Denní tichá chvíle listopad prosinec 2006

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Denní tichá chvíle listopad 2005 - prosinec 2006"

Transkript

1 Denní tichá chvíle listopad prosinec 2006

2 Jak prožít denní tichou chvíli? V prbhu djin církve se vytvoila ada zpsob, jak vést osobní modlitbu a jak vést rozjímání. Sv. Terezie z Avily nám dává ve svém životopise velice jednoduchou, ale souasn hlubokou definici vnitní modlitby: Podle mého mínní to není nic jiného než prodlévání u pítele, s nímž se setkáváme asto a rádi sami, prodléváme u nho, ponvadž víme, že nás má rád. Pi modlitb nejde tedy o velká slova a hluboké myšlenky, ale o prodlévání u pítele, který m pijímá, který m miluje. Ježíš íká také mn, co ekl svým apoštolm pi poslední veei: Už vás nenazývám služebníky nazval jsem vás páteli (Jan 15,15). Souasn zve i mne: Zstávejte v mé lásce (srv. Jan 15,9). Kroky k hlubší modlitb Ve svém byt si vyhledej tiché místo, kde by ses mohl modlit nerušen alespo 15 min. Zvol si dobu nejlépe vždy stejnou, která je vhodná pro tichou modlitbu. Snaž se zcela uvolnit jak tlesn, tak duševn. Odlož starosti všedního dne nebo jestliže t sužují, odevzdej se Pánu, aby se on sám o n staral a tys byl od nich oproštn. Snaž se koncentrovat zcela na to, že jsi nyní v pítomnosti Otce, v pítomnosti Ježíšov, v pítomnosti sv. Ducha. Pitom ti mže pomoci to, že zaveš oi a pedstavíš si nap.ohe, který vidl Mojžíš v hoícím kei. Nebo si pokus pedstavit Ježíše (nap. pi uzdravování nemocných nebo na kíži, na jeho pouti na loce). Nebo nitern prožívej, jak se nad tebou vznáší Duch sv. Podstatné je ztišit se a uvdomit si: nyní jsem v Boží pítomnosti. Když jsi naplnn vdomím Boží pítomnosti, zani Boha chválit, vzdávat mu díky a prosit. Nech do sebe proudit Boží lásku a daruj mu svou lásku jako nepatrnou protihodnotu. Pak ti slova z Písma, která jsou urena pro dnešní den. ti je teba nkolikrát tak, aby slova do tebe pronikla a zapustila koeny ve tvém srdci. Chápej slova tak, jakoby je k tob nyní zcela osobn mluvil Bh. Rozvažuj tato slova ve svém srdci jako Maria (Lk 2,19). Jestliže daný text je vzat z evangelia, pedstav si scénu, která je tam líena, vstup do této scény a zažij sám na sob to, co tam Ježíš íká a koná. Nech ve svém srdci psobit Pána. Nalezneš tam pokoj a sílu, která vyvrá z jeho pítomnosti. Modlitba mže prost zaít rozhovorem s Ježíšem (nebo s Otcem). Snad by bylo dobré i pipojit nkolik pímluv za rodinu, za své kolegy, za církev, za knze, za leny spoleenství apod. Na závr pipoj Ote náš nebo Sláva Otci, nebo prost kíž. V prbhu dne si pipomínej slova Písma, o nichž jsi posledn rozjímal a erpej z nich sílu a radost. Anebo jiný zpsob Peti si úvodní ádky a text Písma. Objeví-li se ti njaké spojení mezi textem, úvodními slovy a vlastním životem, nehledej dál, zsta u toho. Nesnaž se všemu rozumt. Jde o to, abys (s pomocí úvodních vt, nebo i bez nich) pijal njakou myšlenku z textu za svou, spojil si s ní nco konkrétního ze svého života a takto setrval v pítomnosti Pána, který skrze své slovo a tvou úvahu vstoupil do njaké konkrétní oblasti tvého života. Prosba, dík, chvála bude tvou odpovdí na to, co on pinesl nebo pináší.

3 Listopad 2005 nedle nedle adventní Mk 13,33-37 Výzva k bdlosti je urena nejen apoštolm nebo naopak tm na konci as, ale všem, tedy i tob. pondlí Mt 8,5-11 Odpov obdivuhodná také proto, že pro tohoto vojáka Kristovo slovo nezstává abstraktní: je tak skutené a spolehlivé jako nkteré "jistoty" z jeho vlastního života. Dokázal bys formulovat pomocí njakých skuteností z bžného života, jak si pedstavuješ "úinnost" Kristova slova? úterý Lk 10,21-24 Uvdomuješ si, že jsi poznal nco výjimeného? steda Svátek sv. Ondeje, apoštola ím 10,9-18 Uvdomuji si, jak je dležité hlásané slovo? Jak mohu úinnji a svobodnji pedávat Boží slovo dál? Prosinec tvrtek Mt 7, Slyšet Kristova slova: je to samozejmost? Nebyl by smysluplným adventním úkolem vnovat se pozornjšímu naslouchání Kristových slov? pátek Mt 9,27-31 Víš, že Ježíš mže konat to, o ho prosíš? Nebo ve skutenosti prosíš bezmyšlenkovit, z "dobrého zvyku"? Víra však není totéž co keovité lpní na svých páních: víra hledá pedevším to, co chce Kristus. sobota Mt 9,35-10,1.5-8 Adventní doba je dobou milostí, asem spásy: neboj se odkrývat ped Pánem rány, které teba máš hluboko v srdci. On ti rozumí, on má moc t potšit a uzdravit. Neboj se pijít k nmu s dvrou! nedle nedle adventní Mk 1,1-8 Markovo evangelium nezaíná narozením Ježíše, ale jeho veejným vystoupením. Proto se jeho prvá slova musejí týkat Ježíšova pedchdce, Jana Ktitele. Jan vede k obrácení, jako každý opravdový Ježíšv služebník. Ale Ježíš, který pichází po Janovi, dává plné osvobození lovka, tedy spásu. pondlí Lk 5,17-26 Víra lovka je natolik mocná, že mže pinést spásu i jiným osobám: jsme si toho vdomi a užíváme daru víry také k tomu, abychom se pimlouvali za své bratry a sestry? úterý Mt 18,12-14 Nevím-li kudy kam, nemusím zoufat: vždy Ježíš pišel práv pro bloudící, pro ztracené! A k nmu mohu upít svj zrak: on pišel a pijde práv pro m.

4 steda Mt 11,28-30 Ježíš není ten, kdo bemena pidává, ale naopak ten, kdo je odnímá. A na to si mohu vzpomenout, kdykoli budu klesat pod tíživými starostmi, obavami. tvrtek Slavnost Neposkvrnného poetí Panny Marie Lk 1,26-38 Je hezké obdivovat Marii, ale lepší je následovat ji: íkat Bohu "ano" v konkrétních životních situacích. pátek Mt 11,16-19 Je svdné pedimenzovat Krista podle svých pedstav: chtít, aby jednal tak, jak "se mi chce" a líbí. Ale to není cesta. Cestou je chtít to, co chce on. sobota Mt 17,10-13 Je docela snadné poukázat prstem na ty, kdo zpsobili Ježíšovo utrpení a smrt. Je však tžší ukázat prstem na sebe a uvdomit si, že práv já jsem zpsobil jeho bolesti: svou lhostejností vi jeho slovu, pohodlným setrváváním ve híchu. nedle nedle adventní Jan 1, A se to mže nkdy jevit jako zbytený luxus, otázky typu kdo jsem jsou velmi dležité. Jan to vdl velmi dobe, a proto dokázal nejen odpovdt tm, kdo se ptali na jeho totožnost, ale i obstát ve svém poslání. Vím já, kým jsem a co mám v život dlat? pondlí Mt 21,23-27 K Ježíši není možné pistoupit pokrytecky, vykalkulovan, s maskami. úterý Mt 21,28-32 Celníci a nevstky mají velkou výhodu: nemohou spoléhat na sebe (a na své výkony ped Bohem) a vše oekávají jen od Hospodina. A tak jsou pro nás "vzorem" k napodobení! steda Žalm 85 Další z mnoha variací na téma dobrý Bh. Zdá-li se mi ale až moc dobrý, potom je chyba ve mn. Dobrotu skuteného Boha totiž nemohou slova vystihnout, ale lovk ji mže, jak víme, v život zažívat. tvrtek Iz 54,1-10 Mocné ujištní o vrnosti Boží lásky k tm, kteí ztratili všechny ostatní lidské jistoty a kolem nichž se všechno hroutilo. Patím k nim? pátek Jan 5,33-36 Bh nepotebuje, abychom mu dlali advokáta; ale my lidé máme asto zapotebí svdectví lovka o Bohu, abychom byli s to Jej pijmout a tak dosáhnout spásy. sobota Gn 49,1a Nkdy jen v náznaku, jindy velmi názorn mluví Starý zákon o vykupiteli. V každém pípad je spása dílem Božím, které on sám pipravuje. A na to, co dlá Bh, je možné a rozumné pln se spolehnout.

5 nedle nedle adventní Žalm 89 Když teme noviny, vidíme, jak každý den je nco nového, každou hodinu se nco dje. A historie lidstva je tak dlouhá a lenitá, že nedohlédneme k poátku Nad tím vším stojí Bh živý. Nic se mu nevymyká z rukou. A v Ježíši pichází z tohoto božského nadhledu k nám lidem, ke mn. pondlí Lk 1,5-25 Zásadní chybou Zachariáše bylo, že neuvil Božímu slovu: zdálo se mu to píliš "fantastické" a neuvitelné. A já? Budu mít odvahu uvit (nov a hloubji) nepochopitelné zvsti, že Bh pichází ke mn tak blízko? úterý Lk 1,26-38 "Sta se mi podle tvého slova" - to je "magické" slvko, které má v sob zázranou moc: Slovo se stává tlem. Toto "magické" slvko je na dosah každému z nás: a Boží slovo se pak stane tlem v našem život. steda Lk 1,39-45 "Blahoslavená, která jsi uvila: blahoslavený ili šastný je ten, který vsadil na Boží píslib. Riskovat a spolehnout na Boží slovo pináší skutené štstí! tvrtek Sam 1,24-28 Dar Boží bylo teba vždy v Izraeli njakým zpsobem Bohu odevzdat. Ne proto, aby byl znien, ale proto, aby byl dál Bohem pozvednut. O lovku to platí ve vrcholné míe. pátek Lk 1,57-66 Jan jen pedznamenává as spásy také svým jménem: Jochanan znamená "Bh je milostivý, slitovný". Vidt Boha jako milosrdného - to je klí k objevení tajemství Vánoc. sobota Štdrý den Lk 1,67-79 Pi slovech tohoto chvalozpvu mohu jednoduše spoinout a uvdomit si, že se týkají práv m: Ježíš pišel, aby m vysvobodil, zachránil ze všech podob zla. nedle Slavnost Narození Pán Iz 52,7-10 Izraelité už nebudou prožívat sklíenost z otrockého jha babylónské nadvlády - te pichází jako panovník Bh. Jeho vláda nepinese útlak a chudobu, ale pokoj a plnost dobra. pondlí Svátek sv. Štpána, prvomuedníka Sk 6,8-10; 7,54-60 Vydat svdectví: to je "pirozené" vyústní Vánoc. A k tomu jsem povolán i já, vždy ktem a bimováním jsem pijal Ducha svdectví. úterý Svátek sv. Jana Evangelisty 1 Jan 1,1-4 Nejsme o nic ukráceni oproti prvním svdkm: stejn jako oni mžeme slyšet Krista v evangeliu a "dotýkat" se ho ve svátostech! steda Svátek sv. Mláátek, muedník 1 Jan 1,5-2,2 Chodit ve svtle znamená: chodit v temnot (piznat své temné sklony). To je ta jediná cesta, jak se otevít pravd, Kristovu slovu.

6 tvrtek Lk 2,22-35 Píchod Ježíše do Jeruzalémského chrámu je jen pedobrazem jeho píchodu do mého života, kde se stává obyvatelem chrámu Ducha. Se Simeonem mohu chválit z plného srdce. pátek Svátek Svaté rodiny Lk 2,22-40 I v tomto píbhu se ukazuje chudoba Svaté Rodiny: v den Mariina kultického oišování (tj. 40 dní po narození dítte) je podána ob chudých - pár hrdliek nebo dv holoubata. Tento starozákonní rituál dostává svj nový obsah: staec Simeon a prorokyn Anna mohou vidt Boží spásu - Ježíše. sobota Jan 2,18-21 Zasvcení od Svatého: to jsme obdrželi pi ktu i bimování. Tím zasvcením je samotný Duch, který v našem nitru pebývá, mluví. Nestojí za to ztišit se a naslouchat mu? LEDEN 2006 nedle Slavnost Matky Boží Panny Marie Lk 2,16-21 Obízka byla znamením smlouvy mezi Bohem a izraelským národem. Tato obízka zaleuje i Ježíše do konkrétního lidského spoleenství. Ježíš vstoupil do chrámu, ne však aby byl posvcen, ale aby posvtil, ne aby byl oištn, ale aby oistil a pivedl lovka k hlubokému spoleenství s Bohem. V Ježíšovi Bh uskutení nco nového, co pevyšuje podobu smlouvy starozákonní: zachrání lovka a pinese mu plnost života (to je význam jména Jehošua). pondlí Jan 2,22-28 Tato slova nesmí být záminkou k strnulému zstávání" u toho, co jsme slyšeli od poátku, tj. pi hodinách katechismu nebo pípravy na svátosti. Máme sice zstávat", ale zárove jít dál, stále rst v poznání Boha. Co pro to dlám? úterý Jan 2,29-3,6 Jsi Boží syn, dcera! Uvdomuješ si svou dstojnost? steda Jan 3,7-10 Konat spravedlnost, být spravedlivý jako on - to neznamená být poctivý, plnit všechny píkazy. Znamená to nco víc: milovat své bratry i sestry, teba nkdy protivné, nesnesitelné. Vždy spravedlivý Kristus m miluje také tehdy, když jsem nesnesitelný. tvrtek Jan 3,11-21 Položit život za své bližní je vrcholem cesty, zaátkem je dávat ze svého nadbytku: jsem skuten na této cest? pátek Slavnost Zjevení Pán Iz 60,1-6 První dva verše jsou tak silné a burcující, že nepotebují další slova. sobota Jan 3,22-4,6 Zkoumat duchy, zda vedou ke Kristu: varování aktuální vera jako dnes. A zkoumat mám pedevším své jednání, svá slova: v jakém duchu se nesou?

7 nedle Svátek Ktu Pán Mk 1,6b-11 Ježíš je jako my (nechává se poktít spolu s ostatními) a pece je jiný (Duch o nm dosvduje, že je milovaným Synem Otce). Ani jednu skutenost nesmíme ztratit ze zetele: jeho lidství a jeho božství. pondlí Sam 1,1-8 V Izraeli byla bezdtnost pociována jako velké zlo, jako "vypadnutí" z Božího požehnání. Není tedy divu, že Chana to tak tžce nesla. Co vnímáš ve svém život jako "handicap"? Nemáš v sob potlaované slzy hokosti? úterý Sam 1,9-20 Chana nezstala "uvznna" ve své bolesti, ale vylila svoji hokost ped Bohem a to je ešení i pro m, kdykoli budu prožívat podobné situace. steda Sam 3, "Tu jsem": to je základní postoj nejen starozákonních uedník, ale i novozákonních, tedy nás samotných. "Tu jsem" znamená pijít ped Boží tvá se vším, co v sob máš. A v této chvíli ztišení mžeš pijít i ty nov ped Boží pohled. tvrtek Sam 4,1-11 Schrána Hospodinova, chrám, vyvolení: tyto dary Izraelité asto zneužívali a považovali za magický amulet chránící ped jakýmkoli zlem. A nejednou doplatili na tuto "povru". Nemám i já podobné amulety? pátek Sam 8, a "Zavrhli m, abych nad nimi nekraloval"; pi poslechu této vty mžeme pocítit lítost a smutek, že tak ponižujeme našeho Boha. Kolikrát si nepejeme, aby Bh uroval náš život! A dokážeš urit, jaké dvody t k tomu vedou? sobota Sam 9, ; 10,1a Boží plány se asto djí skrze nejobyejnjší události. A na nás je, abychom mli oi a srdce otevené. nedle nedle v mezidobí 1 Sam 3,3b Povolání je vždy tajemstvím, do kterého "dotyný" postupn proniká. To je vidt i na Samuelovi. Zárove se nemá pehlédnout, že na cest "rozlišování" nebyl sám, stál pi nm zkušenjší Eli. A konen - po rozpoznání, že volá Bh, pichází odpov: Ano, chci naslouchat. pondlí Sam 15,16-23 Díve nepatrný, nyní veliký: to platilo pro Saula, platí to pro každého "vyvoleného". Zkus si hloubji uvdomit, že i tebe nepatrného si Pán vyvolil a uinil velkým. úterý Sam 16,1-13 Možná nejsem "zajímavý" pro lidi ze svého okolí, možná nevynikám ve studiu i v zamstnání: nemusím však propadnout komplexm méncennosti, protože Hospodin se na m dívá "jinak".

8 steda Panny Marie, Matky jednoty kesan Sk 1,12-14 Tento úryvek ze Skutk je asto podntem k výzv modlit se s Marií pi rženci". Ale nesmíme pehlédnout, že v daném úryvku se hovoí i o modlitb s ostatními Kristovými uedníky. Není to výzva k hledání možností spolené modlitby s dalšími uedníky, teba odlouenými? tvrtek Sam 18,6-9; 19,1-7 David byl zpoátku Saulovým oblíbencem. Situace se však posléze zmnila: Davidovy úspchy vyvolaly žárlivost a nedvru. Nehlodá podobná žárlivost moje vztahy s páteli, kolegy? pátek Sam 24,3-21 Pedstav si, že bys ml možnost "oplatiti" nkomu, kdo ti psobil problémy, kdo ti "kazil život". A nyní si peti, jak takovou situaci využil David. sobota Sam 1, A takhle zareagoval David, když se dovdl o smrti svého "konkurenta" a nepítele. nedle nedle v mezidobí 1 Kor 7,29-31 V sedmé kapitole Pavel odpovídá na nkteré konkrétní otázky ohledn manželství a celibátu. V následujícím krátkém úryvku apoštol zdrazuje, že žijeme ve výjimené dob, protože Kristus už pišel a nastala nová epocha. Proto náš život získal "nový rozmr" a smysl. pondlí Mk 3,22-30 Ježíš byl nekompromisní vi zlu: a kvli tomu nebyl vždy populární a oblíbený. A že odkryje i v mém život "stopy zlého", toho se nemusím strachovat: to bude jen k mému prospchu. Proto mu mohu "naplno" odhalit to, co je v mém srdci: on nenií, ale osvobozuje. úterý Mk 3,31-35 To je opravdu velká výsada: mít ke Kristu tak blízký vztah, že jsme jeho "brati i sestry". Nestojí to za to hledat cesty, jak být Kristu nablízku? steda Svátek Obrácení sv. Pavla Mk 16,15-18 Bh je schopný pivést k sob i nejvtšího nepítele evangelia. Nelámu hl nad nkterými beznadjnými pípady? tvrtek Mt 9,35-38 Obcházel, uil, kázal, uzdravoval staral se sloužil. K nkomu, z tch potebných lidí, kteí žijí dneska, chce pijít skrze tebe. Ptej se v modlitb, kam t posílá. pátek Mk 4,26-34 Tato podobenství m povzbuzují, že evangelium má pedevším sílu samo od sebe: tedy nezávisle na mé aktivit, piinlivosti. To m mže osvobodit od nezdravého pocitu, že "to stojí pedevším na mn". sobota Mk 4,35-41 Kristu není jedno, že m trápí potíže rodinné nebo finanní, zdravotní nebo duchovní. Jen jedno ode mne oekává.

9 nedle nedle v mezidobí Mk 1,21b-28 Po moci touží mnoho lidí. Ale Ježíšova moc neslouží k ovládnutí druhých, ale k osvobození. A to k osvobození pro Boha, které má budoucnost. To platí i pro mne dnes. pondlí Mk 5,1-20 "Jdi dom ke své rodin a povz jim ": nelehký úkol, jak jsme se mohli asi víckrát pesvdit. A pokud neoslovují naše slova, mohou promlouvat aspo naše skutky: nebojme se "vyzaovat evangelium"! úterý Mk 5,21-43 Dotýkat se Ježíše: pro nkterého obyvatele Palestiny tehdejší doby to bylo možné, ale pro nás? Nemusíme rezignovat: i my se mžeme dotknout Ježíše vírou, hlubokou dvrou. A v této dve mu ukázat "krvácející rány". Únor steda Mk 6,1-6 Víra "umožuje Kristu", aby jednal, nevíra mu to naopak znemožuje. A za touto nevírou se nkdy paradoxn neskrývá "neznalost Krista", ale "dvrná" znalost: vždy ho už "známe z kostela", z kázání, z knih už nás nemže pekvapit. tvrtek Svátek Uvedení Pán do chrámu Žid 2,14-18 Tento úryvek vysvtluje, jakým zpsobem je Kristus prostedníkem (knzem): skrze solidaritu ke každému lovku, skrze "skuten lidský život". Díky "své lidskosti" Kristus "chápe" každého z nás. A nejen to - dává úinnou posilu tm, kdo se nacházejí v tžkostech. pátek Mk 6,14-29 Král Herodes pvodn nechtl nechat usmrtit Jana Ktitele, ale nakonec podlehl nátlaku. Je pouné si všimnout, že slabost k Herodiad ho pivedla k takovému kroku, i když pvodn "nechtl". Znám svoji Achillovu patu? sobota Mk 6,30-34 I ty prožíváš situace, kdy se cítíš jako "ovce bez pastýe": rozkolísaný, nejistý, tápající. A v takových okamžicích si vzpome, že Ježíšovi nejsi lhostejný: on "má s tebou soucit" a chce t vést po dobrých stezkách. Je jen na tob, aby ses mu otevel a naslouchal. nedle nedle v mezidobí Job 7,1-4,6.7 Job, postižený hlubokými ranami navenek i uvnit, vylévá své nitro a popisuje svj stav pomocí rzných obraz (tžce pracujícího lovka, otroka i námezdníka). A jeho náek se stává prosbou "pamatuj, Bože". pondlí Mk 6,53-56 Klást Ježíšovi k nohám nemocné: to mžeme i my. Staí je "pednést" ped Pána: s vírou, že on je živý a má moc nad každou nemocí.

10 úterý Mk 7,1-13 Pánu je milejší ryzí postoj srdce než "zbožné modlitby" i vnjší postoje. A pokud si uvdomuji, že moje srdce je daleko od nho, nemusím zoufat, ale spíš ho mohu prosit, aby m pitáhl k sob a daroval pravdivé a upímné srdce. steda Mk 7,14-23 Pravdivý pohled do "sklepa mého srdce" mže deprimovat. Ale nemusím se vydat do tch temných a špinavých komrek sám: je tu i Kristus, který má moc odstranit všelijaké "harampádí". tvrtek Mk 7,24-30 Dvovat Kristu až do krajnosti. pátek Mk 7,31-37 Pedstav si, že jsi na míst toho hluchonmého: Ježíš se t dotýká, íká sobota Mk 8,1-10 A bylo mu jich líto. Poátek "dobroty" je vnitní solidarita. Protikladem této solidarity je apatie, zahlednost do vlastních problém a cíl. nedle nedle v mezidobí Lv 13, Tento zákon nám pibližuje, v jakém kulturním prostedí Kristus konal svou innost. Vylouení malomocného ze spoleenství a naízení, že po uzdravení bylo teba pinést ob za usmíení, ukazují, že malomocenství bylo považováno za následek híchu. pondlí Mk 8,11-13 Nkteí se pou s Kristem výslovn. Jiní se sice také pou, ale nechtjí to piznat - nechávají to v sob "probublávat". Cestou není držet pod poklikou nespokojenost, ale promluvit si o tom s Kristem tváí v tvá - jako pítel s pítelem. úterý Mk 8,14-21 Bh promlouvá i skrze události - i skrze ty nejbžnjší (apoštolové se bavili o tom, že nemají chleba). A bhem dne neškodí se obas zastavit a pouvažovat, zda Bh ke mn nepromlouval skrze obyejné události. steda Mk 8,22-26 Uzdravení, osvobození od rzných závislostí i hích - to asto Pán dává postupn. A na mn je, abych trpliv vytrvával a neodcházel od Pána - nespokojený a zklamaný. tvrtek Mk 8,27-33 Chtít manipulovat s Bohem - toho jsme schopni také my: kdykoli v modlitb Bohu "vnucujeme", jak má jednat (co nám má dát). Manipulace však není cestou. pátek Mk 8,34-9,1 Jít za Kristem vyžaduje ochotu ztrácet: svoje pohodlí, svoje pedstavy o budoucnosti a o využívání svého majetku.

11 sobota Mk 9,2-13 Promnní - kdo z nás by to nechtl vidt a hlavn zakusit? A pro nevytvoit pedpoklady už te? Jak? Prosbou: prom, Pane, moje jednání, mj vztah k (dosa jména konkrétních lidí), moje plány. nedle nedle v mezidobí Iz 43, b-25 Vyjití z Babylónu je nco tak nového, že zastiuje i velký in exodu z Egypta. Toto vysvobození je náznakem, že Bh odpouští hích, který byl práv píinou babylónské nadvlády. pondlí Mk 9,14-29 Nkdy máme pocit, že se nedokážeme ovládat, že "jsme v zajetí" nezadržitelných reakcí pomstychtivosti, zloby. A pesto je tu nkdo, kdo má moc nás vysvobodit z takového kolotoe. úterý Mk 9,30-37 "Sestoupit" k druhému - to nám asto píliš "nevoní". Protože to znamená opouštt sebe, svj píseek. A pejít na píseek toho druhého. steda Stolec sv. apoštola Petra Mt 16,13-19 Ty jsi Mesiáš, Zachránce! Toto vyznání není pouze výsadou "Petrovou", ale všech tch, kdo ví v Krista. A toto vyznání mže být i pro mne skálou ve zmatku, v hledání, v nejistot. tvrtek Mk 9,41-50 Tžkosti, zkoušky ve víe, pokušení - to vše jsou "zkoušky ohnm". Tím ohnm, kterým mžeme být "osoleni" a tíbeni. Tím ohnm, kterým mžeme být oištni od strusky. pátek Mk 10,1-12 Kristus opt eší ožehavou otázku neekaným zpsobem: nyní poukazuje na skutené jádro problému, tvrdost srdce. Tvrdost, která se projevuje "zlobou, hnvem, kikem, pošlapáním dstojnosti druhého, pohrdáním" (Ef 4,31). Opakem je "laskavost, milosrdenství, odpuštní podle Kristova vzoru" (Ef 4,32). sobota Mk 10,13-16 Dtinskost? To v žádném pípad. Prostoduchost a naivita? To také ne. Spíš dtskost. Být jako dít znamená být nepatrný, závislý, potebný - odkázaný na Otce. nedle nedle v mezidobí Oz 2,16b.17b Ozeáš pedstavuje Hospodina jako snoubence, který vytrvale hledá svoji nevrnou snoubenku. Po nalezení "snoubenky" se Hospodin dává poznat skrze smlouvu, skrze projevy "dobroty a slitování". pondlí Mk 10,17-27 Bh - nároný? Zákonodárce? Pedevším "dobrý". Potebuji znát "dobrého Boha", abych dokázal žít podle evangelia.

12 úterý Mk 10,28-31 Tato slova neplatí pro všechny. Pro všechny je však ureno slovo "žít pro Pána". A na každém z nás je, abychom poctiv hledali konkrétní zpsob tohoto života. Bezen steda Popelení steda 2 Kor 5,20-6,2 Dobu postní bychom mli vnímat pedevším jako "as vzácný, píhodný", ne jako as "ponurý": vždy je to as k nalezení nové milosti, nové radosti z Boha! tvrtek Dt 30,15-20 Tím základním rozhodnutím, ke kterému se v tomto postním putování máme nov propracovat, je volba žít "pro Boha", nebo "bez Boha": pro Boha "zcela a úpln", nebo jen napl. Dokážeš vidt, které "svdné cesty" t v konkrétním život odvádjí od Pána? pátek Iz 58,1-9a Není snadné se správn postit: nkdy je pst odrazovým mstkem k nevrlosti, tvrdosti vi druhým. Pst nás má však vést k vtší citlivosti a otevenosti k bližním i vzdáleným. sobota Iz 58,9b-14 Tento úryvek je "nároný": nesmím však pehlédnout velká zaslíbení, která jsou zde obsažená. nedle nedle postní Gn 9,8-15 Po pádu do híchu lidé propadávají stále víc svévoli. Této lavin híchu uiní pítrž potopa, která je tak pedobrazem oišujících vod ktu. Bh pak dává pocítit nov svoji blízkost: uzavírá svoji smlouvu s celým tvorstvem. Tato smlouva je ve skutenosti jednostranným Božím závazkem, který je istým darem, bez žádných požadavk. pondlí Lv 19, Úryvek z Levitika nás nevybízí k žádné hrdinské svatosti, ale k svatosti "všedního dne", na dosah každému. úterý Iz 55,10-11 Postní doba je také píležitostí k novému objevení Božího slova: slova, které je mocí a silou, které vykonává v mém život to, co bych sám nikdy nesvedl. Nestojí za to se jím "zabývat"? steda Jon 3,1-10 Ninivští obyvatelé nejsou pro nás vzorem ani tak v písné askezi, jako spíš v jednoznaném a radikálním obrácení. tvrtek Est 4,17n Máme tu "píklad" modlitby upímné, nevyumlkované. A stejn tak prost se mžeš modlit i ty, vždy Otec miluje srdce upímné a "dtské". pátek Ez 18,21-28 Chtít si zaídit život "podle svého" není nejlepším ešením, protože nevede k naplnní.

13 sobota Dt 26,16-19 Radikální požadavek poslušnosti z celého srdce nás mže vydsit: jedin tato cesta nás však mže obšastnit. Poloviatost ke štstí nevede. nedle nedle postní Gn 22,1-2.9a Abrahám potebuje tuto zkoušku, aby rozšíil "horizonty své víry" a nov poznal, jak je Bh velký, jiný, neuchopitelný. Abrahám v této zkoušce nemá žádnou oporu, jen holou víru. Izák ml zemít, aby se Abrahám neopíral o splnní Božího slibu již na základ pirozeného otcovství, ale jen na základ Božího slova. Skrze bolest odevzdání toho "nejdražšího" Abrahám dorstá ve víe a po zkoušce dostává znovu svého syna jako dar a "zaslíbení". pondlí Dan 9,4b-10 V této kající modlitb se nkolikrát opakuje motiv "neposlušnosti": zkus najít ty obraty, které to vyjadují. A jak se projevuje tvoje neposlušnost vi Bohu? úterý Iz 1, Izajáš vyzývá k dvojímu kroku obrácení: pestat páchat zlo a init dobro. Prorok pitom dává "dmyslnou radu": probrat s Bohem své slabosti, híchy. Jinými slovy: nevyešit "hích" vlastními silami, ale ped Bohem a s ním. steda Jer 18,18-20 Jeremiáš ví o úkladech, které mu strojí. A jeho reakce na to je modlitba, kde vylévá svoji hokost a zklamání. A totéž mžeš udlat i ty, pokud zakoušíš nepátelské chování nkterých lidí. tvrtek Jer 17,5-10 Postní doba není jen obdobím "boje proti híchu", ale také asem prohloubení dvry k Bohu. V kterých oblastech svého života mám slabou dvru v Boží moc? pátek Gn 37, a.17b-28 I Josef musel zakusit, jak je tžké se vyrovnat s píkoím zpsobeným od nejbližších. A kdykoli budeš v podobné situaci, vzpome si na nj, vzpome si na Krista. sobota Mich 7, Kdo je Bh jako ty? Kdo jako Bh odpouští híchy, dokáže je zcela "anihilovat", vhodit do nejhlubších propastí? Micheášova slova mohou prohloubit moji dvru v moc Božího odpuštní. nedle nedle postní Ex 20,1-17 Jak prozrazuje samotný zaátek, dekalog je víc než pouhý souhrn povinností: "Já jsem Hospodin, tvj Bh, já jsem t vyvedl z egyptské zem, z domu otroctví" (v. 2). Tato vta poskytuje základ a zdroj všech "pikázání": Bh osvobodil Izraele k tomu, aby mohl zachovávat naízení. Boží dar je tak uschopnním k životu podle Božího ádu. pondlí Slavnost sv. Josefa ím 4, Mít víru i nadji tam, kde není žádná jen lidská "šance". To je výzva i pro mne: moje víra se však nemá opírat o "lidské pání", ale o Boží slovo.

14 úterý Dan 3, Tato prosba nepotebuje dlouhých komentá; snad jen to, abychom ji "vnitn pijali" a opakovali ped Pánem. steda Dt 4,1.5-9 Což se najde jiný národ, jemuž jsou bohové tak blízko, jako je nám Hospodin? A dkazem této blízkosti jsou jeho velké divy a "moudrá pouení": dokážeš vyjmenovat ty Boží dary, které jsou pro tebe znamením jeho blízkosti? tvrtek Jer 7,23-28 Po kterých cestách chodíš? S Bohem nebo bez nj? Obracíš se k nmu zády i tváí? pátek Oz 14,2-10 Tady máme další píklad upímné kající modlitby. Mžeme se jí inspirovat a zárove se mžeme nechat oslovit Ozeášovou jistotou v Boží uzdravující odpuštní. sobota Slavnost Zvstování Pán Žid 10,4-10 Kristus nás nezachránil pedevším obtí, ale rozhodnutím, láskou: toto bylo duší jeho obti. Tak jako skutky bez lásky jsou mrtvé, i ob bez lásky je "mrtvá". Kristus však pinesl ob živou. Vnímám to pi slavení eucharistie? nedle nedle postní 2 Kron 36, Tento struný souhrn djin Izraele vystihuje dva konstantní prvky: lidskou nevrnost vi Bohu a Boží zájem o lovka. Jako protiklad híchu se objevuje Boží milosrdenství a jeho sestupování k lovku. Bh nechává znít své slovo napomenutí skrze proroky, ale i skrze bolestnou událost zniení chrámu a mst. I to je výrazem Božího milosrdenství, které chce takto pivést lovka k uznání jeho nevrnosti a k obrácení. pondlí Iz 65,17-21 Kde psobí Bh, tam vzniká nco nového. Nejvtší "novost" pišla Kristovým vzkíšením: k obnovenému pijetí tohoto divu nás pivádí i postní období. Smuji doopravdy k velikonocm? úterý Ez 47, Voda je v Bibli symbolem života: to názorn ukazuje i Ezechielova vize, která se naplnila v Ježíši. On má pro nás vodu života, která uzdravuje, oživuje, zavlažuje. Tou vodou je jeho slovo, jeho Duch. Toužím po ní? steda Iz 49,8-15 Bh otevírá cestu tam, kde není cesty. S touto jistotou mu mohu pedložit "bezvýchodné situace" - a na nm ponechat, jak vyklestí cestu. tvrtek Ex 32,7-14 Tento vzácný as nás nesmí uzavít do intimistického zahlední do svých nedostatk: má nás otevít i pro druhé, pro církev. A Mojžíš je nám vzorem, jak nebýt lhostejný vi bratím a sestrám.

15 pátek Mdr 2,1a Prožít pravdiv postní dobu znamená také mít odvahu pijmout Kristv údl: být "trnem v oku" druhým, být kritizován, nepijatý, osoovaný. A to ne kvli vlastním chybám (i paliatosti), ale kvli vrnosti evangeliu. Duben sobota Jer 11,18-20 Prorok prožívá bolestné chvíle, o to tžší, že práv jeho nejbližší mu ukládají o život. A jeho ešení je prosté: svuje Hospodinu svoji "pi". A v tom ho mohu následovat také já. nedle nedle postní Jer 31,31-34 Nová smlouva není vnjší, v podob vnjších píkaz, ale vnitní, v samotném srdci. Díky tomu lovk nepociuje píkazy jako nco cizího a vnjšího, ale jako vlastní tíhnutí, která nenutí, ale pitahují a vábí. Rovnž poznání Boha není z doslechu, ale z vlastní zkušenosti - proto není teba, aby uil bratr bratra. Bh už není v dálce, mimo lovka, ale v jeho nitru. pondlí Dan 13,41c-62 "Odvrátili své oi, že nehledli k Bohu a nepamatovali na jeho soudy" (v. 9). To bylo zaátkem zvrácenosti onch soudc. A oni jsou nám výstražným píkladem, že poátkem híchu je "zapomínání na Boha", snaha se ped Bohem ukrýt. Nejednám nkdy také tak? úterý Nm 21,4b-9 Cesta s Bohem je nkdy na poušti, bez vody a jídla. Nechceme-li podlehnout vyslovené i nevyslovené nespokojenosti ("reptání"), je teba pozvat Boha do své hokosti, nedvry, zklamání. steda Dan 3, Klant se zlaté soše, klant se penzm, kariée, požitku. emu se klaním? Mám aspo touhu, aby Bh m osvobodil od mých model? tvrtek Gn 17,3-9 Tento úryvek z Geneze je jeden z nejvýznamnjších v celém Starém zákon. Zkus se zamyslet, v jakém smyslu jsou slova tohoto textu pro tebe platná a aktuální. pátek Jer 20,10-13 Je obdivuhodná Jeremiášova neohroženost tváí v tvá nebezpeí a nejistot: "Hospodin je se mnou, on je silný bojovník" (v. 11). Tuto vtu si mohu odnést do dnešního dne a pipomenout si ji, když mi bude úzko. sobota Ez 37,21-28 Máme tu výsadu, že žijeme v ase naplnní Ezechielova proroctví. Te mohu nechat vytrysknout úžas nad Boží mocí, která je schopná tak velkých in.

16 nedle Kvtná nedle Iz 50,4-7 Pán, Hospodin, mi dal jazyk uedníka, abych uml znaveného pouovat utšujícím slovem. Každého rána mi probouzí sluch, abych ho poslouchal, jak je povinnost uedník. Pán, Hospodin, mi otevel ucho a já se nezdráhal, necouvl nazpt. Svá záda jsem vydal tm, kteí m bili, své líce tm, kteí rvali mj vous. Svou tvá jsem neskryl ped hanou a slinou. Pán, Hospodin, mi však pomáhá, nebudu tedy potupen. Proto dávám ztvrdnout své tvái v kemen a vím, že nebudu zahanben. pondlí Pondlí Svatého týdne Iz 42,1-7 Nalomenou ttinu nedolomí - to je pro tebe velká nadje! Kdykoli budeš prožívat, že jsi slabou ttinou, neschovávej se ped Kristem: On t nedolomí, neznií. On pišel zachránit práv to, co je slabé. úterý Úterý Svatého týdne Iz 49,1-6 Frustrace ze služby, ze snahy žít evangelium: nejsem první, kdo nco takového prožívá. Jak na tyto pocity reaguje Služebník? steda Steda Svatého týdne Iz 50,4-9a Kráet s Kristem na Golgotu není snadné. A nemžeme obstát bez Boží blízkosti: bez jistoty, že on je naší pomocí. tvrtek Zelený tvrtek Jan 13,1-15 Ježíš miloval tebe i m až do krajnosti: Udlal pro nás nemyslitelné. A dív, než se pokusíš objevit, jak následovat jeho lásku vi druhým, pijmi jeho lásku k sob do krajnosti. pátek Velký pátek Jan 18,1-19,42 Vyvrcholením pašijí je Ježíšovo ukižování a umírání. Jeho zvolání "žízním" navazuje na pedchozí výrok, že musí vypít kalich, který mu podal Otec (Jan 18,11). Ježíš má na kíži žíze po naplnní Otcovy vle. sobota Bílá sobota ím 6, 3-11 Hlavní dar Krista pro nás, hlavní vc, kterou jsme mohli od nho získat, bylo to, že jsme spojeni s jeho smrtí a vzkíšením. Jinak eeno: hlavním darem není nco, co bych jako vc mohl pibrat ke svému životu ale hlavním darem je On sám. On, který spojuje svj život s mým. Mrtvý híchu (když v nm nevidím nic dobrého, žádnou budoucnost), živý Bohu v Kristu Ježíši to mohu a mám být po ktu. Teprve pochopení ktu v souvislosti s velikononím tajemstvím mi umožní pochopit, kdo vlastn jako kesan jsem. nedle Zmrtvýchvstání Pán Sk 10,34a Úryvek je souástí Petrovy ei v dom ímského setníka Kornélia, prvního obráceného pohana. Obsahem tohoto kázání je všechno, co Ježíš konal a uil. Hlavní draz se klade na to, že Ježíš je vzkíšený a živý. On je tak skuten živý, že apoštolové s ním mohli jíst a pít! A není jenom vítzem nad smrtí, je také soudcem živých i mrtvých. Tento výraz oznauje plnost moci, kterou Kristus obdržel pro dílo spásy. Jako soudce mže vynést i rozsudek života nad tmi, kteí jsou nevinní díky jeho krvi (Zj 5,9).

17 pondlí Pondlí velikononí Mt 28,8-15 Potkat živého Krista vyvolá nkdy strach, znejistní: Není lepší se mu vyhýbat, nepustit ho k sob? To není ešení: Spíš je žádoucí se mu postavit tváí v tvá a pijmout jeho slovo: Neboj se m! úterý Úterý velikononí Jan 20,11-18 Pláeš snad jako Maria? Prožíváš smutek? i naopak radost? Nebo prázdnotu, zklamání? O tom všem Ježíš ví. A ty mžeš nechat proniknout jeho zrak do tvého nitra bez obav. steda Steda velikononí Lk 24,13-35 A rozmlouvali s Ježíšem o tom všem, co se dlo v Jeruzalém. To mžeme i my: mluvit s Kristem o jeho kíži a vzkíšení, pedložit mu své otazníky, nejasnosti, tápání, díky. tvrtek tvrtek velikononí Lk 24,35-48 Tak jako pro emauzské uedníky, i pro nás platí, že jen Kristus mže oživit slova Písma a odhalit nám, že jsou živá, aktuální. pátek Pátek velikononí Jan 21,1-14 Vzkíšený není éterickou bytostí, vznášející se kdesi ve výšinách. Podobn jako pi utrpení, i jako zmrtvýchvstalý se snižuje k lovku, k jeho všedním starostem. A na mn je, abych ho rozpoznával. sobota Sobota velikononí Mk 16,9-15 Poznal jsem moc evangelia? Je Kristus pro m živý, vzkíšený? Pak nemohu jinak, než svdit o nm, o jeho slov. nedle nedle velikononí Jan 20,19-31 Dv zjevení Vzkíšeného: "prvního dne v týdnu" jedenácti uedníkm bez Tomáše (viz evangelium nedle Seslání Ducha sv.) a týden na to Tomášovi spolu s ostatními uedníky. Tomáš nepijímá zvst ostatních apoštol a klade si podmínky pro "uvení". Ježíš však zná lovka (J 1,48) a vychází mu vstíc práv tam, kde se nachází. Proto poskytuje Tomášovi znamení, které ho pivádí k vyznání víry (J 4,48) a ke klanní (J 5,23). Jeho slova nejsou jen uznáním Ježíšova božství (J 1,1), ale uzavením smlouvy: Tomáš pijímá Ježíše jako svého Boha a Pána (Oz 2,25; 1 Kor 12,3). pondlí Jan 3,1-8 A co tak pijít ke Kristu jako Nikodém (postavit se v modlitb ped nj) a íct mu (jako Nikodém): "Ježíši, vím, že jsi Uitel, vím, že jsi mj rádce, ten, který m vede a radí mi, když jsem bezradný." A sám mžeš pokraovat v takové modlitb. úterý Svátek sv. Marka, evangelisty Mk 16,15-20 Evangelista Marek hutným a podstatným zpsobem shrnuje v nkolika struných vtách kérygma (zvst), poselství spásy. Je to také styl Petra, drsného rybáe, který se stal rybáem lidí, takže ve všem je zde prhlednost, pokora, velkodušnost a odvaha.

18 steda Jan 3,16-21 Bh si m tolik zamiloval. Nerozechvje se mé srdce pi tchto slovech? tvrtek Jan 3,31-36 Víra je velmi vzácný dar: Pináší totiž život, petékající božský život. Víra je takovým záchranným lanem, kterým jsme vytahováni z propasti smrti do bezpeného útoišt. Používáš toto lano? pátek Sk 5,34-42 Lukášovi nejde o pesné historické vylíení. V pronásledování apoštol a v jejich biování však kreslí pedobraz všeho dalšího muednictví (Štpán, Jakub, ) a spojuje utrpení církve s utrpením Kristovým. sobota Svátek sv. Kateiny Sienské, patronky Evropy 1 Jan 1,5-2,2 Velkým darem Velikonoc je odpuštní: A takový dar mžeme využívat "bez omezení", pokud jsme ochotni vyznat a odevzdat svj hích. Cesta ke smíení je otevena. nedle nedle velikononí Lk 24,35-48 Tak jako pro emauzské uedníky, i pro nás platí, že jen Kristus mže oživit slova Písma a odhalit nám, že jsou živá, aktuální. Kvten pondlí Svátek sv. Josefa, dlníka Mt 13,54-58 Je to zraující, když nkdo pohrdne vírou, kterou já žiji. Reakce spoluoban na Ježíše byli také zraující. Ale Ježíš to pijímá bez výitek. úterý Jan 6,30-35 Pravý pokrm, skutený zdroj života: Kde jej hledám? steda Svátek sv. Filipa a Jakuba, apoštol 1 Kor 15,1-8 Apoštol pedal. Církev pedala a pedává. Pijal jsem to? Nejen rozumem, ale i "srdcem"? Nejen jako "objektivní událost", ale jako dar pro m? tvrtek Sk 8, Iniciativa pi šíení evangelia je zde na Bohu. Poselství o vzkíšeném Ježíši nemže zstat omezeno na Samasko a na židovský národ. Ovocem ve ktu dovršené víry je radost. pátek Jan 6,52-59 Pít jeho krev a jíst jeho tlo neznamená jen pijímat eucharistii. Znamená pijmout Krista (eucharistického) do svého nitra, do svých cit, zranní, ambicí. sobota Jan 6,60-69 My jsme uvili a poznali: Petr byl tedy siln pesvden o tom, že je na správné cest, že jen Kristus je cestou a životem. Jsem i já takto pesvden? Nebo je moje víra jen instinktem, cítním?

19 nedle nedle velikononí Jan 10,11-18 Ježíš se ztotožuje s pastýem a rozvíjí svj vztah k ovcím: ochotu zcela se pro n nasadit, darovat za n život.. Z toho vyrstá vzájemný vztah lásky vedoucí k dvrnému spoleenství. Obraz dobrého pastýe je zde dovršením starozákonní zvsti o Bohu jediném pastýi Izraele. pondlí Sk 11,1-18 Iniciativa je opt zcela na Bohu, když pekonat hranice bylo pro pravovrného žida nemožné. Jde o nco mnohem dležitjšího: o pekonání pehrad mezi židy a pohany vzhledem k možnosti pijmout spásu, viditeln projevenou skrze dar Ducha a kest to je podstatné! úterý Jan 10,22-30 Jsi-li ty Mesiáš. Tato pochybnost se asi nevynoí na našem jazyku, ale možná jen ve skrytu srdce, pokud nás Ježíš zklamal, "nepedvedl svou moc" (neodpovdl na naši modlitbu). Te je as "vyíkat si s Ježíšem" všechna zklamání, nesplnné pedstavy. steda Jan 12,44-50 Pijmout, spíš pijímat Kristova slova patí k základm kesanského života. Pijímat slovo pak neznamená v první ad jednat podle nj, ale naslouchat mu a uvit. Stojí to za to: Pijaté slovo pináší život. tvrtek Jan 13,16-20 asto je e o služb kesana (v rodinném i farním spoleenství, ve svt), málo se však mluví o dstojnosti této služby: Je podílem na Kristov poslání (vždy když pijímáme služebníka, pijímáme Krista). A toto je velká motivace a vzpruha! pátek Jan 14,1-6 Máme zamluvené místo u Otce. To a je nám útchou a posilou, kdykoli budeme vnímat, že se na tomto svt necítíme "doma". sobota Jan 14,7-14 Mžeme konat velké vci: Kdyby nám to ekl njaký lovk, mohli bychom ho právem podezírat z klamu. Ale slibuje nám to samotný Kristus: A cestou k tmto velkým inm je modlitba v jeho jménu, tj. v nm, v souladu s jeho slovem. nedle nedle velikononí Jan 15, 1-8 Nesení ovoce není hromadním skutk a zvláštních výkon, ale pirozeným projevem nového života v Kristu. Být istí znamená hluboké spoleenství s Ježíšem skrze slovo jeho radostné zvsti. Toto spoleenství je darem, který v sob zahrnuje vše ostatní potebné. pondlí Jan 14,21-26 Mám-li nkoho rád, "sám od sebe" dlám to, co si druhý peje, ist proto, abych mu udlal radost. A stejný zákon platí i ve vztahu k Ježíši.

20 úterý Svátek sv. Jana Nepomuckého, patrona ech ím 8,31b-39 Pavel pemítá o život kesana a žasne, když vidí, jak veliká je Boží láska, takže ji ani náš hích nemže narušit. Mže nás pouze odtáhnout od jejího spásonosného tepla. Avšak Boží láska je stále nezmniteln pístupná a dostupná a je neochvjným základem našeho kesanského života. steda Jan 15,1-8 Být jedna duše s Kristem, to je obrovská výzva. A dar. A podmínka k "plodnému životu". tvrtek Jan 15,9-11 Ježíšova slova mžeme vnímat jako cestu k lásce: k objevení a zakoušení Boží dobroty ke mn. pátek Jan 15,12-17 Nenazývám vás už služebníky, ale páteli. Kristus m nazývá svým pítelem! A nejen nazývá. Není to úžasné? sobota Jan 15,18-21 Splývám se svtem? Nebo se od svta odlišuji? V em? nedle nedle velikononí Jan 15,9-17 Láska Otce k Synovi, láska Syna k uedníkm, vzájemná láska uedník, láska, která se zcela obtuje, láska k Božímu vyvolení, láska jako odpov lovka, láska, která se vtluje v zachovávání pikázání a v zstávání (bytí) v Kristu Mrnou jednotkou kesanské lásky je úplnost samotného Krista. pondlí Jan 15,26-16,4a Piznat se ke Kristu není lehké ani "samozejmé". A bez Ducha Pravdy nevíme, jak a co o Kristu íkat. Proto se bez nj neobejdeme. úterý Jan 16,5-11 Duch Krista nemže nevrhnout svtlo na náš hích: A on dává poznat hích v jeho skuteném svtle, nejen podle našeho zdání. Nemusíme se však obávat, že by nás Duch zniil odsouzením: On nepichází odsoudit, ale osvobodit od híchu. steda Jan 16,12-15 Kdo se pokouší zachovávat evangelium, ví, že to není lehké. Nkdy nerozumíme Kristovým slovm, jindy nevíme, jak je uskutenit. A proto potebujeme jeho Ducha: A už te jej mohu vzývat. tvrtek Slavnost Nanebevstoupení Pán Sk 1,1-11 Duch svatý je plodem Ježíšova utrpení, smrti a zmrtvýchvstání! Pijmout moc Ducha sv. a všude o nm vydávat svdectví, to je smyslem života církve. Jen v síle Ducha sv. mže církev rozšíit Boží království. pátek Jan 16,20-23a Kráíme-li vrn za Kristem, nemže nás minout zármutek. Jist, to potkává každého. Zármutek uedníka je však jiný: v em?

21 Sobota Jan 16,23b-28 Otec vám dá, Otec vás miluje: Mohu jednoduše spoinout, vychutnat si tato Ježíšova slova. nedle nedle velikononí Jan 17,11b-19 Plnost radosti: Kdo by ji nechtl? U Krista, u jeho slov ji nalezneme. pondlí Jan 16,29-33 Mít soužení ve svt neznamená trpt nepátelství i osoování z osobních dvod. Jedná se o nevraživost kvli naší vrnosti evangeliu; ovšem, jsme-li mu vrni. úterý Jan 17,1-11a Už samotný zaátek této modlitby je inspirující: Ježíš pozvedl oi k nebi. Zkus se modlit jako Kristus: Pozvedni oi k nebi a ekni "Ote!" steda Svátek Navštívení Panny Marie Lk 1,39-56 Mariino navštívení nebylo pouhou zdvoilostní formalitou. Maria, naplnna Duchem, nemohla nenakazit Alžbtu jásotem, chválou Boží velikosti. Nechám se nakazit i já? erven tvrtek Jan 17,20-26 Jednota není uniformita, ale "život (spoleenství) v Otci a Synu". A o takovou jednotu své rodiny i farní obce mžeš nyní prosit i ty. pátek Jan 21,15-19 Je tžké pravdiv odpovdt na otázku, zda miluji, i nemiluji Krista. Pínosnjší než se zabývat touto otázkou je však postavit se ped Krista a odkrýt mu své srdce. sobota Jan 21,20-25 Petr má nemístnou starostlivost o druhého, podobn jako nkdy i my. Místo úvah, hloubání, povídání o druhých by bylo asto užitenjší "jít do sebe" a následovat Krista. nedle Slavnost Seslání Ducha Svatého Jan 15,26-27;16,12-15 Posláním Ducha, kterého Kristus daroval církvi, je v plnosti zjevovat tajemství Krista a jeho slova. On vydá svdectví Kristu ped jeho církví, aby ji mohl petváet a oživovat. Co to pro mne znamená? pondlí 5. 6 Mk 12,1-12 Touto vinicí je jednoznan myšlen Izrael, který Bohu odpírá oekávané plody; již v minulosti k nmu posílal své služebníky proroky a nyní poslal svého Syna Ježíše. Ale ani odpor špatných vina nemže zadržet Boží dílo! úterý Petr 3,12-15a Oekáváme novou zemi, nové nebe. A pedevším oekáváme, že pijmeme nové, vzkíšené tlo: Budeme tak podobni Zmrtvýchvstalému. Není to velká nabídka? steda Tim 1, Nestydt se za evangelium, za Krista... to je stále aktuální.

22 tvrtek Tim 2,8-15 Setrvat s Kristem - to nemusí být zrovna snadné. Ale mže m v tom posílit vzpomínka na Pavla: Kvli evangeliu byl pronásledován, muen, uvznn, byl osoován od svých vlastních bratí v Kristu. A vytrval. pátek Tim 3,10-17 Jak a ím se vyzbrojit v tomto nesnadném a (asto) nepehledném život? Odpov poskytne verš 16. sobota Tim 4,1-8 Ideálem je oekávat Kristv píchod ne se strachem, ale s láskou, vždy i on m oekává s touhou a láskou vtší, než si dokážu pedstavit. nedle Slavnost Nejsvtjší Trojice ím 8,14-17 Otec je dárce života, a to skrze Ducha. Ten nás spojuje s Otcem a iní z nás jeho dti. A syn (dcera) má právo na ddictví pravé zaslíbené zem, v blízkosti Syna - pokud ovšem o Krista stojí a následuje ho už te. pondlí Mt 5,1-12 Všechna blahoslavenství jsou v uritém smyslu obsažena v prvním: Blaze chudým v duchu. Zkus objevit, jak jsou v nm zahrnuta! úterý Mt 5,13-16 Svtlo a sl jsou nezbytné pro život lovka. A stejn tak nezbytný je kesan pro své okolí. V em je nepostradatelný? Co mže pinášet? steda Mt 5,17-19 Ježíš pišel naplnit, prohloubit starozákonní naízení. Jak? To snadno najdeš, vezmeš-li do ruky Nový zákon a podíváš-li se na úryvky, které následují po dnešním evangeliu. tvrtek Slavnost Tla a Krve Pán Mk 14, "Toto je moje tlo, má krev" - Ježíš se tedy dává pln, ne "napl". A nedává se "jako duch", ale jako skutený lovk - ovšem se "zduchovnlým tlem". Dar všech dar, dar daný a dávaný mn. pátek Mt 5,27-32 Svádí-li t tvé oko - osvobozující moc tohoto Kristova slova mže zakusit ten, kdo na to vsadí! sobota Mt 5,33-37 Kristus odmítá písahu (jedná se o písahu spojenou se slibem nco vykonat - není to tedy písaha potvrzující uskutenný in), a to z jednoduchého dvodu: Nikdo není pánem své budoucnosti. Poítám s tím skuteným pánem? nedle nedle v mezidobí 2 Kor 5,6-10 Novost života, danou ktem, prožívá kesan uprosted tohoto svta, který není definitivní. Apoštol vnímá jak touhu po plnosti života u Krista, tak nehotovost naší pozemské existence. ešením mu ale není spekulace o život, nýbrž život, který se mže Kristu líbit.

23 pondlí Mt 5,38-42 Nepochopitelné - pokud jsem nepochopil, že na moji tvrdost, zlobu a netenost Kristus neodpovdl mým odsouzením, ale darem sebe samotného na kíži. úterý Mt 5,43-48 Být jako Otec, žít jako On. steda Mt 6, Pro koho konám dobroinné skutky, modlitby, skutky sebezáporu? tvrtek Mt 6,7-15 Zastav se jen u jedné vty, promysli ji, opakuj ji... pátek Slavnost Nejsvtjšího Srdce Ježíšova Oz 11, c-9 Provázky lidskými, provázky milování jsem t táhl. Ježíšova náklonnost se projevuje velmi konkrétn a lidsky. Kde ve svém život vidíš projevy jeho pízn? sobota Slavnost Narození sv. Jana Ktitele Iz 49,1-6 Na každého, kdo se snaží žít Boží slovo, pijde dív i pozdji únava, pocit marnosti. Nebylo to jinak v život Služebníka - v jeho ústech se však nenašla jen slova vyjadující frustraci. nedle nedle v mezidobí 2 Kor 5,14-17 Pavel se musel opakovan potýkat s lidmi, kteí podemílali jeho autoritu. Korinanm proto pipomíná, že na prvním míst je teba se dívat na spolubratry a spolusestry jako na znovuzrozené Boží dti, "nové stvoení v Kristu" (i když na první pohled "lidským oím" není nic vidt). A nové stvoení - nový životní styl: nasadit se ne pro sebe, ale pro Krista. pondlí Mt 7,1-5 Co ti vadí na partnerovi, na sousedech? A nemáš náhodou stejné chyby? Pak je na míst "nejprve vyndat ze svého oka" tu neistotu, abys byl schopný vidt druhého nezkreslen. úterý Mt 7, Co chcete, aby druzí dlali vám - celkem samozejmé pouení? Popemýšlej, jaké má dopady ve tvém život! steda Mt 7,15-20 Poznáte je po ovoci - zásada jednoduchá, uplatnitelná na mnoha rovinách (životnosti svých zásad duchovního života, rozlišování povolání, psobení hlasatel evangelia, nových "zjevení" a mimoádných jev). Ale ve skutenosti je to zásada použitelná jen po delším asovém údobí. Nicmén prozatím mohu mít za jisté, že mám hledat ovoce evangelia, a ne "krásná kázání" i senzaní zážitky. tvrtek Slavnost sv. Petra a Pavla Mt 16,13-19 Kontrast mezi mínním lidí a vyznáním uedník (ústy Petra) má podtrhnout pravou identitu Ježíše. Na toto vyznání pak navazuje Petrovo poslání. Petr má být skalou, základem nového spoleenství (nezapomeme však, že prapvodní skalou je Kristus!). On je obdaen klíi, které jsou znamením moci.

24 pátek Mt 8,1-4 Jistý muž prosil o mocný a viditelný Boží in. Bh odpovdl, ale jinak; ten muž to však nepostehl a namítl: Bože, kde je tvá moc?" A Bh odpovdl: A kde jsou tvé oi a tvj sluch?" ervenec sobota Mt 8,5-17 Odpov obdivuhodná také proto, že pro tohoto vojáka Kristovo slovo nezstává abstraktní: je tak skutené a spolehlivé jako nkteré "jistoty" z každodenního života. Dokázal bys formulovat pomocí njakých skuteností z bžného života, jak si pedstavuješ "úinnost" Kristova slova? nedle nedle v mezidobí Mk 5,21-43 Spoleným prvkem obou píbh je poteba víry lovka a Ježíšova suverénní odpov na projevenou víru. Tato odpov tj. uzdravení není urena širokému davu jako propaganí senzace, ale práv tm, kdo víru prokázali. pondlí Svátek sv. Tomáše, apoštola Jan 20,24-29 Je sice pravda, že "máme vit", i když nevidíme, ale nemžeme vit, pokud neslyšíme - vždy víra je ze slyšení ( ím 10,17)! A tak si nemusím položit otázku, "jak vím", ale spíše, "jak živím víru" - totiž nasloucháním Božího slova. úterý Mt 8,23-27 Pro se bojíš? Tváí v tvá nepehledným situacím a zmatkm kla si tuto otázku. A pak si polož druhou otázku, kdo je pro tebe Kristus v tuto chvíli. steda Slavnost sv. Cyrila a Metodje Iz 61,1-3a Nést radostnou zvst - o to se pokusili, a s úspchem, Cyril a Metodj. A pokud je pravda, že píklady táhnou, tak se mohu nechat oslovit jejich touhou získat pro Krista ty, kdo ho dosud neznají. tvrtek Mt 9,1-8 To je zázrak! Opravdový zázrak! Co? Uzdravení z nemoci? To také, ale - pedevším - uzdravení z vnitní krvácející rány, z híchu. Vidím tento Boží zázrak? Jsem vdný? Pátek Mt 9,9-13 Chci lásku, a ne ob. Jako by Bh ekl: nechci ani tak výkony, velké ctnosti, dlouhé modlitby. Chci pedevším, abys ml oi otevené pro "nemocné". A tch se ujímal. Sobota Mt 9,14-17 Zdá se, že otázka postu nehraje u Matouše hlavní roli, žije-li se pst skryt. Ale zdrazuje se novost mch tj. novost života uedník, kteí se nauili, že Bh chce pedevším milosrdenství. Jen takovýto uedník mže uchovat Ježíšovu zvst i svj život. Nedle nedle v mezidobí Ez 2,2-5 Bh svuje Ezechielovi poslání jít k Izraelitm s jedním cílem: mají poznat, že mezi nimi je prorok, tj. že Bh je neopustil. Hospodin je totiž Bh vrný, a proto pichází a oslovuje vždy znovu.

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná Markéta 6/2005 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Něco končí a něco

Více

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

dětí. Těžká nemoc, která pak pomalu stravovala její síly, byla jí odpovědí Ježíšovou na její nabídku a naplňovala ji vnitřním štěstím.

dětí. Těžká nemoc, která pak pomalu stravovala její síly, byla jí odpovědí Ježíšovou na její nabídku a naplňovala ji vnitřním štěstím. Krátký životopis Narodila se 19. července 1924 jako dcera rolníka Aloise Zelíka a jeho manželky Anny, rozené Jirsákové, v Napajedlích č. 302. Navštěvovala mateřskou, obecnou a měšťanskou školu v ústavě

Více

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE MARTIN KLUSO (Praha, únor 2009) Když poslední dobou picházím na shromáždní, mám na srdci jedno slovo, které postupn jako by nabývalo dalšího rozmru porozumní. Troufnu si ho

Více

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš.

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš. Týden od 9. do 15. srpna 2009 Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10 Základní verš Hleďte, jak velikou lásku nám Otec daroval: byli jsme nazváni dětmi Božími,

Více

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta.

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Andrea Hudáková: MALÝ SLOVNÍK ABSTRAKTNÍCH POJM BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Diplomová práce Adély Bilíkové

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane.

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane. 1 Vršovice 29.11.2009 Pozdrav: V tuto první neděli adventní, při které budeme moci prožít radost křtu malé Miriam, vám přeji milost a mír od Hospodina, který nás svolal dohromady do tohoto shromáždění

Více

Křížová cesta s prosbami

Křížová cesta s prosbami Křížová cesta s prosbami Úvod. Veliký a mocný Pane ve slově i v činu, chceme si v této chvíli při naší pobožnosti připomenout velikost Tvé oběti života a učit se přijímat kříž, neboť Ty pokračuješ ve své

Více

POSLEDNÍ SLOVO ARCIPASTÝ E K ROKU RODINY

POSLEDNÍ SLOVO ARCIPASTÝ E K ROKU RODINY POSLEDNÍ SLOVO ARCIPASTÝE K ROKU RODINY Drazí brati a sestry, v Roce rodiny jsme se nkolikrát pokusili spolen se zamyslet nad dležitými otázkami rodiny. Jsem rád, že jste živ reagovali na nkteré podnty,

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ VELKÉ VAROVÁNÍ BOHA DNEŠNÍMU SVÌTU KNIHA PRAVDY 8. DÍL Poselství od 2. dubna 2012 do 31. kvìtna 2012 Poznámka korektora: Pøekladatelé

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice Stedisko sociálních služeb msta Kopivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kopivnice ÍLOHA. 2 ke Smlouv o poskytnutí služby sociální pée Odlehovací služby PRAVIDLA POSKYTOVATELE PRO ODLEHOVACÍ SLUŽBU 1. Poslání

Více

Zákon a evangelium. Texty na tento týden: Ž 19,8.9; Ř 7,12; 1J 2,3.7; 5,3; Ř 3,19.20; Ex 20,8 11; Dt 5,15

Zákon a evangelium. Texty na tento týden: Ž 19,8.9; Ř 7,12; 1J 2,3.7; 5,3; Ř 3,19.20; Ex 20,8 11; Dt 5,15 Týden od 2. do 8. prosince 10 Texty na tento týden: Ž 19,8.9; Ř 7,12; 1J 2,3.7; 5,3; Ř 3,19.20; Ex 20,8 11; Dt 5,15 Základní verš Podle toho víme, že jsme ho (Ježíše Krista) poznali, jestliže zachováváme

Více

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN M ARTINOVY NOVINY 06/2005 RONIK IX. Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trplivost, laskavost, dobrota, vrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. Gal 5, 22-23 S LOVO NA

Více

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Uvědomuješ si, že když studuješ Písmo, máš při sobě osobního průvodce? Je ti vždy k dispozici, aby ti dal porozumět slovu, které čteš a aby to slovo promlouvalo do

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve únor 2009 3. ročník/2. číslo Jsi světlem, Kriste, jsi obrazem Otcovy tváře, Tvá láska září nám v temnotách... Slovo úvodem Milí sourozenci v Kristu, není

Více

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace Velký pátek Samotná jitøní celý text a notace Velkopáteèní jitøní Jitøní bohoslu ba se ètením dvanácti evangelií Kanonický èas pro zaèátek této jitøní je ve ètvrtek 2. hodina noèní (tj. 19. 20. hodina

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s.

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. ÚVOD Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. (dále jen Organizační řád) je vnitřní směrnicí sloužící

Více

Marek žádný rodokmen (u služebníků se rodokmeny nevedou)

Marek žádný rodokmen (u služebníků se rodokmeny nevedou) EVANGELIA Proč čtyři? Čtěte Iz. 9:6-7, 32,1 Iz. 42, 1-7, 52: 13-15 Gen. 3:15, Iz. 7,14-16, 9,6 Iz. 9,6, 40,:3-5 Obrazy Krista ve čtyřech evangeliích Král Služebník Člověk - Bůh Matouš - Příchod zaslíbeného

Více

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah:

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah: Láska Téma: Láska a odpovědné předávání lidského života Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života Obsah: Časová dotace: Doporučený věk: Přednáška o odpovědném rodičovství Čtvrtek 18.00

Více

!"# $%&"' ((&) * " " +&12* 3& "&# # # 1 (#1 4,(( (,'&"/&* 5672* 8& # "(# 9".& "'#": %*! "* 0", (; ( '( &" -1 4* < 4 ( " -. "

!# $%&' ((&) *   +&12* 3& &# # # 1 (#1 4,(( (,'&/&* 5672* 8& # (# 9.& '#: %*! * 0, (; ( '( & -1 4* < 4 (  -. 2 Informace Msíník o farnosti farnosti sv. Bartolomje 4 2006!" $%&"' ((&) * +"','*! ("( -".!"/"0'-( " " +&12* 3& "& 1 (1 4,(( (,'&"/&* 5672* 8& "( 9".& "'": %*! "* 0", (; ( '( &" -1 4* < 4 ( " -. " '",'

Více

Děkujeme ti za dar víry, která nám umožňuje vnímat tě jako živého a blízkého.

Děkujeme ti za dar víry, která nám umožňuje vnímat tě jako živého a blízkého. Cesta světla Úvod: Cesta světla je obrazem i naší cesty víry. Prožijme tuto chvíli v blízkosti Ježíše Zmrtvýchvstalého. Upřeme mysl na toho, který se ukazuje po své smrti apoštolům, aby uvěřili, že on

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná:

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Rozhovor Alla Na začátek tohoto rozhovoru Alla ti řeknu, že máme čtyři fáze kulturního šoku. Aby sis to mohla také připomenout a mohla se opět vžít do té situace. Takže první fázi je fáze medových týdnů

Více

Nkolik poznámek k ochran technických ešení

Nkolik poznámek k ochran technických ešení Nkolik poznámek k ochran technických ešení Ing. Emil Jenerál, Úad prmyslového vlastnictví, Praha Pokud nkdo slyšel nebo dokonce nkdy prošel patentoprávním sporem, tedy zejména sporem o porušování svého

Více

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ PRO KAŽDÉHO ÈLOVÌKA NYNÍ - NA KONCI ÈASÙ Modlitby "MODLITEBNÍHO BOJE" které dostala vizionáøka Marie Božího Milosrdenství od Nebeského Otce, Ježíše Krista a Panny

Více

Domovní ád. Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4. I. Úvod

Domovní ád. Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4. I. Úvod Domovní ád Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4 I. Úvod Domovní ád Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4 (dále jen SVJ ) je souástí základních

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007)

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007) http://osz.cmkos.cz E-mail: osz_cr@ cmkos.cz Telefony ústedna: 267 204 300 267 204 306 Fax 222 718 211 E-mail osz_cr@cmkos.cz MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Více

Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení...

Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení... Obsah Předmluva...13 Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení... 17 Prostřednictvím svobodné vůle jsme sami zodpovědní za své způsoby chování. My sami rozhodujeme: pro život nebo proti životu...17

Více

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Obanská poradna Plze, o.s...3 2.1. Pracovníci obanských poraden...3 3. Poslání a principy...4 4. Historie...6 5. Zpráva o innosti v roce 2008...8 5.1. Program obanské poradenství...9

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí 7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí symbolickému způsobu vyjadřování v jazyce Bible a v jazyce

Více

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši:

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra Na mořském břehu často uvidíte rybáře

Více

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE 13 7. ledna 2001 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE Směrnice ČBK VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2001 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU) 1 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V

Více

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení 1 Klientský portál WEB-UDS Plánovaný rozvoj systému UDS, který se oproti pvodnímu vnitropodnikovému systému i24reus vrací k využití standardní aplikaní úrovn, nyní zaazuje další stupe sdílení dat pes webové

Více

POLEČNOU ESTOU 2 MOTTO SLOVO ÚVODEM

POLEČNOU ESTOU 2 MOTTO SLOVO ÚVODEM MOTTO Prosinec 1999 Ty, který jsi začátek a konec, vezmi tento rok do svých rukou a veď nás podle své vůle! Požehnej naše touhy i naše skutky, pomoz, ať se podaří vše, co nás k tobě přibližuje. Kate Walther

Více

CIZÍ V ZEMI ZASLÍBENÉ

CIZÍ V ZEMI ZASLÍBENÉ CIZÍ V ZEMI ZASLÍBENÉ JIÍ KOTRLA Praha, 18. kvtna 2003 Dnes dopoledne jsme zpívali o hradu, skrýši a bezpeném úkrytu. Náš pevný hrad a úkryt je Hospodin. Mžeme si (a nkteí kesané to tak pochopili) vystavt

Více

A z nebe se ozval hlas: Ty jsi můj milovaný Syn, tebe jsem si vyvolil. (Mk 1,11)

A z nebe se ozval hlas: Ty jsi můj milovaný Syn, tebe jsem si vyvolil. (Mk 1,11) Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve leden 2012 6. ročník / 1. číslo A z nebe se ozval hlas: Ty jsi můj milovaný Syn, tebe jsem si vyvolil. (Mk 1,11) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Knihu vìnuji všem lidem s autismem a jejich rodièùm, pøed kterými hluboce smekám. Perchta Kazi Pátá MÉ DÍTÌ MÁ AUTISMUS PØÍBÌH POKRAÈUJE Vydala Grada

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA 21. ledna 2005 Drazí pátelé, pišel nový rok a zcela jist pináší spoustu pekvapení pro celou planetu. Hodn si vážíme všech pátel, kteí nám poslali pozdravy, pání a dopisy, a

Více

Efezským 1,13: V něm byla i vám, když jste uslyšeli slovo pravdy, evangelium o svém spasení, a uvěřili mu, vtisknuta pečeť zaslíbeného Ducha svatého

Efezským 1,13: V něm byla i vám, když jste uslyšeli slovo pravdy, evangelium o svém spasení, a uvěřili mu, vtisknuta pečeť zaslíbeného Ducha svatého IBLICKÉ POLEČENSTVÍ ŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD LABEM SLOVO A DUCH UCH EF 1,13 Jedinečný prostředek spasení Shrnutí: Ve třináctém verši Pavel vysvětluje nejdůležitější věci ohledně spasení. Vysvětluje způsob spasení

Více

VOLEBNÍ ŘÁD Příloha č. 3

VOLEBNÍ ŘÁD Příloha č. 3 VOLEBNÍ ŘÁD Příloha č. 3 I. ÚVOD 1. Pán Ježíš Kristus povolává jednotlivé členy církve do rozličné služby prostřednictvím jejich o darování dary Ducha svatého (Ř 12,3-8; 1Kor 12; Ef 4, 11-12) 2. 2. Působením

Více

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s.

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. Pedstavenstvo akciové spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s., se sídlem Plze, Vejprnická. 56, PS 318 00, IO: 453 53 409, zapsané v

Více

Velké poslání má Juda, stejně velké poslání máme ale i my. Vždyť neseme podobné jméno jako on, jméno křesťan, tj. Kristův člověk, Patřící Kristu.

Velké poslání má Juda, stejně velké poslání máme ale i my. Vždyť neseme podobné jméno jako on, jméno křesťan, tj. Kristův člověk, Patřící Kristu. 1 Juda (Gn 49, 8-12) Tobě, Judo, tobě vzdají čest tví bratři. Na šíji nepřátel dopadne tvá ruka; synové tvého otce se ti budou klanět. Mládě lví je Juda. S úlovkem, můj synu, vystoupil jsi vzhůru. Stočil

Více

Modřanský farní zpravodaj

Modřanský farní zpravodaj Modřanský farní zpravodaj Listopad 2012 Slovo ke čtenářům: Obchod, nebo zvláštní milost? V týdnu modliteb za zemřelé je možné získat pro duše v očistci plnomocné odpustky. Zdá se, že stačí splnit tři podmínky

Více

KDO JE APOŠTOL? JIÍ PODSEDNÍK. (Praha, leden 2008)

KDO JE APOŠTOL? JIÍ PODSEDNÍK. (Praha, leden 2008) KDO JE APOŠTOL? JIÍ PODSEDNÍK (Praha, leden 2008) Rád bych dnes mluvil o tom, co znamená slovo apoštol. Zahájil bych tím studium Božího slova z listu Efezským, jak jsme se na tom domluvili. Bratr Jirka

Více

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci Lekce. 1 Úvod do problematiky právní odpovdnosti ve zdravotnictví I. Úvod II. Orientace ve zdravotnických pedpisech III. Základní výkladová pravidla IV. Vybrané právní pedpisy V. Druhy právní odpovdnosti

Více

podobenství strýčka Lukáše

podobenství strýčka Lukáše Podobenství o rozsévači Podobenství o rozsévači Základní text: Lukáš 8, 4-15 2. Timoteovi 3, 16-17 Kdo a proč nám dal Bibli? Vysvětli na praktických životních situacích, co se nám může stát při zvěstování

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta

Masarykova univerzita Právnická fakulta Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Dávám na první místo to nejdůležitější? Zpracovala: Dominika Vašendová (348603) Datum zadání

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

tisíc prorok, které Hospodin skryl, s Eliášem, a máte sedm tisíc jedna ku tyi sta padesáti Bálovým prorokm. Jinými slovy, Bál elí poetní pevaze asi

tisíc prorok, které Hospodin skryl, s Eliášem, a máte sedm tisíc jedna ku tyi sta padesáti Bálovým prorokm. Jinými slovy, Bál elí poetní pevaze asi Chvála Pánu! Jsem rád, že jsem zde. Byla to daleká cesta, ale Bh, který je velmi dobrý, nám pomohl. Jsme tady s vámi jen díky Jeho milosti, štdrosti Božího lidu. Mám na srdci pár myšlenek, které vám dnes

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0)

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 4 DVOJMATICOVÉ HRY Strategie Stiskni páku Sed u koryta Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 125 DVOJMATICOVÁ HRA Je-li speciálně množina hráčů Q = {1, 2} a prostory strategií S 1, S 2

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

ZTRACENÁ MINCE, ZTRACENÁ OVCE A ZTRACENÝ SYN

ZTRACENÁ MINCE, ZTRACENÁ OVCE A ZTRACENÝ SYN ZTRACENÁ MINCE, ZTRACENÁ OVCE A ZTRACENÝ SYN CECIL J. ducille (Nebraska, USA, listopad 2005) Chtl bych vám pedat myšlenky, které mi Pán pokládal na srdce, když jsme zpívali. Bylo to, jako bychom se dnes

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Novéna před biřmováním

Novéna před biřmováním Novéna před biřmováním Před sesláním Ducha svatého o Letnicích apoštolové setrvávali v modlitbách spolu se ženami, s Ježíšovou matkou Marií a s jeho příbuznými. Církev před velikými svátky spojenými s

Více

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ KAY POLLAK 65 JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ Zdalipak je tedy pravda, že: Když se cítím rozhněvaný nebo se na někoho rozčílím, svědčí to o tom, že jsem si nesprávně nebo nedostatečně vysvětlil skutečnost. Hněvám-li

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS Přicházející Král MICHAL KLESNIL Nakladatelství KMS Praha 2012 Ing. Michal Klesnil Vydalo Nakladatelství KMS, s. r. o. Primátorská 41, 180 00 Praha 8 První vydání 2012 Třetí svazek edice Nad Biblí Biblické

Více

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0 Dokumentaní píruka k aplikaci Visor: Focení vzork VisorCam Verze 1.0 ervenec 2009 Modul Focení vzork slouží k nafocení vzork 1. Prostednictvím této aplikace je provádna veškerá práce s fotoaparátem pístroje

Více

Týden od 23. září do 29. září 2007

Týden od 23. září do 29. září 2007 Týden od 23. září do 29. září 2007 HOSPODIN A IZRAEL NAPLNĚNÍ NAVZDORY SELHÁNÍ Texty na tento týden: Ex 3,6 14; 6,6 8; Joz 24,1 18; Jr 5,19.22; Ez 16,26 29.34; Oz 9,1; J 20,21; Fp 4,4; 1 Te 1,6; 1 J 2,12

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

Direktor na Direkcia Obžalvane i upravlenie na izpalnenieto Varna pri Centralno upravlenie na Nacionalnata agencia za prichodite,

Direktor na Direkcia Obžalvane i upravlenie na izpalnenieto Varna pri Centralno upravlenie na Nacionalnata agencia za prichodite, Downloaded via the EU tax law app / web ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (prvního senátu) 13.?ervna 2013(*) Spole?ný systém dan? z p?idané hodnoty Sm?rnice 2006/112/ES?lánek 9 odstavec 1 Pojem,osoba povinná k dani

Více

Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016

Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016 Ekumenické biblické úvahy a modlitby za jednotu Církve na osm dní v roce 2016 připraveno v Lotyšsku První den: Odvalte kámen Ez 37,12-14 Ž 71,18b-23 Ř 8,15-21 Mt 28,1-10 Otevřu vaše hroby a vyvedu vás

Více

PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT

PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz First published in 2013 by SelfMadeHero

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

MALÝ PRŮVODCE POSTNÍ DOBOU

MALÝ PRŮVODCE POSTNÍ DOBOU MALÝ PRŮVODCE POSTNÍ DOBOU Jeden impulz pro každý den Nedělní texty odpovídají cyklu A Pomůcka je určena lidem dnešní doby, v níž se často komunikuje pomocí krátkých textových zpráv (SMS). Text nenabízí

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 20. října 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Martásková Libuše Společná

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

neděle 18. (5.) října 2015

neděle 18. (5.) října 2015 neděle 18. (5.) října 2015 Otázky na opakování 1. Učí nás Pán Ježíš milovat jenom své přátele? 2. Co je to modlitba? 3. Proč nám někdy Bůh hned nesplní vše za co Ho 4. v modlitbě prosíme? 5. Uveďte konkrétní

Více

SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ

SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ CECIL J. ducille (Konference Sezimovo Ústí, záí 2006) Andlu církve v Efezu 26. záí veer Haleluja! Pijde as, kdy nebudeme potebovat žádné pekladatele. Všichni budeme mluvit v jazycích.

Více

každý den Zdroj: Internetové stránky Taizé

každý den Zdroj: Internetové stránky Taizé Na každý den 1. 1. 2012 až 30. 4. 2012 Zdroj: Internetové stránky Taizé DOBA VÁNOČNÍ ČAS VÁNOC NEDĚLE - 1. 1. 2012 JMÉNA JEŽÍŠ Když pastýři spatřili děťátko v jeslích, pověděli, co jim bylo řečeno o tom

Více

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce CESTA SEDMIBOLESTNÉ 1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce píseň 810 Ó Maria útočiště naše, 3. sloka: 3. Když jsi v chrámě svoje nemluvňátko / Simeonu

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s.

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. I. Tělovýchovná jednota 1.1. Spolek s názvem TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s., (dále jen TJ) je dobrovolným zájmovým svazkem členů provozujících nebo majících zájem o tělovýchovu,

Více

Týden od 23. března do 29. března 2008

Týden od 23. března do 29. března 2008 Týden od 23. března do 29. března 2008 Texty na tento týden: Mt 14,14; 15,32; 20,34; Mk 1,41; L 6,12.13; 16,19 31; 17,4.5; 18,9 14; Ko 1,14; 1 Tm 5,16 Základní verš Nemocné uzdravujte, mrtvé probouzejte

Více