Jáchym Topol ZBRANĚ Z TOLMINU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jáchym Topol ZBRANĚ Z TOLMINU"

Transkript

1 Jáchym Topol ZBRANĚ Z TOLMINU V TROSKÁCH TROSEK KAKÁNSKÝCH Jsem v jednom z cípů, bezvýznamných koutů té dávné říše, Kákánie. A teď je tu Česká republika, přesněji severní Morava - Jesenicko. Horské průsmyky, téměř neprostupné lesy. V kakánských časech tu byla hranice s ruskou říší, dnes je za humny Polsko. Tehdy tu taky končila železnice. Postavili ji v roce A konečná stanice je tu dodnes. Tohle místo se jmenuje Kout. Za domkem, dnes už polorozpadlou barabiznou, kam - s velikými přestávkami - jezdím čtvrt století, je ve skále vytesán nápis Na paměť posledního Pod nápisem je vytesána zvířecí morda. Poslední medvěd, zastřelený ve zdejších lesích. Ale nápis klame. Za posledních deset let jsou tu zas tu a tam stopy rysů, vlků i medvědů, které ovšem nezahlédnete. Lesy jsou tu pořád husté, přestože je bohužel čím dál častěji protínají asfaltové stezky pro cyklisty. Hory. Lesy. Nejbližší město ( obyvatel) Jeseník bylo někdy ve 12. století na znamení vítězství nad divočinou pojmenováno Frei wom Walde. Tohle nikdy nebyl bohatý kraj, spíš odlehlý. Proslulý drsnými dlouhými zimami. Bývá tu pochmurno, vše je odsud daleko. Vyslanci z center Kakánie, všichni ti kněží, učitelé, úředníci, odhodlaní či donucení kolonizovat místní lid, Čechy, Němce, Moravany, Slezany, sem prý byli posíláni za trest. Podzimní večery začínají kolem páté. Už musíte mít přichystané třísky a naštípané dříví. Jde mi to dobře, domek už je skoro rozvalený. Štípám teď na kusy dveře a okna. Topím jen v jedné místnosti. Tady nahoře kolem baráčku po Tontovi nejsou stromy, jen zakrslé keříky, jalovce, sem tam nízká kleč. Balvany. Kdyby se svalily do údolí, všechno tam zpřeráží, pobijí. Podlouhlé údolí, na které se svrchu dívám, protíná říčka. Kroutí se a skáče po kamnech. Kolem ní se zas kroutí vesnice, která čeká na zázrak, na pohyb. Vždyť co tu kdy bylo? Divočina a středověk s nejistými cestami, městečka ve hvozdech. Pomalé, váhavé osidlování. Obchodní a misijní stezky na východ k divokým pohanským kmenům. V okolí se tu prý vždy dařilo podivným sektám. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

2 Zběhům z nesčetných armád, lupičům, uprchlíkům z měst. A v 17. století tu bylo centrum čarodějnických procesů. Pak říše kakánská, která tu nechala své největší vrypy. Ty dvě války. A socialismus. Na rozdíl od zemědělských oblastí nebo míst, kde bylo co rvát ze země, těžit, tu dnes po socialismu není ani památka. Ale něco se tu děje, cosi se sem řítí, zkusím to popsat. Právě tím podlouhlým údolím pode mnou, kolem běsnící říčky vedla cesta čarodějnic, nahoru nade mne a nad baráček, vysoko na Petrovy kameny. Jen v tom mrňavém Jeseníku upálili 120 žen, o kus dál ve Velkých Losinách další desítky, ve Zlatých Horách další stovku. Kraj pustnul, lidé utíkali. Ustal obchod, církevní obřady. Znehybnělá chmurná říše. V Losinách stojí podivný památník, kusy kamene s vytesanými náznaky dlouhých vlasů, křičících úst. Surrealistický památník bez data. V mojí vesnici podél říčky trčí porůznu mezi domy německy popsané Smírčí kříže. Také Morové sloupy s lebkami. Kříž na paměť upálených žen tu dal vztyčit jeden z členů tribunálu, který tehdy ženy posílal na smrt, Krištof Zendler. Odechl si, očisťoval se, už mohl. Procesy prý zastavila až Marie Terezie, čtyři roky před svou smrtí. Tak se to tady alespoň dodnes učí děti ve školách. Inu, až slunce osvíceností, planoucí nad Kakánií, rozptýlilo kouř z hranic. Já to vím, protože je to na tom kříži napsané. Ale radši už dost o tom. Mě tu čeká vyklízení baráku po mrtvém - kamarádovi. A pít moc nemůžu, protože bych se tu mohl pomást. No a za střízliva se tu moc dobře neusíná. ŽELEZNICE, FABRIKY Tenhle kraj mě při potulkách s batohem na zádech vždy zarážel svou nahostí. Na rozdíl od ostatních zemí, kde vládl socialismus, je to území bez pomníků vsazených politikou, bez soch hrdinů a osvoboditelů. Tankové bitvy se v horských sedlech nekonaly, nikde tu netrčí ze soklů hlavně sovětských tanků. Nevylučuju ovšem, že tu možná několik Leninů - v některých z těch 24 vesnic Jesenicka - po roce 1989 nevyhodili do vzduchu, či neodvezli někam za stodolu. K nebi tu ční věže pár barokních kostelíků a pak samozřejmě všelijaké ty Čertovy kameny, Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

3 Petrovy kameny, Černé kameny, shluky balvanů na pustých vrších, čili přírodní Stongenge. Ve Smolných a Černých knihách z čarodějnických procesů jsou tahle místa popisovaná, jako plácky, kde se konaly sabaty. A pak je tu ta železnice. A pár fabrik. Ty největší vrypy tu jsou skutečně z doby kakánské. Teprve od bájných dob kakánských, časů rakousko uherských tu je tohle přepychové spojení se světem. A kakánští pracovníci vystavěli těch pár těch fabrik, hlavně pil a skláren, většinou kolem hlavní silnice, která se točí mezi průsmyky. Fabriky přinesly lesákům, dřevařům a pytlákům práci pod penzí, některé jsou dnes opuštěné v lesích u zaniklých cest, některé jsou ale v provozu. Když jsem si to jednou v noci šněroval z jedné z těch zbrusu nových hospod po silnici, viděl jsem vysokými okny, jak dělníci a dělnice tahají prkna, kolečka plná materiálu. Jenom tady v Koutu je šroubárna a pila. Pro nostalgické vyznavače báječných multikulturních časů Kakánie je ten noční pohled do oken fabrik, svatým obrázkem. Vždyť takhle to tady vypadá od časů kakánských císařů. Všichni ti Slezané, Moravané, Němci, Češi a další se tu mezi sebou skutečně nijak nervali. Vždy měli jednoho společného nepřítele: bídu, sklouzávající k občasnému hladu. A s tím zatočila až říše kakánská. Je fascinující procházet v noci kolem fabrik. Jistě, bývá to zvláštní až trochu slavnostní pocit, dívat se, jak lidé pracují, když vy se sotva vlečete. Místní pivo, Šérák ryzí pivo z hor je skutečně silné. A navíc, kolem fabrik můžete skutečně p r o c h á z e t. Jsou postaveny v lidských rozměrech kakánské doby. Les jim neuhnul, říčka kvůli nim neopustila břehy. Měsíc je vysoko nad údolím, skleněná cetka, nežhne. A fabriky jedou naplno, hukot rozvibrová studený vzduch, noční provoz, nahlížím dovnitř, potomci obyvatel Kakánie, kteří tu dávno splynuli v jednu masu, cosi brousí, řežou prkna, ohybají se u strojů. Po železnici a fabrikách už sem nepřišlo nic nového, ani komunisti se sem moc nenapřáhli, co taky tady. Ale chystá se to. Nová doba. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

4 A taky se tu šeptá, že těch pár zbylých fabrik se už nevyplácí. Zaměstnanci mohou časem plynule přejít do turistického byznysu. Pokud na to ovšem mají. MEDVĚDÍ HORA Prošel jsem svahy, odkud zmizel les. Asi šest hodin jsem se vlekl do kopců, tím budoucím rájem lyžařů. Obří lanovka Medvědí hora, se to tu bude jmenovat. Vykáceli celé svahy, šel jsem mazlavým bahnem na Medvědí horu a žasl. Stavba je na české poměry obří, gigantická, připadal jsem si, jak někde v Rusku nebo snad v Kanadě, pokud tam takhle stavějí. Byla neděle. Potkal jsem jen hajného. Neznám ho, jen matně pamatuju. Dnes je to staroch, šedivé vousy, flinta, pes. U zpustlých stavení pod Medvědí horou jsme se potkali. Kdysi tam bydleli místní. Pletli koše, vyráběli kořalku, někteří dělali ve fabrikách. Prý hodně pytlačili. Teď to prodali, jejich mizerné domy se strhnou, bude tu lanovka. To já nevěděl. Šel jsem až k těm jejich boudám, abych od nich koupil pivo, mlíko, dostal vodu, něco k pití. Hajný se ptal, jestli patřím ke stavbě. Pche, uplivnul jsem si. Sedli jsme si na pařezy. Měl v termosce čaj s rumem. Láteřil, že přišel o hájovnu. A že musí dožít někde v Jeseníku v bytovce. Ale psa si vezme sebou, to je už domluvený. Nevím, kdo to těm hajzlům povolil, mávl rukou na vykácené svahy. A kde jsou ti lidé? Ukázal jsem na zpustlá stavení pod horou. Kde by byli? Někam šli, povídal. PRINCEZNIN KÁMEN Rej lyžařů a veselé výskání, patřící k zimním radovánkám, tenhle zapomenutý cíp světa konečně odkleje. Svahy se v zimě rozhýbou barevnými větrovkami, léto bude patřit strakatým oděvům cyklistům, to je ta nová pestrobarevná radostná vlajka kraje! Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

5 Pryč s nějakou pochmurnou historií, to se vymete samo, ty letité nánosy špíny. Ale Kámen princezny je odsud zatím bezpečně daleko. Ještě jeden památník zabité ženy tu totiž místní ctí. Další vryp z doby Kakánie. Kdybych na to šláp, tak jsem za pár hodin (no, možná taky za den, záleží na počasí) přes vrchy Kazatelna, Černá stráň a Polom u Pamětního kamene Kaiserin Elisabeth Sisi. Na kameni je datum umrtí: 10. září A restaurován byl v roce 1998, ano, k stému výročí. Byla tu prý mše pod širým nebem a dívky v bílých šatech přinášely kytice lučního kvítí. V místním plátku Rozhledy Jesenicka, kdosi psal, že ta vražda Sisi byl Zločin století. Místní jí holt milují. Před pár roky jsem šel okolo, bylo tam spousta květin ve vázách. Památník, jak pro lidovou svatou. Kdysi prý přenocovala v nedaleké Jelení boudě, dočítám se v Rozhledu. Myslím, že ten památník s krásnou tváří Sisi, o které v Čechách mimo historiků nikdo neví, tu nějak vyvažuje, překrývá tu divnou vzpomínku na pomordované čarodějnice. Panenka Marie tu je u studánek a v nenápadných kapličkách samozřejmě také. Ale tenhle kraj je celý tak zšeřelý, že tu Panenka potřebovala pomoc opravdu naléhavě! Jo, božská Sisi a též císařovna Marie Terezie přispěchali Panence na pomoc. Sisi, princezna mučednice z dávných, laskavých časů, upomíná Rakousko Uhersko, jako na říši světla, klidu a míru. Když to trochu přeženu. Kdy sem začal jezdit ten vlak. A kdy se tu stavěly továrničky. Něco tu najednou bylo, něco pevného. To teprve během rozpadu Kakánie a poté - přišli ty pátálie. Ta první válka, kdy z českých zemí narukovalo asi milión mužů, ta se totiž do doby Kakánie nějak nezapočítává. Češi a Moravané pamatují císaře pána Františka Josefa I. a jiného už ne, kdepak nějaký ten Karel!, to byla válka už v běhu a to se do blažených a nostalgických časů, kdy mimo jiné nebyla televize a lidé k sobě prý měli tak nějak blízko, ehm, ehm nezapočítává! První světová, druhá světová. Stalinismus. Kdepak, proti vrahům, co měli teprve přijít, byli kakánští mocnáři hodní strejdové. To ví každý. KLONDAJK Znovuobjevený kraj. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

6 Posledních pár let sem jezdí i nějací ti Němci, Rakušané, Holanďané. Vychutnávají tu samotu, stinné lesní kouty, poloprázdné lyžařské vleky. Primitivní pohostinnost domorodců. Vychutnávají také to, že je tu dosud málo Holanďanů, Rakušanů i Němců. Vykácený je už celý jeden horský hřeben. A jde to dál. Po silničce mezi Smírčími kříži teď sviští náklaďáky. Ve svazích se bourají staré chalupy, vyrostou tu hotely. Najednou je to plno nových hospod, v každé ječí televize. Leckde udělali místní nálevnu u sebe v kuchyni. Tam, kde nic nebylo, na lesní cestě je stánek s buřty a pivem. Točí se tam hned čtyři pěkné mladé holky. Podél silnice narychlo vyrostlo pár Nonstopů z dřevotřísky. V pátek a v sobotu večer se tu tančí a pořádají tomboly. Vyhrát se dají zánovní lyže, střelený srnec, motorová pila. Vykládá se, že tu obsluhují kurvičky z Jeseníku a ze Šumperka. Chlápci v montérkách, zabahnění, umaštění strojníci, bývají v hospodách králi zábavy. Přes den pijí malé rumy, griotku. V sobotu večer jim holky ke stolům nosí kýble piva, láhve šampaňského. Klondajk. Ten horský hřeben pod Medvědí horou už je vykácený. A jde to dál. V lese sviští pily. Dlouho mi to nedocházelo, ale je to jasné tohle horské středisko bude vážně grandiozní středoevropský lyžařský areál. Gigantický ráj zábavy pod Medvědí horou. A vedle toho starého nádraží, jehož zakladatelský kámen je z dob kakánských, postavili zbrusu nové. To mě zajímá. Se stavbou toho nového nádraží tu časy Kakánie definitivně končí. Jo, myslím, že teprve teď budou odlesky doby kakánské vymazány definitivně. Zpustlé, starodávné nádraží v Koutu jsem měl vždy rád. Spisovatel Bohumil Hrabal, narozený v posledním roce první světové války, napsal, že střední Evropu, dědice říše kakánské, pozná právě podle těch rakousko - uherských nádražíček. Připomínalo doby, kdy byla nádražím věnována stejná péče jako dnes letištím. Secesní kov držel klenbu, držel sklo. V rozích miniaturní zelené a růžové květiny, tak vysoko, že rytcovy drobnokresby na nich nebyly vidět. Možná, že tehdy si řemeslníci ještě mysleli, že ty jejich výtvory vidí Bůh. Alespoň některý si určitě Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

7 dávali bacha. Žádný volnomyšlenkář by tyhle kovové, do sebe se zavíjející spirály nevytvořil, to dá rozum. Dřevěné dveře byly taky secesně vypravené, panty s nymfami, petlice a kování, měly rozměr tak šesti sídlištních dřevotřísek. Tahle dávná kakánská nádraží, jako by byla stavěná pro lidi obřích postav, pro nějakou novou lidskou rasu. CESTA DO TOLMINU V Kakánii Čechy ležely u moře! Jo, o tom jsme tu s kamarádem Tontem a ostatními snili. Starodávné nádraží v Koutech se rozpadalo, dávno se v něm netopilo, bylo tu spousta zavřených dveří, kov byl plný rzi a celá ta budova se sesychala, postupně rozpadala. Když si teď velice opatrně stoupnu na trám a křehkou rovnováhu vyvažuji kladivem koukám do údolí, vidím ho. To staré nádraží. A vidím i tu novou nádražní budovu. Když jsme do tohoto baráčku, skrytého před světem s Tontem a ostatními kamarády jezdili, pořádat zábavné a vyčerpávající pitky, na tomhle nádraží jsme vystupovali. A nadechovali se horského vzduchu. Daleko od Prahy a ostatních měst, připadalo nám, že i daleko od všech vojenských posádek a policejních stanic. V hospodě U Jelena sedávali jen a jen místní. Už nás znali. Šlo si tu půjčit třeba šroubovák, koupit prase, nebo konzervy, šlo tu vysedávat a žvanit nebo jen tak civět do špinavých zdí. A nasát všechny novinky z kraje. Bývala to tu jediná hospoda. Divočina okolo dávala aspoň na pár dní pocit uvolnění. Zapomenutí. Když se člověk ráno vyhrabal ze spacáku, prohrábl ohniště, otevřel lahváče a vypadl do lesa, byl alespoň na chvíli, jak v čase bez času. V čase bez ideologií. Tůry s batohem, kde jsme v lesích pár dní nepotkali vůbec nikoho, plynule navazovaly na dětskou dobrodružnou četbu. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

8 Džungle. Průsmyky. A nikde ani policajt. Secesní okna kakánského nádražíčka tehdy zakrývaly plakáty s budovateli železnice, se srpy a kladivy. S nápisem Se Sovětským svazem a nikdy jinak! A uvnitř byly dřevěné lavice, Rudý koutek s fotkami státníků a tak dál ale kdysi tu snad někde na okamžik usedla i Sisi, před cestou na Jelení boudu jen na okamžik se dotkla dřevěné lavice, nebo tu dokonce spočinula, ach!, vskutku rozpalující až šílená představa. A my, vlasatí mladíci, už s prvními zkušenostmi z kriminálů, protože socialističtí policajti nás nenáviděli od pohledu, jsme si představovali, jak tu kdysi kakánský občan klíďopíďo nasedl do vlaku a s jedním pasem jel až k moři. Terst, Istrie, magická jména dálek náš prostor přece bylo zadrátované, zamřížované Československo. Zhulení trávou jsme si tu představovali neuvěřitelno - ano, ten zázrak, že nasedáme na vlak a jedeme k moři. A nějaké ty skvrny na pověsti dávné Kakánie? Snad národnostní útlak za Rakouska Uherska? Ale houby! Z dobrého vojáka Švejka, jsme si brali příklad, to ano, všichni jsme za sebou měli pobyty na psychiatrii, jít do socialistické armády bylo nemožné ale Švejk byl spíš svědectvím o klidném a bezpečném a veselém životě za Rakouska Uherska. Vždyť, co všechno mu prošlo představa, jak si ho podávají estébáci! Hahaha! Švejk za Hitlera! Za Stalina! Hahaha! To by nezvládl! Normálně by ho zavřeli, zabili. To je jasný. O tom nebylo sporu. A právě z tohoto zašlého, rozpadávajícího se nádražíčka se kamarád Tonto dostal až k moři! Odsud. Z Koutu! Za socialismu. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

9 Bylo to jako zázrak. ČEŠI Z KRASU Jméno té dívky je Stela. Slovinka. S Jugoslávií se naši soudruzi moc nekamarádili. Sem tam se ale nějaká ta družba s Jihoslovany konala i v našich časech. A jednou do fabriky v údolí nastoupil i kontingent Jihoslovanek ze Slovinska. Studentky přijely poznávat socialismus prací ve spřátelené zemi. Já to zkrátím. Tonto se ostříhal, zamiloval, začal se Stelou chodit, nějak v tomhle pořadí to šlo. Sňatky kvůli tomu, aby člověk cestoval byli docela normální. Ale my, jeho kamarádi jsme ho podezřívali, že to myslí vážně. Vracel se z cest do Jugoslavie, tedy do slovinského Tolminu, kousek od moře, opálený, se spoustou desek, knih, atakdál, ale též s hlavou hořící poznáním. A šlo o archeologii, o kakánskou archeologii. Šlo též o národní hanbu, národní hrdost, nenávist ke Švejkovi a nezanedbatelný přísun prachů. Tváře Tontovy planuly, když nám vyprávěl o těch hrobech. Masových hrobech z první světové války podél řeky Soči, v zapadlých alpských údolích, v Krasu, gigantickém vápencovém masivu, kde padli desítky tisíc mužů. O zprávách 3. Italské armády, kde se psalo: Napadeny bijí se tyto jednotky tvrdě, ať již kvůli disciplíně anebo kvůli instinktu sebezáchovy. Tito Slované bijí se s obzvláštní neústupností. Stačí uvést Čechy, kteří se z nedostižnou houževnatostí bránili a raději se v kavernách nechali pobít, než aby se vzdali. A Tontovi se něco stalo. Nakonec jeho děda, stejně jako třeba můj prastrýc, tam někde v Krasu padli. A tenhle domek byl právě po jeho dědovi. Sedával před další cestou na Slovinsko v té zpustlé nádražní čekárně a vykládal, jak je to neuvěřitelné, že jeho děd vyrážel do boje za císaře pána zrovna odsud. Stále dokola nám vyprávěl o hrdinství českých jednotek. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

10 Které objevil v Krasu. Za druhý války jsme nebojovali. V 68 jsme proti Rusům nebojovali! A teď? Ty kurvy neporazíš tím, že opíšeš Kafku! Tohle mu připadalo ponižující. Hnětlo ho to. Ty vole, toho zbabělce Švejka musíme spálit, říkal mi. Musíme kráčet ve šlépějích svých předků, bojovných hrdinů! A ve šlépějích hrdinů kráčel i horskými soutěskami v Krasu. Kdepak, nikdo z nás kamarádů, jsme za ním do Slovinska nemohli. Neměli jsme ty pasy. Ale Stele se zas líbilo v Čechách. Velmi jsme se sblížili, přiznávám. A Tonto zatím pátral po svém dědovi i ostatních hrdinech po zapadlých venkovských hřbitovech v horách, spouštěl se do propastí, prohledával rokle, kradl se soutěskami. A s partou šikovných Slovinců, kteří se na obchod s kakánskou archeologií už dávno specializovali i lecos nacházel. Jo, tam v těch nepřístupných horách lze dodnes vykopat ze země šavli, feldflašku, zakopnout o helmu, najít v dávném zákopu medajli, bajonet, rezavou trumpetu, plukovní odznak. Kupy kostí, sem tam lebku. Vysvětlil mi, že za tyhle věci dávají sběratelé ohromné prachy. A za ty můžeme financovat opravdový protikomunistický odboj. Vysílačky, rozmnožovací stroje. Pro začátek! Byl rok 86 a my vzhlíželi k polské Solidaritě. Z toho domku, který teď bourám, je Polsko opravdu kousek. Stela se tehdy cítila velice osamocená. Císař, necísař, o to vůbec nejde, vykládal nám Tonto při jedné ze svých, čím dál řidších návštěv domova. Jde o to, že naši předkové byli nezlomný bojovníci. Musíme je vrátit do národního vědomí! A s bolševikama musíme zatočit silou! Když Tonto pořádal pálení knihy Osudy dobrého vojáka Švejka, byla vesnice na nohou. Už byl z toho cestování do relativně svobodné Jugoslávie tak zblbý, že si v zadrátovaném Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

11 Československu vůbec nedával pozor. Tak ho zavřeli. TONTO, JEHO KONEC Při cestě přes hranice, té jeho úplně poslední, u něj českoslovenští celníci našli pár bajonetů a starou pistoli. To bohatě stačilo. Kdo čeká, že by za takovou prkotinu, jako je vykrádání hrobů, či pašování památek nebo tak, dostal pár měsíců, ví o postkakánské středoevropské historii opravdu houby. Dostal paragrafy nedovolené ozbrojování a účast v protisocialistické skupině za účelem svrhnutí dělnicko rolnické vlády a dostal 18 let. Nejspíš ho měli estébáci už dlouho v merku. Tím veřejným pálením Švejka ovšem naštval i leckoho ze svých přátel. Vždyť nás svým fanatismem taky všechny ohrožoval, no ne? Jo, určitě ho někdo udal. Stela byla velice nešťastná. Pomáhal jsem jí psát do basy dlouhé, srdcervoucí dopisy, s češtinou byla tehdy ještě na štíru. Jo, pár let mu psala. Já do domku občas jezdil. Větrat a tak. I se Stelou. Ale mejdany jsme tu už nedělali. To by kvůli policajtům dost dobře nešlo. No a teď jsem tu sám a bourám zdi a pálím staré trámy. Ruce už mám z toho bourání celé zchromlé. No, ale kdo by tu uklidil? Když tu všechno končí? Zrovna včera jsem tu otevřel jednu skříň a vysypaly se na mě samizdaty. Zažloutlé stránky, knihy přepisované na psacích strojích. Tontem na psacím stroji přeťukaný Kafkův Zámek. Kerouac, Hrabal. Polská kapela Helicopter. Maďarská Locomotiv Gt. Byli jsme hodně internacionální. Taky pásky a kazety s Pink Floyd. Ta nejčerstvější snad z Die Toten Hosen. Podzemní říše postkakánská. No jo, už je to let! Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

12 A to skříň zdaleka ještě neukázala svoje útroby. Fuj! Nejspíš už v ní pátrat nebudu a prostě to všechno spálím. Když jsem totiž naposledy hrábl do skříně, něco na mě padlo. Látka, hmatám, strhnu to ze sebe a vida, policajtská uniforma. Páchla, jak by ne. Zelená, tu co nosili komunistický esenbáci. Tohle si teda mohl odpustit. Tonto. Mohl to přece spálit sám! Já se zapomněl zmínit, že tenhle můj kamarád, když ho v roce 1989, jako všechny ostatní politické vězně propustili, tak se podobně jako víc lidí z tehdejšího podzemí dal k policii. K vězeňské stráži. K bachařům. Já to nechápal, já v base nebyl, tak nevím. Asi to má nějakou logiku. Jistě, znáte všelijaké ty vězeňské fígle a jako bývalý vězeň, snáze než nějací jelimani z učilišť udržíte pořádek. A Tonto byl prý ve svém oboru velmi dobrý. Sám jsem s ním kdysi dělal rozhovor já se totiž stal novinářem o humanizaci vězenství Bylo to období vězeňských vzpour v raných devadesátých letech. To už byl nejmíň majorem. Dělali jsme rozhovor v lehkovážném tónu. Bijete vězně? Kdepak. Nejsme žádný koncentrák. A co děláte, když neposlouchají? Použijeme donucovacích prostředků. Nejsem žádné sanatorium. Hahaha! Před několika lety se ale Tonto oběsil. Jo, vyplavaly zas nějaké ty seznamy agentů a on na nich byl na čelném místě. Když ho tehdy zavřeli, tak měl prý tvrdou basu. Tak je štval, že ho celé ty roky socialismu ve vězení hrozně dusili a mlátili, že to nevydržel a něco jim podepsal. Jo a před pár lety se bohužel oběsil. Když to na něj vyplavalo. Ne, tady ne. V Praze naproti pankrácký věznici v parčíku se pověsil na strom. Naproti věznici, kde ho tolik dusili. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

13 Mě tuhle barabiznu odkázal. A já ji musím zbourat a ten pozemek velice výhodně prodám. Protože tady, kde za časů Kakánie postavili železnici a pak tu dlouho nebylo nic, teď něco bude. Ano, to obrovské lyžařské středisko. A tenhle pozemek má fakt cenu zlata. Musím ale vybourat tu stodolu. Celý to zplanýrovat. Nechci, aby to dělali nějací - anonymní - dělníci. Chci být u toho konce. A ty prachy? Samozřejmě, že bych je věnoval Tontovým sirotkům, ale nemá děti. A jeho žena? To je snadný, Stela je už nějakou dobu moje žena. Hahaha. U JELENA, ZASE NÁDRAŽÍ To nádraží. To mě dráždí. Naproti tomu starodávnému, které čeká na demoliční četu a pomalinku se hroutí do okolní trávy, postavili nedávno nové. Jak jsem říkal znovuobjevený kraj. Horská obec u hranic s Polskem, kdysi prý bída s nouzí, dřevaři a pašeráci a pytláci, které světu přiblížila rakouská železnice. Dodnes 150 duší. Ale svět se sem valí. Protože tu je tak krásně prázdno. Místní odcházejí. Prodávají svoje domky a pozemky a sady a králíkárny. Budou z nich hotýlky a penziony. Až to tu konečně za pár dní celé rozsekám, rozvalím a zbourám a připravím k prodeji, tak se naposledy zastavím v hospodě U jelena. V létě tu na zahrádce posedávalo vždy jen pár utahaných chlapů. Nenalíčené ženské v hrubých svetrech. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

14 A hrozní starci v černých, zablácených kabátech a holinách. Chrčeli na sebe svoje příběhy, tu a tam se někdo i trošičku popral. Mládež chodila spíš večer, někdy s kytarou, někdy jen tak. Okounět. Ráno i večer tu místní vařili ty svoje kančí a jelení guláše, okolo pobíhaly děti. Viděl jsem v té hospodě jednou na stole hlavu jelena. Teď je před hospodou křižovatka cyklistů. V těch svých marťanských přilbách a odporných barevných oblečcích plaší zbylé slepice. Hospoda se za těch pár posledních let vskutku zmohla. Prodávají italskou zmrzlinu a francouzské pečivo. První, co nový majitelé pořídili, aby světu dokázali, že jsou v něm, jsou dvě obrovské televize, každá přes jednu stěnu. A místní, kteří sem od časů Kakánie chodí vyprávět, jak jsou na tom jejich králíci, či kozy, kdo nový se třeba narodil či kdo má zrovna na kahánku, pijí svoje piva úžasem ztichlí. Jejich příběhy a příhody proti tomu, co se odehrává na plátnech - třeba stávka krupiérů v Les Vegas či poryvy peruánské ekonomiky - prostě nemají šanci. A taky zajdu na to nové nádraží. Nesednu si, budu tam jen chvíli okounět. Taková krychle je to. Jednoduchá, účelná budova doslova voní čistotou. Byla postavena nákladem české vlády a dotací EU za Euro v roce Vím to, protože je to tu napsaný. Je tu i sprcha. V bufetu zákaz prodeje alkoholických nápojů. Místní chlápci a ženské ve svetrech sem ani nepáchnou. To staré, rakouské nádraží už je rozvalené v kopřivách. To už nějaká demoliční četa brzo srovná se zemí. Tohle nové nádraží je vybudované pro novou rasu, nové lidi, dokonalejší a navíc zařící čistotou. Přijdou. Lidé nové doby. Kde ale jsou ti lidé, co tu byli dosud? Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

15 Kde by byli? Někam šli. Burgtheater Dr. Karl Lueger-Ring Wien Tel +43 (0)

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Richard Sobotka. Márinka. Příběh mamulky, tatulky a jejich Márinky z nedávno starých časů v Rožnově.

Richard Sobotka. Márinka. Příběh mamulky, tatulky a jejich Márinky z nedávno starých časů v Rožnově. Richard Sobotka Márinka Příběh mamulky, tatulky a jejich Márinky z nedávno starých časů v Rožnově. Richard Sobotka Márinka Příběh mamulky, tatulky a jejich Márinky z nedávno starých časů v Rožnově. 2013

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Silvester Lavrík Zu česi, čítajte svazek 8 Silvester Lavrík Zu U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace. Název školy: Elena Kolarovská. Období: duben 2012 VY_32_INOVACE_30_ČJ2

Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace. Název školy: Elena Kolarovská. Období: duben 2012 VY_32_INOVACE_30_ČJ2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2557 Autor: Elena Kolarovská Období: duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_30_ČJ2 Vzdělávací

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Věková kategorie 14 18 let 1. MÍSTO Autorka: Kateřina Mazancová (České Budějovice) Název: Babiččin zachránce (Retro hity) 2. MÍSTO Autorka: Tereza

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE Copyright 2016 Pavla Toole Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 ISBN epub formátu: 978-80-7536-065-6 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-7536-066-3

Více

Vápencové lezení za humny

Vápencové lezení za humny Vápencové lezení za humny Volných dní využíváme i tak, že prozkoumáváme místní lezecké terény. Zatím se nám podařilo prozkoumat čtyři oblasti, které se nacházejí nedaleko od nás. Tři jsou na břehu řeky

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

PROJEKT NÁŠ REGION FAUNA A FLORA V KRÁLÍKÁCH A OKOLÍ

PROJEKT NÁŠ REGION FAUNA A FLORA V KRÁLÍKÁCH A OKOLÍ PROJEKT NÁŠ REGION FAUNA A FLORA V KRÁLÍKÁCH A OKOLÍ PAMÁTNÉ STROMY STARÁ LÍPA VYPRAVUJE projektový tým: Kristýna Muchová, Jana Macková, Štěpán Morong, Zdeněk Macek, Petr Pacek, Vojtěch Ruszó, Petr Čuma

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy:

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy: POMÓC, OBLUDA!!! Úvod: Toto dobrodružství je určeno pro začínající hráče mezi 1-2 úrovni. Text psaný takto: je určen jen pro PJ. Text psaný takto: je určen pro hráče. Příchod do vesniničky Cilkular: Družina

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest.

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. 1 Březen 2007 Pokusím se zaznamenat alespoň něco málo vzpomínek na workshop v Kyotu, kam mě pozvali Yasushi a Koji,

Více

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál.

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál. Chaloupka Ten les je nějakej divnej. A že jsem už lesů prošel dost. Lesy jsou různý. Hustý, řídký, tmavý, smíšený, smrkový, borový, nebo třeba zabordelený. Tenhle ne. Tenhle je prostě divnej. Takovej tichej.

Více

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Koho Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách. Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Jsou to jen dva týdny, kdy jsem byl naposledy v Jeseníkách. Tehdy jsem Hrubý Jeseník, druhé nejvyšší pohoří

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939 TONDO, UTÍKEJ! Byl slunečný zimní den, pondělí 18. prosince 1939. Děti ze Zlína šly tak jako vždy do školy, do Komenského měšťanské školy. Nikdo z nich však netušil, že by se dnes mohlo stát něco neobvyklého.

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

www.cestovanisvetem.cz

www.cestovanisvetem.cz Kolymbia, hotel Marathon turistické středisko Letovisko Kolymbia (též Kolimpia) Kolymbia se nachází na východní části ostrova Rhodos. Letovisko je vybudované především pro turistickou sezónu, takže na

Více

N ÁČELNÍK K ANČÍ ZUB

N ÁČELNÍK K ANČÍ ZUB 1) N ÁČELNÍK K ANČÍ ZUB Na pokraji moravské dědiny, kousek od hranic, stojí bývalý lovecký zámeček pánů z Větrova. Je omítnutý pampeliškovou žlutí, má spoustu věžiček pokrytých prejzy a korouhvičku s kohoutem.

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, :21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992.

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, :21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992. Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, 7. 9. 2010 10:21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992. Před mnoha roky k nám na rallye jezdili soutěžáci ze Švédska a já

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Vždycky večer se dívám do zrcadla. Sedím před ním v tátově starém křesle a koukám se. Nejdřív na sebe a potom na ni Dívat se na sebe není nic

Vždycky večer se dívám do zrcadla. Sedím před ním v tátově starém křesle a koukám se. Nejdřív na sebe a potom na ni Dívat se na sebe není nic Vždycky večer se dívám do zrcadla. Sedím před ním v tátově starém křesle a koukám se. Nejdřív na sebe a potom na ni Dívat se na sebe není nic zajímavého. Ale jinak to nejde, když chci, aby přišla Pozoruju

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

II. WOHLAU. Vedle mne na kavalci / 65 Pochod / 69 Tanec / 70 Obrázek ženy / 72 Byl konec války první den / 75 III. NÁVRAT

II. WOHLAU. Vedle mne na kavalci / 65 Pochod / 69 Tanec / 70 Obrázek ženy / 72 Byl konec války první den / 75 III. NÁVRAT Obsah I. TEREZÍN Sedala sama za zavřenými dveřmi a psala / 9 Spolužačce / 10 Nemocné zvíře / 11 Znění / 14 Ošetřovatelka / 15 Na dvoře stojí lidé jeden za druhým / 16 Ráno / 17 Žena / 19 J. - Dnes e všemu

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE 137 Téma vyučovací jednotky: LITERÁRNÍ VÝCHOVA POHÁDKA KOUZELNÁ KAREL JAROMÍR ERBEN HRNEČKU, VAŘ PŘIPOMEŇME SI: Lidová pohádka = je pohádka, která nemá jasného autora

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Jméno a příjmení: Patrik Hajas Třída: 5. Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání:

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky.

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky. Tlusťoch karel Na dveře dnes klepal tlusťoch karel chodí k nám jednou týdně na návštěvu vždycky houkne na mámu ať jde k němu do auta máma si povzdechne vezme kabelku drží ji jako kdyby to byla ryba co

Více

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMÁTNÍK TEREZÍN MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA BÝVALÁ MAGDEBURSKÁ KASÁRNA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMĚTNÍ DESKA U

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Terezín uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui setkaní s pamětnicí 28.4.2011 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád.

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 5 800044 640164 Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 1 24.5.2008 Po těžkém životě častokrát

Více

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD Tento informační bulletin shrnuje hlavní aktivity nevládní organizace Společnost Rožmberk o.p.s., které proběhly v rámci projektu NETWORLD. Tento projekt se zabývá

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép)

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) 16 16 Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) Čečensko chtělo být nezávislé na Rusku. To se nepodařilo smírnou cestou, a tak v r.1994 začala první čečenská válka. 17 60 000 ruských vojáků vtáhlo do Čečenska.

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více