POKYNY KE STUDIU. Rozšiřující data na Internetu. Pracovní materiály. Doprovodné obrázky a videa na Internetu. Rejstřík pojmů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POKYNY KE STUDIU. Rozšiřující data na Internetu. Pracovní materiály. Doprovodné obrázky a videa na Internetu. Rejstřík pojmů"

Transkript

1 POKYNY KE STUDIU 1 Rozšiřující data na Internetu Pracovní materiály Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 2 ZHODNOCENÍ RODINNÝCH FINANCÍ 2.1 Spoření Čas ke studiu: 1/2 hodiny Cíl: Po prostudování této podkapitoly budete umět Vysvětlit pojem rezervy a spoření. Vyjmenovat druhy spoření. Základní pojmy týkající se spoření. Výklad Rodina, která se rozhodne pracovat s opravdu vážně připraveným a míněným rozpočtem, by se měla především naučit velmi střídmému a opatrnému pohledu na vlastní příjmy. Vhodné je dát hned na začátku deset procent disponibilních příjmů stranou jako rezervu, kterou se rodina pokusí udržet netknutou po celou dobu jejich finančního období pokud je třeba výplata patnáctého, tak od patnáctého do čtrnáctého následujícího měsíce. Pokud jsme z těch šťastnějších, kteří umíme hospodařit s přebytkovým rozpočtem domácnosti, kam s rezervy, které dokážeme uspořit? Jednou z možností je ponechat finanční hotovost doma, tzv. pod polštářem. Doufám, že však se mnou budete souhlasit, že tato možnost je poněkud nešťastná vzhledem k inflačním vlivům, peníze se tedy začnou znehodnocovat. Další možnosti nám nabízejí dnes a denně finanční instituce, které se předhánějí v nabídkách lepšího zhodnocení peněžních zůstatků. Abychom se lépe zorientovali v existujících spořicích produktech, pojďme si tedy vyjmenovat jejich základní vlastnosti.

2 Formy spoření Běžný účet Smlouvou o běžném účtu se zavazuje banka zřídit od určité doby v určité měně účet pro jeho majitele, přijímat na zřízený účet vklady a platby a uskutečňovat z něho výplaty a platby. Vedení osobního účtu je obvykle zpoplatněno. Některé banky ale nabízejí bezplatné vedení například pro studenty či držitele kreditní karty. K této službě je vázáno plno služeb dodatkových, které se nabízejí dohromady za zvýhodněnou cenu v balíčku. Parametry: - Slouží hlavně k bezhotovostním transakcím. - Poplatky jsou u bank různé, v posledních letech konkurence tlačí na snižování poplatků za vedení účtu i souvisejících poplatků. - Úročení běžných účtů je téměř nulové, většina bank slibuje úrok 0,01%, což je úsměvné. Spořicí účet Nejběžnějším spořicím účtem je v současnosti účet bez výpovědní lhůty a bez omezení výše vkladu. Na takový účet klient vkládá úspory v libovolné výši a kdykoliv je může vybírat. Tento spořicí účet je vhodný především pro ty, co nepravidelně vkládají úložky a zároveň často potřebují vybírat. Často je zhodnocení peněz závislé na výši částky, která se na účtu nachází. Parametry: - Slouží ke krátkodobému uložení peněžních prostředků. - Spořicí účty vedou banky bez poplatku, dokonce některé banky nevyžadují vedení běžného účtu. - Výše připisovaných úroků je pohyblivá, tedy není sjednána ve smlouvě, nyní se pohybuje od 1 do 2,5% zhodnocení. Termínovaný účet Jedná se o vklad uložený na určitý delší termín (např. termínový vklad s pevným termínem, s určitou výpovědní lhůtou, s volně stanovenou splatností, apod.). Disponování s termínovým vkladem je omezeno, úroková sazba je stanovena podle doby trvání vkladu. Parametry: - Slouží ke střednědobému až dlouhodobému uložení peněžních prostředků. - Jsou bez poplatku, pouze v případě dřívějšího výběru než smluveného, banka vyžaduje sankce.

3 3 - Protože banky mohou investovat peníze klienta na delší dobu, připíší někdy úroky o něco vyšší, než u spořicích účtů. V závislosti na délce termínovaného vkladu od 1 do 4 %. Stavební spoření Stavební spoření je druhem spoření zaměřené na nemovitosti, které je dotováno státem pomocí státního příspěvku. Při založení stavebního spoření je obvykle nutné určit cílovou částku, na kterou se stavební spoření sjednává. Znamená to tedy částku, kterou maximálně naspoříme společně se státní podporou a úroky. Nebo také částku, na jakou bychom potřebovali úvěr na bytové potřeby. Stavební spoření totiž plní i úvěrovou funkci. Parametry stavebního spoření: - Spoření minimálně na 6 let, přestože ve smlouvě podepisujeme pravidelnou úložku, nikdo nás k ní nenutí. Můžeme třeba zaslat hromadnou částku za celý rok. - Stanovená úroková sazba po celou dobu spoření, od roku 2003 jsou to 2% ročně. Důležitým prvkem je státní podpora až Kč ročně, respektive 10% z ročního vkladu klienta. - Poplatek za založení stavebního spoření obvykle 1% z cílové částky, u dětí bývá menší nebo nulový poplatek. - Poplatek za správu spořicího účtu stavebního spoření se u stavebních spořitelen různí, dělá zhruba 300,-/rok Fakta a čísla v České republice V prosincovém článku 2012 byl na serveru uveřejněn článek o tom, že by Češi ze svých naspořených úspor přežili v průměru dva a půl měsíce. Z projektu ING Bank Svět spoření rovněž vyplynulo, že nejvyšší úspory mají lidé s vysokoškolským vzděláním a lidé v malých městech díky nižším životním nákladům. S vyšším vzděláním členů domácnosti tak roste doba, po kterou je rodina schopna pokrýt své pravidelné výdaje. Zatímco vysokoškolsky vzdělaní lidé mají dostupné úspory na pokrytí téměř čtyř měsíců, ti se základním vzděláním by vystačili se svými úsporami pouze jeden měsíc. [6] Další výňatek z tvrdí, že více než dvě pětiny Čechů si spoří na důchod. Krok s námi drží ještě Slováci, ovšem v ostatních státech bývalého východního bloku to už žádná sláva není. Například jen sedm procent Maďarů si odkládá nějaké peníze na dobu, až přestanou pracovat. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezi zákazníky skupiny International Personal Finance (IPF), mateřské společnosti Provident Financial. Během průzkumu bylo v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku dotázáno téměř 11 tisíc lidí. Vedle penzijního spoření mají Češi našetřenu i nějakou hotovost. Dosažené částky však nejsou nijak vysoké, dvě pětiny lidí v současnosti disponují maximálně 15 tisíci korunami. Dalších pět procent lidí si naspořilo 30 tisíc korun a jenom čtyřem procentům lidí se podařilo našetřit více. Celkem 43 procent dotázaných nešetří vůbec. Z našich sousedů jsme

4 4 na tom ovšem nejlépe. Na Slovensku nemá vůbec žádné úspory 48 procent lidí, v Polsku 50 procent, v Rumunsku 65 procent a v Maďarsku 76 procent lidí. [7] Doporučení Neuchovávejte peníze doma Jakmile budete mít ve vlastnictví větší obnos peněz, který však necháte tzv. pod polštářem, nejen že Vám nic nevynese, naopak se znehodnotí. Totiž doma leží peníze sice bez poplatku, ale také bez úroku. Navíc pokud vzroste meziročně inflace třeba o 2%, rostou tržní ceny a hodnota našich peněz se sníží. Jsou i tací, kteří nevěří vkladům u bank z důvodu bezpečnosti, nemusíte se však obávat. V mnoha státech je pojištění vkladů povinné ze zákona. Tak tomu je i v Evropské unii včetně Česka, neboť to stanovují Směrnice 94/19/ES. Náhrada vkladů se poskytuje do 100 % jejich výše. Maximální výše náhrady je EUR na jednoho klienta v jedné bance, stavební spořitelně či družstevní záložně. Nad finančním zdravím a kapitálovou přiměřeností jednotlivých subjektů dohlíží společně s ČNB Fond Pojištění vkladů. Kdy stavební spoření? Spořit na stavební spoření se nevyplatí při menších částkách, když si spočítáme, že zaplatíme za jeho zřízení a dále za roční vedení účtu. Kdybychom totiž spořili třeba 500 korun měsíčně, tedy 6 tis. korun ročně, státní podpora dělá 600,- Kč a zároveň zaplatíme poplatek 300,- Kč za vedení účtu. Výsledkem je výdělek 300,- Kč z vložené částky 6.000,-, což je 5%+2% úroku. Když vezmeme v úvahu, že nemůžeme na peníze sáhnout celých 6 let a inflaci, která nám na výnosu ubere, pak je otázka, jestli není možnost jiné investice. Určitě není na škodu sjednat smlouvu o stavebním spoření, jakmile stavební spořitelna vyhlásí akci na založení s výhodnými podmínkami, což nám snižuje vstupní poplatek. Shrnutí pojmů 2.1 Finanční rezerva - jako rezervy jsou myšleny dostupné finance v hotovosti, na běžných, spořicích nebo termínovaných účtech, finanční rezervy v akciích, dluhopisech nebo podílových fondech. Rezervou nemůžeme počítat stavební spoření, penzijní připojištění. V literaturách se uvádí, že ideální finanční rezerva by měla tvořit šestinásobek příjmů domácnosti. Důležité je začít spořit, byť i jen nižší částky a pravidelně odkládat peníze stranou na zvláštní účet.

5 5 Inflace - nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Ekvivalentně lze inflaci definovat jako snížení kupní síly peněz. Průměrná míra inflace za rok 2011 dosáhla 1,9 %, za rok 2012 ještě nebyla stanovena. Informace o dosažené míře inflace jsou využívány např. pro účely valorizace mezd, důchodů a sociálních příjmů. V neposlední řadě jsou tyto informace využívány také v souvislosti s nájemními či jinými smlouvami, v nichž je zakotvena revize původně dohodnutého finančního plnění v závislosti na vývoji inflace. Cílová částka - je sjednána ve smlouvě o stavebním spoření, stanovuje si ji účastník sám podle svých cílů a možností. Ta je dána u spořících smluv součtem naspořených prostředků, úroků a přiznané státní podpory. Nebo plánujete-li úvěr, pak je cílová částka rovna výši, kterou budete ke svému záměru potřebovat. Naspořené prostředky na účtu by neměly tuto cílovou částku překročit. Debetní karta je spojena s běžným bankovním účtem. Hlavní rozdíl proti kreditní kartě je tedy v tom, že při platbě čerpáte své vlastní peníze, které jste na bankovní účet předtím vložili. 2.2 Investování Čas ke studiu: 1 a1/2 hodiny Cíl: Po prostudování této podkapitoly budete umět Pojmenovat faktory ovlivňující investice. Vyjmenovat typické investice. Základní pojmy týkající se investování. Výklad Investor používá peníze odlišně. Hledá investici, která by mu již naspořené prostředky dále zhodnocovala, a to více než při uložení těchto peněz na konzervativních účtech v bance. Proto je ochoten více riskovat a také investovat v delším časovém horizontu. Na druhou stranu není rozumné celé své úspory bezhlavě investovat do možná výnosných, ale také zpravidla riskantních obchodů s akciemi nebo komoditami. Pokud se člověk v investování příliš nevyzná, snadno se spálí. Místo vysokého zhodnocení úspor může přinejmenším o jejich část velmi rychle přijít. Investor u každé své investice sleduje několik faktorů:

6 6 a) Velikost své investice a její očekávaný vývoj. b) Očekávaný výnos - všechny příjmy, které investorovi plynou z investice od okamžiku, kdy do ní vloží prostředky, až do doby možného posledního příjmu z této investice. Pro výpočty výnosnosti je důležité rozložení všech výnosů z investice v čase. Celkové výnosy je tak dobré rozdělit do kratších období (např. let) na roční výnosy. Od nich se pak odečítají běžné neinvestiční výdaje, jako jsou například provozní náklady a provize a dále daně a poplatky, které v daném roce v souvislosti s investicí vznikly. Po odečtení těchto složek tak dostaneme čisté roční výnosy. Velkou výhodou, pro kterou se investice využívají, je, že když investujete na déle než 6 měsíců, nemusíte ze zisku platit daň. c) Výši rizika - stupeň nejistoty týkající se očekávaných výnosů z investice. V podstatě jde o nebezpečí, že investor nedosáhne očekávaného výnosu. Stejné očekávané výnosy mohou být spojeny s různými riziky. Mezi základní faktory ovlivňující riziko investic patří: - Úrokové riziko - tím, že se mění hladina úrokových sazeb, mění se výnosnost investičních instrumentů. Například při růstu úrokových sazeb dochází k poklesu cen cenných papírů. - Tržní riziko - ovlivňuje kolísání výnosnosti v důsledku změn na trhu (recese, politické šoky, změny spotřebitelských preferencí). Významnější je toto riziko především pro akcie. - Inflační riziko - vysoká inflace může způsobit, že investor ve skutečnosti dosáhne záporného výnosu. - Podnikatelské riziko - konkrétní problémy jednotlivých odvětví nebo firem. - Nesystematické riziko - tj. při investici do jednoho titulu riziko roste a s diverzifikací naopak klesá. - Měnové riziko - při investici do zahraničních CP nese klient měnová rizika (a šance) d) Očekávanou míru likvidity - rychlost, s jakou je investor schopen přeměnit svoji investici zpět na hotové peněžní prostředky. Všechna tato hlediska spolu souvisí a tak je potřeba si všímat všech. Ideálním případem samozřejmě je, pokud je investice spojena s maximálním výnosem, minimálním rizikem a maximální likviditou. Skutečností však je, že se tato tři hlediska do značné míry vzájemně potlačují. Mezi typické investice patří

7 7 Kolektivní investování do podílových fondů Kolektivním investováním se rozumí podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků upisováním akcií investičního fondu nebo vydáváním podílových listů podílového fondu, investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku. Činnost investičních a podílových fondů upravuje zákon č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech ve znění pozdějších novel. Investiční společnost nesmí při propagaci používat nepravdivé nebo zavádějící informace nebo zamlčovat důležité skutečnosti. Zákon omezuje riziko ztrát investorů tím, že stanovuje limity pro držbu cenných papírů od jednoho subjektu (firma, obec, stát, centrální banka) v portfoliu fondu. Manažer fondu smí investovat jen v rámci daných pravidel. Podílový fond je tedy majetek, který náleží podílníkům, a to v poměru podle vlastněných podílových listů. Podílový fond není právnickou osobou a je vytvářen investiční společností na základě povolení Komise pro cenné papíry. Investiční společnost obhospodařuje majetek v podílovém fondu svým jménem a na účet podílníků (majitelů podílového listu). V České republice se investuje prostřednictvím otevřených podílových fondů. Jedná se o fond, který vydává neomezené množství podílových listů na základě poptávky investorů. Cena podílového listu se odvíjí od hodnoty čistého obchodního jmění připadajícího na daný počet podílů. Investiční společnost má povinnost odkoupit podílové listy na základě žádosti podílníka. Své podílové listy nemusí tedy podílník prodávat na kapitálovém trhu (burze). Rozdělí tak peněžní prostředky mezi určitý soubor reálných a finančních investic. Smyslem rozdělení peněžních zdrojů je snaha o rozdělení investičních rizik do různých, na sobě nezávislých oblastí. Podílové fondy, do kterých můžete investovat Čím později budete peníze potřebovat, tím odvážnější ve své investici můžete být. A naopak, když víte, že peníze můžete investovat jen na půl roku, měli byste zůstat u hodně konzervativních produktů. Jinak totiž riskujete ztrátu, kterou v krátkém období nestačíte vyrovnat. Zhodnocení investic je totiž kolísavé, v průběhu může být i ztráta. Dle investičního horizontu, tedy na jak dlouho jsme ochotni finanční obnos uložit, fondy dělíme na: Fondy peněžního trhu: - investiční horizont: 1-2 roky, můžeme vybírat kdykoli - zhodnocení: obvykle -2 až +2 % ročně - vstupní poplatek: většinou bez poplatku Dluhopisové fondy: - investiční horizont: 3-5 let, můžeme vybírat kdykoli - zhodnocení: obvykle -5 až +10 % ročně - poplatek: 1 až 2 procenta Smíšené a akciové fondy: - investiční horizont: 5 let a více

8 8 - zhodnocení: obvykle -20 až +40 % ročně - vstupní poplatek: až 5 procent Zajištěné (garantované) fondy: - investiční horizont: 4 roky a více - zhodnocení: obvykle 0 až 6 % ročně přičemž garance vrácení vložené částky se vztahuje pouze k datu splatnosti fondu - vstupní poplatek: 2 až 5 procent Fondy životního cyklu: - investiční horizont: nejméně 10, někdy i 40 let - zhodnocení: - 5 až 15% ročně - vstupní poplatek: 1 až 4 procenta Investice do akcií Alternativou akciových fondů je investice do akcií. Znamená to, že se rozhodneme investovat přímo do konkrétních titulů na burze. Můžeme tak vydělat spoustu peněz, nakupujeme však konkrétní akcie a ty se mohou i hodně propadnout. Abyste rozložili riziko, potřebujete minimálně korun. Výhodou je, že po šesti měsících od nákupu akcií nemusíte výnos danit, obchodujete-li v rámci dnů či týdnů, zisky dani podléhají. Při nákupu i při odkupu platíte poplatek, ten však bývá celkově nižší než u podílových fondů. Vhodný čas na nákup akcií je skoro vždy, když má člověk peníze, které hodlá dlouhodobě investovat. Výjimkou jsou jen období vrcholících nákupních horeček, kdy ceny akcií letí nahoru. Rychlý růst je skoro vždy vystřídán korekcí, během níž úspěšní spekulanti realizují své zisky na úkor těch neúspěšných. Jak už ale bylo řečeno, snažit se trefit do období nejnižších cen pro dlouhodobého investora postrádá smysl. Spíš bychom se měli zaměřit na to, abychom investovali do akcií, s nimiž se s velkou pravděpodobností bude obchodovat i za pět nebo deset let. Základ portfolia by měly tvořit akcie větších stabilních společností, které se obchodují ve velkých objemech. Možná na nich nevyděláme tolik jako na akciích nějaké nedávno vzniklé firmy s velkým růstovým potenciálem, zároveň ale hrozí menší nebezpečí, že bychom o své investice mohli přijít. Nákupem akcie se stáváte vlastníkem části společnosti, do jejíchž akcií jste investovali. I když si koupíte jen jednu akcii Erste, ČEZu, KB či společnosti Telefonica, máte nárok na výplatu dividendy, tedy na podílu na zisku. Vydělávat ale můžete také nákupem a prodejem akcí, jejichž cena se v průběhu času mění roste nebo klesá. Obchodovat s akciemi můžete také online. Cena, za kterou akcii nakupujete, je vyjádřením toho, jak si akcii v danou chvíli cení trh, respektive ostatní investoři. Jejich představy o správné ceně se však mohou diametrálně lišit, a to i dokonce i v průběhu jednoho obchodního dne. Cena akcie je jakýmsi

9 9 kompromisem mezi oceněním toho, jak si společnost vedla v minulosti, v jakém stavu se nachází v současnosti a jaké jsou její vyhlídky pro budoucnost. Nespoléhejte na zaručené analytické zprávy nebo doporučení svých známých. Udělejte si sami svůj domácí úkol a veďte si záznamy o tom, proč jste akcie nakoupili. Jedině tak budete schopni určovat, zda vámi nakoupené akcie stále plní svou roli ve vašem portfoliu nebo zda se nezměnily okolnosti, kvůli kterým jste akcie kupovali. Investice do dluhopisů Dluhopisy (obligace) vydávají vlády zemí světa a velké výrobní podniky, aby získaly peníze na financování svého rozvoje či jiných aktivit. Obligace ve své nejjednodušší podobě jsou závazkem vydavatele vyplácet ve stanovených termínech dohodnutý úrok a na konci splatnosti vrátit investorovi vloženou částku. Nákupem dluhopisu se stáváte věřitelem podniku (či státu) a v případě neúspěchu podnikání společnosti máte lepší šanci získat své peníze zpět než akcionáři firmy. Z majetku likvidovaného podniku jsou totiž nejdříve uspokojování všichni věřitelé, zatímco akcionáři jsou až poslední. Pokud je emitentem (vydavatelem) stát, nemůže sice dojít k jeho likvidaci, většina zemí však udělá pro splacení svých dluhopisů maximum, protože v opačném případě by si v budoucnu musely půjčovat za výrazně horších podmínek. Výnosy jsou však díky jejich předem dané pravidelnosti a vyšší jistotě především oproti akciím nižší. [8] V listopadu 2012 Ministerstvo financí vydalo již potřetí státní dluhopisy. Celkem za tři roky může investor vydělat 8,5 procenta, z minimálního vkladu 1000 Kč dostane za tři roky úroky v úhrnné výši 85 Kč. To odpovídá výnosu 2,76% ročně. Každý si může zhodnotit, jestli při upsání svých financí na tři roky je tento výnos dostatečný. Finanční deriváty Finanční deriváty jsou instrumenty, jejichž hodnota je odvozena z hodnoty tzv. podkladového aktiva (např. akcie nebo obligace). Jejich podstatou je forma termínového obchodu, to znamená, že dochází k určitému zpoždění mezi sjednáním obchodu a jeho plněním. Mají obvykle podobu smlouvy mezi dvěma stranami: Tedy mohou, ale nemusí být cennými papíry. Nejznámější typy derivátů jsou futures a jim podobné certifikáty nebo swapy a opce. Investice do derivátů nevyžaduje počáteční investici nebo vyžaduje počáteční investici nižší, než jaká by byla požadována u ostatních typů smluv. Hodnota se mění v závislosti na změně úrokové míry, ceny finančního nástroje, ceny komodity, měnového kurzu, cenového nebo úrokového indexu, úvěrového ratingu či úvěrového indexu nebo jiné proměnné (tzv. podkladová proměnná ). Obecně platí, že deriváty podléhají tuhé regulaci. V srpnu roku 2001 udělila Komise pro cenné papíry povolení organizovat veřejný trh s vybranými deriváty (opce a futures) Burze cenných papírů Praha. [9]

10 10 Komodity ve formě burzovních kontraktů Komodity můžeme jednoduše definovat jako suroviny. V současné době se na světových trzích (tzv. komoditních burzách) obchoduje např. s pšenicí, kakaem, bavlnou, ropou, masem, drahými kovy apod. Škála surovin, ze které můžete vybírat, je opravdu velmi rozmanitá. Ve skutečnosti neobchodujete přímo s vybranou surovinou, ale s uzavřeným kontraktem (typu futures nebo opčním kontraktem). Jako investor (spekulant) nemáte zájem o získání suroviny za výhodnou cenu, chcete pouze vydělat na očekávaném růstu ceny. Obchody uzavírají např. i zemědělci, kteří si chtějí zajistit prodej vlastní produkce za předem sjednanou cenu. Obchod je v tomto případě uzavřen z důvodu ochrany producenta před poklesem ceny komodity. Investice do komodit patří spíše do skupiny spekulativních obchodů. Můžete očekávat růst ceny zvolené komodity, ale konečný výsledek obchodu je ovlivněn celou řadou nepředvídatelných faktorů (klimatické podmínky, živelní pohromy, choroby apod.). Výhodou je možnost dosažení vysokého zisku v případě pozitivního vývoje ceny. Komodity můžete nakupovat výhradně na zahraničních trzích v tvrdých měnách, musíte tedy do vlastního rozhodnutí zahrnout i riziko pohybu kurzu. Před uzavřením prvního obchodu se tedy nenechte zlákat vidinou obrovského zisku, ale zohledněte i všechna možná rizika. Investice do nemovitostí Způsobů, jak vydělat na nemovitostech, je celá řada. Stačí levně nakoupit a draze prodat. V mezidobí mezi těmito dvěma kroky je navíc možné získávat výnos z pronájmu nemovitosti. A protože trh s nemovitostmi ať už s byty, domy či pozemky je v Česku na poměrně vysoké úrovni, může se do tohoto typu investice pustit i nepříliš zkušený investor. Dá se říci, že je to ideální investice pro nezkušeného investora z toho titulu, že u nemovitostí je mnohem menší cenová volatilita než u akcií, dluhopisů, podílových listů, zlata a podobně. Základní otázkou, kterou by si měl každý investor před tím, než se pustí do jakékoliv investice položit, je, na jak dlouho hodlá své peníze investovat. Obecně lze říci, že nemovitosti jsou vhodné pro investice dlouhodobého charakteru. V cestě k přímé investici do nemovitostí nám stojí několik překážek. Za prvé je to vysoká vstupní investice, kterou si jednotlivec nemůže vždy dovolit. Dalším problémem je časová náročnost na pořízení nemovitostí spojená s nutností komunikace s různými úřady, které jsou při převodu nemovitostí příliš pomalé. S tím přímo souvisí fakt, že vlastnit budovu se rovná vlastnit nelikvidní investici. A v neposlední řadě zde máme i nutnost udržovat nemovitost. Pokud tedy zvážíme tyto nevýhody, musí nás logicky napadnout, že přímé pořízení nemovitostí není příliš schůdné a raději se vydáme cestou snazší, a to investice do některého cenného papíru, jehož cena se odvíjí od nemovitostního trhu. Tyto cenné papíry emitují nemovitostní fondy. Jedná se o subjekty, které vlastní a většinou i aktivně spravují nemovitosti za účelem dlouhodobého a stabilního dosahování zisků a uchování majetku.

11 11 Investování do uměleckých děl Když se kapitálové trhy propadají, investoři hledají bezpečnější alternativy pro uložení svých peněz. Jednou z nich je investice do umění. Aukční síně a umělecké galerie si v poslední době na nedostatek zájmu nemohou stěžovat. Poněkud netradiční investice do umění totiž láká stále více lidí. Přestože při investici do umění nemusíte být boháčem, okruh možností se s množstvím finančních prostředků, které se rozhodnete investovat, výrazně zvyšuje. Najdou se však i dílka za přijatelnou cenu. Právě díla současných a ještě žijících autorů za relativně přijatelný peníz mohou v průběhu několika příštích let nabídnout velice zajímavé zhodnocení. Ovšem odhadnout, který z umělců má potenciál stát se hvězdou a jeho díla žádaným zbožím, není jednoduché. A nemusí jít pouze o obrazy, zajímavou investicí mohou být plastiky, kresby, fotografie a jiné umělecké předměty. Investice do zlata, stříbra a diamantů Vzhledem k velké rizikovosti uvedených typů investic, respektive k nutné dobré znalosti těchto investic, je velkou částí finančně gramotných investorů preferována i jiná forma investic, které jsou svojí podstatou vnímány jako bezrizikové, přesto s růstovým potenciálem. Jde především o investiční zlato, investiční stříbro, investiční diamanty. Investice do těchto tří komodit mají specifické postavení, neboť touto formou investice se investoři zejména v současnosti zajišťují proti kolapsu měny plynoucí z nadměrného zadlužení států (Řecko, Irsko, Portugalsko, Španělsko apod.) a pádu hodnoty amerického dolaru a eura. Zejména investice do stříbra tedy nabývá v současnosti na aktuálnosti, neboť zlato je nyní již velmi drahou investicí (přes nulovou DPH při jeho nákupu). Při investici do diamantů je třeba brát na zřetel, že většinu světové produkce vykupuje jen několik firem, které tak můžou jednoduše zadržovat určitou část produkce a po jejím uvolnění by cena diamantů výrazně poklesla. Cena diamantů tedy není tržní. Doporučení Stanovte si investiční strategii Mezi základní pravidla dobrého investora patří tvorba investiční strategie. Volba konkrétní investiční strategie potom závisí především na požadované výnosnosti při určité investorem akceptovatelné míře rizika. Dále musíme být srozuměni s investičním horizontem, tedy na jak dlouho jsme ochotni finanční prostředky uložit. Je ale nutné zmínit, že žádná strategie není garancí na úspěch, i sebelepší záměr může v určitém okamžiku selhat. Nicméně dosahování zisků bez jakékoliv strategie obvykle přináší ještě horší výsledky.

12 12 Diverzifikujte rizika V investicích především diverzifikujte (rozložte) rizika, nikdy se nenechte nalákat na jednu jedinečnou velkou investici. Vždy platí, že pouze rozdělení investic do různě rizikových a různě regionálně a také produktově odlišných způsobů uložení peněz může zajistit uchování rodinného bohatství. Využijte pravidelného investování Většina podílových fondů dnes nabízí možnost pravidelné investice, které se v něčem podobají spoření, a to v pravidelném investování stejné částky. Pravidelné investování má oproti jednorázové investici několik výhod. Největší z nich je eliminace časování trhu, tedy nehledání nejvhodnějšího okamžiku k nákupu a prodeji. Naopak lze začít investovat kdykoliv, díky metodě průměrování nákladů lze diverzifikovat investici v čase. Další výhodou je, že většina programů pro pravidelné investování umožňuje investovat měsíčně již od 500 Kč. Další výhody můžeme spatřit ve sníženém vstupním poplatku, v možnosti kdykoli program pravidelného investování ukončit. Nesledujte výkonnost svých investic Laikové by neměli sledovat výkonnost svých investic denně, ale raději v delších časových intervalech. Profesionálové, kteří mají v popisu práce sledovat trh denně, musí dodržovat přísnou disciplínu, aby se zdrželi příliš častého obchodování. Nepanikařte při propadu investice Investiční strategii je vhodné měnit především v případech, kdy se požadavky investora mění ze skutečně závažných důvodů. Výkyvy trhu málokdy představují samy o sobě dostatečný důvod pro změnu strategie. Pokud nastane propad, nepanikařte a neprodávejte svou dlouho budovanou investici se ztrátou. Raději nakupujte za levné ceny. Neřiďte se investiční historií S obchodováním s investičními nástroji jsou spojena investiční rizika, a to včetně případné ztráty investovaných prostředků. Historický či předpokládaný výnos nebo výkonnost investičního nástroje v minulosti není zárukou budoucího vývoje ani spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Cena investičního nástroje může klesnout, jakož i stoupnout. Návratnost vložených prostředků do investičního nástroje není zaručena a předpokládané či možné výnosy z investičních nástrojů nejsou zaručené. Investiční nástroj denominovaný v jiné než lokální měně může být předmětem fluktuace měnových kurzů, která může způsobit ztrátu investovaných prostředků. Nejedná se o úplný výčet rizik, další informace lze získat u osobního bankéře.

13 13 Vězte o rizicích investování Bohužel investiční fondy nepatří (stejně jako penzijní fondy) do skupiny pojištěných finančních produktů. Investiční nástroje nejsou bankovním vkladem, nejsou pojištěny vládní institucí ani Fondem pojištění vkladů jako pohledávka z bankovního vkladu. Ani nejsou závazkem či jakýmkoliv způsobem pojištěny či zaručeny bankou, pokud platný statut či jiný závazný konstitutivní dokument stanovující bližší podmínky investičního nástroje nestanoví výslovně jinak. Pokud investiční společnost spravující Váš investiční fond zkrachuje, není k dispozici žádný garanční fond, ze kterého byste mohli náhradu investovaných prostředků obdržet. S náhradou ztrát můžete počítat i v případě krachu obchodníků s cennými papíry. Shrnutí pojmů 2.2 Likvidita - schopnost, resp. rychlost, s jakou lze příslušné aktivum v případě potřeby proměnit bez velkých ztrát na hotové peníze. Cenné papíry (CP) - jsou listiny, díky kterým uplatňujeme určitý nárok. Představují tedy pohledávku (peněžní nebo majetkový nárok) vlastníka cenného papíru vůči emitentovi, který cenný papír vydal. Můžeme tedy říci, že cenný papír vytváří vztah mezi dlužníkem a věřitelem. Cenné papíry jsou na veřejném trhu prodávány a nakupovány za tržní hodnotu, za kurz (cenu) cenného papíru. Tento kurz se mění v závislosti na nabídce a poptávce po cenném papíru. Kurz může být vyšší nebo nižší než je nominální hodnota. Pro investora je výhodné, když je kurz cenného papíru nižší než nominální hodnota a naopak pro prodávajícího je výhodné prodat cenný papír s vyšším kurzem. Portfolio - Portfolio znamená rozdělení investičních zdrojů s cílem snížení rizika. U otevřených podílových fondů se jedná o souhrn investičních instrumentů, které fond vlastní. Diverzifikace portfolia znamená rozložení portfolia do různých investičních nástrojů. Vhodná diverzifikace portfolia snižuje riziko ztráty, i když někdy za cenu nižší výnosnosti. Ať už se jedná o správce velkého fondu nebo malého investora, všichni by měli rozložit své finanční prostředky do cenných papírů nejenom různých druhů, ale i různých firem či zemí. Podílový list - Majetkový cenný papír, se kterým je spojeno právo podílníka na odpovídající podíl majetku v podílovém fondu a právo podílet se na výnosu z tohoto majetku podle statutu podílového fondu.

14 14 Kolektivní investování Shromažďování peněžních prostředků od předem neurčitého a neomezeného okruhu právnických a fyzických osob za účelem jejich použití k investování na základě principu diverzifikace rizika a způsoby, které dovoluje zákon. Akcie je majetkový cenný papír, který představuje podíl na základním kapitálu akciové společnosti. Tento podíl je dán nominální hodnotou, kterou má vydaná akcie. Pro akcionáře je však více důležitý kurz akcie než nominální hodnota, protože tento kurz udává aktuální hodnotu, kterou akcie má. Aby byla investice výhodná, měl by být kurz akcie vyšší než jeho nominální hodnota. Kurz je kolísavý a mění se prakticky denně. Odvíjí se od stability společnosti, od celkové ekonomické, finanční a politické situace. Majitel akcie má tři základní práva. Mezi nejvýznamnější patří právo podílet se na zisku, tedy na dividendu, dále má právo na řízení společnosti a na likvidačním zůstatku akciové společnosti. Dluhopis - je úvěrový cenný papír, který představuje dlouhodobý závazek emitenta (dlužníka) vůči majiteli tohoto cenného papíru. Dlužník tyto dluhopisy vydává, aby získal prostředky, které potřebuje ke své činnosti. Ten, kdo získá cenný papír, se stává majitelem (investorem) a po celou dobu držení dluhopisu má nárok na výplaty úroků a na vrácení nominální hodnoty dluhopisu v době splatnosti. Dluhopisy jsou považovány za jedny z nejbezpečnějších investic na trhu vůbec, zároveň výnos z nich je menší. Fondy životního cyklu - Zpočátku bývá portfolio fondu tvořeno akciemi a nemovitostmi, případně i jinými výnosnými, ale rizikovějšími, investicemi. S blížícím se cílovým datem dochází ke snižování rizikovosti portfolia s cílem eliminovat vliv cenových výkyvů na kapitálových trzích. Nakonec portfolio tvoří bezpečné dluhopisy a finanční instrumenty s krátkou dobou splatnosti. Podkladové aktivum fondů životního cyklu také může být tvořeno podílovými listy podílových fondů. Futures kontrakty - patří do skupiny termínovaných kontraktů. Jde o dohodu dvou stran o nákupu nebo prodeji stanoveného množství komodity v předem specifikované kvalitě a za předem sjednanou cenu k danému budoucímu datu. K danému termínu vzniká jedné straně povinnost koupit a druhé povinnost prodat předmět kontraktu (tzv. pevný obchod). Opce osoba, která koupí opci, má právo během sjednané doby koupit (jde o tzv. nákupní opci) nebo prodat (jde o tzv. prodejní opci) vybranou komoditu za předem stanovenou cenu. Opce patří do skupiny tzv. podmíněných obchodů, kdy kupující opce může, avšak nemusí v budoucnu koupit nebo prodat vybranou komoditu. Pokud však vlastníte opci a chcete komoditu koupit či prodat, vzniká vypisovateli opce (osoba, která vám opci prodala) povinnost dostát svých závazků. Swapy - jsou dohody mezi dvěma stranami o výměně budoucích plateb z podkladového aktiva jako jsou dividendy a kursové změny akcií či akciových indexů, úrokové platby z dluhopisů či úvěrů nebo změny cen komodit. Swapy se používají jednak za účelem řízení rizika, ke spekulaci a zejména ke snížení transakčních nákladů, kdy se využívá výhody, že domácí subjekty mají na domácím trhu přístup k výhodnějším úrokovým podmínkám než subjekty zahraniční, a tak si vzájemně tyto výhodnější podmínky nabídnou. Swapy si sjednávají obě strany individuálně, takže jde o obchody mimoburzovní.

15 Pojištění jako zajištění rodiny Čas ke studiu: 1 a ½ hodiny Cíl: Po prostudování této podkapitoly budete umět Vysvětlit pojem pojištění. Vyjmenovat druhy pojištění. Základní pojmy týkající se pojišťovnictví. Výklad Informovanost lidí o finančních produktech je v Česku poměrně nízká. Pokud domácnosti moc nevědí o bankovních produktech, ještě daleko horší situace je v případě pojistných produktů. Opomíjení některých základních typů pojištění může mít pro rodinu zcela katastrofální nejen finanční, ale i existenční důsledky. Pojistné produkty mají totiž zcela nepostradatelnou ochrannou funkci. Kvalitně zajištěno by mělo být všechno, co má pro lidi značnou hodnotu a je velmi těžko nahraditelné. Zcela klíčové je proto životní pojištění, zejména u osob, které v rodině vydělávají. Důležitá je kvalitní pojistná ochrana u nemovitosti, kterou rodina obývá Pojem pojištění Pojištění můžeme definovat jako nástroj finanční eliminace negativních důsledků nahodilosti. Jedná se o přesun rizika na instituci provozující pojištění. Pojištění nemůže ovlivňovat výskyt náhodných událostí, ale finančně eliminuje dopad jejich škod. Patří mezi finanční služby, jejímž předmětem je za úplatu poskytnutá pojistná ochrana. Z právního pohledu představuje právní vztah, při kterém pojistitel (pojišťovna) přebírá závazek, že pojištěnému poskytne pojistné plnění (náhradu škody), nastane-li nahodilá, v pojistných podmínkách blíže označená, událost. [13] Druhy pojištění Životní pojištění V životním pojištění jsou kryta dvě základní rizika, a to riziko úmrtí a riziko dožití. Moderní produkty životních pojištění v současné době tyto dvě rizika kombinují.

16 16 a) Pojištění pro případ smrti v případě pojistné události (smrti), je vyplaceno pojistné plnění vycházející ze sjednané pojistné částky obmyšlené osobě. b) Pojištění pro případ dožití při dožití se sjednaného věku vyplatí pojišťovna pojištěnému sjednanou pojistnou částku. Zvláštní formou je důchodové pojištění, při kterém je předem sjednána pevná výplata doživotního měsíčního důchodu. Neživotní pojištění a) Neživotní pojištění osob Jedná se o úrazové, nemocenské a cestovní pojištění. První dva případy jsou dnes často tzv. připojištěním k životnímu pojištění. Úrazové pojištění zahrnuje výplatu pojistného plnění v případě, že v důsledku úrazu dojde k přechodnému nebo trvalému tělesnému poškození nebo smrti pojištěného. Nemocenským pojištěním se rozumí ochrana proti riziku ztráty příjmu v důsledku nemoci. b) Pojištění majetková Pojištění majetku poskytuje finanční náhradu v případě škody v důsledku živelní události, krádeže nebo loupeže. Jeho základním cílem je ochrana majetku proti následkům nepředvídatelných událostí. Pojištění majetku dělíme na pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. c) Pojištění odpovědnosti za škodu Toto pojištění si sjednává klient pro případ, kdy odpovídá jinému za vzniklou škodu a je povinen ji nahradit. Základním principem, kterým je v občanském zákoníku uvozena část týkající se odpovědnosti za škodu, je obecně stanovená povinnost počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a na životním prostředí. Je nutno zdůraznit, že pojištění se nevztahuje na škodu způsobenou úmyslně. d) Pojištění dopravních prostředků U pojištění dopravních prostředků se setkáváme se dvěma základními pojištěními, jako je povinné ručení a havarijní pojištění. Každý majitel či uživatel motorového vozidla, který chce svůj vůz využívat na veřejných tuzemských komunikacích, musí být ze zákona pojištěn, tj. musí mít uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla spíše známé pod pojmem povinné ručení. Z něj jsou potom hrazeny případné škody na majetku a zdraví. Povinné ručení kryje riziko škod, které způsobíte třetí osobě či osobám při provozu vozidla. Naproti tomu havarijní pojištění kryje rizika dopravních nehod, odcizení, zničení či poškození živelní událostí na vozidlu pojištěného.

17 17 e) Pojištění právní ochrany Pojištění právní ochrany představuje pojistný produkt, jehož cílem je uchránit klienty před náklady způsobenými soudním řízením. Pojišťovny poskytující toto pojištění zpravidla hradí náklady na právního zástupce, soudní výdaje apod. Pod tímto pojmem si můžeme přestavit pojištění právní ochrany zaměstnance, kterému vzniknou události v rámci plnění povinností z pracovněprávních vztahů nebo pojištění právní ochrany podnikatele, jemuž je poskytována právní ochrana při událostech souvisejících s podnikatelskou činností pojistníka Životní pojištění se složkou spoření Dnes sjednávané životní pojištění plní zároveň funkci spořící. Obsahuje totiž složku pojištění pro případ dožití, dá se říci, že se jedná o formu spoření na penzi. Hlavním cílem je ochrana pojištěného před snížením životní úrovně po dosažení určitého věku nebo také ke shromáždění prostředků, aby si pojištěný v pozdějších letech mohl naopak dopřát zvýšení životního standardu. Po uplynutí pojistné doby se vyplácí pojistná částka přímo pojištěnému, a to jednorázově nebo formou pravidelného důchodu. Můžete si také mimořádně vybrat z naspořené rezervy už během trvání pojistné smlouvy. Pojišťovny nabízejí dvě formy spoření, a to v kapitálovém životním pojištění nebo investičním životním pojištění. Kapitálové životní pojištění garantuje výplatu určité částky nebo důchodu po skončení pojistné doby, popř. garantuje vyplacení této částky během pojistné doby pří úmrtí pojištěného. Pojišťovna klientům garantuje zhodnocení vložených prostředků tzv. technickou úrokovou mírou, která je regulována ze strany státu. V České republice je nyní určen horní limit ve výši 2,5%. Výhodou tohoto typu pojištění je bezpečnost investic pojišťoven, způsoby investování jsou totiž regulovány právními předpisy. Aby byly pojišťovny finančně stabilní, investují peníze z pojistného nejvíce do termínovaných vkladů a dluhopisů, které však poskytují relativně nízké výnosy, v čemž spatřujeme zase jistou míru nevýhody. Investiční životní pojištění je nejmodernějším typem životního pojištění. Na rozdíl od kapitálového životního pojištění žádná garance konkrétní částky při dožití se konce pojištění neexistuje. Výše pojistného plnění závisí na výnosech z investování rezerv pojistného, přičemž riziko nese pojistník. Neuvažujeme zde tedy s technickou úrokovou mírou. Investiční životní pojištění lze klasifikovat jako spojení rizikového životního pojištění a investování prostřednictvím otevřeného podílového fondu. Využívejte produktů, které mají účet pro vklady mimořádného pojistného jsou produkty životního pojištění, které vám garantují zajímavé zhodnocení, jsou zdarma a slouží tak k tvorbě rezervy na krátkodobé finanční cíle. Toto platí jak pro kapitálové, tak pro investiční životní pojištění. Tvoří se tak odděleně rezerva pro běžné pojistné dle zvolené strategie a pro mimořádné pojistné garantovaně.

18 18 Oproti spořícím pojištění máme ještě jeden výběr z životního pojištění, a to je rizikové životní pojištění. V tomto pojištění však neexistuje spořící složka a klient tedy celou dobu platí pouze náklady na pojištění. Po uplynutí pojistné doby nedostane žádné peníze. Pouze pokud dojde k pojistné události, je mu vyplaceno sjednané pojistné plnění. Toto pojištění je samozřejmě levnější než předchozí, hlavně díky tomu, že neobsahuje spořící složku. Další výhoda životního pojištění! Podobně jako u penzijního připojištění, lze u životního pojištění odečítat zaplacené pojistné od základu daně z příjmů. Plátce může odečíst částku do maximální výše 12 tis. Kč za rok. Aby mohl toto zvýhodnění uplatit, musí splňovat několik podmínek. Je nutné, aby pojistník byl stejnou osobou jako osoba pojištěná a osoba plátce daně z příjmů. Pojištění musí být sjednáno pro případ smrti či dožití. Poslední podmínkou je, že pojištění bude vyplaceno nejdříve v 60 letech a na minimální dobu 5 let. Spoření je sjednáno na určitou minimální částku, která se liší u jednotlivých druhů pojištění. Z těchto podmínek vyplývá, že je nesplňují všechna pojištění, ale jen např. kapitálové, investiční, důchodové apod. Doporučení Mějte pojištěn veškerý svůj majetek! Z poměru obydlených domácností a počtu pojistných smluv pojištění domácností vyplývá, že každá druhá domácnost je nepojištěna. O trochu lepší situace je v pojištění nemovitosti. Při porovnání počtu domů a bytů v osobním vlastnictví a smluv je bez pojištění každý třetí dům. Ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi je v České republice pojistná ochrana stále nízká. Veškerý náš majetek je celoročně vystaven mnoha rizikům. Výraznou újmu může způsobit nejen ničivá vichřice, silné krupobití nebo nečekaná voda, ale i návštěva zlodějů. Nechtěně založený požár, který patří mezi časté pojistné události, může majitele ve chvilce připravit o všechno. A pokud nemá sjednané pojištění majetku, může taková škoda zatížit rodinný rozpočet na dlouhé roky. Jedna pojistná událost může naprosto zásadně ovlivnit provoz celé rodiny, její potřeby i další budoucnost. Dobře sjednané pojištění majetku sice nezabrání tomu, aby ke škodám nedocházelo, ani nenahradí citovou hodnotu ztraceného majetku, pomůže však zmírnit finanční následky škod a urychlit jejich odstranění. Pojištění osob chrání Vás a Vaši rodinu! Co je v současné době charakteristické pro oblast životního pojištění? Přestože životní pojištění již několik let zachraňuje celkový výsledek pojistného trhu, je ve srovnání se světem pojistná ochrana občanů ČR stále nedostatečná. Předpis pojistného v České republice odpovídá pouze 5,4 % příjmu obyvatel, zatímco v zemích západní Evropy se jedná o 12,6 %.

19 19 Oproti těmto zemím je průměrné pojistné životního pojištění na jednoho obyvatele v ČR přibližně sedmkrát nižší. Kromě toho se pojišťovny potýkají s rostoucí stornovostí smluv a spekulativním přepracováváním smluv ze strany některých nesolidních pojišťovacích zprostředkovatelů. Klíčovou roli v prevenci těchto negativních jevů hraje dostatečná finanční osvěta veřejnosti, které se věnuje jak Česká asociace pojišťoven, tak i samotné pojišťovny. [14] Nepodceňujte havarijní pojištění! Povinné ručení se týká 6,8 milionu vozidel, havarijní pojištění má jen pětina vozidel. Řidiči ho často podceňují, což lze chápat jen u velmi starých vozů, které nemají takovou cenu, aby mělo např. cenu pojistit je proti krádeži. Čím má řidič silnější a dražší vůz, tím je riziko materiální škody větší, a platí proto vyšší pojistné. Kdo chce platit méně, měl by si pořídit levnější auto. [15] Pozor na podpojištění nebo přepojištění! Důvody nízkých pojistných částek jsou různé, ať už snaha uspořit na pojistném nebo neznalost problému. Pojďme si tedy vysvětlit rizika podpojištění. Dovolím si říci, že je stále hodně lidí žije v představě, že když se jejich nemovitosti něco stane, dostanou částku uvedenou v pojistné smlouvě. Ale není tomu tak viz. následující příklad. Nemovitost pojištěná v roce 2000 měla hodnotu Kč., pojistila se na tehdy aktuální částku 1mil. Kč. V roce 2012 má nemovitost hodnotu Kč. Za celou dobu se neprovedla aktualizace smlouvy. Pojistná částka je tedy stále 1mil. Kč. Nyní by se dalo logicky říci, že při totální škodě dostane poškozený od pojišťovny alespoň 1mil. Kč - ale nedostane. Jelikož je nemovitost podpojištěna, krátí pojišťovna tímto způsobem: pojistná částka nemovitosti uvedená ve smlouvě je 1 mil. Kč. Aktuální cena je však Kč Kč je 50% z Kč. Pojišťovna pak vyplatí tento podíl z pojistné částky, což je 50% z Kč. A to ve výsledku dělá Kč za zničenou nemovitost, která má hodnotu Kč. Tohle je jeden z hlavních důvodů, proč si nechat aktualizovat své pojistné smlouvy. Nehledě na to, že pojišťovny své produkty neustále vyvíjí. A tak se můžete setkat s tím, že když si necháte přepracovat pojištění nedotčené více let, v nové smlouvě oproti ní získáte výhody, jako jsou asistenční služby řemeslníků nebo ubytování v případě nehody zdarma, každoroční slevy za bezeškodní průběh (podobně jako u vozidel) a podobně. Při podpojištění u životní a úrazové pojistky také pohoříme. Dle doporučení České asociace pojišťoven by pojistné částky měly být stanoveny podle výše našeho čistého příjmu. Pojistná částka pro případ smrti by měla nejméně třikrát převyšovat náš roční příjem. To z toho důvodu, že kdybych jako živitel rodiny zemřel, pak by rodina měla být nejméně po dobu tří let zajištěna, než se ze situace vzpamatuje a přizpůsobí své potřeby. Pojistné částky u úrazového a nemocenského mají také svá doporučení, např. u denních dávek nezbytného léčení úrazu se doporučuje pojistná částka v takové výši, aby dokryla obvyklý čistý příjem po odečtení nemocenské. Představte si, že byste na půl roku skončili na nemocenské a neměli toto pojištění nebo ho měli jen v minimální míře. Pak byste museli vystačit s dávky

20 20 nemocenského pojištění ze sociálního systému. Není pak lepší zajistit rodinný rozpočet řádně sjednanou pojistkou? Naopak u havarijního pojištění vozidel se často pojišťuje na obvyklou cenu, což je cena, za kterou bychom stejné vozidlo pořídili dnes, přičemž se přihlíží ke stáří a míře opotřebení vozidla. Protože hodnota vozidel v čase rychle klesá, setkáváme se velice často s přepojištěním. Pojistná částka je vyšší než pojistná hodnota věci (obvyklá cena), pojišťovna však vyplatí plnění pouze do výše obvyklé ceny vozidla. Např. mám pojištěné 3 roky staré vozidlo, které bychom dnes koupili za Kč, pojistnou smlouvu jsme však uzavřeli před 2 lety a pojistná částka je Kč, což byla obvyklá cena vozidla před 2 lety. Při totální škodě však dostaneme od pojišťovny max. obvyklou cenu vozidla, tedy Kč. Kdybychom pojistnou částku před rokem snížili, uspořili bychom na pojistném. U všech pojištění je nezbytné do pojistných smluv uvádět správné pojistné částky. Při stanovení pojistné částky je nezbytná pomoc odborníka, ať už pojišťovacího zprostředkovatele nebo zástupce pojišťovny. V případě, že nechceme využít služeb odborníků, můžeme využít při stanovení pojistných částek kalkulačky pojišťoven, nesmíme však zapomínat na potřebu aktualizace pojistných částek. Nebojte se o svůj vklad u pojišťovny! Důvěryhodnost a stabilita pojišťovnictví je pro fungování ekonomiky jednou ze základních podmínek. Tuto důvěryhodnost a stabilitu nelze zajistit pouze tržními mechanismy, proto je činnost pojišťoven, zajišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí regulována omezujícími a přikazujícími pravidly. Dohled nad dodržováním těchto pravidel a vyvozování důsledků z jejich porušení vykonává ČNB. Na zprůhlednění celého trhu pojistných produktů také spolupracuje Česká asociace pojišťoven. Každá pojišťovna čtyřikrát do roka předkládá ČNB výkazy dle Vyhlášky č. 424/2012 o způsobu předkládání, formě a náležitostech výkazů pojišťovny a zajišťovny. Tedy ČNB má transparentní přehled o hospodaření pojišťoven. V případě problémů může přistoupit k převodu pojistného kmene nebo k likvidaci pojišťovny. Převod pojistného kmene znamená převod pojistných smluv společně s finančními prostředky do jiné pojišťovny, určené k plnění závazků vzniklých z předávaného pojistného kmene a převáděné pojistné smlouvy plynule pokračují. V případě vstupu pojišťovny do likvidace MF přijme opatření nutná k ochraně spotřebitele. Příslušný likvidátor převezme správu nad končící pojišťovnou, musí nejprve uspokojit pohledávky státu (daně, zdravotní a sociální pojištění), poté dojde k uspokojení klientů (v případě životních pojistek k předčasnému ukončení smluv a k výplatě odbytného). [16]

21 21 Shrnutí pojmů 2.2 Pojistná smlouva Právní dokument vytvořený písemnou formou, jehož obsahem jsou smluvní ujednání a podmínky pojistného vztahu, které jsou závazné pro smluvní vztahy. Pojistnou smlouvu lze též definovat jako dvoustranný právní úkon, na jehož základě vzniká a trvá smluvní pojištění. Pojistka písemné potvrzení pojistitele o uzavření pojistné smlouvy. Pojistné úplata za poskytování pojistné ochrany. Pojistné je obvykle placeno opakovaně v dohodnutých pojistných obdobích (běžné pojistné) nebo u některých pojištění najednou za celou pojistnou dobu (jednorázové pojistné). Pojistné je povinen platit pojistník. Nepleťme si prosím pojem pojistné s pojistným plněním! Pojistné plnění peněžitá náhrada pojištěné osobě po vzniku pojistné události. Odbytné - částka, která je pojištěnci vyplacena na základě jeho žádosti o předčasné zrušení pojistné smlouvy. Používá se převážně u životního pojištění. Pojistná událost - nahodilá skutečnost blíže označená v pojistné smlouvě nebo ve zvláštním právním předpisu, na který se pojistná smlouva odvolává, se kterou je spojen vznik povinnosti pojistitele poskytnout pojistné plnění. Pojistitel subjekt, k jehož předmětu podnikání patří provozovat pojišťovací činnost na základě povolení ČNB. Má zejména právo na pojistné a povinnost vyplatit pojistné plnění v případě pojistné události. Pojištěný ten, na jehož majetek, život, zdraví nebo odpovědnost za škodu se pojištění vztahuje. V případě pojistné události má právo na pojistné plnění, není-li stanoveno jinak. Pojistník ten, kdo uzavřel s pojistitelem pojistnou smlouvu. Má právo dispozice s pojistnou smlouvou a povinnost platit pojistné. Obmýšlená osoba osoba, které v důsledku smrti pojištěného vznikne právo na pojistné plnění. Oprávněná osoba osoba, které v důsledku pojistné události vznikne právo na pojistné plnění. Může to být i osoba obmýšlená, ale zároveň ten na koho se pojištění vztahuje. Důchodové pojištění Nepleťte si prosím důchodové pojištění s životním pojištěním nebo penzijním spořením! Jedná se totiž o produkty nabízené jen některými pojišťovnami. Důchodové pojištění je druh životního pojištění, který je specifický předem sjednanou pevnou výší vyplácené doživotní měsíční renty - důchodu. Pojistné můžete uhradit jednorázově na počátku pojištění nebo jej platit postupně před sjednaným počátkem výplaty renty, v průběhu aktivního věku pojištěného.

22 Důchodová reforma jako forma zajištění se na stáří Čas ke studiu: 1 a ½ hodiny Cíl: Po prostudování této podkapitoly budete umět Rozdíl mezi II. a III. pilířem důchodové reformy. Vysvětlit základní parametry II. a III. pilíře. Základní pojmy týkající se důchodové reformy. Výklad Od 1. ledna 2013 mají obyvatelé České republiky možnost využít další instrumenty pro spoření na důchod. Začala totiž důchodová reforma, která se nově skládá ze tří pilířů. Základ důchodového systému tvoří stále současný průběžný systém, tj. I. pilíř, do něhož přispívá ekonomicky aktivní generace a z něhož jsou zároveň vypláceny penze dnešním důchodcům. Hlavní úlohou tohoto prvního pilíře je solidárně zajistit přiměřenou výši důchodů také pro lidi s nižšími příjmy, aby se mohli ve stáří vyhnout chudobě. Systém musí být zároveň motivující pro občany, kteří platí relativně vyšší sociální pojištění a další daně. Nově se v důchodovém systému objevuje II. pilíř nazvaný důchodové spoření a je upravena možnost spoření do penzijního připojištění, které je III. pilířem důchodové reformy. O nutnosti důchodové reformy se vedou diskuze již od 90. let minulého století, a to především kvůli dlouhodobě nepříznivému vývoji naší populace. Rodí se méně dětí a zároveň se lidé dožívají vyššího věku. [10] Důchodové spoření II. pilíř S důchodovou reformou nastupuje nový II. pilíř, do kterého mohou dobrovolně vstoupit lidé ve věku od 18 do 35 let (starší 35 let mohou vstoupit pouze do ). Důležité je vědět, že podpis smlouvy je nevratným rozhodnutím. Vstup do II. pilíře znamená, že na povinné pojistné na důchodové pojištění (tj. do I. pilíře), se odvádí o 3% méně z vyměřovacího základu. Tyto 3% navýšená o další 2% z hrubé mzdy, které si účastník přidá, se spoří v penzijní společnosti, kterou si vybere a se kterou uzavře smlouvu.

23 23 Investiční strategie Způsob, jakým se budou prostředky ve druhém fondovém pilíři zhodnocovat, záleží na zvolené investiční strategii. Přestože je problematika investování velmi složitá, rozhodování účastníků, jakou investiční strategii zvolit, složité být nemusí. Základní charakteristikou investiční strategie je rizikovost a tomu odpovídající očekávaný výnos. Penzijní společnosti nabízí klientům druhého pilíře čtyři důchodové fondy, z nichž je možné individuální strategii vytvořit: [11] - fond státních dluhopisů se státní garancí - investice především do státních dluhopisů i do dluhopisů EU a OECD, - konzervativní fond opatrnější fond - investuje do dluhopisů členských států EU, do nástrojů a fondů peněžního trhu a podobných likvidních aktiv, - vyvážený fond fond se středním rizikem - navíc může investovat část prostředků do akcií a cenných papírů kolektivního investování, - dynamický fond fond s vyšším rizikem může investovat do nástrojů peněžního trhu, vládních dluhopisů, dluhopisů státních nebo mezinárodních institucí, jiných vysoce spolehlivých dluhopisů, akcií a podílových listů standardních fondů. Základní pravidlo, které pomáhá při výběru strategie, je délka trvání smlouvy ve druhém pilíři. Strategie s malým rizikem sice přináší každý rok spolehlivý výnos, ale ten je poměrně malý, lze očekávat přibližně v rozmezí inflace. Taková strategie je vhodná pro člověka, který spoří méně než asi 10 let. Tomu, kdo bude spořit s dlouhodobějším časovým horizontem (20 nebo i 30 let a více), lze doporučit strategii se středním rizikem nebo s vyšším rizikem. Při investování s vyšším rizikem mohou výnosy z roku na rok hodně kolísat. V některém roce může majetek klientů vzrůst třeba i o 20 procent, v jiném zase může o 20 procent poklesnout. V delším období však zpravidla nabízejí v průměru lepší výnos. Kolísání hodnoty úspor v jednotlivých letech při dlouhé době spoření nevadí, protože by se mělo v čase vyrovnat. Obecně tedy lze konstatovat, že pro kratší dobu účasti ve druhém spořicím pilíři je vhodná konzervativnější strategie a pro mladší účastníky rizikovější. Výhody důchodového spoření Účast ve II. pilíři má jednu nespornou výhodu. Vyvedení 3 procent ze státního důchodového pilíře je s ohledem na rodinu výhodnější. Státní penze se totiž nedědí, úmrtím nárok na státní starobní penzi zaniká. Zato v případě úmrtí účastníka ve II. pilíři jsou peníze předmětem dědictví. Další výhodou oproti I. pilíři je, že každý má vlastní důchodový účet. Prostředky jsou každému evidovány samostatně, nikoliv hromadně, tedy máme transparentní přehled o našich financích naspořených na důchod.

24 24 Jak je zajištěna bezpečnost prostředků ve fondech II. a III. pilíře? Prostředky na individuálních penzijních účtech spravují penzijní společnosti. Majetek je rozdělen na majetek správce (penzijní společnosti) a majetek účastníků. Penzijní společnosti podléhají regulaci a dohledu ze strany ČNB a jisté dohledové funkce vykonává i Centrální depozitář. Vklady účastníků však nejsou ze zákona pojištěny. V případě obtíží penzijní společnosti by došlo k přesunu správy obhospodařovaných fondů na jinou penzijní společnost. Navíc je přísná regulace investování majetku v důchodových fondech. Zákon upravuje druhy aktiv, do kterých mohou fondy investovat, a současně maximální limity takového investování. Zároveň musí penzijní společnost s účastníkem konzultovat, do jakého typu důchodového fondu je vhodné investovat. Současně zákon obsahuje nastavení mechanismu zvyšování objemu prostředků účastníka umístěných v bezpečnějších investičních profilech postupně před dosažením důchodového věku. Trh finančních zprostředkovatelů bude přísně regulován, tak aby se minimalizovaly obchodní náklady penzijních společností a aby se zprůhlednil vztah poradce a jeho klienta. [10] Doplňkové penzijní spoření III. pilíř Nám známé penzijní připojištění se nazývá od ledna 2013 doplňkové penzijní spoření, je vlastně III. pilířem penzijního systému v České republice. Je dobrovolné, od 18 let, a je možné je přerušit nebo ukončit. Částku měsíčního vkladu si určujeme sami, podle něj dostaneme státní podporu. Výši úložky můžeme podle potřeby měnit, musíme to ale mít předem smluveno se svým fondem. Jak se níže dozvíme, jedná se vlastně již zčásti o investice. Transformované a nové účastnické fondy Od roku 2013 se střadatelé dělí na ty, kdo pro své spoření používají: [12] Transformované fondy (původně penzijní připojištění) Pokud máme penzijní připojištění uzavřené do konce listopadu 2012, přechází naše peníze od ledna 2013 do takzvaného transformovaného fondu. Transformované fondy garantují nezáporný výnos. Na rozdíl od účastnických fondů můžeme uplatnit po 15 letech spoření výsluhovou penzi - vybrat si polovinu naspořených peněz. Kdykoliv se můžeme rozhodnout přestoupit do nového účastnického fondu, ve kterém si budeme moci zvolit některou z investičních strategií. Nové účastnické fondy Pokud vstoupíme do nového fondu od ledna 2013 nebo pokud se rozhodneme přestoupit ze "staré smlouvy", budeme svými penězi ručit za investice fondu a budeme tedy

25 25 moci o peníze přijít. Navíc nemáme možnost vzít si výsluhovou penzi po 15 letech spoření. Na druhé straně pokud by fond měl štěstí a chytře investoval, mohl by naše peníze s odvážnější investiční strategií zhodnotit významně více než ve starých transformovaných fondech. Obě skupiny se liší mírou rizikovosti spoření, poplatky a podmínkami pro výplatu naspořených peněz. Investiční strategie a poplatky Účastnické fondy již nezaručují nezáporné zhodnocení. Účastníci však budou mít možnost vybrat si mezi více typy fondů s rozdílnou investiční strategií. Účastníci sice ponesou tzv. investiční riziko, tj. v některých letech může dojít k poklesu hodnoty úspor, ovšem z dlouhodobého pohledu by měli mít šanci dosáhnout vyššího zhodnocení svých prostředků než v transformovaných penzijních fondech. Nové účastnické fondy musí mít v nabídce různé možnosti investování, ze kterých si můžeme vybrat: Konzervativní fond Povinný v nabídce účastnického fondu, zaměřený spíše na státní dluhopisy. Výnosy budou nižší, vhodný pro ty, co nechtějí podstoupit riziko nebo pro ty, co budou spořit krátce. Poplatek z kapitálu fondu 0,4%. Vyvážený fond Výnosy vyvážených strategií již více kolísají, mají menší podíl akcií. Zisk může být vyšší než u konzervativní strategie, některé roky mohou být však ztrátové. Strategie je vhodná pro ty, kteří preferují vyvážený poměr mezi výší očekávaného výnosu a mírou investičního rizika. Poplatky činí maximálně 0,8% ročně z objemu majetku. Dynamický fond Dynamická strategie je strategií přinášející nejlepší výsledky v dlouhodobém horizontu. Naše prostředky jsou značnou měrou investovány na akciových trzích a do nemovitostí. Jde o nejvíce riskantní strategii, procento zhodnocení však může dosahovat i dvouciferných hodnot. Poplatky mohou být max. 0,8% ročně za obhospodařování majetku. Jak účastnické, tak transformované fondy mohou navíc vyžadovat odměnu 10% z dosaženého zhodnocení, z kladného rozdílu vůči nejlepšímu zhodnocení v historii. Nárok na dávku vzniká minimálně po odspořených: - 24 měsících odbytné dostaneme zpět své prostředky bez státní podpory - 36 měsících přiznání invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně měsících výsluhová penze jen u transformovaných fondů - 60 měsících a zároveň min. v 60ti letech jen u transformovaných fondů - 60 měsících a zároveň s odchodem do starobního důchodu jen u účastnických f.

26 26-60 měsících a současně dosažení věku, který je o pět let nižší než věk nároku na řádný starobní důchod pokud je mi přiznán tzv. předdůchod Státní příspěvek Pro všechny účastníky spoření je státní podpora od roku 2013 bez rozdílu, její výši uvádím v tabulce č Abychom měli nárok na státní příspěvek, musíme spořit alespoň 300 Kč měsíčně. Příspěvek zaměstnavatele Zaměstnavatel může přispívat svým zaměstnancům do obou typů fondů. Daňová úspora se pro ně zvyšuje z na Kč ročně. Daňová podpora Daňová podpora je u transformovaných i účastnických fondů stejná. Jedná se o možnost odpočtu zaplacených příspěvků účastníka z daňového základu, vztahuje se pouze na měsíční příspěvky v rozmezí 1100 až 2000 Kč. Podle toho můžu ročně uspořit na dani od 180 až do 1800 Kč. O kolik můžeme ročně snížit daňový základ je viditelné v tabulce č Tabulka 2.1: Výše státních příspěvků u penzijního spoření (v Kč) Měsíční příspěvek klienta Měsíční státní příspěvek Roční snížení daň. základu

27 27 Doporučení Odkazy na webové stránky Velmi podrobné informace s ukázkou nutnosti důchodové reformy v České republice, s vysvětlením II. a III. pilíře, s odpověďmi na časté dotazy jsou v manuálu zpracovaném MF na následujícím odkazu: _pdf.pdf Srozumitelnou formou je důchodová reforma vysvětlena i na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Je zde uvedena i informační linka k důchodové reformě. Proč doplňkové penzijní spoření? Penzijní spoření se státním příspěvkem je jednoduchý a zároveň vysoce výnosný způsob ukládání finančních prostředků, který klientům před odchodem do penze zajistí dostatek finančních prostředků. Za rok můžeme získat státní příspěvek až 2.760,- Kč, k tomu zúročení vkladu penzijní společností, prostřednictvím daňového odpočtu vlastního příspěvku můžeme uspořit až 1.800,- Kč ročně, a v neposlední řadě někteří zaměstnavatelé nabízí příspěvky na účet penzijního spoření. Důležité je také, že naspoření částka se v případě úmrtí klienta dědí. Rada před uzavřením důchodového spoření Při schůzce s finančním poradcem je důležité probrat a zvážit všechny pozitivní i negativní aspekty důchodové reformy. Součástí kvalitní schůzky by měl být rovněž přehledný a zodpovědný výpočet všech variant řešení toho, zda se klientům vstup do II. pilíře finančně vyplatí. Můžete také využít důchodové kalkulačky, kterých najdete na internetu více, ale udám opět věrohodný odkaz od MFČR: ynos=3&save=vypo%c4%8d%c3%adtat&_form_=calc Musím však mít k těmto kalkulačkám jednu výtku. Poskytují sice orientační výpočet budoucího důchodu, ale nepočítají s tím, že starobní důchody za tolik let budou vypláceny menším procentem ze mzdy, stejně jako se snížil důchod za několik posledních desetiletí.

28 28 Shrnutí pojmů 2.3 Předdůchod Od roku 2013 funguje mechanismus dávek, tzv. předdůchodů, které umožní osobám ve věku blízkému důchodovému věku řešit finanční zabezpečení z úspor v systému doplňkového penzijního připojištění. O dávku lze požádat nejdříve pět let a nejpozději dva roky před důchodovým věkem bez rozdílu. Pro možnost předdůchodu je potřeba být účastníkem nového účastnického fondu, můžeme do něj přestoupit z transformovaného fondu, přičemž doba spoření do něj se nám započítává. Podrobné informace naleznete např. na stránkách MFČR: Odbytné Odbytné je částka, která je vyplacena klientovi v případě předčasného ukončení smlouvy, v případě že na ni má podle podmínek nárok. Výsluhová penze Výsluhová penze je jeden ze způsobů, jak čerpat prostředky z transformovaných smluv penzijního spoření, její výše je maximálně 50% z naspořené částky a nárok na výplatu vzniká již po 15 letech spoření, za předpokladu, že nenastane dříve nárok na invalidní či starobní důchod. Investiční brzda Ve II. pilíři je uplatňována tzv. investiční brzda, která chrání klienta před ztrátou celoživotních úspor před jejich výběrem. Začíná se uplatňovat 10 let před důchodovým věkem klienta, kdy musí mít prostředky ve vyváženém důchodovém fondu nebo v konzervativním důchodovém fondu rok před důchodovým věkem roste podíl v konzervativním důchodovém fondu (20 80 %) a od 5. roku jsou prostředky pouze v konzervativním fondu. Klient je písemně upozorněn na změnu investičního profilu a může ji písemně odmítnout. [10] Také ve III. pilíři chrání klienta před ztrátou celoživotních úspor před jejich výběrem investiční brzda. V pátém roce od nároku na výplatu penze jsou prostředky převedeny do povinného konzervativního fondu. Klient je písemně upozorněn na změnu investičního profilu a může ji písemně odmítnout. Otázky ke kapitole 2 1. Spořicí účet je účet: a) S výpovědní lhůtou. b) Bez výpovědní lhůty. 2. Pojištění vkladů u bank, stavebních spořitelen či družstevních záložen je do výše:

29 29 a) 80% vkladů, max EUR b) 100% vkladů, max EUR 3. Patří stavební spoření mezi konzervativní formy spoření? a) Ano b) Ne 4. Výše státní podpory u stavebního spoření činí: a) 10% z vkladu klienta. b) 20% z vkladu klienta. 5. Mezi podílové fondy můžeme např. zahrnout: a) Fondy dluhopisové, fondy smíšené. b) Fondy nerizikové, fondy šekové. 6. Dluhopisy může emitovat (vydávat): a) Pouze stát. b) Stát i soukromé společnosti. 7. Investice do zlata, stříbra i diamantů: a) Dnes již není využívána, jedná se o možnosti investice v historii. b) Je dnes čím dál více oblíbená pro svou výnosnost. 8. Při investování bychom se: a) Neměli řídit historickou výkonností investičního nástroje. b) Bychom se měli řídit historickou výkonností investičního nástroje. 9. II. pilíř penzijní reformy se nazývá: a) Důchodové spoření. b) Penzijní spoření. 10. Na důchodové spoření: a) Vyvedeme z povinného důchod. pojištění 2% a my ze svého dáme 3% z čisté mzdy. b) Vyvedeme z povinného důchod. pojištění 3% a my ze svého dáme 2% z hrubé mzdy. 11. Podle nového penzijního systému je investice do penzijního spoření:

30 30 a) Spořením garantovaným, fondy tedy zaručují návratnost všech mých prostředků. b) Investicí, fondy tedy nezaručují nezáporné zhodnocení. 12. U penzijního spoření můžeme od ledna 2013 získat maximální státní podporu ve výši: a) 150,- Kč / měsíc. b) 230,- Kč / měsíc. 13. Můžeme si u penzijního spoření ročně snížit daňový základ? a) Ano, při splnění podmínek. b) Ne, ale jedná se o tom. 14. Úrazové pojištění osob patří mezi: a) Životní pojištění. b) Neživotní pojištění. 15. Pojistník je osoba: a) Na jejíž majetek, život, zdraví nebo odpovědnost za škodu se pojištění vztahuje. b) Která uzavřela s pojistitelem smlouvu, má právo dispozice a musí platit smlouvu. 16. Můžeme v životním spoření najít složku spoření? a) Ano. b) Ne. 17. Podpojištění může vzniknout, když: a) Nám pracovník pojišťovny nabídne levnější pojištění než její konkurence. b) Máme majetek, zdraví nebo život pojištěn méně, než bychom měli mít.

31 31 REJSTŘÍK POJMŮ Běžný účet Cílová částka Debetní karta Doplňkové penzijní spoření Důchodová reforma Důchodové spoření Finanční deriváty Finanční rezerva Inflace Investice do akcií Investice do dluhopisů Investice do nemovitostí Investice do zlata apod. Investování do uměleckých děl Kolektivní investování do podílových fondů Komodity ve formě burzovních kontraktů Očekávaná míra likvidity Očekávaný výnos Pojištění Spořicí účet Stavební spoření Termínovaný účet Výše rizika

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Víte, co se stane v rámci důchodové reformy od roku 2013 s penzijním připojištěním? Mimo jiného se změní výše státního příspěvku, posune se hranice pro možnost

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Investování volných finančních prostředků

Investování volných finančních prostředků Investování volných finančních prostředků Rizika investování Lidský faktor Politická rizika Hospodářská rizika Měnová rizika Riziko likvidity Inflace Riziko poškození majetku Univerzální optimální investiční

Více

Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství

Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství J a ro s l av H l av i c a, č e r ve n e c 2 0 1 4 V následující prezentaci se seznámíte s našimi

Více

Věra Keselicová. Prosinec 2011

Věra Keselicová. Prosinec 2011 VY_62_INOVACE_VK11 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová Prosinec 2011 8.

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Statuty NOVIS Pojistných Fondů

Statuty NOVIS Pojistných Fondů STATUT NOVIS GARANTOVANĚ ROSTOUCÍ POJISTNÝ FOND NOVIS Garantovaně Rostoucí Pojistný Fond vytváří a spravuje NOVIS Poisťovňa a.s., se sídlem Námestie Ľudovíta Štúra 2, 811 02 Bratislava, IČO: 47 251 301,

Více

Specifické informace o fondech

Specifické informace o fondech Specifické informace o fondech Investiční životní pojištění TOP Comfort (SIF) ÚČEL V tomto dokumentu naleznete klíčové informace o jednotlivých investičních fondech, do kterých je možné v rámci produktu

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK Finanční gramotnost pro školy Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK r. 2012 1. Zlatá pravidla Pokud chcete dosáhnout finanční nezávislosti, musíte plánovat, být disciplinovaní a rozhodnuti ovládat

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

Váš průvodce důchodovou reformou ...---. JIŘí PĚNKAVA. ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, REFORMA PENZí ) PENZIJNí FOND ČESKÉ POJlŠŤOVNY

Váš průvodce důchodovou reformou ...---. JIŘí PĚNKAVA. ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, REFORMA PENZí ) PENZIJNí FOND ČESKÉ POJlŠŤOVNY JIŘí PĚNKAVA pojišťovací a investiční poradce ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, Agentura 336 Plzeň II, jednatelství Rokycany Bydliště: Iěškovská 557, Mýto, 33805 Tel.: 723 599657, TeIJFax: 371 750126 REFORMA PENZí

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností M & M pojišťovací s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel

Více

= zahrnuje všechny pojišťovny a zajišťovny a další subjekty finančního trhu

= zahrnuje všechny pojišťovny a zajišťovny a další subjekty finančního trhu Otázka: Pojišťovnictví Předmět: Ekonomie Přidal(a): zojiiik Pojišťovnictví = zahrnuje všechny pojišťovny a zajišťovny a další subjekty finančního trhu - zaměřeno na tvorbu fondů, jejich spravování a používání

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Stránka 1 z 5 Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb

Více

KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.

KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02. KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.0008) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Pojistnou smlouvou se pojistitel zavazuje

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Investiční dotazník a poučení o aspektech obchodování s cennými papíry

Investiční dotazník a poučení o aspektech obchodování s cennými papíry Investiční dotazník a poučení o aspektech obchodování s cennými papíry vyžadovaný v souladu s 15h a 15i zákona o podnikání na kapitálovém trhu Upozornění pro zákazníky: Vyplnění tohoto dotazníku je dobrovolné.

Více

Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS

Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS V následující prezentaci se seznámíme s investičními principy, kterým věříme a na základě kterých jsme si nechali vytvořit BRODIS hodnotový OPFKI. Tyto

Více

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty Pracovní list Workshop: Finanční trh, finanční produkty Úkol č. 1 Osobní půjčka Doplňte v následující tabulce kolik zaplatíte za úvěr celkem (vč. úroků) při jednotlivých RPSN. Současně porovnejte, zda

Více

Statuty NOVIS Pojistných Fondů

Statuty NOVIS Pojistných Fondů STATUT NOVIS GARANTOVANĚ ROSTOUCÍ POJISTNÝ FOND NOVIS Garantovaně Rostoucí Pojistný Fond vytváří a spravuje NOVIS Poisťovňa a.s., se sídlem Námestie Ľudovíta Štúra 2, 811 02 Bratislava, IČO: 47 251 301,

Více

Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním

Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním Ekonomicko-správní fakulta MU v Brně Seminární práce z předmětu: Pojišťovnictví JS 2005/2006 Téma: Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním Vypracoval: Marcela Dubová,

Více

Klíčové informace pro investory

Klíčové informace pro investory Klíčové informace pro investory Tento dokument obsahuje klíčové informace pro investory o tomto fondu. Nejedná se o marketingový materiál. Tyto informace odpovídají zákonu o kolektivním investování a jejich

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností JPL SERVIS, s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel ), investičních

Více

DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh)

DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh) DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah tématu : 1. Cíle a důvody realizace důchodové reformy. 2. Státní důchod (I. pilíř). 3. Základní fakta a mechanismus fungování důchodové

Více

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Informace o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Společnost QuantOn Solutions, o. c. p., a. s. (Dále jen QuantOn Solutions nebo i obchodník) poskytuje klientovi v souladu s 73d odst.

Více

Klíčové informace důchodových fondů. Obsah. (2. pilíř)

Klíčové informace důchodových fondů. Obsah. (2. pilíř) Klíčové informace důchodových fondů (2. pilíř) Obsah llianz důchodový fond státních dluhopisů...........2 llianz konzervativní důchodový fond................4 llianz vyvážený důchodový fond....................6

Více

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH 1. Údaje o Bance jako právnické osobě, která vykonává činnosti stanovené v licenci ČNB a základní informace související investičními službami poskytovanými

Více

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany Důchodová reforma = šance pro aktivní občany 5.9.2012 Vydání 2012/09/05 Obsah Úvod - strana 1 Jak poznat dobrou firmu - strana 2 Pilíře důchodové reformy str. 3 Výhody a nevýhody II. A III. pilíře str.

Více

Aktuální výsledky sektoru. a vývojové trendy

Aktuální výsledky sektoru. a vývojové trendy Aktuální výsledky sektoru penzijního spoření a vývojové trendy Odborná komise pro důchodovou reformu PT1 Praha, 22.6.2017 Aleš Poklop 1 Vývoj počtu účastníků ve III. pilíři Počet účastníků III. pilíře

Více

Specifické informace o fondech

Specifické informace o fondech Specifické informace o fondech Investiční životní pojištění Kumulativ MAX II (SIF) ÚČEL V tomto dokumentu naleznete klíčové informace o jednotlivých investičních fondech, do kterých je možné v rámci produktu

Více

Jak splním svoje očekávání

Jak splním svoje očekávání Jak splním svoje očekávání Zlatá investice SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Proč investovat do zlata? Cena (USD) Vývoj ceny zlata v letech 2000 až 2012 Zdroj: Bloomberg Investice do zlata je

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiční cíle zákazníka. Jméno a příjmení / obchodní firma / název: RČ/IČ: bytem/sídlo:

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiční cíle zákazníka. Jméno a příjmení / obchodní firma / název: RČ/IČ: bytem/sídlo: INVESTIČNÍ DOTAZNÍK Investiční dotazník je předkládán v souladu s ust. 15h a 15i zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů zákazníkovi společnosti B22 Finance

Více

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění ZFP ŽIVOT + Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění Účel Tento dokument poskytuje klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejedná se o marketingový materiál.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 8 Edice Investice Petr

Více

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění FORTE Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění Účel Tento dokument poskytuje klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejedná se o marketingový materiál. Tyto

Více

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká Moderní žena myslí na budoucnost Jan Diviš Kateřina Dalecká Na úvod pár zajímavých statistik Data z r. 2004 Naděje dožití věk Muži Ženy 30 43,66 49,67 40 34,21 39,92 50 25,32 30,51 60 17,59 21,64 - střední

Více

Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s.

Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s. Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s. podle 83 a 84 zákona č. 426 z roku 2011 Platí od 1. 1. Aktuální Klíčové informace k důchodovým fondům jsou také k dispozici

Více

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o.

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Tento dokument je vytvořen Investičním zprostředkovatelem DB Finance s.r.o. ve smyslu ust. 15d zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání

Více

Klíčové informace účastnických fondů. Obsah. (3. pilíř)

Klíčové informace účastnických fondů. Obsah. (3. pilíř) Klíčové informace účastnických fondů (3. pilíř) Obsah llianz účastnický povinný konzervativní fond.........2 llianz vyvážený účastnický fond.....................4 llianz dynamický účastnický fond...................6

Více

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Obsah Co je riziko? Rizika dluhových instrumentů Rizika akciových trhů Jak s nimi pracovat? Co je riziko? Riziku se nelze vyhnout!

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění FORTÍK Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění Účel Tento dokument poskytuje klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejedná se o marketingový materiál. Tyto

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování

Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování Definice pojištění Všechny lidské činnosti jsou ohrožovány různými nebezpečími, které svými negativními projevy působí

Více

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění

Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění BEZ OBAV Sdělení klíčových informací Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění Účel Tento dokument poskytuje klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejedná se o marketingový materiál.

Více

Finanční gramotnost Workshop Produktový mix Lektor: Ing. Miroslav Škvára www.skvara.cz Obsah 2. workshopu Na úvod otázka jaká znáte finanční produkty Obsah 2. workshopu Svět peněz je nepřehledný Jak se

Více

Pojišťovnictví - charakteristika

Pojišťovnictví - charakteristika Základní charakteristika Pojišťovnictví Specifické odvětví ekonomiky Patří mezi finanční služby Pojišťovnictví - charakteristika Zabývá se pojišťovací a zajišťovací činností Pojišťovny Podnikatelské subjekty

Více

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Obchody s investičními nástroji jsou nejen příležitostí

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven Druhy pojištění Sociální pojištění Zdravotní pojištění Komerční pojištění Penzijní připojištění Účel pojištění Zmírnit nebo odstranit nepříznivé důsledky nahodilých

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 2. Investiční cíle zákazníka. 1. Identifikace zákazníka. Jméno, příjmení/obchodní firma/ název: RČ/IČ: Bydliště/sídlo:

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 2. Investiční cíle zákazníka. 1. Identifikace zákazníka. Jméno, příjmení/obchodní firma/ název: RČ/IČ: Bydliště/sídlo: INVESTIČNÍ DOTAZNÍK Investiční dotazník je předkládán v souladu s ust. 15h a 15i zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů zákazníkovi společnosti IMPERIUM FINANCE

Více

Pojištění majetku a osob

Pojištění majetku a osob Pojištění majetku a osob Účel pojištění Pojištění ochrana občanů a organizací v podobě finanč. zabezpečení před nepříznivým dopadem nahodilých škodních /pojistných/událostí /např. závážná onemocnění, invalidita,

Více

Klíčové informace pro investory

Klíčové informace pro investory Klíčové informace pro investory I. Základní údaje V tomto sdělení investor nalezne klíčové informace o u. Nejde o propagační sdělení; poskytnutí těchto informací vyžaduje zákon. Účelem je, aby investor

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Investiční životní pojištění

Investiční životní pojištění Přehled fondů ČSOB - konzervativní fond Opatrný investor, který nerad riskuje a požaduje mírně převýšit výnosy z termínovaných vkladů u bank. ČSOB růstový fond Opatrný investor, který je ovšem ochoten

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Finanční trhy Kolektivní investování

Finanční trhy Kolektivní investování Finanční trhy Kolektivní investování Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Kolektivní

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM

PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM Pořídit si nový vůz nemusí být finanční zátěž Pokud si splátky chytře rozdělíte. Uzavření a vedení smlouvy je zdarma, vybrat si můžete financování bez navýšení nebo s dotovaným úročením.

Více

ové motivace a ení v ČR R a ve vybrané zemi EU

ové motivace a ení v ČR R a ve vybrané zemi EU Životní pojištění,, jeho daňov ové motivace a postavení v systému důchodovd chodového zabezpečen ení v ČR R a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský Obsah Smysl ŽP Význam a role

Více

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1)

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah odborných znalostí I. Společné tematické oblasti potřebných odborných znalostí: a) odborné minimum o finančním trhu 1. finanční trh, jeho definice,

Více

DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH.

DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH. DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH. JEDNÁ SE O MEZINÁRODNÍ TRH, KTERÝ NEMÁ JEDNO PEVNÉ TRŽNÍ

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Pojištění není spoření!

Pojištění není spoření! Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny občany České republiky. Přečtení a pochopení tohoto ebooku vám v budoucnu může ušetřit nemalé peníze a připraví

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví

Bankovnictví a pojišťovnictví Bankovnictví a pojišťovnictví JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Provozovat na území České republiky

Více

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní Dotazník Osobní finanční plán Diskrétní Osobní informace Celá jména Klient Partner/ka Pohlaví muž žena muž žena Rodné číslo Datum narození / / / / Rodinný stav svobodn(ý/á) rozvoden(ý/á) ženat(ý/á) vdov(ec/a)

Více

Penzijní fondy a důchodová reforma. Kristýna Nevolová

Penzijní fondy a důchodová reforma. Kristýna Nevolová Penzijní fondy a důchodová reforma Kristýna Nevolová Penzijní fond Právnická osoba (a.s.), sídlo ČR Provozuje penzijní připojištění Hodnota základního kapitálu PF: 50 000 000 Kč Musí s majetkem hospodařit

Více

Cenné papíry základní charakteristika

Cenné papíry základní charakteristika Cenné papíry základní charakteristika Cenný papír nebo zápis v příslušné evidenci spojený s nárokem,. Jejich podobu, údaje a možné operace upravují zákony.. Emitent (výstavce) Osoba, která. státní CP (státní

Více

Jakou formou je penzijní připojištění podporováno státem? (dle současné právní úpravy k 1. 1. 2006)

Jakou formou je penzijní připojištění podporováno státem? (dle současné právní úpravy k 1. 1. 2006) Doktorand: Jiří Vopátek VŠE Praha, Fakulta managementu v J. Hradci Anotace: Příspěvek je zaměřen na problematiku II. pilíře v rámci důchodového zabezpečení ve stáří. Příspěvek přibližuje uvedený pilíř

Více

Jak mohu splnit svá očekávání

Jak mohu splnit svá očekávání Jak mohu splnit svá očekávání Investiční strategie SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Každý z nás má své specifické cíle, kterých může prostřednictvím investování dosáhnout. Pro někoho je důležité

Více

Téma: Jednoduché úročení

Téma: Jednoduché úročení Téma: Jednoduché úročení 1. Půjčili jste 10 000 Kč. Za 5 měsíců Vám vrátili 11 000 Kč. Jaká byla výnosnost této půjčky (při jaké úrokové sazbě jste ji poskytli)? [24 % p. a.] 2. Za kolik dnů vzroste vklad

Více

Efektivita III. pilíře - 3 scénáře změn. 5. zasedání Komise pro spravedlivé důchody Ministerstvo práce a sociálních věcí

Efektivita III. pilíře - 3 scénáře změn. 5. zasedání Komise pro spravedlivé důchody Ministerstvo práce a sociálních věcí Efektivita III. pilíře - 3 scénáře změn 5. zasedání Komise pro spravedlivé důchody 28. 6. 2019 Ministerstvo práce a sociálních věcí 1 Závěry minulého jednání neefektivita III. pilíře Třetí pilíř neplní

Více

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 BANKY A PENÍZE Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 Peníze počátky vzniku Historie vzniku Barterová směna: výměna zboží za zboží Značně komplikovaná Vysoké transakční náklady Komoditní peníze Vznikají

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA

DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA Žádné rady nejsou STOPROCENTNÍ! Univerzální návod NEEXISUJE! 1. Mám běžný účet, a to bez jakýchkoli poplatků Proč? Za co jsem ochoten bance zaplatit? 2. Nevyužívám

Více

Investiční dotazník. Jméno a příjmení / Společnost. Rodné číslo / IČ. Trvalé bydliště / Sídlo: Klientské číslo

Investiční dotazník. Jméno a příjmení / Společnost. Rodné číslo / IČ. Trvalé bydliště / Sídlo: Klientské číslo Investiční dotazník Společnost HV Private Investment Trust, a.s. (dále jen Společnost ) je v souladu s platnou legislativou jako investiční zprostředkovatel povinna vyžadovat od zákazníků informace o jejich

Více

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Kontokorentní úvěr s bankou uzavřeme smlouvu o čerpání úvěru z našeho běžného účtu. Ten může vykazovat i záporný zůstatek až do sjednané výše. Čerpání a splácení

Více

Statuty NOVIS pojistných fondů

Statuty NOVIS pojistných fondů Statuty NOVIS pojistných fondů Statut NOVIS Garantovaně Rostoucí Pojistný Fond NOVIS Garantovaně Rostoucí Pojistný Fond vytváří a spravuje NOVIS Poisťovňa a.s., se sídlem Námestie Ľudovíta Štúra 2, 811

Více

1. vlastní firma využívá trvale 2. cizí musí časem vracet (splácet) jiným subjektům ( bankám dodavatelům apod)

1. vlastní firma využívá trvale 2. cizí musí časem vracet (splácet) jiným subjektům ( bankám dodavatelům apod) Otázka: Financování podnikových činnosti Předmět: Ekonomie/Finance podniku Přidal(a): nikita Zdroje financování Zdroje financování členíme: podle formy jsou to: peněžní hotové peníze, pohledávky, devizy

Více

Souhrnná nabídka podílových fondů. Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.

Souhrnná nabídka podílových fondů. Investiční kapitálové společnosti KB, a.s. Souhrnná nabídka podílových fondů Investiční kapitálové společnosti KB, a.s. Na základě Vašeho výběru si Vám dovolujeme blíže představit nabídků podílových fondů IKS a Amundi. V případě doplňujících dotazů

Více

Investiční dotazník. Investiční dotazník

Investiční dotazník. Investiční dotazník Investiční dotazník Společnost HV Private Investment Trust, a.s. (dále jen Společnost ) je v souladu s platnou legislativou jako investiční zprostředkovatel povinna vyžadovat od zákazníků informace o jejich

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s.

Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s. Klíčové informace k důchodovým fondům Penzijní společnosti České pojišťovny, a. s. podle 83 a 84 zákona č. 426 z roku 2011 o důchodovém spoření. Platí od 1. 1. 2013 Aktuální Klíčové informace k důchodovým

Více

Legislativa investičního bankovnictví

Legislativa investičního bankovnictví Legislativa investičního bankovnictví Vymezit investiční bankovnictví není úplně jednoduchou záležitostí. Existuje totiž několik pojetí definice investičního bankovnictví. Obecně lze ale říct, že investiční

Více

Ekonomické subjekty (jejich život, zdraví, majetek, činnost, ) Pojistná smlouva. Pojišťovna

Ekonomické subjekty (jejich život, zdraví, majetek, činnost, ) Pojistná smlouva. Pojišťovna Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková Pojištění ekonomická Kategorie právní Pojištění jako ekonomická kategorie ekonomická (peněžní) povaha pojištění pojištění jako efektivní způsob

Více

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Finanční

Více

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Ing. Petr Šafránek Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky www.afiz.cz Listopad 2013 1 Finanční produkty lze

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 1. čtvrtletí 2014 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,4 mld. Kč, což znamená, že v průběhu 1. čtvrtletí 2014 se tento dluh prakticky nezměnil.

Více

Pojistná plnění Neexistují.

Pojistná plnění Neexistují. SDĚLENÍ KLÍČOVÝCH INFORMACÍ Účel Tento dokument Vám poskytne klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejedná se o propagační materiál. Poskytnutí těchto informací vyžaduje zákon, aby Vám pomohly

Více

Sdělení klíčových informací pro Fond fondů dynamický (běžné pojistné) 12/2016

Sdělení klíčových informací pro Fond fondů dynamický (běžné pojistné) 12/2016 Sdělení klíčových informací pro Fond fondů dynamický (běžné pojistné) 12/2016 verze ŽP-KID-ML-0001 ÚČEL TOHOTO DOKUMENTU UPOZORNĚNÍ PRO ZÁJEMCE O POJIŠTĚNÍ Dokument Vám poskytne klíčové informace o pojistném

Více