Omezení jízdy nákladních vozidel v levém jízdním pruhu na dálnicích a rychlostních komunikacích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Omezení jízdy nákladních vozidel v levém jízdním pruhu na dálnicích a rychlostních komunikacích"

Transkript

1 Omezení jízdy nákladních vozidel v levém jízdním pruhu na dálnicích a rychlostních komunikacích Ing. Petr Pokorný, CDV, petr.pokorny@cdv.cz; Ing. Pavel Skládaný, CDV, pavel.skladany@cdv.cz Abstrakt Tendence zakazovat předjíždění nákladním vozidlům, resp. omezovat jízdu nákladních vozidel v levém jízdním pruhu dálnic a rychlostních komunikací se stává aktuálním tématem i v České republice. V zahraničí se toto organizační opatření používá již řadu let a je převážně motivováno snahou o lepší využívání kapacitních možností stávajících komunikací, ale i dalšími hledisky (bezpečnost provozu, hospodárnost dopravního proudu). Přitom nejde ani tak o omezování předjíždění ve stoupáních (toto opatření je dávno známé a zažité), ale spíše o zavádění těchto omezení na úsecích, kde k tomu zdánlivě není žádný přímý důvod, zejména na rovinách. (Klíčová slova:nákladní vozidla, omezení jízdy, zákaz předjíždění, bezpečnost, intenzity dopravy) Annotation The overtaking ban for heavy vehicles on motorways is currently hot topic in the Czech republic, while it is relatively common measure in many European countries aiming at more effective usage of roads and at increasing road safety. The article summarizes the experience from the European countries, where the ban has been introduced and evaluated. (Key words: heavy vehicles, overtaking ban, motorways) 1. Úvod Rostoucí kapacitní a bezpečnostní problémy dálnic a rychlostních komunikací vyvolávají poptávku po řešeních, pokud možno finančně a stavebně nenáročných. Jedním z intenzivně diskutovaných témat je problematika těžké nákladní dopravy, respektive omezování jízdy nákladních vozidel v rychlém jízdním pruhu dálnic a rychlostních komunikací (v Evropě se častěji setkáme s pojmem zákaz předjíždění pro těžká nákladní vozidla ). Takovéto omezení může mít v zásadě čtyři hlavní důvody: snahu o zlepšení plynulosti dopravy, o zvýšení rychlosti osobních vozidel, o zvýšení bezpečnosti provozu a o zlepšení hospodárnosti dopravního proudu (snížení spotřeby paliva, zmírnění emisí). Automaticky se očekává, že omezení jízdy nákladních vozidel v rychlém pruhu má na výše uvedené charakteristiky provozu pozitivní vliv. Výzkumy provedené v několika evropských zemích však ukazují, že tomu tak vždy není. Obrázek 1: Předjíždějící nákladní vozidlo omezuje osobní vozidlo na D8

2 2. Typy omezení jízdy v rychlém jízdním pruhu Omezení jízdy nákladních vozidel může mít různé podoby v závislosti na svém kontextu a cílech. Může mít statickou či dynamickou formu, může být stálé či omezené jen na některé časové úseky během dne, resp. některé dny v týdnu. Rozděluje se taktéž v závislosti na tom, na jakou kategorii nákladních vozidel se vztahuje. Permanentní omezení Nejstarší a nejpoužívanější forma omezení. Provádí se pomocí svislých dopravních značek, které je možné doplnit dodatkovou tabulkou vymezující platnost značky v závislosti na celkové hmotnosti vozidla. Vhodná je jeho aplikace na úsecích, kde dochází k nehodám nákladních vozidel či nehodám, k jejichž vzniku přispívá předjíždění nákladních vozidel. Nevýhodami tohoto typu omezení je jeho platnost i mimo špičkové hodiny, kdy již nemusí být smysluplné (a z toho plynoucí menší respektování omezení) a také nemožnost reagovat na aktuální dopravní situaci. Časově ohraničené omezení Omezení jízdy nákladních vozidel je možné doplnit dodatkovou tabulkou, kde je vhodným textem vyznačen časový rozsah platnosti omezení, což zvyšuje akceptaci omezení, neboť postihuje zpravidla pouze období špičkových intenzit. Nevýhodou je to, že nereaguje na aktuální dopravní situaci. Dynamický způsob omezení Posledním typem omezení je dynamický způsob omezení, které se stanoví proměnnými dopravními značkami (dálniční telematikou).. Tyto systémy využívají zařízení, které shromažďují a analyzují data o okamžitých (reálných) dopravních podmínkách a používají přednastavené aktivační prahové hodnoty (např. v závislosti na celkové intenzitě provozu a podílu těžkých vozidel). Omezení může být aktivováno v reálném čase nebo během předpokládaných období špičkových intenzit. Výhodou je reakce na aktuální dopravní situaci a podmínky, vysoká míra akceptování omezení (proměnné značky mají vyšší autoritu) a možnost využití i pro jiné dynamické značky. Nevýhodou jsou vysoké pořizovací náklady, které se ovšem mohou vrátit.

3 Obrázek 2: Předjíždějící nákladní vozidlo omezuje osobní vozidlo na D8 3. Vlivy omezení jízdy na základní charakteristiky dopravního proudu Omezení (resp. zákaz předjíždění) je většinou aplikováno za účelem zlepšení charakteristik dopravního proudu (plynulosti, rychlosti, hospodárnosti a bezpečnosti). Vzhledem k tomu, že vlivy omezení na jednotlivá hlediska nejsou shodné (efekty mohou být dokonce protichůdné), je vždy třeba přesně znát (jednoznačně definovat) důvod a cíl omezení a na základě toho stanovit pravidla a typ omezení. Vlivy na bezpečnost provozu Zřejmě nejpodrobnější analýza vlivu zákazu předjíždění na bezpečnost provozu byla provedena v Německu na Univerzitě v Bochumi v roce Tato analýza nehod v úsecích se zákazem předjíždění neodhalila žádný znatelný vliv zákazu předjíždění na nehodovost. V některých případech počet nehod klesl, v jiných naopak vzrostl. Celkově jsou při srovnávání předtím/potom pozorovány jen malé rozdíly v počtu nehod. Výsledky německé studie: V průměru nedochází k žádným signifikantním změnám charakteristik nehodovosti, což platí pro všechny typy nehod. I v případě jednotlivých kategorií vozidel nebyly zjištěny žádné zřetelné změny. Lze pozorovat snížení průměrné relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod. Tyto poklesy však odrážejí všeobecně klesající trend nehodovosti. Výsledky napovídají, že případné pozitivní vlivy na nehodovost závisejí na místní situaci. K poklesům relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod dochází tam, kde má těžká doprava účast na nehodách větší, než odpovídá jejímu zastoupení v provozu. Přitom se nemusí nutně jednat o úseky s vysokým podílem těžké dopravy. K poklesům relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod dochází na úsecích v klesání i stoupání. K poklesům relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod dochází na úsecích, které mají vysoké charakteristiky nehodovosti ve srovnání s úseky sousedícími. K poklesům relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod dochází v oblasti větších dálničních křižovatek (křížení dálnic, tzv. trojúhelníky dálnic).

4 K výrazným poklesům relativní nehodovosti a relativních nákladů nehod dochází i na úsecích, které následují za snížením počtu jízdních pruhů. Pozitivní vlivy Na základě německých zkušeností je možné konstatovat, že zákaz předjíždění hraje pozitivní roli: na následném úseku při redukci počtu jízdních pruhů ze 3 na 2 na úsecích v blízkosti křižovatek na úsecích se zvýšenou nehodovostí těžkých nákladních vozidel na úsecích ve stoupání i v klesání Mezi pozitivní vlivy může být zařazen také zvýšený psychologický komfort poskytnutý řidičům osobních vozidel. Negativní vlivy Omezení jízdy nákladních vozidel v rychlém jízdním pruhu má také některé negativní vlivy na bezpečnost provozu. V zahraničních studiích jsou popisovány zejména dva negativní jevy: 1) Tvorba kolon nákladních vozidel v pomalém jízdním pruhu a z toho plynoucí stísňující pocit kompaktní řady kamiónů, která navíc může znesnadňovat výjezd či nájezd na komunikaci a může zakrývat svislé dopravní značení. 2) Zvýšené riziko vzniku nehod v úsecích přilehlým k úseku s omezením, kde dochází ke zvýšenému počtu předjíždějících manévrů, popř. k tzv. závodům slonů (předjíždění těžkých vozidel s nepatrným rozdílem rychlosti). Dalším bezpečnostním rizikem mohou být větší rychlosti osobních vozidel a z toho plynoucí vážnější následky případných dopravních nehod. Vlivy na rychlost Brilon (1996)uvádí, že po zákazu předjíždění se v podstatné míře dostavují ty efekty, které byly očekávány: u osobních automobilů dochází ke zvýšení rychlosti, nákladní automobily se stávají pomalejšími. Tato zjištění platí pro střední okamžité rychlostí, tak i pro cestovní rychlosti. Vliv zákazu předjíždění pro nákladní automobily na rychlost osobních automobilů se s narůstající intenzitou provozu zvětšuje. U nákladní dopravy naopak není pozorována téměř žádná závislost na intenzitě provozu. V roce 2006 byla v Německu provedena (na objednávku výzkumného ústavu BASt) simulační studie s cílem ověřit výsledky studie z roku Pro tento účel byl užit simulační program BABSIM, vyvinutý univerzitou v Bochumi. Z vyhodnocení simulace po zavedení zákazu předjíždění pro nákladní automobily na rovinatém úseku vyplývají následující výsledky: Cestovní rychlosti nákladních automobilů nepatrně klesají. Přitom v zásadě platí, že s nárůstem celkových intenzit se pokles rychlosti nákladních automobilů zmenšuje. Cestovní rychlosti osobních automobilů se zvyšují. Tento přírůstek je přitom výrazně větší než pokles rychlosti nákladních automobilů. Míra zvýšení rychlosti pro osobní automobily s rostoucí intenzitou klesá.

5 Při malé poptávce těžké dopravy a vysokých celkových intenzitách provozu dochází ke zvýšení rychlosti jak nákladních, tak i osobních automobilů.. Rozdíly rychlostí mezi oběma jízdními pruhy zavedením zákazu předjíždění pro nákladní automobily výrazně narůstají. Zásadním negativním vlivem je nutnost přizpůsobení rychlostí nákladních vozidel nejpomalejšímu vozidlu a z toho plynoucí ekonomické ztráty a vznik kolon nákladních vozidel, což přináší i určitá bezpečnostní rizika. Snížení rychlostí nákladních vozidel bylo v zahraničí zaznamenáno zejména v případě velké hustoty provozu, kdy intenzita dopravy překračovala 2000 vozidel v jednom směru za hodinu. Vlivy na plynulost dopravy a ekonomiku dopravního proudu Všechny dostupné zahraniční materiálu se zmiňují o pozitivním dopadu opatření na homogenizaci dopravního proudu. Taktéž je uváděno zlepšení využití kapacity pravého jízdního pruhu. Četnosti předjíždění osobních automobilů narůstají. Naproti tomu četnosti předjíždění těžké dopravy přirozeně klesají. Německá simulační studie z roku 2006 uvádí tato zjištění týkající se plynulosti dopravy: Při ekonomickém posuzování změn jízdních dob (Doporučení pro hodnocení hospodárnosti pozemních komunikací - FGSV, 1997) přináší zákaz předjíždění pro nákladní automobily hospodářský užitek od intenzity přibližně 2000 vozidel za hodinu. Míra tvorby kolon v levém jízdním pruhu se zmenšuje. Čím vyšší je intenzita těžké dopravy nebo čím nižší je celková intenzita provozu, tím výraznější je pokles tvorby kolon. 4. Závěr Z pohledu dopravního proudu hrají při rozhodování o aplikaci omezení jízdy nákladních vozidel hlavní roli dva parametry: procentuální podíl nákladních vozidel a celková intenzita dopravy. Pokud je podíl nákladních vozidel příliš nízký, nezpůsobuje vzájemné předjíždění nákladních vozidel vážné problémy a tyto mohou bezproblémově koexistovat s osobními vozidly. Zavedení zákazu je v tomto případě zbytečným trestáním nákladních vozidel. Pokud je ale podíl nákladních vozidel vysoký, je zákaz předjíždění velmi efektivním. Zákaz musí být doprovázen monitoringem (jeho dodržování, rychlostí, rozestupů) a informační kampaní, neboť je nutné zajistit jeho pochopení všemi řidiči (zvláště zahraničními). Pokud je intenzita dopravy příliš nízká, je zákaz předjíždění neefektivní. Ze zahraničních výzkumů a zkušeností vyplývají následující faktory, které determinují odůvodněnost aplikace zákazu předjíždění pro nákladní vozidla: Úseky silnic s 2 x 2 jízdními pruhy ve stoupáních či v rovině Zákaz by měl být aplikován na úsek délky několika km (mezi 5 až 20km) Intenzita na jízdním pásu (2 jízdní pruhy) by měla přesáhnout 2000 voz/h a RPDI by měl být vyšší než vozidel za den Procentuální podíl nákladních vozidel by měl přesáhnout 10 % Na úsecích s nehodami nákladních vozidel by měl být aplikován permanentní zákaz předjíždění

6 Na úsecích s kongescemi a dopravními problémy s nákladní dopravou by mělo být upřednostněno použití časově omezeného či dynamického zákazu předjíždění. V současné době řeší Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., pro Ministerstvo dopravy ČR projekt pilotního ověření účinnosti omezení jízdy nákladních vozidel v levém jízdním pruhu na dálnicích D8 a D11. V rámci tohoto projektu, jehož výsledky budou známy na konci roku 2008, se měří úsekové rychlosti a rozestupy vozidel před a po zavedení omezení, bude vyhodnocováno akceptování omezení, sledují se počty vozidel ovlivněných předjíždějícím nákladním vozidlem. Přehled literatury: Verkehrliche Auswirkungen der Anordnung von Überholverboten für Lkw auf Autobahnen. Schlussbericht FE Nr R92K im Auftrag des BMV, Brilon W., Drews O., 1996 Simulationsstudie zur verkehrstechnischen Bewertung eines Lkw-Überholverbots auf zweistreifigen BAB- Richtungsfahrbahnen, Brilon W., 2006 Heavy Goods Vehicle Overtaking Ban, some information to assist decision-making, Sétra Servece d Études techniques des routes et autoroutes, 2007

Samovysvětlující pozemní komunikace

Samovysvětlující pozemní komunikace Samovysvětlující pozemní komunikace Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, duben 2013 Abstrakt Dopravní inženýři v ČR se stále častěji, ve shodě s vývojem v zahraničí, setkávají s termínem

Více

Bezpečnost provozu na evropských dálnicích

Bezpečnost provozu na evropských dálnicích Bezpečnost provozu na evropských dálnicích Andreas Schepers a Susanne Reichwein Pro některé evropské země se srovnatelnými dopravními mezními podmínkami a USA jsou uvedeny analýzy bezpečnosti provozu na

Více

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Dle zprávy Countdown to 2010, Only two more years to act (ETSC, červen 2008) zpracoval Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního

Více

MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY. Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů

MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY. Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů Představení projektu INEP Systém identifikace nehod a zvýšení propustnosti liniových

Více

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Ing. Pavel Havránek výzkumný pracovník Mgr. Martin Kyselý výzkumný pracovník Ing. Eva Simonová výzkumný pracovník Ing. Radim Striegler vedoucí

Více

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce Audit bezpečnosti pozemních komunikací Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce únor 2014 OBSAH Obsah... 2 1. ÚVOD... 3 1.1. Identifikace zhotovitele... 3 1.2. Obsah

Více

5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění

5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění 5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění V roce 2011 zavinili řidiči motorových vozidel 83 % dopravních nehod Dominantní postavení mezi viníky dopravních nehod mají podle očekávání řidiči motorových

Více

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 1 OBSAH 1 PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH CÍLŮ... 3 1.1 Dálnice a silnice I. třídy... 3 1.2 Silnice II. a III. třídy... 4 1.3 Místní komunikace... 10 1.4 Síť

Více

15. Dopravní nehody v evropském srovnání

15. Dopravní nehody v evropském srovnání 15. Dopravní nehody v evropském srovnání Zdroje dat pro mezinárodní srovnání nehodovosti Dlouhodobý pokles nehodovosti v silniční dopravě v zemích EU vyústil v roce 2013 v nejnižší počet obětí v novodobé

Více

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Pilot4Safety is supported by funding from the DG MOVE of the European Commission under grant agreement: MOVE/SUB/2010/D3/300-1/SI2.560087/PILOT4SAFETY

Více

Systém ak*vního snižování rychlos*

Systém ak*vního snižování rychlos* Systém ak*vního snižování rychlos* Základní informace Distrubutor: Longevus s.r.o. Na Příkopě 1047/17, 110 00, Praha Stránka 1 z 14 Systém Aktivního Snižování Rychlosti (Actibump) představuje mul@funkční,

Více

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní.

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní. Uspořádání Uspořádání 59 Uspořádání veřejného prostranství musí vycházet z celkové kompozice prostoru, která zohledňuje funkční potřeby a jejímž cílem je pobytová kvalita místa. Ve městě je vhodné vytvářet

Více

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V.1. NÁVRH HIERARCHIE STÁVAJÍCÍ A VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V dokumentu bylo potřebné stanovit hierarchii silniční sítě, přičemž stávající rozdělení

Více

Dopravní značky 6. část

Dopravní značky 6. část Dopravní značky 6. část (1) jsou a) "Počet" (č. E 1), E1 Užívá se zejména ve spojení s DZ Dvojitá zatáčka, první vpravo, nebo Dvojitá zatáčka, první vlevo. Pokud po sobě následují tři nebo čtyři zatáčky

Více

Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV

Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění dopravních značek ODZ na dálnici nebo silnici pro motorová

Více

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION Lucie Váňová 1 Anotace: Článek pojednává o předpovídání délky kolony v křižovatce. Tato úloha je řešena v programu

Více

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPAVY ÚVODNÍ STUDIE Josef Čejka 1 Abstract In spite of development of road transport, carriage by rail still keeps its significant position on traffic market. It assumes increases

Více

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY Marek Rojíček Centrum ekonomických studií, Vysoká škola ekonomie a managementu marek.rojicek@vsem.cz Abstrakt Studie zkoumá vývoj odvětvové struktury české ekonomiky

Více

DODATKOVÉ TABULKY. Počet (č. E 1) Dodatková tabulka Počet (č. E 1) vyznačuje počet ve vazbě na dopravní značku, pod níž je dodatková tabulka užita.

DODATKOVÉ TABULKY. Počet (č. E 1) Dodatková tabulka Počet (č. E 1) vyznačuje počet ve vazbě na dopravní značku, pod níž je dodatková tabulka užita. DODATKOVÉ TABULKY Podle 63 odst. 1 písm. f) zákona o silničním provozu dodatkové tabulky zpřesňují, doplňují nebo omezují význam dopravní značky, pod kterou jsou umístěny Počet (č. E 1) Dodatková tabulka

Více

VÝVOJOVÉ TENDENCE V MĚŘENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI A JEJICH

VÝVOJOVÉ TENDENCE V MĚŘENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI A JEJICH VÝVOJOVÉ TENDENCE V MĚŘENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI A JEJICH REFLEXE V MANAŽERSKÉM ÚČETNICTVÍ 1 Developmental Tendencies in Financial Performance Measurements and Its Impact on Management Accounting Úvod Zbyněk

Více

BRNOSAFETY 2014 TÉMATA PREZENTACE Brno konference

BRNOSAFETY 2014 TÉMATA PREZENTACE Brno konference konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ TÉMATA PREZENTACE Problematika dopravních uzavírek Řešené projekty CDV Systém ViaZONE Projekt ASAP Závěrečné shrnutí 1 Problematika

Více

Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti

Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Mgr. Pavlína Skládaná, Ing. Josef Mikulík, CSc. Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti Centrum dopravního

Více

INSTALACE ZAŘÍZENÍ AUTONOMNÍ DETEKCE A SIGNALIZACE JAKO EFEKTIVNÍ METODA PRO SNÍŽENÍ POČTU ÚMRTÍ PŘI BYTOVÝCH POŽÁRECH

INSTALACE ZAŘÍZENÍ AUTONOMNÍ DETEKCE A SIGNALIZACE JAKO EFEKTIVNÍ METODA PRO SNÍŽENÍ POČTU ÚMRTÍ PŘI BYTOVÝCH POŽÁRECH 3. vedecko-odborná konferencia s medzinárodnou účasťou OCHRANA PRED POŽIARMI A ZÁCHRANNÉ SLUŽBY 28-29. 5. 2008 KPI FŠI ŽU v Žiline a SŠPO MV SR v Žiline INSTALACE ZAŘÍZENÍ AUTONOMNÍ DETEKCE A SIGNALIZACE

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Inteligentní dálnice, smart cities

Inteligentní dálnice, smart cities P Ř E D N Á Š K A 11 Inteligentní dálnice, smart cities TELEMATICKÉ SYSTÉMY A SLUŽBY Přednáška 11 Přednáška 11 - obsah Inteligentní dálnice Smart cities Telematika ve městech - workshop Inteligentní dálnice

Více

Zvyšování bezpečnosti dopravy v Praze. Mgr. Jaroslav Mach magistrát hl.m.prahy

Zvyšování bezpečnosti dopravy v Praze. Mgr. Jaroslav Mach magistrát hl.m.prahy Zvyšování bezpečnosti dopravy v Praze Mgr. Jaroslav Mach magistrát hl.m.prahy Obsah prezentace Základní údaje o Praze Nástroje zvyšování bezpečnosti Úpravy komunikací Projekt Bezpečná cesta do školy Základní

Více

Omezení vjezdu nákladních vozidel s celkovou hmotností nad 12 t do města Rudná

Omezení vjezdu nákladních vozidel s celkovou hmotností nad 12 t do města Rudná Omezení vjezdu nákladních vozidel s celkovou hmotností nad 12 t do města Rudná Zpracovatel: NDCon s.r.o. Datum zpracování: Duben 2016 Obsah 1 Identifikační údaje projektu...3 2 Úvod...3 3 Řešené území...4

Více

Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik. v Praze 4, dne 25. června 2010. Vážení zákazníci,

Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik. v Praze 4, dne 25. června 2010. Vážení zákazníci, Informační servis 8/2010: BERU Kontrola tlaku pneumatik v Praze 4, dne 25. června 2010 Vážení zákazníci, kromě běžných automobilových nehod dochází ročně cca k 65.000 vážných nehod nákladních automobilů

Více

Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně. Souhrn

Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně. Souhrn Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně Souhrn Zpracovatel: DHV CR, spol. s r.o. ve spolupráci s Vysokou školou báňskou technickou univerzitou Ostrava Praha listopad 2007 Program ke zlepšení kvality

Více

Střednědobý přehled Bílé knihy o evropské dopravní politice

Střednědobý přehled Bílé knihy o evropské dopravní politice Veřejná konzultace Střednědobý přehled Bílé knihy o evropské dopravní politice V letošním roce uskuteční Komise střednědobý přehled Bílé knihy o evropské dopravní politice do r. 2010. Toto přezkoumání

Více

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA Vladislav Křivda 1, Martin Blatoň 2 Anotace: Článek popisuje návrh dynamické metody sledování konfliktních situací z plovoucího vozidlo, která vychází

Více

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU Ing. Petr Pokorný, Mgr. Zuzana Strnadová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, červen 2013 Email: petr.pokorny@cdv.cz, zuzana.strnadova@cdv.cz

Více

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh DOPRAVNÍ STUDIE VYHLAŠOVATEL GRANTOVÉHO PROGRAMU A GENERÁLNÍ PARTNER: POŘIZOVATEL: ZHOTOVITEL: ZŠ J.V. Sládka, Zbiroh, přísp. organizace Muchova 554 338 08 Zbiroh

Více

Zklidnění dopravy v Chlumci nad Cidlinou

Zklidnění dopravy v Chlumci nad Cidlinou UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA Zklidnění dopravy v Chlumci nad Cidlinou Bc. Ondřej Šanda Diplomová práce 2009 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval samostatně. Veškeré literární

Více

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji 2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji 2.1. Charakteristika domovního a bytového fondu a úrovně bydlení Ucelené informace o domovním a bytovém fondu poskytuje

Více

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno Dopravní VaV centrum CDV PLUS Ing. Alena Daňková Ing. Luděk Bartoš Příprava, provedení a vyhodnocení Celostátního sčítání dopravy 2010 VEŘEJNÁ ZAKÁZKA - ZADÁNÍ Rozsah sčítání celá síť dálnic, silnic I.

Více

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Předjíždění Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 17 Předjíždění (1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy

Více

1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 3 INFORMACE O LOKALITĚ, KTEROU PROJEKT ŘEŠÍ...

1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 3 INFORMACE O LOKALITĚ, KTEROU PROJEKT ŘEŠÍ... 1 Obsah 1 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY... 5 2 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 6 NÁZEV PROJEKTU/ŽADATEL... 6 MÍSTO REALIZACE... 6 NÁZEV KRAJE... 6 NÁZEV MÍSTNĚ PŘÍSLUŠNÉHO STAVEBNÍHO ÚŘADU...

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: JMK 78462/2013 Brno 08.07.2013 S T A N O V E N Í Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor dopravy věcně příslušný

Více

PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT

PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek se zabývá problematikou určování koeficientů

Více

Silniční okruh kolem Prahy, telematické technologie a vyhodnocování dopravních dat

Silniční okruh kolem Prahy, telematické technologie a vyhodnocování dopravních dat Silniční okruh kolem Prahy, telematické technologie a vyhodnocování dopravních dat Ing. Martin Kňákal Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20, Praha 2. května 2012 SOKP a D1 telematická zařízení Volná trasa

Více

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI Říjen 2011 O B S A H MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 5 2. INFORMACE O ŘEŠENÉ LOKALITĚ... 6 2.1. Charakteristika

Více

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH 7. června 2011 RF 00114 Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický tisk Boxberg,

Více

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013 Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů Cíl měření Cílem měření intenzity dopravy je získat hodnoty, které odpovídají skutečné intenzitě provozu

Více

ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST

ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST Ing.Václav Betka Předseda komise dopravy Obec PROBOŠTOV SLEDOVANÉ OBDOBÍ Pro zhodnocení stavu v obci byla použita data Policie ČR o dopravní nehodovosti v letech 2011,

Více

Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy. Manažerská zpráva

Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy. Manažerská zpráva Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy Manažerská zpráva Brno, srpen 2015 Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy

Více

Ekonomika a politika dopravy. programu. Následovat by mělo několik. na přelomu října a listopadu 2003 a následně byl odeslán do několika kol

Ekonomika a politika dopravy. programu. Následovat by mělo několik. na přelomu října a listopadu 2003 a následně byl odeslán do několika kol Ekonomika a politika dopravy otázka výše spolufinancování vybraných opatření u některých operačních programů, respektive možnost jejich spolufinancování z prostředků EU až do výše 80 % (ve výjimečných

Více

František. Hrachovina. přeprava nadměrných nákladů / transport of oversize cargo / Großraum- und Schwertransporte

František. Hrachovina. přeprava nadměrných nákladů / transport of oversize cargo / Großraum- und Schwertransporte František Hrachovina přeprava nadměrných nákladů / transport of oversize cargo / Großraum- und Schwertransporte O firmě / About / Gessellschaft Hrachovina.cz Dne 4.2.1992 založil Miroslav Hrachovina dopravní

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 12. 2010 70 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita,

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ŘÍJEN 007 CO JE TO BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ.... DEFINICE.... PROČ PROVÁDĚT BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE.... ZHODNOCENÍ BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH

Více

Nehodovost v ČR významný zdravotní, lní a ekonomický problém

Nehodovost v ČR významný zdravotní, lní a ekonomický problém Ing. Jiří Landa - CITYPLAN spol. s r.o. 1 Nehodovost v ČR významný zdravotní, sociáln lní a ekonomický problém Počty usmrcených a zraněných ných osob odpovídají stavu zjištěném do 24 hodin po nehodě. 2

Více

ZÁSADY PRO ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ZÁSADY PRO ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 100 Ministerstvo dopravy odbor pozemních komunikací ZÁSADY PRO ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY Pracovní verze revize TP pro 1. Připomínkové řízení SRPEN 2014

Více

VII. NÁVRH PRIORIT REKONSTRUKCE A DOSTAVBY SILNIČNÍ SÍTĚ

VII. NÁVRH PRIORIT REKONSTRUKCE A DOSTAVBY SILNIČNÍ SÍTĚ VII. NÁVRH PRIORIT REKONSTRUKCE A DOSTAVBY SILNIČNÍ SÍTĚ VII.1. ZÁMĚRY DOSTAVBY SILNIČNÍ SÍTĚ VYBRANÝCH OBCÍ Obsahem této kapitoly je shrnutí navrhované dostavby silnic II. a III.tříd na území vybraných

Více

Různé možnosti využití systémů vážení vozidel za pohybu (WIM)

Různé možnosti využití systémů vážení vozidel za pohybu (WIM) Různé možnosti využití systémů vážení vozidel za pohybu (WIM) Autor: Emil Doupal, Jiří Novotný, CDV, WP6 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky

Více

( 2 0 1 2 / 2 013) Textová část

( 2 0 1 2 / 2 013) Textová část CENOVÁ MAPA STAVEBNÍCH POZEMKŮ NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA OLOMOUCE ( 2 0 1 2 / 2 013) Textová část 1. Úvod Cenová mapa je zpracována podle 10 zákona č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a o změně některých

Více

KRITICKÁ MÍSTA V TECHNOLOGICKÉM PROCESU PŘÍLEŽITOSTNÉ OSOBNÍ SILNIČNÍ DOPRAVY

KRITICKÁ MÍSTA V TECHNOLOGICKÉM PROCESU PŘÍLEŽITOSTNÉ OSOBNÍ SILNIČNÍ DOPRAVY KRITICKÁ MÍSTA V TECHNOLOGICKÉM PROCESU PŘÍLEŽITOSTNÉ OSOBNÍ SILNIČNÍ DOPRAVY CRITICAL POINTS IN TECHNOLOGICAL PROCESS OF OCCASIONAL PASSENGER ROUTE TRANSPORT Jaroslav Kleprlík 1, David Šourek 2 Anotace:

Více

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Poziční dokument Sdružení pro dopravní telematiku Předkládaný text je pozičním dokumentem Sdružení pro dopravní telematiku navazujícím na předchozí

Více

ORGANIZACE ZIMNÍ ÚDRŽBY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ORGANIZATION OF WINTER ROAD MAINTENANCE

ORGANIZACE ZIMNÍ ÚDRŽBY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ORGANIZATION OF WINTER ROAD MAINTENANCE ORGANIZACE ZIMNÍ ÚDRŽBY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ORGANIZATION OF WINTER ROAD MAINTENANCE Jaroslav Kleprlík 1 Anotace: Příspěvek je zaměřen na zimní údržbu pozemních komunikací. Uvádí základní právní předpisy

Více

V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC. Ing. Josef KOCOUREK

V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC. Ing. Josef KOCOUREK ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ BEZPEČNÉ MĚSTO, PREZENTACE ŘEŠENÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC OBCÍ V OBLASTI BEZPEČNOSTI Ing. Josef KOCOUREK PŘECHODY PRO CHODCE Nehodovost chodců

Více

ROZŠÍŘENÍ INSTITUTU ODDLUŽENÍ NA PODNIKATELE MARTIN LEBEDA

ROZŠÍŘENÍ INSTITUTU ODDLUŽENÍ NA PODNIKATELE MARTIN LEBEDA ROZŠÍŘENÍ INSTITUTU ODDLUŽENÍ NA PODNIKATELE MARTIN LEBEDA Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Brno, Česká republika Abstract in original language Oddlužení se v českém prostředí velice dobře ujalo,

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Seminář Czech Raildays, Ostrava, 17.06. 2008 SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Zdeněk MALKOVSKÝ 1, Abstrakt: Příspěvek je věnován problematice řešení pasivní bezpečnosti

Více

Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí

Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů v ČR a zahraničí Ing. Richard Turek Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava 1. Úvod Řízení motorového vozidla představuje zvýšené nároky

Více

INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY

INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY 13. 5. 2013 INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY Úvod Ceny dovozu ovlivňují každou ekonomiku, ale jejich význam roste s její otevřeností. Otevřenost České republiky měřená pomocí dovozu na

Více

Hodnocení úspěšnosti cyklistických sítí a předpovídání budoucího využití

Hodnocení úspěšnosti cyklistických sítí a předpovídání budoucího využití Hodnocení úspěšnosti cyklistických sítí a předpovídání budoucího využití Joanne Patterson, Velšská fakulta architektury Cardiffské univerzity Byl proveden průzkum, který se pokusil zjistit, jaký relativní

Více

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI V OBCI PAŠINKA STUDIE PROVEDITELNOSTI Říjen 2011 O B S A H MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 5 2. INFORMACE O ŘEŠENÉ LOKALITĚ... 6 2.1. Charakteristika zdrojů,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 43.120 1999 Elektricky poháněná silniční vozidla - Měření energetických vlastností - Část 1: Výhradně elektrická vozidla ČSN EN 1986-1 30 0256 Duben Electrically propelled road

Více

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008 Ing. Danuše Marusičová České dráhy, a. s., www.cd.cz EU legislativa a železnice červen / červenec 2008 2 základní dokumenty Směrnice EP a Rady 2008/57/ES ze dne 17.6.2008 o interoperabilitě železničního

Více

ZÁKLADNÍ OKRUHY - DOPRAVA

ZÁKLADNÍ OKRUHY - DOPRAVA ZÁKLADNÍ OKRUHY - DOPRAVA Ing.Nečas. Bedřich, UDI Morava s.r.o. 1. PROGNÓZA PŘITÍŽENÍ GENEROVANOU DOPRAVOU AREÁLU VTP 1.ETAPA Nový areál VTP se na stávající komunikační síť napojí novou komunikací s intenzitou

Více

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko)

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko) Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko) Ing. Eva Simonová, Centrum dopravního výzkumu, eva.simonova@cdv.cz, mobil: 721 222

Více

Na workshopu byly projednány základní tematické okruhy týkající se metodiky preference autobusů/trolejbusů.

Na workshopu byly projednány základní tematické okruhy týkající se metodiky preference autobusů/trolejbusů. Závěrečná zpráva z Workshopu k metodice preference BUS pořadatel: ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Regionální organizátor Pražské integrované dopravy místo: ČVUT v Praze Fakulta dopravní, budova Florenc,

Více

Ing. Josef Slabý Arnolec 30 588 27 Jamné u Jihlavy BOBROVÁ BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY

Ing. Josef Slabý Arnolec 30 588 27 Jamné u Jihlavy BOBROVÁ BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY Ing. Josef Slabý Arnolec 30 588 27 Jamné u Jihlavy BOBROVÁ NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY NÁZEV PROJEKTU: BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY NÁZEV PŘEDKLADATELE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA BOBROVÁ 1 OBSAH OBSAH... 2 ANOTACE...

Více

VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR

VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR Jarmil Valášek, Petr Linhart MV-GŘ HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč Abstrakt: Security situation has been changing in the world and in the territory

Více

BIKE PAL. Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty

BIKE PAL. Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty BIKE PAL Jezděte bezpečně! Příručka pro cyklisty Evropská rada pro bezpečnost dopravy je mezinárodní nevládní organizace, která byla založena v roce 1993 v reakci na přetrvávající a nepřijatelně vysoký

Více

TABULKOVÁ PŘÍLOHA. Přehled o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za rok 2009

TABULKOVÁ PŘÍLOHA. Přehled o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za rok 2009 TABULKOVÁ PŘÍLOHA Přehled o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za rok 2009 Nehody_2009_tabulky6.indd 61 24.3.2010 11:35:47 OBSAH TABULKOVÉ PŘÍLOHY TABULKA 1.............................................................................

Více

část I. - analytická

část I. - analytická Plán udržitelné městské mobility města Brna část I. - analytická ČÁST B Analýza konkrétních problémů a příležitostí s vazbou na sledované indikátory Objednatel: Statutární město Brno Dominikánské náměstí

Více

ČSN 73 6110 PROJEKTOVÁNÍ MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ, ZMĚNA 1, OPRAVA 1

ČSN 73 6110 PROJEKTOVÁNÍ MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ, ZMĚNA 1, OPRAVA 1 PROJEKTOVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ PRAHA 2013 ČSN 73 6110 PROJEKTOVÁNÍ MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ, ZMĚNA 1, OPRAVA 1 Ing. Luděk Bartoš bartos@edip.cz 1/17 původní norma z roku 1986 revize z ledna 2006 připomínky

Více

Zemřelí 2010. Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 http://www.uzis.cz

Zemřelí 2010. Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 http://www.uzis.cz Zemřelí 2010 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 http://www.uzis.cz Zemřelí Publikace s daty jsou k dispozici od

Více

OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC

OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC Nina Kudláčková 1 ABSTRACT The article deals with observance of conditions of ADR transportation in the Czech Republic. It focuses namely

Více

AOTEAORA. BEZPEČNOSTNÍ AUDIT NA NOVÉM ZÉLANDU Nejblíže: Nová Kaledonie Fidji Tonga

AOTEAORA. BEZPEČNOSTNÍ AUDIT NA NOVÉM ZÉLANDU Nejblíže: Nová Kaledonie Fidji Tonga AOTEAORA 268680 km2 15 000 km pobřeží 4.1 mil. obyvatel BEZPEČNOSTNÍ AUDIT NA NOVÉM ZÉLANDU Nejblíže: Nová Kaledonie Fidji Tonga Ing. Petr Pokorný Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 344 00 obyvatel, 45

Více

Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu

Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu VÍCETÉMATICKÉ INFORMACE Ročník 214 Souborné informace V Praze dne 25. 1. 214 Kód publikace: 32254-14 Č.j.: 1531/214-1 Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu Zpracoval: Bc. Jiří

Více

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA.

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. Petr Tomčík a Jiří Hrubý b a) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava, ČR b) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15,

Více

ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE

ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE David Svída 1 Anotace: V současné době ve vozidlech převládá trend výkonných maloobjemových

Více

Dopravní značení. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály

Dopravní značení. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Dopravní značení Dopravní značení Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Předpisy Zákon č. 361/2000 Sb. (obecné zásady upravující význam a užití svislých

Více

Dopravní značení. Dopravní značení. Předpisy 20.04.2016. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály

Dopravní značení. Dopravní značení. Předpisy 20.04.2016. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Dopravní značení Dopravní značení Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Předpisy Zákon č. 361/2000 Sb. (obecné zásady upravující význam a užití svislých

Více

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH Listopad 2009 Odpovědný řešitel: Řešitel: Ing. Josef Kocourek,

Více

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY DETERMINING THE EFFECTIVENESS OF EQUIPMENT FOR TRAFFIC INFORMATION IN THE MUNICIPALITY KOKORY Martin Lindovský 1 Anotace: Tento článek se

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU AUTOMECHANIK, TECHNICKÉ PRÁCE V AUTOSERVISU

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU AUTOMECHANIK, TECHNICKÉ PRÁCE V AUTOSERVISU SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU AUTOMECHANIK, TECHNICKÉ PRÁCE V AUTOSERVISU Zakázka: Projekt: Dodavatel:

Více

Aktualizace programu ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně Souhrn

Aktualizace programu ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně Souhrn Český hydrometeorologický ústav, pobočka Plzeň Aktualizace programu ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně Souhrn Zpracovatel: ČHMÚ pobočka Plzeň Plzeň 2010 Úvod Cílem dokumentu Aktualizace program ke

Více

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko Ing. Eva Simonová, Centrum dopravního výzkumu, eva.simonova@cdv.cz, mobil: 721 222 852 Martin Janata,

Více

Zklidňování dopravy Nemotorová doprava

Zklidňování dopravy Nemotorová doprava konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Eva Simonová Zklidňování dopravy Nemotorová doprava Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNOSAFETY 2014 1 Doprava

Více

PROJEKT. Snížení imisní zátěže na území města Broumova. Studie proveditelnosti

PROJEKT. Snížení imisní zátěže na území města Broumova. Studie proveditelnosti PROJEKT Snížení imisní zátěže na území města Broumova Studie proveditelnosti Listopad 2011 OBSAH Manažerské shrnutí 1. Základní informace 2. Informace o řešené lokalitě 2.1. Charakteristika zdrojů, jejichž

Více

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE O BCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ K ATEDRA EKONOMIE Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE 4 Analytikův občasník PROSINEC 2006 O BSAH: TRH PRÁCE V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH

Více

Esej do 5. ročníku soutěže. V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu! na téma

Esej do 5. ročníku soutěže. V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu! na téma Esej do 5. ročníku soutěže V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu! na téma Návrat do budoucnosti aneb Jak ICT změní svět za následujících 10 let? Autoři: Pavel Zukal (pavel.zukal@sps-prerov.cz) Pavel

Více

Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat?

Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat? Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat? Právní ukotvení cyklistických stezek vychází ze zákona č. 13/1997, Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění a ze zákona č. 361/2000

Více

VYMEZENÍ A POROVNÁNÍ PARAMETRŮ NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA DLE NORMY ČSN 736101

VYMEZENÍ A POROVNÁNÍ PARAMETRŮ NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA DLE NORMY ČSN 736101 VŠB-Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Studentská vědecká odborná činnost školní rok 2005-2006 VYMEZENÍ A POROVNÁNÍ PARAMETRŮ NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA DLE NORMY ČSN 736101 Předkládá student

Více

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice 7 Doprava Tato kapitola se věnuje dopravě a pozici města v dopravním systému a infrastruktuře. Doprava je řešena jak v kontextu celého kraje a dostupnosti měst vyšších řádů, tak i ve vazbě na dostupnost

Více

ŘÍDICÍ SYSTÉMY DOPRAVY - DOPRAVNÍ TELEMATIKA

ŘÍDICÍ SYSTÉMY DOPRAVY - DOPRAVNÍ TELEMATIKA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Katedra řídicí techniky a telematiky ŘÍDICÍ SYSTÉMY DOPRAVY - DOPRAVNÍ TELEMATIKA Učební text 2004 Ing. Tomáš TICHÝ, Ph.D. Obsah 1 Úvod... 5 2 Telematika

Více