X. sjezd historiků 2011, Ostrava Program posterové sekce G "Historick{ krajina - historický prostor. Realita a virtualita"

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "X. sjezd historiků 2011, Ostrava Program posterové sekce G "Historick{ krajina - historický prostor. Realita a virtualita""

Transkript

1 X. sjezd historiků 2011, Ostrava Program posterové sekce G "Historick{ krajina - historický prostor. Realita a virtualita" Ivan Bičík Dlouhodobé změny využití ploch Česka Region{lní diferenciace vývoje využití ploch Česka a metodologický apar{t výzkumu krajinných změn od poloviny 19. století do roku Vymezení typologických regionů podobné struktury a vývoje ploch a problémy a rizika jejich dalšího vývoje využití krajiny. Poster prezentuje výsledky několika projektů podpořených GAČR a dokumentuje využití starých map, archivních pramenů statistické povahy a jejich zpracov{ní technologiemi GIS. V{clava Horč{kov{ Enkl{vy dělnického bydlení v Praze na Smíchově a v okolí Stopy každodenního života smíchovských dělníků v krajině nen{vratně mizí snad ještě rychleji, než tov{rní budovy, ve kterých pracovali. Schody k Mr{zovce, kde kdysi st{ly domy postavené pro Ringhofferovy dělníky, dnes vedou do parku, ke sportovištím a k hotelu. Z{chrana bývalé dělnické kolonie Buď{nka se vzhledem k celkovému havarijnímu stavu jeví jako nepravděpodobn{. Jedinou možností, kter{ zbýv{, je nov{ výstavba jakési repliky doplněné moderními bytovými domy. Současný Smíchov se hl{sí spíše ke své předindustri{lní minulosti venkovských usedlostí, zahrad a letohr{dků. Pr{ce na Historickém atlasu měst umožňuje zachytit a připomenout i tyto dnes zd{nlivě méně aktu{lní str{nky dějin města Smíchova, které bylo koncem 19. století nazýv{no "stokomínovým Manchestrem".

2 Eva Chodějovsk{ Obraz české krajiny druhé poloviny 18. století. I. vojenské mapov{ní Čech V r{mci tzv. srovn{vacích kartografických historických pramenů vynik{ pro 18. století I. vojenské mapov{ní. Od roku 1763 bylo postupně ve velkém měřítku mapov{no území celé Habsburské monarchie. Výsledkem několik desetiletí probíhajících prací byly nejenom mapové oper{ty, ale také písemný materi{l (rejstříky, sum{ře apod.) především popisy území. Tyto hutné texty, které pro Čechy čítají přibližně stran textu rozdělených do devaten{cti svazků (Anhang zu der Kriegskarte des Königreichs Böheim), odpovídají jednotlivým sekcím mapy a významně ji obsahově doplňují. Od roku 2010 jsou pod vedením autorky tohoto posteru na Filozofické fakultě UK v Praze v semin{ři na Katedře pomocných věd historických a archivního studia tyto topografické popisy území Čech edičně zpracov{v{ny a analyzov{ny (komparov{ny jednak s ostatními souč{stmi souboru I. vojenského mapov{ní, jednak s mladšími kartografickými prameny). Zpracované sekce jsou v německém origin{lu (po ediční úpravě) i českém překladu postupně prezentov{ny na webovém port{lu Laboratoře geoinformatiky UJEP: kde doplňují publikované sekce mapy I. vojenského mapov{ní. Poster představí tento dosud opomíjený pramen k pozn{ní krajiny Čech ve 2. polovině 18. století. Pavel Chromý - Robin Rašín Krajina česko-rakouského pohraničí v 19. a 20. století: vývoj a dědictví Krajina je jedním z klíčových geografických konceptů. Geografický a historickogeografický výzkum krajiny, zejména jejího využití a změn, m{ dnes dlouholetou tradici. Zatímco dříve (do konce 50./60. let 20. století) byl v ústředí z{jmu badatelů hlavně popis krajiny a její morfologie (struktur) a také tematika hodnoceni agroprodukčního potenci{lu krajiny, dnes (zhruba od 70. let 20. století) se vědci zabývají akcelerujícími změnami krajiny a řešením problémů negativních dopadů společenských aktivit na krajiny v různých měřítkových úrovních (glob{lní, region{lní, lok{lní). Historičtí geografové přispívají k řešení těchto problémů především analýzou historických pramenů (zejména starých map, statistických dat, leteckých snímků), rekonstrukcí "historických krajin", interpretací souvislostí jednak dlouhodobých krajinných změn (hybných sil, příčin, důsledků ), jednak procesu formov{ní krajinného dědictví. Poster prezentuje dvě komparativní studie krajinných změn v česko-rakouském pohraničí. První se zaměřuje na hled{ní společných (obecných) a odlišných (specifických) hybných sil vývoje pohraniční krajiny na území Česka a Rakouska v období bipol{rně rozdělené Evropy. Druh{ je příspěvkem do diskuse o paměti krajiny a formov{ní krajinného dědictví v industri{lním období (případové studie krajinných změn v oblasti Vitorazska a Valticka).

3 Veronika Kucrov{ (Ústav českých dějin, Filozofick{ fakulta Proměny příměstské krajiny Prahy: Cholupicko Cílem posteru je odhalit proměny exponované oblasti těsně za branami hlavního města, a to formou odkrýv{ní jednotlivých vrstev dějin. Kromě kartografických materi{lů zde hrají významnou roli i písemné archivní prameny, které pom{hají odhalovat další děje, jež krajinu formovaly. Zvolený mikroregion Cholupicka je velmi pestrý od vysokokapacitního sídliště na okraji Prahy přes rychle rostoucí příměstské obce až k místům, kde se téměř zastavil čas. Jakou budoucnost m{ tato krajina? Zdeněk Kučera - Daniel Reeves - Silvie Kučerov{ - Martina Hupkov{, Poutní místa nedíln{ souč{st české kulturní krajiny Poutní místa jsou jedním z krajinných prvků, které k sobě v{žou pozornost jak věřících, tak obyvatel bez vyzn{ní. Jako místa zvl{štního významu v sobě propojují hodnoty duchovní, vych{zející z podstaty n{boženství, a světské, související s ostatními oblastmi lidských hodnot a potřeb. Příspěvek představuje prvotní poznatky projektu, jehož cílem je na příkladě poutních míst diskutovat vztah církve a české společnosti, postavení církevních pam{tek v kulturním dědictví a roli symbolických míst v tvorbě územních identit a lok{lním rozvoji. V{clav Matoušek - Tereza Blažkov{ - Jan H{jek (Katedra obecné antropologie, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy; Historický ústav Akademie věd České republiky, Praha) Česk{ krajina 19. a 20. století ve světle industri{lní archeologie Katedra obecné antropologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy se programově zaměřuje na studium vývoje novověké krajiny Čech. Jedním z hlavních témat pedagogické i vědecko výzkumné pr{ce jsou proměny české krajiny v důsledku procesu industrializace, resp. obecné modernizace v 19. a prvých desetiletích 20. století. Studium vych{zí z principů současné britské industri{lní archeologie - tj. jedn{ se o komplexní antropologicko historického studium se zvl{štním zřetelem na časoprostorové vztahy s důrazem a na metody terénního studia. Na posteru prezentujeme výběr dokončených, probíhajících i připravovaných projektů. Např. studium vchynicko-tetovského plavebního kan{lu, l{nské koněspřežky nebo vývoje želez{řství na Berounsku.

4 Jiří Nov{k (Praha) Kde ležela Kostinka? V šumavském Podlesí je evidov{no několik zaniklých sídel, jedním z nich je i lokalita zvan{ Kostinka. Na jejím místě se ud{la i bitva na poč{tku 17. století, kter{ mohla znamenat z{nik této drobné vsi. Poster se opír{ především o archivní výzkum (desky zemské a katastry), který je doplněn sledov{ním pomístních jmen i situací v terénu.výsledkem je pokus co nejpřesněji lokalizovat polohu této vesnice. Petr Popelka - Monika Mulkov{ - Renata Popelkov{ (Katedra historie, Filozofick{ fakulta Ostravské univerzity, Ostrava; Katedra fyzické geografie a geoekologie, Přírodovědeck{ fakulta Ostravské univerzity, Ostrava) Historick{ krajina Slezské Ostravy a její proměny v 19. a 20. století Poster n{zorně demonstruje proměny krajiny Slezské Ostravy od poč{tku 19. století do třetí třetiny 20. století. Krajina Slezské Ostravy, kter{ je spojena s poč{tky těžby uhlí na Ostravsku, byla ovlivněna těžební činností již velmi z{hy. Její míra z{hy doznala rozsahu, který ohrozil existenci samotného města Slezské Ostravy. Autoři s využitím kartografických, ikonografických i archivních písemných pramenů budou demonstrovat změny zdejší krajiny a dopad těchto změn na sídelní strukturu, využití krajiny i život člověka. Autoři považují tento výstup za souč{st širšího projektu, zaměřeného na výzkum historického vývoje krajiny v ostravsko-karvinském revíru v 19. a 20. století. Michal Semian - Pavel Chromý - Zdeněk Kučera - Filip Ryant Koncept dědictví v historické geografii Poster prezentuje koncept dědictví v r{mci historicko-geografického výzkumu na PřF UK v Praze. Poster upozorňuje na vzrůstající význam krajiny ve vědeckém výzkumu, stejně jako v politice a region{lním pl{nov{ní. Hodnoty krajinného dědictví lze vnímat především na dvou vz{jemně prov{zaných úrovních: individu{lního prožitku a společenské ideologie. Krajinné hodnoty se tak mohou st{t souč{stí identity jedince, oblasti, regionu i n{roda. Poster d{le zdůrazňuje význam schopnosti územních společenství identifikovat a chr{nit prvky dědictví při jeho formov{ní a v neposlední řadě ukazuje, že dědictvím může být např. i samotný region.

5 Eva Semotanov{ Pražský Green Belt a jeho proměny v 19. a poč{tkem 20. století V souvislosti s urbanizací a industrializací krajiny rostl v českých zemích od 2. poloviny 19. století počet obyvatel ve městech a tím i potřeba nového nezastavěného prostoru. Města zpoč{tku využívala volnou plochu v r{mci svého historického j{dra, v místech zbořeného městského opevnění a č{stečně i vnitřní nezasídlené plochy (vnitřní městské periferie), postupně však začala expandovat do příměstské krajiny. Praha byla prohl{šena otevřeným městem rozhodnutím císaře Františka Josefa roku 1866 s tím, aby byly zbořeny městské hradby; bour{ní započalo v roce Kolem Prahy se některé příměstské obce začaly proměňovat ve významn{ pražsk{ předměstí s intenzívním hospod{řským, stavebním a kulturním rozvojem, jiné lokality vyrostly takřka na zelené louce, v prostoru zeleně, obklopující historické centrum. Mnoh{ předměstí získala statut města (někter{ se připojila k Praze před rokem 1920), většina z nich byla v roce 1920 administrativně sloučena s Velkou Prahou s platností od roku Zelený p{s se postupně zaplňoval obytnou i průmyslovou z{stavbou. Aleš Vyskočil (Historický ústav Akademie věd České republiky, pobočka Brno) Krajina, turismus a nacionalismus Jako reakce na vznik průmyslové, technické společnosti 19. století se v jeho z{věru objevil ide{l n{vratu k přírodě. Raný turismus, charakteristický výlety a vych{zkami do nedotčených koutů, se proti své podstatě časem st{v{ jedním z krajinotvorných činitelů. Zvyšující se z{jem o pozn{v{ní přírodních kr{s iniciuje budov{ní prim{rní i sekund{rní infrastruktury, turistické cíle mění svou tv{ř. V krajině vyrůstají ubytovací zařízení, kochat se panoramaty kopců a hor je možné ze st{le většího počtu rozhleden. Obecn{ idea turismu měla také svou nacion{lní tv{ř. Češi a Němci zpřístupňovali svému n{rodu svou krajinu, na mnoha místech se díky tomu n{rodnostní řevnivost odrazila v infrastrukturní duplicitě, n{rodní ideologie hr{la roli také při lokaci a formě turistických objektů.

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Mostecko na starých mapách Vladimír Brůna, Kateřina Křováková Místo úvodu Našimi vedoucími myšlenkami při tomto všeobecně užitečném opatření

Více

Vizualizace zaniklých pracovních táborů na Jáchymovsku: projekt Svornost

Vizualizace zaniklých pracovních táborů na Jáchymovsku: projekt Svornost Klaudyán: internetový časopis pro historickou geografii a environmentální dějiny Klaudyán: Internet Journal of Historical Geography and Environmental History Ročník 12/2015, č. 2, s. 42 47 Volume 12/2015,

Více

Program. Středa 24. 4. 2013. Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina. 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod

Program. Středa 24. 4. 2013. Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina. 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina Středa 24. 4. 2013 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod Program 09:00 10:30 Příjezd a registrace účastníků 10:30 10:50 Přivítání

Více

Obhajoby květen 2014. úterý 27.5.2014

Obhajoby květen 2014. úterý 27.5.2014 Obhajoby květen 2014 úterý 27.5.2014 Komise č. 1 /PřF - B 1301 Geografie ; Geografie střední Evropy, Geografie, Geografie (dvouoborové) Předseda: doc. RNDr. Jiří Anděl, CSc. Místopředseda: doc. RNDr. Ivan

Více

GRANTY HISTORICKÉHO ÚSTAVU AV ČR

GRANTY HISTORICKÉHO ÚSTAVU AV ČR GRANTY HISTORICKÉHO ÚSTAVU AV ČR 2010-2014 1. Identifikační kód: DF11P01OVV021 - MK Název v původním jazyce: Kartografické zdroje jako kulturní dědictví. Výzkum nových metodik a technologií digitalizace,

Více

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014 Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém

Více

Historický vývoj územního a správního členění v českých zemích. Eva Semotanová Historický ústav Akademie věd ČR Výzkumné centrum historické geografie

Historický vývoj územního a správního členění v českých zemích. Eva Semotanová Historický ústav Akademie věd ČR Výzkumné centrum historické geografie Historický vývoj územního a správního členění v českých zemích Eva Semotanová Historický ústav Akademie věd ČR Výzkumné centrum historické geografie Územní a správní členění z pohledu historika a historického

Více

VÝZKUM ROZVOJE VENKOVA NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

VÝZKUM ROZVOJE VENKOVA NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE VÝZKUM ROZVOJE VENKOVA NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Příspěvek vznikl v rámci řešení projektu VaV MMRČR č. WD-01-07-1: Regionální diferenciace venkovských obcí Česka: disparity a

Více

Vývoj krajiny v obrazech - proměna krajiny za posledních 100 let

Vývoj krajiny v obrazech - proměna krajiny za posledních 100 let Vývoj krajiny v obrazech - proměna krajiny za posledních 100 let Shrnutí Cílem úlohy je seznámit studenty s vývojem krajiny v okolí jejich bydliště /města, a to za pomoci dochovaných obrazových dokumentů,

Více

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

Přehled vysokých škol, kde můžete studovat ekonomické obory:

Přehled vysokých škol, kde můžete studovat ekonomické obory: Jak se dostat na filozofické, humanitní a sociální fakulty Na filozofických a humanitních fakultách lze studovat mnoho oborů psychologie, filozofie, logika, politologie, sociologie, sociální politika a

Více

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800 Ostrovní 1448/24 AKCE: NOVÉ ZALOŽENÍ A ČÁSTEČNÁ OBNOVA PAMÁTNÉHO PARKU U ROZHLEDNY A PAMÁTNÍKU NA KŘÍŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. ÚVOD: ZÁJMOVÉ ÚZEMÍ ZPRACOVÁVANÉ PROJEKTEM SE NACHÁZÍ V INTRAVILÁNU V NÁVRHU

Více

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>.

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>. Volně dostupné elektronické informační zdroje k hospodářským a sociálním dějinám Václava Horčáková Abstrakt: Význam elektronických informačních zdrojů pro studium hospodářských a sociálních dějin stále

Více

KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM

KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM KNIHOVNA A JEJÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích Zámek 5, 531 1 6 Pardubice Knihovna je umístěna v objektu bývalé sýpky v druhém patře. S asistencí knihovnice

Více

Vzdělávací obor Dějepis Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Vzdělávací obor dějepis přináší základní poznatky o konání člověka v minulosti ve smyslu předávání historické zkušenosti. Důležité je

Více

Zánik, trvání a obnova: zanikání sídel jako nedílná součást proměn kulturní krajiny pohraničí Česka v 2. polovině 20. století

Zánik, trvání a obnova: zanikání sídel jako nedílná součást proměn kulturní krajiny pohraničí Česka v 2. polovině 20. století VÝZKUMY SÍDEL ZANIKLÝCH V POHRANIČÍ ČESKA PO ROCE 1945: MEZIOBOROVÝ POHLED Zdeněk Kučera (Univerzita Karlova v Praze) Zánik, trvání a obnova: zanikání sídel jako nedílná součást proměn kulturní krajiny

Více

Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie

Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie Okruhy témat disertačních prací navrhuje oborová rada, která je předkládá ke schválení vědecké radě fakulty. Navrţeny a vědeckou radou schváleny byly tyto

Více

České akademické hry 2007 Liberec 2.5.2007-3.5.2007 50/8

České akademické hry 2007 Liberec 2.5.2007-3.5.2007 50/8 České akademické hry 2007 Liberec 2.5.2007-3.5.2007 50/8 1 50 m Volný způsob Ženy 1. Lefnerová Hana 85 UHK :27.99 2. Nývltová Alena 82 MU :29.25 3. Turická Veronika 83 OU :29.73 4. Žizlavská Monika 83

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Dějepis 3. období 6. ročník Rulf, J., Válková, V.: Dějepis Pravěk a starověk (SPN, 2000) Mandelová, H. a kol.: Pravěk, Starověk (Kartografie Praha 1995)

Více

Báňská díla pod Krudumem

Báňská díla pod Krudumem Báňská díla pod Krudumem Nálezová zpráva z archeologického a terénního výzkumu Karlovy Vary Krajské muzeum Karlovy Vary 14. listopadu 2004 Mgr. Jiří Klsák Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov Vladislav

Více

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy).

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy). Seminář z fyziky Prohloubení a rozšíření znalostí z jednotlivých fyzikálních oborů. Získání jistoty při řešení fyzikálních příkladů. Získání nových poznatků a ujasnění souvislostí při sledování vybraných

Více

Identity českého Severozápadu

Identity českého Severozápadu Identity českého Severozápadu Zdeněk Kučera, Pavel Chromý, Silvie R. Kučerová, Michal Semian, Pavel Raška, Miroslav Šifta, Kateřina Novotná, Jan Hátle Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta

Více

Územní studie horských oblastí

Územní studie horských oblastí Územní studie horských oblastí PREZENTACE ČISTOPISU Pořizovatel: Krajský úřad Karlovarského kraje, odbor regionálního rozvoje Projektant: Mott MacDonald, s.r.o. a kolektiv zpracovatelů DOPRAVA: OCHRANA

Více

Sakrální objekty českého venkova

Sakrální objekty českého venkova VENKOV 2010 Sakrální objekty českého venkova Tomáš Havlíček, Martina Hupková PřF UK Praha tomhav@natur.cuni.cz; martina.hupkova@seznam.cz Příspěvek byl zpracován s podporou projektu VaV MMR ČR: WD-01-07-1

Více

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA BAKALÁŘSKÝ STUPEŇ. (platnost od 1. 11. 2014)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA BAKALÁŘSKÝ STUPEŇ. (platnost od 1. 11. 2014) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA BAKALÁŘSKÝ STUPEŇ (platnost od 1. 11. 2014) A. HUMÁNNÍ GEOGRAFIE A HUMÁNNÍ GEOGRAFIE ČR 1. Vývoj, struktura a rozmístění obyvatelstva ve světě Antropogeneze člověka a vývoj počtu

Více

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Hlavní sídlo muzea: Čelákovice, Na Hrádku 464 (Tvrz), tel. 326991556, tel./fax 326991192 e-mail: cmm@volny.cz, www.muzeum-celakovice.com zde:

Více

Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze.

Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze. Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze. Muzeum Komenského v Přerově a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádají výstavu Egyptologie. Úspěchy české

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Dějepis 3. období 7. ročník Čechura, J. a kol.: Dějepis Středověk (SPN, 1998) Mandelová, H. a kol.: Středověk (Kartografie Praha, 1996) - atlas Mandelová,

Více

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE. Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE. Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace Letní semestr 2014/2015 PEF ČZU Doktorand: Ing. Jakub Petr E-mail: petr@pef.czu.cz

Více

ELEKTRONICKÝ MĚSÍČNÍK OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ ROČNÍK 5 ČÍSLO 6 ČERVEN 2011

ELEKTRONICKÝ MĚSÍČNÍK OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ ROČNÍK 5 ČÍSLO 6 ČERVEN 2011 ROČNÍK 5 ČÍSLO 6 ČERVEN 2011 POODHALUJTE TAJEMSTVÍ PŘÍRODY Červen a počátek července probíhá na většině fakult Ostravské univerzity v Ostravě (OU) ve znamení promocí. Jinak tomu nebylo ani na Přírodovědecké

Více

Zápis z 5. jednání HV ČGS dne 10. 5. 2016 v Praze

Zápis z 5. jednání HV ČGS dne 10. 5. 2016 v Praze Zápis z 5. jednání HV ČGS dne 10. 5. 2016 v Praze účast: Janský, Perlín, Čermák, Kašková, Kučera, Kopp (zastoupen Dokoupilem), Bláha, Kapustová, Marada, Havlíček, Kubíček, Chromý, Janouch, Řezníčková,

Více

UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY

UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY UPRAVENOST HYDROGRAFICKÉ SÍTĚ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V POVODÍ OTAVY MILADA MATOUŠKOVÁ*, MIROSLAV ŠOBR* * Katedra fyzické geografie a geoekologie, PřF UK; e-mail: matouskova@natur.cuni.cz, sobr@natur.cuni.cz

Více

Aleš Binar, Ph.D. NACIONALIZMUS. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD)

Aleš Binar, Ph.D. NACIONALIZMUS. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Aleš Binar, Ph.D. NACIONALIZMUS Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Nacionalizmus Ve světových dějinách se od konce 18. století nacionalizmus stal fenoménem,

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

Re: Public art. Přednáškový cyklus o umění ve veřejném prostoru

Re: Public art. Přednáškový cyklus o umění ve veřejném prostoru Re: Public art Přednáškový cyklus o umění ve veřejném prostoru Funkce a podoby veřejného umění RE: Public art je půlroční přednáškový projekt o šesti blocích zaměřených na fenomén umění ve veřejném prostoru

Více

industriální archeologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy

industriální archeologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy 170 14. Kvalifikační práce a projekty industriální archeologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy Václav Matoušek Tereza Blažková Projekt systematického studia vchynicko tetovského plavebního

Více

Obhajoby diplomových prací z geografie 23. května 2016

Obhajoby diplomových prací z geografie 23. května 2016 Obhajoby diplomových prací z geografie 23. května 2016 sekce Fyzická geografie doc. RNDr. Irena Smolová, Ph.D. (předsedkyně) doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc. RNDr. Martin Jurek, Ph.D. RNDr. Aleš Létal,

Více

Nad zemí, 2015, kvaš na papíře, 21x15 cm

Nad zemí, 2015, kvaš na papíře, 21x15 cm Severočeskágalerie výtvarného umění v Litoměřicích příspěvková organizace Ústeckého kraje 8. května - 14. června 2015 Michalská 7, Litoměřice otevřeno út - ne 9-12 a 13-18 hodin Nad zemí, 2015, kvaš na

Více

zaslouží podstatnou ochranu a podporu ze strany společnosti

zaslouží podstatnou ochranu a podporu ze strany společnosti Ve svém příspěvku se pokusím ukázat, že industriální dědictví si objektivně zaslouží podstatnou ochranu a podporu ze strany společnosti pravděpodobně ještě podstatnější, než v jakou doufají a o jakou doposud

Více

Zápis ze 6. schůze SK RVŠ 7. června 2012, Praha UK

Zápis ze 6. schůze SK RVŠ 7. června 2012, Praha UK Zápis ze 6. schůze SK RVŠ 7. června 2012, Praha UK Přítomni: /20/ Delegáti a delegátky: /16/ Barbora Adolfová (AMU), Petr Baierl (ZČU), Marek Hodulík (UPOL), Miroslav Jašurek (UK), Daniel Kunz (OU), Ondřej

Více

Základní hydrologické charakteristiky povodí Loupnice

Základní hydrologické charakteristiky povodí Loupnice Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra fyzické geografie a geoekologie Hydrologie (cvičení z hydrografie) Základní hydrologické charakteristiky povodí Loupnice Jakub LYSÁK BGEKA, ročník

Více

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz AOB16HSD X16HSD X16HT3 Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz Témata přednášek a seminářů 1. Úvod do studia hospodářské historie a historie techniky s historickou topografie technických

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro druhý stupeň základních škol Lekce informačního vzdělávaní, které pro Vaše

Více

1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO

1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO 1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO Terezín, Magdeburská (jezdecká) kasárna 6. 7. září 2012 Program: Čtvrtek 6. 9. 2012 8:30 9:00 prezence účastníků, ubytování 9:00 9:15 úvod 1. blok: jedinečnost

Více

Anotace vytvořených elektronických učebnic

Anotace vytvořených elektronických učebnic Anotace vytvořených elektronických učebnic Celkem bylo v projektu Tvorba elektronických učebnic 30 autory vytvořeno 40 učebnic. Technologie broušení Autorka: Renáta Bartoňová Učebnice je určena pro předmět

Více

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ Národní památník na Vítkově Národopisné muzeum Nová budova Národního muzea Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích kontakt NÁRODNÍ PAMÁTNÍK

Více

Přehledné dějiny české literatury 1945-1989

Přehledné dějiny české literatury 1945-1989 Přehledné dějiny české literatury Na základě Dějin české literatury, sv. I-IV, zpracovali Pavel Janoušek (hlavní redaktor), Veronika Košnarová, Kateřina Piorecká, Karel Piorecký a Milena Vojtková ACADEM

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna. 7. 9. 2010 -Česká Lípa 1

Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna. 7. 9. 2010 -Česká Lípa 1 Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna Lípa 1 Knihovna Historického muzea ve Slavkově u Brna Mgr. Jiří Blažek brzkovak@seznam.cz blazek@zamek-slavkov.cz Zámek Slavkov u Brna - před r. 2007

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Tým Katedry psychologie DEN NÁZEV OTEVŘENÝCH KONFERENCE DVEŘÍ 2015 KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE CO VÁS DNES ČEKÁ I. Trocha historie II. Kdo jsme III. Typy studia a jak se k nám dostat

Více

Zápis z vědecké rady Z VR/ F3-01/09. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25.

Zápis z vědecké rady Z VR/ F3-01/09. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25. Strana 1/ 5 Program: 1. Zahájení - prof. Ing. Jaromír Veber, CSc. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25. února 2009 2. Habilitační řízení PhDr. Ing.

Více

Oponentský posudek. habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D.

Oponentský posudek. habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D. Oponentský posudek habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D. Vybrané historické zdroje současného rodinného práva, KEY Publising, s.r.o., Ostrava, 2013, 177 str. Na právněhistorických pracovištích právnických

Více

Seznam absolventů ve školním roce 2007/2008

Seznam absolventů ve školním roce 2007/2008 Seznam absolventů ve školním roce 2007/2008 Třída: Třídní učitelka: HT 4. A 65-42-M/004 Hotelnictví a turismus Mgr. Danica Lokajíčková 1. Kateřina Baslová 16. Alena Kukuczková 2. Vojtěch Beseda 17. Lenka

Více

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996.

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996. tovali. Pozitivum cestováni pro rozvoj vnitřní pohody a formování nadhledu člověka je vyjádřeno v úvodu pracovního sešitu k učebnici Zeměpis pro 8. ročník zvláštni školy. Vystihující vtipný citát ze hry

Více

Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost

Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost Informační list č. 2/2010 Únor 2010 Mezinárodní rok biodiverzity Pro pestrou přírodu, pro budoucnost Biodiverzita, tj. rozmanitost jednotlivých druhů rostlin a živočichů a jejich vazby na okolní prostředí

Více

PROJEKT PRO MATEŘSKOU ŠKOLU

PROJEKT PRO MATEŘSKOU ŠKOLU Základní škola a Mateřská škola Žleby, okres Kutná Hora Školní 190, 285 61 Žleby Dodatek č. 1 k ŠVP-MŠ-1/2014 PROJEKT PRO MATEŘSKOU ŠKOLU 2015 2016 ANGLIČTINA PRO NEJMENŠÍ PROJEKT PRO MATEŘSKOU ŠKOLU ANGLIČTINA

Více

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 Zpravodaj červenec - září 2015 Z obsahu: Harmonogram nového školního roku Obsazení kabinetů Užitečné odkazy na našem webu Okénko do minulosti školy Důležité termíny:

Více

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové *C *M *Y *K knihovna Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Zdeněk A. Tichý Národní knihovna ČR zdenek.tichy@nkp.cz Výstavbou nové budovy Studijní a vědecké knihovny a připravovaným projektem

Více

75-07 Specializace v pedagogice. Hudební teorie a pedagogika

75-07 Specializace v pedagogice. Hudební teorie a pedagogika Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Žižkovo nám. 5, 771 40 Olomouc Doktorský studijní program: 75-07 Specializace v pedagogice oboru Hudební teorie a pedagogika Program se řídí Zákonem

Více

Obsah. Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) /

Obsah. Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) / Obsah Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) / Egypt od vlády chedíva Ismá c íla po druhou světovou válku (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová)

Více

Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí)

Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí) Významná domácí a mezinárodní ocenění pracovníků Historického ústavu AV ČR od roku 2007 (HÚ AV ČR veřejnou výzkumnou institucí) 2007 prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc. PhDr. Kateřina Valentová, PhD. Blanický

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015 INTERPI Interoperabilita v paměťových institucích Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) (DF11P01OVV023)

Více

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Adolf Loos (* 1870 Brno 1933 Kalksburg u Vídně) syn brněnského kameníka Adolfa Loose st. (jeho dílna sídlila na Kounicově 20 a 22) studium:

Více

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Církev : průvodce českou historií / Alena a Vlastimil Vondruškovi -- Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2014 -- 199 s. -- cze ISBN 978-80-7429-441-9

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 8. ročník Učební texty : Danuše Kvasničková - Základy ekologie pro základní a střední školy, nakl. Fortuna, 1997

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis

Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Dějepis Obsahem předmětu Dějepis je poznání historie v takové míře, aby náš žák vnímal kořeny společenských

Více

NELEGÁLNÍ TĚŽBA A KRÁDEŽ UHLÍ ZA BÍLÉHO DNE Informační balíček EPS Autor: Josef Karlický Vydáno: 29. 11. 2012 Ekologický právní servis podal dne 24. 6. 2012 trestní oznámení na manažery Severočeských dolů

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 1 Oblast studijní a pedagogická 1.1 Výuka - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, numerických

Více

Univerzitní GIS není hračka. doc. Ing. Jan Pacina, Ph.D.

Univerzitní GIS není hračka. doc. Ing. Jan Pacina, Ph.D. Univerzitní GIS není hračka doc. Ing. Jan Pacina, Ph.D. Jan.Pacina@ujep.cz Univerzitní GIS není jen o výuce Univerzitní GIS není jen o výuce GIS je na UJEP využíván primárně na: Fakultě životního prostředí

Více

Pod patronací. si Vás dovolují pozvat na 14. mezinárodní konferenci. 1. cirkulář

Pod patronací. si Vás dovolují pozvat na 14. mezinárodní konferenci. 1. cirkulář Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Ústav struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR, v.v.i. Pod patronací České asociace geomorfologů si Vás dovolují pozvat na 14. mezinárodní konferenci

Více

zasedá v místnosti B 914 dne 29. června 2005

zasedá v místnosti B 914 dne 29. června 2005 Komise č. 1 zasedá v místnosti B 914 dne 29. června 2005 Ing. Karel Vach, CSc. Doc. Ing. Jaromír Procházka, CSc. Doc. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. Ing. Václav Čech Doc. Ing. Radim Blažek, CSc. Ing. Milan Bajer,

Více

Virtuální mapová sbírka Chartae Antiquae.cz staré mapy, glóby a atlasy k využití v památkové péči

Virtuální mapová sbírka Chartae Antiquae.cz staré mapy, glóby a atlasy k využití v památkové péči Virtuální mapová sbírka Chartae Antiquae.cz staré mapy, glóby a atlasy k využití v památkové péči Milan Talich, Filip Antoš Milan.Talich@vugtk.cz Den GIS 2015: České kulturní dědictví v GIS 19.11.2015,

Více

Air Silesia závěrečné oponentní řízení Ministerstva životního prostředí

Air Silesia závěrečné oponentní řízení Ministerstva životního prostředí Protokol ze závěrečného oponentního řízení 1. Název projektu: Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko-Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu (Air Silesia). 2. Financování projektu:

Více

181/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚSTAV PRO STUDIUM TOTALITNÍCH REŽIMŮ A ARCHIV BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ HLAVA II

181/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚSTAV PRO STUDIUM TOTALITNÍCH REŽIMŮ A ARCHIV BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ HLAVA II 181/2007 Sb. - o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek - poslední stav textu 181/2007 Sb. ZÁKON ze dne 8. června 2007 o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu

Více

PhDr. Martin CHVÁL, Ph.D. doc. PhDr. Martina ŠMEJKALOVÁ, Ph.D. PhDr. Ivana KOLÁŘOVÁ, CSc. Mgr. Jitka ALTMANOVÁ. doc. RNDr. Eduard FUCHS, CSc.

PhDr. Martin CHVÁL, Ph.D. doc. PhDr. Martina ŠMEJKALOVÁ, Ph.D. PhDr. Ivana KOLÁŘOVÁ, CSc. Mgr. Jitka ALTMANOVÁ. doc. RNDr. Eduard FUCHS, CSc. Nezávislá odborná komise, která je poradním orgánem při přezkoumávání žádostí žadatelů v procesu přezkoumání výsledků zkoušek z didaktických testů pro rok 2014 (podle 82 školského zákona). Rozpočtové prostředky

Více

Dotazníkové šetření Územní identita a občanská společnost v okresech Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Litoměřice

Dotazníkové šetření Územní identita a občanská společnost v okresech Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Litoměřice Závěrečná zpráva Dotazníkové šetření Územní identita a občanská společnost v okresech Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Litoměřice Zadavatel Ústecká komunitní nadace Kontaktní osoba Petr Veselý Zpracovatel

Více

Slezská Univerzita v Opavě. Bulletin z mezinárodní konference

Slezská Univerzita v Opavě. Bulletin z mezinárodní konference Slezská Univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Bulletin z mezinárodní konference PERSPEKTIVY BANKOVNICTVÍ PO ROCE 2000 VE SVĚTĚ A V ČESKÉ REPUBLICE 7. mezinárodní konference pořádaná

Více

Z P R A V O D A J Kartografické společnosti České republiky Č. 3/2010 Výstava Staré mapy historická paměť krajiny již popáté

Z P R A V O D A J Kartografické společnosti České republiky Č. 3/2010 Výstava Staré mapy historická paměť krajiny již popáté Z P R A V O D A J Kartografické společnosti České republiky Č. 3/2010 Výstava Staré mapy historická paměť krajiny již popáté (Sázava, 7.8.-27.8.2010) Celkem tato již v pořadí pátá výstava starých map,

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

1 Cíle a navrhované metody

1 Cíle a navrhované metody 1 Cíle a navrhované metody V termínu od 18.7. 29.7. je plánován archeologický výzkum novověké lokality Francův mlýn čp. 54 na k.ú. Žebráky na pravobřežním přítoku Kateřinského potoka, v okresu Tachov.

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_10 Přírodovědecká fakulta UK Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Časový rozpis ústních maturitních zkoušek jarní termín šk. roku 2014/15

Časový rozpis ústních maturitních zkoušek jarní termín šk. roku 2014/15 Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava Helenín Hálkova 42 Časový rozpis ústních maturitních zkoušek jarní termín šk. roku 2014/15 Třída 4. C i Design interiéru a bytových doplňků Pondělí 25. května 8

Více

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice PŘÍPADOVÁ STUDIE Bc. Věra Okénková Důležitost studia volného času? OFICIÁLNÍ POSTOJE K TRÁVENÍ Situace bezprostředně po válce Postoj vládnoucí

Více

9.1 BYTOVÝ FOND V ČESKU Zuzana Kopecká, Jana Jíchová

9.1 BYTOVÝ FOND V ČESKU Zuzana Kopecká, Jana Jíchová 9.1 BYTOVÝ FOND V ČESKU Zuzana Kopecká, Jana Jíchová Strukturu a kvalitu bytového fondu lze považovat za jeden z indikátorů kvality života a rozvoje regionu (Baxa 2010). Charakter a způsob bydlení (např.

Více

4.2 VZDĚLANOST V PRAZE

4.2 VZDĚLANOST V PRAZE 4.2 VZDĚLANOST V PRAZE Petra Špačková Vzdělanostní úroveň je důležitým ukazatelem při hodnocení vertikální diferenciace struktury obyvatelstva (Machonin a kol. 2000), zejména jeho sociálního statusu. Úroveň

Více

ÚZEMNÍ PLÁN BLAZICE- ODŮVODNĚNÍ

ÚZEMNÍ PLÁN BLAZICE- ODŮVODNĚNÍ ÚZEMNÍ PLÁN BLAZICE- ODŮVODNĚNÍ - TEXTOVÁ ČÁST 1 POŘIZOVATEL: Městský úřad Bystřice pod Hostýnem Odbor regionálního rozvoje OBEC BLAZICE: určený zastupitel Bc. Martin Nezdařilík starosta obce PROJEKTANT:

Více

Cíle a navrhované metody

Cíle a navrhované metody Příloha č. 2 Cíle a navrhované metody Šlo by o pokračování badatelského archeologického výzkumu Katedry archeologie FF Univerzity Hradec Králové, a to podle bodu VIII doporučení odborné komise z 19. 9.

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE ÚZEMNÍ VÝVOJ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY OD ROKU 1784 PO SOUČASNOST

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE ÚZEMNÍ VÝVOJ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY OD ROKU 1784 PO SOUČASNOST UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie Aplikace geoinformatiky v sociální geografii ÚZEMNÍ VÝVOJ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY OD ROKU 1784 PO SOUČASNOST

Více

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů Celkem 30 bodů Pomůcky: psací potřeby, Školní atlas světa (Kartografie Praha, a. s.), Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia (Kartografie Praha, a. s.) 1 8 bodů Česká cestovní

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity,

Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity, Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity, dříve než přistoupím k rozboru témat navržených Akademickým senátem Filozofické fakulty Ostravské

Více

Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje

Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje Co jsou územní limity těžby? V minulém století bylo v severních Čechách v souvislosti s těžbou hnědého uhlí zbouráno 106 původních obcí včetně 650 let starého

Více

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. Karel IV. Pán světa Zdeněk Ležák Byl jsem předurčen k tomu, abych vládl celému světu. JÁ jsem imperátor. JÁ jsem císař KAREL IV. Ve 3 letech mě vzali matce, v 15 jsem stál

Více

koordinátor EVVO stupně stupně září - říjen I. stupeň okolí školy lesopark Karviná Ráj samostatná práce, diskuze a sdělení společných závěrů všem

koordinátor EVVO stupně stupně září - říjen I. stupeň okolí školy lesopark Karviná Ráj samostatná práce, diskuze a sdělení společných závěrů všem Roční program na školní rok 2012-13 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na školní rok 2011/12 Najdi svůj červený

Více

ř ř ř ř ť ř ř ú č ů ěč ř ř ď š ř ů ř š ž š ň ě č ě č ů č ě ů ř ž ěř ž ž ž ť ě ž ř č č ž ě ě č š ě ž ř ě ě č ř ěš ě ž č č ě ž ž ř š Ž ř ě ů ě ů ž ř ž ě ů ř ž Ú ř ě ě ů ě ů ů ě č ď ů ř ě ř č č č ň š ě Ž

Více