Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II"

Transkript

1 Vltavská kaskáda Vltavská kaskáda je soustava vodních děl osazených velkými vodními elektrárnami na toku Vltavy. Všechny elektrárny jsou majetkem firmy ČEZ. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny prostřednictvím centrálního dispečinku ve Štěchovicích. Samotná vodní díla spravuje Povodí Vltavy, státní podnik. Mezi díla vltavské kaskády řadíme: Lipno I, Lipno II, Hněvkovice, Kořensko, Orlík, Kamýk, Slapy, Štěchovice a Vrané. Lipno I Nádrž je umístěna na jihozápadě jižních Čech v nadmořské výšce 726 m n. m. na 329,543 říčního km toku Vltavy. Větší část nádrže se nachází v CHKO a NP Šumava. O stavbě bylo rozhodnuto v roce 1946, přípravné práce začaly v letech Projekt byl schválen v roce Samotná výstavba probíhala v letech 1952 až Elektrárna byla navržena jako podzemní špičková elektrárna s přívodem vody svislými šachtami přímo u přehrady a s vodorovným odpadním tunelem do údolí Vltavy u Vyššího Brodu. Regulací odtoku se zvětšují minimální průtoky, omezují povodňové špičky a zvyšuje se výroba v ostatních elektrárnách kaskády. Energetický význam elektrárny je hlavně ve výrobě levné a ekologické energie a v přínosu pro regulaci výkonu celostátní energetické soustavy. To umožňuje její najetí do plného výkonu za pouhých 150 s. Kolísání odtoku vyrovnává malá průtočná elektrárna Lipno II. Hráz je ze dvou třetin sypaná, ze třetiny betonová gravitační. Celková délka je 296 m a má výšku 25 m. Zatopená plocha vodního díla je s rozlohou ha největší umělou vodní plochou v České republice. Objem nádrže je m 3. Průměrná hloubka 6,5 m, největší u paty hráze 25 m. Zařízení elektrárny se nachází v podzemní kaverně o rozměrech 65 x 22 x 37 m, v hloubce 160 m pod terénem v blízkosti hráze. Voda je přiváděna na dvě Francisovy turbíny (každá o výkonu 60 MW) dvěma ocelovými šachtami s průměrem 4,5 m a délkou 160 m. Odváděna je odpadním tunelem s rozměry 8,4 x 7,8 m a délkou 3,6 km. K dopravě technologického zařízení a personálu do podzemí slouží šikmý tunel se sklonem 45, široký 6,8 m, vysoký 9,7 m a dlouhý 200 metrů. Lipno II Vodní nádrž a elektrárna Lipno II byla vybudována na 319,120 říčního km toku Vltavy v nadmořské výšce 563,4 m n. m. Výška kombinované hráze je 11,5 m. Tato hráz zadržuje m 3 vody v nádrži o rozloze 0,33 km 2. Vodní dílo Lipno II slouží hlavně k vyrovnání průtoku vody na odtoku z elektrárny Lipno I.

2 Průtočná elektrárna, uvedená do provozu v roce 1957, je osazena Kaplanovou turbínou se spádem 10-4 m o výkonu 1,5 MW. Elektrárna Lipno II je součástí elektrárny Lipno I, na které umožňuje špičkový provoz, v čemž je také její hlavní energetický význam. Hněvkovice Vodní nádrž Hněvkovice byla postavena v souvislosti s výstavbou jaderné elektrárny Temelín 29 km severně od Českých Budějovic na 210,390 říčního km toku Vltavy. Spolu s vodní nádrží Kořensko patří mezi nejnovější stupně Vltavské kaskády. Vodní dílo Hněvkovice bylo vybudováno v letech Celkový objem nádrže je m 3, zatopená plocha 276,7 ha. Hráz dlouhá 191 m je betonová gravitační s výškou 23,5 m nad dnem. Koruna hráze s veřejnou komunikací se nachází v nadmořské výšce 372,6 m n. m. U pravého břehu je vybudována plavební komora pro lodě do nosnosti 300 t. Voda z nádrže slouží, mimo využití v pološpičkové vodní elektrárně, prioritně jako technologická voda pro JE Temelín. Pro tento účel je zde vybudována čerpací stanice s rozvodnou 110 kv. Elektrárna, osazena dvěma kaplanovými turbínami každá s výkonem 4,8 MW, byla uvedena do provozu v roce Provoz elektrárny je plně automatický a je podobně jako ostatní řízena z centrálního dispečinku ve Štěchovicích. Kořensko Vodní dílo Kořensko bylo budováno společně s vodní nádrží Hněvkovice. Jedním z jeho úkolů je stabilizace hladiny na odtoku z Hněvkovic, mimo jiné také v Týně nad Vltavou. Nachází se na 200,405 říčního km toku Vltavy na konci Orlické zdrže. Objem vzniklé jezové zdrže je m 3. Plocha povodí 7 828,9 km 2. Pevná část jezu se nachází 347,8 m n. m. Jedná se pohyblivý čtyř-segmentový jez s délkou polí 4 x 20 m a výškou 4,8 m, jehož hradící konstrukci tvoří ocelové hydraulicky ovládané klapky. I zde byla vybudována plavební komora a malá vodní elektrárna. Průtočná elektrárna je osazena dvěma horizontálními Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 3,8 MW. Její význam je jednak ve využití hydroenergetického potenciálu jezového tělesa, jednak zpracovává vodu řeky Lužnice. Provoz elektrárny je automaticky regulován výškou hladiny a je monitorován z centra ve Štěchovicích.

3 Orlík Vodní dílo Orlík je největším vodním dílem v České republice a současně nejdůležitějším článkem Vltavské kaskády. Nachází se na 144,65 říčního km Vltavy, 91 km nad Prahou. Hladina nádrže má rozlohu 26 km 2, její délka po toku Vltavy je 70 km, Otavy 22 km a Lužnice 7 km od ústí. Plocha nádrže je 2 732,7 ha a objem m 3. Význam vodního díla a elektrárny Orlík spočívá jednak v regulaci průtoků Vltavy a Labe, částečná ochrana před povodněmi, ale podílí se velkou měrou také na řízení celostátní energetické soustavy a umožňuje výrobu ekologické energie. Mimo to, je i oblíbeným místem k rekreaci, vodním sportům a plavbě a využívána je i rybáři. O konečném umístění bylo rozhodnuto v roce 1953, přípravné práce začaly v roce 1954 a samotné vodní dílo bylo zbudováno v letech , kdy bylo zahájeno jeho napouštění. Poslední ze čtyř turbogenerátorů byl uveden do provozu v roce Do roku 1966 pak probíhaly ještě rekultivační práce. Přehradu tvoří betonová gravitační hráz o výšce 81,5 m nad dnem a délce koruny 450 m. Objem betonu v hrázi je větší než m 3. Těleso hráze je tvořeno 3 přelivy s rozměry 15 x 8 m. Vodní elektrárna je umístěna v levé části u paty hráze a je osazena čtyřmi Kaplanovými turbogenerátory o výkonu 4 x 91 MW (364 MW). Voda je na turbíny přiváděna prostřednictvím ocelových potrubí o průměru 6,25 m ukrytých v tělesu hráze. Vodní dílo je vybaveno také plavebním zařízením pro malá plavidla do výtlaku 3,5 t, které je řešeno plošinovým vozíkem. Pro lodě do nosnosti 300 t je vybudováno šikmé lodní zdvihadlo. Kamýk Vodní nádrž Kamýk slouží především pro vyrovnávání odtoku z elektrárny Orlík. Je situována na 134,73 říčního km Vltavy. Objem nádrže je m 3 a zatopená plocha 195 ha. Budování vodního díla probíhalo v letech Do plného provozu bylo uvedeno v roce 1966 společně s elektrárnou Orlík. Přehradu tvoří betonová gravitační hráz s výškou 24,5 m a délkou 158 m. Průtočná elektrárna se nachází při levém břehu a je osazena čtyřmi Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 40 MW (4 x 10 MW). Součástí elektrárny je venkovní rozvodna 123 kv. Elektrárna také zajišťuje v případě výpadku vlastní spotřebu elektrárny Orlík. Při pravém břehu je umístěna plavební komora pro lodě do nosnosti 300 t i vozík pro malá plavidla. Nádrž je málo zarybněná a slouží hlavně k plavebním účelům.

4 Slapy Vodní dílo Slapy bylo v pořadí třetím stupněm vltavské kaskády a první velkou stavbou kaskády po 2. světové válce. Nachází se na 91,694 říčního km Vltavy asi 40 km nad Prahou. Příprava stavby začala už za 2. světové války, přípravné práce pak započaly v roce Samotná stavba probíhala v letech Jezero o objemu m 3 je vytvořeno betonovou gravitační hrází o výšce 67,5 m a délce 260 m. Zatopená plocha má rozlohu 1 162,6 ha. Napuštění nádrže proběhlo, díky povodním v roce 1954, během několika dní. Velká akumulační nádrž má nejen energetický význam, kdy umožňuje výrobu špičkové elektrické energie a podílí se na řízení výkonové bilance energetické soustavy, ale umožňuje i dlouhodobou regulaci vodního režimu ve Vltavě nebo slouží jako zásobárna průmyslové příp. pitné vody. Současně je hojně využívána k letní rekreaci nebo rybímu hospodaření. Přehrada je osazena přelévanou vodní elektrárnou se třemi Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 144 MW (3 x 48 MW), která je umístěna po celé šířce v samotném tělese hráze a to včetně administrativy, rozvodny, transformátorů a všech pomocných provozů. Její činnost je plně automatizovaná a řízená z dispečinku ve Štěchovicích. Na plný výkon je schopna najet za 136 vteřin. Kolísání odtoku z elektrárny Slapy vyrovnává vodní dílo Štěchovice a Vrané. Štěchovice Vodní dílo Štěchovice I se nachází na 84,44 říčního km Vltavy. Bylo budováno již od roku 1937 jako druhý článek vltavské kaskády a jeho výstavba byla posunuta válkou. Do plného provozu proto byla elektrárna uvedena až v roce Přehradu tvoří 22 m vysoká a 124 m dlouhá betonová hráz s pěti přelivnými poli. Její objem je m 3 vody a rozloha 95,7 ha. Veškeré betonové konstrukce vodního díla jsou z důvodu ochrany obložené žulovými kameny. U pravého břehu se nachází dvě plavební komory vyrovnávající 20 m rozdíl hladin. Elektrárna je instalována u levého břehu a je osazena dvěma Kaplanovými turbínami o výkonu 11,25 MW (celkem 22,5 MW). Její provoz je také řízen z centrálního dispečinku kaskády. Vodní dílo Štěchovice slouží především k vyrovnání kolísavého odtoku ze špičkové elektrárny Slapy. Spolu s nádrží ve Vraném vyrovnává odtok z vltavské kaskády. Umožňuje špičkový provoz slapské elektrárny a výrobu pološpičkové elektrické energie.

5 Vrané Vodní nádrž Vrané je posledním stupněm vltavské kaskády vybudovaným na 71,325 říčního km Vltavy. Z hlediska stáří jde ovšem o nejstarší dílo kaskády budované spolu s elektrárnou v rozmezí let Objem nádrže je m 3 a rozloha zatopené plochy pak 263 ha. Vodní dílo tvoří betonový jez o výšce 22 m a délce 96,8 m osazený čtyřmi ocelovými stavidly o výšce 9,7 m, dvě plavební komory a elektrárna. Průtočná elektrárna je osazena dvěma Kaplanovými turbínami, každá s výkonem 6,94 MW. I její provoz je řízen dálkově z centrálního dispečinku ve Štěchovicích. Vodní elektrárna Vrané vyrábí levnou, ekologicky čistou elektrickou energii a umožňuje špičkový provoz vodní elektrárny Slapy. Její nádrž slouží současně jako spodní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II. Zdroje:

ČVUT v Praze, FSV VN SOBĚNOV Tomáš Vaněček, sk. V3/52 VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV. Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008. albey@seznam.

ČVUT v Praze, FSV VN SOBĚNOV Tomáš Vaněček, sk. V3/52 VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV. Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008. albey@seznam. VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008 albey@seznam.cz 1 Obsah: ÚVOD...3 HISTORIE VÝSTAVBY...3 TECHNICKÉ PARAMETRY...4 NÁDRŽ...4 HRÁZ...4 ELEKTRÁRNA...4 ČÁSTI VODNÍHO DÍLA...5 PŘEHRADA...6

Více

Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543

Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543 Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543 Stručná historie výstavby vodního díla Zdymadlo Lovosice bylo vybudováno v rámci výstavby vodní cesty na Vltavě a Labi na začátku 20. století. Provádění stavby,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ. Katedra hydrotechniky

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ. Katedra hydrotechniky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra hydrotechniky VIN - Vodohospodářské inženýrství Vodní dílo Dalešice Seminární práce Vypracoval: Lukáš Slavíček, S-35 23. května 2007 1 Historie

Více

Přehrada Mšeno na Mšenském potoce v ř. km 1,500

Přehrada Mšeno na Mšenském potoce v ř. km 1,500 Přehrada Mšeno na Mšenském potoce v ř. km 1,500 Stručná historie výstavby vodního díla Jizerské hory, bohaté na srážky, jsou pramenní oblastí řady vodních toků. Hustě obydlené podhůří bylo proto často

Více

Elektrárny Skupiny ČEZ

Elektrárny Skupiny ČEZ Elektrárny Skupiny ČEZ v České republice prof. Úsporný 2 Největší výrobce provozuje nejvíce elektráren patří mezi největší české firmy a řadí se do první desítky největších energetických firem v Evropě.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ VLTAVSKÉ KASKÁDY A MANIPULAČNÍ ŘÁD VD ORLÍK - POŽADAVKY STAROSTŮ MĚST A OBCÍ DOLNÍHO POVLTAVÍ

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ VLTAVSKÉ KASKÁDY A MANIPULAČNÍ ŘÁD VD ORLÍK - POŽADAVKY STAROSTŮ MĚST A OBCÍ DOLNÍHO POVLTAVÍ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ VLTAVSKÉ KASKÁDY A MANIPULAČNÍ ŘÁD VD ORLÍK - POŽADAVKY STAROSTŮ MĚST A OBCÍ DOLNÍHO POVLTAVÍ VHS PROJEKT, s.r.o., 11/2015 Vypracovala: Ing. Hana Píšová Kontroloval: Ing. Martin Jakoubek

Více

Od pramene Labe až k ústí Vltavy

Od pramene Labe až k ústí Vltavy Od pramene až k ústí Vltavy Hamburg Wittenberge Havel Berlin Magdeburg Wittenberg Dessau Schwarze Elster Mulde Saale Dresden Ohře Mělník Praha Hradec Králové Vltava Teplice Vltava Děčín Děčín Pramen Elbquelle

Více

vodstvo Vy_32_inovace_Zeměpis_44

vodstvo Vy_32_inovace_Zeměpis_44 vodstvo Vy_32_inovace_Zeměpis_44 Roční průměrný úhrn srážek 686 mm, na ploše území 78864 km2 spadne tudíž téměř 55 mld. kubických metrů vody za rok Platí tzv. třetinové pravidlo srážek : 1/3 odteče 1/3

Více

Jezy a vodní turistika. Jezy vývoj, účel, umístění, rozdělení, objekty na jezech

Jezy a vodní turistika. Jezy vývoj, účel, umístění, rozdělení, objekty na jezech Účel jezů Vodní stavby napříč vodním tokem vybudované za účelem vzdutí vody Zmenšení sklonu toku, stabilizace (snížení rychlostí, vymílání) Zajištění hloubek v místě odběrů Soustředění spádu pro energetické

Více

Využití vodní energie vodní elektrárny [4]

Využití vodní energie vodní elektrárny [4] Využití vodní energie vodní elektrárny [4] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický

Více

UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY

UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY MILADA MATOUŠKOVÁ*, MIROSLAV ŠOBR* * Katedra fyzické geografie a geoekologie, PřF UK; e-mail: matouskova@natur.cuni.cz, sobr@natur.cuni.cz

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B

PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA PRŮVODNÍ ZPRÁVA ČÁST B LISTOPAD 2014 Vodohospodářský rozvoj a výstavba akciová společnost Nábřežní

Více

7/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o vodoprávní evidenci

7/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o vodoprávní evidenci 7/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o vodoprávní evidenci Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí stanoví podle 19 odst. 2 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie chemie ve společnosti kvarta Datum tvorby 30.5. 2013 Anotace

Více

Povodí Labe, státní podnik

Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik v datech a číslech 40 let Povodí Labe 1966 2006 Obsah Základní údaje o Povodí Labe, státní podnik 3 Organizační struktura 4 Územní působnost 5 Základní údaje o svěřeném majetku

Více

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán MAREK NOVÁK, EVA HRONOVÁ, GABRIELA VRÁNOVÁ Táborské soukromé gymnázium

Více

Vodní dílo Kružberk je v provozu již 60 let

Vodní dílo Kružberk je v provozu již 60 let Vodní dílo Kružberk je v provozu již 60 let Pracovnice finančního odboru Nejstarší přehrada na severní Moravě a ve Slezsku je v provozu 60 let. Kdy a kde se vzala myšlenka na její výstavbu? Čemu měla původně

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

úvodní slovo generálního ředitele

úvodní slovo generálního ředitele 2008 výroční zpráva rejsřík Obsah I. Úvodní slovo generálního ředitele...3 II. Významné události v roce 2008...5 III. Profil státního podniku...7 Úvod...8 Dozorčí rada...9 Management podniku...9 Organizační

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Vodní cesty a plavba Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Vodní cesty a plavba Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Vodní cesty a plavba Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Vnitrozemská vodní doprava Výhody : Nejméně energeticky náročná. Velké ložné plochy, velká nosnost. Malý poměr hmotnosti lodi k hmotnosti nákladu. Malý

Více

Český Krumlov - Protipovodňová opatření města na řece Vltavě

Český Krumlov - Protipovodňová opatření města na řece Vltavě Český Krumlov - Protipovodňová opatření města na řece Vltavě Vodní dílo Lipno, vybudované v letech 1952 až 1959, je vyprojektováno a postaveno jako víceúčelová nádrž a ve vztahu k povodním pouze pro částečnou

Více

Využití vodní energie Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Využití vodní energie Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Využití vodní energie Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Historie využití vodní energie Starověk čerpání vody do závlahových kanálů pomocí vodního kola. 6. století vodní kola ve Francii 1027 mlýnský náhon vytesaný

Více

RETENČNÍ PŘEHRÁZKA - RAŠELINÍK

RETENČNÍ PŘEHRÁZKA - RAŠELINÍK Výzkum možností minimalizace obsahů organických škodlivin ve zdrojích pitných vod v Krušných horách RETENČNÍ PŘEHRÁZKA - RAŠELINÍK (převzato a upraveno z manipulačního řádu a technických zpráv zpracovaných

Více

MANIPULAČNÍ ŘÁD VAKOVÝ JEZ A MVE NA LOUČNÉ V POČAPLECH

MANIPULAČNÍ ŘÁD VAKOVÝ JEZ A MVE NA LOUČNÉ V POČAPLECH Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové Schválil odbor životního prostředí Magistrátu Města Pardubic dne 24.6.2009 č.j. OŽP/VOD/32459/08/SI s platností do 31.12.2029 MANIPULAČNÍ

Více

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B.1. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část:

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B.1. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část: Investor: Povodí Labe, státní podnik, Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 07/2014 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: Část:

Více

obr. 1 Vznik skočných vrstev v teplém období

obr. 1 Vznik skočných vrstev v teplém období Stojatá voda rybníky jezera lomy umělá jezera slepá ramena řek štěrkoviště, pískovny Stručný výtah HYDROLOGIE PRO ZACHRÁNCE Charakteristika stojaté vody Je podstatně bezpečnější než vody proudící, přesto

Více

VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA

VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA Vlastimil Krejčí, Marek Viskot Povodí Moravy, s.p., Dřevařská 11, 601 75, Brno, krejci@pmo.cz, viskot@pmo.cz Klíčová slova: vodní hospodářství soubor

Více

Průvodce "Horní Planá"

Průvodce Horní Planá Perník Kopec 48 48'58.57"N 13 54'3.46"E Zalesněný vrch Perník (1. 049 m) leží asi 10 km jižně od Volar nad pravým břehem Vltavy v Trojmezenské hornatině. Na jeho úbočích jsou četné skalní útvary, které

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu,

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké vody 2,6 % množstvídostupnésladkévody 0,3 % (= 3,6 x 106 km3) množstvískutečněpoužitelné

Více

Městský úřad Žamberk. Povodňový plán obce s rozšířenou působností Žamberk

Městský úřad Žamberk. Povodňový plán obce s rozšířenou působností Žamberk Městský úřad Žamberk Povodňový plán obce s rozšířenou působností Žamberk Leden 2003 Městský úřad Žamberk Povodňový plán správního obvodu obce s rozšířenou působností Žamberk Správci vodních toků: Povodí

Více

O Z N Á M E N Í ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO

O Z N Á M E N Í ZAHÁJENÍ VODOPRÁVNÍHO Městský úřad Černošice odbor životního prostředí Oddělení vodního hospodářství Podskalská 1290/19 120 00 Praha 2 zivotni@mestocernosice.cz Dle rozdělovníku Vyřizuje: Dana Čechová Telefon: 221 982 386 E-mail:

Více

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla Přehrada Seč na Chrudimce v ř.km 50,722 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky před výstavbou

Více

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky

Více

KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě

KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě 4.1 Úvod do problematiky Základní právní úprava na úseku vnitrozemské plavby je v zákoně o vnitrozemské plavbě. 349 Z důvodu nutnosti stanovení velmi podrobných pravidel

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST

ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST 1. Jak se jmenuje řeka, která pramení na Šumavě? a) Ohře c) Labe 2. Jak se jmenuje řeka, která pramení v Krkonoších? a) Svitava b) Labe c) Dyje 3. Jak se jmenuje řeka, která

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba

Vodohospodářské stavby BS001. Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady

Více

Zdymadlo Dolní Beřkovice na Labi v ř. km 830,576

Zdymadlo Dolní Beřkovice na Labi v ř. km 830,576 Zdymadlo Dolní Beřkovice na Labi v ř. km 830,576 Stručná historie výstavby vodního díla Zdymadlo Dolní Beřkovice bylo vybudováno v rámci výstavby vodní cesty na Vltavě a Labi na začátku 20. století. Provádění

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ENERGETICKÁ ÚVAHA Mgr. LUKÁŠ FEŘT

Více

Studie záplavového území toku Bochovský potok

Studie záplavového území toku Bochovský potok Studie záplavového území toku Bochovský potok Návrh na stanovení záplavového území ř.km 0,000 10,750 Technická zpráva červen 2013 A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Základní údaje Název toku : Bochovský potok ID toku:

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Stokování

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Stokování Stokování Stokování Základní podmínka zajištění hygienických podmínek životního prostředí obyvatel především měst. Účelem je odvedení tekutých opadů pomocí soustavného stokového systému a jejich následná

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

1. Učební texty pro popularizátory vědy

1. Učební texty pro popularizátory vědy 1 Studijní opora k výukovému modulu v oblasti přírodních věd K4/MPV7 Vodní hospodářství byla vytvořena v rámci projektu Poznej tajemství vědy. Projekt s reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45.0019 je financován z operačního

Více

Suchá retenční nádrž - Topolany

Suchá retenční nádrž - Topolany Suchá retenční nádrž - Topolany Údaje o společném zařízení Suchá retenční nádrž Topolany byla zbudována jižně od obce, v údolí Lukového potoka. Její hráz je umístěna napříč údolí cca 90 m pod soutokem

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké

Více

JIHOČESKÝ KRAJ ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 10 056 km². počet obyvatel: 631 387. průměrná hustota: 63 obyv. / km². nejvyšší bod: Plechý (1378 m)

JIHOČESKÝ KRAJ ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 10 056 km². počet obyvatel: 631 387. průměrná hustota: 63 obyv. / km². nejvyšší bod: Plechý (1378 m) JIHOČESKÝ KRAJ ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha: 10 056 km² počet obyvatel: 631 387 průměrná hustota: 63 obyv. / km² nejvyšší bod: Plechý (1378 m) krajské město: České Budějovice poloha: leží v jižních Čechách

Více

O D P O V Ě D I N A I N T E R P E L A C E

O D P O V Ě D I N A I N T E R P E L A C E O D P O V Ě D I N A I N T E R P E L A C E 6. zasedání ZHMP dne 27.3.2003 Termín vyřízení: 26.4.2003 Interpelace č. 6/1 e, V Praze dne 28. května 2003 Ć.j. SE/S1 100-2003 k Vašemu podnětu na doplnění usnesení

Více

Přirozené odtokové poměry v povodí Černého Halštrovu jsou výrazně ovlivněny lidskou činností. K těmto zásahům patří:

Přirozené odtokové poměry v povodí Černého Halštrovu jsou výrazně ovlivněny lidskou činností. K těmto zásahům patří: 4.5 Černý Halštrov kapitola 4.5 Řeka, jednou zkalená, musí chvíli plynout, než silou vlastní zmocněná vyléčí plně újmu svou. (Friedrich Rückert) Od pramene v pahorkatině Lausitzer Hügelland po soutok s

Více

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích souhlasí se záměrem bez připomínek a nepožaduje další posuzování.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích souhlasí se záměrem bez připomínek a nepožaduje další posuzování. O D B O R Ţ I V O T N Í H O P R O S T Ř E D Í, Z E M Ě D Ě L S T V Í A L E S N I C T V Í Č. j.: KUJCK 15422/2013 OZZL Sp. zn.: OZZL 7722/2013/jakubec Věc: ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ datum: 25. 3. 2013 vyřizuje:

Více

Fyzikální procházka Prahou V

Fyzikální procházka Prahou V Fyzikální procházka Prahou V Tato procházka vznikla v rámci diplomové práce Fyzikální exkurze a procházky městem [1]. Tuto i další procházky budete moct najít na webových stránkách FyzWebu [2]. V průběhu

Více

Přepouštěcí kanál jezero Sadská zak. č. 15/2015 B. Souhrnná technická zpráva DSP 09/2015. B.1 Popis území stavby...2. B.2 Celkový popis tavby...

Přepouštěcí kanál jezero Sadská zak. č. 15/2015 B. Souhrnná technická zpráva DSP 09/2015. B.1 Popis území stavby...2. B.2 Celkový popis tavby... OBSAH B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1 Popis území stavby...2 B.2 Celkový popis tavby...3 B.3 Připojení na technickou infrastrukturu...5 B.4 Dopravní řešení...6 B.5 Řešení vegetace a souvisejících terénních

Více

50 let činností státního podniku Povodí Odry

50 let činností státního podniku Povodí Odry 50 let činností státního podniku Povodí Odry Územní prostor, který je v působnosti státního podniku Povodí Odry (6 252 km 2 s celkovou délkou vodních toků kolem 7 800 km), je z těch, co jsou spravovány

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Parlament

Více

POVODNĚ V ČERVNU 2013

POVODNĚ V ČERVNU 2013 POVODNĚ V ČERVNU 2013 SKLADBA PROJEKTU Příčiny a hydrologický průběh povodní 1.1 Meteorologické příčiny povodní ČHMÚ 1.2 Hydrologické vyhodnocení povodní ČHMÚ (ČVUT FS, DHI) 1.3 Analýza antropogenního

Více

Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy

Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy Graf č. 1 Vltava - levostranný přítok vodního toku Labe - podélný profil ovlivnění významného vodního toku v oblasti povodí Horní Vltavy celková délka toku 43,3 km; plocha povodí 289 km 2 ; největší přítok

Více

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Ing. Zdeněk Konrád 17.4.2008 Energie vody druhy, zařízení, využití Kapitola 1 strana 2 Voda jako zdroj mechanické energie atmosférické srážky

Více

ODBORNÝ POSUDEK PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V OBCI OBŘÍSTVÍ

ODBORNÝ POSUDEK PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V OBCI OBŘÍSTVÍ ODBORNÝ POSUDEK PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V OBCI OBŘÍSTVÍ Objednatel: Obec Obříství Svatopluka Čecha 40 277 42 Obříství Zpracovatel: VHS PROJEKT, s. r. o., IČ: 03508684 Sídlo: Zlončice 144, 278 01 Kralupy

Více

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 18. prosince 2014 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 67049/2014 KUSP 67049/2014 ŽPZE-MJ

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 18. prosince 2014 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 67049/2014 KUSP 67049/2014 ŽPZE-MJ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 18. prosince 2014 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 67049/2014 KUSP

Více

1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. ÚVOD, IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předkládaná dokumentace pro žádost o vodoprávní rozhodnutí a povolení k nakládání s povrchovými vodami byla zpracována na základě smlouvy č.2/2008 mezi zhotovitelem projektové

Více

Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou Město a voda

Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou Město a voda ŘEDITELSTVÍ VODNÍCH CEST ČESKÉ REPUBLIKY Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou Město a voda České Budějovice 21.5.2008 Program dne 10:00 Zahájení ŘVC ČR -Ing. Pavlína

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Přehrady a využití vodní energie

Vodohospodářské stavby BS001. Přehrady a využití vodní energie CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Přehrady a využití vodní energie Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace

Více

Víte, jak funguje malá vodní elektrárna?

Víte, jak funguje malá vodní elektrárna? Víte, jak funguje malá vodní elektrárna? Malými vodními elektrárnami rozumíme vodní elektrárny o výkonu menším než 10 MW. Používají se k výrobě elektřiny pro osobní potřebu, pro průmyslové účely i k dodávkám

Více

Elektroenergetika 1. Vodní elektrárny

Elektroenergetika 1. Vodní elektrárny Vodní elektrárny Využití vodního toku Využití potenciální (polohové a tlakové) a čátečně i kinetické energie vodního toku Využití hydroenergetického potenciálu vodních toků má výhody oproti jiným zdrojům

Více

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493 Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Oddělení vodního hospodářství a integrované prevence VĚC: PODNĚT K PROVEDENÍ ZMĚNY MANIPULAČNÍHO ŘÁDU VD LIPNO I. A VD

Více

Pro rozlišování různých typů hydraulických turbín se vžilo odvozené kritérium tzv. hydraulické podobnosti měrné otáčky

Pro rozlišování různých typů hydraulických turbín se vžilo odvozené kritérium tzv. hydraulické podobnosti měrné otáčky Hydroenergetika Rozvoj prvních civilizací byl spojen s využíváním vodní energie. Stagnující vývoj vodních strojů výrazně urychlila první průmyslová revoluce. V 19. století se začala prosazovat Francisova

Více

Rybí přechod na příčné překážce

Rybí přechod na příčné překážce KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 22 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Rybí přechod na příčné překážce 1. POPIS PROBLÉMU Příčné překážky a vzdouvací objekty tvoří nepřekonatelné překážky pro migraci

Více

Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik

Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik Ochranná funkce významných vodních děl Funkce za povodně Zvýšení ochranné funkce Vltavské kaskády TOMÁŠ KENDÍK Povodí Vltavy, státní podnik Praha, 16.10.2014 Seminář Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Vliv

Více

kondenzace evapo- (transpi)race

kondenzace evapo- (transpi)race Voda jako zdroj evapo- (transpi)race Koloběh vody v krajině kondenzace Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké

Více

200058088 - Pokorný - Lužnice - 39,088 ř.km

200058088 - Pokorný - Lužnice - 39,088 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 1,15 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 107040760 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1189600 TVAR obloukový STŘ. DÉLKA [m] 62,36 ÚTVAR

Více

Vodní nádrže Mgr. Radoslava Schmelzová. DlouhéStráně, hornínádrž, 1978-96, DivokáDesná, 56 m hráz, přečerpávací vodní elektrárna, Jeseníky

Vodní nádrže Mgr. Radoslava Schmelzová. DlouhéStráně, hornínádrž, 1978-96, DivokáDesná, 56 m hráz, přečerpávací vodní elektrárna, Jeseníky Vodní nádrže Mgr. Radoslava Schmelzová DlouhéStráně, hornínádrž, 1978-96, DivokáDesná, 56 m hráz, přečerpávací vodní elektrárna, Jeseníky Nejstarší přehrady světa V Egyptějižněod Káhiry je zachováno těleso

Více

Rekultivace lomu Most Ležáky

Rekultivace lomu Most Ležáky Rekultivace lomu Most Ležáky Ing. Petr Dvořák Palivový kombinát Ústí, s.p., Ústí nad Labem Ing. Petr Dvořák dvorak@ko.pku.cz Abstrakt V sedmdesátých letech minulého století ustoupilo bývalé královské město

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Vodní toky Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Přirozené vodní toky K141

Více

ZHODNOCENÍ PLAVEBNÍHO STUPNĚ (PS) DĚČÍN Z HLEDISKA UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (URÚ)

ZHODNOCENÍ PLAVEBNÍHO STUPNĚ (PS) DĚČÍN Z HLEDISKA UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (URÚ) KRAJ Presentace výsledků územní studie ZHODNOCENÍ PLAVEBNÍHO STUPNĚ (PS) DĚČÍN Z HLEDISKA UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (URÚ) - 2010 Pořizovatel studie Krajský úřad Ústeckého kraje odbor Územního plánování

Více

6.28. Vodní stavby - VOS

6.28. Vodní stavby - VOS 6.28. Vodní stavby - VOS Obor: 36-47-M/01 Stavebnictví Forma vzdělávání: denní Počet hodin týdně za dobu vzdělávání: 5 pro zaměření inženýrské stavby - vodohospodářské stavby Platnost učební osnovy: od

Více

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky VY_32_INOVACE_Z8 14 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony České republiky Téma: Řeky ČR Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve výuce:

Více

Urychlení fluviálních procesů a procesů na vodních nádržích

Urychlení fluviálních procesů a procesů na vodních nádržích Urychlení fluviálních procesů a procesů na vodních nádržích Narušení vegetačního krytu (odlesnění, požáry, rekreační a sportovní účely, pastva apod.) hlavní příčina ovlivnění fluviálních procesů, přívalové

Více

Zdymadlo Štětí - Račice na Labi v ř. km 818,938

Zdymadlo Štětí - Račice na Labi v ř. km 818,938 Zdymadlo Štětí - Račice na Labi v ř. km 818,938 Stručná historie výstavby vodního díla Zdymadlo Štětí bylo vybudováno v rámci výstavby vodní cesty na Vltavě a Labi na začátku 20. století. Provádění stavby,

Více

Městský úřad Vlašim. Odbor životního prostředí Jana Masaryka 302, 258 14 Vlašim, tel. 313039313, e-mail:podatelna@mesto-vlasim.cz

Městský úřad Vlašim. Odbor životního prostředí Jana Masaryka 302, 258 14 Vlašim, tel. 313039313, e-mail:podatelna@mesto-vlasim.cz Městský úřad Vlašim Odbor životního prostředí Jana Masaryka 302, 258 14 Vlašim, tel. 313039313, e-mail:podatelna@mesto-vlasim.cz Č.j.: ZIP 2736/16-1204/2016BaR Ve Vlašimi 8.4.2016 oprávněná úřední osoba

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ Projektová a inženýrská činnost v oboru stavby vodního, lesního hospodářství a krajinného inženýrství REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ SO 02 REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU F.3.1 TECHNICKÁ

Více

Potenciál splavnění Vltavské vodní kaskády pro oživení turistického ruchu a atraktivity území identifikace nároků a přínosů

Potenciál splavnění Vltavské vodní kaskády pro oživení turistického ruchu a atraktivity území identifikace nároků a přínosů Potenciál splavnění Vltavské vodní kaskády pro oživení turistického ruchu a atraktivity území identifikace nároků a přínosů A6 Reálné zhodnocení zprovoznění vodní cesty, shrnutí investičních a provozních

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON)

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

Bakalářská práce. Environmentální aspekty vodních elektráren. v České republice

Bakalářská práce. Environmentální aspekty vodních elektráren. v České republice UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra biologie Bakalářská práce Petr Sláčala Environmentální aspekty vodních elektráren v České republice OLOMOUC 2015 Vedoucí práce: Mgr. Monika Morris,

Více

Baťův kanál obnova a rozvoj

Baťův kanál obnova a rozvoj ŘEDITELSTVÍ VODNÍCH CEST ČESKÉ REPUBLIKY Baťův kanál obnova a rozvoj Ing. Miroslav Šefara, Ing. Jan Bukovský Ředitelství vodních cest ČR Ředitelství vodních cest ČR - zřízeno v roce 1998 Ministerstvem

Více

7. Vodní dílo SKALKA

7. Vodní dílo SKALKA 7. Vodní dílo SKALKA POLOHA Tok Ohře říční km 242 hydrologické pořadí 1-13-01-012 Obec Cheb Okres Cheb Kraj Karlovarský Vodní dílo (VD) je nedílnou součástí vodohospodářské soustavy Skalka - Jesenice -

Více

PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ

PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ Membránové protipovodňové hrazení II. generace Membránové protipovodňové hrazení III. generace Velké protipovodňové uzávěry VYSOKOVODNÍ UVAZOVACÍ PROSTŘEDKY ČERPACÍ PRÁM Mobilní

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Prověření strategického řízení Vltavské kaskády parametry manipulačního řádu Pavel Fošumpaur Účely Vltavské kaskády 1. zajištění minimálního průtoku

Více

VD Hostivař Vyhodnocení povodňové situace v roce 2013

VD Hostivař Vyhodnocení povodňové situace v roce 2013 VD Hostivař Vyhodnocení povodňové situace v roce 2013 BRNO, září 2013 Prof. Ing. Jaromír Říha, CSc. OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 2. CÍLE A PŘEDMĚT PRÁCE... 4 3. POPIS LOKALITY... 4 4. TECHNICKÝ POPIS

Více

Technická zpráva SO 03

Technická zpráva SO 03 HL. INŽ. ZODP. PROJ. VYPRACOVAL INVESTOR ST. ÚŘAD AKCE OBSAH Ing. Karel Brož Ing. Karel Brož Ing. P. Lopaurová, Ing. T. Kreutzer Petr Ficek, Žďárská 281, 592 14 Nové Veselí Žďár nad Sázavou OBEC Nové Veselí

Více

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 918 Sbírka zákonů č. 79 / 2010 Částka 28 79 VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu

Více

ANTROPOGENNÍ TRANSFORMACE RELIÉFU V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE SLAPY

ANTROPOGENNÍ TRANSFORMACE RELIÉFU V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE SLAPY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Přírodovědecká fakulta Katedra geografie Jan ŠŤOVÍČEK ANTROPOGENNÍ TRANSFORMACE RELIÉFU V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE SLAPY Bakalářská práce Vedoucí práce: doc. RNDr. Irena SMOLOVÁ,

Více

REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE

REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE 1. Úvod Petr Holomek Na sypaných přehradních hrázích je správně navržený a provedený drenážní systém jedním z nejdůležitějších prvků,

Více

č. účel patro m 2 148 administrativa 1NP 36,98 150 administrativa 1NP 33,53

č. účel patro m 2 148 administrativa 1NP 36,98 150 administrativa 1NP 33,53 č. účel patro m 2 148 administrativa 1NP 36,98 150 administrativa 1NP 33,53 1.50 1.48 2.21 č. účel patro m 2 221 administrativa 2NP 23,14 222 administrativa 2NP 17,89 223 administrativa 2NP 49,00 224 administrativa

Více

223/1995 Sb. Ministerstva dopravy. o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních

223/1995 Sb. Ministerstva dopravy. o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních 223/1995 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 14. září 1995 o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních cestách Ministerstvo dopravy stanoví podle 52 zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské

Více

v k.ú. Lipno nad Vltavou n á v r h A.Textová část

v k.ú. Lipno nad Vltavou n á v r h A.Textová část Změna č. 1 ÚS Lipno - SLUPEČNÁ v k.ú. Lipno nad Vltavou n á v r h A.Textová část pořizovatel: Obec Lipno nad Vltavou, Lipno nad Vltavou 83, 382 78 Lipno nad Vltavou Zastoupený: panem Ing. Zdeňkem Zídkem,

Více

114/1995 Sb. ZÁKON ze dne 25. května 1995 ČÁST I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

114/1995 Sb. ZÁKON ze dne 25. května 1995 ČÁST I ÚVODNÍ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 5.9.2010 do částky 93/2010 Sb. a 35/2010 Sb.m.s. Obsah a text 114/1995 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2012 Změna: 358/1999 Sb. Změna: 254/2001 Sb. Změna: 320/2002

Více