VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2013 Strana 1 (celkem 16)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2013 Strana 1 (celkem 16)"

Transkript

1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Strana 1 (celkem 16)

2 Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, o.s. Právní forma: občanské sdružení, (od r zapsaný spolek) Sdružení bylo pod názvem Občanské sdružení pro podporu Zdraví 21 zaregistrováno na MV ČR dne 26. června 2004 pod číslem jednacím VS/1 1/57 809/04-R. V roce 2010 došlo ke změně názvu na Národní síť podpory zdraví, o.s., úprava stanov byla zaregistrována MV ČR dne Adresa: Šrobárova 48, Praha 10 Adresa kanceláře: U Nemocnice 918/9, Valašské Meziříčí kontakt: Mgr. Lucie Martínková mail: info@nspz.cz telefon: Identifikační číslo a bankovní spojení: IČO , DIČ CZ , běžný účet č /0800 Výbor NSPZ: předsedkyně sdružení: MVDr. Kateřina Janovská mail: katerina.janovska@nspz.cz tel: místopředsedkyně: Mgr. Dana Frágnerová, Praha členka výboru: Mgr. Jolana Keprtová, Šumperk členka výboru: MUDr. Šárka Nováková, Vsetín členka výboru: Marie Ticháková, České Budějovice Strana 2 (celkem 16)

3 Naši členové pracují v krajích: Praha, Středočeský a Plzeňský kraj: krajský jednatel Mgr. Dana Frágnerová mail: dana.fragnerova@seznam.cz Ústecký kraj: krajský jednatel Mgr. Anna Milerová mail: anna.milerova@nspz.cz Královéhradecký a Pardubický kraj: krajský jednatel: MVDr. Marcela Mathesová mail: marcela.mathesova@nspz.cz Jihočeský kraj a Vysočina: krajský jednatel: Marie Ticháková mail: marie.tichakova@nspz.cz Olomoucký kraj: krajský jednatel: MUDr. Silvana Jakubalová mail: jakubalova.szu@cenrtum.cz Moravskoslezský kraj: krajský jednatel: Mgr. Kamila Petrušková mail: kamila.petruskova@centrum.cz Zlínský kraj: krajský jednatel: MVDr. Kateřina Janovská mail: katerina.janovska@nspz.cz Počet členů sdružení k : 19 řádných členů + 3 čestní členové Počet stálých zaměstnanců k : 1 na 0,2 úvazku Strana 3 (celkem 16)

4 O nás Jsme nezávislá dobrovolná nezisková organizace, sdružující členy na základě společného zájmu. Zabýváme se podporou a ochranou zdraví a prevencí nemocí na úrovni jednotlivců, skupin i společnosti. Náplní činnosti sdružení je podle stanov: o působení ve smyslu vládního dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR Zdraví 21 a Zdraví 2020 (programy Světové zdravotnické organizace) o realizace a podpora projektů, aktivit a kampaní podpory zdraví a prevence nemocí o zdravotně výchovná, vzdělávací a ediční činnost o poradenská a konzultační činnost o prevence a řešení zdravotních rizik o poskytování odborných stanovisek a garance k činnostem a aktivitám v oblasti podpory zdraví, prevence nemocí a životního stylu o realizace zdravotnických, epidemiologických, sociologických a podobných průzkumů, studií a jejich analýzy, vyhodnocování a interpretace o organizování a realizace zájmových aktivit a propagace účelného trávení volného času o realizace aktivit snižujících zdravotní a sociální dopady z důvodu sociálních nerovností, nemocí a nevhodného způsobu života Spolupracujeme s nevládními i státními organizacemi, firmami, občanskými sdruženími, obcemi, městy, kraji a dalšími právnickými a fyzickými osobami. Našimi členy jsou především kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci různých odborností s dlouhodobými zkušenostmi v oblasti podpory zdraví a prevenci nemocí. Dbáme o to, aby metody a postupy naší práce vycházely ze současné úrovně vědeckého poznání. Neposkytujeme však zdravotní péči ve smyslu zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotní péči. Strana 4 (celkem 16)

5 Činnost v roce 2013 Aktivity pro děti, mládež a pro pedagogy Vitaminátor se vrací na planetu 5xD Trochu záhadný název Vitaminátor se vrací na planetu 5xD skrýval interaktivní program pro podporu zdravé výživy a vyváženého životního stylu. Během dvou vyučovacích hodin provázel žáky ročníků mimozemšťan jménem Vitaminátor. Ten po strastiplném letu ztroskotal na Zemi, a tak mu děti musely poradit, jak správně nabrat sílu a vrátit se na domovskou planetu 5xD. Prostřednictvím pokusů s potravinami demonstrovaly hlavní záludnosti pozemské výživy (jako skrytý tuk v potravinách, důležitost fyzické aktivity, velikost porcí nebo riziko nadměrného obsahu cukru). A pomocí nacvičených krátkých scének z běžného života názorně předvedly každodenní rozhodování o jídle a pohybu. Program absolvovalo celkem dětí ve vybraných školách Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického a Ústeckého kraje. Tento projekt byl finančně podpořen částkou 250 tis. Kč Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Albert pro zdraví. Malá olympiáda školek Ve spolupráci s Městem Valašské Meziříčí jsme uspořádali třetí ročník sportovního klání pro děti z mateřských škol města, které probíhalo pod heslem Není důležité vyhrát, hlavní je radost z pohybu! Soutěžní disciplíny zahrnovaly základní pohybové prvky běh, přeskoky nízkých překážek, prolézání, slalom, Strana 5 (celkem 16)

6 rovnovážné prvky, kop do branky a hod na cíl. Malé olympiády školek se zúčastnilo 122 dětí se svými učitelkami z 6ti mateřských školek města o okolí. Tato aktivita byla podpořena částkou 24 tis. Kč jako součást projektu Zdravé město Valašské Meziříčí, podpořeného z rozpočtu Města Valašské Meziříčí a z Mikroregionu Valašskomeziříčsko- Kelečsko. Drobné věcné dárky soutěžícím dětem věnovala Revírní bratrská pokladna. Analýza životního stylu a zdraví mládeže ve Valašském Meziříčí Na středních školách ve Valašském Meziříčí proběhla v květnu a červnu 2013 studie Analýza životního stylu a zdraví mládeže ve Valašském Meziříčí pod záštitou Města Valašské Meziříčí v rámci projektu Zdravé město a MA 21. Základním cílem bylo získat objektivní informace o zdravotním stavu, způsobu života a zvyklostech mládeže v našem městě. Dotazníkové šetření, provedené u studentů 2. ročníků všech středních škol města, bylo doplněno souborem měření základních zdravotních ukazatelů, které úzce souvisí s kondicí a zdravím, jako jsou hodnoty tlaku krve, Body Mass Indexu a tělesné zdatnosti. To umožnilo objektivně vyhodnotit dopady chování na zdravotní stav. Součástí analýzy na každé škole byly také 2 besedy se studenty, které byly zaměřené na rizikové chování mládeže a dále Strana 6 (celkem 16)

7 na bezpečnostní rizika elektronické komunikace. Mile nás překvapil vstřícný přístup všech středních škol a velmi příjemná byla také spolupráce se studenty. Získané výsledky by měly být využity i k podpoře projektů a aktivit se zaměřením na životní styl a prevenci nemocí mládeže. Analýza byla podpořena částkou 48 tis. Kč jako součást projektu Zdravé město Valašské Meziříčí a MA 21, podpořeného z rozpočtu Města Valašské Meziříčí. Další akce pro děti a mládež Hurá, děti, bezpečně na prázdniny Valašské Meziříčí, , Náměstí, interaktivní program pro děti, účast cca 150 dětí Den zdraví ZŠ Loučka, , zajištění části programu projektového dne školy s tématikou správné výživy, prevence úrazů a podpory zdraví, účast cca 120 dětí Den zdraví v ZŠ Úpice-Lány, , zdravotně výchovný program pro cca 80 dětí 1-8.tříd Den zdraví Valašské Meziříčí, , dopolední preventivní program pro mládež s tématikou prevence HIV/AIDS, účast cca 130 studentů 1 ročníků SŠ a 9. tříd ZŠ. Přednášky, besedy a interaktivní programy ve školách na témata správná výživa, pohybová aktivita, zdravý životní styl, prevence kuřáctví, sexuální výchova a prevence HIV/AIDS, bezpečné chování a prevence úrazů, poskytování první pomoci, hygiena a fyziologie dospívání, duševní hygiena a prevence s tresu, komunikace, prevence nádorů. Celkem proběhlo 42 akcí, kterých se zúčastnilo 850 dětí a dospívajících. Strana 7 (celkem 16)

8 Vzdělávání pro pedagogy pro o.p.s. Venkovský prostor jsme v rámci projektu Všech pět pohromadě výchova ke správné výživě dětí a mládeže zajišťovali při seminářích téma Prevence obezity u dětí a mládeže. V roce 2013 jsme se účastnili 5ti seminářů, na kterých bylo přítomno 85 učitelů základních škol. pro pedagogy škol Zlínského kraje jsme zajistili 4 školení a výcvik neodkladné laické první pomoci, kterého se zúčastnilo 50 osob Aktivity pro veřejnost a podniky Dny zdraví Poradenství správné výživy, prevence úrazů, poradenství a intervence dalších faktorů správného životního tylu, měření základních ukazatelů zdraví jako jsou hmotnost, BMI, krevní tlak, hladina cholesterolu a glukózy v krvi ad. V roce 2013 jsme organizovali nebo se se podíleli na následujících Dnech zdraví, kterých se účastnilo několik tisíc osob. Den zdraví v Prostějově Dny zdraví v Kolbenschmidt Czech Rep., a.s vč. prezentace vhodných cvičení a pohybových aktivit pro správný životní styl Den zdraví v Uničově Strana 8 (celkem 16)

9 Poradna zdravé výživy při Farmářských trzích ve Valašském Meziříčí, 4x v letních měsících Den zdraví Zastávka u Brna, Den zdraví ve Valašském Meziříčí, ve spolupráci a s finanční podporou 15 tis. Kč Města Val. Mez., 5 tis. Kč Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko a 35 tis. Kč firmy Mondelez CR Coffee Production s.r.o., ve spoluúčasti s Nemocnicí Agel Dny zdraví na výstavě Země živitelka České Budějovice, Zdravotní gramotnost pro veřejnost Zdravotní gramotnost znamená kognitivní a sociální dovednosti, které určují motivaci a schopnost jedinců získávat přístup ke zdravotním informacím, rozumět jim a využívat je způsobem, který rozvíjí a udržuje zdraví. (The WHO Health Promotion Glossary) Od podzimu 2012 do října 2013 jsme se podíleli na realizaci projektu Finanční a zdravotní gramotnost pro veřejnost. Zajišťovali jsme lektorsky sedmidílné kurzy Zdravotní gramotnosti ve 27 Mateřských centrech a dalších centrech učení v ČR, spolupracovali při tvorbě e-learningové části a na webinářích. Témata, která se prolínají celým prezenčním i on-line vzděláváním, byla: Zdravotní rizika dnešní populace aneb o čem se mluví a o čem se ani nemluví Životní styl, jeho složky a determinanty aneb co brát v potaz a co si už tolik nebrat Zdravý pohyb aneb málo je málo, moc je někdy příliš Zdravá výživa aneb dodržovat základní principy, nepanikařit a pochutnat si Vnitřní pohoda aneb jaké si to uděláme, takové to máme Zdravé prostředí aneb nakažlivé mohou být i návyky Spolutvorba zdravého prostoru aneb pokud chcete změnu, řekněte si o ni! Podrobné informace o projektu jsou uvedeny na Projekt Finanční a zdravotní gramotnosti pro veřejnost realizuje partnerství AISIS, o.s, Unie center pro rodinu a komunitu a FF UK Praha. Strana 9 (celkem 16)

10 Tvorba národní síťě podpory pohybové aktivity Od září 2011 jsme partnery projektu Tvorba národní sítě podpory pohybové aktivity, jehož hlavním řešitelem je Univerzita Palackého v Olomouci a její Fakulta tělesné kultury. Dalšími partnery tohoto projektu jsou Národní síť zdravých měst a Platforma pro aplikace, výzkum a inovace, s.r.o. Projekt je zaměřen na vytvoření sítě organizací, spolupracující základny pro dlouhodobou prevenci onemocnění, která vznikají v důsledku konzumního sedavého životního stylu, a dále na vzdělávání vysokoškolských studentů a pedagogů v této oblasti prevence. V roce 2013 proběhl dubna dvoudenní workshop v Českých Budějovicích, určený pro studenty i odborníky-profesionály z oboru podpora zdraví. Na organizaci workshopu jsme spolupracovali s Ministerstvem zdravotnictví září jsme na projektové konferenci Univerzity Palackého v Olomouci prezentovali téma podpory tělesné aktivity u seniorů a představili jsme naše úspěšné programy pro tuto věkovou kategorii. 11. října jsme zorganizovali seminář pro studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a tématem využití metodiky krátkých intervencí pro motivaci k tělesné aktivitě pacientů či klientů. Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu, OP Vzdělání pro konkurenceschopnost. Dotace pro Národní síť podpory zdraví je 336 tis. Kč (celkem za roky 2011 až 2014). Poradenství a léčba závislosti na tabáku v Pardubickém kraji V rámci tohoto projektu jsme po celý rok nabízeli odbornou pomoc a podporu zájemcům o odvykání kouření v poradenském centru v Pardubicích (Centrum pro závislé na tabáku, při pardubické nemocnici). V roce 2013 proběhlo celkem 142 individuálních konzultací a 6 konzultací skupinových. V poradně se zaregistrovalo 38 Strana 10 (celkem 16)

11 nových klientů, z toho 2 klienti byly děti ve věku 13 a 16 let, které přišly v doprovodu dospělých osob. 84 % klientů využilo opakovaných konzultací. Dále jsme se účastnili s akcemi na podporu odvykání kouření a propagaci nekuřáctví 4 akcí pro veřejnost: Dne zdraví v Chrudimi, kampaně Světový den bez tabáku, poradenství při akcích pro veřejnost. Provoz poradny byl v roce 2013 podpořen 54 tis. Kč z grantu na podporu programů v oblasti sociálních věcí z rozpočtu Pardubického kraje programu 2 (aktivity navazující na služby poskytované podle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách) Další aktivity pro veřejnost Školení a nácvik neodkladné laické zdravotní pomoci pro zaměstnance. V průběhu 9ti školení vč. nácviků pro zaměstnance různých firem a organizací bylo proškoleno více jak 100 osob Evropský týden žen Hluboká u Českých Budějovic, , sportovní areál Hluboká. Akce pro zdraví, pohodu a krásu žen, kde naši členové pravidelně zajišťují významnou část programu sekce Zdravý životní styl. Více na Poradenství správné výživy a snižování nadváhy poradny našich členů v regionech nabízí individuální konzultace i skupinové kurzy, především ke snižování nadváhy - seznam poradenských center a kontaktů je uveřejněn na našich webových stránkách Propagace podpory zdraví v průběhu roku jsme uveřejnili několik desítek článků a zpráv v tisku, rozhlase a v dalších médiích o našich aktivitách také průběžně informujeme na našem webu Aktivní účast na odborných akcích a další spolupráce s partnery - přednášky a příspěvky např. na Konferenci podpory zdraví Státního zdravotního ústavu Praha nebo na Konferenci prevence kriminality ve Vsetíně Dlouhodobě spolupracujeme s Národní sítí zdravých měst při odborném hodnocení oblasti podpory při obhajobě kategorií A a B Zdravých měst a Místní agendy 21 i při vyhledávání a zpracování příkladů dobré praxe z oblasti podpory zdraví seniorů Distribuce zdravotně výchovných materiálů doplňkovou aktivitou je nabídka informačních brožur, letáků, plakátů pro školy, zdravotnická zařízení, firmy apod. Dodáváme ze zdrojů zdravotnických pojišťoven a farmaceutických firem, z edice Ministerstva zemědělství (bezpečnost potravin), příp. ze starších zásob materiálů Státního zdravotního ústavu Strana 11 (celkem 16)

12 Aktivity pro seniory Rotopedtours a Pěškotours 2013 Dokázali jsme to! Účastníci Rotopedtours a Pěškotours 2013 opět zdolali rovník, tentokrát rovnou 2x a ještě kousek! Udržet si kondici, zastavit ubývání sil kvůli nedostatku pohybu, zlepšit své zdraví i náladu. To je hlavní cíl podzimní akce pro seniory, kterou organizujeme již sedm let. I v roce 2013 přivítali senioři z celé republiky podzim jízdou na rotopedu nebo pěší chůzí. V říjnu každý ušel nebo ujel to, co zvládl každý metr byl úspěchem! Původní zaměření akce, jízda na rotopedu a sčítání ujetých metrů a kilometrů, bylo již v roce 2010 rozšířeno o aktivní chůzi pro ty, kdo nevlastní rotoped nebo nemohou zvládat jízdu na kole. Každý rok zdůrazňujeme, že nejde o rekordy, ale o radost z pohybu a z pozitivních zážitků při společných setkáních. Přesto byl ročník 2013 rekordní v každém ohledu. Zapojilo se nejvíce seniorských zařízení (74) a účastníci ujeli či ušli nejvíce metrů a kilometrů v celé historii pořádání tohoto projektu. Počet zúčastněných dam a pánů byl také letos nejvyšší: v roce 2011 to bylo 1160 účastníků, v roce 2012 se zapojilo 1405 osob, letos to bylo 1778 osob ve věku mezi 60 a 100 lety. Před třemi roky si účastníci poprvé stanovili odvážný cíl: společně zkusit objet a obejít planetu po rovníku. Vždy to dokázali, ale letos se opravdu překonali - rovník obešli a objeli 2x a přidali ještě kousek navíc! Všichni společně překonali ,6 kilometrů. To je na jednoho účastníka v průměru 48,5 kilometrů za měsíc, což často nezvládnou ani mnohem mladší a zdravější lidé. Akce neměla soutěžní charakter, vždyť pro někoho, kdo potřebuje k pohybu chodítko nebo berle, je překonání několika metrů stejný výkon jako pro jiného několik kilometrů. Každý účastník je tedy vítězem. Rekord Rotopedtours a Pěškotours 2013 byl potvrzen také Certifikátem České knihy rekordů. O akci jsme natočili propagační video, které lze shlédnout na: Strana 12 (celkem 16)

13 Akci bylo možné zorganizovat díky finanční podpoře 200 tis. Kč Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci a projekt získal také finanční podporu 110 tis. Kč z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví Národní program zdraví-projekty podpory zdraví 2013, projekt č Velký dík patří pracovníkům zařízení pro seniory. Připojili se i další partneři, kteří pomáhali s organizací nebo pomohli zajistit akci materiálně, jako např. města Přerov či Nové Město nad Metují, občanské sdružení Zdravá Vysočina nebo firma Tropico, která do všech zúčastněných domovů doručila přírodní ovocné nápojové koncentráty v hodnotě 47 tis. Kč. Další aktivity pro seniory Přednášky, besedy, motivační setkání : v roce 2013 proběhlo kromě celkem 136 akcí v Domovech pro seniory a seniorských klubech (vč. přednášek a setkání k Rotopedtours) Šedesát a víc neznamená nic: od počátku projektu jsme odbornými partnery a garanty podzimního programu, který je zaměřen na podporu rekreačního sportování a pohybu, na vzdělávání a sociální aktivizaci osob ve věku nad 60 let ve Valašském Meziříčí. 5. ročníku se v roce 2013 se účastnilo 172 osob. Stejně jako v předchozích ročnících absolvoval každý účastník až 16 sportovních aktivit a 4 besedy. Ačkoliv největší zájem byl jako každoročně o plavání v Krytém bazénu, Strana 13 (celkem 16)

14 překvapil zájem o nově zařazené taneční hodiny. Taneční dovednosti si mohli všichni účastníci otestovat na závěrečném slavnostním setkání, které každoročně akci ukončuje Poděkování Děkujeme všem, kteří se na naší činnosti podílejí, pomáhají nám, jsou našimi členy, příznivci či přáteli. Jejich podpora a přízeň jsou pro nás velkou motivující posilou. Posiluje nás společné přesvědčení, že podpora zdraví má smysl pro každého jednotlivého člověka i zásadní význam pro veřejné zdraví. Děkujeme všem, kteří přispívají na naši činnost finančně nebo materiálně. Bez jejich pomoci bychom nemohli naši práci rozvíjet. Věříme společně, že investice do zdraví dlouhodobě patří mezi ekonomicky nejefektivnější vklady. Naše díky patří zejména Nadačnímu fondu Albert, Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci, Ministerstvu zdravotnictví ČR, Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, Pardubickému kraji, firmám Mondeléz CR Coffee Production a Tropico s.r.o., městu Valašské Meziříčí i dalším městům a Nemocnici Agel ve Valašském Meziříčí. Strana 14 (celkem 16)

15 Příjmy Členské příspěvky Dotace ze státního rozpočtu Příspěvky samosprávných orgánů Příspěvky a dary na akce z jiných zdrojů Příjmy za služby v podpoře zdraví Doplňkové a ostatní příjmy Celkem Zpráva o hospodaření Částka 9 tisíc 110 tisíc 55 tisíc 323 tisíc 422 tisíc 0 tisíc 919 tisíc Výdaje Částka Nákup a zhodnoc. nemovitostí a ostatního dlouhodobého majetku 0 Nákup drobného hmotného majetku 0 Opravy a údržba 14 tisíc Nákup materiálu - kancel., zdravotní, odměny do akcí, spotřební 187 tisíc Nákup služeb zejm. odborné služby pro aktivity podpory zdraví, dále režie, propagace, technické a další služby 738 tisíc Cestovné 56 tisíc Ostatní provozní výdaje 45 tisíc Osobní náklady vč. zákonných odvodů 287 tisíc Ostatní náklady 4 tisíce Celkem 1331 tisíc Výsledek hospodaření celkem -412 tisíc* Majetek Hodnota Nemovitosti 0 Ostatní dlouhodobý majetek 0 Drobný hmotný majetek 55 tisíc Peněžní prostředky v hotovosti 7 tisíc Peněžní prostředky na účtech 56 tisíc - z toho úvěry 0 Pohledávky celkem 29 tisíc Zásoby 0 Ostatní majetek 1 tisíc Krátkodobý majetek celkem 93 tisíc Celkem závazky a jiná pasiva 18 tisíc Vlastní jmění 486 tisíc Vlastní zdroje celkem 74 tisíc *na výsledku hospodaření se odrazily náklady projektů (zejména NSPPA), jejichž výnosy byly zaúčtovány v roce podpisu smlouvy. Od r účtuje jednotka výnosy až od doby připsání částky na účet. Strana 15 (celkem 16)

16 Možnosti dostupné zdravotnické péče a nových technologií jsou do značné míry vyčerpány a jejich další extenzivní růst je ekonomicky neudržitelný a nepřináší očekávaný efekt v ovlivnění zdraví obyvatelstva. K tomu přistupuje rychle se měnící životní styl, který přináší řadu negativních zdravotních důsledků: narůstá podíl obézních, nedostatečná je pohybová aktivita, roste průměrná hodnota krevního tlaku v populaci, nedaří se redukovat podíl kuřáků a stále vysoká je spotřeba alkoholu a stresová zátěž. S tím narůstá počet závažných neinfekčních onemocnění, zejména diabetu mellitu II. typu, nádorových, kardiovaskulárních, psychických a pohybových nemocí. Měnící se životní podmínky, životní styl, globalizace a migrace obyvatel přinášejí i zvýšené riziko infekčních nemocí, objevování nových infekcí a výskyt znovu se objevujících již dříve potlačených infekcí, a stejně tak nárůst vnímavých skupin obyvatelstva. Efektivním řešením této situace je prevence nemocí, ochrana a podpora zdraví. Dobrý zdravotní stav lidí je přínosem pro všechny resorty i celou společnost. To z něj činí významnou hodnotu. Dobré zdraví je nesmírně důležité pro ekonomický a sociální rozvoj a má zásadní význam jak pro život každého jednotlivce, tak i pro rodiny a všechny společenské skupiny. Špatný zdravotní stav plýtvá lidským potenciálem, vede ke stavům beznaděje a odčerpává veřejné i soukromé finanční prostředky. Umožníme-li lidem získat kontrolu nad svým zdravím a nad jeho základními determinantami, přispějeme tím ke zlepšení životní situace populačních skupin a kvality života lidí... Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Strana 16 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2014 Strana 1 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2014 Strana 1 (celkem 16) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Strana 1 (celkem 16) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Organizace byla pod názvem Občanské sdružení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2015 Strana 1 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2015 Strana 1 (celkem 16) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Strana 1 (celkem 16) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Organizace byla pod názvem Občanské sdružení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2017 Strana 1 (celkem 14)

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2017 Strana 1 (celkem 14) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 Strana 1 (celkem 14) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Pod názvem Občanské sdružení pro podporu

Více

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí Regionální aktivity v podpoře zdraví a prevenci nemocí Kraj Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer Ministerstvo zdravotnictví Zdravý Kraj Vysočina Kraj Vysočina je do realizace tohoto komunitního programu

Více

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ?

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? Stanislav Wasserbauer Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. ZDRAVÍ 2 základní kategorie Individuální zdraví každého z nás Veřejné zdraví populace

Více

Národní síť podpory zdraví.

Národní síť podpory zdraví. Národní síť podpory zdraví www.nspz.cz NSPZ Nestátní nezisková organizace Národní síť podpory zdraví, o.s. navazuje od r. 2010 na činnost zrušených regionálních pracovišť podpory zdraví Státního zdravotního

Více

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009 MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav Seminář NSZM 15.10.2009 ze dne 22.1.2009 Podpory komunitních kampaní zaměřených na problematiku zdraví Systémovépodpory zdraví na místní

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Irena Zimenová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav Státní zdravotnické zařízení

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Spolupráce k podpoře zdraví a prevenci nemocí v Kraji Vysočina Školy (ŠPZ) KHS SZÚ

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav založen v roce 1925 T. G.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2016

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2016 Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21 Plán zlepšování v roce 2016 Cíl: Udržet a prohlubovat kvalitu projektu Zdravé Město Valašské Meziříčí a komunikaci se všemi, kteří jsou do projektu

Více

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s.

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Co je to zdraví? Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Státní zdravotní ústav - představení příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice MUDr. Lidmila Hamplová Ministerstvo zdravotnictví ČR Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost. SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Jihlava, 16. května 2017 www.zdravamesta.cz/setkani-zdravych-kraju-2017

Více

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ-CHPPL SZÚ - Konzultační den Podpora zdraví na pracovišti 15.9.2011 Obsah prezentace Podpora zdraví na pracovišti Komplexní přístup

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah: 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže

Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační

Více

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Zdraví - definice Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a ne jen pouhá nepřítomnost nemoci či slabosti ( WHO 7. 4. 1948) Vymezuje

Více

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011 www.ceskosehybe.cz Co je Česko se hýbe? Nová nezávislá iniciativa motivující český lid k pravidelnému pohybu a zdravějšímu stravování. Čím více se lidé budou hýbat, tím méně budou nemocní a budou mít lepší

Více

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní

Více

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách.

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách. Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.2. Poslání a činnost IVCP,o.s. Plzeň...4 2.3. Hlavní činnosti IVCP,

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 0 O B S A H : 1. PLNĚNÍ ÚKOLŮ V HLAVNÍ ČINNOSTI ORGANIZACE 2 1.1. Služby klientům 2 1.2. Vzdělávací činnost 6 1.3. Podíl financování a kapacita

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví Efektivní strategie podpory zdraví Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví MUDr. Stanislav Wasserbauer ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory zdraví

Více

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období 2016-2020 Zdravý Kraj Vysočina od roku 2004: realizuje mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj člen NSZM realizuje místní Agendu 21 od roku 2009 v kategorii

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

Přijmi a vydej 2009 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha

Přijmi a vydej 2009 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha Přijmi a vydej 2009 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha Tisková konference k zahájení kampaně, SZÚ 13.8.2009 2009 Globální strategie pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference 7. 12. 2011, Olomouc Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost PRIORITNÍ OSY A OBLASTI PODPORY OP VK Prioritní osa 1 Prioritní osa 2

Více

SISP - charakteristika výběrového souboru

SISP - charakteristika výběrového souboru SISP - charakteristika výběrového souboru Výběr osob ve Studii individuální spotřeby potravin reprezentuje populaci České republiky dle Výsledků sčítání lidu, domů a bytů, 21. Šetření se zúčastnilo 259

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání: 22.5. 213 Místo: SZÚ Praha V rámci Dne

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Výroční zpráva rok 2003 Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, 700 30 Ostrava-Zábřeh IČO: 70313032 Tel.: 602 967 468, 596 748 966 E-mail: faust.ostrava@post.cz www.help-psych.cz/faust Statutární

Více

Kampaň a soutěž pro děti základních škol

Kampaň a soutěž pro děti základních škol Kampaň a soutěž pro děti základních škol NPZ - projekt podpory zdraví č.9939/09 MUDr. Ludmila Skálová skalova@szu.cz Tisková konference k zahájení kampaně, SZÚ 13.8.2009 Cíl kampaně Základním smyslem kampaně

Více

V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014. Program prevence kriminality pro rok 2015

V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014. Program prevence kriminality pro rok 2015 V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014 Program prevence kriminality pro rok 2015 Koncepce prevence kriminality KK na léta 2013-2016 Dokument prevence kriminality na

Více

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s.

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Co je to zdraví? Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Přijmi a vydej 2010 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha

Přijmi a vydej 2010 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha Přijmi a vydej 2010 MUDr. Věra Kernová MUDr. Ludmila Skálová Státní zdravotní ústav Praha Tisková konference 30.7. 2010 2010 intervenční projekt realizovaný v rámci dotačního programu MZ ČR Národní program

Více

Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016

Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016 Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016 Sídlo: Ke Karlovu 2, 120 00 Praha 2 Poštovní adresa: P. O. Box 20, 252 63 Roztoky Kancelář: Vyšehradská 49, 120 00 Praha 2 E-mail: info@celiac.cz Telefon:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010. datum registrace na MVČR: 28. 5. 2008 IČO: 22734155 DIČ: CZ 22734155. číslo účtu: 236578722/0300 Poštovní spořitelna

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010. datum registrace na MVČR: 28. 5. 2008 IČO: 22734155 DIČ: CZ 22734155. číslo účtu: 236578722/0300 Poštovní spořitelna VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 název organizace: organizační forma: sídlo: Rodinné centrum ROUTA, o.s. občanské sdružení Prokopa Holého 1269, Čelákovice 250 88 provozovna RC: prostory MC Čelákovice Stankovského 1650,

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2011 do 31.12.2011

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2011 do 31.12.2011 Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2011 do 31.12.2011 Účetní jednotka Název : Nadační fond Naděje pro Vaše srdce Sídlo : Střimelická 2498 / 12, 141 00 Praha 4

Více

Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha

Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha Tisková konference 30.7. 2010 Evropská strategie pro prevenci a kontrolu chronických neinfekčních onemocnění Východiska:

Více

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2017

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2017 Příloha č. 2 Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21 Plán zlepšování v roce 2017 Cíl: Udržet a prohlubovat kvalitu projektu Zdravé Město Valašské Meziříčí a komunikaci se všemi, kteří

Více

VÍM, CO JÍM. AKTIVAČNÍ PROGRAM PRO ŠKOLY Ozdravění výživy a optimalizace pohybu na školách

VÍM, CO JÍM. AKTIVAČNÍ PROGRAM PRO ŠKOLY Ozdravění výživy a optimalizace pohybu na školách VÍM, CO JÍM AKTIVAČNÍ PROGRAM PRO ŠKOLY Ozdravění výživy a optimalizace pohybu na školách Kdo jsme: Vím, co jím a piju o.p.s. Sdružujeme renomované odborníky v oblasti zdravého životního stylu, výživy,

Více

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012 SPORT NEJPŘIROZENĚJŠÍ PREVENCE ZDRAVOTNÍCH RIZIK Tisková konference Praha 21. srpen 2012 ŠPATNÝ ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE nedostatek pohybových aktivit nevyváženost mezi výdejem a příjmem energie nezdravéstravování

Více

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Dotační program MZ ČR Národní program řešení problematiky HIV/AIDS odborný seminář Výchova ke zdraví, prevence vrozených vývojových vad a reprodukční zdraví MŠMT 20.10.2010 MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

Více

Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví. Dotační programy MZ ČR. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví. Dotační programy MZ ČR. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví Dotační programy MZ ČR MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu zdraví

Více

Mediální kampaně k propagaci zdravého životního stylu

Mediální kampaně k propagaci zdravého životního stylu Mediální kampaně k propagaci zdravého životního stylu MUDr. Věra Kernová Praha 20.4. 2009 Evropská strategie pro prevenci a kontrolu chronických neinfekčních onemocnění snížit prevalenci chronických neinfekčních

Více

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav PUBLIC HEALTH - definice Veřejné zdraví je definováno jako organizované úsilí společnosti s

Více

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí Nadační fond Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí 757 01 Valašské Meziříčí, Máchova 10, IČ 44740671 tel.: 571 751 011, fax: 571 751 010, e-mail:nadfond@spsstavvm.cz Výroční zpráva 2013

Více

Úloha zdravotních ústavů v podpoře zdraví. MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

Úloha zdravotních ústavů v podpoře zdraví. MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě Úloha zdravotních ústavů v podpoře zdraví MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě Důležitá otázka Proč je podpora zdraví důležitá? Protože většina nemocí a příčin smrti, na kterélidé

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravskoslezský kraj - Ostrava, 5. listopadu 2014 www.zdravamesta.cz/ps2014 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF

Více

Výroční zpráva za rok 2009

Výroční zpráva za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Annual Report 2009 1 Výroční zpráva Nadačního fondu Větrník za rok 2009 OBSAH: Úvodní slovo předsedkyně správní rady...3 Základní údaje o nadačním fondu...4 Programy nadačního

Více

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Kolektiv autorů MěÚ Vsetín: Bc. Věra Goldová Ing. Milan Půček, MBAMBA Ing. JiříTrezner Martin Kučný (SPKP Vsetín o.p.s.)

Více

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav Praha, CZ Centrum podpory veřejného zdraví Centrum podpory veřejného zdraví zaměřuje se na rizikové faktory životního stylu kouření, užívaní alkoholu, obezitu, úrazy... a propaguje

Více

Výroční zpráva 2012. PhDr. J. Tošner

Výroční zpráva 2012. PhDr. J. Tošner Výroční zpráva 2012 Dobrovolnictví není oběť, ale přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje, zároveň poskytuje dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Č. j.: MSMT-6237/2014 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Metodický výklad výzvy č. 53 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

Rozvojový projekt na rok 2015

Rozvojový projekt na rok 2015 VYSOKÁ ŠKOLA: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Rozvojový projekt na rok 2015 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: 1. Program na podporu vzájemné spolupráce vysokých škol Podprogram: Název

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání :.5. 213 Objednavatel: Centrum sociální

Více

Sdružení AMICITIA. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 3

Sdružení AMICITIA. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 3 Sdružení AMICITIA VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 3 0 O B S A H : 1. PLNĚNÍ ÚKOLŮ V HLAVNÍ ČINNOSTI ORGANIZACE 2 1.1. Služby klientům 2 1.2. Vzdělávací činnost 5 1.3. Podíl financování a kapacita 5 1.4.

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY Klub ekologické výchovy Občanské sdružení ZŠ Pertoldova 3373 143 00 Praha 4-Modřany IČO: 62941844 Bankovní spojení: 19-5383540277 / 0100 Klub ekologické výchovy o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Osnova prezentace Prevence z pohledu krajského úřadu Výskyt SPJ ve Zlínském kraji Předpoklady pro

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN PROJEKTU. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Valašské Meziříčí II

KOMUNIKAČNÍ PLÁN PROJEKTU. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Valašské Meziříčí II KOMUNIKAČNÍ PLÁN PROJEKTU Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Valašské Meziříčí II Příjemce: Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko-Kelečsko Název projektu: Místní akční plán rozvoje

Více

Prevence rizikového chování

Prevence rizikového chování Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK Zlín, 22. října 2015 Šárka Kostková Obsah prezentace Novinky - národní úroveň organizace legislativa certifikace dotace Web Novinky - krajská úroveň dokumenty

Více

Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony

Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony MUDr. Alena Šteflová WHO Liaison Office v ČR Podzimní škola NSZM, Prostějov (listopad 2005) Nadnárodnístrategie zdravotnípolitiky

Více

Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně

Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav

Více

Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života

Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života Plán zdravía kvality života V rámci komunitního plánování ve spolupráci s mnoha organizacemi odbornými partnery Zdravotní ústav, KHS, NNO, příspěvkovými

Více

Podpora veřejného zdraví v České republice. MUDr. Lidmila Hamplová ved. odd. podpory veřejného zdraví MZ ČR

Podpora veřejného zdraví v České republice. MUDr. Lidmila Hamplová ved. odd. podpory veřejného zdraví MZ ČR Podpora veřejného zdraví v České republice MUDr. Lidmila Hamplová ved. odd. podpory veřejného zdraví MZ ČR Evropská úřadovna Světové zdravotnické organizace % 75 Příčiny úmrtí v rámci regionů WHO, 2000

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty Sídlo: Za Poříčskou bránou 21/365, Praha 8, PSČ: 186 00 IČ: 227 20 936 Vážení členové a přátelé Občanského sdružení

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Vsetín, 1. listopadu 2017 www.zdravamesta.cz/ps2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Motivační obrázek Zdravotní plán města Kopřivnice

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Hlavní poslání a cíle společnosti a) ochrana nejvýznamnějších hodnot území střední Moravy, kterými jsou zejména venkovské prostředí, zachovalá příroda, estetická krajina, kulturní

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Vážené dámy a vážení pánové,

ÚVODNÍ SLOVO. Vážené dámy a vážení pánové, Výroční zpráva 2012 ÚVODNÍ SLOVO Vážené dámy a vážení pánové, nadešel čas poděkovat všem, kteří pomáhali Nadaci Auxilia naplňovat její poslání a sami se tak podíleli na rozvoji, stabilitě a profesionalizaci

Více

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Období: 2005 1. Identifikační údaje: 1.1. Název firmy: LABYRINT BOHEMIA 1.2. Právní forma: obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s. Jana Palacha Turnov IČ

VÝROČNÍ ZPRÁVA Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s. Jana Palacha Turnov IČ VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s. Jana Palacha 804 511 01 Turnov IČ 26004674 HLAVNÍ CÍLE A OBLASTI ČINNOSTI V ROCE 2007 - rozšiřování a zkvalitňování vzdělávací nabídky - projektová

Více

Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý.

Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý. Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý. Alfa Human Service už od roku 2000 poskytuje podporu a vzdělávání: pečujícím rodičům

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Celkem 2014 V01 Výnosy za poslanecký mandát 0 0

Celkem 2014 V01 Výnosy za poslanecký mandát 0 0 2014 Index y/y V01 Výnosy za poslanecký mandát 0 0 V02 Výnosy za senátorský mandát 4 129 650 1 567 500 2,63 V03 Výnosy za krajské mandáty 2 764 500 2 434 375 1,14 V04 Hlavní město Praha (1/3 z 8 zast.)

Více

Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011)

Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011) Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011) Jana Kouřilová, Jana Folková Katedra regionálních studií,

Více

obecně prospěšné společnosti EUTIS

obecně prospěšné společnosti EUTIS 1. výroční zpráva obecně prospěšné společnosti EUTIS za období 11. 8. 31. 12. 2005 Vypracovali a předkládají: Jan Závěšický, Reda Ifrah Ve Žďáře nad Sázavou červen 2006 předseda správní rady, ředitel OBSAH:

Více

Prevence úrazů v NPZ PPZ v roce 2006 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., Mgr. Lenka Polanská Oddělení podpory veřejného zdraví Odbor strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Úrazy současná situace

Více

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA občanského sdružení Mateřské centrum Myška o.s. IČO: 22852654, sídlo: Náměstí 82, 334 52 Merklín

VÝROČNÍ ZPRÁVA občanského sdružení Mateřské centrum Myška o.s. IČO: 22852654, sídlo: Náměstí 82, 334 52 Merklín VÝROČNÍ ZPRÁVA občanského sdružení Mateřské centrum Myška o.s. IČO: 22852654, sídlo: Náměstí 82, 334 52 Merklín Obsah: 1. Základní údaje 2. Charakteristika činnost 3. Činnost v průběhu roku 4. Výhled na

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření. Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření. Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015 předložena Radou Avp Valné hromadě Avp dne 23. 9. 2016 Praha, září 2016 Poslání AVP Asociace sdružuje poradenské pracovníky

Více

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s.

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Výroční zpráva 2015 Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Úvodem V roce 2015 se nám podařilo rozšířit naše aktivity o další projekt. Vedle dobrovolnického centra a stacionáře pro seniory jsme uvedli do

Více

Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond )

Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond ) Výroční zpráva za rok 2014 Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond ) Vznik fondu: 17. října 2014 Zápis do nadačního rejstříku vedeného Městským soudem v Praze, oddíl N, vložka 1 181: 10. prosince

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008 Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008 Účetní jednotka Název : Nadační fond Naděje pro Vaše srdce Sídlo : Střimelická 2498 / 12, 141 00 Praha 4

Více

Výroční zpráva rok 2005 Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, 700 30 Ostrava-Zábřeh IČO: 70313032 Tel.: 602 967 468 E-mail: faust.ostrava@post.cz www.help-psych.cz/faust Statutární zástupci Jana

Více