Street Workout - Dračí vlajka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Street Workout - Dračí vlajka"

Transkript

1 Street Workout - Dračí vlajka Dračí vlajka je stejně působivý cvik, jako všechny ostatní které jsme si už představili. A stejně jako ostatní cviky vypadá i dračí vlajka lehce, provedení je už ale o něco náročnější. Ke zvládnutí tohoto cviku musíte dokonale ovládat svůj střed těla tzv. core, mít dostatečně silné břišní svaly a spodní část zad. Návod jak udělat dračí vlajku nám v prvním videu ukáže Xione Calisthenics (Brno) Návod ve druhém videu je od skupiny Baristi Workout A na závěr menší perlička. Dračí vlajka se stala oblíbeným cvikem i legendárního Bruce Lee Dračí vlajka cviky, díky kterým budeme mít pevnější střed těla: - Plank - Boční plank - Cvičení s TRX nebo kruhama - Moving plank (z pozice na loktech jdete do kliku a z kliku opět na lokty) Cviku pro posílení středu těla je mnoho, stejně tak videií. Stačí si jen vybrat Street Workout - Muscle Up Další cvik, se kterým se setkáte u street workoutu je muscle up. Opět, patří k těm náročnějším a vyžaduje poměrně dlouhý trénink na jeho zvládnutí. Jde vlastně o přítah k hrazdě + se dostat nad hrazdu do napnutých ruk. První návod vám ve videu ukáže Corey Hall, kluk, který má už něco odcvičeno. Jeho videa vidělo více než 4,5 milionů lidí. Druhý návod je od skupiny, která si říká Bar Brothers. Jejich návod na muscle up je docela podobný. Setkáváme se v něm s podobnými prvky jako o Corey Halla.

2 Třetí a poslední návod je od Seberevolty, konkrétně od Adama Raw. Zvládnutý muscle up ve videu popisuje jako cestu k těžším cvikům. Návod se podobá předchozím s výjimkou, že tento je samozřejmě česky. Pro ty z vás co nemají čas se na videa dívat, shrneme si, co je potřeba k tomu, abychom zvládli cvik zvaný Muscle Up. - Trénovat přítahy - Trénovat výbušné přítahy - Dipy (cvik na triceps) - Být trpělivý protože výsledky se dostaví 5 způsobů jak si udělat zdravější burger Je léto a to znamená, že nastal čas pro grilování. Domácí hot dogy a burgery můžeme vidět téměř na každém grilu. Tady je ale 5 způsobů, jak si vytvořit lepší a zdravější burger. 1. plátky rajčete Místo kečupu si do burgeru dejte radši na plátky nakrájené rajče. Na rozdíl od kečupu mají rajčata jen minimum cukru a kalorií. Další plus pro rajčata je, že obsahují antioxidanty lykopen a vitamín C. 2. Avokádo Namísto majonézy, zkuste si do svého burgeru přidat avokádo. Avokádo je šťavnaté a na rozdíl od majonézy má i příznivé účinky na naše zdraví. Avokádo obsahuje srdci prospěšné tuky a antioxidační vitamín E. 3. Celozrnné pečivo Ti z vás, kdo čtou naše články pravidelně už jistě ví zásadní rozdíl mezi světlým a tmavým pečivem. Neuškodí si to ale zopakovat. Tmavé pečivo je výživnější, obsahuje více vlákniny, vitamínů, minerálu včetně hořčíku a kyseliny listové. 4. Jednoduchý burger Je zbytečné dávat si 3 vrstvy (maso, pečivo, maso, pečivo). Ano, může to vypadat lákavě, hlavně když to tímhle způsobem dělají všude kolem nás (kfc, mc donald ), moc prospěšné to ale není. Dejte si jednoduchý, jednopatrový burger. Dvojnásobný burger nám dá totiž 2x více tuku, než klasický jednopatrový.

3 5. Zkuste změnu, vegetariánský burger Zkusit udělat burger bez masa nemusí být až tak šílené, jak se může na první pohled zdát. Nahradit maso třeba fazolemi, by mělo dokonce příznivý účinek na naše zdraví. Luštěniny jsou skvělým zdroje bílkovin a zároveň přispávají ke zdraví srdce. Vegetariánský burger je prostě daleko zdravější, s vyšším obsahem vlákniny, bez nasycených tuků a s poměrně nízkým obsahem kalorií. Street Workout - Front Lever V minulém článku jsme začali s představováním cviků Street workoutu. První byla lidská vlajka ( ), dnes se dozvíme něco o cviku zvaném Front Lever. Podrovný návod vám ukáže ve svém videu Adam Raw. Front Lever patří opět k těm náročnějším cvikům, kde zabírají hlavně záda (široký sval zádový) a ne břicho, jak si někteří myslí. Bonus: Návod na Front lever jednou rukou Příště si představíme cvik Muscle Up A co vy, zvládnete už udělat Front lever? S jakou výdrží? Street Workout - Lidská vlajka Lidská vlajka je bezpochyby jeden z top cviků, které ve street workoutu můžete dosáhnout. Pokouší se o ní téměř každý, kdo se street workoutu věnuje. A že se lidská vlajka dá díky pravidelnému tréninku zvládnout, vám ve videu ukáže Láďa Přidal z Brna. Podrobný návod krok za krokem i cviky díky kterým zesílíte. Tak to byla lidská vlajka, příště si ukážeme cvik, který se jmenuje Front Lever

4 10 jídel pro větší sílu a objem - 2.část První část 10 jídel pro větší sílu a objem si můžete přečíst zde Dnes pokračujeme druhou bez masitou částí. 6. Hnědá rýže Kdy jíst: Oběd nebo večeře Proč hnědá rýže? Hnědá rýže má jeden zásadní rozdíl oproti rýži bílé (kromě barvy). Hnědá rýže je vlastně celé zrno. Tím pádem má hnědá rýže více vlákniny = udržení stabilní hladiny inzulínu. Hnědá rýže má také vysoký obsah kyseliny gama-aminomáselné, což je aminokyselina, která v těle zvyšuje hladinu růstového hormonu až o 400%. Hodnoty ½ šálku uvařené hnědé rýže: 218Kcal, 5g bílkovin, 46g sacharidů, 2g tuku 7. Vodní meloun Kdy jíst: Ihned po cvičení Proč vodní meloun? I když velká většina ovoce by se měla jíst spíš před cvičením, u melounu je tomu jinak. Vodní meloun je jedním, který rychle strávíme. Červená část a zejména bílá kůra obsahují aminokyselinu citrulin ve větším množství. Ta se v těle snadno změní na arginin. Navíc hladinu argininu výrazně zvyšuje, dokonce víc, než kdyby jste jej brali jako suplement v kapslích. Vyšší hladina argininu vede ke zvýšení úrovně oxidu dusnatého a vyšší úrovni GH po tréninku. A právě toto má vliv na svalový růst a sílu. Hodnoty 2 plátky melounu: 172Kcal, 4g bílkovin, 44g sacharidů, 1g tuku, 3g citrulinu 8. Špenát Kdy jíst: Jako salát (příloha) k obědu a večeři Proč špenát? Špenát má příznivé účinky na naše zdraví díky velkému množství antioxidantů, zároveň má složky které ovlivňují svalový růst a sílu. Špenát je skvělý zdroj glutaminu, aminokyseliny tolik důležité pro svalový růst, je příznivý pro náš imunitní systém, trávicí soustavu a dokonce ovlivňuje i rychlost metabolismu. Hodnoty 285g syrového špenátu: 65Kcal, 8g bílkovin, 10g sacharidů (6g=vláknina), 1g tuku 9. Tvaroh Kdy jíst: Jako svačinu a večer před spaním Proč tvaroh? V dávných dobách, kdy proteinové suplementy neexistovaly, byl tvaroh nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem kvalitních bílkovin bez tuku.

5 Zeptejte se lidí kolem vás jak začínali. Nejspíš vám řeknou všichni to stejné. Jedli denně 2-3 vaničky tvarohu. Tvaroh obsahuje kasein, hlavní složku mléčných výrobků. Pomalu se vstřebává, proto je tak oblíbený u těch, kteří nechtějí utrácet za noční protein. Hodnoty 100g odtučněného tvarohu: 67Kcal, 12,2g bílkovin, 4,1g sacharidů, 0,2g tuku 10. Brokolice Kdy jíst: Jako přílohu k jakémukoliv jídlu Proč brokolice? Brokolice pomáhá snižovat estrogenní účinky a posiluje anabolické účinky testosteronu (svalový růst a sílu) Brokolice je výborná při problémech s klouby a namoženými svaly. Taktéž má pozitivní účinky při prevenci před rakovinou. Hodnoty 1 šálek nasekané brokolice: 31Kcal, 3g bílkovin, 6g sacharidů, 0g tuku Pokud se vám dvojčlánek líbil, můžete ho sdílet nebo nám dát like 10 jídel pro větší sílu a objem - 1.část Znáte to. V posilovně se dřete, makáte až z vás pot teče proudem ale výsledky ne a ne přijít. Chyba nejspíš nebude v tréninku, ale ve stravě. Ta tvoří až 70% úspěchu. V dnešním článku se podíváme, kterých 10 jídel nám pomůže vybudovat větší a silnější postavu. 1. Vajíčka Kdy jíst: Může být zařazeno jako které koliv jídlo Proč Vajíčka? Skvělý zdroj bílkovin. Mnoho lidí si myslí, že jsou vajíčka špatná kvůli cholesterolu, ve skutečnosti mají spoustu pozitivních přínosů. Mimo jiné udržují právě hladinu cholesterolu. Dle jedné studie měla skupina lidí co jedla 3 vejce denně lepší výsledky při cvičení a větší sílu než ti, co jedli denně jen jedno, nebo žádné vejce Hodnoty 3 vejce XL : 255Kcal, 21g bílkovin, 1g sacharidů, 18g tuku 2. Hovězí maso Kdy jíst: Oběd nebo večeře Proč hovězí maso? Hovězí maso obsahuje spoustu bílkovin, cholesterolu a nasycených tuků. To má za následek vysokou hladinu testosteronu. Bio hovězí maso nám dá o mnoho víc omega 3 mastných kyselin na rozdíl od klasický chovaného dobytka.

6 Je to způsobeno stravou. Bio krávy žerou trávu, kdežto normální krávy směs zrna. Hodnoty 225g BIO hovězího masa: 392Kcal, 48g bílkovin, 0g sacharidů, 22g tuku 3. Losos Kdy jíst: Oběd nebo večeře Proč Losos? Losos je bohatý na esenciální omega 3 mastné kyseliny. Omega 3 mastné kyseliny zvyšují citlivost na inzulín, který zvyšuje syntézu svalových bílkovin. To má za následek růst svalů + zvyšuje glukózu. U omega 3 mastných kyselin byl zjištěn i pozitivní účinek na svaly v době regenerace. Hodnoty 225g lososa: 416Kcal, 45g bílkovin, 0g sacharidů, 24g tuku 4. Sleď Kdy jíst: Kdykoliv mezi jídly jako svačinu Proč sleď? Stejně jako losos je i sleď bohatý na omega 3 mastné kyseliny, navíc obsahuje velké množství kreatinu. Kreatin zvyšuje sílu a svalový růst. Hodnoty 85g sleďe: 185Kcal, 21g bílkovin, 0g sacharidů, 11g tuku (2g=omega 3) 5. Pšeničné klíčky Kdy jíst: minut před tréninkem a ve kteroukoliv dobu, kdy budete chtít pomalu tavitelné sacharidy. Dají se také použít jako strouhanka na rybu či kuře. Proč pšeničné klíčky? Jsou bohaté na zinek, draslík, železo, selen a vitamíny skupiny B. Mají vysoký obsah bílkovin s velkým množstvím větvených aminokyselin argininu a glutaminu. Další pozitivum pšeničných klíčku je jejich vysoký obsah vlákniny. Hodnoty: ½ šálku pšeničných klíčků: 207Kcal, 13g bílkovin, 30g sacharidů(8g vlákniny), 6g tuku Street Workout na Ukrajině Legenda jménem Denis Minin V předchozím článku jsme si představili Hannibala for King Street Workout legendu z Ameriky. Dnes vám představíme další super star tohoto sportu. Denis Minin je uznávaný po celém Rusku a Ukrajině a ne náhodou má přezdívku White Hannibal. Je známý především díky cvikům zvaným Front Lever a Muscle up prováděné s 25 kilogramovým závažím. Denis je naprosto šílený pokud jde o Street Workout. Málokdo je tak zapálený do toho, co dělá. Prostřednictvím své stránky organizuje pouliční soutěže pro mladé. Jeho cílem je dostat děti z ulice a přivést je ke zdravému životnímu stylu díky Street Workoutu.

7 Jak je na tom s výživou? Denis Minin je výrazně proti používání suplementů v jakékoliv podobě. Vyznává zdravou, přírodní stravu a toto poselství šíří dál mezi ostatní. Tím by se měl podle něj Street Workout lišit od klasického cvičení v posilovně. Jak si vypracovat takovéhle tělo? Odpověď je spousta dřiny a kvalitní strava. Tohle je jen část Denisova jídelníčku. Pohanka, proso, rýže, celozrnné těstoviny, kešu, mandle dýňové semena, datle, sušené meruňky, sušené švestky, rozinky, banány, kefír, jogurt, ovčí sýr (brynza), křepelčí vajíčka, maso (hovězí, kuřecí, vepřové, kachna) ale pouze pečené, ovesné vločky, brambory Pokud jste ještě nečetli náš článek o pravém Hannibalovy, najdete ho zde Kdo by podle vás vyhrál, kdyby se na jednom hřišti potkal Hannibal for King a Denis Minin? Street Workout Hannibal for King Street Workout jako takový jsme si už představili, stejně tak byl představen Street Workout v České Republice (Láďa Přidal a Adam Raw). Jestli jste u videí českých borců nevěřícně zírali, připravte se na pořádný šok. Hannibal for King je naprostá legenda pokud jde o Street Workout. A kdo že to vlastně je? Tady jsou základní informace: Věk: 36 let (ročník 1978) Výška: 173cm Váha: 81,5kg Bydliště: New York Street Workout: 18 let Jeho trénink: 1,5 2 hodiny Jak často trénuje: Každý den Práce: Osobní trenér a expert na kalistheniku a street workout Oblíbené jídlo: Bacon Cheese burger, Hannibal je monstrum. Vypracoval si tělo, o kterém většina mužů pouze sní. Jeho kontrola nad vlastním tělem je neuvěřitelná. Co Hannibala motivuje? V jednom ze svých videí na tuto otázku odpověděl. Motivují ho ostatní lidi, kteří sledují jeho videa,

8 dávají na ně like. Motivuje ho také počet lidí, kteří díky němu začali se cvičením a propagací street workoutu. Jaká je Hannibalova dieta? Odpověď vás bude možná šokovat. Nedodržuje totiž žádnou dietu. Jí zkrátka to, na co má chuť. Prý ho to tak ještě víc motivuje, aby makal víc tvrdě a tak si svoji nezdravou stravu odpracoval. Hannibal For King s Láďou Přidal a Xionem Calisthenics Příště si představíme legendu Street Workoutu z Ukrajiny. Zdravá rubikova kostka Rubikova kostka. Pojem, který zná asi každý z nás. Ne všichni ji však dokázali složit. Teď máte díky tomuto receptu jedinečnou možnost, složit si svoji vlastní. Rubikova kostka od teď už nebude žádný problém Co budeme potřebovat: 100g nízkotučného sýru feta 1-2 kiwi 150g melounu Postup: Zbavte kiwi slupky Nakrájejte kiwi, sýr i meloun na malé kostičky. Vytvořte si vlastní rubikovu kostku. Dobrou chuť. Výživové hodnoty (1 porce): Energie: 236 cal Bílkoviny: 21 g Sacharidy: 15 g (cukr 13 g = ovoce) Tuky: 9 g (nasycené 1 g) Vláknina: 2 g Rubikova kostka může být samozřejmě poskládaná i z jiných surovin. Fantazii se meze nekladou.

9 Jsou smažená jídla opravdu tak nezdravá? Ať už držíte jakoukoliv dietu, všechny budou mít nejspíš jedno společné. Vyhnout se smaženým jídlům jako například hranolky. Opravdu si ale smažená jídla zaslouží tolik špatné pověsti? Ne vždy. Nedávná studie u Španělů ukázala, že smažené jídla nemusí mít nutně důvodem k rakovině nebo onemocnění srdce. Tito Španělé jedli smažená jídla ve velkém a zvýšený výskyt těchto nemocí se neprokázal. Další studie, tentokrát u obézních žen, ukázala dokonce příznivé účinky smaženého jídla na hladinu inzulínu. Smažená jídla jsou tedy zdravá? Samozřejmě že nejsou. Je tu totiž přeci jen háček. Ono záleží, jaký druh oleje používáte. V těchto studiích (a ve španělsku obecně) byl použit olivový olej a slunečnicový olej. A to není zdaleka vše. Dál také záleží na čem smažíte (pánev nebo fritéza), jestli olej použijete víc než jednou a jak moc solíte. Otázek vlivu smažení na potraviny je mnoho a sami vědci nemají všechny odpovědi. Smažená jídla určitě nepatří k nejzdravějším, jednou za čas vám ale neublíží. Máte rádi smažená jidla? A co takhle kuře z KFC? Pokud jste se teď mlsně olízli, následující video je přesně pro vás. Návod na domácí kuře z KFC Street Workout v České republice Co je to street workout jsme si představili Dnes se podíváme jak si street workout vede v České republice. Jeden z prvních, kteří se street workoutem začali, je Láďa Přidal z Brna. Street Workoutu se věnuje několik let a má za sebou řadu úspěchů. Na jeho videa se můžete podívat zde. Láďa Přidal a Xione Calisthenics

10 Láďa přidal proměna Druhý do party je spoluzakladatel Seberevolty Adam Raw. Neskutečná síla, o které si mnozí z nás můžou nechat zdát. I proto někteří tvrdí, že si prošel jistou steroidovou kůrou, on sám tvrdí opak. Jak to doopravdy je, ví jen Adam. Každopádně street workout je jeho životní styl. Stejně jako Láďa i Adam natáčí videa. A co vy, už jste vyzkoušeli street workout? Zaujal vás?

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl 5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl Podle nedávného zjištění si kávu dá denně asi 75% čechů. Kofein ale není jen kafe, najdeme ho i v jiných nápojích, o kterých třeba ani nevíte. 1. Kofein má pozitivní

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Ing. Ivan Mach, CSc. Zdravotní komise ČOV Aliance výživových poradců ČR Charakter kategorie

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Protein (bílkoviny: 22,7g, sacharidy: 1,8g, tuky: 2,2g, kcal:118 ) 1 velké jablko (bílk. 0,4, sach: 14,4, tuky: 0,4, kcal: 62)

Protein (bílkoviny: 22,7g, sacharidy: 1,8g, tuky: 2,2g, kcal:118 ) 1 velké jablko (bílk. 0,4, sach: 14,4, tuky: 0,4, kcal: 62) Jídelníček rýsování Bílkoviny: 245-255g, sacharidy: 270-300g, tuků: 70-85g, Kcal: 2500-3300 PONDĚLÍ 1. Snídaně 4 vaječné bílky + 2 celá vejce (bílkoviny:14+12, sacharidy:0,8+0,7; tuky: 0,3+11, kcal: 160+

Více

zš mohylová, praha 5 - březen 2015

zš mohylová, praha 5 - březen 2015 zš mohylová, praha 5 - březen 2015 21. 5. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Dršťková Palačinky s marmeládou Úterý 3. 3. 2015 Hrachová Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Úvod do výživy 17. 12. 2015 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Martina Voznicová Veronika Zehnálková Proč pyramida aneb FBDG FBDG = Food Based Dietary Guidelines = na skupinách potravin

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

Jak stravovat moje batole?

Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Získejte z tohoto průvodce NutriCHEQ co nejvíce Zkuste si najít chvilku času na klidné přečtení tohoto průvodce stačit vám bude dvacet minut. Víme,

Více

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky 5. srpna 2013, Praha Dalších 27 produktů od celkem třinácti výrobců získalo v červnu a červenci

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Seminář Snižování obsahu soli ve školním stravování Brno 26.11.2013 Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Vím, co jím a piju o.p.s. Současná doporučení

Více

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Definice pojmu VLÁKNINA Zdroje a význam vlákniny Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Souhrnný název pro jedlé části rostlin nebo analogické (obdobné) sacharidy,

Více

Mléčné BIO výrobky z naší ekofarmy

Mléčné BIO výrobky z naší ekofarmy Mléčné BIO výrobky z naší ekofarmy BIO - Jogurtové mléko kyselomléčný výrobek Ochucený jogurtový nápoj různých příchutí. balení: plastová lahev hmotnost: 0,45 kg BIO - Čerstvé mléko čerstvé pasterizované

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

STEAK HRANOLKY PRO ZPESTŘENÍ PŘÍPRAVA TEPELNÁ ÚPRAVA. kcal PRO 4 OSOBY INGREDIENCE. Okořeňte hranolky mletou paprikou.

STEAK HRANOLKY PRO ZPESTŘENÍ PŘÍPRAVA TEPELNÁ ÚPRAVA. kcal PRO 4 OSOBY INGREDIENCE. Okořeňte hranolky mletou paprikou. STEAK HRANOLKY PRO 4 OSOBY DOBA PŘÍPRAVY: 15 MIN DOBA TEPELNÉ ÚPRAVY: 50 MIN INGREDIENCE HRNEC 1,2 kg brambor oloupaných a nakrájených na hranolky 13 mm x 13 mm 1 olivového oleje PÁNEV 4 kostky rumpsteaku

Více

zš plánická, klatovy - březen 2015

zš plánická, klatovy - březen 2015 zš plánická, klatovy - březen 2015 8. 9. 2015 Výběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 masový krém dukátové buchtičky s krémem smažený obalovaný květák, brambory, tatarská omáčka salát těstovinový s

Více

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami Cesta do plavek Jídelníček Týden 3 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 3 den 15 pondělí den 19 pátek Snídaně: Borůvkové lívance Oběd: Zapečený kuskus se žampiony a vejci

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Svačiny pro děti 1 3 roky

Svačiny pro děti 1 3 roky Dodavatelem základy řady používaných produktů / surovin = CountryLife Svačiny pro děti 1 3 roky 150 g bezlepkové piškoty 2 lžíce bílý jogurt 1 lžíce rýžový sirup 1/2 lžíce máslo Zapečená jablíčka Jablko

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

1 rada jak konečně začít přibírat na váze

1 rada jak konečně začít přibírat na váze 1 rada jak konečně začít přibírat na váze Chtěli by jste konečně přibrat nějaké kila? Nedaří se vám jít do pořádného objemu, i když jezdíte velké váhy a 6-8 opakování? No, problém určitě nebude v tréninku.

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Vaječné bílky k snídani, jsou myšleny vařené, popř. osmahnuté bez tuku na teflonové pánvi. Co se týče doplňkům stravy, těm bude věnováno jedno z příštích videí. Kuřecí

Více

14 - denní detox program

14 - denní detox program 14 - denní detox program Pro bleskový úbytek tuku Underground Arena Proč detox? Detoxikace je období, ve kterém se snažíme dostat z těla všechny nechtěné toxiny a pracujeme na neutralizaci organizmu. Toxiny

Více

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly Ztráta tělesné hmotnosti a svalu Delší nemoc, úraz, operace, pobyt v nemocnici vede ke ztrátě

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,... SACHARIDY 50-80 % energetického příjmu funkce využitelných sacharidů: 1. zdroj energie - l g ~ 4kcal 2. stavební jednotky mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

Více

www.kvalitnivlasy.cz

www.kvalitnivlasy.cz Ewopharma, spol. s r. o. 2012 Milí ètenáøi, pøed tím, než se zaètete do následujících stránek, bychom Vás rádi seznámili s hlavními pojmy a fakty souvisejícími s péèí o vlasy. Vìøíme, že tento manuál Vám

Více

Jídelní lístek 2. - 6. 11. 2015

Jídelní lístek 2. - 6. 11. 2015 2. - 6. 11. 2015 Pondělí Houska se zeleninovou pomazánkou, mléko (1,3,7,9) Polévka se sýrovým kapáním (1,3,7,9) Párek, čočka na kyselo, zelný salát s jablky a kapií, pomerančový nápoj (1,7) Ovocná miska

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Zeleninová polévka Med, máslo, Frankfurtská polévka, Sýr,, Smažený vepřový řízek, bramborový

Více

rádce školní jídelny 1

rádce školní jídelny 1 POLÉVKY rádce školní jídelny 1 NÁPOJE ZELENINA PŘÍLOHY HLAVNÍ JÍDLA nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši VÝBĚROVÉ JÍDELNÍČKY PŘESNÍDÁVKY A SVAČINY HODNOCENÍ str. 1 VÝBĚROVÉ

Více

Zdravě na talířku. Jídelníček na míru. Ing. Jana Svobodová. www.natalirku.cz

Zdravě na talířku. Jídelníček na míru. Ing. Jana Svobodová. www.natalirku.cz Zdravě na talířku Jídelníček na míru Ing. Jana Svobodová www.natalirku.cz Úvodem... 3 Na co se těšit... 4 O jídelníčku... 5 Proč jíst pravidelně... 6 Pár vychytávek... 7 Ideální jídelníček pro Vás je s

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

Jídelní lístek. polévka zeleninová se sýrovým kapáním. hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou

Jídelní lístek. polévka zeleninová se sýrovým kapáním. hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou Po 22.4. přesnídáv. pomazánka liptovská, chléb, bílá káva, ovoce, zelenina, polévka zeleninová se sýrovým kapáním hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou vepřové v mrkvi, rozpeky vločkové

Více

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny BULGHUR Bulghur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí

Více

Škola Kavčí hory Mateřská škola,základní škola a Střední odborná škola služeb K Sídlišti 840 Praha 4

Škola Kavčí hory Mateřská škola,základní škola a Střední odborná škola služeb K Sídlišti 840 Praha 4 chléb,pomazánka a la sloní mls,jablko,kakao,čaj ovocný 01,07,10 polévka kuřecí s nudlemi 01,03,07,09 fazole v rajčatové omáčce,vejce,kyselá okurka,čaj ovocný 01,03,07,10 rohlík,máslo, ředkvičky,mléko,čaj

Více

Přesnídávky. Svačiny

Přesnídávky. Svačiny Internetové fitness televize FitnessTV.cz Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům Přesnídávky ananas banán blumy broskev grapefruit hroznové víno hruška jablko jahody kiwi mandarinka meloun

Více

Výživa plně kojeného kojence. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa plně kojeného kojence. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa plně kojeného kojence Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Kojení Nejideálnější způsob stravy pro novorozence a kojence Doporučené je plné kojení dítěte do ukončeného 6. měsíce života + postupné

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 exkluzivní formule ve dvou variantách Meat & Fish Fish bez obilovin pro všechny velikosti psů pro všechny věkové kategorie vyjímečně chutné a stravitelné

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 1. 9. 2015 - úterý ALERGENY přesnídávka chléb, tuňáková pomazánka mléko 1,4,7 polévka drožďová 1,3,7,9 vepřové maso v mrkvi, vařené brambory voda se sirupem, voda 1,7,9 svačina chléb s perlou, cherry rajče

Více

Soubor znalostních testů k výukovému programu

Soubor znalostních testů k výukovému programu Soubor znalostních testů k výukovému programu 2016 Soubor znalostních testů k výukovému programu Výživa ve výchově ke zdraví Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ministerstvo zemědělství Ústav zemědělské ekonomiky

Více

pátek 1.4.2016 Polévka: Rajská s těstovinovou rýží Hlavní jídlo: A - Marinovaný řízek z vepřové kolety, brambor, salát

pátek 1.4.2016 Polévka: Rajská s těstovinovou rýží Hlavní jídlo: A - Marinovaný řízek z vepřové kolety, brambor, salát J í d e l n í l í s t e k stravovací zařízení Mikeš a spol s.r.o., Vrchní 30,4 05 Opava 5 kancelář 608 082 999, 0. 00-3. 00 hod, kuchyň 608 084 999 5. 30-4. 00 hod www.jidelna-mikes.cz Výrobek je určen

Více

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita u dětí PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Kdysi převládal názor, že tlusté dítě je zdravé dítě. Dnes je zřejmé, že dětská obezita je spojená se závažnými zdravotními problémy, přičemž některé

Více

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen I. Teoretická část Vypracovali: Vít Prchal Ing. Zita Prchalová Vedoucí práce: Vít Prchal 2014 Čestné prohlášení Prohlašujeme, že jsme tuto práci

Více

J Í D E L N Í Č E K ZŠ

J Í D E L N Í Č E K ZŠ Pátek 1.4.2016 Polévka Hráškový krém Oběd 1 Králičí stehno,bramborový knedlík,sladké zelí,sirup obsahuje alergeny: 01,03,06,07,12 Oběd 2 Kari nudle s drůbežím masem,sirup,10 Pondělí 4.4.2016 Polévka Brokolicová

Více

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 2 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 2 den 8 pondělí den 12 pátek Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Oběd: Vepřový guláš s

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

Přesnídávky. Svačiny

Přesnídávky. Svačiny Internetové fitness televize FitnessTV.cz Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům Přesnídávky ananas banán blumy broskev grapefruit hroznové víno hruška jablko jahody kiwi mandarinka meloun

Více

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ S E B R A N É R E C E P T U R Y OBSAH Úvod 7 Polévky 9 Hovězí maso 23 Vepřové maso 37 Drůbež 53 Mleté maso 77 Uzené maso, uzeniny 89 Ryby, játra 101

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

Zborovecká 10, Blansko IČ: 27165906 tel.: 516 417 501, fax: 516 417 506

Zborovecká 10, Blansko IČ: 27165906 tel.: 516 417 501, fax: 516 417 506 Výrobce: Pekárny Blansko a.s. Zborovecká 10, Blansko IČ: 2716906 tel.: 16 417 01, fax: 16 417 06 1100 11001 11011 Chléb blanenský 800, 1100 1 Chléb kulatý 400 1 11012 Chléb škvarkový 00 1 11007 11008 Chléb

Více

bio žitná mouka chlebová, bio pšeničná mouka chlebová, žitný kvásek, špaldové vločky, lněné semínko, slunečnicové semínko, sůl, kmín, anýz

bio žitná mouka chlebová, bio pšeničná mouka chlebová, žitný kvásek, špaldové vločky, lněné semínko, slunečnicové semínko, sůl, kmín, anýz PEČIVO - SEZÓNNÍ NABÍDKA - ÚNOR 2014 PEČIVO SLOŽENÍ ALERGENY žitno-pšeničný kváskový chléb 800g bio žitná mouka chlebová, bio pšeničná mouka chlebová, žitný kvásek, špaldové vločky, lněné semínko, slunečnicové

Více

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 5. - 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Jáhlová polévka Termix, Ruský Boršč, chléb, Džem, máslo, Katův šleh, rýže, džus chléb,

Více

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Bezlepková dieta Celiakie Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je bílkovina obsažená v obilí. Celiakie je vrozená,

Více

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem.

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem. Výživa fotbalistů Tato příručka obsahuje informace, které pomohou hráčům všech úrovní k tomu, aby se mohli informovaně rozhodnout, jak v různých situacích pokrýt své nutriční potřeby. Příručka se snaží

Více

Vážení hosté, jsme velice potěšeni, že jste si v dnešní uspěchané době našli čas navštívit právě naši restauraci.

Vážení hosté, jsme velice potěšeni, že jste si v dnešní uspěchané době našli čas navštívit právě naši restauraci. Vážení hosté, jsme velice potěšeni, že jste si v dnešní uspěchané době našli čas navštívit právě naši restauraci. Budeme se snažit Vám zpříjemnit chvíle u nás strávené. Proto si Vám dovolujeme nabídnout

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

polévka česnečka polévka zeleninová s pórkem polévka zeleninová s krupicovými noky polévka čočková vídeňský hovězí guláš,rýže,nápoj ovocný

polévka česnečka polévka zeleninová s pórkem polévka zeleninová s krupicovými noky polévka čočková vídeňský hovězí guláš,rýže,nápoj ovocný chléb,pomazánka z tuňáka,jablko,horká čokoláda,čaj ovocný polévka česnečka pštrosí vejce, bramborová kaše,rajče,čaj ovocný chléb,máslo,ředkvičky,mléko,čaj ovocný chléb,pomazánka tvarohová s kapií,kedlubna,kakao,čaj

Více

Menší snackové menu. Polévky. Speciality kuchyně

Menší snackové menu. Polévky. Speciality kuchyně Menší snackové menu 1. 1 ks Domácí utopenec, 1 ks chléb 32,- 2. 1 pc Nakládané olomoucké syrečky, 1 ks chléb s máslem a cibulí 45,- 3. 2 ks Bruschetta s rajčaty a bazalkou 45,- 4. 100 g Grilovaný hermelín

Více

Výskyt nadváhy a obezity

Výskyt nadváhy a obezity Výskyt nadváhy a obezity u českých dětíd MUDr. Hana Cabrnochová Předsedkyně OSPDL ČLS JEP 19.4.2006 1 Nová reprezentativní data Studie Životní styl a obezita 2005 Výzkum proběhl koncem roku 2005 Reprezentativní

Více

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější.

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. FÁZE Striktní bílkovinná dieta Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. Při přesném dodržování pokynů můžete počítat s redukcí hmotnosti 4 7 kg za měsíc, a to na úkor tukové a nikoliv svalové tkáně

Více

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Proč nefungují diety celebrit a jiné redukční zázraky PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Každá redukční dieta má své neúprosné fáze a zákonitosti. Tak jako neexistuje ideální způsob stravování použitelný pro

Více

Jídelní lístek 1. 4. 2016

Jídelní lístek 1. 4. 2016 1. 4. 2016 Pátek Chléb s pomazánkou z taveného sýra, mléko (1,7) Polévka s drožďovými knedlíčky (1,3,7, 9) Zapečené těstoviny s vepřovým masem, zelný salát Sombrero, rybízový čaj (koktejl), (1,3,7,9) Rohlík

Více

Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU

Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU Autor: Dina Kavanová Vedoucí práce: Mgr. Pavlína Jiroušková Třída: 3. G

Více

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna >

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna > 1. 10. 2015 - čtvrtek ALERGENY přesnídávka chléb, sloní papáníčko mléčný nápoj 1,3,7,10 polévka drožďová 1,3,7,9 čočka na kyselo, vařené vejce, kyselý okurek, chléb džus, voda, mléko 1,3 svačina finský

Více

TR90 M-Bars & M-Shakes

TR90 M-Bars & M-Shakes TR90 M-Bars & M-Shakes Vyberte si, co vám nejvíc vyhovuje! POSTAVENÍ PRODUKTU NA TRHU Žijeme ve světě, kde čas jsou peníze. V náročných dnech, kdy se snažíme vyvážit péči o rodinu, práci, společenské akce

Více

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 4 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 4 den 22 pondělí den 26 pátek Snídaně: Volská oka a toast Oběd: Krůtí prsa pečená na divoko se zeleninovým

Více

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Úvod Rodiče, pacienti, ošetřovatelé odpovědi na Vaše otázky Pro Vás jako rodiče (nebo pečovatele) je dobro Vašich dětí tou největší

Více

Složení pekařských výrobků

Složení pekařských výrobků pekařských výrobků IČO: 26233517 Pekařství Křižák s.r.o DIČ: CZ26233517 691 12 Boleradice 235 Tel.: 519 441 311 www.pekarstvikrizak.cz 1 Vážení obchodní přátelé, připravili jsme pro vás katalog složení

Více

Moravské uzené plátky s křenem a šlehačkou. Míchaný zeleninový salát s kousky kuřecích prsou. Míchaný zeleninový salát s tuňákem a olivami

Moravské uzené plátky s křenem a šlehačkou. Míchaný zeleninový salát s kousky kuřecích prsou. Míchaný zeleninový salát s tuňákem a olivami Studené předkrmy 500 60 g Moravské uzené plátky s křenem a šlehačkou 501 100 g Kuřecí coctail 60,00 502 200 g Míchaný zeleninový salát s kousky kuřecích prsou 79,00 503 200 g Míchaný zeleninový salát s

Více