V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky."

Transkript

1 Svaly zádové V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Trapézový sval: Velmi rozsáhlý sval, kápovitého tvaru. Začíná od kosti týlní a od trnových výběžků všech krčních a hrudních obratlů. Jeho horní část se upíná na zevní část klíční kosti. Střední část trapézového svalu na nadpažku a přilehlé části lopatky, spodní část pak začíná na vnitřním okraji hřebene lopatky. Horní část má funkci záklon (extenzi) hlavy + zvedá lopatku. Střední část přitahuje lopatku k páteři (addukce) a spodní část táhne lopatku dolů. U trapézového svalu se diagnostikuje jeho horní část a to úklonem hlavy do stran. Norma je 45 stupňů. Pokud je úklon menší, je trapézový sval zkrácený. Strečink se provádí vždy a to tak, že hlavu ukloníte do strany a protilehlou rukou tlačíme hlavu k rameni. Je přitom jedno jestli v sedě, nebo ve stoje. Cviky: krčení ramen, přítahy činky k bradě, veslování Široký sval zádový: Široký sval zádový začíná na kosti kyčelní, upíná se na horní přední kosti pažní. Jeho funkce je připažení (addukce), zapažení, upažení (abdukce) a vnitřní rotace pažní kosti Cviky: Shyby na široký úchop, pullover, přítahy činky v předklonu, přítahy spodní kladky v sedě,

2 Mezilopatkové svaly: Malý rhombický sval: Leží šikmo mezi lopatkou a páteří. Začíná od trnů šestého a sedmého krčního obratle. Upíná se na horní třetinu vnitřní hrany lopatky a jeho funkce je táhnout lopatku šikmo vzhůru k páteři. Velký rhombický: Stejně jako malý rhombický leží šikmo mezi lopatkou a páteří. Jeho začátek je od horních 4 trnů hrudních obratlů, upíná se pod malým rhombickým svalem. Jeho funkce je addukce (přitažení) lopatky k páteři. Diagnostikujeme vleže na břiše nebo v sedě. Lopatky by měly jít k sobě. Pokud pod lopatku dokážeme vložit část ruky (prsty), je to špatně.

3 Cviky podle obtížnosti: Číšník, upažování na nakloněné lavici, upažování vzad v lehu na balonu, upažování vzad na stroji, veslování s tyčí, přítahy spodní kladky v sedě, Alkohol a cvičení?! Alkohol je droga, to je jasná věc. Dnes alkohol pije naprostá většina populace ve věku let a mnohdy ve věku, kdy sotva dokončí základní školu. To, že má alkohol katastrofální dopad na hodiny strávené v posilovně je také jasné. Málokdo si to ale připouští a stylem však jednou týdně si můžu orazit se v pátek večer v klubu opije do němoty, načež během noci si ještě většina stihne zajít na nějaké rychlé jídlo třeba k vietnamcům na gyros s hromadou hranolek. A nebyl by to gyros s hranolkama aby u toho nebyl u kopec tatarky že jo. Druhý den se probudíte někdy během odpoledne. V sobotu jste mimo, takže ke cvičení se dostanete nejdřív v neděli, pokud se proces z pátku neopakuje znovu v sobotu večer. Potom přijde pracovní (školní) týden, vy na sobě dřete, nabíráte svalovou hmotu, nebo shazujete kila v domnění, že se sebou teda něco děláte, ale přijde další pátek a celej tenhle kolotoč se opakuje a vaše úsilí, které jste během týdne vynaložili, vychází vniveč. Tak začneme popořadě. Proč teda alkohol ničí naši snahu v posilovně? Vezměte si, že jdete do posilovny, makáte na sobě, teče z vás pot. Docvičíte, odcházíte z posilovny a namíříte si to kam? Do hospody na jedno, nebo se bavit na diskotéku. V tento okamžik nemá šanci vaše tělo regenerovat, protože se musí potýkat s množstvím alkoholu, který jste do sebe nalili. Regenerační proces se tak posune o několik hodin, jelikož je naše tělo takto nastaveno. Prvně z těla dostat jedy a poté až přijde na řadu regenerace. Alkohol navíc vysušuje, proto je důležité pít dostatečné množství vody, což asi jen těžko uděláte. Prosím jedno pivo a vodu k tomu nejspíš ne. Další problém nastává, když se jdete někam bavit dlouho do noci. Nejen, že do sebe lijete litry alkoholu, ale tělo nedostává žádné kvalitní živiny. Poslední jídlo si dáte ve 20h, poté lehce po půlnoci výše zmiňovaný gyros a další jídlo bude až někdy v sobotu po probuzení, takže za zhruba 12 hodin. Nikdo neříká, aby jste alkohol ze života vypustili úplně. Silvestr? Jistě, sklenka sektu nebo dobrého šampaňského neuškodí. Nedat si sklenku vína k příležitosti narozenin vaši babičky? To by byl téměř hřích a ani to vám nijak neublíží, ale pořádat párty každý týden? Vypít 5 piv a pak dalších 5 panáků?

4 S tímhle stylem se své vysněné postavy nikdy nedočkáte! V dnešní době je čím dál víc IN cvičení, zejména street workout, který se k nám dostal z ameriky, ruska a ukrajiny, dál taky crossfit ale pořád v kurzu je i klasická posilovna. O to víc mě překvapuje, když vidím borce co se na sobě snaží makat, exovat pivo na facebooku kvůli nějaké stupidní řetězové hře. Dobře si rozmyslete, jakou cestou se chcete vydat. Buď můžete splynout s davem opilců, nebo být pro vaše kamarády jinej, za to ale střízlivej a ve formě. Regenerace Regenerace hraje jednu z hlavních úloh při cestě za úspěchem. Svaly totiž nerostou v posilovně, ale v době regenerace. Základem je dobře a dostatečně dlouho spát. Naprosto v pořádku je 7-8 hodin. Jakmile chodíte spát v 1-2 ráno a vstáváte v 6, máte problém. Alkohol, špatná strava, nedostatečný pitný režim. To vše dobu regenerace prodlužuje, stejně tak vypjaté, nebo stresové situace. Druhy regenerace: 1) Aktivní regenerace procházky, výklus, plavání 2) Strečink Svaly s tendencí k oslabování a je zkracování by měly být v rovnováze. Vynechání strečinku po cvičení může mít v budoucnu fatální následky! 3) Obnova energetických zdrojů ať už vhodnou stravou, nebo suplementama 4) Vodní procedury teplota vody stupňů 5) Sportovní masáže 6) Akupresura a Akupuntura působení na reflexní body jehličkami nebo tlakem 7) Ultrafialové záření zvětšuje obsah hemoglobinu v krvinkách, zlepšuje látkovou výměnu 8) Aromaterapie koupele, masáže, zábaly, inhalace, 9) jóga

5 10) Dechové cvičení Možností, jak regenerovat je spousta a určitě je to vhodné střídat. Jeden týden si zajít na bazén se saunou, další týden vyzkoušet některou z masáží a třetí týden navštívit akupresuru.regeneraci nepodceňujte, je stejně tak důležitá jako ničení se v posilovně. Pavlova cesta - březen Po skoro 2 tydenní odmlce přinášíme další článek. Web prochází rekonstrukcí, přidávájí se nové věci, témata, pomůcky pro vás čtenáře a spoustu dalších zajímavých věcí. Mimo jiné, byla nasazena nová, hezčí šablona. Tato rekonstrukce bude probíhat ještě pár týdnů, o pravidelné články už ale nepřijdete. Teď už ale k Pavlově cestě. Na konci roku 2013 a začátku roku současného, bylo Pavlovo odhodlání se sebou něco udělat obrovské. Velké cíle, velké plány. Bohužel už po měsící nám začínalo být jasné, že dosáhnout všech cílů, nebude úplně snadné. Stejně tak se projevila nedostatečná vůle při stravování a pitném režimu. I proto se váha na začátku Února od te lednové příliš nelišila. Snad jen menším úbytkem tuku (cca 1,3kg). Na začátku března byl Pavel opět na inbody a výsledky byly tragické. Oproti Únoru váha zůstala nezměněna, svalová hmota šla mírně dolů, zatímco tuk mírně nahoru. Pitný režim naprosto špatně. 2 litry Coca coly denně se rozhodně nedají brát jako kvalitní pitný režim, ať už je to Zero nebo Light Na minimální kalorické potřebě jde vidět, že ani pravidelná strava není u Pavla na denním pořádku. O tom se ale můžete přesvědčit na následujícím obrázku: Abychom přidali i něco pozitivního, Pavel se zúčastnil dalšího běhu, tradiční Modřická desítka (9,6km). Cíl byl pod 50 minut, což se mu s časem 48:34 povedlo.

6 Foto ze závodu: A jaké jsou další Pavlovi kroky? Rozhodl se navštívit nutričního poradce. O tom ale až příště. Svaly břišní Svaly břišní se rozdělují na 3 hlavní skupiny a to: Dorzální (zadní), Ventrální (přední) a Laterální (boční). Zadní svaly jsou vázány na páteř a ovlivňují její pohyb, patří sem čtyřhranný sval bederní. Mezi přední svaly patří hlavně přímý sval břišní. Boční břišní svaly jsou prostorově nejrozsáhlejší. Mezi boční svaly se řadí šikmý sval břišní vnější a vnitřní a příčný sval břišní. Břišní svaly je nutné vnímat už pří dýchání. Nedýchat do hrudníku, ale soustředit se na dýchání do dutiny břišní. Cviky spodního břicha jsou velmi úzce spojeny s hlubokým stabilizačním systémem. Čtyřhranný sval bederní: Je uložen v oblasti beder svisle podél páteře. Začíná na zadním okraji hřebene kosti kyčelní, upíná se na poslední 12. Žebro a přilehlou část bederní páteře. Hlavní funkce je extenze (záklon) bederní páteře

7 Přímý sval břišní: začíná třemi zuby na chrupavkách Žebra a mečovitém výběžku kosti hrudní. Upíná se na kosti stydké a jeho funkce je flexe (předklon) trupu. Spodní část břicha podsazuje pánev. Šikmý sval břišní zevní: Začíná osmi zuby na osmi dolních žebrech. Upíná se na hřeben kosti kyčelní. Funkce je předklon (flexe) trupu, úklon a rotace.

8 Příčný sval břišní: Začíná od 6 dolních žeber a kyčle, upíná se na střed přímého svalu břišního. Funkce je fixace bederní páteře a je to také pomocný sval nádechový. Cviky na spodní břicho: Lehké: podsazování pánve vleže nebo s overballem pod zadkem Těžké: Ve visu na hrazdě natažené nohy do pravého úhlu Cviky na horní břišní svaly: Lehké: zkracovačky s pokrčenýma nohama Těžké: Ve visu na hrazdě pokrčovat nohy Cviky na šikmé břišní svaly:

9 Lehké: šikmé zkracovačky Těžké: Metronomy na hrazdě, úklony na hyperextenzní lavici, Východní medicína Východní medicína (rozuměj čínská a tibetská medicína), dokáže divy, v pravém slova smyslu. Je známá po tisíce let, stejně tak jako její recepty. Díky východní medicíně se budete nejen cítit, ale i vypadat lépe. Zelený čaj: Asiaté znají sílu zeleného čaje po mnoho let. Pro někoho možná překvapivé, ale zelený čaj vám dodá víc energie, než káva. Zelený čaj má také protizánětlivé účinky, působí preventivně při mnoha nemocech, detoxikuje organismus, snižuje riziko rakovinových onemocnění a v neposlední řadě je to výborný spalovač tuků. Onemocnění: Při prvních náznacích onemocnění většina z nás sáhne instinktivně po nějakém antibiotiku, které zrovna máme po ruce. To je ale samozřejmě špatně. Nechte pracovat svoji imunity, aby vám nezakrněla. Pouze to podpořte přírodními prostředky. V Tibetu byla objevena houba Cordyceps, která roste vysoko v horách. Tato unikátní houba je vlastně přírodní antibiotikum. Sama v těle vyhledá zánět a ten poté zlikviduje. Účinnost je opravdu velká, působí proti streptokoku, stafylokoku a zmírňuje účinky chemoterapie. Navíc má omlazující účinky.

10 Cítit se dobře, vypadat dobře: Východní medicína se zabývá kromě fyzického vzhledu, také psychickou pohodou. Ta je nesmírně důležitá. Ideálním cvičením, kde se propojí fyzická i duševní aktivita je bezesporu jóga. Do čínské medicíny patři i akupunktura a akupresura. Akupunktura: Jde o metodu nabodávání jehel do akupunkturních bodů pacienta. Čínská nauka říká, že tyto body leží na tzv. meridiánech tj. akupunkturních drahách. Těmi má proudit životní energie tzv. Čchi. Akupunktura se snaží předcházet nerovnostem v této energii a zároveň je odstraňovat. Stagnace a její překonání Každý se čas od času dostane do stavu stagnace tzn. kdy už se nikam neposouváte jak už v počtu opakování, nebo zvyšování váhy. Existuje několik způsobu legálních i zakázaných, jak stagnaci překonat. Stačí zvolit správný impuls a vy se opět můžete posunout zas o kousek dál. Možnosti: 1) superpomalý pohyb cvičí se s prodlouženou brzdivou fází. V praxi to znamená přítah na hrazdě a pomalé, pozvolné spouštění dolů, které trvá 10 ale i více vteřin. 2) cheating neboli pomáhání si jinými svalovými skupinami při zvládnuti větších zátěží. Technika nevhodná pro začátečníky. 3) Vynucena opakováni dopomoc partnera při posledních třech opakováních. Podmínka je, že většinu série zvládnete odcvičit sami. 4) částečný pohyb ať už z maximálního natažení do částečného pokrčení, nebo opačně, z maximálního pokrčení, do částečného natažení. 5) Power Factory Training není důležité jen zvyšování zátěže, ale i časový úsek, za který je pohyb vykonán 6) Supersérie dobrá možnost jak se posunout dál. Zvolíte si dva cviky na jednu svalovou partii např. pro prsa tlaky s jednoručkami na šikmé lavici + rozpažky na rovné lavici. Tyto cviky jedete hned za sebou, od každého 6-8 opakování a 5-8 těchto supersérií. Pauzy mezi supersériemi jsou 2-3 minuty. Další možnosti překonání stagnace můžou být: - Dejte si několik dní odpočinek, možná toho bylo na vás za poslední měsíce moc

11 - Pozměňte pořadí cviků v tréninku - Pokud jste zatím neužívali, zařaďte některý ze suplementů (Creatin, E.NOX, HMB) - Jednou za čas kompletně pozměňte své tréninky, zařaďte cviky, které jste do teď nejeli Možnosti jak překonat stagnaci je spousta, stačí si jen vybrat. Hlavní je ale MAKAT!

Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen?

Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen? Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen? Ženy, které pijí dietní limonády jsou náchylnější k onemocnění srdce, mohou dokonce i zemřít. Vědci zjistili, že u žen, které denně vypijí více než 2 dietní

Více

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech 6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech Není žádné překvapení, že výraz six pack hledá na googlu měsíčně 1,2 milionů lidí, to stejné platí u slov pevné břicho, břišní svaly a několika dalších spojeních.

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Zkracovačky (Crunches)

Zkracovačky (Crunches) Pěkně rozvinuté břicho je snad nejpůsobivější částí těla (a pro ženy údajně i nejpřitažlivější???). Nejen proto bychom mu měli věnovat alespoň "trochu" pozornosti. Bolesti v zádech např. poměrně často

Více

Kliky podceňovaný pomocník při posilování

Kliky podceňovaný pomocník při posilování 1 Kliky podceňovaný pomocník při posilování Jakkoli se může zdát tento cvik jednoduchý, patří mezi cviky nejúčinnější, které rozvíjejí svalstvo horní části trupu.můžeme jej cvičit jen tak bez potřeby činek

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Špatné držení těla Celkově vzato, křížový syndrom souvisí s naším většinou sedavým stylem života a špatnými

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2016 Nadhazovači 16-21 1. 2. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 7. týden tempo : 2:2 odpočinek 1 min Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Poziční hráči 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro poziční hráče 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí.

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí. SHYBY PODHMATEM 1 ulnární natahovač zápěstí natahovač malíku natahovač prstů sval loketní ulnární ohybač zápěstí vnější hlava trojhlavého svalu pažního velký sval prsní sval deltový sval podhřebenový sval

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů:

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů: Oblast bederní Uvolňování, protahování v oblasti bederní páteře a posilování břišních svalů vhodnými cviky a ve správné posloupnosti je důležitou prevencí bolesti zad. Bederní páteř a křížobederní přechod

Více

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla Použitá literatura KOLÁŘ, P., et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1. HALADOVÁ, E. Cvičení pro děti při vadném držení těla. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001.

Více

2 FreshGym. 190 00 Praha 9 web: www.freshkruhac.cz

2 FreshGym. 190 00 Praha 9 web: www.freshkruhac.cz V dnešní hektické době se stále častěji setkáváme se spoustou lidí, kteří díky své práci, škole, ale také rodině nemají tolik času na cvičení, kolik by si přáli. Jejich fyzická kondice jde s věkem neustále

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy Oblast trupu Trup je tvarově nejsložitější částí lidského těla, závisí na: tvaru a rozměrech hrudního koše, sklonu ramen, tvaru zad, prsních svalů (zvláště u žen). Oblast trupu Z hlediska délkového proporčního

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5 Kosti (levá strana): Lebka 1. Kost čelní 2. Kost temenní 3. Kost týlní 4. Šev korunový 5. Šev šípový 6. Šev lambdový 7. Kost nosní 8. Horní čelist 9. Kost lícní 10.Kost spánková a) Výběžek lícní kosti

Více

Baterie protahovací verze 2017

Baterie protahovací verze 2017 Baterie protahovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument

Více

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Program byl sestaven odborníkem na fitness, Corym Gregorym, který nám pomůže skoncovat s dohady co funguje a najde program, který pomáhá konkrétně vám.

Více

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval 6 Svalstvo ramene a paže Horní končetina nám slouží k manipulaci a obratnosti, zatímco dolní končetina umožňuje pohyb. Funkce horní končetiny obětovala stabilitu za cenu pohyblivosti. Pohyblivost horní

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN-160-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Obecné zásady polohování

Obecné zásady polohování Polohy nemocných Definice Umístění těla člověka do zdravých či prospěšných poloh pomocí podkládání a podpory, abychom podpořili zotavení. Ukládání nemocného nebo částí jeho těla tak, abychom předcházeli

Více

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE WELLNESS MASÁŽE INDICKÁ ANTISTRESOVÁ MASÁŽ MASÁŽ HLAVY, ŠÍJE, RAMEN A HORNÍ ČÁSTI PAŽÍ Tradiční indická masáž hlavy (champi) je stará více než tisíc let a praktikovala se jako součást ayurvédského učení.

Více

Stagnace a její překonání

Stagnace a její překonání Stagnace a její překonání Každý se čas od času dostane do stavu stagnace tzn. kdy už se nikam neposouváte jak už v počtu opakování, nebo zvyšování váhy. Existuje několik způsobu legálních i zakázaných,

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

Anatomie I přednáška 6. Svaly hrudníku. Svaly krku.

Anatomie I přednáška 6. Svaly hrudníku. Svaly krku. Anatomie I přednáška 6 Svaly hrudníku. Svaly krku. Pohyby v kloubech -při jejich popisu vycházíme ze základní polohy kloubu (základní anatomický postoj) Zmenšení nebo zvětšení úhlu mezi pohybujícími se

Více

Strečink- adduktory vnitřní stehno - 1. - vsedě I. Strečink- adduktory vnitřní stehno - 2. - vsedě II.

Strečink- adduktory vnitřní stehno - 1. - vsedě I. Strečink- adduktory vnitřní stehno - 2. - vsedě II. stehno - 1. - vsedě I. Posadíme se zády ke stěně, hýžděmi se opíráme o stěnu. Roznožíme a pokrčíme kolena tal, aby se chodidla navzájem dotýkala. Chodidla nebo kotníky uchopíme rukama a přitáhneme si je

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE část III.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE část III. Příloha č. 6 k Výzvě č.j.: HSAA-10694-4/2013 TECHNICKÁ SPECIFIKACE část III. Jednoruční osy nakládací 6 galvanicky niklovaná žerď kotouče zajištěny trapézovým závitem úchopová část průměr 30 mm část na

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Bonusy pro tento víkend pro Vás zdarma

Bonusy pro tento víkend pro Vás zdarma SPECIÁLNÍ BONUSOVÝ RITUÁLNÍ OČISTNÝ VÍKEND PŘI NOVOLUNÍ V BÝKU Snové dny plné odpočinku, očisty, láskyplného zacházení s tělem i duší za podpory úspěšné spisovatelky paní Barbary Nesvadbové a exkluzivního

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie posilovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 18.11.2016 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

Podmínky ochrany zdraví při práci

Podmínky ochrany zdraví při práci Podmínky ochrany zdraví při práci únosné doby práce aklimatizovaného a neaklimatizovaného zaměstnance při práci na nevenkovním či venkovním pracovišti zátěž teplem či chladem a ztráta tekutin 48 Vážené

Více

setrvalý běh /fartlek/ cca min posilovna min / základní svalové partie vršek těla + nohy 50m-80m-100m-120m-150m-100m-50m x 3 série

setrvalý běh /fartlek/ cca min posilovna min / základní svalové partie vršek těla + nohy 50m-80m-100m-120m-150m-100m-50m x 3 série Příloha č. 1Individuální program: 5.7. - 15.7. Minimálně každý druhý den 45 min. jakákoliv pohybová aktivita v TF 130-150 tepů/min (lehký výběh, lehký kolo, lehká posilovna, plavání, tenis, kopaná, basket,

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

KONDIČNÍ TRÉNINK PRO BOJOVÉ ROZVOJ SPECIÁLNÍ SÍLY SPORTY. Radim Pavelka, André Reinders

KONDIČNÍ TRÉNINK PRO BOJOVÉ ROZVOJ SPECIÁLNÍ SÍLY SPORTY. Radim Pavelka, André Reinders KONDIČNÍ TRÉNINK PRO BOJOVÉ SPORTY Radim Pavelka, André Reinders ROZVOJ SPECIÁLNÍ SÍLY Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz KONDIČNÍ TRÉNINK PRO BOJOVÉ SPORTY ROZVOJ SPECIÁLNÍ SÍLY Radim

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Anatomie I přednáška 7. Svaly zad.

Anatomie I přednáška 7. Svaly zad. Anatomie I přednáška 7 Svaly zad. Svaly zad I. 4 vrstvy (od povrchu k hlouběji uloženým) 1. vrstva (povrchová) sval trapézový široký sval zádový 2. vrstva zdvihač lopatky svaly rhombické Svaly spinohumerální

Více

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:6.sada Ověřeno ve výuce:28.3.2o12 Třída:5. Datum:3.1.2012 1 KOSTRA ČLOVĚKA-LIDSKÉ TĚLO

Více

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů.

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. METODIKA TESTŮ Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. Pořadí testů: SCM: 1. den: 1. Klidová srdeční frekvence 2. V předklon 3. Dotyk prstů za zády 4. Člunkový běh 4x10m 5. Kliky 6.

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET TĚLESNÉ VÝCHOVY

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby:

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby: C V I Č E N Í N A D O M A M A G A Z Í N Chceme vám pravidelně představovat série cviků pro domácí využití. Jako první jsme zvolili základní cviky používané na našich rozcvičkách, zaměřené na protažení

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU

IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU Blahopřejeme Vám a děkujeme, že jste si koupili IRON GYM MAX TM cvičební hrazdu pro posilováni horních partíí

Více

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Asociace školních sportovních klubů České republiky P R O P O Z I C E krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ chlapci Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Pohár AŠSK ČR Silový víceboj SŠ chlapci strana

Více

Tréninkový plán a jeho realizace v praxi

Tréninkový plán a jeho realizace v praxi Tréninkový plán a jeho realizace v praxi Výkonnost a údaje závodníka před zahájením ového cyklu věk: 29 let výška: 180 cm váha: 77 kg (soutěžní) mimosoutěžní váha: 79 kg (mimosoutěžní) osobní rekord: 7,45

Více

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie protahovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 30.9.2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Zásady při práci s počítačem

Zásady při práci s počítačem Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Zásady při práci s počítačem Počítač je jenom stroj. Na jedné straně se ho nemusíte bát, vždyť provádí pouze

Více

O metodě paní Mojžíšové

O metodě paní Mojžíšové O metodě paní Mojžíšové Ludmila Mojžíšová (nar. 25.9.1932) celý svůj život zasvětila práci v oblasti léčby a prevence fu nkčních poruch pohybového ústrojí. Pracovala jako rehabilitační sestra a vyvinula

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník červen 2013 Cítit se skvěle na duši i těle Náchodská 442/149, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Indická masáž hlavy ošetřuje záda i paže Indická masáž hlavy není pouze masáží hlavy. Přesvědčit

Více

12 efektivních cviků na břicho

12 efektivních cviků na břicho 12 efektivních cviků na břicho V tomto krátkém ebooku se dělíme o nejefektivnější cvíky na břicho. Pokud ebook prolistujete, určitě narazíte na cviky, které již znáte. Ebook je psán efektivně a bez zbytečných

Více

Street Workout - Dračí vlajka

Street Workout - Dračí vlajka Street Workout - Dračí vlajka Dračí vlajka je stejně působivý cvik, jako všechny ostatní které jsme si už představili. A stejně jako ostatní cviky vypadá i dračí vlajka lehce, provedení je už ale o něco

Více

Znáte svou pohybovou zdatnost?

Znáte svou pohybovou zdatnost? » Šest jednoduchých testů, které vám poskytnou informaci o vaší kondici pohybového svalového systému. casagrandelor/fotky&foto Znáte svou pohybovou zdatnost? Odpočinek od pracovního shonu a často stresových

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ Ing. Monika Mechová Monika Mechová, 2016 foto: Pixabay.com Do rukou se vám dostává ebook, jehož cílem není být učebnicí výživy, ale praktickou příručkou

Více

DATUM a místo FORMA ROZCVIČENÍ HLAVNÍ ČÁST UVOLNĚNÍ 7.7. pondělí indiv. protažení 10min souvislý běh 30min

DATUM a místo FORMA ROZCVIČENÍ HLAVNÍ ČÁST UVOLNĚNÍ 7.7. pondělí indiv. protažení 10min souvislý běh 30min 8.-13.7.2008 NÁPLŇ DATUM a místo FORMA ROZCVIČENÍ HLAVNÍ ČÁST UVOLNĚNÍ 7.7. pondělí indiv. protažení 10min souvislý běh 30min strečink 15min 8.7. úterý všichni rozklusání 1km 6x30m akcelerace z poloh 5x100m

Více

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Cviky provádějte raději z počátku s odborně vyškoleným fyzioterapeutem, který má osvědčení pro práci metodou Mojžíšové, vyvarujete se chyb

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

funkční trénink Přirozený ss síla kondice fitness síla Martin Doležal, Radim Jebavý

funkční trénink Přirozený ss síla kondice fitness síla Martin Doležal, Radim Jebavý e ss síla kon kondi fitness síla kondice fitness sí kondice fitness síla kondice fi ess síla kondice fitness síla ondice fitness síla kondice fit Martin Doležal, Radim Jebavý Přirozený funkční trénink

Více

Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka.

Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka. Bojová umění - MMA MMA je jedno z nejbrutálnějších bojových umění. Na světě je zhruba 24 000 profesionálních bojovníků MMA. Používají se kombinace útoku kopů, úderů kolenem i rukou převzatých z Muay Thai,

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set

www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set Unikátní cvičební metoda Daflex System s originální pomůckou Daflex vám umožní cvičit v odlehčení, bez přetěžování svalů. Bez potřeby tělocvičny,

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE ZPPSNP SDBR 1.1 účinnost od 1. dubna 2015 Kód: Group 750 ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM SE POJIŠTĚNÍ

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN-158-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Proč nefungují diety celebrit a jiné redukční zázraky PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Každá redukční dieta má své neúprosné fáze a zákonitosti. Tak jako neexistuje ideální způsob stravování použitelný pro

Více

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým Cvičení s bourákem s bourákem Jardou Černým 1. DŘEP S VÝSKOKEM ZE ŽIDLE Sedneme si na židli do správné polohy Odrazíme se od chodidel tak, aby se naše chodidla odlepila od podložky Dopadáme zpět do pozice,

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 3. 4. týden 3. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 3 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA Pravidla pro rok 2010 PRAVIDLA TESTU FYZICKÉ KONDICE OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Sportovní akce Ocelový muž Ocelová žena (dále jen OM-OŽ) je seriál veřejných všeobecných fyzických testů

Více

Osobní trenér. Lukáš Pavluch, Kateřina Frolíková

Osobní trenér. Lukáš Pavluch, Kateřina Frolíková Poděkování Autoři a nakladatelství děkují za poskytnutí prostorů a zařízení k přípravě knihy sportovnímu centru Factory Pro a sportovnímu klubu SK Boxing Praha. Dále za spolupráci při fotografování Evě

Více

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi!

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! » Nebolestivá bederní páteř a pohybovně volná pánev jsou důležité pro správnou chůzi. undrey/fotky & Foto Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! Také se těšíte na jaro až odložíte čepice, šály

Více

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše Narovnej se! Kolikrát jsme všichni slyšeli tato slova od svých rodičů a kolikrát je říkáme našim dětem. Stále jsou aktuální a možná v současnosti ještě více. Statistiky říkají, že třetina našich školáků

Více