RIMASYS INSTALLATION GUIDE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RIMASYS INSTALLATION GUIDE"

Transkript

1 RIMASYS INSTALLATION GUIDE OBSAH 1. STRUČNÝ POPIS PROGRAMU 1.1. STRUKTURA PROGRAMU Program pro PC Program pro tablet 2. INSTALACE PROGRAMU 2.1. INSTALACE PROGRAMU PRO PC Instalace MSSQL serveru 2008 na PC Instalace vlastního programu pro PC 2.2. INSTALACE PROGRAMU PRO TABLET 2.3. NASTAVENÍ UŽIVATELSKÝCH PRÁV A HESEL Program pro PC Program pro tablet 2.4. NASTAVENÍ PORTŮ A IP ADRES PRO PŘENOS DAT MEZI PC A TABLETEM Export kontrol do tabletu Import výsledků kontrol z tabletu Bezdrátový USB adaptér 2.5. ODSTRAŇOVÁNÍ PROBLÉMŮ LITERATURA

2 1. STRUČNÝ POPIS PROGRAMU Systém RIMaSys [4], [10], [12] vyvíjený ve firmě VÍTKOVICE ÚAM a.s. je software, který slouží ke sběru dat z prováděných kontrol a jejich vyhodnocení s využitím metod RBI. Systém zahrnuje aplikaci pro tablet a aplikaci pro PC. Obě aplikace musí mezi sebou komunikovat a přenášet potřebná data. Data, se kterými program pracuje, se ukládají do jedné souborové databáze v datové složce programu. Obě aplikace jsou zaměřeny na energetický komplex tepelné elektrárny Prunéřov II STRUKTURA PROGRAMU Systém RIMaSys má dvě samostatné části: - program pro PC (notebook) s operačním systémem Windows - program pro tablet (obecně zařízení s operačním systémem Android a dotykovou obrazovkou). Program pro tablet je jednodušší a pracuje s menším množstvím dat. Nejprve zajistí import dat o požadovaných kontrolách z PC. Hlavním úkolem je sběr dat výsledků kontrol a jejich případná úprava na místě kontroly. Nakonec provede export výsledků kontrol do PC. Program pro PC je mnohem složitější a pracuje s velkým množstvím dat. V první řadě definuje všechna zařízení, která mohou být kontrolována a dále všechny kontroly, které na nich mohou být prováděny. S tím souvisí zadání mnoha servisních dat, která se při definování zařízení a jejich kontrol používají. Dále zajišťuje export dat o požadovaných kontrolách do tabletu, import výsledků kontrol z tabletu, možnost prohlížení a dalšího zpracování dat importovaných z tabletu, získaných během prohlídek kontrolovaných komponent. S tím souvisí nastavení příslušných komunikačních parametrů PC a tabletu. Závěrečnou funkcí programu pro PC je vyhodnocení výsledného rizika dalšího provozu kontrolovaných komponent včetně zobrazení celé matice rizika Program pro PC Program RIMaSys pro PC umožňuje: - definování zařízení (tzn. kotlů) a kontrol, které se na nich provádějí. Spolu s tímto je nutné nadefinovat data (např. seznam fyzikálních jednotek, materiálů, parametrů kotle atd.), která se při definování zařízení a jejich kontrol používají. - export dat o požadovaných kontrolách do tabletu - import výsledků kontrol z tabletu - vyhodnocení kontrol Data, se kterými program pracuje, se ukládají do jedné souborové databáze v datové složce programu. Až do třetí verze programu se používala databáze typu MSSQL server. Od čtvrté verze programu se přešlo k použití databáze typu SQLite, která se ukázala jako výhodnější. Spuštění programu RIMaSys na PC se provede kliknutím na ikonu odkazující na soubor RIMaSys.exe.

3 Program pro tablet Tabletem se má na mysli v podstatě jakékoliv zařízení vybavené operačním systémem Android verze 4.4 a vyšší s dostatečně velkým touchscreenem. V praxi je vhodné i použití mobilních telefonů např. Samsung Galaxy. Program RIMaSys pro tablet umožňuje: - import dat o požadovaných kontrolách z PC - sběr dat výsledků kontrol a jejich případná úprava na místě kontroly (označení místa na fotografii, pořízení schematického náčrtu apod.) - export výsledků kontrol do PC Data, se kterými program v tabletu pracuje, se ukládají do jedné souborové databáze typu SQLite v datové složce programu. Spuštění programu RIMaSys na tabletu se provede klepnutím na ikonu aplikace RIMaSys. 2. INSTALACE PROGRAMU Vzhledem k tomu, že má systém RIMaSys dvě samostatné části (viz kap. 1.1.), je třeba zvlášť instalovat program pro PC a zvlášť pro tablet INSTALACE PROGRAMU PRO PC Pro instalaci je potřebný stolní počítač (PC) nebo notebook s operačním systémem Windows. Až do třetí verze program RIMaSys vyžadoval mít nainstalován MSSQL server 2008 pro správu databáze. Příslušný databázový soubor RIMaSys.mdf se po instalaci vygeneroval v adresáři (složce) na pevném disku počítače (PC) zvoleném během instalace (např. C:\RIMaSys_K ). Od čtvrté verze programu se přešlo k použití databáze typu SQLite s databázovým souborem RIMaSys_K.db Instalace MSSQL serveru 2008 na PC Instalace se zahájí spuštěním instalačního souboru SQLEXPR_x86_ENU.exe. Postupně se budou objevovat okna, ve kterých je třeba vybrat příslušné možnosti nebo zadat požadované údaje. U většiny oken není potřeba provádět žádné změny a lze pokračovat kliknutím na tlačítko Next. V úvodních oknech se vybere typ instalace (nová instalace nebo upgrade existujícího MSSQL serveru) a odsouhlasí se licenční podmínky. V následujícím okně se zvolí, že se požadují všechny funkce a v okně konfigurace místa se vybere možnost Default instance. Větší pozornost je třeba věnovat oknu s konfigurací serveru (obr. 2.1).

4 Obr. 2.1 Začátek konfigurace MSSQL serveru Klikne se na tlačítko Use the same account for all SQL Server services. Zobrazí se okno pro zadání uživatelského jména a hesla pro všechny služby účtu SQL Serveru (obr. 2.2). Vybere se možnost NT AUTHORITY\SYSTEM a klikne se na tlačítko OK. Obr. 2.2 Uživatelské jméno a heslo pro všechny služby účtu SQL Serveru Po návratu do okna s konfigurací serveru (viz obr. 2.1) se ve sloupci Startup Type zvolí možnost Automatic (obr. 2.3) a pokračuje se kliknutím na tlačítko Next.

5 Obr. 2.3 Konec konfigurace MSSQL serveru Ve zbývajících oknech do ukončení instalace MSSQL serveru už není potřeba provádět žádné změny Instalace vlastního programu pro PC Po nainstalování MSSQL serveru (od čtvrté verze programu není třeba instalovat) lze přejít k instalaci programu RIMaSys pro PC. Nejprve se vytvoří adresář (složka) na pevném disku PC např. C:\RIMaSys_K. Instalace se zahájí spuštěním instalačního souboru Setup.msi. Objeví se uvítací okno, kde jako u většiny dalších oken není potřeba provádět žádné změny a lze pokračovat kliknutím na tlačítko Next. Větší pozornost je třeba věnovat oknu s volbou místa instalace (obr. 2.4). Vybere se adresář (složka) vytvořený již dříve (např. C:\RIMaSys_K ), kam se program nainstaluje a kam se budou ukládat všechny soubory, data apod. Dále se v tomto okně zvolí volba Everyone.

6 Obr. 2.4 Volba místa instalace programu pro PC Ve zbývajících oknech do ukončení instalace programu pro PC už není potřeba provádět žádné změny. Po instalaci se objeví ve zvoleném adresáři C:\RIMaSys_K všechny potřebné soubory včetně databázového (RIMaSys.mdf) a startujícího program (RIMaSys.exe). Od čtvrté verze programu se používá databázový soubor RIMaSys_K.db systému SQLite. Při prvním spuštění programu RIMaSys pro PC otevřením souboru RIMaSys.exe se mohou objevit varovná okna, které se odsouhlasí kliknutím na tlačítko OK. Po zadání příslušného jména a hesla se objeví úvodní okno programu INSTALACE PROGRAMU PRO TABLET Pro instalaci je potřebný tablet nebo podobné přenosné zařízení s operačním systémem Android minimální verze 4.4. Nejprve se na paměťové kartě tabletu vytvoří adresář (složka) např. RIMaSys_K a nakopíruje se do ní instalační soubor RIMaSys.apk a databázový soubor Tablet_DB.db. V okně Nastavení zabezpečení na tabletu (obr. 2.5) se provede zaškrtnutí položky Neznámé zdroje a odškrtnutí položky Ověřovat aplikace.

7 Obr. 2.5 Nastavení zabezpečení na tabletu Nyní se zahájí instalace spuštěním instalačního souboru RIMaSys.apk. Po instalaci v paměti tabletu lze nalézt složku RIMaSys_K. Do této složky se zkopíruje soubor Tablet_DB.db z paměťové karty tabletu. Spuštění programu RIMaSys na tabletu se provede klepnutím na ikonu aplikace RIMaSys. Po zadání příslušného jména a hesla se objeví úvodní okno programu NASTAVENÍ UŽIVATELSKÝCH PRÁV A HESEL Program pro PC Z důvodu ochrany dat je žádoucí, aby s programem RIMaSys [10] mohli pracovat jen ti uživatelé, kteří jsou v databázi programu nadefinováni. Každého uživatele definuje jeho přihlašovací jméno (uživatelské jméno) a heslo (uživatelské heslo). Příslušné přihlašovací údaje je nutné zadat při každém startu programu. Pokud je program nově nainstalován, je v něm definován pouze jeden uživatel kategorie "Admin" (tj. administrátor viz dále), který má přihlašovací jméno "rimasys" a heslo "rimasys1*". Tento uživatel může pouze zadat skutečného uživatele kategorie "Admin", který pak dále může zadávat další uživatele programu. Pouze jediná kategorie uživatele je pevně programem daná, a to kategorie "Admin". Uživatel této kategorie může zadávat nové uživatele programu nebo rušit stávající. Do ostatních funkcí programu nemá přístup. Administrátor nemůže smazat sám sebe. Kategorie uživatelů je možné libovolně nadefinovat a každé kategorii určit, jaká jsou její přístupová práva, neboli jaké činnosti může uživatel této kategorie vykonávat. Správa kategorií uživatelů (obr. 2.6) je přístupná přes hlavní menu, položku Uživatelé a volbu Kategorie.

8 Obr. 2.6 Okno kategorie uživatelů V levé části okna se nachází tabulka s definovanými kategoriemi. V pravé části okna je možné volit, jaká jsou práva právě vybrané uživatelské kategorie (v našem případě kategorie "Supervizor"). Kategorii "Admin" není možné přejmenovat ani zrušit a není možné měnit její přístupová práva. Změna přístupových práv vybrané kategorie V tabulce se vybere kategorie. V pravé části okna se zobrazí její přístupová práva. Ta jsou členěna do stromové struktury. Uživatel dané kategorie může provádět jen ty činnosti, které jsou zatrženy. Správa uživatelů (obr. 2.7) je přístupná přes hlavní menu, položku Uživatelé a volbu Uživatelé.

9 Obr. 2.7 Okno uživatelé Uživatele je možné zrušit jen tehdy, pokud se do programu nikdy nepřihlásil. Každá operace s programem je totiž zapisována do databáze a odkazuje na uživatele, který ji provedl. Uživatele, který má v databázi již záznam o nějaké své činnosti, je možné pouze zablokovat. Každý řádek tabulky představuje jednoho uživatele. Platný pokud je tato volba zatržena, může uživatel s programem pracovat. V opačném případě je jeho přístup zablokován. Jméno skutečné jméno uživatele. Příjmení skutečné příjmení uživatele. Kategorie zde je možné vybrat ze seznamu, jaká kategorie je uživateli přidělena tj. jaká přístupová práva a tedy jaké operace může v programu provádět. Tlačítko napravo od seznamu slouží k úpravě seznamu kategorií. Přihlašovací jméno jméno, které uživatel uvádí při startu programu. Heslo přihlašovací heslo. Při zavedení nového uživatele je tento povinen zadat své přihlašovací heslo. To je možné zadat po klepnutí na tlačítko Změnit. Pomocí tohoto tlačítka je možné změnit přihlašovací heslo i kdykoliv v budoucnosti. Heslo musí mít minimálně 6 znaků. Zaveden tuto hodnotu není možné měnit uvádí datum a čas, kdy byl uživatel zaveden (vytvořen). Přihlášen tuto hodnotu není možné měnit uvádí datum a čas, kdy byl uživatel naposledy přihlášen (naposledy s programem pracoval). Každý uživatel může kdykoliv změnit své přístupové heslo. Může to provést pomocí volby Změna hesla v položce Uživatelé hlavního menu.

10 Zde je nutné zadat současné přístupové heslo, nové heslo o minimální délce 6 znaků a pro kontrolu ještě jednou zadat nové heslo. Potvrzení změny hesla se provádí klepnutím na tlačítko OK. Klepnutím na tlačítko Storno jen dojde k uzavření dialogového okna bez jakýchkoliv provedených změn. Operace s tabulkami uvedenými na obr. 2.6 a 2.7 jsou popsány v manuálu RIMASYS USER S GUIDE v kapitole (Systém editace hodnot). Některé z významnějších činností uživatelů jsou zaznamenány do databáze. Jedná se především o evidenci, kdo s programem pracoval, jaké změny byly v programu prováděny, je zaznamenán čas exportu dat do tabletu, čas importu dat výsledků kontrol apod. Záznam o činnostech (obr. 2.8) je možné zobrazit pomocí volby Činnost v položce Uživatelé hlavního menu. Data v tomto dialogovém okně nelze měnit. Protože množství záznamů o činnosti všech uživatelů může být značné, je možné nechat si zobrazit jen některé záznamy o činnosti, tzn. nastavit si jistý filtr a pak klepnout na tlačítko Vybrat. Obr. 2.8 Okno záznam o činnostech uživatelů Vpravo nahoře je seznam uživatelů. Zde je možné zvolit, zda zobrazit záznamy od všech nebo jen od jednoho vybraného uživatele. Současně k výběru uživatele je možné v rámečku Období zvolit i časové období, za které se mají záznamy o činnosti zobrazit.

11 Způsob změny datumových hodnot je popsán v manuálu RIMASYS USER S GUIDE v kapitole (Systém editace hodnot). Po klepnutí na tlačítko Vybrat se zobrazí seznam činností, které odpovídají zadanému výběru Program pro tablet S programem RIMaSys [10] mohou pracovat jen ti uživatelé, kteří jsou nadefinováni v databázi programu. Databáze s informacemi o uživatelích je přenášena současně s daty o požadovaných kontrolách. Každého uživatele identifikuje jeho přihlašovací jméno (uživatelské jméno) a heslo (uživatelské heslo). Příslušné přihlašovací údaje je nutné zadat při každém startu programu. Stiskem tlačítka OK dojde ke kontrole zadaného jména a hesla, a pokud je správné, objeví se hlavní okno programu. Stiskem tlačítka Storno se program ukončí. Pokud je program na tabletu nově nainstalován, je v něm definován pouze jeden uživatel kategorie "Kontrolor", který má přihlašovací jméno "rimasys" a heslo "rimasys1*". Tento uživatel může provádět pouze import dat o požadovaných kontrolách a tím aktualizovat seznam uživatelů, kteří mohou s tabletem pracovat. Po úspěšném přenosu je uživatel "rimasys" automaticky odhlášen a musí se přihlásit reálný uživatel pod svým jménem a heslem. To je stejné jako v programu pro PC. Ke změně hesla uživatele tedy slouží výhradně program na PC. S programem v tabletu může pracovat jen uživatel kategorie "Kontrolor" NASTAVENÍ PORTŮ A IP ADRES PRO PŘENOS DAT MEZI PC A TABLETEM Program RIMaSys [10] na PC a na tabletu musí mezi sebou komunikovat a přenášet potřebná data. Vzájemný export a import dat je důležitou součástí obou aplikací. Přenos dat je možné provést přes Wifi tzn. bez přímého propojení s PC nebo pomocí USB kabelu. Pro úspěšný přenos dat je potřeba nastavit správně určité parametry (IP adresy, porty apod.) Export kontrol do tabletu Je-li požadován export dat z PC do tabletu, otevře se v programu na PC dialogové okno Export kontrol do tabletu a na tabletu okno Import kontrol z PC. V okně Export kontrol do tabletu je vidět konkrétní parametry, které jsou potřebné pro přenos dat. Pro přenos pomocí Wifi se jedná o Komunikační parametry PC a tabletu. Většina parametrů se zadává v okně Nastavení programu v aplikaci RIMaSys na PC. Je možné zvolit síťový adaptér PC a komunikační port programu v PC (standardně 1003). Dále se zvolí IP adresa a port tabletu. Je nutné nastavit aktuální IP adresu tabletu uvedenou na obrazovce Import kontrol z PC. Komunikační port tabletu je standardně Pro přenos pomocí kabelu USB musí být na tabletu povoleno sdílení jeho SD karty, tzn. jeho SD karta, musí být viditelná např. v programu Průzkumník systému Windows. Další podrobnosti jsou uvedeny v manuálu RIMASYS USER S GUIDE v kap (Export kontrol do tabletu) a v kap (Import kontrol z PC).

12 Import výsledků kontrol z tabletu Je-li požadován import dat z tabletu do PC, otevře se v programu na PC dialogové okno Import výsledků kontrol z tabletu a na tabletu okno Export výsledků kontrol do PC. V okně Import výsledků kontrol z tabletu je vidět konkrétní parametry, které je třeba zadat nebo doplnit. Postup je analogický jako při exportu dat z PC do tabletu (viz předchozí kap ). Další podrobnosti jsou uvedeny v manuálu RIMASYS USER S GUIDE v kap (Import výsledků kontrol z tabletu) a v kap (Export výsledků kontrol do PC) Bezdrátový USB adaptér Pokud není dostupná žádná Wifi síť, lze pro Wifi přenos dat mezi PC a tabletem alternativně použít bezdrátový USB adaptér. Objasnění principu použití se provede na bezdrátovém USB adaptéru TP-LINK (model TL-WN725N). Nejprve se musí nainstalovat ovladač a utilita adaptéru na PC. Běžné obchodní balení adaptéru obsahuje příručku pro rychlou instalaci, kde jsou uvedeny následující kroky: - spustí se počítač a připojí se adaptér k počítači (pokud se automaticky otevře Průvodce nově rozpoznaným hardwarem, kliknutím na Storno se otevřená stránka zavře) - vloží se zdrojové CD TP-LINK do jednotky CD-ROM a spustí se Průvodce nastavením TP-LINK - vybere se model adaptéru a dokončí se proces instalace Po instalaci ovladače a utility adaptéru se přejde ke konfiguraci režimu SoftAP mode pro vytvoření Wifi sítě SoftAP. Spustí se program TP-LINK Wireless Configuration Utillity. Po spuštění programu se zobrazí okno Advanced, kde se vybere volba ON pro SoftAP mode (obr. 2.9). V následné výzvě se potvrdí nastavení kliknutím na tlačítko OK. Obr. 2.9 Aktivace režimu SoftAP mode

13 Po úspěšné konfiguraci režimu SoftAP mode se vedle ikony Advanced objeví ikona Soft AP. Po kliknutí na tuto ikonu se zobrazí okno (obr. 2.10), kde jsou uvedeny parametry Wifi sítě SoftAP jako např. název, heslo, IP adresa apod. Některé parametry lze měnit. Obr Parametry Wifi sítě SoftAP K využití Wifi sítě SoftAP pro přenos dat mezi PC a tabletem je třeba nastavit v programu RIMaSys příslušné parametry. Otevře se okno Nastavení programu v aplikaci RIMaSys na PC (obr. 2.11). V parametrech PC se vybere síťový adaptér TP-LINK. V parametrech tabletu se nastaví IP adresa podle uvedeného síťového adaptéru, pro Port se zadá standardní hodnota 2222 a vše se potvrdí kliknutím na tlačítko OK. Tablet se připojí k Wifi. Přes nastavení se vybere síť SoftAP, ke které se tablet připojí. Následně se v tabletu spustí program RIMaSys a lze zahájit přenos dat mezi PC a tabletem (viz předchozí kapitoly a ). Obr Nastavení programu RIMaSys k využití Wifi sítě SoftAP

14 2.5. ODSTRAŇOVÁNÍ PROBLÉMŮ Problémy při instalaci MSSQL serveru Problémy v souvislosti s instalací MSSQL serveru 2008 pro správu databáze se objevily v případě, že už na PC nějaký MSSQL server existoval a požadovalo se jeho odstranění (odinstalování). Běžným odinstalováním se nepodaří úplně odstranit MSSQL server z počítače (vždy něco zůstane zachováno) a to pak může následně způsobit nějaké komplikace. Úplné odstranění MSSQL serveru vyžaduje znalosti na úrovni IT odborníků. Po pokusu toto provést na notebooku došlo ke značným změnám v operační paměti. Projevilo se to tím, že některé nainstalované programy přestaly být funkční nebo byly funkční jen částečně. Proto se doporučuje neodstraňovat existující MSSQL server, ale zvolit při následné instalaci možnost Upgrade. Dále stojí za připomenutí, že je třeba během instalace věnovat větší pozornost oknu s konfigurací serveru (viz kap , obr. 2.1 až obr. 2.3). Výše uvedené problémy při instalaci MSSQL serveru 2008 také přispěly k rozhodnutí použít od čtvrté verze programu souborovou jednodušší databázi typu SQLite. Problémy při instalaci programu pro PC Při instalaci programu pro PC stojí za zmínku, že je třeba věnovat větší pozornost oknu s volbou místa instalace (viz kap , obr. 2.4). Dále, že při prvním spuštění programu RIMaSys pro PC se mohou objevit varovná okna, které se odsouhlasí kliknutím na tlačítko OK (viz kap ). Problémy při instalaci programu pro tablet Při instalaci programu pro tablet stojí za zmínku, že je třeba v okně Nastavení zabezpečení na tabletu provést zaškrtnutí položky Neznámé zdroje a odškrtnutí položky Ověřovat aplikace (viz kap. 2.2., obr. 2.5). Problémy při nastavení uživatelských práv a hesel Je třeba pečlivě zadávat přihlašovací jméno a heslo. Při změně hesla se nesmí zapomenout, že jeho minimální délka má být 6 znaků. Pokud je program nově nainstalován, je v něm definován pouze jeden uživatel, který má přihlašovací údaje pevně dané (viz kap. 2.3.). Dále stojí za připomenutí, že konkrétní uživatel má k dispozici jen ty funkce programu, které odpovídají jeho nastaveným právům. Problémy při přenosu dat mezi PC a tabletem Je třeba věnovat pozornost nastavení aktuálních IP adres a komunikačních portů (standardní hodnoty) PC a tabletu (viz kap. 2.4.). Při použití bezdrátového USB adaptéru může nastat situace, že se nelze připojit k Wifi síti SoftAP. V takovém případě se doporučuje režim SoftAP mode vypnout a znovu zapnout. Vypnutí se provede výběrem volby OFF v okně (viz obr kap ) a potvrzením klepnutím na tlačítko OK. Opětovného zapnutí se dosáhne výběrem volby ON pro SoftAP mode v okně (viz obr. 2.9 kap ) a potvrzením klepnutím na tlačítko OK.

15 LITERATURA [1] Smlouva o poskytnutí účelové podpory na řešení projektu výzkumu, vývoje a inovací s názvem Zvýšení prevence proti závažným haváriím energetických celků pomocí metod inspekce a údržby založených na základě rizika ve spojení s metodami diagnostického sledování životnosti, VG , uzavřená mezi smluvními stranami Česká republika-ministerstvo vnitra a VÍTKOVICE ÚAM a.s., č.j. MV /OBVV [2] Ramík Z.: Projekt č. VG , Elektrárna Prunéřov II, zpráva VÍTKOVICE ÚAM a.s., arch. č. V3030/13, prosinec [3] Ramík Z.: Projekt č. VG , Etapa 1.1 Klasifikace zařízení z hlediska jejich rizikovosti, zpráva VÍTKOVICE ÚAM a.s., arch. č. V3051/13, prosinec [4] Gottvald J., Stoniš J., Ryšavý P., Vejvoda S., Kala Z.: Projekt č. VG , Etapa 1.2 Kvalitativní klasifikace následků pro výpočet rizika 1, Etapa 1.5 Vytvoření a analýza vhodnosti užití fuzzy funkcí, Etapa 1.6 Kvantifikace následků pro výpočet rizika 1, Etapa 1.8 Vytvoření mobilní aplikace pro provádění vizuální inspekce, zpráva VÍTKOVICE ÚAM a.s., arch. č. V3053/13, prosinec [5] Ramík Z.: Projekt č. VG , Etapa 2.1 Kvalitativní klasifikace následků pro výpočet rizika 2, zpráva VÍTKOVICE ÚAM a.s., arch. č. V3079/14, červenec [6] Halamíček Z., Fiala L., Míček R.: Projekt č. VG , zpráva VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a. s., arch. č. TZ , říjen [7] Lehký D.: Projekt č. VG , Etapa 2.4 Pravděpodobnostní přístup výpočtu poruchy zařízení, zpráva FAST VUT Brno, prosinec [8] Kala Z.: Projekt č. VG , Etapa 2.9 Zavedení fuzzy funkcí pro kvalitativní přístup inspekce, zpráva FAST VUT Brno, prosinec [9] Janošťák J., Stoniš J., Ramík Z.: Projekt č. VG , Etapa 2.2 Kvantifikace následků pro výpočet rizika 2, Etapa 2.3 Kvantitativní popis degradačních mechanismů, Etapa 2.7 Vytvoření klasifikace pro kvalitativní přístup inspekce, Etapa 2.8 Vytvoření mobilní aplikace pro provádění vizuální inspekce 2, Etapa 2.10 Metodika výpočtu matice rizika pro kvalitativní přístup, zpráva VÍTKOVICE ÚAM a.s., arch. č. V3105/14, prosinec [10] Klich S: Dokumentace k programu RIMaSys, zdrojové kódy a ovládání ( y z let 2014, 2015). [11] Pavlík a kol.: Komplexní obnova elektrárny Prunéřov II. Technická zpráva OB02- kotelna, souhrnná část, ŠKODA PRAHA Invest s.r.o, č. 4-EG-10764, revize e, 04/2012. [12] Janošťák J., Stoniš J., Ramík Z.: Risk-Based Inspection of Some Components of Power Plant Prunéřov-II. In: Proc. of extended abstracts of the 21 st International Conference Engineering Mechanics, Svratka, Czech Republic, 2015, paper No. 112, pp , ISBN , ISSN [13] API 573, Inspection of Fired Boilers and Heaters, recommended practice, 2 nd. Ed, 2003.

RIMASYS USER S GUIDE OBSAH

RIMASYS USER S GUIDE OBSAH RIMASYS USER S GUIDE OBSAH 1. ELEKTRÁRNA PRUNÉŘOV 2. STRUČNÝ POPIS PROGRAMU 2.1. STRUKTURA PROGRAMU 2.1.1. Program pro PC 2.1.2. Program pro tablet 3. NÁVOD PRO UŽIVATELE 3.1. PROGRAM PRO PC 3.1.1. Hlavní

Více

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace čipové karty s certifikátem... 5 3 Instalace čtečky čipových karet... 10 3.1 Instalace z Windows Update... 10 3.2 Manuální instalace

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Touch, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití

Více

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE Manager Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu 06 Nastavení možností

Více

Tablet Android 4.0 (cz)

Tablet Android 4.0 (cz) Tablet Android 4.0 (cz) LTLM S7 Děkujeme, že jste si zakoupili náš tablet. Prosím, pečlivě si přečtěte tento manuál, předtím než začnete zařízení používat. Uchovejte tento manuál k pozdějšímu nahlédnutí.

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps českém LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Úvod Děkujeme Vám za zakoupení Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps. Tento bezdrátový adaptér pro LAN umožňuje bezpečné, jednoduché a rychlé

Více

Bezpečnostní pokyny. Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení.

Bezpečnostní pokyny. Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení. Bezpečnostní pokyny Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení. Prosím, nabíjejte baterie, když: o symbol baterie ukazuje, že je

Více

Quido USB 0/1 230. Spínač síťového napětí 230 V ovládaný z PC přes USB rozhraní. 28. února 2011 w w w. p a p o u c h. c o m

Quido USB 0/1 230. Spínač síťového napětí 230 V ovládaný z PC přes USB rozhraní. 28. února 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Quido USB 0/1 230 Spínač síťového napětí 230 V ovládaný z PC přes USB rozhraní 28. února 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Quido USB 0/1 230 Q uido USB 0/1 230 Katalogový list Vytvořen: 9.12.2010 Poslední

Více

Uživatelská příručka Tablet G7 DUAL SIM (cz)

Uživatelská příručka Tablet G7 DUAL SIM (cz) Uživatelská příručka Tablet G7 DUAL SIM (cz) Děkujeme, že jste si zakoupili náš tablet. Prosím, pečlivě si přečtěte tento manuál, předtím než začnete zařízení používat. Uchovejte tento manuál k pozdějšímu

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv 29 Evidence smluv Uživatelský modul Evidence smluv slouží ke správě a evidenci smluv organizace s možností připojení vlastní smlouvy v elektronické podobě včetně přidělování závazků ze smluv jednotlivým

Více

Nastavení telefonu Samsung I9195 Galaxy S4 mini

Nastavení telefonu Samsung I9195 Galaxy S4 mini Nastavení telefonu Samsung I9195 Galaxy S4 mini Telefon Samsung I9195 Galaxy S4 mini, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb

Více

1. Popis zařízení. (A) Logger tlaku DRULO II Měřicí přístroj pro zaznamenávání a přenos hodnot tlaku na hydrantech.

1. Popis zařízení. (A) Logger tlaku DRULO II Měřicí přístroj pro zaznamenávání a přenos hodnot tlaku na hydrantech. Návod k instalaci a obsluze 1. Popis zařízení A Logger tlaku DRULO II 1A Displej 2A Optický komunikační senzor 3A Funkční tlačítka pohyb / potvrzení 4A Utahovací šrouby 5A Odvzdušňovací šroub 6A Odvzdušňovací

Více

Manuál pro WebRSD. verze 2.0 z 14. 10. 2011

Manuál pro WebRSD. verze 2.0 z 14. 10. 2011 Manuál pro WebRSD verze 2.0 z 14. 10. 2011 Tento manuál je inovací předchozího manuálu z 15. října 2005. Je vytvořen, aby pomáhal vedoucím soutěží prezentovat výsledky a další informace na webu ŠSČR. Ke

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus

Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus Uživatelská p íru ka Uživate ská príru ka VisionBook 7Q Plus Popis za ízení 1. Tla ítko zapnutí / vypnutí (Power) 2. Tla ítka pro ovládání hlasitosti 3. Micro

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou registrovanými ochrannými známkami společnosti Microsoft

Více

Záloha a obnovení Uživatelská příručka

Záloha a obnovení Uživatelská příručka Záloha a obnovení Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách.

NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách. NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách. Připojení k PC je pomocí USB konektoru na rekordéru, z PC je rekordér

Více

Zebra P4T a RP4T - stručný návod k použití

Zebra P4T a RP4T - stručný návod k použití Zebra P4T a RP4T - stručný návod k použití 1. Důležité informace o bezpečnosti provozu Tato tiskárna je konstruována tak, aby byla bezpečně provozována po mnoho let se spolehlivým výkonem. Jako u všech

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Kingston DataTraveler Locker+ G3. Instalační příručka. Kingston DataTraveler Locker+ G3

Kingston DataTraveler Locker+ G3. Instalační příručka. Kingston DataTraveler Locker+ G3 Instalační příručka Kingston DataTraveler Locker+ G3 Obsah O této instalační příručce... 4 Systémové požadavky... 4 PC platforma... 4 Mac platforma... 4 Doporučení... 4 Nastavení (prostředí Windows)...

Více

2008 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a Nseries jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti

2008 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a Nseries jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Chat 1. vydání 2008 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a Nseries jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Nokia Corporation. Nokia tune je zvuková

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

GOCLEVER TAB I70 Uživatelská příručka

GOCLEVER TAB I70 Uživatelská příručka GOCLEVER TAB I70 Uživatelská příručka 1 Pohled zepředu: Světelný senzor Pohled zboku: MicroSD karta Napájení Host USB Port OTG USB Port Mini Sluchátka HDMI port USB host se používá především k připojení

Více

Návod k obsluze CC&C WA-6212-V2

Návod k obsluze CC&C WA-6212-V2 Návod k obsluze CC&C WA-6212-V2 Bezdrátový přístupový bod/klient/router Popis zařízení WA-6212-V2 je WiFi router s podporou přenosových rychlostí až 300 Mbps při 802.11n. Dále podporuje IPv6, je vybaven

Více

Digitální album návod k použití

Digitální album návod k použití Digitální album návod k použití ALBUM je schopné stahovat (nahrávat) fotografie přímo z digitálního fotoaparátu bez použití počítače. Pojme více než 20 tisíc fotografií ve formátu JPG, optimalizovaných

Více

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1.1. Podporované prohlížeče Aplikace IISPP jsou primárně vyvíjeny a testovány v prohlížečích Internet Explorer a Mozilla Firefox. V jiných než uvedených prohlížečích

Více

Nastavení telefonu Samsung S6500 Galaxy Mini 2

Nastavení telefonu Samsung S6500 Galaxy Mini 2 Nastavení telefonu Samsung S6500 Galaxy Mini 2 Telefon Samsung S6500 Galaxy Mini 2, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb

Více

MonkeyTech. WiFi Teploměr - Instalační manuál Edice pro portál www.tmep.cz

MonkeyTech. WiFi Teploměr - Instalační manuál Edice pro portál www.tmep.cz MonkeyTech WiFi Teploměr - Instalační manuál Edice pro portál www.tmep.cz 1. Obsah balení Teplotní sensor (příp. vlhkostní sensor) Čidlo MicroUSB kabel Manuál Pro napájení doporučujeme běžnou USB nabíječku

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 2 2 Instalace SecureStore

Více

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 FRIATOOLS CS Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 1 1 Obsah 1. Představení softwaru FRIATRACE 3 2. Instalace softwaru FRIATRACE 4 3. Instalační program 4 4. Instalace v systémech Microsoft Windows 2000,

Více

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet 1. Úvod Tato příručka obsahuje všechny informace, které budete potřebovat k práci s programem OmegaDirect. Pomocí příkladů bude v této příručce vysvětleno: zadání objednávky, správa a evidence objednávek,

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ. CCV, s. r. o.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ. CCV, s. r. o. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ CCV, s. r. o. Uživatelská příručka Registr chmelnic na eagri Základní popis funkcí a formulářů Verze 1.8 Registr chmelnic

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

EMC2399. Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399

EMC2399. Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399 EMC2399 Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399 Uživatelská příručka EMPOS spol. s r.o. 1. Obsah 1. Obsah... 2 2. Určení programového

Více

Teplotní systém pro Windows v1.0 (WTeS v1.0) Návod

Teplotní systém pro Windows v1.0 (WTeS v1.0) Návod Teplotní systém pro Windows v1.0 (WTeS v1.0) Návod 1. Úvod...2 1.1 O programu...2 1.1.1 Historie...2 1.1.2 Použití...2 1.1.3 Nezbytná konfigurace PC a verze operačního systému...2 2. Instalace...2 2.1

Více

WD Passport TM. Přenosný PEVNÝ DISK. Příručka pro rychlou instalaci

WD Passport TM. Přenosný PEVNÝ DISK. Příručka pro rychlou instalaci WD Passport TM Přenosný PEVNÝ DISK Příručka pro rychlou instalaci OBSAH SADY Přenosný pevný disk WD Passport Certifikovaný kabel USB 2.0 o délce 56 cm Příručka pro rychlou instalaci KOMPATIBILITA Windows

Více

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

7. Podání PVPOJ. Podání PVPOJ

7. Podání PVPOJ. Podání PVPOJ 7. Podání PVPOJ Volba "Podání PVPOJ" slouží k elektronickému zasílání měsíčního výkazu Přehled o vyměřovacích základech a vyplacených dávkách. Při první volbě tohoto menu kontroluje uživatel předvyplněné

Více

Výsledky přijímacích zkoušek

Výsledky přijímacích zkoušek Výsledky přijímacích zkoušek V tomto modulu komise zadává výsledky přijímací zkoušky a navrhuje, zda uchazeče přijmout či nepřijmout včetně odůvodnění. 1. Spuštění modulu "Výsledky přijímacích zkoušek"

Více

Obsah balení. Stručný návod k obsluze. ARCHOS 70b Helium. Záruční, právní a bezpečnostní upozornění. Nabíječka. USB kabel. Záruční

Obsah balení. Stručný návod k obsluze. ARCHOS 70b Helium. Záruční, právní a bezpečnostní upozornění. Nabíječka. USB kabel. Záruční Obsah Český Obsah balení Začínáme Popis zařízení Vložení SIM a Micro SD karty 4G a Wi-Fi připojení Rozhraní operačního systému Android ARCHOS Fusion Storage Seznamování se systémem Android Odstraňování

Více

HDCVI DVR Uživatelský manuál. Uživatelský manuál záznamové zařízení Dahua & BCS HDCVI

HDCVI DVR Uživatelský manuál. Uživatelský manuál záznamové zařízení Dahua & BCS HDCVI Uživatelský manuál záznamové zařízení Dahua & BCS HDCVI Obsah 1. Obsah balení a instalace pevného disku... 1 1.1 Obsah balení... 1 1.2 Instalace pevného disku (HDD)... 1 1.2.1 Otevření skříně... 1 1.2.2

Více

Android Elizabeth. Verze: 1.3

Android Elizabeth. Verze: 1.3 Android Elizabeth Program pro měření mezičasů na zařízeních s OS Android Verze: 1.3 Naposledy upraveno: 12. března 2014 alesrazym.cz Aleš Razým fb.com/androidelizabeth Historie verzí Verze Datum Popis

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Restaurace-ng. https://www.assembla.com/spaces/restaurace-ng/ documents/dmetqytlor37kpeje5dax/download/restaurace_aplikace.part1.

Restaurace-ng. https://www.assembla.com/spaces/restaurace-ng/ documents/dmetqytlor37kpeje5dax/download/restaurace_aplikace.part1. Instalační a uživatelská příručka programu Restaurace-ng 1 Systémové požadavky Předpokladem pro úspěšnou instalaci je nainstalovaná Java Runtime Environment verze 1.6, optimálně Update 17(ke stáhnutí na

Více

TRANSFORMACE. Verze 4.0

TRANSFORMACE. Verze 4.0 TRANSFORMACE Verze 4.0 Obsah: 1. Instalace 1.1. Požadavky programu 1.2. Ochrana programu 1.3. Instalace 2. Rastr 2.1 Rastrové referenční výkresy 2.1.1 Menu Nástroje 3. Transformace rastru 3.1 Otevřít 3.2

Více

NSA310. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234

NSA310. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 NSA310 Multimediální server s jedním diskem Výchozí přihlašovací údaje Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci Firmware 4.21 Vydání 1, 6/2011 Obsah Přední a zadní panel... 1 Úvod...

Více

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa 2 Dokumentace SMAN Obsah Kapitoly Část I Úvod 4 Část II Základy práce v systému 6 Část III Úvodní obrazovka 8 Část IV Práce s přehledy 13 Část V Kontakty 19 Část VI Operativa 23 Část VII Nabídky 35 Index

Více

Stručný návod na práci v modulu podatelna a výpravna

Stručný návod na práci v modulu podatelna a výpravna Spisová služba / Elisa Stručný návod na práci v modulu podatelna a výpravna Strana 1 (celkem 16) Obsah Obsah... 2 1. Modul podatelna... 3 1.1 Příjem datová schránka... 3 1.2 Příjem obecná zásilka... 5

Více

Za ízení TouchPad aklávesnice

Za ízení TouchPad aklávesnice Za ízení TouchPad aklávesnice Číslo dokumentu: 430406-221 Leden 2007 Tato příručka popisuje funkce zařízení TouchPad a klávesnice počítače. Obsah 1 Za ízení TouchPad Popis zařízení TouchPad.........................

Více

Nastavení telefonu LG KB770

Nastavení telefonu LG KB770 Nastavení telefonu LG KB770 Telefon LG KB770, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba nastavení

Více

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 ===============================

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== Modul VIDEO 64 nahrazuje v počítači IQ 151 modul VIDEO 32 s tím, že umožňuje na obrazovce připojeného TV monitoru nebo TV přijímače větší

Více

Mikromarz. CharGraph. Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin. Panel Version. Stručná charakteristika:

Mikromarz. CharGraph. Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin. Panel Version. Stručná charakteristika: Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin Stručná charakteristika: je určen pro měření libovolné fyzikální veličiny, která je reprezentována napětím nebo ji lze na napětí převést. Zpětný převod

Více

Zákaznická linka: +420 585 496 211. Uživatelský manuál mobilní aplikace. Patriot EU

Zákaznická linka: +420 585 496 211. Uživatelský manuál mobilní aplikace. Patriot EU Zákaznická linka: +420 585 496 211 Uživatelský manuál mobilní aplikace Patriot EU 1.4.2016 1. OBSAH 1. OBSAH... 2 2. APLIKACE PATRIOT EU... 3 2.1 Stažení a instalaci aplikace... 3 2.2 Přidání vozidel do

Více

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4.

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4. MOJESODEXO.CZ Poukázky v obálkách Verze aplikace: 1.4.0 Aktualizováno: 22. 9. 2014 17:44 Strana 1 / 1 OBSAH DOKUMENTU 1. ÚVOD... 2 1.1. CO JSOU TO POUKÁZKY V OBÁLKÁCH?... 2 1.2. JAKÉ POUKÁZKY MOHOU BÝT

Více

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp ze sady: 02 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie - Aplikace

Více

IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze

IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze _ Připoj se k nám! Obsah Úvod 2 Přístup do systému 2 Počítač s Windows 2 Prvotní instalace 2 Ovládání kamerového systému na počítači 3 Živý náhled...................................................

Více

Obsah. Úvod. Martin Moravec

Obsah. Úvod. Martin Moravec Vytvoření a nastavení GOOGLE účtu a nastavení zasílání připomenutí z kalendáře na e-mail a/nebo SMS Vytvořil: Martin Moravec pro: www.blesno.org aktualizováno dne 30.1.2010 Obsah Úvod... 1 Vytvoření účtu...

Více

Komfortní datová schránka

Komfortní datová schránka Komfortní datová schránka Obsah 1. Komfortní datová schránka... 2 2. Záložka Schránky... 2 2.1. Přidání datové schránky... 2 2.2. Přidání složky do evidence datové schránky... 4 2.3. Přidání dalšího uživatele

Více

Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile

Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile Květen 2015 Program Novell Messenger 3.0.1 a novější je k dispozici pro podporovaná mobilní zařízení ios, Android BlackBerry. Protože k systému

Více

FULL HD fotopast s MMS - 12MP, IP54

FULL HD fotopast s MMS - 12MP, IP54 FULL HD fotopast s MMS - 12MP, IP54 Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: Vysoká výdrž baterie Jednoduché ovládání MMS www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Popis 1.1 Popis zařízení www.spyobchod.cz Stránka

Více

DVR Uživatelský manuál. Uživatelský manuál DVR

DVR Uživatelský manuál. Uživatelský manuál DVR Uživatelský manuál DVR Obsah 1. Obsah balení a instalace pevného disku... 1 1.1 Obsah balení... 1 1.2 Instalace pevného disku (HDD)... 1 1.2.1 Otevření skříně... 1 1.2.2 Demontáž krytu DVR... 2 1.2.3 Upevnění

Více

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020)

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) V tomto dokumentu je uveden podrobný postup doplnění Žádosti o

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu Obsah Obsah 1 1.1 3 Internetový... prohlížeč map 4 Rozložení ovládacích... prvků

Více

Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X

Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X Aby bylo možné se s modemem Axesstel MV110H připojit k internetu na počítači s operačním systémem Mac OS X, je potřeba nejdříve nainstalovat ovladač Axesstel

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA WEBOVÉ KAMERY HP

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA WEBOVÉ KAMERY HP UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA WEBOVÉ KAMERY HP Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou v USA registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation.

Více

Nastavení telefonu PRADA phone by LG 3.0

Nastavení telefonu PRADA phone by LG 3.0 Nastavení telefonu PRADA phone by LG 3.0 Telefon PRADA phone by LG 3.0, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Nastavení telefonu LG GD510 Pop

Nastavení telefonu LG GD510 Pop Nastavení telefonu LG GD510 Pop Telefon LG GD510 Pop, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je potřeba

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra.

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 Používání maker Třída: 8. Učivo: Základy vytváření maker Obsah inovativní výuky: Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Doporučený

Více

Manager AP. Uživatelská p íru ka programu. zá í 2012 preliminary verze

Manager AP. Uživatelská p íru ka programu. zá í 2012 preliminary verze Ing. Z.Královský Ing. Petr Štol Perk 457 Okrajová 1356 675 22 STA 674 01 T EBÍ vývoj a výroba m ící a ídící techniky Tel.: 568 870982 Tel.: 568 848179 SW pro vizualizaci, m ení a regulaci Fax: 568 870982

Více

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0 Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz Verze 1.0 Obsah Základní nastavení stránek po vytvoření... 3 Prázdný web... 3 Přihlášení do administrace... 3 Rozložení

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK1 Hodina: 14-15 Číslo: III/2 3. Typy

Více

Talos. Návod k obsluze

Talos. Návod k obsluze Talos Návod k obsluze Před prvním použitím Vážený uživateli, děkujeme vám za zakoupení tohoto výrobku. Abychom zajistili rychlé a pohodlné používání nového tabletu Ainol, přečtěte si prosím před použitím

Více

1.Kontrola instalace MSDE SQL 2000

1.Kontrola instalace MSDE SQL 2000 Návod je určen pro systémy Windows 2000, XP, Vista a 7 32-bit, kde postačí SQL server MSDE 2000. Postup instalace pro 64-bitové systémy naleznete v jiném příslušném návodu. Náhledy pro tento návod byly

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ PŘEDMĚT TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÝCH ROZHRANÍ (A7B32TUR) 2011/2012 ÚLOHA A TESTOVÁNÍ MOBILNÍHO TELEFONU HTC WILDFIRE S Tomáš Kocfelda kocfetom@fel.cvut.cz

Více

Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku

Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku Návod na zřízení datové schránky právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku Zřízení datové schránky Právnické osobě, která není zapsána v obchodním rejstříku, zřídí ministerstvo datovou schránku právnické

Více

Lenovo Miix 2 8. Uživatelská příručka. Před používáním počítače si přečtěte bezpečnostníupozornění a důležité rady v dodaných příručkách.

Lenovo Miix 2 8. Uživatelská příručka. Před používáním počítače si přečtěte bezpečnostníupozornění a důležité rady v dodaných příručkách. Lenovo Miix 2 8 Uživatelská příručka Před používáním počítače si přečtěte bezpečnostníupozornění a důležité rady v dodaných příručkách. Poznámky Před používáním produktu si musíte přečíst Příručka s bezpečnostními

Více

Zkrácená uživatelská příručka systému Spisové služby (SpS) Lite

Zkrácená uživatelská příručka systému Spisové služby (SpS) Lite ICZ a.s. Na hřebenech II 1718/10 147 00 Praha 4 Tel.: +420-222 271 111 Fax: +420-222 271 112 Internet: www.i.cz Zkrácená uživatelská příručka systému Spisové služby (SpS) Lite Vypracoval kolektiv pracovníků

Více

Zabezpečení. Uživatelská příručka

Zabezpečení. Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Praktické úlohy- zaměření specializace

Praktické úlohy- zaměření specializace Praktické úlohy- zaměření specializace Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech specializace POS: Síťový OS, instalace, konfigurace a optimalizace podle zamýšleného použití; Inicializace

Více

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Osnova Přihlášení do systému Základní obrazovka Správa hráčů Přihlášky hráčů k registraci Žádosti o prodloužení registrace Žádosti

Více

Travelair AC Bezdrátová paměťová jednotka

Travelair AC Bezdrátová paměťová jednotka Travelair AC Bezdrátová paměťová jednotka Uživatelská příručka 1 ASUS Travelair AC CZ11182 Druhá edice V2 Leden 2016 Copyright 2016 ASUSTeK Computer Inc. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této příručky,

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě 1 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu

Více

Zámkový systém pro trez ory

Zámkový systém pro trez ory Zámkový systém pro trez ory NÁVOD K PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUZE Informace o TechMaster 4 1. Master Menu 7 1.1. Nastavení asu a data 7 1.2. asový zámek 7 1.2.1. asový zámek dodatek 7 1.2.2. asový zámek ov ení

Více

LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES. Stručná referenční příručka

LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES. Stručná referenční příručka LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES Stručná referenční příručka Tisk na zvláštní papír, štítky a průhledné fólie 1. V nabídce Soubor používaného programu klikněte na položku Tisk. 2. Vyberte produkt a

Více

MyQ samoobslužný tisk

MyQ samoobslužný tisk MyQ samoobslužný tisk Uživatelský manuál Obsah 1. Co je MyQ... 1 2. Webové rozhraní... 1 2.1. Přihlášení do systému... 1 2.2. Uživatelské rozhraní aplikace... 1 2.3. Moje nastavení... 1 2.4. Upload souborů

Více

WordBase Postup pro zpracování dokumentů

WordBase Postup pro zpracování dokumentů WordBase Postup pro zpracování dokumentů 1. Příprava textového dokumentu v ABBYY FineReaderu... 3 1.1 Spuštění ABBYY FineReaderu... 3 1.2 Vytvoření nové dávky dokumentů... 3 1.3 Nastavení parametrů rozpoznávání...

Více

PŘÍLOHA 10 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM. Pravidla a postupy

PŘÍLOHA 10 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM. Pravidla a postupy PŘÍLOHA 10 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM Pravidla a postupy OBSAH Rozsah dokumentu... 3 1 Implementace Smlouvy... 3 2 Popisy metod komunikace... 4 2.1 B2B GW (SI)... 4 2.2 WEB Interface (WI)...

Více

Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky

Více

téma: Formuláře v MS Access

téma: Formuláře v MS Access DUM 06 téma: Formuláře v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT

INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT INFORMATIKA V CHOVECH PRASAT Bajbár, M. KONFIRM, spol. s r.o. Tento článek si klade za cíl informovat odbornou veřejnost z oblasti chovu a šlechtění prasat o možnostech využití a základních analytických

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. PPF banka a.s., Evropská 2690/17, P.O. Box 177, 160 41 Praha 6 1/17 Obsah: 1. Všeobecné informace... 3 2. Způsoby přihlášení do Internetbankingu

Více

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr UJO Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Projekt UJO...... 3 On-line klinický registr obecná charakteristika. 4 On-line Registr UJO - základní

Více