T T. Think Together Pavlína Maříková THINK TOGETHER. Migrace na českém venkově nástin problematiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "T T. Think Together 2012. Pavlína Maříková THINK TOGETHER. Migrace na českém venkově nástin problematiky"

Transkript

1 Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Doktorská vědecká konference 6. února 2012 T T THINK TOGETHER Think Together 2012 Migrace na českém venkově nástin problematiky Czech Rural Migration Outline Issues Pavlína Maříková 247

2 Abstrakt Cílem článku je nastínit migrační pohyby uvnitř České republiky, které se týkají venkova. Migrační procesy na českém venkově se projevovaly dlouhodobou tendencí ke koncentraci do měst jehož důsledkem bylo vylidňování menších venkovských obcí. Situace se však v průběhu 90. let změnila, tento trend se nejen zastavil a dokonce se obrátil. Zatímco na počátku 90. let byly migrační úbytky obyvatel koncentrovány do nejmenších obcí a nejrychleji rostla středně velká města, v roce 2000 vykazovaly největší přírůstky malé obce při souběžném úbytku v největších městech. Tento proces je však lokálně vymezen a projevuje se nejvíce v zázemí velkých měst. Jedná se tedy o proces suburbanizační. Na základě těchto dat se naskýtá ze sociologického hlediska zajímavá otázka, jaké jsou důvody migrace a jaký bude budoucí vývoj. Klíčová slova Migrační pohyb, venkovské obce, Česká Republika Abstract The aim of this paper is outline issues of migration movement in rural areas of Czech Republic. Migration processes in the Czech countryside had revealed long time tendency toward concentration into towns, which resulted in depopulation of small rural municipalities. However, the situation has changed during 1990 s and this trend recedes and even turns. While in the beginning of 1990 s there was the greatest population decrease caused by migration in small municipalities and medium-sized towns grew the fastest, in 2000, small municipalities show population growth with concurrent decrease in big cities. This process is locally specified; it manifests itself in the vicinity of Think Together 2012 big cities. It is a suburbanization process. On the basis of these data an interesting sociological question is at hand: what their reasons are and what about future. Key Words Migratory movement, rural municipality, Czech Republic ÚVOD DO PROBLEMATIKY Migrace Pojem migrace má několik významů, označuje však vždy určitý pohyb, přemísťování či stěhování, které se mimo lidí může týkat například i kapitálu, rostlin či genů. Tento text je věnován problematice migrace obyvatel, tedy stěhování. Migraci lze dále členit na vnitřní a vnější z hlediska určitého regionu, kdy rozlišujeme stěhování uvnitř tohoto regionu od stěhování přes hranice vymezeného území. V tomto případě můžeme dále hovořit o emigraci a imigraci, tedy pohybu ven (z) nebo dovnitř (do) tohoto regionu. Venkov Tento text se soustředí pouze na problematiku vnitřního stěhování uvnitř České republiky, se zaměřením na venkovské oblasti. Venkov může být definován podle různých kritérií (viz např. Maříková, 2007, ), ale pro účely tohoto textu bude dále za venkovskou obec považována obec do obyvatel. METODY Cílem článku je nastínit problematiku migrace, která se dotýká venkovských obcí v České republice. Nejprve bude stručně popsán vývoj migračních pohybů a směrů, včetně popisu významnějších historických událostí, které s touto Dostupné z:

3 problematikou souvisí. Dále bude na statistických datech prezentován vývoj v posledních 20 letech. Ze sociologického hlediska jsou zajímavé důvody stěhování, které budou přiblíženy v závěru pomocí dat z několika výzkumů. Data byla získána v rámci třech rozsáhlých reprezentativních šetření obyvatel venkova v ČR, realizovaných Sociologickou laboratoří při KHV ČZU v letech 1999, 2003 a Ve všech případech se jednalo o dotazníkové šetření realizované specializovanou agenturou formou řízených rozhovorů s tazatelem (face-to-face). Vzorek respondentů byl vybírán vícestupňovým kvótním výběrem podle předem stanovaných kritérií. Podrobnější údaje budou uvedeny u vlastních dat. VÝSLEDKY A DISKUSE 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 17,7 82, ,1 37,5 39,8 42,9 44,8 45,7 47,8 64,9 62,5 60,2 57,1 55,2 54,3 52, ,9 64,6 75,5 75,2 73, ,1 35,4 24,5 24,8 26, Migrační směry v minulosti Podíl obyvatel venkova Podíl obyvatel měst Pomineme-li stěhování národů v 6 století a pozdější kolonizaci území dnešní České republiky ve století čtrnáctém, lze počátek migrace obyvatel zařadit až do století 18. Významným datem se stal 1. listopad 1781, kdy bylo zrušeno nevolnictví a s ním povinnost poddaných žádat o povolení k přestěhování. S nástupem průmyslové revoluce se migrační pohyby zintenzivnily. Rozvíjející se průmyslová města vyžadovala přísun pracovní síly z venkova. Tento směr migrace zůstal dominantní během 19. i 20. století. Pro přiblížení tohoto vývoje můžeme použít vývoj podílu obyvatel v obcích podle počtu obyvatel. Následující graf ukazuje tento vývoj s využitím dat ze sčítání lidu (od roku 1843). Velikostní kategorie obcí jsou rozděleny pouze podle jednoduchého kritéria (obce do a nad obyvatel) na venkovské a ostatní (města). Obrázek č. 1: Vývoj podílu obyvatel venkova a měst na území ČR v letech 1843 až 2001 Zdroj dat: Dějiny Československa v datech, doplněno o údaje ČSÚ Z grafu je patrný setrvale klesající podíl obyvatel venkova. Důvodem byl především trvalý růst měst. Největší rozvoj měst nastal mezi lety 1843 a 1869, kdy došlo ke zdvojnásobení jejich relativního podílu na obyvatelstvu českých zemí. Lidé z vesnic se i nadále stěhovali do měst a to bez ohledu na společenské změny a politický vývoj. K postupnému vylidňování venkova docházelo jak za Rakouska-Uherska, za první republiky i po druhé světové válce. Proces koncentrace obyvatel do měst se nazývá urbanizací. K obdobným centralizačním a koncentračním pohybům docházelo i v ostatních evropských zemích. Ve vyspělých ISBN:

4 zemích se však v první polovině 20. století tyto urbanizační procesy zpomalily a v 50. letech nastala fáze suburbanizace začalo docházet ke snižování počtu obyvatel měst ve prospěch malých obcí v jejich bezprostřední blízkosti. U nás se tento trend projevil až o několik desetiletí později v polovině 90. let minulého století. Vývoj v posledních 20-ti letech Pro sledování pohybu obyvatel mezi venkovem a městy po roce 1990 nestačí jen porovnávat podíly obyvatel ve výše uvedených kategoriích. Důvodem je proces osamostatňování obcí, který probíhal na našem území v první polovině 90. let. Během několika let nově vzniklo více než dva tisíce obcí. Na vliv této skutečnosti upozorňoval například Andrle (2000). Proto je třeba sledovat především migrační pohyby, tedy stěhování do a z jednotlivých velikostních kategorií obcí. A právě tyto údaje ukazují změny, ke kterým došlo v 90. letech. Následující tabulka přináší vybrané údaje (každý třetí rok od roku 1990 do současnosti) o migračních pohybech v jednotlivých velikostních kategoriích obcí ČR. Velikostní kategorie ,0-5,6-2,1 4,6 7,1 9,8 9, ,4-0,8 4,1 6, ,7 3,1 6,0 6,3 7,8 9,5 8, ,1 3,1 5,1 6,2 8,5 9,1 8, ,6 3,4 4,3 4,5 5,8 6,2 4, ,5 1,4 1,5-0,7 1,5 2,8-0, ,7 0,3-0,3-1,2-0,9-2,0-3, ,7-0,3-1,8-2,7-2,6-2,6-5, ,7-1,1-1,9-4,6-4,1-0,5-2, ,9 1,1-0,4-1,7 2,8 2,5 5,5 Tabulka č. 1: Migrační pohyby podle velikostních kategoriích obcí v ČR (přírůstek/úbytek na obyvatel) Zdroj dat: Jedlička J., Kamenický J.: Vývoj demografické bilance obyvatelstva v ČR v letech v regionálním pohledu, Český statistický úřad 2001 (upraveno, zkráceno), Pohyb obyvatelstva v České republice za rok 2003, Demografická ročenka České republiky 2006 a Demografická ročenka ČR 2009, ČSÚ ( V tabulce jsou zdůrazněny kladné hodnoty, tedy migrační přírůstky. Nejvýraznější změna nastala v průběhu 90. let. Zatímco na jejich počátku byly všechny kategorie venkovských obcí migračně ztrátové, na jejich konci (a i v současné době), jsou migračně ziskové. K opačnému vývoji došlo u většiny velikostních kategorií měst (především ve velikosti mezi 10 a 100 tisíci obyvatel). Z regionálního hlediska však k největším nárůstům počtu obyvatel došlo v okresech Praha západ a Praha východ a dále v okresech Nymburk, Teplice, České Budějovice, Plzeň jih, Brno venkov, Beroun, Kladno a Plzeň sever. Podstatná část přírůstků venkovského obyvatelstva tedy byla soustředěna do okresů v těsném zázemí velkých měst. Tento proces se nazývá suburbanizace. Situace na počátku nového tisíciletí se ustálila venkovské obce dále zůstávají celkově migračně ziskové, vyšší relativní přírůstky obyvatel migrací se přesouvají do stále menších obcí. Města jsou celkově migračně ztrátová, s výjimkou několika největších. ISBN:

5 Důvody stěhování Důvody stěhování byly dříve evidovány a bylo možno je sledovat ve statistikách. Český statistický úřad uváděl devět základních kategorií změnu pracoviště, přiblížení k pracovišti, učení či studium, zdravotní důvody, sňatek, rozvod, bytové důvody, následování rodinného příslušníka a jiné důvody. Dnes již tato data nejsou evidována nejsou, a je obtížné je získat. Situaci v 90. letech analyzoval například Andrle (2000), který uvádí, že mezi hlavními důvody stěhování v 90. letech převažovaly důvody bytové, rodinné a dále zdravotní a pracovní. Podíl stěhování z bytových důvodů se postupně zvyšoval, opačný vývoj mělo stěhování z důvodů pracovních. Největší část migrantů (téměř 30 %) tvořili rodinní příslušníci. Ještě v roce 2002 patřily podle ČSÚ (2003) k nejčastěji uváděných příčinám stěhování bytové důvody (28,1 %), následování rodinného příslušníka (24,6 %) a jiné důvody (27,1 %). Situaci na venkově podrobněji přibližují výsledky sociologického šetření z roku Z více než 1600 respondentů ve věkovém rozpětí let se 44 % do místa aktuálního bydliště někdy v minulosti přistěhovalo. Mezi důvody tohoto stěhování bylo uváděno v prvé řadě přiženění či přivdání do rodiny (téměř polovina případů), další čtvrtinu tvořily důvody spojené s nabytím domu (stavba či koupě). Desetina dotázaných se stěhovala k příbuzným či rodičům, práci v této souvislosti uvedlo 5 % respondentů, stejně jako restituce (Tuček, 2003). 1 Výzkum Současný venkov, realizovaný Sociologickou laboratoří v roce 2003, N=1 634 obyvatel obcí do obyvatel ve věku let. Stěhování v budoucnosti Jak vyplývá z výše uvedených skutečností, venkov v České republice v současné době migrací získává. Přírůstky obyvatel se však v důsledku suburbanizačních procesů koncentrují v zázemí větších měst. Situace v ostatních venkovských regionech tak může být jiná. V několika sociologických výzkumech byla tomuto tématu věnována pozornost. Ze získaných dat můžeme získat obraz budoucího vývoje potenciál migrace. Základní zjištění všech výzkumů bylo, že venkovské obyvatelstvo je stabilní. O stěhování většina obyvatel ani neuvažuje. Přesto však existují výjimky. Reprezentativní výzkumné šetření realizované v roce ukázalo, že největší podíl potenciálních migrantů je mezi mladými lidmi do 25 let téměř čtvrtina z nich o stěhování v budoucnu uvažovala. Mezi důvody, které je k těmto úvahám vedly, bylo na prvním místě získání práce (22 %), bytové důvody (10 %) a osobní a rodinné důvody (9 %). Z obyvatel venkova v produktivním věku (25-64 let) se v roce 2003 chtělo odstěhovat ze své obce 9 % hned a 16 % někdy v budoucnosti. Mezi mladými lidmi (25-34 let) však byly tyto podíly téměř dvojnásobně vyšší - celkem 44 % z nich se chtělo stěhovat pryč. A stejný podíl by byl ochoten vyměnit své současné bydlení ve venkovském prostředí za moderní byt městského typu. Ve vyšších věkových kategoriích však zájem o tyto změny rychle klesal. Ke zjištění, že mladá generace je téměř z poloviny rozhodnuta odejít z venkovského prostředí, Tuček (2003, 203) dodává: Příčiny jsou nepochybně stále 2 Výzkum Trendy sociálních změn v zemědělství a na venkově, realizovaný Sociologickou laboratoří v roce 1999, N=2 142 respondentů starších 18 let z venkovských obcí. ISBN:

6 tytéž: pracovní příležitosti, možnost kariéry, dostupnost široké nabídky v oblasti kulturního vyžití, vzdělání pro děti, atd.. O rok později byl realizován jiný výzkum zaměřený na cílovou skupinu mladých lidí (18-30 let) 3. Jeho výsledky jen potvrdily předchozí zjištění, že mezi mladými lidmi na venkově je vysoké procento potenciálních migrantů. Ve věkové kategorii let se chtělo odstěhovat ( jakmile se naskytne příležitost ) téměř 30 %, ve skupině lid ve věku let něco přes 20 %. Další desítky procent respondentů o této možnosti uvažuje (uvedli odpověď možná, nevím ). Podrobnější rozbor ukázal, že se jednalo především o ženy, osoby s nižším stupněm vzdělání a studenty, svobodné či žijící s partnerem. Stěhovat se chtěli častěji také lidé pracující ve městě a nespokojení se současným životem. Na toto rozhodnutí neměla vliv velikost obce ani místo narození. Opačný názor zastávali především lidé, kteří již založili rodinu, vysokoškoláci, lidé, kteří jsou se svým životem spokojeni, ženy v domácnosti či na mateřské dovolené a podnikatelé. Jako důvod pro případné stěhování uváděli respondenti na prvním místě (ze tří možných) nejčastěji mít více pracovních příležitostí, mít lepší podmínky bydlení a být se svým partnerem / svou partnerkou. Na místě druhého důvodu se často objevovalo zajistit lepší vzdělání dětem, více příležitostí pro využití volného času a další potřeby dětí a mít více možností kulturního vyžití (Maříková, Tuček, 2005, 35). 3 Výzkum Život lidí na venkově, realizovaný Sociologickou laboratoří v roce 2004, N=1 518 obyvatel venkova ve věkových kategoriích a let. ZÁVĚRY Český venkov se v důsledku urbanizačních procesů již od konce 18. století dlouhodobě vylidňoval. Podíl obyvatel venkovských obcí (definovaných jako obce do obyvatel) se během dvou stovek let snížil z 82 na 24 %. Města se rozvíjela a rostla. Situace se změnila až na konci minulého století. V důsledku suburbanizačních procesů se růst měst zpomalil a vylidňování venkova se zastavilo. Během 90. let 20. století se migrační směry obrátily a venkovské obce postupně začaly migračně růst. Tento trend přetrvává až do současnosti. Mimo suburbií se však lidé stěhují i do vzdálenějších venkovských obcí a proto můžeme hovořit i o procesu kontraurbanizace (opak urbanizace více viz Šimon (2011)). Přírůstky obyvatel jsou však stále koncentrovány v převažující míře do zázemí větších měst. Vzdálenější venkovské oblasti mohou být i dnes migračně ztrátové. Svědčí o tom i výsledky sociologických výzkumů, které naznačují, jaký je na venkově migrační potenciál. Celkově je možno konstatovat, že většina obyvatel venkova o stěhování neuvažuje. Výjimkou jsou však mladí lidé. Mezi nimi je o odchod z místa současného bydliště zájem poměrně vysoký. Až polovina z nich o stěhování uvažuje, část je již pevně rozhodnuta. Protože citovaná šetření byla realizována již před několika lety, je možné, že někteří z oslovených se již z venkova odstěhovalo a tento trend bude pokračovat i v budoucnu. Skutečnou situaci bude možno analyzovat, až budou k dispozici data z loňského sčítání lidu (SLBD 2011), například porovnáním vývoje věkové struktury obyvatel (zda venkov odchodem mladých lidí stárne rychleji než města). Pro rozvoj venkova je však přítomnost mladých lidí důležitá. V zájmu každé obce (jejího starosty a zastupitelů) by mělo ISBN:

7 být vytváření podmínek pro to, aby mladí lidé neodcházeli a v lepším případě i pro to, aby do obce přicházeli další. Nejen proto, že rozpočet obce je na počtu obyvatel přímo závislý, ale i proto, aby obec měla budoucnost. Pro návrh opatření, která by mladé lidi udržela či dokonce přitáhla, je možno využít zjištěné důvody pro stěhování (co mladým lidem na venkově chybí). Toto téma by si však zasloužilo podrobnější rozbor a aktuální zdroje dat. LITERATURA Maříková P. (2007): Countryside in the Czech Republic determination, criteria, borders, Zemědělská ekonomika, č. 6, č. svazku 2007, str , ISSN X Tuček M. (2003): Sociální struktura venkova a mobilita jeho obyvatel, in: Majerová V. a kol.: Český venkov 2003 Situace před vstupem do EU, PEF ČZU Praha, ISBN , str Šimon M. (2011): Kontraurbanizace: chaotický koncept? Geografie, 116, č. 3, str Andrle A. (2000): Vnitrostátní stěhování, in: Moderní obec, č. 10/2000, Economia 2000, str Andrle, A. (2000): Obyvatel měst ubývá, in: Moderní obec, č. 5/2000, Economia 2000, str. 27. ČSÚ (2003): Pohyb obyvatelstva v České republice za rok 2002, ČSÚ Praha 2003 Dějiny Československa v datech (1968), Svoboda Praha, 1968, str. 481 Jedlička J., Kamenický J. (2001): Vývoj demografické bilance obyvatelstva v ČR v letech v regionálním pohledu, Český statistický úřad Maříková P. (2002): Migrační tendence na českém venkově, in: Medzinárodné vedecké dni Zborník vedeckých prác, SPU Nitra, 2002, ISBN: , str Maříková P. (2003): Lokální identita, in: Majerová V. a kol.: Český venkov 2003 Situace před vstupem do EU, PEF ČZU Praha, ISBN , str Maříková P., Tuček M. (2005): Život na venkově a vztah k obci, in: Majerová V. a kol.: Český venkov 2004 Život mladých a starých lidí, PEF ČZU Praha, ISBN , str ISBN:

Spokojenost se životem březen 2018

Spokojenost se životem březen 2018 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2018 Dvě třetiny (66 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od května 2013 spokojenost se životem měla většinou vzestupnou tendenci, v průběhu minulého

Více

Spokojenost se životem březen 2019

Spokojenost se životem březen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Spokojenost se životem červen 2019

Spokojenost se životem červen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem červen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace, 7 Migrace Podle údajů z Informačního systému evidence obyvatel Ministerstva vnitra ČR (ISEO) a Cizineckého informačního systému (CIS), 10 jehož správcem je Ředitelství služby cizinecké policie, přibylo

Více

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka or11013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 2 0 129 E-mail: milan.tuček@soc.cas.cz Občané o možnostech a motivaci ke studiu na vysokých

Více

eu100 špatnou a vyučenými bez maturity. Například mezi nezaměstnanými (, % dotázaných) hodnotilo 8 % z nich nezaměstnanost jako příliš vysokou, mezi O

eu100 špatnou a vyučenými bez maturity. Například mezi nezaměstnanými (, % dotázaných) hodnotilo 8 % z nich nezaměstnanost jako příliš vysokou, mezi O eu100 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 12 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 201

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva za vysokou, u státu to jsou tři pětiny. Téměř sedm z deseti Čechů vnímá jako

Více

Role migrace v populačním vývoji shrinking city. příklad města Uherské Hradiště RICHARD HUBL, MILOSLAV ŠERÝ, VÁCLAV TOUŠEK

Role migrace v populačním vývoji shrinking city. příklad města Uherské Hradiště RICHARD HUBL, MILOSLAV ŠERÝ, VÁCLAV TOUŠEK Role migrace v populačním vývoji shrinking city příklad města Uherské Hradiště RICHARD HUBL, MILOSLAV ŠERÝ, VÁCLAV TOUŠEK Rámec příspěvku Analýza migrace bilance, migrační proudy, intenzita vazeb v období

Více

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019 Tisková zpráva Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 1 Ve vztahu k vládě Andreje Babiše podíl lidí spokojených převažuje v případě jejího programu. V případě činnosti vlády a její komunikace s veřejností

Více

er Jilská 1, Praha 1 Tel.:

er Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Technické parametry

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2013

Občané o stavu životního prostředí květen 2013 oe306b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o stavu životního prostředí květen 203 Technické

Více

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje Tomáš Fiala Jitka Langhamrová 1 Připravovaná stejnojmenná publikace: Úvod autorský tým za : katedra demografie fakulty informatiky

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

Spokojenost s životem červen 2015

Spokojenost s životem červen 2015 ov150730 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s životem červen 2015 Technické

Více

Politická kultura veřejně činných lidí duben 2018

Politická kultura veřejně činných lidí duben 2018 Tisková zpráva Politická kultura veřejně činných lidí duben 18 Nejlépe česká veřejnost hodnotí politickou kulturu představitelů místních samospráv, nejhůře jsou v tomto ohledu hodnoceni politici TOP 9

Více

Demografické procesy a struktura obyvatel v obcích metropolitních oblastí České republiky

Demografické procesy a struktura obyvatel v obcích metropolitních oblastí České republiky Demografické procesy a struktura obyvatel v obcích metropolitních oblastí České republiky Jan Sýkora Metropolitní oblasti Česka tvoří jádrová města s více než 10.000 obyvateli spolu s těsným zázemím napojeným

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, 7 Migrace Poprvé po roce 2001 bylo v roce 2013 znovu zaznamenáno záporné saldo zahraniční migrace. Počet vystěhovalých se meziročně zvýšil na 30,9 tisíce a převýšil počet přistěhovalých o 1 297 osob. Mezi

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel dlouhodobě. zásadní vliv na tento růst má migrace

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel dlouhodobě. zásadní vliv na tento růst má migrace DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ V Praze žilo k 31.12.1 1 257 158 obyvatel. V devadesátých letech počet obyvatel Prahy klesal, od roku 1 však setrvale roste, i když v období posledních dvou let nižším tempem. Tato změna

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 0 Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva i státu za vysokou. Sedm z deseti Čechů vnímá jako závažný problém míru zadlužení

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

er140207 Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz

er140207 Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz er00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 86 80 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 0 Technické

Více

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu

1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu 1 Obyvatelstvo podle věku a rodinného stavu Počet obyvatel České republiky se v průběhu roku 214, po úbytku v předchozím roce, opět zvýšil. Ve věkovém složení přibylo dětí a zejména seniorů. Populace dále

Více

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017 Tisková zpráva Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 0 Pouze % respondentů se domnívá, že velice málo veřejných činitelů je zkorumpováno. O zapojení téměř všech těchto

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku, 7 Migrace Do České republiky se v roce 2016 přistěhovalo o 20,1 tisíce více osob, než se vystěhovalo. Občanů Slovenska, Ukrajiny a Rumunska přibylo na našem území nejvíce. Objem zahraničního stěhování

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Priority ve financování jednotlivých oblastí sociální politiky listopad 2016 Z deseti sociálních oblastí nejvyšší prioritu získala zdravotní péče, kterou polovina dotázaných uvedla na prvním

Více

100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% nemáte obavy. má obavy I.04 II.02 II.05 III.03

100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% nemáte obavy. má obavy I.04 II.02 II.05 III.03 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Obavy veřejnosti, pocit bezpečí a spokojenost s činností

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben 201 Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje téměř třetina českých občanů (2 %). Z časového srovnání plyne,

Více

S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna?

S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna? TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna?

Více

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016 Tisková zpráva Hodnocení kvality různých typů škol září 201 Hodnocení úrovně výuky na různých typech škol počínaje základními školami a konče vysokými je trvale příznivé kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 286 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech veřejného

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2010

Více

1. Vnitřní stěhování v České republice

1. Vnitřní stěhování v České republice 1. Vnitřní stěhování v České republice Objem vnitřní migrace v České republice je dán stěhováním z obce do jiné obce. Proto je třeba brát v úvahu, že souhrnný rozsah stěhování je ovlivněn i počtem obcí.

Více

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4.1. Zaměstnaní, nezaměstnaní, ekonomicky neaktivní Z celkového počtu obyvatel kraje bylo 48,6 % ekonomicky aktivních. Z celkového počtu obyvatel Zlínského kraje bylo

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Bezpečnostní rizika pro Českou republiku podle veřejnosti listopad 2013

Bezpečnostní rizika pro Českou republiku podle veřejnosti listopad 2013 ov19 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 6 8 19 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Bezpečnostní rizika pro Českou republiku podle

Více

3.1 Meziokresní stěhování

3.1 Meziokresní stěhování 3.1 Meziokresní stěhování Podíl stěhování mezi okresy kraje za celé období představuje pětinu z objemu celkové migrace, což se nemění ani v jednotlivých rocích. Jeho rozsah v jednotlivých rocích mírně

Více

2.3 Proměna věkové struktury

2.3 Proměna věkové struktury 2.3 Proměna věkové struktury Proces suburbanizace má značný vliv na proměnu věkové struktury obcí (nejen) v suburbánní zóně Prahy. Vzhledem k charakteristické věkové struktuře migrantů (stěhují se především

Více

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016 oe606 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 0 2 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení stavu životního prostředí - 206 Technické parametry

Více

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6 Tisková zpráva Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen 2018 49 % občanů hodnotí současnou ekonomickou situaci ČR jako dobrou, 15 % ji vnímá jako špatnou a 34 % ji pokládá

Více

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2014

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2014 eu22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 12 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen

Více

velmi dobře spíše dobře spíše špatně velmi špatně neví

velmi dobře spíše dobře spíše špatně velmi špatně neví TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 840 19 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň sociální zabezpečení v ČR a

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k odchodu Velké Británie z Evropské unie - únor 2019 Česká veřejnost se nejčastěji domnívá, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na samotnou Velkou Británii

Více

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Životní úroveň, rodinné finance a sociální

Více

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: po00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 8 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s oblastmi sociální politiky, a školství

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Na co si lidé půjčili, co v současnosti splácejí a jak snadno leden 09 V posledních deseti letech si čtvrtina domácností půjčila na bydlení (7 %) a/nebo na spotřební zboží (7 %). Necelá

Více

3. Vývoj migračního chování obyvatel obcí v širokém okolí Jaderné elektrárny Dukovany

3. Vývoj migračního chování obyvatel obcí v širokém okolí Jaderné elektrárny Dukovany 3. Vývoj migračního chování obyvatel obcí v širokém okolí Jaderné elektrárny Dukovany 1974-2011 Ivana Přidalová Migrace obyvatelstva je významným procesem ovlivňujícím nejen život stěhujících se osob,

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58%

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58% TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o inflaci a reálných příjmech leden 06 Technické parametry

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Míra naléhavosti různých oblastí veřejného života únor Nejnaléhavějším problémem je opět korupce. % dotázaných její řešení považuje za velmi naléhavé. Následuje ji přistěhovalectví (61 %),

Více

Vliv regionálních rozdílů ve finanční dostupnosti bydlení na migraci za prací

Vliv regionálních rozdílů ve finanční dostupnosti bydlení na migraci za prací Vliv regionálních rozdílů ve finanční dostupnosti bydlení na migraci za prací Petr SUNEGA petr.sunega@soc.cas.cz http://seb.soc.cas.cz Oddělení socioekonomie bydlení Struktura prezentace Důvody pro zkoumání

Více

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení životních podmínek v místě bydliště duben

Více

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 210 310 584 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Občané ČR o budoucnosti EU a přijetí eura

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2012

Občané o stavu životního prostředí květen 2012 oe206 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: martin.buchtik@soc.cas.cz Technické parametry Občané o stavu životního prostředí

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Hodnocení stavu životního prostředí květen 2019

Hodnocení stavu životního prostředí květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení stavu životního prostředí 20 O informace týkající se životního prostředí v ČR se zajímají více než tři pětiny ( %) české veřejnosti, oproti tomu % dotázaných se o tyto informace

Více

2.2 Počet obyvatel, přirozená měna a migrace

2.2 Počet obyvatel, přirozená měna a migrace 2.2 Počet obyvatel, přirozená měna a migrace Počet obyvatel ovlivňují dva základní procesy, přirozená měna a migrace, jejichž intenzita a vliv na populační vývoj se výrazněji změnily i v rámci relativně

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2014

Občané o stavu životního prostředí květen 2014 oe06 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Občané o stavu životního prostředí květen 20 Technické

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 17 Naprostá většina české veřejnosti zaujímá vůči politickým stranám značně kritické postoje. Pouze třetina českých občanů věří,

Více

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Občané o přijetí eura a dopadech členství ČR v EU Zavedení eura jako platidla v ČR namísto koruny podporuje jen pětina českých občanů, proti jsou tři čtvrtiny Čechů, přičemž polovina se

Více

V/2003 II/2005 III/2008 III/2009 III/2010 III/2011 III/2012 III/2013 III/2014 X/2015

V/2003 II/2005 III/2008 III/2009 III/2010 III/2011 III/2012 III/2013 III/2014 X/2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: + 286 80 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje veřejnosti k cizincům a k důvodům jejich přijímání

Více

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v září

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl Počtem obyvatel zaujímá Karlovarský kraj 2,9 % z celkového úhrnu ČR, a je tak nejméně lidnatým krajem. Na konci roku 2013 žilo v kraji

Více

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2019

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2019 Tisková zpráva Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 201 Necelá polovina (4 %) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi

Více

Demografický vývoj. Základní charakteristikou demografického vývoje je vývoj počtu obyvatel. Retrospektivní vývoj počtu obyvatel je zřejmý z tabulky.

Demografický vývoj. Základní charakteristikou demografického vývoje je vývoj počtu obyvatel. Retrospektivní vývoj počtu obyvatel je zřejmý z tabulky. Demografický vývoj Základní charakteristikou demografického vývoje je vývoj počtu obyvatel. Retrospektivní vývoj počtu obyvatel je zřejmý z tabulky. Tab. č.1: Vývoj počtu obyvatel ve Vnorovech v období

Více

13. Spokojenost s bydlením a představa o ideálním bydlení

13. Spokojenost s bydlením a představa o ideálním bydlení 13. Spokojenost s bydlením a představa o ideálním bydlení Petr Sunega, Irena Boumová, Ladislav Kážmér, Martin Lux Za účelem hodnocení úrovně celkové spokojenosti s bydlením byla respondentům v roce 2001

Více

Zpracovaly: Veronika Pešková, Jarmila Pilecká Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.

Zpracovaly: Veronika Pešková, Jarmila Pilecká Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel. Tisková zpráva Názory české veřejnosti na současnou situaci na Ukrajině březen V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímá necelá třetina české veřejnosti, významně převažuje podíl lidí (6 %),

Více

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v březnu

Více

ZMĚNY POČTU OBYVATELSTVA

ZMĚNY POČTU OBYVATELSTVA ZMĚNY POČTU OBYVATELSTVA Populační vývoj České republiky během 90. let získal nový charakter. Polistopadové změny politické situace ovlivnily také zahraniční migraci, takže od roku 1991 byly počty přistěhovalých

Více

2. ROZMÍSTĚNÍ A KONCENTRACE OBYVATELSTVA

2. ROZMÍSTĚNÍ A KONCENTRACE OBYVATELSTVA 2. ROZMÍSTĚNÍ A KONCENTRACE OBYVATELSTVA 2.1 Rozložení obyvatelstva podle krajů a okresů Rozmístění obyvatelstva v České republice je výsledkem dlouhodobého historického vývoje. Populace a sídelní systém

Více

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Bc. Martin Šinál, 2019 Analýza byla zpracována v rámci projektu Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb SO ORP Mohelnice (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549)

Více

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2015

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2015 eu22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 12 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 201

Více

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016 pm0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +0 0 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině

Více

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Sympatie české veřejnosti k některým zemím

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Důvěra k vybraným institucím veřejného života březen 217 Největší důvěře ze zkoumaných veřejných institucí se těší armáda (63 %) a policie (61 %), nejméně lidé důvěřují církvím (25 %). Převaha

Více

Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 2016

Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 2016 Tisková zpráva Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 6 V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímá čtvrtina české veřejnosti, významně převažuje podíl lidí (4 %), kteří se o situaci na Ukrajině

Více

VYLIDŇOVÁNÍ ČESKÉHO VENKOVA MINULOST A SOUČASNOST CZECH COUNTRYSIDE DEPOPULATION PAST AND PRESENT. Pavlína Maříková

VYLIDŇOVÁNÍ ČESKÉHO VENKOVA MINULOST A SOUČASNOST CZECH COUNTRYSIDE DEPOPULATION PAST AND PRESENT. Pavlína Maříková VYLIDŇOVÁNÍ ČESKÉHO VENKOVA MINULOST A SOUČASNOST CZECH COUNTRYSIDE DEPOPULATION PAST AND PRESENT Pavlína Maříková Anotace: Ke snižování podílu venkovského obyvatelstva docházelo u nás v průběhu celého

Více

Postoje občanů k fungování demokracie v ČR únor 2014

Postoje občanů k fungování demokracie v ČR únor 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje občanů k fungování demokracie v ČR

Více

MEZI MĚSTEM A VENKOVEM: ČESKÁ SUBURBANIZACE V OBDOBÍ PO TRANSFORMACI

MEZI MĚSTEM A VENKOVEM: ČESKÁ SUBURBANIZACE V OBDOBÍ PO TRANSFORMACI 49. konference České demografické společnosti, Lednice, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, 23. května 2019 MEZI MĚSTEM A VENKOVEM: ČESKÁ SUBURBANIZACE V OBDOBÍ PO TRANSFORMACI MARTIN OUŘEDNÍČEK

Více

1. Velikost pracovní síly

1. Velikost pracovní síly 1. Velikost pracovní síly Pracovní síla se v kraji snižuje i přes celorepublikový růst Pracovní síla v kraji v roce 9 představovala 9,9 tis. osob. Z dlouhodobého hlediska byla nejvyšší v roce 7, v následujících

Více

Tisková zpráva. Důvěra k vybraným institucím veřejného života říjen /7

Tisková zpráva. Důvěra k vybraným institucím veřejného života říjen /7 Tisková zpráva Důvěra k vybraným institucím veřejného života říjen 17 Největší důvěře ze zkoumaných veřejných institucí se těší armáda (66 %) a policie (64 %), nejméně lidé důvěřují církvím (24 %), tisku,

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015 ev600 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 5 Technické

Více

Češi k prezidentským volbám v USA

Češi k prezidentským volbám v USA TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA Technické parametry

Více

-10 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

-10 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Hrubá míra migračního salda (promile) B Sociálně prostorová diferenciace Prahy v historické perspektivě 3.2 MIGRACE V PRAZE 2000 2013 Martin Ouředníček, Ivana Přidalová Migrační bilance Prahy je výslednicí

Více

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2016

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2016 eu2 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 12 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 201 Technické

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen 20 Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Obyvatelstvo České republiky

Obyvatelstvo České republiky Obyvatelstvo České republiky Počet obyvatel: 10 505 445 (k 1. 1. 2012) osídlení v 5.-6. století Slovany Podobný počet obyvatel mají: Řecko, Belgie, Portugalsko, Maďarsko Hustota zalidnění: 131 obyvatel/km

Více

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016 ov63 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 6 8 29 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 6

Více

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor Technické parametry

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě leden 2017 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA listopad 2012

Více

ps Kvóty: 1/[14] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[14] Jilská 1, Praha 1 Tel.: ps150305 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných

Více

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/213 VYDÁNO DNE 11. 2. 213 FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO VÝVOJE CELKOVĚ BEZ VĚTŠÍCH ZMĚN. V uplynulém roce se třetina domácností (32 %) ocitla

Více

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1.1 Sídelní struktura Liberecký kraj.. Území Libereckého kraje k 31. 12. 2011 představovalo 3 163,4 km 2. Administrativně je kraj rozdělen do 4 okresů (Česká Lípa, Jablonec nad Nisou,

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Obavy českých obyvatel související s jadernou

Více

1.6 Přirozená měna obyvatelstva ve středních Čechách Nina Dvořáková

1.6 Přirozená měna obyvatelstva ve středních Čechách Nina Dvořáková 1.6 Přirozená měna obyvatelstva ve středních Čechách 2 217 Nina Dvořáková Přirozená měna je jedním ze základních procesů ovlivňující vývoj počtu obyvatel v území. Přestože v rámci vývoje počtu obyvatel

Více

Postoj občanů k plýtvání potravinami duben 2014

Postoj občanů k plýtvání potravinami duben 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 586 E-mail: marie.kubatova@soc.cas.cz Postoj občanů k plýtvání potravinami

Více

Spokojenost se zaměstnáním a změna zaměstnání červen 2015

Spokojenost se zaměstnáním a změna zaměstnání červen 2015 eu10 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 9 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Spokojenost se zaměstnáním a změna zaměstnání

Více

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 2015

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 2015 pm50 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +40 86 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 05

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014 ev22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 29 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 20 Technické

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

Bulharsko Česká republika Maďarsko Německo Polsko Rakousko Rumunsko Rusko Slovensko Slovinsko

Bulharsko Česká republika Maďarsko Německo Polsko Rakousko Rumunsko Rusko Slovensko Slovinsko ev13 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 8 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Hospodářská úroveň ČR v kontextu jiných zemí

Více