Největším dravcem mezi alternativními palivy je stlačený zemní plyn CNG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Největším dravcem mezi alternativními palivy je stlačený zemní plyn CNG"

Transkript

1 Největším dravcem mezi alternativními palivy je stlačený zemní plyn CNG Praha (9. března 2011) - Podle studie Asociace petrolejářského průmyslu a obchodu ČR, čeká stlačený zemní plyn pro dopravu (CNG) velká budoucnost. Podle studie vzroste loňských 10 milionů m 3 spotřebovaného CNG u nás na 1,8 miliardy m 3 v roce Ještě pořád jde ve srovnání s objemem prodaných ropných pohonných hmot zhruba o čtvrtinu, ale žádné jiné alternativní palivo podle studie nečeká takový růst. Ve středu 16. března 2011 tomu bude 5 let, co byla uzavřena v ČR Dobrovolná dohoda mezi plynárenskými společnostmi a státem, směřující k rozšíření zemního plynu jako alternativního paliva v dopravě. Ta vyplynula z Usnesení vlády ČR č. 563 z 11. května 2005, kdy byl schválen Program podpory alternativních paliv v dopravě zemní plyn. Tímto usnesením dala vláda zelenou rozvoji využití zemního plynu v dopravě s cílem nahradit do roku 2020 minimálně 10 procent celkové spotřeby pohonných hmot v dopravě zemním plynem. Usnesení vlády je v souladu s Bílou knihou evropské dopravní politiky. V letech stoupal počet CNG vozidel ročně o 20 procent, posledních pět let už v průměru o 30 procent ročně. V tom nemá CNG mezi alternativními palivy žádnou konkurenci. Mezinárodní asociace vozidel na zemní plyn (IANGV) odhaduje, že do roku 2020 by automobily na stlačený zemní plyn (CNG) mohly představovat až 9 procent všech vozidel na světě, na silnicích by se tak během příštích deseti let mělo objevit na 50 milionů nových aut poháněných CNG. Do deseti let by mělo jezdit na světě 65 milionů CNG vozidel. Stlačený zemní plyn (CNG) patří mezi nejrozšířenější alternativní pohonné hmoty, jeho výhody jsou ekonomické, ekologické, bezpečnostní i strategické. Žádné jiné alternativní palivo, dokonce ani benzin, se nemůže pyšnit takovou všestranností jako zemní plyn. Mezi současnými 12 miliony CNG vozidly na silnicích jsou motorky,

2 trojkolky, ještěrky, osobní a dodávková auta, náklaďáky, autobusy, traktory, letištní tahače, popelářské vozy, čistící vozy, rolby na led, lokomotivy a dokonce i stopadesátitunové silniční vlaky. CNG je dravcem na trhu alternativních paliv a to nejen díky podpoře státu (nulové spotřební a silniční dani) a masivní podpoře plynárenských společností, ale i díky dotacím, které EU poskytuje na CNG autobusy pro městskou a příměstskou dopravu, říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie. Exponenciálně roste počet vozů, které toto palivo používají. Nelze přehlédnout, že se během období ekonomického propadu zrodil právě větší zájem o alternativní vozidla, jejich úspornost je evidentní. Trend většího zájmu pokračuje i nyní, kdy cena ropy je na svém maximu od října 2008 v současné době dosahuje cena za barel již 116 USD. Vývoj CNG v ČR, v Evropě a ve světě v letech v číslech konec roku 2005 začátek roku 2011 nárůst Počet CNG vozidel ve světě Počet CNG vozidel v Evropě Počet CNG vozidel v ČR Počet CNG autobusů ve světě Počet CNG autobusů v Evropě Počet CNG autobusů v ČR Podpora CNG busů plynárenskými společnostmi Počet CNG stanic ve světě Počet CNG stanic v Evropě Počet CNG stanic v ČR Spotřeba CNG 2010 ve světě (m3) Spotřeba CNG 2010 v ČR (m3)

3 Nárůst počtu vozidel ve světě Nárůst počtu vozidel v Evropě Nejvíce vozidel v Evropě jezdí v Itálii 730 tisíc, dále pak Ukrajina 200 tisíc, v Německu 90 tisíc, Bulharsku 60 tisíc.

4

5 Počty vozů a plnicích stanic v ČR V ČR jezdí v současné době už 2700 vozů na CNG, mají k dispozici celkem 47 CNG plnicích stanic, z toho je 33 veřejných. Dále je mezi uživateli již téměř 100 domácích plniček, jejich počet rychle stoupá. Domácí plnička CNG využívá domácího přívodu zemního plynu, který pak speciálně vyvinutý kompresor, umístěný na zahradě nebo v garáži, tlakuje ventilem do nádrže automobilu. Motor Jikov, který již zahájil jejich sériovou výrobu, je tak po italských značkách plniček Fuelmaker a Coltri (které se k nám dříve dovážely) dalším evropským výrobcem.

6 Autobusy na CNG Města, která se příkladně řídí usnesením vlády a mají nejvíce autobusů pro městskou a příměstskou dopravu, jsou Prostějov, Havířov, Ústecký kraj, Karlovy Vary, Česká Lípa, Liberec, Tábor atd. CNG autobusem se ale dostanete i třeba na šumavské Černé jezero.

7 Ekonomika provozu CNG autobusů data z provozu od dopravních podniků ukazatele těžký městský provoz MHD lehčí linkový provoz navýšení pořizovací ceny průměrná spotř. nafty (l/100 km) průměrná spotřeba CNG (m3/100 km) 54 40,8 roční projezd (km) vedlejší náklady CNG busu (Kč/rok) prům. VO cena nafty bez DPH (Kč/l) prům. cena CNG bez DPH (Kč/m3) 13,3 13,3 roční náklady naftového busu (Kč/rok) roční náklady CNG busu (Kč/rok) celkové roční náklady CNG busu (Kč/rok) úspora 1 CNG busu za rok (Kč/rok) náklady na 1 km naftový bus (Kč/km) 9,9 7,48 náklady na 1 km CNG bus (Kč/km) 7,43 5,67 úspora CNG busu (Kč/km) 2,47 1,81 dotace od plyn. společností (Kč/bus) úspora CNG busu za 12 let (Kč) Podpořeno autobusů na CNG plynárenskými společnostmi RWE 179 E.ON 22 PP 1 celkem 202

8 Spotřeba CNG v ČR Už teď v Česku viditelně klesá spotřeba klasických pohonných hmot. Benzinu se loni prodalo o téměř deset procent méně, 2,4 miliardy litrů, a nafty o šest procent, zhruba 4,5 miliardy litrů. Jen spotřeba CNG stoupá. V roce 2010 představovala 10,058 milionů metrů krychlových plynu. Navýšení jeho spotřeby u nás o téměř 2 miliony metrů krychlových znamenalo 24,2 procentní meziroční nárůst. V předešlém roce 2009 činil celkový prodej v ČR 8,1 milionu metrů krychlových plynu, což ve srovnání s rokem 2008 představovalo nárůst téměř 20 procent. Podle studie Asociace petrolejářského průmyslu ČR vzroste z loňských 10 milionů m 3 spotřebovaného CNG v Česku tento objem v roce 2030 na 1,8 miliardy m 3. Pořád ještě jde ve srovnání s objemem prodaných ropných pohonných hmot zhruba o čtvrtinu, ale žádné jiné alternativní palivo podle studie nečeká takový růst. Podle náměstka Iva Tomana z Ministerstvo dopravy se očekává masivní nárůst množství prodaného CNG až na úroveň 800 milionů kubických metrů do roku 2020, což souvisí s plánem Evropské komise do tohoto roku snížit závislost na ropě o pětinu.

9 Prodej CNG 2010

10 Spotřeba CNG v ČR v letech (v tis. m 3 ) CNG vozidla Automobil s motorem na CNG je dnes stejně drahý jako s naftovým motorem, ve srovnání s benzinovým vyjde asi o tisíc dráž tato investice se už při najetí 40 tisíc kilometrů (v ČR průměrně za 2-3 roky) rychle navrátí. Sériovou výrobu dnes nabízí téměř všechny automobilky, parametry vozů jsou na nejvyšší úrovni. Existuje dokonce Mercedes-Benz SL 600 5,5l přestavěný na zemní plyn, který má výkon 811 koní a přes 1350 Nm točivého momentu. Před několika dny v březnu na Ženevském autosalonu byl ovšem představen Mercedes-Benz E 200 NGT Blue Efficiency na CNG, který má i benzinovou nádrž, a výkon 163 koní. Brzy bude na trhu u všech dealerů v Evropě. Auta jako VW Passat Ecofuel (CNG) mají dojezdovou vzdálenost 940 km a tím se může chlubit jen málokteré vozidlo na standardní paliva. Světový rychlostní rekord ve voze poháněném stlačeným zemním plynem drží Audi A4 se svými 522kW (700 koní), který dokázal jet rychlostí 364,6km/h.

11 Další vývoj Snížení negativního dopadu dopravy na životní prostředí je jedním z hlavních cílů, které si ve strategii rozvoje do roku 2025 stanovilo i Ministerstvo dopravy. "Prioritou je CNG a elektromobilita," prohlásil Ivo Toman, náměstek ministra dopravy na CNG konferenci v únoru Pokud Evropská unie dodrží svůj závazek a zvýší do roku 2020 energetickou účinnost o 20 procent, měly by emise skleníkových plynů klesnout až o 25 procent. Vyplývá to z dlouho očekávaného dokumentu, v němž Evropská komise nastiňuje svou vizi přechodu k nízkouhlíkové ekonomice do roku Zrovna dnes, 9. března, by měla Evropská komise oficiálně představit Cestovní mapu pro nízkouhlíkovou ekonomiku. Česká plynárenská unie (ČPU) byla založena plynárenskými distribučními společnostmi a státním podnikem Český plynárenský podnik, o.z. Transgas v roce 1994, jako nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob. 16 let své existence věnovala ČPU rozvoji podnikatelského prostředí v oblasti plynárenství a představování zemního plynu jako energeticky výhodného a ekologicky šetrného paliva odborné i laické veřejnosti. Věnuje se také významným tématům ovlivňujícím plynárenství v České republice zejména energetické koncepci, legislativě, podpoře využití zemního plynu pro výrobu elektřiny a dalším tématům s vazbou na plynárenské odvětví. Cílem ČPU je pomáhat rozvoji podnikatelského prostředí navazujícího na plynárenský obor a užití zemního plynu. Jednou z aktivit ČPU je i podpora stlačeného zemního plynu pro dopravu (CNG) jak v osobní, tak zejména v městské a příměstské autobusové dopravě. ČPU dnes sdružuje 16 členů - nejvýznamnější hráče plynárenského průmyslu: RWE Transgas, a.s., NET4GAS, s.r.o., RWE Gas Storage, s.r.o., RWE Gas Net, s.r.o., RWE Energie, a.s., E.ON Energie, a.s., E.ON Distribuce, a.s., Pražská plynárenská, a.s., Pražská plynárenská Distribuce, a.s., VEMEX s.r.o., VČP Net, s.r.o., SMP Net, s.r.o., JMP Net, s.r.o., Jihomoravská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s. a Severomoravská plynárenská, a.s.. Na mezinárodní úrovni ČPU zastupuje české plynárenství v organizaci Eurogas. Pro více informací kontaktujte ČPU, paní Markétu Schauhuberovou na adrese Novodvorská 82/803, Praha 4, tel: , schauhuberova@cpu.cz

Řešení pro čistá města - CNG

Řešení pro čistá města - CNG Řešení pro čistá města - CNG 10.10.2013, 55. mezinárodní strojírenský veletrh, Brno seminář Čistá mobilita Ing. Markéta Veselá Schauhuberová, RWE Česká republika a.s. RWE str. 1 CNG vozidla statistika

Více

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU Ing. Petr Pokorný, Mgr. Zuzana Strnadová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, červen 2013 Email: petr.pokorny@cdv.cz, zuzana.strnadova@cdv.cz

Více

NOVÁ ETAPA PŘESTAVEB NA CNG

NOVÁ ETAPA PŘESTAVEB NA CNG HISTORIE Historie traktorů na stlačený metan, zemní plyn nebo jak se dnes uvádí CNG má ve Zlíně dlouhou tradici. Od roku 1984 provozovalo tehdejší JZD Gottwaldov více jak 15 vozidel na stlačený zemní plyn.

Více

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu Zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převažujícím podílem methanu. Využívat se začal na počátku 19. století, ale historie zemního plynu sahá až do období 2000 let př. n. l., kdy

Více

Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 10.11.2011, 3. ČEEF, Praha

Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 10.11.2011, 3. ČEEF, Praha Bio(plyn) v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie 10.11.2011, 3. ČEEF, Praha (Bio)plyn v dopravě bioplyn X CNG nebo bioplyn + CNG!lze využít dohromady! CNG vozidla statistika

Více

Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu

Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu Informační podklad pro novináře Zpracoval: Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu Deset let

Více

Dopravní prostředky IVECO na zemní plyn

Dopravní prostředky IVECO na zemní plyn Dopravní prostředky IVECO na zemní plyn Loučeň, 21. XI. 2014 M.Jurka IVECO Czech Republic a.s.- Truck Martin ČECH IVECO Czech Republic 20 Novembre, 2010 7-6-2011 Dopravní prostředky Iveco na zemní plyn

Více

Aktuální situace české internetové ekonomiky

Aktuální situace české internetové ekonomiky Aktuální situace české internetové ekonomiky Prezentace pro Podvýbor pro ICT průmysl a e-government Hospodářského výboru PsP 2. října 2014, Praha 1 OBSAH 1. Internetová ekonomika v rámci hospodářství ČR

Více

Solární a větrná energie: Podíl v Německu stále roste

Solární a větrná energie: Podíl v Německu stále roste Solární a větrná energie: Podíl v Německu stále roste Německo patří k největším výrobcům větrné a solární energie. Do roku 2020 plánuje vyrábět třetinu energie z obnovitelných zdrojů. Je tento cíl dosažitelný

Více

A. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY. Úvodní ustanovení

A. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY. Úvodní ustanovení Ceník Jihomoravské plynárenské, a.s., Severomoravské plynárenské, a.s., Východočeské plynárenské, a.s., RWE Energie, a.s., a RWE Key Account CZ, s.r.o., č. 01/2012 pro zákazníky kategorie Maloodběratel

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon (kw) při

Více

Long list ochrana životního prostředí

Long list ochrana životního prostředí Posouzení vlivů Programu územního obvodu Moravskoslezského kraje Long list ochrana životního Tabulka 1: Long list ochrana životního 1. Zvyšovat atraktivitu krajiny pro turistické využití a rekreaci. Chránit

Více

Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele

Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán Březen 2009 ENA s.r.o. stepan@ena.cz Aktuální vývoj na trhu s plynem (pozitiva) Ekonomická krize ovlivnila a urychlila vývoj

Více

INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012

INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012 Odbor dopravy V Písku dne: 23.05.2012 INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ MHD optimalizace jízdních řádů NÁVRH USNESENÍ Informační materiál radě města

Více

ČESKÉHO HNĚDÉHO UHLÍ. KONFERENCE ENERGETICKÝCH MANAŽERŮ na téma Energetická bezpečnost ČR v kontextu obsahu 3. energetického balíčku EU

ČESKÉHO HNĚDÉHO UHLÍ. KONFERENCE ENERGETICKÝCH MANAŽERŮ na téma Energetická bezpečnost ČR v kontextu obsahu 3. energetického balíčku EU BUDOUCNOST ČESKÉHO HNĚDÉHO UHLÍ KONFERENCE ENERGETICKÝCH MANAŽERŮ na téma Energetická bezpečnost ČR v kontextu obsahu 3. energetického balíčku EU Březen 2008 ing. Alexander Musil Problematika prvotních

Více

LEGISLATIVNÍ ZÁKLADY A TENDENCE ÚSPOR ENERGIE V BUDOVÁCH. Jiří Tůma, ČVUT Praha. Brno, Stavební veletrh 26.4.2012

LEGISLATIVNÍ ZÁKLADY A TENDENCE ÚSPOR ENERGIE V BUDOVÁCH. Jiří Tůma, ČVUT Praha. Brno, Stavební veletrh 26.4.2012 LEGISLATIVNÍ ZÁKLADY A TENDENCE ÚSPOR ENERGIE V BUDOVÁCH Jiří Tůma, ČVUT Praha Brno, Stavební veletrh 26.4.2012 Osnova: 1. Výhled a postavení energetiky ve světě a ČR 2. Energie pro budoucnost, ELA a FCC

Více

Průmyslová produkce a její struktura. Emise. prekurzorů ozonu. Emise. skleníkových plynů. Hluková zátěž. Využití území a suburbanizace

Průmyslová produkce a její struktura. Emise. prekurzorů ozonu. Emise. skleníkových plynů. Hluková zátěž. Využití území a suburbanizace 23/ Přepravní výkony osobní a nákladní dopravy KLÍČOVÁ OTÁZKA Jak se vyvíjejí charakteristiky dopravy v ČR a na ně navázané zátěže životního prostředí z dopravy? KLÍČOVÁ SDĚLENÍ Celkové přepravní výkony

Více

ČISTÁ VEŘEJNÁ DOPRAVA

ČISTÁ VEŘEJNÁ DOPRAVA ČISTÁ VEŘEJNÁ DOPRAVA CNG autobusy Chcete zlepšit ovzduší ve svém městě? Chcete dát svým občanům čistou a levnou veřejnou dopravu? Chcete snížit dotace dopravním podnikům a využít je lépe? Chcete ušetřit

Více

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5 Opravdový rozdíl PŘEDSTAVUJEME MOTORY SCANIA EURO 5 2-3 Dokonalost se vyplácí. O tom, co je motorem vašich ambicí, se můžeme jen dohadovat. Zato přesně víme, jakým překážkám musíte

Více

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2009

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2009 Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2009 1. Profil Skupiny VČP Skupina VČP jako konsolidační celek vznikla důsledkem právního oddělení činností spojených

Více

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Společnost Cebia Vám opět přináší čtvrtletní bulletin o trhu s ojetými vozidly. Naše společnost se v oboru profiluje 23. rokem a ročně

Více

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Hydraulické nastavení topných systémů

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Hydraulické nastavení topných systémů Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN Hydraulické nastavení topných systémů únor 2016 Autor: Reinhard Ungerböck Grazer Energieagentur GmbH Kaiserfeldgasse 13/1 A 8010 Graz

Více

Energetické úspory jako nástroj ke zvyšování konkurenceschopnosti a technologické vyspělosti českého průmyslu

Energetické úspory jako nástroj ke zvyšování konkurenceschopnosti a technologické vyspělosti českého průmyslu Energetické úspory jako nástroj ke zvyšování konkurenceschopnosti a technologické vyspělosti českého průmyslu Vladimír Dlouhý prezident Hospodářské komory ČR konference Energetické úspory jako příležitost

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období 968 Vládní návrh na vydání zákona kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 10.03.2005 KOM(2005) 80 v konečném znění Návrh NAŘÍZENÍ RADY o další změně nařízení (ES) č. 1601/2001 o uložení konečného antidumpingového cla z dovozu některých

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Světová premiéra na ženevském autosalonu. Nové BMW Concept řady 5 ActiveHybrid. Současně se světovou výstavní premiérou nového BMW řady 5 Sedan se na ženevském autosalonu v roce 2010 představuje

Více

Nezávisle na energetických sítích

Nezávisle na energetických sítích I když se nám ale podaří postavit vynikající pasivní dům, nezbavíme se potřeby odebírat elektřinu ze sítě. Nechceme-li se s tím smířit, musíme si pořídit vlastní zdroj. Protože při nákupu nafty pro pohon

Více

Tisková informace. Autopříslušenství. 100 roků zapalovací svíčky Bosch počin pro razantní rozšíření automobilu. Březen 2002 PI 0002 CZ

Tisková informace. Autopříslušenství. 100 roků zapalovací svíčky Bosch počin pro razantní rozšíření automobilu. Březen 2002 PI 0002 CZ Tisková informace Autopříslušenství 100 roků zapalovací svíčky Bosch počin pro razantní rozšíření automobilu Před 100 roky prezentovala firma Bosch poprvé zapalovací svíčku v kombinaci s vysokonapěťovým

Více

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Česká republika Únor 2016 7. ročník Contents V pořadí sedmý průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě probíhal v říjnu a listopadu. Průzkumu

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru. Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.cz Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady 6.6.2005

TISKOVÁ ZPRÁVA. Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady 6.6.2005 6.6.2005 TISKOVÁ ZPRÁVA Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady Budoucí rozvoj větrných elektráren v ČR bude vyžadovat náklady v elektrizační soustavě, které do roku 2010 mohou dosáhnout

Více

Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik?

Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik? Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik? Vytápět dům lze v dnešní době různě. Jak ale vybrat ten správný způsob vytápění? Jaký je rozdíl mezi topením v pasivním domě a v domě s vyšší spotřebou

Více

Perspektivy teplárenství. Praha 10.11.2009

Perspektivy teplárenství. Praha 10.11.2009 Perspektivy teplárenství Praha 10.11.2009 V ČR je teplem dálkově zásobováno přes 1,6 mil. bytů. Členové TS ČR zajišťují tepelnou pohodu a teplou vodu pro více než 1,195 miliónu domácností u nás. 21 našich

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2009

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2009 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 29 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Mgr. Veronika Hase. Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů. Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010

Mgr. Veronika Hase. Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů. Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010 Řešení ekologizace lokáln lního vytápění ve městm stě Orlová Ing. Rafał Chłond Mgr. Veronika Hase Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů znečišťov ování Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 12/2005 ze dne 30. listopadu 2005, o cenách plynů

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 12/2005 ze dne 30. listopadu 2005, o cenách plynů Cenové rozhodnutí ERÚ č. 12/2005 ze dne 30. listopadu 2005, o cenách plynů Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších

Více

Pilotní projekt - ochrana proti

Pilotní projekt - ochrana proti Pilotní projekt - ochrana proti blackoutu (Představený projekt byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu Trvalá

Více

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s.

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel Programu rovného zacházení... 2 1.2.

Více

Souhrnná zpráva ČEPS, a.s., za 1. pololetí 2014

Souhrnná zpráva ČEPS, a.s., za 1. pololetí 2014 Souhrnná zpráva ČEPS, a.s., za 1. pololetí 2014 Významné události ve sledovaném období: - Dne 26. 6. 2014 proběhlo rozhodnutí jediného akcionáře při výkonu působnosti valné hromady ČEPS, a.s., v rámci

Více

STUDIE VLIVU INVESTIC DO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA VEŘEJNÉ FINANCE, ZAMĚSTNANOST A PRODUKČNÍ SCHOPNOST Z POHLEDU MAKROEKONOMICKÉHO:

STUDIE VLIVU INVESTIC DO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA VEŘEJNÉ FINANCE, ZAMĚSTNANOST A PRODUKČNÍ SCHOPNOST Z POHLEDU MAKROEKONOMICKÉHO: STUDIE VLIVU INVESTIC DO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA VEŘEJNÉ FINANCE, ZAMĚSTNANOST A PRODUKČNÍ SCHOPNOST Z POHLEDU MAKROEKONOMICKÉHO: Kvalitativní a kvantitativní analýza s akcentem na oblast Zlínského

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100% vlastníkem

Více

PODMÍNKY ELEKTRONICKÉ AUKCE SPOLEČNOSTI RWE GAS STORAGE, s.r.o. NA NOVOU SKLADOVACÍ KAPACITU

PODMÍNKY ELEKTRONICKÉ AUKCE SPOLEČNOSTI RWE GAS STORAGE, s.r.o. NA NOVOU SKLADOVACÍ KAPACITU PODMÍNKY ELEKTRONICKÉ AUKCE SPOLEČNOSTI RWE GAS STORAGE, s.r.o. NA NOVOU SKLADOVACÍ KAPACITU TERMÍN KONÁNÍ AUKCE: 21. 9. 2010 NABÍZENÁ KAPACITA: 135 000 000 m 3 SKLADOVACÍ OBDOBÍ: 1. 4. 2011 31. 3. 2021

Více

Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. TISKOVÁ ZPRÁVA 23. 7. 2014 Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Úroveň zdravotní péče prodloužila délku života lidí

Více

Malé vodní elektrárny

Malé vodní elektrárny Malé vodní elektrárny Malé vodní elektrárny slouží k ekologicky šetrné výrobě elektrické energie. Mohou využívat potenciálu i těch vodních toků, které mají kolísavý průtok vody a jsou silně závislé na

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie Česká plynárenská unie POSLÁNÍ: Soustavné zlepšování podmínek pro podnikání v plynárenském oboru v České republice a Evropské unii.

Více

Role centráln. lní banky. plynulosti peněž. rové dvacetikoruny. Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Role centráln. lní banky. plynulosti peněž. rové dvacetikoruny. Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Role centráln lní banky při řízení hospodárnosti a plynulosti peněž ěžního oběhu Zrušen ení padesátihal tihaléře e a papírov rové dvacetikoruny Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Více

Městský úřad Česká Lípa Stavební úřad Náměstí T. G. Masaryka č. p. 1, 470 36 Česká Lípa

Městský úřad Česká Lípa Stavební úřad Náměstí T. G. Masaryka č. p. 1, 470 36 Česká Lípa Městský úřad Česká Lípa Stavební úřad Náměstí T. G. Masaryka č. p. 1, 470 36 Česká Lípa Váš dopis zn.: Ze dne 27.03.2013 Spisová značka: Č. j. dokumentu: Ev. č. dokumentu: Vyřizuje: MUCL/18906/2013/Pro

Více

Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz

Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz ÚVOD Českárepublika se díky politice MŽP dostávádo problému skomunálními

Více

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem Využit ití CNG v dopravě František Krška Obsah O firmě TEDOM s.r.o. O divizi BUS Plnicí stanice CNG a CNG vozidla TEDOM Autobusy TEDOM Naši zákazníci Produkty holdingu 1991 1996 2003 Kogenerační jednotky

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018.

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018. Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018. Působnost a účinnost ceníku Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen

Více

Ceník č. 1/2015 za distribuci zemního plynu

Ceník č. 1/2015 za distribuci zemního plynu Ceník č. 1/2015 za distribuci zemního plynu Platný od 1. 1. 2015 E. ON Distribuce a.s. F.A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice 1. Úvodní ustanovení Tento ceník obsahuje pevné ceny za distribuci zemního

Více

3 Požadavky na odorizaci. (2) U výroben biometanu připojených k distribuční

3 Požadavky na odorizaci. (2) U výroben biometanu připojených k distribuční Strana 6061 459 VYHLÁŠKA ze dne 14. prosince 2012 o požadavcích na biometan, způsob měření biometanu a kvality biometanu dodávaného do přepravní soustavy, distribuční soustavy nebo podzemních zásobníků

Více

Regionální operační program Střední Morava. Podpora cyklostezek a Bikeparků v rámci ROP Střední Morava. Vsetín, 25. 6. 2015

Regionální operační program Střední Morava. Podpora cyklostezek a Bikeparků v rámci ROP Střední Morava. Vsetín, 25. 6. 2015 Regionální operační program Střední Morava Podpora cyklostezek a Bikeparků v rámci ROP Střední Morava Vsetín, 25. 6. 2015 Cíle ROP Střední Morava v oblasti bezmotorové dopravy výstavba regionálně významných

Více

Program Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut v Chrudimi 2007

Program Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut v Chrudimi 2007 Evropský týden mobility Evropský den bez aut 2007 V roce 2007 se česká, moravská a slezská města opět zapojila do celoevropské akce Evropský týden mobility (16. 22. září) a Evropský den bez aut (22. září),

Více

Aktivity RWE na podporu energetické efektivity v ČR

Aktivity RWE na podporu energetické efektivity v ČR Aktivity RWE na podporu energetické efektivity v ČR Setkání s novináři Hotel Jalta, Praha 23. září 2009 STRANA 1 Aktivity RWE Energetické úspory dlouhodobá aktivita skupiny RWE v ČR > Projekt Šetřím energii

Více

Číslo projektu. CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE.

Číslo projektu. CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE. Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Klasické energie Zpracování

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Obsah. Úvod... 9 OBSAH

Obsah. Úvod... 9 OBSAH Obsah Úvod... 9 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ přehled změn... 10 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 15 Příloha č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb....196 Příloha č. 2 k zákonu č. 586/1992 Sb....207 Příloha

Více

VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě Energetický regulační úřad stanoví podle 98 odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ PROBLEMATIKA UNBUNDLINGU ČEZ Distribuce, a. s. POSTAVENÍ DISTRIBUTORŮ ELEKTŘINY NA TRHU S ELEKTŘINOU Provozovatelé distribučních soustav (např. ČEZ Distribuce, a. s.) regulovaný

Více

S 301/06-19997/06/620 V Brně dne 13. listopadu 2006

S 301/06-19997/06/620 V Brně dne 13. listopadu 2006 S 301/06-19997/06/620 V Brně dne 13. listopadu 2006 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 301/06, zahájeném dne 13. října 2006 podle 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 03.06.2005 KOM(2005) 233 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 [SEC(2005)

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 26 Akční členy

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Práce. Práce se značí:

Práce. Práce se značí: Práce Z fyzikálního hlediska konáme práci, jestliže působíme určitou silou po nějaké dráze, tj. jestliže působíme silou na těleso a způsobíme tím jeho pohyb. F Práce se značí: Jednotka: W J (joule) Jestliže

Více

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 16.5.2012, Den s Fleetem

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 16.5.2012, Den s Fleetem Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie 16.5.2012, Den s Fleetem CNG vozidla statistika svět - přes 14,5 mil. CNG vozidel, Evropa - 1,5 mil. CNG vozidel, ČR 3 730

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a změněno s účinností od poznámka vyhláškou č 289/203 Sb 30203 08 VYHLÁŠKA ze dne 4 dubna 20 o měření plynu a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném

Více

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky rozdělení Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky - rozdělení 1. Hydraulické převodovky 2. Hydraulické převodovky s elektronickou regulací 3. Elektronicky řízené automatické

Více

K. Hodnocení dosažitelnosti emisních stropů stanovených regionu v roce 2010

K. Hodnocení dosažitelnosti emisních stropů stanovených regionu v roce 2010 K. Hodnocení dosažitelnosti emisních stropů stanovených regionu v roce 2010 K.1. Úvod Doporučené hodnoty krajských emisních stropů pro kraj Vysočina jsou v nařízení vlády č. 351/2002 Sb., kterým se stanoví

Více

Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi

Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi Pavel Janoušek 1 Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi Klíčová slova: zkušební centrum, velký zkušební okruh, malý zkušební okruh, dynamický zkušební stav, hala na přípravu zkoušek, akreditovaná

Více

Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií

Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( 2014-2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií 20. března 2013 Veletrh AMPER 2013 26.2. 2015 II. Podpora inovativního podnikání v

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Stanovisko Výboru pro udržitelnou energetiku Rady vlády pro udržitelný rozvoj k energetické efektivnosti a úsporám konečné spotřeby energie

Více

Ing. Patrik Břečka, Ph.D. Mgr. Pavel Tuček, Ph.D. KPM CONSULT, a. s., Katedra vozidel a pozemní dopravy, TF ČZU v Praze

Ing. Patrik Břečka, Ph.D. Mgr. Pavel Tuček, Ph.D. KPM CONSULT, a. s., Katedra vozidel a pozemní dopravy, TF ČZU v Praze Ing. Patrik Břečka, Ph.D. KPM CONSULT, a. s., Katedra vozidel a pozemní dopravy, TF ČZU v Praze Mgr. Pavel Tuček, Ph.D. Katedra geoinformatiky, PřF UP, Olomouc Základnípojmy Zastávka jako součást jízdního

Více

Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE Údržba a pravidelné prohlídky jsou základním předpokladem pro správné fungování Vašeho vozidla. Pro zachování

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích související zákony

o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích související zákony 121 9 121 Návrh zákona, kterým o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích o související zákony 717 z 6 uplyne 17. 2013 2013 ZÁKON ze dne.. 2013, kterým se m ní zákon. 56/2001 Sb., o podmínkách

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2015/14276/Hrn/UZ-017 V Písku dne: 09.04.2015 Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 603, 382 330 555 E-mail:

Více

MĚSTO TRUTNOV ZASTUPITELSTVO MĚSTA

MĚSTO TRUTNOV ZASTUPITELSTVO MĚSTA MĚSTO TRUTNOV ZASTUPITELSTVO MĚSTA ORGANIZAČNÍ OPATŘENÍ č. 19/2015 O cestovních náhradách Vydalo Zastupitelstvo města Trutnova Schváleno dne Zpracovali Odborný garant Dotčené orgány a organizace 7. 12.

Více

KONTROLA HLADINY OLEJE u převodovek ALLISON řady 3000 a 4000

KONTROLA HLADINY OLEJE u převodovek ALLISON řady 3000 a 4000 KONTROLA HLADINY OLEJE u převodovek ALLISON řady 3000 a 4000 ÚVOD Tato stručná příručka popisuje postup kontroly hladiny oleje u převodovek Allison řady 3000 a 4000, tedy včetně odvozených verzí, jako

Více

Tisková zpráva AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru

Tisková zpráva AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru Tisková zpráva První akumulátorová řetězová pila s 36V lithiumiontovým akumulátorem AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru Srpen 2009 PI 6596 PT MS Pro výkonné a

Více

Nehodovost v kraji v roce 2012

Nehodovost v kraji v roce 2012 Nehodovost v kraji v roce 212 Přehled viníků a zavinění nehod v Jihočeském kraji v roce 212 Viník, zavinění nehody Řidičem motorového vozidla Řidičem nemotorového vozidla z toho dětmi Chodcem z toho dětmi

Více

Možnosti železniční dopravy v městských aglomeracích. Ing. Antonín Blažek náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu GŘ ČD

Možnosti železniční dopravy v městských aglomeracích. Ing. Antonín Blažek náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu GŘ ČD Možnosti železniční dopravy v městských aglomeracích Ing. Antonín Blažek náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu GŘ ČD Evropské trendy v železniční osobní dopravě Dálková meziměstská doprava:

Více

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících

Více

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON ze dne 10. ledna 2001 o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně

Více

TEZE DIPLOMOVÉ PRÁCE. Propojení zemědělských trhů: ČR Visegrad

TEZE DIPLOMOVÉ PRÁCE. Propojení zemědělských trhů: ČR Visegrad ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Katedra ekonomických teorií TEZE DIPLOMOVÉ PRÁCE Propojení zemědělských trhů: ČR Visegrad Vedoucí práce: Ing. Jaroslava Burianová Autor diplomové

Více

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů)

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) Evropská komise GŘ pro zdraví a spotřebitele (SANCO) 5/2013 Dokument D 108 RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) 1. Vývoj počtu oznámení o nebezpečných

Více

S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003

S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003 S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 114/03, zahájeném dne 17. června 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

Potenciál biometanu pro využití v dopravě

Potenciál biometanu pro využití v dopravě ZEMNÍ PLYN A BIOMETHAN V DOPRAVĚ Potenciál biometanu pro využití v dopravě Kontakty: Kontaktní osoby: Asociace NGV o. s. Kněžskodvorská 2277/26, CZ 370 04 České Budějovice www.ngva.cz Ing. Zdeněk Prokopec

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka. oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka. oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Obsah: 1) Vysvětlení pojmu čisté mobility z pohledu MŽP 2) Proč podporovat čistou mobilitu? 3) Strategické

Více

B.1 Potřeba projektu - projekty nezakládající veřejnou podporu 19 1) Jasné a úplné doložení a zdůvodnění potřeby projektu

B.1 Potřeba projektu - projekty nezakládající veřejnou podporu 19 1) Jasné a úplné doložení a zdůvodnění potřeby projektu Hodnotící tabulky ROP JV oblast podpory 1.2 Rozvoj dopravní obslužnosti a veřejné dopravy body A. Hodnocení žadatele 1) Zkušenosti žadatele s realizací projektu 3, Žadatel doložil zkušenosti minimálně

Více

ZÁKON ze dne 28. listopadu 2000

ZÁKON ze dne 28. listopadu 2000 458/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. listopadu 2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) Změna: 262/2002 Sb. Změna: 151/2002

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

LindeMaterial l Handling. Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o.

LindeMaterial l Handling. Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o. LindeMaterial l Handling Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o. Výrobní program 65 výrobních řad s více než 140 různými typy vozíků 04.03.2010

Více

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A.

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A. Město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (dále jen jako město ) vyhlašuje v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen jako ZÁKON ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ

Více