VYUŽÍVÁNÍ KOMUNITNÍ SÍTĚ FACEBOOK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYUŽÍVÁNÍ KOMUNITNÍ SÍTĚ FACEBOOK"

Transkript

1 VYUŽÍVÁNÍ KOMUNITNÍ SÍTĚ FACEBOOK V roce 2004 byla vyvinuta jednoduchá aplikace, sloužící studentům amerického Harvardu ke sdílení informací a komunikaci. Díky obrovské popularitě se již po pár týdnech začala rozšiřovat do jiných prestižních vysokých škol a postupně začala opouštět školní prostředí (od počátku roku 2006 se začaly do systému napojovat také první nadnárodní obchodní společnosti, od poloviny roku 2006 si může podle licence používání zřizovat profil kdokoliv starší 13 let) i území Spojených států. Facebook se stal během pár let celosvětovým fenoménem v oblasti internetové komunikace a mezilidských vztahů. Z původního jednoduchého konceptu, lokálně sloužícího omezenému počtu studentů, se postupně vyvinul v již pro leckoho nepřehledný systém s nespočtem funkcí a aplikací, stále se vyvíjející a expandující, sloužící momentálně přibližně půlmiliardě obyvatel naší planety. Pokud stále ještě netušíte, o čem je řeč, můžete si nastudovat podrobné informace například na stránkách HUWikipedieUH. Jakožto dominantní celosvětová komunitní síť a významná informační technologie zasluhuje Facebook v rámci statistik Informační společnosti svůj prostor. Od počátku roku 2010 je podrobován každý měsíc statistickému sledování a vyhodnocování nashromážděných dat nejen za Českou republiku, ale též za země Evropské unie a země OECD. Českému statistickému úřadu slouží jako zdroj těchto dat internetové stránky HUwww.socialbakers.comUH, provozované českou společností HUCandytechUH. Následující analýza předkládá nejdůležitější poznatky o stavu uživatelů (aktivních profilů) v České republice a zahrnuje také mezinárodní srovnání ČR se státy Evropské unie a OECD. Údaje jsou k dispozici také v třídění podle pohlaví a věku uživatelů. Podrobnější data jsou k dispozici níže ke stažení.

2 0BMETODIKA ŠETŘENÍ 1. Odkud získáváme data? Data o počtech uživatelů sítě Facebook jsou čerpány z internetových stránek HUwww.socialbakers.comUH, stránky provozuje společnost HUCandytechUH. Společnost Candytech získává data ve formě odhadů každý den přímo z platformy Facebook. Data jsou poté veřejně dostupná přímo na výše zmíněných internetových stránkách jakémukoliv zájemci, ČSÚ uvádí u veškerých výstupů vztahujících se k těmto datům jako zdroj společnost Candytech. Z těchto dvou důvodů tedy Český statistický úřad nepřebírá za tato data žádnou odpovědnost. 2. Jakým způsobem získáváme data? K aktualizaci dat na stránkách Facebakers.com dochází každý den. Jelikož stránky fungují poměrně krátce a ČSÚ začal tohoto zdroje využívat až v lednu roku 2010, není bohužel k dispozici srovnání dat v delší časové řadě (data nelze bohužel získat zpětně, vždy jen ke konkrétnímu dni). Protože je oblast Facebooku velmi dynamická a uživatelů stále masově přibývá, ČSÚ čerpá data od ledna 2010 v měsíční periodě (vždy na přelomu stávajícího měsíce s následujícím, tj. zpravidla v období max. 3 dnů před skončením měsíce až max. 3 dnů v měsíci novém). Data není možné si k danému datu nějakým způsobem kompletně stáhnout, je tedy nutné rozkliknout každou zemi (ČR, státy EU a OECD) a dílčí data opisovat. 3. Jaká získáváme data? Primárním zájmem je čerpat data ohledně počtu uživatelů Facebooku (počtu založených profilů). Jako data za počty uživatelů jsou brána data odpovídají počtu založených profilů; jeden založený profil je tedy pro zjednodušení brán jako jeden uživatel Facebooku (v praxi odpovídá podle společnosti Candytech jednomu uživateli v drtivé většině pouze jeden profil). Jako doplňující data jsou čerpány následující: a) podíly uživatelů mužů a uživatelek žen na všech uživatelích b) podíly uživatelů v daných věkových kategoriích na celkovém počtu uživatelů 4. Jak získaná data interpretujeme? Interpretace Facebook dat je dvojího charakteru. První skupinu tvoří data, která nejsou nijak přetvářená (aktuálně to jsou data viz kap. 3). Ostatní data spadají do druhé skupiny jedná se o data získávaná vlastními přepočty či dopočty ČSÚ (na zdrojových stránkách dochází občas ke změnám v prezentovaných datech, proto jsou některá data (např. počty uživatelů mužů a uživatelek žen) za některé období rovnou čerpána jako nepřetvářená, jindy jsou dopočítávána z procentuálních podílů uživatelů a uživatelek na celkovém počtu uživatelů Facebooku).

3 5. Jaká je validita dat? Nepřetvářená data lze pokládat za velmi přesné odhady, nejedná se ale v žádném případě o naprosto přesná čísla. Přetvářená data jsou naprosto spolehlivá, jelikož jsou získávána na základě jednoduchých matematických operací. Dopočtená data lze považovat pouze za orientační, jelikož např. podíly uživatelek-žen ČR vztahující se ke dni xy nelze vztáhnout na aktuální počet žen v ČR ke dni xy, který není samozřejmě zjistitelný, ale pouze na počet žen v ČR k aktuálně poslednímu známému datu (nicméně podíl takto získaný a teoretický podíl vycházející z celkového počtu žen v daném dni by se lišily jen velmi málo, řádově v desetinách procentního bodu). Stejně tak podíly uživatelů Facebooku na populaci celkem a na internetové populaci lze brát pouze jako odhady (za každý měsíc je počet uživatelů vztažen ke stejné hodnotě velikosti populace a internetové populace braných jako konstanty po celý rok).

4 1. UŽIVATELÉ FACEBOOKU V ČESKÉ REPUBLICE 1BGraf 1.1 Uživatelé Facebooku v České republice; Bcelkem a podle pohlaví (v tis.) celkem muži ženy leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec Uživatelů Facebooku v České republice bylo k prosinci 2010 bezmála 3 miliony, nárůstem téměř milionu oproti stavu z ledna Mírně převažují ženy nad muži; svůj profil na Facebooku vlastnilo v prosinci cca 1,51 mil. žen (51 % z celkového počtu uživatelů) oproti cca 1,45 mil. mužů (49 %). 2BGraf 1.2 Uživatelé Facebooku v České republice; 2010 % z celkového počtu jednotlivců v dané skupině z celkové populace ČR z internetové populace ČR 3 19% 38% 21% 40% 2 41% % 4 25% 45% 26% 46% 4 27% 26% 27% leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec Svůj profil na Facebooku mělo k prosinci 2010 založeno přibližně 28 % obyvatel České republiky, v lednu šlo o 19 % obyvatel ČR. Pokud vztáhneme počet uživatelů Facebooku na internetovou populaci ČR (tj. na tu, která využívá internet), vychází nám podíl za prosinec téměř na 50 %, tj. přibližně každý druhý uživatel internetu měl současně také založený profil na Facebooku.

5 3BGraf 1.3 Uživatelé Facebooku v České republice; 2010 celkem v dané věkové kategorii (v tis.) 0 17 let let let 55 a více let leden červenec prosinec Nejvíce profilů si na Facebooku založili lidé, jejichž věk se pohybuje mezi lety; takových profilů bylo na konci prosince téměř 1,9 mil. z přibližně 3 mil. všech založených. Lidé ve věku 0 17 let vykázali v tomto období kolem 700 tis. profilů (většina těchto lidí se pohybuje ve věkovém rozmezí let), cca o polovinu méně profilů, necelých 360 tis., uvádí věk svého vlastníka let. Absolutně nejméně profilů se objevuje nepřekvapivě v nejstarší věkové skupině 55 a více let cca 60 tis. Zajímavé je, že ve věkových skupinách mladších počty profilů během roku 2010 narůstaly, naopak u starších věkových kategorií během roku počty profilů sice nejprve také rostly, ale cca od září začaly pozvolna klesat. V relativním srovnání (jaký podíl tvořili v prosinci uživatelé Facebooku daného věku ze všech obyvatel ČR daného věku) je situace stejná. Nejvyšší podíl tedy panuje u věkové skupiny let, kdy 70 % všech obyvatel v tomto věku mělo založený Facebook profil. Lidí ve věku do 17 let bylo na Facebooku téměř 40 %. Ve starších věkových kategoriích jsou hodnoty opět nižší; 12 % činí podíl ve věkové skupině let (v červenci 16 %) a u nejstarší věkové skupiny 55 a více let činí podíl pouhá 2 % (v červenci 3 %). 4BGraf 1.4 Uživatelé Facebooku v České republice; 2010 věková struktura červenec 17% 59% 21% 0 17 let let let 55 a více let 6 prosinec let let let 55 a více let Na celkovém počtu uživatelů Facebooku v ČR v prosinci 2010 (cca 3 mil.) tvořili nejvyšší podíl jedinci ve věku let, a to lehce přes 60 %. Následují uživatelé ve věku do 17 let podílem 23 % a uživatelé ve věku let podílem 12 %. Podíl pouhá 2 % zaujali uživatelé ve věku nad 55 let. Zatímco podíl za mladší věkové skupiny od července narostl, podíl za starší věkové skupiny naopak poklesl.

6 2. UŽIVATELÉ FACEBOOKU MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ 5BGraf 2.1 Uživatelé Facebooku v České republice a Evropské unii; 2010 % z celkového počtu jednotlivců v dané územní jednotce Česká republika EU15 EU12 30% 25% 20% 15% 10% 5% leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec EU12 nejnověji přistoupivší státy z let 2004 a 2007 Česká republika ve srovnání s průměry za různé celky Evropské unie vykazuje v podstatě shodný podíl s průměry zemí (všechny státy EU) a EU15 ( staré členské státy); všechny se za prosinec pohybovaly kolem 30 % (tedy cca každý třetí obyvatel ČR, ale také a EU15 měl v tomto měsíci založený svůj Facebook profil). Česká republika však výrazně převyšuje průměr za země EU12 ( nové členské státy) a to podílem vyšším o cca 10 procentních bodů. 6BGraf 2.2 Uživatelé Facebooku v České republice a Evropské unii; prosinec 2010 % z celkového počtu jednotlivců v dané skupině a územní jednotce ČR EU15 EU12 18% 31% 35% 47% 4 z celkové populace z internetové populace EU12 nejnověji přistoupivší státy z let 2004 a 2007 Jak si stojí uživatelé Facebooku v ČR a EU ku celkové populaci v daných regionech, bylo popsáno výše. Zaměříme-li se však pouze na internetovou populaci daných území, uživatelé

7 Facebooku v ČR z ní v prosinci 2010 tvořili ve srovnání s EU nejvyšší podíl 49 %, tj. téměř každý druhý občan ČR, používající internet, měl současně také založen svůj Facebook profil. Ve starých členských zemích EU15 je takových občanů 47 %, průměr za celou evropskou sedmadvacítku je ještě nižší 44 %. Nejnižší podíl pak vychází u internetové populace vztažené na nové členské země EU12 35 %; zde převyšujeme tento podíl o 14 procentních bodů. 7BGraf 2.3 Uživatelé Facebooku v České republice a Evropské unii; prosinec 2010 věková struktura v dané územní jednotce ČR 0 17 let 0 17 let let let let 55 a více let 2 59% let 55 a více let 8B Facebook oslovuje především osoby v mladším věku (mladší lidé mají nepochybně větší potřebu se sdružovat v sociálních sítích a také je mezi nimi poměrově mnohem více uživatelů internetu oproti generacím starším). V České republice (a také v nových členských zemích EU12) zaujímají lidé do 34 let podíl kolem 85 % veškerých uživatelů Facebooku a převyšují tak průměr (i průměr EU15) o cca 13 procentních bodů. Zde je tím pádem o cca 13 p.b. vyšší podíl za starší věkové kategorie oproti ČR (27 % oproti 14 %), pravděpodobně díky vlivu vyspělejších zemí EU (obzvláště v případě EU15), kde starší generace využívají internet a služby s ním spojené (tedy i Facebook) větší měrou, nežli je tomu zatím u nás (bližší informace a data o využívání internetu obecně a k různým činnostem za ČR a země EU naleznete na našich stránkách HUInformační technologie v domácnostech a mezi jednotlivciuh).

8 Graf 2.4 Uživatelé Facebooku v zemích Evropské unie; prosinec 2010 % z celkového počtu jednotlivců a % z celkového počtu uživatelů internetu v dané zemi Dánsko Spojené kr. Malta Švédsko Irsko Belgie Lucembursko Finsko Francie Itálie Slovinsko EU15 Kypr Slovensko Česko Portugalsko Ře cko Španělsko Rakousko Bulhars ko Estonsko Maďarsko Litva Nizozemsko EU12 Ně m e cko Polsko Lotyšsko Rum uns ko % z celkové populace % 38% 36% 3 31% 31% 31% 30% 30% 27% 25% % 18% 17% 1 10% 10% Malta Kypr Portugalsko Bulharsko Spojené kr. Řecko Irsko Itálie Dánsk o Belgie Švédsko Francie Česko Lucembursko Slovinsko EU15 Slovensko Finsko Španělsko Maďarsko Rakousko Litva Estonsko EU12 Rumunsko Něm ecko Nizozemsko Polsko Lotyšsko % z internetové populace 90% 7 68% 67% % 58% % 45% % 38% 37% 36% 35% 31% 26% 25% 2 16% Podíly uživatelů Facebooku na celkové populaci jsou v unijním srovnání značně rozdílné, kdy rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou činí cca 40 procentních bodů. Nejvyšší podíly k prosinci 2010 vykázaly následující státy EU: Dánsko, Spojené království (oba státy shodně 48 %) a Malta (44 %). Česká republika se podílem 28 % zařadila mezi státy EU na průměrnou 14. příčku. Celounijní podíl činil taktéž 24 %. Nejhůře mezi státy EU dopadlo Polsko (12 %) a Lotyšsko s Rumunskem (shodně 10 %). Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším podílem vztaženým k internetové populaci je dokonce přes 70 procentních bodů. Absolutní minimum připadlo opět Lotyšsku (pouhých 16 % zdejších uživatelů internetu využívá taktéž Facebook) společně s Polskem (23 %) a Nizozemskem (25 %), naopak na špici se dostala Malta (90 %), Kypr (73 %) a Portugalsko (68 %). V tomto třídění se Česká republika umístila s podílem 49 % na 13. příčce, o 5 procentních bodů nad celounijním průměrem (44 %).

9 Graf 2.5 Uživatelé Facebooku v zemích Evropské unie; prosinec 2010 % uživatelek - žen a % uživatelů ve věku 55 a více let na celkovém počtu uživatelů Facebooku v dané zemi Lotyšsko Estonsko Litva Polsko Irsko % žen 57% 56% 55% 55% 5 Dánsko Švédsko Nizozemsko Spojené kr. Belgie % uživ. ve věku 55 a více let 8% 7% 6% 6% 5% Bulharsko 5 Malta 5% Maďarsko Slovensko Finsko Spojené kr. Česko Dánsk o Finsko Francie Itálie Lucembursko Maďarsko Francie Portugalsko Rumunsko Irsko Španělsko Kypr Švédsko Ně m e cko Nizozemsko Slovinsko Belgie Malta Něm ecko 50% 50% 50% Rakousko Španělsko Bulhars ko Česko Es tons k o Litva Portugalsko Lotyšsko Rakousko Lucembursko Kypr Itálie Řecko 47% 46% 4 Polsko Rum uns ko Ře cko Slovinsko Slovensko 1% V rámci celé Evropské unie tvoří uživatelé Facebooku muži i ženy z celkového počtu uživatelů vyrovnané poloviční podíly, při detailnějším pohledu na jednotlivé státy ale vidíme, že někde jsou podíly ve prospěch žen vyšší či nižší. V pobaltských republikách tvoří uživatelky ženy na celkovém počtu uživatelů podíly nejvyšší, a to konkrétně 57 % v Lotyšsku, 56 % v Estonsku a 55 % v Litvě. Naopak muži převažují oproti ženám nejvíce na Kypru, v Itálii a v Řecku. V České republice je z uživatelů Facebooku 49 % mužů a 51 % žen. Pro druhé srovnání byla pro zajímavost vybrána skupina uživatelů Facebooku ve věku 55 a více let. Nejvyšší podíl zaujali tito uživatelé v Dánsku (8 %), Švédsku (7 %) a Nizozemsku (6 %) - jedná se o vyspělejší země EU, kde je internet celkově více využíván i staršími generacemi, naopak nejnižší podíl, a to pouhé 1 %, vykázali uživatelé dané věkové kategorie na Slovensku. V České republice činí podíl 2 % (v červenci 2010 se jednalo o 3 %), o 2 procentní body pod celounijním průměrem.

10 10BGraf 2.6 Uživatelé Facebooku ve vybraných státech světa *; prosinec 2010 % z celkového počtu jednotlivců a % z celkového počtu uživatelů internetu v dané zemi Island Norsko Kanada Spojené státy Austrálie Nový Zé land Švýcarsko Turecko Mexiko 18% % z celkové populace 70% 55% 5 47% Turecko Island Kanada Mexiko Spojené státy Austrálie Nors ko Nový Zéland Švýcarsko % z internetové populace 95% 75% 71% 68% 6 59% 59% 55% 4 Jižní Korea 5, Jižní Korea 6,8% Japonsko 1,6% Japonsko 1,9% * jedná se o státy OECD, které nejsou zároveň členskými státy EU Island a Norsko se se svými podíly (70 %, resp. 55 %) uživatelů Facebooku na celkové populaci dostaly na absolutní špici mezi všemi státy EU a OECD. Na opačném konci je Jižní Korea a Japonsko a to s výrazným odstupem od ostatních zemí (podíly 5,2 %, resp. 1,6%). Důvodem jsou místní komunitní sítě (Cyworld v J. Koreji a Mixi v Japonsku) spuštěné již kolem roku 2000 a stále zaujímající dominantní postavení na trhu. V rámci internetové populace dominují uživatelé Facebooku v Turecku (95 %) a to opět mezi všemi státy EU a OECD. Na opačném konci se nacházejí opět Jižní Korea s Japonskem.

11 3. VYBRANÉ POZNATKY v České republice mělo k prosinci 2010 založeno svůj Facebook profil 2,96 mil. lidí nárůstem 920 tis. uživatelů od ledna 2010 podílem 28 % z celkové populace ČR podílem 49 % z uživatelů internetu v ČR z toho 1,510 mil. žen (51 %) a 1,450 mil. mužů (49 %), tj. 28 % všech mužů i žen v ČR z toho 1,87 mil. lidí (63 %) ve věku let, tj. 70 % všech obyvatel ČR daného věku z toho 59 tis. lidí (2 %) ve věku 55 a více let, tj. 2 % všech obyvatel ČR daného věku v Evropské unii mělo k prosinci 2010 založeno svůj Facebook profil 137 mil. lidí nárůstem 43 mil. uživatelů od ledna 2010 podílem 28 % z celkové populace EU podílem 44 % z uživatelů internetu v EU z toho 69 mil. žen (50 %) a 69 mil. mužů (50 %) z toho 81 mil. lidí (59 %) ve věku let z toho 5,5 mil. lidí (4 %) ve věku 55 a více let vybraná nej (v rámci zemí EU a OECD) za prosinec 2010: nejvíce uživatelů USA (145,750 mil.), Spojené království (28,935 mil.) nejméně uživatelů Lucembursko (182 tis.), Malta (176 tis.) nejvíce uživatelů z celkové populace Island (70 %), Norsko (55 %), Kanada (52 %) nejméně uživatelů z celkové populace Japonsko (2 %), Jižní Korea (5 %) nejvíce uživatelů z uživatelů internetu Turecko (95 %), Malta (90 %), Island (75 %) nejméně uživatelů z uživatelů internetu Japonsko (2 %), Jižní Korea (7 %) nejvíce mužů ze všech uživatelů (tj. nejméně žen) Řecko (56 %), Itálie (54 %) nejméně mužů ze všech uživatelů (tj. nejvíce žen) Lotyšsko (43 %), Estonsko (44 %) nejvíce uživatelů let ze všech uživatelů Rumunsko (77 %) a Kanada (76 %) nejméně uživatelů let ze všech uživatelů Dánsko (44 %)a Island (46 %) nejvíce uživatelů 55 a více let ze všech uživatelů USA (10 %), Island (9 %), Dánsko (8 %) nejméně uživ. 55 a více let ze všech uživ. Slovensko (1 %), Bulharsko, ČR, Estonsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Mexiko, Polsko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Turecko (2 %)

G Zdravotnictví vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi Poznámky: Referenční období: Sledovaná zdravotnická zařízení:

G Zdravotnictví vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi Poznámky: Referenční období: Sledovaná zdravotnická zařízení: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) ve spolupráci s ČSÚ sleduje od roku 2003 údaje o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi, a to prostřednictvím vyčerpávajícího

Více

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT V roce 2012 byli v rámci výběrového šetření pracovních sil dotazováni respondenti ve věku 50-69 let na téma jejich odchodu do důchodu. Přechod mezi aktivitou

Více

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic FL - Companies engaged in online activities CZ A Prodává Vaše společnost na internetu anebo využívá

Více

Definice, metody měření a výpočtu

Definice, metody měření a výpočtu Číslo Parametr znění Definice, metody měření a výpočtu Subjekt 1 Průměrná doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě k veřejné telefonní síti Doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě

Více

Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími

Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími 3. 2. 2014 Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími V roce 2012 pracoval v rámci referenčního období čtyř týdnů alespoň někdy večer každý třetí respondent. Frekvence noční

Více

Veřejné konzultace o rychlosti a kvalitě internetového připojení po roce 2020

Veřejné konzultace o rychlosti a kvalitě internetového připojení po roce 2020 Veřejné konzultace o rychlosti a kvalitě internetového připojení po roce 2020 OBECNÉ INFORMACE O KONZULTACI Evropská komise tuto veřejnou konzultaci pořádá s cílem zjistit, jak rychlé a jak kvalitní internetové

Více

Metodické pokyny Obsah

Metodické pokyny Obsah Metodické pokyny Obsah Metodické pokyny... 1 1. Úvod... 2 2. Definice... 2 2.1. Zahrnutí příjemci... 2 2.2. Kategorie plnění... 2 2.2.1. Plnění poskytovaná zdravotnickým odborníkům... 2 2.2.2. Plnění poskytovaná

Více

E. Přihlášky vynálezů patenty

E. Přihlášky vynálezů patenty 69 E. Přihlášky vynálezů patenty Počty přihlášek vynálezů, resp. počty udělených patentů jsou tradičně považovány za jeden z ukazatelů úspěšnosti VaV. Současně se v úvahu bere omezenost vypovídací schopnosti

Více

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý PIRLS 2011 & TIMSS 2011 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Oba projekty organizuje Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání IEA se sídlem v Amsterodamu. Do šetření PIRLS 2011 se zapojilo celkem 45 zemí, šetření

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) L 46/8 23.2.2016 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/248 ze dne 17. prosince 2015, kterým se stanoví pravidla pro uplatňování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o podporu

Více

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU Ing. Petr Pokorný, Mgr. Zuzana Strnadová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, červen 2013 Email: petr.pokorny@cdv.cz, zuzana.strnadova@cdv.cz

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Trh práce ovlivňuje ekonomická situace Ekonomika rostla do roku, zaměstnanost však takový trend nevykazovala...podobný ne však stejný vývoj probíhal i v Libereckém kraji Situaci

Více

SEŠIT III. Tabulky a grafy ubytovaných návštěvníků ŠETŘENÍ A VYHODNOCENÍ STATISTICKÝCH DAT NÁVŠTĚVNÍKŮ UBYTOVANÝCH V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SEŠIT III. Tabulky a grafy ubytovaných návštěvníků ŠETŘENÍ A VYHODNOCENÍ STATISTICKÝCH DAT NÁVŠTĚVNÍKŮ UBYTOVANÝCH V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SEŠIT III ŠETŘENÍ A VYHODNOCENÍ STATISTICKÝCH DAT NÁVŠTĚVNÍKŮ UBYTOVANÝCH V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Tabulky a grafy ubytovaných návštěvníků listopad 2008 1 V tomto sešitě jsou umístěny tabulky, grafy a hodnocení,

Více

Spole ná žádost zam stnance a zam stnavatele o vystavení potvrzení o p íslušnosti k právním p edpis m sociálního zabezpe ení

Spole ná žádost zam stnance a zam stnavatele o vystavení potvrzení o p íslušnosti k právním p edpis m sociálního zabezpe ení Eviden ní štítek Spole ná žádost zam stnance a zam stnavatele o vystavení potvrzení o p íslušnosti k právním p edpis m sociálního zabezpe ení Tato žádost slouží pro ú ely ur ení p íslušnosti k právním

Více

TÉMATA. Rozdělení křesel v Evropském parlamentu pro období 2009-2014. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut

TÉMATA. Rozdělení křesel v Evropském parlamentu pro období 2009-2014. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut VYBRANÁ TÉMATA Rozdělení křesel v Evropském parlamentu pro období 2009-2014 (17/2007) Václav Štěrba Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Vybraná témata 17/2007 září

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.180 Květen 2012 Dekorační tapety Forma rolí a desek ČSN EN 15102+A1 50 3410 Decorative wall coverings Roll and panel form Revetements muraux décoratifs Rouleaux et panneaux

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.020.30 Říjen 2010 Netopené tlakové nádoby Část 5: Kontrola a zkoušení ČSN EN 13445-5 69 5245 Unfired pressure vessels Part 5: Inspection and testing Récipients sous pression

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.220.40 Srpen 2011 Vodní skluzavky ČSN EN 1069-2 94 0910 Water slides Part 2: Instructions Toboggans aquatiques Partie 2: Instructions Wasserrutschen Teil 2: Hinweise Tato norma

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE 2016 EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY, ODBOR VYSOKÝCH ŠKOL, 31. KVĚTNA 2016 Obsah 1. Úvod...

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.120 Září 2013 Krmiva Pokyny pro přípravu vzorku ČSN EN ISO 6498 46 7004 idt ISO 6498:2012 Animal feeding stuffs Guidelines for sample preparation Aliments des animaux Lignes

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 61.020 Červen 2014 Označování velikosti oblečení Část 3: Tělesné rozměry a intervaly ČSN EN 13402-3 80 7035 Size designation of clothes Part 3: Body measurements and intervals

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.30 Červenec 2009 Vázací prostředky z ocelových drátěných lan Bezpečnost Část 3: Lanové smyčky a vázací prostředky vinuté z lana s kabelovým vinutím ČSN EN 13414-3+A1 02

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.65 Leden 2012 Válcovaný drát z nelegované oceli na tažený drát Část 1: Všeobecné požadavky ČSN EN ISO 16120-1 42 1075 idt ISO 16120-1:2011 Non-alloy steel wire rod for

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.70 Duben 2009 Zdravotnětechnické zařizovací předměty Koupací vany vyrobené z odlévaných tenkých zesíťovaných akrylátových desek Požadavky a zkušební metody ČSN EN 198 91

Více

Kování pro posuvné dveře s horním nosným profilem TopLine L

Kování pro posuvné dveře s horním nosným profilem TopLine L TopLine L Kování TopLine L suverénně demonstruje působivé výhody posuvných dveří. Tvůrčí svoboda a snadná montáž představují cenné výhody již ve fázi návrhu skříně. V praxi se TopLine L osvědčuje jako

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 83.200 Únor 2009 Stroje pro zpracování plastů a pryže Lisy Bezpečnostní požadavky ČSN EN 289+A1 69 1289 Plastics and rubber machines Presses Safety requirements Machines pour

Více

Průmyslová produkce a její struktura. Emise. prekurzorů ozonu. Emise. skleníkových plynů. Hluková zátěž. Využití území a suburbanizace

Průmyslová produkce a její struktura. Emise. prekurzorů ozonu. Emise. skleníkových plynů. Hluková zátěž. Využití území a suburbanizace 23/ Přepravní výkony osobní a nákladní dopravy KLÍČOVÁ OTÁZKA Jak se vyvíjejí charakteristiky dopravy v ČR a na ně navázané zátěže životního prostředí z dopravy? KLÍČOVÁ SDĚLENÍ Celkové přepravní výkony

Více

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Czech Republic

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Czech Republic ZA Flash Eurobarometer (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Czech Republic A Číslo Flash FL A B Země FL B C Číslo rozhovoru FL C NACE Kód NACE (Informace o

Více

Návrh ZÁKON. ze dne... 2015, kterým se mění zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)

Návrh ZÁKON. ze dne... 2015, kterým se mění zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Návrh ZÁKON ze dne...... 2015, kterým se mění zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.30 Duben 2009 Větrání budov Energetická náročnost budov Směrnice pro kontrolu větracích systémů ČSN EN 15239 12 0015 Ventilation for buildings Energy performance of buildings

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 2015 pm0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 0 0 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 0 Větší část

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.040.11; 11.040.70 2006 Oční optika - Brýlové obruby - Seznam ekvivalentních termínů a slovník ČSN EN ISO 7998 19 5100 Květen idt ISO 7998:2005 Ophthalmic optics - Spectacle

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Manpower Index trhu práce Česká republika

Manpower Index trhu práce Česká republika Manpower Index trhu práce Česká republika 2 216 Česká republika Index trhu práce V rámci průzkumu Indexu trhu práce pro druhé čtvrtletí 216 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 75 českých

Více

MANIFEST PROGRAMU ERASMUS

MANIFEST PROGRAMU ERASMUS SILA, KTERÁ MENI terciárni VZDELÁVÁNI STAViME NA ZKUsENOSTECH Z PROGRAMU ERASMUS ODSTRAnOVÁNi BARIÉR V CELÉ EVROPe UTVÁrENi NOVyCH CEST KE VZDeLÁNi A VIRTUÁLNi VyMeNY MANIFEST PROGRAMU ERASMUS VyMeNNÉ

Více

Jak zadat zahraniční platbu

Jak zadat zahraniční platbu Jak zadat zahraniční platbu Obsah Zahraniční příkaz... 3 Obecně k zahraničnímu příkazu... 3 Zadání zahraničního příkazu... 3 SEPA/Europlatba... 6 Obecně k SEPA platbě... 6 Obecně k Europlatbě... 6 Zadání

Více

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice Zlín, 2008 Cíle průzkumu Hlavní cílem projektu bylo shromáždění dat o prodeji injekčního materiálu lékárnami ve

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 21.060.99; 91.080.40 Prosinec 2010 Navrhování kotvení do betonu Část 4-5: Dodatečně osazované kotvy Chemické systémy ČSN P CEN/TS 1992-4-5 73 1220 Design of fastenings

Více

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 Zastupitelstvo města Březnice se na svém zasedání dne 11. 12. 2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.65 Srpen 2012 Ocelový drát a výrobky z drátu Ocelové dráty na lana Část3: Kruhové a tvarové dráty z nelegovaných ocelí pro vysoké namáhání ČSN EN 10264-3 42 1072 Steel

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2014

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.12.2015 COM(2015) 665 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2014 CS CS ZPRÁVA KOMISE

Více

7. Dynamika nevýznamnějších výdajových položek vládního sektoru v období konsolidace veřejných rozpočtů

7. Dynamika nevýznamnějších výdajových položek vládního sektoru v období konsolidace veřejných rozpočtů Vybrané aspekty vývoje hospodaření vládního sektoru v zemích EU kód 87-13 7. Dynamika nevýznamnějších výdajových položek vládního sektoru v období konsolidace veřejných rozpočtů Potřeba podrobnějšího pohledu

Více

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty.

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Preambule Rada města Slavičín se usnesla podle 102 odst.3 zákona č. 128/2000Sb., vydat

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.060.40 2008 Bezpečnostní a řídicí přístroje pro hořáky a spotřebiče plynných paliv - Všeobecné požadavky Červenec ČSN EN 13611 06 1820 Safety and control devices for gas burners

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.190 Listopad 2012 Výrobky pro péči o dítě Dětské kočárky Bezpečnostní požadavky a metody zkoušení ČSN EN 1888 94 3412 Child care articles Wheeled child conveyances Safety requirements

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2007 Kotle pro ústřední vytápění - Část 7: Kotle pro ústřední vytápění na plynná paliva s hořákem s ventilátorem, o jmenovitém tepelném výkonu nejvýše 1 000 kw ČSN EN

Více

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Obsah Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst... 1 1 Účel a cíl metodického listu... 2 2 Definice indikátoru Počet nově vytvořených pracovních míst...

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

Cycles Safety requirements for bicycles Part 2: Requirements for city and trekking, young adult, mountain and racing bicycles

Cycles Safety requirements for bicycles Part 2: Requirements for city and trekking, young adult, mountain and racing bicycles ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 43.150 Listopad 2015 Jízdní kola Bezpečnostní požadavky na jízdní kola Část 2: Požadavky na městská a trekkingová jízdní kola, na jízdní kola pro mládež, na horská a závodní jízdní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 21.160 Leden 2014 Šroubové válcové pružiny vyráběné z drátů a tyčí kruhového průřezu Výpočet a konstrukce ČSN EN 13906-2 02 6001 Cylindrical helical springs made from round wire

Více

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY Teze k diplomové práci: Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací Autor diplomové

Více

Krize v eurozóně: nekonečný příběh?

Krize v eurozóně: nekonečný příběh? Krize v eurozóně: nekonečný příběh? PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Makroekonomické nerovnováhy a krize v eurozóně: účinnost

Více

Nástroje ke zvýšení pracovní mobility v ČR kombinovaná databáze práce a bydlení

Nástroje ke zvýšení pracovní mobility v ČR kombinovaná databáze práce a bydlení Nástroje ke zvýšení pracovní mobility v ČR kombinovaná databáze práce a bydlení Petr SUNEGA petr.sunega@soc.cas.cz http://seb.soc.cas.cz Oddělení socioekonomie bydlení Struktura prezentace Důvody pro zkoumání

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.15; 77.150.30 Listopad 2012 Měď a slitiny mědi Trubky bezešvé kruhové pro výměníky tepla ČSN EN 12451 42 1527 Copper and copper alloys Seamless, round tubes for heat exchangers

Více

Sociálně demografická analýza ( zdroj ČSÚ rok 2007 ke dni 31.5. 2008) Pozn. : Analýza je zaměřena především na kriminálně rizikové skupiny.

Sociálně demografická analýza ( zdroj ČSÚ rok 2007 ke dni 31.5. 2008) Pozn. : Analýza je zaměřena především na kriminálně rizikové skupiny. Podklad č. 3 ke Koncepci prevence kriminality hl.m. Prahy na léta 2009 až 2012 Sociálně demografická analýza ( zdroj ČSÚ rok 2007 ke dni 31.5. 2008) Pozn. : Analýza je zaměřena především na kriminálně

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.10 Květen 2012 Stanovení a kvalifikace postupů svařování kovových materiálů Stanovení postupu svařování Část 5: Odporové svařování ČSN EN ISO 15609-5 05 0312 idt ISO 15609-5:2011

Více

Příloha I. Seznam názvů, lékové formy, sil léčivých přípravků, cesty podání a žadatele v členských státech

Příloha I. Seznam názvů, lékové formy, sil léčivých přípravků, cesty podání a žadatele v členských státech Příloha I Seznam názvů, lékové formy, sil léčivých přípravků, cesty a žadatele v členských státech Členský stát EU/EEA Rakousko Rakousko Žadatel (Smyšlený) název Generics 20mg Pulver und Lösungsmittel

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.110 Listopad 2013 Bezpečnost strojních zařízení Ochranná zařízení citlivá na tlak Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci a zkoušení rohoží citlivých na tlak a podlah citlivých

Více

Vysvětlivky: D - smlouva České republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu, resp. z příjmu a z majetku

Vysvětlivky: D - smlouva České republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu, resp. z příjmu a z majetku Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2 a 13g odst. 5 zákona č. 105/2016, kterým se mění některé zákony v oblasti mezinárodní spolupráce při správě daní a zrušuje se zákon

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj Září 2013 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků říjen a listopad 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků říjen a listopad 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 210 10 91 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků říjen a listopad

Více

Sociální podnikání a obce: jak na to

Sociální podnikání a obce: jak na to Sociální podnikání a obce: jak na to Petra Francová Seminář SMO Praha 20.5. 2014 Poslání P3 People, Planet, Profit, o.p.s. P3 přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 23.040.20; 91.140.60 Září 2009 Plastové potrubní systémy pro rozvod horké a studené vody Chlorovaný polyvinylchlorid (PVC-C) Část 2: Trubky ČSN EN ISO 15877-2 64 6414 idt ISO

Více

MLÉKA NA JEDNOTNÉM TRHU EU

MLÉKA NA JEDNOTNÉM TRHU EU POSTAVENÍ ČESKÝCH PRODUCENTŮ MLÉKA NA JEDNOTNÉM TRHU EU Produkce mléka se v současnosti celoevropsky nachází v krizi. Ceny zemědělských výrobců (CZV) mléka v přepočtu na úrovni 6 Kč/l zdaleka nepokrývají

Více

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Olomouckém kraji

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Olomouckém kraji 2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Olomouckém kraji 2.1. Charakteristika domovního a bytového fondu a úrovně bydlení Domovní fond Olomouckého kraje zahrnoval podle sčítání lidu,

Více

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Město Kuřim Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací prosinec 211 1. Identifikační

Více

ČESKÝ VOLIČ. Červenec 2013

ČESKÝ VOLIČ. Červenec 2013 ČESKÝ VOLIČ Červenec 2013 Herzmann s.r.o., Otopašská 12/806, 158 00 Praha 5, zapsaná v obchodním rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 147461, IČ 285 18 390, DIČ CZ 285 18 390 Úvod

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 22. listopadu 2012 (23.11) (OR. en) 16633/12 MAR 135 TRANS 419

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 22. listopadu 2012 (23.11) (OR. en) 16633/12 MAR 135 TRANS 419 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 22. listopadu 2012 (23.11) (OR. en) 16633/12 MAR 135 TRANS 419 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise Datum přijetí:

Více

o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů

o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů LEGISLATIVA při provozování silniční dopravy Vnitrostátní předpisy: zákon č.111/1994 Sb. č. 478/2000 Sb. č. 522/2006 Sb. č. 122/2014 Sb. č. 175/2000 Sb. o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů

Více

závěrečná zpráva o činnosti

závěrečná zpráva o činnosti 2013 závěrečná zpráva o činnosti O projektu Hlavním cílem projektu je podpora soužití osob s postižením s osobami bez, výchova k vzájemné toleranci a porozumění v nelehké době transformace pobytových zařízení.

Více

CENÍK TARIFŮ A SLUŽEB PRO TARIFNÍ A TWIST ZÁKAZNÍKY T-MOBILE PLATNÝ K 1. 9. 2013

CENÍK TARIFŮ A SLUŽEB PRO TARIFNÍ A TWIST ZÁKAZNÍKY T-MOBILE PLATNÝ K 1. 9. 2013 CENÍK TARIFŮ A SLUŽEB PRO TARIFNÍ A TWIST ZÁKAZNÍKY T-MOBILE PLATNÝ K 1. 9. 2013 Obsah Aktuálně nabízené tarify pro nefiremní zákazníky, zvýhodnění a balíčky Aktuálně nabízené tarify pro firemní zákazníky,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.200.50 2006 Bezpečnost hraček - Část 10: Organické chemické sloučeniny - Příprava vzorků a extrakce ČSN EN 71-10 94 3095 Červenec Safety of toys - Part 10: Organic chemical

Více

Aktuální situace v chovu koz v ČR Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Aktuální situace v chovu koz v ČR Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Aktuální situace v chovu koz v ČR Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Příspěvek se zabývá aktuální situací v chovu koz a uvádí přehled o cenách za produkty chovu koz placených chovatelům,

Více

ZÁKLADNÍ VZDĚLANOSTNÍ A OBOROVÁ STRUKTURA UŽIVATELŮ KNIHOVNY (Několik pohledů prostřednictvím statistik a pár dobrých rad)

ZÁKLADNÍ VZDĚLANOSTNÍ A OBOROVÁ STRUKTURA UŽIVATELŮ KNIHOVNY (Několik pohledů prostřednictvím statistik a pár dobrých rad) ZÁKLADNÍ VZDĚLANOSTNÍ A OBOROVÁ STRUKTURA UŽIVATELŮ KNIHOVNY (Několik pohledů prostřednictvím statistik a pár dobrých rad) Hanuš Hemola, Národní knihovna ČR Uživatele knihovny lze zkoumat z různých úhlů

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00. Zpráva o trhu hovězího a vepřového masa. Vývoj CZV Obsah Strana

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00. Zpráva o trhu hovězího a vepřového masa. Vývoj CZV Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( 222 871 594 ( 222 871 595 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 5 TIS ČR SZIF 10. 3. 2003 Týden 9/2003

Více

Analýza dopadu změny loterijní daně z kursových sázek v České republice

Analýza dopadu změny loterijní daně z kursových sázek v České republice PricewaterhouseCoopers Analýza dopadu změny loterijní daně z kursových sázek v České republice Důvěrné APKURS Jankovcova 1596/14b 17 Praha 7 Analýza dopadu změny loterijní daně z kursových sázek v České

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100% vlastníkem

Více

clues informační kapacita (stanovování priorit, e mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 18.03.2013 Zpráva vytvořena: 19.04.

clues informační kapacita (stanovování priorit, e mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 18.03.2013 Zpráva vytvořena: 19.04. clues informační kapacita (stanovování priorit, e mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 18.03.2013 Zpráva vytvořena: 19.04.2013 powered by clues - zpráva o stylech Nástroj cut-e clues nabízí standardizované

Více

Souhrn Zpráva ESPAD za rok 2011 Užívání návykových látek mezi studenty ve 36 evropských zemích

Souhrn Zpráva ESPAD za rok 2011 Užívání návykových látek mezi studenty ve 36 evropských zemích CS Souhrn Zpráva ESPAD za rok 2 Užívání návykových látek mezi studenty ve 36 evropských zemích Právní upozornění Tato publikace Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA)

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2010

Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2010 REGULATORNÍ OZNÁMENÍ 1. března 2011 Fortuna Entertainment Group N.V. Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2010 Amsterdam - Fortuna Entertainment Group N.V., největší středoevropský provozovatel

Více

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Hodnocení zdravotního stavu

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Hodnocení zdravotního stavu Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 část 2. Hodnocení zdravotního stavu Vybrané ukazatele demografické a zdravotní statistiky Odborná zpráva za

Více

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 Úvod Zpráva přibližuje hlavní zjištění z dotazníkového šetření mezi absolventy studijních pobytů a pracovních stáží. Dům zahraniční

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument EPSU/CEMR seminář 11. prosince 2008, Bratislava 1) Co je sociální dialog? Je důležité vysvětlit, co znamená sociální dialog, protože tento termín se obvykle nepoužívá ve všech evropských zemích pro popis

Více

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady Metodický pokyn výboru MFK č. 1/2008 - rev. 2 Cestovní náhrady 1. ÚVOD Občanské sdružení MFK Dobříš je neziskovovou organizací, která vyvíjí svoji činnost v oblasti sportu, sportovního vyžití mládeže i

Více

Obsah... 2 Úvod... 3 Nezaměstnanost v ekonomické teorii... 3 Zaměstnanost, nezaměstnanost a statistiky... 5. Slovníček pojmů:... 5

Obsah... 2 Úvod... 3 Nezaměstnanost v ekonomické teorii... 3 Zaměstnanost, nezaměstnanost a statistiky... 5. Slovníček pojmů:... 5 Nezaměstnanost Obsah Obsah... 2 Úvod... 3 Nezaměstnanost v ekonomické teorii... 3 Zaměstnanost, nezaměstnanost a statistiky... 5 Slovníček pojmů:... 5 Míra nezaměstnanosti absolventů škol... 9 Ukazatele

Více

Zálohy na zdravotní, důchodové a nemocenské pojištění v roce 2010

Zálohy na zdravotní, důchodové a nemocenské pojištění v roce 2010 * Zálohy na zdravotní, důchodové a nemocenské pojištění v roce 2010 * 04. 01. 2010, Ing. Petr Kučera Nová minimální záloha na zdravotní pojištění platí již od ledna 2010, nové minimální/maximální zálohy

Více

IPEX a.s. základní údaje

IPEX a.s. základní údaje základní údaje registrovaný název IPEX a.s. IČ 45021295 DIČ CZ45021295 datum vzniku 30.03.1992 základní kapitál 6 000 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 01.01.1993 nespolehlivý plátce DPH Firma

Více

1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu

1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu MZDOVÉ VÝPOČTY V PŘÍKLADECH 1 Příklady výpočtu mzdy zaměstnance v roce 2011 1.1 1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu Příklad Zaměstnanec má sjednanou výši odměny 140 Kč za hodinu,

Více