B U L L E T I N 10/2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B U L L E T I N 10/2009"

Transkript

1 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin INFORMAČNÍ B U L L E T I N 10/2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I.Železný a ocelový šrot Komentář bvse Toužebně očekávané oživení na sebe nechá čekat Na začátku měsíce září zvýšily některé německé ocelárny ceny podle druhu a regionu o za tunu, další je nechaly beze změny. Požadovaná množství však zdaleka neodpovídala očekávané vysoké potřebě, o které už části obchodu dříve spekulovaly. Tlak na množství od obchodu, zapříčiněný nenaplněnými očekáváními, inicioval vysokou pohotovost k dodávkám. Několik obzvláště zasažených závodů reagovalo rychle zastavením. Účastníci trhu, kterým se v první fázi nepodařilo pevně stanovit smlouvy, museli v obou po tom následujících týdnech akceptovat nezměněné, resp. nižší ceny. Zcela neodůvodněná však byla očekávání na zářijový trh s vysokou potřebou, těsnou nabídkou a tím rostoucími cenami. Výroba surové oceli stoupá pomalu, některé vysoké pece jsou nebo budou krátkodobě uvedeny v chod a po letní pauze stoupá tradičně potřeba spotřebitelů. Nezohledněno bylo, že stoupl odliv pryč v některých oblastech přes letní měsíce na základě trochu oživené konjunktury. Příkladně bude na tomto místě zmíněn automobilový průmysl a jeho subdodavatelé, kteří mohou profitovat ze šrotovného. Kvantita vstupního materiálu sešrotovaného starého železa ze stejného důvodu značně stoupla, k tomu se přidalo to, že velcí obchodníci šrotem své sklady mimo jiné z bilančně-technických důvodů k září zjevně nevyklidili. Na druhé straně bylo několik výrobců oceli, kteří kvůli závěru obchodního roku své skladové zásoby drželi tak nízko, jak to šlo. Obchod musel už v prvním obchodním týdnu rozpoznat, že jeho očekávání na září v žádném případě nemohou dojít naplnění. Protože jsou jako vždy v takové situaci množství nabízena vícenásobně, je těžké předpovědět, jak stabilní je skutečně kvantitativní struktura šrotového hospodářství. Nerealizovaná očekávání však nechávají náladu šrotového obchodu zčásti poraženou a ti, kteří ještě uprostřed srpna vycházeli ze silných růstů cen ohlašují nyní značné srážky v říjnu.

2 2 Sousední trhy Cenové kotace v Belgii a Nizozemsku stály značně pod vlivem slábnoucí cenové úrovně vývozního trhu. Zatímco v Německu, např. na Rúru, byla překročena cenová hranice 200 za tunu za druhy 2 a 3, i když jen pro nižší množství, v Belgii nebo Nizozemsku to nebyl ten případ. Huťě snižovaly ujednané ceny okolo poloviny měsíce podle druhu o za tunu. Ve Francii byly cenové nabídky převážně beze změny až lehce zvýšené. Lucemburský velkospotřebitel zvýšil k začátku září ceny podle druhu o za tunu u stejných odebíraných množství jako v předchozím měsíci. Velké problémy byly při přepravě zboží na dráze v Lucembursku, protože dráha nebyla na nárůst přepravy připravena a dočasně muselo na nádražní ploše setrvávat přes 600 naložených vagónů. Situace byla zostřena starými smlouvami na vyexpedovaná množství. Zatímco dráha svou přepravní nabídku přizpůsobila krizi, chybělo jí značně na flexibilitě, když poptávka stoupá. Pozorovatelé trhu, kteří byli šťastní, že vůbec dostali přistavené vagóny, žasli nad stářím vagónů, které už měli za dávno sešrotované. Italští spotřebitelé zvýšili koncem srpna ceny o za tunu, obsloužili se však skoro výlučně z nabídek tuzemských obchodníků šrotem. Protože odbyt betonovou ocelí byl velmi slabý, zůstaly směny v mnoha závodech zredukované. Některé závody vyrábějí jen v noci. Pro nadcházející týdny ohlásili italští spotřebitelé snížení cen šrotu. Švýcarští spotřebitelé šrotu se soustředí rovněž na domácí nabídku šrotu. V Polsku se podle informací z tisku zotavila tuzemská spotřeba betonové oceli, pročež se polští výrobci zjevně pokoušeli držet šrot odpovídajícími cenami v tuzemsku. Slévárny Extrémně nízké vytížení četných sléváren vede k převisu nabídky slévárenských šrotů v některých regionech. Slévárny, které měly potřebu a nebyly vázány na cenový index, akceptovaly cenová zvýšení 5-10 za tunu. Zámořský obchod Zatímco byla ještě v Evropě rozdmýchaná euforie ohledně rostoucích cen, v neposlední řadě kvůli vysokému odlivu šrotu do třetích zemí, začaly se vývozní kotace oslabovat. Turečtí výrobci betonové oceli mají odbytové problémy a pokoušejí se podnítit nákup redukcemi cen. Současně už nebyli čínští odběratelé připraveni dovážet šrot za ceny přes 300 US $ za tunu C F, zejména Čína trpí vysokými skladovými zásobami oceli, jež nyní nejdou na odbyt. Od poloviny srpna proto cena druhu HMS ½ (80:20) klesla o asi 20 US $ za tunu, přičemž se ve stejném čase ve srovnání s US $ zdražilo z 1,40 na 1,47. Protože mnoho lodí v Čínském moři čeká na zpáteční náklad a zde v Evropě je vyhledáván lodní prostor, stouplo přepravné ve směru Turecko na US $ za tunu.

3 3 Turečtí spotřebitelé šrotu snížili v srpnu své příkupy, tím se zvýšila nabídka šrotu a s ní tlak na ceny. Pro říjnovou produkci mají turečtí odběratelé od druhého zářijového týdne tun šrotu (koupených 15 lodních nákladů). Zato turecké ocelárny během Ramadánu v koncentrované akci cíleně oslovily jednotlivé dodavatele, takže ti tentokrát neměli žádnou šanci nabídnout materiál jiným závodům. Tímto způsobem mohly být prosazeny cenové srážky. V obchodních kruzích se shodují, že turecké závody potřebují přes 15 nákladů dalšího šrotu, který se budou snažit nakoupit výhodně. Nabídky šrotu z Ruska jsou klesající, protože tam začaly závody více nasazovat šrot a odbourávat své skladové zásoby na zimu. Výhledy Německá výroba surové oceli stoupla v srpnu oproti červenci o asi tun a výroba surového železa o asi tun. Přes tento růst se vztahuje na prvních 8 měsíců tohoto roku např. výroba surového železa stále ještě o asi 40 procent nižší než ve srovnatelném časovém období předešlého roku. Stoupnuvší produkce ale vedla k tomu, že v oblasti zotavující se výroby ploché oceli bude sníženo nasazení surové rudy ve prospěch šrotu, v neposlední řadě kvůli cenové výhodě pro surové železo. Pracuje se převážně podle objednávek a aktuální poptávka zdá se slouží pouze doplnění silně klesnuvších skladových zásobu u zpracovatelů a servisních center. Výhledy pro nadcházející měsíc stojí pod vlivem rozdílných událostí, tak začíná 1. října pro některé společnosti obchodní rok 2009/2010, čímž se počítá s budováním skladových zásob. V islámském světě slavený Ramadán skončil, ale v severní polovině zeměkoule se zařizují na zimu. Pokladní skonto nově zvolené spolkové vlády bude s napětím očekáváno. Zde se nehledí na předpovědi z kávového logru o budoucím vývoji trhu šrotem. Zůstává konstatování, že je trh velmi nestálý. Německý ocelový průmysl očekává těžký rok 2010 Německý ocelářský průmysl stojí podle hodnocení svého svazu z branže také 2010 před těžkým rokem. Nyní se sice zhušťují náznaky, že ocelová konjunktura překročila svůj nejnižší bod, řekl šéf svazu Hans Jürgen Kerkhoff v rozhovoru s Börsen-Zeitung (03.09.). Jsme ale ještě daleko od normalizace. Prezident hospodářského sdružení oceli varoval před tím, zařazovat vzestup už jako trvalý. Nejnovější zotavovací tendence přišly také z mezitím téměř skončených odbourávání skladů. K tomu přišly zvláštní efekty konjunkturním programem.

4 4 Kerkhoff vychází z toho, že německá produkce surové oceli 2009 přes značně lepší 2. polovinu roku bude ležet o 30% níže pod úrovní předešlého roku. Střednědobě může německá ocelová branže ale znovu najít napojení na dřívější roky. Firemní zprávy Hliníkové hutě pociťují oživení Jak informoval Obchodní deník (Handelsblatt) (20.8.), vidí vedoucí výrobci hliníku po mnohaměsíční jízdě z kopce první náznaky pro oživení poptávky. Branže se počítá k důležitým subdodavatelům automobilového, leteckého a stavebního průmyslu. Jak už stojí ve zprávě, rozjíždí největší německý aluminiový producent Trimet znovu plné vytížení 360 tavicích pecí. Také výrobce hliníku Voerdal ve Voerde na Dolnorýnsku vidí na straně odbytu nádech zotavení. Na základě spolkovou vládou do výhledu postavených veřejných podpůrných prostředků se nyní vyplatí víc vyrábět primární hliník, namísto výroby lehkých kovů nasadit recyklovaný materiál. Cena hliníku na londýnské burze kovů se podle údajů oproti své hloubce v únoru silně zotavila z na aktuálních US dolarů za tunu. II.Sběrový papír Sběrový papír komentář bvse V srpnu se ještě více rozvíraly nůžky mezi sezónou podmíněným velmi nízkým objemem starého papíru a velmi dobrou poptávkou ze strany výrobců kartonu a lepenky. Ani u dodavatelů ani u odběratelů se nedaly zaznamenat skladové zásoby. Z toho ústící nervozita na stranách spotřebitelů s sebou přinesla zvláštní ujednání za zvláštních podmínek. Tak stouply tržby za 1.02 a 1.04 o cca 20 za tunu. Efekt této cenové politiky byl ten, že vyvážená množství starého papíru lehce klesla. Zcela odlišně se představovala oblast deinkingu: vzhledem ke špatné situaci zaměstnanosti v segmentu novinového tisku stagnovaly tržby za suroviny. bvse v Německu zveřejněn výsledek ankety ke sběru starého papíru Aktuální anketa bvse ke sběru starého papíru v Německu ukazuje, že jsou podniky sběrového papíru angažovány ve všech oblastech sběru starého papíru. Podle chápání bvse by měla rozmanitost akčních oblastí trvat také v budoucnu. Bvse provedl ve vstupním poli jednání bvse

5 5 tento průzkum: Sběr starého papíru Jak pokračuje nyní?, který se konal koncem srpna 2009 v Düsseldorfu. Z ankety vyplynulo, že je nyní skoro 30% podniků starého papíru činných v živnostenském sběru starého papíru z domácností. Pro tyto podniky by mohlo mít nejnovější rozhodnutí Spolkového správního soudu za následek značné negativní účinky vzhledem k hospodárnosti a situaci zaměstnanosti. Přitom zdůraznil bvse Odborný svaz recyklace papíru, že nyní jsou nutné konstruktivní rozhovory mezi zúčastněnými. To se v minulosti několikanásobně zdůraznilo, naposledy na 12. Mezinárodním dni sběrového papíru v březnu. Musejí se najít řešení, které budou vyhovovat oprávněným zájmům branže sběrového papíru a současně zohledňovat komunální přání. Profitovat z toho budou konec konců poplatníci. Odborný svaz recyklace papíru zdůraznil, že tato spolupráce byla už dlouho praktikována. Tak udalo 40% společností, že na zakázku obce provádějí sběr starého papíru v soukromých domácnostech, 50% dotázaných podniků starého papíru prodávají na trhu množství komunálního starého papíru. Doposud byla vyslovena, jen ojedinělá nová nařízení zákazů, toliko výsledek ankety. Bvse vítá tuto nařízenou zdrženlivost obcí. Považujeme to za lepší cestu, když se zúčastnění spojí přímo v místě a společně vypracují rozumné a plodné koncepty, vysvětlil Hubert Neuhaus, předseda bvse Odborného svazu recyklace papíru. Firemní zprávy - sběrový papír Sonoco-Alcore zvyšuje ceny kartonu v Evropě Podle zpravodajské agentury Reuters oznámila 31. srpna Sonoco-Alcore S.a.r.l., že společnnosti zvednou ceny za recyklovaný karton všech jakostních tříd v Evropě o 40 resp. 30 /t. Změna ceny bude účinná s dodávkami od resp. po 14. září Výrobce obalů Mayr-Melnhof mírní očekávání Rakouský výrobce obalů Mayr-Melnhof Karton (MMK) po poklesech obratu a zisku ve 2. kvartálu zmírnil očekávání na zbytek roku. Soukromá spotřeba a tím poptávka po kartonu a skládacích krabicích se v Evropě krátkodobě nezotaví, řekl šéf MMK Wilhelm Hörmanseder 19. srpna. Obává se, že se krize ještě jednou zostří a MMK bude kvůli závislosti na spotřebním chování

6 6 postaven pod tlak. V mnohých závodech evropského tržního lídra se kvůli tomu mají dočasně také v nadcházejících měsících zastavit pásy. Ve 2. kvartálu se snížil obrat o bezmála 13% na 385,4 mil. Zisk klesl o zhruba 10% na 25,4 mil. III.Staré sklo střepy Obalové sklo Po ifo-konjunkturním testu se obchodní klima u výrobců nápojových lahví dále vyjasňovalo. K tomu přispěl silný posun poptávky v letních měsících. Tím mohly být také trochu odbourány skladové zásoby hotového zboží, ty byly z celkového pohledu firem ale shledány jako ještě příliš velké. Pro nadcházející měsíce počítají účastníci reportu znovu se silným poklesem zakázek, který povede k omezené výrobě. Zatímco byla aktuální situace u podniků průmyslu plochého skla (výroba základního plochého skla pro další zpracování a zušlechťování) hodnocena jako neuspokojivá, byl v údajích k budoucímu obchodnímu vývoji znát opatrný optimismus. Toto dojde vyjádření také ve výrobních plánech, které nejsou zaměřeny na redukce, nýbrž vycházejí z citelného zvýšení. Výrobci okenního skla profitují z podpůrných programů pro stavbu Díky státním podpůrným prostředkům pro renovaci v bytové výstavbě se dívají němečtí výrobci plochého skla optimisticky do budoucna. Branže doufá v rostoucí přísuny objednávek,neboť polovina v Německu instalovaných oken je zastaralá a musí být vyměněna. Počítáme v tomto roce s lehkým plus 1,8% ve výrobě plochého skla, řekl Jochen Grönegras, hlavní obchodní vedoucí Spolkového svazu plochého skla. Ploché sklo je základ pro dále zpracující sklářský průmysl, například výrobce okenního skla pro stavbu. Dobře dvě třetiny produkce pro stavbu je mezitím určeno pro renovaci. Branže doufá v ještě lepší obchody: neboť od v Německu instalovaných 564 mil. oken je pod čarou 341 mil. zastaralých a musejí být vyměněny, řekl Grönegras. Kromě toho patří trojné zasklení budoucnosti, což znamená, že bude v budoucnu potřeba místo dosavadních dvou okenních tabulí tři na okno. Trojná zasklení budou především používána v nízkoenergetických domech. Potenciálně by mohla být renovacemi výroba vytížena 30 let, zní účtování svazu.

7 7 IV.Staré umělé hmoty komentář bvse Trh druhotných plastů Situace recyklace umělých hmot zůstává obtížná. Stále rostoucí ceny primárních trhů dosud nepřicházejí na sekundární trhy. Letní pauza se mění v bezvětří, tzn. trhy se ukazují jako klidné, až příliš klidné. Trhy vykazují na všech úrovních, tzn. balíkové zboží a recykláty, jen nízké obraty. Následkem tohoto zůstávají cenové kotace téměř beze změny. Nadto jsou znovu hlášeny uzavírané obchody a insolvence. Mezitím stagnuje znovu také vývoz na Dálný východ a to ačkoli se Čína snaží držet své trhy pro druhotné suroviny otevřené. Avšak trh s plasty nabízí zrovna nyní šanci, ještě výhodně nakoupit kvalitativně vysokohodnotné recykláty. Obrat trendu k vyššímu obratu a lepším maržím je ve výhledu od října. Nejpozději od listopadu dojdou cenová zvýšení primárního trhu k přenesení na druhotné trhy. Komentář EUWID: Cenové zrcadlo EUWID PE: PE-výrobní odpady nezaznamenávají v EUWIDu žádnou změnu. Výlučně cenové zrcadlo pro PE post user ukazuje změny. Zúžení nabídky PE folií vedlo k nepatrnému zvýšení cen. PP: Trhy PP zrcadlí trhy PE. Také zde zůstávají ceny beze změny. Obraty mohly být u PP sice mírně stabilizovány, přesto zůstávají tyto za očekáváními. PS: Trh PS sice ukazuje mírné oživení, ale vůči primárnímu trhu jen velmi skromně. Kotace PVC jsou oproti předchozímu měsíci rovněž beze změny. Nejsou žádné náznaky oživení trhu. PET post user: oblouk napětí, které PET často ukazuje, už nemůže být stanoven. Očekávaný letní posun se nedostavuje. Trh PET se, jak se zdá, otočil a sice pryč z trhu nabídky k trhu poptávky. EUWID hlásí od července cenové kotace znovu ve vlastním cenovém zrcadle. V tomto, nově strukturovaném cenovém zrcadle, budou kvalitní vratné lahve z čirého PET kotovány se /t a z barevného PET s /t. EUWID poukazuje výslovně na to, že nové kotace už nebudou zrcadlit dřívější kvality a ceny.

8 8 V.RecyAktuell Polsko zostřuje předpisy pro recyklaci elektrických přístrojů Také obchodníci šrotem musí tyto používat / ekologické vzdělání se stává povinností Varšava (gtai) Od platí v Polsku pro společnosti přísnější povinnosti v rámci likvidace odpadu elektropřístrojů, toliko novela Zákona o použitých elektrických a elektronických přístrojích stejně jako o změně některých dalších zákonů (zveřejněno v listu Právo Dziennik Ustaw 2008 číslo 223 pozice 1464). Například musejí být u některých druhů přístrojů zvlášť vykázány náklady pro pozdější recyklaci. Dále musí společnosti poskytnout část svých hrubých příjmů na ekologické vzdělání. Jak společnosti, které obchodují šrotem, tak také ty, které opravují zábavní elektronické resp. elektrické domácí spotřebiče, musejí se od tohoto roku v registru nechat zapsat u Hlavního inspektorátu pro životní prostředí (Glówny Inspektorat Ochrony x {015a}rodowiska; GIOx{015a}). K tomu musejí podat žádost u GIOx {015a}, ve které uvedou název své firmy, sídlo, daňové identifikační číslo (NIP) a statistické číslo (REGON). Společnostem, které nebudou následovat tuto povinnost, hrozí pokuta ve výši až Zl. Všechny tyto firmy jsou povinny přijímat staré elektrické a elektronické přístroje. Kromě toho musejí zákazníky informovat o výši s tím spojených recyklačních poplatků. Opravárenské podniky jsou ze zákona povinny přijímat staré přístroje, když jejich oprava je dražší než nákup odpovídajícího nového přístroje. Neopravitelná zařízení musejí přijímat jako elektrický odpad. Jen když od starých přístrojů pochází ohrožení zdraví či života, smějí podniky jejich přijetí odmítnout. Obchodníci šrotem nejsou oprávněni přístroje sami demontovat. Stejně jako opravárenské podniky smějí přijímat jen kompletní přístroje. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty. Tímto chce zákonodárce zajistit, že nebude se starými elektropřístroji nakládáno jako s běžným šrotem a že budou demontovány jen ve k tomu specializovaných zpracovatelských podnicích. Kdo uvede na trh elektronické nebo elektrické domácí spotřebiče (například výrobci, dovozci), musí provádět veřejné vzdělávací kampaně, aby posílil vědomí spotřebitelů ohledně později potřebných opatření ke znovuzhodnocení stejně jako zdravotních důsledcích a škodlivém vlivu na životní prostředí v nich obsažených látkách. Novela zákona předpokládá v té věci více možností, mimo jiné radiový či televizní přenos, letáčky, informační brožury, konferenční projevy stejně jako zvláštní nabídky vzdělávání. Společnosti, které nejsou sdruženy v recyklační organizaci, musejí ze svých hrubých příjmů poskytnout na ekologická školení 0,1%. V roce 2007 (2008) bylo nejprve nasbíráno 0,7 kg (odhadem okolo 1kg) elektrošrotu na obyvatele. Jako sběrný cíl jmenuje Polsko 4 kg na obyvatele za rok.

9 9 Diskuse o výrobcích/odpadu se posunují vpřed V přednášce k příležitosti výročního zasedání bvse 16. a 17. září v Bonnu měl Andreas Versmann z GD Umwelt Evropské Komise přednášku na téma konec vlastnosti odpadu. Potvrdil v principu naše 3. července v Seville už získané a v č. 136 bvse-schrottmarktinfo sdělené poznatky. Jako první povýší Komise EU na statut produktu železné šroty. Vlastnost odpadu končí tehdy, když jsou naplněny určité vlastnosti. Na příkladu sešrotovaného starého železa má být následně ukázána cesta od odpadu k produktu. Status produktu pro sešrotované staré železo (Shredderschrott) K dosažení statutu produktu budou zadány příslušné podmínky. Upravený materiál musí pak odpovídat Evropskému seznamu druhů šrotu, specifikacím ISRI nebo specifikacím kupujícího. Pan Versmann však poukazuje na to, že právě specifikace kupujícího budou hrát spíše podřadnou roli. Toto zklamalo tím více, že se bvse 3. července v Seville společně se všemi dalšími evropskými svazy snažilo zdůraznit Joint Research Center (JRC), že jsou to právě zvláštní požadavky každého jednotlivého odběratele, které v praxi rozhodují o druhu obchodovaného materiálu. Velmi všeobecným Evropským seznamem druhů šrotu nemůže být v žádném případě stanoveno nasazení šrotu, protože toto jde úplně proti skutečným požadavkům spotřebitelů šrotu. Podle pana Versmanna se sešrotované staré železo stane statutem produktu hodnotnou surovinou, která tím už nebude vyvážena do třetích zemí. Na dodržení daných kritérií bude dohlíženo s pomocí kvalitativního manažerského systému, jehož zřízení bude ležet v rukou států. Výhody S koncem vlastnosti odpadu už neplatí definice Nařízení v rámci odpadu a Nařízení o přemísťování odpadu. To znamená, že mimo jiné odpadají jisté důkazní povinnosti, např. ta sporného dodatku VII nebo zánik důkazní povinnosti pro odpady na Zeleném seznamu. S koncem odpadu bude obzvláště v mezinárodním obchodě šrot považován jako běžná surovina. Se statutem produktu platí záruka na výrobek v principu na základě obvyklých obchodních podmínek pro dodávky nelegovaného ocelového šrotu už dnes, kdy je šrot ještě odpadem. Problematika REACH Komise se chce podle slov pana Versmanna vůči REACH snažit, aby na šroty bylo použitelné ustanovení o výjimkách podle článku 2 (7) (d).pořízený podle REACH nutných datových formulářů považuje pan Versmann v případě šrotu za bezproblémové. Stejně jako předtím komise nechápe, že odpadové hospodářství stojí u starých šrotů sice na konci životního cyklu

10 10 produktu, ale není posledním článkem v řetězci výrobního procesu. U nových šrotů by mohl obchodník šrotem naproti tomu dostat nutné informace přímo od výrobce odpadu. Možnost volby Zajímavá byla od pana Versmanna, stejně jako také JRC, zdůrazněná možnost volby mezi statutem produktu nebo odpadu, kterou mají mít jak šrotové hospodářství, tak ale také jeho odběratelé. Protože mnohé německé slévárny neprovádějí ani předregistraci ani hlavní registraci, mohou nasazovat už jen produkty. Šrotové hospodářství proto bude nuceno, volit pro slévárenské šroty statut produktu. Budou ho muset volit také tehdy, když ostatní odběratelé toto požadují nebo jde konkurence touto cestou. Už dnes je jasné, že např. italští odběratelé po tom, co si vybojovali statut odpadu pro přijetí šrotů, zůstanou v zákoně o odpadech. Kdy končí vlastnost odpadu? Pan Versmann zdůraznil, že obchod nadále přijímá odpady, tyto upravuje a až do nyní ještě nestanoveného konce vlastnosti odpadu má dodržovat všechny zákony a nařízení o odpadech. Po dosažení statutu produktu bude obchod muset překonat nové překážky Komise, na jejichž konci se např. produkt sešrotované staré železo už sotva bude dobře kvalitativně a cenově rozlišovat od dnešního ještě jako odpad definovaného sešrotovaného starého železa. Cena šrotu je celosvětová tržní cena, která si vůbec nevšímá státního zařazení šrotu, jako ukazují příklady Indie a Čína. Bvse se bude i nadále zasazovat o schůdné řešení pro šrotové hospodářství. Dokud Komise nenaplní naše požadavky, považujeme statut produktu pro šrot za nepřijatelný. V Praze dne Zpracoval sekretariát SPDS-APOREKO

Informační BULLETIN prosinec 2009

Informační BULLETIN prosinec 2009 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN prosinec 2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Dění na trhu nabralo nečekaný

Více

Tisková zpráva. Evropští spotřebitelé pod vlivem krize. Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě ve třetím čtvrtletí 2015

Tisková zpráva. Evropští spotřebitelé pod vlivem krize. Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě ve třetím čtvrtletí 2015 Tisková zpráva Evropští spotřebitelé pod vlivem krize October 16, 2015 Andrea Winklerová Marcom T +420 737 263 113 andrea.winklerova@gfk.com Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 3/2009 205-05-04 00:00:00 2 Po celý rok 2008 dle údajů NBP (Polské národní banky) - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 50 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

1 Účel a předmět zákona

1 Účel a předmět zákona V. Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn 1 Účel a předmět zákona (1) Účelem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména

Více

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013 Vývoj ekonomiky ČR v roce 12 březen 13 Výkonnost odvětví Viditelné oslabování meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty ve většině odvětví v průběhu roku 12 Dynamika reálné výkonnosti odvětví české ekonomiky,

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 Důvěra v českou ekonomiku je nejsilnější od června 2008 V české ekonomice se na začátku roku důvěra zlepšila, když souhrnný indikátor důvěry

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 19.12.2006 KOM(2006) 814 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Třetí zpráva o sledování restrukturalizace ocelářství v České

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Mléko a mléčné produkty

Mléko a mléčné produkty Mléko a mléčné produkty i přes neustálý tlak na snižování produkce mléka zůstávají další vyhlídky pro mléčný trh a mléčné výrobky příznivé, a to díky stále rostoucí světové poptávce. Spíše se tedy očekává

Více

VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI

VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI VYUŽITÍ PLASTŮ PO SKONČENÍ JEJICH ŽIVOTNOSTI Plastics Europe (www.plasticseurope.org) viz obrázek č.1 - je jedna z vůdčích evropských průmyslových asociací s centrálou v Bruselu s členskou základnou více

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Leden 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká republika má konečně vládu. Poslanecká sněmovna dala v lednu, osm měsíců po parlamentních volbách, důvěru

Více

Příspěvek pana Joachima Schäfera, jednatele veletržní společnosti Messe Düsseldorf GmbH, k evropským tiskovým konferencím konaným před zahájením veletrhů wire 2010 a Tube 2010 V termínu 12. až 16. dubna

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003 Sojové boby long Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu Únor 2003 1 Sojové boby na vzestup Trh sojových bobů se nacházel v dlouhodobém sestupném trendu. Podle všech ukazatelů utvořil na začátku minulého

Více

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s.

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. ZDROJE INFORMACÍ, ZPRACOVATELÉ PODKLADŮ: MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. Odbor živočišných

Více

Čtvrtletní přehled za leden až březen 2012

Čtvrtletní přehled za leden až březen 2012 Čtvrtletní přehled za leden až březen Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů), dosáhl v prvním čtvrtletí roku obrat zahraničního obchodu v běžných

Více

Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV

Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV Ohlašovací povinnost: Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů Formulář: F_OBL_RV Dle příslušné legislativy: 3 vyhl. č. 641/2004

Více

S 21/01- /01-OF 30. dubna 2001

S 21/01- /01-OF 30. dubna 2001 S 21/01- /01-OF 30. dubna 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jako orgán příslušný podle ustanovení 11 odst. 1 písm. a) zákona č. 63/1991 Sb., o ochraně hospodářské soutěže, ve znění zákona č. 495/1992

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU 57 S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU V průběhu celého roku 2005 se i nadále měnilo složení stáda skotu, nejen

Více

Výzkum ČSOB: Očekávání firem v indikativních oborech pivovarnictví a prodej piva

Výzkum ČSOB: Očekávání firem v indikativních oborech pivovarnictví a prodej piva Výzkum ČSOB: Očekávání firem v indikativních oborech pivovarnictví a prodej piva V Praze, listopad 2015 Zpracovatel: Datank s.r.o. ČSOB Index očekávání firem strana 1 z 10 Resumé V rámci pravidelného reprezentativního

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010

Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010 Praha, 9. dubna 2014 Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010 Na základě průzkumu řízení úvěrových rizik u firemní klientely v Číně, který společnost Coface provedla

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 31.05.2005 KOM(2005) 223 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o pokroku pilotních studií uvedených v čl. 4 odst. 3 a čl. 5 odst. 1 nařízení

Více

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY Marek Rojíček Centrum ekonomických studií, Vysoká škola ekonomie a managementu marek.rojicek@vsem.cz Abstrakt Studie zkoumá vývoj odvětvové struktury české ekonomiky

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR Jaroslav Mitošinka OSNOVA 1. drusur základní složky 2. drusur technologie na zpracování 3. drusur prohlídka LCB praktické ukázky (16.11.) PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY, LEGISLATIVNÍ

Více

Sběrný dvůr Kožichovice stavební část

Sběrný dvůr Kožichovice stavební část VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VE VÝBĚROVÉM ŘÍZENÍ NA STAVEBNÍ PRÁCE v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory z Operačního programu Životní prostředí (dále jen Závazné pokyny OPŽP) Název veřejné

Více

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 1.1. Charakteristika odvětví Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím navazujícím

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

Makrodata v ČR zveřejněná v září:

Makrodata v ČR zveřejněná v září: Makrodata v ČR zveřejněná v září: HDP podle konečných údajů vzrostla ve druhém čtvrtletí česká ekonomika oproti prvnímu čtvrtletí o 0,9 % (odhad 0,8 %). Meziročně o 2,4 % (odhad 2,2 %). Průmyslová produkce

Více

Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014

Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014 Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014 I. Základní ustanovení: 1. Níže uvedené všeobecné obchodní podmínky ( dále jen obchodní podmínky ), jsou nedílnou součástí objednávky. Odchylná ujednání

Více

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Obal hraje při koupi výrobku jednu z hlavních rolí, ač si to někdy ani neuvědomujeme. Při nákupu, zvláště potravin, se ovšem setkáváme s mnoha značkami na

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014:

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: - 1-1 Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: Průmyslová produkce za červen rostla o 8,1% y/y Maloobchodní tržby za červen vzrostly o 8,2% y/y Nezaměstnanost v červenci stagnovala na úrovni 7,4% Inflace

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5. - RACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5.1 Charakteristika odvětví Výroba dřevěných a korkových výrobků, proutěného zboží a slaměných výrobků, kromě

Více

JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT

JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT Radim Machů 1 Abstrakt Od roku 2000 dodává moštárna v Hostětíně v Bílých Karpatech na český trh přírodní jablečnou šťávu jablečný mošt. Přibližně 80% produkce je certifikováno

Více

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Závazná část červen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák, s.r.o. Osadní

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 22.5.2014 L 152/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 548/2014 ze dne 21. května 2014 kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, pokud jde o malé, střední

Více

Měsíční přehled č. 09/00

Měsíční přehled č. 09/00 Měsíční přehled č. 09/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v září obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 197,8 mld.kč, čímž stoupl v

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ KATEDRA ŘÍZENÍ TEZE VYUŽITÍ MARKETINGOVÉHO MIXU VE SLEDOVANÉM PODNIKU.

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ KATEDRA ŘÍZENÍ TEZE VYUŽITÍ MARKETINGOVÉHO MIXU VE SLEDOVANÉM PODNIKU. ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ KATEDRA ŘÍZENÍ TEZE VYUŽITÍ MARKETINGOVÉHO MIXU VE SLEDOVANÉM PODNIKU Praha 2005 Autor: Šárka ŠAFNEROVÁ Vedoucí diplomové práce: Ing. Hana

Více

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Zpracovatel: Krajský úřad Moravskoslezského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Listopad 2013 1 1. Úvod Plán odpadového

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o odvětví sušených krmiv

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o odvětví sušených krmiv CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 19.9.2008 KOM (2008) 570 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ o odvětví sušených krmiv CS CS ZPRÁVA KOMISE RADĚ o odvětví sušených krmiv 1. ÚVOD Podle

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů 7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 7.1. Charakteristika odvětví Polygrafický průmysl se člení na vydavatelské činnosti, tisk

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Exportní výzkum DHL 21. vlna. Září 2012

Exportní výzkum DHL 21. vlna. Září 2012 Exportní výzkum DHL 21. vlna Září 2012 OBSAH 1. Pozadí, cíle a metoda výzkumu 2. Detailní výstupy 4.1. Vývoj exportu 4.2. Podmínky pro export z ČR 4.3. Klíčové trhy 4.4. Aktuality 3. Shrnutí GfK 2012 Exportní

Více

Tisková zpráva. Pozitivní obrat se blíží. Výsledky studie GfK zjišťující spotřebitelské klima v Evropě ve čtvrtém čtvrtletí 2013

Tisková zpráva. Pozitivní obrat se blíží. Výsledky studie GfK zjišťující spotřebitelské klima v Evropě ve čtvrtém čtvrtletí 2013 Tisková zpráva Pozitivní obrat se blíží 24. února 2014 Rolf Bürkl T +49 911 395-3056 konsumklima@gfk.com Ursula Fleischmann Corporate Communications T +49 911 395-2745 ursula.fleischmann@gfk.com Výsledky

Více

Č.j. S 80/99-230 V Brně dne 11. srpna 1999

Č.j. S 80/99-230 V Brně dne 11. srpna 1999 Č.j. S 80/99-230 V Brně dne 11. srpna 1999 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení čj. S 80/99-230, zahájeném dne 16. 7. 1999 na návrh účastníka řízení - společnosti Seco Tools CZ, s. r.

Více

Deficit zahraničního obchodu s oděvy už překročil hranici 15 mld. korun za rok

Deficit zahraničního obchodu s oděvy už překročil hranici 15 mld. korun za rok 23. 2. 2015 Deficit zahraničního obchodu s oděvy už překročil hranici 15 mld. korun za rok Nedostatečně pestrá nabídka zboží v tuzemsku a příznivější vývoj cen v zahraničí, to jsou dva hlavní důvody, proč

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Říjen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem listopadu stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 4,0 procenta meziročně, což

Více

Spready únor 2013. Obiloviny a olejniny. Pšenice prosinec / květen

Spready únor 2013. Obiloviny a olejniny. Pšenice prosinec / květen Spready únor 2013 Obiloviny a olejniny Pšenice prosinec / květen Stará sklizeň americké pšenice čelí nejen konkurenci ze strany zemí z jižní polokoule, ale také rovněž vyhlídkám na novou velkou úrodu,

Více

Doporučení dívat se na menší podniky a trhy

Doporučení dívat se na menší podniky a trhy Doporučení dívat se na menší podniky a trhy Zurück 06.10.2009 Riziko vládlo v prvním až třetím čtvrtletí 2009 vítězily společnosti s vysokou finanční pákou nebo cyklické sektory, nově rozvíjející se trhy

Více

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Ing. Jan Záhorka Červenec 2008 OBSAH ÚVOD... 3 Postavení zemědělství v ekonomice státu... 3 Podíl na tvorbě HDP... 3 Podíl na zaměstnanosti... 3

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

Souboj průmyslových odvětví

Souboj průmyslových odvětví Souboj průmyslových odvětví Španělsko versus Česká republika Mistrovství Evropy ve fotbale 2016 Na hřišti se objeví: chemický průmysl Předzápasový výhled: 4:3 * Porovnání hodnocení společnosti Atradius

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009 Devatenáctý rok organizovaného systému třídění odpadů od občanů okresu Jeseník byl poznamenán celosvětovou ekonomickou krizí.

Více

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny srpen 2002 1 Úvod Díky rozlehlým pastvinám a velké nabídce obilnin se ve Spojených státech postupně vytvořil silný sektor chovu hovězího. USA se

Více

1 Úvod. 2 Obecné informace o respondentech

1 Úvod. 2 Obecné informace o respondentech 1 Úvod Celosvětová konkurence v poptávce po přírodních zdrojích se zvyšuje. Soustředění zdrojů, zejména kritických surovin, mimo Evropskou unii vede k závislosti evropského průmyslu a společnosti na dovozu.

Více

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 březen 2013 4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Výkonové charakteristiky segmentu malých a středních

Více

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ 2014+ Mgr. Šárka Dořičáková 18.8.2015 Olomouc

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ 2014+ Mgr. Šárka Dořičáková 18.8.2015 Olomouc SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ 2014+ Mgr. Šárka Dořičáková 18.8.2015 Olomouc SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Sociální služby financovány zejména z prostředků MPSV závislost na dotacích

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2011 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2011 v celkovém množství 6 925,5 tis. tun (pokles o 10,4% v porovnání s rokem 2010) za celkovou

Více

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v březnu 2013:

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v březnu 2013: - 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v březnu 2013: 1 Průmyslová produkce za leden klesla o 4,1 % y/y Maloobchodní tržby za leden klesly o 0,5 % y/y a rostly o 0,4 % m/m Nezaměstnanost za únor vzrostla na 8,1

Více

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace Jméno autora Název práce Anotace práce Lucie Dolníčková Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace V práci autorka nejprve stručně hovoří o obnovitelných zdrojích energie (energie vodní,

Více

Tisková zpráva. Zjištění průzkumu spotřebitelského klimatu GfK v Evropě za druhé čtvrtletí roku 2013

Tisková zpráva. Zjištění průzkumu spotřebitelského klimatu GfK v Evropě za druhé čtvrtletí roku 2013 Tisková zpráva 22. července 2013, 0:00 Spíše zamračeno... 22. července 2013 Rolf Bürkl T +49 (0) 911 395-3056 konsumklima@gfk.com Ursula Fleischmann Podniková komunikace T +49 (0) 911 395 2745 F +49 (0)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 6. volební období. Návrh. poslance Ladislava Skopala. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 6. volební období. Návrh. poslance Ladislava Skopala. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 6. volební období 481 Návrh poslance Ladislava Skopala na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění ve znění

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl)

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl) Zahraniční obchod s vínem České republiky (III.a - rok 211) V roce 211 pokračoval trend narůstajícího dovozu vína zavedený vstupem ČR do EU. Nárůst je víceméně lineární. Zřejmě i proto, že sklizeň 29 nebyla

Více

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012 Tisková zpráva June 19, 2012 Sandra Lades GfK Verein press Tel. +49 911 395 3606 sandra.lades@gfk-verein.org Ronald Frank GfK Verein studies Tel. +49 911 395 3004 ronald.frank@gfk-verein.org Evropany nejvíce

Více

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme?

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? 1 V současné době patří problematika výroby a distribuce elektrické energie k nejdiskutovanějším problémům novodobého světa. Ať se jedná o nedávnou

Více

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 24.06.2013 Vepřové půlky v pátek korigovaly Futures kontrakty na vepřové půlky v uplynulém týdnu vydatně nabíraly zisky a sáhly si díky tomu až na dvouletá maxima.

Více

Zahraniční obchod České republiky s vínem (I. říjen 2011)

Zahraniční obchod České republiky s vínem (I. říjen 2011) Zahraniční obchod České republiky s vínem (I. říjen 2011) V říjnu 2011 bylo dovezeno do ČR 103 tis. hl vína (o 24 tis. hl méně jako v září a o 29 tis. hl méně jak před rokem) za 268 mil. Kč (o 4 mil. Kč

Více

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Výstup projektu Enviprofese č.

Více

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Svoz komunálního odpadu a separovaného sběru zahrnuje: 1. Pravidelný sběr, svoz a odstraňování komunálního odpadu 2. Separovaný sběr 3. Zpracování evidence produkovaných

Více

Řízení nákladů v recesi. Fórum českého stavebnictví 2010. Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o.

Řízení nákladů v recesi. Fórum českého stavebnictví 2010. Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o. Fórum českého stavebnictví 2010 Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o. Stavebnictví a recese Kde jsme, kdy a jak z toho ven? Stavební produkce v prosinci 2009 meziročně

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. pololetí roku 2013 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. pololetí 2013 uskutečnil v celkovém objemu 3 240,5 tis. tun, což je o 2,9 % méně než za stejné

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 29. ledna 2003,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 29. ledna 2003, ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 29. ledna 2003, kterým se potvrzují opatření oznámená Belgií podle čl. 6 odst. 6 směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech (oznámeno pod číslem

Více

Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu)

Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu) Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu) Jiří Mlynář XVII. jarní konference AEM 27. 3. 2012 RWE Supply & Trading CZ, a.s. Historický vývoj cen plynu > Ceny ve smlouvách s producenty z

Více

Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin,

Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin, Přítomni: viz. prezenční listina Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin, 1. Regulace v obchodě: Zákon o významné tržní síle Zákon o potravinách Zákon

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin PROZATÍMNÍ 2003/0165(COD) 6. 1. 2005 ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu

Více

PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015

PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců 2015 26. listopadu 2015 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za prvních devět

Více

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů KVĚTEN 2013

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů KVĚTEN 2013 Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů KVĚTEN 2013 1. TISKOVÉ ZPRÁVY Téma měsíce května: Platební morálka evropských zemí Květnová tisková zpráva se zaměřila

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 13.6.2008 KOM(2008) 355 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o statistikách sestavených podle nařízení (ES) č. 2150/2002 o statistice

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci na téma: Zpracování marketingové studie zvoleného sortimentu zboží Vypracovala: Klára Levá Vedoucí diplomové práce:

Více

S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21.

S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21. S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21. listopadu 2005 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení

Více

PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU

PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU PRACOVNÍ PRÁVO V POLSKU ZÁKLADNÍ INFORMACE Základním právním předpisem upravujícím vzájemná práva a povinnosti stran pracovního poměru v systému polského pracovního práva je několikrát novelizovaný zákon

Více

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014 OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA o č. 06/2014 SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM v v r v Zastupitelstvo města Tábora

Více

Jak správně třídit papír? Papír je velmi dobře recyklovatelná surovina. Proč tedy ničit lesy, abychom získali surovinu na výrobu papíru, když můžeme zužitkovat již vyrobený nepotřebný papír? Použitím jedné

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. září 2008 (21.11) (OR. en) 12832/08 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2008/0165 (COD) ENV 539 CODEC 1080

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. září 2008 (21.11) (OR. en) 12832/08 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2008/0165 (COD) ENV 539 CODEC 1080 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 11. září 2008 (21.11) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2008/0165 (COD) 12832/08 ADD 3 ENV 539 CODEC 1080 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální

Více

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin 3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 3.1. Charakteristika odvětví Odvětví výroby oděvů, zpracování a barvení kožešin je náročné na pracovní síly

Více