MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 08.09.2011"

Transkript

1 Odbor finanční V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Možnosti zhodnocení dočasně volných finančních prostředků města Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města projednala možnosti zhodnocování volných finančních prostředků města Písek. Návrh předkládá Ing. Vojtěch Bubník, místostarosta Návrh zpracoval Ing. Roman Svoboda, vedoucí odboru

2 Důvodová zpráva: Zastupitelstvo města usnesením č. 3/11 uložilo radě města připravit ve spolupráci s finančním výborem návrhy na zhodnocení dočasně volných prostředků města. Následně se touto problematikou zabývala rada města na svém zasedání dne , kdy pod usnesením č. 130/11 vzala předložený materiál na vědomí. V první řadě se nabízí otázka, zda by nebylo výhodné volné finanční prostředky použít na splacení současných závazků města vyplývajících z úvěrových smluv. Následující tabulka zobrazuje zůstatky úvěrových účtů k , včetně jejich úročení: Úvěr Zůstatek v Kč Úroková sazba p.a. Statní fond rozvoje bydlení % ČMRZB % Komerční banka M Pribor+0,18% (1,99%) Statní fond životniho prostředí ,5% Možnost požádat o předčasné splacení je možná u všech úvěrových smluv, ČMRZB si vyhrazuje právo s takovým postupem souhlasit. U ostatních je nutné splnit určité podmínky (jako např. odeslání oznámení o předčasném splacení v určené lhůtě), aby nebyly ze strany věřitele uplatněny sankce. Je na zvážení zastupitelů, zda v současné době volnými finančními prostředky umořit stávající dluhy. Odhad peněžních toků dle současného schváleného rozpočtového výhledu je uveden v následující tabulce. Velice zjednodušeně lze tyto peněžní toky považovat za rovnoměrné, tzn. průběžně čerpané během roku A Počáteční stav peněžních prostředků k P1 Daňové příjmy - ř P2 Nedaňové příjmy - ř P3 Kapitálové příjmy - ř P4 Přijaté dotace - ř Pk Příjmy po konsolidaci - ř Pf Přijaté úvěry a komunální obligace P Konsolidované příjmy celkem V1 Běžné (neinvestiční) výdaje - ř V2 Kapitálové (investiční) výdaje - ř Vk Výdaje po konsolidaci - ř V5 - splátka jistiny dlouhodobých úvěrů - ř Vf Splátky jistin úvěrů, dluhopisů V Konsolidované výdaje celkem D Hotovost běžného roku E Hotovost na konci roku zůstatek hotovosti je vždy uveden dle výkazu (bez sdružených prostředků, depozitního účtu a infocentra) V řádku E hotovost na konci roku je uvedena částka, kterou lze považovat za volné finanční prostředky města, které by bylo možné v jednotlivých letech vázat k investování na finančním nebo kapitálovém trhu, a to za podmínky, že bude dodržen rozpočtový výhled a investiční akce, které jsou v něm obsažené. stránka 2 (celkem 33)

3 Finanční trh v současnosti nabízí širokou paletu investičních nástrojů, do kterých lze vložit volné finanční prostředky. Nelze jednoznačně říci, který z nich je pro investici nejideálnější. Vždy totiž záleží na mnoha faktorech. Mezi ty nejdůležitější patří investiční možnosti, časový horizont, po kterém by měly přinést výnos a také bezpečnost investice. Město se musí rozhodnout, zda zvolit rizikovější investici na úkor bezpečnosti, či zvolit konzervativnější tj. méně výnosnou, ale bezpečnější strategii. Stejně důležitý je již zmíněný objem investovaných prostředků a časový horizont, po které budou finanční prostředky vázány. Jako příloha je přiložen manuál pro začínající investory, který byl zveřejněn na internetových stránkách Obsahuje informace o různých možnostech investování a byl upraven o informace získané od bankovních ústavů a investičních společností, zabývajících se správou aktiv pro klienty. Dalším zdrojem byly internetové stránky, V současné době je zhodnocování volných peněžních prostředků prováděno na základě usnesení zastupitelstva města č. 233/00, a to konzervativně zejména do termínovaných vkladů a spořících účtů, kdy po provedené poptávce u bank finanční odbor - po předchozím souhlasu místostarosty odpovědného za finance a předsedy finančního výboru využívá nejvýhodnější nabídku k uložení depozit. Další možnosti investování záleží na tom, jaké riziko jsou ochotni podstoupit členové zastupitelstva při uzavření případné obhospodařovací smlouvy s investiční společností a jakou nastaví investiční strategii. Může se jednat o produkty peněžního trhu, vládní dluhopisy, korporátní dluhopisy, produkty akciového trhu, popř. i deriváty apod. Pokud vynecháme akcie a deriváty, je možné investovat např. do následujících investičních instrumentů: Investiční instrument: Časový horizont: Roční výnos p.a.: Pokladniční poukázky ČNB 9-12 měsíců 0,9-1,0% Repo operace (BCPP) 1-3 měsíce 2,9-3,1% Korporátní směnky 3-5 let 0-7,5% Státní dluhopisy ČR 3-5 let 2,3-2,99% Fondy 2-5 let 0-6,5% Pro investování do výše uvedených instrumentů považujeme za nutné využít služeb vybrané banky nebo investiční společnosti vzhledem k tomu, že město Písek není evidováno jako obchodník s cennými papíry a ani nemá analytické oddělení k monitorování vývoje ekonomiky a pohybu kurzů cenných papírů a komodit na burzách. Investiční společnost na základě schválené investiční strategie zvolí vhodné portfolio uvedených produktů s ohledem na výnos a riziko. V takovém případě se však musí počítat s odměnou pro správce ve výši 5-10% z dosaženého výnosu. Problematiku zhodnocení volných finančních prostředků projednával finanční výbor na svém zasedání dne , tento bod byl však odložen na neurčito. stránka 3 (celkem 33)

4 Přílohy: Příloha č. 1 manuál pro investory INVESTICE DO AKCIÍ Akcie jsou třídou aktiv, která disponuje významným výnosovým potenciálem a přináší zajímavé zhodnocení. S jejich nákupem a samotnou správou se však pojí možnost kolísání hodnoty investice v čase. Pro snížení rizika ztráty slouží různé akciové strategie. Akciová diverzifikace Nikdy nesázejte na jednoho koně! Je velmi nepravděpodobné, že se vám povede nalézt (byť za pomoci rad odborníků či speciálního softwaru) tu nejvýnosnější akcii. Správné rozložení portfolia neboli tzv. diverzifikace, je základem investičního úspěchu. Jestliže zařadíte do portfolia více akcií, budete méně ztrácet (nebo vůbec ne!), pokud se kurz jednoho titulu propadne. A jaká jsou další doporučení při nákupu akcií? Kupujte akcie firem z různých odvětví Kupujte velké i malé firmy Kupujte akcie s příslibem dividendy i bez něj Kupujte akcie, se kterými se obchoduje hodně i méně Pozor! Nakupujte jen tolik cenných papírů, kolik jste schopni "uhlídat". Při počtu cenných papírů okolo 10 můžete mít starosti se sledováním dat a informací. Jako optimum je doporučováno někdy 6-8 akcií, někdy Vaše portfolio by nemělo sestávat jen z akcií. Akcie jsou sice dlouhodobě velmi výnosnou investicí (viz údaje z USA, SRN či Evropy), krátkodobě ovšem jejich kurzy podléhají výkyvům. Vždy se hodí mít po ruce včas a rychle nějaké volné peněžní prostředky. Zejména je to aktuální, pokud kurzy poklesnou na mez atraktivní pro nákupy. Jako vhodný doplněk k umístění finančních prostředků do akcií považujeme krátkodobé obnovitelné termínované vklady nebo investiční fondy peněžního trhu či zaměřené převážně na dluhopisy. Vzorové portfolio: stránka 4 (celkem 33)

5 Akcie Investiční fondy Termínované vklady Spořící účty Běžný účet (resp. volné peněžní prostředky) Strategie limitování akcií Stanovením limitní ceny zamezíte, aby obchodník s cennými papíry koupil vámi zvolené akcie dráže, než chcete. V případě prodeje potom nemůže prodejní cena jedné akcie klesnout pod Vámi preferovanou hodnotu (limit). Limit nelze doporučit investorovi, který chce prodat nebo koupit akcie za každou cenu v aktuální čas. Spekulace na pokles ceny akcie Každému je asi jasné, že abychom mohli na akciích vydělávat, je třeba akcii na koupit za určitou cenu a ve vhodný okamžik ji opět prodat za cenu vyšší. Rozdíl mezi těmito cenami odpovídá našemu zisku (samozřejmě je ještě potřeba započíst zdanění a také náklady na služby našeho obchodníka s cennými papíry). Takto se tedy na akciích vydělává v době kdy trh roste. Co když ale trh klesá? I v této fázi můžeme na akciích vydělávat. Stejně jako když trh roste, čím více roste, tím více profitujeme, když trh padá, náš zisk může být tím větší, čím prudčeji trh jde trh dolů. Pro trendy a všechno kolem akciových trhů jsou zažitá obrazná pojmenování býčí nebo medvědí. Je-li tedy trh v býčím trendu, je rostoucí, zatímco v medvědím trendu trh klesá. Tyto pojmy se někdy používají častěji než obyčejné ekvivalenty vzestup a pád. Na akciových trzích tedy můžeme vydělávat jako býci i jako medvědi. Pokud realizujeme nákup akcií, otvíráme tím pozici, v případě nákupu tedy dlouhou pozici long position. Dlouhá pozice je nejběžnější obchod s akciemi. Jedná se o nákup akcie za účelem zisku, který realizujeme prodejem daného akciového titulu po vzestupu jeho kurzu. Opakem jsou shortové neboli krátké pozice (short position). Při takzvaném "shortování", nákupu na krátko, si nejprve od brokera půjčíme akcii, tu posléze prodáme, přičemž spekulujeme na pokles jejího kurzu; tedy předpokládáme, že její kurz bude klesat. Následně ji koupíme, vrátíte brokerovi a rozdíl mezi původní prodejní a nákupní cenou představuje náš zisk. Samozřejmě tu je riziko, že cena akcie poroste. V takovém případě realizují zisk investoři, kteří otevřeli dlouhou pozici a spekulovali tak na růst ceny akcie. My se jako stránka 5 (celkem 33)

6 držitelé krátké pozice musíme smířit se ztrátou, která se rovná právě zisku případných investorů v pozici long, tedy rozdílu mezi cenou, za kterou jsme zapůjčenou akcii prodali, a cenou aktuální. Princip obchodu je tedy následující: Investor na trhu nejprve prodá akcie, které si půjčí, aby si je při předvídaném poklesu levněji nakoupil zpět. Akcie pak může vrátit původnímu majiteli. Spekulace je nutné vždy pečlivě zvážit. Nikdy není zaručeno, že se kurz akcie bude vyvíjet podle vašich předpokladů, tj. že opravdu poklesne. Strategie přikupování akcií Když kurzy akcií padají... Neděste se poklesů akcií pod cenu, za kterou jste je na burze nakoupili. Nízké ceny mají v sobě jedno plus: je možné dokoupit velmi levně další kusy akcií a zvýšit tak váš podíl na akciové společnosti. To je sice pěkné, ale při hlasování na valné hromadě vám to asi moc nepomůže, jestli budete mít 10 nebo 25 kusů akcie, když jich velcí akcionáři mají tisíce! Co je ale pozitivní, to je možnost zprůměrovat cenu za jednu akcii na nižší než původní hodnotu. Průměrování má dvě základní podmínky: na dokupování musíte mít k dispozici volné peněžní prostředky. kurzy na burzách cenných papírů musí někdy vzrůst. Strategie průměrování je velmi oblíbena a často používána v případech, kdy se kurzy cenných papírů na kapitálových trzích nepohybují jen směrem vzhůru. Investor pravidelně (většinou měsíčně či čtvrtletně) nakupuje buď stále stejný objem cenných papírů, nebo za stále stejný obnos peněz. V obdobích poklesu kurzu pořídí za stejnou cenu více titulů. Jakmile kapitálové trhy rostou, nakoupí méně cenných papírů. Strategie průměrování umožní investorům vydělat, resp. neztratit tolik, jako v případě jednorázového nákupu v nevhodný čas (například krátce před vypuknutím burzovního krachu, tj. v době kdy jsou ceny cenných papírů na vrcholu a během několika dní či týdnů rapidně klesnou). Rozložení investic na pravidelné nákupy zajišťuje vyrovnání ze zpětného pohledu úspěšných (za výhodnou cenu) a neúspěšných nákupů (za velmi nevýhodné kurzy). Nákup akcií na úvěr Obchodování na úvěr (maržový obchod) představuje zvýšení rentability krátkodobých spekulativních investic. Marginový obchod znamená nákup akcií s využitím úvěru nebo půjčky. Investor tedy uhradí pouze zálohu v určité výši z objemu obchodu a zbytek částky je kryt úvěrem. Marginem (marží) se zde rozumí minimální objem vlastních finančních prostředků investora pro obchodování. Obchody s využitím margin se využívají především na transakce v řádu dnů až týdnů, tedy ke krátkodobým a spekulativním investicím. stránka 6 (celkem 33)

7 Charakteristickým rysem maržových obchodů je tzv. pákový efekt, díky němuž jakákoliv procentuální změna ceny (kurzu) akcie zvyšuje možný zisk/ztrátu na vlastní investované částce na několikanásobek. S pomocí nástrojů založených na pákovém efektu lze tedy dosáhnout mnohonásobně většího zhodnocení vlastních prostředků, než standardním investováním. Je zde ovšem adekvátně vyšší riziko. V praxi to znamená, že i při malém pohybu ceny (kurzu) akcie, řádově o jednotky procent, může investor realizovat zisk/ztrátu v desítkách procent z investovaných prostředků. Na burze cenných papírů můžete tedy vydělávat také s vypůjčenými penězi. Nejlépe se Vám tato strategie bude dařit, pokud kurzy akcií vzrostou o tolik procent, že pokryjí náklady vypůjčených peněz (tj. úrok). Pokud ovšem ceny akcií klesnou, nastane situace opačná. Nevyděláte si ani na splátky úroku, ani na platbu (umořování) samotného úvěru! Splácet budete v tomto případě muset ze svých rezerv. V krajnosti budete nuceni prodávat nakoupené akcie, mnohdy za velmi nevýhodný kurz. Takto spekulovat lze na pražské burze víceméně jen s nejkvalitnějšími tituly, které se obchodují v rámci segmentu SPAD. Akcie či fondy? Otázkou také zůstává, v kterém případě je výhodnější koupit jednotlivé akcie a kdy naopak dát přednost investičnímu fondu? Je dokázáno, že pro docílení optimální diverzifikace (rozložení) portfolia je nutné koupit 8-10 titulů, tedy akcií společností z odlišných odvětví. Tyto nákupy se zejména při drobném investování velmi prodražují. Obchodníkovi s cennými papíry musíte zaplatit provizi z realizovaného obchodu (zpravidla 1 % investované částky, resp. minimální poplatek). Právě minimální poplatky činí investici v malém velmi nevýhodnou. I když investiční fondy také uvalují různé typy poplatků, jsou pro drobného investora výhodnější. Ziskem podílu na majetku fondu máte ve svém portfoliu mnohem více akcií, do kterých investovali na základě zkušeností a znalostí manažeři fondů. Nezůstává vůbec pouze u 8-10 titulů. Pokud nevíte, zda budete někdy v brzké době investované prostředky potřebovat, zvolte investiční fond. Jestliže byste prodávali naráz akcie, mohli byste zrovna u těch několika málo titulů ve vašem portfoliu velmi prodělat. Prodej v nevýhodnou dobu se u akcií obzvlášť nevyplácí. Fond díky širokému portfoliu vyrovnává ztráty z poklesu kurzů jedné skupiny akcií zisky plynoucí z růstu kurzů jiné skupiny akcií. V případě, že chcete vlastnit skutečný podíl na akciové společnosti, pak vám to investiční fond neumožní. Práva akcionáře nabýváte jen vlastnictvím akcií. Jen tak se můžete účastnit valných hromad a hlasování a rozhodování o chodu společnosti. Kdy tedy upřednostnit akcie? stránka 7 (celkem 33)

8 Nákup konkrétního titul Chcete být vlastníkem společnosti Účastnit se valných hromad Dlouhodobější investice Kdy upřednostnit akciový fond? Krátkodobější investice Větší portfolio Drobná investice Menší riziko Úspora na poplatcích stránka 8 (celkem 33)

9 PODÍLOVÉ FONDY Pokud se rozhodnete investovat a netroufnete si na vlastní pěst, můžete tak učinit kolektivně prostřednictvím otevřených podílových fondů. V současnosti existuje několik základních kategorií fondů, které se vzájemně liší investičními cíly, rozložením rizika a časovým horizontem, po kterém by měly přinést výnos. V kolektivním investování jde o sdružování peněžních prostředků ve fondu a jejich následné investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku. Jde o majetek, který náleží podílníkům a to v poměru podle vlastněných podílových listů. Podílový fond není právnickou osobou a je vytvářen investiční společností, která obhospodařuje majetek v podílovém fondu svým jménem a na účet podílníků. Princip velkého hrnce Vkladem svých peněz do společného hrnce (fondu) se stáváte investorem. Společně s dalšími investory vytváříte fond. Majetek v tomto fondu je spravován profesionálními manažery. Tito lidé se nezabývají ničím jiným než vyhledáváním nejvýhodnějších investičních příležitostí pro "svůj" fond. Manažeři provádí za vás náročný výběr jednotlivých cenných papírů, které byste rádi měli ve svém vlastnictví. V závislosti na jejich zkušenostech a s ohledem na situaci na kapitálových trzích roste nebo padá hodnota vašeho majetku ve fondu. Investice do investičního fondu není bez rizika. Zásady kolektivního investování 1. Získejte dostatek informací Tyto informace nikdy nebudou natolik dostatečné, abyste se mohli rozhodnout pro to, který fond pro svou investici zvolit. Vyžádejte si zejména informační materiály a statut fondu. Chtějte údaje o dosahovaných výsledcích. Ptejte se na podmínky investování a možná rizika. 2. Uzavřete smlouvu Podílové listy nakoupíte na základě smlouvy o prodeji podílových listů, kterou uzavřete na prodejních místech investičních fondů nebo se svým investičním poradcem. 3. Složte peníze na účet Po podepsání smlouvy vložte na pokladně v bance nebo zašlete na běžný účet vybraného fondu peněžní prostředky. 4. Staňte se podílníkem Jakmile obdržíte podílové listy na váš účet či v listinné podobě poštou, to je ten okamžik, kdy se stáváte členem velké komunity investorů v podílovém fondu. stránka 9 (celkem 33)

10 5. Investujte kdykoliv znovu Jako podílník investičního fondu máte možnost v jakékoli době nakoupit další podílové listy. 6. Sledujte vývoj investice Základním ukazatelem při hodnocení výkonnosti otevřených podílových fondů je čisté obchodní jmění (kurs, NAV). Pod NAV si představte hodnotu investičního majetku připadající na jeden podílový list. Pokud je například 1. ledna hodnota NAV 1000 Kč a 31. prosince 1075 Kč, pak investiční fond za jeden rok zhodnotil vložené prostředky o 7,5 %. Tento výnos ovšem není vám jako držiteli podílových listů vyplacen. Zisku dosáhnete až v době, kdy se rozhodnete své podíly ve fondu prodat. Skutečná hodnota výnosu je dána nákupní a prodejní cenou a poplatky investičního fondu. 7. Přejděte z jednoho fondu do druhého Přechod z jednoho podílového fondu do druhého není v rámci jedné investiční společnosti ničím neobvyklým. Naopak, jedná se o poměrně zajímavý marketingový tah, kdy za přechod není účtován žádný konverzní poplatek. Přechod do jiného fondu je vlastně spojen ze dvou úkonů. Jednak musí být odkoupeny podílových listů původního fondu a posléze nakoupeny podílové listy nového fondu. 8. Bez problémů prodávejte Investiční společnost je vždy povinna vaše podílové listy odkoupit. Neexistuje výmluva, že se nenašel žádný zájemce o koupi, tak jak je to obvyklé na burzách cenných papírů. Odkoupení lze učinit pouze na základě žádosti o odkoupení cenných papírů. Investiční společnost vám uhradí finanční částku odpovídající množství prodávaných podílových listů vynásobených aktuálním kurzem co nejdříve. Než začnete kolektivně investovat... "Ten správný fond" vybírejte vždy podle jeho dlouhodobých výsledků. Nenechte se unést nadprůměrným zhodnocením dosaženým v průběhu posledních týdnů. Výnosy minulé totiž nejsou zárukou výnosů budoucích. Akciové, případně smíšené fondy jsou spojeny vzhledem k jejich investičnímu zaměření (zejména akcie) s vyšší mírou rizika. Riskování v podobě investice do těchto fondů vám přinese dlouhodoběji i hodnotnější výnos. Vyšší zisky vyžadují delší dobu investování. Do akciových a smíšených fondů se vyplatí vložit prostředky alespoň na 3-5 let. Investorům, kteří nesledují dění na kapitálových či devizových trzích, je doporučována investice do globálních smíšených fondů upřednostňujících cenné papíry různých emitentů z různých zemí a denominovaných v různých měnách. Méně riskující investoři by měli větší část svých prostředků vložit do dluhopisových fondů, případně do fondů peněžního trhu. stránka 10 (celkem 33)

11 Informujte se o výši poplatků fondu. Nenechte se odbýt jenom vstupními poplatky. Fondy s nulovým poplatkem uvalovaným na počáteční investici totiž mohou mít vysoký poplatek za správu vaší investice. Poplatky fondů Při investování do fondů počítejte s poplatky, které si investiční fondy účtují. Jaké to jsou? Vstupní poplatek Správní poplatek Výstupní poplatek Investiční fondy mohou nabízet investorům zajímavé výnosy. Hodnota vašeho výnosu bude vždy dána rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou a poplatky investičního fondu. Nejvíce peněz zaplatíte za vstupní poplatek, který inkasuje správce fondu (investiční společnost) při nákupu podílových listů. Jeho výše může činit činí u akciových a derivátových fondů až 6 %, dluhopisových fondů do 4 %. Při investici do fondů peněžního trhu počítejte s poplatkem do 1 %. Jsou ovšem i takové fondy, které nevybírají žádné poplatky. Většinou ani v těchto případech investor neušetří. Investiční společnost totiž po něm požaduje úhradu jiných typů poplatků. Poplatek se vypočítává z investované částky. Za správu fondu si účtují investiční fondy další částku (zpravidla od 0,5 do 2 %). Poplatek je většinou strháván při každém ohodnocení čistého obchodního jmění fondu. Tím se denně, případně jedenkrát týdně snižuje výnos podílníka. Investor tento odpočet nevidí, protože platba správního poplatku se sráží přímo z vypočítaného čistého obchodního jmění na podílový list. Nákladovou položku pro investora tvoří poplatky společnosti, která vede investiční účet. Tento účet může být veden přímo u společnosti, která obhospodařuje podílové fondy. To je výhodné, protože v mnoha případech jsou tyto účty zdarma. Část investičních účtů je ale vedena u bankovních domů, které si za své služby účtují různé sazby. Poplatek může dosáhnout až 1 %. Konečně v úvahu přichází i výstupní poplatek. Ten na vás může čekat, pokud se rozhodnete z investičního fondu vystoupit. Přestože si drtivá většina fondů tento poplatek již neúčtuje, můžete se s ním setkat. Prodej podílových listů A kdy je dobré podílový list prodat? Potřebujete rychle peněžní prostředky stránka 11 (celkem 33)

12 Zhodnocení fondu je pod úrovní srovnatelných investičních fondů Investiční fond změnil svou investiční strategii Úspěšný správce majetku opouští fond Rozhodnutí o prodeji podílů v investičních fondech není vždy jednoduchou záležitostí. Ukončení investice v době, kdy jsou kurzy na úplném dně, by pro vás zřejmě znamenalo realizaci zbytečných ztrát. Pokud jste pevně přesvědčeni prodávat, pak vězte, že investiční fond vám vyplatí investované prostředky během několika málo dní. Jestliže potřebujete nutně své peníze zpět, pak je dostanete ve výši odpovídající aktuálnímu kurzu jednoho podílového listu případně snížené o výstupní poplatek. K ukončení investice do fondu vás může přimět nejen vaše potřeba, ale i situace uvnitř investičního fondu. Při jakémkoli srovnávání výnosů vycházejte z dlouhodobých statistik. Nenechte se například zlákat krátkodobými výnosy některých fondů. Ty totiž mohly být způsobeny účetními mechanismy či velmi výhodným, ale náhodným a jednorázovým prodejem části portfolia fondu. Stejně tak nemusíte vzít zavděk převodem fondu pod jinou investiční společnost. Třeba proběhne fúze dvou investičních společností. Nemáte-li k novému správci fondu důvěru, raději investujte jinak a jinde. Výhody investic do fondů Dostupnost a jednoduchost Investice na míru Dostatek informací Přístup na domácí i zahraniční finanční trhy Diverzifikace rizika Vysoká likvidita - vždy nakoupíte i prodáte Profesionalita Na českém trhu působí různé fondy, které se od sebe navzájem odlišují investičním zaměřením, rizikem a investičním horizontem. Každý si může vybrat takový fond, který nejlépe odpovídá jeho cílům. S různými fondy můžete na po každé jinou dobu investovat různě vysokou částku, ať už pravidelně či jednorázově. stránka 12 (celkem 33)

13 Nevýhody fondů Vklady nejsou pojištěny Investice je podstatně ovlivněna dobou, kdy je realizována Investice je dlouhodobou záležitostí Najít správný fond je velmi složité Ztráta investiční volnosti Poplatky mohou způsobit ztráty stejně jako pohyb devizových kurzů u zahraničních fondů Když neinvestujete své prostředky do investičních fondů pravidelně, může se vám lehce stát, že nakoupíte podíly v investičním fondu ve velmi nevhodnou dobu. To může být například v situaci, kdy kapitálový trh dosáhne svého maxima a začíná korigovat směrem dolů. Minimální doba spoření v investičních fondech není nikde stanovena. Vzhledem k častým výchylkám kurzů na kapitálových trzích není investice do fondů vhodná pro krátkodobé spoření. Docílit výnosu není s investičním fondem jen tak jednoduché. Především vstupní poplatky a platby za správu spoření ve fondech podstatně zdražují. Investoři do zahraničních fondů, které nejsou vedeny v českých korunách, ale třeba v euro nebo dolarech, by si měli sledovat bedlivě vývoj devizových kurzů. Znehodnocení zahraniční měny vzhledem k české koruně může způsobit v konečném účtování další ztráty. stránka 13 (celkem 33)

14 DLUHOPISY Dluhopisy (obligace, bondy) jsou oblíbeným investičním nástrojem především pro své výnosy v podobě pravidelných úroků. Na rozdíl od akcií nebývá pro investora hlavním cílem a měřítkem výnos z pohybu kurzu dluhopisu, ale výše pravidelných úroků, k jejichž platbě se přímo v textu dluhopisu jeho vydavatel zavázal. Úroky jsou vypláceny až do konce platnosti dluhopisu. V tom okamžiku investor obdrží zpět i prostředky, které za dluhopis při jeho koupi zaplatil (tzv. cenu, chcete-li nominální hodnotu dluhopisu). Vydavatel se prostřednictvím dluhopisů obrací na kapitálovém trhu na investory, kteří jsou ochotni vložit do jeho cenných papírů své peněžní prostředky. Dluhopis je půjčkou, kterou poskytuje jeho nový majitel vydavateli. Dluhopisy nakupují nejčastěji tzv. institucionální investoři (banky, investiční společnosti, pojišťovny, penzijní fondy apod.). Členění dluhopisů podle emitenta 1. Státní dluhopisy Jedná se o cenné papíry emitované vládou (například k pokrytí schodku státního rozpočtu, k financování nákladných investičních projektů, k vybudování silnic a jiné infrastruktury). Dluhopisy jsou mezi investory velmi oblíbené pro velkou jistotu návratnosti investovaných prostředků a pro nižší nominální hodnoty. Atraktivitu státních dluhopisů nesnižuje poměrně nízké zhodnocení. Za velkou jistotu a návratnost vloženého kapitálu je investor ochoten o nějaké procento z výnosu slevit. 2. Pokladniční poukázky Jistotu návratnosti skýtají také pokladniční poukázky centrální banky. Jejich doba splatnosti je zpravidla kratší než u státních dluhopisů. Jejich nominální hodnota není vždy tak nízká, což zhoršuje přístupnost poukázek pro široké masy. Pokladniční poukázky nejsou obchodovány na burze cenných papírů. 3. Komunální dluhopisy Tento typ dluhopisů vydávají obce nebo banka, která z výtěžku dluhopisů poskytuje obci úvěr. 4. Podnikové dluhopisy S podnikovými dluhopisy je spjato vyšší riziko jejich nesplacení, a tak, aby byly pro investory dostatečně atraktivní, nesou vyšší úrok, než státní a komunální tituly. Vzhledem k vysokým nákladům emise dluhopisů si ji mohou dovolit zpravidla jen velké a známé firmy. 5. Bankovní dluhopisy Zvláštní skupinou (možná podskupinou podnikových dluhopisů) jsou cenné papíry vydávané bankami. Ty si mohou prodej dluhopisů (emisi) zprostředkovávat i samy. Dluhopisy lze nakupovat prostřednictvím pobočkové sítě banky. stránka 14 (celkem 33)

15 Cena a výnos dluhopisu Cena dluhopisu se odvozuje z hodnoty budoucích hotovostních toků, které obdrží jeho majitel (tj. úroky a splacenou nominální hodnotu dluhopisu). Vliv na cenu mají i úrokové sazby na peněžním trhu (PRIBOR, sazby národní banky), resp. zhodnocení alternativních investic (například termínovaných vkladů). Dluhopisy jsou oblíbeným investičním nástrojem především pro své výnosy v podobě pravidelných úroků. Úrok se počítá z ceny (nominální hodnoty) dluhopisu. Platby úroků, jakožto nominální hodnoty dluhopisu jsou zajištěny různým způsobem. V úvahu přicházejí nemovitosti, zařízení firmy, cenné papíry, ručení třetí osoby nebo státu. Do oběhu jsou vydávány i nezajištěné obligace (tzv. junk-bondy). Formy úroku 1. Pevný úrok - úrok zůstane po celou platnost dluhopisu stabilní. Takové zhodnocení nabízí převážná většina dluhopisů. Nevýhoda tohoto typu úročení se projevuje především v době, kdy rostou úrokové sazby. Investor by mohl v případě alternativního uložení peněz docílit vyššího zhodnocení. 2. Úrok závisející na ziscích vydavatele - tento výnos z dluhopisu nenápadně připomíná dividendu vyplácenou majitelům akcií. Rozdíl spočívá v tom, že majitel dluhopisu se na rozdíl od akcionáře nestává spoluvlastníkem společnosti. 3. Úrok zvyšující se s rostoucí inflací - tento typ zhodnocení obligace přichází vhod v době, kdy ceny rostou. Vydavatel dluhopisu se zaváže vyplácet úroky v závislosti na růstu či poklesu cen v ekonomice. 4. Pohyblivý úrok - tento úrok se bude odvíjet od úrokových sazeb na kapitálových trzích. V našich podmínkách by takovou sazbou mohl být například PRIBOR nebo úrokové sazby České národní banky. Dluhopis s pohyblivým úročením se nejvíce podobá klasickému bankovnímu úvěru. Sazby úvěrů jsou také ve velké míře navázány na úrokové sazby centrální banky, resp. kapitálových trhů. 5. Rozdíl mezi nominální hodnotou dluhopisu a emisním kurzem - dluhopis nemusí být prodáván za jeho nominální hodnotu, nýbrž za cenu nižší. Rozdíl je výnosem investora. Dluhopisy, které nenesou žádný úrok, se nazývají zero-bondy (neboli nulové dluhopisy). Na výnos dluhopisu má vliv především: 1. Cena obligace - když cena na burze roste, klesá zároveň výnos dluhopisu do doby splatnosti. Když cena dluhopisu na burze klesá, výnos do doby splatnosti roste. Úrokové sazby a ceny dluhopisů se pohybují v opačném směru. stránka 15 (celkem 33)

16 2. Doba splatnosti - čím delší je doba splatnosti dluhopisu, tím větší je změna ceny (kurzu) dluhopisu při zvýšení či snížení úrokových měr. 3. Úroková sazba - zisk majitele dluhopisu bude při poklesu úrokové sazby vyšší než ztráta při stejném růstu úrokové sazby. S rostoucí dobou splatnosti roste výše ztráty majitele dluhopisu při klesající úrokové sazbě dluhopisu. S rostoucí dobou splatnosti roste výše zisku majitele dluhopisu při rostoucí úrokové sazbě dluhopisu. Zajímavé dluhopisy Nulové dluhopisy (zero-bondy) Jedná se o cenné papíry, které nezakládají nárok na úrok. Výnos jejich majitele spočívá v rozdílu mezi nominální hodnotou uvedenou na dluhopisu a cenou, za kterou investor dluhopis v době emise skutečně nakoupil. Výhody zero-bondů lze hledat zejména v daňové oblasti. Zatímco pravidelný úrok ostatních dluhopisů podléhá každoročnímu zdanění, zisky z nulových dluhopisů se daní až na konci doby splatnosti. Prémiové dluhopisy Tyto zřídka vydávané dluhopisy jsou určeny především pro investory, kteří rádi riskují. Výnos z prémiových dluhopisů je částečně ponechán na náhodě. O vyšším výnosu některých majitelů dluhopisu rozhodne v den splatnosti úroku los. Odběrní dluhopisy Majitel odběrního dluhopisu si jeho vlastnictvím zajišťuje právo na odběr akcií emitenta (případně jiných dluhopisů nebo jiných cenných papírů). Dluhopisy při odběru akcie nezanikají, a tak úroky z nich dále plynou jejich majiteli dále. Při odběru akcií je klíčový tzv. odběrní poměr, tzn. kolik akcií za jeden dluhopis dostanete. Výměna nemusí být s ohledem na aktuální kurz na burze atraktivní! Velmi důležité je u odběrních dluhopisů sledovat, kdy bude možnost akcie odebrat. Vyskytují se však i výměnné dluhopisy. Po výměně dluhopisů za akcie již dále úvěrový vztah nepokračuje. Majitel svůj dluhopis odevzdává a zůstávají mu pouze akcie. Ceny odběrních i výměnných dluhopisů jsou úžeji provázány s vývojem kurzu akcií, za které se dluhopis mění. Cizoměnové dluhopisy Jedná se o dluhopisy, které nejsou vydávány v korunách, ale v zahraniční měně. Majitel takových cenných papírů riskuje ztráty způsobené znehodnocením zahraniční měny vůči české koruně. Kdo investuje raději s menší mírou rizika, měl by se vkladu svých peněz do cizoměnových dluhopisů raději vyhnout. Junk - bondy stránka 16 (celkem 33)

17 Jde o cenné papíry vydávané podniky v tíživé hospodářské situaci, které již nemají téměř velkou naději na vypůjčení prostředků od investorů ani od bank prostřednictvím akcií nebo úvěru. Do této skupiny dluhopisů řadíme také tituly emitované státy se špatnou bonitou (ratingem). Aby byl o junk - bondy zájem, láká emitent investory vysokým zhodnocením, případně prodejem dluhopisu za cenu hluboko pod nominální hodnotou (tzv. emise "pod pari"). Strategie obchodování s dluhopisy Reinvestiční strategie Majitel dluhopisu obdrží pravidelný úrok, který může opět vložit (čili reinvestovat) do výnosných aktiv (termínované vklady, akcie, investiční fondy, apod.). Tímto procesem zvyšuje svůj výnos o úroky z úroků. Takový výnos je vzhledem k pohybům úrokových sazeb a pohybu kurzů akcií velmi složité jakkoli prognózovat. Imunizační strategie Tato strategie spočívá ve vytvoření takového portfolia dluhopisů (alespoň dva), které je netečné (čili imunní) vůči změnám úrokových sazeb na finančních trzích. Imunizace umožňuje dosáhnout takového výnosu, jaký chceme dosáhnout. Investované prostředky můžete použít na úhradu dopředu známých plateb. Princip strategie je založen na průměrné splatnosti dluhopisu (tzv. duraci). Konzervativní (dlouhodobá) strategie Investora zajímá v rámci této strategie jednoznačně pouze výnos z úroku a závazek emitenta splatit do dluhopisu vložený kapitál. Pohybu kurzů na burze nepřikládá valný význam a ani neočekává, že by na výkyvech cen mohl nějak zbohatnout. Dlouhodobý investor poměřuje riziko a výnos dluhopisu. Přednost dává zpravidla státním a komunálním dluhopisům, případně titulům známých, velkých a ziskových firem. Riskantní (krátkodobá) strategie Investor v tomto případě vyhledává na burzách takové dluhopisy, které slibují maximální výnos. Neodrazuje ho skutečnost, že takové dluhopisy jsou spojeny s možným rizikem nesplacení. Velkou pozornost přikládá také pohybům kurzů (zejména těm směrem vzhůru). Jakmile kurz dluhopisu vzrostl natolik, že výnos vydá více než jen na úhradu poplatků obchodníkům s cennými papíry, rozhoduje se krátkodobý investor prodat své dluhopisy a nakoupit jiné s nízkými (ke koupi vybízejícími) kurzy. Riskantní strategie stojí nejen finanční stránka 17 (celkem 33)

18 prostředky vzhledem k poplatkům, ale také hodně času na sledování vývoje na trzích. Pro její realizaci je nutná i velká míra zkušeností a znalostí. Doporučení před samotnou investicí do dluhopisů: Prostudujte nejen obsah samotného dluhopisu, ale také prospekt emitenta. Tento dokument obsahuje důležité informace o dluhopisu i o vydavateli (výše půjčky, splatnost dluhopisu, úrok, zajištění, období prodeje dluhopisu). Sledujte dále rating dluhopisů vydávaný specializovanými společnostmi (například Standard & Poor s, Moody s), které hodnotí dluhopisy zejména z hlediska pravděpodobnosti včasného plateb úroků, z hlediska ochrany majitele dluhopisu v případě bankrotu vydavatele. Specializované společnosti (ratingové agentury) řadí dluhopisy do různých kategorií. Kvalitní dluhopisy získávají hodnocení se třemi A (AAA). Dluhopisy s ratingem B jsou riskantnější investicí. Schopnost splácení úroků zde může být ohrožena. Písmeno C, resp. D označuje nejnižší kategorie dluhopisů. U nich je možné opoždění ve splácení úroků či samotné nominální hodnoty. Čím nižší rating dluhopis obdrží, tím vyšší by mělo být jeho zhodnocení. Za vyšší riziko očekávají investoři vyšší výnos. Nejlepší je rating státních dluhopisů, který vždy převýší hodnocení cenných papírů vydávaných bankami či podniky. Na druhou stranu jsou naposledy jmenované dluhopisy lépe úročeny. Čím kratší jsou intervaly mezi výplatou úroků, tím dříve má majitel dluhopisu možnost inkasované úroky reinvestovat (znovu někam uložit a nechat úročit). Investoři, kteří počítají spíše se zvyšováním úroků, kupují dluhopisy s krátkou dobou platnosti. Investoři očekávající pokles úrokových sazeb nakupují dluhopisy s co možná nejdelší splatností. Majitel dluhopisu má po jeho zakoupení následující práva: na splacení do dluhopisu investovaného kapitálu na výnos z držení dluhopisu (úrok) na případnou výměnu za jiný dluhopis, akcii či jiný cenný papír na případný úpis nových akcií vydavatele dluhopisu stránka 18 (celkem 33)

19 KOMODITY A DERIVÁTY Termínové a promptní obchody Na finančních trzích rozlišujeme dva druhy obchodů podle toho, jak se liší chvíle uzavření obchodu od okamžiku, kdy je obchod skutečně fyzicky vypořádán. Zatímco promptní ochody jsou charakteristické tím, že kupující i prodávající mají zájem příslušný obchod nejen uzavřít, ale též jej skoro hned i fyzicky vypořádat, u termínových obchodů je tomu jinak. Existuje zde delší, mnohdy i mnohaměsíční, časová prodleva mezi okamžikem uzavření obchodu a dohodnutým termínem vypořádání. Právě existence této časové prodlevy s sebou přináší možnost s takovými obchodními kontrakty ještě následně různými způsoby manipulovat. Často se tak samy obchodovatelné kontrakty stávají předmětem dalšího obchodování. Termínové kontrakty se obecně nazývají deriváty, neboť jsou odvozeny (derivovány) od různých podkladových aktiv. Podkladových aktiv existuje celá řada, můžou být např. akcie, cizí měny, obligace, úrokové sazby, burzovní indexy a nebo komodity. Deriváty Za deriváty se označují obchody, jejichž hodnota se odvozuje (derivuje) od kurzu určitého aktiva, např. akcie, akciového indexu, měny, komodity apod. Derivátů je velké množství, ale při obchodování se setkáte nejčastěji s futures kontrakty, opcemi a forwardy. Obchody s deriváty se často označují jako termínové obchody, v USA se pro burzovní deriváty (futures a opce) používá pojem komodity. Futures Futures kontrakt lze jednoduše charakterizovat jako dohodu dvou stran o nákupu/prodeji standardizovaného množství komodity v předem specifikované kvalitě za danou cenu k danému budoucímu datu. Futures kontrakty je možné obchodovat výhradně na organizovaných trzích, burzách. Jde o tzv. pevný obchod, kdy k danému termínu má jedna strana povinnost koupit a druhá strana má povinnost prodat. Forward Princip forwardu je shodný s futures kontraktem. Rozdíl spočívá v tom, že futures kontrakty jsou obchodované vždy na burze, zatímco forward až na výjimky mimo burzu. Z toho vyplývají další rozdíly: futures kontrakt je standardizovaný co se týče objemu kontraktu, druhu komodity, splatnosti a na trhu se určuje pouze cena, zatímco forward je individuální a podmínky závisejí na dohodě dvou stran. Při vypořádání futures kontraktu vstupuje mezi obě stránka 19 (celkem 33)

20 strany kontraktu clearingové centrum, které garantuje vypořádání. To je hlavní výhoda futures kontraktů. Swapy Swapy patří stejně jako termínové kontrakty typu futures a forvard mezi pevné (neodvolatelné) termínové kontrakty. Swap představuje termínovou smlouvu, kterou se dva ekonomické subjekty mezi sebou zavazují vyměnit si vzájemně buď dohodnutá předmětná aktiva, nebo finanční toky za předem pevně stanovených podmínek. Vzhledem k tomu, že se jedná o nestandardizované smlouvy, obchoduje se se swapy pouze smluvně prostřednictvím OTC - trhu nebo přímo mezi účastníky obchodu. Opce Kontrakt, který dává kupujícímu opce právo, nikoli však povinnost, koupit či prodat komoditu, aktivum nebo futures kontrakt za předem stanovenou cenu během sjednané doby. Opce se označuje za tzv. podmíněný obchod, protože kupující opce může, ale nemusí v budoucnu koupit nebo prodat. Pokud kupující využije své právo, prodávající (vypisovatel) opce musí vždy dostát svým závazkům. Jaká je nabídka? Z vašeho jediného účtu máte možnost prostřednictvím derivátů obchodovat širokou škálu instrumentů. Jmenujme alespoň ty základní: Komodity Jde o všeobecné, přemístitelné produkty, které se prodávají a nakupují pod přesnými pravidly, jejichž součástí jsou popisy, množství a časy dovozu. Jde např. o unce zlata a jiné drahé či průmyslové kovy, hektolitry pomerančové šťávy, tuny kávy, barely ropy, obiloviny, olejniny, energii a mnoho dalších. Akcie Především futures a opce na akcie a Contracts for Diferences (CFD s). Akciové indexy Mezi nejznámější patří americké indexy Dow Jones, S&P 500, NASDAQ, německý DAX, britský FTSE100, japonský NIKKEI a mnoho dalších. Měny Především futures a opce na měny, FOREX, hlavní křížové kurzy, atd. Dluhopisy Futures a opce zejména na evropské, americké a další dluhopisy. stránka 20 (celkem 33)

21 Úrokové sazby Kontrakty na krátkodobé úrokové sazby na dolar, euro, libru, jen a další Jak investovat do komodit? Jestliže nebereme v úvahu promptní obchody (přímé nákupy), které jsou nevhodné pro běžného investora, existují dvě možnosti, jak do komodit investovat. Prvním způsobem jsou investice do komoditních indexů prostřednictvím produktů vydávaných velkými bankami. Druhou možností je investovat do futures kontraktů s předem sjednanou termínovou cenou, obchodovaných na organizovaných trzích nebo burzách. Chceme-li investovat formou futures kontraktu na určitou komoditu, skládáme pouze zálohu (tzv. margin), která představuje zlomek celkové hodnoty kontraktu. Futures jsou typickým marginovým produktem. V skutečnosti toto množství komodity tedy nekupujeme (popř. ani neprodáváme), ale pouze jej kontrolujeme, proto není nutné platit celou cenu, ale pouze zmíněný margin. Pákový efekt obchodování s komoditami Velikost marginu se obvykle pohybuje v řádu několika procent (5 30 %) z nominální ceny kontraktu. Obecně záleží na typu podkladového aktiva a také na volatilitě. Požadavky na margin si určují burzy a mohou jeho výši v závislosti na různých tržních faktorech měnit. Díky marginu můžeme kontrolovat kontrakt za zlomek jeho ceny, inkasujeme ovšem celý rozdíl z případného cenového posunu. Tato výhoda je označována jako pákový efekt. Tím, že s minimální investicí můžeme kontrolovat několikanásobně větší hodnotu komoditního kontraktu, máme možnost realizace vysokých zisků, ale i ztrát. Míra zisku/ztráty je odvislá od síly aplikované páky, tedy jakou zálohu (margin) jsme museli složit. Je logické, že čím méně vlastního kapitálu musíme složit za kontrakt o určité nominální hodnotě, tím větší bude působení páky. Spekulace na růst ceny komodit Jestliže očekáváte vzestup ceny v některé komoditě, můžete nakoupit futures kontrakt. Jestliže správně odhadnete směr a načasování obchodu a pak za určitou dobu kontrakt prodáte za vyšší cenu, dosáhnete zisku. Zhodnotit tak finanční prostředky můžete za pár minut či několik měsíců. stránka 21 (celkem 33)

22 Když cena komodit klesá... Představit si, jak funguje spekulace na vzestup, je snadné. Poněkud složitější je to u spekulace na pokles. Přitom je to rovněž jednoduché. V první fázi jednoduše futures prodáte. Musíte si totiž uvědomit, že futures je závazek do budoucnosti, a proto při prodeji nemusíte komoditu vlastnit. V druhé fázi se pozice uzavře nákupem. Pokud výše prodáte, než později nakoupíte, dosáhnete zisku stejně jako při spekulaci na vzestup, pouze prodeji předchází nákup. stránka 22 (celkem 33)

23 CERTIFIKÁTY Investiční certifikát Certifikáty jsou vhodné nejen pro doplnění a lepší diverzifikaci investičního portfolia, ale mohou se stát základním investičním instrumentem pro dlouhodobě úspěšné investiční strategie. Většina druhů certifikátů je totiž méně riziková než jednotlivé akcie, nesrovnatelně levnější a transparentnější než investiční fondy. Aktivně obchodujícím investorům nabízejí certifikáty možnost využívat krátkodobých a střednědobých pohybů a trendů na burzovních trzích. Výhody těchto investičních instrumentů tedy jsou: Jednoduchost - nákupem pouze jediného cenného papíru se může investor podílet na hodnotovém vývoji akciových indexů, komplexně přenést do svého portfolia profesionální investiční strategie nebo spekulovat na vývoj nadějných oborů. Transparentnost - na rozdíl od fondů zná investor u certifikátů kromě nákupní ceny vždy i jednotlivé akcie a jejich váhové zastoupení. Informaci o aktuální hodnotě příslušného certifikátu získá investor velmi lehce a zjištěná hodnota se dá vždy překontrolovat. Likvidita - certifikáty jsou vždy obchodovatelné buď na burze, nebo v mimoburzovním obchodování přímo s emitentem. Emisní banky se zavazují průběžně stanovovat nákupní a prodejní kurzy. Univerzálnost - nezáleží na vašem postoji k riziku, tj. jste-li konzervativní nebo spíše spekulativně orientovaný investor, svůj certifikát si může najít každý. Přizpůsobivost - certifikáty jsou zpravidla nabízeny v cenách, které většinou nepřekračují hranici 100 EUR. Jsou tedy vhodné i pro drobné investory disponující menším finančním obnosem. Příznivé náklady - žádné vstupní poplatky v řádu několika procent, žádné vysoké manažerské poplatky. Na rozdíl od investičních fondů jsou certifikáty zpravidla nabízeny za cenu, která se téměř přesně shoduje se svoji vnitřní hodnotou. stránka 23 (celkem 33)

24 Rizika certifikátů Měnové riziko Každý certifikát emitovaný v cizí měně podléhá riziku směnných kurzů. Pro investora to znamená nebezpečí (nebo šance) podle toho jak se směnný kurz dané měny vyvíjí k měně domácí (při splatnosti vymění investor cizí měnu za domácí - např. EUR za koruny). Toto riziko podstupuje každý investor, který nakupuje zahraniční cenné papíry (např. akcie, nebo dluhopisy). Riziko bonity Spolehlivost emitenta certifikátů je možno rozpoznat podle ratingu. Rating udělují renomované agentury jako např. MOODY S a STANDARD & POOR S. Snížení ratingu může znamenat např. snížení likvidity obchodování daného certifikátu. Většina investorů totiž vidí ve snížení ratingu riziko, že by emitent nemusel dostát svým závazkům. Dávají proto přednost méně rizikovějším emitentům. Emitenti certifikátů jsou ve většině případů renomované zahraniční banky, které mají rating lepší než např. Česká republika. Riziko spreadu Investor, který vlastní certifikáty je může kdykoliv koupit nebo prodat. Pro potřebu nákupu a prodeje kótuje emitent nákupní a prodejní ceny (ask a bid-quotation). Investor by neměl opomenout rozdíl (spread) mezi nákupní a prodejní cenou certifikátů. Spread je závislý na volatilitě podkladového aktiva (indexu). Daňové riziko Výnos plynoucí z vlastnictví certifikátu se musí zdanit, pokud bude daný papír prodán ve spekulační době, např. 6 měsíců. Pokud bude certifikát prodán po spekulační době, zisky z něj dosažené nepodléhají dani. Investor může proto dopředu kalkulovat. Rozhoduje se o dlouhodobosti investice do certifikátu. Absolutní jistota ovšem neexistuje. Může nastat změna daňových zákonů, nebo prodloužení délky spekulační doby. Tyto změny mohou také platit zpětně. Právní riziko Právní riziko je velmi těžko odhadnutelné. Riziko pro investora nastane, jestliže emitent v prodejním prospektu uvede, že certifikát podléhá cizímu právu. To platí pro všechny investory, kteří nakupují zahraniční finanční aktiva. Př.:Český investor koupí certifikát, který je emitován např. v Německu, musí počítat s tím, že certifikát podléhá německému právu pro cenné papíry. stránka 24 (celkem 33)

25 Riziko emitenta Neschopnost emitenta dostát svým závazkům (při splatnosti certifikátu). Toto riziko úzce souvisí s bonitním rizikem. Možnost nákupu a náklady certifikátů Investor, který koupí certifikáty, nemusí je držet až do doby splatnosti. Certifikáty jsou stejně jako akcie a dluhopisy obchodovatelné na burzách. Když investor bude chtít, může po emisi ihned certifikáty prodat nebo další přikoupit. K tomu je potřeba zadat pouze příkaz k uskutečnění obchodu. Nákup certifikátů je také možný přímo u emitenta. Emitenti se většinou zaručí kotovat nákupní a prodejní kursy pro jimi emitované certifikáty. Investoři se proto mohou přes svoji banku nebo (finančního zprostředkovatele) přímo obrátit na emitenta. Ušetří tak provizi, která přísluší burzovním makléřům. Náklady u certifikátů Před nákupem indexových certifikátů by se každý investor měl zajímat, jaké náklady bude muset vynaložit. Pokud srovnáme nákladové struktury jednotlivých certifikátů, zjistíme, že certifikáty, jejichž podkladovým aktivem není nějaký známý akciový index, jako např. EURO STOXX, jsou většinou dražší. Náklady na pořízení těchto certifikátů se velmi začínají přibližovat nákladům investičních fondů. Kromě průběžných nákladů musí investor při nákupu a prodeji počítat s dalšími náklady: běžné bankovní provize, které jsou většinou 0,8-1% z objemu obchodu (při nákupu u online obchodníků, činí provize nejvýše 0.5 %) provize makléřům spread Druhy a rozdělení certifikátů Certifikáty nabízí investorům široké spektrum možností. Indexové, strategické, tématické, garantované či diskontové certifikáty získávají stále větší popularitu, o čemž svědčí neustále se zvyšující počet emisí, ale i objem obchodů s těmito cennými papíry. stránka 25 (celkem 33)

26 Obrázek: Rozdělení certifikátů dle jejich zaměření Indexové certifikáty: Kupte si všechny akcie světa Indexové certifikáty se na kapitálových trzích poprvé začaly používat v roce 1990 a v posledních letech nastává nebývalý rozvoj těchto cenných papírů. Místo pojmu certifikát je možno se setkat i s výrazy jako Partizipationschein, Performance-Zertifikat, CitiTrack, Basket, Direkt-Zertifikat nebo Trail Zertifikat. Indexové certifikáty přesně zobrazují hodnotový vývoj největších světových indexů jako jsou např. DAX, Euro Stoxx50 nebo S&P500 a patří tak k základním finančním instrumentům zasahujících do všech investičních oborů. Hodnota takového cenného papíru může být kdykoliv přesně odvozena z aktuální hodnoty příslušného indexu: pokud má německý akciový index DAX hodnotu bodů, tak stojí příslušný certifikát 45,00 EUR; vzroste-li DAX na bodů, tak se hodnota certifikátu adekvátně zvýší na 50,00 EUR. Většina bank bezprostředně férově vypořádává své emitované certifikáty na světově známé akciové indexy a neúčtuje ani manažerské poplatky ani rozpětí mezi nákupním a prodejním kurzem. Při nákupu indexových certifikátů má investor minimální náklady a jistotu, že dosáhne stejného výnosu jako trh, což se většině fondů nepodaří. stránka 26 (celkem 33)

Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční nástroje a rizika s nimi související CENNÉ PAPÍRY Dokumentace: Banka uzavírá s klientem standardní smlouvy dle typu kontraktu (Komisionářská smlouva, repo smlouva, mandátní smlouva). AKCIE je

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných ATLANTIK finanční trhy, a.s. (dále jen Obchodník ), investičních

Více

STATUT KB vyvážený důchodový fond KB Penzijní společnosti, a.s. 1 Základní údaje o Fondu 2 Vymezení některých pojmů

STATUT KB vyvážený důchodový fond KB Penzijní společnosti, a.s. 1 Základní údaje o Fondu 2 Vymezení některých pojmů STATUT KB vyvážený důchodový fond KB Penzijní společnosti, a.s. 1 Základní údaje o Fondu 1. Název Fondu zní: KB vyvážený důchodový fond KB Penzijní společnosti, a.s.. 2. Zkrácený název Fondu zní: KB vyvážený

Více

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003 PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Poznámka 31. prosince 2003 31. prosince 2002 Úrokové výnosy 4 14 317 24 767 Úrokové náklady 4-8

Více

UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA. 01 Všeobecná investiční rizika

UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA. 01 Všeobecná investiční rizika UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA Předmluva Tento dokument popisuje různé finanční nástroje a s nimi spojená rizika a příležitosti. Riziko znamená možnost nedosažení očekávané návratnosti investice anebo ztrátu veškerého

Více

PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY

PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY PROHLÁŠENÍ O SEZNÁMENÍ SE S INVESTIČNÍMI RIZIKY ze dne 14. ledna 2015 I. OBECNÁ USTANOVENÍ 1. Prohlášení o seznámení se s investičními riziky (dále jen Prohlášení ) je nedílnou součástí Pravidel poskytování

Více

ZPRAVODAJ. Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4

ZPRAVODAJ. Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4 ZPRAVODAJ Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4 Víte, jaký je Váš investiční profil? Naladíme vám investici přesně podle Vaší osobnosti. ÚVOD Váš investiční profil Milí čtenáři, v novém čísle našeho Zpravodaje

Více

STATUT. Vyváženého důchodového fondu důchodového spoření. Česká spořitelna penzijní společnost, a.s. OBSAH. Vymezení pojmů...

STATUT. Vyváženého důchodového fondu důchodového spoření. Česká spořitelna penzijní společnost, a.s. OBSAH. Vymezení pojmů... STATUT Vyváženého důchodového fondu důchodového spoření OBSAH Vymezení pojmů... strana 2 Článek 1 Základní údaje... strana 4 Článek 2 Údaje o penzijní společnosti... strana 5 Článek 3 Investiční cíle a

Více

PROSPEKT. Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds

PROSPEKT. Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds PROSPEKT fondu Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds kapitálového investičního fondu podle 20 rakouského Zákona o investičních fondech společnosti Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m. b. H. A-1010 Vídeň,

Více

STATUT. (úplné znění)

STATUT. (úplné znění) STATUT Pioneer zajištěný fond 2, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond (úplné znění) Služby investorům: Pioneer Asset Management, a.s. IČ: 25684558, se sídlem Praha 8, Karolinská

Více

STATUT. Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond

STATUT. Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond STATUT Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond (úplné znění) Služby investorům: Pioneer Asset Management, a.s. IČ: 25684558, se sídlem Praha 8, Karolinská 650/1,

Více

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích V případě, že se prostřednictvím Roklenu rozhodnete investovat do investičních nástrojů, je nezbytné, abyste rozuměli níže uvedeným rizikům,

Více

Československá obchodní banka, a. s.

Československá obchodní banka, a. s. Československá obchodní banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 10 let a splatností kterékoli emise dluhopisů vydané v rámci

Více

PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015

PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015 26. listopadu 2015 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za prvních devět

Více

Poslední aktualizace 25.5.2009 Platný od 22.1.2009. ČR statut FKD

Poslední aktualizace 25.5.2009 Platný od 22.1.2009. ČR statut FKD STATUT Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost, a. s. I. Obecné náležitosti statutu Článek 1 Základní údaje o Fondu 1. Úplný název fondu je Fond korporátních

Více

PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004

PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004 PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004 25. března 2005 1 2 3 OBSAH Zpráva představenstva 3 Rozvaha 4 Výkaz zisku a ztráty 6 Přehled o změnách ve vlastním kapitálu 7 Příloha k účetní závěrce 8 Zpráva

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Investiční produkty 1 Obsah Úvod... 3 Vysvětlivky... 4 Seznam zkratek... 6 Riziko ztráty z realizovaného obchodu... 6 Daňové dopady... 6 finančních instrumentů:...

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Ekonomicko-správní fakulta Jana Hnátková (UČO 174727) Finanční podnikání Magisterské (prezenční) studium Imatrikulační ročník 2005 Téma: Finanční deriváty Finanční trhy (PFFITR)

Více

Investiční dotazník. IČ/RČ : č. OP(pasu): platný do:

Investiční dotazník. IČ/RČ : č. OP(pasu): platný do: Investiční dotazník společnost: CYRRUS a.s. adresa: Veveří 111 (PLATINIUM), 616 00 Brno IČ: 63907020 tel.: 538 705 711; fax : 538 705 733; e-mail: info@cyrrus.cz Zapsaná v obchodním rejstříku oddíl B,

Více

PRODEJNÍ PROSPEKT. CPB Kapitalanlage GmbH Bankgasse 2 A 1010 Vídeň. Success absolute (podílový fond podle 20 zákona o investičních fondech)

PRODEJNÍ PROSPEKT. CPB Kapitalanlage GmbH Bankgasse 2 A 1010 Vídeň. Success absolute (podílový fond podle 20 zákona o investičních fondech) PRODEJNÍ PROSPEKT CPB Kapitalanlage GmbH Bankgasse 2 A 1010 Vídeň Success absolute (podílový fond podle 20 zákona o investičních fondech) Tento prodejní prospekt byl vydán v březnu 2007 ve shodě se stanovami

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Finanční management II

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Finanční management II Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management II Externí vlastní zdroje financování Externí zdroje: vlastní emise akcií, venture capital

Více

VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY

VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY 434 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví Česká národní banka stanoví podle 136 odst. 1 písm. a) až c), f) až h), j) až m), o), p), t), u),

Více

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA Provozně ekonomická fakulta Katedra obchodu a financí TEZE K DP ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA U VYBRANÉ OBCHODNÍ TRANSAKCE Vedoucí diplomové práce: Vypracoval: Ing. Jana Žehrová

Více

Akciové. investování. www.xtb.cz

Akciové. investování. www.xtb.cz Akciové investování www.xtb.cz Obsah Úvod k akciovému investování 9 základní pojmů akciového investora Důležité faktory čas, výnos, riziko 3 +1 investiční strategie: Hodnotové investiční tituly Růstové

Více

MĚNOVÁ STATISTIKA BŘEZEN

MĚNOVÁ STATISTIKA BŘEZEN BŘEZEN 2015 2 OBSAH Tabulka 1: Základní úrokové sazby 4 Tabulka 2: Úrokové sazby finančních trhů 4 Komentáře k tabulkám 1-2 5 Měnový vývoj Tabulka 3: Základní měnové indikátory 6 Tabulka 4: Peněžní agregáty

Více

KB Ametyst 5. Zjednodušený Statut

KB Ametyst 5. Zjednodušený Statut KB Ametyst 5 Zjednodušený Statut OBSAH Zjednodušený Statut 3 Část A statutární údaje 3 Stručná prezentace 3 Informace o investicích a správě 3 Klasifikace 3 Záruka 3 SKIPCP jiné SKIPCP 3 Cíl správy 4 Popis

Více

EMISNÍ POVOLENKY PŘÍLEŽITOSTI OBCHODOVÁNÍ VE 3. FÁZI ANEB NOVINKY, KTERÝCH SE DÁ VYUŽÍT

EMISNÍ POVOLENKY PŘÍLEŽITOSTI OBCHODOVÁNÍ VE 3. FÁZI ANEB NOVINKY, KTERÝCH SE DÁ VYUŽÍT EMISNÍ POVOLENKY PŘÍLEŽITOSTI OBCHODOVÁNÍ VE 3. FÁZI ANEB NOVINKY, KTERÝCH SE DÁ VYUŽÍT 18. dubna 2013, Hradec Králové Praktická doporučení při obchodování s povolenkami Ing. Pavlína Novotná, MSc. Přehled

Více

Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Vydána dne 28. srpna 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 UniCredit Bank Czech Republic, a.s., IČ 64948242,

Více

Kontrolní závěr z kontrolní akce 15/13. Státní dluh a výdaje na jeho financování

Kontrolní závěr z kontrolní akce 15/13. Státní dluh a výdaje na jeho financování Kontrolní závěr z kontrolní akce 15/13 Státní dluh a výdaje na jeho financování Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ ) na rok 2015 pod číslem

Více

Zjednodušený prospekt: podfond Fund Partners CSOB Asian Winners 2

Zjednodušený prospekt: podfond Fund Partners CSOB Asian Winners 2 Zjednodušený prospekt: podfond Fund Partners CSOB Asian Winners 2 i) Informace týkající se společnosti FUND PARTNERS 1) stručná charakteristika společnosti FUND PARTNERS Datum vzniku : 10. dubna 2002 Místo

Více

STATUT. Sirius Investments, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.

STATUT. Sirius Investments, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. STATUT Sirius Investments, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. OBSAH Vymezení pojmů... 3 Část I. Obecné náležitosti... 4 1 Základní údaje o investičním fondu... 4 2 Obhospodařovatel...

Více

Výkaz zisku a ztráty, podrozvaha a příloha jsou nedílnou součástí účetní závěrky.

Výkaz zisku a ztráty, podrozvaha a příloha jsou nedílnou součástí účetní závěrky. ROZVAHA 31. PROSINCE 2008 Pozn. 31. prosince 2008 Hrubá Čistá částka Úprava částka AKTIVA 1. Zlato 3 796 0 796 809 2. Pohledávky vůči Mezinárodnímu měnovému fondu 4 24 707 0 24 707 24 209 3. Pohledávky

Více

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora 17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001 Obsah Výrok auditora F-2 Nekonsolidované výkazy a příloha účetní závěrky dle CAS Nekonsolidovaný výkaz zisků a ztrát Nekonsolidovaná

Více

Souhrn dění prosinec 2013

Souhrn dění prosinec 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.12. 31.12.2013 Souhrn dění prosinec 2013 Souhrn Riziková aktiva se v prosinci vyvíjela smíšeně, přičemž rostly akciové indexy na rozvinutých trzích, ovšem

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio banka, a.s. Fio Fundamentální analýza společnosti RWE AG Analýzy a doporučení Doporučení: držet Cílová cena: 33,- EUR 22.3.2012 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT K dnešnímu dni měníme naše doporučení

Více

Souhrn dění únor 2013

Souhrn dění únor 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.2. 28.2.2013 Souhrn dění únor 2013 Souhrn Únor roku 2013 se pro riziková aktiva vyvíjel úspěšně, neboť některé akciové indexy zhodnocovaly a jiné včetně

Více

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA K 31. PROSINCI 2014 Výkaz zisku a ztráty (tis. Kč) Pozn. Výnosy z prodané elektřiny a plynu

Více

Všeobecné obchodní podmínky CYRRUS, a.s.

Všeobecné obchodní podmínky CYRRUS, a.s. Všeobecné obchodní podmínky CYRRUS, a.s. I. OBECNÁ ČÁST 1. OBECNÁ USTANOVENÍ 1. Všeobecné obchodní podmínky CYRRUS, a.s., (dále jen Obchodník ), vydané ve smyslu 1751 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský

Více

Smlouva o obstarání nákupu a prodeje investičních nástrojů (SH-ONP-1409)

Smlouva o obstarání nákupu a prodeje investičních nástrojů (SH-ONP-1409) číslo smlouvy: A Smluvní strany Klient muž žena Smlouva o obstarání nákupu a prodeje investičních nástrojů (SH-ONP-1409) NÁZEV ÚČTU: Active Invest Horizont Invest Jméno a příjmení, titul / Obchodní firma:

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny)

Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny) Otázka: Bankovnictví a cenné papíry Předmět: Ekonomie Přidal(a): DuckieChan Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny) - zvláštní podniky, které se zabývají

Více

STATUT. WOOD & Company Dluhopisový fond otevřený podílový fond, WOOD & Company investiční společnost, a.s.

STATUT. WOOD & Company Dluhopisový fond otevřený podílový fond, WOOD & Company investiční společnost, a.s. STATUT WOOD & Company Dluhopisový fond otevřený podílový fond, WOOD & Company investiční společnost, a.s. červenec 2014 OBSAH Vymezení pojmů... 1 Část I.... 3 Obecné náležitosti Statutu... 3 1. Fond kvalifikovaných

Více

Franklin Euro High Yield Fund

Franklin Euro High Yield Fund Franklin Euro High Yield Fund Franklin Templeton Investment Funds, Třída A(acc)EUR ISIN LU0131126574 Podfond investiční společnosti Franklin Templeton Investment Funds. Správcovská společnost je Franklin

Více

KB AMETYST FLEXI ZJEDNODUŠENÝ STATUT

KB AMETYST FLEXI ZJEDNODUŠENÝ STATUT KB AMETYST FLEXI ZJEDNODUŠENÝ STATUT KB AMETYST FLEXI ZJEDNODUŠENÝ STATUT SKIPCP odpovídající evropským normám ČÁST A STATUTÁRNÍ ÚDAJE STRUČNÁ PREZENTACE: KÓD ISIN: FR0010510552 NÁZEV: KB AMETYST FLEXI

Více

Technická Analýza. c.člá. Fio banka, a.s. Fio banka, a.s. Zdroj: Bloomberg 5/2011

Technická Analýza. c.člá. Fio banka, a.s. Fio banka, a.s. Zdroj: Bloomberg 5/2011 Technická Analýza c.člá Fio banka, a.s. Index S&P 500 překonal poslední maxima. To je obecně považováno za býčí znamení. Je zde riziko, že proražení maxim bude falešné a hodnota indexu se vrátí zpět na

Více

ČÁST PÁTÁ NĚKTERÁ PRAVIDLA PRO OMEZENÍ RIZIK HLAVA I PRAVIDLA ANGAŽOVANOSTI. Díl 1. Angažovanost investičního portfolia

ČÁST PÁTÁ NĚKTERÁ PRAVIDLA PRO OMEZENÍ RIZIK HLAVA I PRAVIDLA ANGAŽOVANOSTI. Díl 1. Angažovanost investičního portfolia ČÁST PÁTÁ NĚKTERÁ PRAVIDLA PRO OMEZENÍ RIZIK HLAVA I PRAVIDLA ANGAŽOVANOSTI Díl 1 Angažovanost investičního portfolia 180 Vymezení angažovanosti investičního portfolia (1) Angažovaností investičního portfolia

Více

Doporuc ujeme vyuz ı t poklesu a nakupovat do portfolia warranty Autor: Tomáš Tyl Datum 4.9.2015

Doporuc ujeme vyuz ı t poklesu a nakupovat do portfolia warranty Autor: Tomáš Tyl Datum 4.9.2015 Doporuc ujeme vyuz ı t poklesu a nakupovat do portfolia warranty Autor: Tomáš Tyl Datum 4.9.2015 Motivace - Zajištěné a strukturované produkty (dále strukturované produkty) jsme chtěli používat jako alternativu

Více

PEGAS NONWOVENS SA ZPRÁVA ZA 1. ČTVRTLETÍ 2016

PEGAS NONWOVENS SA ZPRÁVA ZA 1. ČTVRTLETÍ 2016 PEGAS NONWOVENS SA ZPRÁVA ZA 1. ČTVRTLETÍ 2016 26. května 2016 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2016 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky

Více

1. Ukazatelé likvidity

1. Ukazatelé likvidity Finanční analýza Z údajů rozvahy lze vypočítat ukazatele likvidity, zadluženosti a finanční stability. 1. Ukazatelé likvidity Měří schopnost podniku spokojit (vyrovnat) své běžné (krátkodobé) finanční

Více

ZPRAVODAJ. Červenec září 2005 ročník VII číslo 3

ZPRAVODAJ. Červenec září 2005 ročník VII číslo 3 ZPRAVODAJ Červenec září 2005 ročník VII číslo 3 Nový ESPA ČS zajištěný fond 7 Co jsou to profilové fondy? Vybereme Vám Investiční profil přesně podle Vašich potřeb INFOLINKA: 800 207 207 ESPA ČS zajištěný

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

jméno/firma: tel.: bydliště/sídlo: e-mail.: koresp. adresa: č. b. účtu:

jméno/firma: tel.: bydliště/sídlo: e-mail.: koresp. adresa: č. b. účtu: Investiční dotazník společnost: adresa: EFEKTA CONSULTING, a.s. Erbenova 312/1 (Belveder), 602 00 Brno IČ: 60717068 tel.: +420 545 219 713; e-mail:efekta@efekta.cz Vedená Krajským soudem v Brně oddíl B.,

Více

Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1

Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1 Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1 Jednoduché úročení Příklad 1.1. Do banky jste na běžný účet uložil(a) vklad ve výši 95 000 Kč dne 15. 8. 2013 a i s úroky jej vybral(a) dne 31. 12.

Více

VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA. Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.:

VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA. Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.: VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.: Ověřili jsme přiloženou účetní závěrku společnosti ČEZ, a. s., sestavenou k 31. prosinci 2007 za období od 1. 1.

Více

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Energie a Kovy Nákup červenec 15 benzín/prodej červenec 15 topný olej Spotřeba benzínu začíná růst v průběhu jara, tedy ve stejné době kdy producenti a distributoři

Více

Raiffeisenbank a.s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 1 000 000 000 EUR s dobou trvání programu 30 let

Raiffeisenbank a.s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 1 000 000 000 EUR s dobou trvání programu 30 let Raiffeisenbank a.s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 1 000 000 000 EUR s dobou trvání programu 30 let Na základě tohoto dluhopisového programu (dále také jen Dluhopisový program

Více

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Finanční

Více

VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA. Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.:

VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA. Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.: VÝROK NEZÁVISLÉHO AUDITORA Představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti ČEZ, a. s.: Ověřili jsme přiloženou účetní závěrku společnosti ČEZ, a. s., sestavenou k 31. prosinci 2008 za období od 1. ledna

Více

ABN AMRO Absolute Return Bond Fund (Euro)

ABN AMRO Absolute Return Bond Fund (Euro) ABN AMRO Absolute Return Bond Fund (Euro) Podfond investièní spoleènosti ABN AMRO Funds, založené jako podnik pro kolektivní investování do pøevoditelných cenných papírù podle lucemburského práva Èesky

Více

5 000 000 000 Kč. Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423

5 000 000 000 Kč. Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423 EMISNÍ DODATEK ZE DNE 20. LISTOPADU 2007 5 000 000 000 Kč Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423 Tento emisní dodatek (dále jen Emisní dodatek

Více

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v ruce s akciovými Chladné poèasí žene ceny obilovin

Více

Posouzení finanční stability města Jeseník ve vztahu k plánovaným investicím

Posouzení finanční stability města Jeseník ve vztahu k plánovaným investicím Posouzení finanční stability města Jeseník ve vztahu k plánovaným investicím Duben 2013 Obsah: 1. MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... - 4-2. ANALÝZA FINANČNÍ SITUACE MĚSTA... - 6-3. DLUHOVÁ SLUŽBA... - 10-3.1. STÁVAJÍCÍ

Více

Kukuřice - LONG. Vysoká poptávka a nízké zásoby tlačí cenu kukuřice vzhůru. Boris Tomčiak, analytik, tomciak@colosseum.cz 16. 03.

Kukuřice - LONG. Vysoká poptávka a nízké zásoby tlačí cenu kukuřice vzhůru. Boris Tomčiak, analytik, tomciak@colosseum.cz 16. 03. Kukuřice - LONG Vysoká poptávka a nízké zásoby tlačí cenu kukuřice vzhůru Boris Tomčiak, analytik, tomciak@colosseum.cz 16. 03. 2012 Colosseum, a.s. Londýnská 59, 120 00 Praha 2, Czech Republic Tel.: +420

Více

Technická Analýza. . c.člá. Fio banka, a.s. Fio banka, a.s. Zdroj: Bloomberg 11/2011

Technická Analýza. . c.člá. Fio banka, a.s. Fio banka, a.s. Zdroj: Bloomberg 11/2011 Technická Analýza. c.člá Fio banka, a.s. Index S&P 500 po avizovaném fake přesahu 1100 bodů odrazil vzhůru a celý měsíc rostl až k rezistenci u 1225. Tu ale prorazil a nyní již i testoval jako hladinu

Více

Analýzy a doporučení. Doporučení: Držet Cílová cena: 923 Kč. 28.4.2011 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT

Analýzy a doporučení. Doporučení: Držet Cílová cena: 923 Kč. 28.4.2011 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT Fio banka, a.s. Fio Analýzy a doporučení Změna cílové ceny společnosti ČEZ Doporučení: Držet Cílová cena: 923 Kč 28.4.2011 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT K dnešnímu dni měníme naše doporučení u energetické

Více

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT 30. červen - 4. červenec 2008 TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT Procentní změna Roční Hodnota 1D 1W 3M YTD 1Y min max ropa - WTI 145.3 0.0 3.6 36.8 51.4 99.5 69.3 145.3 ropa - Brent 144.4-1.1 2.9 37.7 53.9

Více

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU OHL ŽS, a.s. Burešova 938/17 660 02 Brno - střed Pololetní zpráva zpracovaná k 30. červnu 2009 v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU Podpis statutárního orgánu OHL

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

Finanční matematika pro každého

Finanční matematika pro každého Novinky nakladatelství GRADA Publishing Investice do akcií běh na dlouhou trat JEME AVU PŘIPR Jeremy Siegel výnosy finančních aktiv za posledních 2 let úspěšnost finančních strategií faktory ovlivňující

Více

STATUT. Dluhopisový zajištěný otevřený podílový fond Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. STATUT

STATUT. Dluhopisový zajištěný otevřený podílový fond Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. STATUT 1 Dluhopisový zajištěný otevřený podílový fond Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Kontaktní informace - sídlo společnosti: Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Na Pankráci

Více

Pololetní zpráva standardního otevřeného podílového fondu obhospodařovaného Investiční společností České spořitelny, a.s., za období I. - VI.

Pololetní zpráva standardního otevřeného podílového fondu obhospodařovaného Investiční společností České spořitelny, a.s., za období I. - VI. Pololetní zpráva standardního otevřeného podílového fondu obhospodařovaného Investiční společností České spořitelny, a.s., za období I. - VI. 2005 Základní informace Datum Informace ke dni 30.6.2005 IČ

Více

Důvodová zpráva. Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s.

Důvodová zpráva. Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s. Důvodová zpráva Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s. V únoru byla správcem inkasována odměna za správu roku 2018 ve výši 462 914,97 Kč a

Více

Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ

Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ Telefónica O2 Czech Republic, a.s. Účetní závěrka za

Více

ÚČETNICTVÍ PRO PODNIKATELE

ÚČETNICTVÍ PRO PODNIKATELE www. UctZak.cz ÚČETNICTVÍ PRO PODNIKATELE DonauMedia České účetní standardy 001 023 2 ÚČETNICTVÍ PRO PODNIKATELE Informace: www.uctzak.cz Informace: www.uctzak.cz ÚČETNICTVÍ PRO PODNIKATELE 3 Český účetní

Více

FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU. Ing. Petr Bora, Ph.D.

FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU. Ing. Petr Bora, Ph.D. INOVACE BAKALÁŘSKÝCH A MAGISTERSKÝCH STUDIJNÍCH OBORŮ NA HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTĚ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ - TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU Ing. Petr Bora, Ph.D. 2015 Tento projekt

Více

Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863. Kaprova 42/14 110 00 Praha

Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863. Kaprova 42/14 110 00 Praha Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863 Kaprova 42/14 110 00 Praha Telefon: (+420) 723 746 846 E-mail: info@proservicegroup.cz Web: www.proservicegroup.cz Představte si, že máte možnost mít v

Více

Základní prospekt Dluhopisového programu. Raiffeisenbank a.s.

Základní prospekt Dluhopisového programu. Raiffeisenbank a.s. Raiffeisenbank a.s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 50 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 15 let Na základě tohoto dluhopisového programu (dále také jen Dluhopisový program

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu. Jindřichův Hradec. Bakalářská práce JAN MOŠA

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu. Jindřichův Hradec. Bakalářská práce JAN MOŠA Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec Bakalářská práce JAN MOŠA 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec Katedra managementu podnikatelské

Více

1.TZ, DRUŽSTEVNÍ ZÁLOŽNA. Hasskova 22, 674 01 Třebíč. Výroční zpráva. Datum uveřejnění: 30. dubna 2008

1.TZ, DRUŽSTEVNÍ ZÁLOŽNA. Hasskova 22, 674 01 Třebíč. Výroční zpráva. Datum uveřejnění: 30. dubna 2008 2007 Hasskova 22, 674 01 Třebíč Výroční zpráva Datum uveřejnění: 30. dubna 2008 Obsah ÚVOD 3 Aktiva O nás 3 Závazky a vlastní kapitál 10 Úvodní slovo předsedy představenstva 3 Výnosy, náklady, zisky a

Více

Vývoj finančních trhů 1,75 1,65 USA (DJIA) 1,55 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95. Vývoj ceny zlata a ropy. 85 Ropa - Brent 75 Zlato (v pravo) 65

Vývoj finančních trhů 1,75 1,65 USA (DJIA) 1,55 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95. Vývoj ceny zlata a ropy. 85 Ropa - Brent 75 Zlato (v pravo) 65 Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST Klíčové události Vývoj finančních trhů Horská dráha na akciových trzích skončila happyendem. Trhy opět na historických maximech. Silný dolar stále drží

Více

Spready únor 2013. Obiloviny a olejniny. Pšenice prosinec / květen

Spready únor 2013. Obiloviny a olejniny. Pšenice prosinec / květen Spready únor 2013 Obiloviny a olejniny Pšenice prosinec / květen Stará sklizeň americké pšenice čelí nejen konkurenci ze strany zemí z jižní polokoule, ale také rovněž vyhlídkám na novou velkou úrodu,

Více

Průvodce investováním

Průvodce investováním 19 října 2012 Průvodce investováním Co je to ESMA? Zkratka ESMA označuje Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Je to nezávislý regulační orgán Evropské unie se sídlem v Paříži. Jedním z cílů orgánu ESMA

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

PARVEST EURO EQUITIES Podfond SICAV PARVEST investiční společnosti s proměnlivým vlastním kapitálem

PARVEST EURO EQUITIES Podfond SICAV PARVEST investiční společnosti s proměnlivým vlastním kapitálem Podfond SICAV PARVEST investiční společnosti s proměnlivým vlastním kapitálem Zjednodušený prospekt LISTOPAD 2009 Tento zjednodušený prospekt obsahuje obecné informace o společnosti PARVEST ( SICAV ) a

Více

PROSPEKT A EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ

PROSPEKT A EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ PROSPEKT A EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ VIG RE zajišťovna, a.s. Dluhopisy VIG RE Zero Bond/2014 s výnosem ve výši rozdílu mezi jmenovitou hodnotou a jejich nižším emisním kurzem v celkové předpokládané jmenovité

Více

Raiffeisen chráněný fond americké prosperity, otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s.

Raiffeisen chráněný fond americké prosperity, otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s. , otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s. Obsah 1. SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK... 4 2. FOND KOLEKTIVNÍHO INVESTOVÁNÍ... 6 2.1 NÁZEV FONDU KOLEKTIVNÍHO INVESTOVÁNÍ... 6 2.2 DEN VZNIKU

Více

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních vlastností a způsobů obchodovatelnosti TERMÍNOVÉ OBCHODY Neodvolatelné /tzv. pevné/ termínové obchody Termínové kontrakty typu forward a futures

Více

OBSAH. Česká pojišťovna a.s. Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003

OBSAH. Česká pojišťovna a.s. Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003 Konsolidovaná účetní závěrka pro rok končící 31. prosincem 2003 Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003 OBSAH Obsah...2 Konsolidované finanční výkazy...8 Konsolidovaná rozvaha...9

Více

PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA

PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA MATEMATICKÉ ANALÝZY A APLIKACÍ MATEMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Možnosti zajištění měnového a úrokového rizika pro české firmy Vedoucí bakalářské

Více

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Obsah Co je riziko? Rizika dluhových instrumentů Rizika akciových trhů Jak s nimi pracovat? Co je riziko? Riziku se nelze vyhnout!

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY,

PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY, PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY, A. S. POŠTOVNÍ SPOŘITELNY PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB SPOJENÝCH S NÁKUPEM A PRODEJEM INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ Článek 1 Úvod 1. Československá obchodní banka, a. s. (dále

Více

Technická Analýza. c.člá. Fio banka, a.s.

Technická Analýza. c.člá. Fio banka, a.s. Technická Analýza c.člá Fio banka, a.s. Index S&P 500 se dostal nad rezistenci 1220 bodů. Ještě zůstává v platnosti možnost odražení a korekce indexu, i když již mírný přesah probíhá jako v předchozím

Více

NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení

NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení V Praze dne 23. ledna 2015 Č.j.: 2015 / 8456 / 570 Ke sp.zn. Sp/2015/9/573 Počet stran: 11 GEEN General Energy a.s. IČO 289 16 794 Klimentská

Více

Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů

Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2006 Monika Zukalová UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ Proces emise podnikových

Více