Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem."

Transkript

1 Kolo mlýnský Kolo kolo mlýnský, za čtyry rýnský kolo se nám polámalo mnoho škody nadělalo, udělalo bác. Vezmeme si hoblík pilku zahrajem si ještě chvilku až to kolo spravíme, takhle se zatočíme. Had Had leze z díry, vystrkuje kníry. Bába se ho lekla, na kolena klekla, nic se bábo nelekej, na kolena neklekej, já jsem přece hodný had, co má všechny děti rád. ( děti se chytí za ruce a dělají tělo za hlavou hada, vlní se do rytmu říkadla ) Zlatá brána Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem. Pásla ovečky Pásla ovečky v zeleném háječku, pásla ovečky v černém lese. ( děti se chytí za ruce, utvoří kruh a houpavě chodí do středu a od středu kruhu ) Já na ně dupy, dupy, dup ( hlasitě dupeme a jdeme do středu kruhu ) Ony zas cupy cupy cup. ( potichu se na špičkách vzdalujeme ze středu ) Houfem ovečky, seberte se všecky, houfem ovečky seberte se. ( jako na začátku ) Bublina Tiše děti, novina, přiletěla bublina. (chytíme se za ruce, vytvoříme s dětmi kruh, přiblížíme se všichni k sobě a šeptáme) Bublina se nafukuje, letí, letí, poletuje, (bublinu "nafukujeme" tak, že se od sebe vzdalujeme, "letí" otáčíme se po směru kruhu) přiletěla na náš dvůr, udělala prásk a bum. (pustíme se, tleskneme a sedneme si na bobek

2 Brambora Koulela se ze dvora (ruce máme před sebou, motáme s nimi ) tááákhle velká brambora. (ruce rozpažíme ze středu ven a opíšeme kruh ) Neviděla, (dlaněmi zakryjeme oči ) neslyšela, (dlaněmi zakryjeme uši) spadla na ni závora. (zvedneme ruce nad hlavu a spustíme na temeno ) Kam koukáš, ty závoro? (pravou rukou s nataženým ukazovákem ukazujeme na kamaráda ) Na tebe, ty bramboro! (levou rukou se vztyčeným ukazovákem děláme "ty,ty,) Kdyby tudy projel vlak, (krouživými pohyby rukou předvádíme "vlak") byl by z tebe bramborák! (tleskneme rukama) Žáby ( cvičení motoriky ) Žáby žabky, čápi jdou, čápi jdou. Skočte rychle, ať jste zpátky pod vodou. ( při předříkávání skáčeme jako žabky po čtyřech ) Máma pere Máma pere drum drum drum až se třese celý dům. ( rukama naznačujeme pohyb praní se shora dolů ) Máchá prádlo, které spadlo s naší Madlou do bláta, ( rukama mácháme prádlo se strany na stranu ) když honila housata. ( nohama dupeme na místě ) Řežme dříví ( rytmické cvičení ) Řežme dříví na polínka, ať má čím topit maminka, chutě k dílu, tužme sílu, řízy, řízy, říz, ať je dříví víc. ( děti sedí na patách ve dvojicích, ruce spojené křížem a do rytmu říkadla naznačují řezání pilou )

3 Tluče bubeníček ( rytmické cvičení ) Tluče bubeníček, tluče na buben. A svolává hochy, hoši, pojďte ven. Zahrajem si na vojáky, máme flinty a bodáky. Hola, hola, hej, nikdo nemeškej! ( chodíme dokola v kruhu a pochodujeme do rytmu ) Cibulenka ( taneček ) Cib cib cibulenka, mak mak makulenka, ( ruce v bok, v podřepu otáčení na jednu a druhou stranu ) Když jsem byla maličká ( do dřepu na zem ) chovala mě matička ( zvednout a na loktech jako houpat dítě ) a teď když jsem veliká ( vypnout se na špičky s rukama nataženýma co nejvýš ) musím chovat Pepíka. ( zase houpání na loktech ) Pohádka Každá ruka má prstíčky, sevřeme je do pěstičky. ( natažené prsty obou rukou sevřeme do pěsti ) Bum, bum, na vrátka to je pěkná pohádka. ( sevřené pěsti bouchají o sebe ) a nožičky taky máme, pěkně s nimi zadupáme, ( oběma nohama dupeme na místě ) dup, dup, za vrátky to je konec pohádky. ( výrazně dupneme do rytmu jednou nohou )

4 Žába leze do bezu Žába leze do bezu, já tam za ní polezu. Kudy ona, tudy já, až ji chytím, bude má, Na pekáči smažená! Zvoneček Bim bam bom, takhle zvoní zvon cinkylinky, cinkylinky takhle zvoní konvalinky. ( spojené ruce nad hlavou s úklony hlavy dopředu a dozadu, se strany na stranu ) Dešťové kapičky Dešťové kapičky dostaly nožičky, (sedíme, spojený ukazováček a prostředníček jedné ruky ťuká o stejné prsty druhé ruky) běhaly po plechu, dělaly neplechu (stejné prsty ťapou sem a tam po stehnech) Kocour spal v okapu, (položíme hlavu na ruce spojené dlaněmi k sobě) káply mu na tlapu, (rukama plácneme o nárty nohou) kocour se polekal, (třepeme zvednutýma rukama a roztaženými prsty) vyskočil a utíkal. (nadzvedneme se a utíkáme jednosměrně dokola) Ruce ( říkadlo k upevnění hygienických návyků ) To jsou ruce, ( zvedneme ruce do výše očí, dlaněmi od sebe ) to jsou dlaně, ( zvedneme ruce do výše očí, dlaněmi k sobě ) Mýdlo s vodou, patří na ně. ( ruce mneme o sebe, jako bychom je mydlili ) A po mýdle dobré jídlo, ( z jedné ruky uděláme mističku a druhou jako nabíráme a dáváme do úst ) a po jídle, zase mýdlo. ( ruce mneme o sebe, jako bychom je mydlili ) Na procházce ( básnička Jiří Žáček ) Jezevčíci, ti si hoví, vždyť jsou to psi salámoví, podívej se mámo sama, je to salám s nožičkama

5 Na konopky ( cvičení koordinace a orientace v prostoru ) Hráli bychom na konopky, aby byli větší snopky, ( děti chodí za ruce v kruhu ) moc je nás, moc je nás, Běž Aničko pryč od nás. ( oslovené dítě jde z kruhu ven ) Opakuje se, dokud nejsou všechny děti z kruhu venku Hráli bychom na konopky, aby byli menší snopky, ( děti chodí za ruce v kruhu ) málo nás, málo nás, pojď Aničko mezi nás. ( oslovené dítě přijde zpět do kruhu ) Opakuje se, dokud nejsou všechny děti zpět v kruhu Konopka obecná (Carduelis cannabina) je 13 cm velký zpěvný pták z čeledi pěnkavovití (Fringillidae). Sameček má šedé a hnědé zbarvení s charakteristickou cihlově červenou barvou na čele a prsou, samice mají skvrnitou spodní část těla. Žije v Evropě, západní a střední Asii, severozápadní Africe, na Madeiře a Kanárských ostrovech. Obývá křovinaté pastviny, okraje lesů, parky a zahrady. Hnízdo u trávy, kořínků a listí staví samice na keřích. Na 4-5 bílých, rezavě skvrnitých vejcích sedí dní. Stejně dlouho krmí pár mladé v hnízdě. Hnízdí dvakrát za rok. Nejraději sbírá olejnatá semena. Mláďatům dávají hmyz jen v prvních dnech života. Většina našich konopek je tažná a přezimuje v Itálii. Konopka obecná je chráněna zákonem. Žába ( rytmické říkadlo ) Žába leze po žebříku, (ruce před sebe a jako lezeme po žebříku) natahuje elektriku (ruce do upažení, střídavě) nejde to, nejde to (bezradné lomení rukama) necháme to na léto. (tleská se do rytmu)

6 Lenochod ( básnička Jiří Žáček ) Lenochod má líné nožky, Rád si lehne do lenošky, Co tam dělá? Lenoší! Vrní při tom rozkoší. Myška tanečnice ( taneček ) Měl jsem myšku tanečnici ( dlaně na hlavě jako ouška ) tancovala po světnici ( ruce v bok s pohupy na jednu a druhou stranu ) byla černá a bílá ( levou rukou naznačuji pruh od shora dolů, pravou to samé od krku k pupíku ) každému se líbila. ( ruce v bok, pohupy ) Když jsem přišel ze dvorečka ( nohama naznačuji chůzi, ale na místě ) točila se dokolečka ( ruce v bok a točím se dokola ) dupla tam a dupla sem ( dupnu pravou a pak levou nohou ) mrskla fouskem pod nosem ( ukazováčkem pravé a pak levé ruky naznačuji fousy pod nosem, opakovaně ) a zakroutila ocasem. ( rukou naznačuji na zadečku točení ocáskem ) Na jaře ( písnička ) Na jaře, na jaře, čáp jede v kočáře, Hej hopy, hej hopy, hej hopy hop. Čáp veze sluníčko, točí se kolečko, hej hopy, hej hopy, hej hopy hop. Bobr I když bobr není obr, nic se práce neleká. ve své noře, každý kořen, překouše a přeseká.

7 Červený šáteček ( taneček ) Červený šátečku kolem se toč, kolem se toč, kolem se toč, Má milá se hněvá, já nevím proč, já nevím proč já nevím proč. (oběma rukama držíme šátek a mírně s ním pohupujeme ) Tra la la la la la červená fiala, tra la la la la la fialenka. ( točíme se se šátkem dokola ) Když jsem si v potoce ruce myla, ruce myla, ruce myla, šátek jsem do vody upustila, upustila, upustila. ( šátek pustíme na zem ) Tralala la la la červená fiala, tralala la la la fialenka. ( točíme se dokola bez šátku ) Zajíček ( pohybová hra se zpěvem ) Zajíček v své jamce sedí sám, sedí sám, ubožáčku co je ti, že nemůžeš skákati? ( děti se drží za ruce, utvoří kruh, jedno dítě zajíček je uprostřed ) Chutě skoč, chutě skoč a vyskoč! ( dítě zajíček vyskočí na kamaráda a ten je zase zajíčkem ) Tancovala žížala ( písnička ) Tancovala žížala na zahrádce polku, slimákovi pro radost, že jí dal kus vdolku. Pojďte pane slimáku, taky na taneček! Já vám za to upeču sladký lívaneček.

8 Básničky o podzimu Září Už se zase barví listí dočervena, dozlata, je to pro něj velké štěstí, když nespadne do bláta. Jablíčko Červe, červe, červíčku neubližuj jablíčku, jablíčko by plakalo, ze stromu by padalo. Podzime Podzime, podzime, už zas nosíš deště, pěkně tě prosíme, počkej chvíli ještě. Foukej, foukej, větříčku Foukej, foukej, větříčku, shoď mi jednu hruštičku. Shoď mi jednu nebo dvě, budou sladké obě dvě.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky),

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky), Dobrý den Dobrý den, dobrý den (ukláníme se), ruce máme na tleskání ( ukazujeme ruce, pak jimi tleskáme) a nožičky na dupání ( dupáme) dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe,

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

Říkadla (DK Fontána)

Říkadla (DK Fontána) BRAMBORA Říkadla (DK Fontána) Kutálí se ze dvora, (rukama dělat moty moty) tákhle velká brambora.(zvednout ruce nad hlavu) Neviděla, (zakrýt oči) neslyšela, (zakrýt uši) že na ni padá závora! (paci, paci)

Více

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek Edika Brno 2012 Úvod Milé maminky, tetičky a babičky, milí tatínci, strýčkové a dědečci, do rukou se vám dostává knížka plná říkanek s návodem na cvičení pro

Více

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem.

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den,dobrý den, to byl dneska krásný den, dobrý den, dobrý den, nashledanou za týden. Zoubky Čistím

Více

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole.

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole. POHYBY S ŘÍKADLY: Dupy, dupy, dupáníčko (silně dupeme) to je malé zlobeníčko. Jako čerti v pekle, chováme se vztekle. (dupeme, skáčeme, děláme ble ble) Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme.

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Už je tady podzim Kateřina Klementová Cíl: seznámit děti s charakteristikou ročního období, rozvoj myšlení, paměti, spolupráce, jemné a hrubé motoriky Věk: 4-5 let Postup: PONDĚLÍ Komunitní kruh: povídání

Více

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV Zvířátka jsou kolem nás Zvířátka jsou kolem nás, hádej, kdo má jaký hlas. Každá malá holčička ví, jak dělá kočička (kravička, slepička, ovečka, ) Zvířátka jsou kolem

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček Bedla Stojí, stojí bedla, ráda by si sedla. A vzala si pletení, noha už jí dřevění. Bleška I Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Bleška II Skáče bleška

Více

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky Dobrý den, dobrý den, to je dneska krásný den. Ruce máme na tleskání a nožičky na dupání. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Říkanky dodaly účastnice

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání JÁ MALÝ ČLOVÍČEK Já Malý človíček vám předvedu Co už všechno dovedu

Více

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa.

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa. BÁSNIČKY První, druhá, třetí, čtvrtá, na zahradě krtek vrtá, ruce má jak vývrtky, vrtá metro pro krtky. Kutálela se ze dvora, takhle velká brambora, neviděla, neslyšela, spadla na ní závora, kam padáš

Více

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ SPORTOVEC Ať je zima, ať je mráz, nebojí se žádný z nás. Ať si mrzne, ať je zima, zimní sporty ty jsou prima. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) Sněhulák je panáček, (ukazujeme stříšku nad hlavou) má na hlavě

Více

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti.

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. Ani štěně, ani kotě nejsou rádi o samotě. Když si najdou přítele, dovádějí vesele.

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Společné určování pravidel chování v MŠ spolupracujeme s dětmi:

Společné určování pravidel chování v MŠ spolupracujeme s dětmi: Co jsme se naučili září Papouškové Téma: Motýlku, leť! Téma na seznamování, tvoření pravidel a rituálů, kamarádské vztahy,služby hospodářů, hry a zpívání pro radost,seznamování s novými kamarády. Houpání

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2016 Úroda z naší školní zahrady. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz

Více

Pochodovka - Tesla aréna. Sára Ani.S Tina Terka. Pavla Niki Kája Bára. Adélka

Pochodovka - Tesla aréna. Sára Ani.S Tina Terka. Pavla Niki Kája Bára. Adélka Sára Ani.S Tina Terka Žaneta Ver.S Niki Kája - začínáme v : - tam dáváme ruce spodem - při druhé a třetí pozici dáváme hůlku spodem do strany - podíváme se nahoru! - ukazování je po dobách - a vyhodím

Více

Netradiční pohybové aktivity. Padáky

Netradiční pohybové aktivity. Padáky Netradiční pohybové aktivity Padáky Padáky rozvoj pohybu a týmové spolupráce padáky o různém průměru - 6 a 3, 6 m http://www.week.cz/padak-rozvoj-pohybu-a-tymove-spoluprace/read.php?1,13398 Padák je látkový

Více

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje Domácí posilování Obecné Celá tato prezentace není něco, co musíte. Něco, co bude kontrolovat někdo z trenérů či rodičů. Všechno, co je tu psáno, je myšleno jen a jen pro Vaše vlastní zlepšení. Odehrály

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování se zaměřením

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory)

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 118030 jméno: Sedláková Lada akademický rok 2013/2014 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

V naší školce Víte kde se máme rádi a kde jsme dobří kamarádi? V naší školce, školičce máme se jak v písničce.

V naší školce Víte kde se máme rádi a kde jsme dobří kamarádi? V naší školce, školičce máme se jak v písničce. Básničky, říkadla a písničky Putování po MŠ Podtéma : Naše školka a okolí Školka Moc se těším do školky na kluky a na holky, budeme si spolu hrát, zpívat, cvičit, malovat. V naší školce Víte kde se máme

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P Potápník Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, smyslového vnímání,

Více

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 2: Choreografický popis jednotlivých tanečních částí české besedy Nástup: tanečníci vpochodují do sálu za hraní libovolného

Více

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti Desetiminutovky 2013 Nenáročné hry na přípravu i na pomůcky BILIBILIBONG Ukážeme na kohokoliv a vyslovíme název toho, co má předvést, sousedi se musí přidat a doplnit prostředního. Buď ten prostřední ukazuje

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH

O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH CÍL: Seznámit děti s neživou přírodou, získat poznatky o přírodních jevech, vést děti k ochraně životního prostředí (čistotě ovzduší), získat poznatky o planetě Zemi, vesmíru, koloběhu

Více

Všichni jsem tu kamarádi

Všichni jsem tu kamarádi Všichni jsem tu kamarádi Charakteristika integrovaného bloku Pomocí her a různých činností se děti ve třídě navzájem poznají. Zapamatují si jména kamarádů. Postupně se budeme seznamovat s pravidly, které

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Školní rok 2010 2011 Projekt Podzimníček jabloňový Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného

Více

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 430230 jméno: Hlavicová Anna akademický rok: 2013/2014 1) Název a fotografie pomůcky: Lilek

Více

TŘÍDNÍ ZPRAVODAJ září a říjen TŘÍDA MEDVÍDCI

TŘÍDNÍ ZPRAVODAJ září a říjen TŘÍDA MEDVÍDCI TŘÍDNÍ ZPRAVODAJ září a říjen TŘÍDA MEDVÍDCI Třídní vzdělávací program CELÝ ROK S KRTEČKEM A JEHO KAMARÁDY 1 Integrované bloky : ZÁŘÍ Ve školce jsme spolu rádi, jsme tu dobří kamarádi ŘÍJEN Podzim klepe

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

Hry pro děti. Obsah stránky:

Hry pro děti. Obsah stránky: Obsah stránky: Kompot(Pohybová hra: aktivizující hra).............................................. 3 ADAM......................................................................... 3 CUKR KÁVA LIMONÁDA...........................................................

Více

Koulela se ze dvora. (motáme rukama klubíčko ) takhle velká brambora. (zvedneme ruce dítěte nad hlavu)

Koulela se ze dvora. (motáme rukama klubíčko ) takhle velká brambora. (zvedneme ruce dítěte nad hlavu) Myška z bříška Běžela myška okolo bříška. (kroužíme dítěti ukazováčkem kolem bříška) Běžela, běžela, (zrychlujeme kroužení a zmenšujeme kroužky) šup do pupíčka! (ukazováček zapadne do pupíčka) Leze, leze

Více

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš.

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš. A já sám, dycky sám, svý koníčky okšíruju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Svý koníčky okšíruju, svou panenku pomiluju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Adámku náš, copak děláš? Děti jdou

Více

Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D

Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D cvičební rok 2011/2012 6. října 2011 Vítr Vítr fouká do strání, větve do stran naklání. Pohrává si s listím stromů, utíkejte rychle domů. Had Had leze

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková BAREVNÁ ABECEDA Jana Kubásková ČERVENÁ ŽLUTÁ ČERNÁ ZELENÁ 1 2 BÍLÁ ŽLUTÁ ZELENÁ ORANŽOVÁ FIALOVÁ ŽLUTÁ ZELENÁ 3 4 HNĚDÁ ČERVENÁ ČERNÁ ŽLUTÁ MODRÁ HNĚDÁ ORANŽOVÁ ČERVENÁ FIALOVÁ 5 ČERVENÁ ŽLUTÁ 6 FIALOVÁ

Více

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko.

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Přilepíme uši, ať to kočce sluší. Potom ještě očka, ať se kouká, kočka. Pak nosánek, kníry má kocourek milý. Ocáskem si zacvičí náš kocourek kočičí. Dvě kolečka

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček březen 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II.

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Sedíme na zemi, pokrčíme jednu dolní končetinu tak, aby se její chodidlo dotýkalo zevnitř druhého stehna. Vnější stranu lýtka a stehna bychom

Více

Obsah. Část I: Z á k la d y b io e n e rg e tik y. 1 VIBRACE A POHYBLIVOSŤ...18 Cvičení 7 Základní vibrační a uzemňovací c v ik...

Obsah. Část I: Z á k la d y b io e n e rg e tik y. 1 VIBRACE A POHYBLIVOSŤ...18 Cvičení 7 Základní vibrační a uzemňovací c v ik... Obsah Část I: Z á k la d y b io e n e rg e tik y ÚVOD: CO JE BIOENERGETIKA?... 14 1 VIBRACE A POHYBLIVOSŤ...18 Cvičení 7 Základní vibrační a uzemňovací c v ik...22 2 U Z E M N Ě N Í...24 Cvičení 2 Ohýbaní

Více

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY 1. TÝDEN CATWOMAN STATICKÉ PRKNO 01 Sedněte si těsně nad lýtka a hrudník položte mezi stehna. Natáhněte paže před sebe a dlaněmi se opírejte o podlahu. 02 Zdvihněte se na kolena a přejděte do kliku vkleče

Více

Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky

Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky Pusinka je na papání, a nosánek na čmuchání, Očka, aby viděla, Ouška, aby slyšela. Voda, voda, vodička, (plácání do kolen) Ryba, rybka, rybička, (plácání

Více

O domečku v lese. Já, myška. Já žabka. A já ptáček.

O domečku v lese. Já, myška. Já žabka. A já ptáček. O domečku v lese V lese stál domek, domeček. Byl prázdný, nikdo v něm nebydlel. Jednoho dne běžela kolem myška. Rozhlédla se, zaťukala a ptá se: Nikdo neodpověděl, a tak myška vlezla dovnitř a zůstala

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Jitka Pastyříková Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Copyright Fragment,

Více

0,5 0.5 0,5 0,5 1 1 tanec Lidový tanec 1 0,5 0,5 0,5 1 Klasická

0,5 0.5 0,5 0,5 1 1 tanec Lidový tanec 1 0,5 0,5 0,5 1 Klasická Školní vzdělávací program druhé soukromé ZUŠ, s.r.o., České Budějovice Taneční obor Studijní zaměření Tanec Učební plán pro přípravné dvouleté studium Předmět 1. ročník Přípravná taneční výchova 2 2 Ročníkové

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2016 Karel IV. a hrad Karlštejn (práce dětí z naší školky) Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail:

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více

ŘÍJEN Integrovaný blok:

ŘÍJEN Integrovaný blok: ŘÍJEN Integrovaný blok: Podtémata: PODZIM podzim čaruje - houby podzimní počasí zvířata na podzim plody podzimu jablko dušičky svátek všech svatých PODZIM ČARUJE - HOUBY Komunitní kruh: využití mluvícího

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Kominická kalamajka Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, schopnost a chuť učit se novým pojmům, zapojovat sluchovou a zrakovou kontrolu, orientovat se v prostoru, rozvíjet dětskou představivost

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2018 Rozlučka na konci školního roku kamarády, kteří odchází do školy. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz

Více

TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK

TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK Plavecká výuka kojenců a batolat TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK březen 2018 HOUPAVÉ Houpy houpy, kočka snědla kroupy, kocour hrách na

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2016 Náš Dráčkov ve školce. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup Anotace Hmyzožravci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, na základě znalostí poznat o jaké zvíře se ve větě jedná, zodpovědět na

Více

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy PŘÍLOHA 3 Pracovní listy Čmárání plynulý pohyb všemi směry a zaplnění dané plochy Kroužení oběma směry plynulý pohyb daným směrem, kroužíme vpravo i vlevo kruhy nebo ovály. Nácvik horního oblouku plynulý

Více

Běží, běží, nepoleží, nemá vůz a nemá sáně, přitom nikdy neustane.

Běží, běží, nepoleží, nemá vůz a nemá sáně, přitom nikdy neustane. 4 1 Běží, běží, nepoleží, nemá vůz a nemá sáně, přitom nikdy neustane. 4 2 Zima jako v lednu, šel ke dnu. 4 3 První čtyři jméno dají, druhé čtyři řepka tají, celého se lampa nají. 4 4 Šedé zvíře vzduchem

Více

Tanečky a písničky pro kluky a holčičky

Tanečky a písničky pro kluky a holčičky Tanečky a písničky pro kluky a holčičky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.edika.cz www.albatrosmedia.cz Eliška Trojanová Tanečky a písničky pro kluky a holčičky e-kniha Copyright Albatros

Více

ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku

ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku Hana Kišová ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 3876.

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY Cvičební jednotka CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY 1.CVIK horní končetiny v upažení v horizontále. Průběh pohybu: z výchozí polohy s nataženými horními končetinami se vytahujeme střídavě za pravou

Více

BUBLINKOVAČ. Čas Cíl Obsah činnosti Organizace / Pomůcky. Vonná esence dle výběru učitele. Relaxační hudba. Vodní sloup, světelné efekty. Aromalampa.

BUBLINKOVAČ. Čas Cíl Obsah činnosti Organizace / Pomůcky. Vonná esence dle výběru učitele. Relaxační hudba. Vodní sloup, světelné efekty. Aromalampa. BUBLINKOVAČ 5 Přivítání rituál. Místnost je zatemněna, hraje relaxační hudba, světelné efekty jsou zapnuty dle výběru učitele. Žáci se po příchodu zezují. Přičichnutí k vonné esenci ( čichová stimulace

Více

Všeobecné a specializované rozcvièení na I. stupni ZŠ

Všeobecné a specializované rozcvièení na I. stupni ZŠ TV-003.9 I. st. OSV VDO EGS MKV ENV MED Všeobecné a specializované rozcvièení na I. stupni ZŠ Využití: Klíèové pojmy: Pomùcky a potøeby: Vytváøení správného pohybového stereotypu a jeho upevnìní. Smìøujeme

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

KOLEKCE CVIČEBNÍCH PRVKŮ "SENIOR"

KOLEKCE CVIČEBNÍCH PRVKŮ SENIOR Tf\10 KOLEKCE CVIČEBNÍCH PRVKŮ "SENIOR",, ", ZAKLADNI CVICEBNI POKYNY Vypracováno Rehabilitačnfm ústavem Kladruby Výrobce: TR Antoš s.r.o. Na Perchtě 1631 511 01 Turnov Tel.: 481 549 368 Email: tr@trantos.cz

Více

Kamila. Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala mydlinky, byly z nich bublinky. Košiláček

Kamila. Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala mydlinky, byly z nich bublinky. Košiláček L Kamila En, ten, týny, kde jsou líny? Já líny neviděl, já viděl raka, on do potoka, já za ním házel, on bobky sázel, en, ten, tyč, madla, fidla, pryč! z Čech Naše malá Kamila bavila se, bavila, foukala

Více

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc (8) Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc babku. Babka za dědka, dědek za řepu. Táhnou, potahují

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2012 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby Platby stravného 16.10.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TVD 531 Název školy Jméno autora Tematická oblast Předmět Ročník

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm Kos černý velikost 25 cm Drozd zpěvný velikost 23 cm Za ranního šera přináší kos hvízdavě flétnový zpěv, který je velmi bohatý na motivy. Pokud je kos vyrušen, vydává (varuje) velmi pronikavým,, tix tix.

Více

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU Měsíc: březen Týden: 1. 3. - 5. 3. 2010 Třída: myšky Příjmení: Gondeková Téma: JARO UŽ JE TU Podtémata: Jak vypadá jaro - rozlišit a prohloubit poznatky dětí o změnách v přírodě v jarním období Okno počasí

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae)

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ zobák zrohovatělý pouze na špičce, báze je měkká a krytá na horní čelisti kožovitým ozobím COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ

Více

Hana Volfová, Martina Volfová. Pohybové hrátky. v netradiční dny

Hana Volfová, Martina Volfová. Pohybové hrátky. v netradiční dny Hana Volfová, Martina Volfová Pohybové hrátky v netradiční dny Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel. +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako

Více

Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška

Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška Zpracovaly a ukázku provedly Jarmila Nekolová, Lenka Teichmannová, Dagmar Binarová. Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška Logohrátky s pohádkou Ukázka logopedické prevence 12.4.2016

Více

Osmisměrka je křížovka, kterou je možné vyplňovat všemi 8 směry. Úkolem je najít uvedená slova v osmisměrce a ze zbylých písmenek získáš tajenku.

Osmisměrka je křížovka, kterou je možné vyplňovat všemi 8 směry. Úkolem je najít uvedená slova v osmisměrce a ze zbylých písmenek získáš tajenku. PODZIMNÍ DVOJČÍSLÍ REDAKČNÍ RADA Hana Fröhlichová (4.A) Jana Hanzlíková (4.A) Matěj Mach (4.A) David Veltruský (5.A) Boris Velkov (5.A) Vojtěch Košťál (5.A) Tereza Šobková (5.A) Eliška Suldovská (6.A)

Více