Kázání Daniel 7-12 (kapitola 7) Danielova vidění Tři apokalyptické vize a modlitba Daniela (7-12) První vize Syna Člověka (kapitola 7)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kázání Daniel 7-12 (kapitola 7) Danielova vidění Tři apokalyptické vize a modlitba Daniela (7-12) První vize Syna Člověka (kapitola 7)"

Transkript

1 Kázání Daniel 7-12 (kapitola 7) Danielova vidění Tři apokalyptické vize a modlitba Daniela (7-12) První vize Syna Člověka (kapitola 7) Pozadí 7,1 a úvod Když si povídám s lidmi, zaznamenávám v zásadě tři druhy výpovědí. Jedni jsou spokojení a jsou vděční za to, že žijí a nemůžou si na nic stěžovat. Těch je popravdě málo, ale jsou tací. Druhá skupina lidí je opačného ražení a často neumí nic jiného, než si od rána do večera stěžovat, jak je to hrozné. Ať už je to manželství, rodina, přátelé, škola, práce, zdraví... ať se dotknete jakéhokoliv tématu, všechno je černé. A třetí skupina je někde mezi. Ať už patříte ke kterékoliv skupině, má vám dnešní text co říct. Pokud ale patříte k lidem, co procházejí těžkostmi a trápeními, může k vám nasledující téma promluvit velmi silně. To je totiž přesně situace čtenářů našeho dnešního textu. Jsme v době ekonomické nestability, mnoho lidí ztrácí práci nebo ji naopak nemůžou najít. Pokud ji nemají ani neztrácí, pracovní podmínky se zhoršují, ať už je to finančně, sociálně nebo jinak. Málo kdo dnes by řekl, že situace je velmi příznivá. Zkusme alespoň na následujících dvacet až třicet minut odhlédnout od našich trápení a těžkostí a zamysleme se spolu nad naším tématem a textem. Po předchozích setkáních nad knihou Daniel se dostáváme k nejdůležitější kapitole celé knihy Daniel. Budeme mluvit o vidění posledních věcí v 7. kapitole Daniela. Protože je ale toto téma náročnější, dovolte mi na úvod udělat několik poznámek a vytyčit směr našeho putování. 1. Bible a dokonce sám Pán Ježíši se zásadně brání vypočítávání doby konce světa. Sám Ježíš řekl, nikdo nezná dne ani hodiny, jen Otec v nebesích. Proto neočekávejte, že dostanete odpověď na otázku, kdy to už přijde. 2. Vyvarujeme se extrémům, budeme sen číst především očima dějin a událostí, co se staly. Můžete se totiž setkat s mnoha přehnanými výklady, které opouštějí historický a biblický rámec a pouští se daleko na otevřené moře spekulací a to obvykle dopadá hodně špatně. Pokud se dotkneme budoucnosti, zůstaneme pevnýma nohama na zemi a nebudeme opouštět biblické souvislosti, které dobře známe.

2 3. Vidění je zasezeno podle nejlepšího posouzení do 2. století před Kristem, text musel být sepsán mezi roky 167 a 163, kdy Židé procházeli tvrdým útlakem od Syrské Seleukovské dynastie. Za krále Antiocha IV. Epifana byl znesvěcen chrám a židovství bylo vystaveno tvrdému útlaku. Osvobození od tohoto tlaku si Židé připomínají během svátků světel, Chanuky, který se letos slaví prosince. Židé si při tomto svátku zapalují svíčky, jako my dnes jsme zažehli první adventní svíci kapitola obsahuje zvláště v době adventní pozoruhodný průhled k majestátu druhého příchodu Ježíše Krista, zvláště, když si postupně jako církev uvědomujeme Kristův první příchod do světa jako člověk. Tím spíš je to apel, abychom nezapomněli, že žijeme v době mezi prvním a druhým příchodem a nezapomněli na to, že Ježíš přijde po druhé jako soudce a bude soudit tento svět kapitola je líčena jako vidění Syna Člověka a je součástí 3 apokalyptických vizí a modlitby Daniela v kapitolách My se budeme zabývat pouze první vizí, viděním v 7. kapitole, abychom mohli dobře vysvětlit, co složité obrazy znamenají a co nám může text říct dnes Zvířecí alegorie o lidských dějinách Daniel 7:1-8 V prvním roce vlády Belšasara, krále babylónského, viděl Daniel sen, vidění mu prošla hlavou na jeho lůžku. Hned tedy v hlavních rysech ten sen popsal. Stejně jako 5. kapitola, na kterou kázal Petr, i naše 7. kapitola je vložena do událostí vlády krále Belšasara, což byl spoluvládce Kýra Perského v Babylóně za doby nadvlády Persie, pravděpodobně mezi roky Tedy krátce před návratem Židů do své vlasti po 70 letech exilu. 2 Daniel řekl: "Viděl jsem v nočním vidění, hle, čtyři nebeské větry rozbouřily Velké moře. 3 A z moře vystoupila čtyři veliká zvířata, odlišná jedno od druhého. Vidění je hodně podobné tomu ve druhé kapitole a jelikož máme v druhé kapitole ukázku toho, jak vidění vykládat, můžeme se o to společně pokusit. Čtyří zvířata reprezentují čtyří střídající se říše nebo také čtyři krále, jak vidíme v kapitole dále a je jasné z kontextu.

3 Čtyří větry znamenají čtyří světové strany a moře odkazuje ke středozemnímu moři, tedy jedná se o politickou situaci v okolí Palestiny. Zároveň moře může znamenat oceán národů, které jsou jako v moři pohlceni střídajícími se říšemi. Moře v jazyku Židů rozhodně nesymbolizovalo něco dobrého, vnímali je rozhodně nepřátelsky. To odpovídá i nepřátelské situaci, ve které se Židé nacházeli. 1. zvíře 4 První bylo jako lev a mělo orlí křídla. Viděl jsem, že mu byla křídla oškubána, bylo pozvednuto od země a postaveno na nohy jako člověk a dáno lidské srdce. Lev představuje první říši, tedy Novobabylónskou, to jsme již viděli dříve ve výkladu k první a druhé kapitole Daniela. Orlí křídla představují symbolicky krále Nabúkadnesara a oškubání křídel znamená jeho ponížení. Pokud mi dovolíte krátkou poznámku, Bůh ustanovuje a odvolává vládce a když si uvědomíme pýchu dnešních politiků, můžeme se jen zasmát, protože jejich postavení je přinejmenším dočasné, tak jako bylo to Nabukadnesarovo. Bůh pokořuje vládce a můžeme se těšit na pokoření pyšných diktátorů, tyranů a lidí, kteří zneužívají svého politického postavení. 2. zvíře 5 Hle, další zvíře, druhé, se podobalo medvědu. Bylo postaveno tváří k jedné straně. Mělo v tlamě mezi zuby tři žebra a bylo mu řečeno:»vstaň a hojně se nažer masa!«druhé zvíře medvěd představuje podle klíče v druhé kapitole Médskou říši a následně mocnější Perskou říši. Tři žebra představují tři části Perské říše Babylón, Lýdii a Egypt. Žraní masa je živý obraz dobývání území pomocí tažení.

4 3. zvíře 6 Potom jsem viděl, hle, další zvíře bylo jako levhart a mělo na hřbetě čtyři ptačí křídla. Bylo to zvíře čtyřhlavé a byla mu dána vladařská moc. Levhart zahrnuje Řecko a rychlé dobývání za doby Alexandra Velikého v letech a čtyři hlavy představují rozdělení, ke kterému došlo po jeho smrti v r Z nich stojí za to zmínit Sýrii a Palestinu, které připadly Seleukovské dynastii a Egypt, který připadl Ptolemajovcům. 4. zvíře 7 Potom jsem v nočním vidění viděl, hle, čtvrté zvíře, strašné, příšerné a mimořádně mocné. Mělo veliké železné zuby, žralo a drtilo a zbytek rozšlapávalo svýma nohama. Bylo odlišné ode všech předešlých zvířat a mělo deset rohů. Tady začíná být výklad zajímavější, protože je možné vidět čtvrtou říši buď jako Řecko nebo jako Řím. Když zvolíme první možnost, text v zásadě uzavřeme jako historický a už nám toho moc nepoví a půjdeme i dál v historických souvislostch židovských dějin. Pak není možné v textu vidět příliš zřetelně přesah na Krista. Pokud se ale přikloníme k Římu, začíná text nabírat zajímavé rysy. Řecko za doby Makabejských a Hasmonejských je možné zahrnout pod třetí zvíře a pak se nám otvírá možnost průhledu až do doby nadvlády Říma nad Palestinou. Jinými slovy, dostáváme se do doby narození Ježíše z Nazaretu a pak začíná text dávat poněkud hlubší význam. Pokud předpokládáme, že je text z druhého století, není to vůbec nesmyslné a umožňuje nám to vykládat text v kontextu přicházejícího svátku Adventu. Pro křesťansky orientovaný výklad je to velmi logické a správné řešení. 8 Prohlížel jsem rohy, a hle, vyrostl mezi nimi další malý roh a tři z dřívějších rohů byly před ním vyvráceny. Hle, na tom rohu byly oči jako oči lidské a ústa, která mluvila troufale. Teď je opět možné nechat text v jeho historickém znění a vidět v rohu Antiocha Epifana, který znesvětil chrám a způsobil Židovskému národu trauma a nebo můžeme jít trochu dál a vidět v rohu Antikristova rouhavá ústa.

5 Pak bychom šli cestou výkladu podle Zjevení Jana 13. kapitoly. Taková možnost je logicky otevřena, tu ale ponechám na jiné kázání Soud pozemských vlád Věkovitým Daniel 7: Viděl jsem, že byly postaveny stolce a že usedl Věkovitý. Jeho oblek byl bílý jako sníh, vlasy jeho hlavy jako čistá vlna, jeho stolec - plameny ohně, jeho kola - hořící oheň. 10 Řeka ohnivá proudila a vycházela od něho, tisíce tisíců sloužily jemu a desetitíce desetitisíců stály před ním. Věkovitým je z kontextu myšlen Bůh Otec. Kolem něho jsou mnohočetné zástupy andělů a všech, kdo jej uctívají. On má všechnu moc a jemu všechno náleží. On je líčen jako soudce a jako bojovník, který bude bojovat proti zlu. Typický starověký obraz válečného vozu, ohně a plamenů ukazují, že zde máme mít bázeň, svatý strach před někým, kdo jde do války s tím zlým. Zasedl soud a byly otevřeny knihy. Pokud bychom četli text v kontextu Zjevení Jana 20. kapitoly, okamžitě bychom chápali, že jde o soud před velkým bílým trůnem nad hříchem člověka a satanem. Jsou otevřeny knihy, v originále svitky, knihy zaznamenávající zlo těch, kdo jednali proti Bohu. Ti jsou souzeni, odsouzeni a zničeni. Je otevřena ale i kniha nebo chcete-li svitek, života, na kterém jsou napsána jména těch, kdo nebudou souzeni podle svých zlých skutků, ale podle víry v Ježíše. Ti nebudou zničeni a uvrženi do ohnivého jezera. (Zj 20, 12; Gn 19,24; Iz 66, 24; Mal 4,1; Mt 5, ; 10,28; 2. Pt 2,4) Tyto strašlivé obrazy odjakživa představovaly noční můry nejen dětí, ale i dospělých. Musíme si uvědomit, že se jedná o starověké obrazy, které nám chtějí říct velmi silně a to i emotivně, že zlo bude po zásluze potrestáno.

6 Jak by jinak bylo možné mluvit o spravedlivém Bohu, který by nechával hřích proti němu bez trestu? Jak bychom mohli mluvit o lásce, kdyby neexistovala spravedlnost? Jednoduše nemohli. Láska a milosrdenství Boží je určeno těm, kdo se od zla odvrátí, ne těm, kdo vesele hřeší dál. Ti, kdo věří a následují Krista, jsou zapsáni v beránkově knize života a nemusí mít strach. Jen je potřeba varovat, že jde o celoživotní proces změny a následování. Nemůžeme si myslet, že pro jednu modlitbičku v dětství nebo pro jedno vyznání je náš život zaručen. To by jistě bylo naivní a dětinské. Vždyť sám Kristus nás křesťany varuje, ne každý, kdo mi říká, Pane, Pane, vejde do Božího království. Víra v Boha není žádný apendix. Není přívěšek nebo nadstavba našeho života. Víra v Boha je život sám. Je jeho smyslem. Ježíš řekl: Já jsem život. Proto I naše víra v něj představuje celý život. Jediná možnost je život celý Jemu vydat. Je třeba chápat obrácení k Bohu jako neustálý proces navracení se a obracování se k Bohu. Nejde o věčnou sebelítost a deprese. Naopak, odpoutání od hříchu a tmy nás vede k novému životu, lásce k druhým a naději, že život má smysl. Navíc smíme mít naději, že smrtí život nekončí, ale můžeme žít od přítomnosti dál na věčnost. 11 Tu jsem viděl, že pro ta troufalá slova, která roh mluvil, viděl jsem, že to zvíře bylo zabito, jeho tělo zničeno a dáno k spálení ohněm. Antikrist je odsouzen. Jeho rouhání potrestáno a jeho uvrženo do ohně a spáleno. To jsou obrazy, které opisují, že zlo, které v současném světě zakoušíme, není trvalé, ale naopak. Bude zničeno a spravedlnost zvítězí. I když nám to teď tak nepřijde. Uvažte, jak moc absurdní to muselo připadat Židům, kteří se dostali do područí cizí nepřátelské dynastie, která se snažil jejich víru i národ zahubit. 12 Zbylým zvířatům odňali jejich vladařskou moc a byl jim ponechán život do určité doby a času.

7 Balylón, Médie, Persie a Řecko bylo uchváceno Římem a jejich existence v jisté míře pokračuje v rámci jiných politických celků až dodnes. Idiom doba a čas symbolizuje neurčitou a neohraničenou délku Noční vidění Syna Člověka Daniel 7: Viděl jsem v nočním vidění, hle, s nebeskými oblaky přicházel jakoby Syn člověka; došel až k Věkovitému, přivedli ho k němu. 14 A byla mu dána vladařská moc, sláva a království, aby ho uctívali všichni lidé různých národností a jazyků. Jeho vladařská moc je věčná, která nepomine, a jeho království nebude zničeno." V poslední části našeho textu se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu. Došli jsme ke krásnému obrazu Syna člověka. Když jsme vysvětlili, že hledáme průhled k Božímu království, nejen striktně historickou interpretaci řekněme jasně: Syn člověka je židovský termín pro Mesijáše, tedy Krista. Máme zde dvě postavy, jednu jsme již vysvětlili před chvílí. Věkovitý je Bůh Otec, který sedí na trůnu, odkud soudí celý svět z jeho hříchu. K němu přichází jeho Syn a jde přímo až k Otci. Synu to je jasné z kontextu i z celého Písma je dána moc. Vladařská moc, sláva a království. Římská říše padla, po ní padla spousta dalších říší. Je ale jasné, že Boží království, kterému vládne sám Bůh Boží Syn Ježíš Kristus, neskončí. Protože je Ježíš Král, musíme jej uctívat tak, jako uctíváme Boha Otce. Nemůžeme být křesťany a nebo věřícími, aniž bychom uctívali Ježíše jako našeho krále. Pro nás je to ale zároveň ujištění a zaslíbení, že navzdory přítomnému zlu a neštěstí, jakkoliv je velké, je to Boží království, říše, která nemůže být zlem přemožena. Naopak, zlo bude zničeno a spravedlnost a láska zvítězí.

8 Shrnutí 1. Na první části textu jsme si v dějinách ukázali jak je lidská vláda relativní, jak se moci a vlády mění. Babylón vystřídala Médie a Persie, ty Řecko a Řím. 2. Ukázali jsme si, že kromě historického výkladu, který nám neumožňuje vyjít dál můžeme celý text vidět jako průhled k Božímu království. Bůh je spravedlivý soudce a nenechá hřích bez trestu. Budou otevřeny knihy a hřích bude spravedlivě souzen. Jen ten, kdo bude zapsán v knize života má naději na život. Pokud bychom odmítli soud a nevěřili v Boží spravedlnost, láska a milosrdenství by byly jen prázdné pojmy. Nemůžeme si vytvářet falešnou naději, že se jednou stačí vyslovit a pak už je vše hotovo. Musíme neustále věřit a měnit se, jinak to nemá smysl. Když jdeme vpřed, náš život má smysl a postupně se mění k dobrému. Smíme mít naději, že spravedlivý soud nakonec zničí bezpráví a zlo a i když procházíme těžkými zkouškami, můžeme se spolehnout na spravedlivého Boha. 3. Boží království vytrvá věčně. Ježíš Kristus je jeho králem a jeho proto máme uctívat. Nakonec všichni uvidí Ježíšovu slávu a kde všechna království končí, to Boží trvá. Víra není apendix. Není přívěškem nebo přídavkem. Je životem samotným. Jediná možnost je vydat naše celé životy Ježíši Kristu a jeho následovat. Amen

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

4. Připoutejte se, začínáme!

4. Připoutejte se, začínáme! 4. Připoutejte se, začínáme! Pojďme si nyní zrekapitulovat základní principy spreadů, které jsme si vysvětlili v předcházejících kapitolách. Řekli jsme si, že klasický spreadový obchod se skládá ze dvou

Více

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS Přicházející Král MICHAL KLESNIL Nakladatelství KMS Praha 2012 Ing. Michal Klesnil Vydalo Nakladatelství KMS, s. r. o. Primátorská 41, 180 00 Praha 8 První vydání 2012 Třetí svazek edice Nad Biblí Biblické

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu Krize ve vztahu Krize ke vztahům neodmyslitelně patří. Mění se naše nálady, mění se naše preference, měníme se v průběhu života sami o sobě. A nyní to vynásobte dvěma. Ještě je nutné podotknout, že tyto

Více

Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu

Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu Óm Šrí Paramátmane Namaha Realizace Boha jediný cíl lidského života Bůh existuje všude a Jeho přítomnost ve všem je věčná. Je přítomen

Více

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu Otázek které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 5 otázek, které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 1 Má daný CAD program konzistentní příkazový slovník 2 Podporuje

Více

LEONARDO DA VINCI (1452-1519) SVATÁ ANNA SAMOTŘETÍ (kresba a malba)

LEONARDO DA VINCI (1452-1519) SVATÁ ANNA SAMOTŘETÍ (kresba a malba) 1 LEONARDO DA VINCI (1452-1519) SVATÁ ANNA SAMOTŘETÍ (kresba a malba) KRESBA (1498 či 1508) lavírovaný uhel na kartónu 159x101 cm (Londýn, National Gallery) MALBA (1510) olej na dřevě 168x112 cm (Paříž,

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná Markéta 6/2005 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Něco končí a něco

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Kdy (ne)testovat web oční kamerou

Kdy (ne)testovat web oční kamerou Kdy (ne)testovat web oční kamerou VYDÁNO DNE: 8. 6. 2010 Propracované moderní technické zařízení a úžasně vypadající výstupy to jsou, dle mého názoru, dva nejčastější důvody, proč se firmy rozhodnou do

Více

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete TAJEMSTVÍ SÍLY SRDCE Tajemství ve vašem srdci Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete k tomu spoustu dovedností a energie. Tato energie působí ven do světa, dotýká se lidí a spouští děje.

Více

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech NÁHRADA ŠKODY - zaměstnanec i zaměstnavatel mají obecnou odpovědnost za škodu, přičemž každý potom má svou určitou specifickou odpovědnost - pracovněprávní odpovědnost rozlišuje mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

1.4.1 Výroky. Předpoklady: Výrok je sdělení, u něhož má smysl otázka, zda je či není pravdivé

1.4.1 Výroky. Předpoklady: Výrok je sdělení, u něhož má smysl otázka, zda je či není pravdivé 1.4.1 Výroky Předpoklady: Výrok je sdělení, u něhož má smysl otázka, zda je či není pradié Číslo π je iracionální. pradiý ýrok Ach jo, zase matika. není ýrok V rozrhu máme deset hodin matematiky týdně.

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta provozně ekonomická Obor: Provoz a ekonomika Statistické aspekty terénních průzkumů Vedoucí diplomové práce: Ing. Pavla Hošková Vypracoval: Martin Šimek 2003

Více

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY KOTLÍKOVÉ DOTACE pokračují! Máte doma starý kotel na uhlí, dřevo a jiná tuhá paliva? Pak jsou kotlíkové dotace určeny právě pro Vás! Pokud máte doma

Více

1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem

1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem 1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem životě důležitá? (Zakroužkujte v každém řádku příslušné číslo podle míry důležitosti ve Vašem životě. Platí,

Více

Mary Burnsová KŘESŤANSKÝ VOJÁK Lekce pro děti mladšího školního věku (9-12 let) BOŽÍ ZBROJ

Mary Burnsová KŘESŤANSKÝ VOJÁK Lekce pro děti mladšího školního věku (9-12 let) BOŽÍ ZBROJ Poznámka: Vizuální pomůcky, které jsou součástí této lekce, je možno vybarvit, vystřihnout a nalepit na flanel, plst nebo vlisalín tak, aby držely na flanelové tabuli. BOŽÍ ZBROJ Oddíly z Písma: Ef 6,10-18;

Více

podobenství strýčka Lukáše

podobenství strýčka Lukáše Podobenství o rozsévači Podobenství o rozsévači Základní text: Lukáš 8, 4-15 2. Timoteovi 3, 16-17 Kdo a proč nám dal Bibli? Vysvětli na praktických životních situacích, co se nám může stát při zvěstování

Více

Pot ebujete pomoc? Cena pomoci Úvod edstavte si, že...pracujete pro sebe, ur ujete si po et hodin, žijete a pracujete kdekoliv chcete, trávíte

Pot ebujete pomoc? Cena pomoci Úvod edstavte si, že...pracujete pro sebe, ur ujete si po et hodin, žijete a pracujete kdekoliv chcete, trávíte celé dopoledne. Úvod Dobré dopoledne přátelé, dnes bych rád zakončil sérii, kterou jsem nazval potřebujete pomoc? Předpokládám, že vám do schránek chodí takové ty různé reklamní letáky nejrůznějších obchodů.

Více

Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u

Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u Přehled témat na jeden týden Lekce k tématu "Evoluce/stvoření" Náměty na závěrečnou slavnost Sešit "Hodinky zlatokopů" (na čtení bible s dětmi) s povolením

Více

NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr)

NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr) NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr) PAVLÍKŮV STUDIJNÍ PŘEKLAD Čtenářům a především studentům Písma se tímto dostává do rukou vydání Bible, které jim umožní nahlédnout do příběhů a poselství této knihy jinak a

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

Hra Života v jednom řádku APL

Hra Života v jednom řádku APL Hra Života v jednom řádku APL Tento program je k dispozici v "Dr.Dobbs", únor 2007 Vysvětlení Pokud nejste obeznámeni s zprostředkovat to Game of Life nebo APL programovací jazyk, doporučuji konzultovat

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš.

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš. Týden od 9. do 15. srpna 2009 Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10 Základní verš Hleďte, jak velikou lásku nám Otec daroval: byli jsme nazváni dětmi Božími,

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti.

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti. ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI je magnetická síla působící v celém Vesmíru.Všechno kolem nás je ZP ovlivněno. Je to podstata všech projevů, které vidíme. Vrána k vráně sedá, rovného si hledá a smolné dny jsou důkazem

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši:

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra Na mořském břehu často uvidíte rybáře

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE Když se zima už nachýlí, někdy v druhé polovině února či počátkem března, když jednou zrána uslyšíte nesměle zahvízdat kosa JARO JE TADY. Ilustrace k textu

Více

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná:

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Rozhovor Alla Na začátek tohoto rozhovoru Alla ti řeknu, že máme čtyři fáze kulturního šoku. Aby sis to mohla také připomenout a mohla se opět vžít do té situace. Takže první fázi je fáze medových týdnů

Více

O kritériu II (metodické okénko)

O kritériu II (metodické okénko) O kritériu II (metodické okénko) Kritérium II. Autor: Blanka Munclingerová (Netopilová) Úvod Když se poprvé v naší krátké debatní historii objevil koncept "kritérium", byl význam, smysl a účel tohoto konceptu

Více

1.2.7 Druhá odmocnina

1.2.7 Druhá odmocnina ..7 Druhá odmocnina Předpoklady: umocňování čísel na druhou Pedagogická poznámka: Probrat obsah této hodiny není možné ve 4 minutách. Já osobně druhou část (usměrňování) probírám v další hodině, jejíž

Více

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ KAY POLLAK 65 JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ Zdalipak je tedy pravda, že: Když se cítím rozhněvaný nebo se na někoho rozčílím, svědčí to o tom, že jsem si nesprávně nebo nedostatečně vysvětlil skutečnost. Hněvám-li

Více

2.2.2 Zlomky I. Předpoklady: 020201

2.2.2 Zlomky I. Předpoklady: 020201 .. Zlomky I Předpoklady: 0001 Pedagogická poznámka: V hodině je třeba postupovat tak, aby se ještě před jejím koncem začala vyplňovat tabulka u posledního příkladu 9. V loňském roce jsme si zopakovali

Více

Komunikační a prodejní dovednosti

Komunikační a prodejní dovednosti Komunikační a prodejní dovednosti Obsah Obsah 2 Představení 3 Motto 4 Maslowova pyramida potřeb 5 Pravidla pro telefonování 6 Rady pro telefonování 7 Prodejní techniky 8-14 Plevelná slova a výrazy 15 Prodejní

Více

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah:

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah: Láska Téma: Láska a odpovědné předávání lidského života Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života Obsah: Časová dotace: Doporučený věk: Přednáška o odpovědném rodičovství Čtvrtek 18.00

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách

Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách Čl. I Úvodní ustanovení Tato pravidla stanovují postup pro přijímání a vyřizování žádostí o přidělení bytů v DPS a evidenci těchto

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

Křížová cesta s prosbami

Křížová cesta s prosbami Křížová cesta s prosbami Úvod. Veliký a mocný Pane ve slově i v činu, chceme si v této chvíli při naší pobožnosti připomenout velikost Tvé oběti života a učit se přijímat kříž, neboť Ty pokračuješ ve své

Více

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php Page 1 of 5 Geofyzikální ústav AV ČR Agentura Galerie H Vás srdečně zvou na šestou výstavu cyklu Setkávání Eva Prokopcovová Obrazy z teček, kresby na tapety zahájení 10.9.2003 v 16.00 hodin v přednáškovém

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

5. cvičení 4ST201_řešení

5. cvičení 4ST201_řešení cvičící. cvičení 4ST201_řešení Obsah: Informace o 1. průběžném testu Pravděpodobnostní rozdělení 1.část Vysoká škola ekonomická 1 1. Průběžný test Termín: pátek 26.3. v 11:00 hod. a v 12:4 v průběhu cvičení

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

U hrobky krále Tutanchamona

U hrobky krále Tutanchamona 1. kapitola U hrobky krále Tutanchamona Někde v Egyptě Sledovali jste někdy, třeba na nějaké pouti, jak se dělá popcorn? Horký vzduch roztáčí malá kukuřičná zrnka, ta se zahřívají, až puknou a stane se

Více

Rozhodněte se, co budete dál dělat

Rozhodněte se, co budete dál dělat KAPITOLA 3 Rozhodněte se, co budete dál dělat Jako zakladatel firmy se snažíte přijít na to, čím strávíte dalších pár let svého života. Váš startup chcete pomocí lean metod budovat především proto, abyste

Více

KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA

KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA Copyright 2014 Komunikací k úspěchu Všechna práva vyhrazena. KOMUNIKACE JE CESTA Ne náhodou používáme slovo komunikace i ve významu "spojení dvou

Více

Komunikace s veřejností

Komunikace s veřejností Vzdělávání zaměstnanců MěÚ Slaný Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a obecního rozpočtu." Komunikace s

Více

Modřanský farní zpravodaj

Modřanský farní zpravodaj Modřanský farní zpravodaj Listopad 2012 Slovo ke čtenářům: Obchod, nebo zvláštní milost? V týdnu modliteb za zemřelé je možné získat pro duše v očistci plnomocné odpustky. Zdá se, že stačí splnit tři podmínky

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

Spojujeme cesty neziskovek a firem

Spojujeme cesty neziskovek a firem Spojujeme cesty neziskovek a firem Burza filantropie Burza filantropie je transparentní nástroj k podpoře projektů neziskových organizací, který zároveň nabízí setkání zástupců podnikatelského sektoru,

Více

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204 .2.5 Reálná čísla I Předpoklady: 00204 Značíme R. Reálná čísla jsou čísla, kterými se vyjadřují délky úseček, čísla jim opačná a 0. Každé reálné číslo je na číselné ose znázorněno právě jedním bodem. Každý

Více

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA NÁVŠTĚVA Moderní usedlost Majitelé navštíveného domu se rozhodli splnit si sen přestěhovat se z města na venkov, hospodařit a postavit dům, který bude nejen jejich domovem, ale i oblíbeným místem pro setkání

Více

MĚSTSKÁ POLICIE HODONÍN

MĚSTSKÁ POLICIE HODONÍN MĚSTSKÁ POLICIE HODONÍN VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008-2009 Zpracoval: Mgr. Jindřich Vašíček Únor 2010 Zpráva o činnosti Městské policie Hodonín za rok 20079 Strana 2 Obsah 1. Úvod 3 2. Personální obsazení 3 3. Činnosti

Více

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o.

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen obchodní podmínky ) obchodní společnosti Iweol EU s.r.o., se sídlem Kovářská 140/10,

Více

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s.

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. ÚVOD Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. (dále jen Organizační řád) je vnitřní směrnicí sloužící

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Pohádkové počítání,sčítání a odčítání do 20-typ příkladů 10+4, 14-4, reedukační pracovní listy Autor: Mgr.

Více

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení 1) Právní úpravu postihování mládeže, závadových projevů dětí a procesních postupů ve věcech mladistvých upravuje: a) zákon č. 218/2005

Více

K bodu 2: Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2006.

K bodu 2: Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2006. Zápis o jednání řádné valné hromady Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s., se sídlem v Hradci Králové, Víta Nejedlého 893, zapsané v obchodním rejstříku Krajského soudu v Hradci Králové, oddíl B,

Více

Úřední hodiny starostky Od 1.11.2013 budou úřední hodiny starostky totožné s úředními hodinami Obecního úřadu.

Úřední hodiny starostky Od 1.11.2013 budou úřední hodiny starostky totožné s úředními hodinami Obecního úřadu. Zpravodaj obce Palonín Volby Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se konají ve dnech 25. - 26.10. 2013 : pátek 25.10. od 14:00 do 22:00 hod sobota 26.10. od 8:00 do 14:00 hod. Dotace- zatrubnění

Více

Zápis. z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice

Zápis. z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice Zápis z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice Přítomni: Ověřovatelé zápisu: Zapisovatelka: dle presenční

Více

Kolik hodin jste za posledních sedm dnů zameškal/a v práci z jiných důvodů, jako například dovolená, svátky?

Kolik hodin jste za posledních sedm dnů zameškal/a v práci z jiných důvodů, jako například dovolená, svátky? DOTAZNÍKY KVALITY ŽIVOTA projekt ATTRA RA ID pacienta: Datum vyplnění: NÁVYKY Vykouřil jste v průběhu svého života alespoň 100 cigaret nebo více? ANO NE Kouříte v současné době cigarety? ANO NE Kolik cigaret

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD. 1. Základní ustanovení. 2. Řízení soutěží. 3. Účastníci soutěže 1.1

SOUTĚŽNÍ ŘÁD. 1. Základní ustanovení. 2. Řízení soutěží. 3. Účastníci soutěže 1.1 SOUTĚŽNÍ ŘÁD 1. Základní ustanovení 1.1 Tento řád vstupuje v platnost 1.8.2006 a je závazným řádem pro Milevskou ligu (dále jen ML) v malé kopané a týmy vstupují do ML s tím, že jej berou plně na vědomí

Více

ZAHRADNÍ DŘEVĚNÉ DOMKY

ZAHRADNÍ DŘEVĚNÉ DOMKY ZAHRADNÍ DŘEVĚNÉ DOMKY Jak správně vybrat dřevěný domek? "Klasický dřevěný zahradní domek zajistí souznění Vaší zahrady s přírodou." www.lanitplast.cz 1.3.2016 1 Jak správně vybrat dřevěný domek Zahradní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 92/2011-93 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Karla Šimky a JUDr.

Více

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Společnost Play games a.s., se sídlem V Holešovičkách 1443/4, 180 00 Praha 8, IČO: 247 73 255, zapsaná

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404

OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404 OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404 SPOLEČENSKÁ KRONIKA V červnu oslaví své narozeniny: Babica Jan, Kubečka Jiří, Kowalzce Zdeněk, Stehlík Antonín, Hajníková Miloslava,

Více

PŘESNÁ STŘELBA V ČASOVÉM LIMITU

PŘESNÁ STŘELBA V ČASOVÉM LIMITU Policejní sportovní klub UNION PRAHA sportovní střelba Popis disciplín PŘÍLOHA č. 2008/01 k pravidlům střeleckého závodu Praha, ČR 1. dubna 2008 7 D 1 PŘESNÁ STŘELBA V ČASOVÉM LIMITU Startovní pozice:

Více

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE Eva Svobodová PF JČU České Budějovice Proč prosociální činnosti Prosociálnost se vyznačuje pozitivním sociálním chováním, které vede k pomoci druhému člověku či lidem.

Více

Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě. Úprava preventivních právních opatření v České republice. Důležitá vysvětlení:

Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě. Úprava preventivních právních opatření v České republice. Důležitá vysvětlení: Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě Úprava preventivních právních opatření v České republice Důležitá vysvětlení: 1. Tabulka vychází z určitých životních situací/otázek z oblasti

Více

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Z důvodu ulehčení, snazší orientace, poskytnutí jednoznačných a široce komunikovatelných pravidel v otázkách mateřství

Více

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Část 4 Podpis Konsorciální smlouvy V předchozím čísle seriálu o Managementu projektů 7. rámcového programu pro výzkum, vývoj a demonstrace (7.RP) byl popsán

Více

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla Cˇ e s k á P r a V I d l a C Esk A Pr Av i dla Obsah 20 figurek průzkumníků ve 4 různých barvách 1 zeď s hieroglyfy 1 herní deska 7 destiček podlahy ``kámen a písek`` 16 skarabů 6 malých karet prokletí

Více

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení s konáním 1. 4. 2016 30. 6. 2016 v ČR (www.coopdobrerecepty.cz) 1. Organizátor soutěže a soutěžní období Organizátor soutěže, společnost CCV, s.r.o.,

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 6. 2. 2013 PRACOVNÍ DOKUMENT o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii Výbor pro občanské svobody, spravedlnost

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Afs 63/2012-39 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudkyň JUDr. Barbary Pořízkové a Mgr. Daniely

Více

Krizový plán při řešení sociálně patologických jevů ( s výjimkou šikany)

Krizový plán při řešení sociálně patologických jevů ( s výjimkou šikany) Krizový plán při řešení sociálně patologických jevů ( s výjimkou šikany) Užívání návykových látek Je-li žák přistižen při konzumaci návykové látky v prostorách školy v době školního vyučování, nebo na

Více

Katalog vzdělávání 2015

Katalog vzdělávání 2015 Katalog vzdělávání 2015 Obsah Osobnostní rozvoj... 3 1. Komunikační dovednosti... 3 2. Prezentační dovednosti... 3 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 3 4. Vyjednávání v každodenní praxi... 4 5. Jak

Více

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) 1475 1720. Zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních 97 278

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) 1475 1720. Zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních 97 278 Dědické právo (NOZ) Úprava dědického práva Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) 1475 1720 Zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních 97 278 Klíčové pojmy dědického práva NOZ řada nových

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

HERNÍ PLÁN. pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA

HERNÍ PLÁN. pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA OBSAH článek strana 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2. VYMEZENÍ POJMŮ A JEJICH VÝKLAD... 3 3. ÚČAST NA HŘE... 4 4. ZPŮSOB HRY A ZJIŠTĚNÍ VÝHRY... 5 5.

Více