Robotická stavebnice FISCHERTECHNIK Dynamic

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Robotická stavebnice FISCHERTECHNIK Dynamic - 511932"

Transkript

1 Robotická stavebnice FISCHERTECHNIK Dynamic Co je to dynamika? S dynamikou se setkáváme každý den a ani si to neuvědomujeme, protože se jedná o běžnou součást života. Dynamika se týká všeho, co se hýbe. První setkání s dynamikou zažijete, když ráno vstanete. Z postele se přesunete do koupelny a poté k jídelnímu stolu. Jedete nebo jdete do školy či práce. Účinky dynamiky zažíváme ve skoro všech sportech nebo stačí jen pozorovat lidi kolem nás, jak se pohybují. Zábava s fyzikou Díky dynamice si můžeme užívat takových věcí, jako je jízda ne kole, lyžování, míčové hry nebo jízda na horské dráze. Dynamika tím pádem obohacuje náš život přesně tak, jak jsme psali v nadpisu tohoto odstavce - Zábava s fyzikou! Pomyslete si, kde všude se v běžném životě setkáváte s dynamikou. Jízda autem Chůze, běh, skákání... Věděli jste, že dynamika je odvětví fyziky, která se zabývá všemi procesy souvisejícími s pohybem? Některé z těchto fyzikálních efektů si ukážeme a vysvětlíme na různých experimentech v této brožuře. Vztah mezi silou a dynamikou Abyste pochopili dynamické procesy, je třeba vědět, co je způsobuje. Další dva jednoduché experimenty vysvětlí, proč se věci hýbou. V úvodu jsme už řekli, že kdykoliv se něco hýbe, může za to dynamika. Sestavte model pro experiment 1 (level track - úrovňová kolej), abyste mohli učinit tyto experimenty. Umístěte na kolej kuličku velmi lehce ji pošťouchněte vpřed. Co se stalo? Jak moc kulička zrychlila při jemném šťouchnutí? Pohybuje se pomalu - možná dokonce zastaví. Zrychlení bylo minimální. Nyní umístěte na kolej další kuličku a strčte do ní trochu silněji, než v prvním experimentu. Co se stalo? Jak moc kulička zrychlila při silnějším šťouchnutí? Pohybuje se rychleji, než v prvním experimentu. Zrychlení bylo větší. Výsledek tohoto experimentu není překvapivý, protože toto vidíte každý den u každého pohybu.

2 Ale zamysleli jste se někdy nad tím, co to má společného se silou, kterou musíte uvolnit na pohyb kuličky? Fyzikální vysvětlení Vztah se skládá z hmotnosti (váha kuličky) a síly zrychlení (kulička je zrychlena z klidového stavu). Tento vztah se dá popsat rovnicí, která se dá nazvat definicí síly. Síla = hmotnost x zrychlení nebo pomocí fyzikálních zkratek F = m x a Fyzik sir Isaac Newton ( ) V druhém pokusu jste vyvinuli větší sílu, než v pokusu prvním, nicméně hmotnost kuličky zůstala stejná. Z tohoto důvodu bylo v druhém pokusu větší zrychlení, než v prvním. Síla se měří v Newtonech (N). Tato jednotka byla pojmenována po siru Isaacu Newtonovi, který první zformuloval pohybové zákony. Více nebo méně síly? Nyní můžete u následujících každodenních úkolů rozhodnout, zda udělit větší nebo menší sílu: Jedete sami na svém kole. Cestu potkáte kamaráda, co by chtěl svézt. Sedne si za vás a pokračujete v jízdě společně. Pro stejné zrychlení jako předtím budete potřebovat větší nebo menší sílu?

3 Abyste zrychlili stejným způsobem, potřebujete větší sílu, protože se zvýšila hmotnost. Zrychlete dvě koule o různé váze, například tenisový míček a kovovou kouli. Pokud se pokusíte oba vyhodit plnou silou, který zrychlí rychleji, jinými slovy, který doletí dál? Pokud použijete plnou svoji sílu, tenisový míček zrychlí rychleji, protože je lehčí, než kovová koule. Z tohoto důvodu také poletí dál. Následující cvičení je trochu složitější, ale také jej lze vyřešit. Klíčem jsou vaše nově nabyté znalosti: Na dráze dlouhé 100 metrů: běžec 1 a běžec 2 jsou stejně silní, jinými slovy mají stejně silné svalstvo. Běžec 1 zrychlí rychleji. Který běžec je tedy dle teorie těžší? Tip: Použijte svoje nové znalosrti (síla = hmotnost x zrychlení). Promyslete, jak tato rovnice platí pro každého z běžců. Podle teorie by měl být těžší běžec 2. Jelikož není silnější, zrychlí pomaleji. Která dráha je rychlejší? Jelikož víme, že s veškerými pohyby jsou spojeny síly, dalším pokusem zkusíme zjistit, zda má na pohyb vliv dráha. Sestavte model pro pokus 2 (akcelerace) s dvěma různými tvary dráhy. Jedna dráha je zahnutá nahoru a druhá dolů. Když budete hotovi, začněte s pokusem. Umístěte kuličku na vrcholek každé dráhy. Než kuličku pustíte, rozmyslete si, která dráha je rychlejší! Nyní můžete obě kuličky pustit. Také si můžete promyslet, proč se vůbec kuličky kutálí směrem dolů. Malá rada - je to ze stejného důvodu, proč padají věci na zem. Takže, vsadili jste si na správnou dráhu? Na dráze směřující dolů je kulička rychlejší, než na té směřující nahoru. Proč? Možná je jedna dráha delší, než druhá? Ne - do každé jste namontovali tři díly. Možná jde o tvar dráhy? Podíváme se do encyklopedie.

4 Matematicky vzato... Problém nejrychlejší dráhy byl vyřešen v roce 1696 matematikem Johannem Bernoullim a je znám jako Brachistochrona. Když se pokoušel přijít na řešení velmi složitého problému, Bernoulli zjistil, že nejrychlejší ze všech křivek je dráha, která směřuje dolů, takzvaná cykloida. Tato křivka je ještě rychlejší, než rovná linie, ačkoliv ta by byla nejkratším spojením mezi dvěma body. Proč se vůbec kuličky kutálí dolů? Když jste se zamysleli nad tím, proč se vůbec kuličk kutálí dolů, možná jste si povšimli, že jste na ně nemuseli působit žádnou silou. Když si vzpomenete na první pokus, jistě si vybavíte, že pohyb není možný bez působení síly. Jelikož se kulička hýbe, musí být přítomna síla. Síla, která táhne kuličku dolů je takzvaná gravitační síla. Působí na všechny věci na Zemi. Gravitační síla je kolem nás přítomna každý den. Je to síla, která způsobuje, že vše padá k zemi. Zamyslete se nad různými příklady z každodenního života. Bungee jumping Skok s padákem Jablko padající ze stromu... Věděli jste, že gravitační síla působí i na Měsíci? Viděli jsme videa astronautů na měsíci? Mohli skákat podstatně výš a dál, než na Zemi. Protože je Měsíc o hodně menší než Země, gravitační síla je zde podstatně nižší. To znamená, že když vyskočíte na Měsíci, doskočíte dál, než na Zemi. Looping Jelikož víme, co je to gravitační síla, můžeme pokračovat k dalšímu pokusu. Možná, že jsme byli v zábavním parku a projeli jste se na horské dráze. Pokud ano, určitě jste viděli smyčky, jimiž vozík projíždí. Postavte model pro pokus 3 (looping), abyste se mohli pustit do dalšího pokusu. Poté, co jste dokončili model looping, můžete začít s pokusem. Zjistěte, z jaké výšky musíte vypustit kuličku, aby projela smyčkou. Zamyslete se, proč kulička na vrcholku smyčky nespadne dolů, i když gravitační síla vše přitahuje k zemi. Co se děje ve smyčce? Pokud jste někdy jeli na horské dráze, víte, že jste ve smyčce byli vtlačení do sedačky. To samé se děje, když někoho držíte za ruce a točíte s ním. Máte pocit, že ho od vás něco odtahuje. Tento fyzikální jev se nazývá odstředivá síla. Když kulička prochází smyčkou, děje se následující: Na vrcholku smyčky je odstředivá síla tlačící kuličku vzhůru větší, než gravitační síla, která ji tlačí dolů. To způsobuje, že kulička zůstane na dráze a nespadne. Pokud kulička spadla, gravitační síla byla větší, než odstředivá síla. Odstředivá síla byla příliš nízká, protože kulička zrychlila příliš pomalu. Zamyslete se nad sporty, v nichž odstředivá síla hraje roli. Tip: Obvykle velmi silní sportovci vytváří odstředivou sílu tak, že se točí v kruhu. Vrhačí kladiva, disku nebo koule.

5 Co je to energie? Jelikož už víme hodně o různých silách a pohybech, pokračujme k dalšími pokusu. Tyto jsou určeny, aby více vysvětlily, co je to energie. Teď se jistě ptáte, co mají síly, pohyby a energie společného. Když budeme zjišťovat, k čemu potřebujeme energii, otázka bude jasnější. Energie je potřeba k: uvolnění síly zrychlení nebo zvednutí předmětu zahřátí něčeho spuštění elektrického proudu jednoduše k životu - příkladem jsou všichni lidé, zvířata a rostliny

6 Energii lze získat v mnoha různých podobnách, které lze měnit na jiné druhy energie. V následujícím pokusu je nezbytné pochopit rozdíl mezi pohybovou energií a klidovou energií. Pohybové energii se také říká kinetická energie. Kinetická energie je přítomna, kdykoliv se nějaký objekt pohybuje. Příkladem je kulička v této stavebnici, protože se pohybuje, a proto má pohybovou energii. Klidová energie, také známá jako potenciální energie, je tím větší, čím výše se objekt nachází. To například znamená, že kulička ležící na stole má větší potenciální energii, než ta na zemi. Konec teorie, jdeme to zkusit na modelu. Pro tento účel postavte model pro pokus 4 (U rampa). Pusťte kuličku z jednoho konce U rampy a sledujte, co se stane. Zamyslete se, jaké druhy energie vidíte a kde jsou největší. Abyste pochopili U rampu, je nutné znát takzvaný zákon zachování energie. Zákon zachování energie říká, že součet všech energií zůstává vždy stejný. Energii nelze vytvořit z ničeho, ani ji nelze zničit. Pouze lze měnit jeden druh energie v jiný. Při pokusu s U rampou jsou k vidění dva druhy energie. Kinetická energie Potenciální energie Energie, kterou vložíte do tohoto pokusu pochází z vašich svalů, díky nimž jste zvedli kuličku. To dalo kuličce větší potenciální energii. Jak vyplývá ze zákona o zachování energie, tato potenciální energie se mění na kinetickou energii, jakmile kuličku pustíte. Potenciální energie kuličky je nejvyšší, když se pustěna do U rampy, a nejnižší, když je na jejím nejnižším bodě. Kinetická energie se chová přesně opačně, než potenciální energie. Než kuličku pustít, je kinetická energie nulová, protože se nic nehýbe. Největší je na dně U rampy, protože zde se kulička pohybuje nejrychleji. Energie se mění v Joulech (J). Tato jednotka byla pojmenována po britském fyzikovi jménem James Prescott Joule ( ), kterého vidíte na fotografii.

7 S energií se setkáváme každý den v podobě sil. Všimli jste si někdy například popisků na potravinách? Každá krabice kukuřičných lupínků, sladkost, atd. - všechny balené potraviny - mají takový popisek. Píše se na nich, že obsahují "kalorie". To je energie obsažená v jídle. Pojem kalorie se používá, protože se jedná o energii, kterou vaše tělo "spálí", aby mohlo běhat, skákat a myslet. Kalorie jsou obvykle zapisovány v kilojoulech (KJ), což je 1000 Joulů (J) a kilokalorie (kcal) je 1000 kalorií (cal). Už jsme možná slovo kilokalorie slyšeli ve spojitosti s jídlem - jedná se o jinou jednotku měření energie podobnou Joulu. Převod těchto jednotek je velmi jednoduchý: 1 kilokalorie = 4,18 kilojoulu nebo můžeme použít zkratky 1 kcal = 4,18 kj Proč se kulička zastaví? Jelikož jsme z minulého pokusu zjistili, že podle zákona zachování energie lze energii pouze změnit, ale neztratí se, vyvstává otázka, proč se tedy kulička zastaví? Jestliže energie nezmizí, neměla by se kulička dál kutálet? Zopakujte pokus s modelem 4 (U rampa). Tentokrát se zamyslete nad tím, proč se v jistém okamžiku kulička zastavila. Tip: přejeďte prstem po dráze. Cítíte odpor a také jste si všimli, že povrch dráhy není dokonalé hladký. Tento jev se nazývá tření. Už jste asi o tření slyšeli dříve, ale co to přesně je a jak vzniká? Tření vzniká mezi dvěma objekty (takzvané externí tření), když se jejich povrchy dotýkají. Abyste pochopili, proč kulička zastavila, je třeba se podívat, jak vypadá povrch kuličky a dráhy pod mikroskopem. Nyní si představte, jak se do sebe oba povrchy vzájemně zachycují. Je jasné, že po nějaké době kulička zpomalí, protože neustále naráží na nerovnosti. Fyzikálně je energie třením přeměněna na teplo (termální energii). Když se kulička zastaví, všechna potenciální/kinetická energie byla změněna třením na teplo. Výsledné teplo je takzvaná odpadní energie. Odpadní se jí říká, protože ji již nelze využít.

8 Tření lze rozdělit na více druhů. Statické tření: tření je tak velké, že k sobě dva povrchy přilnuly a nehýbou se. Skluz: tření je přesně tak vysoké, aby dovolovalo dvěma povrchům po sobě klouzat. Valivé tření: tento typ tření nastává, když se objekt kutálí po povrchu. Tření v každodenním životě Tření můžete zkusit například tak, že budete o sebe třít dlaněmi. Všimněte si, že se po chvíli vaše ruce zahřejí. Jelikož znáte tři rozdílné druhy tření, můžete je přiřadit následujícím příkladům: Jízda na kole Kapka lepidla na papíře Lyžování Bruslení Suchý zip Kulička na dráze v této stavebnici Jízda na kolečkových bruslích Statické tření Skluz Valivé tření x Srážka kuliček Pro následující úkoly můžete použít model 4 (U rampa). Umístěte na spodek U rampy dvě kuličky a pusťte na ně shora další kuličku. Co se stane? Poslední kulička byla odražena. Náraz očividně prošel skrz všechny kuličky. Přidejte na spodek U rampy další kuličky. Co se stane? Stejné jako v minulém pokusu. Poslední kulička byla odražena. Náraz prošel všemi kuličkami. Nyní zjistěte, co se stane, když umístíte na spodek tři kuličky a pusťte na ně z jedné strany dvě kuličky. Nyní byly odraženy dvě kuličky. Náraz opět prošel skrze kuličky. Zde ukázanému fyzikálnímu efektu se říká elastická srážka. Elastická srážka je kontakt mezi dvěma objekty po dobu několika milisekund. Během této doby kulička přenese svoji kinetickou energii na další kuličku, aniž by ji poškodila. Pokud je vedle sebe více kuliček, náraz jimi projde všemi. Přesně tolik kuliček, co do řady narazilo, z ní také bude odraženo. Efekt průchodu kuličkami se nazývá impuls síly. Každá hmotnost, která se pohybuje, má impuls síly. To znamená, že jakmile se

9 pohnete, máte impuls síly. Impuls síly = hmotnost x rychlost p = m x v Impuls síly zůstává impulsem síly Nicméně impuls není při nárazu vždy vidět, pouze když byl předán dál. Podobně jako zákon zachování energie, který říká, že součet všech energií je vždy stejný, existuje také zákon zachování impulsu síly. Tento zákon říká, že impuls síly je stejný i v případě srážky Impuls síly (před srážkou) = Impuls síly (po srážce) Toto jsme viděli i v našem pokusu, protože rychlost a hmotnost puštěných kuliček byla přesně stejná jako rychlost a hmotnost odražených kuliček. Impulsy síly v každodenním životě Každý den kolem sebe vidíme mnoho příkladů srážek. Dobrým příkladem je zatloukání hřebíku. Srážky jsou také v mnoha sportech, například kulečníku, squashi nebo curlingu. Tyto příklady využívají faktu, že impuls síly před srážkou je stejný jako impuls síly po srážce. V kulečníku je tento efekt využit k odrážení koulí do děr pomocí bílé koule. Jedná se o stejné srážky jako ve vašem pokusu, protože srážkou se mění stav pohybu koulí, aniž by byly zdeformovány.

10 Velké překážkové dráhy Fyzikální efekty, které jsme se naučili v předchozích pokusech, můžete využít k sestrojení fascinujících překážkových drah. Výtah Všechny překážkové dráhy ukázané v návodu na sestavení obsahují výtah. Ten sestává z poháněcího řetězu a magnetického držáku na kuličky. Jakmile držák projede kolem kuličky v zásobnímu tohoto modelu, kulička je magnetem přitažena a dopravena na vrcholek. Tam je odstrčena a začne se kutálet skrze překážkovou dráhu. Tip: Pokud nejsou kuličky správně vytahovány a dopravovány výtahem dál, upravte pozici zásobníku kuliček. Překážková dráha 1 Tento model je zvláště vhodný k poskytnutí základních zkušeností s překážkovou dráhou pro kuličky. Kuličky jsou dopraveny výtahem na vrcholek a poté se kutálí dolů zpět do zásobníku.

11 Překážková dráha 2 Tento model obsahuje různé efekty. Jejich funkci zajístíte tak, že před spuštěním provedeme několik příprav. 1. Zavěste krabičku s kuličkami na horní pozici, jak vidíte na obrázku. 2. Nastavte branku modelu na pozici zobrazenou na obrázku. 3. Umistěte blok do vestavěného katapultu. Nyní naplňte zásobník před výtahem kuličkami a poté zapněte výtah. První kulička projede brankou a poté do sběrače kuliček. Jakmile je všech šest kuliček ve sběrači, ten se sklopí. Tip: Pokud se sběrač sklopí příliš brzy nebo pozdě, můžete to změnit posunutím bloku umístěného za sběračem jako protiváha. Čím blíže je blok sběrači, tím rychleji se sběrač sklopí. Kuličky se poté kutálí do krabičky na kuličky, která spadne a spustí tak katapult. Tip: Pokud krabička na kuličky nespadne správně, můžete spuštění upravit posunutím bloku, který slouží jako protiváha. Nyní pohněte brankou na opačnou pozici, aby zabránila kuličkám v kutálení se do sběrače. Poté se budou kuličky kutálet po jiné trase.

12 Nyní můžete dát pryč krabičku na kuličky a opět naplnit zásobník před výtahem kuličkami. Poté připravte krabičku a katapult na další kolo. Překážková dráha 3 Tato překážková dráha je největší model v této stavebnici a obsahuje nejvíce překážek a efektů. Kulička nejprve narazí na kyvadlo a poté se skutálí k automatické brance, která ji navede buď doprava nebo doleva. Tip: Ujistěte se, že kloub je umístěn přesně ve středu kyvadla a branka se pohybuje bez problémů. Jinak by nemusela fungovat správně.

13 Poté se kulička zastaví před bariérou. Další kulička je brankou navedena na druhou stranu a spustí mechanismus, který bariéru otevře. První kulička má tedy otevřenou cestu skrze smyčku. Tip: Ujistěte se, že se kyvadlo a bariéra pohybují bez problému. Další tipy: Pochopitelně postupně vymyslíte vlastní sestavy překážkových drah. Určitě sami vymyslíte nové geniální podoby a fascinující překážky a efekty. Pokud jsou ohybatelné dráhy po rozebrání modelu příliš prohnuté, můžete je narovnat přicvaknutím k podkladové desce. Tím zabráníte ohýbání.

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Newtonovy zákony PROJEKT VĚDA A TECHNIKA NÁS BAVÍ! BYL PODPOŘEN:

Newtonovy zákony PROJEKT VĚDA A TECHNIKA NÁS BAVÍ! BYL PODPOŘEN: Newtonovy zákony PROJEKT BYL PODPOŘEN: Cílem projektu je prostřednictvím vzdělávacích (vzdělávací programy, materiály) a popularizačních ( vědecké road-show) nástrojů a přeshraniční motivační soutěže zvýšit

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej,

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, 3.1.5 Energie II Předpoklady: 010504 Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, Př. 1: Při pokusu s odrazem míčku se během odrazu zdá, že se energie míčku "někam ztratila".

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů 4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů Příklad 1: Pracujte v pohledu Shora. Sestrojte kružnici se středem [0,0,0], poloměrem 10 a kružnici

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Definice matematických pojmů Matematika a její aplikace

Více

SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití

SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití SOLÁRNÍ HODINKY FUNK Číslo artiklu: 58 28 986 Návod k použití Základní vlastnosti: 1. solární napájení 2. rádiově ovládaný čas pro Německo, Anglii, USA a Japonsko 3. klasické analogové zobrazení 4. věčný

Více

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Hra je nejlépe hratelná ve 3-5 hráčích, při 6 hráčích se neúměrně prodlužuje. Speciální pravidla

Více

Symmetry. 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI. Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí. fiberondecking.com. Výrobce

Symmetry. 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI. Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí. fiberondecking.com. Výrobce Symmetry Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI Výrobce fiberondecking.com Symmetry Návod k montáži zábradlí 3,05 m a 3,66 m Rovné Potřebné nářadí a materiál: Horní profil zábradlí

Více

že spojení mezi ukazováčky zůstane viditelné i když budou od sebe vzdáleny i 10 12 cm. Kdybyste měli s viděním

že spojení mezi ukazováčky zůstane viditelné i když budou od sebe vzdáleny i 10 12 cm. Kdybyste měli s viděním 3 JAK VIDÌT AURY Při různých pokusech uvedených v předchozí kapitole si vyvinete své vědomí aury, což vám podstatně usnadní, abyste se naučili auru vidět. Ve skutečnosti dokonce můžete začít vidět aury

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Rovnice a jejich soustavy Petra Směšná žák měří dané veličiny, analyzuje a zpracovává naměřená data, rozumí pojmu řešení soustavy dvou lineárních rovnic,

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

Jak vybrat outdoorový nůž

Jak vybrat outdoorový nůž Jak vybrat outdoorový nůž Hledáme nůž, který nám umožní výrobu různých předmětů. Pro činnosti, jako je vyřezávání, zahrocování kůlů či třeba dlabání zářezů, nesmí být nůž příliš těžký. Takový nůž vede

Více

Kdy (ne)testovat web oční kamerou

Kdy (ne)testovat web oční kamerou Kdy (ne)testovat web oční kamerou VYDÁNO DNE: 8. 6. 2010 Propracované moderní technické zařízení a úžasně vypadající výstupy to jsou, dle mého názoru, dva nejčastější důvody, proč se firmy rozhodnou do

Více

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4.

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4. MOJESODEXO.CZ Poukázky v obálkách Verze aplikace: 1.4.0 Aktualizováno: 22. 9. 2014 17:44 Strana 1 / 1 OBSAH DOKUMENTU 1. ÚVOD... 2 1.1. CO JSOU TO POUKÁZKY V OBÁLKÁCH?... 2 1.2. JAKÉ POUKÁZKY MOHOU BÝT

Více

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T Bezdrátová sada s klávesnicí a myší WUR - 0108T Obsah Začínáme....................................................... 1 Funkce......................................................... 1 Příprava klávesnice,

Více

4. Připoutejte se, začínáme!

4. Připoutejte se, začínáme! 4. Připoutejte se, začínáme! Pojďme si nyní zrekapitulovat základní principy spreadů, které jsme si vysvětlili v předcházejících kapitolách. Řekli jsme si, že klasický spreadový obchod se skládá ze dvou

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh:

Více

2.3.6 Vektory - shrnutí

2.3.6 Vektory - shrnutí .3.6 Vektory - shrnutí Předpoklady: 0070 Pomůcky: lano, tři knížky, závaží 5 kg Pedagogická poznámka: V úvodu řešíme poslední příklad z minulé hodiny. Př. : Jirka s Honzou nesou společně tašku. Jirkovo

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

P O K Y N Y P R O ZADAVATELE

P O K Y N Y P R O ZADAVATELE P O K Y N Y P R O ZADAVATELE A. Činnosti vykonávané KAŽDÝ DEN KONÁNÍ ZKOUŠEK PŘED JEJICH ZAPOČETÍM Dostavte se před konáním zkoušek dle jednotného zkušebního schématu do místnosti, kde proběhne předání

Více

Lepší dřevo pro Vaši terasu. Návod k montáži a pokyny pro údržbu

Lepší dřevo pro Vaši terasu. Návod k montáži a pokyny pro údržbu Lepší dřevo pro Vaši terasu Návod k montáži a pokyny pro údržbu Open-Air sezóna začíná! Gratulujeme! S podlahovými profily biwood jste získali vysoce kvalitní výrobek z inovativního materiálu WPC. Teď

Více

Manuál. GHz. Věk: 14+

Manuál. GHz. Věk: 14+ Věk: 14+ Manuál GHz Děkujeme Vám za nákup modelu Dron (kvadrokoptéra) Fleg 2.4GHz TSMART. Přečtěte si tento manuál velmi pečlivě a uchovejte ho pro další použití. Upozornění: Tento produkt obsahuje gyroskop,

Více

téma: Formuláře v MS Access

téma: Formuláře v MS Access DUM 06 téma: Formuláře v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Balancéry Tecna typ 9354 9359

Balancéry Tecna typ 9354 9359 Balancéry Tecna typ 9354 9359 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha Váha lanka balancéru s obalem 9354 4 7 2000 5 5,8 9355 7 10 2000 5,5 6,3 9356 10 14 2000 5,5 6,3 9357 14 18 2000 6,5 7,3 9358

Více

Uspořádání vaší fermentace

Uspořádání vaší fermentace Science in School Issue 24: Autumn 2012 1 Přeložila Zdena Tejkalová Uspořádání vaší fermentace Pro provedení následujících aktivit bude každá skupina potřebovat přibližně 200 ml zkvašeného moštu, 200 ml

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

1 - Prostředí programu WORD 2007

1 - Prostředí programu WORD 2007 1 - Prostředí programu WORD 2007 Program WORD 2007 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají jako dokumenty s příponou docx (formát Word

Více

Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci.

Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci. Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci. Při elektronické komunikaci je potřeba sjednotit formát podpisu všech pracovníků. V tomto návodu naleznete postupy jak si elektronická podpis vytvořit

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

Balancéry TECNA typ 9346-9350

Balancéry TECNA typ 9346-9350 Balancéry TECNA typ 9346-9350 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha lanka balancéru 9346 2 4 kg 2500 mm 3 9347 4 6 kg 2500 mm 3,3 9348 6 8 kg 2500 mm 3,6 9349 8 10 kg 2500 mm 3,8 9350 10-14 kg

Více

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku Stránka č. 1 z 7 Zobrazit vše Používání klávesnice V tomto článku Jak jsou klávesy uspořádány? Psaní textu Použití klávesových zkratek Používání navigačních kláves Použití numerické klávesnice Tři zvláštní

Více

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti)

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) Máte doma děti a nevíte, čím je motivovat, přitáhnout ke cvičení a zapojit některé aktivity do jejich dne? Mám pro vás sadu cvičení, které se dají velmi

Více

Pánský salón. Má salón, čas a nikdo ho nezastaví. Originál. Zkonstruování simulátoru běhu v lese. 2. Buben pro běh lesem 3.

Pánský salón. Má salón, čas a nikdo ho nezastaví. Originál. Zkonstruování simulátoru běhu v lese. 2. Buben pro běh lesem 3. Pánský salón Má salón, čas a nikdo ho nezastaví. Originál Zkonstruování simulátoru běhu v lese. Buben pro běh lesem. Fotoroleta. Agregát vydávající vůni. Podstavec. Podstavec Stěnový prvek (překližka,

Více

Stupeň vzdělání: II. st. - 8., 9. tř. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví

Stupeň vzdělání: II. st. - 8., 9. tř. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Téma: Posilovací cviky - břišní, hýžďové svaly, svaly zad Anotace: Materiál, který slouží k podpoře praktické části. Popisuje cviky, které posilují zanedbané oslabené svaly, a tím zajišťuje správné držení

Více

STREČINK PRO NOHEJBALISTY. 1.) Svaly krku a šíje. 2.) Svaly horní části trupu. 3.) Prsní svaly

STREČINK PRO NOHEJBALISTY. 1.) Svaly krku a šíje. 2.) Svaly horní části trupu. 3.) Prsní svaly STREČINK PRO NOHEJBALISTY Jednotlivé cviky provádějte opakovaně, minimálně 3x, POMALU a vždy s výdechem. Při cvičeních ve dvojicích dávejte pozor a respektujte svého partnera. Toto cvičení je vhodné doplnit

Více

Závěrečné shrnutí jednoduché pokusy z fyziky

Závěrečné shrnutí jednoduché pokusy z fyziky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 10 Závěrečné shrnutí jednoduché

Více

UPOZORNĚNÍ: TENTO VÝROBEK JE SPECIFICKY URČEN PRO OSOBY SE SLUCHOVÝMI POTÍŽEMI A JE VYABVEN SLUCHÁTKEM S OVLÁDÁNÍM HLASITOSTI PODLE INDIVIDUÁLNÍCH

UPOZORNĚNÍ: TENTO VÝROBEK JE SPECIFICKY URČEN PRO OSOBY SE SLUCHOVÝMI POTÍŽEMI A JE VYABVEN SLUCHÁTKEM S OVLÁDÁNÍM HLASITOSTI PODLE INDIVIDUÁLNÍCH UPOZORNĚNÍ: TENTO VÝROBEK JE SPECIFICKY URČEN PRO OSOBY SE SLUCHOVÝMI POTÍŽEMI A JE VYABVEN SLUCHÁTKEM S OVLÁDÁNÍM HLASITOSTI PODLE INDIVIDUÁLNÍCH POŽADAVKŮ. NÁLEŽITÁ PÉČE MUSÍ BÝT VŠEMI UŽIVATEKLI VENOVÁNA

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava na běžeckých lyžích Základními prvky nazýváme prvky elementární přípravy a pohybových dovedností, jejichž zvládnutí

Více

KOMPENZÁTOR VZTLAKU HYBRID PURE

KOMPENZÁTOR VZTLAKU HYBRID PURE Manuale d istruzioni User s Guide Bedienungsanleitung Manuel d utilisation Manual de instrucciones Manual de instruções Gebruikershandleiding Användarinstruktioner Οδηγίες χρήσης Käyttäjän Opas Instrukcja

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

Vodopád Hagen Exo Terra EX

Vodopád Hagen Exo Terra EX Vodopád Hagen Exo Terra EX Čerpadlo součástí balení Vodopád přírodního vzhledu, který může být integrován do jakéhokoliv typu terária Stimuluje přirozené chování plazů při pití Zvyšuje vlhkost vzduchu

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Převodní (předřadný) transformátor AT-400 NV (AT 400 VA) Obj. č.: 51 13 60. Obsah Strana. 1. Úvod

Převodní (předřadný) transformátor AT-400 NV (AT 400 VA) Obj. č.: 51 13 60. Obsah Strana. 1. Úvod Převodní (předřadný) transformátor AT-400 NV (AT 400 VA) Obj. č.: 51 13 60 Obsah Strana 1. Úvod... 2 2. Účel použití transformátoru... 3 3. Bezpečnostní předpisy... 4 4. Součásti transformátoru... 5 Přední

Více

DOBA KAMENNÁ: Styl je cíl

DOBA KAMENNÁ: Styl je cíl DOBA KAMENNÁ: Styl je cíl S herním materiálem pro 5. hráče Rozšíření musí být hráno s hrou Doba kamenná Příprava Obsah: 1 herní plán 1 deska hráče (pro 5. hráče) 10 dřevěných figurek (černé) 3 černé dřevěné

Více

Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání

Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání Naviják Multi VIP 1000 smí být uveden do provozu jen při přesném respektování přibaleného montážního návodu a návodu k používání. Obsah

Více

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru)

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem Veritas, jsou univerzálními a účelnými pomocníky pro práci se dřevem. Uložení želízka výbrusem směrem nahoru (bevel up) umožňuje měnit úhel

Více

Záloha a obnovení Uživatelská příručka

Záloha a obnovení Uživatelská příručka Záloha a obnovení Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8665. Dynamic Volume Brush. CS Příručka pro uživatele

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8665. Dynamic Volume Brush. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8665 Dynamic Volume Brush CS Příručka pro uživatele A B C D E F G H I Čeština 1 Úvod Gratulujeme k nákupu a vítáme Vás mezi uživateli

Více

VYHODNOCENÍ NA KONCI HRY

VYHODNOCENÍ NA KONCI HRY Jsi jedním ze šesti postav v záchranném člunu na moři. Ty, tvůj nejbližší přítel, tvůj nepřítel a několik dalších mazaných postav. Každé kolo, budeš moci provést akci (např. veslovat, změnit místo, přepadnout

Více

Odpájecí stanice pro SMD. Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D

Odpájecí stanice pro SMD. Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D Odpájecí stanice pro SMD Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D Upozornění Teplota trysek je 400 C a v případě nesprávného zacházení s přístrojem může dojít ke zranění, požáru

Více

Návod Levitační hůlka

Návod Levitační hůlka Návod Levitační hůlka Popis produktu: kouzelnická hůlka, která umožní, aby se vznášel létající mylar. Létající mylar. Svým vzhledem připomíná proužky z folie. Vznáší se pomocí magické hůlky, díky které

Více

POSTUP TVORBY DOKUMENTU základní funkce. Osnova. Vložení textu

POSTUP TVORBY DOKUMENTU základní funkce. Osnova. Vložení textu POSTUP TVORBY DOKUMENTU základní funkce Dříve či později se každý uživatele Wordu setká s potřebou sepsání obsáhlejšího dokumentu. Jako úkol si vytvoříme jakýsi referát o několika stranách, do kterého

Více

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin Aktivity s GPS 3 Měření některých fyzikálních veličin Autor: L. Dvořák Cílem materiálu je pomoci vyučujícím s přípravou a následně i s provedením terénního cvičení s využitím GPS přijímačů se žáky II.

Více

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla Cˇ e s k á P r a V I d l a C Esk A Pr Av i dla Obsah 20 figurek průzkumníků ve 4 různých barvách 1 zeď s hieroglyfy 1 herní deska 7 destiček podlahy ``kámen a písek`` 16 skarabů 6 malých karet prokletí

Více

Chronis IB / IB L Programovatelné spínací hodiny

Chronis IB / IB L Programovatelné spínací hodiny Abyste mohli optimálně využít všech výhod programovatelných spínacích hodin Chronis IB / IB L, přečtěte si pozorně následující návod k obsluze a provozu. Chronis IB / IB L jsou programovatelné spínací

Více

NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO MECHANICKÝ KLÍN

NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO MECHANICKÝ KLÍN BRANO a.s., 747 41 Hradec nad Moravicí Česká republika tel.:+420/ 553 632 316, 553 632 303 http://www.brano.eu; zz-info@brano.eu; info@brano.eu NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO

Více

www.palis.cz www.palis.eu PALISgym ČIKITA

www.palis.cz www.palis.eu PALISgym ČIKITA PALISgym ČIKITA NÁVOD K MONTÁŽI sestavy PALISgym typ Čikita Rozbalte stavebnici a zkontrolujte její úplnost. Stavebnice PALISgym typ Čikita obsahuje tyto komponenty: Věž se střechou 4 ks sloupek 90 x 90

Více

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE - vjezd do objektu - vyhodnocení rizik - pohyb po objektu - používání osobních ochranných pracovních prostředků - pravidla nakládky, vykládky a manipulace se zbožím Tento

Více

Obsah. Obsah. Úvod... 7

Obsah. Obsah. Úvod... 7 Obsah Obsah Úvod... 7 1. Digitální fotografie... 10 1.1 Prohlížení obrázků pomocí Nero PhotoSnap Viewer... 10 1.1.1 Zobrazení na celou obrazovku...12 1.1.2 Jak zjednodušit přechod do jiné složky...13 1.1.3

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Materiál: Cíl hry: Umístění na hrací plochu:

Materiál: Cíl hry: Umístění na hrací plochu: vesmírných stanovišť a umístěte je do kruhu. Karty odpalovací rampa a recyklace skladu se musí vyrovnat proti sobě, 4 další karty jsou umístěny jakkoliv například jako na obrázku: Materiál: Překlad ŽUŽU

Více

HBG 60 ODSAVAČ PAR. Návod k instalaci a obsluze

HBG 60 ODSAVAČ PAR. Návod k instalaci a obsluze HBG 60 ODSAVAČ PAR Návod k instalaci a obsluze 1 POPIS Odsavač par lze instalovat ve filtrační nebo odtahové verzi. Filtrační verze (obr. 1) odsavač odsává vzduch z kuchyně nasycený párami a zápachy, čistí

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava tabulek v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Jestli-že chcete uspořádat informace do pravidelných řádků a

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

Jméno: Zkouška. 1. stupeň

Jméno: Zkouška. 1. stupeň Jméno: Zkouška 1. stupeň Standa & Kubis, 2015 Základní práce s kladivem a hřebíky Cílem této části zkoušky je naučit se a následně prokázat znalost základních pracovních úkonů s kladivem sloužícímu především

Více

Návod k použití Výr. Číslo. 1241

Návod k použití Výr. Číslo. 1241 Návod k použití Výr. Číslo. 1241 Spartan AB Ring Pro Manuál Obsah Varování pro spotřebitele Jak sestavit produkt Ilustrace dílů seznam součástek Před použitím Spartan AB Pro Spartan AB Pro zahřívací úsek

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ. Mgr. Jan Straka

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ. Mgr. Jan Straka TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ Mgr. Jan Straka Nejčastěji používaný program pro tvorbu multimediálních prezentací je PowerPoint. V naší škole v současné době užíváme verzi 2010, budeme se tedy věnovat

Více

Název: Robinson Jedlé a jedovaté

Název: Robinson Jedlé a jedovaté Název: Robinson Jedlé a jedovaté Téma: Uchovávání potravin, jedlé a jedovaté Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Výživa a zdraví Výukové materiály Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk

Více

CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE

CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE Výtok z nádoby, Průtok potrubím beze ztrát Příklad č. 1: Z injekční stříkačky je skrze jehlu vytlačovaná voda. Průměr stříkačky je D, průměr jehly d. Určete výtokovou rychlost,

Více

Hra Života v jednom řádku APL

Hra Života v jednom řádku APL Hra Života v jednom řádku APL Tento program je k dispozici v "Dr.Dobbs", únor 2007 Vysvětlení Pokud nejste obeznámeni s zprostředkovat to Game of Life nebo APL programovací jazyk, doporučuji konzultovat

Více

Nohy a kotníky. Došlap na patu

Nohy a kotníky. Došlap na patu Nohy a kotníky Druhá kapitola vám vysvětlila, jak dopad nohy ovlivní výběr správných bot. Správný došlap (dokrok) je však ještě důležitější než boty, a proto se teď pojďme věnovat jeho správné formě. Hlavní

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Online: http://www.sclpx.eu/lab1r.php?exp=14 Po několika neúspěšných pokusech se zkumavkou, na jejíž dno jsme umístili do vaty nejprve kovovou kuličku a

Více

PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ

PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ 38 PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ Podmínky Prostředí Při snaze o navození uvolnění často podceňujeme vliv prostředí. Nevnímáme, jaký vliv na nás má nevhodná teplota, nepřirozená poloha těla nebo těsný

Více

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy:

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy: Míč na rotujícím válci Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátor. Cílem je udržet míč ve vertikální poloze, čehož je dosaženo

Více

Pøíprava: Cvik: Pozor:

Pøíprava: Cvik: Pozor: Zahajovací cvièení Monnica Hackl 27 Pøíprava: Postavte se rovně s nohama u sebe tak, aby se kotníky zlehka dotýkaly. Ruce visí volně v přirozené poloze podél těla. Jsou uvolněné, prsty zlehka rozevřeny,

Více

sp. zn. sukls82959/2013

sp. zn. sukls82959/2013 sp. zn. sukls82959/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Lamisil Sprej kožní sprej, roztok Terbinafini hydrochloridum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás

Více

RINGO. Průpravná cvičení. Na osla

RINGO. Průpravná cvičení. Na osla RINGO Průpravná cvičení Na osla Zaměření: -fair-play chování - technika a taktika přihrávek -pohyb a orientace v prostou -pohotovost -rychlost -manipulace-rychlá aktuální reakce Pomůcky: ringo kroužek

Více

Krok za krokem basket balem

Krok za krokem basket balem Krok za krokem basket balem Pro všechny rodiče, učitele a trenéry, kteří mají zájem o sestavení řízeného, bezpečného a hlavně zábavného basketbalového programu pro naše děti. Hry na zahřátí Hry na zahřátí

Více

Osobní multifunkční elektronická váha s displejem M5305-BE-L. - Návod k použití

Osobní multifunkční elektronická váha s displejem M5305-BE-L. - Návod k použití Osobní multifunkční elektronická váha s displejem M5305-BE-L - Návod k použití Obsah ÚVOD... 3 OBECNÉ INFORMACE... 3 JAK VÁHA PRACUJE... 3 DŮLEŽITÉ POZNÁMKY... 3 REFERENČNÍ TABULKA... 4 ZÁKLADNÍ OPERACE...

Více

Straightener. Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8361/00. CS Příručka pro uživatele

Straightener. Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8361/00. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8361/00 CS Příručka pro uživatele a b c d e + -- --- f g h i j k l Čeština Gratulujeme k nákupu a vítáme Vás mezi uživateli

Více

První kroky SET90 / SET100. Art. Nr. 60090 / 60100 1. vydání, 10 02

První kroky SET90 / SET100. Art. Nr. 60090 / 60100 1. vydání, 10 02 1 První kroky SET90 / SET100 Art. Nr. 60090 / 60100 1. vydání, 10 02 2 První kroky SET90 / SET100 Obsah 1 Důležitá upozornění, přečíst nejdříve! 4 2 Rozsah funkcí sad SET90 / SET100 5 3 Stavba systému

Více

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky.

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky. Říjen Myš Pokud na něco myší ukážeme, e, často se zobrazí krátký popis položky. Pokud například ukážeme na složku Koš na ploše, zobrazí se následující popis: Obsahuje smazané soubory a složky. Takzvaná

Více

TRÉNINKOVÁ PŘÍRUČKA PRO PILOTY PHANTOMŮ. Vyslužte si křídla V1.1

TRÉNINKOVÁ PŘÍRUČKA PRO PILOTY PHANTOMŮ. Vyslužte si křídla V1.1 TRÉNINKOVÁ PŘÍRUČKA PRO PILOTY PHANTOMŮ Vyslužte si křídla V1.1 www.dji.com www.dji.cz POZOR Osoby POZOR! Otáčející se části mohou způsobit zranění Tento výrobek není hračka. Je určen pro provozování osobami

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Pátek 14. října Algoritmizace a programování V algoritmizaci a programování je důležitá schopnost analyzovat a myslet. Všeobecně jsou odrazovým můstkem pro řešení neobvyklých, ale i každodenních problémů.

Více

Paměťové moduly Uživatelská příručka

Paměťové moduly Uživatelská příručka Paměťové moduly Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a služby

Více

ZLATO ELFŮ. od Alana R. Moona

ZLATO ELFŮ. od Alana R. Moona ZLATO ELFŮ. od Alana R. Moona Idea hry Zlato elfů je rozšíření Elfenlandu a nedá se hrát samostatně. Přídavek peněz, dražby a magie dělá Elfenland mnohem taktičtější a zajímavější. Herní materiál 65 zlatých

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta

Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta páteř www.ossur.com Miami Lumbar Posteo - Pokyny pro aplikaci Tyto pokyny nejsou nadřazeny konkrétním pokynům, které vám dal lékař. Lékař rozhodl, že nošení ortézy

Více

Masážní a zeštíhlovací pás H4304. Návod k použití

Masážní a zeštíhlovací pás H4304. Návod k použití Masážní a zeštíhlovací pás H4304 Návod k použití Vážení zákazníci, před použitím výrobku si prosím důkladně přečtěte instrukce v tomto návodu. Najdete zde důležitá bezpečnostní upozornění ohledně používání

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013 Fyzika v lékárničce Josef Trna 1, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Gymnázium Boskovice, ZŠ Lysice Článek je rozšířením příspěvku autora na Veletrhu nápadů učitelů fyziky 6. Sborník příspěvků

Více