REVITALIZACE ZELENĚ NA VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍCH V OBCI KVÍČOVICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "REVITALIZACE ZELENĚ NA VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍCH V OBCI KVÍČOVICE"

Transkript

1 Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č. zadávací dokumentace zakázky: REVITALIZACE ZELENĚ NA VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍCH V OBCI KVÍČOVICE Mgr. Vladimír Ledvina Komplexní služby pro zahradu, park a krajinu Tyršova 9, 0 Horažďovice Mobil: vledvina@krajinotvorba.cz Web:

2 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ A. Průvodní zpráva A.. Identifikační údaje Název akce: Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice Stupeň: Prováděcí projektová dokumentace pro výběrové řízení k realizaci akce Místo: k. ú. Kvíčovice Okres: Domažlice, Obecní úřad s rozšířenou působností: Stod Obec: Kvíčovice Obecní úřad: Kvíčovice Objednatel: Zhotovitel: Vypracoval: Obec Kvíčovice IČ: 0077 Kvíčovice 9 tel: Holýšov obec@kvicovice.cz Mgr. Vladimír Ledvina IČ: 7 Tyršova 9 tel: Horažďovice vledvina@krajinotvorba.cz Mgr. Vladimír Ledvina Ing. Lenka Vamberová Bc. Kateřina Pultrová Podpis za zhotovitele: Datum: (aktualizováno. 7. 0)

3 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ A.. Vymezení úkolu Předložená projektová dokumentace řeší komplexní revitalizaci zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice a leží na obecních pozemcích. Projekt řeší jak ošetření významných stromů v zastavěném území obce, tak i komponovanou úpravu zelených ploch, včetně nových výsadeb dřevin. Navrhovaná opatření by měla vyhovovat několika následujícím požadavkům: zvýšení biodiverzity a ekologicky-stabilizační funkce zelených ploch v obci zvýšení plochy a počtu přírodě blízkých prvků v zastavěném území obce zvýšení estetické hodnoty a atraktivnosti veřejných prostranství respektování tradic, kulturních hodnot a ekologických podmínek dané oblasti veřejná zeleň jako prostředek ekologického vzdělávání minimální nároky na údržbu zeleně zlepšení zdravotního stavu stávajících prvků zeleně funkčnost a užitek pro místní obyvatele i návštěvníky obce Nezbytným předpokladem pro zpracování projektu byl terénní průzkum, který byl proveden v r. 0 a 0. Návrh jednotlivých opatření a výsadeb se opírá o studium odborné literatury (viz Seznam literatury ) a místních ekologických podmínek (viz Popis území ), stejně jako o zkušenosti z podobných projektů realizovaných v místním regionu. Lokality výsadeb se nachází v zastavěné části obce Kvíčovice. Dotčené pozemky jsou veřejně přístupné a ve vlastnictví obce Kvíčovice (viz příloha Seznam pozemků). Navrhovaná opatření budou realizována na několika lokalitách upřesněných v Grafické příloze. Seznam lokalit: U školy U obecního úřadu Parčík u kaštanu U pomníku U rybníka Náves u křižovatky Náves před mostem Navrhovaná opatření spočívají v těchto operacích:. kácení neperspektivních dřevin. odborné arboristické ošetření perspektivních stromů. výsadby stromů a keřů, případně trvalek a cibulovin na místech veřejné zeleně odpovídající místním ekologickým podmínkám a současným potřebám obce V rámci tohoto projektu nebudou prováděny žádné stavební práce ani významné úpravy terénu. A.. Návaznost na další projekty a ÚSES širší vztahy Projekt je v souladu s územně plánovací dokumentací obce Kvíčovice i s místním a regionálním plánem ÚSES. Dotčené plochy nejsou součástí skladebních prvků ÚSES biokoridorů a biocenter. Dorovodná zeleň potoka, který protéká obcí je významným interakčním prvkem. (viz následující obrázek). Opatření navržená v tomto projektu navazují na úpravy veřejné zeleně v okolních obcích, které byly provedené v minulých letech, nebo jejichž realizace se plánuje v blízké době (Koloveč, Srbice, Hlohovčice, Všekary). Realizací tohoto projektu bude z velké části provedena komplexní úprava veřejných prostranství v celé obci.

4 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ Seznam dotčených pozemků Číslo pozemku Návrh opatření kácení, výsadba dřevin KN 0/ výsadba dřevin KN výsadba dřevin KN 7/ výsadba dřevin KN 0/0 KN 0/ PK 0/ výsadba dřevin výsadba dřevin KN 0/ ošetření stávajících stromů KN 7/ kácení, ošetření stávajících KN 7/ stromů, výsadba dřevin kácení, ošetření stávajících KN 79/ stromů, výsadba dřevin kácení, ošetření stávajících KN / PK / stromů, výsadba dřevin ošetření stávajících stromů, KN /9 výsadba dřevin kácení, ošetření stávajících KN / stromů, výsadba dřevin kácení, výsadba dřevin KN / PK / kácení, výsadba dřevin KN / kácení, ošetření stávajících KN / stromů, výsadba dřevin kácení, ošetření stávajících KN 9 stromů, výsadba dřevin ošetření stávajících stromů KN 9/ kácení, výsadba dřevin KN 97/ kácení, výsadba dřevin KN 97/ Katastrální území Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Vlastník obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice obec Kvíčovice A.. Přínos pro biodiverzitu Navrhovaná opatření přinesou zvýšení biodiverzity v zastavěném území obce Kvíčovice ve dvou úrovních:. Dojde k odstranění nemocných, odumírajících a několika nevhodných (cizokrajných) stromů a keřů a k odbornému ošetření perspektivních vzrostlých stromů. Tím se výrazně prodlouží životnost stávajících hodnotných stromů.. Na vhodná místa budou vysazeny nové stromy, keře a trvalky, převážně autochtonních druhů a jejich kultivarů. Zvýší se tak pestrost nejen dřeviných taxonů, ale výrazně se zvýší i nabídka potravních zdrojů a podmínek k životu pro bezobratlé živočichy, ptáky a malé savce.

5 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ B. Technická zpráva B.. Přírodní poměry B.. Geomorfologie a geologie Z hlediska geomorfologického členění ČR leží řešené území v severní části okrsku Poleňská pahorkatina, náležející do následujících geomorfologických jednotek: provincie: Česká vysočina subprovincie: Poberounská soustava oblast: Plzeňská pahorkatina celek: Plaská pahorkatina podcelek: Stříbrská pahorkatina okrsek: Staňkovská pahorkatina Staňkovská pahorkatina se vyznačuje ploše zvlněným denudačním reliéfem širokých rozvodních hřbetů, se zbytky sníženého zarovnaného třetihorního povrchu na hluboce jílovitě zvětralých fylitech a karbonských horninách. Typická jsou zde široká rozevřená údolí s četnými erozními rýhami. Horninové podloží k. ú. Kvíčovice je tvořeno převážně slabě kontaktně metamorfovaným fylitem a fylitickou břidlicí. Místy se zde vyskytují sprašové hlíny s polohami svahovin. V údolí Srbického potoka jsou uloženy kvartérní sedimenty. Jedná se o fluviální a deluviofluviální hlinitopísčité a hlinitokamenité sedimenty. Zájmové území se nachází v zastavěné části obce Kvíčovice. B.. Klima Zájmové území leží na rozhraní dvou mírně teplých klimatických oblastí MT 0 a MT. Obě jsou charakteristické dlouhým, teplým a mírně suchým létem, poměrně teplým jarem a mírně teplým podzimem a krátkou, mírně teplou a velmi suchou zimou s krátkým trváním sněhové pokrývky (0 0 dnů). Průměrná teplota v červenci zde dosahuje 7 až C a v lednu - až - C. Průměrný roční úhrn srážek činí 0 0 mm. Počet letních dnů (s maximální teplotou rovnou nebo vyšší než C) je 0 0 a počet mrazových dnů (s minimální teplotou rovnou nebo nižší než - 0, C) je zde 0 0. Obrázek č. : Klima v okolí zájmového území (zdroj: Quitt, E. (97): Klimatické oblasti Československa - B.. Pedologie Geologické podloží, tvar povrchu a charakter klimatu jsou určujícími faktory pro typy a druhy půd, vyskytující se v daném území. V zájmovém území se vyskytují převážně modální hnědozemě. Většinou se jedná o půdy lehké, slabě až středně štěrkovité, s příznivými vláhovými poměry. V zastavěné části obce se dnes z větší části vyskytují také antropogenně pozměněné půdy s dobrými vláhovými poměry. Při výsadbách je potřeba provést důkladnou 0% výměnu půdy ve výsadbových jamách.

6 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ B... Hydrologie Zájmové území je odvodňováno Neuměřským potokem, jenž se v Holýšově z levé strany vlévá do Radbůzy. Čistota vody je v tomto potoce hodnocena třídou II a III a je charakterizován jako mimopstruhová voda. Radbůza je přítokem Berounky, přítoku Vltavy, přítoku Labe. Oblast patří do pomoří Severního moře. B.. Biogeografie Zájmové území náleží z biogeografického hlediska do Plzeňského bioregionu.. V Plzeňském bioregionu jsou hlavními společenstvy potenciální přirozené vegetace v nižších polohách acidofilní doubravy (Genisto germanicae-quercion) a acidofilní bučiny (svazu LuzuloFagetum). Místy se vyskytovaly teplomilné doubravy (svazu Potentillo albae - Quercetum) a bučiny (svazu Fagion)). Na skalách v údolí některých vodních toků doznívá směrem do Šumavy výskyt reliktních silikátových borů (Betulo carpaticae-pinetum). Podél toků se rozvinula společenstva luhů (převážně Stellario-Alnetum glutinosae). Odlišná je vegetace krystalických vápenců. Na severních svazích jsou to převážně kalcifilní bučiny (Cephalanthero-Fagetum), na jižních snad teplomilné doubravy (snad svaz Quercion petraeae). V oblasti Sušicko-horažďovických vápenců zaujímají důležité místo vápencové bory (Erico-Pinion). Místy se zřejmě vyskytovaly i reliktní lískové křoviny (Anterico ramosi-coryletum avellanae). Náhradní vegetaci představují louky a pastviny svazů Arrhenatherion, Alopecurion pratensis, Cynosurion, na podmáčených místech Molinion a Calthion. Flóra celého bioregionu je pestrá, zejména v oblasti vápenců, převažují hercynské druhy středních poloh. Mezní a exklávní prvky jsou vesměs mezi slabšími termofyty a suboceanickými druhy. Převažuje zde ochuzená lesní fauna hercynského původu, se západními a horskými vlivy. Tekoucí vody patří do pásma pstruhového, podhorské řeky (především Otava) do pásma lipanového. Převládá zde. bukový vegetační stupeň a půdy oligotrofní trofické řady A. Je zde zastoupen i. jedlobukový a ostrůvkovitě i. vegetační stupeň, stejně jako půdy mezotrofní řady B. Vhodnými druhy pro výsadbu rozptýlené zeleně v této oblasti jsou podle Neuhauslové a kol. (99) javor klen (Acer pseudoplatanus), javor mléč (Acer platanoides), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), jeřáb obecný (Sorbus aucuparia), buk lesní (Fagus sylvatica), dub zimní (Quercus petraea), dub letní (Quercus robur), lípa srdčitá (Tila cordata), habr obecný (Carpinus betulus), bříza bělokorá (Betula pendula), hloh (Crataegus sp.), růže (Rosa canina), krušina olšová (Frangula alnus), líska obecná (Corylus avellana), třešeň ptačí (Prunus avium) a borovice lesní (Pinus sylvestris). Dnes je značná část pozemků zájmového území zemědělsky využívána, převážně jako intenzivně a extenzivně obhospodařované louky, které jsou často poškozené odvodněním a přihnojováním. Svahy kopců a hřbetů jsou porostlé menšími či většími lesními komplexy, většinou smrkovými nebo borovými monokulturami s příměsí buku, jedle, modřínu, jeřábu a klenu. Stávající stromořadí v místním regionu jsou tvořena převážně z následujících druhů stromů: lípa srdčitá, lípa velkolistá, jeřáb obecný, třešeň, jabloň, slivoň, jasan ztepilý, jírovec maďal, trnovník akát, javor klen a javor mléč.

7 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ C. Specifikace opatření - Komponovaná úprava zeleně na veřejných prostranstvích Na všech dotčených plochách a pozemcích byl proveden podrobný dendrologický průzkum a zjištěn stávající stav zeleně. Byl zaznamenán současný stav travnatých ploch i keřových výsadeb, jednotlivé druhy dřevin i jejich zdravotní stav a význam / vhodnost pro danou lokalitu z hlediska krajinné architektury. To znamená, že jsme brali v úvahu nejen momentální zdravotní stav a viditelnou kondici evidovaných dřevin, ale také jejich začlenění a přínos v daném prostoru, kulturně historické a estetické hledisko, provozní bezpečnost a vliv daných rostlin na biologickou rozmanitost a ekologickou stabilitu a tedy přínos pro zlepšení životního prostředí v zastavěné části dotčené obce. Stejná kritéria byla uplatněna i při návrhu opatření - ošetření stávajících dřevin a návrhu nových výsadeb. C. Dendrologický průzkum metodika Datum rekognoskace: prosinec 0 - srpen 0 Použité měřící pomůcky: obvodové a průměrovací arboristické pásmo m, kovová lesnická průměrka, elektrooptický výškoměr Haglöf, digitální fotoaparát Cannon SD 700 IS, laserový dálkoměr Stabila LE 00. Evidence dřevin V mapové příloze je každý jednotlivý strom vyznačen symbolem stromu v místě kmene a evidenčním číslem, které odpovídá evidenčnímu číslu stromu v tabulkových podkladech. Keře a náletový porost byly zakresleny do map současného stavu. Polohopis Mapová část všechny hodnocené stromy jsou zakresleny do mapy v měřítku :00 nebo :00 a v přehledné mapě v měřítku :000. Měřítko je na každém výkresu viditelně vyznačeno. Poloha dřevin byla odměřena od pevných geodeticky zaměřených bodů. Na mapě je také vyznačeno barevně celkové hodnocení jednotlivých stromů a poměrný průměr jejich koruny. Fotodokumentace Fotodokumentace byla pořízena během roku 0 a 0. Všímá si jak celkových pohledů a průhledů zájmovým územím, tak jednotlivých skupin či přímo některých detailů jednotlivých stromů. Taxonometrie U všech evidovaných dřevin bylo provedeno zaměření a stanovení taxonometrických hodnot - taxon, varieta, průměr kmene a koruny, procentický objem koruny, výška stromu, stupeň věkovitosti. Bodovým hodnocením byly určeny další parametry dřeviny (fyziologická vitalita, biomechanická vitalita, sadovnická hodnota). Popis významu naměřených hodnot, bodové škály apod. jsou vysvětleny v Legendě k inventarizačním tabulkám řazené před tabulkou evidence a vyhodnocení stromů. 7

8 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ Sadovnická hodnota Tato veličina v tabulce vyjadřuje celkovou hodnotu jedince z hlediska zahradní a krajinářské architektury; shrnuje soubor několika faktorů (estetický, ekologický, fyziologický, biomechanický ). Použitá stupnice pro hodnocení je následující: - velmi hodnotný strom ) bez poškození, velikostně plně rozvinutý, typického tvaru ) svou funkci může plnit na stanovišti řadu desetiletí ) zachovat ve všech případech - nadprůměrně hodnotný strom zdravý, typického tvaru, odpovídající příslušnému druhu, jen nepatrně narušený předpoklad rozvoje po řadu dalších desetiletí, při udržení dosažené kvality odstranit lze jen ve výjimečných případech - průměrně hodnotný strom zdravý resp. mírně poškozený, bez chorob a škůdců, které by se mohly rozšiřovat, tvarově může být odlišný od charakteristiky druhu s předpokladem dlouhodobé nebo alespoň střednědobé existence ponechat dalšímu vývoji, odstraní se tam, kde to záměr vyžaduje - podprůměrně hodnotný strom poškozený, prosychající, ale bezprostředně neohrožující bezpečnost obvykle jen s předpokladem poměrně krátkodobé existence v přijatelném stavu, nepřesahující většinou 0 let postupné odstranění, výjimkou jsou stromy unikátní, památkově chráněné apod. velmi málo hodnotný strom velmi silně poškozený, nemocný, odumírající, ohrožující bezpečnost obvykle bez předpokladu byť jen krátkodobé existence okamžitě k odstranění 0 strom odumřelý, bez sadovnické hodnoty odumřelý, ohrožující bezpečnost bez možnosti další existence okamžitě k odstranění + za číslicí značí přechod ke kvalitě jedince příznivějšího hodnocení - za číslicí značí přechod ke kvalitě jedince horšího hodnocení Kategorizace dřevin V mapách i v tabulkách evidence dřevin jsou jednotlivé stromy rozlišeny barevně do čtyř skupin dle zdravotního stavu, kvality habitu a celkového významu pro danou lokalitu z hlediska biodiverzity, sadovnické kompozice a estetické i kulturní hodnoty. Tyto kategorie jsou: stromy velmi významné a vysoce cenné... perspektivní stromy v dobrém zdravotním stavu, kosterní dřeviny... méně významné stromy v průměrném zdravotním stavu... neperspektivní či odumřelé stromy určené ke kácení... (žlutá) (zelená) (bílá) (červená)

9 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ C. Dendrologický průzkum - vyhodnocení Základní popis situace Posuzovaná zeleň se nalézá v intravilánu obce Kvíčovice. Jedná se o zelené plochy v centru obce, v bezprostředním okolí školních a bytových zařízení a u historických památek. Na všech dotčených plochách se vyskytují trávníky, vzrostlé stromy, často introdukované jehličnany a místy i roztroušené a skupinové výsadby keřů. Největší hodnotu mají vzrostlé soliterní lípy a javory kleny. Celkem bylo hodnoceno ks dřevin soliterní stromy a keře nebo souvislé skupiny zapojených keřů a stromů. Podrobný zákres současného stavu je v mapových přílohách. Vizuální popis znázorňuje přiložená fotografická dokumentace. Následující text a tabulka Evidence a vyhodnocení zdravotního stavu dřevin shrnuje poznatky zevrubného průzkumu a ohledání na místě a vytyčuje způsob a rozsah navrhovaných arboristických opatření. Návrh arboristických opatření Na základě podrobného dendrologického průzkumu a vyhodnocení zdravotního stavu dřevin z hlediska biologického i z hlediska provozní bezpečnosti na stanovišti byly stanoveny konkrétní sanační práce pro jednotlivé stromy. Navrhujeme zachovat a ošetřit historické a významné stromy na všech lokalitách. Dále doporučujeme provést základní ošetření u perspektivních stromů, které to potřebují. Několik jedinců může zůstat bez zásahu a značně poškozené stromy, stromy odumírající a nevhodně vysazené nebo nevhodné nálety navrhujeme odstranit a v rámci projektu nahradit vhodnými dřevinami na vhodných místech. U většiny perspektivních dřevin navrhujeme provést ošetření detailním zdravotním řezem, tzn. odstranění většiny větví nemocných, mrtvých, nevhodně rostoucích, neperspektivních nebo patologických a odstranění všech suchých větví hrozících pádem a poraněním osob či majetku v celém objemu koruny. U jednoho stromu, kdy díky růstovým defektům či zvýšeným požadavkům na provozní bezpečnost stromu v daném místě hrozí potencionální rozlomení koruny nebo její části, je navržena instalace bezpečnostních vazeb do koruny. U dvou stromů je navržen i stabilizační řez v koruně, neboli redukční řez. Nevhodně vysazené, či rostoucí stromy, stejně jako stromy nemocné, poškozené, odumírající a potenciálně nebezpečné navrhujeme odstranit. Jsou to dřeviny odumírající, dále stromy ve velmi špatném zdravotním stavu, stromy nenávratně poškozené anebo nevhodné nálety a nevhodně vysazení jedinci. U všech vybraných stromů se jedná o odborně poměrně náročné arboristické zásahy, které je nutno provádět také s velkou opatrností a ohledem na zařízení a provoz v okolí stromů. Je nutno brát v úvahu především častý pohyb osob, dospělých i dětí na daných lokalitách, dále výskyt pozemních komunikace se silničním provozem a také stavby v blízkém okolí stromů, domy, elektrická vedení a jiná zařízení, která nesmí utrpět újmu při provádění navrhovaných opatření. Minimálně ks stromů je potřeba kácet se zvláštní opatrností, tzn. rizikovým kácením (v tabulce Evidence označeno 0b ). I toto hledisko bylo zohledněno při oceňování navrhovaných opatření. Tyto odborně provedené zásahy by měly zajistit dlouhodobou životnost ponechaných a nově vysazených dřevin, zlepšení jejich zdravotního stavu a provozní bezpečnosti. Tím dojde k vytvoření podmínek pro jejich dlouhodobou existenci a tedy i k zachování, resp. zvýšení biodiverzity a ekologické stability krajiny v zájmovém území a jeho okolí. Nevhodné a přestárlé keře a skupiny keřů, stejně jako plané náletové porosty navrhujeme odstranit a nahradit novými keři na vhodných místech (viz Návrh výsadeb). Zdravé a hodnotné keře, které vhodně dotváří kompozici celého prostoru, doporučujeme zanechat na stanovišti. 9

10 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ Legenda k inventarizační tabulce evidence dřevin Položka kategorie Jednotka hodnota Popis obsahu Evidenční číslo Číslo jedince dle mapového podkladu Taxon Český nebo latinský název druhový Obje m koruny % Objem zbytkové koruny v % oproti ideálnímu objemu koruny Výška stromu m Výška jedince od paty kmene k vrcholu terminálu Průmě r koruny m Idealizovaný průměr půdorysného průmětu koruny Průmě r kme ne cm Průměr kmene v náměrné výšce, m Obvod kme ne cm Obvod kmene v náměrné výšce, m Báze koruny m Úroveň spodní roviny koruny nad terénem nově vysázený (klíčící) jedinec ujatý/uchycený jedinec stabilizovaný dospívající jedinec dospělý jedinec starý jedinec dožívající jedinec 0 Žádná vitalita, organismus odumřelý Silně snížená vitalita, četný výskyt patogenů Středně snížená vit., jedinec je schopný dlouhodobé existence Mírně snížená vitalita a zanedbatelná poranění Optimální vitalita bez viditelných poruch 0 Žádná vitalita, jedinec ve stadiu statické destrukce Silně snížená vit., evidentní defekty, silně snížená pevnost dřeva Středně snížená vit., poškození lze napravit vhodným zásahem Mírně snížená vitalita s malými defekty Optimální vitalita, jedinec bez komplikací Dřeviny velmi hodnotné, plně vitální a dlouhodobě perspektivní Dřeviny nadprůměrně hodnotné, dlouhodobě perspektivní Dřeviny průměrně hodnotné, středně až dlouhodobě persp. Dřeviny podprůměrně hodnotné, snížená vitalita, krátkodobá existence Dřeviny velmi málo hodnotné, zásadně snížená vitalita, neperspektivní Dřeviny již odumřelé, či zásadně poškozené Kate gorie vě kovitosti stromu Vitalita fyziologická (hodnota sledující zdravotní stav jedince z hlediska fyziologické kondice) Vitalita biomechanická (hodnota sledující zdravotní stav jedince z hlediska statické a mechanické stability živých pletiv a jejich vlastností) Sadovnická hodnota 0 0

11 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice PD pro VŘ Legenda k inventarizační tabulce evidence dřevin pokračování Káce ní Řez Prosté směrové kácení dřevorubecky 0b RV Rizikové kácení stromolezeckou technikou RR Redukční řez RB Bezpečnostní řez RZ Zdravotní řez RT Tvarovací řez Výchovný řez RT-HL Tvarovací řez - pravidelný řez na hlavu RT-CP Tvarovací řez - pravidelný řez na čípek Tvarovací řez - znovuzapěstování přerostlého tvarovacího řezu (se RT-ZZ selektivním ponecháním delších výhonů nad původní úrovní tvarování) Bez zásahu N Bezpečnostní vazba v koruně BV Vázání BV-VD Bezpečnostní vazba dynamická nepředpojatá BV-VS Bezpečnostní vazba statická předpojatá X/Y/Z Výška umístění vazby / délka popruhů a lan /počet vazeb Konzervační ošetření dutiny KD Arbosanace PPK Konzervační ošetření plošného poškození BZV Odstranění výmladků na bázi kmene MYC Odstranění náletů mýcení v blízkosti kmene ZD Žlutá Kate gorie významu dře viny Zastřešení dutiny Stromy významné a cenné ve velmi dobrém zdravotním stavu Zelená Stromy významné v dobrém zdravotním stavu a perspektivní Dřeviny se sníženou kvalitou a významem, méně perspektivní Bílá Dřeviny nebezpečné či ve velmi špatném ZS, nevhodné na Červená stanovišti, zcela neperspektivní

12 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ VĚK Vitalita fyziologická Vitalita biomechanická Sadovnická hodnota m Stupeň Stupeň Bod Bod Popis Tilia cordata / Lípa srdčitá RZ II 9 Tilia cordata / Lípa srdčitá 70 RZ II 0 Tilia cordata / Lípa srdčitá Abies alba / Jedle bělokorá RZ II Rhus typhina / škumpa orobincovitá 0 7 poškození kmene, nev hodný taxon Prunus spinosa / trnka obecná , skupina náletů, 0 m Prunus avium / Třešeň obecná Tilia cordata / Lípa srdčitá Poznámky Počet II Délka Kategorie RZ, RR Výška Popis Tilia cordata / Lípa srdčitá Řez Tilia cordata / Lípa srdčitá Tilia cordata / Lípa srdčitá Tilia cordata / Lípa srdčitá Picea abies / Smrk ztepilý Aesculus hippocastanum / Jírovec maďal Aesculus hippocastanum / Jírovec maďal Betula pendula / Bříza bělokorá Tilia cordata / Lípa srdčitá Vázání Báze koruny cm Kácení Obvod kmene cm Průměr kmene M Průměr koruny M Výška stromu % 0 9 Tilia cordata / Lípa srdčitá Rhus typhina / škumpa orobincovitá Picea abies / Smrk ztepilý Picea pungens / smrk pchlavý Abies alba / Jedle bělokorá Rhus typhina / škumpa orobincovitá Pseudotsuga menziesii/douglaska tisolistá Objem koruny 0 Evidenční číslo Taxon Kontrola bezpečnostní v azby poškozené kosterní v ětv e nev hodný taxon, poškození kmene nev hodný taxon, poškození kmene neprav idelná prosy chající koruna poškození kmene, nev hodný taxon Odkopat zahrnutou bázi kmene na pův odní úrov eň nevhodná výsadba nebo nálet RZ II RZ,RR RZ RZ II II II RZ RZ RZ RZ II II I I RZ II Redukov at směrem k budov ám Instalace bezpečnostní v azby dy namické nepředpojaté Redukov at směrem k budov ám nev hodná v ýsadba, konkuruje ostatním Redukov at směrem k drátům el. Vedení NN Odstranění menších podkmenů selektiv ním řezem

13 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ 7 Tilia cordata / Lípa srdčitá Betula pendula / Bříza bělokorá Betula pendula / Bříza bělokorá Betula pendula / Bříza bělokorá RZ RZ RZ RZ II I I I Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý 0 Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý 70 Tilia cordata / Lípa srdčitá 0 7 Picea abies / Smrk ztepilý 0 Picea abies / Smrk ztepilý 0 Malus domestica / Jabloň domácí 70 Betula pendula / Bříza bělokorá 0 Betula pendula / Bříza bělokorá 0 Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý 0 7 Betula pendula / Bříza bělokorá 90 skupina: trnka obecná s javory Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý 0 skupina stromů a keřů: jasan, jeřáb, bříza, borovice, dub, trnky Betula pendula / Bříza bělokorá 0 skupina: smrk ztepilý Sorbus aucuparia / Jeřáb ptačí 0 Betula pendula / Bříza bělokorá 0 9 Betula pendula / Bříza bělokorá 90 0 Pinus sylvestris / Borovice lesní 0 Betula pendula / Bříza bělokorá 0 0 Betula pendula / Bříza bělokorá 0 9 Prunus avium / Třešeň obecná 0 Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý RZ RZ II II ,, 0,, Pinus sylvestris / Borovice lesní Alnus glutinosa / Olše lepkavá Alnus glutinosa / Olše lepkavá 7 9 Salix sp. / vrba sp. Juniperus virginalis / jalovec viržinský Juniperus virginalis / jalovec viržinský Juniperus virginalis / jalovec viržinský Chamaecyparis sp. / Cypřišek Velké suché zav ěšené v ětv e, nebezpečí z prodlení!!! Suché v ětv e tlakové větvení nev hodná v ýsadba, konkuruje ostatním nev hodná v ýsadba, konkuruje ostatním RZ RZ RZ RZ I I I I dvojkmen nad zemí, defekty na kmeni ks Skupina, Hustě vysázené, Nutná probírka. Odstranit ks. RZ RZ I I dvojkmen, asymetrická koruna Skupina pravidelně řezaných vrb podél potoka ( ks pravý břeh, 7 ks levý břeh) přestárlý, nevhodný taxon přestárlý, nevhodný taxon přestárlý, nevhodný taxon přestárlý, nevhodný taxon

14 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ 0 skupina: jalovec a šeřík Salix sp. / vrba sp. Betula pendula / Bříza bělokorá Picea abies / smrk, Rhus typhina / škumpa ,, Thuja plicata / Zerav řasnatý Chamaecyparis nootkatensis / Cypřišek nutkajský 90 Thuja plicata / Zerav řasnatý 0 Thuja plicata / Zerav řasnatý 0 Chamaecyparis nootkatensis / Cypřišek nutkajský 70 Malus domestica / Jabloň domácí 90 Malus domestica / Jabloň domácí 0 Malus domestica / Jabloň domácí 70 Malus domestica / Jabloň domácí 0 Juglans regia / Ořešák královský 0 Pinus sylvestris / Borovice lesní 0 Picea abies / Smrk ztepilý 0 Juniperus communis / Jalovec obecný 0 Abies cephalonica / jedle řecká 0 Abies cephalonica / jedle řecká 0 Abies cephalonica / jedle řecká 0 Abies cephalonica / jedle řecká , Abies cephalonica / jedle řecká 0 9 Symphoricarpos albus / Pámelník bílý 0, Alnus glutinosa / Olše lepkavá 0 0 Salix babylonica / Vrba babylonská 70 Salix babylonica / Vrba babylonská 0 Skupina : akát, smrk, bříza, borovice, jeřáb, jasan, topol Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý 0 7 Forsythia media / Zlatice prostřední 90 Berberis thunbergii / Dřišťál Thunbergův 90, Picea glauca Conica / Smrk sivý 0, 9 0 0b , , vyrůstající z pařezu původního stromu 0b mechanické poranění trhliny na kmeni nakloněná, asymetrická koruna přestárlý Nevhodná výsadba, roní pryskyřici Nevhodná výsadba, roní pryskyřici Nevhodná výsadba, roní pryskyřici Nevhodná výsadba, roní pryskyřici Nevhodná výsadba, roní pryskyřici, pod dráty el. Napětí trojkmen 7 kmenů remízek nad rybníkem sedmikmen, výmladek vtroušený Symporicarpos alba

15 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ 00 Thuja plicata / Zerav řasnatý 0 Juniperus sabina / Jalovec chvojka 0 Acer platanoides / Javor mléč 0 Acer platanoides / Javor mléč 0 Juniperus sabina / Jalovec chvojka Juniperus media Old Gold / Jalovec 0 prostřední 0 Thuja occidentalis / Zerav západní 07 Abies cephalonica / Jedle řecká 0 Abies cephalonica / Jedle řecká 09 Salix caprea / Vrba jíva 0 Alnus glutinosa / Olše lepkavá Salix caprea / Vrba jíva Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý Salix caprea / Vrba jíva Fraxinus excelsior / Jasan ztepilý Salix caprea / Vrba jíva Salix alba / Vrba bílá 7 Eonymus europaeus / Brslen evropský Salix viminalis /Vrba košíkářská 9 Eonymus europaeus / Brslen evropský 0 Salix aurita / Vrba ušatá Abies cephalonica / Jedle řecká Alnus glutinosa / Olše lepkavá , ,, , 0, 0 0 trojkmen, návrší zeminy u paty stromu značně poškozený kmen značně poškozený kmen výmladky, pětikmen Výmladky, ti kmen pařezové výmladky, čtyřkmen výmladky, trojkmen pařezové výmladky, dva kmeny pařezové výmladky, čtyři kmeny pařezové výmladky nevratně poškozený kmen pařezové výmladky, keřová forma trojkmen

16 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Popis technologií navrhovaných arboristických opatření Kácení stromů Pokácení stromu s rozřezáním a odstraněním větví a kmene do vzdálenosti 0 m se složením na hromady nebo s naložením na dopravní prostředek. Kácení stromů rostoucích v blízkosti jiných perspektivních stromů musí realizova odborná arboristická firma pomocí proškolených pracovníků s certifikátem ETW nebo podobným. Odstranění pařezu Odstranění pařezu pokáceného stromu i s náběhovými kořeny odfrézováním do hloubky 00 až 00 mm tak, aby byl odstraněn zbytek pařezu, příp. kůlového kořenu a stanoviště bylo připravené na další terénní úpravy, např. na výsadby nových stromů. Odstranění pařezu i s kořeny může být provedeno i mechanicky jinou technikou, za stejných podmínek uvedení terénu do "původního" stavu, tzn. že vzniklá jáma bude zasypána ornicí a terén urovnán a mírně zhutněn, příp. bude na místě obnoven trávník pokud se pařez nachází v travnaté ploše. Do odstranění pařezů je tedy nutné započítat i dodávku zeminy potřebné pro zasypání jámy a konečnou úpravu terénu. Odstranění pařezu se počítá včetně úplného odstranění dřevní hmoty a její konečné zákonem povolené likvidace a odstranění a konečná likvidace štěpky a materiálu po frézování pařezu. Řez stromů Řez stromů realizovaný s využitím výškové techniky (hydraulická plošina či stromolezecká technika) spolu s přemístěním odstraněných větví na vzdálenost do 0 m a složením na hromady. Řez dřevin a instalace bezpečnostních vazeb v korunách stromů budou prováděny v souladu s oborovým standardem 0-00 Řez stromů (tematická řada A standardů péče o přírodu a krajinu, Řez dřevin bude provádět kvalifikovaná osoba odborně způsobilá k této činnosti s certifikátem ETW nebo obdobným. RV - Výchovný řez - řez mladého stromu za účelem zapěstování jeho koruny. Cílem je založení tvarově charekteristické koruny pro daný druh či kultivar a přizpůsobení funkčním požadavkům stanoviště (např. úpravou podchodné, podjezdné výšky, redukcí koruny směrem k budovám, veřejnému osvětlení či jiným překážkám.). Odstranění výhonů (osy) konkurenčních (zvláště vidlice), výhonů se zarostlou kůrou, křížících a otírajících se, poškozených a nemocných, vytvářejících přesleny. Příp. odstranění spodních větví k zajištění dostatečně vysoké báze koruny neomezující provoz na okolních pozemcích, postupně, jak strom přirůstá, při udržení poměru výšky kmene k výšce koruny přibližně 0 : 0. RZ - Zdravotní řez - řez zaměřený na řešení zdravotního stavu stromu. Cílem je zabezpečení dlouhodobé funkce a perspektivy stromu s udržením jeho dobrého zdravotního stavu, vitality a provozní bezpečnosti. Odstraňují se především větve suché, vitalitně oslabené, nevhodné z hlediska architektury koruny, křížící se, infikované či napadené škůdci, rizikové z hlediska provozní bezpečnosti. To vše při zachování charakteristického habitu daného taxonu. Zdravotní řez primárně řeší cíle řezu bezpečnostního. RB - Bezpečnostní řez odstraňování suchých větví s průměrem nad () cm vč., (stabilizace) odlehčení větví se zřetelnými staticky významnými defekty, které bezprostředně ohrožují provozní bezpečnost. Odstraňování větví zavěšených či zlomených. Neřeší komplexní statické poměry celého stromu (možnost vývratu, zlomu kmene či velkých kosterních větvení). RR - Redukční řez řez zmenšující objem koruny nebo zakracující větve. Nezahrnuje řez zdravotní. Zásah musí být proveden citlivě při zachování druhově charakteristického habitu ošetřovaného jedince a maximálním přizpůsobení velikosti a tvaru koruny funkčním požadavkům stanoviště. Jde o redukci koruny v rozsahu, kdy lze ještě významně uplatnit zakracování os na tažné větve. Habitus může být již významně pozměněn, avšak nedochází k jeho totální destrukci. Provádí se za účelem stabilizace stromu snížením těžiště koruny, nebo k omezení koruny směrem k překážce nebo za účelem upravy podchodné / podjezdné výšky. Bezpečnostní vazby Instalace bezpečnostních vazeb na staticky oslabené stromy. Úkon zahrnuje jak veškerý instalační materiál, tak i vlastní umístění vazby v koruně. VD - Instalace bezpečnostní vazby dynamické ze syntetických materiálů nepředepjaté VS - Instalace bezpečnostní vazby statické předepjaté

17 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ C. Návrh výsadeb Navrhovaná opatření spočívají ve výsadbě nových keřů a stromů, resp. skupin keřů a stromů a to převážně listnatých, vhodných do místních podmínek. Kde to bylo možné, jsou navrženy taxony domácích druhů dřevin, které se běžně vyskytují v přírodních ekosystémech v daných geografických podmínkách, případně kultivary těchto domácích dřevin. Namátkou lze jmenovat lípu srdčitou, dub letní, javor mléč, jeřáb muk, kalinu obecnou, růže a další. V ostatních případech byly zvoleny druhy u nás běžné, druhy ze skupin u nás běžných rodů a kultivary těchto dřevin, např. okrasné jabloně, hlohy, slivoně, růže, skalník, kalina, tavolník, pustoryl, pámelník atd. Plný výčet všech zastoupených druhů a počet jednotlivých rostlin je v tabulkách následujících po této kapitole. Výběr jednotlivých druhů byl také učiněn s ohledem na potřeby zpěvného ptactva, hmyzu a drobných savců, tzn., že založením uvedených výsadeb by mělo dojít k výraznému zvýšení druhové rozmanitosti nejen rostlinstva, ale také ostatních druhů živých organismů. Výběr druhů a typů nových rostlin také navazuje na předchozí provedená opatření na jiných veřejných prostranstvích v okolních obcích. Stromy budou sázeny pokud možno jako stromořadí podél ulic, pěšin nebo hranic pozemků, v menší míře jako skupiny dvou nebo tří stromů a nakonec i jako významné solitery do vhodných prostorů upravovaných veřejných prostranství nebo do záměrné kompozice v rámci parčíku na dané lokalitě (U kaštanu, U křižovatky). Okolo každého nově vysazeného stromu bude namulčován kruh o průměru m drcenou borkou Ve většině případů budou stromy a keře doplněny skupinami trvalek a cibulovin. Keře a trvalky budou sázeny zásadně do ucelených skupin, které budou oddělené od trávníku obrytím pro jednoduchost údržby keřů i okolních travnatých ploch a také kvůli zvýraznění jejich efektu v dané lokalitě. Tyto skupiny budou namulčovány drcenou borkou. Na svahu budou požity dřevěné tyče k zadržení mulčovací borky. Všechny dřeviny jsou v návrhu umístěny tak, aby nenarušovaly ráz obce, ale aby vhodně doplňovaly stávající stavby, případně aby zvýšili atraktivitu otevřených prostranství u těchto staveb a zvaly obyvatele i návštěvníky obce k pobytu venku na těchto zelených plochách. Na místech, kde dojde k narušení stávajícího drnu travnatých ploch, nebo kde vznikne mezera po odstraněné dřevině, bude obnoven trávník. V parčíku U kaštanu a U křižovatky bude také založen nový trávník na domodelovaném a urovnaném terénu. Úpravy stávající vegetace a rozmístění a druhová skladba nových rostlin byly navrženy tak, aby se zvýšila estetická hodnota a druhová rozmanitost daných veřejných prostranství, při minimálních nárocích na následnou údržbu výsadeb. Takto revitalizované plochy by také měly získat na atraktivnosti a být hojněji využívány k běžné rekreaci místními obyvateli i návštěvníky obce. Umístění jednotlivých dřevin, stávajících i navrhovaných, je upřesněno v grafické části projektu. Na následujících stránkách jsou uvedeny počty rostlin vysazovaých na jednotlivých lokalitách a stručný popis, příp. vizualizace navrhovaných patření. 7

18 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ C. Návrh opatření na jednotlivých lokalitách Lokalita U školy Výsadba malokorunných okrasných stromů s podsadbou trvalek a cibulovin ve formě krátkých stromořadí v travnatých pásech podél cest. Současný stav - před budovou školy Vizualizace návrhu; přesná specifikace druhů viz osazovací plán Současný stav - před budovou školy Vizualizace návrhu; přesná specifikace druhů viz osazovací plán Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě U školy Latinský název Český název Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Prunus serrulata 'Amanogawa' Malus 'Professor Sprenger' Prunus cerasifera 'Nigra' Višeň pilovitá Amanogawa Jabloň Professor Sprenger Slivoň myrobalán 'Nigra Listnaté alejové stromy celkem Trvalky Aster dumosus 'Alice Haslam' Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Coreopsis grandiflora 'Corey Yellow Core' Echinacea purpurea Cibuloviny celkem 7 Hvězdnice Alice Haslam Třapatka zářívá Krásnoočko velkokvěté 'Corey Yellow Core' Echinacea purpurea 0 Narcis Trvalky celkem Cibuloviny Narcissus hybrids Počet (ks)

19 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita U obecního úřadu Odstranění nevhodných a poškozených dřevin převážně cizokrajného původu a výsadba listnatých domácích stromů a souvislé skupiny keřů a trvalek na jižním svahu mezi parkovištěm u OU a malým travnatým hřištěm. Za hřištěm výsadba živého plotu z habru obecného. Současný stav - pohled od jihu Současný stav - pohled od severu Vizualizace návrhu výsadeb; přesná specifikace druhů viz osazovací plán 9

20 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita Parčík u kaštanu Poměrně významná členitá plocha zeleně uvnitř obce. Je ohraničena třemi silnicemi a protéká tudy Neuměřský potok, částečně regulovaný, avšak s polopřirozenými břehy. Na travnaté ploše s různými terénními formami roste několik vzrostlých stromů (jírovec maďal, lípa srdčitá, bříza bělokorá, smrk ztepilý, škumpa...) a keřů (jalovec viržinský, bez černý,...). Navrhujeme odstranit nevhodné, poškozené a neperspektivní dřeviny a vysázet kompozičně a ekologicky vhodné druhy dřevin - soliterně i do skupin (viz osazovací plán). Pohled na skupinu stromů od potoka nahoru ke svahu Skupina cizokrjných jehličnanů v zákrutě potoka Dva jírovce v centrální části parčíku Skupina dřevin nahoře nad svahem u kontejnerů 0

21 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě U obecního úřadu Latinský název Český název Počet (ks) Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Sorbus aria kv. Lutescens Acer platanoides Jeřáb muk kv. Lutescens Javor mléč Brslen křídlatý Mahonie úzkolistá Compacta Mochna křovitá Goldteppich Kolkvicie krásná Tavolník japonský 'Golden Princess' Růže The Fairy Korunatka klaná Crispa 7 Listnaté alejové stromy celkem Listnaté keře kontejnerované Euonymus alatus 'Compactus' Mahonia aquifolium 'Compacta' Potentilla fruticosa 'Goldteppich' Kolkwitzia amabilis Spiraea x japonica 'Golden Princess' Rosa The Fairy Stephanandra incisa 'Crispa' Listnaté kontejnerované keře celkem Listnaté keře prostokořenné Carpinus betulus (PK) Habr obecný prostokořenný Listnaté prostokořenné keře celkem Trvalky Metteucia struthiopteris Achillea x 'Schwellenburg' Polygonatum multiflorum Geranium x magnificum Lavandula angustifolia Caryopteris x clandonensis Pérovník pštrosí Řebříček Schwellenburg Kokořík mnohokvětý Kakost vznešený Levandule úzkolistá Ořechokřídlec kladonský Trvalky celkem Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě U kaštanu Latinský název Český název Počet (ks) Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Betula pendula Amelanchier laevis 'Ballerina' Aesculus carnea 'Briotii' Tilia cordata Greenspire Prunus padus Prunus padus 'Colorata' Bříza bělokorá Muchovník hladky Ballerina Jírovec pleťový 'Briotii' Lípa srdčitá Greenspire Střemcha obecná Střemcha obecná Colorata 0 Hortenzie velkolistá (směs) Brslen Fortuneův 'Emerald Gaiety' Brslen Fortuneův 'Emeraldn Gold Pámelník Chenaultův Hancock Pámelník Doorembosův Skalník Dammerův Kalina obecná Listnaté alejové stromy celkem Listnaté keře kontejnerované Hydrangea macrophylla Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' Euonymus fortunei 'EmeraldnGold' Symphoricarpos x chenaultii 'Hancock' Symphoricarpos x doorenbosii 'Magic Berry' Cotoneaster dammeri Viburnum opulus Listnaté keře celkem Jehličnaté keře s balem (výška 0 0 cm) Taxus baccata Compacta Tis červený 'Compacta' Pěnišník (bílý do m) Pěnišník (červený do 0,7m) Pěnišník (růžový do,m) Azalka (oranžová do,m) Pěnišník velkokvětý Azurro Škornice velkokvětá Rose Queen Bohyška 9 Jehličnaté keře s balem celkem Stálezelené keře Rhododendrony Rhododendron 'Dora Amateis' Rhododendron repens 'Baden-Baden' Rhododendron «Humboldt«Rhododendron luteum 'Moravanka' Rhododendron hybridum 'Azurro' Stálezelené keře celkem Trvalky Epimedium grandiflorum 'Rose Queen' Hosta sieboldiana 'Elegans' Trvalky celkem

22 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita U pomníku Zde je navrženo odborné ošetření stávající lípy, výsadba jedné nové lípy a pokrytí svahu za pomníkem půdopokryvnými keři a trvalkami. Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě U pomníku Latinský název Český název Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Tilia cordata Lípa srdčitá Listnaté alejové stromy celkem Počet (ks) Listnaté keře kontejnerované Rosa x 'Heidetraum' Stephanandra incisa 'Crispa' Euonymus fortunei 'EmeraldnGold' Cotoneaster dammeri Symphoricarpos x chenaultii 'Hancock' Rosa x 'Hanowers Wiesse' Růže (PK, červená) Korunatka klaná 'Crispa' Brslen Fortuneův 'EmeraldnGold' Skalník Dammerův Pámelník Chenaultův 'Hancock' Růže (PK, bílá) Listnaté keře celkem Trvalky Epimedium grandiflorum 'Rose Queen' Trvalky celkem Škornice velkokvetá 'Rose Queen' Vizualizace návrhu výsadeb; přesná specifikace druhů viz osazovací plán U pomníku - současný stav

23 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita U rybníka Centrální část obce s rybníkem uprostřed a protékalícím potokem a jeho doprovodnými zelenými pásy. Zde je navrženo k výsadbě stromořadí podél břehu rybníka z dubů letních a dále výsadba soliterních stromů a keřů nebo malých skupin keřů jako doplnění stávajících prvků zeleně. Podél potoka bude část stávajících porostů zachována a část bude nahrazena vhodnými druhy. Podél hlavní silnice bude vysázeno okrasných jabloní s podsadbou trvalek. Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě U rybníka Latinský název Český název Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Malus 'Evereste' Malus 'Rudolph' Alnus glutinosa 'Aurea' Acer campestre Ulmus laevis Salix alba Tristis Quercus robur Acer platanoides Prunus padus 'Colorata' Počet (ks) Jabloň 'Evereste Jabloň 'Rudolph Olše lepkavá 'Aurea Javor babyka Jilm vaz Vrba bílá kv. převislá Dub letní Javor mléč Střemcha obecná Colorata Čilimník ranný Pámelník Doorembosův Tavolník nízký Pustoryl Listnaté alejové stromy celkem Listnaté keře kontejnerované Cytisus x praecox 'Allgold' Symphoricarpos x doorenbosii 'Magic Berry' Spiraea x bumalda 'Anthony Waterer' Philadelphus 'Miniature Snowflake' Listnaté keře celkem Jehličnaté stromy s balem (výšky 00 0 cm) Abies nordmaniana Jehličnaté stromy celkem Listnaté keře prostokořenné Jedle kavkazská Carpinus betulus (PK) Habr obecný prostokořenný Listnaté prostokořenné keře celkem Trvalky Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Trvalky celkem U hlavní silnice při příjezdu od Staňkova Třapatka zářívá 0 0 Skupina jehličnanů u hlavní silnice při příjezdu do obce od Staňkova

24 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Pohled na rybník od jihozápadu Pohled na svah s remízkem dřevin nad rybníkem Vizualizace návrhu výsadeb; přesná specifikace druhů viz osazovací plán (U hlavní silnice při příjezdu od Staňkova)

25 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita Náves u křižovatky Úplná rekonstrukce malého veřejného prostranství s přestárlými nebo nevyhovujícími ovocnými a jehličnatými stromy. Navrhujeme zaožit nový trávník a výsadby několika listnatých stromů s podsadbou trvalek u okrasných jabloní. Stávající dřeviny - pohled od jihu Stávající dřeviny - pohled od severozápadu Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě Náves u křižovatky Latinský název Český název Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Tilia cordata Malus 'Rudolph' Acer campestre Počet (ks) Lípa srdčitá Jabloň 'Rudolph Javor babyka 7 Pustoryl Listnaté alejové stromy celkem Listnaté keře kontejnerované Philadelphus 'Miniature Snowflake' Listnaté keře celkem Trvalky Phlox subulata Coreopsis grandiflora 'Corey Yellow Core' Aster dumosus 'Alice Haslam' Perovskia atriplicifolia Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Plaménka šídlovitá Krásnoočko velkokvěté 'Corey Yellow Core' Hvězdnice Alice Haslam Perovskie lebedolistá Třapatka zářívá Trvalky celkem Příklady výsadby jabloní (okrasných i ovocných) a kvetoucích trvalek:

26 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Lokalita Náves před mostem Výsadba malokorunných stromů a půdopokryvných keřů na těžko přístupný travnatý svah nad silnicí. Současný stav - těžko udržovatelný travnatý svah Betonová opěrná zídka podél komunikace Seznam rostlin navržených k výsadbě v lokalitě Náves před mostem Latinský název Český název Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Crataegus lavallei 'Carrierei' Prunus hillieri 'Spire' Listnaté alejové stromy celkem Hloh Lavallův 'Carrierei' Slivoň Hillierova 'Spire' Počet (ks) Listnaté keře kontejnerované Symphoricarpos x chenaultii 'Hancock' Rosa x 'Lavander Dream' Rosa x 'Alberich' Rosa x 'Hanowers Wiesse' Stephanandra incisa 'Crispa' Pámelník Chenaultův Hancock Růže 'Lavander Dream' (PK, růžová) Růže 'Alberich' (PK, červená) Růže (PK, bílá) Korunatka klaná 'Crispa 9 7 Jalovec poléhavý 9 9 Listnaté keře celkem Jehličnaté keře s balem Juniperus horizontalis Blue Chip Jehličnaté stromy s balem celkem

27 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Seznam všech rostlin navržených k výsadbě Latinský název Český název Počet Spon (ks) (m) Listnaté alejové stromy s balem (obv. km. cm) Acer campestre Acer platanoides Aesculus carnea 'Briotii' Alnus glutinosa 'Aurea' Amelanchier laevis 'Ballerina' Betula pendula Crataegus lavallei 'Carrierei' Malus 'Evereste' Malus 'Professor Sprenger' Malus 'Rudolph' Prunus cerasifera 'Nigra' Prunus hillieri 'Spire' Prunus padus Prunus padus 'Colorata' Prunus serrulata 'Amanogawa' Quercus robur Salix alba Tristis Sorbus aria Lutescens Tilia cordata Tilia cordata Greenspire Ulmus laevis Javor babyka Javor mléč Jírovec pleťový 'Briotii' Olše lepkavá 'Aurea Muchovník hladký Ballerina Bříza bělokorá Hloh Lavallův 'Carrierei' Jabloň 'Evereste Jabloň Professor Sprenger Jabloň 'Rudolph Slivoň myrobalán 'Nigra Slivoň Hillierova 'Spire' Střemcha obecná Střemcha obecná Colorata Višeň pilovitá Amanogawa Dub letní Vrba bílá kv. převislá Jeřáb muk Lutescens Lípa srdčitá Lípa srdčitá Greenspire Jilm vaz Listnaté alejové stromy celkem Jehličnaté stromy s balem (výšky 00 0 cm) Abies nordmaniana Jedle kavkazská Jehličnaté stromy celkem Listnaté keře kontejnerované 70 Cotoneaster dammeri Cytisus x praecox 'Allgold' Euonymus alatus 'Compactus' Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' Euonymus fortunei 'EmeraldnGold' Hydrangea macrophylla Kolkwitzia amabilis Mahonia aquifolium 'Compacta' Philadelphus 'Miniature Snowflake' Potentilla fruticosa 'Goldteppich' Rosa The Fairy Rosa x 'Alberich' Rosa x 'Hanowers Wiesse' Rosa x 'Heidetraum' Rosa x 'Lavander Dream' Spiraea x bumalda 'Anthony Waterer' Spiraea x japonica 'Golden Princess' Stephanandra incisa 'Crispa' Symphoricarpos x doorenbosii 'Magic Berry' Symphoricarpos x chenaultii 'Hancock' Viburnum opulus Listnaté keře celkem Skalník Dammerův Čilimník ranný Brslen křídlatý Brslen Fortuneův 'Emerald Gaiety' Brslen Fortuneův 'EmeraldnGold' Hortenzie velkolistá (směs) Kolkvicie krásná Mahonie úzkolistá Compacta Pustoryl ( do, m výšky) Mochna křovitá Goldteppich Růže The Fairy (PK, růžová) Růže 'Alberich' (PK, červená) Růže (PK, bílá) Růže (PK, červená) Růže 'Lavander Dream' (PK, růžová) Tavolník nízký Tavolník japonský 'Golden Princess' Korunatka klaná 'Crispa Pámelník Doorembosův Pámelník Chenaultův 'Hancock' Kalina obecná , 0, 0, 0,, 0, 0, 0, 0,7 0, 0,7 0, 0, 0, 0,, 0, 0,7, 0 7

28 Revitalizace zeleně na veřejných prostranstvích v obci Kvíčovice - PD pro VŘ Jehličnaté keře s balem Taxus baccata Compacta (vel. 0 0 cm) Juniperus horizontalis Blue Chip (0-0cm) Tis červený 'Compacta' Jalovec poléhavý Blue Chip Jehličnaté keře s balem celkem Stálezelené keře Rhododendrony Rhododendron 'Dora Amateis' Rhododendron 'Humboldt' Rhododendron hybridum 'Azurro' Rhododendron luteum 'Moravanka' Rhododendron repens 'Baden-Baden' 9 Pěnišník (bílý do m) Pěnišník (růžový do,m) Pěnišník velkokvětý Azurro Azalka (oranžová do,m) Pěnišník (červený do 0,7m) Stálezelené keře rhododendrony celkem Listnaté keře prostokořenné Carpinus betulus (PK) 0 Habr obecný prostokořenný Listnaté prostokořenné keře celkem 0,, 0, 0, 0, 0 Trvalky Achillea x 'Schwellenburg' Aster dumosus 'Alice Haslam' Caryopteris x clandonensis Coreopsis grandiflora 'Corey Yellow Core' Echinacea purpurea Epimedium grandiflorum 'Rose Queen' Geranium x magnificum Hosta sieboldiana 'Elegans' Lavandula angustifolia Metteucia struthiopteris Perovskia atriplicifolia Phlox subulata Polygonatum multiflorum Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Řebříček Schwellenburg (žlutý do 0 cm) Hvězdnice Alice Haslam Ořechokřídlec kladonský Krásnoočko velkokvěté 'Corey Yellow Core' Echinacea purpurea Škornice velkokvětá Rose Queen Kakost vznešený Bohyška Levandule úzkolistá Pérovník pštrosí Perovskie lebedolistá Plaménka šídlovitá Kokořík mnohokvětý Třapatka zářívá Trvalky celkem Cibuloviny Narcissus hybrids Cibuloviny celkem , 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 7 Narcis 0,

OBNOVA ALEJÍ, STROMOŘADÍ A INTERAKČNÍCH PRVKŮ V K.Ú. VELHARTICE, CHOTĚŠOV, NEMILKOV, DROUHAVEČ A HORY MATKY BOŽÍ

OBNOVA ALEJÍ, STROMOŘADÍ A INTERAKČNÍCH PRVKŮ V K.Ú. VELHARTICE, CHOTĚŠOV, NEMILKOV, DROUHAVEČ A HORY MATKY BOŽÍ Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č. zadávací dokumentace zakázky: OBNOVA ALEJÍ, STROMOŘADÍ A NTERAKČNÍCH PRVKŮ V K.Ú. VELHARTCE, CHOTĚŠOV, NEMLKOV, DROUHAVEČ A HORY MATKY BOŽÍ Mgr. Vladimír

Více

D.3 Dendrologický průzkum

D.3 Dendrologický průzkum ČESKÁ LÍPA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA ROHÁČE Z DUBÉ - ČESKOKAMENICKÁ D. Dendrologický průzkum OBSAH:. Průvodní zpráva. Situace : 500 Vypracoval: Hl. inž. projektu: Ing. Szénási Ing. Čamrová Průvodní zpráva AKCE:

Více

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Studie Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Inventarizace a metodika inventarizace Objednatel projektové dokumentace: Město Veselí nad Moravou tř. Masarykova 119 69813 Veselí nad Moravou IČO:

Více

1.část. lokalita č.1: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova

1.část. lokalita č.1: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova .část lokalita č.: Autobusové nádraží - lokalita č.56: Raisova Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně.

Více

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření 16. SÍDLIŠTĚ VOLDÁN 1221/1 1 Prunus spec, slivoň 5 5 0.7 5+5 2 0 0 0 0 0 3 3 odstranit vylomené větve 1221/1 2 Prunus avium, třešeň 9 7 1.5 57 4 2 2 1 3 2 2 4 odstranit nebezpečný 1221/1 3 Prunus spec,

Více

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1

SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 SÍDLIŠTĚ PRAŽSKÁ - LOKALITA 1 PŘÍLOHA 1 INVENTARIZACE DŘEVIN Poř. číslo Druh dřeviny (vědecký název) český název Obvod kmene cm (ve 130cm) Šířka koruny m Výška dřeviny m Sadovnická hodnota body Popis Popis

Více

VÝSADBA ALEJE PODÉL CYKLOSTEZKY U VYSOČAN

VÝSADBA ALEJE PODÉL CYKLOSTEZKY U VYSOČAN VÝSADBA ALEJE PODÉL CYKLOSTEZKY U VYSOČAN DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY Mgr. Vladimír Ledvina Komplexní služby pro zahradu, park a krajinu Tyršova 359, 34101 Horažďovice Mobil: +420 774 499 570 Email:

Více

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ 278 4.1 ÚVOD Poslední část projektu tvoří tři samostatné lokality a to sídliště Bezděkov, sídliště Čecháky a prostor Nového hřbitova na Karlově

Více

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY PŘÍLOHA 2.A Inventarizace dřevin a návrh pěstebních opatření v městyse Štoky TEXTOVÁ ČÁST Inv. číslo

Více

PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE

PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE PŘÍLOHA F.2 INVENTARIZACE A METODIKA INVENTARIZACE Skopalíková x M. Kuncové x Čejkova Průměr Fyzio. Zdrav. objektu Taxon Výška Průměr kmene koruny stáří Vitalita stav Stabilita Poznámka 30 Betula pendula

Více

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2.část lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2 Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně

Více

LEGENDA. Celková vitalita (schopnost regenerovat)

LEGENDA. Celková vitalita (schopnost regenerovat) LEGENDA Celková vitalita (schopnost regenerovat) Sleduje schopnost dřeviny regenerovat ajejí celkový stav. Celková vitalita je posuzována podle deflorace, malce a výskytu výhonů v koruně a schopnosti odolávat

Více

Regenerace zeleně místní části Olší nad Oslavou VP (HIP): Tabelární specifikace dřevin, soupis dřevin k odstranění ZZ/694/13/21.

Regenerace zeleně místní části Olší nad Oslavou VP (HIP): Tabelární specifikace dřevin, soupis dřevin k odstranění ZZ/694/13/21. Doplňující údaje: 0 5.10.013 1.vydání Ing. Zeman Ing. Zeman Ing. Zeman Rev. Datum Popis Vypracoval Kontroloval Schválil Objednatel: Souprava: Město Velké Meziříčí Radnická 9/1, 594 13 Velké Meziříčí Zhotovitel:

Více

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle Ing. MARCELA BITTNEROVÁ, Ph.D. Zahradní a krajinářská tvorba marcela.bittnerova@seznam.cz Veltruská 532/11 190 00 Praha 9 Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území INVESTOR

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Názvy a zkratky stromů Příloha 2: Grafy 1. Celkový počet stromů 2. Počet listnatých stromů 3. Počet jehličnatých stromů 4. Průměry všech stromů 5. Zdravotní stav listnatých

Více

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu OŠETŘOVÁNÍ STROMŮ* ošetření dle kategorie I. Kategorie II. Kategorie III. Kategorie kalkulace ks 3 0 1107, 1108, 1109 celkem 3 0 vazby v korunách vazba

Více

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS.

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS. Projekt péče o stromy podél vodního toku Orlice byl zpracován na objednávku povodí Labe v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně. Terénní šetření proběhla v měsíci lednu 2014. V Rosicích dne

Více

ZODP. PROJEKTANT. Renovace a doplnění zeleně v obci Sibřina VYTVOŘIL ZPRACOVATEL. Ing. Kateřina Kovaříková

ZODP. PROJEKTANT. Renovace a doplnění zeleně v obci Sibřina VYTVOŘIL ZPRACOVATEL. Ing. Kateřina Kovaříková ZODP. PROJEKTANT Ing. Kateřina Kovaříková VYTVOŘIL ZPRACOVATEL: Biologica s.r.o., Mezníkova 273/13, 616 00 Brno, IČ: 27739660 KRAJ: Středočeský OBEC: Sibřina Ing. Kateřina Kovaříková ZPRACOVATEL INVESTOR:

Více

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy Vídeň 127 594 01 Velké Meziříčí Tel.: +420 733 721 817 E-mail: info@greenberg.cz Web: www.greenberg.cz REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Objednatel: Obec Stránecká Zhoř, Stránecká Zhoř

Více

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61)

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61) 46 (F) PARK ZA MUZEEM V JÍLOVÉM U PRAHY - ŽÁDOST O KÁCENÍ DŘEVIN PŘÍLOHA - ZÁKRES DŘEVIN URČENÝCH KE KÁCENÍ DO KATASTRÁLNÍ MAPY ETAPA I. ETAPA II. M 1:0 1 ul. Českosloveské Českosloveská armády (98) E

Více

obvod kmínku nebo výška Acer campestre (javor babyka) 12-14 1.590,- Acer platanoides (javor mléč) 12-14 1.300,- možnost slevy 16-18 1.500,- 1.

obvod kmínku nebo výška Acer campestre (javor babyka) 12-14 1.590,- Acer platanoides (javor mléč) 12-14 1.300,- možnost slevy 16-18 1.500,- 1. Ceník podzim 2012 Listnaté stromy vzrostlé Stromy lze vybírat po telefonické domluvě s vedoucím školky (+420 606 68 98 98) Maloobchodní prodej s přirážkou 30 % při odběru menším než 15 ks. Dřevina obvod

Více

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně Název: Revitalizace zámeckého parku v Liblíně - část 1 Investor: Domov sociálních služeb Liblín, p.o. Popis: Kácení řevin - 1.etapa Zpracovatel: Florstyl s.r.o. Datum: květen 2011 Kácení p.č. typ latinský

Více

ARNIKA - Lesní a okrasné školky Hostivice

ARNIKA - Lesní a okrasné školky Hostivice ARNIKA - Lesní a okrasné školky Hostivice www.arnikaskolky.cz arnika.poslusny@ volny.cz tel. 606 68 98 98 Velkoobchodní ceník - jaro 2013 Ceny jsou uvedeny v korunách jako velkoobchodní, k cenám účtujeme

Více

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/ koruny Vitalita SH Poznámky 1 Tilia cordata ( lípa srdčitá) 40-60 90 10 2,3 15-20 3 3 Hrozí vylomení větví v koruně 2 Tilia cordata 5 6 3 1,6 4 4 3 Dosadba 3 Tilia cordata 40-60 82 8 2,6 15 1 2 Houbové

Více

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název akce: Remízek Na Vrábí Vegetační úpravy Investor: Město Brandýs nad Labem / Stará Boleslav Projektant : Zahradní architektura Ing. Ivan Marek Martinov 279 Kostelec nad Labem 277

Více

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ Tabulky 9.1 Přípravné práce 9.2 Výsadba stromů a keřů, založení květinových záhonů 9.3 Ochrana stávajících stromů bedněním 9.4 Založení trávníku 9.5 Udržovací práce 9.6 Mobiliář 9.7 Dětské

Více

DOPROVODNÁ ZELEŇ CYKLOSTEZKY KVÍČOVICE - HOLÝŠOV

DOPROVODNÁ ZELEŇ CYKLOSTEZKY KVÍČOVICE - HOLÝŠOV Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č. 2 zadávací dokumentace zakázky: DOPROVODNÁ ZELEŇ CYKLOSTEZKY KVÍČOVICE - HOLÝŠOV Mgr. Vladimír Ledvina Komplexní služby pro zahradu, park a krajinu

Více

Sadovnická hodnota Poškození kmene. Poškození koruny. Výskyt suchých větví. Vitalita

Sadovnická hodnota Poškození kmene. Poškození koruny. Výskyt suchých větví. Vitalita 1 Tilia cordata 16 10 3 90 4 3 4 1 1 1 2 2 V 2 Fraxinus excelsior Pendula 3 1 2 6 2 2 3 1 1 1 3 Picea pungens 9 3 2 16 3 2 3 1 1 1 4 Picea pungens 9 3 2 18 3 2 3 1 1 1 5 Picea pungens 9 4 2 10 3 2 3 1

Více

Dobrý den, posílám odpověď Odboru hlavního architekta na váš dotaz (viz níže). Požadovaný seznam najdete v příloze. S pozdravem

Dobrý den, posílám odpověď Odboru hlavního architekta na váš dotaz (viz níže). Požadovaný seznam najdete v příloze. S pozdravem From: Tušl Ondřej Sent: Friday, June 08, 2012 10:49 AM To: Subject: FW: č.j.: 35831/2012/KP - ŽÁDOST O INFORMACE DLE 106/1999 - TYRŠOVY SADY Dobrý den, posílám odpověď Odboru hlavního architekta na váš

Více

REVITALIZACE ZELENĚ V OBCI CHODSKÁ LHOTA A ŠTEFLE

REVITALIZACE ZELENĚ V OBCI CHODSKÁ LHOTA A ŠTEFLE Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č zadávací dokumentace zakázky: REVITALIZACE ZELENĚ V OBCI CHODSKÁ LHOTA A ŠTEFLE Vypracoval: Mgr Vladimír Ledvina Komplexní služby pro zahradu, park

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013 1) Vesna kalkulace odstranění stromů (1, 16), odstranění keřových skupin a keřů (K2, K11, SK1, SK2), ošetření stromů 1 ks, vazba 0 ks výsadba: 1 ks stromy OK 8-10 cm, 411 ks keře /popínavé rostliny ODSTRANĚNÍ

Více

Dendrologie. Vybrané rody

Dendrologie. Vybrané rody Dendrologie Vybrané rody Listnaté stromy Acer javor Domácí: A.platanoides j.mléč Nížiny Suchovzdorný Nevhodný pravidelný řez Mrazové desky na kmeni Acer platanoides j.mléč Acer javor Domácí: A.pseudoplatanus

Více

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov SEZNAM LOKALIT SÍDLIŠTĚ POD KLUCANINOU SÍDLIŠTĚ POD KVĚTNICÍ SOUBOR OSTATNÍCH PLOCH 1 OBSAH A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA...3 A.1 Identifikace stavby...3 Objednatel:...3 Projektant:...3 Název stavby:...3 Místo stavby:...3

Více

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny Levý břeh od soutoku Číslo Druh Výška (m) Šířka korun y (m) Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) věk fyziologic ká vytalita pěsteb. patření Poznámky Naléhavos t 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4

Více

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Jehličnaté dřeviny kód dřevina česky dřevina latinsky velikost rostliny v cm bez DPH vč. DPH 7610 Borovice - roubovaná h29 Pinus mugo Gnom vk 60, 15-30 530

Více

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr Obsah: Technická zpráva 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr 2 1.1. Identifikační údaje Název stavby: Název objektu: Místo stavby, k.ú.: Okres: Kraj: Obsah

Více

Město Tišnov, náměstí Míru 111, 666 19 Tišnov

Město Tišnov, náměstí Míru 111, 666 19 Tišnov OBJEDNATEL: AKCE: STUPEŇ: PROJEKT: Město, náměstí Míru 111, 666 19 Regenerace zeleně vybraných lokalit města Podklad pro žádost o dotace z Dotačního fondu životního prostředí SÍDLIŠTĚ POD KVĚTNICÍ ČÁST

Více

PLÁN PÉČE O STROMOVOU ZELEŇ

PLÁN PÉČE O STROMOVOU ZELEŇ OBEC ŽLUNICE PLÁN PÉČE O STROMOVOU ZELEŇ (2/205 2/2020) (INVENTARIZACE, ANALÝZA A PLÁN PÉČE) Zadavatel: Adresa: Obec Žlunice Obecní úřad Žlunice, Žlunice 38, 507 34 Žlunice IČO: 0027245 Emailová schránka:

Více

TEXTOVÁ ČÁST. Revitalizace zeleně na vybraných veřejných. prostranstvích městysu Okříšky. Šebrov 215, 679 22 Šebrov-Kateřina email: info@atregia.

TEXTOVÁ ČÁST. Revitalizace zeleně na vybraných veřejných. prostranstvích městysu Okříšky. Šebrov 215, 679 22 Šebrov-Kateřina email: info@atregia. Zpracovatel:Atregia s.r.o. Šebrov 215, 679 22 Šebrov-Kateřina email: info@atregia.cz Investor:Městys Okříšky Jihlavská 1, 675 21 Okříšky email: rysavy@ou.okrisky.cz tel.: 724 287 708 HIP: Ing. Barbora

Více

Rekonstrukce zahrady MŠ Olšany u Prostějova

Rekonstrukce zahrady MŠ Olšany u Prostějova VESELÝ SVĚT PRO ZVÍDAVÉ DĚTI Objednatel: Vypracovala: Obec Olšany u Prostějova Olšany u Prostějova 50, 798 14 IČ: 00288560 Ing. Hana Prášilíková Stiborova 37, Olomouc, 77900 IČ: 74222820 Místo: ZŠ a MŠ

Více

56,47,44,69, 56,53,47,47, ,5 3 OP SS 2 1 ZŘ 666/211 mírné prosychání do 10% objemu koruny, přirozené prosychání spodní části korun

56,47,44,69, 56,53,47,47, ,5 3 OP SS 2 1 ZŘ 666/211 mírné prosychání do 10% objemu koruny, přirozené prosychání spodní části korun 1 Betula pendula bříza 23 71 13,5 0,5 5,5 3 S V 1 2 666/210 mírný náklon, pěkná 2 Salix caprea vrba 38 119 9 1,5 5,5 4 OP V 2 2 666/210 prosychání cca 10-15% 3 Salix caprea vrba 28/30 88/94 8 1,5 7,5 4

Více

Dotaz ze dne č.j.: 53985/2012 Žádost o informace Tyršovy sady. Odpověď na dotaz ze dne

Dotaz ze dne č.j.: 53985/2012 Žádost o informace Tyršovy sady. Odpověď na dotaz ze dne Dotaz ze dne 2. 9. 2012 - č.j.: 53985/2012 Žádost o informace Tyršovy sady V tiskové zprávě Magistrátu města Pardubic ze dne 28. 3. 2012 o kácení v Tyršových sadech v březnu 2012 se uvádí, že: "Celkem

Více

Výška. 4 Thuja occidentalis cv. Zerav západní odrůda 1694/32 J 5 výhledově odstranit

Výška. 4 Thuja occidentalis cv. Zerav západní odrůda 1694/32 J 5 výhledově odstranit INVETARIZACE DŘEVIN vybrané pozemky intravilánu obce Slatina kastrální území: Slatina pod Hazmburkem Tab.: č. 1: Invenrizace dřevin p.č. 1 Juniperus communis Jalovec obecný, sloupovitý 1694/32 J 6 2 Buxus

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ DOPIS ZN.: 170688/2014 rozdělovník ZE DNE: 19.9.2014 NAŠE ZNAČKA: MMHK/175269/2014 zp2/mrk SZ MMHK/170688/2014 VYŘIZUJE: Adriena Marková TELEFON: 495707667 E-MAIL: Adriena.Markova@mmhk.cz

Více

dendrologické tabulky Rokytnice Page 1

dendrologické tabulky Rokytnice Page 1 1 Pinus mugo borovice kleč 1,5 1,0 - keř 0 3 1 1 1 2 Pinus mugo borovice kleč 0,8 1,0 - keř 0 3 1 1 1 3 Picea abies smrk ztepilý 10,0 5,0 50 20 63 27 0 3 1 1 1 4 Larix decidua modřín opadavý 11,0 7,0 77

Více

OBSAH: PŘÍLOHA: INVENTARIZAČNÍ TABULKY FOTODOKUMENTACE

OBSAH: PŘÍLOHA: INVENTARIZAČNÍ TABULKY FOTODOKUMENTACE OBSAH: 1. ÚVOD 1.1. Výsadby na cestě ppč.1397/3 1.2. Cesta na Havaji 1.3. Liemrová cesta 1.4. Parčík v centru obce 1.5. Ošetření významných dřevin 2. PODKLADY 3. NÁVRH 3.1. Výsadby na cestě ppč.1397/3

Více

Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ

Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ UŽIVATELSKÁ FRAGMENTACE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY V ČR (v mapovacích jednotkách kvadrátů síťového mapování) Functional

Více

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina kastrální území: Slatina pod Hazmburkem Tab.: č. 1: Invenrizace dřevin p.č. NÁVES Sv dřevin 39 Rosa sp. Růže záhonové 1694/50 L ve skupině

Více

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM Akce: Katastrální území: Parcela číslo: Investor: Zodpovědný projektant: Projektanti: Datum zpracování: Šanov nad Jevišovkou Jihomoravský kraj, Žerotínovo náměstí

Více

DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ

DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM TRAMVAJOVÁ TRAŤ DIVOKÁ ŠÁRKA - DĚDINSKÁ Ing. František Moravec, Lipová 1497/E, 250 01 Brandýs n/l IČ: 45124957, DIČ: CZ530719270, účet/kód: 433720329/0800 Reg. ŽÚ Brandýs n/l č.j.

Více

Stavba č.1 Položkový výkaz výměr

Stavba č.1 Položkový výkaz výměr Stavba č.1 Položkový výkaz výměr Název stavby: Název SO: Polní cesty v k.ú. Počedělice Polní cesty C5, C51, C52 Jednot. Cena celkem Č Objekt Kód Zkrácený popis M.j. Množství cena (Kč) Kč bez DPH 1 C 5

Více

REVITALIZACE DŘEVIN ZÁMECKÉHO PARKU A OBECNÍ ZELENĚ V LITULTOVICÍCH

REVITALIZACE DŘEVIN ZÁMECKÉHO PARKU A OBECNÍ ZELENĚ V LITULTOVICÍCH CENTRUM PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ KRAJINY REVITALIZACE DŘEVIN ZÁMECKÉHO PARKU A OBECNÍ ZELENĚ V LITULTOVICÍCH PROJEKT ZADAVATEL: MĚSTYS LITULTOVICE ZPRACOVATEL: EKOTOXA s.r.o. LISTOPAD 2013 EKOTOXA

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA - DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM PROJEKT OBNOVY A ROZVOJE FUNKČNÍCH PLOCH SÍDELNÍ ZELENĚ V OBCI PTICE

PRŮVODNÍ ZPRÁVA - DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM PROJEKT OBNOVY A ROZVOJE FUNKČNÍCH PLOCH SÍDELNÍ ZELENĚ V OBCI PTICE PRŮVODNÍ ZPRÁVA - DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM PROJEKT OBNOVY A ROZVOJE FUNKČNÍCH PLOCH SÍDELNÍ ZELENĚ V OBCI PTICE Ing. Lenka Vyhnálková říjen 2013 Identifikační data DRUH DOKUMENTACE: NÁZEV PROJEKTU: OBJEDNAVATEL

Více

radní pro regeneraci sídliště a životní prostředí

radní pro regeneraci sídliště a životní prostředí DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM návrhy zeleně ke kácení při revitalizaci Letňanské lentilky Lokalita: ulice Jančova, Místecká, Krausova, Malkovského, Kuželova Praha 18 Letňany Objednatel: Úřad městské části Praha

Více

Protokol inventarizace dřevin "1106 GŘC - areál Olomouc - Povel"

Protokol inventarizace dřevin 1106 GŘC - areál Olomouc - Povel parc.č. 471/1 x plocha 1 Acer campestre javor babyka 9,12,15 3,4,5 2m2 4,0 3-kmen, mladý stromek 2 Rosa canina růže šípková 6m2 4,0 keř 3 Sambucus nigra bez černý 8m2 3,5 keř 4 Sambucus nigra bez černý

Více

Generel zeleně pro město Jevíčko, k.ú. Zadní Arnoštov

Generel zeleně pro město Jevíčko, k.ú. Zadní Arnoštov Generel pro město, k.ú. Zadní Arnoštov Číslo Návrh 1/ 5f Vjezd do obce od Křenova Pinus sylvestris 10%, ov - 251.79 0.6155 Picea abies 90% 2/ 4b Zahrada u RD Malus domestica - oj., st žádná omezená bez

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) km 13,000-42,000 olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis)

Více

Náhradní výsadby ve městě Liberci podzim 2015

Náhradní výsadby ve městě Liberci podzim 2015 Dokumentace - mapové podklady, příloha č. 7 k ZD Náhradní výsadby ve městě Liberci podzim 2015 - níže jsou uvedeny bližší informace k veřejné zakázce malého rozsahu Náhradní výsadby ve městě Liberci podzim

Více

ZA OBJEDNATELE: PROJEKT: STUPEŇ: ČÁST DOKUMENTACE: 5/2014 POČET STRAN 7 PARÉ: DATUM. Blatenská 189, 26272 Březnice IČ 76047334

ZA OBJEDNATELE: PROJEKT: STUPEŇ: ČÁST DOKUMENTACE: 5/2014 POČET STRAN 7 PARÉ: DATUM. Blatenská 189, 26272 Březnice IČ 76047334 OBJEDNATEL: PROJEKT: STUPEŇ: ČÁST DOKUMENTACE: Obec Malý Újezd, Malý Újezd 95, 27731 Velký Borek REVITALIZACE ZELENĚ V OBCI MALÝ ÚJEZD - 2013 DPS + DZS 2. OZELENĚNÍ MULTIFUNKČNÍHO HŘIŠTĚ VE VAVŘINČI 2.5

Více

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015 NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015 pro maloodběratele JAN SMEJKAL Javornická 846, 768 72 Chvalčov Tel.: 607 631 234; info@okrasnestromy.cz www.okrasnestromy.cz Umístění školky: Po levé straně u silnice

Více

Akutní pěstební opatření Sídliště u Nádraží - Brandýs nad Labem I. etapa

Akutní pěstební opatření Sídliště u Nádraží - Brandýs nad Labem I. etapa Číslo stromu Taxon Obvod kmene v 1,3 m (cm) Průmět koruny (m) Výška (m) Fyziologické stáří (1-6) Fyziologická vitalita (0-5) Zdravotní stav (0-5) Provozní bezpečnost (0-3) Cíl dopadu (0-3) Perspektiva

Více

KALINOVO NÁBŘEŽÍ - LOKALITA 2

KALINOVO NÁBŘEŽÍ - LOKALITA 2 KALINOVO NÁBŘEŽÍ - LOKALITA 2 PŘÍLOHA 1 Poř. číslo Druh dřeviny (vědecký název) český název Obvod kmene cm (ve 130cm) Šířka koruny m Výška dřeviny m Sadovnická hodnota body Popis Popis a navrhovaná konzervační

Více

Revitalizace funkčních ploch a prvků zeleně Brandýs nad Labem I. Etapa - Založení vegetačních prvků "CENTRAL PARK"

Revitalizace funkčních ploch a prvků zeleně Brandýs nad Labem I. Etapa - Založení vegetačních prvků CENTRAL PARK Číslo stromu Taxon Obvod kmene v 1,3 m (cm) Průměr kmene stromu na řezné ploše (cm) Plocha koruny stromu(m2) Výška (m) Fyziologické stáří (1-6) Fyziologická vitalita (0-5) Zdravotní stav (0-5) Provozní

Více

OBSAH 4.9. SOUČASNÝ STAV S NÁVRHEM PĚSTEBNÍCH OPATŘENÍ - KE KONOPIŠTI 4.8. NÁVRH VEGETAČNÍCH ÚPRAV KE KONOPIŠTI

OBSAH 4.9. SOUČASNÝ STAV S NÁVRHEM PĚSTEBNÍCH OPATŘENÍ - KE KONOPIŠTI 4.8. NÁVRH VEGETAČNÍCH ÚPRAV KE KONOPIŠTI OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE 3. HLAVNÍ ZÁSADY NÁVRHU 4. GRAFICKÁ ČÁST A TABULKY VÝKAZŮ VÝMĚR A POČTŮ 4.1.SOUČASNÝ STAV S NÁVRHEM PĚSTEBNÍCH OPATŘENÍ POD NEMOCNICÍ A MŠ LONGENOVA 4.2.NÁVRH

Více

Číslo: 112 Popis: Znalecký posudek

Číslo: 112 Popis: Znalecký posudek Číslo: 112 Popis: Znalecký posudek Zadavatel: Znalec: Asistent: Datum zadání: MČ Praha 18 Petr Kubal Olga Kubalová, DiS 11/07/2012 Přílohy: 1 CD Počet stran: 18 Počet výtisků: 2 Datum zpracování: 26/07/2012

Více

ARNIKA. Lesní a okrasná školka Hostivice CENÍK DŘEVIN

ARNIKA. Lesní a okrasná školka Hostivice CENÍK DŘEVIN ARNIKA Lesní a okrasná školka Hostivice CENÍK DŘEVIN Ing. Zdeněk Poslušný, Zakládání a údržba zeleně Tel. 606 68 98 98, 602 66 77 64, tel.fax 257 960 260 E-mail : arnika.poslusny@volny.cz www.arnikaskolky.cz

Více

Technická zpráva Výsadba zeleně na Chabovci ve Vřesině u Opavy

Technická zpráva Výsadba zeleně na Chabovci ve Vřesině u Opavy Technická zpráva Výsadba zeleně na Chabovci ve Vřesině u Opavy Investor: město Vřesina u Hlučína, 21.dubna 247/1, 747 20 Vřesina Projektoval: Ing. Ivan Tachezy, Plzeńská 17, Ostrava 3 Datum: 9.4. 2014

Více

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ Woodproject s.r.o., Karlštejnská 122, 252 17 Tachlovice, kancelář: Havlíčkovo náměstí 15, Rudná 259 19,woodproject@woodproject.cz, www.woodproject.cz, tel.:605 938 648, 733 770 615, IČ:26709589 DIČ:CZ26709589

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

Revitalizace zeleně na židovském hřbitově v Brně - Židenicích

Revitalizace zeleně na židovském hřbitově v Brně - Židenicích Obsah A Průvodní zpráva...1 Identifikační údaje...1 Cíl dokumentace...2 Údaje o parcelách a majetkoprávních vztazích... 2 Průzkumy a podklady... 2 Lokalizace a popis řešeného území... 2 Stručná historie

Více

NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh kácení stromy s výčetním obvodem nad 80 cm

NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh kácení stromy s výčetním obvodem nad 80 cm NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV SÍDLIŠTĚ ŠTĚPNICE - 2. etapa Návrh stromy s výčetním obvodem nad 80 cm Albert, Zahradní - 1 Albert, Zahradní 6 Picea abies smrk ztepilý 17 53 25 10,0 0,0 3 3 a 1 1 2 Proschlý, poškozený

Více

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka)

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) IAP - Revize stromů v Mercandiniho sadech v Klatovech pro potřeby Města Klatovy - odboru rozvoje města, zpracovala Ing. Radka Frydrychová, listopad 2012 1 jírovec

Více

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Dřeviny HEN 2009 přehled dřevin ke zkoušce Ing. Zdeněk Hrubý, Ph.D. Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Picea abies Smrk ztepilý Strom do 55 m Převislé šišky Pinus sylvestris

Více

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic (pozemky parc. č. 828, 834) NEVYČÍSLENÝ ROZPOČET Objednatel: Vypracoval: Zak. číslo: 29-2012 Datum: říjen 2012 Česká republika Ministerstvo zemědělství,

Více

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov Odbor rozvoje a životního prostředí Orgán ochrany přírody nám.míru 1 pošt.přihrádka 18 407 77 ŠLUKNOV Váš dopis zn.: Ze dne: 06.11.2017 Naše zn.: ORŽP/9556/2017/1505/2017/nab Vyřizuje: Božena Naňáková

Více

Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech

Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č. 2 zadávací dokumentace veřejné zakázky: Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech Vegetační

Více

Ing. Kateřina Nehybová, DiS.

Ing. Kateřina Nehybová, DiS. OBJEDNATEL: AKCE: STUPEŇ: PROJEKT: Město, náměstí Míru 111, 66619 Regenerace zeleně vybraných lokalit města Podklad pro žádost o dotace z Dotačního fondu životního prostředí SÍDLIŠTĚ POD KLUCANINOU ČÁST

Více

SK - tavolník 0,7 4 SK ODS 1720 značně mezernaté,nutná nová výsadba. 1,5 4 SK 1752 mírně prořídlá skupina

SK - tavolník 0,7 4 SK ODS 1720 značně mezernaté,nutná nová výsadba. 1,5 4 SK 1752 mírně prořídlá skupina 1 Salix caprea vrba 3 0 4 4 K ZŘ 666/210 větveno u země, stará, prosychá cca 25% koruny, prům. kmene 4 x 12cm 2 Koelreuteria paniculata svitel 2 1,5 4 K ODS 666/210 nízkokmen, nelze zapěstovat korunu,

Více

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú.

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú. Název stavby: GSM-R Kolín Havlíčkův Brod Křižanov - Brno Příloha č.7 PS 715 Trubky HDPE v úseku žst.křížanov - Březské Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace KOZLOV U KŘIŽANOVA KO-1 Salix

Více

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Obnova krajinných struktur Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Objednatel: Obec Hartmanice, Hartmanice 22, 373 65 Dolní Bukovsko Zhotovitel: Spolek pro rozvoj regionu, Jiráskova 84,

Více

VÝKAZ VÝMĚR Objednatel: Obec Sibřina, Říčanská 15, 250 84 Sibřina Zpracovatel: Biologica s.r.o., Mezníkova 273/13, 616 00 Brno Datum: 11/2013

VÝKAZ VÝMĚR Objednatel: Obec Sibřina, Říčanská 15, 250 84 Sibřina Zpracovatel: Biologica s.r.o., Mezníkova 273/13, 616 00 Brno Datum: 11/2013 Renovace a doplnění zeleně v obci Sibřina - část Stupice - náves 18311221 Jamky pro výsadbu s 5% vyměnou půdy horniny tř 1 až 4 v objemu od,4m3 do 1, m3 v rovině a svahu do 1:5 kus 5,, 13715 substrát zahradnický

Více

Příloha F.2 Inventarizace a metodika inventarizace Vegetační doprovod Reintalské cesty v Lednicko-valtickém areálu (UNESCO)

Příloha F.2 Inventarizace a metodika inventarizace Vegetační doprovod Reintalské cesty v Lednicko-valtickém areálu (UNESCO) Příloha F.2 Inventarizace a metodika inventarizace Vegetační doprovod Reintalské cesty v Lednicko-valtickém areálu (UNESCO) Zpracovatel projektové dokumentace: Ing. Přemysl Krejčiřík, Ph.D. místo podnikání:

Více

INVENTARIZACE, PLÁN PÉČE A PLÁN KÁCENÍ

INVENTARIZACE, PLÁN PÉČE A PLÁN KÁCENÍ OBJEDNATEL: AKCE: STUPEŇ: PROJEKT: Město Tišnov, náměstí Míru, 6669 Tišnov Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov Podklad pro žádost o dotace z Dotačního fondu životního prostředí SOUBOR OSTATNÍCH

Více

Obnova "Aleje filosofů"

Obnova Aleje filosofů Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli Obnova "Aleje filosofů" TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Inventarizace stromů a kvalitativní hodnocení... 3 1.1 Charakteristika území a rostoucích dřevin... 3 1.2 Metodika

Více

Regenerace lesoparku Masarykovy sady Doksy SO 01 Revitalizace vegetačních prvků. Městské lesy Doksy, Valdštejnská 183, 472 01 Doksy

Regenerace lesoparku Masarykovy sady Doksy SO 01 Revitalizace vegetačních prvků. Městské lesy Doksy, Valdštejnská 183, 472 01 Doksy Hlavní projektant objekt: investor: Vedoucí projektu Vypracoval Kontroloval Ing. Ivan Marek Ing.Barbora Eismanová Ing. Barbora Eismanová Ing. Ivan Marek Regenerace lesoparku Masarykovy sady Doksy SO 01

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

Příloha č. 4: Seznam místních dřevin

Příloha č. 4: Seznam místních dřevin Příloha č. 4: Seznam místních dřevin Seznam domácích dřevin pro okres Benešov/MAS Blaník (Seznam zahrnuje všechny domácí stromy, keře a polokeře na okrese Benešov dle názoru ČSOP, vytvořeného na základě

Více

Areál "Rezidence" Stará Boleslav Stabilizace stávajících vegetačních prvků Doplnění kosterní zeleně. Město Brandýs nad Labem/Stará Boleslav

Areál Rezidence Stará Boleslav Stabilizace stávajících vegetačních prvků Doplnění kosterní zeleně. Město Brandýs nad Labem/Stará Boleslav Hlavní projektant objekt: investor: Vedoucí projektu Vypracoval Kontroloval Ing. Barbora Eismanová Ing.Ivan Marek Ing. Barbora Kubecová Ing. Ivan Marek Areál "Rezidence" Stará Boleslav Stabilizace stávajících

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 3 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 3 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM DODATEČNÉ INFORMACE Č. 3 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM poskytované podle 49 ZVZ ZADAVATEL: MĚSTO HORNÍ SLAVKOV DLOUHÁ 634/12, 357 31 HORNÍ SLAVKOV IČ 00259322 NÁZEV VEŘEJNÉ ZAKÁZKY: REVITALIZACE LESOPARKU A ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň Dřeviny Širší stupeň Bučin tj. vyšších středních poloh Pozn.: Do širšího stupně bučin v přírodě zasahují dřeviny nižších poloh i druhy smrčin, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny

Více

Lesní a okrasné školky Hostivice Zahradní architektura a krajinářství

Lesní a okrasné školky Hostivice Zahradní architektura a krajinářství Lesní a okrasné školky Hostivice Zahradní architektura a krajinářství Velkoobchodní ceník jaro 2016 Arnika, Ing. Zdeněk Poslušný DiS. Tel. 606 68 98 98, 602 66 77 64 arnika.poslusny@volny.cz www.arnikaskolky.cz

Více

Základy Zakládání Zeleně. Ladislav Kejha

Základy Zakládání Zeleně. Ladislav Kejha Základy Zakládání Zeleně Ladislav Kejha projekční příprava výběr taxonů pro výsadbu velikost a typ výsadbového materiálu hustota výsadeb volba a popis technologie výsadby Pořizovací cena i následná údržba

Více

Ca b 'C'/22's Ca b 'C'/16's SEZNAM ROSTLIN: Mi d/5. Vi m/20. Ri 2's. Ri 2's. Aj r/13. Cot d/19. Va c. He b/10. Va c. Euo f 'E G'/8. Eup p/7.

Ca b 'C'/22's Ca b 'C'/16's SEZNAM ROSTLIN: Mi d/5. Vi m/20. Ri 2's. Ri 2's. Aj r/13. Cot d/19. Va c. He b/10. Va c. Euo f 'E G'/8. Eup p/7. PŮDORYS STÁVAJÍCÍHO STAVU: Ca b 'C'/22's Ca b 'C'/1's Ca b 'C'/16's Ta b 'A'/3's Pae s's Cot h/123's Sy v's Qu r 'A''s SEZNAM ROSTLIN: JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE: Zkratka: Ab n Pi a Ta b 'A' Th o Th o 'E

Více

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Zpracovala: Bc. Linda Tomeszová, referent odboru životního prostředí V Sokolově, 2012 (poslední aktualizace: 23.2.2015) Bernovský klen Druh dřeviny: javor klen (Acer

Více

STUDIE EŠENÍ JIHOVÝCHODNÍ ÁSTI MASARYKOVA NÁMSTÍ

STUDIE EŠENÍ JIHOVÝCHODNÍ ÁSTI MASARYKOVA NÁMSTÍ STUDIE EŠENÍ JIHOVÝCHODNÍ ÁSTI MASARYKOVA NÁMSTÍ SADOVNICKÁ HODNOTA DEVIN JIHOVÝCHODNÍ ÁST MASARYKOVA NÁMSTÍ DENDROLOGICKÝ PRZKUM, NÁVRH PSTEBNÍCH OPATENÍ JIHOVÝCHODNÍ ÁST MASARYKOVA NÁMSTÍ STUDIE EŠENÍ

Více

Cena (bez DPH) OŠETŘENÍ STROMŮ 62 ks 185 587 Kč. DRCENÍ DŘEVNÍ HMOTY 20 m3 31 575 Kč. živý plot: CELKOVÉ REALIZAČNÍ NÁKLADY

Cena (bez DPH) OŠETŘENÍ STROMŮ 62 ks 185 587 Kč. DRCENÍ DŘEVNÍ HMOTY 20 m3 31 575 Kč. živý plot: CELKOVÉ REALIZAČNÍ NÁKLADY etapa I - ošetření a výsadba stromů ROZPOČET SOUHRNNÁ TABULKA počet j. Cena (bez DPH) OŠETŘENÍ STROMŮ 62 ks 185 587 Kč DRCENÍ DŘEVNÍ HMOTY 20 m3 31 575 Kč VÝSADBA DŘEVIN A ZALOŽENÍ TRAVNATÝCH PLOCH stromy:

Více

Park Evropy. Biologicko dendrologické posouzení

Park Evropy. Biologicko dendrologické posouzení Park Evropy Biologicko dendrologické posouzení 2014 1 Zpracoval: Karel Kerouš, IČ 75915154, tel.: 604 118 616 Termín provedení terénních prací: 1. 6. 5. 2014 Termín zpracování dat: 7. 9. 5. 2014 Metodika

Více