASOPIS FARNOSTI STRÁŽNICE r. XV., leden 2015 ČASOPIS FARNOSTI STRÁŽNICE r. XV., leden 2015 Duchovní slovo S důvěrou vstupujeme do nového roku. Máme své plány a projekty na celý rok, možná nějaké novoroční předsevzetí. Pamatujme, že Bůh je Pánem času

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

Než se dáte do práce. Sněhové vločky tančí nad krajinou, mráz vykreslil v oknech překrásné ledové květy, vánoční punč voní kuchyní.

Než se dáte do práce. Sněhové vločky tančí nad krajinou, mráz vykreslil v oknech překrásné ledové květy, vánoční punč voní kuchyní. vánoční dobroty Než se dáte do práce Cítíte to? Ne? Zastavte se na chvíli a zkuste přivřít oči. Teď už to ale opravdu musíte cítit. To mystické rozechvění, kouzelné očekávání. Ano, advent je zase tady.

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek E. Brodníčková Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015 A. Mašek Náš Pavlík č. 2 říjen 2015 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ

VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ VYPRAVOVÁNÍ KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ LEKCE: 1. VYPRAVOVÁNÍ 2. PRVKY VYPRAVOVÁNÍ 3. VYPRAVOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ VÝUKOVÉ CÍLE: Žáci: vyjmenují znaky vypravování a vytváří podle nich vlastní text, společně ve dvojici

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

Ročník 18 říjen 2013 Číslo 47

Ročník 18 říjen 2013 Číslo 47 časopis 1. stupně ZŠ Ročník 18 říjen 2013 Číslo 47 Ahoj všem! Přicházíme za Vámi s novým číslem, tentokrát zaměřeným na dopravu. Honzík pro Vás zpracoval zajímavý rozhovor s policistou, své znalosti si

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

ročník 1. číslo 1 zima 2016 vydává: Základní škola a Mateřská škola Vinařice, okres Kladno

ročník 1. číslo 1 zima 2016 vydává: Základní škola a Mateřská škola Vinařice, okres Kladno ročník 1. číslo 1 zima 2016 vydává: Základní škola a Mateřská škola Vinařice, okres Kladno Vážení čtenáři a příznivci naší školy, naše škola začíná vydávat nový školní časopis. Bude vycházet 4x ročně a

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A Pracovní list 6 Březinová, Ivona. Lentilka pro dědu Edu. Úkoly pro děti, které četly celou knihu: Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: H _ děda E děda A _ maminka J tatínek O _ Jaké bylo jejich příjmení? K

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu.

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu. Kajsa Nebojsa Přála bych vám vidět domek, v kterém bydlela Kaj sa Ne bojsa. Byl tak maličký a tak milý, že by člověk skoro uvěřil, že je to domeček z pohádky, kde žijí trpaslíci a skřítkové. Stál v úzké

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Klegováček č.2 2015/2016

Klegováček č.2 2015/2016 Klegováček č.2 2015/2016 Příběh na pokračování 3. kapitola - Štěňata Od svatby to byl jen kousek a Šejla porodila krásná štěňata jednu fenku a dva psy. Fenka se jmenovala Lucky a psí kluci měli jména Jacky

Více

Trénink funkcionální komunikace III. Ž. 1. Piktogramy 1. ŘEKNĚTE, KDE NAJDETE TYTO OBRÁZKY.

Trénink funkcionální komunikace III. Ž. 1. Piktogramy 1. ŘEKNĚTE, KDE NAJDETE TYTO OBRÁZKY. 1. Piktogramy 1 1. ŘEKNĚTE, KDE NAJDETE TYTO OBRÁZKY. 1 2. ŘEKNĚTE, CO ZNAMENAJÍ TYTO OBRÁZKY? 2 Trénink funkcionální komunikace 3. III. Ž PŘIŘAĎTE FOTOGRAFII K SYMBOLU. 3 2 4. NAPIŠTE K JEDNOTLIVÝM OBRÁZKŮM,

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci e-kniha Copyright Fragment,

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady

Základní škola Ostrava Petřkovice. duben 2010. číslo 1. Tak jsme tady Základní škola Ostrava Petřkovice číslo 1 duben 2010 Tak jsme tady To jsem zvědavý, co je zas nového Jaro Jak to, že jaro nechce přijít? Začal březen a jaro nikde. Včera už zase napadl sníh. Jaro nechce

Více

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Ve dnech 13.3. 15.3. jsme se zúčastnili s naším oddílem SK Pavlíkov fotbalového soustředění v Liblíně. Byli jsme tam my, mladší žáci společně s mužstvem starších žáků.

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 Obsah: Slovo ředitele školy. Recyklohraní. Projektový den: Podzimní změny v lese. Projektový den: Učíme se demokracii,

Více

Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka

Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka ročník 3 2011/prosinec 10 Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka Tento projekt je financován z Evropského sociálního

Více

Den učitelů. Zpracovala: Jaroslava Litošová

Den učitelů. Zpracovala: Jaroslava Litošová Den učitelů V minulém díle jsme vás informovali o Dni učitelů. V Karlových Varech se každý rok koná ocenění nejlepších pedagogů. Tento rok ocenění získala i naše paní učitelka Mgr. Věra Maňhalová. Paní

Více