Nozokomiální infekce v podmínkách intenzivní péče. Igor Sas KARIM FN Brno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nozokomiální infekce v podmínkách intenzivní péče. Igor Sas KARIM FN Brno"

Transkript

1 Nozokomiální infekce v podmínkách intenzivní péče Igor Sas KARIM FN Brno

2 Nozokomiální infekce- definice infekce, které vznikají a projevují se po 48 hodinách po přijetí do nemocnice CDC charakterizuje nozokomiální infekci jako lokalizovanou nebo systémovou reakci organismu na přítomnost infekčního původce nebo jeho toxinu, která nebyla přítomna nebo nebyla v inkubační době v čase přijetí do nemocnice. Za inkubační dobu u bakteriální infekce považujeme právě 48 hodin. U infekcí jinými mikroorganismy je třeba inkubační dobu posuzovat individuálně podle typu původce.

3 Kolonizace infekce vs. kolonizace přítomnost potenciálně patogenních mikroorganismů na kůži, sliznicích, v ráně nebo sekretech, která ale nevede k rozvoji a projevům infekce. Koncentrace bakterií ve vzorku sekretu ( tracheální aspirát, moč apod.) se pohybuje zpravidla v oblasti do 10 5 na ml vzorku Míra kolonizace je u nemocných léčených na pracovištích intenzivní péče velmi vysoká Dýchací cesty až 80 %, močové ústrojí %, kolonizace ran ve %.

4 Infekce - definice mikrobiologicky ověřená klinická diagnóza zánětu, lokálního nebo generalizovaného součástí charakteristiky je také ovlivnění počtu leukocytů a zvýšení koncentrace mikroorganismů v odebraných vzorcích nad 10 5 na ml vzorku nebo izolace mikroorganismů z hemokultur, mozkomíšního moku nebo pleurálního výpotku.

5 Mechanismus kolonizace a infekce u pacientů v IP dva základní mechanismy kolonizace a infekce u pacientů v intenzivní péči, migrace a translokace neboli transmurální migrace Migrace znamená pohyb potenciálně patogenních bakterií z jednoho místa, např. z faryngu nebo GIT zejména při jejich přemnožení, na jiné místo, do za normální podmínek sterilních vnitřních orgánů hlavní mechanismus rozvoje endogenní kolonizace a infekce u pacientů v IP Migrace během mechanické ventilace s tracheální intubací je nejvýznamnějším faktorem přenosu mikrobů s rozvojem kolonizace a infekce během několika dnů po zahájení ventilační podpory

6 Mechanismus kolonizace a infekce u pacientů v IP Translokace (transmurální migrace) je definována jako průnik potenciálně patogenních mikrobů z orofaryngu nebo GIT přes slizniční bariéru do lymfoidní tkáně GIT (gut-associated lymphoid tissue, GALT), která obsahuje makrofágy v mezenteriálních lymfatických uzlinách, játrech, slezině a krvi Makrofágy tohoto systému jsou za normálních okolností u zdravého jedince schopné eliminovat mikroorganismy pronikající ze střeva Při postižení funkce GIT, k jakému dochází u kritického onemocnění, může dojít k translokaci střevních bakterií do krevního oběhu s následným rozvojem sepse a multiorgánového selhání.

7 Potenciálně patogenní mikroorganismy - PPM Většina infekcí u pacientů v intenzivní péči je vyvolána asi 20 rody aerobních potenciálně patogenních mikrobů. Část z nich se vyskytuje u zdravých jedinců v oblasti orofaryngu, GIT a případně na kůži. Tyto mikroorganismy jsou označovány jako komunitní nebo normální PPM. Kolonizace dutiny ústní nebo střeva dalšími druhy zejména GNB se vyskytují jen u nemocných s narušenou obranyschopností v souvislosti se základním onemocněním, lékařskými výkony, důležitým faktorem je také stáří pacienta. Nazýváme je jako nemocniční nebo abnormální PPM.

8 Incidence a rizikové faktory vzniku NI Incidence NI na pracovištích IPje vysoká podle různých pramenů je uváděna četnost výskytu NI mezi %, pohybuje se v hodnotách 5 10x vyšších než na ostatních tzn. standardních odděleních. Nejčastější infekce - dolních cest dýchacích a plic - infekce krevního řečiště související s iv katetry - infekce močového ústrojí - ranné infekce. Vyvíjí se i spektrum mikroorganismů vyvolávajících NI v 50. letech 20. století hlavním původcem NI kmeny Staphylococcus aureus, v 70. letech G- bakterie, v 80.letech začaly dominovat grampozitivní kmeny s mnohočetnou resistencí, jako MRSA a enterokoky, včetně VRE V poslední dekádě narůstá výrazně podíl infekcí vyvolaných polyresistentními gramnegativními bakteriemi včetně producentů širokospektrých betalaktamáz (ESBL). Na významu též získávají méně virulentní organismy jako jsou viry, houby a paraziti, zejména u imunokompromitovaných, ať už primárně nebo sekundárně, nemocných.

9 Rizikové faktory vzniku NI 1. přítomnost endogenní flóry 2. nemocniční faktory 3. pacientské faktory 4. vznik resistence na antibiotika ad1 Potenciálně patogenní mikroorganismy mohou za situace porušené obranné bariéry pronikat do primárně sterilních orgánů a tkání a vyvolávat infekce. Používání invazivních metod v léčbě nemocných, jako jsou např. tracheální intubace, zavedení iv nebo močového katétru, znamená ve svém důsledku prolomení nebo obcházení přirozených obranných slizničních a kožních bariér

10 Rizikové faktory vzniku NI 2. nemocniční faktory- nemocnice představují rezervoáry potenciálně patogenních nebo patogenních mikroorganismů Vyskytují se u každého vážně nemocného, u personálu, na pomůckách i přístrojích s rizikem sekundárního přenosu na pacienty a mezi nimi koncentrace těžce nemocných do uzavřených ošetřovacích jednotek JIP vysoký potenciál horizontálního přenosu infekce a selekce polyrezistentních kmenů.

11 Rizikové faktory vzniku NI 3. pacientské faktory vysoký věk chronická onemocnění stav akutního nebo chronického imunodeficitu dlouhodobá hospitalizace

12 Nozokomiální pneumonie nejčastější typ NI na pracovištích intenzivní péče Vliv endotracheální intubace na vznik VAP je natolik dominantní, že pneumonie získaná na pracovišti intenzivní péče je prakticky synonymem pro ventilátorovou pneumonii Endotracheální intubace zvyšuje riziko nozokomiální pneumonie až 21 krát Mortalita spojená s výskytem VAP je 24 až 76%. časná (early-onset) VAP, vznik do 5 až 7 dní po intubaci, minimální mortalita pozdní (late-onset) VAP délka trvání ventilační podpory.

13 Patogeneze nozokomiální pneumonie kolonizace orofaryngu patogenními mikroby -střevními GNB, zejména rodu Enterobacteriaceae reflux ze střeva-žaludekjícen nebo Staphylococcus aureus retrográdně z nosu a kůže - role normálního nízkého žaludečního ph aspirace - mikroaspirace nejdůležitější formou u pac. s OTI prolomení přirozených obranných mechanismů DC - přítomnost TR, její negativní vliv na činnost řasinkového epitelu - opakované mikroaspirace přispívají k poruše funkce buněčné i humorální imunity DC a sytému alveolárních makrofágů a neutrofilů - kortikoidy, malnutrice nebo opakované transfuze -Dalšími cestami kontaminace DC a plic jsou inhalace kontaminovaného aerosolu, rozsev bakterií hematogenní cestou z jiného ložiska a přímý přestup nebo penetrace zvnějšku

14 Diagnostika nozokomiální pneumonie soubor příznaků, které se objeví po hodinách od začátku hospitalizace: přítomnost hnisavého sputa leukocytóza nebo leukopenie horečka nebo hypotermie nový a přetrvávající infiltrát na RTG snímku plic zhoršení plicních funkcí Současný kultivační průkaz mikroorganismu z DC podporuje diagnózu pneumonie. Materiál ke kultivaci získaný jako tracheobronchiální aspirát má velmi dobrou výpovědní hodnotu BAL ( bronchoalveolární laváž) nebo odběr pomocí chráněného kartáčku PSB (protected specimen brush).

15 Rizikové faktory rozvoje VAP -reintubace nemocných -pokles tlaku v obturační manžetě tracheální kanyly -změny ph žaludečního obsahu, profylaxe stresového vředu H2 blokátory a blokátory protonové pumpy -supinní poloha -koma a kraniocerebrální poranění -přítomnost gastrické sondy a distenze žaludku -transporty pacienta

16 Prevence rozvoje VAP uvážlivé používání antibiotik - nejdůležitější faktor vedoucí ke zvýšené kolonizaci orofaryngu patogenními mikroby je systémová léčba antibiotiky - potlačení přirozené mikrobiální flóry a přerůstání patogenních mikrobů profylaxe stresového vředu - změna ph žaludeční šťávy, možnost migrace patogenních mikrobů do jícnu, hypofaryngu a plic - riziko stresového vředu přehodnocováno pod vlivem změn v léčbě kriticky nemocných jako jsou dokonalejší resuscitace oběhu, změněné ventilační strategie, časné zahájení enterální výživy - sukralfát, H2 blokátory a blokátory protonové pumpy - identifikace nemocných se zvýšeným rizikem vředu a zúžení indikace jeho profylaxe na tuto skupinu nemocných.

17 Prevence rozvoje VAP časné zahájení enterální výživy - EN společně s ovlivněním hypoperfuze GIT nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím integritu střevní stěny - ovlivnění ph žaludečního obsahu a ztráta schopnosti ovlivnit kolonizaci žaludku patogenními mikroby - pozor na zvýšené žaludeční reziduum a distenzi žaludku riziko aspirací/mikroaspirací zkrácení doby trvání tracheální intubace - největší riziko je během prvního týdne ( 3%/den), v dalších týdnech klesá - early VAP s nejnižší mortalitou - že čím dříve je nemocný extubován, tím nižší je kumulativní riziko rozvoje VAP a zejména nižší riziko rozvoje pozdní, mnohdy fatálně probíhající VAP - souvislost mezi nutností reintubace a incidencí VAP (až 3-krát zvýšené riziko)

18 Prevence rozvoje VAP poloha se zvýšením trupu - jednoznačně prokázán pokles gastroesofageálního refluxu a také výrazný pokles kolonizace orofaryngu střevními bakteriemi - tím i snížení rizika rozvoje VAP u pacientů léčených v semirekumbentní poloze oproti supinní - nejjednodušší a jedna z nejefektivnějších metod prevence VAP odsávání subglotického prostoru - k odstranění sekretů (kolonizovaných nebo kontaminovaných) z prostoru nad balonkem tracheální kanyly, dříve než mohou proniknout do dolních dýchacích cest - většina studií prokazuje snížení výskytu časné VAP nové generace tracheálních kanyl -

19 Močové infekce většinou spojeny se zavedením močového katétru nebo s instrumentálními výkony Patogenní mikroorganismy pocházejí z endogenní i exogenní nozokomiální flóry Hematogenní přenos je vzácný Přenos bakterií a kvasinek souvisí s tvorbou biofilmu na povrchu katétrů, ale také močových kamenů, nekrotických tkání apod Nejčastějšími patogeny jsou GNB, E. coli, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Serratia, Citrobacter, z grampozitivních koků jsou to Enterococcus a Staphylococcus.

20 Močové infekce asymptomatická bakteriurie x symptomatická močová infekce symptomy infekce - horečka, dysurie, bolesti v nadbřišku, dvakrát pozitivní kultivační nález z moči > 10 5 kolonií/ ml moči a známky pyurie v močovém sedimentu th: výměna močového katétru, volba antibiotika závisí na výsledku kultivace moči Prevence: prokázán benefit u obecných hygienických postupů používání uzavřených drenážních systémů minimalizace manipulací s katétrem a jeho rozpojování není stanoven interval pro rutinní výměnu katétrů.

21 Infekce z intravaskulárních katétrů Primární infekce krevního řečiště (BSI- blood stream infections) jsou čtvrtou nejčastější nozokomiální infekcí Intravaskulární vstupy, zejména centrální žilní katétry jsou hlavní příčinou vzniku primárních BSI Incidence BSI od 2 % ( respirační JIP) po 30 % (popáleninová centra) Definice CDC - bakterémie nebo fungémie při zavedeném katétru s pozitivním nálezem z hemokultury odebrané z periferní žíly a s celkovými projevy infekce bez zjevné příčiny infekce mimo intravaskulární katétr, s pozitivním kultivačním nálezem ze segmentu katétru stejným jako z periferní krve. Patogeneze - mikrobiální kolonizace se současnou tvorbou biofilmu na katétru, vznikající brzy po zavedení katétru

22 BSI- blood stream infections většina infekcí vzniká kolonizací kůže a migrací mikroorganismů podél katétru (Staphylococcus aureus, koaguláza-negativní stafylokoky) kontaminace spojek katétrů během manipulací, která je také spojena s tvorbou biofilmu uvnitř lumina katétru hematogenní rozsev ze vzdáleného ložiska infekce houbami a střevními mikroorganismy (enterokoky, E. coli, Klebsiella) - většina GNB vykazuje schopnost vysoké adherence k povrchu katétrů kontaminace podávaného roztoku Oblast třísel při kanylaci v. femoralis vykazuje výrazně vyšší procento kolonizace ( 36%) ve srovnání s v. jugularis int. ( 17%) a v. subclavia ( 5%).

23 Ranné infekce Většina chirurgických ranných infekcí je způsobena mikroorganismy zavlečenými do rány během operačního výkonu, jedná se tedy o exogenní infekce. Nejčastějšími původci infekce jsou stafylokoky, enterokoky a gramnegativní bakterie. Časné infekce (tzn. do hodin po operaci) bývají způsobeny β-hemolytickými streptokoky nebo klostridii Stafylokokové infekce se objevují během 3 až 6 dní, pozdní infekce bývají vyvolány gram-negativními bakteriemi. Prevence - šetrná operační technika, dobrá perfuze tkání během výkonu, pozor na hypotermii! Antibiotická profylaxe časování 1. dávky, limitace doby trvání na 24 hodin

24 Možnosti prevence vzniku nozokomiálních infekcí Bariérový způsob ošetřování Horizontální přenos mikroorganismů, zejména rukama personálu, je nejvýznamnější cestou přenosu nozokomiálních nákaz v nemocničním prostředí Zásady bariérového způsobu ošetřování nemocných jsou upraveny legislativou- vyhláškou 306/2012 MZČR: Mytí rukou jedná se o nejjednodušší opatření přenosu NI důsledná aplikace může snížit četnost NI o 25 50% mytí rukou zdravotnického personálu vždy po kontaktu s tělem pacienta, ale také se všemi pomůckami! umýt ruce vodou s mýdlem, na osušené ruce jednorázovými papírovými ručníky nebo případně proudem vzduchu nanést desinfekční prostředek, většinou alkoholový

25 Mytí rukou + Ochranné rukavice Používání běžných látkových ručníků pro opakované používání je nepřípustné U každého lůžka má být umyvadlo s pákovou baterií, nádobkou s mýdlem, desinfekčním prostředkem na ruce a papírovými ručníky Problémem stále zůstává compliance zdravotnického perzonálu, která podle různých údajů kolísá od 42% do 66%. nedostatečný počet personálu na odděleních, zvýšená pracovní zátěž, problémy bývají také s konziliáři Ochranné rukavice Olsen et al. prokázali snížení kontaminace rukou perzonálu o 77% používání rukavic v žádném případě neznamená zbavení se nutnosti mytí rukou po sundání rukavic Rukavice je třeba používat i k práci s pomůckami, přístroji..

26

27 Ochranné oblečení při péči o pacienty dochází ke kontaminaci oblečení ošetřujícího personálu při dotyku oblečení s povrchem těla nemocného či s jeho sekrety prokázán signifikantně nižší přenos bakterií při současném používání rukavic a ochranného oblečení ve srovnání s používáním rukavic samotných používání jednorázových PVC zástěr s dobrou compliance Ochranné masky- jejich používání není jednoznačně doporučováno některé práce poukazují na nižší míru kolonizace nosů personálu kmeny MRSA

28

29 Další možnosti prevence NI Výchova a školení personálu - je nezbytnou podmínkou úspěšného a kvalitního provádění bariérového postupu získat perzonál pro společnou věc Používání pomůcek jen pro jednoho nemocného Prostorové uspořádání jednotek intenzivní péče ideálně boxový systém Selektivní dekontaminace trávícího traktu SDD strategie prevence kolonizace PPM principem je použití nevstřebatelných antibiotik s poměrně úzkým spektrem ( zacílené primárně na GNB a kvasinky) cílem zabránit kolonizaci a přerůstání PPM v orofaryngu a pokud možno uchránit fyziologickou flóru GIT

30 Selektivní dekontaminace trávícího traktu SDD zpravidla polymyxin B a aminoglykosid v kombinaci s amphotericinem B 2 složky - topická aplikace antibiotik do orofaryngu a nevstřebatelných antibiotik do střeva cestou žaludeční sondy Iniciálně je používána krátká systémová antibiotická kůra 40 kontrolovaných studií na sledování efektu SDD, přínos metody zůstává stále nejednoznačný možný benefit na rozvoj časné VAP, pokud byla v prvních 48 až 72 hodinách podávána systémová antibiotika, vůiv na pozdní VAP sporný většina studií neprokázala vliv na mortalitu přes celkový pokles incidence VAP používána rutinně jen na několika pracovištích intenzivní péče, zejména v Evropě.

31 Infekce multirezistentními mikroorganismy V posledních dvou dekádách narůstá významnost kolonizací a infekcí mikroorganismy s rezistencí k širokému spektru antibiotik (Multidrug-Resistant Organisms- MDRO) mikroorganismy, zejména bakterie, které jsou rezistentní k jedné nebo více skupinám antibiotik zařazovány i kmeny, které jsou rezistentní k jedné skupině antibiotik, jako jsou MRSA, VRE většina kmenů z této skupiny vykazuje skutečnou rezistenci k většině dostupných antibiotik skupiny GNB, včetně producentů širokospektrých betalaktamáz (E.coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa), které se vyznačují rezistencí k celému spektru ATB nebo se zachovanou citlivostí jen k imipenemu (Acinetobacter baumanii)

32 Infekce multirezistentními mikroorganismy Klinická závažnost infekcí multirezistentními organismy infekce se projevují klinicky stejně jako infekce vyvolané citlivými mikroorganismy, dramaticky odlišné jsou možnosti jejich léčby. Prevence infekce multirezistentními organismy vytvoření adekvátních klinických postupů a jejich zavádění do denní klinické praxe optimální péče o zavedené vaskulární a močové katétry prevence infekce dolních dýchacích cest u intubovaných nemocných přesná mikrobiologická diagnostika prevence přenosu infekcí pečlivě a rozvážně vedená antibiotická léčba

33 Závěr Přes výrazný medicínský pokrok zůstávají nozokomiální infekce stále velkým problémem současné medicíny a jejich výskyt se udržuje stále na stejné úrovni Komplexní poznání a uvědomění si patofyziologie jejich vzniku, šíření a možností prevence je zdá se cestou ke snížení jejich výskytu Tento proces však vyžaduje širokou multidisciplinární spolupráci surveillance důsledné uplatňování preventivních opatření přísnou antibiotickou politiku denní mravenčí práci

34 Literatura Fink M. P. et al. Textbook of Critical Care 5th Edition. Elsevier Saunders 2005 ISBN s. Ševčík P. a kol. Intenzivní medicína. Praha : Galén 2003 ISBN X 422 s. Van Saene H.K.F., Silvestri L., de la Cal M.A. Infection Control In Intensive Care Unit 2nd Edition. Springer 2005 ISBN s. David M Shlaes et al. Society for Healthcare Epidemiology of America and Infectious Deseases Society of America Joint Commitee on Prevention of Antimicrobial Resistance: The Guidelines for the Prevention of Antimicrobial Resistance in Hospitals. In: Infection Control And Epidemiology 1997, Vol. 18 No 4. str Centers for Disease Control and Prevention CDC Guidelines. Rello J., Valles J, Koleff M. Critical Care Infectious Diseases Textbook. Kluiwer Academic Publishers 2001 ISBN s. Schultz M.J., de Jonge E., Kesecioglu J. Selective decontamination of the digestive tract reduces mortality in critically ill patients. Critical Care Forum 2003 Vol. 7 Issue 2

35 Děkuji za pozornost

Zhodnocení validity endosekretu pro detekci původců nozokomiální pneumonie

Zhodnocení validity endosekretu pro detekci původců nozokomiální pneumonie Zhodnocení validity endosekretu pro detekci původců Tomáš Gabrhelík Hanulík V, Jakubec P, Uvízl R, Doubravská L, Röderová M, Adamus M, Kolář M, Kolek V. Hospital-Acquired Pneumonia Infekční onemocnění

Více

Prevence nozokomiálních pneumonií v souvislosti s umělou plicní ventilací

Prevence nozokomiálních pneumonií v souvislosti s umělou plicní ventilací Prevence nozokomiálních pneumonií v souvislosti s umělou plicní ventilací MUDr. Jirouš Jaroslav, Oddělení epidemiologie FN Plzeň 1. Úvod Pneumonie (PNEU) je druhou nejčastěji se vyskytující nozokomiální

Více

Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií

Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií Vlastimil Jindrák Národní referenční centrum pro infekce spojené se zdravotní péčí, SZÚ Oddělení klinické mikrobiologie a antibiotická stanice Nemocnice

Více

Provádíme ji správně?

Provádíme ji správně? Prevence VAP (ventilator-associated associated pneumonia) Provádíme ji správně? Renata Vyhlídalová Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně VAP je nejčastější NZI získanou

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta Důležité příznaky teplota (C o ) >38 nebo 90 Sepse a septický šok dechová frekvence (dechy/min.) >20 Michal Holub Klinika

Více

KATÉTROVÉ MOČOVÉ INFEKCE

KATÉTROVÉ MOČOVÉ INFEKCE KATÉTROVÉ MOČOVÉ INFEKCE NA PRACOVIŠTI INTENZIVNÍ PÉČE Hejná, R., Nouzová, L., Hocková J. Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2.LF UK a FN Motol ÚVOD Zavedení permanentního močového

Více

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM?

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? 1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? Světová zdravotnická organizace (WHO) dospěla v roce 1997 na konferenci konané v Berlíně (blíže viz http://www.who.int/csr/don/1997_03_28/en/index.html)

Více

RIZIKO VZNIKU VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE (VAP) NA NOVOROZENECKÝCH A PEDIATRICKÝCH JEDNOTKÁCH INTENZIVNÍ PÉČE

RIZIKO VZNIKU VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE (VAP) NA NOVOROZENECKÝCH A PEDIATRICKÝCH JEDNOTKÁCH INTENZIVNÍ PÉČE RIZIKO VZNIKU VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE (VAP) NA NOVOROZENECKÝCH A PEDIATRICKÝCH JEDNOTKÁCH INTENZIVNÍ PÉČE Matoušková I., Holý O. Ústav preventivního lékařství LF UP v Olomouci XXI. mezinárodní konference

Více

PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI

PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. RNDr. Renata Podstatová Mgr. Jarmila Řehořová PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI Recenzovali: MUDr. Jaroslav Jirouš Mgr. Petra Charvátová Grada Publishing, a.s.,

Více

Nozokomiální infekce na ICU. Jan Beroušek

Nozokomiální infekce na ICU. Jan Beroušek Nozokomiální infekce na ICU Jan Beroušek Nozokomiální infekce na ICU Zákon č.258/2000 Sb. 16 odst.2.osoba poskytující péči je povinna evidovat každou nemocniční nákazu a na vyžádání poskytovat údaje o

Více

LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA

LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA LÉČBA VENTILÁTOROVÉ PNEUMONIE SPOLUPRÁCE INTENZIVISTY A MIKROBIOLOGA Chytra I 1., Bergerová T 2. ARK FN v Plzeň 1 Ústav mikrobiologie, FN Plzeň 2 VAP definice, rozdělení spolupráce intenzivisty a mikrobiologa

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 6 9 MUDr. Rastislav Maďar,

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více

Infekce spojené se zdravotní péčí na oddělení ARO Pardubické nemocnice (Nemocnice Pardubického kraje, a.s.)

Infekce spojené se zdravotní péčí na oddělení ARO Pardubické nemocnice (Nemocnice Pardubického kraje, a.s.) Infekce spojené se zdravotní péčí na oddělení ARO Pardubické nemocnice (Nemocnice Pardubického kraje, a.s.) Norbert Barek, Anesteziologicko-resuscitační oddělení, Pardubická nemocnice Lucie Bareková, Oddělení

Více

Infekce močových cest (IMC) Kurs Modulu IIC Horečnaté stavy Jan Smíšek ÚLM 3. LF UK 2008

Infekce močových cest (IMC) Kurs Modulu IIC Horečnaté stavy Jan Smíšek ÚLM 3. LF UK 2008 Infekce močových cest (IMC) Kurs Modulu IIC Horečnaté stavy Jan Smíšek ÚLM 3. LF UK 2008 Infekce močových cest Vznikajíz: Přítomnosti infekčních agens v moči Pomnožování infekčních agens v jednom či více

Více

Preventivní opatření vzniku NI, rizikové faktory vzniku NI. Mgr. Pavla Všetečková FN Brno Oddělení hygieny a epidemiologie pvseteckova@fnbrno.

Preventivní opatření vzniku NI, rizikové faktory vzniku NI. Mgr. Pavla Všetečková FN Brno Oddělení hygieny a epidemiologie pvseteckova@fnbrno. Preventivní opatření vzniku NI, rizikové faktory vzniku NI Mgr. Pavla Všetečková FN Brno Oddělení hygieny a epidemiologie pvseteckova@fnbrno.cz Informační zdroje Státní zdravotní ústav www.szu.cz Světová

Více

Odborný program III. Konference AKUTNE.CZ 19.listopadu 2011 PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ NA KARIM Michaela Veselá Veronika Smékalová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, FN Brno

Více

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Sviták R. 1,2, BosmanR. 2, Ondra V. 1 1 ZZS Plzeňského kraje 2 ARK FN Plzeň Charakteristika standardu PNP úvodní

Více

Urogenitální infekce. Infekce močových cest. Genitouretrální infekce u muže. Infekce reprodukčních orgánů ženy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová

Urogenitální infekce. Infekce močových cest. Genitouretrální infekce u muže. Infekce reprodukčních orgánů ženy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová Urogenitální infekce Infekce močových cest Genitouretrální infekce u muže Infekce reprodukčních orgánů ženy MUDr. Drahomíra Rottenbornová ZDZ-1 Infekce močových cest 2 Infekce močových cest Výskyt: výrazně

Více

Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC)

Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC) Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC) doc. MUDr. Helena Žemličková, PhD. Národní referenční laboratoř pro antibiotika Státní zdravotní

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

Anesteziologicko resuscitační klinika 1.LF UK a FTN Praha

Anesteziologicko resuscitační klinika 1.LF UK a FTN Praha Tigecyklin v off label indikacích - plicní infekce Ovlivní léčba komplikovaných nitrobřišních infekcí, infekcí měkkých tkání tigecyklinem průběh respiračních infekcí? - naše zkušenosti Anesteziologicko

Více

Prevence ventilátoro Prevence pneumonie

Prevence ventilátoro Prevence pneumonie Prevence ventilátorové pneumonie nové koncepty Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO Jaromíra Kratochvílová Veronika Janásová, Jitka Dědinová 20. Mezinárodní konference Nemocniční

Více

Věstník OBSAH: o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo nelékařské obory pro rok 2016... 20

Věstník OBSAH: o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo nelékařské obory pro rok 2016... 20 Věstník Ročník 2016 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 1 Vydáno: 8. LEDNA 2016 Cena: 120 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru MIKROBIOLOGIE... 2 2. Dotační

Více

Akutní komplikace po transplantaci ledviny

Akutní komplikace po transplantaci ledviny Akutní komplikace po transplantaci ledviny Janka Slatinská Klinika nefrologie, Transplantcentrum IKEM, Praha Přežívání štěpů po transplantaci kadaverózní ledviny Chirurgické komplikace Chirurgické komplikace

Více

PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI

PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. RNDr. Renata Podstatová Mgr. Jarmila Řehořová PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ V KLINICKÉ PRAXI Recenzovali: MUDr. Jaroslav Jirouš Mgr. Petra Charvátová Grada Publishing, a.s.,

Více

Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE. Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha

Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE. Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha Zkušenosti s diagnostikou sepse pomocí testu SeptiFast Test M GRADE Zdeňka Doubková Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN Praha Definice: Sepse je definována jako syndrom systémové zánětlivé odpovědi

Více

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY?

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL VI. Markův den, Korunní pevnůstka Olomouc, 12.11.2015 KRITÉRIA CDC laboratorně

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Gabriela Pavlíková

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Gabriela Pavlíková ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013 Gabriela Pavlíková FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B 5341 Gabriela Pavlíková Studijní

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Sp. zn. sukls201848/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ofloxacin-POS 3 mg/ml oční kapky, roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml roztoku očních kapek obsahuje ofloxacinum 3 mg.

Více

SeptiFast. rychlá detekce sepse. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division

SeptiFast. rychlá detekce sepse. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division SeptiFast rychlá detekce sepse Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division Požadavky kliniků Rychlá detekce a identifikace patogenů způsobujících sepsi Rychlé výsledky Výsledky do několika hodin Jednoznačné

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO

Problematika nozokomiálních pneumonií na ARO MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME Problematika BUDOUCNOST MEDICÍNY nozokomiálních pneumonií na ARO Jaromíra Kratochvílová XXIV. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Brno

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chytra I. ARK FN Plzeň Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Příčiny Farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti antibiotik

Více

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Sylva Janovská Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt

Více

Rozbor sledování nemocničních infekcí krevního řečiště v PKN v průběhu roku 2008

Rozbor sledování nemocničních infekcí krevního řečiště v PKN v průběhu roku 2008 Rozbor sledování nemocničních infekcí krevního řečiště v PKN v průběhu roku 28 V návaznosti na zprávu a podrobné tabulkové přehledy uveřejněné dne.6.29 v Informacích Pardubické krajské nemocnice a.s. č.28/29

Více

ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T.

ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T. ANALÝZA VÝSKYTU JEDNOTLIVÝCH BAKTERIÁLNÍCH DRUHŮ NA POVRCHU CENTRÁLNÍCH ŽILNÍCH KATÉTRŮ Autor: Mudroch T. Úvod Počet nákaz vzniklých v souvislosti s pobytem v nemocnici (tzv. nozokominální infekce) a způsobených

Více

TIGECYKLIN. Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP

TIGECYKLIN. Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP TIGECYKLIN Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP Odolnost bakterií k účinku antibiotické léčby patří k nejdůležitějším problémům současné medicíny Počet bakteriálních

Více

MULTIREZISTENTNÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

MULTIREZISTENTNÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci MULTIREZISTENÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Motto: Bakterie byly na naší planetě mnohem dříve než lidé a bezesporu budou i mnohem déle Je však důležité udělat

Více

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nejčastějšími bakteriálními původci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prostředí jsou kmeny: Streptococcus

Více

Problematika nozokomiálních infekcí na chirurgické klinice Jaromíra Kratochvílová

Problematika nozokomiálních infekcí na chirurgické klinice Jaromíra Kratochvílová Problematika nozokomiálních infekcí na chirurgické klinice Jaromíra Kratochvílová 21. Mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Brno 23. 24. září 2014 I. chirurgická klinika Přednosta Prof.

Více

Meningokoková onemocnění ve 21. století pohled klinika

Meningokoková onemocnění ve 21. století pohled klinika Meningokoková onemocnění ve 21. století pohled klinika VILMA MAREŠOVÁ UNIVERZITA KARLOVA, 2. LF I. INFEKČNÍ KLINIKA A KATEDRA INFEKČNÍHO LÉKAŘSTVÍ IPVZ NNB PRAHA Neisseriameningitidis ó Gramnegativní diplokok

Více

Mikrobiologické vyšetření moči

Mikrobiologické vyšetření moči Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření Mikrobiologické vyšetření moči Zpracoval: prim. RNDr. Roman Jirsa, MVDr. Zdeněk Brož, Oddělení klinické mikrobiologie ONMB Oponoval: MUDr.

Více

Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití

Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití Název: S.A.B. Impex s.r.o. Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití Školitel: Mgr. Petr Jašek 8:00-8:30 Denní rozvrh školení 8:30-10:00 Složení dekontaminačních rohoží vývoj; proč tyhle látky?

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 2009

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 2009 Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 9 Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní

Více

Využití antibakteriálních testů v textilním průmyslu Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D.

Využití antibakteriálních testů v textilním průmyslu Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D. Využití antibakteriálních testů v textilním průmyslu Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D. Fakulta Přírodovědně-humanitní a pedagogická, katedra chemie OBSAH: 1. Stavba a fyziologie bakterií. 2. Kultivace bakterií,

Více

ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014)

ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014) ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014) Operační a vyšetřovací endoskopy jsou běžně rozšířenými zdravotnickými prostředky. Jejich použití nese s sebou významnou zátěž z hlediska rizika možného přenosu

Více

Prevalenční studie NI v roce 2009 na odděleních ARO a JIP s invazivní umělou plicní ventilací

Prevalenční studie NI v roce 2009 na odděleních ARO a JIP s invazivní umělou plicní ventilací Prevalenční studie NI v roce 2009 na odděleních ARO a JIP s invazivní umělou plicní ventilací M. Girod Schreinerová 2, H. Šrámová 1 B. Procházka 3, H. Šebestová 3, P.Urbášková 3, V.Černý 4, B. Čečetková

Více

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Jaromíra Kratochvílová, Veronika Janásová 19. mezinárodní konference nemocniční epidemiologie a hygiena Mikulov 17. 18. dubna 2012

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji.

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní diskovou

Více

Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa. V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN

Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa. V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN Klasifikace léčby antibiotiky Empirická terapie (pathogen non-specific therapy) - odhadem, bez mikrobiologického

Více

Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi

Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi Praha, 13.6.2013 Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Multirezistentní (nozokomiální) bakterie Gram-pozitivní

Více

Klostridiová kolitída nebezpečí nejen v současné chirurgii. Libor Urbánek I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

Klostridiová kolitída nebezpečí nejen v současné chirurgii. Libor Urbánek I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Klostridiová kolitída nebezpečí nejen v současné chirurgii Libor Urbánek I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Klostridiová kolitida Vzestup incidence, závažnosti onemocnění a letality

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji.

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní diskovou

Více

M KR K O R BI B OLO L GA

M KR K O R BI B OLO L GA SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie LF UP a FNOL Sepse patří k nejzávažnějším infekčním onemocněním a nadále představuje velký terapeutický problém. Sepsi lze definovat jako systémovou

Více

Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií

Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií Htoutou Sedláková Miroslava, Kolář Milan, Uvízl Radovan Ústav mikrobiologie, LF UP v Olomouci Klinika anesteziologie, resuscitace a

Více

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky Chytra 1, Štěpán 1, Pelnář 1, Ţidková 1, Kasal 1, Bergerová 2 1

Více

Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci?

Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci? Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci? V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF a VFN Praha Rezistenci máme v rukou Klasifikace

Více

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín Přehledy nejčastějších původců komunitních infekcí a jejich rezistence k antimikrobiálním látkám dle materiálů vyšetřených v mikrobiologické laboratoři v roce 2012. MUDr. Alžbeta Ouertani Říjen 2013 Respirační

Více

EPOSS Plnění balíčků péče a prognóza pacientů s těžkou sepsí. Za projekt EPOSS Roman Kula a kol.

EPOSS Plnění balíčků péče a prognóza pacientů s těžkou sepsí. Za projekt EPOSS Roman Kula a kol. EPOSS Plnění balíčků péče a prognóza pacientů s těžkou sepsí Za projekt EPOSS Roman Kula a kol. Mitchell M. Levy et al. - vliv vzestupu poddajnosti k balíčkům péče na mortalitu pacientů s těžkou sepsí

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis.

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Nozokomiální nákazy FN Hradec Králové JIP GMK Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Definice: Vznikají v souvislosti s hospitalizací. Máme-li infekci označit za nozokomiální, musí být zřejmé, že nebyla přítomna

Více

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA. Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA. Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Praha, 27.11.2014 Incidence Epidemiologie 20. století: 1,5-4,5 /100.000 obyv./rok přelom století: 5-6 /100.000

Více

Koncepce národní surveillance infekcí spojených se zdravotní péčí v České republice

Koncepce národní surveillance infekcí spojených se zdravotní péčí v České republice Konference SNEH, Brno 2013 Koncepce národní surveillance infekcí spojených se zdravotní péčí v České republice Jindrák V, Hedlová D, Prattingerová J Národní referenční centrum pro infekce spojené se zdravotní

Více

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci Současná medicína je charakteristická svým multidisciplinárním přístupem k řešení mnoha

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Neomycini sulfas 3500 m.j.,, Polymyxini B sulfas 6000 m.j., Dexamethasonum 1 mg (0,1%) v 1 g

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Neomycini sulfas 3500 m.j.,, Polymyxini B sulfas 6000 m.j., Dexamethasonum 1 mg (0,1%) v 1 g Příloha č. 3 k rozhodnutí o změně registrace č.j. 7943/03, 7945/03 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MAXITROL 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Neomycini sulfas 3500 m.j.,, Polymyxini B

Více

AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA

AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA AKTUÁLNÍ DOPORUČENÍ MIKROBIOLOGICKÉ DIAGNOSTIKY A ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY 21ST COLOURS OF SEPSIS, OSTRAVA Jiří Sagan Klinika infekčního lékařství FN Ostrava a LF OU Aktuální doporučení

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DURACEF 250 mg DURACEF 500 mg Tvrdé tobolky. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: cefadroxilum monohydricum, v množství odpovídajícím cefadroxilum

Více

Inhalační podání antibiotik update Chytra I KARIM FN Plzeň, LFUK Plzeň

Inhalační podání antibiotik update Chytra I KARIM FN Plzeň, LFUK Plzeň Inhalační podání antibiotik update 2015 Chytra I KARIM FN Plzeň, LFUK Plzeň argumenty pro inhalační podání ATB technické podmínky pro optimální aplikaci typ nebulizátoru a jeho umístění v okruhu volba

Více

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence B I O M E D I C AL Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace Jaké multirezistentní gramnegativní

Více

TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ

TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ INFEKČNÍ KOMPLIKACE ANTIBIOTICKÁ LÉČBA Roman Sýkora Anesteziologicko resuscitační oddělení Nemocnice Karlovy Vary Cílem péče o nemocné po srdeční zástavě je přežití

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

TOALETA DÝCHACÍCH CEST

TOALETA DÝCHACÍCH CEST TOALETA DÝCHACÍCH CEST Podmínky samočištění DC mají schopnost samočištění: Řasinkový epitel Kašlací reflex Dostatečná výkonnost svalů Zvlhčování vdechovaného vzduchu Toto vše je při UPV zhoršeno či znemožněno.

Více

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Jaromíra Kratochvílová XXII. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygieny Brno, Hotel Slovan 22. 23.9. září 2015 Epidemiologicky

Více

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009 počet případů/1 OD Pardubická krajská nemocnice, a.s., Oddělení klinické mikrobiologie Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště 29 Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním

Více

Azyter 15 mg/g, oční kapky, roztok, jednodávkový obal

Azyter 15 mg/g, oční kapky, roztok, jednodávkový obal Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls143390/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Azyter 15 mg/g, oční kapky, roztok, jednodávkový

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

Přehled a znalosti všeobecných sester Uherskohradišťské nemocnice o nozokomiálních nákazách

Přehled a znalosti všeobecných sester Uherskohradišťské nemocnice o nozokomiálních nákazách UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD Ústav ošetřovatelství Lenka Hlúšková Přehled a znalosti všeobecných sester Uherskohradišťské nemocnice o nozokomiálních nákazách Bakalářská práce

Více

Úloha klinické mikrobiologie v dětské sepsi. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚKBLD VFN a 1. LF UK Praha

Úloha klinické mikrobiologie v dětské sepsi. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚKBLD VFN a 1. LF UK Praha Úloha klinické mikrobiologie v dětské sepsi. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚKBLD VFN a 1. LF UK Praha Konfliktzájmů konzultant, člen advisory boardů, přednášky pro: Astellas, AstraZeneca,

Více

jsme opravdu úspěšní v prevenci VAP? MUDr.Pavel Štětka ARK FN u svatéanny Brno

jsme opravdu úspěšní v prevenci VAP? MUDr.Pavel Štětka ARK FN u svatéanny Brno jsme opravdu úspěšní v prevenci VAP? MUDr.Pavel Štětka ARK FN u svatéanny Brno VAP je nejčastějšínosokomiální infekcí na ICU, 48hodin,časná vs. pozdnívap Dg nejednoznačná, TTAP Incidence 30% Zdvojnásobuje

Více

Nosokomiální nákazy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová

Nosokomiální nákazy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová Nosokomiální nákazy MUDr. Drahomíra Rottenbornová Infekční onemocnění, která vznikla v souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení nebo v souvislosti se zdravotnickými výkony. Včetně nákaz, které se

Více

Epidemiologicky závažné bakteriální infekce Vlastimil Jindrák

Epidemiologicky závažné bakteriální infekce Vlastimil Jindrák Epidemiologicky závažné bakteriální infekce Vlastimil Jindrák Oddělení klinické mikrobiologie a antibiotická stanice Nemocnice Na Homolce, Praha Epidemiologicky závažné bakteriální infekce Zdroj (rezervoár)

Více

Atypické pneumonie - moderní diagnostika. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Atypické pneumonie - moderní diagnostika. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Atypické pneumonie - moderní diagnostika MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Pneumonie preskripční algoritmus bronchopneumonie mikrobiologické vyš vhodné děti H. influenzae K. pneumoniae

Více

Nozokomiální infekce. MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková. Systém hlášení v Thomayerově nemocnici

Nozokomiální infekce. MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková. Systém hlášení v Thomayerově nemocnici Nozokomiální infekce MUDr.Zuzana Kancelová, MUDr.Beáta Čečetková Systém hlášení v Thomayerově nemocnici Legislativa Zákon č.258/2000 Sb. 16 odst.2.osoba poskytující péči je povinna evidovat každou nemocniční

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls153624/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Septomixine 286 mg/g + 190 000 IU/g dentální pasta 2. KVANTITATIVNÍ A KVALITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 g pasty obsahuje hydrocortisoni acetas 286

Více

Febrilie, infekce a sepse v paliativní medicíně

Febrilie, infekce a sepse v paliativní medicíně Febrilie, infekce a sepse v paliativní medicíně Marek Sochor Komplexní onkologické centrum KN Liberec Hospicová péče Svaté Zdislavy V. česko-slovenská konference paliativní medicíny, Brno 2013 Úvod Akutní

Více

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.2018 A) ANO B) NE C) nevím, co přesně znamená deeskalace V rámci ABS

Více

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ PRINCIPY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Bakteriální infekce byly, jsou a s velkou pravděpodobností

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

TAKTIKA ATB LÉČBY. Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie FN Motol

TAKTIKA ATB LÉČBY. Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie FN Motol TAKTIKA ATB LÉČBY Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie FN Motol Záchrana antibiotik? Racionální podávání ( spotřeba, cílená léčba, dávka, délka podávání ): antibiotic stewardship Nové přípravky Vláda

Více

Dezinfikujeme, nebo si jen myslíme, že dezinfikujeme?

Dezinfikujeme, nebo si jen myslíme, že dezinfikujeme? Dezinfikujeme, nebo si jen myslíme, že dezinfikujeme? III. Celoslovenská konferencia sestier a iných pracovníkov pracujúcich na pracoviskách CS BODE SCIENCE CENTER. Výzkumem k prevenci infekcí. Dezinfekce

Více

Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace

Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D. Národní referenční laboratoř pro antibiotika Státní zdravotní ústav Praha Antibiotická rezistence Od

Více

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací Potransfuzní reakce Potransfuzní reakcí rozumíme nežádoucí účinek podaného transfuzního přípravku. Od roku 2005 (dle platné legislativy) rozlišujeme: závažná nežádoucí příhoda ( vzniká v souvislosti s

Více

DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ. Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová

DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ. Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová ÚVOD: Vrozená brániční kýla (CDH - kongenitální diafragmatická hernie) jedna z nejčastějších a život ohrožujících malformací

Více