Druhé číslo ve znamení menších změn!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Druhé číslo ve znamení menších změn!"

Transkript

1

2 Druhé číslo ve znamení menších změn! P řiznávám se, že jsem něco takového nečekal ani v těch nejoptimističtějších představách. První číslo našeho nového magazínu Reload oslavilo velký úspěch, a to jak ze strany ohlasů ve formě komentářů, tak i počtu celkového stažení jenom na domovské stránce jsme zaznamenali téměř 4000 unikátních stažení. Celkově se toto číslo mohlo vyšplhat ještě výš díky tomu, že jsme byli pár hodin lokálně na Tiscali Games (velké díky jeho šéfredaktorovi). Teď už stačí jen doufat, že se situace zopakuje. To už ovšem není v naší režii. Po vydání prvního čísla jsme obdrželi mnoho výtek i pochval. Několik lidí si stěžovalo na nepřehlednost obálky. Přemýšleli jsme o tom a přišli jsme k závěru, že mají vlastně pravdu. My nepotřebujeme lákat potencionální čtenáře úchvatně zpracovanou obálkou, od které byste nemohli odtrhnout oči. Na obálce prvního čísla jsme také odhalili většinu článků v časopise, i když to je práce spíše Obsahu. Do druhého vydání jsme proto připravili obyčejnou obálku, která (doufejme) nikoho neurazí. V jednoduchosti je síla. Napravo si potom můžete prohlédnout další dva návrhy, které neprošly. Do druhého čísla jsme připravili několik vylepšení, jak bylo již dříve slíbeno. Přes kosmetické záležitosti (např. odstranění tabulek) jsme se protlačili i k několika novým rubrikám. Založili jsme Několikaslovné preview, kde si shrneme hru, která se brzy objeví na pultech obchodů, v několika málo slovech. Své si najdou i majitelé moderní hračičky iphone, kterému se budeme v časopisu věnovat pravidelně co číslo, to dvě recenze. Doufáme, že s Dopisy od čtenářů se budeme setkávat v hojném počtu, ten nejlepší vždy oceníme menším dárkem. Připravili jsme toho dost, takže vás nebudu zdržovat. Roman Bičan, Šéfredaktor Safra, tohle že je diskmag? Tohle je poctivá konkurence tištěným plátkům. Xspy Redakce Šéfredaktor: Roman Bičan (rb) Zástupce šéfredaktora: Jan Bičan (jb) reloadmag@seznam.cz romanbican@seznam.cz bican.honza@seznam.cz Redaktor: Marek Bičan (moi), Jiří Markvart, Marek Škácha, Jakub Sova, Martin Paytok, Václav Piták, Tomáš Bouzek Reload říjen 2009 vychází Tento magazín lze ZDARMA stáhnout na jeho stránkách Je zakázáno rozšiřovat jakýkoliv materiál z tohoto magazínu bez svolení šéfredaktora!

3 Obsah č. 2 Editorial 2 Obsah 3 Novinky 4 Hrom Trailer měsíce 9 Heavy Rain 11 Napoleon: Total War 13 Saw 15 ArmA2: Arrowhead 16 WoW: Cataclysm 17 Overlord II 21 Anno Wolfenstein 26 ArmA 2 28 Memento Mori 31 Ghostbusters 34 Blades of Fury 36 Modern Combat Sandstorm 37 Wolfenstein 3D 38 Spoiler alert! 39 Protipirátské ochrany 40 Dopisy 42 Next Reload 44

4 Batman v knize rekordů 28. srpna byl velmi očekávaný Batman: Arkham Asylum oceněn jako Kritiky nejvíce uznávaná superhrdinská hra všech dob, čímž se dostal do prestižní Guinnessovy Knihy rekordů. Ani se není čemu divit, když obdržel ze 40 recenzí průměrné hodnocení 91,67 bodů. A to jsme si před rokem po oznámení mysleli, že Arkham Asylum bude jen další rychlokvaškou za účelem vydělat balík peněz na úspěšném filmu. Gaz Deaves z Guinnessových Světových rekordů pak prohlásil: Jsme velmi potěšeni, že můžeme ocenit hru Batman: Arkham Asylum světovým rekordem. Je to fantastická hra a díky reakcím herních expertů věříme, že má své zasloužené místo v Guinnessově Knize světových rekordů. (moi) Modern Warfare 2 se chlubí Hansem Zimmerem Prvnímu Modern Warfare by se dalo klidně přezdívat herní film. Zvláště díky atmosférickému začátku a velmi akčnímu (a nutno říci i smutnému) konci. Druhý díl se tímto označením bude moci pyšnit ještě více. Na soundtracku totiž pracoval oscarový Hans Zimmer, který je podepsán pod velkým množstvím významných filmových soundtracků. Zprvu se to zdálo trochu přitažené za vlasy, ale vše potvrdil i samotný skladatel, takže nezbývá, než se na 10. října těšit o to více. Hans Zimmer má na svém kontě Oscara z roku 95 za animovaného Lvího Krále. Napsal ale i hudbu k Temnému rytíři, Pirátům z Karibiku, Gladiatorovi nebo Rain Manovi. Aktuálně pracuje na novém Sherlocku Holmesovi nebo Inception. (moi)

5 150 dalších her na Unreal Enginu 3 Vývojáři z Epicu jsou za vodou už hodně dlouhou dobu. I když už od vydání jejich Unreal Enginu 3 uběhlo již několik dlouhých let, pořád je tento engine hojně využívaný dalšími vývojáři, kteří nemají dostatek prostředků na financování vývoje enginu vlastního. Z těch známých je to třeba Bioshock, třetí Brothers in Arms nebo momentálně často rozebíraný Batman: Arkham Asylum. Tim Sweeney rozebíral na High Performance Graphics 2009 nová vylepšení a informace týkající se právě UE3. Nejvíce zajímavý fakt se však netýkal nové technologie, nýbrž toho, že na Unreal Enginu 3 momentálně staví více než 150 vyvíjených titulů. Tomu se říká úspěch! (moi) Ohlášení GTA 5 Hádejte co? Take Two opravdu moc o GTA 5 mluvit nechtějí. Strauss Zelnick to řekl jasně a stručně po oznámení jejich finanční zprávy. Nebudeme to oznamovat. Nebudeme oznamovat, kdy to budeme oznamovat. A nebudeme oznamovat oznamovací strategii ani nebudeme oznamovat, kdy ji budeme oznamovat, stejně jako nebudeme oznamovat oznamovací strategii o oznamovací strategii. Nějaké další otázky? (moi) Ban do roku 9999 Vývojáři Monster Hunteru, Capcom, berou podvádění vážně. Více než vážně. Svědčí o tom následující zpráva, která opravdu přišla jednomu hráči. Vážený zákazníku, právě jste zabanován za používání upravených dat k online přihlašování. Zákaz vyprší 12. prosince 9999 ve 22:49. Při příštím porušování podmínek použití se už nikdy nebudete moci znovu přihlásit. Rok 9999 se zdá být daleko, ale rozhodně to není nikdy. Třeba nějaký praprapraprapra (opakujte ještě asi 213x) vnuk hříšníka si už Monster Hunter konečně zahraje. (moi)

6 Raven Software propouští Shacknews do světa vypustilo informaci, že vývojáři nového Wolfensteina a X-Men Origins: Wolverine propustili několik zaměstananců. Raven Software to pak potvrdili oficiálním prohlášením. S nedávným dokončením Wolverina, založeném na letním blockbusteru, a Wolfensteina, nové kapitoly slavné značky, Raven Software trochu redukuje pracovní síly. Další zdroj uvedl i čísla; tvrdí, že bylo propuštěno 56 z celkových 180 zaměstnanců, přičemž nebyla zasažena žádná pobočka více než druhá. Opravdu se tedy jedná o pouhé zmenšení týmů z důvodu nedostatku práce, jelikož se nyní vyrábí ve studiích Ravenu jen jedna hra, a to Singularity, originální akční hra s datem vydání stanoveným na březen (moi) Disney koupilo Marvel Jeden z největších obchodů letošního roku se odehrál na konci prázdnin. Po odkoupení Pixaru v roce 2006 za 7,6 miliardy dolarů se Disney zaměřilo na komiksové vydavatelství Marvel. Vedení obou firem si pláclo na 30 dolarech za akcii v hotovosti plus ještě 0,745 akcie Disney za každou akcii Marvelu, což celkem činí asi 4 miliardy dolarů. (moi) Finanční zpráva Take Two Společnost Take Two vydala finanční zhodnocení uplynulého třetího čtvrtletí, končícího 31. červencem, ve kterém oznámila ztrátu, která je však nižší, než se původně očekávalo. Červená čísla dosáhly hodnoty 55,5 milionů dolarů, 72 centů na každé akcii chcete-li, zatímco minulý rok byli v T2 ve stejném období v plusu téměř 52 milionů dolarů. I když za to mohl obří úspěch čtvrtého GTA. Není ale proč se strachovat. GTA IV zatím stále vydělává prostřednictvím stažitelných přídavků (nedávno ohlášené The Ballad of Gay Tony) a většina velmi očekávaných a pro firmu klíčových titulů je stále v záloze, připravena na fiskální rok 2010 (1. listopad 2009 až 31. říjen 2010). Snad je Mafia 2, Bioshock 2 nebo třeba Max Payne 3 spasí.

7 Novinky kolem Bioshock filmu V prvé řadě můžem říct, že film bude. A možná bude i důstojným zpracováním hry. V dubnu byly práce pozastaveny kvůli bobtnajícímu rozpočtu a musel být přepracován scénář. Natáčet se nebude ve Spojených státech, zatím to vypadá na Velkou Británii či Austrálii. Gore Verbinsky si tento projekt pochvaluje a tvrdí, že film má výborný scénář a opravdu zajímavé obsazení rolí. Bohužel, kvůli natáčení v jiné zemi než USA nemůže nadále sedět na režisérské židličce. Tu po něm převzal Juan Carlos Fresnadillo, známý jako režisér 28 týdnů poté. Verbinsky však u Bioshocku zůstává a bude se mu věnovat jako producent. Možná se ptáte, jak velký byl ten rozpočet, který tyto změny způsobil. Dosáhl velikosti 160 milionů dolarů a to ještě nebyla konečná částka. Pro srovnání měly dva nejvíce hypované filmy letošního roku, Terminator: Salvation a Transformers 2, rozpočet jen o 40 milionů vyšší. (moi) Myslíte, že je WoW nejhranější MMO? Ale jo, je, má totiž největší počet aktivních hráčů. Navíc tady je teprve 5 let. RuneScape se může pyšnit ale také zajímavými čísly, i když na světě je o další 3 roky déle než MMO od Blizzardu. V současné době je v RuneScape aktivních více než 10 milionů hráčů, ale samozřejmě záleží, s jakými statistikami počítáte. Pro Guinnessovu Knihu rekordů udělali v Jagex (vývojářská a vydavatelská společnost) novou statistiku a vyšlo jim poměně zajímavé číslo. K RuneScape si za celou dobu jeho existence sedlo více než 105 milionů lidí. A to už je velmi slušné číslo. Momentálně připravují autoři další MMORPG; MechScape je zaměřeno na dospělé publikum a jeho beta se očekává příští rok. Má se Blizzard bát? (moi)

8 Vojta Kotek dabuje Mafii 2 Před pár týdny proletěl českou herní scénou první česky nadabovaný trailer na Mafii 2. Znalí rozpoznali hlasy některých našich předních herců (dabér Henry Tomasina skvěle vystihl samotnou atmosféru traileru). Jejich řady nyní rozšířila mladá posila v podobě Vojty Kotka, který nadabuje blíže nespecifikovanou, ale pro příběh velmi důležitou postavu. Jsem velmi rád, že můžu pracovat na Mafii 2. Hru sleduji už od jejího oznámení a nyní mám možnost být při tom, i když jen co se týče dabingu. Mám ale i pár nápadů pro hru samotnou, snad dostanu možnost předat je autorům. Takto promluvil Rafťák a Snowboarďák v jedné osobě, přičemž se také zmínil o jeho práci. Jeho postava je podstatně starší než on, což byl trochu problém. Vynalézavý herec si s ním ale poradil velmi jednoduše vzal si příklad z EA a jejich Kmotra. Po smrti Marlona Branda si jeho imitátor musel vložit do úst papírový kapesník pro napodobení jeho hlasu. Vojta ale nepoužívá papírový kapesník, bohatě si vystačí s ubrouskem. (moi) Staropramen sponzoruje Dragon Age Trochu nechápu překládání názvů her/filmů do češtiny. Jistě, některé tituly to potřebují, ale jiné ne. A nejdřív jsem nepochopil ani podtitul Prameny k novému RPG od Bioware. Až teď se pravá podstata zvoleného názvu dostala na povrch, jedná se totiž o velmi chytrý marketingový tah na chuťové pohárky starších hráčů. Pramenů se chytil jistý výrobce piva, trochu si s tímto názvem pohrál a vydal speciální edici Staroprameny u příležitosti blízkého vydání této hry. V obchodech ji však nehledejte. Balení 6 lahvových piv bude k dostání pouze u speciální (a pouze české) edice Dragon Age, kde poslouží na ukrácení dlouhé chvíle při instalaci hry. Celé je to o to zajímavější, že obrázek Staroprameny prokoloval internetem jako menší vtípek. Vedení pivovaru si toho naštěstí všimli a kontaktovali EA. I když je Dragon Age zcela smyšlené fantasy, lidé ve hře i tak rádi chodí do hospody, kde pijí pivo. Tak proč ne zrovna Staropramen?, komentoval celou záležitost Farid jako zástupce EA. Zatím se neví, jestli bude Staropramen k dostání i přímo ve hře. (moi)

9 K poctě zbraň! Trailer měsíce Před nedávným veletrhem GamesCom, jsme čekali, že naplnění této rubriky budou provázet hádky, který trailer se stane tím nejlepším za uplynulý měsíc a bude se pyšnit oceněním Trailer měsíce našeho magazínu. Pravda je však trochu jiná. Do výběru postoupilo jen menší množství ukázek, z nichž jsme nakonec vybrali trailer z Halo 3 ODST, i když jsme konzolovou sekci vyřadili. Když mě brali za vojáka Dragon Age má sice Marylina Mansona, ale jinak toho po stránce obrazové moc co nabídnout nemá, Mafia 2 se taktéž moc nevytáhla, jen zrecyklovala starší záběry. Nový Total War máme rozebraný o pár stránek dál, podobně jako Heavy Rain, tudíž jsme nechtěli psát o jedné hře tak moc (zvlášť s ohledem na délku obou článků), Just Cause 2 spíše takový standart. Naked trailer na Guitar Hero 5 nás zase nechal chladnými (přítomné slečny se nám ale líbily ;-)), Avatar se předvede spíše na filmovém plátně. Jediný další dobrý trailer byl ten na Uncharted 2, ale po několikátém shlédnutí nadšení téměř opadlo. Nějaký čas jsme uvažovali o přídavku pro GTA IV, ale nakonec nás dostalo Bungie. (moi) Lehko na bojišti? Ne všichni mají štěstí Ostřílený veterán, doslova.

10

11 Autor: Jiří Markvart J e to o tom, jakou novou potřebu můžeme pro trh vytvořit, ne o tom, co trh očekává, ale co nového můžeme nabídnout. Moje myšlenka spočívá v tom, že je ve hrách málo obsahu pro dospělé publikum. Vytváříme spoustu her pro děti a teenagery, ale není tu nic pro dospělé hráče. Spousta lidí s hraním přestává pouze kvůli tomu, že nemá co hrát. Jsou to hardcore hráči do svých 20 nebo 25 let, ale pak najednou přestanou. Když se jich zeptám, proč s hraním skončili, většina z nich mi odpoví, že už zkrátka nenalezli nic nového, co by je zajímalo, a mají pocit, že hrají stále ty samé hry dokola. Časem se jim změnil vkus. Nebudete přece chtít číst stále stejné knihy, vidět stále stejné filmy ve svých 10, 15, 20, 30 letech... Je to sice zvláštní, ale v případě her existuje pouze jedna kategorie, která je určena teenagerům, případně dětem. Právě proto se my snažíme vytvořit něco nového i pro ostatní. Víte, letos mi bylo čtyřicet let a už nemohu najít žádnou hru, která by mě doopravdy zajímala... Těmito slovy před několika týdny odpovídal herní režisér David Cage v rozhovoru ohledně již několik let pečlivě připravovaném titulu Heavy Rain. Jak sám David Cage říká, opravdu inovativních her je jako šafránu. Mezi ty zajímavé a originální řadí například ICO, Shadow of the Colossus, Katamari Damacy, Rez nebo Flowers, ostatní jsou podle něj pouhými hračkami, se kterými se dá sice bezvadně strávit volný čas, ale nezanechají ve vás žádné emoce, nic, co byste si z hraní odnesli. Heavy Rain by naopak emocemi a inovacemi mělo překypovat. David Cage si neříká režisér jen tak zbůhdarma. Spolu se svým týmem z vývojářského studia Quantic Dream opravdu vytváří herní filmy, které si doslova koledují o založení nového žánru, jenž stojí na rozhraní adventur a akčních her. Zatímco ve většině adventur putujete po předem dané cestě až ke zdárnému konci a v akčních titulech kosíte nepřátele po stovkách a prorážíte si cestu k vítězství skrze zakrvácená bojiště, ve hrách od Quantic Dream to je poněkud jinak. Prvním vlaštovkou tohoto nového směru byl v roce 2005 Fahrenheit (ve státech známý pod názvem Indigo Prophecy). Dechberoucí příběh společně s dostatkem akčních scén zapůsobily na nejednoho hráče, i když se přitom jednalo pouze o jakousi generálku na mnohem velkolepější projekt celkem průměrná grafika, trochu rušivý interface při soubojích, slabý závěr příběhu (sám David Cage přiznal, že se věnovali zejména prvním dvěma třetinám příběhu). S Heavy Rain jsme se setkali již před třemi roky, kdy Quantic Dream uvolnili technologický trailer s názvem Casting, který sice ani v nejmenším nesouvisel s příběhem samotné hry, ale perfektně představil, čeho všeho jsou PlayStation 3 a sami tvůrci v grafické oblasti schopni. K perfektní vizuální stránce přidejme vskutku gigózní scénář o 2000 stranách a celkem čtyři hratelné postavy a hned nám může být

12 jasné, že se máme na co těšit. První z postav je mladá novinářka Madison, jež se vydává po stopě sériového vraha, který na místech svých činů po sobě zanechává papírové skládačky (odtud také podtitul hry The Origami Killer ). Madison trpí poruchou spánku insomnií takže během svého investigativního vyšetřování může přespávat pouze v hotelových pokojích, což samozřejmě notnou část herních situací značně zkomplikuje. Tím dalším, se kterým se v Heavy Rain setkáme, je vyšetřovatel FBI Norman Jayden. Ten má na rozdíl od ostatních k dispozici speciální brýle, s pomocí kterých dokáže ve svém okolí vypozorovat zbytky zaschlé krve, stopy po DNA apod. (Kriminálka Las Vegas je zpět!) To by mělo dát celé hře ten správný detektivní říz. Nicméně aby toho nebylo málo, má i Norman jeden nešvar je závislý na drogách a to, jak se s tímto problémem vypořádáte, bude opět jen a pouze na vás. O zbylých dvou postavách se toho ví zatím poskrovnu. Jednou z nich je soukromý detektiv Scott Shelby a tou druhou Ethan Mars, se kterým jsme se mohli setkat v jednom z posledních trailerů. Ethanovi se jednoho dne v davu ztratí mladší z jeho dvou synů. Když ho opět spatří, vidí, jak se na něj řítí auto; tragédii již nejde zabránit. Od té doby se Ethan utápí v depresích, cítí se vinen a snaží se maximálně věnovat svému druhému staršímu synovi. Shoda náhod a okolností ho zaplete do všemi médii promílaného případu Origami Killer více, než by chtěl, díky čemuž se setkává i s Madison a v mnoha situacích se z něho stává doslova akční hrdina. Silný příběh je v případě Heavy Rain zřejmě hlavní zbraní. Ačkoliv jisté známky otevřenosti byly patrny již při hraní Fahrenheita, jednalo se pouze o drobné detaily a finální rozdělení příběhu do tří konců v poslední fázi hry (konec dobrý, neutrální a špatný). Nyní nám toho David Cage slibuje mnohem více. Jak sám tvrdí, je dost možné, že když budete svoje počínání a závěry porovnávat s kamarádem, zjistíte, že každý hrajete vlastně úplně jinou hru. Příběh je natolik rozvětvený (viz. již zmiňovaných 2000 stránek scénáře; běžný filmový jich má zhruba 120), že sebemenší detail může ovlivnit děj příběhu až do samotného konce. Heavy Rain tedy nemá žádný oficiální konec, můžete hrát třeba desetkrát, a přitom může skončit příběh pokaždé jinak. Dalším specifikem je pak fakt, že neexistuje žádný game over ve smyslu, v jakém ho vnímáme. Jakmile některá z herních postav zemře, je zkrátka vyřazena ze hry, což sice s sebou přináší některé následky, které ovlivní zbytek hry, ovšem vy můžete v hraní klidně pokračovat. V případě, že se vám povede připravit o život všechny čtyři hratelné postavy, nastává sice opravdu konec hry, nicméně neobjeví se pouze klasická obrazovka s nápisem game over, ale příběh se dovypráví do konce, ke kterému jste ho svým počínáním dovedli. Tímto opatřením se vývojáři z Quantic Dream chtějí vyvarovat frustrujícím situacím, kdy je hráč nucen neustále načítat uložené pozice jenom kvůli tomu, aby bez úhony prošel určitou částí hry. Akční scény jsou ve hře řešeny poněkud netradičně. David Cage se chtěl vyvarovat přednastaveným akcím typu kolečko plus čtvereček rovná se skok s výkopem, a tak jsou akční scény předpřipravené a vy pouze mačkáte příslušná tlačítka ve chvíli, kdy se objeví na obrazovce, přičemž včasná reakce a správná intenzita stisku (někdy je nutné určité tlačítko tisknout opakovaně) rozhoduje o tom, zda se například ráně vyhnete, anebo ne. Někomu může tento systém ovládání připadat příliš plochý, nudný nebo nepřirozený, ovšem tvůrci slibují, že se ho pokusí vypracovat do takové podoby, že si ho nakonec oblíbíte. Neobvykle působí i ovládání chůze postavy. Pomocí analogové páčky volíte natočení postavy a stiskem R2 ji uvádíte do pohybu, tudíž nemáte ani možnost určovat rychlost chůze/běhu, což je záměrné, neboť to bude napomáhat k udržení filmového dojmu běh po bytě, ve kterém se nejspíš nachází vrah, nebo klidná chůze v přestřelce by působily poněkud divně. Přislíbeno je samozřejmě i využití ovladače SIXAXIS, i když já sám se řadím spíše k odpůrcům této vylomeniny, a tak jsem v této oblasti poněkud skeptický. Nechme se ale překvapit. Už teď je prakticky jisté, že Heavy Rain neskončí v kategorii zapomenutých her, nicméně o tom, jaký to bude nakonec trhák, se budeme moci přesvědčit až v první čtvrtině příštího roku. Index očekávání: 10

13 Autor: Tomáš Bouzek Po úspěchu imperiální strategie z 18. století, kterou jste si mohli nedávno koupit v akci za 699 Kč, se o místo na slunci přihlásil její modernější bratříček. Rodák z korsického Ajaccia by měl z nového počinu Creative Assembly určitě radost. Nový díl se totiž bude věnovat především Napoleonovi Bonaparte. Ten byl pro jedny vynikajícím vojevůdcem a skvělým politikem, pro druhé pak tyranem par excelence. Reálně to však vypadá na obě polohy. V krásném traileru je hrdina zachycen ve své temné chvilce. Obzvláště jeho francouzská verze je nesmírně působivá a člověk by si chtěl zahrát už teď. Říká: Mám mnoho nepřátel, ale žádný se mi nevyrovná. Tvrdili, že Itálie se nedá dobýt, Egypt pokořit a Rusko se prostě nedá ovládnout. Ovšem teď mlčí Bojí se mě, jako živlu, který rozsévá smrt. Jsem Napoleon, císař. Jeho poslušní vojáci pak podpálí na mělčině uvízlý koráb. Budete mít tedy možnost změnit historii a dobýt všechny zmíněné země. Na co se tedy můžeme těšit? Hlavním lákadlem je zopakovat si životní osudy korsického válečníka. Kampaň bude rozdělena na tři hlavní části. V první se podíváme do slunné Itálie. Napoleon nejdříve rozdrtil roajalistické povstání v Paříži, kde získal přítulnou přezdívku kartáčník, následně byl direktoriem jmenován velitelem Pařížského okruhu armády a pak šupem do Itálie. Zde od roku 1796 vedl boje proti rakouskému a sardinskému vojsku. Bylo mu tehdy teprve šestadvacet let. Nejdříve sejmul sardinské pomatence u Cevy a Mondovy, což vedlo koncem dubna r k uzavření míru s Piemontem. Co si toto vítězství zopakovat? Nebo popojedete dál a rozdrtíte Rakušany ve slavné bitvě u Lodi, pak u Arcole a Rivoli. Konečným cílem nebude jen dobytí rakouské pevnosti v Mantově, nýbrž vpadnout do domovské země císaře Františka. Můžete tak učinit třeba bleskovým přechodem Alp, což bohužel sníží odolnost a sílu vaší armády, zásobování nebude vůbec snadnou záležitostí. Ve hře bude hrát klíčovou roli a v případě, že se utáboříte v oblasti se špatným počasím, nebo, nedej bože, přejdete Alpy, utrpí armáda nejen na morálce, ale i na bojeschopnosti. Budete tedy muset dbát na plánování vašich pochodů a obsazování strategických míst pro doplnění zásob. Tak nejsnáze dojdete k míru v Campo Formio ze 17. října 1797 a získáte Benátsko, Istrii a Dalmácii. Vytvoření Cisalpinské a ligurské republiky v severní Itálii už máte za sebou. Hned nato si proklepnete znalosti faraónských dynastií, protože Napoleon se v květnu 1798 vypravil do Egypta. Turisty, ani havarovaný autobus tam sice nenašel, zato si pošmákl na Alexandrii a rozdrtil vojsko Mameluků. Bohužel si budete muset lépe počínat na moři, neboť dopustit znovu porážku u Abukíru, by bylo opravdu trapné. Celkem by mě zajímalo, jak bude vyřešen Napoleonův vzestup ze člena direktoria na prvního konzula, kde již dostanete právo jmenovat členy státní rady. Součástí druhé etapy kampaně bude i bitva u Marenga ze 14. června 1800, ve které náš hrdina rozdrtil rakouské vojsko a přinutil císaře k dalšímu míru. Uvidíme, jak bude zpracováno diplomatické jednání s papežem Piem VII., který byl vášnivým odpůrcem revoluce. Každopádně byste si s ním měli od

14 plic pohovořit. Nejdelším úsekem pak budou roky , ve kterých se budete snažit získat evropskou dominanci. To znamená sejmout Rakousko, Prusko a Rusko. Cílem kampaně bude dobýt všechna hlavní města soupeřů a udržet je do konce. Můžete zde tedy měnit historii. Mike Simpson zhodnotil hru takto: Ve hře stanete tváří tvář problémům, kterým čelil Napoleon, budete vyhrávat bitvy, které vyhrával, a budete budovat impérium, které budoval. Nebo budete ještě lepší. Avšak hra vám umožní stát se i generálem na opačné straně. Doufám, že jste si dosud nemysleli, že budete moci hrát jen za Napoleonovu Francii. Právě v této poslední, třetí a největší kampani si budete moci vybrat jiný národ. Zásadní informací je změna délky tahu, který bude představovat dva týdny. Co se týče oznámených grafických vylepšení, tak velmi výrazně bude využito kouře, který pěkně začadí celou formaci. Graficky bude vylepšen i útok jízdy, od jejichž kopyt bude stříkat bahno a trsy trávy. Generál bude mít tentokrát mnohem větší význam. Když jej přiřadíte k armádě, velmi výrazně zvýší její účinnost. Dostanete na výběr určitý seznam borců, z nichž někteří jsou dobří na obranu a jiní pro útok. Každopádně si budete muset dávat velký pozor na Napoleona, ať vám nechcípne dříve než 5. května Engine, samozřejmě ten z Empire, zvládne až deset tisíc vojáků a nějakých čtyřiašedesát modelů tváří. Vojáci se navíc budou lišit i stavbou těla, takže každý bude unikát. Typů jednotek bude přesně tři sta dvacet dva, samozřejmě nových, jinak by to nebyla nová hra. Tvůrci slibují, že grafický požitek ze hry bude na hony vzdálen mírnému upgradu Empire oproti druhému Medievalu. Kieran Brigden, tiskový mluvčí Creative Assembly, například uvedl, že pracují na tom, aby se všechen kouř z pušek a kanonů držel ve vzduchu a přesouval se přes bojiště. To vše ovlivňuje viditelnost a schopnosti vojáků střílet a nabíjet. Samozřejmě to má vliv i na vnímání bojiště. Mezi povedené upgrady Napoleona bude patřit i oprava lodí za boje. Námořníci prostě v pěkné animačce začnou sbíjet prkna a látat díry po koulích, čerpáním vody se pak budou snažit zabránit potopení své kocábky. V této situaci však nebudete moci střílet, protože to by nepříznivě ovlivnilo opravy. Co jsem zaznamenal, tak první reakce fanoušků jsou pozitivní. Někteří čekali Napoleona již v původní hře, ale je třeba podotknout, že takto výrazné téma se zaplatí samo o sobě, proto je v samostatné verzi. Další majitelé původní hry doufají ve větší vyladěnost a méně bugů. Empire je v tomto lepší, než její předchůdce, ale třeba herní a síťová náročnost multiplayeru nebyla dosud vyřešena. Nezbývá, než doufat, že v Napoleonovi tomu bude jinak. Všichni se naopak těší na multiplayerovou kampaň jeden proti jednomu, která by měla být jedním z největších lákadel. Ostatně Kieran Brigden vysvětluje, že multiplayerová beta bude spuštěna ještě před vydáním Napoleona, a to proto, aby byla včas vyladěna. Nikde však nezmiňuje, že by multiplayerová kampaň byla výlučnou součástí NTW, nýbrž bude vydána i pro Empire. Dále uvádí, že: Napoleon Total War je v podstatě to, co jsme chtěli udělat už s Empire Total War, ale neměli jsme na to čas." Pozitivem je i to, že celou multiplayerovou kampaní vás bude provázet vlastní avatar, naleznete zde vestavěnou hlasovou komunikaci a systém achievementů. Součástí hry bude i editor jednotek a uniforem. Z CD Projektu, který již pilně připravuje českou verzi, přišly pozitivní zprávy: dabing nebude. Bohužel, prozatím je to vše, co bylo uvolněno. Hra vyjde někdy po 20. únoru 2010 a patrně bude znovu omezena nutností přihlásit ji na Steamu. Každopádně si myslím, že za koupi stát bude, i když její cena nebude zrovna datadisková. Osobně doufám, že Napoleon bude minimálně stejně tak dobrý jako Crysis Warhead, které, podle mého názoru, překonal původní hru. Index očekávání: 8

15 Autor: Jakub Sova K dyž James Wan v roce 2004 vypustil do světa deprimující komorní drama s prvky hororu jménem Saw, zřejmě jen stěží očekával, jak velkého ohlasu se jeho dílo od široké veřejnosti dočká. Skupina nešťastníků, jež v určitém zápalu začala pohrdat životem se zničehonic octla v podivné zvrácené hře, jejichž hlavní pointou je přežit. Jigsaw, skládankový vrah a duševně i fyzicky nemocný jedinec se snaží dosáhnout pouze jednoho - probudit v nebohých obětech opětovnou touhu po životě. Dnes, po bezmála pěti letech po prvním dílu, kdy stačila vzniknout ještě čtyři pokračování se dozvídáme první střípky o stejnojmenné hře, které jsme pečlivě poskládali a přinášíme vám tučné info, dle kterého si můžete udělat o hře alespoň malý obrázek. Přeskočme formality, jak vývojářský post přebralo Brash Entertaiment, v našich končinách nikterak známé studio Zombie, které se následujícího vývoje hrdě ujalo. Podle dosavadních informací půjde o neklasickou survival adventuru s psychadelickým nádechem, který bude ve spoustě věcech spíše přirovnatelný k nekonečné noční můře. Není snad třeba ani dodávat, že brutalita v něm bude hrát hlavní roli a během celé hry se hráč bude topit v té nejhorší špíně, plné zvrácenosti a zabíjení ostatních, naprosto nevinných obětí, jež jsou stejně nechtěnými figurkami na poli zablácené šachovnice jako vy. Pokud tedy budete chtít přežít a dohrát celou hru až do úplného konce, často budete svědkem spousty podivných událostí, na něž byste nejraději co nejrychleji zapomněli. Pokud si však ceníte svého života, je třeba dát věci do pohybu a dostat se z toho se zdravou kůži a pokud možno s tím nejmenším postihem na ostatních nebožácích, jež zaujmou roli vašich soupeřů, snažíc si vybojovat zpět svůj život. Hra se bude odehrávat v nenápadném blázinci, ve kterém si skládankový vrah zřídil soukromé divadlo hrůzy, z něhož se vám strachy postaví vlasy na hlavě. Děj bude zcela unikátní, přesto v mnohých aspektech bude odkazovat k filmové předloze, s níž ho krom děje bude spojovat především hutná atmosféra, nad kterou si převážná většina hráčů zamlaská. Autoři si od konceptu hodně slibují a doufají, že se jim z předlohy podaří vyždímat co největší množství použitelných serepetiček, které budou dobře fungovat a ke hře tak přilákají nejen zasloužilé survival hráče, ale i fanoušky filmu a série jako takové. Příběh se odehrává těsně za prvním filmem, událostem druhého naopak předchází. Hlavní herní náplní bude jak jinak rozluštění puzzlů, zneškodnění různých zabijáckých mechanismů a pastí, které budou hráče provázet po celou dobu jeho sebezáchrany. Hned na začátku je hlavní hrdina podroben Jigsawově zřejmě nejznámější pasti, která mu v určitém časovém limitu urve spodní část čelistí. Jako správný sekáč se z tohohle otřepaného triku hravě dostanete, což ovšem rozhodně neznamená, že všechno následující bude jen procházka růžovým sadem, ba přesně naopak, protože na idylku tu zkrátka není místo. Hráč se bude pachtit napříč sanatoriem, prošpikovaném temnými zákoutími, tím pádem i dobrým místem pro určité pasti. Pokud si nebudete dávat pozor, kam šlapete a čeho se dotýkáte, špatně dopadnete. Hraní Saw bude chtít cit, dobré načasování a perfektní jestřábí smysly. Krom obyčejných

16 pastí nás čekají ale i logické rébusy, proti kterým staneme více než často. Zamčené dveře, jež bude třeba vypáčit se po chvíli stanou zcela běžnou rutinou, stejně tak jejich následné otevření, u kterého jakkoli prudké či příliš neopatrné zacuknutí bude znamenat spuštění chytré pasti, jež hrdinovi uštědří ránu z brokovnice rovnou do zátylku. Není snad třeba dodávat, že v těchto situacích se vyplatí být obzvlášť pečlivý a celková soustředěnost je na místě. Během své stezky se však nebudem potýkat pouze s pastmi, jež jsou prvoplánované. Nutnost přejít přes propadliště po úzké lávce, nešlapat na volně se povalující střepy, vyrazit sklo u dveří a prostrčením ruky si otevřít, nebo demolicí již ochablé zdi se dostáváme k několika bočním překážkám, které budou ku prospěchu hlavního pořadatele házet hráči klacky rovnou pod nohy. Celkově ale půjde jen o malé zpestření, které dá přednost těm mnohem promyšlenějším, vypečenějším akcím. Interakce s prostředím zde však bude standartem, který bude užitečnou pomůckou a hráč ho bude s velkou radostí využívat. Krom již zmiňovaných věci je možno například napít se z vodovodu, čímž si hlavní hrdina doplní své snížené zdraví. Úkolů bude spousta a netřeba se bát, že by nás vývojáři ošidili o oblíbené pastičky, nebo naopak depresivní následky, které vemou v potaz vaše předchozí rozhodnutí. Často se například dostaneme do situace, kdy jedinou možností postupu bude použití klíče, který se nachází v břiše uprostřed jednoho ze čtyř nešťastníků. Hráč bude muset postupně všem obhlédnout střeva, aby zjistil, který z nich tím oným opatrovníkem je. V mnohých případech se však stanete terčem útoku vy, ze strany nějakého jiného nebožáka, jež se ocitá ve stejné situace a jeho úkolem je získání klíče, který jste zrovna před pár minutami pracně vydolovali. Cesta je ale pouze pro jednoho, takže nezbývá nic jiného, než se o život poprat. Bohužel, pokud se k hraní Saw odhodláte, očekávejte, že se dopustíte hodně zlých věcí a často budete sami sebe proklínat, jak odpornou a životachtivou zrůdou jste. Boj bude klasický, v žádném případě však nějak odfláklý. Z logického úsudku je již jasné, že přední místo zde zaujme boj zblízka v podání všelijakých trubek, nožů a střepů. Krom klasického útoku lze protivníkovi zasadit i tvrdší úder, z něhož se jen tak lehce nevzpamatuje, což poskytne čas pro další a především efektivněji odměřenou ránu. Často je však protivník vybaven docela silnou zbraní, například bassebalovou pálkou, takže nezbude nic jiného, než jeho útok vykrýt a těsně po skončení jeho bojového tahu mu tak zasadit zdrcující, s trochou štěstí rovnou smrtelnou ránu. Jestli bude možno se konfrontaci s ostatními nějakým způsobem vyhnout, nemáme ponětí. Nicméně předpokládáme, že ne, jelikož vývojáři drží veškerá esa v rukávu a nehodlají se s nimi ve hře o ně nepodělit. Přesto je boj neuvěřitelně realistický a každý sebemenší dotek zbraně o nepřítelovo tělo je pojat až nezvykle abstraktně ku celkovému pocitu. S Jigsawem se během hraní přímo setkávat nebudem, pokyny bude zadávat formou televizních obrazovek, na něž hráč narazí doslova na každém rohu. Spousta mučících prostředků a nalezišť mrtvých vzbudí v hráči zájem, co se to tu krucinál vůbec stalo. Odpovědi se dostanem určitou formou retrospektivních událostí, jež hráči na vlastní oči zdokumentují ten hrůzný obrázek, jež se na místě úmrtí udál. Hráč si tak bude moct vytvořit představu o celkové situaci a její vážnosti, která přesvědčí i toho největšího nebojsu, že tady se na hrdiny hrát nebude. Během hraní bude možnost určitého dovršení situace v několik možných řešení. Například zda zachránit, nebo naopak obětovat dalšího spoluhráče a tím si ulehčit svůj budoucí postup. Zda-li se dočkáme více konců je pouze otázkou spekulace, nicméně rozdílný styl hraní s napětím čekáme. Celkově se Saw jeví velmi slibně a doufáme, že se vývojáři vyvarují zbytečných chyb a dovedou myšlenku boje o přežití až na hranici dokonalosti. Atmosféra se pohybuje mezi pahorky Manhuntu a Silent Hillu, hratelnost zas až nápadně připomíná nedávno vydaný Homecoming. Grafiku popohání Unreal Engine 3 a je to skutečně nádherná barvitá hra světla a stínu s pocitem deprese a beznaděje. Pokud se všechno vyvede a vývojářům se bude dařit, měli bychom se Saw dočkat již brzy, během letošního podzimu. Očekávat ho máme jak pro PC a Xbox 360, tak i PS3. Doufejme, že se vše vydaří a držíme vývojářům palce, promarnit takový potenciál by byla totiž moc velká škoda. Index očekávání: 7

17 Autor: Marek Škácha Překvapivě až moc krátká doba oddělila start prodejů ArmA II v obchodech a ohlášení prvního datadisku. Ten se bude jmenovat Operation Arrowhead a nabídne celou řadu novinek. Arma II kopírovala zeměpisné podklady z České republiky, s Operation Arrowhead se podíváme mnohem dál. Tři roky po konfliktu v Černorusi vysílá koalice své jednotky do Tákistánu, aby zabránily probíhajícímu násilí. Vývojáři čerpali údaje z Afghánistánu, takže nemohou chybět krásné mešity a hory. Opět budeme hrát za jednotky USA, ale neměli by to být staří známí z Razor týmu, nýbrž se dočkáme nové grupy. I když se jedná o datadisk, tvůrci s rozlohou opět nešetřili. Měli bychom dostat válečnou zónu o 160 km 2, rozdělenou na dvě ohromné mapy Tákistán a Zargabad. Druhým jmenovaným je ohromné město, ve kterém mohou skvěle vyniknout pouliční boje plné přepadení a sniperů. Hru bude opět pohánět Real Virtuality 3 engine použitý i v ArmA II, znovu se tedy můžeme těšit na grafické orgie, vykoupené vysokými nároky na hardware. Další novinkou budou všemožné doplňky, které jistě využijete, ale do původní hry se nedostaly. Život vám usnadní laserový zaměřovač, baterka, kterou namontujete na svou zbraň a dojde i na termovizi, která by měla být hodně promakaná, ale na to, že se tvůrci se vším detailně piplají, jsme si už tak nějak zvykli. V průběhu kampaně si zahrajeme hned za několik charakterů, takže si vyzkoušíme obyčejného pěšáka, ale i velitele jednotky či pilota helikoptéry. Já osobně tento způsob hraní nemám rád, nevtáhne to tak do děje jako hraní za jednu osobu, ale snad se s tím tvůrci vypořádají. Určitě uvítáme i nové vojenské prostředky, které jsou typické pro danou oblast. Vyzkoušíme nové druhy Humwee, zajezdíme si v M2 Bradley, v transportéru Stryker a nebude chybět ani helikoptéra Apache a Chinook, mezi arzenálem se objeví i FN SCAR. Během hraní bychom se měli potkat i s českými vojáky, kteří v této době v oblasti bojují pod patronátem NATO. Možná si za ně i zahrajeme, ale to je zatím čirá spekulace. Kampaň samotná bude opět sázet na propracovaný příběh, který budete svým konáním plynule měnit. Tvůrci jsou si plně vědomi nedostatků a chyb, které doprovázely Arma II, hlavně tedy německou verzi a u datadisku by se podobné problémy snad objevit neměly. Pokud nejste majitelé původní hry, tak si ji ani pro hraní datadisku nemusíte kupovat, Arrowhead totiž bude samostatně spustitelný. ArmA II Operation Arrowhead by měl vyjít v průběhu roku 2010, zatím jen na PC, ostatní platformy nebyly potvrzeny. Index očekávání: 8

18 Autor: Roman Bičan Druhý datadisk Wrath of the Lich King - se ani nestihl uhnízdit na blizzardích serverech a už se k němu má přidat další bratříček. Leckdo by mohl namítnout, že tvůrci si zase chtějí krapet přivydělat aneb kují železo, dokud je žhavé. Jistě, peníze přehazují vidlemi tak jako tak, co jim ale vlastně zbývá? Nic jiného, než nakrmit nedočkavé konzumenty novými questy, úrovněmi, itemy a vůbec vším, co k masivnímu MMORPG World of Warcraft patří, v tom samozřejmě nehledejte. Cataclysm se zaměří primárně na stálé hráče, kteří mají s WoWem již zkušenosti, tudíž se velký boom nových neočekává. WoW: Cataclysm byl představený na letošním BlizzComu na konci prázdnin a strhl na sebe velkou pozornost. Burning Crusade a Wrath of the Lich King otevřeli hráčům dva nové kontinenty, Outland a Northrend, nový přídavek však zvolí zcela jinou cestu. Svět Azerothu se vlivem temných sil v čele s drakem Deathwingem od základů změní, přičemž nikdo jej již nespatří v takové kráse, jakou oplývá dnes. Darkshore společně s dalšími lokacemi zaniknou pod vodou, The Barrens se vlivem planetární erupce rozpůlí na dvě části, Azhara se propojí s hlavním městem Orgrimmarem. Zkrátka a jasně na staré pestrobarevné prostranství zapomeňte, neboť zemětřesení ukáže, zač je toho loket. Pro objasnění nemusíme chodit daleko. Pozměněný herní svět nabídne nová NPC a samozřejmě i nové řetězce questů, za které získají hráči potřebné množství zkušeností (hlavně tedy vlastníci postav s vyššími úrovněmi). Bystřejší nepochybně zaregistrovali, že jsem se zmiňoval o změnách lokací pro začínající hráče. Jejich maličkosti se tedy přesunou kam? Na toto téma je zcela jednoduchá odpověď: nikam. The Barrens se, jak jsem psal výše, rozpůlí, tudíž si všichni najdou svoje úkoly, které odpovídají jejich vyspělosti. Vývojáři navíc otevřeli diskuzi okolo tzv. fázování. Stejný systém se promítl v dobrém světle už ve WotLK, v lokaci určené pro rozjezd povolání Death Knight. Jednoduše řečeno vizáž herního prostranství se měnila v závislosti na vašich zkušenostech. Nevýhodou však byla skutečnost, že jste mohli potkat pouze hráče sobě rovné V Cataclysm se má celý systém aplikovat na všechna místa, přičemž Blizzard to vykoumal opravdu šalamounsky. Potkáme každého, ať už je na jakékoli úroveň. Pro lepší orientaci ovšem poslouží speciální interface, který nám sdělí, v jaké fázi se daná osoba nachází. Může se to jevit jako komplikovaná featura, v praxi by však měla fungovat bez problémů. World of Warcraft měl vždy jednoduché ovládání (lze užívat samotnou myš, ale je to značně pomalejší pozn.ed.), takže doufejme, že to tak

19 zůstane i do budoucnosti. V minulém přídavku se k herním konzumentům probojovalo pouze nové povolání Death Knight. Nyní se představí rovnou dvě zbrusu nové rasy! Pro Alianci to jsou worgenové připomínající vlkodlaky. Jednou z jejich startovních schopností bude Darkflight neboli rychlý sprint. Jsou chladnokrevní, se zabijáckou povahou se svými rysy by tedy zapadli spíše ke konkurenční Hordě, k níž se přidají malincí goblinové. Nemůžu si pomoci, ale ti se hodí podlé mého osobního názoru spíše po bok lidí. Doufám proto, že se nakonec dočkáme podmětného opodstatnění. Do značné míry je zajímavá rovněž úprava již zavedených ras. Taureni nově půjdou rozehrát za povolání paladina a priesta, což zní opravdu minimálně zvláštně. K trpaslíkům (nyní i kouzelníkům) a gnomům taktéž přibudou priesti. Ke krvavým elfům se přičtou válečníci, k lidem a nemrtvým lovci, k orkům a nočním elfům kouzelníci a k trollům druidové, kteří v původní hře dominovali pouze u taurenů a nočních elfů. V tomto ohledu mě autoři velice překvapili, jelikož jsem takové množství úprav absolutně nečekal vzhledem k předchozím datadiskům. Nicméně, na druhou stranu mě trochu zarazilo posunutí maximální dosažitelné úrovně jen o pět čísel na 85. Čekal jsem 90, jak bylo předtím tradicí. Snad nám tento nedostatek vynahradí několik nových schopností, talentů a jeden zcela unikátní dovedností strom, jenž mezi sebe jako pomlázka proplete jednotlivá povolání. Příkladem budiž paladin, který získá abilitu od válečníka. Opravdu jsme zvědaví, jak tento (snad) důmyslný systém bude fungovat. Goblini i worgenové budou startovat na zbrusu nových lokacích stejně jako Death Knighti ve Wrath of the Lich King. Vedle toho se ovšem objeví deset dalších Mount Jyla, The Lost Isles, Gilneas, souostroví The Isle of Kazan, podmořské město Sunken City Mohl bych samozřejmě pokračovat dál, ale k čemu nám jsou holá jména? Nejspíš bych vás jen nudil. Samozřejmě se vedle toho objeví i několik nových dungeonů pro raidující party. Mezi další novinky se zařadí i zbrusu nová profese, která bude pravděpodobně úzce spjata s těžením minerálů (mining). Jmenuje se archeologie a její hlavní náplní je hledání cenných artefaktů. V hledání potřebných surovin pomůže létající mount, který je možný k zakoupení od 70. úrovně. Sice tak již bylo slíbeno v případě WotLK, ale až v Cataclysm lze tento rychlý dopravní prostředek osedlat i na území původního WoWu. Lze nicméně očekávat jistá omezení, která ochrání začínající hráče před nálety těch zdatnějších. Samozřejmostí je pak posunutí maximálního skillu v profesích. World of Warcraft se změní, a to od absolutních základů. S příchodem třetího datadisku Cataclysm se celý svět promění v sutiny, přijdou nové questy, rasy, profese, schopnosti, talenty, jeden dovedností strom, maximální level se posune na 85. To je férové, co říkáte? V polovině příštího roku nastane pro WoWaře svátek. Přidejte se i vy! Index očekávání: 18ti slovné preview: Risen 9 8 Žádný JoWood. Žádné bugy. Žádní bohové. Inkvizice, vulkán, tajemné chrámy a bezejmenný hrdina. Přejmenovaný Gothic. A chamtiví gnómové.

20

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Klanový úkol Druidi. Autor: mirangel (Winterfell) s5 O příběhu:

Klanový úkol Druidi. Autor: mirangel (Winterfell) s5 O příběhu: Klanový úkol Druidi Autor: mirangel (Winterfell) s5 O příběhu: Tento věk se klan Winterfell vydal se svými třemi střelci, válečným trpaslíkem a dvěma trpaslíky staviteli. Úkol byl velmi těžký, protože

Více

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice mariorozensky.cz Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice Možná jste již zaslechli mé oblíbené tvrzení, že pouze 2 % obchodníků využívají affiliate marketing. Affiliate trh sice neustále

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

MOBILNÍ MULTIPLAYEROVÁ HRA THE HUNT. Y39PDA, školní rok 2010/2011 Ondřej Šíma

MOBILNÍ MULTIPLAYEROVÁ HRA THE HUNT. Y39PDA, školní rok 2010/2011 Ondřej Šíma MOBILNÍ MULTIPLAYEROVÁ HRA THE HUNT Y39PDA, školní rok 2010/2011 Ondřej Šíma simaondr@fel.cvut.cz Popis aplikace Hra je založena na reálné pozici hráčů. Jeden z hráčů je na začátku hry vybrán jako oběť.

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Proč podnikat na internetu?

Proč podnikat na internetu? Proč podnikat na internetu? Obchodovat na internetu je mnohem snazší, než si zařizovat kamenný obchod. Neznamená to ale, že je to bez práce, nebo že je úspěch zaručen. Tak jako klasické podnikání i to

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu KU HR PRO VŠECHNY Pravidla světového šampionátu KU HR TRDIC Kubb je speciální hra pocházející z ostrova Gotland, části Švédska nacházející se uprostřed altického moře. Datum vzniku Kubbu je sice již zaneseno

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

Moje oblíbené počítačové hry

Moje oblíbené počítačové hry Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje oblíbené počítačové hry Jméno a příjmení: Jan Bouček Třída: 9. A Školní rok: 2015/2016 Garant / konzultant: Mgr. Iveta Krejčí Datum odevzdání:

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se.

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se. Kapitola 1 Nesnášíte učení? STOP Určitě valná část z vás, která otevřela tuto knihu, se potýká s problém jak se lépe učit. Sedíte nad knížkou hodiny, ale do hlavy nenacpete nic. Díváte se na písmenka,

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Zápasy. Jdoucí na smrt Tě zdraví. Pravidla. Zásahy vrhacíma zbraněma

Zápasy. Jdoucí na smrt Tě zdraví. Pravidla. Zásahy vrhacíma zbraněma Zápasy Přímý přenos zápasů v Hrdlořezově útulku komentuje Judd Jensen A tak se ptám, proč nosí všichni zápasníci řemdih a rukavici s hřeby, co? A co ten ubožák udělal, že se dostal do pracek zápasnických

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Obsah. Předmluva...iii. Řekli o autorovi a knize... vii. Úvod... 1 KAPITOLA 1... 3. Kvalitativní přístup k vedení lidí... 7

Obsah. Předmluva...iii. Řekli o autorovi a knize... vii. Úvod... 1 KAPITOLA 1... 3. Kvalitativní přístup k vedení lidí... 7 Obsah Předmluva................................................iii Řekli o autorovi a knize.................................... vii Úvod..................................................... 1 KAPITOLA

Více

strategická desková hra pro dva hráče

strategická desková hra pro dva hráče strategická desková hra pro dva hráče Hrací potřeby: Sada 10 hracích kamenů pro každého hráče: 2 Pěšáci, 2 Rytíři, 1 Věž, 1 Zvěd, 1 Generál, 1 Katapult, 1 Lučištník, 1 Král 1 kámen se symbolem vlajky 4

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Průzkum veřejného mínění o vysokorychlostní železnici v ČR

Průzkum veřejného mínění o vysokorychlostní železnici v ČR Průzkum veřejného mínění o vysokorychlostní železnici v ČR V rámci maturitní práce, jsem připravil průzkum veřejného mínění, který probíhal od. 25. února do 1. dubna 2014. V tomto průzkumu jsem se tázal

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Obsah čísla Úvodník 3 WEBDISPEČINK v tabletu 4 Novinka kontrola naložení vozidla 8 Nový vzhled WEBDISPEČINKU 10

Obsah čísla Úvodník 3 WEBDISPEČINK v tabletu 4 Novinka kontrola naložení vozidla 8 Nový vzhled WEBDISPEČINKU 10 2/2012 - ÚNOR VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 WEBDISPEČINK v tabletu 4 Novinka kontrola naložení vozidla 8 Nový vzhled WEBDISPEČINKU 10 Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z MATEMATIKY

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z MATEMATIKY SEMINÁRNÍ PRÁCE Z MATEMATIKY PETROHRADSKÝ PARADOX TEREZA KIŠOVÁ 4.B 28.10.2016 MOTIVACE: K napsání této práce mě inspiroval název tématu. Když jsem si o petrohradském paradoxu zjistila nějaké informace

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

doslova změnil můj dosavadní život! Našel jsem způsob, jak nejen dělat to, co mě baví, ale také díky tomu vydělat zajímavé peníze.

doslova změnil můj dosavadní život! Našel jsem způsob, jak nejen dělat to, co mě baví, ale také díky tomu vydělat zajímavé peníze. Můj příběh s reklamou začal před pár lety, ve chvíli, kdy jsem odešel z armády a začal spolupracovat se svobodnou Firmou 2.0. Věděl jsem, že chci začít dělat věci jinak, jen jsem ještě přesně nevěděl,

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

OBSAH: ÚVOD... 1. iii. kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD... 3. Základní koncept řízení porad... 3. Operativní porada... 4. Výrobní porada...

OBSAH: ÚVOD... 1. iii. kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD... 3. Základní koncept řízení porad... 3. Operativní porada... 4. Výrobní porada... OBSAH: ÚVOD............................................................ 1 kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD............................................... 3 Základní koncept řízení porad................................................

Více

7 8/2012 ČERVENEC A SRPEN

7 8/2012 ČERVENEC A SRPEN 7 8/2012 ČERVENEC A SRPEN VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka program na vyčítání dat z karty řidiče 4 Novinka nový graf pro volbu Průběh dne 6 Novinka výběr vozidla v Autopůjčovně 8 Novinka výběr dodavatele

Více

1. Předmluva. 2. Uživatelské účty. Vážení rodiče,

1. Předmluva. 2. Uživatelské účty. Vážení rodiče, 1. Předmluva Vážení rodiče, připravili jsme pro Vás tento materiál, který by Vám měl pomoci s nastavením rodičovské kontroly na Vašich domácích počítačích s operačními systémy Windows 7. Rodičovská kontrola

Více

Napsal uživatel Radim Valenčík Čtvrtek, 16 Listopad :22 - Aktualizováno Čtvrtek, 16 Listopad :18

Napsal uživatel Radim Valenčík Čtvrtek, 16 Listopad :22 - Aktualizováno Čtvrtek, 16 Listopad :18 Topolánek je to první seriózní protikandidát. Z jednoho jediného důvodu. Jak někdo vtipně poznamenal na Facebooku: Konečně se objevil někdo jiný než Zeman, kdo není vítač. A tak půjdu k prezidentským volbám.

Více

Celostátní kolo Svojsíkova závodu 2009

Celostátní kolo Svojsíkova závodu 2009 Celostátní kolo Svojsíkova závodu 2009 25. - 28. 9. 2009 pořádá středisko Bílý štít Nové Město na Moravě v Novém Městě na Moravě a okolí www.roknula.cz info@roknula.cz CILE SVOJSIKOVA ZAVODU Junák se snaží

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Motivace versus síla vůle

Motivace versus síla vůle 3. kapitola Motivace versus síla vůle Emoce nám buď slouží, nebo vládnou, podle toho, kdo řídí koho. Jim Rohn 3 Motivace versus síla vůle I když se teď chystám říct, proč je motivace špatná strategie do

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Písek by Night. Šedá eminence. Lidský Setting

Písek by Night. Šedá eminence. Lidský Setting Písek by Night Šedá eminence Lidský Setting 12. - 16. srpna 2009 Obsah Obsah...2 Lidský setting...3 Zastupitelstvo...3 LARPolicie...3 Mafie...4 Měna ve světě Písek by Night Fufníky...4 Banka...5 2 Lidský

Více

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Díky za všechny fantastické reakce a dotazy, které se objevily u prvního videa. Ještě jednou bych vás chtěl vyzvat, abyste se stejně aktivně zapojili také do

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Úvod vítejte v kurzu Díky internetu si můžeme užívat spoustu zábavy. Můžeme třeba hrát online hry s ostatními, seznamovat se,

Více

[BAL-MLP] Multiplayer

[BAL-MLP] Multiplayer České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce D2 předmětu A7B39PDA [BAL-MLP] Multiplayer Tomáš Kozák (další členové týmu: Tomáš Bruštík, Jaroslav Havelík) LS 2012/2013

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Faily při tvorbě e-shopů,

Faily při tvorbě e-shopů, Faily při tvorbě e-shopů, za které zaplatíte víc, než za celý e-shop Marek Čevelíček Twitter: @mcevel Nefunkční weby a e-shopy Proč existuje tolik nefunkčních webů a e-shopů? 1/ nevím, jak udělat funkční

Více

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 1. JE MI JEDNO, CO BUDU DĚLAT Spousta z vás to často říká. I my jsme to na začátku říkali. Bylo nám to prostě jedno, jen jsme

Více

tále váháte, zda si svatební stránky pořídit? Vybrali jsme pro vás 8 nejkrásnějších svatebních webů, které vás jistě přesvědčí.

tále váháte, zda si svatební stránky pořídit? Vybrali jsme pro vás 8 nejkrásnějších svatebních webů, které vás jistě přesvědčí. tále váháte, zda si svatební stránky pořídit? Vybrali jsme pro vás 8 nejkrásnějších svatebních webů, které vás jistě přesvědčí. Pokud jste již rozhodnuti, následující Spříklady pro vás budou jistě skvělou

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu.

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu. Úvodem Již na počátku své dlouhé a strastiplné cesty lidé naráželi na záhadné a tajemné věci nebo úkazy, které nebyli schopni pochopit. Tak vzniklo náboženství a bohové. Kdo ale ti bohové byli ve skutečnosti?

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Obsah čísla Úvodník 3. Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská 10 779 00 Olomouc VÍTEJTE

Obsah čísla Úvodník 3. Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská 10 779 00 Olomouc VÍTEJTE 9/2014 ZÁŘÍ VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka nový vzhled stránek WEBDISPEČINKU 4 Novinka vylepšené ovládání mapy 5 Novinka nová verze WD Mobile 6 Novinka nová verze WD Fleet 8 Soutěž 10 Redakce Adresa

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Anežka Mičková, těší mě.

Anežka Mičková, těší mě. Anežka Mičková, těší mě. Profese finančního poradce je v České republice ještě v plenkách. Vždyť finanční poradci začali mít u nás význam až po revoluci v 89 roce, kdy se otevřel trh a lidé si měli z čeho

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Obsah čísla Redakce Adresa redakce: Redakční email:

Obsah čísla Redakce Adresa redakce: Redakční email: 5/2014 KVĚTEN VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka školení WEBDISPEČINKU zdarma 4 Novinka vylepšení v programu Tacho2WD 6 Novinka vylepšená nastavení pro Styl jízdy 9 Soutěž 10 Redakce Adresa redakce:

Více

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka detekce nárazu 4 Kapitola z WD Mobile 6 Soutěž 8

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka detekce nárazu 4 Kapitola z WD Mobile 6 Soutěž 8 5/2012 KVĚTEN VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka detekce nárazu 4 Kapitola z WD Mobile 6 Soutěž 8 Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská 10 779 00 Olomouc Redakční email:

Více

Sny, které nepočkají

Sny, které nepočkají Sny, které nepočkají Pár slov úvodem Zcela klíčové je znát odpovědi na následující 3 otázky, proto si je napřed vypište a pak Vám o tom, proč je to důležité, něco povíme. Otázka 1: Jaký je ten Váš sen,

Více

Žít naplno. * Život, láska, smích: Osho, Eugenika pozn. vyd.

Žít naplno. * Život, láska, smích: Osho, Eugenika pozn. vyd. Žiji uzavřený ve vážném světě. Můžete mi nakreslit mapu, která mi ukáže cestu do vaší země hravosti? Mám snad vadný gen? Neumím se smát a cítit se bezstarostně. Vidím kolem sebe smích a radost, ale ve

Více

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů Source Filmmaker a Windows Movie Maker Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů 15.12. 2015 1 Úvod Na následujících stránkách vám představím programy Source Filmmaker a Windows Movie Maker na vytváření filmů

Více

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě CZ Habermaaß-hra 5656A /4676N Moje první hra Večer na farmě Moje první hra Večer na farmě Hra na dobrou noc se zvířátky pro 1-4 děti od 2 let. Obsahuje i soutěžní variantu. Autor a design: Anna Lena Räckers

Více

Flattr v Česku Je vhodný čas, aby jej vyzkoušela 'tradiční' česká média? 6. listopadu 2012

Flattr v Česku Je vhodný čas, aby jej vyzkoušela 'tradiční' česká média? 6. listopadu 2012 Flattr v Česku Je vhodný čas, aby jej vyzkoušela 'tradiční' česká média? 6. listopadu 2012 Kdo jsem David Antoš září 2012 konzultant BCG proto je celá prezentace zelená duben 2012 skupina Český Flattr

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3 KAPITOLA 3 Jak vyhledávat Už víme, jak zacházet s programem Microsoft Internet Explorer, a můžeme se pustit do surfování. Ostatně, stejně jsme to při seznamování s funkcemi programu chtíce nechtíce dělali.

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka Manažerské reporty 4 WD Fleet komunikace s řidičem 8 Soutěž 13 Vánoční hra 14 Přání 15

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka Manažerské reporty 4 WD Fleet komunikace s řidičem 8 Soutěž 13 Vánoční hra 14 Přání 15 12/2014 PROSINEC VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka Manažerské reporty 4 WD Fleet komunikace s řidičem 8 Soutěž 13 Vánoční hra 14 Přání 15 Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více

Obsah. Obrazovka režimu kampaně 6. Kampaň 7. Obrazovka režimu Multiplayer 9. multiplayer 10. Kooperační režim 12. Obchod Battlefield 3 Store 17

Obsah. Obrazovka režimu kampaně 6. Kampaň 7. Obrazovka režimu Multiplayer 9. multiplayer 10. Kooperační režim 12. Obchod Battlefield 3 Store 17 TM Obsah Základní OVLÁDÁNÍ pěchoty 3 Obrazovka režimu kampaně 6 Kampaň 7 Obrazovka režimu Multiplayer 9 multiplayer 10 Kooperační režim 12 Můj voják 14 Obchod Battlefield 3 Store 17 Battlelog 18 Základní

Více

O autorovi 10. 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15

O autorovi 10. 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15 Obsah O autorovi 10 Předmluva Špion v boji za vyšší plat 11 1. část Na cestě k jednání o platu 13 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15 1.1 Zvýšení platu - aneb jak přijít k penězům 15 1.2

Více

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka nová verze aplikace WD Mobile 4 Soutěž 14

Obsah čísla Úvodník 3 Novinka nová verze aplikace WD Mobile 4 Soutěž 14 9/2012 ZÁŘÍ VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Novinka nová verze aplikace WD Mobile 4 Soutěž 14 Redakce Adresa redakce: HI Software Development s.r.o. Legionářská 10 779 00 Olomouc Redakční email: hisoftware@hisoftware.cz

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

Hodnocení soutěžních úloh

Hodnocení soutěžních úloh Terč Koeficient 1 soutěžních úloh Kategorie žáci Soutěž v programování 25. ročník Krajské kolo 2010/2011 15. až 16. dubna 2011 Napište program, který zobrazí střelecký terč dle vzorového obrázku. Jak má

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory.

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Obrázky silně působí na mozek. Vidět tohle: se velmi rychle pochopí a pamatuje. Lépe než slova "pokleslo o třicet procent" Trochu profesionálněji

Více

Vysoká pec ve vašem nitru

Vysoká pec ve vašem nitru Obsah Předmluva... 7 Úvod... 10 Chcete-li objevit své pravé Já, já musí zemřít... 19 Vysoká pec ve vašem nitru... 49 Jak nechávat vše plynout a pozorovat... 80 Jak kráčet beze stop... 95 Mysl: velká pokladnice

Více

Habermaaß-hra 4935. Magie stínů

Habermaaß-hra 4935. Magie stínů CZ Habermaaß-hra 4935 Magie stínů Magie stínů Magická stínová hra pro 2 až 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Autor: Kai Haferkamp Ilustrace: Marc Robitzky Délka hry: cca. 15 až 20 minut Obsah: 4 malé kouzelné

Více

Jak napsat e-mail, který prodává

Jak napsat e-mail, který prodává Jak napsat e-mail, který prodává Tři kouzla prodejních mailů Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Obsah Prodejní e-mail str. 3 Principy prodejního e-mailu str. 6 Načasování str. 7 Odesílatel

Více

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí Č. 25 LÉTO 2011 Úvodem.. Léto 2011 bylo zajímavé a opět odlišné od ostatních. Bohužel počasí letně moc nevypadalo a připraveny byly nejprve deště a značná nestálost počasí. Za zmínku stojí ale konec léta,

Více

Zápis z 13. schůze výboru. Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06

Zápis z 13. schůze výboru. Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06 Zápis z 13. schůze výboru Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06 Přítomní: Anička Podhrázská Blanka Kovářová Hanka Vágnerová Majka Chvátalová Marcela Svěráková Marek Tomažič Milan Šleichert Tomáš Hrabánek

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com 5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE Chcete vědět: Co dělat, abychom vydělávali na burze peníze? Co nedělat, abychom vydělávali na burze peníze? Tak v tom případě Vás mohu ujistit o tom, že máte

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více