Anotace Kurzu komunikace vědy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Anotace Kurzu komunikace vědy"

Transkript

1 Anotace Kurzu komunikace vědy Projekt Science Academy kritický způsob myšlení a praktické aplikace přírodovědných a technických poznatků v reálném životě, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/ , operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost. doc. Mgr. Josef Kuře, Dr. phil. Etika vědecké práce Přednáška vychází z popisu některých úskalí, tlaků a pokušení, jimž je vystaven vědec při své práci. Dále si všímá etických zásad vědecké práce a na konkrétních příkladech ilustruje odklon od dobrých zásah vědecké práce od úrovně studentské vědecké práce až po vysokou vědu. V závěru poskytuje přehled regulatorních nástrojů vědeckého výzkumu a některá praktická doporučení. Bioetika Tato přednáška se různým způsobem a na různé úrovni dotýká jednotlivých oborů doktorského studia; přináší totiž základní přehled o etických, sociálních a právních implikacích biomedicíny a biotechnologií. Spíše doplňuje obecný přehled o současných celospolečensky aktuálních tématech, do nichž by měl mít mladý vědecký pracovník alespoň elementární vhled. V úvodu ukazuje, že věda jako taková je něčím eticky významným. Po ujasnění základní terminologie na historických příkladech morálního selhání některých vědců přibližuje zrod etické reflexe (bioetiky) těchto kolapsů. V další části pak podává stručný přehled přes jednotlivé oblasti bioetiky. doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA Prezentace vědeckých výsledků Ve vysoce konkurenčním prostředí, jakým vědecký prostor bezpochyby je, záleží nejenom na dosažených výsledcích, ale také na formě jejich prezentace. Ta často rozhoduje o podpoře či přijetí vědeckého záměru nebo výsledků. Kurz prezentace je zaměřený na základy rétoriky, s potržením specifik prezentace vědecký výsledků. Účastníci se dovědí jakých chyb se při prezentaci vystříhat a jak podtrhnout dosažené úspěchy.

2 Věra Staňková Základy rétoriky a technika mluveného slova V první části přednášky se podíváme na rétoriku v širších souvislostech. Vystupování na veřejnosti totiž není jen otázkou zvládnutí řečnických technik, ale úzce souvisí s osobou vystupujícího, jeho životním postojem, hodnotami, osobními a profesními kvalitami. Ze zkušeností víme, že největším komunikačním trikem je autenticita. Proto v první části věnujeme pozornost tomu, proč je tak důležité KDO, KDY, KOMU a PROČ danou informaci sděluje. Druhá část přednášky je zaměřena na to JAK jak zvládnut vizuální, vokální a verbální složku komunikace, jak postavit efektivní prezentaci, čím se inspirovat od vynikajících řečníků, jak se zbavit nejčastějších prohřešků v mluveném projevu či stresu při veřejném vystupování. Přednáška je doplněna ukázkami z praxe a odkazuje také na knihu Úspěšně s kůží na trh, jejíž spoluautorkou je lektorka Věra Staňková. RNDr. Kateřina Hartvichová Průmyslově-právní ochrana vynálezů a komercializace Předmětem přednášky je úvod do problematiky ochrany vynálezů a technických řešení patentem a užitným vzorem. Diskutovány jsou podmínky patentovatelnosti, režim zaměstnaneckého vynálezu, postup řízení vedoucího k udělení patentu nebo zápisu užitného vzoru v ČR i v zahraničí. Dále se přednáška stručně věnuje základním zásadám a pravidlům komercializace vynálezu, s důrazem na licencování. Ing. Eva Hillerová Zdroje financování výzkumu v EU, Horizon 2020 Orientace ve zdrojích projektového financování vědy a inovací je jedním z důležitých předpokladů úspěšné vědecké práce. Přednáška je základním přehledem nejdůležitějších evropských programů pro výzkum a inovace a návodem, jakým způsobem se v nich lze orientovat. Největší pozornost je věnována programu HORIZON 2020, který by se měl naučit využívat každý o kterém by měl mít dobrý přehled i začínající vědec. Závěrečná část přednášky je věnována hlavním zásadám přípravy projektu.

3 RNDr. Veronika Palečková Grantový systém v ČR Na začátku budou posluchači seznámeni se základní strukturou, principy a terminologií financování výzkumu v ČR a s Informačním systémem výzkumu, který poskytuje údaje o poskytovatelích, veřejných soutěžích, projektech i výsledcích výzkumu. Na příkladu grantových agentur (GA ČR a TA ČR) budou vysvětleny základní principy posuzovacího řízení a představena nabídka národních programů (zaměřeno na studenty). Na závěr budou shrnuty příklady nejčastějších chyb, vyskytujících se při přípravě návrhu projektu. RNDr. Ivan Janda, CSc. Technika prezentace - využití počítače, dataprojekce První část přednášky je věnována technice přípravy prezentací pomocí počítače. Předpokládá se, že většina posluchačů tuto problematiku celkem dobře ovládá, proto bude výklad zaměřen převážně na chyby, kterých se méně zkušení autoři často dopouštějí. Druhá část pojednává o tvorbě plakátových sdělení (posterů). To je sice značně odlišný způsob publikování vědeckých výsledků než formou prezentace, ale běžně se z neznalosti i zde používá stejné programové vybavení, obvykle MS PowerPoint. Ten však k tomuto účelu není vhodný. Z doporučovaných programů budou probírány MS Publisher, Scribus a Inkscape. Nejčastější chyby autorů plakátových sdělení budou demonstrovány na ukázkách posterů stažených z WWW. Ing. Miroslav Indra, CSc. Bezpečnost internetu Přednáška má čtyři části Obecné aspekty (ne)bezpečnosti Internetu dané jeho strukturou Přehled častých bezpečnostních incidentů a aktuálních bezpečnostních hrozeb vychází z praktických zkušeností bezpečnostního týmu sítě AV ČR Předcházení bezpečnostním incidentům je podán stručný výčet nejdůležitějších doporučení Ochrana informací během přenosu prezentován elektronický podpis jako klasická aplikace založená na šifrování.

4 PhDr. Martina Machátová Moderní informační zdroje pro výzkum V první části přednášky získáte několik praktických rad k provádění rešerší a k vyhledávání v elektronických informačních zdrojích. Poté budou stručně představeny některé licencované a bezplatné databáze a portály, ve kterých lze hledat odbornou literaturu. Seznámíte se zde nejen se zdroji pro vyhledávání knih, článků a periodik, ale také vysokoškolských kvalifikačních prací a jiných druhů tzv. šedé literatury. Mgr. Veronika Blašková, Ph.D. Statistické zpracování dat Přednáška obsahuje stručnou charakteristiku jednotlivých skupin metod, které lze využít při zpracování dat. V rámci přednášky je vysvětleno, kdy je vhodné pro zpracování použít popisnou statistiku, kdy indukční statistiku a kdy modelování. Interpretace výsledků jednotlivých metod je ukázána na praktických příkladech. MVDr. Radek Kašpar Angličtina ve vědecké práci, nejčastější chyby Scientific English as a tool for good-quality science Students will be first informed on outcomes of studies demonstrating the use of Scientific English and the importance of writing studies in English from the start. Then the focus shifts towards main parts of the language, how to skilfully apply different categories of words in a scientific study and how to make your study more readable and attractive for the audience. The last part of the presentation is devoted to practical examples of good and bad English usage, with the idea to compare them and underline the way for the appropriate English to have preference.

5 prof. RNDr. Emanuel Šucman, CSc. Scientometrie Scientometrie je věda, která studuje pokrok a příspěvky k vědeckému poznání pomocí zveřejněných výstupů výsledků vědecké práce. Hodnocení výsledků vědecké práce je prováděno na různých úrovních, nejčastěji jde o osobnostní hodnocení vědeckých pracovníků, hodnocení vědeckých týmů a hodnocení na institucionální úrovni. Posuzování příspěvků k vědeckému poznání je ve scientometrii prováděno pomocí tzv. indikátorů. Zavedené a používané scientometrické parametry/indikátory jsou zejména: Hirschův h-index a Eggheho g-index pro hodnocení osobnostní a impakt faktor, citační poločas časopisu a poločas v časopisu citovaných publikací pro hodnocení vědeckých časopisů. prof. MVDr. Eva Baranyiová, CSc. Obecné základy vědecké práce a vědeckého sdělení Úvodní přednáška poukáže na vědu jako hledání pravdy, popíše vědeckou metodu zkoumání jevů přírodních či sociálních. Další téma je věda, komunikace a publikování jako nedílná součást vědeckého bádání. Uvedeme si východiska vědecké práce, hypotézy, pracovní postupy; dále typy vědeckých publikací, poznámky k samotnému psaní. Členění vědecké publikace, typy abstraktů, význam názvu práce budou rozebrány v závěru přednášky. Pro praktickou část můžete připravit a zaslat mi vlastní názvy práce, které si v závěru kurzu rozebereme. Publikování v časopise z hlediska editorské praxe Přednáška se soustředí na přípravu srozumitelného textu, uvede řadu příkladů nadbytečných slov, či nesprávného používání odborných výrazů. Většina příkladů bude v angličtině, která je dnes lingua franca vědeckého publikování. Dále se bude zabývat diskriminačními výrazy, spoluprací s překladatelem, přípravou a technickým zpracováním rukopisu pro redakci, častými chybami z pohledu editora. Přiblíží proces posuzování rukopisů, práva a povinnosti oponenta, zdůrazní nutnost korektur i v době počítačové sazby, a rozebere příčiny zamítnutí rukopisů v redakci. Plagiátorství a věda; nepřijatelné chování autorů Přednáška upozorní na několik forem nepřijatelného chování ve vědě; jedním z nejrozšířenějších je plagiátorství. Ukáže, jak se lze před tímto nešvarem chránit, jak se s ním v některých zemích nakládá a jak lze plagiáty odhalovat. Představí organizace, které chrání vědu před podvody, ukáže aktuální vývoj v této oblasti.

6 PhDr. Zdeňka Vykoukalová, Ph.D. Time management V první části přednášky (workshopu) se zaměříme na schopnost účastníků nakládat s vlastním časem, organizovat a plánovat. Kromě plánování se zaměříme na stanovování cílů, jejich periodické vyhodnocování, určování priorit a sebemotivování. Ve druhé části workshopu budeme pracovat s vlastními časovými snímky dne (které budou účastníkům předem zaslány k vyplnění) s cílem zvýšit efektivitu, kvalitu a spokojenost s využitím jejich času jak v pracovním tak v mimopracovním životě. RNDr. Eva Kramářová, Ph.D. Pracovní zatížení a úloha stresu Přednáška je zamyšlením nad hlavními rysy současného životního stylu většinové populace, úlohy stresu dnes a v historii a pravděpodobný vývoj stresových faktorů. Součástí přednášky jsou příklady zvládání stresových situací a obecná strategie, jak předejít vyhoření. prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Grantový systém v praxi Přednáška vychází ze zkušeností lektora z pozice předsedy agentury Aktion CR-Rakousko a předsedy jednoho z panelů zemědělských věd Grantové agentury ČR. Kromě fungování obou agentur budou posluchači seznámeni s principy hodnocení a podávání projektů i pro IGA a NAZV. U všech agentur je lektor rovněž úspěšným řešitelem a současně oponentem řady projektů. Přednáška bude vedena formou tipů, jaké jsou podmínky a předpoklady pro sepsání projektové žádosti, zda je vůbec efektivní ji psát, či se zapojit do širšího kolektivu. Obdobně budou objasněny základní body pro hodnocení projektových návrhů.

7 Mgr. Petr Kaderka, Ph.D. Techniky vědeckého psaní Přednáška se zabývá otázkami vědeckého psaní na příkladu stěžejního vědeckého žánru časopisecké stati (studie). Sleduje celý tvůrčí proces od prvotního nápadu (formulování tématu) až po publikaci ve vědeckém časopise. Hlavní prostor je věnován základům stylizace vědeckého textu v češtině v konfrontaci se stylovými normami platnými v angličtině jako globálním jazyku vědy. S využitím řady ukázek jsou rozebrány postupy při tvorbě osnovy, titulu, úvodu textu, způsoby rozvíjení tematické linie aj. Přednáška také ukáže, jakou zpětnou vazbu poskytuje autorovi textu recenzní řízení ve vědeckém časopise. Přednášení/prezentace, plakátové sdělení (poster) Přednáška se postupně zabývá dvěma žánry vědecké komunikace, s kterými se setkáváme na konferencích: konferenční přednáškou a vědeckým plakátem (posterem). V části věnované přednášení upozorňuje na hlavní kompoziční, žánrové a stylové shody a rozdíly mezi psaním a přednášením. V části věnované plakátu rozebírá možnosti verbálního a vizuálního sdělování, ukazuje princip vytváření tabulek a představuje typologii obrazových prvků. Přednášku uzavírá společný rozbor ukázek konferenčních plakátů. Mgr. Jan Kletvík Odborné psaní v angličtině: psaní orientované na čtenáře V tomto semináři se posluchači seznámí se základními rysy odborného psaní v angličtině, jimiž se psaní pro angloamerické publikum liší od psaní pro středoevropské čtenáře. Seminář se zabývá zejména problémy mimojazykovými, jež výrazně ovlivňují celkový dojem čtenáře (např. organizace a logická výstavba textu, argumentativní charakter textu, míra explicity atp.). Seminář je veden v anglickém jazyce a je velmi prakticky orientovaný. Posluchači si představené koncepty osvojují prostřednictvím různých úkolů a práce s autentickým textem (abstraktem odborného článku), a předpokládá se tedy u nich znalost anglického jazyka na pokročilejší úrovni.

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006.

Více

Úvod do studia a života na vysoké škole - vysoká škola, věda, hodnocení a financování. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU

Úvod do studia a života na vysoké škole - vysoká škola, věda, hodnocení a financování. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Úvod do studia a života na vysoké škole - vysoká škola, věda, hodnocení a financování Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Materiál pro úvodní kurz FBI 003 na Přírodovědecké fakultě JU

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy. Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9.

Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy. Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9. Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9. 2014, Praha Kontext ČVUT nejstarší česká technika (1707) 8 fakult, 5 vysokoškolských

Více

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy ODBORNÝ TEXT doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy KONTAKT Kancelář A305 Tel. 596 398 460 Email: tvrdon@opf.slu.cz Konzultační hodiny:

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_IT3 Úvod do studia počítačových technologií

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_IT3 Úvod do studia počítačových technologií SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_IT3 Úvod

Více

Vnitřní předpis Ostravské univerzity ZÁSADY PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

Vnitřní předpis Ostravské univerzity ZÁSADY PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vnitřní předpis Ostravské univerzity ZÁSADY PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno VR OU: 14. února 2018 Platnost: 1. března 2018 Účinnost: 1. března 2018

Více

Základní informace o programu

Základní informace o programu Základní informace o programu Jitka Genserová, březen 2013 1 Obsah prezentace Strategické dokumenty související s H2020 O programu HORIZON 2020 Hledání prostředků na financování výzkumu ve zdrojích EU

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4.

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. 2014) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách

Více

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium Doktorské studium na FPH VŠE Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium 3.10.2016 1 1. Proč studovat doktorské studium Chtít přicházet věcem (korektním a metodicky správným způsobem) na

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2128 Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Odpovědný řešitel projektu:

Více

K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ

K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ Iva Adlerová http://orcid.org/0000-0002-6287-9212 Lenka Němečková http://orcid.org/0000-0003-2297-2532 Informační podpora Informační podpora pro vědu

Více

Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky. Tadeusz Sikora

Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky. Tadeusz Sikora Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky Tadeusz Sikora Program přednášky Proč publikovat? Hodnocení vědeckých výkonů v ČR Rešerše Zdroje informací pro

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: SD/03/2018 VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Rámcová kritéria uplatňovaná při habilitačním řízení a řízení ke jmenování

Více

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3 XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 12. prosince 2013 Bod programu: 3 INFORMACE O PŘÍPRAVĚ HODNOCENÍ VÝZKUMNÉ A ODBORNÉ ČINNOSTI PRACOVIŠŤ AV ČR ZA LÉTA 2010 2014 1 Principy

Více

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO určená studentům/absolventům magisterských nebo navazujících magisterských studijních programů/oborů v České

Více

Informace o projektu APSYS

Informace o projektu APSYS Informace o projektu APSYS Název projektu: Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání ve VaV Poskytovatel podpory: Evropský sociální fond, přes MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů

Více

Jak se aktivně účastnit vědeckého semináře či konference presentací posteru?

Jak se aktivně účastnit vědeckého semináře či konference presentací posteru? Jak se aktivně účastnit vědeckého semináře či konference presentací posteru? Pavlína Bratršovská Tento seminář vznikl s podporou doktorského projektu GAČR 523/03/H076 Květen 2005 1. ABSTRAKT - krátký souhrn

Více

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 TTM v regionech Odborná náplň kurzu TTM-J Úvodní seminář kurzu TTM-J RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 Cíl vzdělávacího modulu TTM-J Cílem tohoto úvodního vzdělávacího

Více

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM ÚVOD Kvantifikovaná kriteria jsou pomocným podkladem pro zahájení habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Úvod Předkládaný Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní

Více

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura.

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura. Jakýkoliv vědecký výzkum nelze provádět bez předchozího studia literatury - proto je dobré vědět, jak co nejrychleji a nejefektivněji vyhledat požadované informace. Vědeckou literaturu lze členit podle

Více

PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC

PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC 31. 3. 2015 1 PRACOVNÍ SKUPINA PRO ZMĚNU KLUBU NKC vznik leden 2015 68 členek a členů pro koho lidé, kteří chtějí změnu a chtějí

Více

Čl. 3 Koordinace SVOČ Koordinací realizace SVOČ je pověřen prorektor pro vědu a výzkum v součinnosti s proděkany pro vědu a výzkum fakult.

Čl. 3 Koordinace SVOČ Koordinací realizace SVOČ je pověřen prorektor pro vědu a výzkum v součinnosti s proděkany pro vědu a výzkum fakult. 16. Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze, ze dne 2. prosince 2016 kterým se vydává Organizace studentské vědecké a odborné činnosti na Policejní akademii ČR v Praze Čl. 1 Poslání studentské

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 1.hodina Úvod Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 2008/2009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

Základy struktury odborného textu

Základy struktury odborného textu Základy struktury odborného textu (schéma pro potřeby SPESEM, KEPA UHK) proč je její dodržování a znalost pro čtenáře důležitá? -v odborném textu jde o informace -čteme rychleji a "lépe" (tzv. racionální

Více

30. dubna 2019 Olomouc

30. dubna 2019 Olomouc 30. dubna 2019 Olomouc Pedagogická fakulta UP, Žižkovo náměstí 5 Další informace viz http://ksv.upol.cz; http://visegradksv.upol.cz/ Mezinárodní vědecký výbor konference Prof. PhDr. František Mezihorák,

Více

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí Standard studijního Ochrana a tvorba krajiny A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

Pravidla pro přiznávání stipendií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

Pravidla pro přiznávání stipendií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Pravidla pro přiznávání stipendií na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Akademický senát 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 2 písm. f) zákona č. 111/1998

Více

Směrnice MU č. 3/2015 Grantová agentura MU (GA MU) Příloha č. 1 PRAVIDLA VYSOKOŠKOLSKÉHO SPECIFICKÉHO VÝZKUMU

Směrnice MU č. 3/2015 Grantová agentura MU (GA MU) Příloha č. 1 PRAVIDLA VYSOKOŠKOLSKÉHO SPECIFICKÉHO VÝZKUMU Směrnice MU č. 3/2015 Grantová agentura MU (GA MU) Příloha č. 1 PRAVIDLA VYSOKOŠKOLSKÉHO SPECIFICKÉHO VÝZKUMU PRO ROK 2017 Struktura GAMU Specifický výzkum A studentské výzkumné projekty B studentské vědecké

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ , datová schránka hkraife

U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ , datová schránka hkraife U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife Čj. MO 170446/2017-2994 Počet listů: 4 Schvaluji: brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., v. r.,

Více

FAKULTA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE A MEZINÁRODNÍCH STUDIÍ MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ. Vyhláška děkana č. 5/2014. o diplomových pracích

FAKULTA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE A MEZINÁRODNÍCH STUDIÍ MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ. Vyhláška děkana č. 5/2014. o diplomových pracích FAKULTA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE A MEZINÁRODNÍCH STUDIÍ MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ Brno 7. ledna 2014 č.j.: 259/2014-391 Vyhláška děkana č. 5/2014 o diplomových pracích Článek 1 Postup zadávání diplomových

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie Předmět je vyučován v 6. ročníku s časovou dotací jedné vyučovací hodiny týdně. Žákům umožňuje získat základní dovednosti v ovládání výpočetní techniky a moderních

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář k odborné práci Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět je zařazen jako podpůrný předmět při zpracování odborné práce BOČ (Botičská odborná činnost). Studenti získají kompetence

Více

Postgraduální výuka na akreditovaných pracovištích a v IPVZ

Postgraduální výuka na akreditovaných pracovištích a v IPVZ Postgraduální výuka na akreditovaných pracovištích a v IPVZ Koordinátor: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc. doc. MUDr. Filip Růžička, PhD V. Výroční zasedání společnosti pro lékařskou mikrobiologii České

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

09_SM_NNH_009. Vazba na akreditační standardy JCI: GLD. Datum platnosti: Datum účinnosti: Zrušovací ustanovení: Zpracoval: Ověřil: Schválil:

09_SM_NNH_009. Vazba na akreditační standardy JCI: GLD. Datum platnosti: Datum účinnosti: Zrušovací ustanovení: Zpracoval: Ověřil: Schválil: Vazba na akreditační standardy JCI: GLD Datum platnosti: Datum účinnosti: Zrušovací ustanovení: Organizační složka Funkce Jméno Datum Zpracoval: Ověřil: Schválil: Odbor vědy a Právní odd. Úsek ředitelství

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7

Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7 Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7 Obsah Slovo ke čtenáři 7 ČÁST I Základy managementu a vztah k podnikání 9 11. Vymezení základních pojmů

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Směrnice rektora TUL

Směrnice rektora TUL Směrnice rektora TUL č. 1/2019 Název: Zásady grantových programů Technické univerzity v Liberci Jméno: Funkce: Datum: Podpis: Garant: prof. Ing. Pavel Mokrý, Ph.D. prorektor 15.4.2019 Právní kontrola Mgr.

Více

1) Historie a současnost vědeckých časopisů. 2) Jak vypadají články - druhy a struktura

1) Historie a současnost vědeckých časopisů. 2) Jak vypadají články - druhy a struktura 1) Historie a současnost vědeckých časopisů 2) - druhy a struktura Pravidlo druhé: Základem vědecké práce je studium literatury.?? Proč ale číst něco, co již bylo objeveno?? - neopakovat stejný pokus se

Více

210 mm. Národní technická knihovna podporuje...

210 mm. Národní technická knihovna podporuje... Národní technická knihovna podporuje... OPEN ACCESS WEEK 2010 18. - 24. 10. 2010 Aha a co to tedy znamená????? Open Access je iniciativou, která má za cíl zajistit trvalý a bezplatný online přístup k výsledkům

Více

Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice

Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice Grantová agentura ČR (GA ČR) www.gacr.cz projekty základního výzkumu trvání 1 5 let prakticky všechny obory možnost zapojení několika institucí

Více

STATISTICKÉ PROGRAMY

STATISTICKÉ PROGRAMY Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné STATISTICKÉ PROGRAMY VYUŽITÍ EXCELU A SPSS PRO VĚDECKO-VÝZKUMNOU ČINNOST Elena Mielcová, Radmila Stoklasová a Jaroslav Ramík Karviná

Více

Prameny odborné literatury

Prameny odborné literatury 1) Historie a současnost vědeckých časopisů 2) Jak vypadají články - druhy a struktura Pravidlo druhé: Základem vědecké práce je studium literatury.?? Proč ale číst něco, co již bylo objeveno?? - neopakovat

Více

Vědci se zabývali nanotechnologiemi i reakcemi bakterií a virů na extrémní prostředí stratosféry

Vědci se zabývali nanotechnologiemi i reakcemi bakterií a virů na extrémní prostředí stratosféry Vědci se zabývali nanotechnologiemi i reakcemi bakterií a virů na extrémní prostředí stratosféry Dne 15. května 2015 se v Žilině setkal realizační tým projektu SPOLEČNĚ PRO VÝZKUM, ROZVOJ A INOVACE (SpVRI)

Více

Prezentace výsledků výzkumu

Prezentace výsledků výzkumu Prezentace výsledků výzkumu Slavomíra Vavreinová Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Historie VÚPP, v.v.i. k 1. 4. 1958 byl výnosem tehdejšího Ministerstva potravinářského průmyslu a výkupu vytvořen

Více

Inovace ekonomických předmětů

Inovace ekonomických předmětů Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. Inovace ekonomických předmětů Sborník z konference projektu Zvyšování konkurenceschopnosti absolventů MVŠO inovací vybraných studijních předmětů s důrazem na znalostní

Více

UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO PŘIZNÁVÁNÍ STIPENDIÍ NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ

UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO PŘIZNÁVÁNÍ STIPENDIÍ NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO PŘIZNÁVÁNÍ STIPENDIÍ NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ Akademický senát Lékařské fakulty v Hradci Králové se podle 27 odst. 1 písm.

Více

POSLÁNÍ A ČINNOST INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELU

POSLÁNÍ A ČINNOST INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELU POSLÁNÍ A ČINNOST INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELU Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.0005 Poslání IGA

Více

Zpráva z odborné stáže na Ústavu biofyziky LF UK v Plzni. Problematika transferu technologií ve výuce a praxi

Zpráva z odborné stáže na Ústavu biofyziky LF UK v Plzni. Problematika transferu technologií ve výuce a praxi Garant: Zpráva z odborné stáže na Ústavu biofyziky LF UK v Plzni Problematika transferu technologií ve výuce a praxi MUDr. Lukáš Bolek, PhD, MUDr. et MUDr. Jiří Beneš, PhD Ústav lékařské biofyziky LF UK

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně Akademický senát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysokého učení technického ze dne 20. 9.

Více

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr UNICORN COLLEGE 2010 Unicorn College, V Kapslovně 2767/2, Praha 3, 130 00 Hlavní projekt: Unicorn College Projekt: Název: Autor: Jiří Kleibl, Jan Čadil, Marek Beránek Naše značka: Kontakt: UCL/DZ2010 E-mail:

Více

Datum vydání: Č. j.: Za věcnou stránku odpovídá: doc. Ing. Mária Režňáková, CSc. Fakulta podnikatelská VUT v Brně Vydává:

Datum vydání: Č. j.: Za věcnou stránku odpovídá: doc. Ing. Mária Režňáková, CSc. Fakulta podnikatelská VUT v Brně Vydává: Datum vydání: 19. 2. 2010 Č. j.: Za věcnou stránku odpovídá: doc. Ing. Mária Režňáková, CSc. Účinnost: dnem vydání Závaznost: Fakulta podnikatelská VUT v Brně Vydává: děkanka Nahrazuje: --- Doplňuje: -

Více

Informace o požadavcích a harmonogramu doktorského studijního programu

Informace o požadavcích a harmonogramu doktorského studijního programu Informace o požadavcích a harmonogramu doktorského studijního programu Katedra psychologie FF UP v Olomouci realizuje dle udělených akreditací doktorský studijní program (dále i DSP či Ph.D. studium) v

Více

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Globální cíl: zkvalitnění výchovy doktorandů a zlepšení jejich úrovně a připravenosti pro vědeckou práci a jejich pozice

Více

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: Ing. Eva Jaderná, Ph.D., Katedra marketingu a managementu

Více

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016 KFC/CHL Chemická literatura Markéta Paloncýová 3.004 Katedra fyzikální chemie, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Rozvrh, Čt

Více

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Doporučená kritéria pro habilitační a profesorská na VFU Brno schválená VR VFU Brno dne 3. 12. 2012, účinná od 1. 2. 2013 Habilitační Uchazeč o jmenování docentem musí splňovat předpoklady pro jmenování

Více

- otevřený přístup k výsledkům vědy. Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni

- otevřený přístup k výsledkům vědy. Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni - otevřený přístup k výsledkům vědy Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Open Access otevřený přístup Seznámení s Open Access Zlatá a zelená cesta Výhody Open Access

Více

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Praha 2011 1 OBSAH Obsah... 2 Úvod... 3 1. Co vkládat do Národního

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI Den vydání: 16. února 2015 Platnost: 16. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy

Více

Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017

Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017 Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017 Předkládá: doc. Ing. Jakub Fischer, CSc., děkan FIS Zpracoval: prof. Ing. Petr Doucek, CSc., proděkan FIS pro tvůrčí činnost a mezinárodní

Více

SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ UNIVERZITY OBRANY K HABILITAČNÍM ŘÍZENÍM A ŘÍZENÍM KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM

SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ UNIVERZITY OBRANY K HABILITAČNÍM ŘÍZENÍM A ŘÍZENÍM KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM UNIVERZITA OBRANY FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ REGISTROVANÝ VNITŘNÍ DOKUMENT Hradec Králové 1. března 2019 Počet listů: 4 SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY

LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY Seminář ČAPV 2018 Upozornění Prezentace obsahuje pouze doprovodný text k semináři pro doktorandy v rámci

Více

Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části projektu, kterou řeší, v následující tabulce:

Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části projektu, kterou řeší, v následující tabulce: Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části, kterou řeší, v následující tabulce: CHARAKTERISTIKA DÍLČÍ ČÁSTI PROJEKTU ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Přehled o řešení

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

MANAGEMENT I. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

MANAGEMENT I. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu MANAGEMENT I T 28 EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V MANAŽERSKÉ PRÁCI ŘÍZENÍ KOMUNIKAČNÍCH TOKŮ IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Více

Směrnice Akademické rady Akademie věd ČR č. 10

Směrnice Akademické rady Akademie věd ČR č. 10 Interní předpisy Akademie věd ČR Vyřizuje: Odbor mezinárodní spolupráce Kanceláře AV ČR RNDr. Veronika Palečková Tel.: 221 403 280 E-mail: paleckova@kav.cas.cz Č. j.: KAV-2492/OMS/2017 URL: http://interni.avcr.cz/dokumenty/interni_normy/

Více

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry Standard studijního Anorganická chemie / Inorganic Chemistry A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky

Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky Centralizovaný rozvojový projekt na rok 2018 Technická univerzita v Liberci (TUL)

Více

Pravidla grantové soutěže a výběrového řízení

Pravidla grantové soutěže a výběrového řízení Pravidla grantové soutěže a výběrového řízení Interní grantové agentury Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2019 Čl. 1 Základní ustanovení 1. Pravidla

Více

Impaktované časopisy. Citační index

Impaktované časopisy. Citační index Impaktované časopisy Jedním z přístupů k hodnocení vědecké práce jsou scientometrické ukazatele. Jejich základní východiska jsou prostá: Každý autor používá při vzniku článku, příspěvku do sborníku aj.

Více

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A EFEKTIVNOST. Jan Pavel

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A EFEKTIVNOST. Jan Pavel VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A EFEKTIVNOST Jan Pavel Odborní recenzenti: prof. Ing. Juraj Nemec, CSc. doc. Mgr. Emília Beblavá, PhD. Tato kniha vznikla s podporou GA ČR v rámci řešení projektu č. P403/11/0458 Analýza

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

Plán realizace strategického záměru

Plán realizace strategického záměru Plán realizace strategického záměru Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2017 Schváleno Akademickým senátem PEF MENDELU dne 30 ledna 2017. Doc. Ing. Arnošt Motyčka, CSc. děkan

Více

Zaměření a zpracování bakalářské práce

Zaměření a zpracování bakalářské práce 22.2.2006 Zaměření a zpracování bakalářské práce Napsat dobrý vědecký text je umění svého druhu. Napsat první vědecký text je vůbec nejtěžší. Vždyť ti, kteří budou usilovat o dokonalost, i když jí nedosáhnou,

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

Pravidla soutěže o Cenu děkana ESF MU

Pravidla soutěže o Cenu děkana ESF MU Pravidla soutěže o Cenu děkana ESF MU Cílem soutěže je ocenit nejlepší vědecké práce v oboru ekonomie a managementu zpracované na Ekonomicko-správní fakultě MU a podpořit tak kvalitu vědecké práce a publikačních

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Statistika na Vysočině Realizační tým Metodik Ing. Jana Kahounová Anotace Učitel / Předmět Ing. Jana Kahounová/Statistika/ITE Mgr. Pavel Rafaj / Zeměpis Ing. Jaroslava Hánová/ITE PhDr. Zdeňka Machačová/ANJ

Více

Zadávací dokumentace Interní grantové agentury Technické fakulty Základní informace a vymezení pojmů

Zadávací dokumentace Interní grantové agentury Technické fakulty Základní informace a vymezení pojmů Zadávací dokumentace Interní grantové agentury Technické fakulty 2017 (1) Tato zadávací dokumentace pro vyhlášení soutěže IGA TF je zpracována v souladu se statutem a pravidly IGA TF a tvoří soubor podkladů

Více

i) Slezská univerzita v Opavě

i) Slezská univerzita v Opavě i) Slezská univerzita v pavě Směrnice rektora č. 22/213 jíž se vyhlašuje Studentská grantová soutěž s počátkem řešení projektů v roce 214 Vydáno: V pavě, prosinec 213 Směrnice rektora č. 22/213 jíž se

Více

Detail posudků k projektu Posudek č. 1

Detail posudků k projektu Posudek č. 1 Detail posudků k projektu Posudek č. 1 Originalita Téma zcela nové a důležité i v mezinárodním kontextu, zásadním způsobem posouvající úroveň poznání v dané oblasti. Cíle a hypotézy Cíle jednoznačně definované,

Více

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy NÁVRH NA ZAHÁJENÍ HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ RNDr. Radmily SOUSEDÍKOVÉ, Ph.D. OBOR ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH SYSTÉMŮ OSOBNÍ ÚDAJE: Jméno a přímení: Datum a místo narození: Bydliště: Zaměstnavatel: Pracoviště: Funkce:

Více

PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky

PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Teze výzvy 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Oblast

Více

Zásady zpracování vědecké práce

Zásady zpracování vědecké práce Zásady zpracování vědecké práce Kontakt: Doc. Hana Čížková Katedra biologických disciplín ZF JU Na Zlaté stoce 10, 1. patro č. 203 hcizkova@zf.jcu.cz Pro 2. ročník BOZO, PÚPN, LS 2011 1. Úvod 1.1 Co je

Více

23. Splnitelnost a platnost výrokových formulí, dedukce ve výrokové logice

23. Splnitelnost a platnost výrokových formulí, dedukce ve výrokové logice Okruhy otázek k přijímacím zkouškám Studijní obor: Informační studia se zaměřením na knihovnictví A. TEORETICKÉ A METODOLOGICKÉ ZÁKLADY INFORMAČNÍ VĚDY 1. Citační etika, zásady citování a porušování citační

Více