Cesta ke svobodě Průvodce životem bez cigaret

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cesta ke svobodě Průvodce životem bez cigaret"

Transkript

1 Cesta ke svobodě Průvodce životem bez cigaret

2 PŘESTAT JE TĚŽKÉ Tabákové závislosti je obtížné čelit, stejně tak jako jiným závislostem. Proces odvykání kouření může zahrnovat řadu pokusů a zklamání. Nenechte se odradit, pokud jste se pokoušel/a přestat kouřit a prozatím se Vám to nepodařilo. Některé věci nejdou lehce. ALE NE NEMOŽNÉ! Zdravotní důvody, které Vás vedou k odvykání kouření, jsou důležité. Je ale dobré si najít i Váš vlastní důvod, který je pro Vás osobně významný. Ten Vás totiž může motivovat více, než strach ze zdravotních následků. Tato brožurka Vám pomůže vytvořit si svůj vlastní plán k odvykání kouření. Neboť díky správné léčbě, které odpovídá Vašim potřebám, můžete zvýšit šanci na úspěch. DRŽÍME VÁM PALCE!

3 TELEFONNÍ LINKA PRO KUŘÁKY První kroky k prostředí bez kouře Motivace pro život bez tabáku Funkce cigaret Můj osobní kuřácký protokol 3složková taktika Seznam úkolů k odvykání kouření První období bez cigaret Bez cigaret, fit a štíhlý/á Tipy pro rizikové situace Fakta o pasivním kouření Děti a pasivní kouření

4 PRVNÍ KROKY K PROSTŘEDÍ BEZ KOUŘE Odstraňte kouř z Vašeho bytu! Kouř se drží v dekách, oblečení i stěnách. Vyvětrat nestačí. Především děti jsou citlivé na částice ve vzduchu, proto je potřeba je chránit před pasivním kouřením. Odstraňte pomůcky na kouření a nekuřte doma! Nekuřte v autě! Koncentrace jedů v zakouřeném autě je obzvlášť velká, překračuje koncentraci ve volném prostoru až 20ti násobně. Jedna cigareta vytvoří dokonce více jemných částic prachu než motor bez filtru. Kouření v autě způsobuje únavu, protože klesá zásobení kyslíkem v mozku. Chraňte sebe i své hosty! Mnozí kuřáci nevědí, jak moc kouřem škodí ostatním. Upozorněte své hosty, že Váš byt udržujete bez kouře a navrhněte jim alternativy (balkón, terasa). Dobrý hostitel dbá i na zdraví svých hostů a pro mnohé hosty je samozřejmostí brát ohled na ostatní. Poproste je, aby ve Vaší přítomnosti nekouřili. Udržujte pracovní prostředí bez kouře! Chraňte sebe i ostatní od pasivního kouření. Označte své pracovní prostředí jako nekuřácké. Kromě toho je ochrana zaměstnanců před pasivním kouřením ukotvena v Zákoníku práce (ust. 106 odst. 4 písm. e). 4 Telefonní linka pro kuřáky:

5 MOTIVACE PRO ŽIVOT BEZ TABÁKU Napište si body (pro chvíle pokušení): Kouřím hlavně z těchto důvodů Pokud přestanu kouřit, získám tím Moje nejdůležitější motivy být nekuřákem/nekuřačkou Moje osobní motivační motto Mějte kartičky s těmito argumenty vždy u sebe (v peněžence, doma na nástěnce). Telefonní linka pro kuřáky:

6 FUNKCE CIGARET Jakou službu Vám cigareta poskytuje? V jakých situacích po ní sáhnete? Dříve než se rozhodnete odvykat, je důležité si uvědomit, co Vás u cigaret ještě drží. V tabulce naleznete některé důvody, proč lidé kouří. Vyberte, které tvrzení pro Vás platí, případně doplňte další. Tvrzení Ano Ne Kouření pro mě znamená požitek. Při kouření se mohu uvolnit. V náročných situacích je pro mě kouření podporou. Kouřením se uklidňuji. Když se nudím, krátím si kouřením čas. Cigaretou se mohu odměnit. Díky cigaretě si dělám pauzu. Dřív než začnu s činností, dám si cigaretu. Díky kouření si držím stabilní hmotnost. Cigareta mi pomáhá zvládnout stres a hněv. Po cigaretě spím lépe. Díky cigaretám jsem aktivnější dodávají mi energii. Když kouřím, lépe se soustředím. Po ukončení aktivity si udělám pauzu na kouření. Díky kouření navazuji lépe sociální kontakty, kouření sbližuje. Kouření udává rytmus a strukturu mého dne. Kromě kouření si přece nic nedopřeji. Cigareta je to jediné, co mi zůstalo. Díky kouření všechno lépe zvládnu. Kouření je pro mě životní postoj. 6 Telefonní linka pro kuřáky:

7 Zamyslete se a uvažujte kriticky. Dá se to všechno připsat vlivu cigaret? Jak prožívají tyto situace nekuřáci? Hledejte alternativy. Myslete na výhody života bez cigaret! MŮJ OSOBNÍ KUŘÁCKÝ PROTOKOL Zjistěte, v jakých situacích (potažmo v jakém naladění) a v jakém čase sáhnete po cigaretě. S těmito informacemi můžete přijít na nápady na změnu, jak se vyhnout určitým rituálům a být připraven/a na kritické situace. Aby byl Váš protokol vždy po ruce, připevněte ho (gumičkou) na krabičku od cigaret. Veďte jej alespoň týden, abyste zachytil/zachytila i eventuální rozdíly mezi pracovními a víkendovými dny. Odpovězte na tyto otázky vždy před zapálením cigarety, ev. když máte chuť kouřit: Kolik je hodin? Jak důležitá je pro Vás tato cigareta? (1 5) Kde se právě nacházíte? Jste sám/sama nebo ve společnosti? Jak jste naladěn/a, jaký je důvod pro tuto cigaretu? Co právě děláte/jste právě dělal/a? V dalším kroku proberte Váš protokol s Vaším poradcem po telefonu. Spolu vypracujete strategii a alternativy pro každou konkrétní situaci. Telefonní linka pro kuřáky:

8 3SLOŽKOVÁ TAKTIKA Krátce po zanechání kouření byste měl být připraven/a na projevy závislosti. Když se na ně vědomě připravíte, můžete proti nim ihned a automaticky uplatnit opatření: 1. Utéct 2. Odvést pozornost jinam 3. Počkat 1. Utéct Okamžitě unikněte situaci nebo místu pokušení! Odejděte na 10 minut od počítače nebo televize. Opusťte na chvíli byt, kancelář, kavárnu Přerušte schůzku a pusťte si studenou vodu na zápěstí nebo se nadýchejte čerstvého vzduchu u okna. Vyneste odpadky nebo navštivte toaletu. Opusťte párty a krátce se venku projděte. 2. Odvést pozornost jinam Nahraďte kouření jinými činnostmi a myšlenkami! Dbejte o své tělo, pleť a vlasy. Dejte si sprchu a uvolněte se. Jděte plavat, jděte do sauny nebo parní lázně. Setkejte se s podobně smýšlejícími a věnujte se sportovním aktivitám. Choďte do kina, na procházku po městě nebo do lesa. Zavolejte přátelům. Využijte čas na domácí práce nebo záliby. Pročtěte si něco na uvolnění. 8 Telefonní linka pro kuřáky:

9 3. Počkat Záchvaty touhy přejdou a za pár minut je pokušení pryč. Vědomě se podívejte na hodinky a počkejte 5 až 10 minut. Když se i tak Vaše chuť zvýší, sáhněte po další alternativě. Pořád si opakujte, že počkat se vyplatí. Pokuste se čas co nejlépe vyplnit a vydržte. Další taktiky Vyhýbání Pro začátek se vyhněte kritickým situacím, při kterých se hodně kouří (jako jsou návštěvy hospod, pití alkoholu, mít cigarety po ruce nebo rizikovým přátelům). Záměna Zaměňte typické kuřácké situace, jako je káva s cigaretou v kuchyni, za chutnou snídani s čajem. Další možností je cvičení na protažení místo kuřácké pauzy nebo si místo kouření cigarety v autě zazpívejte Vaši oblíbenou píseň. Odbourání stresu Zbavte se stresu relaxačními technikami nebo cíleným dechovým cvičením místo sáhnutí po cigaretě. K uklidnění Vám mohou pomoci i procházky, relaxační koupele nebo speciální čaje. Změna Myslete na změnu a včas naplánujte aktivitu pro Vaše ruce, ústa a hlavu. Mějte připravenou modelovací hmotu nebo stresové míčky, žvýkejte žvýkačky, luštěte křížovky. Povzbuzení Mějte u sebe vždy sklenici minerální vody. Obsažené bublinky povzbudí Vaši ústní sliznici a pomohou proti touze po kouření. I vyčistění zubů Vás krátkodobě zbaví chutě na cigaretu. Telefonní linka pro kuřáky:

10 Aktivace Aktivujte své sociální vazby jako rodinu, přátelé, kolegy, jiné bývalé kuřáky Často pomůže si s někým promluvit, vyměnit názory nebo jednoduše něco podniknout. Lest Přelstěte svou vnitřní touhu : názorně si představte svou svobodu bez cigaret, představte si cestu na místo, kde se cítíte dobře nebo něco jiného pro Vás příjemného. Tak zapomenete na kouření. Nalaďte se pozitivně Nalaďte se pozitivně díky odměňování, pohybu na čerstvém vzduchu nebo jinými aktivitami. Smějte se před zrcadlem, dělejte to, co Vám skutečně dělá radost a užívejte si to s chutí. Vaše osobní alternativy Kouření je chování, které jste celé roky v určitých situacích uplatňoval/a. Na začátku nekuřáckého života je potřeba se toto chování znovu odnaučit nebo ho nahradit jinou aktivitou. Udělejte si tabulku se spouštěči tohoto chování a alternativní způsoby chování v dané situaci (např. hluboce se nadechnu, napiji se minerální vody, uvolním se a protáhnu si tělo, dám si krátkou pauzu, někomu zavolám). Mějte kartičku s možnostmi alternativního chování vždy u sebe (v kabelce, peněžence nebo v kapse). Důvod k zapálení si cigarety Alternativa 10 Telefonní linka pro kuřáky:

11 SEZNAM ÚKOLŮ K ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ Můj první den bez cigaret je dne. Tento seznam Vám pomůže připravit se na první den bez cigaret. Den před tím si projděte seznam a odškrtněte splněné úkoly. Osobní checklist Vybral/a jsem si na zanechání kouření dobu, kdy nebudu vystaven/a nadměrnému stresu. Okruh mých blízkých je o mém plánu informován a vědí, jak mě v něm podpořit. Moje okolní prostředí je nekuřácké. Všechny cigarety, zapalovače, popelníky jsou odstraněny, stejně jako všechny tajné rezervy (kabelka, sklep, skříňky ). Naplánoval/a jsem si průběh dne a promyslel/a zaměstnání a aktivity, které nejsou spojené s kouřením. Ze začátku se vyhnu typickým kuřáckým situacím a pokusím se je změnit (pořádná snídaně místo kávy s cigaretou). Během projevu závislosti budu mít u sebe vždy připravený seznam alternativ chování a 3složkovou taktiku. Informoval/a jsem se o možnostech nikotinové substituční terapie a v případě fyzických abstinenčních příznaků mám jasno, jak mohu vyhledat pomoc. Moje motivy k životu bez tabáku mám viditelně vystaveny. Moje osobní motivační motto mi je nápomocné jako myšlenková podpora. Hledám sportovní aktivity, které mě baví a jsou pro mě časově reálné. Informoval/a jsem se o zdravé stravě a pokouším se ji zahrnout do mého jídelníčku. Peru kusy oblečení a záclony, které jsou cítit kouřem. Domluvil/a jsem si termín na ústní hygienu. Pro první den bez cigaret jsem si promyslel/a odměnu. Dělám pro sebe něco dobrého! Telefonní linka pro kuřáky:

12 Dechové techniky Použijte je doma, v práci i venku pro vědomou přestávku a relaxaci. Pro začátek si pro ně nechte dostatek času. Některé se hodí i do terénu a po nácviku je ve stresových situacích můžete vědomě použít. Základní držení těla Pohodlně se usaďte na židli, držte rovná záda a uvolněte ramena. Držte nohy na zemi s mírně ohnutými koleny. Se zavřenýma očima pocítíte kontakt se zemí. Nohy a ruce nechte po stranách volně viset nebo položte do klína. Tato cvičení se dají provádět i vleže. Základní dýchaní (vdech a výdech) Dýchejte zhluboka nosem a pozvolna vydechujte co nejvíce vzduchu. Zadržte na 5 sekund dech a pomalu vydechněte. Se zavřenýma očima se soustřeďte na nádech a výdech, opakujte vědomě a uvolněně. Takto začněte každé cvičení! Vizualizace Představte si, že jste v prostředí s obzvlášť příjemnou vůní (třeba Vaší oblíbené květiny). Pomalu se nadechněte nosem a pociťte, jak se vzduch šíří ve Vašich plicích a odtud i do celého těla. Pomalu vydechujte a opakujte toto cvičení 10krát. 2krát déle vydechovat než nadechovat Při nádechu počítejte do 2, při výdechu do 4. Toto dýchání by mělo být pomalejší než základní dýchání. Toto cvičení je dobré provádět při chůzi, kdy můžete počítat kroky. Zadržet dech Zkuste po nádechu zadržet co nejdéle dech. Pociťte, jak se vzduch rozprostírá ve Vašem těle. Můžete si to spojit i s nějakým hezkým obrazem, který si představíte. Pak znovu vydechněte. 12 Telefonní linka pro kuřáky:

13 Břišní dýchání Při uvolněném držení těla položte pravou ruku 2 cm pod pupík. Dýchejte nosem a pociťte, jak se břišní stěna pomalu zvedá (představte si, že se vevnitř nafukuje balón). Následně vydechujte ústy a přitom si představte, že sfoukáváte pampelišku. Pociťte, jak se Vaše břišní stěna zase vtahuje dovnitř. PRVNÍ OBDOBÍ BEZ CIGARET Především v první fázi může docházet k situacím, kdy je touha po cigaretě silná. V těchto případech Vám pomůže vybavení si a aplikace vlastních alternativ. Všímáte si už první pozitivní změny? Možná Vám tato odměna již stačí nebo si promyslete, jak byste se mohl/a adekvátně odměnit. Co tak menší nebo větší odměna díky uspořeným penězům? Moje pozitivní změny Již po prvních nekuřáckých týdnech si všimněte výhod života bez cigaret. Které pozitivní věci jste objevil/a? Máte méně problémů se stoupáním do schodů nebo při turistice? Nemusíte si již tak často mýt vlasy a prát oblečení? Cítíte se aktivnější a v lepší kondici? Dýcháte volněji? Napište všechny pozitivní změny, které jste postřehl/a, a vždy doplňte nové poznatky. Buďte hrdý/á na své úspěchy! Odměna a požitek Z počátku pro mnohé kuřáky odvykání kouření znamená pouze vzdání se cigaret, a tím přijdou také i o požitek a efekt odměny. O to důležitější je připravit si novou odměnu a aplikovat ji pro nové dosažení cílů. Zanechání Telefonní linka pro kuřáky:

14 kouření zlepšuje schopnost prožívat požitky. Vjem čichu a chuti se zlepší a Vy začnete mnohé vnímat intenzivněji. Když jste zdolal/a svůj první nekuřácký cíl (např.: dobře jste strávil/a první nekuřácký den, zvládl/a jste těžkou situaci bez cigarety), myslete dopředu taky na to, jak se odměnit. Napište si seznam odměn a viditelně si ho vyvěste! Požitek Buďte otevřený/á novým smyslovým vjemům. Právě po zanechání kouření je ideální znovu využít schopnost prožívat požitky. Zkuste vnímat věci všemi 5 smysly slyšet, vidět, cítit, čichat a chutnat. Běžte do přírody a posaďte se na louku. Podívejte se na sytou zeleň a modrou oblohu tyto barvy navozují klid a uvolnění. Nadechněte se čerstvého vzduchu a zaměřte svůj čich na květiny na louce. Uvědomte si trávu pod sebou a poslouchejte ptačí zpěv. Možná najdete i lesní plody k ochutnání! Pravidla požitku Požitek potřebuje čas. Požitek musí být dovolen. Požitek se nedostaví náhodou. Méně je více. Najít, co se Vám líbí. Požitek nejde bez zkušeností. Požitek je přítomen denně. Doma můžete pro trénink použít např. hudbu, barvy, koření, oleje nebo vůně. Zjistěte, co lahodí Vašim smyslům a u čeho se cítíte nejlépe. 14 Telefonní linka pro kuřáky:

15 BEZ CIGARET, FIT A ŠTÍHLÝ/Á Tipy na výživu a pohybovou aktivitu Hodně pijte! Mějte vždy po ruce minerálku. Doušek perlivé vody je dobrý nejenom pro Vaše tělo, může i snížit touhu po cigaretě. I příprava a požitek z pití čaje se mohou stát rituálem. Stravujte se pravidelně a zdravě! V průběhu dne konzumujte malé porce s množstvím zeleniny, ovoce. Celozrnné a obilninové produkty jsou dobré nejenom pro tělo, ale pomáhají i udržet správnou hmotnost. Jezte vědomě a s požitkem! Jezte s otevřenými smysly, plně vědomě vychutnávejte a nejezte ve stresu. Žvýkejte pomalu. Začněte už při nákupu! Pro vědomou a vyváženou stravu jsou potřebné čerstvé, kvalitní a zdravé potraviny. Dejte pozor už při nákupu, co se Vám dostane na stůl. Hýbejte se! Pohyb dělá dobře nejenom tělu a postavě, ale také zlepšuje náladu a pomáhá přijít na jiné myšlenky, když se dostaví abstinenční příznaky. Zvyšte pohybovou aktivitu také v běžném životě. Například chozením do schodů místo výtahu, návštěvou kolegy místo telefonování nebo jízdou na kole místo autem při kratších cestách! Telefonní linka pro kuřáky:

16 Připraven/a pro každý případ? I když jste už delší dobu nekuřák/nekuřačka, pořád se mohou dostavit záchvaty touhy po cigaretách. Někdy jsou to jenom krátké prchlivé myšlenky, může se ale stát, že představa kouření Vás na několik minut neopustí. Těmto kritickým situacím se vždy nedá předejít, proto je důležité být připraven. Zabalte si pro tento účel Váš osobní nouzový kufřík. Nouzové vybavení Nouzový kufřík Možná ho nikdy nepoužijete, stejně tak jako kufřík první pomoci v domácnosti nebo v autě, z vybavení pro stav nouze ale budete mít dobrý pocit. Můžete do něj nabalit: Nouzovou kartičku Ve velikosti vizitky, měla by být vždy a všude s Vámi, nejlépe v peněžence. V nouzové situaci si pořádně prostudujte tipy a aplikujte je, pokud kartičku nemáte u sebe, najdete ji i na odkud si ji můžete oboustranně vytisknout. Nouzový plán Jen ten, kdo je připravený, může správně zareagovat! Teď jste zvládl/a být svobodný/á a nezávislý/á na cigaretách! I tak může dojít k situacím, kdy se objeví chuť na cigaretu. Neriskujte návrat ke kuřáckému chování a překonejte záchvat touhy. Nebude trvat dlouho. Přečtete si nouzový plán a v myšlenkách se připravte na situaci. Vytvořte si vlastní 3 nouzové kroky, které použijete, když bude potřeba. 16 Telefonní linka pro kuřáky:

17 TIPY PRO RIZIKOVÉ SITUACE Myslete v etapách: Dnes budu nekuřák/nekuřačka. Připomeňte si Vaše motivy a výhody nekouření. Použijte 3složkovou taktiku: utéct, přijít na jiné myšlenky a počkat. Místo cigarety užijte náhradní nikotinovou terapii. Požádejte o pomoc, zavolejte na telefonní linku pro odvykání kouření. Věřte, že i ten nejhorší stres přejde s cigaretou nebo bez ní, za rok bude vypadat všechno jinak. Promyslete si, jak s díky nabídku cigarety odmítnout. Vaše osobní strategie Pomůže Vám, když budete mít plán viditelně vyvěšen nebo ho budete mít u sebe pro stav nouze. Buďte na sebe pyšný/á! Telefonní linka pro pomoc při odvykání kouření je Telefonní linka pro kuřáky:

18 FAKTA O PASIVNÍM KOUŘENÍ Tabákový kouř obsahuje více než různých látek, z kterých je velké množství rakovinotvorných a vysoce jedovatých. Pasivně vdechujeme například mimo oxidu uhelnatého i kyanidy, amoniak, arzen a radioaktivní polonium. Pasivní kouř tvoří z 85 % největší součást cigaretového kouře a obsahuje škodliviny ve stonásobné koncentraci. Částice jemného prachu z kouře se ukládají všude a dostanou se i hluboko do plic. V interiéru je zátěž často ti násobně vyšší než povolená hranice v otevřeném prostoru. Tabákový kouř je tak jeden z nejškodlivějších látek ve vnitřním prostředí, kterým se dá předejít. DĚTI A PASIVNÍ KOUŘENÍ Dětské tělo je ve vývinu a proto reaguje na vliv pasivního kouře citlivěji. Děti z kuřáckých domácností častěji trpí bolestmi břicha a hlavy, závratěmi, poruchami dýchání a soustředění. I riziko pozdějších zdravotních problémů, jako je například astma, je zvýšené. Již během těhotenství je potřeba brát ohled na nenarozené dítě. Kuřačky stejně jako nekuřačky vystavené pasivnímu kouři předávají škodliviny nenarozenému dítěti. Následkem mohou být potraty nebo předčasné porody, stejně jako i obecné zdravotní ovlivnění dítěte. Je tedy potřeba, aby dospělí měli smysl pro zodpovědnost. Nekuřte v přítomnosti dětí a těhotných a pečujte o čisté prostředí bez kouře. 18 Telefonní linka pro kuřáky:

19 MÍSTO PRO POZNÁMKY

20 Vydala Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v roce 2014 jako součást projektu Podpora aktivit omezujících expozici tabákovému kouři (reg. číslo CZ0259) financovaného Regionální rozvojovou agenturou Fondem malých projektů. Graficky upravila společnost Artishock. KONTAKT: Kardiovize Brno infokardiovize@fnusa.cz

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6 Obsah /Předmluva....str.3 /Proč cvičit.....str.4 /Co získáte a ztratíte obličejovou gymnastikou... str.5 /Gymnastika obličeje.. str.6 Rozehřívání a uvolnění. str.6 Krk..str.6 Pro hladší krk..str.6 Co dělat

Více

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE Budeme-li vycházet ze skutečnosti, že váš nejlepší osobní hypnotizér sídlí ve vašem nitru, lze předpokládat, že se na tohoto vnitřního odborníka zaměří i nejúčinnější regresní

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II Materiály pro účastníky projektu Klíčová aktivita 04 Skupinové vzdělávací a motivační

Více

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček Obsah 1. Okamžitá opatření 2. Meditace a vizualizace 3. Anti-stresový program 4. Koláž života 5. Ostatní doporučení Velmi důležitou součástí léčby veškerých onemocnění je

Více

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 EEA Grants Norway Grants S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 Ochrana práva na zdraví a na život uzákoněna v řadě vnitrostátních právních dokumentů zákon č. 1/1993

Více

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY Pedagogická fakulta Brno Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 návrh projektu LIDSKÉ SMYSLY 16. 12. 2009 Pavla Pokorná DiS. 5. ročník, 9. semestr 174166 2009/2010 KS Učitelství pro 1.

Více

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU,

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU Plíce

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

DESATERO PRO VAŠE OČI

DESATERO PRO VAŠE OČI DESATERO PRO VAŠE OČI Tomáš Brouček ZRAK JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍM LIDSKÝM ORGÁNEM. ZPROSTŘEDKOVÁVÁ NÁM PŘES 90% INFORMACÍ Z TOHOTO SVĚTA. MÁLOKDO SI TO UVĚDOMUJE A MÁLOKDO O SVŮJ ZRAK PEČUJE. počet běžných očních

Více

UŽITEČNÉ RADY A TIPY PRO VYROVNANOU HLADINU HORMONŮ. Pavla Rožumberská

UŽITEČNÉ RADY A TIPY PRO VYROVNANOU HLADINU HORMONŮ. Pavla Rožumberská UŽITEČNÉ RADY A TIPY PRO VYROVNANOU HLADINU HORMONŮ Pavla Rožumberská UŽITEČNÉ RADY A TIPY PRO VYROVNANOU HLADINU HORMONŮ 1. NÁVALY HORKA 2. ZKLIDŇUJÍCÍ DECHOVÉ CVIČENÍ č.1 3. ZKLIDŇUJÍCÍ DECHOVÉ CVIČENÍ

Více

PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY

PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY Rychlý referenční manuál, jak vést produktivní konverzace Upravil: Martin Vosecký www.catro.net 1 Pravidla kavárny Vést vzrušující konverzaci v kavárně není těžké jediné, co

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše Narovnej se! Kolikrát jsme všichni slyšeli tato slova od svých rodičů a kolikrát je říkáme našim dětem. Stále jsou aktuální a možná v současnosti ještě více. Statistiky říkají, že třetina našich školáků

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi!

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! » Nebolestivá bederní páteř a pohybovně volná pánev jsou důležité pro správnou chůzi. undrey/fotky & Foto Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! Také se těšíte na jaro až odložíte čepice, šály

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Pro všechna cvičení uvedená v této knize včetně

Pro všechna cvičení uvedená v této knize včetně Cvičení I Milujte své oči Pro všechna cvičení uvedená v této knize včetně tohoto platí, že byste při provádění neměli nosit brýle ani kontaktní čočky. Ideální doba pro toto cvičení je na začátku dne. Je

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Síran železnatý (skalice zelená)

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Síran železnatý (skalice zelená) Strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Další názvy látky/přípravku: síran železnatý heptahydrát Použití látky nebo

Více

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A.

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A. Psychologie ve sportu Kateřina Kantová M.A. et M.A. Basketbalová legenda Kareem Abdul-Jabbal řekl: Vaše mysl je to, co ovládá vše ostatní. A Novak Djokovic to doplnil: Mezi top 100 hráči světa, není tak

Více

Benzínové vodní čerpadlo BWP80-60

Benzínové vodní čerpadlo BWP80-60 Benzínové vodní čerpadlo BWP80-60 Návod k obsluze Č.artiklu. 10087 Ozn.artiklu: BWP80-60 OBSAH Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Použití podle účelu určení 3 Všeobecné bezpečnostní pokyny

Více

Dá se zhubnout tancem?

Dá se zhubnout tancem? Ano! Tanec je v současné době jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak aktivně trávit volný čas. Je to díky propojení příjemné hudby a svůdných pohybů a to vše s určitým emočním nábojem. Svou popularitu

Více

Pravidla bydlení v Domě na půl cesty

Pravidla bydlení v Domě na půl cesty Pravidla bydlení v Domě na půl cesty Čeho se držet aneb Vaše povinnosti Dodržujte všechna níže uvedená pravidla. Jejich opakované porušování může vést ke konci vašeho pobytu v zařízení Domu na půl cesty

Více

Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den.

Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den. Úvod Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den. Na následující straně se seznámíte s účinnými cviky, na které nemusíte mít žádné vybavení a můžete je provozovat

Více

Masážní přístroj krku a ramen JKW-821. Návod k použití

Masážní přístroj krku a ramen JKW-821. Návod k použití Masážní přístroj krku a ramen JKW-821 Návod k použití Obsah Obsah... 2 Důležité bezpečnostní pokyny... 3 Kde masážní přístroj používat... 3 Bezpečnostní opatření... 4 Případy, kdy by Masážní přístroj krku

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

Svépomocná brožura. Obsah. Jak předejít problémům spojeným s alkoholem. Poznámka k úpravě a používání. Co je pití s nízkým rizikem?

Svépomocná brožura. Obsah. Jak předejít problémům spojeným s alkoholem. Poznámka k úpravě a používání. Co je pití s nízkým rizikem? Svépomocná brožura Poznámka k úpravě a používání Tato brožura vychází z How to Prevent Alcohol-Related Problems: A Sensible Drinking Manuál" (Jak předejít problémům souvisejícím s alkoholem: manuál rozumného

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro uživatele

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro uživatele MIKROVLNNÁ TROUBA Model: BM1240AX Příručka pro uživatele Tyto pokyny si pečlivě přečtěte dříve, než budete mikrovlnnou troubu instalovat a používat. Do místa níže zapište VÝROBNÍ Č., které najdete na štítku

Více

Vojtěch Filip STAŇ SE PĚVECKOU HVĚZDOU

Vojtěch Filip STAŇ SE PĚVECKOU HVĚZDOU 1 2 Vojtěch Filip STAŇ SE PĚVECKOU HVĚZDOU 3 Copyright: Autor: Vojtěch Filip Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-042-7 (epub) 978-80-7512-043-4 (mobipocket) 978-80-7512-044-1 (pdf)

Více

Přečtěte si a uschovejte tento návod.

Přečtěte si a uschovejte tento návod. Výr. Číslo: 305 CZ: Přečtěte si a uschovejte tento návod. JD Bug Scooter-vlastní manuál + bezpečnostní příručka Skútr - díly a komponenty Rozložení Bug JD skútry při prvním použití Kontrola před jízdou

Více

Návod k použití Sluchadla REAL. RE-CIC/RE-CIC-TR Nitroušní sluchadlo

Návod k použití Sluchadla REAL. RE-CIC/RE-CIC-TR Nitroušní sluchadlo Návod k použití Sluchadla REAL RE-CIC/RE-CIC-TR Nitroušní sluchadlo Sluchadlo a příslušenství zobrazené v tomto návodu na používání nemusí vypadat přesně stejně, jako to Vaše. Vyhrazujeme si právo provádět

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Alvesco 160 Inhaler Roztok k inhalaci v tlakovém obalu Ciclesonidum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Alvesco 160 Inhaler Roztok k inhalaci v tlakovém obalu Ciclesonidum Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls72347/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Alvesco 160 Inhaler Roztok k inhalaci v tlakovém obalu Ciclesonidum Přečtěte si pozorně

Více

Model ANG-1. Návod k použití a údržbě

Model ANG-1. Návod k použití a údržbě Model ANG-1 Návod k použití a údržbě Důležitá pravidla bezpečnosti Tento výrobek není určen pro děti Při prvním použitím elektrického spotřebiče si důkladně pročtěte tento návod! NEBEZPEČÍ: Chcete-li snížit

Více

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití.

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Nebezpečí Udržujte nabíječku a dezinfekční stanici mimo dosahu vody či jiných čisticích prostředků.

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 Návod k použití a instalaci CH 51 FAGOR_FIM_4825.indd 1 21.4.2010 9:08:03 FAGOR_FIM_4825.indd 2 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd 3 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd

Více

Podnikový management. Řízení vlastního času manažera

Podnikový management. Řízení vlastního času manažera Podnikový management Řízení vlastního času manažera Stanovení životního cíle Čeho chci v daném čase dosáhnout? Klíčová otázka, která stanoví cíl pro nejkrásnější časové období zbytek svého života. Cílem

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný Zklidňuj ující dýchání MUDr.Petr Možný Příznaky hyperventilace Bušení srdce, zrychlená činnost srdce, pálení u srdce Závratě, točení hlavy; zhoršená koncentrace; rozostřené vidění; mravenčení nebo necitlivost

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls24115/2006 a přílohy k sp. z.n sukls30665/2007, sukls62484/2009, sukls56251/2010

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls24115/2006 a přílohy k sp. z.n sukls30665/2007, sukls62484/2009, sukls56251/2010 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls24115/2006 a přílohy k sp. z.n sukls30665/2007, sukls62484/2009, sukls56251/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE NiQuitin 2mg

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Vysavač listí. Návod k použití. Značení Jmenovitý příkon Bez zátěže ZF9121B 2 000 W max. 15 000 ot./min

Vysavač listí. Návod k použití. Značení Jmenovitý příkon Bez zátěže ZF9121B 2 000 W max. 15 000 ot./min CZ Vysavač listí Návod k použití Značení Jmenovitý příkon Bez zátěže ZF9121B 2 000 W max. 15 000 ot./min Specifikace Jmenovité napětí Max. rychlost sání Maximální výstup vzduchu Kapacita sběrného vaku

Více

BLOW In Excellent. ALKOHOL TESTER Instrukce obsluhy

BLOW In Excellent. ALKOHOL TESTER Instrukce obsluhy BLOW In Excellent ALKOHOL TESTER Instrukce obsluhy Před vykonáním testu Vypláchněte ústa vodou nebo tekutinou, která neobsahuje alkohol. Nekuřte ani nepijte nic alkoholického po dobu alespoň 20 min před

Více

ilustrační foto NÁVOD K INSTALACI Trampolína

ilustrační foto NÁVOD K INSTALACI Trampolína ilustrační foto NÁVOD K INSTALACI Trampolína 2015 2 PODĚKOVÁNÍ Děkujeme, že jste zakoupili trampolínu od společnosti Mountfield. Věříme, že Vám bude sloužit mnoho let a společně zažijete hezké chvíle nejen

Více

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely.

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely. CZ:1228 Návod k použití Důležité informace týkající se Vaší bezpečnosti Před použitím si přečtěte následující instrukce 1. Přečtěte si pozorně tento návod (+ dostupnou literaturu) a při použití jej pečlivě

Více

Měření krevního tlaku v domácím Home prostředí Blood Pressure Monitoring

Měření krevního tlaku v domácím Home prostředí Blood Pressure Monitoring Home Blood Pressure Monitoring Chronic kidney disease chapter 3 Chronické onemocnění ledvin predialýza stádia CKD 1-3 (MTKDP) označuje měření krevního tlaku (TK) vámi nebo jinou osobou v domácím. Proč

Více

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ Vážená zákaznice, gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Pečlivě si přečtěte tento návod před prvním použitím, návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí.

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze

PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze POZOR! Tento Návod k obsluze obsahuje informace, které jsou důležité pro bezpečnou práci s tímto strojem. Proto si tento Návod k obsluze pečlivě přečtěte. EG

Více

MONTÁŽ A NÁVOD K POUŽITÍ CBT 63 X/W

MONTÁŽ A NÁVOD K POUŽITÍ CBT 63 X/W CZ MONTÁŽ A NÁVOD K POUŽITÍ CBT 63 X/W CZ MONTÁŽ A NÁVOD K POUŽITÍ Vážení zákazníci: Jsme rádi, že jste si vybrali náš spotřebič. Jsme si jistí, že toto moderní, funkční a praktické zařízení vyrobené z

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. ASTHALIN INHALER 100 mikrogramů Suspenze k inhalaci v tlakovém obalu Salbutamoli sulphas

Příbalová informace: informace pro uživatele. ASTHALIN INHALER 100 mikrogramů Suspenze k inhalaci v tlakovém obalu Salbutamoli sulphas Příbalová informace: informace pro uživatele ASTHALIN INHALER 100 mikrogramů Suspenze k inhalaci v tlakovém obalu Salbutamoli sulphas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby.

Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby. Agentura domácí péče ČČK ALICE České Budějovice PEČOVATELSKÁ SLUŽBA Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby. Všechny uvedené úkony jsou poskytovány v domácnosti klienta. Rozsah poskytovaných

Více

ZÁKLAD ZDRAVÉHO SPANÍ

ZÁKLAD ZDRAVÉHO SPANÍ ZÁKLAD ZDRAVÉHO SPANÍ Jděte na zdravé spaní od základu Postelové rošty pro všechny Vyhrajte nad únavou Praktické rady pro lepší spaní www.ahorn.cz 0 TIPŮ PRO LEPŠÍ SPANÍ A RELAXACI LAMELOVÝ ROŠT - ZÁKLAD

Více

NÁVOD K POUŽITÍ PLOTOSTŘIH

NÁVOD K POUŽITÍ PLOTOSTŘIH NÁVOD K POUŽITÍ PLOTOSTŘIH VAROVNÉ BEZPEČNOSTNÍ SYMBOLY Tento symbol Vás vyzve k instrukcím týkajícím se Vaší bezpečnosti. SLEDUJTE TENTO SYMBOL Ukazuje důležité bezpečnostní opatření. Znamená POZOR! PŘIJDE

Více

Originál návodu. www.metabo.cz

Originál návodu. www.metabo.cz Originál návodu www.metabo.cz Vážený zákazníku, dekujeme Vám za důvěru, kterou jste nám svěřil při nákupu nového stroje značky METABO. Všechny výrobky jsou řádně testovány a podléhají přísným kontrolám

Více

Osvojte si tyto zásady a nebudete pot ebovat doktory! Iva Dvorská, DiS. Jednoduše a zdravě o ima výživové specialistky Ukázka eknihy www.yves.consulting yves@yves.consulting +420 775 965 084 2016 Iva Dvorská

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik.

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik. - 1 - Chromování Nová inovační technologie-systém tzv.chromování nástřikem na vícesložkové vodou ředitelné bázi, který produkuje chromový efekt a to na jakémkoliv připraveném povrchu-plasty, dřevo, kovy,

Více

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 1 1. Naučte se být sami sebou a sami se sebou V dnešní době není vůbec jednoduché být sám sebou a zůstat přirozený a harmonický, prostě takový, jakého nás příroda

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 82 92 49

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 82 92 49 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 82 92 49 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali

Více

Návod k použití Sluchadla REAL. RE-X Zvukovodové sluchadlo

Návod k použití Sluchadla REAL. RE-X Zvukovodové sluchadlo Návod k použití Sluchadla REAL RE-X Zvukovodové sluchadlo Sluchadlo a příslušenství zobrazené v tomto návodu nemusí vypadat přesně stejně, jako to Vaše. Vyhrazujeme si právo provádět určité změny podle

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ

BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. I když jsme vynaložili velké úsilí k zajištění kvality každého

Více

Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88

Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88 1 Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88 Tato pokojová anténa je širokopásmová, pracuje ve frekvenčním pásmu 40 860 MHz. Přijímá radiové vlny pro příjem jak klasického analogového signálu tak signálu pro příjem

Více

Dvoukotoučové brusky GDS 125 GDS 125 A GDS 150 GDS 150 K GDS 175 GDS 200 PDS 250 UG

Dvoukotoučové brusky GDS 125 GDS 125 A GDS 150 GDS 150 K GDS 175 GDS 200 PDS 250 UG NÁVOD K OBSLUZE Dvoukotoučové brusky GDS 125 GDS 125 A GDS 150 GDS 150 K GDS 175 GDS 200 PDS 250 UG Obj. číslo 55114 Obj. číslo 55110 Obj. číslo 55119 Obj. číslo 55108 Obj. číslo 55115 Obj. číslo 55116

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy 1 Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy Vážení přátelé, každý odborník přes nohy ví, že různé problémy, které se vyskytují na noze či na chodidle, jsou velmi často důsledkem nošení nevhodné obuvi. Jaká

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

Pravidla poskytování pečovatelské služby

Pravidla poskytování pečovatelské služby Pravidla poskytování pečovatelské služby Tato Pravidla poskytování pečovatelské služby (dále jen Pravidla ) upravují blíže poskytování sociální služby pečovatelská služba a doplňují pravidla uvedená ve

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

KEHIDAKUSTÁNY - KEHIDA TERMAL HOLIDAY VILLAGE ***+

KEHIDAKUSTÁNY - KEHIDA TERMAL HOLIDAY VILLAGE ***+ KEHIDAKUSTÁNY - KEHIDA TERMAL HOLIDAY VILLAGE ***+ 4 - denní zájezd Léčivé a zážitkové hotelové lázně Kehida s vodní plochou 2 400 m2, patří mezi vůbec nejoblíbenější lázně našich klientů a to díky profesionálním

Více

Příručka pro učitele Metody práce s dětmi s poruchou pozornosti

Příručka pro učitele Metody práce s dětmi s poruchou pozornosti Příručka pro učitele Metody práce s dětmi s poruchou pozornosti Obsah 1. Úvod 2. Zásady komunikace a práce s dětmi s ADD/ADHD 3. Kooperativní vyučování 4. Relaxace jako jedna z metod zkvalitnění výuky

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Pokyny k instalaci a užívání elektrických kamen

Pokyny k instalaci a užívání elektrických kamen Pokyny k instalaci a užívání elektrických kamen Tyto pokyny k instalaci jsou určeny pro majitele, osobu odpovědnou za provoz sauny, stejně jako pro osobu odpovědnou za elektrickou montáž. Po dokončení

Více

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením...

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením... Stránka 1 z 11 Stránka 2 z 11 Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky Pochází z letáku firmy Boehringer-Ingelheim k preparátu Movalis. Před cvičením... Krční páteř vsedě Cviky provádějte vsedě na židli s

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8698. Příručka pro uživatele

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8698. Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8698 Příručka pro uživatele o n m a b p q l k c d r j i e Salon s f g h t u 24 v 3 4 7~10 sec. 5 7~10 sec. 6 7 Čeština Gratulujeme k nákupu

Více

CENÍK. Vodní SPA Saunový svět Privátní SPA. www.infinit-maximus.cz

CENÍK. Vodní SPA Saunový svět Privátní SPA. www.infinit-maximus.cz CENÍK Vodní SPA Saunový svět Privátní SPA www.infinit-maximus.cz INFINIT_KARTA.indd 1 21.1.2014 17:51:32 INFINIT MAXIMUS VSTUP DO WELLNESS vstup zahrnuje vyhřívané vnitřní a venkovní bazény & saunový svět

Více

Manuál k udírně Bradley Smoker Horkovzdušná udírna BS712-240V

Manuál k udírně Bradley Smoker Horkovzdušná udírna BS712-240V Manuál k udírně Bradley Smoker Horkovzdušná udírna BS712-240V Důležitá bezpečnostní upozornění Potraviny velkých rozměrů do udírny nevkládejte, protože mohou způsobit požár. Zadní odpadní koš na vyhořelé

Více

Thomas F. Babor John C. Higgins Biddle KRÁTKÉ INTERVENCE. u rizikového a škodlivého pití alkoholu. Svépomocná brožura pro pacienty

Thomas F. Babor John C. Higgins Biddle KRÁTKÉ INTERVENCE. u rizikového a škodlivého pití alkoholu. Svépomocná brožura pro pacienty Thomas F. Babor John C. Higgins Biddle KRÁTKÉ INTERVENCE u rizikového a škodlivého pití alkoholu Svépomocná brožura pro pacienty České vydání připravili MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Grafická

Více

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Chlorid železitý 40% 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Chlorid železitý 40% 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Použití látky nebo přípravku > Při úpravě pitné vody > Úprava průmyslových

Více

Ridomil Gold MZ Pepite

Ridomil Gold MZ Pepite Přípravek na ochranu rostlin Ridomil gold MZ Pepite Fungicidní přípravek ve formě ve vodě dispergovatelných granulí určený k ochraně bramboru, cibule, okurky, rajčete a révy vinné proti houbovým chorobám.

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste

Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste 7 STRATEGIE SOCIÁLNÍHO POVĚDOMÍ Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste mu cokoliv řekli, věděl, jaký zrovna máte den a co se odehrává ve vaší mysli? Bylo mu jasné, že jste byli

Více

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní.

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní. Jsem dokonalý takový, jaký jsem. Odkládáme-li lásku k sobě samým na dobu, kdy budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme dokonalí právě tady a právě nyní. Nejsem ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nikomu

Více

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se Co je správně? 179/6 1. slunce zuří / září 2. rozzlobený člověk zuří / září 3. člověk, který chce to nejlepší, je náročný / špičkový 4 zboží, které má tu nejlepší kvalitu, je náročné / špičkové 5. situace

Více

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies Česky 2 Návod k obsluze 8 14 20 26 32 38 Bedieningsinstructies BK 0012500 / REV PC Robotický čistič bazénů Nettoyeur de Piscine Automatischer Schwimmbeckenreiniger Limplafondos de Piscina Aspirador Automático

Více

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití Swing Nordic Walking Stepper návod k použití Obsah Rozsah dodávky 3 Účel použití 3 Prohlášení o shodě 3 Informace o bezpečnosti 4 Montáž 6 Informace o cvičení 8 Použití počítače 9 Zapínání/vypínání 9 Výběr

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více