KUDY KAM VE VKH OLOMOUC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KUDY KAM VE VKH OLOMOUC"

Transkript

1 Vítejte mezi námi, aneb KUDY KAM VE VKH OLOMOUC Informační brožurka pro akademický rok 2015/2016

2 Drazí přátelé, během akademického roku, který jsme zrovna společně zahájili, budete zváni na mnoho akcí (a to nejen od nás ). Určitě už teď přemýšlíte, které byste letos chtěli v Olomouci navštívit a zároveň jak to všechno skloubit se studiem, osobním životem a se všemi dalšími aktivitami, které k životu vysokoškoláka patří. Je toho vážně hodně. Pod tímto článkem přikládám jednu báseň, jejímž tématem je právě věnování času různým aktivitám. Věřím, že zvláště v období zápočtů a zkouškového by pro vás mohla být alespoň malým povzbuzením. Těším se na setkání s vámi, Bety Kytnerová Předsedkyně VKH Olomouc Věnovat svůj čas (G. Gilbert) Věnujte čas smíchu Je to hudba duše. Věnujte čas hrám To je tajemství mládí. Věnujte čas uklidnění Je to podmínka úspěchu. Věnujte čas odpočinku Je to podmínka mládí. Věnujte čas dobru Je to cesta ke štěstí. Věnujte čas lásce Je to důvod k životu! Věnujte čas modlitbě Je to přímá cesta k Bohu.

3 Milí přátelé, vítejte po prázdninách v naší olomoucké akademické farnosti. Mnozí z vás se tu již cítíte jako doma, jiní z vás přicházíte mezi nás poprvé. A někdo z vás se třeba do Olomouce a do našeho kostela vrátil po kratší pauze a objevuje, co je tu nového. Mezi takovými navrátilci jsem i já. Po roce řeholního formačního pobytu v zahraničí opět přicházím mezi vás.děkuji otci Mirkovi, který vás u Panny Marie Sněžné doprovázel po cestách víry během minulého akademického roku. Chceme kráčet společnou cestou za Kristem a dělit se navzájem o dary, které jsme od Boha dostali. Svatý Pavel to v listě Efezanům píše: Každému z nás byly uděleny duchovní dary v takové míře, v jaké je chtěl Kristus dát (Ef 4,11). Každý z nás je tedy rozmanitě obdarován a je radost vědět, že mnoho z nás své dary dává do služeb našeho společenství, že tedy, jak sv. Pavel říká, má z toho užitek Kristovo tělo, to je církev, kterou tvoříme my všichni. Máme možnost vzájemně se obdarovat a také jeden od druhého mnoho dostat. Stojí za to objevovat rozmanité oblasti tohoto vzájemného sdílení v naší farnosti kde všude jsme tu jeden pro druhého. Hlavním dárcem ovšem, jak věříme, je v našem společenství sám Bůh, on, který je dárcem darů přemnohých. Jeho dary v následujícím roce má cenu vyhlížet s očekáváním plným důvěry. Ne jen s dětskou nedočkavostí, která se těší na milý dárek, ale s dospělou nadějí, která věří, že všechno prospívá těm, kdo milují Boha. I v tom chceme v naší farnosti jeden druhému pomáhat. Váš P. Petr Havlíček SJ studentský kněz

4 Akademická farnost v Olomouci aneb co znamená, když se řekne VKH Když se řekne akademická farnost v Olomouci nebo VKH Olomouc, asi to člověku, který přišel poprvé na studentskou mši, mnoho neřekne. Proto na začátek malé vysvětlení. Pro úplnost začněme od shora. VKH ČR (Vysokoškolské katolické hnutí Česká Republika) je občanské sdružení, které zastřešuje činnost všech lokálních studentských organizací (farností), jež jsou členy VKH. Již tradičně existují studentské kostely v Praze, Brně, Ostravě a právě v Olomouci. Protože je však studentský život rozmanitý a neustále se rozvíjí, začali se studenti sdružovat a vytvářet svá společenství i mimo VKH, v jiných městech. Na sklonku roku 2009 se tak řady VKH ČR rozšířily o dvě do té doby mimo VKH působící studentské organizace, a to RR 49 ve Zlíně a Salaš v Hradci Králové. Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc je tedy jedním z členů, této celorepublikové organizace. Můžeme tedy shrnout, že pokud mluvíme o VKH Olomouc, myslíme tím naše studentské společenství u Panny Marie Sněžné v Olomouci. VKH Olomouc totiž organizuje podstatnou část aktivit, které ve studentské farnosti probíhají.

5 Web Chceš vědět, co se chystá? Jaká přednáška, pochod, či jiná akce pořádaná VKH tě čeká? Tak navštiv webovky VKH, kde jsou vždy čerstvé informace o nadcházejícím programu. Je jasné, že všechno co spolu zažijeme, si chceme uchovat, a proto můžeš na stránkách najít i spoustu článků a fotek z uplynulých akcí. Říká se: Kdo hledá, najde! Stránky VKH říkají: Kdo hledá kontakty, pořad bohoslužeb, zajímavé odkazy, informace o čajovně a mnoho dalšího týkajícího se dění v olomouckém VKH, ten jistě najde! Tak neváhej a navštiv! Facebook Sdílet zážitky z uplynulých akcí, sledovat nejnovější informace a komentovat různé události můžeš též na facebooku VKH Olomouc.

6 Studentská rada VKH Olomouc 2015/2016 P. Petr Havlíček SJ Studentský kněz, administrátor akademické farnosti Bety Kytnerová Předsedkyně Přírodovědecká fakulta Honza Morcinek Předseda pro vnější záležitosti Fakulta tělesné kultury Ondra Nakládal Předseda pro vnitřní záležitosti Filosofická fakulta Kristýna Garguláková Poutě, akce Cyrilometodějská teologická fakulta Pavel Kutálek Fundraiser Pedagogická fakulta

7 Anežka Troppová Finance CARITAS VOŠs Jirka Ivanov CARITAS VOŠs Kája Pospíšilíková Čajovna Pedagogická fakulta Helča Zábranská Facebook Pedagogická fakulta Vojta Kala Správa webu Přírodovědecká fakulta Jan Hudáč Propagace Právnická fakulta Kristýna Řepová Nástěnky Fakulta zdravotnických věd Anežka Cíchová Dokumentace Fakulta zdravotnických věd Petr Binar Adopce na dálku Lékařská fakulta Tomáš Jemelka Kostelník Důležitá místa VKH Olomouc Těmi jsou především chrám Panny Marie Sněžné a Centrum Aletti, kde najdeš čajovnu a sál, v kterém se koná většina vnitřního programu. Abys vše hravě našel, prohlédni si plánek vpravo.

8 Co vás nemine aneb akce a aktivity v letošním akademickém roce Každý rok pro vás připravujeme spoustu akcí, které si určitě nesmíte nechat ujít! Nejinak je tomu i letos. Níže se na ně můžete mrknout a něco více si k nim přečíst. Vybrat si můžete jak z pravidelných sešlostí, tak i z akcí jednorázových: Studentská mše svatá Centrem dění v naší akademické farnosti jsou středeční studentské mše svaté. Mše začíná vždy v v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci. Každou ze studentských má na starost konkrétní fakulta. Studenti dané fakulty tedy zajišťují vše potřebné, aby celá bohoslužba proběhla bez problémů (modlitbu růžence, ministrování, čtení, přímluvy, nesení darů ). Tyto úkoly si studenti mezi sebe rozdělí po domluvě se zástupcem fakulty obvykle několik dní před studentskou, kterou mají na starosti. Rozpis jednotlivých fakult podle toho, jak mají na starost studentské mše: rada VKH Pedagogická fakulta, mši slouží otec biskup Hrdlička Přírodovědecká fakulta Cyrilometodějská teologická fakulta Filosofická fakulta Fakulta tělesné kultury CARITAS Právnická fakulta Lékařská fakulta Fakulta zdravotnických věd schola PMS pedagogická fakulta rada VKH, nadílková mše svatá pozn.: Pokud není uvedeno jinak, mši slouží studentský kněz P. Petr Havlíček SJ.

9 Po každé studentské mši většinou následuje předem naplánovaný program, na nějž jste srdečně zváni. Aktuálně se na něj můžete podívat na našem webu, ale pokud na to náhodou zapomenete, nezoufejte, protože vám danou akci připomene někdo v ohláškách po studentské. Jedná se o přednášky, možnost posezení v čajovně či noční bdění a pouť. Akce se většinou konají v areálu Centra Aletti: Studentská mše, setkání studentů po fakultách zahajovací mše svatá s otcem Biskupem Hrdličkou noční pouť na Hostýn večer deskohraní v čajovně noční hra ve společnosti s ADCM Státní svátek bez programu OLIVY improvizátoři košt vína u cimbálu běh za zemřelé výroba adventních věnců prodávání adventních věnců Církevní silvestr Jiří Laňka, věřící policajt v akci adventní noční bdění nadílková mše svatá Setkání s prváky a nejen s nimi Myslíš si, že v Olomouci znáš málo lidí? Nyní máš jedinečnou příležitost to změnit!!! Přijď v úterý 29. září ve ke kostelu Panny Marie Sněžné (Sněžence). Těšíme se na viděnou! Příprava na svátosti 2015/2016 Stejně jako v minulých letech, i v tomto akademickém roce se v naší farnosti můžete připravovat k přijetí svátosti biřmování, ke křtu dospělých nebo k prvnímu svatému přijímání. Přípravy začnou v úterý 6. října v na Křížkovského 2 (čajovna Centra Aletti). Setkání bývají během zimního a letního semestru každé

10 úterý, kromě zkouškového období. Svátosti jsou udělovány zpravidla v polovině května na jedné ze studentských bohoslužeb. Zájemci, hlaste se u otce Petra. p.havlicek@jesuit.cz. Hovory o víře Jsou určeny pro ty, kteří mají zájem prohloubit svou víru, osvěžit si důvody své naděje a posílit odhodlání ke křesťanské lásce. Konat se budou zpravidla jednou za dva týdny vždy pondělí v čajovně v Centru Aletti od Zváni jsou především ti, kteří už přijali svátost biřmování a chtějí pokročit dále na cestě křesťanské dospělosti. Každé setkání přinese konkrétní téma, vycházející ze zájmu a očekávání účastníků. Setkání moderuje studentský kněz P. Petr Havlíček SJ. První setkání bude v pondělí 12. října a jeho tématem bude Dogma co si s ním počít? Adventní duchovní obnova V adventu nabízíme účast na víkendové duchovní obnově od pátečního večera do nedělního poledne. Bude se konat listopadu na některé z far v okolí Olomouce. Během obnovy bude možnost několikrát denně v tichu rozjímat nad Božím slovem, společně slavit eucharistii i promluvit si s knězem. Obnovu povede P. Petr Havlíček SJ, p.havlicek@jesuit.cz Večery chval Každé třetí úterý v měsíci v jste srdečně zváni na Večer chval. Scházíme se v místnosti nad sakristií kostela sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci-Hejčíně. Večer začíná společnou modlitbou chval, při které se může každý zapojit. Následuje katecheze kněze či jiné osoby a výstav Nejsvětější svátosti s adorací. Po celé setkání zpíváme písničky doprovázené scholou z Hejčína. Rozcházíme se kolem půl 9 Termíny večerů chval v letošním školním roce: , , , , , , , a Z centra města jezdí tramvaj č. 2 a 7, zastávka Šibeník + 10 min pěšky, a autobusy č. 10, 20 a 21, zastávka Gymnázium Hejčín, nebo č. 12 zastávka Na Trati.

11 Běh za všechny věrné zemřelé Už pár ročníků se tato akce pořádá u příležitosti Dušiček, kdy chceme uctít památku zemřelých naší pohybovou aktivitou. Jedná se o štafetový závod s tramvají číslo 2, kterou chceme předběhnout. Běžci se rozdělí podle zastávek a svých vlastních možností. Trať vede od hlavního nádraží, kde se sejdeme, až po Neředín. Na hřbitově se pak pomodlíme za naše věrné zemřelé. Tento adrenalinový sport je určen pro všechny, kdo se chtějí rozpohybovat a obětovat své pohodlí pro pár kapek potu a společnou modlitbu. Akce proběhne 2. listopadu 2015! Jste srdečně zváni! Sejdeme se na hřbitově aneb návštěva hřbitova a modlitba za zemřelé V čase památky všech věrných zemřelých se také koná společná modlitba na některém z olomouckých hřbitovů. Tato akce se bude v letošním roce konat v pondělí 2. listopadu Bližší info se dozvíte na webu! Muzikante, zpěvačko (nebo naopak ;) ) prostě Ty, koho jen trošku hudba zajímá! A ne jen tak ledajaká hudba. SchOLa od Panny Marie Sněžné má neustále otevřeno pro nové členy. A to je i aktuální nabídka pro Tebe, kdo jsi dorazil, či dorazila do prvního ročníku v Olomouci. Se scholou se staneš členem úžasného společenství, které Ti určitě přispěje jak ke studentskému životu, tak i k duchovní stránce při slavení mší svatých. Říkáš si, schóla je jen o doprovázení při mších svatých s jednou kytarou a bušením do jednoho malého bonga? Přesvědčíme Tě o tom, že naše schola je na tom jinak. Ať už výběrem hudebních doprovodů bohoslužeb nebo tvorby hudebních aranží. A když se nejedná o mši svatou, tak dáme dohromady koncert v našem studentském kostele, a kdo ví, kde ještě jinde. K tomu můžeš také zažít společné scholové víkendy. A zde, praktické informace:

12 Scházíme se dvakrát týdně: V pondělí v na centru Aletti v čajovně (ulice Křížkovského 2) a ve středu v (přede mší svatou) v sakristii kostela Panny Marie Sněžné. No a k těm středám jak už z názvu vyplývá, doprovázíme středeční studentské mše svaté. SchOLa je společenství pro všechny studenty, kteří si chtějí jen trošku (ale klidně i hodně) zazpívat či zahrát na hudební nástroj. Díky spolupráci s různými hudebníky se také každý z nás může lecčemu přiučit. Hudebních nástrojů je povětšinou málo, takže se neboj a pokud máš zkušenost s opravdu jakýmkoli nástrojem, určitě mezi nás zavítej. Budeme Tě vřele vítat! Tak se na Tebe moc těšíme. A nezapomínej, že minimální odměna za to, že budeš ve schole je ta, že Kdo zpívá, dvakrát se modlí. Ondra Nakládal, vedoucí scholy filosofická fakulta ( vždyť já sám jsem do scholy začal chodit už při studiích v Brně) Společenství vysokoškoláků Společenství mládeže v Olomouci mají na starosti studenti teologické fakulty. Momentálně se tak pod vedením bohoslovců jednou týdně setkávají tři společenství. Každé z těchto uskupení je pojmenováno jednoduše podle fary, ve které se schází. Kromě společného povídání, svědectví nebo modlitby se podnikají všemožné procházky, výlety či návštěvy kulturních akcí (divadelní představení, přednášky). Nenechte si ujít tuto výbornou příležitost a staňte se taky spolčáky!!! Absolventské spolčo Je Ti více jak 24 let? Pracuješ, chceš s náma mluvit o víře, číst Bibli a povídat si? Máš-li chuť, ozvi se na mala@ .cz

13 Mořické vysokoškolské společenství mládeže Nebaví tě jen se bavit? Učit se, jen aby ses učil? Chodit někam, jen abys někam chodil? Chceš jeden večer v týdnu investovat do prohloubení svého duchovního života ve společenství stejně mladých lidí? Rád si občas promluvíš o otázkách, které nosíš v sobě, a nikoho nezajímají? Přijď do spolča u sv. Mořice. V úterý v před vchodem fary u sv. Mořice. Tomáš Berka - berka3@seznam.cz Václavské vysokoškolské společenství mládeže Jsme katolické vysokoškolské společenství, které se schází každé úterý na faře u Dómu sv. Václava. Sraz máme v před Dómem. Náplní našich setkání jsou: modlitby, katecheze a diskuze na různá zajímavá témata, hry, a další aktivity. Během roku občas naplánujeme zajímavý výlet nebo víkendové setkání. Ladislav Bublán (xbublan00@seznam.cz) a Lukáš Dořičák Michalské vysokoškolské společenství mládeže Spolčo u kostela sv. Michala zve každého, kdo by rád zažil atmosféru živých přátelství. Zveme i ty, kteří třeba zatím nejsou víře tak blízcí a chtěli by sdílet své otázky a názory s druhými. Každý je obohacením. Nabízíme pravidelnou adoraci, přátelské posezení nad zajímavými tématy a otázkami, společnou modlitbu a hlavně možnost poznat nové lidi a vytvořit s nimi opravdu přátelské společenství. Výlety a jedno víkendové setkání. Jestli máš chuť toto prožít a chceš nabídnout i svou jedinečnost druhým - srdečně Tě zveme mezi nás :-) Sraz je vždy v úterý v 19:30 před farou sv. Michala. Tomáš Žižkovský- s.holmes@seznam.cz Jiří Šůstek - Colins7@seznam.cz Přírodovědecké spolčo Zveme všechny z Př(ipravené) F(ilozofy) do spolča! Setkáváme se každé pondělí v hod. před katedrálou. Na co se můžeš těšit? Modlitba, sdílení, přátelský pokec a... vše co do něj vložíš. Těšíme se na Tebe! - prfspolco@gmail.com

14 Církevní silvestr Kalendářní rok končí sice až 31.prosince, ten církevní však už před začátkem adventu. I letos VKH Olomouc pořádá tuto již tradiční oslavu konce církevního roku. Církevní silvestry mají již dlouholetou tradici a vždy nějaké téma. Minulé roky jsme plesali v rytmu Havaje, Divokého západu i jako hvězdy Televizního světa, a to vždy za doprovodu těch nejlepších hudebních hitů! Nechte se překvapit, co vymyslíme letos. Součástí párty bývá půlnoční modlitba, přípitek na nový církevní rok a následná procházka k řece, po které symbolicky pouštíme lodičky či láhev s našimi novoročními přáními a očekáváními. Jedná se jednoduše o událost, kterou si rozhodně nikdo z vás nesmí nechat ujít! Proto neváhejte a všichni dorazte 26. listopadu 2015 do U-klubu Olomouc.

15 Ples VKH Olomouc Ples studentské farnosti je už po mnoho let tradiční akcí konanou během letního semestru. Jedná se o výjimečnou akci už jen tím, že se koná po Velikonocích, mimo plesovou sezónu, na jaře. Ani letošní akademický rok se bez plesu samozřejmě neobejde. Těšit se můžete na dobrou kapelu, tombolu, nějaké to půlnoční překvapení a hlavně na výbornou jarní atmosféru plesu. Kdo nevěříte, přijďte se osobně přesvědčit, že nekecáme! O plesu vás budeme včas informovat na našich webových stránkách, v ohláškách a formou plakátků na obvyklých informačních místech (nástěnky kostela, fakult, menzy UP atd.) Ples se uskuteční 7. dubna 2016! Bližší informace budou včas uveřejněny v ohláškách po studentské mši a internetových stránkách VKH Olomouc!

16 Modlitba růžence s otcem biskupem Hrdličkou Opět se budeme scházet na modlitbu růžence u otce biskupa Hrdličky. Setkání bude probíhat každé pondělí v před katedrálou! První setkání 5. října. Adopce na dálku I v letošním roce pokračujeme v podpoře projektu Arcidiecézní charity Praha Adopce na dálku, do které jsme zapojeni adopcí indického chlapce Prajwala Pujariho. Prajwalovi je patnáct let, pochází z Kotekaru, který se nachází ve státě Karnataka v jihozápadní Indii. Má starší sestru Chaitru, otec Rajesh je zedník, matka Nethravathi balí cigarety. Oba tvrdě pracují, ale i přesto mají dobrou vůli pomáhat ostatním, když potřebují. Prajwal je veselý a chytrý chlapec. Navštěvuje Základní školu sv. Josefa v Paniru, baví ho různé hry, moc pěkně kreslí a zajímá se o přírodu. Jeho oblíbenou barvou je růžová, z květin má nejraději růže a z jídel květák. V budoucnu by se chtěl stát učitelem. Z naší sponzorské podpory získal školné, uniformu, tašku, psací potřeby, sešity, lékařskou pomoc, vánoční dárek a mohl se zúčastnit akcí pro děti, jako jsou soutěže, piknik, a setkání rodičů a dětí. Je opravdu vděčný za trvalou podporu, povzbuzení a pomoc, v dopisech stále ujišťuje o modlitbách za nás a naše blízké. Za účelem zajištění vzdělání a potřebné péče pro Prajwala jsou na studentských mších pořádány sbírky. Tento semestr se bude konat sbírka ve středu 2. prosince 2015.

17 Úklid kostela VKH Olomouc nově garantuje srdce naplněné radostí a dobrým pocitem!!! Přijď pomoci s úklidem po mši svaté ve 13.30! Rozpis dle fakult: PdF, FTK,PF PřF, FZV, CMTF LF, CARITAS, FF PdF, FTK, PF PřF, FZV, CMTF Neváhejte a navštivte naši čajovnu! Navštivte naši čajovnu na centru Aletti, sedět v hospodě teď tak moc neletí! Každou středu po mši svaté, přijďte si na čaj, třeba maté. Rády Vás tu uvítáme, vždy s úsměvem obsloužíme. Přiveďte i přátele, v pohodě, bez potu na čele ;-) Posedíte, popijete, něco k čaji zakousnete, až budete chtít - odejdete. Vaše čajovnice English Mass for foreign students We offer the chance to all English speaking Catholic students in Olomouc to celebrate the Sunday Mass in English which will be held twice a month. (11.10., , 8.11., , , , 10.1., 24.1.) The Eucharist will be celebrated at the chapel of Caritas (6 Křížkovského street). For further information, please contact Arnoldweld Sikat (arnoldweldsikat@yahoo.com) or Fr. Petr Havlíček SJ (p.havlicek@jesuit.cz)

18 Vysokoškolské organizace: VKH Brno VKH Olomouc RR49 Zlín VKH Praha VKH Ostrava KaK Salaš Hradec Králové salas.bihk.cz

19

20 Foto: archiv VKH Olomouc Tisk: Taran s. r. o. Olomouc ( Vydalo: VKH Olomouc, o. s. v roce 2015 Neprodejné

Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY

Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY za rok 2012 Kdo jsme Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc (VKH) je občanské sdružení věřících studentů Univerzity Palackého v Olomouci

Více

Neděle 27. prosince 2015. Neděle 20. prosince 2015. Neděle 13. prosince 2015. Neděle 6. prosince 2015

Neděle 27. prosince 2015. Neděle 20. prosince 2015. Neděle 13. prosince 2015. Neděle 6. prosince 2015 Neděle 27. prosince 2015 Děkuji za rekordní sbírku z min. neděle na splacení dluhů, která vynesla u sv. Anny 53039,- v Bludovicích 9948,- a na Špluchově 2165,- Dětská mše sv. - bude u sv. Anny příští neděli

Více

KUDY KAM VE VKH OLOMOUC

KUDY KAM VE VKH OLOMOUC Vítejte mezi námi, aneb KUDY KAM VE VKH OLOMOUC Informační brožura pro akademický rok 2016/2017 Přátelé, rok se s rokem sešel a tento rok vás vítá v novém akademickém roce i nový předseda VKH. Sám jsem

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Číslo 12 Ročník XV. Prosinec 2009 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněţenky, jsme v době adventní, čekáme na příchod Spasitele. Pokaţdé po proměňování

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XVII. Prosinec 2011 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, zatímco obchody již zdobí vánoční výzdoba a leckde dokonce zní i koledy,

Více

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB 2/2011 Dostává se Vám do rukou další číslo Benjamína. Tradičně přináší informace ohledně Velikonoc časy bohoslužeb i příležitostí ke zpovědi. Jsem rád, že mnohé věci jako umývání nohou, otevření kostela

Více

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688 Všemohoucí, věčný Bože, když se tvůj jednorozený Syn stal člověkem, byl ti představen v chrámě; my si to dnes připomínáme a pokorně prosíme: očisti naše nitro, abychom mohli předstoupit před tebe. 1.čt.:

Více

INFORMÁTOR. Boží Syn se stal člověkem, aby měl člověk domov u Boha...

INFORMÁTOR. Boží Syn se stal člověkem, aby měl člověk domov u Boha... PŘÍPRAVA VÁNOC V HRANICKÉ FARNOSTI Prosíme farníky o spolupráci při výzdobě kostela na Vánoce. Příprava stromků (stavění do stojanů) bude v pátek 20.12.2013 od 9:30 hodin. Strojení stromků a betléma proběhne

Více

KUDY KAM VE VKH OLOMOUC

KUDY KAM VE VKH OLOMOUC Vítejte mezi námi aneb KUDY KAM VE VKH OLOMOUC Informační brožura pro akademický rok 2018/2019 Drazí bratři a sestry v Kristu, s novým akademickým rokem přichází do Rady VKH Olomouc kromě nových radních

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

V Á N E K. Vánoce v srdci

V Á N E K. Vánoce v srdci Ročník 10, číslo 12, 30.11.2014 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K Vánoce v srdci Blíží se Vánoce a já pořád nemohu zaslechnout rolničky, o kterých se tak často vypráví dětem. Slyším jen těžké kroky

Více

PŘEHLED HOSPODAŘENÍ FARNOSTI A BOHOSLUŽEBNÝCH AKTIVIT V ROCE 2010 - PUSTKOVEC

PŘEHLED HOSPODAŘENÍ FARNOSTI A BOHOSLUŽEBNÝCH AKTIVIT V ROCE 2010 - PUSTKOVEC 1/2011 Příjemné čtení (a počítání). Úvodem Na přání Vás farníků bude první číslo Benjamína vycházet hned na začátku nového roku a přinese vyhodnocení hospodaření farnosti za uplynulý rok. Tak je tomu i

Více

INFORMÁTOR FARNOSTÍ HRANICE NA MORAVĚ, STŘÍTEŽ NAD LUDINOU, JINDŘICHOV POPELEČNÍ STŘEDA KŘÍŽOVÉ CESTY 1. SVATÉ PŘIJÍMÁNÍ. ročník XIX číslo 1 únor 2016

INFORMÁTOR FARNOSTÍ HRANICE NA MORAVĚ, STŘÍTEŽ NAD LUDINOU, JINDŘICHOV POPELEČNÍ STŘEDA KŘÍŽOVÉ CESTY 1. SVATÉ PŘIJÍMÁNÍ. ročník XIX číslo 1 únor 2016 POPELEČNÍ STŘEDA Popeleční středa, den přísného postu, letos připadá na 10.2.2016. Mše svaté ve farním kostele v Hranicích budou ráno v 8:00 hodin a večer v 17:30 hodin, v Ústí v 19:00 hodin, v Jindřichově

Více

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci!

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci! BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. HRADEC KRÁLOVÉ Na Hradě 90 IČ: 71 341 072 500 03 Hradec Králové www.czshk.cz Tel.: 495 515 823 jan.trdlicka@czshk.cz

Více

MODŘANY 5 / 2001. Úvodní slovo ZPRAVODAJ

MODŘANY 5 / 2001. Úvodní slovo ZPRAVODAJ Adiutorium nostrum in nomine Domini KŘESŤANSKÉ MODŘANY Úvodní slovo ZPRAVODAJ 5 / 2001 LISTOPAD 2001 Milí bratři a sestry v Kristu, začátek měsíce listopadu je i ve světské společnosti doprovázen zvýšenou

Více

SALESIÁNI V BULHARSKU

SALESIÁNI V BULHARSKU SALESIÁNI V BULHARSKU ZPRAVODAJ ČESKÉ SALESIÁNSKÉ MISIE V BULHARSKU 28/ m ě s í č n í k k v ě t e n 2015 Nad Kaloferem (Stará Planina). - PK - Christos voskrese! Milí přátelé, vážení čtenáři, srdečně Vás

Více

V Á N E K. Závěr liturgického roku v duchu parusie aneb Co nás čeká po smrti

V Á N E K. Závěr liturgického roku v duchu parusie aneb Co nás čeká po smrti Ročník 08, číslo 11, 25.11.2012 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K Závěr liturgického roku v duchu parusie aneb Co nás čeká po smrti Dnes v církvi slavíme Krista Krále, poslední neděli v liturgickém

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz. Výroční zpráva 2015

Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz. Výroční zpráva 2015 Salesiánský domov mladých Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové, tel.: 731 625 923, e-mail: sdmhk@volny.cz, web: www.sdmhk.cz Výroční zpráva 2015 1. Identifikační údaje Název: Salesiánský domov mladých

Více

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3 Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Číslo 2 Ročník XVII. Únor 2011 Milí farníci a všichni čtenáři Sněženky, 15. února si každoročně připomínáme 14 pražských mučedníků - františkánů

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2016 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

Fiat Svatodušní 2015

Fiat Svatodušní 2015 Fiat Svatodušní 2015 Farní časopis farností Vlachovo Březí, Dub, Předslavice E. Vella: Svolávání moci Ducha svatého Duch Svatý je důležitý. On má naši modlitbu vést. Svatý Duch není luxusem. On je nutností.

Více

Po letech se do vašich rukou vrací časopis, který změní váš pohled na média, zahýbe Dotykem, Halahojem a možná i světem.

Po letech se do vašich rukou vrací časopis, který změní váš pohled na média, zahýbe Dotykem, Halahojem a možná i světem. Po letech se do vašich rukou vrací časopis, který změní váš pohled na média, zahýbe Dotykem, Halahojem a možná i světem. Více než čímkoli jiným, má být ale těchto pár stránek pro vás vzpomínkou na události

Více

ADVENTNÍ DOBA JE TU KAPLIČKY NA POKRAČOVÁNÍ - KAPLIČKA PANNY MARIE KARMELSKÉ PROSINEC ADVENT, VÁNOCE

ADVENTNÍ DOBA JE TU KAPLIČKY NA POKRAČOVÁNÍ - KAPLIČKA PANNY MARIE KARMELSKÉ PROSINEC ADVENT, VÁNOCE Farní list SUŠICE, PETROVICE, SVOJŠICE, KOLINEC, MLÁZOVY, BUDĚTICE, RABÍ, DLOUHÁ VES, HŮRKA KAŠPERSKÉ HORY, REJŠTEJN, SRNÍ, HARTMANICE, DOBRÁ VODA, MOUŘENEC, PRÁŠILY PROSINEC ADVENT, VÁNOCE Č. 11 / 2014

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XVIII. Březen 2012 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, v únoru byli ohlášeni kandidáti na křest o letošních Velikonocích. Měli přijít

Více

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 1 Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 Úvodní slovo Vážení a milí čtenáři našeho farního zpravodaje Zdiva s troškou heřmánku. Rád bych o těchto Vánocích a na závěr roku 2011 poděkoval všem, kteří přispívají

Více

Fiat adventní 2015. Adventní zamyšlení. Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí

Fiat adventní 2015. Adventní zamyšlení. Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí Fiat adventní 2015 Farní časopis farností Vlachovo Březí, Lažiště, Záblatí Adventní zamyšlení Za svých pár let působení ve farnostech českobudějovické diecéze píšu každý rok touto dobou nějaká adventní

Více

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence dobroučské farnosti neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční 6/2014 Slovo duchovního správce Tajemství Eucharistie Svátost Těla a Krve Páně Eucharistie je skutečností tak velikou, že ji můžeme chápat

Více

Úvodní slovo. Cíle obecně prospěšné společnosti Eljon

Úvodní slovo. Cíle obecně prospěšné společnosti Eljon Úvodní slovo Poprvé jsem vstoupila do budovy dnešního střediska Eljon téměř před deseti lety. Byl večer, tma, okolní krajinu pokryl první sníh. Tehdy jsem spatřila, mírně řečeno, ubohé stavení. Byla jsem

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně KVĚTEN 2015 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz 70. VÝROČÍ

Více

Římskokatolické farnosti Prostějov-Vrahovice Listopad 2010 Foto: David Kolba

Římskokatolické farnosti Prostějov-Vrahovice Listopad 2010 Foto: David Kolba Slůvko s. 2, Z farní kroniky s. 2, Zprávy z farnosti s. 3, Svátosti a svátostiny s. 4, Tříletá příprava s. 4, Podněty a úvahy s. 4, Slovníček s. 6, Události, reportáže s. 7 Římskokatolické farnosti Prostějov-Vrahovice

Více

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si.

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si. MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Prosinec 201 3 Ročník 9 Číslo 1 3 Milí farníci, sestry a bratři, adventní čas spěje k svému dovršení. Brzy oslavíme narození Ježíše Krista. Žasneme nad velikým tajemstvím, že

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!?

V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!? Ročník 10, číslo 10, 5.10.2014 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K UŽ ZASE MISIJNÍ NEDĚLE!? Misijní neděle je už od roku 1926 světovým dnem podpory misií a modliteb za ně. Slaví se v každé diecézi,

Více

Život je trocha èasu, který nám byl dán, abychom se nauèili milovat...

Život je trocha èasu, který nám byl dán, abychom se nauèili milovat... Život je trocha èasu, který nám byl dán, abychom se nauèili milovat...... a tak se pøipravili na setkání s Vìènou láskou. (Abbe Pierre) Obèas nás zarazí, jak ten èas bìží: v trávì se ještì válejí ohoøelé

Více

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria dobroučské farnosti neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční 5/2013 Bratři a sestry. Bože, tvůj Syn, náš Vykupitel, se narodil z Panny Marie, ona se tak stala pro nás prostřednicí všech milostí. Vyslyš

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

IN FORMACE A R N Í. 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ

IN FORMACE A R N Í. 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ F IN FORMACE A R N Í 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ Zábřeh, Zvole, Svébohov, Jedlí, Maletín, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice,

Více

ÚVODNÍ SLOVO. www.slezskalilie.cz

ÚVODNÍ SLOVO. www.slezskalilie.cz ÚVODNÍ SLOVO Jásejte Pánu všechny země, předstupte před Něho s chvalozpěvy. Kéž vaše zpívání je vždy velkou oslavou Boží. Zpívejte Pánu k Jeho slávě! František Lobkowicz Mons. František Václav Lobkowicz

Více

DUBEN 2012. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM

DUBEN 2012. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM DUBEN 2012 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM Z obsahu: Dám si Dr.Ing............... 02 Velikonoční přání............. 03 Svatý týden a Velikonoce 2012 04 Vedeni Duchem svatým......... 05 Ptali jste se.... 06

Více

Občasník Letovické farnosti Letnice 2014

Občasník Letovické farnosti Letnice 2014 Občasník Letovické farnosti Letnice 2014 Přijď, Boží větře, přijď a zavaň ze čtyř stran, přijď, Duchu, probudit mé pláně suchých kostí, přijď, Eliášův vánku, do mých bezbožností, přijď, Duchu, skrze nějž

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Vánek - VELIKONOCE 2010

Vánek - VELIKONOCE 2010 Vánek - VELIKONOCE 2010 Milí bratři a sestry, prožíváme postní dobu a právě ona je velikou a jedinečnou příležitostí k uvědomění si toho, co pro nás Pán Ježíš vykonal. Pro mě konkrétně, pro každého člověka!

Více

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ Pracovní list si pak žáci odnáší domů. Animátor nabídne rodičům žáků Loudalčin misálek, který byl zpracován pod záštitou řádu dominikánů v Olomouci. Ten si žák doma vymaluje a může si jej nosit s sebou

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02. K Roku rodiny... 03. Ptali jste se... 04. Informační servis... 07

Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02. K Roku rodiny... 03. Ptali jste se... 04. Informační servis... 07 LEDEN 2014 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM www.pustapolom.cz/farnost/ Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02 K Roku rodiny... 03 Ptali jste se... 04 Toulky farní minulostí....... 05 Informační servis...

Více

kostela sv. Ignáce v Praze

kostela sv. Ignáce v Praze Zpravodaj kostela sv. Ignáce v Praze Přišel příchod Ročník 22 Prosinec - advent 2014 I takto zvláštně by se dal vystihnout fakt, že tu opět máme advent, adventus, tedy příchod. Dobu, kdy si připomínáme

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26.

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. ročník 8 2/1997 Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. dubna 1997) Korunovace milostné sochy Panny Marie Křtinské Od

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří

Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří DPS Kynšperk nad Ohří, zařízení Sociálních služeb Kynšperk, příspěvková organizace Karlovarského kraje Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří ZIMA 2011/12 Naaššee kkl lieennttyy

Více

CO JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI:

CO JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI: CO JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI: doplňovačka svaté celebrity životopis bl. Chiary Luce Badano mše svatá část III. Bohoslužba slova II. blíží se podzim výroba draka omalovánka soutěžní hádanky, vtípky, pozvánka

Více

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři,

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři, Číslo 3 2015 1 Úvodem Vážení občané, vážení čtenáři, Letos se naposled setkáváme na stránkách našeho občasníku. Není to dlouho, co jsme pročítali stránky podzimního čísla a už je tady zimní vydání. Podzim

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně BŘEZEN 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Městská knihovna

Více

Nemusíme před sebou zřetelně vidět cestu, pokud máme někoho, kdo nás na ní provází. A Toho my máme!

Nemusíme před sebou zřetelně vidět cestu, pokud máme někoho, kdo nás na ní provází. A Toho my máme! ÚNOR 2013 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM www.pustapolom.cz/farnost/ Z obsahu: Chytrému napověz... 02 Eucharistie Chléb života...... 02 Toulky farní minulostí...... 03 Bilance uplynulého roku..... 04 Výhled

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2014. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2014. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2014 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz Foto: Filip Rathouský Na adaptační kurz, který probíhal v září, jsme vycestovali do Ždírce nad Doubravou. V dopoledním programu

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

LISTOPAD 2011. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM

LISTOPAD 2011. Z obsahu: ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM LISTOPAD 2011 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM Z obsahu: Až budu umírat............ 02 O smrti, víře a naději........... 02 Vzpomeneme a pomůžeme....... 03 Rosteme v poznání......... 05 Ptali jste se.... 06

Více

Veřejné zasedání farní rady

Veřejné zasedání farní rady Veřejné zasedání farní rady Jedna z řady věcí, které mě před rokem hned po mém příchodu na Klokoty velmi potěšily, je, že farní rada je vlastně takové společenství lidí, kteří se v nejrůznějších oblastech

Více

Nedělní stránka sokolovské farnosti 8. neděle v mezidobí 2. 3.2014

Nedělní stránka sokolovské farnosti 8. neděle v mezidobí 2. 3.2014 Nedělní stránka sokolovské farnosti 8. neděle v mezidobí 2. 3.2014 Pořad bohoslužeb Sokolov kostel Ne 8:30 17:00 Sokolov fara Po 7:40 St 7:40 Pá 17:00 Svatava farní sál Čt 16:00 Krajková Ne 10:30 Eucharistická

Více

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky:

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky: FAQ 2016 Odpovědi na často kladené otázky: Co to je "Prezentiáda?" Prezentiáda 2016 je již sedmý ročník soutěže v prezentačních dovednostech. Zúčastnit se mohou až čtyři dvou nebo tříčlenné týmy z jakékoli

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží 2014 2017. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží 2014 2017. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Přerov Tříletý plán práce s mládeží 2014 2017 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Obsah 1. Úvodní slovo...3 2. Základní údaje... 4 3. Členové spolku ke dni registrace... 4 4. Kontaktní informace...4 5. Logo...5 6. Účel spolku...5 7. Patron spolku...5 8. Charakteristika

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012 Občanské sdružení Kaple Senohraby Výroční zpráva 2012 Senohraby květen, 2013 OBSAH Úvodní slovo předsedy sdružení Aktivity sdružení v roce 2012 Základní informace o sdružení Finanční zpráva Poděkování

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

IN ORMACE. Otvíráš svou ruku a sytíš nás, Hospodine 1: 2 Král 4,42-44 2: Ef 4,1-6 Ev: Jan 6,1-15 A R N Í

IN ORMACE. Otvíráš svou ruku a sytíš nás, Hospodine 1: 2 Král 4,42-44 2: Ef 4,1-6 Ev: Jan 6,1-15 A R N Í F A R N Í IN ORMACE 30. 7. 2006 Ročník XIII. číslo 31 17. NEDĚLE V MEZIDOBÍ Zábřeh, Zvole, Svébohov, Jedlí, Maletín, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice,

Více

Srdce farnosti ročník 2013

Srdce farnosti ročník 2013 Srdce farnosti ročník 2013 číslo 3 květen srpen BULLETIN ze života římskokatolické farnosti v Lysé nad Labem Marie, růže tajemná Veliké svátky křest anství Velikonoce, Seslání Ducha Svatého, Vánoce jsou

Více

ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015

ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015 ZELENÉ LISTY Číslo 2., Říjen 2015 Pár slov na začátek. Právě vychází v tomto roce druhé číslo časopisu Zelené listy. Přichází podzim a začíná se ochlazovat. Na podzim se zvířata připravují k zimnímu spánku,

Více

DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI

DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI Rodiny s dvojčaty jsou často předmětem zájmu a obdivu. Rodičům se gratuluje, že se jim podařily dvě děti najednou, dvojčata sama jsou okukována jako něco nového, něco, nad

Více

Vánoční bohoslužby. 14:00 pro děti, 22:00 půlnoční

Vánoční bohoslužby. 14:00 pro děti, 22:00 půlnoční Vážení spoluobčané, drazí bratří a sestry! Blíží se zase Vánoce. Při příležitosti těchto svátků katoličtí křesťané farností Chýnova, Hrob a Hartvíkova Vás všechny zdraví. Tímto zpravodajem chceme Vám také

Více

po tobě žízní, Hospodine, Bože můj!

po tobě žízní, Hospodine, Bože můj! Infolist 31. 8. 2014 22. týden v mezidobí farností Drahotuše, Partutovice, Potštát, Jezernice, Loučka, Podhoří Bože, v tobě je plnost všeho dobra; vlož do našich srdcí lásku k tvému jménu, rozmnož naši

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

soutěž o nejlepšího sekáče hovězských lúk, zná vítěze

soutěž o nejlepšího sekáče hovězských lúk, zná vítěze ročník XXV., číslo 6/2013 Čí to lúčka nekosená Duchovní obnova Denní stacionář Pietní vzpomínka Zdravotnická soutěž JAKÁ PARNA SE V ČERVNU DOSTAVÍ, TAK SE I PROSINCOVÉ MRAZY POSTAVÍ soutěž o nejlepšího

Více

ANIMA IUVENTUTIS. Výroční zpráva za rok 2012. Kostelní náměstí 1 Ostrava 1, 728 02 IČO: 26542919 Tel.: 596 116 522, kl. 238

ANIMA IUVENTUTIS. Výroční zpráva za rok 2012. Kostelní náměstí 1 Ostrava 1, 728 02 IČO: 26542919 Tel.: 596 116 522, kl. 238 ANIMA IUVENTUTIS Kostelní náměstí 1 Ostrava 1, 728 02 IČO: 26542919 Tel.: 596 116 522, kl. 238 Email: anima@doo.cz www.animaiuventutis.cz OBSAH: Úvodní slovo 1 Poslání a cíle sdružení 2 Členové, vedení

Více

ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015

ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015 ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015 ŘÍMS KOKATOLIC KÁ FA RN OST KA MENICE U JIHLAVY Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života, jejž Pán zaslíbil těm, kdo ho milují.

Více

neděli 8. prosince Děkujeme a budeme se těšit na setkání s vámi na dalších vtaženi!.

neděli 8. prosince Děkujeme a budeme se těšit na setkání s vámi na dalších vtaženi!. Vtaženi! V neděli 8. prosince jsme se pilně připravovali na večer na hodinu modlitby, chvály, uctívání Musím říct, že jsem z toho měla opravdu nádherný pocit. Zažila jsem silnou Boží přítomnost a věřím,

Více

VÝROČNÍ SBOROVÝ DOPIS

VÝROČNÍ SBOROVÝ DOPIS VÝROČNÍ SBOROVÝ DOPIS Velikonoce 2015 Členům a příznivcům evangelického sboru v Třebenicích Mazané pomazání Ona učinila, co měla; už napřed pomazala mé tělo k pohřbu. (Mk 14,8) Ježíš se nachází na hostině.

Více

Fiat prázdninový 2015

Fiat prázdninový 2015 Fiat prázdninový 2015 Farní časopis farností Vlachovo Březí, Dub, Předslavice Papež František: Spásu si nelze koupit, ani zasloužit, je zadarmo. Milí přátelé, začínají dovolené, čas odpočinku a možná i

Více

ČASOPIS ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI ČECHTICE, KOSTELY ČECHTICE, KŘIVSOUDOV, BOROVNICE, ZHOŘ

ČASOPIS ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI ČECHTICE, KOSTELY ČECHTICE, KŘIVSOUDOV, BOROVNICE, ZHOŘ ČASOPIS ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI ČECHTICE, KOSTELY ČECHTICE, KŘIVSOUDOV, BOROVNICE, ZHOŘ S l o v o k n ě z e Adventní doba, to jsou čtyři týdny. Slovo advent znamená příchod Páně. V církvi tradičně říkáme,

Více

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015 LIST č. 5 / 2015 Ročník 10 Vážení spoluobčané, podzim, který byl letos opravdu příjemně teplý a krásně barevný, nás pomalu a jistě opouští. Doufáme, že jste stihli zazimovat své zahrádky a připravili se

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Úvodní slovo. Cíle obecně prospěšné společnosti Eljon

Úvodní slovo. Cíle obecně prospěšné společnosti Eljon Úvodní slovo Nechce se mi ani věřit, že příští rok (2013) uplyne už deset let od slavnostního otevření Eljonu. Bývá dobrým zvykem kulatá výročí slavit. Pokud je ovšem co slavit, z čeho se radovat. Nikdo

Více

Z FARNOSTI F A R N Í P O U Ť

Z FARNOSTI F A R N Í P O U Ť Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Číslo 3 Ročník XIV. Březen 2008 Katechumeni a misie II Je to moderní a in, když všechno má své pokračování. Ovšem většinou ty dvojky už nejsou

Více

IN FORMACE A R N Í. 26. 8. 2007 Ročník IX. číslo 34 21. NEDĚLE V MEZIDOBÍ

IN FORMACE A R N Í. 26. 8. 2007 Ročník IX. číslo 34 21. NEDĚLE V MEZIDOBÍ F IN FORMACE A R N Í 26. 8. 2007 Ročník IX. číslo 34 21. NEDĚLE V MEZIDOBÍ Zábřeh, Svébohov, Jedlí, Maletín, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice, Hoštejn,

Více

Slyš, Izraelův pastýři, skvěj se září, ty, který trůníš nad cheruby, probuď svou sílu a přijď nás zachránit. Žalm 80

Slyš, Izraelův pastýři, skvěj se září, ty, který trůníš nad cheruby, probuď svou sílu a přijď nás zachránit. Žalm 80 30. 11. 2014 Ročník XXI., číslo 48 první neděle adventní Zábřeh, Svébohov, Jedlí, Maletín, Zvole, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice, Hoštejn, Lubník Mohelnice,

Více

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K POSTNÍ DOBĚ 2013

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K POSTNÍ DOBĚ 2013 Měsíčník farnosti sv. Bartoloměje 3 2013 POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K POSTNÍ DOBĚ 2013 Víra v lásku vzbuzuje lásku My, kteří jsme uvěřili, poznali jsme lásku, jakou má Bůh k nám. (1 Jan 4, 16) Drazí

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více