Nadace Partnerství, Údolní 33, Brno / telefon

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno / telefon 515 903 122 135"

Transkript

1

2 Projekt Organizace Anotace Obec Kraj Uděleno Vodní biotop Semenec, Projekt vybudování vodního biotopu v areálu Přírodovědného muzea Týn nad Vltavou Jihočeský Kč o. p. s. Semenec v Týně nad Vltavou. Smyslem projektu je zpomalit odtok srážkových vod do recipientu (zde řeka Vltava), zadržet je v retenčních nádržích (tůních) umělého vodního biotopu, který bude dotvořen výsadbou stromů, keřů a bylin. Vodní biotop, stejně jako vysazené rostliny, bude přístupný veřejnosti a bude sloužit vzdělávacím účelům, např. pro realizaci výukových programů na téma vodní bezobratlí, vodní rostliny, voda v krajině. Výukové programy provádíme pro všechny stupně škol. Stezka sojky Waldorfská Projekt řeší vytvoření harmonického zeleného prostranství s funkčním Brno Jihomoravský Kč základní a systémem pro záchyt a využití dešťové vody ve spojovacím prostoru mezi mateřská škola waldorfskou ZŠ, sportovním hřištěm a blízkým sídlištěm. Na vzniku zelené Brno oázy se společně podílí děti, učitelé, rodiče, NNO z okolí i MČ Žabovřesky. Na plánovací setkání (proběhlo) naváže ozelenění retenční nádrže "rain garden", realizace systému záchytu dešťové vody, výsadba jedlých keřů a bylinkového záhonu, a tvorba estetických a výukových prvků. Vzniklou výsadbu a prvky propojí naučná "Stezka Sojky. O prostor budou následně pečovat děti z družiny WZŠ. Zelené oázy naši obec rozzáří I. Obec Skoronice Jedná se komplexní revitalizaci zelené plochy v centrální části obce. Realizací projektu vznikne nová odpočinková a komunitní zóna, vybudováním mlatového chodníku dojde k bezpečnému propojení středu Skoronice Jihomoravský Kč obce s její jižní částí.

3 Zelená oáza Velatice obec Velatice Záměrem obce Velatice je vybudovat zelenou oázu v klidné části obce u potoka, která by nahradila prostory bývalých zahrádek a sousedila se Velatice Jihomoravský Kč stávajícími zahrádkami. Úmyslem je nevyužívanou plochu využít atraktivněji, aby sloužila široké veřejnosti se zachováním krajinného rázu s původními krajovými odrůdami dřevin. Chceme do realizace projektu zapojit také veřejnost všech věkových kategorií a prostor přizpůsobit jejich potřebám a představám. Aby zelená oáza nebyla jen k odpočinku, ale sloužila i k praktickému užitku obyvatel, bude v prostoru vybudována komunitní bylinková zahrádka. Zahrada na Středisko "Zahrada na DOTEK" je veřejnou (denně přístupnou) zahradou u Domu Horní Maršov Královéhradecký Kč Dotek ekologické Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury - DOTEK, kterou chceme v rámci výchovy a etiky projektu přetvořit na certifikovanou ukázkovou zahradu přírodní, avšak Rýchory - citlivě pojatou, hodící se k budově bývalé barokní fary a navazující na SEVER, původní využívání v minulosti. Zahrada by měla být místem pro každého, Brontosaurus lahodit oku i chuti, umožnit pozorování přírodních dějů a tvorů, dopřát Krkonoše každému dotek, který si odnese po návštěvě. Bude vybízet k objevování i péči o ni, umožní osvětu v oblasti přírodních zahrad. Veřejnost se bude podílet na jejím plánování, obnově a užívání. Jedlá zahrada Rozesmáté Realizace projektu Jedlá zahrada nám umožní vytvořit vhodný a bezpečný Náchod Královéhradecký Kč děcko,z.s. prostor pro aktivity, které pomohou dětem utvářet vztah k přírodě a rozšiřovat jejich povědomí o pracovních činnostech. Spoluúčastí dětí, rodičů i dobrovolníků na realizaci, se formou spolupráce prohloubí mezilidské vztahy a sounáležitost s přírodou. Vytvořený prostor bude využíván pro veškeré vzdělávací aktivity organizace, včetně potřeb dětské skupiny.

4 Duhová zahrádka Obec Horní Lhota Projekt je primárně zaměřen na zlepšení vztahů dětí MŠ k přírodě, resp. zážitkovou formou učí děti přírodovědě, zemědělství, potravinářství a Horní Lhota Moravskoslezský Kč spolupráci se skupinou. Vybudování Duhové zahrádky koresponduje se vzdělávacími cíli TVP školky "CESTA ZA DUHOU", podpoří komunitní život obce, zlepší vnímání dětí jejich života jako součásti přírody a přírodních zákonitostí, zvýší výukový potenciál mateřské školy vhodným názorným prostředím. Cesty k sobě Radkov, z. s. V krajině probíhá odpradávna vzájemné vyvažování dvou sil: té, která Radkov Moravskoslezský Kč vychází z přírody, a té, jež vychází od člověka. V současnosti dochází v kulturní krajině k rychlým a zásadním změnám, které vyplývají z jiného způsobu jejího využívání a tvář krajiny je podmíněna činnostmi, které v ní vykonáváme. Tyto činnosti a citlivost k dění v okolí jsou určeny naším vztahem k němu a ochotou jej nejen vnímat, ale i rozvíjet. Voda pro hru i pro život Setkání - já a ty, z. s. Chceme v prostoru, který slouží jako zázemí pro denní pobyt s dětmi v Lesní Školce Sluněnka, vybudovat vodní biotop do velikosti 15 m2. Olomouc Olomoucký Kč Chceme vytvořit příjemné místo pro děti, jejich blízké a také pro mnohé živočichy. Pozemek se nachází na JV okraji Olomouce v dosahu MHD a navazuje na lesík, který je využíván pro trávení volného času obyvateli města. V lesíku i v jeho okolí chybí voda. Chceme dětem zprostředkovat bezpečný kontakt s vodním živlem a umožnit jim pozorování toho, co se u jezírka a v něm děje během celého roku. Zároveň bychom chtěli využít budování jezírka k rozšíření a po

5 Oživlá zahrada Římskokatolická farnost Projekt Oživlá zahrada chce ze zanedbané, neudržované a veřejností nevyužívané farní zahrady vytvořit příjemné místo plné zeleně, vhodné pro Vrchoslavice Olomoucký Kč Vrchoslavice hnízdění ptáků, a kde děti z MŠ a ZŠ denně uvidí běžný život v zahradě. Od života hmyzu, přes ptáky až po ovocné stromy, keře a byliny. Projekt počítá se zapojením nejen farníků, ale i rodičů a široké občanské veřejnosti. Klade se důraz i na výukový aspekt. Vzniknou 3 napájecí a krmící místa pro ptactvo, desítka ptačích budek pro hnízdění, prostor pro užitečný hmyz, bylinný záhon a vysadí se dvě desítky nových dřevin. Přírodní zahrada u MŠ Mateřská škola Mikulovice, Záměrem projektu je revitalizovat přední část zahrady u MŠ Mikulovice v okrese Jeseník. Cílem přeměny je vytvoření přírodě blízké členité zahrady Mikulovice Olomoucký Kč Mikulovice, část před školkou okres Jeseník umožňující dětem rozmanitou, nerušenou a samostatnou hru, která jim zajistí přirozený rozvoj. Přírodní zahrada bude splňovat požadavky dětí a zároveň bude šetrná k životnímu prostředí. Navíc bude finančně výhodná a trvale udržitelná. Zahrada bude již od počátku tvořena z velké části svépomocí a se zapojením dobrovolníků. Tím docílíme zlepšení komunikace obyvatel obce. Pravidelné konání společenských aktivit pak umožní kontinuální setkávání a poznávání se. Překvapení na Otavě ProHD Překvapení na Otavě je projekt, kterým směřujeme k vytvoření vodní galerie na řece Otavě. Díky Zeleným Oázám, chceme tento projekt rozšířit Horažďovice Plzeňský Kč o dlouhodobé prvky, které budou i živoucími přetrvávajícími organismy tohoto projektu. Nabízíme způsob jak oživit a zpříjemnit veřejný prostor pomocí lidské tvořivosti. Do projektu bude zapojena laická veřejnost spolu s profesionály. Půjde o občany města, odborníky, umělce a specialisty. Nabídneme tak velkému množství lidí odlišný pohled na prostředí, ve kterém žijeme, ukážeme jeho skrytý potenciál a umožníme propojení několika zdánlivě odlišných světů.

6 Vodní hrátky komunitního centra Stará Občanské sdružení pro Nebušice Předmětem projektu je navrhnout, zhotovit, a následně za použití dobrovolnické práce instalovat herní prvek vodní hrátky v areálu zahrady Staré vodárny v Nebušicích, která je zamýšlena jako otevřené komunitní Praha Praha Kč vodárna v Nebušicích centrum a je výjimečná množstvím vody v ní nebo v okolí. Zamýšlený herní prvek umožní pracovat si s vodou, kterou lze před tím ručně vypumpovat z historické studny, než odteče do jímací tůňky. Projekt má dále tu funkci, že pomocí pumpování vody a jejího vedení přes herní prvek doteče voda do tůňky, což bude přínosné v dobách, kdy bude méně vody a bude snížen přirozený přítok. SCHOLA Základní škola Zahrada u základní waldorfské školy leží na rozhraní tří světů - CHKO Praha Praha Kč HORTUM - pěstební zahrada waldorfské školy waldorfská, Praha 5 - Jinonice, Butovická 228/9 Prokopské údolí, pláně Dívčích hradů, a zastavěného území Jinonic. Stejně tak je škola na rozhraní mezi tradičním a současným - provází dětstvím k samostatnosti, svobodě, s úctou k okolí a přírodě. Od prvních tříd děti pracují na pozemcích, poli, v sadech, pečou chléb, sází stromy, pracují se dřevem, rostlinami, zemí. Pozemky školy nyní dětem neumožňují návaznost na školní vyučování, děti musí jezdit daleko mimo Prahu. Chceme přímo u školy vybudovat přírodní zahradu, užitkovou, výukovou, užitečnou i krásnou. Zahrada u Zelené školky Montessori mateřská škola Cílem projektu je vytvořit bezpečný a interaktivní vzdělávací ekologický prostor pro děti a jejich rodiče tvořený z přírodních prvků. Použijeme Kladno Středočeský Kč a klub zejména různé druhy oblázků a valounů, také volnou pískovou plochu Kladno, z. s. ohraničenou akátovými kůly a kmeny. Budou u vysoké záhony pro ukázkové pěstování bylin a rostlin vhodných ke konzumaci, také rostlin nektarodárných a výrazně aromatických. Bude tu hudební prvek z různých typů dřev a kamenů dendrofon a lithofon. Také na rozvoj balančních dovedností bude stát v zahradě skluzavka, venkovní zahradní dílna, vodní prvek s jímkou na dešťovou vodu a pumpou.

7 Ovoce pro naše děti Obec Jizbice Záměrem projektu je vznik komunitní ovocné aleje, kterou vysadí a následně o ni budou pečovat místní občané. Nejenom, že dojde ke zlepšení Jizbice Středočeský Kč vzhledu obce, ale děti si zase budou moci kdykoliv dojít na třešně "na obecní", jako tomu bývávalo dříve. Bylinná zahrada našich prababiček Přátelé bájné hory Blaník Vytvořit ukázkovou celoročně veřejně přístupnou Bylinnou zahradu prababiček Zahrada bude obsahovat směs původních léčivých bylin a květin, užívaných již od raného středověku k léčení i v kuchyni, pěstovaných tradičně na Podblanicku a v Čechách. Zahradu budou mimo Pravonín Středočeský Kč jiné využívat děti z místní ZŠ i MŠ v Louňovicích pod Blaníkem, část produktů bude poskytnuta spřátelenému DD Racek v Benešově. Pro děti i dospělé zde budou pořádány workshopy s bylinným zaměřením. Zahrada leží na cyklistické stezce kolem bájné hory Blaník (roční návštěvnost cca 100 tis turistů bez možnosti dalších aktivit v okolí) Odnes a přines zpět ZŠ Bílá cesta Jsme sídlištní škola s 576 žáky, která svou velikostí hraje důležitou úlohu ve městě. Snažíme se, aby se žáci i rodiče vraceli po vyučování zpět ke škole. Teplice Ústecký Kč Pravidelně pro rodiče současných, ale i budoucích žáků organizujeme odpolední setkávání, nabízíme prostor k relaxaci a zábavě (hřiště, lanové minicentrum, ekokoutek s 3 ovcemi a 2 kozami), postupně budujeme venkovní posezení. Z tohoto projektu bychom chtěli vybudovat bylinkový kopec a samozavlažovací truhlíky a informačními cedulemi a posezením, kdy hlavní myšlenkou je sdílení vypěstovaných bylin a upevnit pozici školy jako místa setkávání.

8 Mokřadní učebna Kalvárie Mokřady - ochrana a management Projekt "mokřadní učebna Kalvárie" zahrnuje úpravu veřejného prostranství u rybníka Kalvárie na největším jihlavském sídlišti, v těsné blízkosti dvou základních škol tak, aby mohla lokalita sloužit zejména k výuce žáků, ale i Jihlava Vysočina Kč osvětě veřejnosti, podpoře biodiverzity i zadržení vody v krajině. Projekt se inspiruje úspěšným projektem přírodní učebny v Novém Městě na Moravě, tento je však výrazněji zaměřen na mokřady a tůně. Léčivé rostliny lidem ze sídliště Základní škola, Uherské Hradiště, Za Na školní zahradě, uprostřed sídliště, vytvoříme záhony, kde žáci, učitelé i veřejnost vysází léčivé rostliny, vyrobí hmyzí domeček, vytvoří výukový materiál o bylinkách, vyrobí léčivé produkty z bylin a na závěr se všichni Uherské Hradiště Zlínský Kč Alejí 1072, p. o. setkají na ochutnávce z vyrobených bylinných produktů. Cílem je, uvědomit si, že příroda je důležitá pro zdraví lidí, naučit se o přírodu pečovat a využívat ji. Také aby lidé zlepšovali životní prostředí a kulturu bydlení vysazováním dalších bylin ve svém okolí. Předpokládáme, že dojde i k posílení komunity, jelikož se bude veřejnost potkávat při projektových akcích. Celkem Kč