Řešení rekonstrukce a snižování energetické náročnosti domu. Hlavní kroky rekonstrukce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešení rekonstrukce a snižování energetické náročnosti domu. Hlavní kroky rekonstrukce"

Transkript

1 Řešení rekonstrukce a snižování energetické náročnosti domu S rekonstruovanými domy je v současnosti celá řada problémů. Je to způsobeno hlavně tím, že rekonstrukce nejsou komplexní, ale řeší jen jeden problém (například jen tepelná izolace, jen výměna oken jen hydroizolace apod.). Pokud má být rekonstrukce bezproblémová a rekonstruovaný dům má být energeticky úsporný je třeba navrhnout rekonstrukci komplexně a chytře krok po kroku, aby jednotlivé části na sebe navazovaly. Postup a řešení rekonstrukce má být uveden v projektové dokumentaci rekonstrukce domu. Hlavní kroky rekonstrukce Statika před zahájením rekonstrukce je třeba provést statický (tzv. stavebně technický) průzkum a v případě statických poruch navrhnout opatření. Ta je třeba provést před dalšími pracemi na rekonstrukci domu. Odvlhčení a ochrana před zemní vlhkostí a radonem před zateplováním je třeba stavbu maximálně odvlhčit a musí být zamezeno dalšímu pronikání vlhkosti musí být provedena dostatečná hydroizolační opatření, s kterými souvisí též ochrana proti radonu. Radon při zvýšené koncentraci radonu (proniká z podloží do domu trhlinami v podlaze a neutěsněnými prostupy např. vodovodu, kanalizace apod.) se vybere řešení na ochranu před radonem, podle jeho koncentrace v domě (dá se měřit) a podle stávajícího stavu domu. Většinou se utěsňují všechny trhliny a spáry (různými tmely, nebo celoplošně fóliemi). Pokud se realizuje nová hydroizolace je možné ji využít i jako ochranu proti radonu. Doplňkovým řešením je větrání prostor domu viz část Větrání vnitřních prostor. Ochrana před vzlínající (stoupající) vlhkostí Vlhkost vzlíná od země zdivem vzhůru je třeba umožnit odpařování vlhkosti a proti vzlínání vytvořit ve zdivu vodorovnou bariéru. Hlavní způsoby provedení:

2 Vzduchové izolační systémy Vzduchové dutiny navržené obvykle okolo podzemní části obvodového zdiva nebo pod podlahou. Vzduchová dutina umožňuje odpařování vlhkosti a odvod vlhkého vzduchu. Vzduchové dutiny jsou proto většinu větrané do exteriéru nebo interiéru (aby byl umožněn odvod vlhkého vzduchu z dutiny). Pro návrh vzduchových dutin je vhodné používat speciální návrhový software. Tepelná izolace fasády Terén Proudící vzduch Vzduchová dutina Nenasákavá tepelná izolace Vzduchová dutina kolem podzemní části zdiva umožňující odvětrávání vlhkosti obsažené ve zdivu. Dutina je odvětrávána do interiéru, toto řešení splňuje vysoké nároky na tepelnou izolaci. Proudění vzduchu je obvykle nucené.

3 Komínový průduch Nová zvýšená podlaha Terén Vzduchová dutina Proudící vzduch Vzduchová dutina pod podlahou Pro řešení vzduchových dutin na stavbě existují různé tvarovky, pomocí kterých lze dutinu vytvořit (vymezit). Problém může nastat s podmrzáním domu důležitý je proto pečlivý návrh. Plastové tvarovky pro vytvoření vzduchové dutiny pod podlahou (Lukáš Balík)

4 Injektáž zdiva hydroizolačním roztokem - Injektáž chemických prostředků zamezujících vzlínání vody ve zdivu. Do zdiva jsou v pravidelných rozestupech navrtány otvory, kterými se aplikuje do zdiva roztok, který funguje jako hydroizolace. Injektáž chemické hydroizolační clony do zdiva (František Hróz)

5 Elektrofyzikální odvlhčování Nejčastěji je používáno odvlhčování na principu elektroosmózy. Ve spodní části zdiva nebo v zemi jsou záporné elektrody, v horní části odvlhčovaného zdiva je pak kladná elektroda (obvykle ve tvaru síťky). Po připojení napájení se vytvoří elektrické pole, v kterém je voda ve zdivu přitahována zpět dolů k zemi. 1. NP Kladná elektroda (anoda) ve tvaru síťky na fasádě Okolní terén 1. PP Napájení a řídící elektronika Voda ve zdivu je přitahována ke katodám a nevzlíná vzhůru zdivem Záporné elektrody (katody) v patě zdiva, pod podlahou, či v zemi

6 Podřezání zdiva - Podřezaní zdiva a následné vložení hydroizolace do vyříznuté štěrbiny. Ve zdivu je řetězovou pilou nebo pilou s diamantovým lanem vyříznuta štěrbina, do které jsou následně vloženy rozpěrové klíny a hydroizolace (například izolační pásy z polyetylénové fólie) Podřezávání zdiva pilou s diamantovým lanem (Ing. Jan Čmelík, AQUA SANING, s.r.o. Opava) Vložené rozpěrové klíny a hydroizolace ve vyříznuté štěrbině ve zdivu (Ing. Jan Čmelík, AQUA SANING, s.r.o. Opava)

7 Zarážení kovových hydroizolačních desek - Zarážení kovových hydroizolačních desek. Desky z nerezavějících materiálů (chrom-ocel, chrom-nikl-ocel) jsou strojně zaráženy do vodorovných spár ve zdivu. Desky fungují jako velmi účinná hydroizolace proti vzlínání zemní vlhkosti. Zarážení hydroizolačních plechů do zdiva (Ing. Jan Čmelík, AQUA SANING, s.r.o. Opava) Doplňková ochrana před vlhkostí Sanační omítky Sanační omítka je suchá maltová směs, obsahující mnoho pórů, paropropustná, ale s nízkou kapilární vzlínavostí. Vlhkost vzlínající od spodu zdivem snadno prochází směrem ven paropropustnou sanační omítkou a na jejím povrchu se odpařuje, krystalizující soli se ukládají v pórech omítky. Schéma funkce sanační omítky (podle: Michael Balík a kol., Odvlhčování staveb)

8 Ochrana před boční vlhkostí Zemní vlhkost a voda stékající například ze svažitého povrchu způsobuje vlhnutí zdiva. Je třeba proti vlhkosti vytvořit z vnější strany zdiva svislou bariéru. Hlavní způsoby provedení: Obložení zdiva fólií se vzduchovou mezerou a drenážní systém - Kolem zdiva se provede výkop, který se ponechá několik měsíců, aby zdivo vyschlo. Následně se zdivo obloží fólií s výstupky nebo plastovými panely s výstupky, které vytvoří vzduchovou mezeru mezi zdivem a fólií (nebo plastovým panelem). Fólie zadržuje boční vlhkost a vzduchová mezera umožňuje odpařování vlhkosti ze zdiva. Obvodová stěna Fólie nebo plastový panel s výstupky Štěrk Okolní terén Drenážní trubka Obložení zdiva fólií s výstupky vymezujícími vzduchovou mezeru (Lukáš Balík)

9 Ochrana před atmosférickou vlhkostí hlavní ochranu stavby před atmosférickou vlhkostí (déšť, sníh) zajišťují vnější vrstvy konstrukcí domu střešní krytina, povrchová hydroizolace plochých střech, vnější omítky atd. Doplňkovou ochranu před atmosférickou vlhkostí zajišťují tzv. pojistné hydroizolace. Hydroizolace při rekonstrukci plochých železobetonových střech Stávající hydroizolace na střeše se může ponechat pokud je v dobrém stavu (případně se opraví) a převezme funkci parozábrany v nové skladbě střechy. Případně je položena nová parozábrana s celoplošně slepenými spoji. Na parozábranu je položena tepelná izolace, na ní pak hydroizolace (obvykle asfaltové pásy ve dvou vrstvách nebo povlaková fóliová hydroizolace ve dvou vrstvách) Tepelná izolace ploché železobetonové střechy z minerální vlny, asfaltová hydroizolace Tepelná izolace ploché železobetonové střechy z minerální vlny, fóliová hydroizolace Pojistné hydroizolace ve střechách a fasádách se vzduchovou mezerou Pojistné hydroizolace jsou doplňkovou hydroizolační vrstvou a chrání tepelnou izolaci před atmosférickou vlhkostí, která působí z exteriéru, zároveň však obvykle musí zajistit průchod vodní páry, která v zimě prochází (difunduje) v opačném směru tedy z interiéru směrem ven. Těmto hydroizolací říkáme difúzně propustné pojistné hydroizolace.

10 Pojistná hydroizolace (difúzní fólie) v sedlové střeše Parozábrany a vzduchotěsnící vrstvy v starších domech parozábrany obvykle řešeny nebyly, vzduchotěsnící vrstvy se neřešily vůbec. V dnešní době jsou jiné nároky na bydlení, zejména způsob vytápění se změnil na tolik, že stavby bez parozábrany jsou odsouzené k poruchám. Parozábrany a parobrzdy Parozábrany se instalují do lehkých konstrukcí na vnitřní ( teplou ) stranu tepelné izolace a omezují nebo znemožňují difúzi (pronikání) vodní páry z interiéru do tepelné izolace (kde by následně vodní pára kondenzovala a způsobovala poruchy). Pokud vrstva průnik vodní páry téměř nebo zcela znemožňuje mluvíme o parozábraně. Pokud vrstva průnik vodní páry omezuje, ale částečně vodní páru propouští, jedná se o tzv. parobrzdu. Parozábrany nebo parobrzdy se používají ve většině lehkých konstrukcí (lehké sedlové střechy s dřevěným krovem, lehké dřevostavby). Mohou být provedeny z různých materiálů plastové fólie, impregnovaný papír, OSB desky (plní zároveň ztužující funkci). Pro správnou funkci parozábran a parobrzd musí být provedeny celoplošně a je nutné jejich spoje a napojení na ostatní konstrukce parotěsně slepit / spojit. Pro tento účel slouží různé lepicí pásky a tmely. Průchody instalací parozábranou musí být též parotěsně těsněny. Pro průchod instalací parozábranou existují těsnicí průchodky různých rozměrů.

11 Střešní krytina Případná vlhkost může procházet do větrané vzduchové mezery Provětrávaná vzduchová mezera Pojistná hydroizolace difúzní fólie Tepelná izolace Parozábrana Vodní pára z interiéru se díky parozábraně nedostane do tepelné izolace Řez sedlovou střechou. Parozábrana na teplé vnitřní straně tepelné izolace zabraňuje vodní páře z interiéru, aby se dostala do tepelná izolace. Pokud se přesto nějaká vlhkost do tepelné izolace dostane, může bez překážek projít do větrané vzduchové mezery a tím ven ze stavby. Ze studené vnější strany tepelné izolace je pojistná hydroizolace (proti zatékání shora), které je difúzně propustná právě proto, aby případná vlhkost z tepelné izolace mohla projít ven. Vzduchotěsnící vrstvy Pro omezení tepelných ztrát netěsnostmi v plášti budovy se nové domy (zejména nízkoenergetické a pasivní) navrhují maximálně vzduchotěsné. Při použití větracího systému s rekuperací tepla je maximální vzduchotěsnost nezbytná (kvůli účinnosti rekuperace tepla). Parotěsnou a vzduchotěsnou funkci většinou plní jeden materiál (jedna rovina). V případě lehkých konstrukcí, kde je použita parozábrana plní tato vrstva zároveň funkci vzduchotěsnící vrstvy. U zděných konstrukcí plní funkci vzduchotěsnící vrstvy omítka. Osazovací spára oken je obvykle těsněna parotěsnící a vzduchotěsnící páskou. Na přechodech mezi lehkou a zděnou konstrukcí musí být vzduchotěsnící vrstva souvisle napojena (například parozábrana musí být vzduchotěsně spojena s omítku na navazující části domu apod.).

12 Parozábrana ve střeše Napojení parozábrany na omítku Vnitřní omítka Betonová podlaha Napojení omítky na betonovou podlahu Řešení vzduchotěsnící vrstvy domu. Vhodné funkční vrstvy domu (které jsou vzduchotěsné) mohou plnit funkci vzduchotěsnící vrstvy. Červenými kroužky jsou vyznačeny detaily, kde je nutné řešit napojení jednotlivých částí vzduchotěsnící vrstvy (lepícími páskami, tmely nebo přímým spojením, pokud to použité materiály umožňují). Samolepicí průchodka, která se přilepí na parozábranu. Průchodkou může procházet např. vodovodní potrubí nebo elektrický kabel při zachování parotěsnosti a vzduchotěsnosti tohoto průchodu parozábranou (ENVIC, o.s.).

13 Tepelná izolace starší domy jsou buď zcela bez tepelné izolace, případně mají nedostatečnou izolaci. Takové domy mají extrémně velkou spotřebu energie na vytápění, mají chladné vnitřní stěny, na kterých kondenzuje vlhkost a tvoří se plísně, v domě je v zimě nepříjemný pocit chladu a často vlhka. Je třeba provést vhodnou tepelnou izolaci domu. Tepelná izolace Je třeba tepelně izolovat všechny ochlazované konstrukce a zároveň řešit i rekonstrukci / výměnu otvorových výplní. Nezateplené chladné konstrukce mohou působit problémy tepelné ztráty, kondenzace vlhkosti na chladném povrchu a tvorba plísní atd. Tepelná izolace střechy napojena na tepelnou izolaci fasády Tepelná izolace stěn navazuje na rámy renovovaných nebo nových oken Terén Tepelná izolace soklu včetně podzemní části zdiva Tepelná izolace podlahy (stropu sklepa) Komplexní tepelná izolace rekonstruovaného domu. Jsou zatepleny všechny dostupné konstrukce, tepelné izolace jednotlivých konstrukcí na sebe navazují. Ve starších domech jsou často problémy s vlhkostí. Před zateplováním je třeba dům odvlhčit a provést hydroizolace (viz část Odvlhčení a ochrana před zemní vlhkostí). Pokud se vlhkost ze zdiva nepodaří zcela odstranit, je třeba použít tepelnou izolaci vhodnou pro vlhčí zdivo. Nevhodná tepelná izolace by mohla způsobit hromadění vlhkosti a poruchy stavby.

14 Tepelná izolace z perforovaného polystyrenu (polystyren s otvory) vhodná pro zdivo částečně zasažené vlhkostí. Vlhkost (vodní pára) může díky otvorům v polystyrenu procházet směrem do exteriéru a odpařovat se. Tepelná izolace propustná pro vodní páru (minerální vlna, dřevovláknité desky, konopí, len) s provětrávanou mezerou (tzv. provětrávaná fasáda). Vhodné pro zdivo částečně zasažené vlhkostí. Vlhkost (vodní pára) může procházet propustnou tepelnou izolací do vzduchové mezery a je odvětrána do exteriéru. Rekonstrukce / výměna otvorových výplní Rekonstrukci / výměnu oken a dveří je vhodné provést současně s celkovým zateplením, tak aby tepelná izolace stěn domu navazovala na rámy otvorových výplní. Nová okna jsou obvykle výrazně těsnější než původní. V domě s novými okny je proto horší přirozené větrání netěsnostmi zhoršuje se tak kvalita vzduchu a zvyšuje se jeho vlhkost. Po výměně oken je proto třeba řešit správné větrání vnitřních prostor domu. Výmněna otvorových výplní je popsána v učebním materiálu pro 4. ročník, předmět Konstrukce - kapitola Rekonstrukce a výměna otvorových výplní".

15 Větrání vnitřních prostor rekonstrukcí domu dojde k jeho celkovému utěsnění. Zejména v případě nízkoenergetických a pasivních domů je toto utěsnění záměrné viz část Parozábrany a vzduchotěsnící vrstvy. Ve vzduchotěsném domu je nutné řešit vhodné větrání. Větrání otevíráním oken Historicky nevyužívanější a nejjednodušší způsob. Ve velmi těsných domech však nedostatečný (nelze např. otevírat okno několikrát za noc, aby bylo správně vyvětráno), zároveň energeticky neúsporný (s vyvětrávaným vzduchem odchází bez užitku i teplo). Nucené podtlakové větrání Zajistí správnou kvalitu vzduchu a je energeticky úspornější než větrání okny. Jeho pořízení však něco stojí a vyžaduje údržbu. Problémy mohou nastat v nasávacích otvorech podchlazování konstrukce, kondenzace vodní páry, pronikání radonu do interiéru. Odpadní vzduch Ventilátor Čerstvý vzduch Nasávací prvky pro čerstvý vzduch Obytná místnost Obytná místnost Podtlakové větrání bez zpětného získávání tepla Nucené větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperací tepla) Zajistí správnou kvalitu vzduchu a je energeticky nejúspornější dokáže vracet zpět do domu teplo z vyvětrávaného vzduchu.

16 Větrací jednotka Odpadní vzduch Odpadní vzduch Čerstvý vzduch Čerstvý vzduch Obytná místnost Obytná místnost Centrální větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperací tepla) Lokální větrací systém se zpětným získáváním tepla Lokální větrací jednotka se zpětným získáváním tepla Ve vybraných větraných místnostech jsou umístěny lokální větrací jednotky. Oproti centrálním jednotkám nejsou třeba rozvody vzduchu. Obvyklým problémem je malá vzdálenost mezi nasávacím a vypouštěcím otvorem na fasádě.

17 Lokální větrací systém se zpětným získáváním tepla (s akumulační hmotou) Lokální větrací jednotky se zásobníky tepla pracující ve dvojici Fáze 1 Fáze 2 Lokální větrací jednotky pracují ve dvojicích. Každá jednotka obsahuje zásobník tepla. Fáze 1: Jedna jednotka nasává čerstvý vzduch, ohřívá jej (teplem ze zásobníku) a vpouští do místnosti. Druhá jednotka teplým vzduchem z místnosti ohřívá svůj zásobník tepla a vzduch vypouští ven. Fáze 2: Po určité době (desítky sekund až minuty) se funkce obou jednotek prohodí Systém musí být kombinován s podtlakovým odsáváním z WC, koupelny apod. Všimněte si pokud se realizuje např. nová hydroizolace a větrací systém, pomáhá to v odstraňování vlhkosti, ale i s problémy s radonem. Pokud se rekonstrukce vymyslí chytře, jednotlivá řešení spolu budou spolupracovat Další informace a zajímavosti Moderní hydroizolace spodní části stavby může být provedena i vrstvou jílu. Další zajímavosti k jílovým izolacím nejdete na:

Technická zpráva. Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP

Technická zpráva. Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP Technická zpráva Akce: Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP 1) Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení a/

Více

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název:

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název: Razítko: Číslo paré: Název: REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 NPROSAN s.r.o - Inženýrské a projektové služby - Provádění a sanace staveb Investor: Odpovědný projektant:

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE PRO SYSTÉM TEFOND

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE PRO SYSTÉM TEFOND MONTÁŽNÍ INSTRUKCE PRO SYSTÉM TEFOND Základem systému TEFOND je profilovaná nopová fólie z vysokohustotního polyetylenu HDPE. Dle způsobu použití a umístění ve stavební konstrukci se používají následující

Více

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název:

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název: Razítko: Číslo paré: Název: DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 NPROSAN s.r.o - Inženýrské a projektové služby - Provádění a sanace staveb Investor: Odpovědný projektant:

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ F.1.1.01 Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického,

Více

ARCHITEKTONICKO - STAVEBNÍ ŘEŠENÍ

ARCHITEKTONICKO - STAVEBNÍ ŘEŠENÍ T E N E T spol. s r. o. ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR Horská 64, 541 01 TRUTNOV ČESKÁ LÍPA stavba na pozemku p. č. 3335/11 v katastrálním území Česká Lípa ARCHITEKTONICKO - STAVEBNÍ ŘEŠENÍ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

Více

BRAMACTHERM Systém nadkrokevní tepelné izolace

BRAMACTHERM Systém nadkrokevní tepelné izolace BRAMACTHERM Systém nadkrokevní tepelné izolace Člen MONIER GROUP Systém nadkrokevní tepelné izolace BramacTherm Jen taková skladba střešní konstrukce, která splňuje stavebně fyzikální požadavky zejména

Více

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST ( 11. stavebnictví, architektura a design interiérů ) RODINNÝ DŮM SLUNEČNICE

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST ( 11. stavebnictví, architektura a design interiérů ) RODINNÝ DŮM SLUNEČNICE STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST ( 11. stavebnictví, architektura a design interiérů ) RODINNÝ DŮM SLUNEČNICE Zpracovatel : Zdeněk Jiříček, Luční 2001, Vsetín, 755 01 Škola : SPŠ stavební, Máchova 628, Valašské

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB.

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB. DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB. A. Pozemní stavební objekty B. Inženýrské objekty C. Provozní soubory a) Identifikace stavby Název stavby : Kulturní dům Práče,

Více

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy.

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy. Montovaná dřevostavba vs. Zděný dům. Stavba rodinného domu je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. Je velmi důležité zvážit všechny faktory vašeho rozhodnutí a ujasnit si, co od svého domu očekáváte,

Více

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov TECHNICKÁ ZPRÁVA A. 1 Identifikační údaje A. 1.1 Údaje o stavbě a) název stavby SPORTOVNÍ KABINY KRÁSNÉ LOUČKY OPRAVY, ÚDRŽBA A MODERNIZACE b) místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní

Více

Koncepční návrh opravy střešní nástavby

Koncepční návrh opravy střešní nástavby Zakázka číslo: 2008-17052-MusB Koncepční návrh opravy střešní nástavby BD Kapitána Jaroše 268-270, Odolena Voda Zpracováno v období: listopad 2008 ATELIER DEK TISKAŘSKÁ 10 PRAHA 10 TEL 234 054 284-5 FAX

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více

BUDOVY MŠ U KOUPALIŠTĚ 811 MĚSTO CHODOV

BUDOVY MŠ U KOUPALIŠTĚ 811 MĚSTO CHODOV Abras projektový ateliér s.r.o. Dvorská 28, 678 01 Blansko tel. 516 417531-2, fax 516 417 531 IČO 60751151 e-mail: abras@abras.cz http://www.abras.cz SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY MŠ U KOUPALIŠTĚ

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů 1. Výstavba nových,výměna,rekonstrukce nebo přeložky stávajících

Více

Požárně bezpečnostní řešení

Požárně bezpečnostní řešení Ing. Jiří Mečíř - Protipožární servis, Radčická 373, Liberec 14, tel. 485122181 IČO 11437456 DIČ CZ500504008 Požárně bezpečnostní řešení Akce: Zateplení a výměna otvorových výplní MŠ Křížany Místo: MŠ

Více

Technická zpráva SO-05 Zastřešené jeviště - stavební část

Technická zpráva SO-05 Zastřešené jeviště - stavební část Technická zpráva SO-05 Zastřešené jeviště - stavební část Upozornění V souladu se zákonem č. 137 / 2006 Sb. v platném znění, 44, odst. 11, jsou výjimečně některé výrobky, konstrukční prvky, zařízení a

Více

1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o.

1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o. 1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o. Požárně bezpečnostní řešení bylo zpracováno podle požadavků

Více

IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE

IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE Technická zpráva OBSAH: A PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1.1 Identifikační údaje stavby...2 1.2 Údaje o pozemku...3 1.3 Provedené průzkumy a napojení na

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU Projekční kancelář výtisk č.. Ing. Pavel Šedivý Ant. Dvořáka 89 AKCE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZATEPLENÍ OBJEKTU A VÝMĚNA OKEN PROJEKTANT: ing. Pavel Šedivý, Ant. Dvořáka 89, INVESTOR:

Více

D.1.1.1 Technická zpráva dle vyhl. č. 499/2006 Sb

D.1.1.1 Technická zpráva dle vyhl. č. 499/2006 Sb akce: Rodinný dům místo stavby: Svinaře - Halouny, č.par. 810/16 stupeň: PD pro stavební povolení investor: Jaroslav a Irena Svitákovi, Selecká 645, 252 30 Řevnice D.1.1.1 Technická zpráva dle vyhl. č.

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

FOUKANÁ IZOLACE. Obsah. Montážní návody

FOUKANÁ IZOLACE. Obsah. Montážní návody FOUKANÁ IZOLACE Montážní návody Obsah 1. Vodorovný dutý strop objemové foukání 2. Vodorovný nepochozí strop pod střechou volné foukání 3. Vodorovný pochozí strop pod střechou - Volné foukání a záklop -

Více

Osazování oken a dveří Okna a dveře pro nízkoenergetické a pasivní domy (NED a PD)

Osazování oken a dveří Okna a dveře pro nízkoenergetické a pasivní domy (NED a PD) Osazování oken a dveří Okna a dveře pro nízkoenergetické a pasivní domy (NED a PD) Okna se v moderním domě stávají významným prvkem využívání sluneční energie. Výběr okna vhodných parametrů a rozměrů je

Více

POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ

POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ z.č.: 13-1672-81 POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ Vypracoval: Ing. Daniel Lemák, Ph.D. Zhotovitel: Zakázkové číslo: 13-1672-81 Objednatel: STATIKA Olomouc,

Více

DELTA -parotěsné a vzduchotěsné vrstvy

DELTA -parotěsné a vzduchotěsné vrstvy DELTA chrání hodnoty. Šetří energii. Zvyšuje komfort. parotěsné a vzduchotěsné vrstvy P R E M I U M Spolehlivá ochrana tepelné izolace z interiéru výrazně snižují spotřebu energie Systémová řešení pro

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Konstrukce D E T A I L Y 4/2012

Konstrukce D E T A I L Y 4/2012 D E T A I L Y 4/2012 Obsah 1 SOKL/UKOTVENÍ STĚNY 1.1 soklu u fasády se zadním odvětráváním 2 NAPOJENÍ OKEN 2.1 Montáž pomocí montážní pěny 2.2 Montáž pomocí komprimované pásky 2.3 Montáž pomocí multifunkční

Více

Projektová dokumentace rodinného domu

Projektová dokumentace rodinného domu Projektová dokumentace rodinného domu Fotografie: ENVIC, o.s. U rodinných domů je postupná snaha o snižování spotřeby energie a zavádění prvků šetrnějších k životnímu prostředí. Například dle směrnice

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k dokumentaci pro zadání stavby. AKCE : VESTAVBA VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNĚ SPOLEČENSKÉHO CENTRA SÁDEK č.p. 150. k.ú. Sádek p.č.

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k dokumentaci pro zadání stavby. AKCE : VESTAVBA VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNĚ SPOLEČENSKÉHO CENTRA SÁDEK č.p. 150. k.ú. Sádek p.č. TECHNICKÁ ZPRÁVA k dokumentaci pro zadání stavby AKCE : VESTAVBA VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNĚ SPOLEČENSKÉHO CENTRA SÁDEK č.p. 150 k.ú. Sádek p.č. 257 INVESTOR : obec Sádek Sádek 116 572 01 Polička VEDOUCÍ ZAKÁZKY

Více

Odborné posouzení příčin vlhkostních poruch v 1.NP objektu, koncepční návrh nápravných opatření

Odborné posouzení příčin vlhkostních poruch v 1.NP objektu, koncepční návrh nápravných opatření Zakázka číslo: 2016-000478-JaJ Odborný posudek Odborné posouzení příčin vlhkostních poruch v 1.NP objektu, koncepční návrh nápravných opatření Bytové domy Vodní 223 a 231, 664 62 Hrušovany u Brna Zpracováno

Více

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Anhydritová x Cementová podlaha Otázka: Který z těchto materiálů je lepší?... každý materiál má své výhody i omezení Základní kladené

Více

b e z p e č n o s t n í

b e z p e č n o s t n í P o ž á r n ě b e z p e č n o s t n í ř e š e n í s t a v b y Akce : Stavební úpravy objektu MŠ Sluníčko ul. Školská 104, Janov Stupeň : Dokumentace pro stavební povolení Investor : Město Litvínov Městský

Více

Zateplení šikmých střech. jan.kurc@knaufinsula9on.com

Zateplení šikmých střech. jan.kurc@knaufinsula9on.com Zateplení šikmých střech jan.kurc@knaufinsula9on.com 1 Jak funguje tepelná izolace z minerální vlny? 2 Izolace z minerální vlny Pružná minerální vlákna Organická pryskyřice Zušlechťující přísady Vzduch

Více

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, U Slovanky 268/7-269/9

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, U Slovanky 268/7-269/9 e Název stavby: Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, U Slovanky 268/7-269/9 PRAHA III/2011 B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Stupeň: Investor: Zodpovědný projektant: Vedoucí projektu: Vypracoval: Projektová

Více

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA ČÍSLO

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA ČÍSLO ZODP. PROJEKTANT: Ing. V. Kubeš MĚŘÍTKO: VYPRACOVAL: Jiří Jůzko DATUM: BŘEZEN 2012 STUPEŇ: POČET A4: 8 NÁZEV AKCE: OPRAVA STŘECHY A KROVUKULTURNÍHO ZAŘÍZENÍ "ČESKÝ DŮM"NOVÉ HRADY, ČESKÁ UL. Č.P. 79 INVESTOR:

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY. k dokumentaci pro stavební povolení

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY. k dokumentaci pro stavební povolení F.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY podle přílohy 1. vyhl. 499/2006 Sb. a 41vyhl. 246/2001 Sb. k dokumentaci pro stavební povolení Identifikační údaje Název stavby : Půdní vestavba obecního úřadu

Více

Směrnice pro stavební úpravy v bytových jednotkách v domě Haškova 5-15

Směrnice pro stavební úpravy v bytových jednotkách v domě Haškova 5-15 Směrnice pro stavební úpravy v bytových jednotkách v domě Haškova 5-15 Financování: OBECNÁ ČÁST Stavební úpravy bytových jednotek provádí vlastník na své náklady. Za škody způsobené při stavebních pracích

Více

Požárně bezpečnostní řešení stavby

Požárně bezpečnostní řešení stavby str.1 Požárně bezpečnostní řešení stavby Název akce : MIKS Krnov, nám. Míru 1/14 - Rek. části 1.NP na dílnu Místo stavby : Nám. Míru 1/14 794 01 Krnov p.č. 1, k.ú. Opavské Předměstí Stupeň : Projekt pro

Více

Charakteristické souvrství izolačního povlaku systému FATRAFOL-H včetně provedených spojů

Charakteristické souvrství izolačního povlaku systému FATRAFOL-H včetně provedených spojů Obr. : Charakteristické souvrství izolačního povlaku systému FATRAFOL-H včetně provedených spojů pojistná zálivka Z-0 betonová mazanina Obr. a: Ukončení svislé izolace pod pohledovou ochrannou vrstvou

Více

Ing. Jiří Šír VISTA, Alešova 60, 400 01 Ústí nad Labem Projekční a stavební práce OBLAST STŘEDNÍ ČECHY

Ing. Jiří Šír VISTA, Alešova 60, 400 01 Ústí nad Labem Projekční a stavební práce OBLAST STŘEDNÍ ČECHY OBSAH...2 1) Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení...2 2) Mechanická odolnost a stabilita...7 3) Požární bezpečnost...7 4) Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí...8 5) Bezpečnost

Více

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5 Obecně o smyslu zateplení : Každému, kdo se o to zajímá, je jasné, kterým směrem se ubírají ceny energie a jak dramaticky rostou náklady na vytápění objektů. Týká se to jak domácností, tak kanceláří, výrobních

Více

1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ. a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí

1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ. a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí Staveniště, jeho velikost a rozsah je dán velikostí stavebního pozemku. Zařízení

Více

Comfort-Wohnungs-Lüftung. Komfortní jednotka bytového větraní CWL CWL s rekuperací

Comfort-Wohnungs-Lüftung. Komfortní jednotka bytového větraní CWL CWL s rekuperací Technische Technická dokumentace Dokumentation Comfort-Wohnungs-Lüftung Komfortní jednotka bytového větraní CWL CWL s rekuperací Komfortní rekuperační jednotka CWL-180 až 400 Zařízení ve třech základních

Více

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Manipulace a montáž 9. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9. Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Upozornění: Přestože všechny informace poskytnuté v této publikaci jsou podle

Více

Rodinný dům, Liberec Rudolfov, ulice K Černé Nise 24, 460 02 Martin Špička Martin Špička svépomocí

Rodinný dům, Liberec Rudolfov, ulice K Černé Nise 24, 460 02 Martin Špička Martin Špička svépomocí PŘÍKLAD 15 Název stavby: Autor: Zhotovitel: Rodinný dům, Liberec Rudolfov, ulice K Černé Nise 24, 460 02 Martin Špička Martin Špička svépomocí Obr. č. 1: Rodinný dům Liberec Rudolfov, pohled od severovýchodu

Více

Pasivní dům Vějíř v Bystrci

Pasivní dům Vějíř v Bystrci Pasivní dům Vějíř v Bystrci Autor: Vize Ateliér, s r.o. Běhounská 22, 602 00, Brno Tel.: +420 777 887 839, e-mail: info@vizeatelier.eu, web: www.vizeatelier.eu. 1. Úvod V Brně Bystrci se právě staví tento

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz 2012/012/500 Technická zpráva F.1.4-1001 / 2 Seznam příloh Č. příl. Název přílohy počet A4 1001. Technická zpráva 4 A4 1002. Situace - vodní prvky 4 A4 1003. Fontána 8 A4 1004. Strojovna 6 A4 1005. Tabulka

Více

Příjemné a zdravé obytné prostředí s větrací technikou LUNOS

Příjemné a zdravé obytné prostředí s větrací technikou LUNOS Příjemné a zdravé obytné prostředí s větrací technikou LUNOS VĚTRÁNÍ Dříve probíhala výměna vzduchu četnými spárami ve vnějších stěnách budovy, např. v oknech. Vlhký a znečištěný vzduch z místností mohl

Více

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění Investor: Město Újezd u Brna Komenského 107, 664 53 Újezd u Brna A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA Brno,březen

Více

a) Bilance potřeby vody studené, teplé a povrchové, popis měření odběru vody a její požadované úpravy (chemické, či biologické apod.).

a) Bilance potřeby vody studené, teplé a povrchové, popis měření odběru vody a její požadované úpravy (chemické, či biologické apod.). Zdravotně technické instalace Technická zpráva (dle přílohy č.2 k vyhlášce č.499/2006 Sb.) a) Bilance potřeby vody studené, teplé a povrchové, popis měření odběru vody a její požadované úpravy (chemické,

Více

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3 e Název stavby: Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3 PRAHA III/2011 F. DOKUMENTACE STAVBY F.3. STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ F.3.1. Technická zpráva Stupeň: Investor: Zodpovědný

Více

RADON STAVEBNÍ SOUVISLOSTI I.

RADON STAVEBNÍ SOUVISLOSTI I. STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST STAVEBNÍ FAKULTA ČVUT V PRAZE RADON STAVEBNÍ SOUVISLOSTI I. NÁVRH A REALIZACE VĚTRACÍCH SYSTÉMŮ PODLOŽÍ V NOVÝCH I STÁVAJÍCÍCH STAVBÁCH MARTIN JIRÁNEK MILENA HONZÍKOVÁ

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek 1. Výstavba nových, výměna, rekonstrukce nebo přeložky stávajících vodovodů: Veškerý

Více

F 1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

F 1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA Objekt sportovního zařízení v areálu TJ ČSAD Havířov SO 02 NÁHRADNÍ ŠATNY A UMYVÁRNY F 1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA dle přílohy č. 1 vyhlášky č. 499/2006 Sb. Objednatel: Projektant: Statutární město Havířov ul.

Více

Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod

Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod Účelem tohoto návodu je popsání základních pravidel a doporučení, které je potřeba dodržovat během montáže střešního podbití z PVC lamel a profilů při

Více

Nový SDK podhled pod stávajícím vedením vzduchotechniky a nových instalačních rozvodů.

Nový SDK podhled pod stávajícím vedením vzduchotechniky a nových instalačních rozvodů. Stránka 1 z 9 Příloha č. 4 výzvy - technické řešení a stavební výkresy Zadání: Úkolem tohoto projektu je oprava sociálního sociálního zařízení a kuchyňky v objektu Písková 830/25, 143 12 Praha 4. Výchozí

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Větrání s rekuperací tepla

Větrání s rekuperací tepla Větrání s rekuperací tepla přehled rekuperačních jednotek, příslušenství a vzduchotechnického potrubí REGULUS spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976 E-mail: obchod@regulus.cz

Více

tvarovka průběžná celá tvarovka ukončující celá tvarovka ukončující poloviční tvarovka sloupková měrná jednotka ks/m 2 paleta / ks 1 kus / kg

tvarovka průběžná celá tvarovka ukončující celá tvarovka ukončující poloviční tvarovka sloupková měrná jednotka ks/m 2 paleta / ks 1 kus / kg Zdicí systém SIMPLE BLOCK, který je tvořen 4 typy tvarovek průběžná celá, ukončující celá, ukončující poloviční a sloupková. Tyto tvarovky jsou vyráběny s fazetou a jsou určeny pro technologii bezespárového

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva B. Souhrnná technická zpráva 1) urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení: a) zhodnocení staveniště Staveništěm bude pouze předmětný areál s trojicí objektů stávající základní školy v obci

Více

F.1 POZEMNÍ STAVEBNÍ OBJEKTY F 1.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

F.1 POZEMNÍ STAVEBNÍ OBJEKTY F 1.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA F.1 POZEMNÍ STAVEBNÍ OBJEKTY F.1.1 Architektonické, stavebně technické a konstrukční řešení Akce : F 1.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA RODINNÝ DŮM parcela č. 1445/33 v k. ú. Dobříš Vypracoval : Datum : červen 2008

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

Bytový dům Emilie Hyblerové 530, 149 00 Praha 4

Bytový dům Emilie Hyblerové 530, 149 00 Praha 4 Bytový dům Emilie Hyblerové 530, 149 00 Praha 4 PODKLADY PRO ZHOTOVENÍ NABÍDKY NA REKONSTRUKCI PLOCHÉ STŘECHY S PŘITEPLENÍM 25. 3. 2014 Dispozice objektu: bytový dům s plochou střechou, 4 nadzemní podlaží.

Více

www.paulin.cz Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000

www.paulin.cz Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000 Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000 1 POKYNY PRO ÚDRŽBU A UŽÍVÁNÍ 3 1.1 Úvodní ustanovení 3 1.2 Základní pravidla pro kontrolu a údržbu 3 1.3 Opatření pro údržbu

Více

pasivní, nulový, aktivní

pasivní, nulový, aktivní TEXT Dana D. Daňková FOTO Archiv firem pasivní, nulový, aktivní Úspora energií je velké téma v mnoha oblastech našeho života. Jsme na nich závislí, ale jejich ceny rostou, snažíme se proto chovat ekonomicky

Více

Architektonický návrh: MgA. Jan Brotánek Generální projektant: AB Studio, ak. arch. Aleš Brotánek, MgA. Jan Brotánek

Architektonický návrh: MgA. Jan Brotánek Generální projektant: AB Studio, ak. arch. Aleš Brotánek, MgA. Jan Brotánek PŘÍKLAD 3 Název stavby: Rodinný dům Zdiby Architektonický návrh: MgA. Jan Brotánek Generální projektant: AB Studio, ak. arch. Aleš Brotánek, MgA. Jan Brotánek Investor: manželé Jilgovi Zhotovitel: Alterstav

Více

M A G I S T R Á T M Ě S T A L I B E R E C S t a v e b n í ú ř a d v L i b e r c i

M A G I S T R Á T M Ě S T A L I B E R E C S t a v e b n í ú ř a d v L i b e r c i M A G I S T R Á T M Ě S T A L I B E R E C S t a v e b n í ú ř a d v L i b e r c i nám. Dr. E. Beneše 1, 460 59 Liberec 1 tel. 485 243 111, fax. 485 243 624 Č.j.: SURR/7130/189374/10-Ma Liberec, dne 10.12.2010

Více

ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. listopad 2015

Více

K č. j. RR- ŽP/ 20850/2011-5 - vyřizuje paní Mgr. et Bc. Marta Žídková

K č. j. RR- ŽP/ 20850/2011-5 - vyřizuje paní Mgr. et Bc. Marta Žídková Městský úřad Vrchlabí Odbor regionálního rozvoje a životního prostředí Zámek 1 543 11 Vrchlabí Praha 13. srpna 2012 K č. j. RR- ŽP/ 20850/2011-5 - vyřizuje paní Mgr. et Bc. Marta Žídková Věc: návrh na

Více

Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů

Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů Ing. Pavel Zeman, zeman@tzus.cz energetický auditor, autorizovaný inženýr, hlavní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace

TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace STAVBA: Rekonstrukce budovy C sídlo ÚP Brno, Příkop 11, Brno list č.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace Obsah: 1. Všeobecně 1.1 Rozsah řešení 1.2 Podklady 1.3 Použité normy a předpisy 1.4

Více

Návod k obezdění pro krbové vložky

Návod k obezdění pro krbové vložky Návod k obezdění pro krbové vložky Za pomoci tohoto podrobného návodu k obezdění si můžete zhotovit kvalitní teplovzdušný krb s extrémně vysokým výkonem a dlouhou tepelnou setrvačností za minimální cenu.

Více

stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY

stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY statika - technická zpráva, technologie bourání DOKUMENTACE PRO REALIZACI STAVBY stavební úpravy MŠ Ostašovská stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY OSTAŠOVSKÁ Č.P. 100, LIBEREC XX - OSTAŠOV Vypracoval ing. Petr

Více

F.1.1.1. Technická zpráva

F.1.1.1. Technická zpráva F.1.1.1. Technická zpráva 1) Stávající stav: 1.1) Založení objektu V rámci projektu snížení energetické náročnosti budovy nebylo zmapováno založení stavby, lze však předpokládat, že základy tvoří rozšíření

Více

Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí

Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí Konstrukce Ocelová nosná konstrukce musí splňovat požadavky ČSN 13031-1 Skleníky. Návrh a konstrukce. Část 1:

Více

NAŠE KŮLNA, MODERNÍ BYDLENÍ

NAŠE KŮLNA, MODERNÍ BYDLENÍ MODULÁRNÍ DŘEVOSTAVBY NAŠE KŮLNA, MODERNÍ BYDLENÍ KŮLNA Modulární dřevostavba KŮLNA je jedinečný stavební systém, který představuje nejnovější trendy v bydlení. Variabilita systému umožňuje využívat KŮLNU

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. ÚVOD 2. KANALIZACE 2.1 Popis kanalizace :

TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. ÚVOD 2. KANALIZACE 2.1 Popis kanalizace : Zateplení budovy C (č.50) Karlovarská krajská nemocnice, Bezručova 19, Karlovy Vary Výměna odpadního potrubí kanalizace a stoupaček vody Zdravotně technické instalace TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. ÚVOD Projektová

Více

zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky

zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky Přehled výrobků lindab zjednodušujeme stavbu Sestavné vzduchotechnické jednotky Máme více než čtyřicetileté zkušeností v oboru výroby sestavných modulových

Více

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT VYTÁPĚNÍ, VZDUCHOTECHNIKA A ROZVODY PLYNU, ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV 53 5 CHLUMEC N. C., VRCHLICKÉHO 85/IV, tel. 495 485 567, email: petr.kycelt@seznam.cz OBSAH:.

Více

ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ

ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ Představa projektanta a zimní realita Přízemí Podkroví Řez SYSTÉM VYTÁPĚNÍ A VĚTRÁNÍ Hybridní otopný systém využívá jako zdroj energie teplovodní krb a

Více

KAPACITY, UŽITKOVÉ PLOCHY, OBESTAVĚNÉ PROSTORY, ZASTAVĚNÉ PLOCHY, ORIENTACE, OSVĚTLENÍ A OSLUNĚNÍ

KAPACITY, UŽITKOVÉ PLOCHY, OBESTAVĚNÉ PROSTORY, ZASTAVĚNÉ PLOCHY, ORIENTACE, OSVĚTLENÍ A OSLUNĚNÍ OBSAH 1 A) ÚČEL OBJEKTU 2 B) ZÁSADY ARCHITEKTONICKÉHO, FUNKČNÍHO, DISPOZIČNÍHO A VÝTVARNÉHO ŘEŠENÍ A ŘEŠENÍ VEGETAČNÍCH ÚPRAV OKOLÍ OBJEKTU, VČETNĚ ŘEŠENÍ PŘÍSTUPU A UŽÍVÁNÍ OBJEKTU OSOBAMI S OMEZENOU

Více

REKONSTRUKCE ZÁMKU V KRÁLOVĚ DVOŘE NA MULTIFUNKČNÍ VYUŽITÍ A ZÁZEMÍ PRO VEŘEJNOU KNIHOVNU

REKONSTRUKCE ZÁMKU V KRÁLOVĚ DVOŘE NA MULTIFUNKČNÍ VYUŽITÍ A ZÁZEMÍ PRO VEŘEJNOU KNIHOVNU SPOJPROJEKT PRAHA a.s., BYSTŘICKÁ 9, 140 00 Praha 4 REKONSTRUKCE ZÁMKU V KRÁLOVĚ DVOŘE NA MULTIFUNKČNÍ VYUŽITÍ A ZÁZEMÍ PRO VEŘEJNOU KNIHOVNU D O K U M E N T A C E P R O O H L Á Š E N Í S T A V B Y S O

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979 TNŽ 34 2612 Generální Ředitelství Českých drah Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem TNŽ 34 2612 Tato oborová norma stanoví základní technické

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013 Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. 1. Kterým předpisem jsou stanoveny povinnosti fyzických

Více

Technické podmínky. Praskliny na fasádě budou lokálně vyspraveny za použití helikální výztuže o průměru D 6 mm.

Technické podmínky. Praskliny na fasádě budou lokálně vyspraveny za použití helikální výztuže o průměru D 6 mm. Technické podmínky. Všeobecné podmínky. Dodávané materiály a výrobky budou splňovat požadavky příslušných platných norem, vyhlášek a hygienických předpisů. Při výstavbě budou použity materiály s ověřeným

Více

PŘÍLOHA EIA_P09 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO

PŘÍLOHA EIA_P09 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO PŘÍLOHA EIA_P09 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO 1. Identifika ní údaje stavby Název stavby: Rozší ení areálu IPODEC isté m sto Místo stavby: M stská ást Praha St ížkov, k. ú. St ížkov Charakter stavby:

Více

na Krkonoše Výhled NÁVŠTĚVA

na Krkonoše Výhled NÁVŠTĚVA NÁVŠTĚVA Splnění snu o moderním domě trvalo stavebníkům několik let. Když v roce 2007 vznikla první studie, byli klienti přesvědčení, že si na vesnici kvůli reakci okolí nemohou dovolit jinou střechu než

Více

Náklady a kvalita pod kontrolou www.dozor-stavby.cz PRŮVODNÍ ZPRÁVA. a) Identifikační údaje

Náklady a kvalita pod kontrolou www.dozor-stavby.cz PRŮVODNÍ ZPRÁVA. a) Identifikační údaje PRŮVODNÍ ZPRÁVA a) Identifikační údaje Stavba : Náprava havarijního stavu zatékajících teras a poškození vnější omítky na objektu č.p. 138/1 par.č. 142/1 k.ú.veleslavín Praha 6 - Veleslavín Stavebník :

Více

ÚVODEM. Zadavatelem projektu Obytného souboru Drásov Trávnické je společnost ANICOM TRADE, a.s.

ÚVODEM. Zadavatelem projektu Obytného souboru Drásov Trávnické je společnost ANICOM TRADE, a.s. ÚVODEM Obytný soubor navržený a realizovaný spolupracujícími brněnskými firmami ATX Architekti a ATX Realizace Staveb je na současném realitním trhu nabízejícím spíše malé a střední pozemky se zahuštěnou

Více

Autorský popis objektu

Autorský popis objektu Anotace Architektonický výraz domu vychází ze samotné energetické koncepce. Fasáda jako živoucí stínící mechanismus. Zelená fasáda v podobě zavěšených truhlíků se zelení, stromy a keři osázených terasových

Více

SEZNAM PŘÍLOH: 01 TECHNICKÁ ZPRÁVA 02 KANALIZACE - PŮDORYS KANALIZACE V ZEMI 03 KANALIZACE - PŮDORYS 1 NP 04 KANALIZACE - PŮDORYS 2 NP

SEZNAM PŘÍLOH: 01 TECHNICKÁ ZPRÁVA 02 KANALIZACE - PŮDORYS KANALIZACE V ZEMI 03 KANALIZACE - PŮDORYS 1 NP 04 KANALIZACE - PŮDORYS 2 NP SEZNAM PŘÍLOH: 01 TECHNICKÁ ZPRÁVA 02 KANALIZACE - PŮDORYS KANALIZACE V ZEMI 03 KANALIZACE - PŮDORYS 1 NP 04 KANALIZACE - PŮDORYS 2 NP 05 SPLAŠKOVÁ KANALIZACE - PODÉLNÉ PROFILY, ROZVINUTÉ ŘEZY 06 DEŠŤOVÁ

Více

Rozdělení metod tlakového odporového svařování

Rozdělení metod tlakového odporového svařování Rozdělení metod tlakového odporového svařování Podle konstrukčního uspořádání elektrod a pracovního postupu tohoto elektromechanického procesu rozdělujeme odporové svařování na čtyři hlavní druhy: a) bodové

Více

CENÍK 800-766 KONSTRUKCE TRUHLÁŘSKÉ

CENÍK 800-766 KONSTRUKCE TRUHLÁŘSKÉ CENOVÉ PODMÍNKY 2015/ I. CENÍK 800-766 KONSTRUKCE TRUHLÁŘSKÉ I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU 11. Členění 111. Sborník obsahuje položky truhlářských prací na stavebních objektech

Více

VÁŠ DOPIS ZN.: PŘIJATO DNE:

VÁŠ DOPIS ZN.: PŘIJATO DNE: ÚŘAD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH RAŠÍNOVO NÁBŘEŢÍ 390/42, 128 00 PRAHA 2 - NOVÉ MĚSTO ÚSTŘEDÍ A ÚP V HL. M. PRAZE ODBOR REALIZACE MAJETKU 35146/A/2011-REMR VÁŠ DOPIS ZN.: PŘIJATO DNE: NAŠE

Více

KVALITATIVNÍ STANDARD BYTOVÝ OBJEKT C JEREMIÁŠOVA

KVALITATIVNÍ STANDARD BYTOVÝ OBJEKT C JEREMIÁŠOVA KVALITATIVNÍ STANDARD BYTOVÝ OBJEKT C JEREMIÁŠOVA OBSAH: A) Konstrukce a povrchové úpravy B) Stavební prvky C) Vybavení bytových jednotek Položka standard popis A) Konstrukce a povrchové úpravy základy

Více

Chladírenské otočné dvoukřídlé dveře

Chladírenské otočné dvoukřídlé dveře OBSAH : Úvod, legislativa vztahující se k výrobkům (dveřím) 1. Charakteristika a použití 2. Standardní rozměry 3. Popis standardního provedení 4. Technické parametry 5. Nadstandardní provedení za příplatek

Více

STANDARD DÍL 5 IZOLACE POTRUBNÍCH TRAS A NÁDRŽÍ

STANDARD DÍL 5 IZOLACE POTRUBNÍCH TRAS A NÁDRŽÍ Mondi Štětí a.s. STANDARD DÍL 5 IZOLACE POTRUBNÍCH TRAS A NÁDRŽÍ Mondi Štětí a.s. STANDARD 5 Strana: 1/48 STANDARD DÍL 5 IZOLACE POTRUBNÍCH TRAS A NÁDRŽÍ PROVÁDĚNÍ, PODMÍNKY, KVALITA, PŘEDPISY, NORMY,

Více