PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM"

Transkript

1 PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM Beata Krahulcová V souladu s konstatováním obsaženém v Národním plánu opatření pro snížení negativních důsledků zdravotního postižení, a to, že ve srovnání se světem máme velmi nízké procento zdravotně postižených občanů se středním a vysokoškolským vzděláním, musíme navíc přiznat, že nej menší podíl této části populace tvoří sluchově postižení. Z obecně uváděných bariér: psychologické, architektonické a komunikační, se posledně uváděná jeví jako nejzávažnější. Naším cílem je tedy vytvořit legislativní, finanční a organizační podmínky pro korekci tohoto stavu. Sluchové postižení je postižením nejtěžším z hlediska možnosti získání vysokoškolské graduace. Je tady potřebný největší díl pomoci ve více rovinách. Mezinárodní klasifikace sluchových ztrát" je východiskem pro posuzování sluchových ztrát, ale nemá komplexní vypovídající hodnotu z hlediska kvality dorozumívání - obousměrné efektivní komunikace (učitel - student), cožje základním předpokladem úspěšného vysokoškolského studia, kromě individuálních poznávacích funkcí, osobnostních kvalit a sumy znalostí. Sluchové postižení představuje velmi širokou problematiku v oblasti dorozumívání a specifických potřeb. Od lehce nedoslýchavých, kteří mají problémy pouze v akusticky nevýhodných podmínkách, po těžce nedoslýchavé, kde je sluchová ztráta nejen kvantitativní ale i kvalitativní a sluchové vnímání i po zesílení elektroakustickou technikou je natolik deformo- " Světová zdravotnická organizace vydala již v roce 1980 následující klasifikaci stupňů sluchových ztrát, která je aktuální i z hlediska charakteristik vývoje a výsledné produkce řeči. Sluchové ztráty se vypočítávají jako průměr hodnot audiogramu na kmitočtech 500, 1000 a 2000 Hz. Výsledná průměrná ztráta sluchu se udává v decibelech (Db): 26 až 40 Db., lehká ztráta sluchu, lehká nedoslýchavost, 41 až 55 Db., střední ztráta sluchu, střední nedoslýchavost, 56 až 70 Db., středně těžká ztráta sluchu, těžká nedoslýchavost, 71 až 90 Db., těžká ztráta sluchu, zbytky sluchu, nad 91 Db., velmi těžká ztráta sluchu, hluchota.

2 vané, že nejdůležitější komunikací i po létech speciálního tréninku je zesílení mluvních zvuků a jejich odezírání z úst mluvícího. Skupina neslyšících s kochleárním implantátem slyší deformované a její skutečné dorozumívací schopnosti se teprve vytvářejí a zkoumají. Tato skupina zdravotně postižených se sice teprve vytváří, ale je velmi perspektivní. Neslyšící osoby preferují dorozumívání znakovým jazykem neslyšících. Tento dorozumívací systém není v majoritní společnosti obecně srozumitelný, používá se pouze mezi profesionály a neslyšícími. Kvalita mluvené řeči neslyšících je velmi nízká a neplní požadavek obousměrné komunikace. Studenty se sluchovým postižením a jejich následné specifické možnosti a požadavky můžeme z těchto aspektů rozdělit do tří skupin. Z hlediska vysokoškolského studia lze považovat za těžce zdravotně postižené už osoby se střední až těžkou nedoslýchavostí. 1. Skupina studentů s lehkým sluchovým postižením (nedoslýchavost střední a těžká) Dorozumívání: Obousměrná komunikace mluvenou řečí, preference odezírání, preference studijních textů před dialogickou a monologickou formou výuky, konverzační vzdálenost 1-3 metry. Specifické potřeby: Individuální elektroakustické zesilovací přístroje, učebna s indukční zesilovací smyčkou, určité ohledy v akusticky nevýhodném prostředí, umožnit odezírání ve výuce, u tohoto typu studenta preferovat písemné formy prověřování vědomostí, je potřeba vycházet z předpokladů snížených až omezených fyzických výkonů tam, kde jsou poruchy vestibulámího aparátu, předpokládat rychleji nastupující únavnost v případech ušních šelestů. 2. Skupina neslyšících studentů s kochleárním implantátem Dorozumívání: Obousměrná komunikace mluvenou řečí, velký význam má odezírání. Je tady preference písemných forem vzdělání. Specifické potřeby: Akusticky klidné studijní prostory. 2 ' Hluk unavuje a dezorientuje, ale hlavně významně snižuje možnost porozumění mluvené řeči. Dále je potřebné umožnit zrakový kontakt mezi vyučujícím a studentem. Zkrátit konverzační vzdálenost pro umožnění odezírat řeč. 11 Akusticky výhodné studijní prostory lze definovat z hlediska hlučnosti (v Db do Db) a z hlediska množství neřečových rušivých zvuků (šumy, pískání, hřmoty, ozvěna, dozvuky). Akusticky nevýhodné pro sluchově postižené je i to mluvní prostředí, ve kterém mluví více osob současně a dochází k překrýváni zvukového mluvního signálu. Pro ilustraci uvádíme přehled intenzity známých zvuků: 0 Db - práh sluchu (naprosté, absolutní ticho, označené touto hodnotou je jenom ve speciálních akusticky izolovaných prostorech). 10 Db je zvuk, který vzniká při normálním dýchání.

3 3. Skupina neslyšících studentů prelingválně neslyšících a postlingválně neslyšících. 3 ' Dorozumívání: Prelingválně neslyšící preferují znakový jazyk neslyšících. Jejich mluvená, ústní, zvuková řeč je převážně jednosměrná, má sníženou srozumitelnost. Odezírání je využitelné pouze částečně při velkém soustředění a v ideálních podmínkách po omezenou dobu. Odezírání je psychicky lox náročnější ve srovnání s nasloucháním. Odezřít a identifikovat lze pouze 1/3 artikulačních mluvních pohybů a dešifrování obsahu výpovědi je velmi vyčerpávající a často nejednoznačné. Postlingválně neslyšící mluví zvukově deformované, ale syntakticky a sémanticky správně. Má rozvinutou slovní zásobu a obsahově vymezené pojmy. Řeči jiných rozumí pouze za limitovaných podmínek. V závislosti od věku, kdy hluchota vznikla, se postižení dorozumívají obousměrně znakovým jazykem neslyšících. U ohluchlých dětí se stává jazyk hlavním obousměrným dorozumívacím prostředkem. Pokud k ohluchnutí došlo v pozdějším věku, obvykle jsou preferovány z kompenzačních komunikačních forem hlavně odezírání a psaná podoba sdělení. Specifické potřeby: Vstupní příprava na vysokoškolské studium. Tlumočení verbální výuky do znakového jazyka. Prověřování vědomostí písemnými formami, nebo pomocí tlumočníka znakového jazyka. Individuální studijní plány. Bezproblémová dostupnost studijních textů, pojmových slovníků k jednotlivým disciplinám, předem, před začátkem výuky toho kterého studijního kurzu. Možnost individuálních konzultací nad rámec běžné výuky. Stanovení individuálního poradce pro studenta z řad učitelů. V současnosti studuje na všech vysokých školách v České republice deset velmi těžce sluchově postižených studentů (údaj je uveden na základě provedeného šetření z roku 1994/1995). 1. Lékařská fakulta, Praha, 1 studentka, Fakulta pedagogická Vysoké školy strojní a textilní, Liberec, 1 studentka, Pedagogická fakulta UK Praha, 2 studenti, Lékařská fakulta, Hradec Králové, 1 studentka, Přírodovědecká fakulta, Praha, 1 student. Fakulta tělesné výchovy a sportu, Praha, 1 student, Pedagogická fakulta, Brno, 3 studenti. 20 Db vydává prostor prázdného kinosálu. 30 Db je v obydlené krajině v noci. 50 Db je hladina hluku v tiché restauraci 60 Db reprezentuje obvyklou konverzaci. 70 Db představuje živější pouliční doprava 80 Db vydává vysavač prachu 90 Db je šum velkého vodopádu. 100 Db zaslechneme v přijíždějící soupravě metra. 120 Db vydá startující vrtulník 130 Db je výstřel z pušky. 140 Db startující letadlo a 175 Db vytvoří kosmická raketa. " Kongenitální a prelingvální hluchota je takové sluchové postižení, které je vrozené, nebo vzniklo před ukončením vývoje řeči. Postlingvální hluchota vznikla po ukončeni vývoji řeči, přičemž z hlediska důsledků na zvukové představy a rozvoj mluvních funkcí se považuje 6-7 rok za mezník mezi těmito dvěma typy sluchových postiženi.

4 Všichni tito studenti reprezentují tzv. postlingvální sluchové postiženi, tedy sluchové ztráty, které vznikly po ukončeném vývoji řeči a závazně nezasáhly do vývoje vnitřní řeči, slovní zásoby a do rozvoje slovních forem myšlení. Dlužno ovšem řícti, že ve většině států světa neexistuje srovnatelná absence osob s těžkým sluchovým postižením ve vysokoškolských studijních programech. Příčiny tohoto neutěšeného stavu lze definovat následujícím způsobem: Komunikační bariéra jako důsledek absence, nebo významné deformace sluchové funkce značně ztěžuje, nebo až znemožňuje audio-orálnf přenos téměř všech informací (výuky ve formě přednášek, seminářů a cvičení) v rámci celého vysokoškolského studijního programu. Významný je i vliv komunikační bariéry na kognitivní funkce (z hlediska vývojových zvláštností a z hlediska dosažené úrovně rozvoje) a celkovou strukturaci osobnosti. Výsledky redukovaného pojetí základního vzdělávání těžce sluchově postižených nejsou uspokojivé. Redukované základní vzdělání dále limituje rozhodujícím způsobem možnost dalšího vzdělání. Vzniklá soukromásrřďrf/i/dvouletá škola pro sluchově postiženou mládež (SDŠ), zřizovatelem které je Federace rodičů a přátel sluchově postižených, se sídlem ve Výmolově 2, Praha 5, je určena absolventům základních škol pro sluchově postižené s redukovanými osnovami, kteří se chtějí na povolání připravovat na běžných středních odborných učilištích, nebo na středních školách, pokud je u nich k tomuto studiu předpoklad. Vyučování na této škole bylo zahájeno V současné době má škola 1. a 2. ročník (4 + 5) studentů. Základní funkcí této školy je kompenzovat disproporci rozsahu vyučování pro žáky s vyššími schopnostmi a aspiracemi. Existuje ovšem pouze třetím rokem a počet absolventů je zatím obecně zanedbatelný, aniž by se jakkoli snižoval význam této instituce. Střední odborné školy a učňovské školy pro sluchově postiženou mládež jsou odborně, profesionálně zaměřeny. Gymnázium pro sluchově postiženou mládež (Praha, Ječná ul.) je navštěvováno převážně nedoslýchavými studenty. Úroveň dosažené kvality komunikačních forem je v přímé kauzalitě k úrovni vědomostí, slovních forem myšlení a vyšších stupňů myšlení. Tady jsou dosud velké rezervy, předškolní odborná péče, speciální školy pro těžce sluchově postižené i střední školy tohoto zaměření v současnosti procházejí změnami koncepce, obsahu vyučování i metod a metodik tvoření a rozvoje komunikačního systému. Změny se týkají hlavně využití nejnovějších technických surdopedických prostředků. Systémová opatření pro integraci těžce sluchově postižených do škol běžného typu byla realizována dosud pouze okrajově. Těžká sluchová postižení představují svou komunikační bariérou největší problém i na úrovni základního a středního vzdělávání. Snaha o integraci těžce sluchově postižených studentů do vysokoškolských

5 studijních programuje důsledek systémových zmén nejen v celé školské soustavě, ale i v celé struktuře humanizované společnosti. Integrace představuje završení celého souboru změn a opatření v rámci integrace zdravotně postižených dětí a mládeže na všech úrovních vzdělání, který již většinou probíhá v systému předškolních zařízení, základních i středních škol. Poslední dobou je tento proces nejintenzivnější na integrovaných středních školách (OSŠ), reformních středních školách a v centrech odborné přípravy (COP). V dohledné době lze očekávat hlavně neslyšící zájemce o vysokoškolské studium s implantovaným kochleámím aparátem. Komunikační možnosti této nově se formující skupiny jsou dosud předmětem výzkumu, nicméně vytvořená možnost zpětné sluchové vazby je velmi perspektivní. Úkoly profesionální péče v oblasti vysokoškolského studia těžce sluchově postižených lze kategorizovat následujícím způsobem: 1. Vypracovat ve spolupráci s fakultami (vysokými školami) speciální studijní programy, umožňující studium těžce postiženým (neslyšícím) studentům. Tyto speciální programy by měly zahrnovat: - vstupní kurz do vysokoškolského studia oboru, - seznamy studijní literatury k jednotlivým studijním disciplinám, možnost bezproblémového získání pomocných studijních textů (diskety s textyj v časovém předstihu umožňujícím delší přípravu, - možnost obstarání tezí přednášených disciplin v časovém předstihu, - pojmové slovníky (na počítačových disketách) studovaných disciplin před začátkem každého semestru, nebo v určitém časovém předstihu, - možnost individuálního studijního plánu, - přidělení osobního konzultanta z řad vysokoškolských učitelů a podobně, podle možností a potřeb, - ve spolupráci s organizacemi sluchově postižených může fakulta (vysoká škola) nabídnout možnost tlumočení přednášek některých vybraných profilových disciplin do znakového jazyka neslyšících, - nabídku speciálních pomůcek (indukční smyčka v posluchárně, počítač se speciálním softwerem a podobně). 2. Druhou možností je nabídka univerzity v oblasti tlumočnických služeb, nebo nabídka pomocníka (přepis přednášek) po celou dobu studia, přičemž lze použít jako vzoru jiné státy, kde univerzity mohou žádat o příspěvek na tyto konkrétní služby. 3. Třetí možností je nabídka speciálních studijních programů určených přednostně nebo výhradně zdravotně - sluchově postiženým studentům. Jako konkrétní příklad je možné uvést tříleté bakalářské studium: výchovná dramatika neslyšících se zaměřením na pohybové výchovné disciplíny (Janáčkova akademie múzických umění, Brno). Dále například Experimentální jednooborové studium výtvarné výchovy pro neslyšící (Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity,

6 Brno) a rovněž i připravovaný studijní program, externí tříleté studium speciálněpedagogické sociální rehabilitace, určený přednostně zdravotně postiženým studentům na Pedagogické fakultě UK v Praze. Zkušenosti ze zahraničních univerzit jsou různorodé. Univerzita v Bristolu: Existuje ADS1 (Acces for Deaf Studeníš Initiative) - pomoc iniciativě neslyšících studentů. Je to vlastně služba, která všestranně pomáhá neslyšícím i nedoslýchavým studentům při studiu, jež umožňuje Bristolská univerzita na fakultě přírodních věd, strojírenské fakultě, lékařské fakultě, umělecké fakultě, fakultě společenských věd a právnické fakultě. ADSI poskytuje všestrannou poradenskou a informační službu zájemci o studium, pomáhá novému studentu při vstupu na univerzitu, vybavení jeho pokoje kompenzačními pomůckami, vysvětluje obsluhu psacího telefonu, televize s teletextem. Pomáhá při vypracování studijního programu, apod. Během studia nabízí studentu využití některého z prostředků ulehčujících komunikaci: indukční smyčky, tlumočníka, počítačový záznamník, pomoc artikulačního tlumočníka, poradce, další konzultační hodiny. Každý student má nárok na 8 až 10 hodin konzultací ze všech předmětů týdně. Jeden z nejpalčivějších problémů, které způsobují, že se univerzity brání přístupu neslyšících studentů na univerzitu, je financování jejich studia. Žádná ze služeb není placena přímo vládou, ale z vlastního rozpočtu univerzity. Hledají se realistické způsoby financování. (The University of Bristol Welcomes Deaf Studeníš, in /nfozpravodaj 1994, č. 3.) Zkušenosti Open University: Studium a různé semináře jsou volné pro všechny, kteří dosáhli věku 18 let a nevyžaduje se určitý stupeň dosaženého vzdělání. V některých studijních oborech mohou studenti dosáhnout bakalářské hodnosti. Univerzita uplatňuje mnohostranný přístup ke studiu prostřednictvím všech dostupných médií, korespondečním kurzem i pobytem v internátní škole. Neslyšícím studentům umožňuje využívání tlumočnických služeb, služeb artikulačního tlumočníka, služby asistenta apod. A přesto jsou kladeny na postižené při zkouškách stejné požadavky jako na všechny studenty, pokud jde o jejich znalosti. Ze statistického přehledu je zajímavé sdělení za rok 1994: z celkového počtu studentů bylo 464 sluchově postižených. V závěru je potřebné se zmínit o plánovaném otevření Informačního a poradenského centra pro sluchově postižené studenty UK a pro další sluchově postižené zájemce o vysokoškolské studium. Centrum bude zřízeno na základě spolupráce katedry speciální pedagogiky PedF UK v Praze a Federace rodičů a přátel sluchově postižených na adrese: Stodůlky, Hábova 1571, Praha 5. Plánované otevření: červen 1995

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 12. 11. 2012 Pořadové číslo 07 1 Hlasitost Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

ASPEKTY PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVY NESLYŠÍCÍHO UČITELE 1.STUPNĚ NA KATEDŘE MATEMATIKY PDF UP V OLOMOUCI

ASPEKTY PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVY NESLYŠÍCÍHO UČITELE 1.STUPNĚ NA KATEDŘE MATEMATIKY PDF UP V OLOMOUCI ASPEKTY PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVY NESLYŠÍCÍHO UČITELE 1.STUPNĚ NA KATEDŘE MATEMATIKY PDF UP V OLOMOUCI ANNA ŠARÁTKOVÁ Katedra speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého, Žižkovo náměstí

Více

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů 3 Měření hlukových emisí elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s hlukem jako vedlejším produktem průmyslové činnosti, zásadami pro jeho objektivní měření pomocí moderních

Více

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 8 Téma: Měření hladiny intenzity zvuku Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Měření hladiny intenzity

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 0 4 5 (elektronická (tištěná

Více

Problematika hluku z větrných elektráren. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o.

Problematika hluku z větrných elektráren. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. Problematika hluku z větrných elektráren ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. Definice podle legislativy Hlukem se rozumí zvuk, který může být zdraví škodlivý a jehož hygienický limit stanoví prováděcí právní

Více

KAM SMĚŘUJÍ INTEGRAČNÍ SNAHY VE SPOLKOVÉ ZEMI BERLÍN

KAM SMĚŘUJÍ INTEGRAČNÍ SNAHY VE SPOLKOVÉ ZEMI BERLÍN Z e z a h r a n i č í KAM SMĚŘUJÍ INTEGRAČNÍ SNAHY VE SPOLKOVÉ ZEMI BERLÍN Eva Mrkosová S vývojem integrativních forem vyučování pro postiženou mládež nabyla speciální pedagogika v posledních letech zvýšené

Více

Výroční zpráva školní rok 2009/ 2010

Výroční zpráva školní rok 2009/ 2010 ZÁKLADNÍ ŠKOLA BRNO, HROZNOVÁ 1 Tel./záz./fax: 54321 1912; 54321 6880 e-mail: vedeni@zshroznova.cz Zřizovatel: Statutární město Brno, městská část Brno - střed Výroční zpráva školní rok 2009/ 2010 Základní

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Zlínský inspektorát. Základní škola Zlín, Štefánikova 2514. Štefánikova 2514, 761 15 Zlín

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Zlínský inspektorát. Základní škola Zlín, Štefánikova 2514. Štefánikova 2514, 761 15 Zlín Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Zlín, Štefánikova 2514 Štefánikova 2514, 761 15 Zlín Identifikátor školy: 600 114 228 Termín konání inspekce: 31. březen 2006 a

Více

ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY

ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY Ladislav Bláha; Vladimír Hladík 1 Univerzita J. E. Purkyně; Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu 1 BERYL, spol. s r.o. terénní pracovník

Více

Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015

Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015 Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015 Materiál upravený na základě jednání kolegia děkanky 10. 11. 2010 Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Stránka č. 1 z 100 Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Citace

Více

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA Cyril Klimeš Ostravská univerzita, katedra informatiky a počítačů, 30. dubna 22, 701 03 Ostrava, ČR, e-mail: cyril.klimes@osu.cz Abstrakt Tento příspěvek si

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186. Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186. Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod Česká republika Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186 Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod Identifikátor školy:

Více

ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY

ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY Střední odborné učiliště Zámecká 478, 507 81 Lázně Bělohrad 600 012 051 Srpen 2009 Září 2010 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLY HODNOCENÍ : VELMI DOBRÉ Tématické plány plní většina

Více

Vážení přátelé zde v sále.

Vážení přátelé zde v sále. Vážení přátelé zde v sále. Je mi ctí, že mohu vystoupit na této konferenci. Opravdu pečlivě jsem se na ni připravovala abych měla kvalitní informace o životě a vzdělávání lidí neslyšících a s těžkou sluchovou

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM V ČESKÉ REPUBLICE

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM V ČESKÉ REPUBLICE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM V ČESKÉ REPUBLICE Mgr. Jiří Pouska Konference: DOBRÁ PRAXE 17. 18. 10. 2018 Plzeň VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní.

Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní. Metody snižov Prostřed edí ve kterém žijeme, je kromě běžně diskutovaných emisních aspektů (smog, prach, CO 2, )) zatíženo další ším, často opomíjeným, který však v neustále nabývá na významu. Je prokázáno

Více

Vydání: první 2010 Počet stran: 24. Náklad: 60 Tisk: Repronis, s.r.o. Ostrava

Vydání: první 2010 Počet stran: 24. Náklad: 60 Tisk: Repronis, s.r.o. Ostrava O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A V O S T R A VĚ METODIKA PODPORY A VYROVNÁVÁNÍ PODMÍNEK PŘI STUDIU STUDENTŮM SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NA OSTRAVSKÉ UNIVERZITĚ V OSTRAVĚ Kolektiv autorů Centrum Pyramida

Více

Vlastní hodnocení školy (2011-2013) (zpracováno s využitím metodiky MEC o.p.s)

Vlastní hodnocení školy (2011-2013) (zpracováno s využitím metodiky MEC o.p.s) EDUCAnet - Soukromé gymnázium Ostrava, s.r.o. Vlastní hodnocení školy (2011-2013) (zpracováno s využitím metodiky MEC o.p.s) Marek Šimoňák ředitel školy Obsah hodnotící zprávy I. Klíče k hodnocení II.

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení. Předmět úpravy

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení. Předmět úpravy 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění zákonů č. 383/2005 Sb., č. 112/2006 Sb., č. 158/2006 Sb., č. 161/2006

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Liberec Inspekční zpráva Obchodní akademie, Česká Lípa, náměstí Osvobození 422 Identifikátor školy: 600 010 015 Zřizovatel: MŠMT, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 8 Liberec. okresní pracoviště Semily. Inspekční zpráva. Základní škola Bozkov

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 8 Liberec. okresní pracoviště Semily. Inspekční zpráva. Základní škola Bozkov ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště č. 8 Liberec okresní pracoviště Semily Inspekční zpráva Základní škola Bozkov Identifikátor ředitelství: 600 098 974 Zřizovatel: Obec Bozkov Školský úřad: Semily

Více

561/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

561/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 561/2004 Sb. Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odbor... - znění dle 82/15 Sb. 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním,

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací Vláda nařizuje podle 108 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých

Více

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG)

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Témata kvalifikačních prací si studenti volí po dohodě s konkrétními vyučujícími dle vlastního zájmu či profesního zaměření. Následně uvedená témata jsou pouze návrhem

Více

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996.

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996. tovali. Pozitivum cestováni pro rozvoj vnitřní pohody a formování nadhledu člověka je vyjádřeno v úvodu pracovního sešitu k učebnici Zeměpis pro 8. ročník zvláštni školy. Vystihující vtipný citát ze hry

Více

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024 Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Jméno a příjmení autora: Mgr. Zdeňka Horská Škola: Základní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov

Více

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice AK vlády ČR rozhodla na svém zasedání ve dnech 15. a 16. 6. 2004, že bude v souladu s par. 84 odst. 1 písm. a) zákona č. 111/1998 S.,

Více

Vážená paní vrchní ředitelko, 1. potřebnost a udržitelný rozvoj společnosti. 2. zdravotní rizika

Vážená paní vrchní ředitelko, 1. potřebnost a udržitelný rozvoj společnosti. 2. zdravotní rizika Vážená paní vrchní ředitelka Ing. Jaroslava Honová Sekce technické ochrany životního prostředí Ministerstvo životního prostředí ČR Vršovická 1442/65 100 10 Praha 10 V Líbeznicích 5. srpna 2013 Vážená paní

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIB-925/10-B. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIB-925/10-B. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIB-925/10-B Střední škola pro sluchově postižené a Odborné učiliště, Brno, Gellnerova 1 Adresa: Gellnerova 1, 637 00 Brno

Více

DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I

DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I DOPLNĚK 6 METODA HODNOCENÍ PRO HLUKOVÉ OSVĚDČENÍ VRTULOVÝCH LETOUNŮ O HMOTNOSTI DO 8 618 kg ŽÁDOST O TYPOVÉ OSVĚDČENÍ PODANÁ 17. 11. 1988 NEBO POZDĚJI Poznámka: Viz Část II, Hlava

Více

Asistivní technologie

Asistivní technologie Asistivní technologie Přehled výzkumu na českých vysokých školách Autoři: Lenka Lhotská, Olga Štěpánková, Daniel Novák České vysoké učení technické v Praze Listopad 2013 Úvod Výzkumnými tématy, které mají

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-1128/09-12. Základní škola Dubňany, příspěvková organizace

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-1128/09-12. Základní škola Dubňany, příspěvková organizace Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-1128/09-12 Základní škola Dubňany, příspěvková organizace Adresa: Hodonínská 925, 695 03 Dubňany Identifikátor: 618600672

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory Karla Majera 370, 252 31 Všenory. Datum (období) vytvoření:

Více

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ RADA PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ 1. Úvod Národní politika výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015

Více

1. předmět: Speciální pedagogika

1. předmět: Speciální pedagogika OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program N7504: Učitelství pro střední školy Studijní obor N7504T277: Učitelství pro ZŠ a SŠ Speciální pedagogika 1. předmět: Speciální

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Aktualizace pro rok 2009 Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

KA01 ŘÍZENÍ ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Bc. Irena Tlapáková 1 poznámka ÚVOD Žijeme v době, která sebou nese nejen převratné úspěchy na poli vědy a techniky,

Více

Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz

Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz Přednášející: Mgr. Eva Vácová vacova@zmskola.cz Obsah přednášky Aktivační centrum Kurz

Více

Zkvalitnění a rozšíření možností studia na TUL pro studenty se SVP

Zkvalitnění a rozšíření možností studia na TUL pro studenty se SVP Zkvalitnění a rozšíření možností studia na TUL pro studenty se SVP Seminář: Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Podpora studentů se specifickými potřebami - vysokoškolské vzdělávání Mgr. Iveta

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín 4, Heverova 191

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín 4, Heverova 191 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín 4, Heverova 191 Heverova 191, 280 50 Kolín

Více

Obecná didaktika Modely výuky

Obecná didaktika Modely výuky Obecná didaktika Modely výuky Lenka Hloušková Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je vymezení předmětu obecné didaktiky a jejích vztahů k didaktice, ke školní didaktice a k oborovým didaktikám. Ve druhé

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Obchodní akademie Praha, s. r. o. Vinořská 163, 190 15 Praha 9 Identifikátor školy: 600 005 836 Zřizovatel: Obchodní akademie, s. r. o.

Více

UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU

UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU Kód a název RVP: 66-43-M/01 Knihkupecké a nakladatelské činnosti Název ŠVP: Poznávat, obdivovat a šířit knihu Délka a forma vzdělávání:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Školní družina a školní klub soukromé speciální základní školy Integrál pro žáky se specifickými poruchami učení, s.r.o. Jana Masaryka 25/360,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace. Vojnovičova 620/5, 400 01 Ústí nad Labem

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace. Vojnovičova 620/5, 400 01 Ústí nad Labem Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Vojnovičova 620/5, 400 01 Ústí nad Labem Identifikátor školy: 600 085

Více

K POSLÁNÍ PORADENSKÝCH CENTER PRO SLUCHOVÉ POSTI- ŽENÉ

K POSLÁNÍ PORADENSKÝCH CENTER PRO SLUCHOVÉ POSTI- ŽENÉ dětský domov rodina předmět počet % počet % květina 5 2,52 4 2,33 stavebnice 5 2,52 2 1,16 stan 3 1,51 2 1,16 198 100,00 171 100,00 Naše výsledky odpovídají poznatkům autorů, zabývajících se projevy psychické

Více

GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD

GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD 2 Obsah 1. Základní charakteristika školy str. 3 2. Práva a povinnosti žáků, jejich zákonných zástupců, pedagogických a ostatních pracovníků školy str. 4-5 3. Zásady provozu

Více

1. Souhrnné informace o projektu

1. Souhrnné informace o projektu 1. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo prioritní osy: Název prioritní osy: Číslo výzvy: Název výzvy: Typ účetní jednotky: Účetní osnova: CZ.2.17 OP

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 60/08-01. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 60/08-01. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI 60/08-01 Název školy: Česko-italské jazykové gymnázium, s.r.o. Adresa: Sadská 530, 198 00 Praha 9 Identifikátor: 600 006 361 IČ: 64 578

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Integrovaná střední škola Cheb Obrněné brigády 6 350 11 Cheb KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY OBSAH 1. Koncepce dalšího rozvoje školy... 2 1.1 Oblast výchovně vzdělávací... 2 1.2 Oblast personální... 3 1.3 Oblast

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D.

Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Fyziologie slyšení Fyzikální podstata hluku Zvuk mechanické kmitání pružného prostředí Hz (Hertz): počet kmitů za sekundu Frekvenční rozsah slyšení u člověka: 16 Hz

Více

7. VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLANÍ

7. VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLANÍ 7. VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLANÍ Vzdělání je jednou ze základních pedagogických kategorií. Posuzujeme-li kteroukoliv společnost, klademe si na předním místě otázku, jaké vzdělání poskytuje a komu je poskytuje,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České, Český Krumlov. Adresa: Tavírna 109, 381 01 Český Krumlov

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České, Český Krumlov. Adresa: Tavírna 109, 381 01 Český Krumlov Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České, Český Krumlov Adresa: Tavírna 109, 381 01 Český Krumlov Identifikátor školy: 600 008 240

Více

Bulletin č. 1 hygiena práce

Bulletin č. 1 hygiena práce Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Bulletin č. 1 hygiena Vydání 1/2011 5. května 2011 Vychází první číslo bulletinu odboru hygieny Vážení čtenáři, do rukou se Vám dostává první

Více

Učební plány vzdělávacích programů základního vzdělávání od 1. září 2010

Učební plány vzdělávacích programů základního vzdělávání od 1. září 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Čj. 11920/2010 22 V Praze dne 1. června 2010 Učební plány vzdělávacích programů základního vzdělávání od 1. září 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Fyziologie slyšení Fyzikální podstata hluku Zvuk mechanické kmitání pružného prostředí Hz (Hertz): počet kmitů za sekundu Frekvenční rozsah slyšení u člověka: 16 Hz - 16 khz Infrazvuk:

Více

ÚZEMNÍ PLÁN SMIŘICE NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ ÚP SMIŘICE

ÚZEMNÍ PLÁN SMIŘICE NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ ÚP SMIŘICE ÚZEMNÍ PLÁN SMIŘICE NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ ÚP SMIŘICE Zadavatel: Pořizovatel: Projektant: Město Smiřice Městský úřad Smiřice Ing.arch.Karel Novotný Brožíkova 1684, 50012 Hradec Králové Tel.: 604566916,

Více

PŘÍRUČKA PRO UCHAZEČE O STUDIUM A STUDENTY SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

PŘÍRUČKA PRO UCHAZEČE O STUDIUM A STUDENTY SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI STUDIUM NA VUT V BRNĚ PŘÍRUČKA PRO UCHAZEČE O STUDIUM A STUDENTY SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Vysoké učení technické v Brně Centrum sportovních aktivit Autoři Mgr. Naďa Botková Mgr. Lenka Budínová

Více

Modul 3 Identifikované potřeby revize kritérií hodnocení České školní inspekce

Modul 3 Identifikované potřeby revize kritérií hodnocení České školní inspekce Modul 3 Identifikované potřeby revize kritérií hodnocení České školní inspekce Modul 3 informuje o předcházející podobě kritérií hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a o zjištěných potřebách

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Speciální základní škola při dětské lázeňské léčebně, Lázně Bělohrad, Lázeňská 146 Adresa: Lázeňská 146, 507 81 Lázně Bělohrad

Více

VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION

VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION Tomáš ŠIMEK Dostupné na http://www.population-protection.eu/attachments/042_vol4special_simek.pdf.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední pedagogická škola s. r. o. Weilova 4, 102 00 Praha 10. Identifikátor školy: 650 023 170

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední pedagogická škola s. r. o. Weilova 4, 102 00 Praha 10. Identifikátor školy: 650 023 170 Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední pedagogická škola s. r. o. Weilova 4, 102 00 Praha 10 Identifikátor školy: 650 023 170 Termín konání inspekce: 4. 6. dubna 2006 Čj.: ČŠI

Více

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015 Název zakázky: Tělocvična ZŠ Dolní Břežany Na Vršku 290 252 41 Dolní Břežany Návrh úprav prostorové akustiky tělocvičny Zakázka č.: 1-0215-1948/3 Zadavatel: VPÚ DECO Praha a.s. Podbabská 1014/20 160 00

Více

PROVÁDĚNÍ SPOLEČNÉHO EVROPSKÉHO RÁMCE PRO JAZYKY V EVROPSKÝCH SYSTÉMECH VZDĚLÁVÁNÍ

PROVÁDĚNÍ SPOLEČNÉHO EVROPSKÉHO RÁMCE PRO JAZYKY V EVROPSKÝCH SYSTÉMECH VZDĚLÁVÁNÍ GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCE B: STRUKTURÁLNÍ POLITIKA A POLITIKA SOUDRŽNOSTI KULTURA A VZDĚLÁVÁNÍ PROVÁDĚNÍ SPOLEČNÉHO EVROPSKÉHO RÁMCE PRO JAZYKY V EVROPSKÝCH SYSTÉMECH VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Náchod, Komenského

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s.

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s. Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s. duben 2016 Úvod Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém zasedání č. 4/2015 ve dnech 14. 16. září 2015, že bude v souladu

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE K ZAJIŠŤOVÁNÍ ASISTENTA PEDAGOGA DO TŘÍDY, V NÍŽ JE VZDĚLÁVÁN ŽÁK NEBO ŽÁCI SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

ZÁKLADNÍ INFORMACE K ZAJIŠŤOVÁNÍ ASISTENTA PEDAGOGA DO TŘÍDY, V NÍŽ JE VZDĚLÁVÁN ŽÁK NEBO ŽÁCI SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Příloha č. 8 Informace obsažené v tomto dokumentu jsou odpovídající legislativnímu stavu k datu zveřejnění (2010). S ohledem na proběhlé legislativní změny nemusí některé části publikace odpovídat aktuálnímu

Více

2 Koncepce a rozvoj vzdělávání v MSK, naplňování DZ MSK, jeho cílů a opatření... 41

2 Koncepce a rozvoj vzdělávání v MSK, naplňování DZ MSK, jeho cílů a opatření... 41 Výroční zpráva o stavu a rozvoji vzdělávací soustavy v Moravskoslezském kraji za školní rok 2006/2007 Obsah Úvod...................................................................... 4 1 Stav a vývoj vzdělávací

Více

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Závěrečná zpráva Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Český svaz ochránců přírody, základní organizace 56/02 Břeclav Listopad 2009 Úvod Projekt Monitoring

Více

Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty

Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty Jaroslava Janhubová 1. Výuka základního kursu účetnictví Na začátku akademického roku 2006/7 začala katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů,

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 383/2005 Sb., č. 179/2006 Sb., č. 264/2006 Sb., č. 189/2008 Sb., č.

Více

Obsah ÚVOD 4 2 KONCEPCE A ROZVOJ VZDĚLÁVÁNÍ V MSK, NAPLŇOVÁNÍ DZ MSK, JEHO CÍLŮ A OPATŘENÍ... 53 KRAJE U PŘÍLEŽITOSTI DNE UČITELŮ...

Obsah ÚVOD 4 2 KONCEPCE A ROZVOJ VZDĚLÁVÁNÍ V MSK, NAPLŇOVÁNÍ DZ MSK, JEHO CÍLŮ A OPATŘENÍ... 53 KRAJE U PŘÍLEŽITOSTI DNE UČITELŮ... Výroční zpráva o stavu a rozvoji vzdělávací soustavy v Moravskoslezském kraji za školní rok 2006/2007 ÚVOD 4 Obsah 1 STAV A VÝVOJ VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY... 5 1.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SÍTI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ...

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601 Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec Identifikátor: 600 010 601 Termín konání inspekce: 31. květen 2007 4. červen

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 97 Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 97 Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H : Ročník 2011 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H : 272. Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací 273. Vyhláška, kterou se mění

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok 2014 1997-2015 98

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok 2014 1997-2015 98 Výroční zpráva o činnosti školy za za školní rok 2014 1997-2015 98 dle 17 e) dle odst. 10 2 zákona odst. 3 č. zákona 564/90 Sb. č. 561/2004 ve znění platných Sb. novel Název školy: Základní škola, Vodňany,

Více

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva Výkaznictví sociálních služeb 1. hodnotící zpráva Ing. Radovan Hauk 14. září 2015 Stránka 1 OBSAH Úvod... 4 1. Výkaznictví MPSV (OKposkytovatel)... 5 1.1 Náklady a výnosy... 5 1.2 Struktura pracovních

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2728/11-S. Příspěvková organizace. Mgr. Radana Šimčíková.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2728/11-S. Příspěvková organizace. Mgr. Radana Šimčíková. Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIS-2728/11-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Základní škola Tehov, okres Praha-východ Tehov č. 78, 251 01

Více

Střední škola uměleckořemeslná a oděvní, s. r. o. Horská 167, 460 14 Liberec

Střední škola uměleckořemeslná a oděvní, s. r. o. Horská 167, 460 14 Liberec Střední škola uměleckořemeslná a oděvní, s. r. o. Horská 167, 460 14 Liberec www.skolakaterinky.cz, tel: 482 360 661, 773 838 473, info@skolakaterinky.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti školy za školní rok 2013/2014

Více

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů Strana 164 Sbírka zákonů č.22 / 2011 22 VYHLÁŠKA ze dne 27. ledna 2011 o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Český telekomunikační

Více

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Informační semináře a pracovní jednání Další vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků Jednání se zástupci

Více

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku Zvukové jevy Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku 2. musí existovat látkové prostředí, kterým se zvuk šíří - ve vakuu se zvuk nešíří! 3.

Více

Základní škola Zeleneč. Školní rok 2008/2009

Základní škola Zeleneč. Školní rok 2008/2009 Základní škola Zeleneč Školní rok 2008/2009 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy adresa školy právní forma IČO 71004637 IZO 102438269 identifikátor školy 600052222 vedení školy kontakt Základní

Více

Akustika pracovního prostředí

Akustika pracovního prostředí Akustika pracovního prostředí Zvuk je energie Zvuk je vlnění Akustický tlak Lp (db) Čtyřmotorové letadlo ve vzd. 100 m 120 Válcování plechu na vzd. 10 m 105 Sbíječka na vzd. 10 m 90 Cirkulárka na vzd.

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Pedagogická fakulta Univerzita Palackého v Olomouci, Žižkovo nám. 5, 77140 Olomouc jitka.kralikova@upol.cz, www.ksp.upol.cz, 585635302 Studium pro Vás ideální? co takhle pedagogika

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Střední odborné učiliště stavební, Vyškov, Sochorova 15 Sochorova 15, 682 01 Vyškov Identifikátor školy: 600 015 670 Zřizovatel: MŠMT ČR,

Více

Měření zvuku. Judita Hyklová. První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové, s r.o. Brandlova 875, 500 03 Hradec Králové

Měření zvuku. Judita Hyklová. První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové, s r.o. Brandlova 875, 500 03 Hradec Králové Středoškolská technika 2010 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Měření zvuku Judita Hyklová První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové, s r.o. Brandlova 875, 500 03 Hradec

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva První soukromá hotelová škola a vyšší hotelová škola, spol. s r.o. Svídnická 506, 180 00 Praha 8 - Bohnice Identifikátor školy: 600 005

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola strojnická, Plzeň, Klatovská 109. Klatovská 109, 301 00 Plzeň. Identifikátor školy: 600 100 645

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola strojnická, Plzeň, Klatovská 109. Klatovská 109, 301 00 Plzeň. Identifikátor školy: 600 100 645 Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední průmyslová škola strojnická, Plzeň, Klatovská 109 Klatovská 109, 301 00 Plzeň Identifikátor školy: 600 100 645 Termín konání inspekce:

Více

Pedagog a komunikace se studenty na Střední škole pro sluchově postižené v Praze Radlicích

Pedagog a komunikace se studenty na Střední škole pro sluchově postižené v Praze Radlicích MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Pedagog a komunikace se studenty na Střední škole pro sluchově postižené v Praze Radlicích Bakalářská práce Brno 2008 Vedoucí bakalářské

Více

Název: Administrativní centrum 5. kvìtna, k.ú. Michle, Praha 4

Název: Administrativní centrum 5. kvìtna, k.ú. Michle, Praha 4 ~"-' HLAVNI M~STO PRAHA MAGISTRAT HLAVNIHO M~STA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDI Váš dopis zn 5Zn S-MHMP-361274/2006/00PNI/EIA/243-2/Žá Vyòzuje/linka Ing Žáková! 4425 Datum 2412007 podle 7 zákona È 100/2001

Více

AKUSTIKA. Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem.

AKUSTIKA. Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem. AKUSTIKA Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem. Příčné a podélné vlnění Rozsah slyšitelných kmitočtů a intenzit zvuku Zvuk je přirozeným průvodním jevem přírodních dějů i

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-406/13-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-406/13-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí

Více

Referát VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ. Olga Zelinková

Referát VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ. Olga Zelinková VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ Olga Zelinková Referát Ve dnech 27.-29. 6. 2002 se konala ve Washingtonu D.C. mezinárodni konference pod názvem Multilingvální perspektivy dyslexie napřič kulturami.

Více

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIM-101/12-M

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIM-101/12-M Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIM-101/12-M Název kontrolované osoby: Střední lesnická škola, Hranice, Jurikova 588 Sídlo: Jurikova 588, 753 01 Hranice IČO: 61986038

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. č. j. ČŠIL-188/12-L

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. č. j. ČŠIL-188/12-L Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace Sídlo: Havlíčkova

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více