Pacientské a přístrojové simulátory současný stav, principy a možnosti použití

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pacientské a přístrojové simulátory současný stav, principy a možnosti použití"

Transkript

1 České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Pacientské a přístrojové simulátory současný stav, principy a možnosti použití Jiří HOZMAN proděkan pro pedagogickou činnost Inovativní technologie ve zdravotnictví 3. konference projektu OPVK "Spolupráce 21. století" pro studenty a absolventy FBMI 6. května 2014

2 Obsah prezentace Úvod seznámení s obsahem Motto Priority rozvoje fakulty Laboratoře fakulty Základní koncepce podpory výuky Přehled pacientských simulátorů Principy činnosti Ostatní simulátory Co nabízíme? Závěr

3 Motto fakulty Naplnit poslání a úlohy biomedicínského inženýrství a to jak ve studiu, výzkumu, tak i praxi prostřednictvím kvalitního interdisciplinárního zázemí a týmu odborníků

4 Priority rozvoje fakulty reprezentativní nabídka profesních oborů interdisciplinární studium a výzkum se zapojením studentů výuka v laboratořích založená na propojení s klinickou praxí, experimentálním výzkumem a výrobci zdravotnických prostředků

5 Laboratoře fakulty Projekt VaVpI 2014, nástavba 9 laboratoří 30 laboratoří, 6 PC učeben, celková plocha cca 4000 m 2

6 Základní koncepce podpory výuky - simulovaná nemocnice VZ systém pro výběr optimálního ZP EFA - evidence, správa a servis ZP MEDICS - řídicí a kontrolní systém napájecí soustavy ECS, HPS - pacientský simulátor informační a komunikační infrastruktura IS FBMI+ČVUT simulované pracoviště JIP NIS (nemocniční informační systém) zobrazovací systémy v lékařství řízení procesů (modely) simulátory, testery a fantomy

7

8 Simulátory, testery, fantomy

9 Umělý pacient METI/CAE ECS/HPS + simulovaná JIP

10 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE Převzato z:

11 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE Převzato z:

12 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE Převzato z:

13 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE Převzato z:

14 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE Převzato z:

15 Přehled pacientských simulátorů METI/CAE

16 Přehled pacientských simulátorů doplňky Foto převzato z

17 Přehled pacientských simulátorů doplňky Foto převzato z

18 Přehled pacientských simulátorů doplňky Revex 2051 RM 2050 Illko Telaris 0751 Beha Unimet 1100 Bender ESA620 Fluke Rigel 288 Rigel Meditest 50 Secutest SIII+ Metrawatt Foto autor, učební pomůcky FBMI ČVUT

19 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

20 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

21 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

22 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

23 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

24 Přehled pacientských simulátorů - Gaumard Převzato z:

25 Přehled pacientských simulátorů - Laerdal Převzato z:

26 Principy činnosti pacientských simulátorů Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

27 Paralela Golema a manekýna - šém ha-meforaš x mat. model, - simulátory x modely, - integrativní fyziologie, - formální popis reality. Obraz Golema a autor Jehuda Löw Pacientský simulátor CAE HPS

28 Matematická operace na modelu Guytona Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

29 Jednotlivé propojené subsystémy v modelu Guytona Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

30 Dedukce pomocí řešení matematických rovnic Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

31 Hypotéza versus model Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

32 Model x simulace Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

33 Historie analogové počítače Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

34 Bloky v Guytonově modelu a v Simulinku Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

35 Guytonův model v Simulinku Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

36 Simulační čipy Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

37 Simulační čip v modelu ledvin Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

38 Model v Simulinku + elektrické analogie matematických vztahů Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

39 Model v Simulinku + elektrické analogie matematických vztahů

40 Hiearchická struktura simulačních čipů - detaily Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

41 Simulink versus Modelica Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

42 Simulink versus Modelica (Dymola) Převzato z: Kofránek, J., Hozman, J. Pacientské simulátory. [online]. Praha: Creative Connections, 2013.

43 Uspořádání celotělového simulátoru ECS Převzato z:

44 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

45 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

46 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

47 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

48 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

49 Uspořádání celotělového simulátoru HPS Převzato z:

50 Příklad aplikace defibrilátoru

51 Pohled na vnitřní strukturu

52 Parametry simulovaného monitoru vitálních funkcí HR tepová frekvence C.O. srdeční výdej SpO 2 saturace krve kyslíkem ABP krevní tlak PAP tlak krve v plicnici CVP žilní tlak krve Spont. Vt dechový objem PACO 2 parc. tlak CO 2 v alveolárním prostoru PAO 2 - parc. tlak O 2 v alveolárním prostoru PaCO 2 - parc. tlak CO 2 v arteriální krvi PaO 2 - parc. tlak O 2 v arteriální krvi

53 Prostředí pro nastavení parametrů modelu

54 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Realistické prostředí a technika pro nácvik endoskopických úkonů Převzato z:

55 Ostatní simulátorychirurgické EndoVR Endoskopie v GIT a bronchiálním traktu s využitím technologie haptických senzorů Převzato z:

56 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Nastavitelné prostředí z hlediska případu, ale i náročnosti zákroku + možnost zhodnocení Převzato z:

57 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Rozšiřitelné prostředí z hlediska patologií a procedur Převzato z:

58 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Bronchoskopický modul Převzato z:

59 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Modul pro horní GI trakt Převzato z:

60 Ostatní simulátory chirurgické EndoVR Modul pro dolní GI trakt (včetně kolonoskopie a biopsie) Převzato z:

61 Ostatní simulátory chirurgické LapVR Realistické prostředí a technika pro nácvik laparoskopických postupů Převzato z:

62 Ostatní simulátory chirurgické LapVR Modul pro apendektomii Převzato z:

63 Ostatní simulátory chirurgické LapVR Konfigurovatelné prostředí + skutečná data pacientů + vyhodnocení Převzato z:

64 Ostatní simulátory chirurgické LapVR Nácvik základních postupů Převzato z:

65 Ostatní simulátory chirurgické LapVR Nácvik konkrétních procedur Převzato z:

66 Ostatní simulátory - VIDEMIX Realistické prostředí a technika pro nácvik úkonů při ultrazvukovém vyšetření Převzato z:

67 Ostatní simulátory - VIDEMIX Realistické prostředí a technika pro nácvik úkonů při ultrazvukovém vyšetření Převzato z:

68 Co nabízíme? - srovnání metodik v podobě tzv. scénářů na výše uvedených dvou typech umělých pacientů, - spolupráci dalších typů simulátorů s umělými pacienty, - školení zejména biomedicinských techniků a inženýrů, a to nejenom v oblasti pacientské simulace, ale i v oblastiověřování bezpečnosti zdravotnických prostředků včetně ukázky BTK a srovnání více typů přístrojů pro ověřování elektrické bezpečnosti (od minimálně 5 výrobců) s využitím umělých pacientů.

69 Závěr Děkuji Vám za pozornost

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Elektronická podpora studia v bakalářských a magisterských studijních oborech na FBMI ČVUT Jozef ROSINA, Jiří HOZMAN děkan, proděkan

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně ORGANIZAČNÍ ŘÁD Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně ČLÁNEK 1 PŘEDMĚT ÚPRAVY Tento organizační řád upravuje organizační a řídicí strukturu součásti veřejné vysoké školy Fakulty chemické Vysokého

Více

KOMPLEXNĚ - ODBORNĚ - INDIVIDUÁLNĚ

KOMPLEXNĚ - ODBORNĚ - INDIVIDUÁLNĚ informuje V tomto čísle: Kulatý stůl 2008... 1 Resortní program výzkumu a vývoje - MZ II na léta 2008-2011... 2 Otevřeny nové programy podpory podnikání v rámci Operačního programu Podnikání a inovace

Více

Doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. kolouch@feec.vutbr.cz. Doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. kolouch@feec.vutbr.cz

Doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. kolouch@feec.vutbr.cz. Doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. kolouch@feec.vutbr.cz Témata SOČ 2010 FEKT VUT v Brně Téma Vedoucí Popis Zkušební přípravek pro vývoj aplikací programovatelných logických obvodů Komunikace programovatelný obvod PC rozhraním USB Doc. Ing. Jaromír Kolouch,

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Název: Reg.číslo: Výše finanční podpory: Reálné prostřední ve výuce pomocí fiktivní firmy CZ.1.07/1.1.10/01.0099 1.738.563,12 Kč Době realizace:

Více

Rámcové a školní vzdělávací programy

Rámcové a školní vzdělávací programy Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění Vzdělávací programy ( 3) Systém vzdělávacích programů Národní program vzdělávání

Více

Tematické okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám DIDC

Tematické okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám DIDC LINIOVÉ DOPRAVNÍ STAVBY (STAVBY KOLEJOVÉ DOPRAVY) 1. Navrhování železniční trasy (geometrické parametry koleje, vozidlo a kolej, průjezdný průřez, trasování) 2. Navrhování tělesa železničního spodku (navrhování

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. www.fbmi.cvut.cz

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. www.fbmi.cvut.cz ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 PROJEKT OP VK IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA

Více

Zpracoval: Evžen Kiss, Miloslav Uždil MULTISON s.r.o. 2014 NFL Lighting

Zpracoval: Evžen Kiss, Miloslav Uždil MULTISON s.r.o. 2014 NFL Lighting Společnost NFL působí na trhu s světelnou technikou od roku 1991. Hlavní sférou činnosti společnosti je návrh a výroba elektronických předřadníků a také osvětlovacích zařízení pro obecné i speciální účely.

Více

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004)

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Využití inteligentního prachu je návrh futuristický, uvažuje s možností využít zařízení, označovaného jako inteligentní prach

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-828/12-L

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-828/12-L Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIL-828/12-L Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry II. 212, okres Jablonec nad

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty zdravotnických studií na rok 2016.

Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty zdravotnických studií na rok 2016. 1 Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty zdravotnických studií na rok 2016. Projednalo vedení 1. 12. 2015 Projednalo kolegium děkana 9. 12. 2015 Projednala Vědecká rada 13. 1. 2016 Schválil Akademický

Více

Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO. Vyučovací předmět:

Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO. Vyučovací předmět: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové,

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Voleník Vojtěch, prof. Dr.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Voleník Vojtěch, prof. Dr. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Voleník Vojtěch, prof. Dr. (1937-1967) Prozatímní inventární seznam NAD č. 642 evidenční pomůcka č. 196 Honzáková Valerie Praha 1972 Prof. Dr.

Více

MINISTERSTVO VNITRA. ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. kurz manipulace se zvířaty při mimořádných událostech

MINISTERSTVO VNITRA. ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. kurz manipulace se zvířaty při mimořádných událostech MINISTERSTVO VNITRA ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO 2158/II-2000 V Praze dne 17. července 2000 S c h v a l u j e: Náměstek ministra vnitra a vrchní požární rada ČR v. r. UČEBNÍ OSNOVY

Více

ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE ÚVOD DO INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Informační a komunikační technologie Mechanik seřizovač První Mgr. Fjodor Kolesnikov 1 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval(a) samostatně,

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu:

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu: Člověk a svět práce Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu je realizován v průběhu celého základního vzdělávání a je určen všem žákům. Obsah oboru je v 1. - 5. ročníku je

Více

Zásady správné manipulace s pacientem po cévní mozkové příhodě jako metoda prevence poškození zdraví pacienta a personálu

Zásady správné manipulace s pacientem po cévní mozkové příhodě jako metoda prevence poškození zdraví pacienta a personálu Celostátní soutěž Bezpečná nemocnice zastřešující téma soutěže Co můžeme udělat (děláme) pro zdravotníky, aby mohli poskytovat bezpečnou péči Zásady správné manipulace s pacientem po cévní mozkové příhodě

Více

Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa

Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa Tomáš Mirovský Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA 1 Vzdělávání v oblasti wellness Zapojené organizace, které mohou vzdělávat (soukromé

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: HARDWARE (HWR) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 164 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009 počínaje 1. ročníkem

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Chemie Kód modulu Ch-M-1/1-10 Délka modulu 99 hodin Platnost 01.09.2010 Typ modulu povinný Pojetí teoretické

Více

Učební osnova předmětu. Fiktivní firma. Obor vzdělávání: 63-41-M/02 Obchodní akademie

Učební osnova předmětu. Fiktivní firma. Obor vzdělávání: 63-41-M/02 Obchodní akademie Učební osnova předmětu Fiktivní firma Obor vzdělávání: 63-41-M/02 Obchodní akademie Forma vzdělávání: denní Celkový počet hodin za studium: 99 Platnost: od 1. 9. 2012 Pojetí vyučovacího předmětu Obecný

Více

Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje

Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje projekty Univerzity Hradec Králové konference RIS, Hradec Králové 30. března 2010 Ing. Lenka Žáčková ředitelka Institutu dalšího vzdělávání Univerzity

Více

Předkládá prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. rektor. Projednáno Vědeckou radou VŠCHT Praha dne 23. 10. 2015

Předkládá prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. rektor. Projednáno Vědeckou radou VŠCHT Praha dne 23. 10. 2015 Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze na rok 2016 Předkládá prof. Ing. Karel

Více

20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce.

20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce. 20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce. Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce Hygiena rukou při poskytování zdravotní péče

Více

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel 1. Náležitosti přihlášky ke zkoušce: údaje o žadateli: - příjmení, jméno, titul; - datum narození a

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. 28. října 1598, 738 02 Frýdek-Místek

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. 28. října 1598, 738 02 Frýdek-Místek Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední průmyslová škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 02 Frýdek-Místek Identifikátor školy: 600 016 323

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._23_SM 1-3 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Spisový plán Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.

Spisový plán Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Spisový plán Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Spis. 1. Akademická rada 1.1 ustavení, členství,volba a odvolání členů A 10 1.2 jednací řád A 10 1.3 zápisy ze zasedání A 10 1.4 podklady pro jednání

Více

O právech pacientů a také o právech pojištěnců

O právech pacientů a také o právech pojištěnců O právech pacientů a také o právech pojištěnců JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Centrum pro zdravotnické právo 3. LF UK Důležité oblasti práva - shrnutí Na jakou

Více

Harmonogram a výhled dalších aktivit na rok 2016. Petr Mašek & Tým DRG Restart

Harmonogram a výhled dalších aktivit na rok 2016. Petr Mašek & Tým DRG Restart Harmonogram a výhled dalších aktivit na rok 2016 Petr Mašek & Tým DRG Restart Shrnutí aktivit a výstupů 2015 Principy hospital. procedur Taxonomie a principy nového DRG Návrh nových DRG bazí pro vybrané

Více

Pořadové číslo: 6. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka

Pořadové číslo: 6. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka Pořadové číslo: 6. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Průzkum trhu III/2 VY_32_INOVACE_307 2 Název školy Registrační číslo projektu Název

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Uspořádání tvarů v prostoru Žák: rozvrhne si plochu a prostor - linie a tvary v ploše - objekty v celcích Komentář - vnímání velikosti a rozdílů - proporce v prostoru

Více

Územní plán Maršovice

Územní plán Maršovice ÚZEMNÍ PLÁN MARŠOVICE Obec Maršovice Č.j.:... v Maršovicích dne... Zastupitelstvo obce Maršovice, příslušné podle ustanovení 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu

Více

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-510/09-07 Název školy: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Adresa: Na Sadech 308, 379 26 Třeboň Identifikátor: 600008291 IČ: 60816945 Místo

Více

O MOŽNOSTECH STUDIA NA FAKULTĚ

O MOŽNOSTECH STUDIA NA FAKULTĚ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH STUDIA NA FAKULTĚ V AKADEMICKÉM ROCE 2010/2011 Plzeň, říjen 2009 1) DĚKANÁT FAKULTY STROJNÍ (DFST) Sídlo DFST : Univerzitní 22 Plzeň

Více

Pořadové číslo: 5. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie

Pořadové číslo: 5. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie Pořadové číslo: 5 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

Směrnice rady města č. 3/2015 Pravidla pro poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb.

Směrnice rady města č. 3/2015 Pravidla pro poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb. Město Strana č. 10/16 Městský úřad se ve své činnosti řídí: Příloha č. 2 na úseku samostatné působnosti zákony a obecně závaznými předpisy vydanými ústředními orgány k jejich provedení (nařízeními vlády

Více

MAPA KORUPČNÍCH RIZIK CENIA (stav k datu 30. 9. 2014)

MAPA KORUPČNÍCH RIZIK CENIA (stav k datu 30. 9. 2014) Úsek vnitřních služeb (50) Riziková činnost Název / popis Opatření ke snížení Agenda auditní a kontrolní činnosti 1 Kontrolní činnost 2 Kontrolní činnost 3 Kontrolní činnost zatajování zjištěných hrubých

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Organizace a ergonomie efektivního pracoviště

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Organizace a ergonomie efektivního pracoviště VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA Organizace a ergonomie efektivního pracoviště Obsah Štíhlá firma... 2 Organizace a ergonomie efektivního pracoviště... 3 OBSAH modulu II.:... 3 1 Štíhlá firma Hlavním cílem

Více

Podpora ČÚZK editorům RÚIAN. Hana Gubániová

Podpora ČÚZK editorům RÚIAN. Hana Gubániová Podpora ČÚZK editorům RÚIAN Hana Gubániová Podpora editorům RÚIAN Školící prostředí ISÚI Praktická školení editorů Semináře pro editory Koordinátoři, kontaktní osoby Podpora telefonická, Helpdesk UPK -

Více

Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIZ-780/11-Z. Příspěvková organizace. Zdeňkou Michutovou, ředitelkou školy

Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIZ-780/11-Z. Příspěvková organizace. Zdeňkou Michutovou, ředitelkou školy Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIZ-780/11-Z Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Vsetín, Na Kopečku 13, příspěvková organizace Na Kopečku

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

1 Indikátory pro monitoring a evaluaci

1 Indikátory pro monitoring a evaluaci 1 Indikátory pro monitoring a evaluaci Vlastnosti a charakteristiky indikátorové soustavy Soustava indikátorů ROP byla vytvořena pro účely efektivního řízení distribuce finančních prostředků čerpaných

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10.

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10. Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 33 Název výzvy: Prioritní osa: 4.1 Oblast podpory: Systémový rámec celoţivotního

Více

Digitáln. lní portfolio. Mgr. Markéta Opálková. 26. 11. 2009 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN

Digitáln. lní portfolio. Mgr. Markéta Opálková. 26. 11. 2009 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN Digitáln lní portfolio Mgr. Markéta Opálková 26. 11. 2009 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN Osnova přednp ednášky Digitální portfolio ResearcherID Věda.cz WorldCat Identities Digitáln lní portfolio

Více

Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ

Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ 12. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ Kód a název oboru vzdělání: 41-55-H/01 Opravář zemědělských

Více

KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298

KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298 TLOSKOV KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna

Více

Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni

Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni Význam vědeckých, výzkumných a vývojových činností na Západočeské univerzitě v Plzni se soustavně zvyšuje.

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO- 3655 /GŘ VZ-2003 V Praze dne 30. října 2003 S c h v a l u j e:... generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_06_ EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou PŘÍJMY ZE SAMOSTATNÉ ČINNOSTI Příjmy ze samostatné činnosti:

Více

Obvyklé ceny zařízení a vybavení

Obvyklé ceny zařízení a vybavení (platné od 30. 6. 2015) Položka zařízení/nábytku Cena bez DPH Obvyklé ceny zařízení a vybavení Cena s DPH Sestava stolní PC 1 11 000 13 310 Notebook 1 11 000 13 310 Parametry*/Poznámky 2,4 GHz, 4 GB RAM,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Libčeves, okres Louny. Adresa: Školní 132, 439 26 Libčeves. Identifikátor: 600 082 814

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Libčeves, okres Louny. Adresa: Školní 132, 439 26 Libčeves. Identifikátor: 600 082 814 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a Mateřská škola Libčeves, okres Louny Adresa: Školní 132, 439 26 Libčeves Identifikátor: 600 082 814 Termín konání inspekce: 16.

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-01129/08-06. Předmět inspekční činnosti:

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-01129/08-06. Předmět inspekční činnosti: Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-01129/08-06 Název školy: Základní škola Chomutov, Zahradní 5265 Adresa: 430 05 Chomutov, Zahradní 5265 Identifikátor: 600077578 IČ: 46

Více

Projekt 438 Vytvoření studijních oborů Řešitel: prof. Ing. Václav Janda, CSc.

Projekt 438 Vytvoření studijních oborů Řešitel: prof. Ing. Václav Janda, CSc. Projekt 438 Vytvoření studijních oborů Řešitel: prof. Ing. Václav Janda, CSc. 1 Původní cíle projektu Cílem projektu bylo připravit podmínky pro akreditaci dvou bakalářských studijních oborů uskutečňovaných

Více

5.2.1 Matematika povinný předmět

5.2.1 Matematika povinný předmět 5.2.1 Matematika povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 4 4+1 4+1 4+1 4+1 4 4 3+1 4+1 Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace v

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Matematika.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Matematika. Matematika Matematika pro žáky 6. až 9. ročníku napomáhá k rozvoji paměti, logického myšlení, kritickému usuzování a srozumitelné a věcné argumentaci prostřednictvím matematických problémů. Žáci si prostřednictvím

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHY SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.6.2016 COM(2016) 361 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

Více

VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUŠKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN. Předmět úpravy

VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUŠKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN. Předmět úpravy 58 VYHLÁŠKA ze dne 10. února 2016 o státních zkouškách z grafických disciplín a o změně vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle

Více

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2015 je definován

Více

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE 1 Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE Registrační číslo projektu: Název projektu: CZ.1.07/1.2.10/02.0020 Moderním vzděláváním k širšímu uplatnění v ţivotě Červen 2012 2 je spolufinancován

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Základní údaje o připravovaném projektovém záměru rozvoje výukových kapacit základních a mateřských škol

Základní údaje o připravovaném projektovém záměru rozvoje výukových kapacit základních a mateřských škol Základní údaje o připravovaném projektovém záměru rozvoje výukových kapacit základních a mateřských škol Příloha 1. Název projektu: Vestavba objektu mateřské školy 2. Zřizovatel školy, školského zařízení:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Ústecký inspektorát. Hotelová škola, Teplice, příspěvková organizace

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Ústecký inspektorát. Hotelová škola, Teplice, příspěvková organizace Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Hotelová škola, Teplice, příspěvková organizace Adresa: Smetanovo nám. 786, 415 02 Teplice Identifikátor: 600 170 675 Termín konání inspekce:

Více

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci Platnost k 15. 10. 2012 POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci (druhá záložka tabulky hodinových dotací) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č e s k á š k o l n í i n s p e k c e. Č. j. 036 180/99-0001 Inspektorát č. 02 Střední Čechy

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č e s k á š k o l n í i n s p e k c e. Č. j. 036 180/99-0001 Inspektorát č. 02 Střední Čechy Č e s k á š k o l n í i n s p e k c e Č. j. 036 180/99-0001 Inspektorát č. 02 Střední Čechy Signatura: oc5us301 Okresní pracoviště Praha východ INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: IZO: 110 450 337 Ředitel školy: Střední

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o.

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o. Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Soukromé speciální školy pro žáky s více vadami, s. r. o. Sokolovská 1/133, 739 32 Vratimov Identifikátor školy: 600 026 213 Termín konání

Více

Ergonomie v logistice

Ergonomie v logistice Ergonomie v logistice konference 25.-26. května 2016 Ergonomie ve ŠKODA AUTO Jitka Umlaufová Ladislav Urban Slovo ergonomie má základ v řeckých slovech ERGON práce a NOMOS - zákon ERGONOMIE se zabývá lidmi

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace. Skálova 373, 511 01 Turnov

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace. Skálova 373, 511 01 Turnov Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace Skálova 373, 511 01 Turnov Identifikátor:

Více

Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení

Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení P03 Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení Číslo výzvy: 3. Číslo a název globálního grantu: Vyhlašovatel (ZS): 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání v Libereckém kraji Liberecký

Více

STATUT Endokrinologického ústavu

STATUT Endokrinologického ústavu STATUT Endokrinologického ústavu Článek I. Úvodní ustanovení 1. Endokrinologický ústav (dále jen EÚ ) je součástí zdravotnické soustavy podle 2 odst. 1 a 4 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Matematika 3. období 7. ročník J.Coufalová : Matematika pro 7.ročník ZŠ (Fortuna) O.Odvárko, J.Kadleček : Sbírka úloh z matematiky pro 7.ročník ZŠ (Prometheus)

Více

Kolbův test učení dospělých Andragogické a psychologické dovednosti pro vyučování dospělých

Kolbův test učení dospělých Andragogické a psychologické dovednosti pro vyučování dospělých 1. Název vzdělávacího programu: Didaktické teorie vyučování a učení dospělých 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: a. Základní podoby edukace dospělých

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1 Základní konstrukce účetního systému v nevýdělečných organizacích dr. Malíková 1 Legislativní úprava účetnictví nevýdělečných organizací Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Vyhláška č. 504/2002 Sb., kterou

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Město Hradec nad Moravicí. Usnesení č.

Město Hradec nad Moravicí. Usnesení č. Město Hradec nad Moravicí Usnesení č. 21 ze schůze Rady města Hradec nad Moravicí, konané dne 17.07.2012 ve společenské místnosti v budově MěÚ, Opavská 265, 747 41 Hradec nad Moravicí. Město Hradec nad

Více

PLAN CONTROL s.r.o., U Trojice 120, 380 01 Český Krumlov

PLAN CONTROL s.r.o., U Trojice 120, 380 01 Český Krumlov PLAN CONTROL s.r.o., U Trojice 120, 380 01 Český Krumlov Zpráva o výsledcích přezkoumání hospodaření svazku obcí Identifikační údaje: IČO 15789683 Název svazku:svazek Lipenských obcí Jména osob provádějících

Více

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI Tato sekce zahrnuje výrobu a distribuci informačních a kulturních produktů, poskytování prostředků pro distribuci těchto produktů a pro zprostředkování přenosu

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak

Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ A MATEŘSKÁ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ 101 00 Praha 10, Moskevská 29 tel: 271 720 585 email: reditelka@logopedickaskola.cz Článek 1 Úvodní ustanovení Část I. - Všeobecná ustanovení 1.

Více

eidas ... aneb co nám přináší nařízení EU č. 910/2014 ze dne 23.7.2014 Ing.Robert Piffl Poradce náměstka ministra

eidas ... aneb co nám přináší nařízení EU č. 910/2014 ze dne 23.7.2014 Ing.Robert Piffl Poradce náměstka ministra eidas... aneb co nám přináší nařízení EU č. 910/2014 ze dne 23.7.2014 Ing.Robert Piffl Poradce náměstka ministra Nařízení již platí, ale o čem to je? CO JE EIDAS? Nařízení eidas je Stopařův průvodce virtuálním

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Oblastní pracoviště č. 7 České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Oblastní pracoviště č. 7 České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 074 72/99-1250 Signatura: bg4as107 Oblastní pracoviště č. 7 České Budějovice Okresní pracoviště Písek INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: 2. mateřská škola, Protivín, B.

Více

4. 1. Učební plán ŠVP pro ZŠS Nejhravější škola Tabulace učebního plánu pro DÍL I: Vzdělávací Vzdělávací

4. 1. Učební plán ŠVP pro ZŠS Nejhravější škola Tabulace učebního plánu pro DÍL I: Vzdělávací Vzdělávací 1. Učební plán ŠVP pro ZŠS Nejhravější škola Tabulace učebního plánu pro DÍL I: Vzdělávací Vzdělávací 1. stupeň 2, stupeň oblasti obory Předměty 1. Jazyk a Čtení Český jazyk 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 jazyková

Více

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu Vyhlášení rozvojového programu na podporu navýšení kapacit ve školských poradenských zařízeních v roce 2016 čj.: MSMT-10938/2016 ze dne 29. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále

Více

A.1. NÁVRH SOUBORU ZMĚN ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST

A.1. NÁVRH SOUBORU ZMĚN ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST A.1. NÁVRH SOUBORU ZMĚN ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TEXTOVÁ ČÁST Závazná část Územního plánu obce Luběnice se mění takto: 1. Vymezení zastavěného území V platném Územním plánu obce Luběnice jsou vymezeny hranice

Více

58/2016 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN

58/2016 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN 58/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. února 2016 o státních zkoukách z grafických disciplín a o změně vyhláky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání Ministerstvo kolství, mládeže a tělovýchovy stanoví

Více

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Německý jazyk Kód modulu Nj-H-3/1-4 další cizí jazyk Délka modulu 60 hodin Platnost 1.09.2010 Typ modulu

Více

Základní umělecká škola Rožnov pod Radhoštěm Pionýrská 20, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Výroční. zpráva

Základní umělecká škola Rožnov pod Radhoštěm Pionýrská 20, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Výroční. zpráva Základní umělecká škola Rožnov pod Radhoštěm Pionýrská 20, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Výroční zpráva 2004-2005 1 Charakteristika školy Základní umělecká škola Rožnov pod Radhoštěm Pionýrská 20, 756 61

Více

rekvalifikační kurzy - testování ECDL - počítačové kurzy - zkrácené studium

rekvalifikační kurzy - testování ECDL - počítačové kurzy - zkrácené studium Aktuální informace pro nový školní rok 2015/2016: rekvalifikační kurzy - testování ECDL - počítačové kurzy - zkrácené studium UPOZORNĚNÍ: - Na základě zvyšování kvality služeb (získání certifikátů) a rostoucích

Více

ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU

ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU ČÁST 2. ELEKTRONIZACE PROCESŮ A DIGITALIZACE DAT ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU Přehled kam směřují peníze z městského rozpočtu. Přehled jaký je aktuální stav čerpání

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

Část 1. Část 2. Projektová dokumentace staveb. Nezbytný obsah žádosti o vyjádření k projektové dokumentaci stavby:

Část 1. Část 2. Projektová dokumentace staveb. Nezbytný obsah žádosti o vyjádření k projektové dokumentaci stavby: Část 1 Nezbytný obsah žádosti o vyjádření k projektové dokumentaci stavby: Podává se žádost o vyjádření k projektové dokumentaci stavby, která obsahuje zejména (pokud tyto údaje nejsou jasně a zřetelně

Více

Žák získá jazykové dovednosti v oblasti porozumění poslechu, čtení textu, psaní a konverzace příslušné jazykové úrovně.

Žák získá jazykové dovednosti v oblasti porozumění poslechu, čtení textu, psaní a konverzace příslušné jazykové úrovně. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Německý jazyk Kód modulu Nj E 1/1-4 Délka modulu 33 hodin Platnost 1.09.2010 Typ modulu povinný Pojetí

Více

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit MICHAELA ZÁHORSKÁ Dílčí cíl 010 (DC 010) Návrh možných nástrojů ze strany

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Louny, Školní 2426. Adresa: Školní 2426, 440 01 Louny. Identifikátor: 600 082 989

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Louny, Školní 2426. Adresa: Školní 2426, 440 01 Louny. Identifikátor: 600 082 989 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Louny, Školní 2426 Adresa: Školní 2426, 440 01 Louny Identifikátor: 600 082 989 Termín konání inspekce: 24. - 25. duben 2007 Čj.

Více