1. KOMUNIKAČNÍ PŘIJÍMAČ, DRM SYSTÉM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. KOMUNIKAČNÍ PŘIJÍMAČ, DRM SYSTÉM"

Transkript

1 SYSTÉM Cíl měření 1) Sestavte systém digitálního rozhlasového vysílání DRM. Prozkoumejte možnosti přijímačů softwarových DReaM a Diorama a přijímače Morphy Richards. 1.1) Pro dvě nastavení systému proveďte měření minimálního odstupu signálu od šumu C/N _min a minimálního výkonu p _min, porovnejte vzájemně výsledky. 1.2) Proveďte kontrolní měření vyhodnocení vícecestného šíření. 1.3) Přijímejte skutečné vysílání rozhlasových stanic DRM. Sledujte především hodnoty bitového toku, použité modulace a SNR přijatého signálu. 2) Nepovinný bod: Zaposlouchejte se do rádiového provozu na různých kmitočtových pásmech. Sledujte vliv nastavení různých druhů analogových provozů (modulací) a různých hodnot šířky pásma mezifrekvenčních filtrů na reprodukci. Přístrojové vybavení pracoviště Komunikační přijímač AOR AR 5000 Přijímač AM/FM/DRM/T-DAB Morphy Richards Vektorový signálový generátor (VSG) Rohde & Schwarz SMU200A Přehledová anténa Diamond (25 MHz 1300 MHz) Drátová anténa (100 khz 30 MHz) Směšovač N Radio Systems DRM konvertor 02 Externí zvuková karta SoundBlaster Creative SB0270 Dva počítače sloužící jako modulátor a přijímač signálu DRM (Software: DreaM a Diorama) K bodu 1) DRM (Digital Radio Mondiale) je standard, který vytvořilo stejnojmenné konsorcium jako digitální náhradu analogového rozhlasového vysílání na dlouhých, středních a krátkých vlnách. Konsorcium DRM je společenství firem, které se zabývají výrobou rozhlasových programů, vysílacích technologií, rozhlasových přijímačů i vysílačů, provozovatelů rádií a výzkumných ústavů. Jejich společným zájmem bylo udržení komerčního rozhlasového vysílání v pásmu AM s kvalitou blízkou vysílání v pásmu VKV. Systém DRM používá modulaci OFDM, signál je přenášen pomocí velkého počtu nosných vln (88 až 458), podobně jako další pozemní (terestriální) systémy DVB-T a T-DAB. Každá dílčí nosná vlna využívá digitální modulaci QAM. Systém je navržen pro kanál s šířkou pásma 9 resp. 10 khz (připouští se též poloviční či dvojnásobná hodnota) a pro přenos nízkých užitečných datových toků (typicky okolo 20 kb/s). Relativně malá náročnost okamžitého zpracování signálu nabízí využití softwarového příjmu (ale i vysílání) v tomto systému. Logické kanály DRM FAC (Fast Access Channel) - kanál obsahující informace potřebné k nalezení služeb a k začátku dekódování. Nese kanálové parametry jako mód robustnosti, šířku pásma DRM signálu, délku prokládání buněk, typ modulace SDC a MSC, počet a typ služeb v logickém kanálu MSC. Oznamuje změnu parametrů. Je vždy modulován 4-QAM, přenosová rychlost je 180 b/s, používá se protichybové zabezpečení pomocí CRC. SDC (Service Description Channel) - kanál uvnitř multiplexu, který nese informace potřebné k dekódování jednotlivých služeb zahrnutých v multiplexu, opakuje se periodicky vždy na začátku superrámce. Nese informace o typu protichybového zabezpečení, sestavení 1/9 ZS ( )

2 VOLUME AM TUNE PHONE RVP LABORATORNÍ CVIČENÍ multiplexu, popis služeb v rámci MSC jako je typ audio kodeku, mono/stereo, alternativní zdroje stejného programu na jiných frekvencích (DRM nebo jiný systém: AM, DAB a FM), geografické informace, jazyk, čas a datum. Je modulován 4-QAM nebo 16-QAM, používá se protichybové zabezpečení pomocí CRC, bitový tok záleží na šířce pásma a typu modulace. MSC (Main Service Channel) kanál multiplexu, který zabírá největší část přenášeného rámce a obsahuje data všech přenášených služeb (zvuk a data). Je modulován 16-QAM nebo 64-QAM, obsahuje maximálně čtyři služby, bitový tok záleží na šířce pásma a módu robustnosti, běžně se pohybuje kolem 20 kb/s. Poznámky k měření Systém DRM Počítač s aplikací DReaM v módu vysílání D 10.7 khz Kom. přijímač AOR AR A E B R&S SMU200A Vector Signal Generator C Směšovač N Radio Systems DRM konvertor 02 F G D Počítač s nainstalovaným Přijímač softwarovým přijímačem Morphy Richards Diorama a DReaM H A: výstup zvukové karty B: vstup IQ složek (modulační signál) C: RF výstup generátoru VSG D: anténní vstup přijímače E: MF výstup kom. přijímače (10.7 MHz) F: vstup směšovače (10.7 MHz) G: výstup směšovače (12 khz) H: vstup zvukové karty Počítač s nainstalovanými přijímači Diorama a DRreaM Obr. 1: Schéma systému DRM Nastavení PC (LAB 436 No 2) s aplikací DReaM v módu vysílání Spusťte DReaM.exe -t (zástupce DReaM-Tx). Vstupní zvuková karta: Settings Sound Card Selection Sound In C-Media. Výstupní zvuková karta: Settings Sound Card Selection Sound Out USB. Zvolte výstup I/Q složek v základním pásmu: IQ (pos); IF 0 Hz. Nastavte odpovídající modulační parametry pro požadované nastavení systému podle bodů 1.1 a 1.2. V kanále MSC je možno přenášet zvukový signál: Audio Enable, na vstup zvukové karty je nutno přivést zvukový signál (též je možno využít rozhlasových stanic vysílajících přes internet). Spusťte modulaci: Start. 2/9 ZS ( )

3 Nastavení VSG Zapnutý VF signál: RF/A Mod On, Aktivovaný IQ modulátor: I/Q Mod On, Internal Baseband I/Q In, Modulační vstup: BB Input Baseband Input Settings Analog Input State On, Auto Level Set (automatické nastavení zesílení signálu IQ složek), Šum pro (bod 1.1): AWGN Additive Noise State On, System Bandwidth podle skutečné šířky DRM signálu odpovídající požadovanému nastavení, C/N = 25 db, Vícecestné šíření (pro bod 1.2): Fading Fading Setting State On, Path Table zobrazí se nastavení jednotlivých cest, k dispozici jsou čtyři banky a v každé v nich pět dílčích cest, pro simulované cesty šíření užívejte vždy pouze jednu dílčí cestu v odlišných bankách, cesty se de/aktivují: State Off/On, volte: Profile Static Path, Path Loss podle požadovaného vzájemného útlumu (db), Basic Delay podle požadovaného vzájemného zpoždění (µs), Kmitočet nosné vlny f c = 2,3 MHz, Hodnota výkonu výstupního signálu např. -60 dbm. Obr. 2: Kopie obrazovky VSG, parametry nastavujte dle textu, obrázek je pouze ilustrativní Nastavení komunikačního přijímače Přijímač japonské firmy AOR slouží jak k profesionálnímu tak k radioamatérskému sledování analogového rádiového provozu na vlnových rozsazích 10 khz MHz s nejrůznějšími druhy provozu (FM, AM, SSB modulace s jedním postranním pásmem, CW kontinuální vlna, použití v telegrafii, ). Každý druh rádiového provozu může vyžadovat jinou šířku pásma, přijímač tedy disponuje bankou nastavitelných MF (mezifrekvenčních) filtrů (viz tab. 2). Pro vyrovnání úrovně zpracovávaných signálů se v přijímačích užívá funkce 3/9 ZS ( )

4 pro automatické nastavení zisku AGC. Pro zvýšení dynamického rozsahu má přijímač na vstupu 10 db předzesilovač a útlumový člen 10 db, jejichž kombinací lze nastavit útlumy 0, 10 a 20 db. Tyto hodnoty lze použít do frekvence 230 MHz, nad tuto frekvenci pouze 0 a 10 db. Zjednodušené blokové schéma přijímače AOR AR5000 je na obr. 3. Další přehled vlastností a funkcí naleznete v manuálu, který bude při měření k dispozici. Vstupní obvody První směšovač 622 MHz Druhý směšovač 10,7 MHz Třetí směšovač 455 khz Demod. signálu NF zesil. a pásmové propusti Přijímač má dva anténní vstupy k prvému je připojen VSG a k druhému přivádíme signál z antén. Nastavování parametrů komunikačního přijímače se provádí malým otočným regulátorem vpravo dole, volba se potvrzuje stiskem tlačítka <ENT>, špatný výběr lze zrušit klávesou <CLR>. Zkontrolujte, příp. nastavte následující: výběr nastavení VFO-A: tlačítko <VFO> stiskněte tolikrát, aby se na displeji zobrazilo VA (tato volba umožní manuální nastavení parametrů přijímače), přijímaný kmitočet: f c = 2300 khz, typ demodulátoru: tlačítko <MODE> AM, anténa první vstup: <ANT> (<FUNC> + <ATT>) 1, atenuátor 0 db: <ATT> 0 db, vypnout automatické AGC: <AGC> (<FUNC> + <STEP>) OFF, zisk: <RF GAIN> (<FUNC> + <6>) manuální nastavení (na displeji nesvítí N-SQL) - regulátorem SQUELCH zvolíme později vhodně zisk přijímače např. podle ukazatele úrovně zpracovávaného signálu zvukovou kartou v programu DReaM (Level cca -15 db ), MF filtr 30 khz: <IF BW> (<FUNC> + <3>) 30 khz, zapnutý MF výstup: <CONFIG> (<FUNC> + <khz>) dále volbou UP/DOWN výstup za MF filtrem: EXT IF 2. hlasitost: otočný prvek AF GAIN ztlumte výstupní NF. signál Směšovač Obr. 3: Zjednodušené blokové schéma komunikačního přijímače AOR AR5000 Napájení je přivedeno z rozšiřujícího rozhraní přijímače AOR5000 na zadní straně. f mf1 = 10,7 MHz ; f mf2 = 12 khz ; B DRM / 2 < f mf2, B DRM / 2 + f mf2 < fvz/2. Filtr předpokládá se vstupní filtr na zvukové kartě. tuner f mf1 MF. směš. f mf2 filtr PC NF. zesil. oscil. Obr. 4: Využití směšovače pro příjem DRM signálu 4/9 ZS ( )

5 Nastavení PC (LAB 436 No 1) s aplikací DReaM v módu příjmu Spusťte DReaM.exe (zástupce DReaM-Rx). Otevřete okno přijímače DRM: View Evaluation Dialog. Přijímač ponechte v běžném nastavení, pouze v případě potřeby proveďte převrácení spektra: Flip Input Spectrum. V případě úspěšného sestavení DRM systému můžete z reproduktorů připojených k PC poslouchat přenášený zvukový signál. Prohlédněte si možnosti měření pomocí programu DReaM. Nastavení PC (LAB 436 No 1) s aplikací Diorama Spusťte MATLAB (minimální požadavek je release 10, na pracovišti je k dispozici verze release 13). Nastavte pracovní adresář: Current Directory C:\MATLAB6p5\work\Diorama. Spusťte skript diorama. Přijímač ponechte v běžném nastavení, pouze v případě potřeby proveďte převrácení spektra: Flip spectrum. V případě úspěšného sestavení DRM systému můžete z reproduktorů připojených k PC poslouchat přenášený zvukový signál. Prohlédněte si možnosti měření pomocí programu Diorama. Nastavení přijímače Morphy Richards Menu/Select Stations Manual tune 2300 khz, Servisní menu: Menu/Select dlouze potvrďte Settings: Show Database (seznam uložených stanic) Stack Status (měření MER, parametry OFDM a zdrojového kódování). K bodu 1.1) Proveďte srovnávací měření odstupu signálu od šumu, minimálního odstupu C/N _min a minimálního výkonu p _min pro dvě nastavení systému. Tab. 1: Dvě nastavení DRM systému Mód robustnosti B B Jmenovitá šířka pásma (nominal BW) [khz] SDC - stavů QAM 4 16 MSC - stavů QAM Úroveň zabezpečení 1 1 Interval prokládání [s] 2 2 Signál z VSG připojte ke komunikačnímu přijímači. Výkon na VSG nastavte na -60 dbm a k užitečnému signálu přidávejte šum. Signál se šíří pouze jedinou cestou (Fading je vypnut). Pomocí programu DReaM měřte hodnoty SNR a pomocí programu Diorama hodnoty FAC MER 1. Začněte od odstupu C/N 25 db a postupně jej snižujte a s přesností na desetinu db určete minimální odstup C/N _min, kdy je ještě možný příjem dat v MSC kanálu pro oba programy. Poté šum vypněte a změřte minimální potřebný výkon p _min na výstupu VSG, pro který je ještě možný příjem dat v MSC kanálu pro oba programy. Regulátor 1 Diorama nezobrazuje přímo SNR, ale modulační chybu MER logického kanálu FAC. MER (Modulation Error Ratio) je ovlivněn všemi rušivými vlivy působícími na signál a vyjadřuje kvalitu DRM signálu. Je-li dominantní vliv šumu, potom platí MER CNR. 5/9 ZS ( )

6 SQUELCH při měření p _min nastavte do levé krajní polohy (po odměření jej vraťte zpět). Pro obě nastavení systému porovnejte změřené hodnoty SNR resp. FAC MER s nastavenými hodnotami C/N na VSG. Signál z VSG připojte k přijímači Morphy Richards a zopakujte měření p _min a C/N _min a srovnejte změřené hodnoty MER s nastavenými hodnotami C/N na VSG. K bodu 1.2) Proveďte kontrolní měření impulsové odezvy při šíření signálu DRM dvěma cestami, pro libovolné nastavení systému. Signál z VSG připojte ke komunikačnímu přijímači. Na VSG nastavte pouze užitečný signál (AWGN je vypnuté) s výkonem -60 dbm a zadávejte útlum a zpoždění signálu v druhé cestě (možno nastavit maximálně 5,24 ms). Měřte alespoň pro dvě kombinace útlumu v rozsahu 0,5 až 30 db a při zpoždění z rozsahu 0,1Tg až 0,9Tg. Pomocí programu DReaM respektive Diorama měřte hodnoty vzájemného útlumu a vzájemného zpoždění, viz obr. 5 hodnoty L 1, L 2 a t jsou odečteny z grafu impulsové odezvy, L 1 je úroveň přímé cesty signálu a L 2 úroveň odraženého signálu (kopie), t je změřený rozdíl doby příchodu signálu a jeho zpožděné kopie. Porovnejte nastavené a změřené hodnoty. amplituda amplituda t Obr. 5: Vzájemný útlum a vzájemné zpoždění t K bodu 1.3) Na komunikačním přijímači zvolte druhý anténní vstup a připojte externí drátovou anténu (označena KV; 100 khz až 30 MHz). Přijímejte signály skutečného vysílání rozhlasových stanic DRM pomocí libovolného software. Při příjmu musíte vhodně nastavovat citlivost přijímače regulátorem SQUELCH. Přehled kmitočtů vysílaných stanic bude k dispozici na pracovišti (aktuální je na stránkách Sledujte především použité modulace, hodnoty bitového toku a SNR přijatého signálu a zapište výsledky pro alespoň tři přijaté stanice. K bodu 2) Ke komunikačnímu přijímači připojte externí anténu, dle potřeby volte přehledovou (označena VKV; 25 MHz až 1300 MHz) či drátovou (označena KV; 100 khz až 30 MHz). Pro níže uvedené požadavky měření vyhledávejte signály různých typů analogových služeb (např. rozhlasové vysílání AM a FM, radioamatérské služby, zvukový doprovod televizního vysílání, řízení leteckého provozu a další komunikační služby). Seznam s kmitočty, použitými modulacemi a doporučenou šířkou MF filtru bude k dispozici při cvičení. Pokud není dán kmitočet služby přesně a znáte pouze kmitočtový rozsah, je třeba užít automatické vyhledávání signálu. Nejprve je důležité vhodně nastavit prahovou úroveň signálu, která rozhoduje o tom, co již považujeme za šum a co by měl být užitečný signál. Chceme-li prohledávat určité pásmo, je vhodné zvolit vyhledávání mezi dvěma mezními frekvencemi. 6/9 ZS ( )

7 Přijímač hledá tak dlouho, dokud nenajde užitečný signál. Poté se hledání zastaví, dokud aktivita neskončí, pokud skončí pokračuje (po dvou sekundách) dále. Pokud bychom chtěli pokračovat v hledání bez ohledu na to, zda aktivita skončila, můžeme použít hlavní nebo vedlejší otočný ovladač. Hledání bude pokračovat ve směru, ve kterém ovladači otočíme. Použít se dají také tlačítka <UP> a <DOWN>. Nastavení při vyhledávání mezi dvěma mezními frekvencemi se provádí: Tab. 2: Hodnoty šířky pásma MF filtrů přijímače AR5000 udané výrobcem Filter khz Total noise bandtwidth khz/db Total skirt bandtwidth khz/db Nastavení komunikačního přijímače hlasitost se nastavuje otočným prvkem AF GAIN, výběr nastavení VFO-A: tlačítko <VFO> stiskněte tolikrát, aby se na displeji zobrazilo VA (tato volba umožní manuální nastavení parametrů přijímače), typ demodulátoru: tlačítko <MODE> např. AM (dále podle požadavků), anténa na druhém vstupu: <ANT> (<FUNC> + <ATT>) 2, atenuátor 10 db: <ATT> 10 db, automatické AGC: <AGC> (<FUNC> + <STEP>) ON nebo FAST, zisk: <RF GAIN> (<FUNC> + <6>) automatické nastavení (na displeji se zobrazí N-SQL ) - otočný regulátor SQUELCH (squelch = umlčení) slouží pro umlčení rušivých signálů; nutno vhodně nastavit při automatickém vyhledávání signálu, MF filtr: <IF BW> (<FUNC> + <3>) např. 220 khz (dále podle požadavků), NF výstup: <AF.SET> (<FUNC> + <MODE>) dále volbou UP/DOWN - dolní propust: A LPF - 12 khz (maximální možná hodnota), - horní propust: A HPF khz (minimální možná hodnota), - deemfáze: DE.ENP - 50 µs. přijímaný kmitočet zvolte podle následujícího textu nebo je možné automatické vyhledávání: do nastavení VFO-A zadejte frekvenci, od které chcete začít hledat, krok přelaďování: <STEP> 5 khz, stiskněte <VFO> pro přepnutí do VFO-B. (Na displeji se zobrazí VB.), regulátor SQUELCH nastavte tak, aby pro libovolný kmitočet z hledaného rozsahu, na kterém není užitečný signál, byl NF výstup umlčen, zadejte frekvenci, do které chcete hledat, typ demodulátoru, anténní vstup, atenuátor, AGC a krok přelaďování nastavte jako pro nastavení VFO-A, hledání spustíte podržením klávesy <VFO> déle než jednu sekundu. Nalaďte libovolnou rozhlasovou stanici v pásmu VKV 87,5-107,5 MHz, která je přenášena pomocí frekvenční modulace. Při demodulaci FM volte všechny možné šířky 7/9 ZS ( )

8 MF filtru a určete nejnižší vhodnou (optimální) hodnotu pro kvalitní a frekvenčně neomezenou reprodukci. Srovnejte tuto hodnotu s vypočítanou šířkou pásma VF signálu v domácí přípravě. Při optimálním MF filtru postupně volte demodulaci AM, LSB, USB a zaznamenejte vliv nesprávného demodulátoru. Pokud se podaří vyhledat signál neveřejné služby využívající FM (doporučujeme hledat v rozsahu 450 až 470 MHz), můžete provést test vhodné šířky pásma MF filtru také pro tuto službu. Nalaďte stanici v pásmu středních vln využívající amplitudovou modulaci (např. na kmitočtu 639 khz). Při demodulaci AM volte všechny možné šířky MF filtru a určete nejnižší vhodnou (optimální) hodnotu pro kvalitní a frekvenčně neomezenou reprodukci. Srovnejte tuto hodnotu s vypočítanou šířkou pásma VF signálu v domácí přípravě. Sledujte vliv zbytečně zvyšované hodnoty šířky MF filtru na nárůst šumu v reprodukci. Při optimálním MF filtru postupně volte demodulaci FM, LSB, USB a zaznamenejte vliv nesprávného demodulátoru. Nevhodnou volbu vysoké hodnoty šířky MF filtru při příjmu stanice na SV můžete ověřit při příjmu slabého signálu stanice na kmitočtu 1044 khz (v sousedství se nachází silnější signál na 1062 khz). Pokud se podaří vyhledat signál neveřejné služby využívající AM (např. kmitočet 122,150 MHz řízení leteckého provozu), můžete provést test vhodné šířky pásma MF filtru také pro tuto službu. Porovnejte jednotlivé signály různých typů služeb (šířka pásma, kvalita reprodukce). Domácí příprava bez vypracované domácí přípravy nebude povoleno zahájení měření V příloze vyhledejte hodnotu skutečné šířky DRM signálu pro nastavení systému podle tab. 1. Pro měření v bodě 1.2 zvolte libovolné nastavení systému a v příloze vyhledejte odpovídající délku ochranného intervalu. Jaké maximální (NF) kmitočty je možno přenášet klasickým analogovým rozhlasovým vysíláním pomocí modulací AM a FM? Určete hodnoty šířky pásma signálů pro AM a FM (u FM uvažujte maximální zdvih 75 khz). Seznam použité literatury [1] Kořínek, M.: Softwarové přijímače digitálního rozhlasu DRM [Diplomová práce], ČVUT, [2] Program Diorama, University of Kaiserslautern [online], [cit ], URL: [3] Dream DRM Receiver [online], [cit ], URL: [4] ETSI: ETSI ES Digital Radio Mondiale (DRM) [norma], v2.2.1, /9 ZS ( )

9 Příloha Parametry OFDM (závislé na módu robustnosti): Mód A B C D 288 x T (24 ms, 256 x T 176 x T 112 x T (9.333 Tu 1/Tu = ( ms) ( ms) ms, Hz) 1/Tu = Hz) Tg/Tu 1/9 1/4 4/11 11/14 Tg 32 x T (2.666 ms) 64 x T (5.333 ms) 64 x T (5.333 ms) 88 x T (7.333 ms) Ts = Tg + Tu ms ms 20 ms ms OFDM symbolů v rámci Rec. ITU-R BS.1615 Planning parameters for digital sound broadcasting at frequencies below 30 MHz Přesné hodnoty BW (khz) signálu DRM (pro typické hodnoty parametrů) Minimální C/N (db) pro typické hodnoty parametrů 9/9 ZS ( )

6. EXPERIMENT SE SYSTÉMEM DIGITÁLNÍHO ROZHLASU DRM

6. EXPERIMENT SE SYSTÉMEM DIGITÁLNÍHO ROZHLASU DRM VOLUME AM TUNE 7 8 9 4 5 6 1 2 3 PHONE Y37BKS / A7B37BKS Laboratorní cvičení 6. EXPERIMENT SE SYSTÉMEM DIGITÁLNÍHO ROZHLASU DRM Cíl měření 1) Sestavte systém digitálního rozhlasového vysílání DRM. 2) Prozkoumejte

Více

5. MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH PARAMETRŮ RÁDIOVÉHO PŘIJÍMAČE

5. MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH PARAMETRŮ RÁDIOVÉHO PŘIJÍMAČE Cíl měření 5. MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH PARAMETRŮ RÁDIOVÉHO PŘIJÍMAČE Pro daný komunikační přijímač změřit: 1) citlivost 2) charakteristiku AGC 3) dobu reakce AGC Přístrojové vybavení pracoviště Komunikační přijímač

Více

3. KOMUNIKAČNÍ PŘIJÍMAČ

3. KOMUNIKAČNÍ PŘIJÍMAČ Cíl měření: 1) Seznamte se s funkcemi a ovládáním přehledového komunikačního přijímače. 2) Poslechněte si jaký má vliv nastavení různých druhů analogových provozů (modulací) a šířek pásma mezifrekvenčních

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky. Směšovač pro příjem DRM. Semestrální projekt

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky. Směšovač pro příjem DRM. Semestrální projekt ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky Směšovač pro příjem DRM Semestrální projekt Student: Vedoucí práce: Jan Jareš Ing. Karel Mikuláštík únor 2006 P r o h l á š

Více

Měření vysílání DVB-T simulovaným přenosovým kanálem

Měření vysílání DVB-T simulovaným přenosovým kanálem Digitální televizní systémy (MDTV) Laboratorní úloha č. 1 Měření vysílání DVB-T simulovaným přenosovým kanálem Cílem úlohy je seznámit se s přenosovými kanály uplatňujícími se při přenosu signálu DVB-T

Více

Transmodulátor DVB-S/S2 DVB-T ref. 5633

Transmodulátor DVB-S/S2 DVB-T ref. 5633 ref. 5633 Transmodulátor DVB-S/S2 DVB-T ref. 5633 Ref. 5633 slouží k transmodulaci programů z DVB-S/S2 transpondéru v pásmu 950-2150 MHz do výstupního DVB-T kanálu v pásmu 47-862 MHz. Transmodulátor je

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_15_ant. rozvod v bytovém

Více

Přenosné digitální rádio pro DAB+/FM DAB 2. Obj. č.: 32 60 72. Popis a ovládací prvky. Rozsah dodávky. Vlastnosti

Přenosné digitální rádio pro DAB+/FM DAB 2. Obj. č.: 32 60 72. Popis a ovládací prvky. Rozsah dodávky. Vlastnosti Popis a ovládací prvky Přenosné digitální rádio pro DAB+/FM DAB 2 Obj. č.: 32 60 72 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup přenosného digitálního rádia. Tento návod k obsluze je součástí

Více

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma 3. MĚŘENÍ NA SYSTÉMU ZEMSKÉ DIGITÁLNÍ TELEVIZE DVB-T PARAMETRY, PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI SYSTÉMU Cíl měření 1) Seznamte se s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. 2) Zobrazte výsledné spektrum signálu

Více

TT-411. Transmodulátor 2x DVB-S2/DVB-T s CI rozhraním. SÉRIE 912 TT-411 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

TT-411. Transmodulátor 2x DVB-S2/DVB-T s CI rozhraním. SÉRIE 912 TT-411 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE Transmodulátor 2x DVB-S2/DVB-T s CI rozhraním. Transmodulátor ALCAD je součástí série 905/912 a je tak plně mechanicky i elektricky kompatibilní s ostatními moduly této série. Je vybaven dvěma DVB-S/S2

Více

AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA. Návod k použití 10007329

AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA. Návod k použití 10007329 AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA Návod k použití 10007329 UMÍSTĚNÍ OVLÁDACÍCH PRVKŮ 1) Ochrana před prachem 2) Ladění / SKIP UP / DOWN tlačítko 3) RECORD tlačítko 4) Otvírání

Více

Minidiktafon EDIC mini LCD

Minidiktafon EDIC mini LCD Minidiktafon EDIC mini LCD Návod k použití Hlavní výhody produktu: Extrémní výdrž až 250 hodin nahrávání v kuse Miniaturní rozměry Jednoduché ovládání www.spyshops.cz Stránka 1 1. Obsah balení Digitální

Více

DIGAM 6. Provozní pokyny INSTALACE

DIGAM 6. Provozní pokyny INSTALACE DIGAM 6 Provozní pokyny Digam-6 se skládá z napájecího zdroje, 6ti digitálních COFDM přijímačů (4 tunery), 6 DSB Nicam stereo TV-modulátorů a běžného výstupu zesilovače. INSTALACE Digam-6 může být instalován

Více

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM OFDM - ortogonální frekvenční multiplex Přenos realizován na více nosných vlnách Kmitočty nosných vln jsou voleny tak, aby byly navzájem ortogonální (neovlivňovaly se) Modulace

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_35_měření DVB-C s

Více

OPEL INSIGNIA. Infotainment System

OPEL INSIGNIA. Infotainment System OPEL INSIGNIA Infotainment System Obsah Úvod... 4 Rádio... 30 CD přehrávač... 47 Vstup AUX... 53 USB port... 55 Rámeček digitálního obrazu... 59 Navigace... 62 Rozpoznávání řeči... 107 Telefon... 122

Více

OBSAH Popis Instalace Programování pomocí HE-programovacího softwaru Zásady programování pomocí KC3 ovlada Programování pomocí KC3

OBSAH Popis Instalace Programování pomocí HE-programovacího softwaru Zásady programování pomocí KC3 ovlada Programování pomocí KC3 OBSAH Značky.. strana 2 1 Popis. strana 2 2 Instalace... strana 3 2.1 Instalace modulu X-DVB-S/PAL TWIN CI... strana 3 2.2 Zapojení kabelů X-DVB-S/PAL TWIN CI. strana 3 2.3 Změna audio kanálu strana 4

Více

NA130. Automobilový multimediální přehrávač

NA130. Automobilový multimediální přehrávač NA130 Automobilový multimediální přehrávač Uživatelská příručka Obsah Obsah balení... 2 Postup montáže... 3 Funkce tlačítek přehrávače... 5 Funkce tlačítek dálkového ovladače... 5 Volba zdroje přehrávání...

Více

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Clock Radio Register your product and get support at www.philips.com/welcome Руководство пользователя Příručka pro uživatele Príručka užívateľa Felhasználói kézikönyv AJ3231 & % # ^ @! 0 4 9 7 8 $ 6 3

Více

Struèný pøehled... 9 Všeobecné informace... 12 Obsluha... 15 Hlavní zobrazení... 21 Nastavení zvuku... 22 Rádio... 29 Pøehrávaè CD/MP3 3...

Struèný pøehled... 9 Všeobecné informace... 12 Obsluha... 15 Hlavní zobrazení... 21 Nastavení zvuku... 22 Rádio... 29 Pøehrávaè CD/MP3 3... Struèný pøehled... 9 Všeobecné informace... 12 Obsluha... 15 Hlavní zobrazení... 21 Nastavení zvuku... 22 Rádio... 29 Pøehrávaè CD/MP3 3... 36 Vstup AUX 3... 41 Hledání závad... 42 Všeobecná upozornìní...

Více

TV-1800 PCTV Tuner Informace o výrobku Zapojení Zapojení. Ovládací panely

TV-1800 PCTV Tuner Informace o výrobku Zapojení Zapojení. Ovládací panely Informace o výrobku Zapojení Zapojení Připojení VGA IN PC AUDIO IN VGA OUT STEREO OUT TV OUT ANTENNA DC-IN AUDIO-L IN AUDIO-R IN VIDEO IN S-VIDEO IN Ovládací panely CH+/UP CH-/DOWN VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Více

TO-559. Transmodulátor COFDM/PAL pro skupinový příjem. HLAVNÍ STANICE SÉRIE 905/912 TO-559 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

TO-559. Transmodulátor COFDM/PAL pro skupinový příjem. HLAVNÍ STANICE SÉRIE 905/912 TO-559 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE Transmodulátor COFDM/PAL pro skupinový příjem. je určen pro příjem terestrických digitálních programů standardu DVB-T a jejich VSB modulaci do TV pásma 46 až 894 MHz. Výstupní stereofonní modulátor s SAW

Více

Vítejte. Co je obsahem balení? 1x DAB + /FM Rádio 1x Napájecí kabel 1x Uživatelská příručka

Vítejte. Co je obsahem balení? 1x DAB + /FM Rádio 1x Napájecí kabel 1x Uživatelská příručka Obsah EN Úvod... 2 Co je DAB + Digitální Rádio?... 2 Začínáme.... 3 Podsvícení displeje... 4 Použití sluchátek.... 4 Vaše rádio... 5 Zapnutí... 6 Teleskopická anténa.... 6 Vypnutí... 6 Změna hlasitosti....

Více

OPEL MERIVA. Infotainment System

OPEL MERIVA. Infotainment System OPEL MERIVA Infotainment System Obsah Úvod... 4 Rádio... 29 Přehrávač CD disků... 45 Vstup AUX... 51 USB port... 53 Rámeček digitálního obrazu... 57 Navigace... 60 Rozpoznávání řeči... 106 Telefon...

Více

CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC

CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC EN 55022 : 1998 + A1 : 2000 + A2 : 2003 EN 55024 : 1998 + A1 : 2001

Více

Bezdrátový radiobudík s IR kamerou

Bezdrátový radiobudík s IR kamerou Bezdrátový radiobudík s IR kamerou Návod k použití Hlavní výhody produktu: Špičkové zpracování a naprosto neodhalitelnou kamerou, která vidí i ve tmě Jednoduché postup pro nastavení sledování přes internet

Více

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB Modulace 2 Modulace je nelineární proces, který mění parametry nosného signálu pomocí modulačního signálu. Cílem úlohy je probrat takové typy modulací, jako jsou fázová modulace (Phase Modulation PM),

Více

Uživatelský manuál. verze 11-2008

Uživatelský manuál. verze 11-2008 verze 11-2008 Uživatelský manuál Obsah: 1. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY A VŠEOBECNÁ UPOZORNĚNÍ...3 1.1. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY...3 1.2. VŠEOBECNÁ UPOZORNĚNÍ...3 2. STANDARDNÍ DOPLŇKY...4 3. PRVNÍ POUŽITÍ...5 4. NABÍJENÍ...7

Více

CD/MP3 PŘEHRÁVAČ S GRAMOFONEM, STEREO RÁDIEM A USB/ SD KÓDOVÁNÍM

CD/MP3 PŘEHRÁVAČ S GRAMOFONEM, STEREO RÁDIEM A USB/ SD KÓDOVÁNÍM CD/MP3 PŘEHRÁVAČ S GRAMOFONEM, STEREO RÁDIEM A USB/ SD KÓDOVÁNÍM NÁVOD K POUŽITÍ Zastoupení LENCO pro Českou a Slovenskou republiku: AQ, s.r.o. Wolkerova 381, CZ 784 01 Červenka www.aq.cz, mail: aq@aq.cz

Více

Měření vlastností optických vláken a WDM přenos

Měření vlastností optických vláken a WDM přenos Obecný úvod Měření vlastností optických vláken a WDM přenos Úloha se věnuje měření optických vláken, jejich vlastností a rušivých jevů souvisejících s vzájemným nedokonalým navázáním v konektorech. Je

Více

4CH kamerový systém do auta Secutron CarGuard SE- 4SDE

4CH kamerový systém do auta Secutron CarGuard SE- 4SDE 4CH kamerový systém do auta Secutron CarGuard SE- 4SDE Návod k obsluze Hlavní výhody: 4x video vstup záznam scény před, za i uvnitř vozu podpora SD karty až 64Gb www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Úvod Kamerový

Více

3. ZÁKLADNÍ PARAMETRY RÁDIOVÉHO PŘIJÍMAČE

3. ZÁKLADNÍ PARAMETRY RÁDIOVÉHO PŘIJÍMAČE Cíl měření Pro daný komunikační přijímač změřit: 1) citlivost 2) a) charakteristiku AGC b) dobu reakce AGC 3) selektivitu Přístrojové vybavení pracoviště Komunikační přijímač ICOM-IC-R8500 Stereowattmetr

Více

1 Stiskněte. Zapnutí zdroje zvuku. Zapnutí zdroje zvuku. Vypnutí režimu zvuku. Displej obrazovky ovládání zvuku

1 Stiskněte. Zapnutí zdroje zvuku. Zapnutí zdroje zvuku. Vypnutí režimu zvuku. Displej obrazovky ovládání zvuku Zapnutí zdroje zvuku Zapnutí zdroje zvuku Vypnutí režimu zvuku Stiskněte. Stiskněte. Vyberte zvukový režim, který chcete použít. Klepněte na Audio Off. Opětovným klepnutím na Audio Off začnete přijímat

Více

Systém Sound Bar. Návod k obsluze HT-ST3

Systém Sound Bar. Návod k obsluze HT-ST3 Systém Sound Bar Návod k obsluze CZ HT-ST3 Obsah Nastavení Co je součástí dodávky 3 Instalace 4 Připojení reproduktorové lišty a subwooferu 5 Připojení 6 Zapnutí systému 8 Základní operace Poslech zvuku

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

dvblink - DVB-T tuner

dvblink - DVB-T tuner dvblink - DVB-T tuner Dualní DVB-T tuner Vlastnosti produktu Dualní DVB-T tuner DVB-T MPEG2 a MPEG4 kompatibilní (HD) AFS* - automatické přepínání frekvencí USB AV port přehrávače USB zařízení až 2TB (FAT32

Více

DAH 1500. MP3 přehrávač. Paměť 256/512 MB (dle verze) OLED displej Rozhranní USB 2.0

DAH 1500. MP3 přehrávač. Paměť 256/512 MB (dle verze) OLED displej Rozhranní USB 2.0 DAH 1500 MP3 přehrávač Paměť 256/512 MB (dle verze) OLED displej Rozhranní USB 2.0 Péče a údržba: Nepoužívejte při manipulaci s přehrávačem nepřiměřenou sílu. Chraňte před mechanickým poškozením, pády,

Více

ZMATIC. programovatelný kanálový zesilovač UŽIVATELSKÝ MANUAL OBSAH

ZMATIC. programovatelný kanálový zesilovač UŽIVATELSKÝ MANUAL OBSAH ZMATIC programovatelný kanálový zesilovač UŽIVATELSKÝ MANUAL OBSAH PROGRAMOVACÍ ZAŘÍZENÍ PS-002 1. ZAPÍNÁNÍ A VYPÍNÁNÍ 2. VOLBA JAZYKA 3. VOLBA JEDNOTLIVÝCH FUNKCÍ DANÉ SÉRIE 4. VÝMĚNA BATERIÍ 5. POPIS

Více

PC-525. Programovatelný kanálový procesor SÉRIE 905 KANÁLOVÉ PROCESORY 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

PC-525. Programovatelný kanálový procesor SÉRIE 905 KANÁLOVÉ PROCESORY 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE PC-525 Programovatelný kanálový procesor Kanálový procesor ALCAD PC-525 je určen ke zpracování digitálního nebo analogového TV signálu v pásmu 47-862 MHz. PC-525 je plně kompatibilní s dalšími prvky hlavní

Více

FOX KeyControl 49 USB MIDI OVLADAČ UŽIVATELSKÝ MANUÁL. 2012 Audio Partner s.r.o.

FOX KeyControl 49 USB MIDI OVLADAČ UŽIVATELSKÝ MANUÁL. 2012 Audio Partner s.r.o. FOX KeyControl 49 USB MIDI OVLADAČ UŽIVATELSKÝ MANUÁL I. VLASTNOSTI - 49 kláves - přiřaditelný jezdec, pedál, kolečko ohýbání tónu, modulační kolečko, tlačítka nahoru/dolů, knoflíky - multifunkční klávesnice

Více

varikapy na vstupu a v oscilátoru (nebo s ladicím kondenzátorem) se dá citlivost nenároèných aplikacích zpravidla nevadí.

varikapy na vstupu a v oscilátoru (nebo s ladicím kondenzátorem) se dá citlivost nenároèných aplikacích zpravidla nevadí. FM tuner TES 25S Pavel Kotráš, Jaroslav Belza Návodù na stavbu FM pøijímaèù bylo otištìno na stránkách PE a AR již mnoho. Vìtšinou se však jednalo o jednoduché a nepøíliš kvalitní pøijímaèe s obvody TDA7000

Více

DAB + radiobudík CR 25, FM, RDS. Obj. č. 70 79 82. Zvláštní funkce výrobku. Popis a ovládací prvky. Uvedení do provozu. Účel použití.

DAB + radiobudík CR 25, FM, RDS. Obj. č. 70 79 82. Zvláštní funkce výrobku. Popis a ovládací prvky. Uvedení do provozu. Účel použití. Zvláštní funkce výrobku rádio poskytuje nový formát digitálního vysílání, který zajišťuje naprosto čistý zvuk bez rušivých prvků. rádiový příjem v pásmu FM 87,5 108 MHz (analogový) a DAB 174 240 (digitální).

Více

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179 Programovatelný kanálový procesor Programovatelný kanálový procesor je určen ke zpracování digitálního (COFDM, QAM) nebo analogového TV signálu. Procesor může být naprogramován jako kanálový konvertor

Více

4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí

4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí 4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí Cíl: Cílem laboratorní úlohy je ověření vlivu rychlých změn efektivní hodnoty napětí na vyzařovaný světelný tok světelných zdrojů. 4.1 Úvod Světelný

Více

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Hudební přehrávač mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění Parametry Popis displeje Základní operace Systémové menu Poslech hudby Záznam zvuku Správce souborů Prohlížeč obrázků FM rádio Elektronické

Více

ONE123. Programovatelný zesilovač. 1. Základní charakteristiky. 2. Bezpečnostní instrukce

ONE123. Programovatelný zesilovač. 1. Základní charakteristiky. 2. Bezpečnostní instrukce Programovatelný zesilovač ONE123 Programovatelný domovní zesilovač ONE123 je určen ke zpracování a zesílení digitálního nebo analogového TV a FM/DAB signálu v náročných domovních rozvodech (STA). ONE123

Více

NGTA602/NGTA704. Automobilový zesilovač

NGTA602/NGTA704. Automobilový zesilovač NGTA602/NGTA704 Automobilový zesilovač Uživatelská příručka Jako příklad jsou v této příručce znázorněny obrázky modelu NGTA704. Obsah Informace k bezpečnému používání... 2 Seznam příslušenství... 2 Funkce

Více

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 NA2750 Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 Dotykový displej 6,8 USB konektor Vstup pro SD kartu Vstup pro externí zařízení Uživatelská příručka 1 Obsah Ukázka základního ovládání Demo...

Více

OPEL MOKKA. Infotainment System

OPEL MOKKA. Infotainment System OPEL MOKKA Infotainment System Obsah Navi 950/650 / CD 600... 5 Navi 600... 77 Audio systém... 169 Navi 950/650 / CD 600 Úvod... 6 Základní funkce... 17 Rádio... 25 CD přehrávač... 32 Externí zařízení...

Více

SIGNÁLNÍ GENERÁTORY DDS2, DDS7 A DDS20 - PROVOZNÍ MANUÁL

SIGNÁLNÍ GENERÁTORY DDS2, DDS7 A DDS20 - PROVOZNÍ MANUÁL SIGNÁLNÍ GENERÁTORY DDS2, DDS7 A DDS20 - PROVOZNÍ MANUÁL Signální generátory DDS slouží k vytváření napěťových signálů s definovaným průběhem (harmonický, trojúhelníkový a obdélníkový), s nastavitelnou

Více

Obj. č.: 372592 NÁVOD K OBSLUZE. Návod k obsluze

Obj. č.: 372592 NÁVOD K OBSLUZE. Návod k obsluze NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 372592 Návod k obsluze Před instalací, zapnutím a nastavováním přístroje si prosím přečtěte celý návod obsahuje důležité informace pro optimální a bezpečné využití všech jeho vlastností

Více

Uživatelský manuál (CZ)

Uživatelský manuál (CZ) Uživatelský manuál (CZ) - 1 - 1. Zadní panel Vstup Input Loop Audio Video Fan PSU Funkce LNB vstup 950-2050 MHz (F-konektor). LNB výstup pro další přijímač používající stejné pásmo a polarizaci (pouze

Více

DVR27 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka)

DVR27 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) DVR27 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) Obsah Uživatelská příručka Obsah balení...2 1. Popis tlačítek dálkového ovladače...2 2. Popis tlačítek řídící jednotky...3 3. Návod k instalaci...4

Více

2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218. Návod k obsluze. Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation

2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218. Návod k obsluze. Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation 2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218 Návod k obsluze Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation SLEEP Modely pro Kanadu a Evropu (kromě modelu pro východní

Více

Plena CD pøehrávaè/tuner

Plena CD pøehrávaè/tuner Návod k instalaci a obsluze Plena CD pøehrávaè/tuner /%% Phillips Communication, Security & Imaging LBB 1960 Dùležitá bezpeènostní upozornìní 1. Pøeètìte si návod - pøed uvedením pøístroje do provozu si

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO

Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO 2 OBSAH 1. Technická specifikace 4 2. Označení a objednací čísla 5 3. Způsob montáže 6 3.1 Nástěnná montáž 6 3.2 19"- Skříňová montáž 7 4. Popis přístrojů

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H : 161. Nařízení vlády o technickém plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské

Více

SYMETRICKÉ ČTYŘPÓLY JAKO FILTRY

SYMETRICKÉ ČTYŘPÓLY JAKO FILTRY SYMETRICKÉ ČTYŘPÓLY JAKO FILTRY V této úloze budou řešeny symetrické čtyřpóly jako frekvenční filtry. Bude představena jejich funkce na praktickém příkladu reproduktorů. Teoretický základ Pod pojmem čtyřpól

Více

Obrázek 1 Ukázka závislosti Dopplerovy frekvence na C/N

Obrázek 1 Ukázka závislosti Dopplerovy frekvence na C/N Standard DVB-H Standard DVB-H byl vytvořen pro mobilní příjem televizního signálu. Pro tento příjem musíme mít jiné specifikace než pro terestriální (pozemní) příjem. Většina přijímačů bude mobilních,

Více

Autorádio AR 817. Obj. č.: 37 32 97 Vestavba. Stereo rádio s PLL syntetizátorem. USB konektor. Automatické ukládání stanic. Slot pro SD/MMC karty

Autorádio AR 817. Obj. č.: 37 32 97 Vestavba. Stereo rádio s PLL syntetizátorem. USB konektor. Automatické ukládání stanic. Slot pro SD/MMC karty Autorádio AR 817 Stereo rádio s PLL syntetizátorem Automatické ukládání stanic Funkce RDS (Radio Data System) USB konektor Slot pro SD/MMC karty Vstup AUX Obj. č.: 37 32 97 Vestavba Poznámky: Vážený zákazníku,

Více

Úvod do používání digitálního módu PSK31

Úvod do používání digitálního módu PSK31 Úvod do používání digitálního módu PSK31 V této prezentaci byly použity výběry z článků Vlasty OK1AK, Jardy OK1CJB a Ládi OK1UNL uveřejněné na www.ok1cjb.cz Kmitočty pro PSK31 160m 1,838.15 MHz 80m 3,580.15

Více

Bezpečnostní instrukce

Bezpečnostní instrukce Bezpečnostní instrukce P O Z O R! NEBEZPEČÍ ÚRAZU EL. PROUDEM NEOTEVÍREJTE! Symbol vykřičníku uvnitř rovnostranného trojúhelníku upozorňuje uživatele na existenci důležitých provozních a bezpečnostních

Více

Autorádio s přehrávačem CD a MP3 SCC105

Autorádio s přehrávačem CD a MP3 SCC105 Autorádio s přehrávačem CD a MP3 SCC105 Uživatelská příručka Před prvním použitím si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby Obsah Funkce tlačítek na čelním panelu... 2

Více

DIGITAL PROCESSOR DIGITAL TERRESTRIAL COMPATIBLE

DIGITAL PROCESSOR DIGITAL TERRESTRIAL COMPATIBLE PROGRAMOVATELNÝ DIGITÁLNÍ KONCOVÝ ZESILOVAČ Návod k použití FM BIII/DAB UHF 1 UHF 2 12-24 V GND CENT-TAC645 DIGITAL PROCESSOR DIGITAL TERRESTRIAL COMPATIBLE 230V~ 50Hz 20 VA DATA TEST (-30dB) OUTPUT POPIS

Více

FM RADIOPŘIJÍMAČ S USB, MICRO SD A MP3 PŘEHRÁVAČEM

FM RADIOPŘIJÍMAČ S USB, MICRO SD A MP3 PŘEHRÁVAČEM FM RADIOPŘIJÍMAČ S USB, MICRO SD A MP3 PŘEHRÁVAČEM Model: SM 2006 NÁVOD K OBSLUZE 1. Power ON/OFF (Vypínač napájení) 2. LCD displej 3. Numerická tlačítka 4. MP3/FM (MP3/Rádio) 5. Program Store (Uložení

Více

Programovatelný domovní zesilovač Avant 7

Programovatelný domovní zesilovač Avant 7 Programovatelný domovní zesilovač Avant 7 Programovatelný zesilovač Avant 7 je určen ke zpracování a zesílení digitálního nebo analogového TV a FM/DAB signálu v náročných domovních rozvodech (STA). 1.

Více

Vaše uživatelský manuál OPEL CD30 MP3 http://cs.yourpdfguides.com/dref/2824800

Vaše uživatelský manuál OPEL CD30 MP3 http://cs.yourpdfguides.com/dref/2824800 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Návod na použití YUPITERU MVT 7100 a STABO XR100. Petr Janásek

Návod na použití YUPITERU MVT 7100 a STABO XR100. Petr Janásek Návod na použití YUPITERU MVT 7100 a STABO XR100 Petr Janásek Ovládací prvky skeneru Přední strana Ladící knoflík, kterým se nastavuje kmitočet, volí paměťové místo, provozní mód a ladící (skenovací) krok

Více

Hlavní vlastnosti. Upozornění Aby se zabránilo nesprávnému použití DC konvertoru, přečtěte si prosím pozorně tento manuál.

Hlavní vlastnosti. Upozornění Aby se zabránilo nesprávnému použití DC konvertoru, přečtěte si prosím pozorně tento manuál. Upozornění Aby se zabránilo nesprávnému použití DC konvertoru, přečtěte si prosím pozorně tento manuál. Složky soupravy dětského digitálního audio monitoru: Upozornění Pro Vaši bezpečnost používejte prosím

Více

U-DRIVE LITE Car DVR Device

U-DRIVE LITE Car DVR Device U-DRIVE LITE Car DVR Device MT4037 Uživatelský manuál Index Index...2 Popis zařízení...2 Příprava před použitím...3 Vložení paměťové karty...3 Používání zařízení...4 Možnosti menu v režimu nahrávání...5

Více

Uživatelská příručka. Axesstel TX210LF

Uživatelská příručka. Axesstel TX210LF Uživatelská příručka Axesstel TX210LF 1 ÚVOD PŘEHLED Bezdrátový terminál Axesstel TX210LF je multifunkční zařízení, které poskytuje hlasové, datové a faxové služby. Je vybaven procesorem QUALCOMM MSM6025

Více

Přijímač pozemní digitální TV / rozhlasu (DVB-T)

Přijímač pozemní digitální TV / rozhlasu (DVB-T) Přijímač pozemní digitální TV / rozhlasu (DVB-T) ODE 704 Návod k obsluze Děkujeme vám za vaše rozhodnutí k nákupu tohoto přístroje. Před jeho instalací, zapnutím a nastavováním si prosím přečtěte celý

Více

Inteligentní detektor RAKSA

Inteligentní detektor RAKSA Inteligentní detektor RAKSA Návod k obsluze Hlavní výhody produktu: Špičkový a současně miniaturní produkt Detekuje všechny běžné zdroje signálu Velmi citlivý www.spyshops.cz Stránka 1 1. Specifikace produktu

Více

Budík se skrytou kamerou s nočním viděním

Budík se skrytou kamerou s nočním viděním Budík se skrytou kamerou s nočním viděním Návod k použití Hlavní výhody produktu: Špičkové provedení skryté kamery Možnost natáčet i v úplné tmě Praktický software pro práci s nahranými soubory www.spionazni-technika.cz

Více

VERTIKALNI DESIGNOVA VEZ S USB, "Z-922" Návod k použití

VERTIKALNI DESIGNOVA VEZ S USB, Z-922 Návod k použití VERTIKALNI DESIGNOVA VEZ S USB, "Z-922" Návod k použití Děkujeme vám, že jste se rozhodli pro koupi tohoto produktu. Přečtěte si pečlivě tento návod, než se rozhodnete přístroj použít a uschovejte tento

Více

Kamera Full-HD 1080P s WiFi ovládáním

Kamera Full-HD 1080P s WiFi ovládáním Kamera Full-HD 1080P s WiFi ovládáním Uživatelská příručka Obsah Pohled na kameru a ovládací prvky 1 LCD displej 2 Zobrazení režimů a stavu kamery 2 Před prvním použitím 3 Výchozí nastavení kamery 3 Zapnout

Více

PD 260 MP3 PŘEHRÁVAČ FM RÁDIO ZÁZNAMNÍK. PAMĚŤ* 1GB/512MB/256MB ROZHRANÍ* USB 1.1/2.0 *dle verze

PD 260 MP3 PŘEHRÁVAČ FM RÁDIO ZÁZNAMNÍK. PAMĚŤ* 1GB/512MB/256MB ROZHRANÍ* USB 1.1/2.0 *dle verze PD 260 MP3 PŘEHRÁVAČ PAMĚŤ* 1GB/512MB/256MB ROZHRANÍ* USB 1.1/2.0 *dle verze FM RÁDIO ZÁZNAMNÍK S tímto přenosným MP3 přehrávačem můžete poslouchat hudbu mnohem pohodlněji než s jakýmkoli jiným zařízením.

Více

Vícekanálový AV receiver. Začínáme Vítá vás Průvodce rychlým nastavením.

Vícekanálový AV receiver. Začínáme Vítá vás Průvodce rychlým nastavením. Vícekanálový AV receiver STR-DN1030 Začínáme Vítá vás Průvodce rychlým nastavením. 1 Instalace reproduktorů 2 Připojení TV a dalších zařízení 3 Další zapojení 4 Výběr reproduktorů a optimalizace zvuku

Více

Informace pro uživatele k likvidaci elektrických a elektronických zařízení (domácnosti)

Informace pro uživatele k likvidaci elektrických a elektronických zařízení (domácnosti) Uživatelský manuál Informace pro uživatele k likvidaci elektrických a elektronických zařízení (domácnosti) Uvedený symbol na výrobku nebo v průvodní dokumentaci znamená, že použité elektrické nebo elektronické

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone with Display. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet.

Více

CI-204 MANUÁL K PALUBNÍ HD KAMEŘE DO AUTA

CI-204 MANUÁL K PALUBNÍ HD KAMEŘE DO AUTA CI-204 MANUÁL K PALUBNÍ HD KAMEŘE DO AUTA Děkujeme Vám, že jste si zakoupili CONNECT IT palubní HD kameru do auta. Ke správné manipulaci s tímto zařízením Vám doporučujeme si pozorně přečíst následující

Více

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál Před použitím si přečtěte pečlivě tento uživatelský manuál, protože obsahuje důležité bezpečnostní informace Obsah Strana 1. Úvod...... 5 2. Vlastnosti...

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_38_měření v systémech

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Digitální radiobudík s projekcí PCR 407

NÁVOD K POUŽITÍ Digitální radiobudík s projekcí PCR 407 DIGITÁLNÍ RADIOBUDÍK S PROJEKCÍ PCR407 NÁVOD K POUŽITÍ Obsah návodu PŘEDSTAVENÍ...3 POPIS VÝROBKU...3 PŘÍPRAVA PŘED POUŽITÍM...6 INSTALACE BATERIÍ...6 VAROVÁNÍ PŘI VYBITÝCH BATERIÍCH...6 ZAPOJENÍ ADAPTÉRU

Více

IEEE802.11b. programovým vybavením dodaným k PCMCIA Wi-Fi kartě. BEACON impulsu a jeho opakovací kmitočet.

IEEE802.11b. programovým vybavením dodaným k PCMCIA Wi-Fi kartě. BEACON impulsu a jeho opakovací kmitočet. 7. Měření parametrů systému WLAN IEEE802.11b (návod ke cvičení z 37LBR) Cílem tohoto experimentu je proměřit parametry přístupového bodu (Access Pointu) Trendnet TEW-510 802.11ag včetně přiložené kabeláže

Více

Meteorologická stanice Linear

Meteorologická stanice Linear Meteorologická stanice Linear Funkce časový signál DCF-77 řízený rádiem s možností manuálního nastavení možnost volby (ON/OFF) příjmu časového signálu 12ti/24ti hodinový formát časové pásmo (±12 hodin)

Více

ISAW EDGE. Návod pro uživatele. Čeština

ISAW EDGE. Návod pro uživatele. Čeština Návod pro uživatele Čeština ISAW EDGE Obsah: 1 Popis kamery 1 2 Popis LCD displeje 1 3 Zapnutí kamery 2 4 Režim nahrávání videa 2 5 Režim focení 2 6 Režim přehrávání 2 7 Uživatelské nastavení 3 8 Dobíjení

Více

TRT ST CI. Uživatelský manuál. IF Výstup A. Napájení Vstup/Výstup. Napájení LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot

TRT ST CI. Uživatelský manuál. IF Výstup A. Napájení Vstup/Výstup. Napájení LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot TRT ST CI 080002 Uživatelský manuál IF Výstup A Vstup LNB A IF Výstup B Vstup LNB B Vstup/Výstup LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot Vstup přenosového signálu(červená vypnuto) USB (programování) Detekován

Více

NÁVOD K POUŽITÍ STEREO RADIOMAGNETOFON S PŘEHRÁVAČEM CD SRR 575 CD/MP3

NÁVOD K POUŽITÍ STEREO RADIOMAGNETOFON S PŘEHRÁVAČEM CD SRR 575 CD/MP3 NÁVOD K POUŽITÍ STEREO RADIOMAGNETOFON S PŘEHRÁVAČEM CD SRR 575 CD/MP3 1 Základní bezpečnostní pokyny Nevystavujte přístroj vlhkosti nebo dešti, abyste zamezili vzniku požáru nebo úrazu způsobenému elektrickým

Více

AUTOKAMERA CARCAM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

AUTOKAMERA CARCAM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA AUTOKAMERA CARCAM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Děkujeme za zakoupení kamery. Tato příručka obsahuje podrobný popis použití, poskytne Vám informace o produktu, včetně provozu a technických specifikací. Přečtěte

Více

NEW_E2_XC12_CZE_MFL38343836 MODELY : XC12 CZECH

NEW_E2_XC12_CZE_MFL38343836 MODELY : XC12 CZECH NEW_E2_XC12_CZE_MFL38343836 MODELY : XC12 CZECH Váš Hi-Fi systém má mnoho funkcí Nahrávání z rádia nebo CD na kazetu Viz strana 8 Nechte se ukolébat k spánku a poté vzbudit Viz strana 9 Obsah Nastavení

Více

ÚVOD... 1 POPIS OBSLUŽNÝCH ČÁSTÍ... 1 OBSLUHA RADIOSTANICE... 3 VOLBA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TABULKA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TECHNICKÉ ÚDAJE...

ÚVOD... 1 POPIS OBSLUŽNÝCH ČÁSTÍ... 1 OBSLUHA RADIOSTANICE... 3 VOLBA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TABULKA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TECHNICKÉ ÚDAJE... OBSAH ÚVOD... 1 POPIS OBSLUŽNÝCH ČÁSTÍ... 1 OBSLUHA RADIOSTANICE... 3 VOLBA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TABULKA KMITOČTOVÝCH PÁSEM... 4 TECHNICKÉ ÚDAJE... 5 ÚVOD ALAN 42 MULTI je mnohostranná a výkonná ruční

Více

MPP 009 MP3 PŘEHRÁVAČ PAMĚŤ 512MB ROZHRANÍ USB 2.0 ZÁZNAMNÍK FM RÁDIO

MPP 009 MP3 PŘEHRÁVAČ PAMĚŤ 512MB ROZHRANÍ USB 2.0 ZÁZNAMNÍK FM RÁDIO MPP 009 MP3 PŘEHRÁVAČ PAMĚŤ 512MB ROZHRANÍ USB 2.0 ZÁZNAMNÍK FM RÁDIO S tímto přenosným MP3 přehrávačem můžete poslouchat hudbu mnohem pohodlněji než s jakýmkoli jiným zařízením. Můžete také přímo nahrávat

Více

Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6

Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6 Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6 Upozornění 1. Neohýbejte anténu 2. Dodržujte vzdálenost 5cm mezi ústy a mikrofonem vysílačky 3. Vysílačku sundávejte z opasku oběma rukama 4. Zakrývejte otvor

Více

Monofonní kazetový přehrávač s radiopřijímačem

Monofonní kazetový přehrávač s radiopřijímačem Návod k obsluze Monofonní kazetový přehrávač s radiopřijímačem MRR 605 Popis přístroje 2 Všeobecné bezpečnostní instrukce Pro snížení rizika vzniku ohně nebo úrazu elektrickým proudem, nevystavujte přístroj

Více

Digital Set Top Box HE@D HD1000T Přijímač digitálního pozemního vysílání

Digital Set Top Box HE@D HD1000T Přijímač digitálního pozemního vysílání Digital Set Top Box HE@D HD1000T Přijímač digitálního pozemního vysílání Návod k obsluze Při práci s návodem používejte orginální návod s obrázky Obsah Bezpečnost Přední panel Zadní panel Dálkové ovládání

Více

GB Radio Instruction manual. F Radio Manuel d instructions. E Radio Manual de instrucciones DMR102

GB Radio Instruction manual. F Radio Manuel d instructions. E Radio Manual de instrucciones DMR102 GB Radio Instruction manual F Radio Manuel d instructions E Radio Manual de instrucciones DMR102 2 3 10 12 14 1 4 5 9 6 7 8 13 L K J 20 A B C D E PM I H G F 11 1 2 14 15 11 15 15 16 2 3 17 18 19 21 4 5

Více

Mobile 370 DVD TV. Popis pøístroje: 1. Hlavní obrazovka 2. Stereo reproduktory 3. Dotyková tlaèítka 4. IR senzor dálkového ovladaèe

Mobile 370 DVD TV. Popis pøístroje: 1. Hlavní obrazovka 2. Stereo reproduktory 3. Dotyková tlaèítka 4. IR senzor dálkového ovladaèe Mobile 370 DVD TV Popis pøístroje: 1. Hlavní obrazovka 2. Stereo reproduktory 3. Dotyková tlaèítka 4. IR senzor dálkového ovladaèe 1 5. Vypínaè Power ON/OFF 6. Konektor napájení DC 12V 7. Indikátor nabíjení

Více

2DIN multimediální přehrávač 80810A

2DIN multimediální přehrávač 80810A 2DIN multimediální přehrávač 80810A Předtím než začnete rádio používat, si přečtěte tento návod. 1 Obsah Úvodní informace...3 Důležitá upozornění...3 Hlavní funkce...4 Úvodní obrazovka...4 Uspořádání ikon

Více