Vítám vás na 3. přednášce z předmětu ZDT. Jaké bude téma dnešní přednášky?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vítám vás na 3. přednášce z předmětu ZDT. Jaké bude téma dnešní přednášky?"

Transkript

1 Vítám vás na 3. přednášce z předmětu ZDT Jaké bude téma dnešní přednášky?

2 Požadavky na obvazové materiály Obvaz je materiál určený k překrytí rány. Správně fungující obvaz rány přejímá dočasně podstatné úlohy neporušené kůže. ochranu před mechanickými vlivy, před znečištěním, před chemickými látkami, ochranu před sekundární infekcí, ochranu před vysycháním a ztrátou tělních tekutin, ochranu před ztrátou tepla.

3 Kryty ran obvazové materiály a náplasti Přesné dělení obvazových materiálů je takřka nemožné z důvodu obrovské rozmanitosti obvazových zdravotnických materiálů. Dle VZP číselníku patří do skupiny 01. Dělení obvazových materiálů: funkce a účelu použití použitého materiálu Krytí rány znamená nastavení ideálního prostředí k hojení, ochranu před infekcí, znečištěním a dalším poraněním. Může poskytovat úlevu od bolesti a eventuálně odvádět sekrety.

4 Obvazové materiály Suché obvazy vata gáza buničina tkané obvazivo Obvazy pro vlhké hojení hydrogely obvazy s aktivním uhlím a stříbrem antiseptické obvazy algináty hydrokoloidy hydropolymery měkké silikony OptiClose

5 Polymerní filmy (Bioclusive, Polyskin II, Opsite, Tegaderm). Charakteristika: elastické, transparentní, asi 0,2 mm silné polyuretanové filmy permeabilní pro plyny a páry. Zamezují průniku bakterií a tekutin. Indikace: akutní rány s minimální exsudací. Komplikace: někdy obtížně aplikovatelné - vyžadují jeden až dva centimetry okolní zdravé kůže, nevhodné pro rány secernující. Polymerní pěny (Allevyn, Flexzan, Lyofoam, Sof-Foam). Charakteristika: hydrofilní nebo hydrofobní semiokluzivní polyuretanové krytí s vysokou absorbencí permeabilní pro plyny a tekutiny. Indikace: akutní či chronické rány s velkou sekrecí vyžadující mechanickou očistu, chronické venostatické vředy, hluboké rány. Komplikace: nelze aplikovat na suché rány.

6 Hydrogely (Carrasyn, Intrasite, Lamin, Nu-gel, Vigilon). Charakteristika: polymery s 80 až 99procentním obsahem vody, semitransparentní, schopné absorbovat významné množství tekutiny bez zvětšení objemu, semipermeabilní pro plyn a tekutiny, neadherují k ráně, mají chladicí efekt. Indikace: akutní nebo chronické rány s minimální exsudací, odřeniny, povrchní popáleniny, chronické vředy s malou sekrecí. Komplikace: slabá antibakteriální ochrana. Hydrokoloidy (Comfeel, Cutinova, DuoDERM, Intrasite, Replicare, Hyprapad). Charakteristika: hydrofilní koloidní částice v adhezivním prostředí, nepermeabilní pro plyny a tekutiny, absorbují střední množství exsudátu vytvářením viskózní, koloidní vrstvy neadherující k ráně. Indikace: hlubší akutní nebo chronické rány, dekubitální vředy, ale i psoriáza, popáleniny a odřeniny. Komplikace: možná hyperhydratace vedoucí k maceraci kůže.

7 Algináty (Algosteril, AlgiSite, Kaltostat, Sorbsan). Charakteristika: polysacharidy vyrobené z mořských řas v kombinaci s exsudátem, vytvářející alginátový gel neadherující k ráně, hemostatické. Indikace: akutní pooperační rány vyžadující hemostázu, vhodné i na chronické rány se střední sekrecí a hlubší popáleniny. Komplikace: nutnost použití další krycí vrstvy, možný vznik přecitlivělosti. Impregnáty (Aqua-phor-Gauze, Adaptic, Biobrane, Scarlet Red, Xeroform). Charakteristika: jemná gáza, impregnovaná zvlhčující, antibakteriální nebo baktericidní látkou, neadherující. Indikace: akutní či chronické povrchní, málo secernující rány, vhodné na popáleniny. Komplikace: někdy pevně fibrózně adherují k ráně a poškozují reepitelizaci, vyšší riziko infekce.

8 Absorpční prášky a pasty (Cutinova, Polywic, Bard Absorption Dressing, DuoDERM Granules). Charakteristika: škroby, kopolymery nebo koloidní hydrofilní částice. Absorbují až stonásobek tekutiny, než je jejich vlastní hmotnost, fibrinolytické. Indikace: chronické, hluboké, vysoce secernující rány. Komplikace: možnost macerace rány při delším kontaktu. The PolyMem WIC Cavity Wound Filler - 3" x 3" is especially designed for cavity wounds. PolyMem Wic expands within the wound cavity to fill dead space, keeping the wound bed clean and moisturized while absorbing excess fluid. As this is a wound filler, this configuration comes without the PolyMem thin film backing. $16.82

9 Obvazy pro vlhké hojení Enzymatické preparáty obsahují nepřímo a přímo působící hydrolytické enzymy, které však účinkují pouze ve vlhkém prostředí a odstraňují patofyziologicky změněnou a nekrotickou tkáň. Jejich použití představuje alternativní metodu čištění rány. Hydrogely základem jsou hydrofilní polymery s vysokým obsahem vody. Autolyticky odstraňují nekrotické a fibrinové povlaky, suchou nekrotickou tkáň rehydratují a podporují její demarkaci. Jsou velmi šetrné, a díky tomu nepoškozují zdravé tkáně. Používají se v kombinaci s filmovými nebo neadherentními obvazy, s aktivním uhlím či s antiseptickými obvazy. Po jejich aplikaci se nesmí přiložit mulové krytí přímo na gel, neboť by došlo k jeho vstřebání do sekundárního obvazu. Intervaly převazů jsou 2 až 4 dny. Mokrá terapie polyakrylátový polštářek se superabsorpčním jádrem, který se aktivuje Ringerovým roztokem. Účinná látka je průběžně uvolňována do rány a současně jsou absorbovány zbytky buněk, toxiny a choroboplodné zárodky. Aktivní proces čištění rány podporuje organismu vlastní mechanismy, dochází k migraci buněk do oblasti rány, regenerují zde cévy a vytváří se nová granulační tkáň. Intervaly převazů jsou jednou až dvakrát denně.

10 Antibakteriální a antiseptické obvazy porézní materiály impregnované účinnou antiseptickou nebo antibakteriální látkou. Pletené mřížky napuštěné povidon-jódem nebo chlorhexidinem Používají se preventivně i k řešení infekcí u mírně secernujících ran, exsudát neabsorbují. Velmi dynamicky se v této oblasti rozvíjí antiseptické krytí se stříbrem. Stříbro má široké spektrum účinku na více než 150 mikrobiálních kmenů včetně anaerobů, bakterií včetně multirezistentních kmenů MRSA (= meticilin rezistentní Staphylococcus aureus) a VRE (= vankomycin rezistentní Enterococcus), kvasinek a řas. Je poměrně dobře snášenlivé, ionty stříbra působí protizánětlivě, dochází k obtížně navoditelné rezistenci. Absorpční krytí s aktivním uhlím obvazy jsou nedráždivá pletenina nasycená aktivním uhlím, někdy vícevrstevná, jindy uložená v polyamidové síťce z netkané textilie. Tato krytí se vyznačují vysokou absorpční schopností, jsou proto vhodná na silně až středně secernující rány. Pohlcují nejen exsudát, ale i bakterie a zápach. Přikládají se přímo na ránu a podle množství exsudátu jsou ponechána až několik dní.

11 Převzato z: Hojení bércových vředů: MUDr. Zuzana Rozehnalová, MUDr. Lucie Šipulová, MUDr. Veronika Křížková, MUDr. Jana Hercogová, CSc. Pěnová silikonová krytí jedná se o měkká neadhezivní krytí se spodní silikonovou vrstvou, která absorbují nadbytečný exsudát. Nelepí se ke spodině, a tak umožňují výměnu krytí bez bolesti a traumatizace. Používají se na rány bez secernace či jen se střední secernací, s narušenou kůží, podrážděným okolím nebo na velké plochy. Kontraindikací použití těchto materiálů jsou infikované defekty. Mohou zůstat na ráně několik dnů v závislosti na jejím stavu. Kolagen podporuje proces hojení u stagnujících ran, váže faktory tlumící hojení rány, chrání růstové faktory a staví krvácení. Používá se na suché, slabě až středně secernující a neinfikované rány. Interval převazu dle stupně exsudace může být až 3 dny.

12

13 Dělení dle funkce a účelu použití Krycí obvazy - slouží k ochraně ran všeho druhu, krytí rány je zajištěno sterilním mulovým materiálem bez jakýchkoliv léčivých substancí nebo s různými mastmi, gely, antiseptiky, absorpčními prostředky Odsávací obvazy - jejich účelem je odsávání raných sekretů, materiál s jistou jímací schopností, kdy vlastní sací kryt rány je opět připevněn obvazovým materiálem Tlakové (kompresní) obvazy - kompresní léčba zejména chorob žilní soustavy, používána elastická obinadla, někdy též podkolenky nebo punčochy s různou hodnotou svěracího účinku

14 Suprasorb A obvaz z přírodních alginátových vláken s vysokou absorpční schopností.

15 Izraelský tlakový obvaz FCP 05 15x18 cm Izraelský tlakový obvaz FirstCare FCP 05 je vhodný jak pro krytí ran, tak i pro stavění masivních krvácení z traumat. Integrovaná tlaková hlavice pro zvýšení tlaku přímo na krvácející ránu významně zvyšuje efektivitu tlakového obvazu. Konec obinadla je opatřen fixačními háčky pro zajištění obvazu. Obvaz je odzkoušen a schválen pro používání v NATO.

16 Dělení dle funkce a účelu použití Obkladové obvazy - slouží k léčbě pomocí aplikace různých fyzikálních vlivů (teplé nebo chladné obvazy) nebo léčivých mastí, či gelů. Léčiva jsou aplikovány na nosičích většinou charakteru mulu, připevněného obvykle na větší plochu pomocí obvazu šátkového Imobilizační (fixační) obvazy znehybňují požadovanou část těla, zejména kloub nebo zlomenou kost a dva klouby přilehlé. Bývají zhotoveny z materiálů tuhnoucích nebo kombinací měkkých materiálů a zpevňujících dlah. Podpůrné obvazy - zhotovené většinou z tuhnoucích materiálů, slouží k podepření určité části těla nebo k zamezení pohybu určitým směrem. Příkladem podpůrného obvazu je sádrový korzet

17 Sterilní mastný tyl je vyroben z obvazové textilie S20 - vysoce porézní hydrofobní obvaz z chemických vláken, určený pro impregnaci léčiv v tekutém nebo masťovém základu. Fixační obvazy

18 Podpůrné obvazové materiály Speciální konstrukce podpůrné tkaniny zaručuje vypnutí a stabilní usazení a stejnoměrný, středně silný tlak, který nepovoluje.

19 Dělení dle funkce a účelu použití Extenční (stahující) obvazy - kombinací tahu a částečné imobilizace vyrovnávají zkrácení na končetinách způsobené zlomeninou Korekční (redresní) obvazy - působí tlakem nebo tahem tak, aby se pozvolna změnilo postavení nebo aby se zajistil růst správným směrem, příkladem jsou obvazy pro léčení skolióz Plastické obvazy - na bázi akrylátového kopolymeru, jsou vhodné ke krytí menších asepticky ošetřených ran, či jejich sutur, někdy též po vyjmutí stehů k zajištění klidného dozrání sutury. Plastická ochrana zabraňuje přístupu mikroorganismů ze zevního prostředí.

20 Extenční (stahující) obvazy

21 Korekční (redresní) obvazy

22 Dělení dle použitého materiálu Náplasťové obvazy - připevnění vlastního krytí rány, ve sportovním lékařství se náplasťové obvazy používají k tzv. tejpování (zpevňování kloubů) Šátkové obvazy - ke zhotovení šátkového obvazu se používá nejčastěji trojcípý šátek, použití šátkového obvazu je především v terénu při poskytování první pomoci Obinadlové obvazy - nejčastěji používané, díky svému tvaru lze jimi ovinout, jakoukoli část těla Sádrové obvazy nejrozšířenější způsob spolehlivé imobilizace prakticky kterékoli části lidského těla

23 Používané suroviny nároky a požadavky přírodní materiály bavlna a celulóza (viskóza) syntetické materiály - polyamid a polyester, které se ve velké míře směsují s bavlnou a viskózou. V menší míře se používá polypropylen, polyuretan, elastomerová vlákna. obrovský nárůst nově použitých materiálů pro zlepšení funkčních vlastností. Např. - Cellacast Xtra - syntetický sklolaminátový obvaz. Požadavky netoxické, nealergické, nekarcinogenní, odolné vůči podmínkám sterilizace (beze změn fyzikálních a chemických vlastností) současně musí být ekonomicky přijatelné a přiměřeně estetické ostatní vlastnosti materiálů se odvíjejí především od funkce a účelu použití obvazu. Mezi tyto vlastnosti patří např. dobrá sorpce (obvazy pro ošetřování ran), vysoká elasticita (kompresní obvazů)

24 Úpravy obvazových materiálů nepružné obvazoviny z přírodních materiálů (gáza) se většinou dále neupravují. u pružných obvazovin ze syntetických materiálů se provádějí stabilizační úpravy termofixace (zamezení srážení) sterilizace usmrcení mikroorganismů Nanesení kaučukové pryskyřice na bavlněný podklad pro vytvoření lepivé hmoty. Úpravy pro finální uchycení obvazových materiálů lepení, nebo svorky.

25 Náplasti a jejich možné modifikace Nealergizující a nedráždivé nosný materiál je porézní poloprůhledná fólie (PE). Můžou být odolné proti vodě. Leukoplast - bavlněný podklad a lepivá hmota (pryskyřice) Leukopor - jemná páska z bílého propustného netkaného textilu z polyesteru a viskózy.

26 Náplasti přizpůsobené sportovním aktivitám disponující silnější výplní a delší trvanlivostí. Jsou omyvatelné a přilnou i na vlhkou pokožku. Jsou vytvořeny z pružného pěnového materiálu. Náplasti jsou hypoalergenní a disponují extra přilnavým lepidlem neobsahující latex. Náplasti jsou z lehkého a prodyšného materiálu s mikroporézním povrchem. Jsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou. Jsou nízkoalergenní a disponují spolehlivým lepidlem. Mají měkký a savý polštářek. Dětské náplasti s motivy zvířátek, Barbie a Batmana. Náplasti s motivy zvířátek a nabízejí výbornou snášenlivost s pokožkou. Jsou z lehkého a prodyšného materiálu a hypoalergenní. Náplasti disponují unikátním tvarem náplasti, která zaručí lepší ochranu rány před nečistotami a bakteriemi.

27 Speciální náplasti pro daný typ použití Svorkovací náplast tělové barvy; nepružná jemná tkanina je impregnována tak, že odpuzuje vodu. Náplast Porofix se dobře přizpůsobuje tvaru podkladu. Lepí rychle a spolehlivě díky lepidlu na bázi syntetického kaučuku, proto je použitelná pro všechny druhy fixací. Složení Viskózová tkanina potažená lepidlem na bázi syntetického kaučuku. Alergologická testovací náplast z NT S 10 komůrkami z netkané textilie. Používá se jako rychloobvaz. Okraj je možno popsat, je oddělitelný a ulehčuje diagnostiku. Nosná netkaná textilie: 100 % polypropylen. Fixace testovací komůrky: polyesterová fólie, Savé polštářky z netkané textilie: 60 % bavlna, 40 % viskóza. Polyakrylátové lepidlo: bez kalafuny nebo jejích derivátů, velmi dobrá kožní snášenlivost. Náplast na kuří oka a bradavice

28 Cosmos Hřejivá Speciální levandulová náplast s hřejivým účinkem, která přináší úlevu po fyzické námaze, svalovém přetížení nebo bolestech kloubů. Povrch náplasti je textilní, měkký, umožňuje pohodlné nošení. Hřejivý účinek podporuje prokrvení pokožky. Náplast obsahuje levandulový olej, jehož svěží vůně působí příznivě na zklidnění a regeneraci organismu. V případě potřeby lze náplast upravit na požadovaný rozměr nastříháním. Pooperační náplast pro fixaci kanyl složená z měkkého vzduchu propustného rouna se separátním polštářkem a hypoalergenního lepidla. rozměr 6 x 8cm (1 kus) fixace kanyl zaoblené rohy zabraňující srolování obvazu i při delší aplikaci široké lepicí okraje, spolehlivě obemykající savý polštářek propustný pro vzduch a vodní páry

29 Cosmos Na opary Díky hydrokoloidní vrstvě urychluje hojení, snižuje bolest a svědění způsobené oparem. Hydrokoloidní krytí představuje nejmodernější metodu hojení ran - tzv. vlhké hojení. Vědecké studie potvrzují, že se kožní buňky ve vlhkém prostředí lépe hojí a regenerují. Tato náplast zamezuje tvorbě strupů a jizev. Chrání před nečistotou a bakteriemi. Výborně se přizpůsobí místu nalepení. Díky oválnému tvaru diskrétně opar zakryje, v případě potřeby lze náplast stříhat. Umožňuje bez problémů jíst a pít.

30 SOFFIX-MED - pooperační náplast, sterilní, nepřilepující se ke zranění Charakteristika - Tato náplast se díky speciální mikro-perforované vrstvě pokrývající polštářek nikdy nepřilepí ke zraněné části těla. = Bezbolestné odstraňování. - Vnitřní polštářek náplasti je z vysoce absorpční látky, tudíž se udržuje zranění suché a rychleji se hojí. Indikace - Vhodný pro použití ve všech případech, kde je zapotřebí rychlé a sterilní zakrytí zranění, aniž by si k němu náplast přilepila: mikroporézní polštářek netkané struktury a krycí film zaručují vynikající prodyšnost - K dispozici v široké řadě velikostí (od cm 7 x 5 do cm 35 x 10 Technické údaje Složení : 100% polyester. Absorpční vrstva : 100% viskóza netkané struktury. Neadhesivní vrstva : perforovaný PEHD povlak

31 Sportovní tape zdravotnické textilie? Kineziologický taping byl vyvinut japonským chiropraktikem Kenzo Kasem, který na konci 70. let začal experimentovat s elastickou páskou (která svými vlastnostmi připomínala kůži), pro rychlejší hojení tkání. Od té doby prošla tato metoda určitým vývojem, dnes se kineziologický taping běžně užívá v rehabilitaci a sportovní medicíně. Účinky kineziologického tapingu: * zmírňuje chronické či akutní bolesti * podporuje svaly v pohybu * uvolňuje nahromaděnou lymfatickou tekutinu * koriguje osovost kloubů * pomáhá slabým svalům * zlepšuje kinestetické povědomí postoje a osovosti Nejčastější použití: * bolestech šlach a svalů * nestabilitě kloubů * bolestech a úrazech kloubů * regulaci lymfatického systému * syndromu karpálního tunelu * vadném držení těla

32 Sportovní tape TEMTEX 5cmx5m Tourmaline Kineziologický tejp TEMTEX kinesiology tape Tourmaline. Až na % roztažitelný TEMTEX tape se přikládá na bolestivý sval, nadzvedává pokožku, zmírňuje citlivost vůči bolesti, zvyšuje lymfatický odtok a přítok. TEMTEX tape je prodyšný a voděodolný. Nosným materiálem je 100% bavlna, obsahující speciální zdravotnické lepidlo bez přídavku léčiv. TEMTEX tape Tourmaline obsahuje jemně rozemletý turmalinový polodrahokam jako prášek v lepidle, čistící krev, uklidňující nervy, zvyšující aktivitu buněk, redukující bolest svalu a sterilizující. Kromě toho mají turmalinové tapy zvýšenou lepící sílu a přilnavost. TEMTEX tape Tourmaline je skladný až 2 roky při C a 40-70% vlhkosti.

33 Nanovlákenné kožní kryty

34 Domácí úkol: Popište výhody a nevýhody sádrového obvazu. Do které kategorie obvazových materiálů se řadí sportovní tejpy. Popište textilní tyl a jeho možná použití pro zdravotnické textilie.

35

Předmluva. Příručka ošetřování chronických ran. Nezaměnitelný servis

Předmluva. Příručka ošetřování chronických ran. Nezaměnitelný servis Navštivte nás na internetu: www.hartmann.cz HARTMANN RICO a.s. Masarykovo nám. 77 664 71 Veverská Bítýška Nezaměnitelný servis Navštivte naše webové stránky: www.hartmann.cz www.lecbarany.cz Další informace

Více

Askina Komplexní péče o rány

Askina Komplexní péče o rány Askina Komplexní péče o rány O krok vpřed v oblasti hojení ran Péče o rány Kompletní přehled sortimentu Obsah Neinfikované rány Hydrogely Askina Gel 4 Algináty Askina Sorb 6 Askina Sorb, plochá longeta

Více

Askina Péče o chronické rány

Askina Péče o chronické rány Askina Péče o chronické rány O krok vpřed v oblasti hojení ran Péče o rány Kompletní přehled sortimentu 2 Obsah Zhojení chronické rány vyžaduje péči, která je zaměřena na konkrétního pacienta, je cenově

Více

Advanced Wound Care Tyco Healthcare

Advanced Wound Care Tyco Healthcare Management ošetřování ran Advanced Wound Care Tyco Healthcare Moderní obvazové materiály pro ošetřování ran Vlastnosti: - podporují a urychlují čistící proces v ráně - absorbují exsudát - udržují vyrovnanou

Více

Případová studie. Zvládání ranného exsudátu u nehojící se rány. Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o.

Případová studie. Zvládání ranného exsudátu u nehojící se rány. Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o. Případová studie Zvládání ranného exsudátu u nehojící se rány Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: zvládání nadměrné ranné sekrece a macerace okolí rány,

Více

2/13-FAR Cenové rozhodnutí. Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012,

2/13-FAR Cenové rozhodnutí. Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012, 2/13-FAR Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012, kterým se stanoví seznam skupin zdravotnických prostředků s deregulovanými cenami výrobce Ministerstvo zdravotnictví podle

Více

Význam atraumatického krytí na rány pri ošetrovaní pacientů s EB. Bc. Jana Dvořáková MHC

Význam atraumatického krytí na rány pri ošetrovaní pacientů s EB. Bc. Jana Dvořáková MHC Význam atraumatického krytí na rány pri ošetrovaní pacientů s EB Bc. Jana Dvořáková MHC Minulost Lokální terapie Koupele Antibiotická ungventa Emolience na kůži Tetracyklinová, Chloranfenikolová Aplikace

Více

Kůže se skládá ze tří vrstev

Kůže se skládá ze tří vrstev LÉČBA RAN KŮŽE Kůže (cutis, derma) je největším orgánem lidského těla. Její základní funkce jsou: ochranná (odděluje vnitřní prostředí těla od okolního, chrání organismus před mechanickými, chemickými

Více

Moderní přístupy k péči o rány

Moderní přístupy k péči o rány Moderní přístupy k péči o rány Mgr. Renata Vytejčková Know how Příčina vzniku rány Proces hojení Klasifikace rány Vlastnosti obvazového materiálu a indikace použití Vnější a vnitřní faktory Hodnocení rány

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Krytí nové generace. Superabsorpční gelující krytí z přírodních vláken

Krytí nové generace. Superabsorpční gelující krytí z přírodních vláken Krytí nové generace Superabsorpční gelující krytí z přírodních vláken Crawford Healthcare je inovativní společnost zaměřená na vývoj technologií pro hojení ran a péči o pokožku. Úzká spolupráce s odborníky

Více

NETYPICKÉ N E K R Ó Z Y

NETYPICKÉ N E K R Ó Z Y NETYPICKÉ N E K R Ó Z Y 15. 5. 2011 Marcela Navrátilová Eva Komínková, DiS Fakultní nemocnice Olomouc NEKRÓZA - je patologický proces, který je vyvolán různými vlivy na buňku a) mechanickými b) chemickými

Více

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES PRODUKTY FIRMY LAVYLITES - jsou to 100% přírodní produkty, které v sobě obsahují účinné látky shromážděné z několika tisíců léčivých bylin - blahodárný efekt je posílen nanotechnologickým zpracováním,

Více

Výběr terapeutických krytí v jednoduchém přehledu (podle stadia chronických ran)

Výběr terapeutických krytí v jednoduchém přehledu (podle stadia chronických ran) 189 Výběr terapeutických krytí v jednoduchém přehledu (podle stadia chronických ran) Mgr. Markéta Koutná 1, Bc. Lenka Šeflová 2 1 Poradna pro léčbu rány při Centru pro léčbu bolesti KARIM, VFN Praha 2

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

PŘEDSTAVUJEME VÁM NAŠI RODINU MATRACÍ KATALOG MATRACÍ

PŘEDSTAVUJEME VÁM NAŠI RODINU MATRACÍ KATALOG MATRACÍ PŘEDSTAVUJEME VÁM NAŠI RODINU MATRACÍ KATALOG MATRACÍ ARTEMIS BIO LATEXOVÁ ZDRAVOTNÍ MATRACE VE STYLU MODERNÍCH BIOTRENDŮ VHODNÁ PRO LIDI S VYŠŠÍ HMOTNOSTÍ. exkluzivní jádro z naturální pěnové pryže (latex)

Více

Vítám vás na přednášce

Vítám vás na přednášce Vítám vás na přednášce Téma dnešní přednášky ANTIDEKUBITNÍ PODLOŽKY JAKO PROSTŘEDKY VE ZDRAVOTNICTVÍ Dekubit proleženina, je to poškození kůže a podkožních tkání, které je způsobeno tlakem na hmatné kostní

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Děkujeme za laskavou podporu Markovi Doležalovi, firmám SportProTebe.cz a JustFight.eu. Naše díky patří rovněž sportovním přátelům a kolegům Zdeňce

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

Léčba chronických ran metodou Fotonyx

Léčba chronických ran metodou Fotonyx 4 na některé metody urychlující hojení ran nebo řešení bolesti v této specifické oblasti. Využití polarizovaného světla je jednoduchou metodou používanou v domácím i zdravotnickém prostředí. Více než pětiletá

Více

Olga J st., Maminka pacientky s EB Olga J ml., Pacientka s dystrofickou formou EB 29 let. Jana Dvořáková Mölnlycke Health Care, NCO NZO Brno

Olga J st., Maminka pacientky s EB Olga J ml., Pacientka s dystrofickou formou EB 29 let. Jana Dvořáková Mölnlycke Health Care, NCO NZO Brno Ošetření EB pacienta To replace the sample image in this panel on slide 1 (Instructions for Windows 7) Right click panel, select Format Picture In the Format Picture menu, select Fill Below Insert from,

Více

ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek:

ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek: www.citoplast.cz ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek: a phytokomplexem ze sedmi přírodních extraktů. Navštivte náš e-shop na : Hyaluronový noční krém Hydratační noční krém s kyselinou hyaluronovou a phytokomplexem

Více

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu.

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu. Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu www.richwayeu.com Jak Amethyst BioMat pracuje? Amethyst BioMat systém generuje: přírodní

Více

Bringing it all together

Bringing it all together Bringing it all together Daniela Vraná ConvaTec Wound Therapeutics TM ConvaTec na českém trhu od roku 1991 Stomické pomůcky ve většině nemocnic v ČR Výrobky pro vlhké hojení ran - GranuFlex,GranuFlex Signal,

Více

OPERAČNÍ roušky Operační roušky jsou sterilizovány etylenoxidem a jsou pečlivě balené s ohledem na snadnou manipulaci. Roušky jsou pro bezpečnou fixaci opatřeny adhezívním pruhem na okraji roušky nebo

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

BOLEST PACIENTA S CHRONICKOU RÁNOU

BOLEST PACIENTA S CHRONICKOU RÁNOU BOLEST PACIENTA S CHRONICKOU RÁNOU THE PAIN OF THE PATIENT WITH CHRONIC WOUND JITKA FRICOVÁ, MARKÉTA KOUTNÁ Univerzita Karlova, 1. lékaøská fakulta, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Klinika anesteziologie,

Více

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY Sliznice dutiny ústní a rtů je náchylná ke vzniku defektů. Toto lokální poškození sliznice může vést ke vzniku zánětů, nebo vytvořit prostředí, ke snazšímu

Více

Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace

Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace Petr Exnar, Irena Lovětinská-Šlamborová Katedra chemie a Ústav zdravotnických studií, Technická univerzita v Liberci

Více

MONTÁŽNÍ PĚNA PU PĚNY PU PĚNY

MONTÁŽNÍ PĚNA PU PĚNY PU PĚNY 7 8 MONTÁŽNÍ PĚNA MONTÁŽNÍ PĚNA Vysoce kvalitní jednosložková polyuretanová montážní pěna připravená k okamžitému použití s trubičkovým aplikátorem. Díky použití vysoce kvalitních surovin a moderních technologií

Více

1. Úvod 2. 2. Co jsou bércové vředy žilního původu? 3. 3. Jaké jsou příčiny onemocnění žilního systému? 4

1. Úvod 2. 2. Co jsou bércové vředy žilního původu? 3. 3. Jaké jsou příčiny onemocnění žilního systému? 4 Obsah 1. Úvod 2 2. Co jsou bércové vředy žilního původu? 3 3. Jaké jsou příčiny onemocnění žilního systému? 4 4. Chronická žilní nedostatečnost a její projevy 5 5. Léčba křečových žil a bércových vředů

Více

Drény a drenážní systémy

Drény a drenážní systémy Drény a drenážní systémy Mgr. Renata vytejčková, Ústav ošetřovatelství Drenáž ( drainage ) Odstraňování tekutiny z ran po úrazu, operaci hromadění = komplikace hojení účinky mechanické, toxické, infekční

Více

Podobný vzhled, rozdílné materiály

Podobný vzhled, rozdílné materiály 14 povlakové krytiny Foto DLW-Armstrong Podobný vzhled, rozdílné materiály Linoleum Jak název napovídá (linum len, oleum olej), jde o materiál vyrobený z přírodních surovin. Na počátku 20. století bylo

Více

Základníprincipyterapie chronickýchran. Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová

Základníprincipyterapie chronickýchran. Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová Základníprincipyterapie chronickýchran Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová Chronickárána: Sekundárně se hojící rána, která i přes adekvátní terapii nemá po 6-9 týdnech tendenci

Více

(skupina ZP) jednotka. výrobce. 0080258 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 1001 N

(skupina ZP) jednotka. výrobce. 0080258 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 1001 N Úhradový katalog - ZP Poukaz verze PZT_902_P 0080258 GÁZA YDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 1001 N 0080977 GÁZA YDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8

Více

Tromboguard je hemostatický obvaz pro poskytování první pomoci a ošetřování úrazových ran. zastavuje. krvácení za. minuty

Tromboguard je hemostatický obvaz pro poskytování první pomoci a ošetřování úrazových ran. zastavuje. krvácení za. minuty Tromboguard je hemostatický obvaz pro poskytování první pomoci a ošetřování úrazových ran zastavuje krvácení za 3 minuty Tromboguard sterilní hemostatické krytí pro poskytování první pomoci a ošetření

Více

NEWS II/09. Rukavice pro profesionály

NEWS II/09. Rukavice pro profesionály NEWS II/09 Rukavice pro profesionály Protichemické ochranné rukavice SivoChem 759 759 7-10 > Laboratorní práce a výzkum > Chemický průmysl > Ochrana výrobků > Biotechnologie > Lékařská technika > Farmaceutický

Více

Produktový list. Autokosmetika

Produktový list. Autokosmetika Produktový list Autokosmetika Péče o lak Šampony SONAX XTREME šampon 2 v 1 Šampon se sušicím účinkem pro ruční mytí. Podporuje rychlý odtok vody a nezanechává skvrny. 1 l 215 300 SONAX Lešticí šampon,

Více

SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ

SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ Problémy se suchou a dehydratovanou pletí postihuje vysoké procento žen. Následující článek uvádí v přehledné formě návody, jak suché pleti předcházet, a současně, jakým způsobem

Více

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií III Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Protižmolková úprava I Tkaniny a pleteniny vyrobené z přízí ze syntetických vláken, především z PAN nebo PES, mají sklon

Více

příloha VYHLÁŠKY - 106/2001 Sb.

příloha VYHLÁŠKY - 106/2001 Sb. LÉKÁRNA - vybavení OSOBNÍ - co do ní? TÁBOROVÁ - co musí být a co je fajn příloha VYHLÁŠKY - 106/2001 Sb. 1 Lékárnička (osobní) Co do ní a proč? Rukavice Resuscitační rouška (maska) Alu folie Osobní léky

Více

CLEANSING čištění a peeling pokožky

CLEANSING čištění a peeling pokožky CLEANSING čištění a peeling pokožky CLEANSING čištění a peeling pokožky DOKONALE ODSTRANÍ VEŠKERÉ NEČISTOTY A ZAJISTÍ PLETI SPRÁVNOU OBNOVU Důkladné, každodenní čištění a správně zvolené čistící produkty

Více

FIRSTY. zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV

FIRSTY. zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV FIRSTY zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV FIRSTY OBUV Vývoj bezpečnostní a pracovní obuvi FIRSTY pečlivě zohledňuje požadavky na ochranu zdraví při práci, zdravotní nezávadnost a přiměřené pohodlí uživatelů.

Více

Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk

Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk Záznam přednášky Autor Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Smysl a cíl : Hlavním cílem této kůry je obnovení funkci pokožky a příprava na letní sezónu.

Více

Typ (skupina ZP) Měrná jednotka. výrobce

Typ (skupina ZP) Měrná jednotka. výrobce Způsob Číselník VZP - ZP, verze 882, (P) 0080258 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8.00 8.00 01001 0080977 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,100KS

Více

(skupina ZP) jednotka. výrobce. 0080258 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 01001 N

(skupina ZP) jednotka. výrobce. 0080258 GÁZA HYDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 01001 N Úhradový katalog - ZP, verze PZT_950_P 0080258 GÁZA YDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,2KS P 01 BAL RAU D 8,00 Kč 8,00 Kč 01001 N 0080977 GÁZA YDROFILNÍ SKLÁDANÁ KOMPRESY 10X10CM,8 VRSTEV,STERILNÍ,100KS

Více

Student zná postup provedení náplasťového a sádrového obvazu.

Student zná postup provedení náplasťového a sádrového obvazu. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři První pomoc Obvazová technika Vybrané typy obvazů Mgr. Hana Pokorná Vlastní opora: 1. Motivační

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD Ústav ošetřovatelství Vlhká terapie ran u klienta se syndromem diabetické nohy ve fázi granulace Bakalářská práce Olomouc 2011 Vedoucí práce:

Více

WELLNESS. Vstup do wellness centra VČETNĚ zapůjčení prostěradla a osušky. Vstup do wellness centra BEZ zapůjčení prostěradla a osušky.

WELLNESS. Vstup do wellness centra VČETNĚ zapůjčení prostěradla a osušky. Vstup do wellness centra BEZ zapůjčení prostěradla a osušky. Vstup do wellness centra VČETNĚ zapůjčení prostěradla a osušky 120 min. 205 Kč Vstup do wellness centra BEZ zapůjčení prostěradla a osušky 120 min. 185 Kč Dítě do 6 let 80 Kč Dítě do 15 let 100 Kč Wellness

Více

Terapeutická krytí pro hojení ran

Terapeutická krytí pro hojení ran Terapeutická krytí pro hojení ran Nekróza Infekce Povlak Granulace Epitelizace Cutimed Gel Cutimed cavity Cutimed Sorbact Gel Cutimed Alginate Cutimed Siltec Cutimed Siltec Lite Cutimed Sorbact přířez,

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Langová M., Nováková B., Oddělení klinické farmakologie FN PLZEŇ Kompetentní personál Druh, způsob a dobu přiložení bandáže vždy určuje lékař! Všeobecná

Více

ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT

ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT The easy way to aesthetics. Šicí materiál RESORBA Oral Šicí materiál RESORBA Oral Chirurgické ošetření ran Nerušený průběh hojení po chirurgických zákrocích v dutině ústní je

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb.

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

PASSION GOLD COLOR, WEISS

PASSION GOLD COLOR, WEISS MAIT 500ml, 5L, volně do vlastních nádob Velmi silný univerzální čistič /koncentrát/ MAIT se používá na mytí, čištění a odmaštění: Kachliček, dlaždic, keramických a PVC podlah, teras, skleněných povrchů,

Více

SLUMBERLAND... spát zdravě, spát sladce.

SLUMBERLAND... spát zdravě, spát sladce. SLUMBERLAND... spát zdravě, spát sladce. Abychom se ráno cítili odpočatí, čilí a svěží je spánek velmi důležitou součástí našeho života. Jak kvalitní bude odpočinek můžeme sami ovlivnit. Kvalita spánku

Více

PRŮVODCE SORTIMENTEM STOMICKÉ POMŮCKY A PŘÍSLUŠENSTVÍ. Dokonalost v péči o stomie. Ověřuje pro Salts výzkum zdravé peristomální pokožky

PRŮVODCE SORTIMENTEM STOMICKÉ POMŮCKY A PŘÍSLUŠENSTVÍ. Dokonalost v péči o stomie. Ověřuje pro Salts výzkum zdravé peristomální pokožky PRŮVODCE SORTIMENTEM STOMICKÉ POMŮCKY A PŘÍSLUŠENSTVÍ Ověřuje pro Salts výzkum zdravé peristomální pokožky Dokonalost v péči o stomie Obsah Úvod 4 Confidence Natural uzavřený 6 Confidence Comfort uzavřený

Více

Vyplnění nasolabiálních vrásek Vyplnění nasolabiálních vrásek Vyplnění vrásek na čele Zvětšení rtů Vyplnění marionetních vrásek JE APLIKACE BOLESTIVÁ? Pokud jste citliví na bolest a obvzláště pak na ošetření

Více

Jdličk Jedličková Martina, DiS. Krajská nemocnice Pardubice a.s. Neurochirurgické oddělení

Jdličk Jedličková Martina, DiS. Krajská nemocnice Pardubice a.s. Neurochirurgické oddělení Jdličk Jedličková Martina, DiS. Krajská nemocnice Pardubice a.s. Neurochirurgické oddělení Co je to karpální ítunel, anatomie karpální tunel je úzká štěrbina, voblasti zápěstí, jehož spodinu tvoří vyvýšené

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Předmět úpravy. Umístění

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Předmět úpravy. Umístění Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

Obvazový materiál. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Obvazový materiál. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Tondrová Irena Bc. Obvazový materiál se používá k obvazování a k různým chirurgickým zákrokům

Více

Další generace piezo rázových vln. Piezo Shockwave

Další generace piezo rázových vln. Piezo Shockwave Další generace piezo rázových vln Piezo Shockwave ESWT/TPST The PiezoWave 2 Piezo-elektrický princip / fokusované vlny Piezo-keramické prvky jsou geometricky uspořádány na konkávním povrchu tak, že jsou-li

Více

Části a hlavní vlastnosti nábytku

Části a hlavní vlastnosti nábytku Vážený zákazníku, jsme poctěni, že jste si od nás zakoupili čalouněný nábytek. Dostáváte tím jedinečný kus nábytku, který je ručně vyroben z materiálů nejvyšší kvality, a podle Vašich potřeb. Dovolte,

Více

Zdarma! Matrace vysoké až 25 cm! www.reseto.cz www.dpv-matrace.cz. až 25 cm

Zdarma! Matrace vysoké až 25 cm! www.reseto.cz www.dpv-matrace.cz. až 25 cm Zdarma! Matrace vysoké až 25! až 25 Dopřejte si sladký spánek na kvalitních matracích, které se přizpůsobí vašemu tělu. Netrapte svoje tělo na nepohodlných a nezdravých postelích. Nepočítejte ovečky. Spěte!

Více

Nanokorektory v akci. Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné.

Nanokorektory v akci. Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné. Nanokorektory v akci Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné. Nanokorektory všeobecně NANO CORRECTOR je mnohonásobně účinnější než konvenční

Více

Část 3b. Příloha 3b-2. Část Společné principy pro stanovení regulačního a procesního rámce pro využívání asistivních technologií v ČR

Část 3b. Příloha 3b-2. Část Společné principy pro stanovení regulačního a procesního rámce pro využívání asistivních technologií v ČR Část 3b Příloha 3b-2 Část Společné principy pro stanovení regulačního a procesního rámce pro využívání asistivních technologií v ČR Časová sumarizace provedených a připravovaných legislativních změn v

Více

Kinesiotaping pro sportovce

Kinesiotaping pro sportovce Děkujeme za laskavou podporu Markovi Doležalovi, firmám SportProTebe.cz a JustFight.eu. Naše díky patří rovněž sportovním přátelům a kolegům Zdeňce Divácké, Milanovi Tomanovi a doc. MUDr. Luboši Hrazdirovi,

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

1 Provzdušnění matrace je zajištěno systémem. 2 Parametry materiálu COOLFLEX - elasticita, životnost, tvarová stálost.

1 Provzdušnění matrace je zajištěno systémem. 2 Parametry materiálu COOLFLEX - elasticita, životnost, tvarová stálost. Salma Royal Technogel Luxusní sedmizónová matrace, s jádrem z vysoce kvalitní studené pěny COOLFLEX, zajistí vysokou nosnost a vynikající komfort při spaní. Vysoce luxusní matrace splňující nejvyšší nároky

Více

Intenzivní péče o nohy

Intenzivní péče o nohy Servisní centrum Hradec Králové Intenzivní péče o nohy Texty z webináře Tento webinář obsahoval navíc mluvené slovo. Na stránkách najdete jeho filmový záznam. Přednáší Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Více

TIME PROTECTOR CLASSIC

TIME PROTECTOR CLASSIC Vážené dámy, vážení pánové, v březnovém newsletteru se zaměříme na jeden z nejdůležitějších úkonů péče o pleť ČIŠTĚNÍ. Znáte správný postup, jak pleť opravdu důkladně vyčistit? Jen pro pořádek, pojďme

Více

katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. feeling & function

katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. feeling & function katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. VLOŽKY DO OBUVI A KOMFORT PRO CHODIDLA feeling & function OBSAH CELOROČNÍ... 06 Leder Leder Aktiv Leder Exquisit Barfuß Cotton Coco Aktivkohle Bamboo Bamboo Comfort Summer

Více

kapitola 39 - poznámky ke kapitole

kapitola 39 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 39 PLASTY A VÝROBKY Z NICH Poznámky 1. V celé nomenklatuře se výrazem plasty rozumějí materiály čísel 3901 až 3914, které působením vnějšího vlivu (zpravidla tepla a tlaku, případně rozpouštědla

Více

Kolekce pro péči o tělo

Kolekce pro péči o tělo Kolekce pro péči o tělo Co je kolekce Triumph of Orchids? Triumph of Orchids je kolekce vysoce kvalitních produktů zaměřených na péči o obličej a tělo, které mimo jiné obsahují vzácnou složku výtažek z

Více

Velikosti: 26/27,28/29,30/31

Velikosti: 26/27,28/29,30/31 NOVÁ GENERACE ANTIBAKTERIÁLNÍCH VÝROBKŮ AGOS SLOŽENÍ AGOS: 74% BAVLNA, 24% POP SILTEX, 2% ELASTAN ANTIBAKTERIÁLNÍ: Antibakteriální účinek výrobku je způsoben nanočásticemi stříbra (Ag), které zamezují

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Marie Jurečková

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Marie Jurečková UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013 Marie Jurečková UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ ÚSTAV SOCIÁLNÍHO LÉKAŘSTVÍ ODDĚLENÍ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Číselník VZP ZP Metodika

Číselník VZP ZP Metodika Číselník VZP ZP Metodika Verze 830 (verze Číselníku: PZT_830) 1.1.2012 ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY PŘEDEPISOVANÉ NA POUKAZ (část P) ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY ZVLÁŠŤ ÚČTOVANÝ MATERIÁL (část M) Metodika k Číselníku

Více

Rány, druhy ran, ošetřování. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Rány, druhy ran, ošetřování. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Rány, druhy ran, ošetřování Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Rány (1) = porušení celistvosti a souvislosti kůže, sliznice nebo povrchu některého orgánu Dle hloubky poškození: Povrchní rány (jednoduché)

Více

Jay BALANCE. Optimalizována pro lepší ochranu pokožky, stabilitu a komfort

Jay BALANCE. Optimalizována pro lepší ochranu pokožky, stabilitu a komfort Jay BALANCE Optimalizována pro lepší ochranu pokožky, stabilitu a komfort jay Balance Perfektní rovnováha mezi ochranou kůže a stabilitou Objevte svou rovnováhu s JAY Balance Sedací polštář Jay Balance

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Coach team Přednášející Mgr.Magdalena Kramlová - fyzická aktivita je jedním ze 4 základních atributů života ZÁKLADNÍ TYPY FYZICKÉ AKTIVITY: 1. Sport masový,

Více

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE)

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) Rada Evropské unie Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13370/14 ADD 3 ACP 149 WTO 250 COAFR 254 RELEX 761 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Dohoda o hospodářském

Více

Čištění. HMK R 54 - Rozpouštědlo nečistot

Čištění. HMK R 54 - Rozpouštědlo nečistot Čištění HMK R 52 - Odstraňovač oleje a vosku rozpouští staré i čerstvé nečistoty do hloubky až 2 cm. Ideální pro čištění barevných vad na okrajích obkladů z přírodního kamene, způsobených vyteklými změkčovadly

Více

NOVINKY 04/2016. Sonda pro čistič sání a EGR ventilu - 1 ks katalogové číslo: 043-683006

NOVINKY 04/2016. Sonda pro čistič sání a EGR ventilu - 1 ks katalogové číslo: 043-683006 Čistič sání, škrtících klapek a EGR ventilů - odstraňuje uhlíkové usazeniny a pryskyřici, zlepšuje průchod vzduchu sáním, zabraňuje ztrátě výkonu a zlepšuje hodnoty výfukových emisí - vhodný pro benzinové

Více

Propolis je všelék. Co a k?emu je vlastn? propolis? Náš tip: Domácí propolisová tinktura. Pozor na alergii!

Propolis je všelék. Co a k?emu je vlastn? propolis? Náš tip: Domácí propolisová tinktura. Pozor na alergii! Duben 1., 2016 Propolis je všelék Co a k?emu je vlastn? propolis? P?i pokojové teplot? jde o hustou lepkavou hmotou žlutohn?dé barvy. V?ely ji získávají z prysky?ice, pupen? b?íz, borovic, smrk?, ale i

Více

Pooperační péče a možné komplikace u. Kvičalová Lenka Szturcová Ivana

Pooperační péče a možné komplikace u. Kvičalová Lenka Szturcová Ivana Pooperační péče a možné komplikace u pacientů po operaci Femoropopliteálního bysassu /AMPUTACE DK/ Vypracoval: Kvičalová Lenka Szturcová Ivana Přednášející: Bc. Bobková Veronika Femoro popliteální bypass

Více

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy.

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. FENOLAX EUCARBON TASECTAN CARBO MED. MULTILAC DOBEXIL H OmegaDefend BAYFLEX EMOXEN GEL CandyS PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ FENOLAX Projímadlo v tabletách 5 mg 30 tablet FENOLAX www.fenolax.cz Pomáhá při akutní zácpě

Více

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice

Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice Balneo kongres Karlovy Vary Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice HARTMANN RICO: Výrobce a distributor zdravotnických prostředků HARTMANN RICO

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C

KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C ZELENKA ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA KRYOTERAPIE Kryoterapie je moderní velmi účinnou metodou léčení, rehabilitace a regenerace lidského organismu aplikací chladu. Celotělová

Více

Bonusová knížka. Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S

Bonusová knížka. Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S Bonusová knížka Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S Zákazník může využít až 3 kupóny při každé návštěvě. Platnost od 18. 2. 2016 do 31. 3. 2016 nebo do vyprodání zásob. DESÍTKY LÉKŮ BEZ DOPLATKU na našich lékárnách!

Více

doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem katalog 2014

doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem katalog 2014 katalog 2014 doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem Dodací lhůta do 2 dnů tel.: 596 110 091 / gsm: 739 074 074 / email: obchod@vmbal.cz 1 První pomoc na pracovišti Podle zákoníku

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Modré stránky Seznam zdravotnických prostředků HARTMANN - RICO a.s.

Modré stránky Seznam zdravotnických prostředků HARTMANN - RICO a.s. Modré stránky Seznam zdravotnických prostředků HARTMANN - RICO a.s. Platnost od 1. 10. 2017 Kontaktní informace: HARTMANN - RICO a.s. Masarykovo nám. 77 664 71 Veverská Bítýška www.hartmann.cz www.lecbarany.cz

Více

Předmět úpravy. Umístění

Předmět úpravy. Umístění Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 106/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na zotavovací akce... - znění dle 422/13 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne

Více