Po stopách tradic Pardubického kraje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Po stopách tradic Pardubického kraje"

Transkript

1 Po stopách tradic Pardubického kraje

2

3 Pardubický kraj, krajina tradic Vydejte se po stopách tradic jednoho z nejkrásnějších regionů České republiky! Malebný Pardubický kraj nabízí spoustu zajímavostí nejen pro milovníky historie, ale i pro vyznavače hodnotných kulturních a společenských zážitků, přírodních krás či unikátních technických památek. Dostupnost Orlických hor, Českomoravské vrchoviny nebo Moravského krasu dělá z Pardubického kraje atraktivní výchozí bod pro aktivní dovolenou, odpočinek a relaxaci. S bohatou řemeslnou a průmyslovou tradicí se můžete seznámit na celé řadě nádherných míst například v expozici lidového stavitelství na Veselém Kopci, Muzeu řemesel v Letohradě nebo Hipologickém muzeu ve Slatiňanech. Pardubický kraj se právem pyšní mnoha vynikajícími tradičními výrobky i lidovými řemeslníky, kteří s láskou pečují o rodinné stříbro tohoto kouzelného regionu v samotném srdci Evropy. Není už na co čekat, jen ho objevovat a obdivovat Kraj a koně Národní hřebčín Kladruby nad Labem Tradice jednoho z nejstarších hřebčínů na světě se zrodila už v první polovině 16. století. Kladrubskou oboru získal v roce 1560 sám císař Maxmilián II. a založil zde hřebčinec. Přivezl sem španělské koně a položil tak pevný základ světově proslulého chovu kladrubských koní. Toto unikátní teplokrevné plemeno je dnes jedním z nejstarších na Zemi. I proto se stalo národní kulturní památkou. Hřebčín Slatiňany Slatiňanský hřebčín vznikl na konci 19. století. Od roku 1945 je spojen s chovem starokladrubských vraníků, proto je logické, že je dnes součástí hřebčína v Kladrubech nad Labem. Má lví podíl na záchraně tohoto plemene koní, jehož historie je stará více než 400 let. Přímo vedle hřebčína se nachází i unikátní Hipologické muzeum. Hipologické muzeum Státní zámek Slatiňany Jedno z největších koňských muzeí v Evropě je umístěno na slatiňanském zámku. Dokumentuje vývoj koně od jeho vzniku před několika desítkami milionů let až po současnost. Pokud se s jejich vývojem chcete seznámit blíže a ještě přitom spatřit expozici Kůň v umění a sbírky sedel a postrojů, neváhejte a zamiřte do tohoto jedinečného renesančního novogoticky upraveného zámku!

4 Soubor lidových staveb Vysočina Jediné muzeum v přírodě Pardubického kraje, Soubor lidových staveb Vysočina, vám pomůže navodit atmosféru dávných dob tak, jak ji znáte například z obrázků slavného českého malíře Josefa Lady nebo jeho jiných, neméně známých kolegů. Nádherná nedotčená krajina plná kopců byla tím ideálním místem pro vybudování unikátní expozice lidového stavitelství na pozemí Železných hor a Žďárských vrchů. A tak vznikl Veselý Kopec! Z původních domků, které zde stály, se dochovalo jediné stavení domek č.p. 4, který je dnes v soukromém vlastnictví. Ostatní stavby sem byly převezeny z okolních obcí. V současné době tvoří známé muzeum v přírodě, které je pro své pohádkové kouzlo často vyhledáváno i filmaři, na tři desítky objektů. Ty pak společně tvoří osadu, jež přináší věrohodné svědectví o životě, práci a zábavě drobných rolníků od poloviny devatenáctého století do poloviny století dvacátého. Do Souboru lidových staveb Vysočina však nepatří jen objekty na Veselém Kopci. Pod svými křídly ochraňuje také památky lidového stavitelství ve Svobodných Hamrech a enklávu domků hlineckých řemeslníků, které nikdo neřekne jinak než Betlém.

5 Lidová architektura Betlém v Hlinsku Hlinecký Betlém představuje unikátní soubor převážně roubených domků, které pocházejí z druhé poloviny 18. století. Od roku 1995 byl prohlášen památkovou rezervací lidové architektury. Městská památková zóna Jablonné nad Orlicí Chloubou Jablonného nad Orlicí, jehož střed byl v roce 1977 prohlášen za chráněnou městskou památkovou zónu, je čtvercové náměstí. Mezi nejvýznamnější památky patří barokní kostel sv. Bartoloměje z roku 1680, několik pozdně barokních domů a mariánský sloup z roku Obecní dům v Proseči Pozoruhodná expozice muzea dýmek je umístěna v prostorách původního roubeného domku č.p. 61 v Proseči na náměstí. Vedle množství exponátů se zde zájemci dozví řadu zajímavostí o výrobě dýmek a také historii tohoto řemesla, které je pro Prosečsko tolik typické. Kostel svatého Mikuláše ve Velinách Novobarokní dřevěný kostel svatého Mikuláše byl ve Velinách postavený v roce 1752 v tak zvaném copovém slohu. Společně s márnicí a zvonicí tvoří unikátní soubor památek lidové architektury. Všechny tyto stavby jsou totiž roubené a mají šindelové střechy. Velkou raritou je též Josefínská rakev z 80. let 18. stol., která nemá dno. Dům Maxe Švabinského, Kozlov Kde se rodila nejznámější díla jednoho z nejvýznamnějších českých umělců 20. století Maxe Švabinského? Tento neobyčejně zručný kreslíř v letech 1895 až 1919 pobýval se svou manželkou Elou v Kozlově u České Třebové. Štít domu je vyzdoben umělcovou malbou. Je na něm zobrazen svatý Václav. Vodní mlýn v Písečné u Žamberka Na horním konci obce Písečná u Žamberka stojí unikátní vodní mlýn, kde se mlelo obilí před více než 600 lety. Samotná mlýnice je obohacena expozicí předmětů, jež připomínají způsob vesnického bydlení, zemědělské činnosti a mlynářského řemesla.

6

7 Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku Zápisem do celosvětově uznávaného seznamu nehmotného kulturního dědictví organizace UNESCO se mohou pochlubit masopustní obchůzky a masky na Hlinecku. Tradiční obchůzky maskovaných postav se konají na konci masopustního období, které začíná v období po svátku Tří králů a končí v úterý před Popeleční středou. Do tohoto seznamu jsou zařazeny obchůzky ve vesnicích Hamry, Studnice, Votrová a v Blatně, což je městská část Hlinska. Folklorní slavnosti Pardubického kraje Adámkovy folklorní slavnosti Folklor je stále živý a přitažlivý pro všechny generace. Každoročně se o tom mohou přesvědčit návštěvníci Adámkových folklorních slavností, které se konají v Betlémě v Hlinsku v Čechách vždy poslední srpnový víkend. Nesoutěžní přehlídka pojmenovaná po hlineckém rodákovi, významném etnografovi Karlu Václavu Adámkovi, pokaždé láká na atraktivní program. Jeho součástí je i jarmark lidových výrobků spojený s ukázkami dobových řemesel. Čermenské slavnosti Lákavé menu servíruje návštěvníkům každoročně na konci června mezinárodní folklorní festival Čermenské slavnosti. Odehrává se v jedné z největších obcí podorlického regionu v Pardubickém kraji v Dolní Čermné. Pravidelně však hostuje i na dalších místech kraje například v Lanškrouně, ve Svitavách, Žamberku či Dolní Dobrouči. Součástí festivalu bývají též výstavky lidových řemesel nebo různé zábavné soutěže. Festival Tradice Evropy Především na školní děti je zaměřen mezinárodní folklorní festival Tradice Evropy. Jeho zvláštností je, že rád střídá místa pro své akce. Účastníci prestižní přehlídky pravidelně zajíždějí do Pardubic, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitav, Dolní Čermné, Přelouče a dalších míst. Návštěvníci oceňují především velkou pestrost festivalového programu.

8

9 Muzeum řemesel Letohrad Největší muzeum řemesel v České republice se nachází v Letohradu, v areálu Nového dvora v prostorách bývalé sýpky z roku 1550, přestavěné do své nynější podoby v roce Seznámíte se tam s řadou řemesel a živností z let 1850 až Můžete se zde podívat i na unikátní vyřezávaný řemeslný skanzen, který vám ozřejmí, jak některé řemeslné práce vznikaly. Uvidíte tu rovněž lis na lněný olej od bývalého sudetského živnostníka, který vlastnil manufakturu na výrobu dřívek na štětce a zároveň lisoval z lněného semene lněný olej, sestavu strojů na plnění vody oxidem uhličitým, z čehož vznikal sifon, který se pak plnil do lahví, přes dvě stě let starou brusku na české granáty, celodřevěnou pumpu na hašení požáru z roku 1847, maketu pece, tzv. roštovky s dolním topením, v které se po dobu pečení chleba netopilo či jednu z nejstarších mechanických kontinentálních praček - tzv. francouzskou. Nechybí ani expozice předmětů souvisejících s výrobou bonbónů a mandlů. Zajít zde můžete i do sto let staré hospody s pozoruhodnou celodřevěnou ledničkou, kam se kromě lahví s pivem schovával kus ledové kry. A pokud rádi mastíte karty, určitě si prohlédněte lis na ně. Správnou zvukovou kulisou by mohl být třeba gramofon, flašinet či orchestrion a školní dítka můžete provést třídou, která je vybavena lavicemi z obce Hrušová a katedrou z místní školy z Kunčic. Muzea Síň řemesel Polička V atraktivním místě u poličských hradeb, v ulici Na Bídě, se můžete vrátit do dřívějších dob, kdy ještě řemeslo něco znamenalo V Síni řemesel si budete moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak se přede na vřetánku či kolovrátku. Někoho může zaujmout tkaní na ručním stavu nebo na kolíkách, případně jemná práce při paličkování či pletení z proutí nebo pedigu. Šikulové tu určitě najdou spoustu zajímavé inspirace, a to i díky pozoruhodným výstavám děl, s nimiž se dnes běžně nesetkáváme Keltský archeopark Nasavrky Jediný keltský archeopark ve východních Čechách se nachází v Nasavrkách. Kromě funkční keltské vesnice láká na zámeckou expozici Po stopách Keltů a keltskou stezku, která vás provede jediným keltským oppidem v tomto regionu až na rozhlednu Boika. Z ní se vám naskytne velmi zajímavý výhled do okolí Muzeum perníku Z původně loveckého zámečku majitele hradu Kunětická hora, barona Drasche, se stala Perníková chaloupka, jejíž součástí je také pohádkové Muzeum perníku. Leží kousek od Kuňky. Je vyhledávaným místem pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Vládne mu paní Ježibaba žena mnoha tváří a různé délky vousů, kterou je možné v tomto kraji potkat takřka všude, ale nejčastěji prý na úřadech. Nejhodnější údajně je, když peče perníčky lahodné, voňavé z mouky, medu a koření.

10 Nositel tradice lidového řemesla Nositel tradice lidového řemesla. Takové ocenění si v Pardubickém kraji vysloužilo od roku 2001 už několik výjimečných řemeslníků přímo od ministra kultury. Projekt, jenž se inspiroval podobným počinem mezinárodní organizace UNESCO s názvem Žijící lidské poklady, se snaží zachovat tradiční řemesla, jimž hrozí zánik, zdokumentovat jejich postupy a předávat tyto dovednosti dalším následovníkům. Zdeněk Bukáček Zdeněk Bukáček z Krouny na Hlinecku je nositelem tradice, která sahá až do počátků 19. století. Jako jeden z mála současných výrobců přivádí na svět unikátní soustružené malované dřevěné hračky. Vznikají podle historických vzorů tzv. krounských hraček. Ladislav Rejent Ladislav Rejent z Proseče se zabývá zdobením předmětů vybíjením proužky žlutého a bílého kovu. Vyrábí misky, dózy, svícny, talíře nebo popelníky, které jsou dotvořené jemnými liniemi vlnitých plíšků. Jiří Myška Jiří Myška z Hlinska se zaměřuje na obnovu památek lidového stavitelství, zejména pak vodních děl. Unikátní je jeho sekernické zpracování dřeva. Ladislav Chládek Ladislav Chládek z Výprachtic vyrábí ploché hračky pomocí štípání soustruženého kruhového prstence.

11 Regionální značení výrobků a služeb Hlavním cílem regionálního značení výrobků je zviditelnit tradiční regiony a využít jejich socio-ekonomických výhod. V každém z nich vznikla regionální značka pro výrobky, která zaručuje vedle jejich kvality a šetrnosti k přírodě především jejich původ a vazbu na určité výjimečné území. ORLICKÉ HORY originální produkt Pokud chcete mít jistotu, že výrobky, které kupujete, skutečně pocházejí z Orlických hor nebo Podorlicka a prošly přísným procesem certifikace, zaměřte se na ty, co se mohou chlubit značkou ORLICKÉ HORY originální produkt. Tyto výrobky musí být výjimečné svou kvalitou, šetrné vůči životnímu prostředí, jedinečné ve vztahu k Orlickým horám a vyrobené tradiční technologií ručně nebo z místních surovin. ŽELEZNÉ HORY regionální produkt Nová značka ŽELEZNÉ HORY regionální produkt, která je udělována na území Železnohorského regionu, má za cíl podpořit všechny šikovné a aktivní lidi, co mají odvahu a vytrvalost jít za svým nápadem, ale zatím jim nezbývaly prostředky ani čas na propagaci. Jejich výrobky poznáte podle označení ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

12 Pardubický perník Nejvýznamnější gastronomickou specialitou na území Pardubického kraje je bezesporu perník sladké pečivo se staletou tradicí. Pardubický perník je jediným produktem v kraji, který používá ochranu původu a zeměpisného označení Evropské unie. Žádný jiný výrobek z kraje perníku takového věhlasu na mezinárodní úrovni nedosáhl. V Pardubickém kraji se perník pekl po staletí. Od 19. století z mouky, medu a koření. Medový perník či sladký chléb byl z počátku tvarován z volné ruky a nebyl více zdoben. Pekl se v kamnech na železných plátech. Později byl perník vytlačován do dřevěných forem s reliéfní řezbou. Ručně vyřezávané formy se dědily z generace na generaci. Byly na nich motivy náboženské, světské, někdy žertovné. Zobrazovaly i některé dobové novinky, například vznik železnice v 19. století. Do dnešních dnů se dochovaly v muzejních depozitářích a expozicích. Nedaleko Pardubic pod Kunětickou horou dokonce naleznete Perníkovou chaloupku a Muzeum perníku. Slavnostmi perníku, které jsou každoročně pořádány na zámku v Pardubicích, žije celé město. Pro ty, kteří rádi navštěvují plesy a bály, nesmí chybět pozvánka na Ples perníku. Ukážu ti, zač je (toho) v Pardubicích perník! Toto přísloví z přelomu 19. a 20. století je v Pardubickém kraji známé dodnes.

13 Ochutnejte tradici Med a medové produkty z Hlinecka Med z Hlinecka je název regionálního produktu, na jehož vzniku se podílelo město Hlinsko ve spolupráci s hlineckými včelaři. Hlinecký spolek včelařů má již více než stoletou tradici. Kvalitu medu musí včelaři každoročně doložit laboratorním rozborem akreditované laboratoře. Med musí být z vlastní produkce, od včelstev umístěných na Hlinecku a plněný do nových obalů označených povinnými údaji. Jen tak může být označen etiketou Med z Hlinecka. Medovina z Hlinska Česká kniha rekordů tvrdí, že nejvíce druhů medoviny se vyrábí v Hlinsku v Čechách. Momentálně je to pětadvacet druhů. Některé produkty pak byly oceněny v soutěži o nejkvalitnější potravinářské výrobky regionu MLS Pardubického kraje. A jak se tento lahodný nápoj, který chutnal už starým Keltům, rodí? V určitém poměru se musí smíchat med s vodou. Na ochucení jsou pak vhodné bylinky, koření, kyselina citronová či umělá aromata. Pardubický PORTER Výrobu tradičního 19 piva Pardubický PORTER začal v roce 1891 sládek Antonín Šimonek, tvůrce originální receptury, podle které se pivo vaří dodnes. Složením pečlivě vybraných čtyř druhů sladů, třikrát delší dobou zrání než u klasických ležáků a dalšími speciálními postupy při výrobě, získává pivo PORTER charakteristické čokoládové a karamelové tóny s jemným třešňovým dotykem. Díky tomu je PORTER jediné pivo, které se přímo doporučuje ke sladkostem. Zašlá tradice Staročeský marcipánový perník Staročeský marcipánový perník v syrovém ani v upečeném stavu neztrácí na jakosti a chuti, ale naopak delší dobou uležení se jeho chuť zlepšuje. Tím se odlišuje od jiných pekařských technologií. Výrobu marcipánového perníku můžeme zařadit mezi reprodukční lidové umění. K jeho tvarování je potřeba kvalitní forma. První formy na pečení byly hliněné, později se přešlo k vydlabávaným, vyřezávaným dřevěným formám s jednoduchou ornamentikou. Dříve sloužily jak formy, tak marcipánový perník jako hračky dětem. Základ staročeského marcipánového perníku tvoří med. Další neméně důležitou složkou je koření (badyán, hřebíček, pepř), mouka, kypřidlo a vejce. Těsto je třeba důkladně propracovat a nechat odležet v ledničce alespoň půl roku. Poté se musí těsto zvláčnit například čerstvým medem. Rozválené těsto se natlačí do forem (formu lze vysypat moukou), a to tak důkladně, aby se řezba přenesla dokonale do těsta. Otisk se vyklopí z formy a obrys ořízne jemným nožíkem. Poté se vše opatrně položí na plech a peče při mírné teplotě tři až čtyři hodiny. Ke konci se teplota může jemně zvýšit.

14 Mapa Pardubického kraje 1 Kladruby nad Labem Pardubice 2 Chrudim Slatiňany Veliny Písečná u Žamberka Vysoké Mýto 3 4 Letohrad Ústí nad Orlicí Česká Třebová Jablonné nad Orlicí Kozlov u České Třebové 5 Králíky Nasavrky Litomyšl Veselý Kopec Proseč Hlinsko Svitavy Moravská Třebová Polička Výběr významných akcí: 1 Velká pardubická steeplechase - mezinárodní překážkový dostih 2 Loutkářská Chrudim - celostátní přehlídka loutkářských souborů 3 Smetanova Litomyšl - mezinárodní operní festival 4 Řemeslnická sobota v Letohradu - přehlídka živých řemesel 5 Akce Cihelna Králíky - největší setkání příznivců vojenské historie v ČR

15 Turistická informační centra Pardubického kraje Březová nad Svitavou tel: Adresa: Moravské náměstí 65, Březová nad Svitavou Bystré tel: , Adresa: nám. Na podkově 2, Bystré Čenkovice tel: , Adresa: Skiareál Čenkovice, centrální pokladna lyžařských vleků Červenovodské sedlo tel: , nebo Adresa: Červenovodské sedlo u Červené vody, Orličky Česká Třebová tel: , ic@ceska-trebova.cz Adresa: Staré náměstí 78, Česká Třebová Dolní Morava tel: , , resort@dolnimorava.cz Adresa: Dolní Morava 35, Králíky Heřmanův Městec tel: , infocentrum@mesto-hm.cz Adresa: Nám. Míru 288, Heřmanův Městec Hlinsko tel: , ic@hlinsko.cz Adresa: Husova 41, Hlinsko Holice tel: , infokd@holice.cz Adresa: Holubova 768, Holice Choceň tel: , , ic@chocen-mesto.cz Adresa: Jungmanova 301, Choceň Chrudim tel: , info@chrudim-city.cz Adresa: Resselovo nám. 1, Chrudim Jablonné nad Orlicí tel: , infojab@orlicko.cz Adresa: nám. 5. května 30, Jablonné nad Orlicí Jevíčko tel: , , infojevicko@seznam.cz, Adresa: Palackého nám. 1, Jevíčko Králíky - Městské muzeum tel: , info@muzeumkraliky.cz Adresa: Velké nám. 365, Králíky Králíky Evropský dům tel: , evropskydum@ .cz Adresa: Dlouhá 353, Králíky Králíky - Vojenské muzeum tel: , , muzeum@armyfort.com Adresa: Prostřední Lipka 1, Králíky Lanškroun tel: , info.lanskroun@seznam.cz Adresa: B. Němcové 124, Lanškroun Lázně Bohdaneč tel: , infocentrum@lazne.bohdanec.cz Adresa: Pernštýnská 117, Lázně Bohdaneč Letohrad tel: , info@letohrad.eu Adresa: Václavské nám. 77, Letohrad Lichkov tel: , info@lichkov.cz Adresa: , Lichkov 203 Litomyšl tel: , ic@litomysl.cz Adresa: Smetanovo náměstí 72, Litomyšl Litomyšl - na zámku tel: , iczamek@litomysl.cz Adresa: Jiráskova 133, Litomyšl Luže tel: , tic@luze.cz Adresa: Komenského 87, Luže Maštale tel: , , mastale@mastale.cz Adresa: , Proseč u Skutče 61 Moravská Třebová tel: , icentrum@mtrebova.cz Adresa: nám. T. G. Masaryka 33, Moravská Třebová Nasavrky tel: , , ic-nasavrky@ckmacek.cz Adresa: Náměstí 1, Nasavrky Pardubice tel: , region@ipardubice.cz Adresa: nám. Republiky 1, Pardubice Pastviny tel: , infopastviny@orlicko.cz Adresa: Pastviny 32, Žamberk Polička tel: , info@ic.policka.org Adresa: Palackého nám. 160, Polička Poříčí u Litomyšle tel: , , info.porici@tiscali.cz Adresa: Poříčí 13, Litomyšl Přelouč tel: , icprelouc@ .cz Adresa: Pardubická 1422, Přelouč Seč u Chrudimi tel: , info@mestosec.cz Adresa: Chrudimská 94, Seč Skuteč tel: , tic@skutec.cz Adresa: Rybičkova 364, Skuteč Slatiňany tel: infocentrum@slatinany.cz, knihovna@slatinany.cz Adresa: T. G. Masaryka 36, Slatiňany Svitavy tel: , , info@svitavy.cz Adresa: nám. Míru 48, Svitavy Svojanov tel: , , obec.svojanov@quick.cz Adresa: Svojanov 25, Svojanov Třemošnice tel: , ic@tremosnice.cz, knihovna@tremosnice.cz Adresa: 1. máje 56, Třemošnice Ústí nad Orlicí tel: , ic@muuo.cz Adresa: Sychrova 16, Ústí nad Orlicí Vysoké Mýto tel: , , infocentrum@vysoke-myto.cz Adresa: B. Smetany 92, Vysoké Mýto Zdechovice tel: , obec@zdechovice.cz Adresa: Zdechovice 96, Zdechovice Žamberk tel: , info@orlicko.cz Adresa: Kostelní 446, Žamberk Žampach, Domov pod hradem tel: , , info@uspza.cz Adresa: č. 1, Žampach

16 Destinační společnost Východní Čechy náměstí Republiky Pardubice tel.: PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ERDF PROSTŘEDNICTVÍM EUROREGIONU GLACENSIS

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole CHRUDIMSKO- HLINECKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Chrudimsko-Hlinecko... 6 Křížem krážem Podhůrou... 8 Staré záhady kolem Sečské přehrady...10 Za koupáním na Konopáč...12 Cesta do krajiny tradic...14

Více

Platný k 1.3.2012. I. Školství

Platný k 1.3.2012. I. Školství Přehled organizací Pardubického kraje Platný k 1.3.2012 I. Školství IČO 1 75061074 Název a sídlo Centrum celoživotního vzdělávání zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Pardubického kraje;

Více

místo realizace počet obyvatel Vysoké Chvojno 2 Žamberk město Žamberk 6 037 areál pro turistiku 18 548 621 7 419 448

místo realizace počet obyvatel Vysoké Chvojno 2 Žamberk město Žamberk 6 037 areál pro turistiku 18 548 621 7 419 448 Přílohy Příloha č. 1: Realizované projekty Příjemce typ příjemce místo realizace počet obyvatel předmět projektu celkové výdaje z toho dotace EU 1 Lesní družstvo Vysoké Chvojno, s. r. o. Vysoké Chvojno

Více

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ Na kole 2 Zámek Litomyšl UNESCO Obsah Východní Čechy... 4 Českomoravské pomezí... 6 Za tajemstvím hradu Svojanova... 8 Na rozhledny Toulovcových maštalí...10 Údolím řeky Svitavy...12

Více

HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ

HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ REPUBLIKOVÉ KOLO SOUTEŽE HLÍDEK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ informace pro soutěžní týmy Chrudim 18. 20. června 2010 Oblastní spolek Českého červeného kříže Chrudim pořádá z pověření Výkonné rady Českého červeného

Více

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL Seč u Chrudimi 6.-8.10.2006 Český červený kříž - Oblastní spolek ČČK Chrudim

Více

SÍDELNÍ STRUKTURA PARDUBICKÉHO KRAJE

SÍDELNÍ STRUKTURA PARDUBICKÉHO KRAJE SÍDELNÍ STRUKTURA PARDUBICKÉHO KRAJE (aktualizace 03/2014 zapracování dat ze SLDB 2011) V kraji se nachází 451 obcí, z toho 15 obcí s rozšířenou působností a 26 obcí s pověřeným obecním úřadem. Z celkového

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Pardubický kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_13 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY Spolupráce se správami památkových objektů Spolupráce v oblasti památkové péče Proměna NPÚ od 1.1.2013 Spolupráce se správami památkových

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

Katalog certifikovaných výrobků KRAJ PERNŠTEJNŮ. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů. www.regionalni-znacky.

Katalog certifikovaných výrobků KRAJ PERNŠTEJNŮ. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů. www.regionalni-znacky. Katalog certifikovaných výrobků 2014 KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů www.regionalni-znacky.cz Regionální značení produktů v cestovním ruchu Kraj Pernštejnů

Více

Seznam projektů, které splnily schválenou minimální bodovou hranici Oblast podpory 3.1

Seznam projektů, které splnily schválenou minimální bodovou hranici Oblast podpory 3.1 Seznam projektů, které splnily schválenou minimální bodovou hranici Oblast podpory 3.1 22. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 1 ~ Seznam projektů, které splnily schválenou

Více

Živnostenský inspektorát Pardubice

Živnostenský inspektorát Pardubice STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD: 479 č. archivní pomůcky: 8983 Živnostenský inspektorát Pardubice /1895/ 1903-1942 (1951) inventář Mgr. Tomáš Lána Zámrsk 2015 O b s a h Úvod 3 I. Vývoj

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_10

Více

VÝSLEDKY XIV. OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE

VÝSLEDKY XIV. OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE VÝSLEDKY XIV. OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE ZÁŘÍ 2015 KVĚTEN 2016 XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE CORNY středoškolský atletický pohár Konečné pořadí dívek: 1. Gymnázium Mozartova Pardubice

Více

Opravy, modernizace, rekonstrukce a výstavba silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji v letech 2015 až 2020

Opravy, modernizace, rekonstrukce a výstavba silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji v letech 2015 až 2020 Dopravní konference Opravy, modernizace, rekonstrukce a výstavba silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji v letech 2015 až 2020 Pardubice, 3. září 2015 Opravy, modernizace, rekonstrukce a výstavba silnic

Více

Výsledek Výnosy Náklady hospodaření

Výsledek Výnosy Náklady hospodaření Schválené rozpočty (plánu výnosů a nákladů) na rok a střednědobé výhledy rozpočtů (plánů výnosů a nákladů) na období let až příspěvkových organizací) odbor školství, výnosy a výsledek v členění na hlavní

Více

Průvodce "Chrudim - městská památková zóna"

Průvodce Chrudim - městská památková zóna Park kolem roku 1900 Chrudimská Salvátorská pouť 1936 Fortna- průchod hradbami " Na Valy" Mydlářovský dům- vež,též zvaná "hvězdárna". Nyní museum loutek Pardubice - zámek Zámek 50 2'28.33"N 15 46'35.95"E

Více

Muzeum dýmek v Proseči

Muzeum dýmek v Proseči Muzeum dýmek v Proseči Materiál mapující vývoj Muzea dýmek v Proseči zejména od roku 2007 po současnost a předkládá možnosti dalšího směřování a rozvoje tohoto dlouhodobého projektu. Stanoviska a návrhy

Více

ORLICKÉ HORY A PODORLICKO. Na kole

ORLICKÉ HORY A PODORLICKO. Na kole ORLICKÉ HORY A PODORLICKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Orlické hory a Podorlicko... 6 Labyrintem J. A. Komenského... 8 Okolo Pastvinské přehrady...10 Přes soutok na Homoli...12 Česko-polská silniční...14

Více

TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU

TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU HLINECKU Prezentace závěrů výzkumného šetření DUBEN 2009 Realizováno za podpory Heřmanova 22, CZ 170 00 PRAHA 7 Tel.: +420 220 190 580 Fax: +420 220 190 590 E-Mail:

Více

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25 PLÁN VNĚJŠÍCH KONTROL NA ROK Krajský úřad Pardubického kraje Předmět 1 P R OF vybrané obce I. a II. typu 2 P 001 90 560 OZ Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví kontrola dle zák. č. 111/2009, o základních

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Kouzelné putování Českomoravským pomezím

Kouzelné putování Českomoravským pomezím Kouzelné putování Českomoravským pomezím Vysoké Mýto Litomyšl Svitavy Moravská Třebová Polička Velká letní soutěž o mobily, tablet, víkendové pobyty a další super ceny! Kouzelné putování Českomoravským

Více

Akční plán reálná varianta. optimální varianta. 21 21 lůžko OZP, senioři Králíky. 8 8 lůžko OZP, senioři Žamberk

Akční plán reálná varianta. optimální varianta. 21 21 lůžko OZP, senioři Králíky. 8 8 lůžko OZP, senioři Žamberk Financováno z individuálního projektu na sociální Nově navržená kapacita/ Identifikátor Druh reálná 9524318 AESKULAP spol.s r.o. sociální poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče 21 21 lůžko

Více

Analýza turistické oblasti Chrudimsko-Hlinecko

Analýza turistické oblasti Chrudimsko-Hlinecko Analýza turistické oblasti Chrudimsko-Hlinecko název projektu: Krok za krokem geoparkem Realizovaného v rámci dotačního programu ROP NUTSII Severovýchod 13.3.2 Marketingové a koordinační aktivity v oblasti

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E

Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ŘÍZENÍ TEZE K DIPLOMOVÉ P R Á C I na téma Cestovní ruch a venkovská turistika ve vybraném regionu VEDOUCÍ

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Čistírny domovních vod. Čistírny domovních vod. Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o. Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III. Realizace: rok 2012

Čistírny domovních vod. Čistírny domovních vod. Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o. Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III. Realizace: rok 2012 Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o. Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III Čistírny domovních vod Realizace: rok 2012 Čistírny domovních vod Realizace: rok 2012 čistička odpadních vod ČOV VZE4 - Čertovina čistička

Více

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK www.zena-in.cz 29. 1. 2016 internet online Název článku: Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25 PLÁN VNĚJŠÍCH KONTROL NA ROK Krajský úřad kého kraje Předmět 1 P R OF vybrané obce I. a II. typu 2 S 601 58 981 KŘÚ 3 P 002 74 046 OSV 4 P 002 74 046 OOPKŽÚ 5 S 481 59 638 KŘÚ 6 S 601 03 370 KŘÚ 7 S 481

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník Obsah Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků Tvarovaný perník Medovník Testy Charakteristika Výrobky z medového perníkového těsta patří mezi nejstarší druhy sladkého

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

PARDUBICKÝ KRAJ I. STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA REGIONU

PARDUBICKÝ KRAJ I. STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA REGIONU PARDUBICKÝ KRAJ I. STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA REGIONU Turistický region Pardubického kraje tvoří pět turistických oblastí Českomoravské pomezí, Pardubicko, Chrudimsko-Hlinecko, Orlické hory a Podorlicko a

Více

Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok Kč

Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok Kč Název programu: částka: Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok 2016 2 500 000 Kč Poř. číslo Ok. IČ Příjemce / 5 CR Město Heřmanův 00270041 Městec 20. výročí ZUŠ Heřmanův Městec 100 000 50

Více

Název zastávky Číslo zóny Název zóny

Název zastávky Číslo zóny Název zóny Adršpach 368 Adršpach (368) Anenská Studánka 937 Anenská Studánka (937) Bartoušov 566 Bartoušov (566) Bartoušov zast. 566 Bartoušov (566) Bělá u Staré Paky z. 598 Bělá(SM) (598) Bernartice u Trutnova 432

Více

Certifikační kritéria pro značku TOULAVA regionální produkt VÝROBKY, ZEMĚDĚLSKÉ A PŘÍRODNÍ PRODUKTY

Certifikační kritéria pro značku TOULAVA regionální produkt VÝROBKY, ZEMĚDĚLSKÉ A PŘÍRODNÍ PRODUKTY Příloha č. 1 Zásad pro udělování a užívání značky TOULAVA regionální produkt Certifikační kritéria pro značku TOULAVA regionální produkt VÝROBKY, ZEMĚDĚLSKÉ A PŘÍRODNÍ PRODUKTY A. Kritéria pro výrobce:

Více

Program Obnovy Venkova

Program Obnovy Venkova Program Obnovy Venkova Obec Kostelec u Heřmanova Městce Aktualizace na časové období 2016-2020 schváleno dne: usnesení č.: 1. Úvod Dosažení vzestupné tendence trvale udržitelného rozvoje venkova je hlavní

Více

Seznam čekacích dob platný od 14. prosince 2014

Seznam čekacích dob platný od 14. prosince 2014 Seznam čekacích dob platný od 14. prosince 2014 Dopravce Linka Spoj Čas Věta do strojku (neupravovat, generuje se automaticky) Na zastávce V Tč vyčká Příjezdu linky Spoje Dopravce Ze směru Čas Čekací doba

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy Trasa č. 5 Popis Délka trasy Průběh trasy Náročnost Putování za vínem Vydejte se poznat krásy zdejšího půvabného kraje po vinařských stezkách. Trasa je dobře sjízdná, přehledná a rovinatá a po krátkých

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Regionální koordinátor projektu: Jozef Janèo, tel.: 739 042 933, masmk@seznam.cz MAS Moravský kras o.s., 679 13 Sloup 221. Velké Opatovice.

Regionální koordinátor projektu: Jozef Janèo, tel.: 739 042 933, masmk@seznam.cz MAS Moravský kras o.s., 679 13 Sloup 221. Velké Opatovice. Velké Opatovice Letovice Tišnov Kunštát 5 Boskovice 1 Rájec-Jestøebí 4 2 3 7 Blansko Kuøim 6 Adamov Mokrá-Horákov Brno Seznam výrobcù: 1. Mlékárna Otinoves s.r.o. pøírodní plísòový sýr NIVA extra 2. Faremní

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE PONDĚLÍ 11. 7. 2016 AŽ NEDĚLE 17. 7. 2016 PROGRAM Informační centrum Jilemnice, Masarykovo náměstí 140, 514 01 Jilemnice tel.: 481 541 008 e-mail: info@jilemnice.cz PUTOVÁNÍ PO

Více

Certifikační kritéria pro značku ŽELEZNÉ HORY regionální produkt

Certifikační kritéria pro značku ŽELEZNÉ HORY regionální produkt Příloha č. 1 (Zásady pro udělování a užívání značky ŽELEZNÉ HORY regionální produkt ) 1/5 A. Kritéria pro výrobce: Certifikační kritéria pro značku ŽELEZNÉ HORY regionální produkt 1) Místní subjekt a)

Více

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz Technické památky Technické památky Největším lákadlem technických památek je jejich různorodost a zejména jejich vztah ke všem odvětvím výroby a průmyslu. Jejich původ lze hledat již v době, kdy člověk

Více

XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. SVITAVY září 2015 květen 2016

XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. SVITAVY září 2015 květen 2016 XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE SVITAVY září 2015 květen 2016 Krajské olympiády se zúčastnilo: 44 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 29 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.330 startujících Regionálních

Více

Katalog certifikovaných výrobků. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Podkrkonoší. www.regionalni-znacky.cz

Katalog certifikovaných výrobků. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Podkrkonoší. www.regionalni-znacky.cz Katalog certifikovaných výrobků 2015 2016 podkrkonoší regionální produkt Přinášíme Vám to pravé z Podkrkonoší www.regionalni-znacky.cz Regionální značky pro kvalitní místní produkty certifikátů ze všech

Více

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012 X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE Svitavy říjen 2011 květen 2012 Krajské olympiády se zúčastnilo : 43 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 28 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.430 startujících Regionálních

Více

Granty v oblasti sportu a volnočasových aktivit v kompetenci ZPk. Program B1: Podpora pravidelné činnosti sportovních organizací

Granty v oblasti sportu a volnočasových aktivit v kompetenci ZPk. Program B1: Podpora pravidelné činnosti sportovních organizací Granty v oblasti sportu a volnočasových aktivit v kompetenci ZPk Program B1: Podpora pravidelné činnosti sportovních organizací 1 70934142 PA Pardubický krajský fotbalový svaz, K Vinici 1901, 530 02 B1:

Více

Velikost: Hodnota: 1.5 mil. Kč * Termín realizace: Od: Zima 2012 Do: Jaro 2013. *) Odhad hodnoty. Projektant stavby:

Velikost: Hodnota: 1.5 mil. Kč * Termín realizace: Od: Zima 2012 Do: Jaro 2013. *) Odhad hodnoty. Projektant stavby: 244408 Kostel Sbor Církve bratrské ve Vysokém Mýtě, Vysoké Mýto Historický Vysoké Mýto Ústí nad Orlicí Hodnota: 1.5 mil. Kč * Od: Zima 2012 Do: Jaro 2013 rekonstrukce kostela, úpravy sálu, rozšíření kapacity,

Více

Program rozvoje města Hlinska - katalog projektů aktualizace 2013. Projekty, které zůstávají v katalogu projektů i po aktualizaci 2013

Program rozvoje města Hlinska - katalog projektů aktualizace 2013. Projekty, které zůstávají v katalogu projektů i po aktualizaci 2013 aktualizace 213 Projekty, které zůstávají v katalogu projektů i po aktualizaci 213 Projekt čís. - investor město nebo jiný investor PRMH před aktualizací 213 PRMH po aktualizaci 213 M - 4 Průmyslová zóna

Více

Síť sociálních služeb Pardubického kraje na rok 2018

Síť sociálních služeb Pardubického kraje na rok 2018 Sť sociálnch služeb Pardubického kraje na rok 2018 Cl Územ poskytn 8375799 ABATAB sociálně aktivizačn pro 6,75 6,75 úvazek 1.1.2018 31.12.2019 9524318 AESKULAP spol.s r.o. sociáln poskytované ve zdravotnických

Více

Medová těsta- suroviny a výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Medová těsta- suroviny a výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Medová těsta- suroviny a výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko MAULBRONN 12 D BADEN-WÜRTTEMBERG BÁDENSKO-WÜRTTEMBERSKO Mìsteèko s nejvìtším zachovalým

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA I. Základní cyklistický okruh: Veselí n. L. Žíšov Borkovice (Sviny) Mažice Zálší Klečaty Komárov Svinky Vlastiboř Záluží u Vlastiboře Dráchov Žíšov Veselí

Více

16. konference Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice 23.-25.3.2010

16. konference Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice 23.-25.3.2010 Pardubice 23.-25.3.2010 16. konference Železniční dopravní cesta 2010 ŽELEZNIČNÍ INFRASTRUKTURA V PARDUBICKÉM KRAJI Jan Tichý náměstek hejtmana Pardubického kraje 1. Úvod Pardubický kraj má, vzhledem ke

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Soutěže družstev 2016 zařazení družstev do skupin dle nároků a přihlášek (toto není rozlosování)

Soutěže družstev 2016 zařazení družstev do skupin dle nároků a přihlášek (toto není rozlosování) Dospělí 01 Východočeská divize kolo den datum TC Chrudim A 1. sobota 30.4.2016 Tenis Nová Paka A 2. sobota 7.5.2016 TC Dvůr Králové A 3. sobota 21.5.2016 VŠTJ UK Hradec Králové 4. sobota 28.5.2016 TK Česká

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s SE PŘEDSTAVUJE Patří mezi nejstarší nakladatelské domy v České republice Založena bylo v roce 1954 jako sportovní a turistické nakladatelství Transformována na akciovou společnost v roce 1991 Dlouholeté

Více

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN Míšeňská porcelánová manufaktura je první svého druhu v Evropě. Od svého založení v roce 1710 Augustem Silným

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zákrejs Vladimír

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zákrejs Vladimír Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zákrejs Vladimír (1904-1943) Prozatímní inventární seznam NAD č. 323 evidenční pomůcka č. 114 Holanová Eva Praha 1950 I. Studie a doktorát na

Více

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky 5. srpna 2013, Praha Dalších 27 produktů od celkem třinácti výrobců získalo v červnu a červenci

Více

Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020"

Souhrn Workshopu Společná budoucnost 2020 Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020" V rámci průběžných jednání se oba partneři shodli na pěti tématech možné další příhraniční spolupráce. Tato témata jsou: Mládež Hipoturistika Pěstování a zpracování

Více

JSME V MUZEU PŘIPRAVENI NA NÁVŠTĚVNÍKY SE SPECIFICKÝMI POTŘEBAMI?

JSME V MUZEU PŘIPRAVENI NA NÁVŠTĚVNÍKY SE SPECIFICKÝMI POTŘEBAMI? JSME V MUZEU PŘIPRAVENI NA NÁVŠTĚVNÍKY SE SPECIFICKÝMI POTŘEBAMI? OBECNÝ ÚVOD Potřeba vzdělávat se a vyhledávat nové podněty je přirozená lidem každého věku. Přístup k těmto potřebám je však omezen fyzickým

Více

Příbramský uherák. Příbramská sněženka

Příbramský uherák. Příbramská sněženka 38 n a b í d k y / i n f o r m a c e Příbramský uherák Příbramská sněženka m a r k e t i n g 39 má od července nové vedení Do funkce generálního ředitele a předsedy představenstva nastoupil dne 16. července

Více

Certifikační kritéria pro značku ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt

Certifikační kritéria pro značku ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt Příloha č. 1 (Zásady pro udělování a užívání značky ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt 1/6 Certifikační kritéria pro značku ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt A. Kritéria pro výrobce: 1) Místní

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ Souhrnná a průvodní technická zpráva Zadavatel - Nadační fond SV. Hyppolita Stupeň zpracování - Architektonická studie Zpracováno

Více

Mapování veřejných budov Romana Zamastilová odborný konzultant bezbariérovosti

Mapování veřejných budov Romana Zamastilová odborný konzultant bezbariérovosti Mapování veřejných budov 23.5.2013 Romana Zamastilová odborný konzultant bezbariérovosti Činnost poradenských středisek mapování stávajících budov, komunikací a bezbariérově upravených zastávek a následné

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012 X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE Svitavy říjen 2011 květen 2012 Krajské olympiády se zúčastnilo : 43 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 28 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.430 startujících Regionálních

Více

Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2010 na poskytování sociálních služeb

Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2010 na poskytování sociálních služeb Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 21 na poskytování sociálních služeb 1. Identifikační údaje 1.1 Název kraje: 1.2 Adresa sídla úřadu: Pardubický kraj Komenského náměstí

Více

CERTIFIKAČNÍ KRITÉRIA PRO ZNAČKU ZNOJEMSKO regionální produkt

CERTIFIKAČNÍ KRITÉRIA PRO ZNAČKU ZNOJEMSKO regionální produkt CERTIFIKAČNÍ KRITÉRIA PRO ZNAČKU ZNOJEMSKO regionální produkt A. KRITÉRIA PRO VÝROBCE 1) Místní subjekt a) Živnostník, firma, organizace s provozovnou na Znojemsku, tj. na území okresu Znojmo (viz přiložená

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

CO NOVÉHO V POLABÍ? KAM V POLABÍ? WWW.POLABI.COM

CO NOVÉHO V POLABÍ? KAM V POLABÍ? WWW.POLABI.COM CO NOVÉHO V POLABÍ? KAM V POLABÍ? WWW.POLABI.COM novinky pro rok 2014 v turistické oblasti POLABÍ Varnsdor PROSINEC 2013 MUZEUM CUKROVARNICTVÍ, LIHOVARNICTVÍ, ŘEPAŘSTVÍ A MĚSTA DOBROVICE Zajímavé interaktivní

Více

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO OBYVATELE I NÁVŠTĚVNÍKY MĚLNÍKA VŠECH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ! Stačí vyplnit tento

Více

Průvodce "Průvodce Jižní Čechy"

Průvodce Průvodce Jižní Čechy Kratochvíle Zámek 49 3'30.55"N 14 10'3.17"E Zámek Kratochvíle je renesanční perlou italského stavitelství v jižních Čechách. Zámek se nachází asi 2 kilometry severozápadně od města netolic na Prachaticku.

Více

Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ

Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ Cíl fiche Zlepšení technického stavu historického dědictví, jeho interpretace pro posílení místní identity a zvýšení atraktivity

Více

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole 3.5 Kultura Praha je již od středověku významnou křižovatkou obchodních a diplomatických cest, důležitým strategickým bodem, místem setkávání lidí z blízkých i vzdálených zemí a v neposlední řadě i průsečíkem

Více

Přehled registrovaných projektů předložených v rámci 2. kola výzvy v ROP SV (výzva vyhlášena od do )

Přehled registrovaných projektů předložených v rámci 2. kola výzvy v ROP SV (výzva vyhlášena od do ) Přehled registrovaných projektů předložených v rámci 2. kola výzvy v ROP SV (výzva vyhlášena od 17. 12. 2007 do 28. 3. 2008) Oblast podpory 2.2 - Rozvoj měst Název projektu Žadatel Celkové způsobilé výdaje

Více

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz LEDEN 23. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz 28. TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ 17.30 h Městská knihovna Beseda s tvůrci legendárního pořadu

Více

VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI

VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI Kde nás hledat? www.vychodni-morava.cz Témata Přehled o regionu Aktivní dovolená Lázně, wellness Novinky, zajímavosti, akce Kroměříž brána k Východní Moravě Praha Kroměříž

Více

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM REGIONÁLNÍ MUZEUM ve Vysokém Mýtě PROGRAM 2016 VÝSTAVNÍ PROSTORY RMVM Hudba ve spirále 17. ledna až 13. března Výstava Hudba ve spirále zobrazuje prostřednictvím sbírek Muzea elektrotechniky a médií Národního

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

Průvodce "Průvodce Česká republika"

Průvodce Průvodce Česká republika Státní zámek Slatiňany Zámek Státní zámek Slatiňany 49 55'9.37"N 15 48'39.71"E Zámek ve Slatiňanech - původně gotická tvrz nad řekou Chrudimkou - se běhěm staletí stal místem, kde knížecí rodina Auerspergů

Více

XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. PARDUBICE září 2014 květen 2015

XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. PARDUBICE září 2014 květen 2015 XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE PARDUBICE září 2014 květen 2015 Krajské olympiády se zúčastnilo: 46 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 32 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.296 startujících Regionálních

Více

Přírodní zajímavosti. a kulturní unikáty

Přírodní zajímavosti. a kulturní unikáty Přírodní zajímavosti a kulturní unikáty Přírodní zajímavosti a kulturní unikáty Vysočina nabízí zvídavým návštěvníkům množství kulturních a přírodních krás, ale také několik výjimečných zážitků, které

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

MĚSTO 1. Česká Třebová. Chrudim. Svitavy. Moravská Třebová. Pardubice. Přelouč. Ústí nad Orlicí. Žamberk

MĚSTO 1. Česká Třebová. Chrudim. Svitavy. Moravská Třebová. Pardubice. Přelouč. Ústí nad Orlicí. Žamberk MĚSTO 1. Česká Třebová Obecně závazná vyhláška města Česká Třebová č. 4/2011; poplatek je stanovený vyhláškou č. 2/2012, tedy podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích Chrudim Obecně závazná

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více