OVZDUŠÍ. Přechod z vytápění tuhými palivy na plynové topení mýty a realita

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OVZDUŠÍ. Přechod z vytápění tuhými palivy na plynové topení mýty a realita"

Transkript

1 Přechod z vytápění tuhými palivy na plynové topení mýty a realita Vytápění plynem využívá v ČR asi 32 % bytů, je to pohodlný způsob, jak si doma zajistit teplo. Plynové kotle mají ekologické spalování s vysokou účinností (90 94%) a jsou snadno regulovatelné. Existují i takzvané kondenzační plynové kotle, které k vytápění využívají i kondenzující vodní páry (voda je jeden z vedlejších produktů hoření), která je následně ochlazena, a toto teplo je využito k ohřevu topné vody. Při topení v kondenzačním kotli se ušetří nemalé náklady za plyn. A oproti jiným kotlům mají vyšší životnost. Dále pak takové odkouření komína kondenzačního kotle vyjde levněji než odkouření komínů jiných kotlů. Náklady na provoz se sníží i využitím tepla, které je komínem odváděno. Toto dodatečně získané teplo je pak využito pro předehřev teplé vody. Správně nastavený kondenzační plynový kotel za rok uspoří % plynu oproti běžnému plynovému kotli. Finanční návratnost jsou pouhé 2 4 roky, což je skvělá zpráva. O ekologičnosti plynu vypovídá nízký obsah škodlivin. Spaliny po plynu obsahují zejména oxid uhličitý a vodní páru, v menším množství pak oxid uhelnatý, oxidy dusíku a oxidy síry. Je třeba podotknout, že obsah škodlivin klesá s teplotou spalování (což neplatí pouze pro spalování plynu, ale i pro ostatní paliva). Cena plynu je značně pohyblivá, dochází k jeho opakovanému zlevňování a zdražování. V současné topné sezoně cena plynu klesla, ale k dalšímu zlevňování plynu jsou odborníci i plynárenské společnosti skeptické. Už v roce 2010 by cena plynu mohla opět vzrůst.

2 Paliva používaná pro lokální topeniště Je prokázáno, že kvalita ovzduší v malých a středních obcích je lokálně výrazně ovlivňována způsobem vytápění a používanými technologiemi lokálních topenišť. Nejběžnějším palivem (v oblastech bez připojení na zemní plyn) je uhlí. Je známo, že uhlí (stejně jako zemní plyn) patří k neobnovitelným zdrojům energie. Uhlí je poměrně kvalitním palivem, ale velmi často je spalováno v nevyhovujících topeništích a nevhodným způsobem přikládání. Tvoří se tak množství škodlivin, které se dostávají do ovzduší, a to pak silně znečišťují. Snahou do budoucna je rozšiřování využívání obnovitelných zdrojů energie. Takovým zdrojem je rostlinná biomasa. Pěstování tzv. energetických rostlin u nás zatím nemá tradici. Energetické rostliny jsou byliny (topinabur) a dřeviny (bříza, vrba, olše), obě skupiny se vyznačují rychlým růstem nadzemních částí, další variantou obnovitelných paliv je takzvaná odpadní biomasa (kůra, rostlinné zbytky ze zemědělské výroby, jako jsou např. balíky slámy). Zajímavé je, že spalováním biomasy se uvolní takové množství CO2, kolik ho rostlina spotřebovala pro svůj růst. Ve srovnání s uhlím si biomasa vede v některých hlediscích lépe, v jiných zase hůře. Oproti uhlí biomasa obsahuje menší množství životu nebezpečných látek. Nevýhodou zase je, že pěstování čistě energetických rostlin je náročné na prostor, bude tedy zabírat značnou plochu zemědělské půdy. Cena je důležité hledisko, podle kterého se nejčastěji rozhodujeme. V současné době je nejekonomičtější spalování uhlí. Spalování biomasy je nákladnější z hlediska využívané technologie. Nicméně je více než předvídatelné, že kvůli tlaku, který je vyvíjen na ochranu životního prostředí, se v blízké budoucnosti budeme setkávat se zdražováním méně šetrných paliv a technologií a podporou těch ekologičtějších. Už nyní je možné získat na pořízení kotle pro spalování biomasy dotaci od MŽP.

3 Režim topení tuhými palivy Topení tuhými palivy je nejjednodušší a často i jedinou možností, jak si doma zajistit teplo. V ČR je situace ve vytápění domácností následující: 65 % bytů topí tuhými palivy, 32 % používá plyn, 1,5 % elekřinu a 1, 5% alternativní zdroje energie. Domácnosti, které mají to štěstí a jsou na dosah plynové přípojky, se s režimem vytápění nemusí trápit. Stačí nastavit požadované hodnoty na kotli a ten obstará vše potřebné. U vytápění tuhými palivy nezbývá nic jiného, než chodit přikládat. Obsluha kotle na pevná paliva si klade jisté nároky na čas a fyzické schopnosti uživatele (přikládání, čištění, regulace). Dobrou investicí při topení tuhými palivy jsou zplyňovací kotle na dřevo. Ty je možno připojit i ke kotlům na uhlí. Většinou se dají snadno regulovat a jejich účinnost dosahuje až 85 %, což znamená, že není nutno tak často přikládat. Pro inspiraci je účinnost v současnosti využívaných kotlů, při použití nejběžnějších typů tuhých paliv (dřevo, hnědé uhlí), následující: prohořívací kotel % při topení dřevem a % při topení hnědým uhlím, odhořívací kotel v obou případech % účinnost, ruční zplyňovací kotel (pouze dřevo) %, automatický (pouze uhlí) %. Kotle na pevná paliva se dělí do dvou kategorií jsou jimi kotle s ručním a se samočinným dávkováním paliva. V každé z těchto kategorií existují 3 základní třídy, které vymezuje norma (ČSN EN 303-5). Jednotlivé třídy se od sebe liší účinností vytápění a současně i v míře znečišťování ovzduší. Současným požadavkům na moderní zdroje tepla odpovídají pouze kotle 3. třídy a to zejména kotle zplyňovací a s automatickou dodávkou paliva. Cena těchto kotlů je poněkud vyšší, proto jsou málo rozšířené, ale dá se očekávat, že v nejbližších letech bude možno uvádět do provozu pouze tyto typy kotlů. Produkce škodlivých látek a prachu je pak logicky nepřímo úměrná účinnosti spalování kotle.

4 Možnosti tepelných úspor u novostaveb a starších domů Častým důvodem vysoké spotřeby paliva (a vysokých nákladů) při vytápění obytných prostor ve starších budovách jsou úniky tepla takzvanými tepelnými mosty nebo nevhodně zvolený tepelný zdroj s nepříliš vysokou účinností (nízká účinnost znamená vysoké náklady na paliva). U novostaveb je nejlepší variantou přemýšlet o co nejúspornějším a zároveň nejekologičtějším způsobu vytápění (mechanické větrání vzduchotechnika rozvedená po celém domě, kdy je pomocí ventilátorů ohříván vzduch vstupující do budovy vzduchem z budovy vystupujícím. Náklady na energii se zde omezily jen na energii, která pohání vzduchotechniku). Ve starších budovách se zvyšuje spotřeba energie kvůli únikům tepla. K únikům tepla dochází prostřednictvím takzvaných tepelných mostů. Tepelné mosty jsou místa, kterými uniká teplo domova do okolí. Nejčastěji se nachází pod střechou a v okolí oken a dveří, kde jsou rámy. Receptem, jak se zbavit úniků tepla tepelnými mosty, je jejich likvidace. A to důkladným utěsněním a zateplením fasády. Další variantou, jak uspořit náklady na energii, je regulace vytápění místností pomocí termostatů. Regulace vytápění místností pomocí termostatů pomáhá šetřit prostředky vynaložené na vytápění a samotné termostaty nejsou příliš nákladná záležitost. Finančně náročnější variantou je pořízení akumulačních nádrží, které se připojí ke stávající topné soustavě. Uplatní se především na podzim a na jaře, kdy se pak může topit jen dvakrát týdně, čímž se ročně ušetří až čtvrtina paliva. Náklady na pořízení akumulačních nádrží se vrátí za šest až sedm let.

5 Spalování odpadu z domácnosti Občan české republiky vyprodukuje za rok téměř 300 kg odpadu. V současnosti je největší snahou zredukovat objem odpadu jeho recyklací. Co nebylo, či není možno zrecyklovat, putuje na skládku nebo do spalovny. V menších obcích je odpad často spalován v lokálních topeništích a do popelnic putuje popel a odpad, který už není možné spálit. Nejrozšířenějším způsobem vytápění je vytápění kotli na tuhá paliva. V těchto kamnech se často spolu s pevnými palivy spaluje i domácí odpad, tedy přesněji odpad, který se nehodí ke kompostování (tedy zejména papír a plasty). Velmi nebezpečné je spalování plastů (PET lahve, PVC, syntetické textilie atd.). Na lokálním topeništi není možno dosáhnout takových podmínek, kdyby se ze spalovaného materiálu uvolnila jen vodní pára a oxid uhličitý. Proto se při spalování plastů do ovzduší uvolňuje velké množství škodlivých látek. Je tedy na místě poznamenat, že lokální topeniště uvolňují oproti spalovnám komunálního odpadu velké množství životu nebezpečných látek. Mezi ony nebezpečné látky patří zejména jedovatý oxid uhelnatý (katalyzátory je zachycován z výfukových plynů), protože blokuje přenos kyslíku v krvi, což může vést k nevolnosti, závratím, ztrátě vědomí a dokonce až k smrti. Dále těžké kovy (vyvolávají otravy), kyanovodík (negativní vliv na sliznice a podobné účinky jako oxid uhelnatý), čpavek (podráždění sliznic, závratě), kyselina sýrová (podíl na kyselých deštích), karcinogeny a mnohé další nebezpečné látky. Tyto škodliviny se spalováním dostávají do vzduchu, dále pak prostřednictvím srážek putují do půdy a odtud do těl rostlin a živočichů a potravním řetězcem dále do těla člověka.

6 Spalování organické hmoty ze zahrad a vypalování porostů Vypalování je především zjara oblíbeným způsobem, jak se zbavit staré suché trávy. Ekologičtější, avšak časově náročnější, by bylo ruční hrabání trávy a následné kompostování. Vypalováním trávy jsou postiženy rostliny i živočichové, dochází ke znečišťování ovzduší a vzniká tak riziko požáru. Při vypalování trávy může vznikat teplota až 800 C, jsou tak ohrožována i podzemní společenstva, kam patří nejrůznější prospěšné mikroorganismy. Časté utěšování, že popelem ze spálené trávy se zúrodňuje půda, je mylné, protože popel je většinou rozfoukán větrem. Proto je vypalování trávy zakázáno hned několika zákony (o ochraně ovzduší, o ochraně přírody a krajiny a požárním zákonem). Biologický odpad představuje nejobjemnější část odpadu produkovaného domácnostmi na venkově (až 40 %). Možností, jak se s takovým odpadem vypořádat, je více. Domácí kompost může být prostorově náročný. Výhodou je, že kompost obsahuje na živiny bohatý humus, který významně zkvalitňuje půdu. Poslední dobou mnohé obce zakládají obecní kompostárny, kam je svážen bioodpad z jednotlivých domácností. Další způsoby nakládání s bioodpadem jsou skládkování nebo spalování, nejedná se však o příliš vhodné varianty. Skládkováním biologického odpadu vzniká metan a veškeré živiny jsou degradovány. Při spalování bioodpadu se do vzduchu uvolňují nebezpečné dioxiny (chemické látky, které u dětí způsobují poruchy nervového systému, u mužů a žen způsobují nevratné poruchy pohlavní soustavy). Zákon o ochraně ovzduší obcím umožňuje vydání vyhlášky, která stanovuje podmínky, za kterých je možno spalovat suchý přírodní materiál. Fyzickými osobami je vypalování podrostů ze zákona zakázáno pod pokutou až ,- (50.000,- právnickým osobám), kterou ukládá záchranný hasičský sbor kraje. Pokutu za poškozování přírody vypalováním může udělit orgán ochrany přírody a to ve výši ,- až ,-. Obecní úřad ustanovuje vyhláškou, zda je možné spalovat rostlinný odpad, pokud je to zakázané, může uložit pokutu ,-. Zakazuje-li to obecní vyhláška, musí obec zajistit likvidaci rostlinné hmoty podle zákona o nakládání s odpady.

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Cíle studie Provést emisní bilanci vybrané obce Analyzovat dopad

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji Ing. Marek Bruštík Hrotovice, 24.10.2014 Obsah Princip kotlíkové dotace Proč se zaměřujeme na výměnu starých kotlů? Proč motivovat

Více

jirka.horak@ .horak@vsb.cz www.vec.vsb

jirka.horak@ .horak@vsb.cz www.vec.vsb Umíme me správn vně topit? Co nejvíce ovlivní to co jde z tvého komínu? nu? Jirka Horák, jirka.horak@.horak@vsb.cz www.vec.vsb vsb.cz Zkušebna VEC Akreditovaná zkušebn ební laboratoř č.. 1166.3 - ČIA autorizovaná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_D.1.10 Integrovaná střední škola technická

Více

Může e jedna obec vyprodukovat tolik rna?

Může e jedna obec vyprodukovat tolik rna? Může e jedna obec vyprodukovat tolik emisí prachu jako velká elektrárna? rna? Jirka Horák, jirka.horak@.horak@vsb.cz www.vec.vsb vsb.cz Zkušebna VEC Akreditovaná zkušebn ební laboratoř č.. 1166.3 - ČIA

Více

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum: 21.10.2015 Obsah Proč podporovat výměnu starých kotlů na tuhá paliva? Porovnání staré a nové kotlíkové

Více

Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností

Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností B. Fyzické osoby I. Oblasti podpory Finanční podpora na výměnu

Více

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY SPOTŘEBA ENERGIE okamžitý příkon člověka = přibližně 100 W, tímto energetickým potenciálem nás pro přežití vybavila příroda (100Wx24hod = 2400Wh = spálení 8640 kj = 1,5 kg chleba nebo 300 g jedlého oleje)

Více

Nová Kotlíková dotace

Nová Kotlíková dotace EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Životní prostředí ATMOS Nová Kotlíková dotace Kraje a Ministerstvo životního prostředí VYHLAŠUJÍ Operační program Životní prostředí

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 11.10.2012

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 11.10.2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_11 Název materiálu: Paliva, spalování paliv Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Anotace: Prezentace uvádí a popisuje význam, druhy a použití

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 2 1 je hmota organického původu (rostlinného

Více

TOPÍTE? MÁTE TYTO POVINNOSTI

TOPÍTE? MÁTE TYTO POVINNOSTI TOPÍTE? MÁTE TYTO POVINNOSTI Je všeobecně známo, že i člověk se svou činností podílí na znečišťování ovzduší, přičemž ne vždy je v jeho silách přispět ke zkvalitnění ovzduší. Jedním z případů, kdy můžeme

Více

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety PEVNÁ PALIVA Základní dělení: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety Biomasa obnovitelný zdroj energie u našich výrobků se týká dřeva a dřevních briket Složení

Více

záměnou kotle a zateplením

záměnou kotle a zateplením Úroveň snížen ení emisí záměnou kotle a zateplením Mgr. Veronika Hase Seminář: : Technologické trendy při p i vytápění pevnými palivy Horní Bečva 9.11. 10.11. 2011 Obsah prezentace Účel vypracování studie

Více

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 KOLIK UŠETŘÍ TEPELNÉ ČERPADLO?... 8 VLASTNÍ ZKUŠENOSTI?... 9 TEPELNÉ ČERPADLO

Více

Nové Kotlíkové dotace

Nové Kotlíkové dotace EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Životní prostředí ATMOS Nové Kotlíkové dotace Kraje a Ministerstvo životního prostředí VYHLAŠUJÍ Operační program Životní prostředí

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 10 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VYUŽÍVANÉ ČLOVĚKEM 9. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 10 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VYUŽÍVANÉ ČLOVĚKEM 9. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 10 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE VYUŽÍVANÉ ČLOVĚKEM 9. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 25 minut INFORMACE K TÉMATU: OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Spalováním fosilních

Více

A) Vytápění v domácnostech

A) Vytápění v domácnostech Aby se nám dýchalo lépe Opět nám začala topná sezóna a podzimní úklid pálením. Obzvláště v době inverzí je pro mnohé z nás vysvobozením prchnout do hor, rozhlédnout se do kraje a sledovat duchnu znečištěného

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

ZELENÁ ÚSPORÁM. Dotační program. Dotace žadatel obdrží až po ukončení projektu a předložení požadované dokumentace.

ZELENÁ ÚSPORÁM. Dotační program. Dotace žadatel obdrží až po ukončení projektu a předložení požadované dokumentace. Dotační program ZELENÁ ÚSPORÁM Podpora je přidělována jako fixní částka na m 2 maximálně však do 50% uznatelných nákladů takto: Snížení měrné roční potřeby tepla alespoň o 40% Rodinný dům do 350 m 2, snížení

Více

Kotel na zplynování dřeva s ventilátorem a generátorem

Kotel na zplynování dřeva s ventilátorem a generátorem Kotel na zplynování dřeva s ventilátorem a generátorem Kotel na zplynování dřeva ORLIGNO 200 (18, 25, 40, 60, 80 k. Čisté řešení Dřevo je obnovitelné palivo, jako slunce, voda, nebo vítr. Je zdrojem energie,které

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

Úsporné teplo pro pohodlný život

Úsporné teplo pro pohodlný život AUTOMATICKÉ KOTLE NA PELETY, OBILÍ, DŘEVNÍ ŠTĚPKU A UHLÍ Úsporné teplo pro pohodlný život www.benekov.com BENEKOVterm s.r.o., Masarykova 402, 793 12 Horní Benešov, tel.: +420 554 748 008, fax: +420 554

Více

3. Název programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech. 4. Jméno žadatele 5. Příjmení žadatele 6. Číslo OP 7.

3. Název programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech. 4. Jméno žadatele 5. Příjmení žadatele 6. Číslo OP 7. Žádost o poskytnutí dotace z dotačního titulu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech II v rámci dotačního programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech Zařazení žádosti do programu 1. Registrační

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

SSOS_ZE_3.14 Spalovny komunálního odpadu

SSOS_ZE_3.14 Spalovny komunálního odpadu Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.14

Více

Ekodesign kotle TP. sezónní energetická účinnost vytápění. pevné částice (PM) organické plynné sloučeniny (OGC) oxid uhelnatý (CO) oxidy dusíku (NOx)

Ekodesign kotle TP. sezónní energetická účinnost vytápění. pevné částice (PM) organické plynné sloučeniny (OGC) oxid uhelnatý (CO) oxidy dusíku (NOx) Otázky a odpovědi k vyhlášené výzvě v rámci Operačního programu životního prostředí 2014-2020 Snížení emisí z lokálního domácností aneb Podmínky Kotlíkové dotace 2015 ve zkratce 1. Čeho se podpora týká?

Více

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ KDO MŮŽE ŽÁDAT a co je možné žádat Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití

Více

k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti aneb

k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti aneb KROK ZA KROKEM k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 podporovaných z Fondu soudržnosti aneb Jak požádat o dotaci na výměnu starého kotle za nový

Více

Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství

Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství TENTO DOKUMENT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51

Více

Problematika emisí prachu z malých spalovacích

Problematika emisí prachu z malých spalovacích Problematika emisí prachu z malých spalovacích zařízení, 3.11.2010 Jirka Horák, jirka.horak@vsb.cz Otázka: - můžeme se na problematiku bilance prachu z malých spal. zařízen zení podívat trochu jinak? -

Více

JAK POŽÁDAT O DOTACI

JAK POŽÁDAT O DOTACI JAK POŽÁDAT O DOTACI na výměnu starého kotle za nový automatický kotel KROK ZA KROKEM Vydání: září 2015 BENEKOVterm s. r. o., Masarykova 402, 793 12 Horní Benešov, tel.: +420 554 748 008, www.benekov.com

Více

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek

Více

Kotlíkové dotace v MSK 2. výzva (seminář pro pracovníky obcí a měst) 1. část: Podmínky dotačního programu. Zpracoval(a):

Kotlíkové dotace v MSK 2. výzva (seminář pro pracovníky obcí a měst) 1. část: Podmínky dotačního programu. Zpracoval(a): Kotlíkové dotace v MSK 2. výzva (seminář pro pracovníky obcí a měst) 1. část: Podmínky dotačního programu Zpracoval(a): Mgr. Lucie Hochmanová Datum: 24.5.2017 Obsah: Vymezení příjemců dotace Starý zdroj

Více

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Specifický cíl Podporované aktivity Příjemci Druh výzvy Datum vyhlášení PO 1 SC 1.1 Výstavba kanalizace, výstavba, modernizace a intenzifikace

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr. František Vlk Luleč : květen 2015 1 Úvod Nakládání

Více

Pokyny k vyplnění aplikace VYHODNOCENÍ ROČNÍ ÚSPORY PŘI VÝMĚNĚ STARÉHO KOTLE ZA NOVÝ ZDROJ TEPLA Z POHLEDU NÁKLADŮ NA PALIVO NEBO ELEKTŘINU

Pokyny k vyplnění aplikace VYHODNOCENÍ ROČNÍ ÚSPORY PŘI VÝMĚNĚ STARÉHO KOTLE ZA NOVÝ ZDROJ TEPLA Z POHLEDU NÁKLADŮ NA PALIVO NEBO ELEKTŘINU MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ a VŠB-TUO, VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM Pokyny k vyplnění aplikace VYHODNOCENÍ ROČNÍ ÚSPORY PŘI VÝMĚNĚ STARÉHO KOTLE ZA NOVÝ ZDROJ TEPLA Z POHLEDU NÁKLADŮ NA PALIVO NEBO ELEKTŘINU

Více

KOTLÍKOVÉ DOTACE Aktuálně dotované výrobky

KOTLÍKOVÉ DOTACE Aktuálně dotované výrobky ATMOS KOTLÍKOVÉ DOTACE Aktuálně dotované výrobky DOTOVANÝ KOTEL EU 2015/1189 Získejte dotaci až 127.500 Kč DOTOVANÝ KOTEL EU 2015/1189 Příklad: rodinný dům 130 m 2 podlahové plochy, potřeba tepla cca 18

Více

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek

Více

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy. Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14.

Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy. Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14. Moderní způsoby vytápění domů s využitím biomasy Ing. T. Voříšek, SEVEn, o.p.s. Seminář Vytápění biomasou 2009, Luhačovice, 13.-14. května 2009 Obsah Co je charakteristické pro moderní způsob vytápění

Více

Představení programů Nová zelená úsporám 2013 a Nová zelená úsporám. wwww.nzu2013.cz Zelená linka: 800 260 500

Představení programů Nová zelená úsporám 2013 a Nová zelená úsporám. wwww.nzu2013.cz Zelená linka: 800 260 500 Představení programů Nová zelená úsporám 2013 a Nová zelená úsporám wwww.nzu2013.cz Zelená linka: 800 260 500 Zdroje programu NZÚ 2013 Program Nová zelená úsporám 2013 je financován z prostředků Státního

Více

Kotle na pelety s hořákem A70 Spalování biomasy Ekologické spalování přírodních zdrojů

Kotle na pelety s hořákem A70 Spalování biomasy Ekologické spalování přírodních zdrojů Kotle na pelety s hořákem A70 Spalování biomasy Ekologické spalování přírodních zdrojů... myslete ekonomicky i ekologicky! 5 základních důvodů proč si zvolit hořák A70 Až 60% státní dotace Sledujte aktuální

Více

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám, Dešťovka Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám až 20 mld. Kč do roku 2021 Podzimní novinky účinné od 15. října 2018 Hlavní změny Zateplení svépomocí, možnost

Více

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem

Více

VITOLIG. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw

VITOLIG. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw VITOLIG Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw 2 VITOLIG: Energie, která doroste, použitá k vytápění Vědomí zodpovědnosti za životní prostředí samozřejmě vyvolává rostoucí poptávku

Více

KOTLE NA PEVNÁ PALIVA

KOTLE NA PEVNÁ PALIVA KOTLE NA PEVNÁ PALIVA Dakon DOR Univerzální ocelový teplovodní kotel na pevná paliva. Teplovodní ocelové kotle DOR jsou určeny pro spalování všech běžně užívaných pevných paliv - hnědého a černého uhlí,

Více

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Dotační program Zelená úsporám Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Rámec mezinárodních dohod a české legislativy - Kjótský protokol umožňuje zemím, které dosáhnou

Více

Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech kotlíková dotace

Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech kotlíková dotace Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech kotlíková dotace 2.1 - Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva koncentracím znečišťujících látek Obecné informace

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2012 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr.František Vlk Luleč : květen 2013 Úvod Nakládání s

Více

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Žádost o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Výzva č. 1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1202_základní_pojmy_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

Zelená úsporám. Administrativní požadavky na zařazení kotlů do programu. Ing. Tomáš Poledník Odbor GIS - SFŽP ČR

Zelená úsporám. Administrativní požadavky na zařazení kotlů do programu. Ing. Tomáš Poledník Odbor GIS - SFŽP ČR Zelená úsporám Administrativní požadavky na zařazení kotlů do programu Ing. Tomáš Poledník Odbor GIS - SFŽP ČR Téma Definice zdroje na biomasu Oblast podpory C.1.1 náhrada stávajícího zdroje Oblast podpory

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Automatické kotle ALFA

Automatické kotle ALFA Výrobce: EKOGALVA s.r.o. Santiniho 17 Žďár nad Sázavou tel: 734 574 589 731 654 124 info@ekoscroll.cz Automatické kotle ALFA na uhlí a pelety www.ekoscroll.cz EKOSCROLL ALFA Automatický kotel nové generace

Více

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV ZDROJE ENERGIE V ČR ZDROJE ENERGIE V ČR Převaha neobnovitelných

Více

Kotelna na biomasu a ph

Kotelna na biomasu a ph ZŠ BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM, NÁDRAŽNÍ 615 Kotelna na biomasu a ph Mgr. Dagmar Pivková Jolana Fajmonová, Renata Jarošová, Hana Homolková, Veronika Nosková Rok 2010 Biomasa obnovitelný zdroj, který při své

Více

KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM VYUŽÍVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ PRO MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM VYUŽÍVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ PRO MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM VYUŽÍVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ PRO MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Plánovaný projekt v rámci optimalizace krajského systému integrovaného systému nakládání s komunálním odpadem Obsah krajský

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

Nové kotlíkové dotace z OPŽP

Nové kotlíkové dotace z OPŽP Nové kotlíkové dotace z OPŽP Počet domácností v rodinných domech vytápějících pevnými palivy Kraj Vytápění uhlím Vytápění dřevem Vytápění pevnými palivy celkem Hlavní město Praha 2 456 1 474 3 930 Středočeský

Více

Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech

Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech Ceny energie Vývoj ceny energie pro domácnosti 2,50 Kč 2,00 Kč cena Kč/ kwh 1,50 Kč 1,00 Kč 0,50 Kč 0,00 Kč 1995 1996 1997

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D.

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. NOVĚ: hierarchie nakládání s odpady (Směr. 2006/12/ES): NUTNOST: nové systémy nakládání s odpady s

Více

Název: Potřebujeme horkou vodu

Název: Potřebujeme horkou vodu Tradiční a nové způsoby využití energie Název: Potřebujeme horkou vodu Seznam příloh Obrázky k rozlosování žáků do náhodných skupin Motivační texty 1 až 5 Pracovní list Potřebujeme horkou vodu Graf naměřených

Více

Nové kotlíkové dotace z OPŽP

Nové kotlíkové dotace z OPŽP Nové kotlíkové dotace z OPŽP Současný stav Emise z malých spalovacích zdrojů v domácnostech mají velký podíl na celkových emisích PM10 (cca 40%) a benzo(a)pyrenu (až 90 %) a velký dopad na kvalitu ovzduší.

Více

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Porovnání požadavků na emise ZL a účinnosti pro malé zdroje vytápění ve vybraných státech EU seminář Technologické trendy ve vytápění pevnými palivy 22.10.2009, Luhačovice Jirka Horák, jirka.horak@vsb.cz

Více

3. Název dotačního programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech. 4. Jméno žadatele 5. Příjmení žadatele 6.

3. Název dotačního programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech. 4. Jméno žadatele 5. Příjmení žadatele 6. Žádost o poskytnutí dotace z dotačního titulu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III v rámci dotačního programu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech Zařazení žádosti do programu 1.

Více

Vzdělávání energetického specialisty. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Vzdělávání energetického specialisty. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Vzdělávání energetického specialisty prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Nakládání s energií je výroba, přenos, přeprava, distribuce, rozvod, spotřeba energie a uskladňování plynu, včetně souvisejících činností.

Více

Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty)

Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty) Uživatelsky příjemnější program Zelená úsporám (aktuality, novinky, kontakty) Oblast A: Úspora energie na vytápění V oblasti A podporuje program Zelená úsporám opatření vedoucí k úsporám energií na vytápění

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 14. Energie klasické zdroje Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Ukázka zateplení rodinného domu Program přednášky:

Ukázka zateplení rodinného domu Program přednášky: Ukázka zateplení rodinného domu Program přednášky: Nová zelená úsporám a zateplování - specifika Příklad možné realizace zateplení podkrovního RD Přehled základních technických požadavků v oblasti podpory

Více

TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu

TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu ZEVO Cheb 1 ZEVO Cheb 2 ZEVO CHEB ZEVO Cheb 3 ZEVO CHEB ZEVO Cheb 4 Současnost V okrese Cheb vzniká ročně

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 v krajině s pestrou mozaikou lesů, pastvin, zahrad a sadů leží malá obec Hostětín. Vesnice je známá

Více

Automatický kotel SAS BIO EFEKT

Automatický kotel SAS BIO EFEKT Automatický kotel SAS BIO EFEKT Nová generace kotlů 5 emisní třídy s EKODESIGNEM dle normy EN 303 5:2012, které se vyznačují robustní konsrukcí a dlouhou životností. Automatický kotel pro spalování pelet

Více

Zplynovací kotle s hořákem na dřevěné pelety DC18S, DC25S, DC24RS, DC30RS. C18S a AC25S. Základní data certifikovaných kotlů

Zplynovací kotle s hořákem na dřevěné pelety DC18S, DC25S, DC24RS, DC30RS. C18S a AC25S. Základní data certifikovaných kotlů Zplynovací kotle s hořákem na pelety DC18S, DC25S, DC24RS, DC30RS jsou konstruovány pro spalování dřeva a dřevěných briket (možná dotace z programu Zelená úsporám) C18S a AC25S jsou konstruovány pro spalování

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší 17 odst. 1 písm. h) provozovatel

Podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší 17 odst. 1 písm. h) provozovatel PROVOZOVÁNÍ A KONTROLA KOTLŮ A DALŠÍCH SPALOVACÍCH STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ V ROCE 2016 Podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší 17 odst. 1 písm. h) provozovatel spalovacího zdroje na pevná

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

Závěsné kondenzační kotle

Závěsné kondenzační kotle VC 126, 186, 246/3 VCW 236/3 Závěsné kondenzační kotle Technické údaje Označení 1 Vstup topné vody (zpátečka) R ¾ / 22 2 Přívod studené vody R ¾ / R½ 3 Připojení plynu 1 svěrné šroubení / R ¾ 4 Výstup

Více

Lokální topeniště a kvalita ovzduší v malých sídlech kotlíková dotace JMK. Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj

Lokální topeniště a kvalita ovzduší v malých sídlech kotlíková dotace JMK. Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj Lokální topeniště a kvalita ovzduší v malých sídlech kotlíková dotace JMK Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj Brno, 13.06.2016 VYTÁPĚNÍ DOMÁCNOSTÍ - Vytápění domácností (lokální topeniště) jako významný

Více

ŘÍZENÉ SPALOVÁNÍ BIOMASY

ŘÍZENÉ SPALOVÁNÍ BIOMASY WORKSHOP SLNKO V NAŠICH SLUŽBÁCH 5.4.2013 7.4.2013, OŠČADNICA, SK TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVANÝ EURÓPSKOU ÚNIOU, Z PROSTRIEDKOV FONDU MIKROPROJEKTOV SPRAVOVANÉHO TRENČIANSKYM SAMOSPRÁVNYM KRAJOM

Více

Program podpory města Vimperk Nová zelená úsporám pro obyvatele města Vimperk

Program podpory města Vimperk Nová zelená úsporám pro obyvatele města Vimperk Program podpory města Vimperk Nová zelená úsporám pro obyvatele města Vimperk 1. Cíl programu: Zlepšení stavu ovzduší ve Vimperku změnou způsobu vytápění u malých spalovacích zdrojů do jmenovitého tepelného

Více

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji

Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum: 5.11.2015 Obsah Lokální zdroje vytápění kotlíková dotace lidé musí být motivování ke změně Lokální zdroje vytápění

Více

ití,, výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů

ití,, výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů Účel použit ití,, výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů vytápění Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Seminář: : Technologické trendy ve vytápění pevnými palivy 21.10. 22.10.2009 Pozlovice 1 Obsah prezentace Rozdělení

Více

NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ

NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ SAS SPARK NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ VE VÝKONU 12 kw- 36 kw speciálně vyvinutý pro nízké kotelny MATERIÁL: P265GH ocel 6 mm, prvky topeniště z nerezové oceli 1.4301 ÚČINNOST:

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

VITOLIGNO. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 4 až 40 kw

VITOLIGNO. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 4 až 40 kw VITOLIGNO Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 4 až 40 kw 2 Vitoligno: Využívání obnovitelných zdrojů energií pro vytápění Odpovědný ekologický přístup s sebou přináší narůstající poptávku po

Více

Provoz skládky komunálních odpadů

Provoz skládky komunálních odpadů Provoz skládky komunálních odpadů (ilustrovaný scénář pořadu) Odpady provázejí člověka po celou dobu civilizace. Vznikají při průmyslové činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném životě člověka v konzumní

Více

Z e l e n á e n e r g i e

Z e l e n á e n e r g i e Z e l e n á e n e r g i e Předvídat směry vývoje společnosti ve stále více globalizované společnosti vyžaduje nejen znalosti, ale i určitý stupeň vizionářství. Při uplatnění takových předpovědí v reálném

Více