Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium"

Transkript

1 Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium Požadavky ke státní závěrečné zkoušce: Osvojení témat vztahujících se k jednotlivým otázkám státní závěrečné zkoušky bude prověřováno na úrovni vysvětlení klíčových pojmů, porozumění dané problematice a aplikace do oblasti výchovy ke zdraví na základních školách. Předložení a obhajoba odborného portfolia (předložení projektu Týden zdraví ve škole). 1. SOCIÁLNÍ ASPEKTY PODPORY KE ZDRAVÍ 1. Dokument Zdraví 21 pro Českou republiku. Program Zdraví 21 principy, cíle. 2. Holistické pojetí zdraví, definice zdraví WHO, Maslowova hierarchie potřeb, potřeby dítěte podle Matějčka. 3. Zdraví a nemoc, sociální determinanty zdraví, prevence a motivace zdraví ve výchově ke zdraví ve výuce. Škola podporující zdraví. 4. Proces socializace. Činitelé a mechanismy socializace. Sociální aspekty činností. Význam činností volného času při utváření osobnosti a individuálního životního stylu dítěte do 15-ti let. 5. Zákon o ochraně veřejného zdraví stručná charakteristika, hygienické požadavky na prostory a provoz škol, předškolních a školských zařízení, zařízení sociálně výchovné činnosti. Právo na zdraví v mezinárodních dokumentech a dokumentech ČR. Jejich význam, světa, svoboda a odpovědnost člověka za zdraví. 6. Zákon o ochraně veřejného zdraví zotavovací akce, podmínky účasti dětí ve škole v přírodě a zotavovací akci, podmínky účasti osob činných při zotavovací akci, jiné podobné akce pro děti. Zdraví poškozující chování v období školní docházky. 7. Integrace dětí s postižením ve školách a společnosti. Druhy postižení, specifická zařízení pro děti a rozdělení ZŠ, integrační mechanismy, asistenti pedagoga, respitní péče. 8. Význam multikulturní výchovy na ZŠ. Názvosloví - etnikum, enkulturace, tolerance, diskriminace, rasismus, předsudek, stereotyp. Menšinový zákon, výchova k lidským právům, národnostní a menšinové kultury v ČR. 9. Rekreace a volný čas dítěte školního věku zhlediska výchovy ke zdraví mladší školní věk, starší školní věk. Rekreace a volný čas pedagoga. 10. Rekreace - historický vývoj, definice, současný způsob života a význam rekreace, definování základních pojmů (zdraví, práce, odpočinek), zdravý životní styl. Rekreace zdravých lidí a lidí s různým zdravotním znevýhodněním. Zařízení a areály pro rekreaci. 11. Etikoterapie při edukaci ve školním prostředí (ve skupině, individuálně). Cíle, metody, principy etikoterapie. Etické chování, dokonalost ideál, práce s chybou a vinou, význam ponaučení, pochopení a odpuštění. 12. Aplikace pohybových aktivit u dětí s postižením. Výběr adekvátních pohybových aktivit podle individuálních hledisek. Adekvátní pohybový režim u dětí s disabilitou.

2 13. Prevence zneužívání návykových látek, účelové využití volného času, preventivní programy ve školství. 14. Mediální výchova - orientace v médiích, druhy médií a mediální žánry, kladné a záporné působení médií na děti. Výchova ke zdraví v médiích. 15. Rodinná výchova ve výchově ke zdraví role, funkce, cíle rodiny; Zákon o rodině. Sexuální výchova na 1. stupni, 2. stupni ZŠ, na SŠ. Principy výchovy ke zdraví v sexuální a rodinné výchově, RVP a rodinná a sexuální výchova. 2. PSYCHOLOGIE VÝCHOVY KE ZDRAVÍ 1. Základní procesy psychického vývoje a jeho obecné principy. Vztahy duševního dění k podnětové situaci, tělesnému dění a chování. Povaha a dynamika uvědomovaného a neuvědomovaného duševního dění. Pojmy "dynamického nevědomí" a "psychologické obrany", jejich funkce v životě a jejich účinky na zdravotní stav. 2. Seberealizace, sebeúcta a zdravotní stav člověka. Nové paradigma v pohledu na zdraví a nemoc. Psychologické a antropologické aspekty nemoci. 3. Periodizace psychického vývoje (myšlení, morální vývoj, sociální vývoj, sexuální vývoj). Behaviorální medicína a behaviorální zdraví. Zvyšování a zachování zdraví, prevence. 4. Typologie osobnosti. Psychosomatika. Význam duševního zdraví a štěstí (subjektivní prožívání), význam sociální pohody (schopnost zastávat sociální role, sociální opora aj.). 5. Metody a techniky psychodiagnostiky ve výchově ke zdraví. 6. Specificky lidské formy učení z hlediska výchovy ke zdraví. Myšlení a řeč, vývoj a individuální rozdíly. Sociální komunikace (druhy, poruchy komunikace) a vliv na zdraví člověka. 7. Psychosomatické koncepce vycházející z teorie stresu - H. Selye (GAS) aj. Neurotické poruchy. 8. Význam relaxačních technik. Psychoregulace a relaxace. Autogenní trénink. 9. Poruchy osobnosti. Prostředky kompenzace poruch - resocializace, krizové intervence, terapie. 10. Dynamika a struktura sociální skupiny. Význam primární - malé skupiny na vývoj jedince. Rodina (funkce, tranzitorní krize, dysfunkční rodiny). Interiorizace sociálních (zvláště morálních) norem. 11. Motivace a motorické učení. Motivační a emoční faktory pohybové a sportovní aktivity. Body - image a psychologické aspekty cvičení fitnes. 12. Pojetí frustrace a konfliktu. Typické reakce na frustraci. Interpersonální konflikty zájmů, jejich řešení. 13. Vnitřní konflikty motivů; behaviorální a psychodynamický model konfliktu a jeho řešení. Vztah frustrací a konfliktů ke vzniku a chorobných příznaků a nemocí. 14. Zážitková pedagogika. Výuka zážitkem a jeho vliv na edukaci dítěte do 15-ti let ve výchově ke zdraví. Zážitková terapie. 15. Směry a metody psychoterapie. Typické terapeutické postupy - psychoanalytické, behaviorální, kognitivně-behaviorální, humanistické, skupinově - a rodinně terapeutické aj.- jóga, zážitková terapie, arteterapie, muzikoterapie, poetoterapie. Uplatnění pohybových činností v psychoterapii.

3 3. BIOLOGICKO-MEDICÍNSKÉ ASPEKTY VÝCHOVY KE ZDRAVÍ 1. Buňka, druhy buněk podle tkání, buněčné dělení u člověka. 2. Základní postupy při poskytování první pomoci, typy první pomoci, pojem první pomoc a termíny stím související, postup na místě nehody. Cizorodé látky v potravinách. Možné toxické účinky. 3. Pohybový aparát kostra, složení a stavba kostí. Poranění pohybového aparátu první pomoc u různých druhů poranění. Nadměrná výživa nadváha a obezita a sekundární vlivy na zdraví. Léčba a prevence obezity. 4. Dýchací soustava orgány dýchací soustavy, dýchání; tělní tekutiny cévní, žilní, lymfatický systém. Život zachraňující úkony krvácení, zevní pneumothorax. Stavy dušnosti. 5. Oběhová soustava srdce, cévy, krevní oběh. Život zachraňující úkony bezvědomí, kardiopulmonální resuscitace. 6. Nervová soustava činnost nervstva, nervová buňka, vzruch, synapse, reflex, CNS. První pomoc u poranění hlavy, neúrazové urgentní stavy mdloba, cévní mozková příhoda, křečové stavy, akutní psychické poruchy. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky v těle a ve výživě. 7. Trávicí soustava orgány trávicí soustavy, nemoci trávicí soustavy. Poranění břicha, tlaková poranění Crush a Blast syndrom, polytraumata. Hygiena výživy dodržování zásad při výrobě potravin, skladování a přípravě pokrmů. 8. Kůže stavba kůže, kožní žlázy, kožní deriváty, termoregulace. Termická poranění. Péče o kůži a pleť v různých ročních období u dětí a dospělých. 9. Vylučovací soustava orgány vylučovací soustavy, nemoci vylučovací soustavy. Nutriční hodnocení stravovacích návyků, diety a stravovací a cvičební doporučení k diabetes mellitus u I. a II.stupně. 10. Látkové řízení hormonální řízení organismu, žlázy s vnitřní sekrecí. Etické problémy současné embryologie, prenatální vývoj člověka, průběh těhotenství, porod a šestinedělí. 11. Rozmnožovací soustava orgány rozmnožovací soustavy ženy a muže. Poruchy a onemocnění pohlavních orgánů a jejich léčení. Hygiena pohlavního života a výchova k uvědomělému rodičovství. 12. Svalstvo stavba, činnost svalstva, kosterní svalstvo. Základní druhy zdravotnického třídění, přivolání odborné pomoci. 13. Imunita o obrana organismu lymfatické orgány, poruchy imunity. Život zachraňující úkony - šok, bezvědomí. Základní živiny. Alternativní stravování. 14. Smysly, receptory (čich, chuť, kožní čidla, vnitřní čidla, sluch a rovnováha, zrak). Chemická poranění. Obvazové techniky za použití klasických materiálů a improvizace. 15. Výživa ve výchově ke zdraví. Zdravá výživa u dětí mládeže dospělých a u seniorů. Racionální výživa. Ochranná strava; výživa pro různé formy léčby. Poruchy příjmu potravy anorexie, bulimie.

4 Doporučená literatura: BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M. Pojď si s námi hrát a cvičit. České Budějovice: KHS, BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M. Rodiče, pojďte si s námi hrát a cvičit. České Budějovice: KHS, BLAHUTKOVÁ, M. Psychomotorika. Brno: MU, BURSOVÁ, M. Kompenzační cvičení: uvolňovací, protahovací, posilovací. Praha: Grada, BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada, DANZER, G. Psychosomatika. Praha: Portál, DE SINGLY, F. Sociologie moderní rodiny. Praha: Portál, DE VRIES, S. P. Židovské obřady a symboly. Praha: Vyšehrad, DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Opava: DRAPELA,V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, DUNOVSKÝ A KOL. Sociální pediatrie. Praha: Grada, FIALOVÁ, L. Moderní body image - jak se vyrovnat s kultem štíhlého těla. Praha: Grada Publishing, FIALOVÁ, L. Wellness, zdraví a životní styl. Praha: Karolinum, FOJTÍK, I. Tchj-ťi čchüan a Pa Tuan Ťin čínská cvičení pro zdraví a dobrou pohodu. Praha: Naše vojsko, FOŘT, P. Stop dětské obezitě. Praha: Ikar, FRAŃKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, HAINER, V., KUNEŠOVÁ, M. a kol. Obezita. Praha: Galén, HARTL, P., HARTLOVÁ, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada, HILL, G. Moderní psychologie. Praha: Portál, 2003 HODAŇ, B., DOHNAL, T. Rekreologie. Olomouc: Hanex HOGENOVÁ, A. Kvalita života a tělesnost. Praha: Karolinum, JIŘINCOVÁ, B., HOLEČEK, V., MIŇHOVÁ, J. Vybrané kapitoly z psychologie zdraví. KEBZA, V. Psychosociální determinanty zdraví. Praha: Academia, KREJČÍ, M. Uplatnění jógy v resocializačním procesu dětí a mládeže. České Budějovice: PF JU KREJČÍ, M. Optimalizace denního režimu žáků mladšího školního věku. Č. Budějovice: INCA, KREJČÍ, M. Týden zdraví ve škole. Č. Budějovice: JU, KREJČÍ, M. Setkání s jógou. České Budějovice: EMGrafika KREJČÍ, M. Krok k výchově, krok ke zdraví. I. díl Výchova ke zdraví a prevence obezity. České Budějovice: JU, KREJČÍ, M., ŠULOVÁ, L., ROZUM, F., HAVLÍKOVÁ, D. Výchova ke zdravému životnímu stylu. Plzeň: Fraus, KREJČÍ, M., BÄUMELTOVÁ, M. Týdny zdraví ve škole. České Budějovice: JU KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, KROUPOVÁ, A. (Ed.)Tolerance a mediální gramotnost v multikulturním prostředí. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, KUNOVÁ, V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha: Grada, KURSOVÁ, V. Krok k výchově, krok ke zdraví. II. díl Edukace formou pohybu. Č. Budějovice: JU, 2007.

5 KYRALOVÁ, M., MATOUŠKOVÁ, M. Zdravotní TV. Praha: Sport pro všechny, LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, LIBA, J. Zdravie v kontexte edukácie. Prešov: PF LIEBMANN, M. Skupinová arteterapie. Praha: Portál, LOCHMAN, J., M. O smyslu křesťanských svátků: meditace o vánocích, velikonocích a letnicích. Praha: Vyšehrad, LUNDE, P. Islám: víra, kultura, dějiny. Praha: Knižní klub, MAHÉŠVARÁNANDA, P. S. Jóga v denním životě. Praha: MF, MAREŠ, J. a kol. Sociální opora u dětí a dospívajících II. Hradec Králové, Nukleus MATĚJČEK, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha: SPN, 1991 MIKŠÍK, O. Psychologické teorie osobnosti. Praha:Karolinum, MIKŠÍK, O. Psychologická charakteristika osobnosti. Praha:Karolinum, MIČIENKA, M., JIRÁK, J. A KOL. Základy mediální výchovy. Praha: Portál, MIČIENKA, M. JIRÁK, J. Rozumět médiím: základy mediální výchovy pro učitele. Praha: Partners Czech, MUŽÍK, V. & KREJČÍ, M. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc: Hanex, NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, NEUMAN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha: Portál, SEILER, R., STOCK, A. Psychotrénink ve sportu a v životě (přel. M. Vaněk). Praha: Olympia, SCHUSTER, J. Krok k výchově, krok ke zdraví. III. díl Úprava stravovacích návyků v prevenci nadváhy a obezity na ZŠ a adekvátní pohybové aktivity. Č. Budějovice: JU, ŠICKOVÁ - FABRICI, J. Základy arteterapie. Praha: Portál, TINTĚRA, A. J., KVAPILÍK, J. Zdravotní propedeutika. Praha: UK, TROJAN, S. Lékařská fyziologie. Praha: Grada VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. Praha, Portál, VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie II. Praha: Karolinum, VÁŽENSKÝ, M. Volný čas a pedagogika zážitku. Brno: Masarykova univerzita, VOJTOVÁ, P. Zdravotně sociální aspekty lidských práv. In. Mojžíšová, A., Hanáková, A.: Kapitoly sociální práce v praxi. S JU v Českých Budějovicích, ZSF, ISBN: VOJTOVÁ, DAVIDOVÁ, E., LHOTKA, P. Právní postavení Romů v zemích Evropské unie. Praha: Triton, ISBN VYMĚTAL, J., REZKOVÁ, V. Rogersovský přístup k dospělým a dětem. Praha: Portál, WILSON, P. Základní kniha relaxačních technik. Olomouc: Votobia, 1997.

Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium

Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, bakalářské studium A. PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY VÝCHOVY KE ZDRAVÍ 1. Cíle, význam a podstata oboru Psychologie zdraví.

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 Poznámka: V některých případech jde spíše o tematický rámec, tedy konkrétní téma bude vyprofilováno

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky k závěrečné zkoušce z oboru výchova ke zdraví Studijní obor: Učitelství výchovy ke zdraví pro SŠ a 2. stupeň ZŠ CŽV rozšiřující

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA otázky k SZZ 1) Speciální pedagogika jako vědní obor, vymezení předmětu, vztah speciální pedagogiky k dalším vědním oborům. Vztah k pedagogice, psychologii, medicínským oborům, k sociologii.

Více

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života - Tercie Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Předmět: ANATOMIE A FYZIOLOGIE Obor vzdělání: DIPLOMOVANÝ ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ

Více

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk. Maturitní okruhy - Sociální politika a služby

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk. Maturitní okruhy - Sociální politika a služby Maturitní okruhy - Sociální politika a služby Sociální politika Chudoba a sociální vyloučení Zdravotní politika Vzdělávací politika Sociální služby Sociální pracovník Sociální práce u seniorů Senior v

Více

Návrhy témat diplomových a bakalářských prací pro akademický rok 2014/2015

Návrhy témat diplomových a bakalářských prací pro akademický rok 2014/2015 Mgr. Michaela HŘIVNOVÁ, Ph.D. Vzdělávací obor Výchova ke zdraví na 2. st. základních škol - pohled žáků i pedagogů. PRO VÍCE STUDENTŮ Výzkum osvojeného kurikula žáky ve výchově ke zdraví na konci 9. ročníku

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Základy pedagogiky a psychologie pro vychovatele zkušební okruhy

Základy pedagogiky a psychologie pro vychovatele zkušební okruhy Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Požadavky ke státní závěrečné zkoušce pro kombinované bakalářské studium VYCHOVATELSTVÍ (7505R008) Státní závěrečná zkouška v oboru vychovatelství

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Střední zdravotnická škola, Mládeže 1102, 266 01 Beroun MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Třída: SZ4 (SČ) Školní rok: 2019/2020 Platí pro jarní a podzimní termín maturitní zkoušky. 1. Charakteristika

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE 1. Definice a předmět psychologie Základní odvětví, speciální a aplikované disciplíny,

Více

APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA

APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE okruhy k bakalářské zkoušce pro studijní obor Sociální pedagogika APLIKOVANÁ PEDAGOGIKA 1. Pojetí výchovy jako základní pedagogické kategorie Funkce výchovy ve společnosti.

Více

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky O b s a h : Úvod Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky Maturitní témata povinné profilové zkoušky Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky Úvod Studijní obor SOCIÁLNÍ ČINNOST připravuje

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie Dětský klinický psycholog I. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících 1. Psychologická vývojová diagnostika

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata,

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata, Opakování - zařadí člověka do systému živočišné říše - charakterizuje biologickou a společenskou podstatu člověka - uvede význam kůže, objasní její stavbu a funkci - popíše odlišnosti barvy kůže lidských

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. 1. Prevence zubního kazu u dětí mladšího školního věku. 2. Problematika péče u pacientů s bolestmi zad. 3. Hematoonkologičtí jedinci a život s nimi. 4. Celiakie u dětí. 5.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: PRIMA Orgánové soustavy člověka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K - Soustava opěrná a pohybová

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obory: Učitelská způsobilost Tělesná výchova a sport Aplikovaná tělesná výchova Aplikované pohybové aktivity

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY ZDRAVOVĚDA SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ

ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY ZDRAVOVĚDA SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ ZKUŠEBNÍ OKRUHY PRO BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠKY Studijní obor: SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ PRÁCE SE ZAMĚŘENÍM NA VZDĚLÁVÁNÍ Studijní program: SPECIALIZACE V PEDAGOGICE Kód programu: B 7507 Platnost od akademického roku

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika ví, jaké faktory ovlivňují stabilitu

Více

UNIVERZITA KARLOVA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z oboru výchova ke zdraví

UNIVERZITA KARLOVA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z oboru výchova ke zdraví UNIVERZITA KARLOVA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z oboru výchova ke zdraví Studijní obor: Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání bakalářské studium

Více

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů...

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů... Obsah 1 Úvodem.... 13 1.1 Význam zdravovědy pro kadeřníka.................... 13 1.2 Osobní hygiena kadeřníka........................... 14 1.2.1 Péče o čistotu těla................................. 15

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze Základů pečovatelství

Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze Základů pečovatelství 541 210 594, email: sssocsluzby@vesnabrno.cz Maturitní otázky ze Základů pečovatelství 1. Charakteristika a cíle pečovatelství kompetence pečovatele, vývoj pečovatelství, etika v práci pečovatele, osobnost

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, Kounicova 16, BRNO

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, Kounicova 16, BRNO VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, Kounicova 16, 602 00 BRNO Obsah modulu prověřovaného učiva a doporučená studijní literatura k přijímacím zkouškám pro přijetí studenta do

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah

Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah 6.ročník Platnost od 1. 9. 2015 Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV Metody práce obor zvlád. téma ročník Kompetence

Více

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 1. Pedagogika jako věda dělení, vývoj a současné postavení 2. Výchova, vychovatel a vychovávaný - základní činitelé výchovného

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Učitelství výchovy ke zdraví pro ZŠ (akreditace 2019)

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Učitelství výchovy ke zdraví pro ZŠ (akreditace 2019) Katedra psychologie Oddělení psychologie zdraví a výchovy ke zdraví Chodské náměstí1 306 14 Plzeň Otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Učitelství výchovy ke zdraví pro

Více

M A T U R I T N Í T É M A T A

M A T U R I T N Í T É M A T A M A T U R I T N Í T É M A T A BIOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 1. BUŇKA Buňka základní strukturální a funkční jednotka. Chemické složení buňky. Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky. Funkční struktury

Více

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie 1 Základní ošetřovatelské vzdělání na Mount Sinai Hospital School of Nursing

Více

Systém škol a školských poradenských zařízení

Systém škol a školských poradenských zařízení Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce bakalářského studia Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání. (nová akreditace 2019)

Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce bakalářského studia Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání. (nová akreditace 2019) Katedra psychologie Oddělení psychologie zdraví a výchovy ke zdraví Chodské náměstí1 306 14 Plzeň Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce bakalářského studia Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání

Více

Tématické okruhy k absolutoriu VOŠ PMP

Tématické okruhy k absolutoriu VOŠ PMP Tématické okruhy k absolutoriu VOŠ PMP 1. Osobnost dítěte předškolního a školního věku 2. Rodina a její vliv na vývoj dítěte 3. Osobnost pedagoga předškolního a zájmového vzdělávání 4. Institucionální

Více

Praktická psychologie

Praktická psychologie školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

1 Studijní program: 9999 Certifikátové programy

1 Studijní program: 9999 Certifikátové programy 1 Obsah 1 9999 Certifikátové programy 2 1.1 Prohloubené studium speciální pedagogiky - 0............................ 2 1.2 Astronomie - P3............................................. 3 1.3 Český jazyk

Více

Předmět psychologie zdraví

Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví 1. Historie 2. Předmět psychologie zdraví 3. Definice zdraví 4. Přehled teorií zdraví 5. Legislativa Historie Vývoj vědního oboru také ovlivnil

Více

Zdravotník zotavovacích akcí

Zdravotník zotavovacích akcí Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz Zdravotník zotavovacích akcí 40hodinový praktický kurz.

Více

Kurz psychologie a sociologie na FSV

Kurz psychologie a sociologie na FSV Kurz psychologie a sociologie na FSV Základy obecné psychologie 1 - - senzorické procesy, vnímání, vědomí Mgr. Petra Halířová 2010/2011 Literatura Atkinsonová, R. (2003). Psychologie, s. 110-231 Dobrovská,

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

5.3.4. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: TERCIE

5.3.4. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: TERCIE 5.3.4. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Přírodopis - ročník: TERCIE Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Obratlovci kmen: Strunatci podkmen: Obratlovci

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie. Klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie. Klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie Klinický psycholog 1. Duševní poruchy v dětství a adolescenci. 2. Neurotické poruchy v dětství. 3. Poruchy spánku u

Více

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy P. Kuchař, M. Kaplánek, M. Pařízek Proč sociální pedagogika Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina Výchova ke zdraví 6. ročník rodina Výchova k občanství - postavení jedince v rodině (využití učebnice) - role členů rodiny - vztahy v rodině OSV osobnostní rozvoj při - náhradní rodinná péče působení rodiny

Více

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Vágnerová, Marie Psychopatologie pro pomáhající profese / Marie Vágnerová. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha : Portál, 2004. 872 s. ISBN 80 7178 802 3 159.97 * 616.89-008

Více

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích.

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích. METODICKÝ LIST Předmět Typ studia Semestr Způsob zakončení Přednášející Psychologie mezilidských vztahů (B-PMV) Kombinované studium 6. semestr zápočet PhDr. Jiří Němec Název tématického celku: Psychologie

Více

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologie práce, organizace a řízení NMgr. obor Psychologie 1 Předmět a metody psychologie práce a

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy Příloha č. 1: Srovnávací tabulka odborné vzdělání (PH počet hodin) 1.LF UK v Praze VOŠZ Brno SZŠ Košice SZŠ Ostrava Předmět PH Předmět PH Předmět PH Předmět PH Anatomie 90 Anatomie a fyziologie 136 Anatomie

Více

Člověk a zdraví. Výchova ke zdraví. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Člověk a zdraví. Výchova ke zdraví. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Člověk a Výchova ke 6., 7. a 9. ročník 1 hodina týdně třídy poznávat jako nejdůležitější životní hodnotu pochopit

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Praktická psychologie

Praktická psychologie školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS PŘÍRODOPIS 8.ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Úvod, opakování učiva ue

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Bc. obor Sociální politika a sociální práce 1 a) Norma, normalita v dynamice

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 8. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie živočichů porovná základní vnější a vnitřní stavbu těla vybraných živočichů; určí vybrané zástupce

Více

Vzdělávací obor: Biologie. Jednoletý volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) Předmět: Antropologický seminář

Vzdělávací obor: Biologie. Jednoletý volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) Předmět: Antropologický seminář Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a příroda Biologie Vzdělávací obor biologie je realizován v povinném předmětu biologie a ve volitelných předmětech seminář z biologie, seminář z molekulární biologie

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno Zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Tým Katedry psychologie DEN NÁZEV OTEVŘENÝCH KONFERENCE DVEŘÍ 2015 KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE CO VÁS DNES ČEKÁ I. Trocha historie II. Kdo jsme III. Typy studia a jak se k nám dostat

Více

Název materiálu: Náročné životní situace Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: 5. 2. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Náročné životní situace Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: 5. 2. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Výchova ke zdraví Varianta pro období červen září 2016

Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Výchova ke zdraví Varianta pro období červen září 2016 Katedra psychologie Oddělení psychologie zdraví a výchovy ke zdraví Chodské náměstí 1 306 14 Plzeň Požadavky a otázky ke státní závěrečné zkoušce z navazujícího magisterského studia Výchova ke zdraví Varianta

Více

Zdravý způsob života (individuální a společenské podmínky) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Zdravý způsob života (individuální a společenské podmínky) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zdravý způsob života (individuální a společenské podmínky) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Životní způsob (1) Relativně stabilní forma života člověka, konkrétní; se svým historickým vývojem Činnost,

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Člověk a příroda - Přírodopis - 8. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO

Člověk a příroda - Přírodopis - 8. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO - na základě dřívějších znalostí uvede příklady a význam různého pokryvu těla u jednotlivých skupin obratlovců - podle obrázku porovná a popíše stavbu tělních pokryvů obratlovců - vyjmenuje typy žláz a

Více

OKRUHY OTÁZEK PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY OKRUH DISCIPLÍN PSYCHO-SOCIÁLNÍCH

OKRUHY OTÁZEK PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY OKRUH DISCIPLÍN PSYCHO-SOCIÁLNÍCH OKRUHY OTÁZEK PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Studijní obor: UČITELSTVÍ VÝCHOVY KE ZDRAVÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Studijní program: UČITELSTVÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Kód programu: N 7503 Akademický rok: 2014/2015

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výchova ke zdraví 6. ročník vztahy mezi lidmi a formy soužití - vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity - rodina, škola, vrstevnická skupina, obec, spolek Vysvětlí role členů komunity (rodiny, třídy,

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Pedagogika volného času Kód studijního oboru 7505R004 Typ studia bakalářský Forma studia prezenční, kombinovaná Specializace Platnost od 1. 1.

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr.

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Aleš Hejlek Cíle předmětu: Seznámit studenty s fyziologií všech systémů s

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen listopad prosinec

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen listopad prosinec Přírodopis 1- Černík a kol. Zoologie pracovní sešit - D. Králová Botanika pracovní sešit - D. Králová Přírodopis 6 pracovní sešit - Zapletal a kol.: 1. Země a život - vznik Země - slunce, atmosféra - fotosyntéza

Více

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Předmět: Ošetřovatelství Obor: Zdravotnický asistent 3.E Vyučující: Mgr. Šárka Holečková 1. Ošetřovatelská péče u nemocných

Více

Volitelný předmět ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Úkolem předmětu Zdravý životní styl je seznámit žáky se základy zdravého životního

Více

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Teoretické obory psychologie NMgr. obor Psychologie 1. Předmět a metoda psychologie Pojetí duševního

Více