HUDEBNÍ FORMY. Studijní texty pro předmět Hudební formy 1. PhDr. Dana Soušková, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HUDEBNÍ FORMY. Studijní texty pro předmět Hudební formy 1. PhDr. Dana Soušková, Ph.D."

Transkript

1 HUDEBNÍ FORMY Studijní texty pro předmět Hudební formy 1 PhDr. Dana Soušková, Ph.D.

2 ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE Hudební forma Pojem hudební forma se užívá ve dvou významech. V širším významu se jedná o filozofickou a estetickou kategorii, která je chápána ve vztahu k hudebnímu obsahu obsah je sdělován prostřednictvím hudební formy. Z hudebně teoretického hlediska se hudební formou rozumí tvar, struktura skladby. Nauka o hudebních formách Nauka o hudebních formách se zabývá formovým uspořádáním skladeb. V období renesance a baroka se zkoumala hudba podle pravidel rétoriky a na základě nauky o řečnických figurách (Joachim Burmeister, Johann Mattheson). Postupně se začala vytvářet hudebně teoretická terminologie a formové řešení skladeb se posuzovalo podle hudebně teoretických kritérií. V 18. a 19. století pojednávaly o hudebních formách učebnice kompozice. Koncem 19. století se stala nauka o hudebních formách samostatnou disciplínou, vznikaly první samostatné publikace věnované tomuto oboru. Jejich autory byli František Zdeněk Skuherský (1879), Hugo Riemann (1889), Karel Stecker (1905), Hugo Leichtentritt (1911), Karel Boleslav Jirák (1924) aj. K novějším titulům v českém a slovenském jazyce, které podávají souhrnné informace o hudebních formách, patří Hudební formy Karla Janečka (1955), Formy a druhy hudobného umenia Ladislava Burlase (1962), Nauka o hudebních formách Emila Hlobila (1963), ABC hudebních forem Luďka Zenkla (1984), Poznámky k soudobé hudební formě a rytmu Miloslava Ištvana (2000), Kapitoly z hudebních forem Michala Košuta (2004). V současné době je nauka o hudebních formách vědeckou disciplínou jedním z oborů hudební teorie, je také vyučovacím předmětem na středních a vysokých školách s hudebním zaměřením. O hudebních formách pojednávají publikace různého typu vědecké studie, učebnice, práce popularizačního charakteru aj. Formový typ Každé hudební dílo má osobité formové řešení. Sledujeme-li ale pouze základní znaky jeho formového členění, můžeme ho přiřadit k některému z formových typů. Formovým typem se rozumí takové uspořádání hudební formy, které má nejčastěji se vyskytující znaky dané hudební formy. V průběhu baroka, klasicismu a 19. století se v evropské hudbě vyhranilo několik formových typů perioda, dvojperioda, neperiodická věta, malá dvoudílná

3 forma a malá třídílná forma, velká dvoudílná forma a velká třídílná forma, variace, rondo, sonátová forma, fuga, kombinované formy, volné formy, cyklické formy. 1 Tektonika Tektonika je naukou o stavbě skladeb. K rozvoji této disciplíny přispěl významně Karel Janeček v práci Tektonika, nauka o stavbě skladeb (1968). Tektonika si všímá různých složek výstavby hudebního díla melodiky, tempa, tonálního a harmonického průběhu, dynamiky, zvukové barvy aj. Hudební forma je jednou z těchto složek. Tektoniku skladby poznáváme při poslechu hudebního díla. Rozlišuje se mikrotektonika, která sleduje práci s drobnými prvky, a makrotektonika, která pojednává o hudebním díle jako celku, všímá si proporcí jednotlivých částí, gradací, soudržnosti hudebního díla apod. Karel Janeček stanovil tzv. obecné tektonické principy obecné zákony výstavby skladeb. Jsou jimi princip identity a kontrastu, princip vzájemné úměrnosti částí co do rozsahu, princip hierarchie v uspořádání částí podle obsahové závažnosti, princip rozmístění vrcholů, princip vyváženosti odstředivých a dostředivých sil ve skladbě aj. Nauka o hudebních formách zjišťuje, jaké je formové uspořádání skladby. Ostatních složek hudby si všímá, pokud jsou důležité pro poznání hudební formy. FORMOVÁ ANALÝZA SKLADBY Při formové analýze skladby vycházíme ze smyslu hudby. Postupujeme od celku k částem, všímáme si těch složek hudby, které jsou důležité pro formové členění skladby. Tyto složky se označují jako hudebně výrazové prostředky, protože jejich prostřednictvím hudba vyjadřuje svůj obsah. Současně plní tyto hudební složky funkci formotvorných prostředků, protože se podílejí na formovém členění skladby. Jsou jimi melodie, tempo, metrum, rytmus, tonální a harmonický průběh, sazba neboli faktura, dynamika, barva, instrumentace, artikulace. V každé skladbě mohou být pro poznání hudební formy důležité jiné hudebně výrazové (formotvorné) prostředky. 1 S jinými řešeními hudební formy se setkáváme ve středověké a renesanční hudbě. Některé nové možnosti formování hudby se užívají ve 20. a 21. století.

4 Hudebně výrazové (formotvorné) prostředky, formotvorné principy Formové členění skladby koresponduje často s jejím melodickým průběhem, nový díl přináší zpravidla novou hudební myšlenku. Rozlišují se různé typy melodie vokální, instrumentální, diatonická, chromatická, tonální, modulující, sylabická, melismatická, koloraturní, recitativní apod. Při hodnocení melodie si všímáme velikosti intervalů, směru melodie, jejího rozsahu, umístění melodických vrcholů apod. Dalšími hudebně výrazovými prostředky jsou metrum, rytmus, tempo, hybnost. Některé skladby mají složitější metrorytmický průběh, uplatní se v nich bimetrika, polymetrika, birytmika, polyrytmika. Ametrická hudba plyne bez metrického členění. Při formovém rozboru skladby si všímáme jejího tonálního a harmonického průběhu. Vodítkem pro určení tóniny je předznamenání skladby, především však její harmonický průběh a závěry jednotlivých frází. Celá skladba může být v jedné tónině, nebo se může v jejím průběhu tónina měnit. V případě plynulé změny se jedná o modulaci, náhlou změnu tóniny označujeme jako tóninový skok. Někdy se jedná pouze o kratší vybočení do jiné tóniny a návrat zpět. Některé tóniny jsou blízké paralelní, stejnojmenné, dominantní, subdominantní, nejvzdálenější tóniny jsou vzdálené o půltón nebo o tritón. Užívají se durové tóniny, mollové tóniny, mody církevní stupnice (dórská, frygická, lydická, mixolydická), cikánské stupnice, celotónová stupnice, pentatonika, uměle vytvořené mody. Atonální hudba nemá tonální centrum. Sazbu chápeme ve smyslu vertikálního rozložení tónů, sazba může být hustá nebo průzračná apod. Rozlišují se dva základní typy sazby sazba homofonní a sazba polyfonní. Polyfonie může být imitační nebo neimitační. Vodítkem při formovém rozboru skladby je také její dynamický průběh. Všímáme si plynulých dynamických změn, gradací i náhlých dynamických kontrastů. Dynamický vrchol skladby se často kryje s jejím melodickým vrcholem. K formotvorným prostředkům patří dále barva zvuku a proměny instrumentace. Orientovat se můžeme také podle artikulace, tj. podle požadovaného způsobu hry staccato, legato, portamento apod. Základní formotvorné principy, které se uplatní při utváření hudebních forem, jsou princip opakování (totožnosti), princip kontrastu a princip rozvíjení (obměňování, variability).

5 Vyjádření výsledků formového rozboru Výsledky formového rozboru lze sdělit slovně. Můžeme popsat formový průběh skladby, charakterizovat jednotlivá témata, díly skladeb, vysvětlit, jaké jsou mezi nimi vztahy, kde jsou nejvýraznější gradace, výrazové vrcholy apod. Formové členění skladby můžeme naznačit také prostřednictvím formového schématu. K označení jednotlivých dílů se užívají písmena ze začátku abecedy malá v případě malých dílů, velká k označení velkých dílů. Obměna dílu se vyjadřuje čárkou například aba nebo číslicí napsanou v horním indexu například a 1 a 2 a 3. Při podrobnějším členění se užívají písmena řecké abecedy (α, β, γ, δ), která slouží k označení velmi krátkých úseků, například předvětí a závětí v periodě. Provedení se označuje písmenem x nebo X, introdukce písmenem i nebo I, mezivěta písmenem m nebo M, kóda písmenem k nebo K. Průběh skladby lze zaznamenat také graficky graf zpravidla zachycuje rozsahy jednotlivých dílů, průběh dynamiky a tempa, výrazové vrcholy apod. 2 Součástí formové analýzy by měla být také syntéza, tj. shrnutí výsledků provedeného formového rozboru a zhodnocení skladby jako celku. FUNKČNÍ TYPY HUDBY Jednotlivé části skladby mají ve skladbě určitou tektonickou (stavebnou) funkci, navazují na sebe podle určitého tektonického řádu. Rozlišují se hlavní tektonické funkce a vedlejší tektonické funkce. Hlavní tektonické funkce V hudbě se uplatní dva základní způsoby výstavby hudebních ploch. Hudební myšlenky se přiřazují za sebe, nebo se rozvíjejí. V prvním případě hovoříme o expozičním typu hudby, ve druhém případě o evolučním typu hudby. Expoziční typ hudby V hudbě expozičního typu se uvádějí hudební myšlenky a témata. Hudba má pravidelnou stavbou (melodie mají zřetelný začátek a konec), probíhá zpravidla v jedné tónině 2 Grafické znázornění hudby zavedl Otakar Zich v práci Symfonické básně Smetanovy, (1924), grafy najdeme také v pracích Karla Janečka (Tektonika, nauka o stavbě skladeb, 1968), Miloše Honse (Hudba zvaná symfonie, 2005, Hudební analýza, 2010) aj.

6 bez modulací, převažuje homofonní sazba. Charakteristickým znakem hudby expozičního typu je klid až určitá statičnost. Evoluční typ hudby V hudbě evolučního typu se motivy a témata rozvíjejí různými způsoby motivické a tematické práce. Tyto hudební plochy mají často neperiodickou stavbu, objevuje se v nich polyfonní vedení hlasů a tematicky propracovaná sazba, tónina se mění, dochází k modulacím. Pro tento typ hudby příznačný neklid, gradace a uvolňování napětí. 3 Vedlejší tektonické funkce Ve skladbách mají vedlejší tektonické funkce introdukce (úvod), mezivěta a kóda (závěr). Tyto části jsou většinou hudebně méně závažné než plochy, které přinášejí výraznější hudební myšlenky a témata. Introdukce Introdukce uvádí celou skladbu, nebo některou její část. V prvním případě se jedná o introdukci vnější, ve druhém případě o introdukci vnitřní, dílčí. Introdukce může mít podobu krátkého několikataktového úvodu, ve kterém se uvede například doprovodná figura. Delší introdukce, kterými začínají první věty některých symfonií a sonát, jsou obsahově závažnější. Mohou obsahovat hudbu expozičního i evolučního charakteru. Mezivěta Mezivěta spojuje hlavní díly skladby a ve srovnání s nimi je méně závažná. Motivicky vychází z předchozí hudby, nebo přináší nový motivický materiál. Ten je zpravidla méně významný, spíše výjimečně se objevují mezivěty, které přinášejí novou, obsahově závažnější hudební myšlenku. Mezivěta plní často funkci spojovacího dílu, obsahuje modulaci do tóniny, ve které začíná další část skladby. V mezivětě se uplatní expoziční, někdy i evoluční typ hudby. 3 Rozvíjení motivů a témat je příznačné pro klasicistní hudbu a hudbu pozdějších slohových období. Jiné kompoziční principy platily pro starší hudbu. V barokních skladbách se jedná spíš o volný motivický vývoj, který se v mnohém liší od klasicko-romantické tematické práce. Je založen na sekvenčním zpracování a variační obměně motivů, na rozvíjení motivů podobným motivickým materiálem apod. Některé netradiční postupy se uplatní v kompozicích 20. století a v soudobých skladbách.

7 Kóda Kóda uzavírá celou skladbu (kóda vnější), nebo některou její část (kóda vnitřní, dílčí). Slouží k tomu, aby závěr skladby vyzněl přesvědčivě. Z hlediska rozsahu lze rozlišit krátké kódy a velké, rozsáhlejší kódy. Z motivického hlediska vychází kóda z předchozí hudby, nebo je motivicky samostatná. V závěrečné kódě se často zdůrazňuje tónická harmonická funkce, někdy dochází k vybočení do subdominantní tóniny a následnému zakončení skladby v tónině hlavní. Kóda může obsahovat expoziční i evoluční typ hudby. MOTIV, TÉMA, FIGURA, PASÁŽ Motiv Motiv je základním stavebným prvkem hudby, nejkratším hudebním celkem. Má určitou obsahovou závažnost, čímž se liší od méně významných hudebních útvarů. Tvoří ho několik tónů, nejčastěji má rozsah 1 2 takty (některé motivy jsou kratší, některé delší). Motiv může začínat a končit na těžké i lehké době. Je ohraničen pomlkou, opakováním motivu nebo jiným motivem. Téma Téma je výraznou, několikataktovou hudební myšlenkou. Je delší a obsahově závažnější než motiv (téma je možné rozčlenit na motivy). Téma tvoří myšlenkový základ hudebních děl. Z obsahového hlediska rozlišujeme téma s jedním obsahovým zaměřením téma rázné, lyrické, dramatické apod., a téma, které obsahuje kontrastní motivy téma antitetické. Téma může mít výrazný začátek, kterému říkáme hlava tématu. Téma se vyskytuje v sonátové formě, variacích, fuze tedy ve skladbách, v jejichž průběhu se s tématem pracuje. V případě jiných forem nemluvíme o tématech, ale spíš o melodiích, hudebních myšlenkách apod. Figura Figura se podobá motivku také ji tvoří několik tónů, ale je méně významná. Sled několika figur označujeme termínem figurace. Často se jedná o akordické rozklady, které znějí v doprovodném hlase. Figura, která se několikrát beze změny opakuje, se nazývá ostinátní figura, je-li v basu, jedná se o ostinátní bas. V některých skladbách je ve vrchních tónech akordických rozkladů ukryta melodie, v tomto případě hovoříme o figurované melodii.

8 Pasáž Termínem pasáž se rozumí běh, rychlý sled tónů ve stupnicovém postupu (někdy v postupu akordických rozkladů nebo drobných figur). Uplatní se ve virtuózních skladbách, etudách apod. 4 PRÁCE S MOTIVEM A TÉMATEM práce. Motivy a témata se ve skladbách obměňují různými způsoby motivické a tematické Opakování motivu, tématu Opakování je buď přesné, nebo pozměněné. Při pozměněném opakování se motiv nebo téma zopakuje v transpozici, s melodickými nebo rytmickými obměnami, v jiné instrumentaci, dynamice, tempu, s jiným harmonickým průběhem apod. Variace Motiv nebo téma se obohatí o melodické tóny. Inverze Inverzí se rozumí převrat intervalů, které melodie obsahuje. Ze vzestupných intervalů se stávají sestupné a naopak. Inverze může být přísná velikost intervalů zůstává zachována, nebo volná velikost některých intervalů se mění. Augmentace Motiv nebo téma se zopakuje v dvojnásobných (případně vícenásobných) rytmických hodnotách. Má tedy dvojnásobnou (vícenásobnou) délku. Diminuce Motiv nebo téma se zopakuje v polovičních (případně kratších) rytmických hodnotách. Má tedy poloviční (kratší) délku. 4 Vedle témat, motivů, figur a pasáží se ve skladbách užívají i různé spojovací a doplňující útvary, osamocené tóny nebo akordy, které označujeme jako podmotivický materiál.

9 Rozšíření Motiv nebo téma se prodlouží o několik tónů na začátku, uprostřed nebo na konci. Téma nebo motiv se může rozšířit také augmentací několika posledních tónů. Krácení Z tématu nebo motivu se vynechá několik tónů na začátku, uprostřed nebo na konci. Téma může být zkráceno také diminucí několika tónů. Dělení Skladatel pracuje pouze s určitou částí tématu nebo motivu. Tento způsob práce se užívá k dosažení gradace. Imitace Imitace se uplatní v polyfonních skladbách. Téma nebo motiv, který zazní v některém z hlasů, se v určitém časovém odstupu objeví v jiném hlase. Račí postup tónu. Račí postup se užívá také v polyfonii. Téma se odvíjí od posledního tónu k prvnímu Jednotlivé způsoby motivické a tematické práce se ve skladbách prolínají a kombinují. Motivickou a tematickou práci rozvíjeli skladatelé v období klasicismu a v následujících staletích. Některé postupy (augmentace, diminuce, inverze, račí postup) se uplatnily už v hudbě renesance a baroka. Věta VĚTA, PERIODA, DVOJPERIODA, NEPERIODICKÁ VĚTA Termín věta se užívá v hudební teorii ve dvou významech. Rozumí se jím věta v několikavěté cyklické skladbě v symfonii, sonátě, koncertu, komorní skladbě, nebo drobná věta.

10 Věta (drobná věta) je několikataktový hudební úsek, který má nejčastěji rozsah 4 taktů (někdy je kratší nebo delší). Drobné věty jako samostatné skladby se nevyskytují, protože jsou příliš krátké, ale přiřazují se za sebe. Perioda Perioda je nejmenší hudební formou. Tvoří ji dvě věty, první věta se nazývá předvětí, druhá věta závětí. Perioda má rozsah jednoho malého dílu, který se ve formovém schématu se značí malým písmenem (a). Předvětí a závětí můžeme označit písmeny řecké abecedy (α, β, γ, δ). Obě věty periody mají většinou podobný charakter, často vycházejí ze stejného motivického materiálu a mají shodný rozsah nejčastěji se jedná o takty (setkáváme se také s periodami v rozsahu 5 + 5, 6 + 6, takty, nebo s periodami jejichž věty nejsou úměrně dlouhé 5 ). Předvětí i závětí probíhají většinou v jedné tónině, předvětí končí obvykle dominantou nebo tónikou s oslabeným závěrem, závětí bývá často ukončeno tónikou. Vztah předvětí a závětí můžeme přirovnat ke vztahu otázky a odpovědi. Dvojperioda Dvojperioda obsahuje dvě za sebou následující podobné periody, tedy dva podobné malé díly. Obě periody jsou motivicky příbuzné, většinou začínají stejně, ale liší se svými závěry. První perioda končí zpravidla polovičním závěrem nebo celým závěrem, který je oslabený. Druhá perioda je ukončena závěrem celým. Ve druhé periodě může probíhat výraznější gradace, která směřuje k melodickému a výrazovému vrcholu skladby. Formové schéma dvojperiody : a a α β α γ Perioda i dvojperioda může být rozšířena na začátku o introdukci, na konci o kódu. Neperiodická věta Neperiodická věta nemá pravidelnou stavbu. Zpravidla za sebou následují nové motivy různé délky, někdy dochází k rozvíjení motivů. 5 Některé periody nemají stejně dlouhé předvětí a závětí, některá z vět je zkrácená nebo prodloužená. Věta se prodlouží opakováním taktu, připojením rozvinutějšího závěru nebo augmentací několika rytmických hodnot. Některé periody mají dvě předvětí nebo dvě závětí. Nacházíme také takové celky, které obsahují tři drobné věty, jejich formové schéma je α β α nebo α β γ.

11 Uplatnění periody, dvojperiody a neperiodické věty Formu periody nebo dvojperiody mají některé lidové a umělé písničky a krátké instrumentální skladbičky. Periody, dvojperiody a neperiodické věty jsou součástí rozměrnějších forem. Periodicky členěná hudba má často homofonní sazbu, neperiodické věty se uplatní nejčastěji v polyfonii. Ve středověké a renesanční hudbě převládaly neperiodické věty, pravidelnější strukturou se v této době vyznačovaly tance. V baroku se uplatnily oba typy hudby, periodicita se vyskytovala především v tanečních skladbách, neperiodické členění bylo příznačné pro polyfonní hudbu, například pro fugu. V klasicismu se princip periodicity prosadil do všech hudebních žánrů. V hudbě vrcholného klasicismu a v pozdějších obdobích se periodicita opět uvolňovala. MALÁ DVOUDÍLNÁ FORMA A MALÁ TŘÍDÍLNÁ FORMA Malá dvoudílná forma Malá dvoudílná forma obsahuje dva malé díly, tedy dvě periody. Ve formovém schématu se značí malými písmeny ab. Malou dvoudílnáou formu mohou tvořit také dvě dvojperiody, skladba má pak formové schéma aa bb. Rozlišujeme malou dvoudílnou formu bez reprízy a malou dvoudílnou formu s reprízou. Malá dvoudílná forma bez reprízy ab obsahuje dva odlišné malé díly. Formové schéma malé dvoudílné formy bez reprízy: a b α β γ δ V malé dvoudílné formě s reprízou ab přináší předvětí dílu b novou hudbu, v závětí dílu b se navrací hudba z dílu a nejčastěji závětí, méně často předvětí dílu a. Formové schéma malé dvoudílné formy s reprízou: a b α β γ β α β γ α Malá třídílná forma Malá třídílná forma obsahuje tři malé díly, každý díl má formu periody. Malou třídílnou formu mohou tvořit také tři dvojperiody. Rozlišujeme malou třídílnou formu bez reprízy a malou třídílnou formu s reprízou. Malá třídílná forma bez reprízy (abc) obsahuje tři

12 odlišné malé díly. V malé třídílné formě s reprízou se po dílu b navrací díl a. Ve formě aba se vrací beze změny (v notách nemusí být znovu zapsán, ale hraje se Da Capo al Fine), ve formě aba se objevuje v mírně pozměněné podobě. Charakteristika malé dvoudílné a malé třídílné formy Malá dvoudílná i malá třídílná forma může být rozšířena o úvodní introdukci, mezivětu nebo závěrečnou kódu. Některý z dílů může být naopak zkrácený (nejčastěji díl b v malé třídílné formě). Mezi jednotlivými malými díly nebývají příliš velké kontrasty. Často vycházejí z podobného motivického materiálu, mají obdobný rozsah a stavbu. Mohou být v jedné tónině, někdy se tónina mění. Malé díly mohou být přistaveny každý končí celým závěrem, tj. tónikou, mohou končit otevřeně díly na sebe navazují, první končí harmonicky otevřeně, tj. dominantou, nebo mohou být přepojeny druhý díl nastupuje posledním taktem prvního dílu. Uplatnění malé dvoudílné a malé třídílné formy Malou dvoudílnou formu bez reprízy mají písně s refrénem 6 a kratší instrumentální skladbičky z období baroka 7 S malou třídílnou formou bez reprízy se setkáváme také v barokních instrumentálních skladbách. 8 Malá dvoudílná forma s reprízou a malá třídílná forma s reprízou se vyskytují častěji. Najdeme je v lidových a umělých písních, v kratších instrumentálních skladbách z klasicismu a pozdějších období. Malé dvoudílné i malé třídílné formy jsou součástí rozměrnějších hudebních forem velké dvoudílné a velké třídílné formy, variací, ronda, méně často sonátové formy. 9 Velká dvoudílná forma VELKÁ DVOUDÍLNÁ FORMA A VELKÁ TŘÍDÍLNÁ FORMA Velká dvoudílná forma obsahuje dva velké díly, které se ve formovém schématu značí velkými písmeny AB. Velký díl má malou dvoudílnou formu nebo malou třídílnou formu 6 Protože se malé dvoudílné a malé třídílné formy objevují často v písních, označují se také jako malé písňové formy. 7 V průběhu skladby se měnila tónina. Díl a moduloval do dominantní tóniny, pokud skladba začínala v tónině mollové, tak do paralelní durové tóniny, v dílu b pak proběhla modulace zpět do tóniny výchozí. 8 Barokní skladby v malé třídílné formě bez reprízy měly obdobný tonální průběh jako skladby v malé dvoudílné formě bez reprízy. 9 Rozměrnější vícedílné malé písňové formy, v nichž každý díl přináší novou hudbu (například forma abcd), se v samostatných skladbách vyskytují spíše výjimečně. Mohou být ale součástí rozměrnějších hudebních forem.

13 (případně malou vícedílnou formu). Velká dvoudílná forma AB je bez reprízy, obsahuje dva odlišné velké díly. 10 Velká třídílná forma Velká třídílná forma obsahuje tři velké díly. Také v této formě má jeden velký díl malou dvoudílnou formu nebo malou třídílnou formu (případně malou vícedílnou formu). Užívá se velká třídílná forma s reprízou, ve formě ABA se vrací díl A beze změny (často se hraje Da Capo al Fine), ve formě ABA je obměněný. V některých skladbách je střední velký díl B označen jako Trio. Charakteristika velké dvoudílné a velké třídílné formy Velká dvoudílná a velká třídílná forma může být rozšířena o introdukci, mezivětu a kódu. Některý z velkých dílů může být naopak zkrácený. Skladby ve velkých písňových formách jsou rozměrnější a obsahově závažnější než skladbičky v malých písňových formách. Mezi velkými díly bývají větší kontrasty motivické, tonální, dynamické, tempové apod. Velké díly mohou být k sobě přistaveny, nebo na sebe plynule navazují. V prvním případě jsou jednotlivé velké díly uzavřené, končí tónikou. Ve druhém případě končí první díl harmonicky otevřeně, nebo je poslední takt prvního dílu současně prvním taktem druhého dílu. Velké díly mohou být propojeny také mezivětou. Velké dvoudílné a velké třídílné formy se někdy označují jako velké písňové formy. Uplatnění velké dvoudílné a velké třídílné formy Velká dvoudílná forma se uplatní v umělých písních s refrénem, v barokních instrumentálních skladbách, 11 méně často v drobných charakteristických skladbách z pozdějších slohových období, vyskytuje se také v pochodech. Velká třídílná forma s reprízou patří k často užívaným formám. V období baroka měly toto formové řešení árie v opeře seria (tzv. velká da capo árie), postupně se začala tato forma objevovat i v barokních instrumentálních skladbách. Později byla tato forma příznačná pro drobné charakteristické skladby a tance. V cyklické sonátové formě má toto formové řešení menuet, scherzo, někdy pomalá věta. 10 Forma, ve které se navrací hudba z velkého dílu A, se považuje za velkou třídílnou formu se zúženými díly Aba. 11 Barokní skladby ve velké dvoudílné formě bez reprízy mají obdobný tonální průběh jako barokní skladby v malé dvoudílné formě bez reprízy. V průběhu dílu A proběhne modulace do dominantní tóniny (je-li hlavní tónina mollová, tak do paralelní durové tóniny), v během dílu B se hudba vrací do tóniny hlavní.

14 VARIACE Termín variace má v hudební teorii několik významů rozumí se jím jeden ze způsobů motivické a tematické práce, variační forma, tj. forma téma s variacemi, označují se jím jednotlivé obměny tématu ve variační formě. Druhy variací Skladba ve formě variací obsahuje téma a jeho variační obměny. Podle rozsahu jednotlivých dílů se rozlišují malé variace a velké variace. Malé variace obsahují malé díly (a 1 a 2 a 3 a 4 ), jeden díl má formu periody. Ve velkých variacích za sebou následují velké díly (A 1 A 2 A 3 A 4 ), jeden díl má malou dvoudílnou nebo malou třídílnou formu. Podle způsobu zpracování se rozlišují variace kontrapunktické, ornamentální, charakteristické a volné. Kontrapunktické variace Kontrapunktické variace začínají tématem, je to zpravidla jednohlasá melodie v delších rytmických hodnotách, která zní v nejhlubším hlase v basu. V následujících variacích se téma opakuje jako ostinato. Zní většinou v basu, méně často prochází jinými hlasy. Téma se nemění, pouze občas se přizpůsobuje vrchním hlasům, takže dochází k jeho drobným melodickým nebo rytmickým obměnám. Téma se stává určitou kostrou skladby, ustupuje ale spíš do pozadí, proměny jednotlivých variací přinášejí vrchní kontrapunktující hlasy. V některých skladbách zní téma ve vícehlasé akordické sazbě. Variace pak zachovávají jeho harmonický plán, který je v jednotlivých variacích bohatěji stylizován. Skladby ve formě kontrapunktických variací mají názvy passacaglia, ciacona (chacona, chaccone), ground nebo folia. Chorální variace užívají téma převzaté z protestantského chorálu. Kontrapunktické variace jsou příznačné pro období baroka, v klasicismu se přestaly psát. K této formě se vrátil až ve druhé polovině 19. století Johannes Brahms a později někteří další skladatelé (například Vítězslav Novák). Ornamentální variace Ornamentální variace (nazývají se také ozdobné, přísné, formální) začínají tématem. Téma musí být vhodné pro další variační práci. Bývá v pomalejším nebo středním tempu, má výraznou melodii, přehlednou fakturu, přehledný tonální a harmonický průběh. Skladatel napíše vlastní téma, nebo použije jako východisko pro variační práci skladbu jiného

15 skladatele, což bývá patrné z názvu variací. V názvu skladby může být uveden také počet variačních obměn a tónina. Melodie tématu se v jednotlivých variačních obměnách zdobí melodickými tóny, figuracemi, pasážemi. Z melodického hlediska se tedy téma proměňuje, ale jeho základní melodický obrys zůstává v jednotlivých variacích zřetelný. Současně s tím se komplikuje rytmický průběh, proměňuje se i stylizace doprovodných hlasů. Ostatní hudební složky se zpravidla nemění, jednotlivé variace zachovávají formu, metrum, harmonický průběh a tóninu tématu. Pro kontrast může být zařazena jedna variace opačného tónorodu, která je nadepsána minore moll nebo maggiore dur. Skladby ve formě ornamentálních variací mají většinou radostnou, hravou náladu, vyžadují brilantní virtuózní hru, jejíž náročnost se v průběhu skladby stupňuje. Ornamentální variace se psaly především v klasicismu, často pro klavír. Vznikaly samostatné klavírní skladby ve formě variací, variační věty jsou součástí některých klavírních sonát. Variační věty se uplatnily také v symfoniích, koncertech a komorních skladbách. Charakteristické variace V charakteristických variacích dochází k výraznějším proměnám tématu. Proměny se mohou týkat všech hudebních složek melodiky, rytmu, metra, harmonického a tonálního průběhu, formy, sazby, stylizace, dynamiky, instrumentace aj. Ve skladbách tohoto typu přinášejí jednotlivé variace hudbu odlišného charakteru a výrazu. Charakteristické variace začal psát Ludwig van Beethoven, tento typ variační techniky dále rozvíjeli skladatelé v následujících staletích. Volné variace Volné variace se ještě víc vzdalují od tématu. Jsou volně vytvořeny z motivů tématu, nebo přinášejí zcela novou hudbu. Téma nemusí být vůbec uvedeno, dá se pouze tušit z motivických příbuzností částí. Průběh variační formy Variace jsou buď samostatnou skladbou, nebo větou v sonátovém cyklu nejčastěji pomalou nebo závěrečnou částí. Samostatná skladba ve formě variací obsahuje zpravidla větší počet variačních obměn, věta v sonátovém cyklu přináší většinou menší počet variací. Jednotlivé variace mohou být od sebe zřetelně odděleny a očíslovány. V některých skladbách ale následují jednotlivé variace bezprostředně za sebou, případně jsou spojeny

16 mezivětami. Jednotlivé variace jsou uspořádány podle určitého plánu zpravidla se postupuje od jednodušších ke složitějším proměnám tématu, narůstá gradace a složitost skladby, stupňuje se technická náročnost i intenzita výrazu. Variace se postupně stále více vzdalují od tématu. Při větším počtu variací může následovat po výrazné gradaci zlom a nový postup od jednodušší obměny ke složitějšímu průběhu a nové gradaci. Při větším počtu variací se mohou vytvářet skupinky příbuzných variací. Ve variačním cyklu se uplatní také zákon kontrastu, mohou se střídat variace různého charakteru rychlé, pomalé, lyrické, virtuózní apod. Variace mohou být zakončeny tématem v původní podobě, poslední, nejsložitější variací, kódou nebo fugou. Pokud skladba obsahuje fugu, bývá to uvedeno v jejím názvu. Variace mají nejčastěji jedno téma, ale vznikají také variace na dvě témata, které označujeme termínem dvojité variace. V ornamentálních variacích převažuje expoziční typ hudby, v charakteristických a volných variacích může být také hudba evolučního charakteru. Proměny variací v hudební historii Variace byly odedávna současí nástrojové improvizace. V zapsaných skladbách se objevují v renesančních přepisech polyfonních vokálních skladeb pro nástroje pro loutnu, clavichord, cembalo, varhany. V nich byly původní vokální melodie zdobeny melodickými tóny, byly kolorovány. V renesanci byly také oblíbené dvojice tanců pomalý dvoudobý basse dance a třídobé rychlé saltarello, přičemž druhý tanec byl variační obměnou prvního tance. Nejstarší zapsané skladby typu téma s variacemi jsou z 16. století. V Anglii byly psány pro virginal, ve Španělsku pro varhany. Pro baroko jsou příznačné kontrapunktické variace. K nejznámějším skladbám patří skladby Johanna Sebastiana Bacha, Georg Friedrich Händel zařadil variační věty do některých suit. Johann Sebastian Bach Passacaglia a fuga c moll pro varhany, Partita d moll pro sólové housle Ciacona, Goldbergovy variace, Mše h moll Crucifixus V klasicismu se psaly variace ornamentální, v Beethovenově tvorbě se setkáváme s variacemi charakteristickými. Oblíbené byly variace na melodie známých operních árií, které patřily ale spíš do oblasti dobové zábavné hudby. Umělecky závažnější díla nacházíme v tvorbě Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Tito skladatelé zařadili variační věty do některých svých symfonií, klavírních sonát a smyčcových kvartetů. Psali také samostatné variační cykly pro klavír. Joseph Haydn Symfonie G dur č. 94 S úderem kotlů 2. věta, Symfonie D dur č. 101 Hodiny 2. věta.

17 Wolfgang Amadeus Mozart Sonáta A dur 1. věta Ludwig van Beethoven 33 variací na Diabelliho valčík, Symfonie č. 3 Es dur Eroica 4. věta, Symfonie č. 5 c moll Osudová 2. věta Ve skladbách 19. století se setkáváme se všemi typy variací. Častěji se komponovaly variace charakteristické, znovu se objevily variace kontrapunktické. Vedle umělecky závažnější tvorby pokračovala také v tomto období linie dobově oblíbených variací na melodie operních árií nebo písní. V této době vznikla řada variačních cyklů pro klavír. Robert Schumann Variace na téma Abegg, Symfonické etudy pro klavír Johannes Brahms Variace na téma Schumanna, Variace na téma Händela, Variace na téma Paganiniho Bedřich Smetana České tance Hulán Variační věty byly součástí symfonií, sonát, komorních a koncertantních skladeb. Franz Schubert Klavírní kvintet A dur Pstruh 4. věta Fryderyk Chopin Variace na téma z Mozartovy opery Don Giovanni Là ci darem la mano Johannes Brahms Symfonie č. 4 e moll 4. věta (passacaglia) Antonín Dvořák Symfonie č. 8 G dur 4. věta César Franck Symfonické variace pro klavír a orchestr Petr Iljič Čajkovskij Rokokové variace pro violoncello a orchestr Od druhé poloviny 19. století se rozvíjela tvorba variací pro orchestr. Antonín Dvořák Symfonické variace pro orchestr Variační formu mají některé symfonické básně. Bedřich Smetana Má vlast Šárka Také ve skladbách 20. a 21. století se setkáváme s různými typy variační techniky. Variace pro klavír: Leoš Janáček Thema con variazioni Zdenčiny variace Orchestrální variace: Benjamin Britten Variace a fugu na Purcellovo téma Průvodce mladého člověka orchestrem

18 SONÁTOVÁ FORMA Sonátová forma je jednou z nejdůležitějších hudebních forem, skladby s tímto formovým řešením mají zpravidla závažnější hudební obsah. 12 Struktura sonátové formy Sonátová forma má tři části expozici, provedení a reprízu. V expozici jsou uvedena témata a doplňující hudební myšlenky. V provedení se témata zpracovávají různými způsoby tematické práce. Repríza je pozměněným opakováním expozice. Sonátová forma může být na začátku rozšířena o introdukci, v závěru o kódu. Expozice V expozici sonátové formy se objevují tři odlišná témata téma hlavní, vedlejší a závěrečné. Hlavní téma, kterým expozice začíná, má rozsah věty, periody, dvojperiody nebo neperiodické věty, někdy malé dvoudílné nebo malé třídílné formy. Jeho struktura může být méně pravidelná. Je v základní tónině, z harmonického hlediska může být uzavřené končí tónikou, nebo neuzavřené končí dominantou nebo jiným netónickým akordem. Hlavní téma má zásadní význam pro celkové vyznění skladby, v rychlých větách bývá rázné, energické, v pomalých větách zpěvné, lyrické. Někdy se jedná o téma s vnitřním kontrastem téma antitetické, někdy má téma výrazný začátek výraznou hlavu tématu. Po doznění se hlavní téma může opakovat beze změny i v pozměněné podobě, může následovat jeho dílčí provedení, nebo po něm může následovat mezivěta. Přechod od hlavního k vedlejšímu tématu zprostředkuje mezivěta, kterou nazýváme spojovací oddíl. Motivicky vychází buď z hlavního tématu, nebo přináší novou hudbu, která bývá méně závažná než předchozí tematický materiál. Spíše výjimečně je spojovací oddíl myšlenkově a motivicky výraznější než hlavní téma. Spojovací oddíl připravuje nástup vedlejšího tématu z tonálního hlediska, obsahuje modulaci do tóniny vedlejšího tématu. V sonatinách a ve starších sonátách může spojovací oddíl chybět oblast hlavního tématu končí dominantou a po ní nastupuje vedlejší téma v dominantní tónině. Celou tuto část expozice považujeme za oblast hlavního tématu (A). Vedlejší téma není méně důležité než téma hlavní, ale je k němu kontrastní. Od hlavního tématu se liší výrazem bývá lyrické, zpěvné 13 i tóninou. Je-li hlavní téma v durové 12 Rozlišuje se jednovětá sonátová forma a cyklická sonátová forma. Výklad cyklické sonátové formy je podán v kapitole Cyklické formy.

19 tónině, vedlejší téma probíhá v dominantní durové tónině. Je-li hlavní téma v mollové tónině, vedlejší téma je uvedeno v paralelní durové tónině. Tyto tonální vztahy byly obvyklé v klasicismu, skladby z 19. století a z pozdějších období mají zpravidla jiný tonální průběh, užívají se tóniny vzdálené o tercii i jiné tonální vztahy. Vedlejší téma může být tvořeno větou, periodou, dvojperiodou, neperiodickou větou, někdy malou dvoudílnou nebo malou třídílnou formou. Jeho členění bývá zpravidla pravidelnější než členění hlavního tématu. Po doznění se může vedlejší téma opakovat, může následovat jeho dílčí provedení nebo mezivěta. Celá tato část expozice se označuje jako oblast vedlejšího tématu (B). Závěrečné téma bývá méně výrazné než hlavní a vedlejší téma. Uzavírá expozici, a proto nepřináší příliš nápadný kontrast. Motivicky vychází často z hlavního tématu, někdy obsahuje novou hudbu. Hraje se v tónině vedlejšího tématu. V některých skladbách může být závěrečné téma pouze naznačeno, nebo může zcela chybět. Expozici může uzavřít dílčí kóda. Celá tato část expozice se označuje jako oblast závěrečného tématu (C). 14 I když se v expozici sonátové formy dají rozlišit její jednotlivé části, probíhá jako jeden celek s určitou kompoziční linií, gradacemi apod. V této části sonátové formy se uplatní expoziční typ hudby, některé kompozice obsahují ale i evoluční plochy. V klasicismu bývala expozice v repetici, později se od opakování upouštělo. Provedení V provedení (X) se pracuje s tematickým materiálem uvedeným v expozici. V klasicistních skladbách jsou expozice a provedení od sebe zřetelně odděleny, ve skladbách z pozdějších období může provedení na expozici plynule navazovat. Provedení má zpravidla tři části vstupní část, vlastní provedení a závěrečnou část. Ve vstupní části se uvede téma často hlavní téma v nové, ale nepříliš vzdálené tónině. V případě plynulého přechodu expozice do provedení navazuje vstupní část provedení na závěrečnou část expozice. Vlastní provedení obsahuje práci s tématy s hlavním, vedlejším nebo závěrečným tématem, někdy se všemi, někdy pouze s některým z nich. Méně často se užívá motivický materiál z mezivět nebo dílčí kódy. V této části sonátové formy se uplatní různé způsoby tematické práce, témata se proměňují melodicky, rytmicky, harmonicky. Dochází k častým změnám tónin, tóniny se mění modulací nebo tóninovým skokem. 13 Vztah hlavního a vedlejšího tématu se postupně proměňoval. V mnohých raných skladbách Josepha Haydna se vedlejší téma výrazově nelišilo od hlavního tématu, vzniklo jeho transpozicí do dominantní tóniny. Obsahově kontrastní témata psal Ludwig van Beethoven. Ještě výraznější kontrasty mezi tématy nacházíme ve skladbách romantiků. 14 V některých skladbách se v expozici objeví větší množství výrazných hudebních myšlenek, mohou mít několik hlavních, vedlejších nebo závěrečných témat.

20 V provedení dochází k proměnám faktury často se užívá tematicky propracovaná, polyfonní sazba, mění se stylizace, dynamika, instrumentace apod. Zvyšuje se výrazové napětí hudby, dochází k častým gradacím i prudkým zlomům. V provedení se uplatní evoluční typ hudby. V některých skladbách se místo provedení tematického materiálu z expozice uvede nová výraznější hudební myšlenka, které říkáme epizoda. V závěrečné části se připravuje nástup reprízy, a to především z harmonického hlediska. Závěrečná část provedení obsahuje prodlevu na dominantě z hlavní tóniny, méně často na jiné harmonické funkci. Někdy může závěrečná část provedení chybět. Délka provedení může být různá, závisí na náročnosti kompozice i na době jejího vzniku. S kratším provedením se setkáváme například v sonatinách. Obsahově závažnější díla sonáty, symfonie, komorní skladby mají provedení delší a propracovanější. V klasicismu se zpočátku psala stručnější provedení, která byla kratší než expozice. Později se tato část sonátové formy rozrůstala spolu s tím, jak se prohlubovala obsahová závažnost skladeb. Delší, tematicky propracovanější provedení nacházíme ve skladbách Ludwiga van Beethovena, ještě výrazněji rozšiřovali provedení skladatelé 19. století. Některé skladby v sonátové formě naopak provedení neobsahují, sonátovou formu bez provedení nacházíme v některých sonatinách a v pomalých větách symfonií a sonát. Repríza Repríza, která přináší po provedení opět uklidnění, je pozměněným opakováním expozice. Od expozice se liší tím, že probíhá celá v hlavní tónině. Pokud je hlavní tónina mollová a vedlejší téma je v expozici v paralelní durové tónině, uvede se v repríze buď v hlavní mollové tónině, nebo ve stejnojmenné durové tónině. Oproti expozici se proměňuje také průběh spojovacího oddílu nemoduluje, ale končí v hlavní tónině. Skladatelé století princip tonálně sjednocené reprízy vždy nerespektovali, jejich skladby měli bohatší tonální plán. V klasicistních skladbách byly obvykle provedení a repríza zapsané ve společné repetici, v pozdějších obdobích se repetice neužívala. V některých skladbách nemá repríza obvyklý průběh. Objevuje se repríza zkrácená, klamná nebo zrcadlová. V případě zkrácené reprízy je oblast hlavního, vedlejšího nebo závěrečného tématu kratší. Někdy je některé z témat zcela vynecháno. Často to bývá téma hlavní pokud s ním skladatel pracuje v provedení, v repríze už je neuvádí, repríza začíná vedlejším tématem. Toto řešení se objevuje častěji ve skladbách romantiků a skladatelů z pozdějších období. Klamná repríza začíná v jiné tónině často v subdominantní a teprve

21 postupně se dostává do hlavní tóniny. V zrcadlové repríze se nejprve uvede vedlejší téma a teprve potom téma hlavní. Introdukce, kóda Sonátová forma může být rozšířena o introdukci a kódu. Introdukci mají některé první věty symfonií a sonát. Introdukce probíhá v pomalém tempu a je tematicky samostatná. Později se psaly introdukce, které tematicky souvisely s dalším průběhem věty. Kóda celé věty následuje po ukončení reprízy, tj. po ukončení transponovaného opakování celé expozice. Může být krátká nebo rozsáhlejší. Rozsáhlejší, velká kóda je delší a obsahově závažnější. Tematicky vychází z hudby expozice, nebo přináší novou hudbu. Velká kóda je někdy čtvrtým dílem sonátové formy, obsahuje druhé provedení a někdy i druhou reprízu. Toto druhé provedení bývá kratší a méně propracované než provedení první. Velké kódy začal psát Ludwig van Beethoven. Uplatnění sonátové formy Sonátová forma se vyskytuje v instrumentální hudbě klasicismu a pozdějších období. Uplatní se v cyklické sonátové formě, tedy v sonátách, symfoniích, koncertech a v komorní hudbě. V těchto skladbách mají sonátovou formu zpravidla věty v rychlejším tempu první věta, někdy také věta poslední. V sonátové formě může být napsána i druhá pomalá věta. Ta má často kratší provedení, někdy je bez provedení. Se sonátovou formou se setkáváme také v serenádách, divertimentech, nokturnech, kasacích. Nejčastěji se objevuje v první větě, někdy ve větě poslední. Sonátovou formu mají i samostatné orchestrální skladby předehry a některé symfonické básně. Sonátová forma v symfonických básních je volnější, protože se jejich hudební průběh řídí více či méně mimohudebním programem. Tyto skladby mají zpravidla dlouhé provedení, ve kterém se objevují nová témata, a bohatší tonální plán. Proměny sonátové formy v hudební historii Sonátová forma vznikla v období klasicismu. Vyvinula se z dvoudílné formy, kterou měly instrumentální skladby v období baroka. Oba díly těchto skladeb vycházely zpočátku z podobného motivického materiálu a měly ustálený tonální průběh. První díl (A) začínal v hlavní tónině a moduloval do tóniny dominantní, pokud začínal v mollové tónině, moduloval do paralelní dur. V druhém dílu (B) probíhala modulace zpět do tóniny hlavní. Každý díl byl zapsán v repetici.

22 Během první poloviny 18. století se objevily v této formě některé nové prvky. V druhé části dílu A se začal užívat odlišný motivický materiál, na začátku dílu B se objevilo provedení prvního tématu, po kterém následovala repríza druhého tématu v hlavní tónině. Kolem roku 1750 se provedení osamostatnilo, po něm následovala repríza prvního i druhého tématu v hlavní tónině. Tato forma se označuje jako starosonátová. Najdeme ji například v cembalových skladbách Domenica Scarlattiho, Johanna Sebastiana Bacha aj. Na dalším vývoji sonátové formy se podílela řada skladatelů. Přínos skladatelů mannheimské školy (Jana Václava Stamice aj.) spočíval v tom, že užívali kontrastní tematický materiál. Skladby Josepha Haydna zpočátku neobsahovaly příliš kontrastní témata vedlejší téma bylo často pouhou transpozicí hlavního tématu do dominantní tóniny, ale vyznačovaly se propracovanějším provedením. Sonátová forma se ustálila v období vrcholného klasicismu v pozdějších dílech Josepha Haydna, ve skladbách Wolfganga Amadea Mozarta a spíše v raných dílech Ludwiga van Beethovena. Ve formě se vyhranila expozice s oblastí hlavního, vedlejšího a závěrečného tématu, provedení a tonálně sjednocená repríza. V klasicistních skladbách v sonátové formě převládal zpočátku radostný výraz, postupně ale vznikaly obsahově závažnější skladby. K prohloubení výrazu došlo především ve vrcholných symfoniích Haydna a Mozarta. Některými novými rysy se vyznačuje sonátová forma ve skladbách Ludwiga van Beethovena. Jeho skladby jsou obsahově závažnější a různorodější. Přinášejí výrazná témata, která jsou navzájem kontrastní. Beethoven rozvíjel různé způsoby tematické práce, provedení sonátové formy rozpracovával do delší plochy, ve které se stupňoval hudební výraz. Protože usiloval o vyváženost formy, potřeboval delší plochu na zklidnění. Psal proto delší kódy, které někdy obsahovaly druhé provedení, případně i druhou reprízu. V 19. století psali skladby v sonátové formě skladatelé, kteří navazovali na klasicistní tradici Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, César Franck, Antonín Dvořák, ale i skladatelé, kteří usilovali o nové výrazové možnosti hudby Hector Berlioz, Fryderyk Chopin, Bedřich Smetana, Petr Iljič Čajkovskij, Zdeněk Fibich, Alexandr Nikolajevič Skrjabin aj. Ve 20. století se objevila sonátová forma především v tvorbě neoklasicistně orientovaných skladatelů, jako byli Sergej Prokofjev, Paul Hindemith, ale i u jiných autorů, například u Vítězslava Nováka, Josefa Suka, Maurice Ravela aj. Ve skladbách 19. a 20. století jsou zachovány základní znaky sonátové formy, ale dochází k některým obměnám. Témata bývají výrazně kontrastní, evoluční plochy se objevují také v expozici a repríze. Skladby mají jiný tonální průběh, komplikuje se harmonický

23 průběh, instrumentace orchestrálních skladeb je zvukově barevnější. Vedle skladeb, ve kterých jsou jednotlivé díly sonátové formy co do rozsahu vyvážené, se častěji objevují skladby, které obsahují delší provedení, někdy zkrácenou reprízu. Upouští se od repetic, jednotlivé části sonátové formy na sebe plynule navazují. RONDO Rondo lze chápat jako hudbu do kruhu. 15 Je založeno na střídání hlavní myšlenky s myšlenkami vedlejšími. 16 Hlavní myšlenka je uvedena nejméně třikrát, vedlejší myšlenky jsou nejméně dvě. Podle rozsahu dílů rozlišujeme malé rondo a velké rondo. V malém rondu jsou jednotlivé díly ve formě periody (abaca), méně často dvojperiody. Ve velkém rondu má každý díl malou dvoudílnou nebo malou třídílnou formu (ABACA). 17 Malé rondo Vzniklo v období baroka ve Francii. Díl a byl hudebně závažnější a v notovém zápise byl nadepsán jako Rondeau. Vedlejší díly bývaly méně výrazné, někdy mohly být kratší, v notovém zápise byly označeny jako Couplet I, Couplet II atd. Byly nejméně dva, ale vznikaly také skladby s větším počtem malých dílů (abacada...). Jednotlivé díly malého ronda nebyly zpravidla příliš kontrastní. Mohly být v jedné tónině. Někdy se ale tónina v průběhu skladby měnila díl b byl v tónině dominantní a díl c v tónině subdominantní. Pokud se díl a opakoval beze změny, mohl být v notách zapsán pouze jednou. Za ním byly uvedeny očíslované kuplety, přičemž hráč věděl, že se mezi nimi opakuje díl a. Ve formě malého ronda se psaly skladby pro clavecin, 18 části v operách, baletech aj. Tato forma je zastoupena v tvorbě Jeana Philippa Rameaua, často se objevuje ve skladbách Françoise Couperina. Nazývá se proto někdy malé couperinovské rondo. Velké rondo Velké rondo vzniklo v období klasicismu. Vyvinulo se z malého barokního ronda tak, že se jednotlivé malé díly rozrostly do rozměrnějších ploch. Rozlišuje se prosté rondo a sonátové rondo. Sonátové rondo převzalo některé znaky sonátové formy. 15 Název vznikl z francouzského rondeau kruh. 16 Vedlejší myšlenky se nazývají kuplety. 17 V některých skladbách se kombinují oba typy ronda střídají se v nich velké díly s malými díly. 18 Francouzský název pro cembalo.

24 Velké prosté rondo Základní formové schéma velkého prostého ronda je ABACA. Hlavní díl A je určující pro obsahové vyznění skladby, probíhá v hlavní tónině. Vedlejší díly se liší od dílu A mají jinou melodii, často i jiný způsob doprovodu, hrají se v jiných tóninách. V klasicistních skladbách býval díl B v dominantní tónině a díl C v subdominantní tónině, později se užívaly i jiné tóniny. Jednotlivé velké díly mohou následovat bezprostředně za sebou, nebo mou být spojeny mezivětou. Skladba ve formě velkého ronda může být zakončena kódou, introdukce se objevuje spíše výjimečně. Ve velkém prostém rondu převládá expoziční typ hudby. 19 Sonátové rondo Podle míry uplatnění sonátových prvků se rozlišuje nižší sonátové rondo a vyšší sonátové rondo. Základní formové schéma nižšího sonátového ronda je ABACABA. Díl A je v základní tónině, díl B nejčastěji v dominantní tónině a díl C v subdominantní tónině. Díly ABA jsou reprízou dílů ABA, ale všechny probíhají v hlavní tónině. Tento typ ronda přebírá ze sonátové formy znak tonálně sjednocené reprízy. Vyšší sonátové rondo je ještě více ovlivněno sonátovou formou. Jeho základní typ můžeme vyjádřit formovým schématem ABAXABA. Sonátové formě se blíží tím, že místo vedlejší myšlenky C obsahuje provedení X. Díly ABA jsou reprízou dílů ABA, ale opět v hlavní tónině. Vyšší sonátové rondo má tedy dva znaky sonátové formy provedení a tonálně sjednocenou reprízu. 20 Uplatnění ronda, variační rondo, rondino Skladby ve formě ronda mají často veselý, hravý výraz. Ludwig van Beethoven Pro Elišku, Zlost nad ztraceným grošem Carl Maria von Weber Vyzvání k tanci Antonín Dvořák Rondo g moll pro violoncello a orchestr Principy rondové formy se uplatnily také v některých symfonických básních. Tyto skladby jsou obsahově náročnější. Bedřich Smetana Vltava Antonín Dvořák Vodník 19 V klasicismu vznikaly také skladby ve formě malého prostého ronda, které se vyznačovaly obdobnými znaky jako velké prosté rondo. Lišily se rozsahem. 20 Vyšší sonátové rondo je velmi blízké sonátové formě. Liší se od ní návraty dílu A, rondovým charakterem hudby, periodičtější stavbou dílů a méně propracovaným provedením.

25 V cyklické sonátové formě má formu ronda nejčastěji poslední rychlá věta. Rondovou formu najdeme ale i v pomalých větách. V pomalých větách, ale někdy i v rychlých, se může jednat o variační rondo, ve kterém se vrací hlavní myšlenka v obměnách variacích. Drobnější skladbou je rondino, které bývá zařazeno jako závěrečná část v klavírních sonatinách. Je to kratší věta, která má charakter ronda, ale často pouze velkou třídílnou formu. Ve vokální hudbě se setkáme s rondovou formou méně často. Na principu ronda se například zpívá sled písní Pějme píseň dokola. Formu ronda formu mají některé operní árie. Wolfgang Amadeus Mozart Figarova svatba árie Figara Non più andrai Proměny ronda v hudební historii Počátky rondové formy nacházíme ve francouzských středověkých písních trubadúrů a truvérů z století. Některé z písní měly formu rondeau, ve které se střídaly dvě části v nepravidelném sledu. Obdobné formové řešení měly francouzské vícehlasé písně, které vznikaly ve 14. století, v období ars nova. V baroku se psaly instrumentální skladby ve formě malého ronda. V klasicismu vzniklo velké rondo, a to všechny jeho typy prosté rondo, nižší sonátové rondo a vyšší sonátové rondo. Ve skladbách, které vznikaly od 19. století, se mohly objevit všechny typy ronda. FUGA Fuga je nejvýznamnější polyfonní formou. Název vznikl z latinského slova fuga útěk. Nejčastěji je napsána pro 3 nebo 4 hlasy (ve čtyřhlasé fuze jsou hlasy soprán, alt, tenor, bas), někdy pro 5-6 hlasů, spíše výjimečně pro ještě větší počet hlasů nebo pouze pro dva hlasy. Fuga má nejčastěji jedno téma, které v průběhu skladby prochází postupně všemi hlasy (je imitováno v jednotlivých hlasech). V průběhu fugy můžeme rozlišit tři části, které na sebe plynule navazují. Jedná se o expozici, provedení a závěr. V expozici se uvede téma postupně ve všech hlasech, střídá se nástup v hlavní a dominantní tónině. V provedení se téma objevuje v různých hlasech a různých tóninách. V závěru fugy je téma uvedeno opět v hlavní tónině. 21 V celé fuze se střídají plochy obsahující téma s mezivětami. Fuga má neperiodickou stavbu, uplatní se v ní evoluční typ hudby. 21 Fuga nemá žádnou reprízu, přináší stále nové polyfonní zpracování tématu.

PŘEHLED HUDEBNÍCH FOREM

PŘEHLED HUDEBNÍCH FOREM PŘEHLED HUDEBNÍCH FOREM Studijní texty pro studenty oboru Učitelství pro 1. stupeň základní školy PhDr. Dana Soušková, Ph.D. MOTIV Motiv je základním stavebným prvkem hudby, nejkratším hudebním celkem.

Více

HUDBA V OBDOBÍ BAROKA

HUDBA V OBDOBÍ BAROKA HUDBA V OBDOBÍ BAROKA Časové vymezení: - 17. století a 1. polovina 18. století (1600 1750) Periodizace hudebního baroka: - rané baroko přelom 16. a 17. století, 1. polovina 17. století - střední baroko

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Otázky z hudební nauky 1. ročník

Otázky z hudební nauky 1. ročník Otázky z hudební nauky 1. ročník 1. Co je zvuk, tón (jeho vlastnosti), nota? 2. Jak vypadá notová osnova, houslový klíč (napiš), takt, taktová čára a k čemu to všechno slouží? 3. Vyjmenuj hudební abecedu

Více

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48

NAUKA O HUDBĚ školní rok 2014/2015 VNITŘNÍ SMĚRNICE ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 ZAKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA PhDr. ZBYŇKA MRKOSE, BRNO, DOŠLÍKOVA 48 NAUKA O HUDBĚ Patří mezi povinné předměty hudebního oboru Základních uměleckých škol. Délka studia je pětiletá a řídí se podle učebních plánů.

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Výstupy - kompetence -zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase dbá na správné

Více

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování 1. Doplň názvy not: 2. Napiš stupnici C dur a doplň kvintakord: 3. Co patří k sobě, spoj čarou. kvintakord crescendo decrescendo ritardando zeslabovat zpomalovat

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

E E FIS E E E FIS E. Stupnice G dur má osm tónů, začíná a končí na tónu G. Má jedno předznamenání, křížek FIS. Tento křížek je vždy první.

E E FIS E E E FIS E. Stupnice G dur má osm tónů, začíná a končí na tónu G. Má jedno předznamenání, křížek FIS. Tento křížek je vždy první. Opakování Posuvky napsané k notám přímo v taktu, platí pouze pro ten takt, ve kterém jsou umístěny. Když napíšeme křížek, nebo béčko přímo za houslový klíč, změníme tím všechny noty, pro které je posuvka

Více

Hudební výchova 6.ročník

Hudební výchova 6.ročník Hudební výchova 6.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění. Orientuje se v hudebních

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Mgr. D. Kratochvílová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Mgr. D. Kratochvílová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Mgr. D. Kratochvílová Vyučovací předmět hudební výchova je zařazen do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Při

Více

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura, oboru hudební výchova.

Více

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti oboru umění a kultura. V počáteční

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu hudební výchova 6. 9. ročník Vyučovací předmět hudební výchova je vyučován ve všech ročnících v jedné vyučovací hodině týdně. Jeho obsahem je naplňování očekávaných

Více

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY

MINIMUM K NÁHRADNÍ ZKOUŠCE Z HUDEBNÍ NAUKY 1. ROČNÍK 1. pololetí 1. Zvuk, tón, notová osnova, houslový klíč, basový klíč (violoncello, klavír a akordeon), taktová čára 2. Vlastnosti tónu 3. Hudební abeceda, znalost not v houslovém klíči od c1 do

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a umění. Vytváří plnohodnotnou protiváhu k převážně vzdělávacím, naukově orientovaným

Více

1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč

1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč 1. Houslový, altový, tenorový a basový klíč Názvy not v notové osnově určuje klíč. V hudbě se běžně používají čtyři základní klíče: houslový, altový (violový), tenorový a basový. Houslový klíč (G klíč)

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje Hudební výchova - 1. ročník jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje poslouchá soustředěně ukázky hudby dokáže pochodovat do rytmu Hudební výchova - 2. ročník Pěvecké činnosti - lidové písně Zvuk

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 1. období 3.ročník Lišková, M., Hurník, L.: Hudební výchova pro 3. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 1. období základního vzdělávání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 6. ročník Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna Očekávané výstupy předmětu Na konci 3 období

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Hudební výchova 1.-9. ročník

Více

POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM

POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM POŽADAVKY K POSTUPOVÝM ZKOUŠKÁM OBSAH: HRA NA AKORDEON:... 2 HRA NA KLAVÍR:... 3 HRA NA VARHANY:... 5 HRA NA KYTARU:... 6 HRA NA HOUSLE:... 8 HRA NA VIOLU:... 9 HRA NA VIOLONCELLO:... 10 HRA NA ŽESŤOVÉ

Více

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: bdobí: mění a kultura čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase intonuje

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 0 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KLAVÍR 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA VARHANY 0 5..4

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

5.1.5.1. Hudební výchova

5.1.5.1. Hudební výchova 5.1.5. Vzdělávací oblast Umění a kultura 5.1.5.1. Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň: Vzdělávací předmět Hudební výchova vede žáky prostřednictvím vokálních, instrumentálních,

Více

Hudba v pravěku - teorie vzniku hudby a hudba v pravěku Notopis - hodnoty a tvary not, notová osnova, jména not, klíče, pomlky, posuvky

Hudba v pravěku - teorie vzniku hudby a hudba v pravěku Notopis - hodnoty a tvary not, notová osnova, jména not, klíče, pomlky, posuvky 1. 2. 3. 4. 5. Maturiitníí témata předmětu Estetiická výchova - hudebníí Periodizace dějin hudby - výchozí hlediska k periodizaci hudby - hudebně-imanentní periodizace dějin hudby Tóny a tónová soustava

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník.

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník. Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská 1 Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská A dur + akordy a moll harmonická + akordy e moll harmonická + akordy h moll melodická + akordy

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hudební výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Naděžda Kubrichtová Vokální činnosti zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase či dvojhlase

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 8. ročník ZŠ; J. Mihule, I. Poledňák, P. Mašlaň, nakl. Fortuna

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 8. ročník ZŠ; J. Mihule, I. Poledňák, P. Mašlaň, nakl. Fortuna Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 8. ročník Hudební výchova pro 8. ročník ZŠ; J. Mihule, I. Poledňák, P. Mašlaň, nakl. Fortuna Očekávané výstupy předmětu Na konci

Více

Studijní zaměření Hra na varhany

Studijní zaměření Hra na varhany Studijní zaměření Hra na varhany Výuka hry na varhany patří v oblasti základního hudebního vzdělávání spíše ke speciální nabídce hudebního oboru. Základním předpokladem výuky je totiž adekvátní nástroj,

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně a rytmicky čistě, v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách Žák využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře Vokální činnosti Instrumentální

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Hudební výchova

Hudební výchova 5.7.1 5.7.1 Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA - 1. až 3. ročník 5.7.1/01 VOKÁLNÍ ČINNOSTI zazpívá podle svých možností intonačně čistě a rytmicky správně lidové písně a umělé písně pro děti rozliší notu

Více

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova 1. - 3. ročník Výstupy z RVP ZV Školní výstupy Kompetence žáka Hudební výchova Učivo Mezipředmětové přesahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase rytmizuje a melodizuje

Více

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 131

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 131 5.5 Umění a kultura 5.5.1 Hudební výchova 5.5.1.1 1. stupeň Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova je vyučován v 1. 5. ročníku 1 hodina týdně. Hudební výchova se realizuje

Více

5.4. Umění a kultura Hudební výchova

5.4. Umění a kultura Hudební výchova 5.4. Umění a kultura 5.4.1. Hudební výchova Vzdělávání v předmětu Hudební výchova směřuje: k porozumění hudebnímu umění, k aktivnímu vnímání hudby a zpěvu a jejich využívání jako svébytného prostředku

Více

HUDEBNÍ DRUHY A ŽÁNRY

HUDEBNÍ DRUHY A ŽÁNRY HUDEBNÍ DRUHY A ŽÁNRY Studijní texty pro předmět Hudební formy 2 PhDr. Dana Soušková, Ph.D. SYMFONIE skladba většího rozsahu a závažného obsahu, patří k nejzávažnějším hudebním žánrům je komponovaná pro

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5.1.1 Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební

Více

Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A

Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A 12-ŠVP-Hudební výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 10) 1. 9. 2014 Předmět: H U D E B N Í V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hudební výchova rozvíjí, kultivuje a prohlubuje soustavu pěveckých, poslechových,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA JOŽKY MATĚJE BRUŠPERK, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA JOŽKY MATĚJE BRUŠPERK, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA JOŽKY MATĚJE BRUŠPERK, příspěvková organizace Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_07

Více

V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova

V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova 1/6 V.7 Umění a kultura V.7.1 Hudební výchova V.7.1.II 2. stupeň V.7.1. II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Hudební výchova podněcuje fantazii a dává prostor k tvořivosti,

Více

SRG Přírodní škola, o. p. s. Zapomenutá křídla. Tvorba animovaného klipu k autorské písni. Autor: Tomáš Kudera

SRG Přírodní škola, o. p. s. Zapomenutá křídla. Tvorba animovaného klipu k autorské písni. Autor: Tomáš Kudera SRG Přírodní škola, o. p. s. Zapomenutá křídla Tvorba animovaného klipu k autorské písni Autor: Tomáš Kudera Vedoucí práce: PhDr. Vít Novotný, MgA. Magdalena Bartáková Datum odevzdání: 8. listopadu 2010

Více

Vokální činnosti -pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) -hudební rytmus (realizace písní ve 2/4 taktu)

Vokální činnosti -pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) -hudební rytmus (realizace písní ve 2/4 taktu) 5.1.4.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: 1. Výstup Dbá na správné dýchání a držení těla Provádí hlasová a dechová cvičení

Více

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1.

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1. pro rok 2014 2015 1. ročník 1. Zvuk a tón rozdíl, vlastnosti tónu (délka, výška, síla a barva) 2. Notová osnova kolik má linek, kolik mezer. Pomocná linka. 3. Znát podobu not celých, půlových, čtvrťových

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době klasicismu a romantismu. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA - 5.7.1 HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA - 5.7.1 HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 1. období 2. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HUDEBNÍ VÝCHOVA HV-3-1-01 HV-3-1-02 HV-3-1-03 zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v

Více

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák při pěveckých aktivitách - uplatňuje získané pěvecké dovednosti a návyky při zpěvu

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál číslo Název výukového u Skupina HN 1 Nácvik houslového klíče I *pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva Mastíková 27.9.2013 FM, YŽ, OL, MB HN 2 Nácvik houslového klíče II pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Vyučující: Mgr. Iveta Peštuková Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY NOVÝ BOR ŠKOLA, KTEROU MÁŠ RÁD Hudba je zjevení vyššího rozumu a moudrosti. Ludwig van Beethoven OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 03 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5..0 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KYTARU 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ELEKTRICKOU

Více

Další školní rok (1. ročník) žák navštěvuje 1 lekci týdně hudební nauky a 1 lekci týdně hry na nástroj (1 lekce=45 minut/týden ).

Další školní rok (1. ročník) žák navštěvuje 1 lekci týdně hudební nauky a 1 lekci týdně hry na nástroj (1 lekce=45 minut/týden ). STUDIUM PŘÍPRAVNÉ HUDEBNÍ VÝCHOVY (PHV) trvá jeden rok (září červen) a je vhodná pro děti, které navštěvují 1. třídu základní školy. Výuka je rozvržena do dvou hodin týdně vcelku (tj. 90 minut). Zde se

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Hudební výchova - 1. ročník Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. vokální činnosti - pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) - hudební rytmus

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Hudební výchova (Hv) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva 1 Hv OSV 8 (technika

Více

Komponování a hudební forma Ročníková práce

Komponování a hudební forma Ročníková práce Křejpského 1501/12a, Praha Opatov Komponování a hudební forma Ročníková práce Jméno autora: Iva Burýšková Vedoucí práce: Tsira Jirout Praha 201/15 Ročníková práce Komponování a hudební forma Prohlášení:

Více

OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU

OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU OKRUHY OTÁZEK Z HUDEBNÍ NAUKY KONEC ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018 1. ročník Co bychom měli na konci školního roku 2017/2018 umět z Hudební nauky? Známe vlastnosti tónu Ovládáme čtení a psaní not v houslovém

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Umění a kultura / HV

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Umění a kultura / HV I. název vzdělávacího oboru: HUDEBNÍ VÝCHOVA (HV) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Vzdělávací obor Hudební výchova je vzhledem ke své týdenní časové dotaci zaměřen především na rozvoj

Více

Význam témbrů pro soudobého skladatele

Význam témbrů pro soudobého skladatele Význam témbrů pro soudobého skladatele Alois Piňos Po staletí vládl v evropské hudbě parametr tónových výšek. Byl středem zájmu skladatelů i teoretiků, v polyfonii a harmonii docházelo k hlavním vývojovým

Více

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník Zákaldní škoa Děčín VI, Na Stráni 879/2-příspěvková organizace 1. - 3. ročník Hlavní kompetence Učivo 1. VOKÁLNÍ k. komunikativní, pracovní pěvecký a mluvený projev k, sociální, personální - pěvecké dovednosti

Více

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď)

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď) Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník:1. - zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase VOKÁLNÍ ČINNOSTI Pěvecký a mluvní projev: pěvecké dovednosti (dýchaní, výslovnost),

Více

13 HUDEBNÍ VÝCHOVA. 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 13.2 Vzdělávací obsah

13 HUDEBNÍ VÝCHOVA. 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 13.2 Vzdělávací obsah 13 HUDEBNÍ 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je zpracován na základě vzdělávacího oboru Hudební výchova v RVP. Zároveň integruje a průběžně zařazuje

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna se spolu s ostatními flétnami řadí historicky mezi nejstarší hudební nástroje. První zmínky nacházíme již na jeskynních malbách. Největší obliby

Více

V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně dechová a artikulační cvičení vyslovuje.

V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně dechová a artikulační cvičení vyslovuje. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Hudební výchova (Hv) Školní výstupy Učivo (pojmy) 1 Hv OSV 8 (technika řeči) Čj, Tv V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době renesance a baroka. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V průběhu

Více

Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál

Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EHV) Lidová hudba, lidský hlas, Letem hudebními dějinami, Balet a tanec, Muzikál Sekunda 1 hodina týdně, tématická CD,, datavideoprojektor,

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 04 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ZOBCOVOU FLÉTNU 5..3 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA PŘÍČNOU

Více

Koncert laureátů Concertino Praga 2016

Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Koncert laureátů Concertino Praga 2016 Praha Rudolfinum, Dvořákova síň / Pátek 10. 6. 2016 / 19.00 Program: Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18 Petr Iljič Čajkovskij: Koncert

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Č. j.: 10/13 Za 4/6/2013 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní umělecké školy v Telči Uměním proti citové chudobě Motto: Není umění bez fascinace, není tvorby bez zážitku. Neučíme vytvářet díla, zprostředkujeme

Více

hlasová výchova správné dýchání hlasová hygiena rozezpívání

hlasová výchova správné dýchání hlasová hygiena rozezpívání Vyučovací předmět Hudební výchova Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník 1. Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec. leden. únor. březen. duben. květen

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec. leden. únor. březen. duben. květen Vyučující: Mgr. Eva Podvalová Ročník: 6. (6. A, 6.B) Školní rok 2016/2017 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN Praha 2000 1. Lidový dvojhlas

Více

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Základní umělecká škola Choceň Název projektu: Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Reg. č. CZ.1.07/1.1.28/02.0017 Projekt je spolufinancován z Evropského

Více

5. VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5. VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5. VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU První soukromá ZUŠ je jednooborová a v rámci hudebního oboru realizuje přípravné studium (1-2 ročníky ), základní studium I. stupně (7 ročníků ), přípravné studium II.

Více

1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského chorálu b) česká duchovní píseň c) organizační zázemí operního provozu d) antická lyra

1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského chorálu b) česká duchovní píseň c) organizační zázemí operního provozu d) antická lyra Vzorový test k přijímacím zkouškám na NMgr. Obor Učitelství Hv pro ZŠ (z dějin hudby, hudebních forem, harmonie, intonace) Příloha W.A. Mozart : Sonáta 1. Co to je organum: a) vícehlasá pasáž gregoriánského

Více

První setkání s klavírem J. S. Bacha

První setkání s klavírem J. S. Bacha První setkání s klavírem J. S. Bacha Ačkoliv se převážně zabývám výukou hry na klavír na školách středních a vysokých, a jen příležitostně na Základních uměleckých školách, zaujímá mě dlouhodobě téma Bachovy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 9. ročník Hudební výchova pro 9. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Mašlaň, F. Mouryc, nakl. Fortuna Očekávané výstupy předmětu Na konci

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV Neučíme to, děláme to Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost...

Více

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA 1. ROČNÍK POŽADAVKY KE KLASIFIKACI V JEDNOTLIVÝCH ROČNÍCÍCH - 2018/19 na ZUŠ V. Petrova: vysvětlí základní délky not a pomlk - celá, půlová, čtvrťová, osminová a nota půlovou

Více

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou 6. - zvládne hru glissando - umí použít melodické ozdoby - umí využít příklepovou techniku v levé ruce - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou - hraje v I. X. poloze - hraje

Více

NOVÁ PEDAGOGIKA. Bärenreiter

NOVÁ PEDAGOGIKA. Bärenreiter NOVÁ PEDAGOGIKA B Ä R E N R E I T E R P R A H A Klavihrátky Flautoškola První doteky Probouzení k dokonalosti Houslové knížky Nebojme se klasiky ZOO V cirkuse Loutky Průvodce jazzového kytaristy a další

Více

Předmět PRAXE V SOUBORU. II. stupeň - základní studium

Předmět PRAXE V SOUBORU. II. stupeň - základní studium 4. - využívá při hře všechny získané technické i výrazové dovednosti - samostatně cílevědomě dbá na další zdokonalení prstové a dechové techniky - zvládá hru stupnic a akordů na vyšší úrovni - užívá smysluplně

Více

Studijní zaměření Hra na housle

Studijní zaměření Hra na housle Studijní zaměření Hra na housle Housle patří k nástrojům, které mají nejširší možnosti využití. Mají za sebou dlouhý historický vývoj, který se definitivně dovršil v 17. století. Z této doby jsou zachované

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY KLECANY Název ŠVP: Neustálá práce je zákonem jak pro umění, tak i pro život Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 5 2.1 Počet oborů,

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Hudební výchova. Výchovné a vzdělávací strategie v předmětu Hudební výchova

Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Hudební výchova. Výchovné a vzdělávací strategie v předmětu Hudební výchova Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vzdělávací oblast Umění a kultura zprostředkovává ţákům racionální i umělecké poznávání okolního světa. Ţáci nalézají prostředky pro vlastní vyjádření zapojení do uměleckého

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ZRUČ NAD SÁZAVOU BAREVNÁ ŠKOLA Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2 Historie a současnost...

Více

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno

Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, Brno Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, 662 15 Brno Hudební fakulta JAMU, Komenského nám. 6, 662 15 Brno Studijní program Hudební umění N8201 Podmínky pro přijetí ke studiu Studijní obor

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zpívá na základě svých dispozic intonačně

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Č.j. ZUŠ-ZR-ŠVP-4/2015 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY ZRUČ NAD SÁZAVOU BAREVNÁ ŠKOLA Obsah 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1 Počet oborů, velikost... 4 2.2

Více