OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009"

Transkript

1 OKO občanské kompetence občanům registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/

2 EXEKUCE, INSOLVENCE, OSOBNÍ BANKROT

3 Exekuce Exekuce neboli vykonávací řízení je nucený výkon exekučního titulu. Exekuce spočívá většinou ve vymožení peněžité částky od povinného (dlužníka) pro oprávněného (věřitele), případně splnění jiné povinnosti vyklizení bytu. V České republice se rozlišují soudní výkony rozhodnutí, dále exekuce, které provádí samostatní soudní exekutoři, správní exekuce a exekuce daňové, prováděné orgány finanční správy. Daňová exekuce slouží pouze k vymáhání daňových nedoplatků a nedoplatků na pokutách, udělených v daňovém řízení. Vymáhajícím orgánem a zároveň v pozici oprávněného je správce daně, tedy finanční úřad, který kromě využití tohoto typu exekučního řízení může podat i návrh na provedení exekuce prostřednictvím soudního exekutora.

4 Exekuční titul Nezbytným předpokladem k tomu, aby mohla být exekuce provedena je, že oprávněný musí disponovat tzv. exekučním titulem, kterým je především: - pravomocné a vykonatelné rozhodnutí soudu - rozsudek, platební rozkaz a směnečný platební rozkaz - vykonatelné rozhodnutí soudu a jiného orgánu činného v trestním řízení - rozsudek nebo trestní příkaz - vykonatelné rozhodnutí orgánů státní správy a územní samosprávy včetně platebních výměrů, výkazů nedoplatků ve věcech daní a poplatků - vykonatelný rozhodčí nález - notářský nebo exekutorský zápis se svolením k vykonatelnosti - schválené smíry a listiny

5 Druhy exekuce U soudního výkonu rozhodnutí musí věřitel sám navrhnout způsob jakým bude výkon rozhodnutí proveden - srážky ze mzdy, prodej movitých věcí apod. U exekuce dle exekučního řádu či daňového řádu stanovuje exekutor či správce daně (zjistí majetkové a finanční poměry dlužníka) nejlepší způsob provedení exekuce. Exekuce jsou na nepeněžitá plnění (např. vyklizení bytu, odebrání věci atd.), exekuce na peněžitá plnění (srážky ze mzdy, přikázání pohledávky z účtu, prodej movitých a nemovitých věcí)

6 Počet lidí, kteří nezvládají splácet své finanční závazky, stále roste. Půjčit si peníze není nic složitého. Ale s půjčkou přicházejí i závazky. Pokud své dluhy nezvládáte, může dojít k exekuci. Než vám ale zaklepe na dveře exekutor a sebere vám například elektroniku, nejprve vám zablokuje účet a pravděpodobně vám i zabrání v nakládání s vaší nemovitostí. Nebudete ji moci například prodat. Největší problémy jsou při exekuci movitých věcí, která velkou měrou dopadá na životní úroveň rodiny dlužníka. Tento způsob exekuce je spojen s nejčastějšími omyly exekutorů, kdy zabavují majetek, jež dlužníkovi nepatří. Pokud vás tedy exekutor navštíví doma, pak může dle platné legislativy zabavit a v dražbě prodat vše, co není běžným vybavením domácnosti. Exekutor by neměl zabavit obvyklé vybavení domácnosti, které dlužník nezbytně potřebuje k životu. Zákon nestanoví, jaký majetek člověk k životu potřebuje, záleží na zvážení exekutora. V žádném případě však dlužníkovi nesmí být zabaven snubní prsten a jiné předměty podobné povahy, zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje z důvodu své nemoci, věci sloužící k podnikání. Co se hotovosti týče, musí být dlužníkovi ponechána suma, která minimálně odpovídá dvojnásobku životního minima.

7 Předmět, který nutně a bezprostředně potřebuje dlužník ke svému podnikání, musí co nejúžeji souviset s předmětem jeho podnikání. Zedníkovi tak může exekutor zabavit počítač i přes zedníkovo tvrzení, že má v počítači seznam zakázek, databázi dodavatelů apod. Nesmí mu však být zabavena například míchačka nebo zednické nářadí. Stejně tak nemůže být taxikáři zabaveno vozidlo taxislužby, ale soukromé auto mu již zabaveno být může. Po obestavení účtu dochází k exekuci. Exekutor nemusí navštívit jen místo trvalého pobytu dlužníka, ale také například byt, kde se zdržuje. Stačí předpoklad, že v místě bude mít svoje movité věci, bez ohledu na to, kde má nahlášený svůj trvalý pobyt. K tomu, aby se v takovém bytě exekutor poohlédl po movitých věcech dlužníka, stačí svědectví pošťáka, souseda nebo někoho z rodiny.

8 Zabavenými věcmi se musí umořit dluh, exekutor musí dodržet přiměřenost hodnoty zabavených věcí. V případě, že jsou zabaveny věci někoho jiného, je pak na něm, aby se bránil vylučovací žalobou a doložil, že věci jsou jeho. V případě, že ani tento krok nesměřuje k úhradě dluhu, dochází k dražbě, kde movité věci se prodávají za 1/3 odhadní ceny a nemovité věci za 2/3 odhadní ceny. Až do zahájení dražby má dlužník možnost svůj dluh umořit a tím nepřijít např. o střechu nad hlavou.

9 Insolvence Insolvenční řízení upravuje insolvenční zákon. Vztahuje se na řešení úpadku a hrozícího úpadku dlužníka v rámci soudního řízení tak, aby došlo k uspořádání majetkových vztahů k osobám dotčeným dlužníkovým úpadkem nebo hrozícím úpadkem a k co nejvyššímu a zásadně poměrnému uspokojení dlužníkových věřitelů. Insolvenční zákon se aplikuje na řešení úpadku všech fyzických i právnických osob, podnikatelů i nepodnikatelů, kromě ČR (vč. ministerstev), obcí, krajů, České národní banky, Všeobecné zdravotní pojišťovny, veřejných vysokých škol. Průběh insolvenčního řízení lze sledovat online na stránkách ISIR.cz. Insolvenční řízení se zahajuje vyvěšením vyhlášky o zahájení insolvenčního řízení na ISIR.cz do 2 hodin od přijetí insolvenčního návrhu soudem.

10 Co je insolvence? Platební neschopnost neboli insolvence je neschopnost dlužníka splácet své dluhy a tak dostát svým závazkům i přes snahu dlužníka splácet svůj dluh věřiteli. Dlužník se do insolvence může dostat např. vyhlášením konkurzu nad firmou, vyrovnáním dlužníka s věřitelem atd. V druhotné platební neschopnosti se nachází dlužník, který není schopen hradit své závazky z důvodu neuhrazených pohledávek od odběratelů. Stav druhotné platební neschopnosti se postupně přenáší na další subjekty, tím ohrožuje podnikatelské prostředí jako celek.

11 Jak lze stručně charakterizovat insolvenční řízení? Probíhá před soudem - toto řízení označujeme jako insolvenční řízení. Je zcela vyloučeno použití prostředků k běžnému vymáhání peněžitých pohledávek tzn. že když má fyzická osoba-nepodnikatel, větší množství exekucí, tak pokud je této fyzické osobě povoleno oddlužení, exekuce, které probíhají, se zastavují a nové již nesmí být nařízeny.

12 Je třeba zajistit: Rovné podmínky pro věřitele - věřitelé se rozdělují dle toho, jestli mají pohledávky zajištěné zástavním právem nebo nemají. Obecnou povahu insolvenčního řízení právní úprava se aplikuje bez rozdílu, zda se jedná o fyzickou osobu nepodnikatele, tedy občana nebo právnickou osobu podnikatele nebo fyzickou osobu podnikatele - OSVČ. Insolvenční řízení je součástí civilního procesu - veškeré informace o probíhajícím insolvenčním řízení jsou veřejně dostupné na insolvenčním rejstříku (proti stresu z dluhů, které jsou vymáhány firmami nebo exekutorskými úřady, je to ale ten nejmenší problém).

13 Jak poznat, že jsme v úpadku? V podstatě známe dvě formy úpadku. 1. Platební neschopnost Nejsme schopni platit ve stanovené době závazky více věřitelům, jde o skutečnou nemožnost, ne o vyhýbání se placení - nemáme hotové finance, abychom všem věřitelům platili všechny své dluhy. Důležitý je i časový faktor, mělo by se jednat o dobu delší než 30 dnů po splatnosti buď všech našich dluhů nebo jen některých, které neplatíme třeba proto, protože nás naši věřitelé prostě neupomínají. Pokud již máme všechny dluhy po lhůtě splatnosti delší než třicet dnů, je nutno situaci řešit. 2. Předlužení Je další forma řešení úpadku. Vyskytuje se u podnikatelů společností, OSVČ a rovněž u společností v likvidaci. Předlužení znamená, že dlužník má splatné závazky vůči věřitelům, ale tyto jsou vyšší než dlužníkův majetek.

14 Pro obě formy je důležitá podmínka, a to je společná existence více věřitelů. To v praxi znamená, že nikdy nemůže jít o úpadek, jestliže dlužník má pouze jednoho věřitele, vždy musí mít minimálně dva!!! I kdyby byla dlužníkova situace špatná a měl jednoho věřitele, tento věřitel se musí domáhat svého práva jinak než u insolvenčního soudu. Insolvenční zákon zná i pojem hrozící úpadek, kdy dlužník sice ještě splácí své závazky, ale s ohledem ke všem okolnostem hrozí, že dlužník nebude schopen splnit podstatnou část svých závazků, protože si například vzal další úvěr nebo leasing. Základními rysy úpadku je tedy mnohost věřitelů, tj. dlužník má 2 a více věřitelů, u nichž má závazky, s jejichž splácením je déle než 30 dnů po lhůtě splatnosti, a tyto závazky není schopen plnit například z toho důvodu, že jeho příjmy nedosahují takové výše, aby mohl uspokojovat spravedlivě všechny své věřitele.

15 Způsoby řešení úpadku Konkurzem lze řešit úpadek kteréhokoli dlužníka. V případě dlužníků-podnikatelů lze též přistoupit k reorganizaci. Řešení úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením přichází v úvahu v případě, že je dlužníkem právnická osoba, která podle zákona není považována za podnikatele, nebo fyzická osoba. Dlužník nesmí mít až na výjimky dluhy z podnikání.

16 Osobní bankrot Pojem osobní bankrot je lidovým názvem pro oddlužení. Oddlužení je jeden ze způsobů řešení úpadku. Jeho účelem je poskytnout dlužníkům možnost řešit jejich tíživou finanční situaci a nabídnout jim možnost vyřešit své dluhy pomocí splátkového kalendáře či zpeněžením jejich majetku. Cílem je splacení co nejvyšší částky dluhu u věřitelů. Hlavní podmínkou oddlužení je fakt, že dlužník musí být schopen uspokojit alespoň 30% svých přihlášených nezajištěných závazků (pokud se s věřitelem nedohodne na plnění nižším než 30%). Výhodou tohoto řešení úpadku je osvobození dlužníka od zbylých dluhů vůči věřitelům přihlášených i nepřihlášených do insolvenčního řízení.

17 Návrh Návrh na povolení oddlužení se podává na předepsaném formuláři, musí obsahovat všechny náležitosti, musí být srozumitelný a určitý a musí k němu být připojeny zákonné přílohy. Musí obsahovat označení dlužníka, údaje o příjmech očekávaných v následujících 5 letech, údaje o příjmech za poslední 3 roky a návrh způsobu oddlužení. Není-li některá z podmínek splněna, insolvenční soud vyzve dlužníka k opravě či doplnění návrhu na povolení oddlužení ve lhůtě ne delší než 7 dnů s poučením jakým způsobem má opravu nebo doplnění provést. Pokud není návrh na povolení oddlužení opraven či doplněn, insolvenční soud jej odmítne.

18 Trvalý pobyt dlužníka na obecním úřadě Komplikace mohou nastat u dlužníka, pokud si zřídil trvalý pobyt na ohlašovně, kde si zpravidla nepřebírá poštu. Zbavuje se tak možnosti reagovat na úřední či soudní rozhodnutí včas a adekvátně. Dlužníci se obvykle hlásí na obecní úřad kvůli tomu, že před řešením situace utíkají a nemají zájem ji řešit. Zapomínají však, že platí tzv. fikce doručení i když si dlužník zásilku do 10 dnů fakticky nepřevezme, považuje se zásilka za doručenou. Problém s doručováním lze řešit zřízením datové schránky nebo si lze nechat v Centrální evidenci obyvatel zapsat tzv. doručovací adresu. Trvalý pobyt na ohlašovně není důvodem pro zamítnutí návrhu na oddlužení. Pokud je z jednání dlužníka zřejmé, že tento krok učinil za účelem maření úhrady svých dluhů, lze v tom spatřovat nepoctivý záměr a může se stát překážkou povolení oddlužení.

19 Řešení zadlužení Pokud se dostanete do situace, kdy zjistíte, že máte dluh, nebo že Vám hrozí exekuce, to nejhorší co můžete udělat, je dané skutečnosti ignorovat. Na podobné chování totiž spoléhá většina exekutorů a advokátů či různých vymahačských firem. Díky tomu že svůj dluh neřešíte, dostane se do ruky vymahačům a ti si pak mohou naúčtovat vysoké poplatky. A váš dluh nebo exekuce pak bude ještě větší než na začátku. Pomoc s dluhy v bance - pokud máte bankovní půjčku, hypotéku, dluh na kreditní kartě, můžete se obrátit s prosbou o pomoc přímo na banku. Situaci nutno řešit a nečekat až banka dluh předá exekutorovi. Většina bank má zpravidla snahu se domluvit, najít nový vhodný splátkový kalendář.

20 Pomoc s dluhy u exekutora - pokud se dostanete do situace, kdy dluhy a pohledávky začne řešit exekutor, je situace o něco složitější. Díky zákonům v ČR mají exekutoři poměrně velké pravomoci. Nic je tedy nenutí, aby se snažili dohodnout. Mohou uvalit exekuci na majetek a ten pak prodat, mohou obstavit příjem. Pomoc s dluhy a nebankovní půjčky - hledat pomoc s dluhy u firmy, která nabízí další půjčku, se moc nevyplatí. Pokud už máte dluhy, většinou vám nikdo nepůjčí za výhodných podmínek. Buď budete muset ručit nemovitostí a riskujete, že o ni přijdete, nebo dostanete půjčku, která bude mít velmi nevýhodné podmínky. Pomoc s dluhy u finančního úřadu - podobná situace jako s jinými dluhy - důležité je se správcem daně komunikovat, domluvit se.

21 Jak předcházet zadlužení? Půjčujeme si na dovolenou, spotřebiče, byt. Ale co dělat, když ztrácíte kontrolu nad svými dluhy a nemůže je splácet? Každému se může v životě stát, že obdrží dopis od společnosti spravující pohledávky s výzvou k zaplacení svých dluhů. I když taková situace vyvolá logicky ve většině lidí nepříjemné pocity, lze dopis vnímat i jako podnět k akci. Obvykle totiž znamená, že stále existuje šance na dohodu a lze najít způsob, jak vyřešit své dluhy s mírnou cestou bez soudu či dokonce exekuce. Pokud už tato situace nastane, důležitá je komunikace s věřiteli. Vyřešit přerůstající dluhy nezájmem se nedoporučuje. Zbytečně komplikuje situaci, která by se dala s trochou vůle řešit. Nabídněte splátkový kalendář, volejte, pokud dohodnutou splátku nemůžete uhradit.

22 Základem je přebírat a číst poštu (pokud bydlíte jinde než kde máte hlášený trvalý pobyt, je důležité zajistit si vyzvedávání pošty, abyste věděli o každém kroku exekutora, výzvě, upomínce věřitele). Ukládejte si veškeré doklady o placení dluhu, neignorujte upomínky vedoucí k exekuci. Zažádejte o snížení splátek tam, kde jsou sankce nejnižší. Řešte dluhy okamžitě, nečekejte, že se samy vyřeší. A pokud už exekuce přijde? Kontaktujte exekutora a zkuste zažádat o odklad exekuce, nižší splátky, posečkání s úhradou. V případě, že už Vaše situace je neúnosná, zvažte oddlužení jako možnost zbavit se Vaší předluženosti.

23 Zdroje: zákon č. 280/2004 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů zákon č. č. 120/2001 Sb. zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, ve znění pozdějších předpisů

Metodika postupu při správě a vymáhání pohledávek

Metodika postupu při správě a vymáhání pohledávek Schváleno (vydáno) Zastupitelstvo města Jablonce nad Nisou Kdy 9. října 2014 Číslo usnesení ZM/ /2014 Účinnost 1. listopadu 2014 Metodiku postupu při vymáhání dluhů ze dne Ruší 8. dubna 2010 (účinnou od

Více

Metodický list č. 9. Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Obsah. Obsah... 1. 1. Základní pojmy... 3

Metodický list č. 9. Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Obsah. Obsah... 1. 1. Základní pojmy... 3 Metodický list č. 9 Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád Obsah Obsah... 1 1. Základní pojmy... 3 2. Vymáhání nedoplatků a daňová exekuce... 3 3. Daňová exekuce postižením majetkových práv...

Více

Pro správu a vymáhání pohledávek

Pro správu a vymáhání pohledávek Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 17/2012 Pro správu a vymáhání pohledávek Čl. 1 Předmět 1. Vnitřní předpis (dále jen předpis ) stanovuje postup při správě a vymáhání peněžitých pohledávek

Více

INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku:

INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku: INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku: - Konkurs ( 244 315 IZ) - Reorganizace ( 316-364 IZ) - Oddlužení

Více

PRŮVODCE Jak pracovat se zadluženými klienty

PRŮVODCE Jak pracovat se zadluženými klienty PRŮVODCE Jak pracovat se zadluženými klienty určeno pro pracovníky státní správy 1 Půjčování peněz samo o sobě není problémem. Ba naopak. Ovšem ve fázi, kdy dlužníci přestávají být schopni své závazky

Více

Insolvenční právo. Katedra práva. JUDr. J. Šedová, CSc. e-mail: jsedova @econ.muni.cz

Insolvenční právo. Katedra práva. JUDr. J. Šedová, CSc. e-mail: jsedova @econ.muni.cz Katedra práva Insolvenční právo e-mail: jsedova @econ.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 12.1.2012 Pojmy a prameny insolvenčního práva Pojem

Více

MĚSTO PELHŘIMOV Zastupitelstvo města

MĚSTO PELHŘIMOV Zastupitelstvo města MĚSTO PELHŘIMOV Zastupitelstvo města Zásady ke správě a vymáhání pohledávek vzniklých výkonem samostatné působnosti I. Úvodní ustanovení 1) Zastupitelstvo města Pelhřimova v souladu s ustanovením 84 odst.

Více

kód předmětu: B_IPr Insolvenční právo INSOLVENČNÍ PRÁVO David Hozman (2015) hozmand@seznam.cz nebo 21078@mail.vsfs.cz

kód předmětu: B_IPr Insolvenční právo INSOLVENČNÍ PRÁVO David Hozman (2015) hozmand@seznam.cz nebo 21078@mail.vsfs.cz kód předmětu: B_IPr Insolvenční právo INSOLVENČNÍ PRÁVO David Hozman (2015) hozmand@seznam.cz nebo 21078@mail.vsfs.cz 1. Úpadek Pojem a význam majetková situace dlužníka, která objektivně vylučuje uspokojení

Více

Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007

Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007 leden 2007 Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007 Od 1.1.2007 vstoupil v účinnost nový zákoník práce (dále jen ZP ) a v tomto vydání informačního servisu bychom Vás rádi upozornili na nejdůležitější

Více

Diskuse k některým návrhům na novelizace insolvenčního zákona. Ing. Lee Louda, VŠE Praha

Diskuse k některým návrhům na novelizace insolvenčního zákona. Ing. Lee Louda, VŠE Praha Diskuse k některým návrhům na novelizace insolvenčního zákona Ing. Lee Louda, VŠE Praha Vyděšení laici, rozpačití odborníci Stav na podzim roku 2014: nízká důvěra v insolvenční systém, veřejnost je znepokojena

Více

pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí k postižení členských práv a povinností nebo právní mocí exekučního příkazu k postižení členských práv a

pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí k postižení členských práv a povinností nebo právní mocí exekučního příkazu k postižení členských práv a S T A N O V Y Článek I. Základní ustanovení 1. Obchodní firma: Bytové družstvo. (dále jen "družstvo") 2. Sídlo:.. PSČ:.. 3. Předmět činnosti: Pronájem nemovitostí, bytových a nebytových prostor a poskytování

Více

Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí

Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí JUDr. Olga Humlová 19.února 2009 Základní údaje o insolvenčním zákonu č. 182/2006 Sb. ( IZ ) Nabytí účinnosti: 1. ledna 2008 Na řízení

Více

VOP NN 2012-12. 2. Dodací podmínky

VOP NN 2012-12. 2. Dodací podmínky Všeobecné obchodní podmínky dodávky silové elektřiny a sdružených služeb dodávky elektřiny pro zákazníky ze sítí nízkého napětí č. NN/2012-12 účinné od 1. 1. 2013 1. Obecná ustanovení 1.1 Lumen Energy

Více

STANOVY bytového družstva úplné znění

STANOVY bytového družstva úplné znění ZELENÁ HORA, stavební bytové družstvo se sídlem Žďár nad Sázavou, Brněnská 1146/30 STANOVY bytového družstva úplné znění Část I. Základní ustanovení Čl. 1 Firma: ZELENÁ HORA, stavební bytové družstvo Sídlo:

Více

Finanční gramotnost zaměstnance. www.fame.utb.cz

Finanční gramotnost zaměstnance. www.fame.utb.cz Finanční gramotnost zaměstnance Rozsah a cíl kurzu Rozsah: 2 bloky (dny) po 8 hodinách, tj. 16 hodin celkem (dle přání je možno rozdělit do více bloků např. po 4 hodinách) Cíl kurzu: Účastníci si osvojí

Více

PRODUKTOVÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY Equa bank a.s. PRO HYPOTEČNÍ ÚVĚRY. (dále jen Podmínky ) 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1.1. Rozsah platnosti a změny

PRODUKTOVÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY Equa bank a.s. PRO HYPOTEČNÍ ÚVĚRY. (dále jen Podmínky ) 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1.1. Rozsah platnosti a změny PRODUKTOVÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY Equa bank a.s. PRO HYPOTEČNÍ ÚVĚRY (dále jen Podmínky ) 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Rozsah platnosti a změny 1.1.1. Tyto Podmínky upravují pravidla pro poskytování účelových

Více

Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2

Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2 Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2 1) Podílové spoluvlastnictví pojem, obsah, zánik a vypořádání, ochrana 2) Společné jmění manželů pojem, předmět, vznik, obsah, zánik a vypořádání, ochrana

Více

STANOVY bytového družstva (úplné znění)

STANOVY bytového družstva (úplné znění) STANOVY bytového družstva (úplné znění) Část I. Základní ustanovení Čl. 1 1) Firma: Bytové družstvo Molákova 2. 2) Sídlo Molákova 2142/2, PSČ 628 00, Brno. 3) Bytové družstvo (dále jen družstvo ) je zapsáno

Více

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ LEDEN 2016

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ LEDEN 2016 AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři Vše pro insolvenci PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ LEDEN 2016 LEDNOVÉ TISKOVÉ ZPRÁVY Kontrolní hlášení ohrožuje povinnost mlčenlivosti. Jsou citlivá data v bezpečí? PRAHA,

Více

Č.j.: VP/S 109/03-160 V Brně dne 21.dubna 2004

Č.j.: VP/S 109/03-160 V Brně dne 21.dubna 2004 Č.j.: VP/S 109/03-160 V Brně dne 21.dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 25.8.2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva financí ze dne 18.8.2003

Více

Vaše značka: Z-22163-2014-101-1 6147EX6114 č.j. 065 EX 01666/14-014 E X E K U Č N Í P Ř Í K A Z

Vaše značka: Z-22163-2014-101-1 6147EX6114 č.j. 065 EX 01666/14-014 E X E K U Č N Í P Ř Í K A Z EXEKUTORSKÝ ÚŘAD ŠUMPERK soudní exekutor JUDr. Jiří Petruň IČ: 47844582, DIČ: CZ460603459 K.H.Máchy 1294/2, 787 01 Šumperk tel: 583 301 462, e-mail: podatelna@exekutor-sumperk.cz, www.exekutor-sumperk.cz,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Afs 45/2011-157 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudkyň Mgr. Daniely Zemanové a JUDr. Barbary

Více

uzavírají tuto Smlouvu o ručení reg. č. 10000501558 (dále jen Smlouva ) k zajištění Dluhů, jak jsou specifikovány níže v této Smlouvě.

uzavírají tuto Smlouvu o ručení reg. č. 10000501558 (dále jen Smlouva ) k zajištění Dluhů, jak jsou specifikovány níže v této Smlouvě. Komerční banka, a.s., se sídlem, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1360 (dále jen Banka ) a Obec / Kraj (dále jen Ručitel ) Název: Statutární město Pardubice

Více

Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Rigorózní práce EXEKUCE PRODEJEM NEMOVITOSTI PO NOVELE EXEKUČNÍHO ŘÁDU Distraint by sale of property after the amendment to the Code of Distraint Procedure

Více

STANOVY DRUŽSTEVNÍ VZÁJEMNÉ POJIŠŤOVNY

STANOVY DRUŽSTEVNÍ VZÁJEMNÉ POJIŠŤOVNY STANOVY DRUŽSTEVNÍ VZÁJEMNÉ POJIŠŤOVNY I. Obchodní firma a sídlo: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Obchodní firma vzájemné

Více

STANOVY. Družstvo pro výstavbu a správu garáží Olomouc-Nová Ulice, Hněvotínská 1220/53-1 -

STANOVY. Družstvo pro výstavbu a správu garáží Olomouc-Nová Ulice, Hněvotínská 1220/53-1 - STANOVY Družstvo pro výstavbu a správu garáží Olomouc-Nová Ulice, Hněvotínská 1220/53 2014-1 - STANOVY Část I. Základní ustanovení Čl. 1 1) Firma: DRUŽSTVO PRO VÝSTAVBU A SPRÁVU GARÁŽÍ, družstvo 2) Sídlo:

Více

S T A N O V Y. Stavební bytové družstvo pracovníků energetiky a dopravy Tusarova 30, Praha 7, 170 00

S T A N O V Y. Stavební bytové družstvo pracovníků energetiky a dopravy Tusarova 30, Praha 7, 170 00 S T A N O V Y Stavebního bytového družstva pracovníků energetiky a dopravy Schváleno shromážděním delegátů dne 13. května 2014 s platností a účinností od 13. května 2014 13. 05. 2014 1/38 O B S A H strana

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : A42 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudkyní JUDr. Pavlou Tomalovou v insolvenční věci dlužníka: Krkonošská slévárna, s. r. o., IČ 25290576, Sokolská 1263/24, 702 00 Ostrava, Moravská

Více

Část III. Členství v družstvu

Část III. Členství v družstvu STANOVY DEVÍTKA UH, bytové družstvo Část I. Základní ustanovení Čl. 1 (1) Firma: DEVÍTKA UH, bytové družstvo (2) Sídlo: Štěpnická 1099, Uherské Hradiště, PSČ 686 06 (3) Bytové družstvo (dále jen družstvo)

Více

PODMÍNKY PRO KONTOKORENT

PODMÍNKY PRO KONTOKORENT PODMÍNKY PRO KONTOKORENT Podmínky pro Kontokorent vydává, Radlická 333/150, 150 57 Praha 5; IČO 00001350, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B: XXXVI, vložka 46 (dále

Více

http://www.akilda.cz/odborne-clanky-k-pracovnepravni-tematice/soudni-reseni-sporu-onaroky-z-pracovnepravnich-vztrahu/

http://www.akilda.cz/odborne-clanky-k-pracovnepravni-tematice/soudni-reseni-sporu-onaroky-z-pracovnepravnich-vztrahu/ http://www.akilda.cz/odborne-clanky-k-pracovnepravni-tematice/soudni-reseni-sporu-onaroky-z-pracovnepravnich-vztrahu/ Ilona Kostadinovová, zpracováno dne 31. 01. 2007 Řízení před soudy o nárocích z pracovněprávních

Více

Obchodní podmínky společnosti ACEMA Credit Czech, a.s., pro poskytování spotřebitelských úvěrů platné od 1.9.2014.

Obchodní podmínky společnosti ACEMA Credit Czech, a.s., pro poskytování spotřebitelských úvěrů platné od 1.9.2014. Obchodní podmínky společnosti ACEMA Credit Czech, a.s., pro poskytování spotřebitelských úvěrů platné od 1.9.2014. Účelem obchodních podmínek pro poskytnutí úvěru (dále také jen OP ) společnosti ACEMA

Více

Vymáhání daňových pohledávek u fyzických osob

Vymáhání daňových pohledávek u fyzických osob Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Vymáhání daňových pohledávek u fyzických osob Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. Vypracovala: Jana Serynová

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zákon č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ze dne 5. června 2008 ve znění zákona č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti

Více

VOP NN 2012-04 Č L E N S K U P I N Y L U M E N I N T E R N A T I O N A L 1/6

VOP NN 2012-04 Č L E N S K U P I N Y L U M E N I N T E R N A T I O N A L 1/6 Všeobecné obchodní podmínky dodávky silové elektřiny a sdružených služeb dodávky elektřiny pro zákazníky ze sítí nízkého napětí č. NN/2012-04 účinné od 1.6. 2012 1. Obecná ustanovení 1.1 Lumen Energy a.s.,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSUL 81 INS 13307/2014-A-16 KSUL 81 INS 13307/2014-B-1 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudkyní JUDr. Janou Kašparovou v insolvenční věci navrhovatele - věřitele Českomoravská

Více

Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na dodávky

Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na dodávky Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na dodávky Zadavatel v souladu s 18 odst. 5) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v aktuálním znění (dále jen ZVZ ), zadává tuto zakázku malého rozsahu

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY - Koupě Zboží DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST PLATNÉ OD 1.1. 2014

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY - Koupě Zboží DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST PLATNÉ OD 1.1. 2014 1. Úvodní ustanovení VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY - Koupě Zboží DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST PLATNÉ OD 1.1. 2014 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen "VOP") stanoví podrobnou

Více

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080 OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA 2 ZKOUŠKA, 11. 7. 2011 Jméno, příjmení Zadání: Výlet na Kokořín Za parných červnových dní dvacetiletý student Pepa pojal myšlenku, že by se chtěl o prázdninách na kole zajet

Více

Příloha IV * * * 9. 59a) 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. 58c) 192 odst. 2 věta první zákoníku práce.

Příloha IV * * * 9. 59a) 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. 58c) 192 odst. 2 věta první zákoníku práce. Příloha IV Platné znění některých ustanovení zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, s vyznačením navrhovaných změn * * * 9 (1) Zaměstnavatel

Více

DOHODA O ZRUŠENÍ PODÍLOVÉHO SPOLUVLASTNICTVÍ A VYPOŘÁDÁNÍ SPOLUVLASTNÍKŮ

DOHODA O ZRUŠENÍ PODÍLOVÉHO SPOLUVLASTNICTVÍ A VYPOŘÁDÁNÍ SPOLUVLASTNÍKŮ Příloha č. 10 k bodu č. 49 Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném

Více

Mezinárodní. Pracovní právo v kostce - Německo. Stav: únor 2011 www.bayme.de www.vbm.de

Mezinárodní. Pracovní právo v kostce - Německo. Stav: únor 2011 www.bayme.de www.vbm.de Mezinárodní - Německo Stav: únor 2011 www.bayme.de www.vbm.de Obsah X Obsah... 1 1 Zákonné základy... 1 2 Individuální pracovní právo...... 1 2.1 Začátek pracovního poměru... 1 2.1.1 Pracovní smlouva...

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 8/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 8/2010 Město Štramberk Náměstí 9, 742 66 VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 8/2010 Nakládání s pohledávkami Platnost: od roku 2010 Schválil: Rada města usnesení 78/607e) ROZDĚLOVNÍK Jméno Funkce Poznámka Věra Michnová

Více

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26 STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26 OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem

Více

STANOVY Bytového družstva Centrum Havířov

STANOVY Bytového družstva Centrum Havířov STANOVY Bytového družstva Centrum Havířov ~ 1 ~ ~ 2 ~ Obsah Část I. Základní ustanovení... 7 Čl. 1... 7 Čl. 2... 7 Čl. 3 Vymezení některých pojmů... 7 Část II. Činnost družstva... 8 Čl. 4... 8 Část III.

Více

Zajištění závazků se zaměřením na zástavní právo 1. ÚVOD A CÍL PRÁCE

Zajištění závazků se zaměřením na zástavní právo 1. ÚVOD A CÍL PRÁCE 1. ÚVOD A CÍL PRÁCE Problematika zajištění závazků nabývá v současné době na významu a to zejména z hlediska mezinárodních obchodních transakcí, ale v neposlední řadě i v oblasti bankovních obchodů a dalších

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. OBECNÁ USTANOVENÍ, VÝKLAD POJMŮ 1.1. Společnost NAPA TRUCKS spol. s r. o., se sídlem Semtín 100, 533 53 Pardubice, IČ: 25288717, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové,

Více

1. Dva podpisy na smlouvě a jeden podpis na prohlášení klienta. 2. Oboustrannou kopii občanského průkazu.

1. Dva podpisy na smlouvě a jeden podpis na prohlášení klienta. 2. Oboustrannou kopii občanského průkazu. Via SMS s.r.o. ICO: 24720275 DIC: CZ 24720275 Zapsána v obchodním rejstríku vedeného Mestským soudem v Praze oddíl C, vložka 168675. Palác Lucerna, Vodickova 704/36, 116 02 Praha 1 Telefon: 810 888 101

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická DIPLOMOVÁ PRÁCE Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení se zaměřením na poctivý úmysl dlužníka Zpracovala: Michala Rácová Touschková Plzeň,

Více

STANOVY. ZÍTŘEK, stavební bytové družstvo Janáčkova 1497, Moravské Budějovice, 676 02

STANOVY. ZÍTŘEK, stavební bytové družstvo Janáčkova 1497, Moravské Budějovice, 676 02 STANOVY ZÍTŘEK, stavební bytové družstvo Janáčkova 1497, Moravské Budějovice, 676 02 2015 STANOVY bytového družstva Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 1) Firma: ZÍTŘEK, stavební bytové družstvo (dále jen

Více

Odvolání a vzdání se pracovního místa 6.11 Strana 7

Odvolání a vzdání se pracovního místa 6.11 Strana 7 Odvolání a vzdání se pracovního místa 6.11 Strana 7 pracovního poměru. Bezprostředním následkem odvolání nebo vzdání se pracovního místa je ukončení výkonu práce na pracovním místě vedoucího zaměstnance.

Více

Sbírka instrukcí a sdìlení

Sbírka instrukcí a sdìlení Roèník 2002 Sbírka instrukcí a sdìlení MINISTERSTVA SPRAVEDLNOSTI ÈESKÉ REPUBLIKY Èástka 2 Rozeslána dne 27. kvìtna 2002 Cena 69,- Kè OBSAH 3. I n s t r u k c e Ministerstva spravedlnosti ze dne 16. èervence

Více

OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE H

OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE H OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE H 1. Úřad práce Víte, kde je ve Vašem okolí úřad práce? Kdy se tam obrátíte o pomoc? Jaké služby úřady práce nabízejí? Kde se ve Vašem okolí nachází úřad práce?

Více

294/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 12. září 2013,

294/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 12. září 2013, 294/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních

Více

Komplexní pojištění vozidla NAŠE AUTO

Komplexní pojištění vozidla NAŠE AUTO (v2) ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB Masarykovo náměstí 1458, Zelené Předměstí 530 02 Pardubice, Česká republika IČO: 45534306, DIČ: CZ699000761 zapsána v OR u KS Hradec Králové, oddíl B, vložka

Více

S T A N O V Y. Bytového družstva Veltruská 13

S T A N O V Y. Bytového družstva Veltruská 13 S T A N O V Y Bytového družstva Veltruská 13 Část I. Základní ustanovení Článek 1 Firma a sídlo 1. Firma: Bytové družstvo Veltruská 13 (dále jen družstvo ). 2. Sídlo: Veltruská 533/13, Praha 9, Prosek,

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA Část první. Základní ustanovení I. Obchodní firma a sídlo bytového družstva 1. Obchodní firma bytového družstva zní: Bytové družstvo Seidlova 2. Sídlem bytového družstva je: Praha

Více

Insolvenční návrh, jeho projednání a rozhodnutí o něm dle zákona č. 182/2006 Sb.

Insolvenční návrh, jeho projednání a rozhodnutí o něm dle zákona č. 182/2006 Sb. Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra práva a veřejné správy Insolvenční návrh, jeho projednání a rozhodnutí o něm dle zákona č. 182/2006 Sb. Bakalářská práce Autor: Kristýna Kopecká Právní administrativa

Více

SMLOUVA č... o poskytování a úhradě hrazených služeb (pro poskytovatele poskytující hrazené služby v dětských ozdravovnách)

SMLOUVA č... o poskytování a úhradě hrazených služeb (pro poskytovatele poskytující hrazené služby v dětských ozdravovnách) SMLOUVA č... o poskytování a úhradě hrazených služeb (pro poskytovatele poskytující hrazené služby v dětských ozdravovnách) Článek I. Smluvní strany Poskytovatel zdravotních služeb: Sídlo (obec): Ulice,

Více

Všeobecné dodací a platební podmínky pro dodávky hnojiv, agrochemikálií, zemědělských komodit a osiv platné od 1. 1. 2014

Všeobecné dodací a platební podmínky pro dodávky hnojiv, agrochemikálií, zemědělských komodit a osiv platné od 1. 1. 2014 Všeobecné dodací a platební podmínky pro dodávky hnojiv, agrochemikálií, zemědělských komodit a osiv platné od 1. 1. 2014 VŠEOBECNÉ DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKY prodávající ing. Jiří Maceček, Agriport.cz,

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ČÁST PRVNÍ... 5 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 1. Vznik družstva, jeho právní postavení a trvání... 5 2. Obchodní firma a sídlo družstva,

Více

U s n e s e n í. Číslo jednací: KSOS 8 INS 22558/2011-A13

U s n e s e n í. Číslo jednací: KSOS 8 INS 22558/2011-A13 Číslo jednací: -A13 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem Mgr. Davidem Stoškem v insolvenční věci dlužníka : Peter Spratek, r.č.: 581009/6347, IČO: 10627103, Mlýnská 1095/22, 746 01

Více

(dále jen Pravidla ). Tento Prodej není veřejnou soutěží o nejvhodnější nabídku ve smyslu ustanovení 1772 zák. č. 89/2012 Sb.

(dále jen Pravidla ). Tento Prodej není veřejnou soutěží o nejvhodnější nabídku ve smyslu ustanovení 1772 zák. č. 89/2012 Sb. Pravidla pro prodej cenných papírů a pohledávky z majetku úpadce Moravia banka, a.s. v likvidaci (dále jen Pravidla ). Ing. Pavel Bednařík JUDr. Wieslaw Firla správce konkursní podstaty zvláštní správce

Více

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn 2 Hmotná nouze (1) Pro účely

Více

Ústecký kraj. na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 23/26Z/2015 ze dne 14. 12. 2015 vyhlašuje

Ústecký kraj. na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 23/26Z/2015 ze dne 14. 12. 2015 vyhlašuje Ústecký kraj na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 23/26Z/2015 ze dne 14. 12. 2015 vyhlašuje DOTAČNÍ PROGRAM PODPORA ZAČÍNAJÍCÍCH PODNIKATELŮ V ÚSTECKÉM KRAJI PRO ROK 2016 I. Název dotačního

Více

Vnitřní směrnice Pracovní řád

Vnitřní směrnice Pracovní řád Vnitřní směrnice Pracovní řád Obsah: 1. Všeobecná ustanovení 2. Pracovní poměr 3. Pracovní doba 4. Dovolená 5. Mzda a náhrady mzdy 6. Pracovní cesty a náhrady cestovních výdajů 7. Zastupování a předávání

Více

KUPNÍ SMLOUVA. mezi těmito smluvními stranami: Příloha č. 2 zadávací dokumentace

KUPNÍ SMLOUVA. mezi těmito smluvními stranami: Příloha č. 2 zadávací dokumentace KUPNÍ SMLOUVA uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s ustanovením 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi těmito smluvními stranami:. IČ:..

Více

Všeobecné obchodní podmínky ( pro prodej zboží ) platné od 1. ledna 2014

Všeobecné obchodní podmínky ( pro prodej zboží ) platné od 1. ledna 2014 EFKO - karton, s.r.o. VOPKS 201402 Všeobecné obchodní podmínky ( pro prodej zboží ) platné od 1. ledna 2014 EFKO - karton, s.r.o., se sídlem Dolní čp. 347, 592 14 Nové Veselí, IČ 26915758, DIČ CZ26915758,

Více

Vybrané problémy aplikace insolvenčního zákona

Vybrané problémy aplikace insolvenčního zákona Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Martin Kulíř Vybrané problémy aplikace insolvenčního zákona (Selected problems of application of the Insolvency Act) Diplomová práce Vedoucí diplomové práce:

Více

Registrace: Ministerstvo vnitra ČR pod č.j. VS/1-1/58103/04R ze dne 4.8.2004, IČO: 26670186

Registrace: Ministerstvo vnitra ČR pod č.j. VS/1-1/58103/04R ze dne 4.8.2004, IČO: 26670186 PROVOZNÍ ŘÁD PRACOVNÍ SKUPINY KHnetGSM OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ KHnet.info, o. s. Čl. I. - Prohlášení: a) Cílem KHnetGSM je zajistit svým účastníkům telefonní (aj.) služby telekomunikačních operátorů provozujících

Více

Zákon o krajích (krajské zřízení)

Zákon o krajích (krajské zřízení) SBÍRKA ZÁKONŮ částka 2 rozeslána dne 13.1.2003 3 Předseda vlády vyhlašuje úplné znění zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 273/2001 Sb., zákonem

Více

SMLOUVA O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

SMLOUVA O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU SMLOUVA O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU smluvní strany: ecredit s.r.o. Bohdalecká 8/1460, 101 00 Praha 1 IČ: 282 41 398 společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze oddíl C, vložka

Více

P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6

P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6 P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6 Ohlídejte si, co za vás platí pojišťovna. K dispozici už je přehled péče za rok 2015. Zajímá vás, kolik za vás loni lékaři naúčtovali Všeobecné zdravotní pojišťovně?

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : U S N E S E N Í A 34 B 1 Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudcem JUDr. Tomášem Zadražilem v insolvenční věci navrhovatele - dlužníka RÖHRL, s.r.o., IČ 25003321, se sídlem Malátova 2437/11, 400

Více

Dotace na podporu agroturistiky

Dotace na podporu agroturistiky Dotace na podporu agroturistiky Dotační program zaměřený na podporu zemědělských podnikatelů v oblasti agroturistiky. Dotace jsou určeny např. na penziony, sportoviště, jízdárny a další turistické objekty.

Více

PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU

PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU ZÁKLADNÍ INFORMACE Základním právním předpisem upravujícím vzájemná práva a povinnosti stran pracovního poměru v systému polského pracovního práva je několikrát novelizovaný zákon

Více

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Abstrakt: Stále se zhoršující ekonomická situace většiny českých rodin a seniorů, vede některé z nich do finančních

Více

KUPNÍ SMLOUVA. mezi těmito smluvními stranami:

KUPNÍ SMLOUVA. mezi těmito smluvními stranami: KUPNÍ SMLOUVA uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s ustanovením 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi těmito smluvními stranami:. IČ:..

Více

Všeobecné úvěrové podmínky pro nepodnikatele

Všeobecné úvěrové podmínky pro nepodnikatele Všeobecné úvěrové podmínky pro nepodnikatele Účinné od 1. 5. 2016 Část I. Úvodní ustanovení (1) Tyto Všeobecné úvěrové podmínky pro nepodnikatele (dále jen Podmínky ) stanoví závazná pravidla pro uskutečňování

Více

Návrh. Čl. I. 1. V 2 odst. 1 písmeno o) zní: o) potvrzení insolvenčního soudu dokládající neexistenci skutečností uvedených v 17 odst. 1 zákona,.

Návrh. Čl. I. 1. V 2 odst. 1 písmeno o) zní: o) potvrzení insolvenčního soudu dokládající neexistenci skutečností uvedených v 17 odst. 1 zákona,. Návrh VYHLÁŠKA ze dne, kterou se mění vyhláška č. 526/2005 Sb., o stanovení vzorů používaných v oblasti průmyslové bezpečnosti a o seznamech písemností a jejich náležitostech nutných k ověření splnění

Více

Za prvé Úvodní ustanovení, označení dražby

Za prvé Úvodní ustanovení, označení dražby společnost SUBASTA a.s. sídlo: Kladno, T.G. Masaryka 108, PSČ 272 01 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze v oddílu B, vložka 14505 koncesovaný dražebník na základě koncese vydané

Více

Pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB Masarykovo náměstí 1458, Zelené Předměstí 530 02 Pardubice, Česká republika IČO: 45534306, DIČ: CZ699000761 zapsána v OR u KS Hradec Králové, oddíl B, vložka

Více

Stanovy Bytového družstva Toruňská. ČÁST PRVNÍ Článek 1

Stanovy Bytového družstva Toruňská. ČÁST PRVNÍ Článek 1 Stanovy Bytového družstva Toruňská ČÁST PRVNÍ Článek 1 1. Bytové družstvo Toruňská je společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů. 2. Bytové družstvo

Více

STANOVY P r a h a 2011

STANOVY P r a h a 2011 STANOVY P r a h a 2011 Verze Stručný popis změn Platnost od Schváleno 1 Úvodní verze Stanov schválená ustavující členskou 2.3.2011 2.3.2011 schůzí 2 Verze stanov schválená 8. členskou schůzí 9.1.2013 9.1.2013

Více

EXEKUTORSKÝ ÚŘAD OLOMOUC

EXEKUTORSKÝ ÚŘAD OLOMOUC *774/15-43* EXEKUTORSKÝ ÚŘAD OLOMOUC Soudní exekutor Mgr. Svatopluk Šůstek Pavelčákova 14, 779 00 Olomouc I tel.: 730895831 I e-mail: podatelna@exekuceolomouc.cz I IDDS: pyz4snu V Olomouci dne 07.04.2016

Více

Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. obecně prospěšná společnost nestátní nezisková organizace. INFORMAČNÍ BROŽURKA k programu

Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. obecně prospěšná společnost nestátní nezisková organizace. INFORMAČNÍ BROŽURKA k programu Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. obecně prospěšná společnost nestátní nezisková organizace INFORMAČNÍ BROŽURKA k programu Finanční akademie 1. Úvod do problematiky Potřeba preventivního působení

Více

Všeobecné pojistné podmínky Chytrého cestovního pojištění

Všeobecné pojistné podmínky Chytrého cestovního pojištění Všeobecné pojistné podmínky Chytrého cestovního pojištění I. ČÁST SPOLEČNÁ USTANOVENÍ Článek 1. Úvodní ustanovení 1. Pro toto pojištění platí zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále

Více

EXPLOSIA A.S. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO PRODEJ ZBOŽÍ

EXPLOSIA A.S. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO PRODEJ ZBOŽÍ EXPLOSIA A.S. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO PRODEJ ZBOŽÍ platné od 1.1.2014 1. VÝKLAD 1.1 Definice. Pro účely těchto Podmínek se následujícími pojmy rozumí: Pracovní den: den (kromě soboty, neděle nebo státního

Více

Poskytování služeb při pronájmu bytu. Novinky v exekuci ve vztahu ke společnému jmění manželů. Exekutorské zástavní právo po rekodifikaci

Poskytování služeb při pronájmu bytu. Novinky v exekuci ve vztahu ke společnému jmění manželů. Exekutorské zástavní právo po rekodifikaci INSIGHT Č. 16 NO. 16 KVĚTEN MAY 2016 Poskytování služeb při pronájmu bytu Novinky v exekuci ve vztahu ke společnému jmění manželů Exekutorské zástavní právo po rekodifikaci Názory Analýzy Komentáře EDITORIAL

Více

Stylizace a úprava písemnosti při nepravidelnostech v plnění kupních smluv

Stylizace a úprava písemnosti při nepravidelnostech v plnění kupních smluv Stylizace a úprava písemnosti při nepravidelnostech v plnění kupních smluv Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Písemnosti

Více

Stanovy společenství vlastníků...

Stanovy společenství vlastníků... Stanovy společenství vlastníků......... Usnesením shromáždění vlastníků jednotek v domě č.p.......... na ulici... v..., konané dne 11.3. 2014, v souladu s 1158 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník

Více

STANOVY Nostic bytové družstvo

STANOVY Nostic bytové družstvo STANOVY Nostic bytové družstvo Část I. Základní ustanovení Článek 1 Firma zní: "Nostic bytové družstvo Sídlem družstva je: Provaznická 9-Rytířská 22/400, PSČ 110 00 Praha 1, Česká republika Bytové družstvo

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSLB 76 INS 24132/2014-A-9 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem pobočka v Liberci rozhodl samosoudkyní Mgr. Vandou Rozsypalovou v insolvenční věci dlužníka Tomáš Harasim, nar. 12.5.1980, IČ 69288593,

Více

Pokyny pro zaměstnavatele

Pokyny pro zaměstnavatele Pokyny pro zaměstnavatele Poučení o postupu při exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů V naší praxi se často setkáváme s tím, že plátci mzdy povinného zcela přesně neví, jak při provádění srážek postupovat,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 1003/0. Vládní návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 1003/0. Vládní návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 1003/0 Vládní návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí Zástupce předkladatele: ministr financí Doručeno poslancům: 24. dubna 2013 v

Více

OBSAH. 4. Předsoudní fáze správy pohledávek... 27. 5. Procesní fáze vymáhání vlastních pohledávek... 35

OBSAH. 4. Předsoudní fáze správy pohledávek... 27. 5. Procesní fáze vymáhání vlastních pohledávek... 35 OBSAH Anotace... VII Seznam tabulek... IX Přehled použitých zkratek... XI 1. Úvod... 1 2. Klasifikace pohledávek a vymezení pojmů... 3 3. Prevence předcházení vzniku problémových pohledávek... 9 3.1 Informace

Více

N Á V R H S T A N O V 2014

N Á V R H S T A N O V 2014 N Á V R H S T A N O V 2014 O B Z O R stavební bytové družstvo, Družstevní 787, SLAVIČÍN, PSČ: 763 21 Tel.: 577 341 875, 577 341 578, FAX: 577 343 833, E-mail: info@obzor-sbd.cz STANOVY Stavebního bytového

Více

P O Z V Á N K A NA ŘÁDNÉ SHROMÁŽDĚNÍ DELEGÁTŮ

P O Z V Á N K A NA ŘÁDNÉ SHROMÁŽDĚNÍ DELEGÁTŮ P O Z V Á N K A NA ŘÁDNÉ SHROMÁŽDĚNÍ DELEGÁTŮ Stavebního bytového družstva "Mír" Teplice, IČ: 00035351, se sídlem Teplice, Gagarinova 1558, zapsaného ve veřejném rejstříku vedeném u Krajského soudu v Ústí

Více

Komerční bankovnictví 5

Komerční bankovnictví 5 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: Úvěrové produkty II Závazkové úvěry Záruky Závazkové úvěry

Více