PRAVIDLA PRO BEZPEČNOST A OCHRANU ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANU PRO KONZERVÁTORSKÉ CENTRUM ÚHV FPF SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRAVIDLA PRO BEZPEČNOST A OCHRANU ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANU PRO KONZERVÁTORSKÉ CENTRUM ÚHV FPF SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ"

Transkript

1 PRAVIDLA PRO BEZPEČNOST A OCHRANU ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANU PRO KONZERVÁTORSKÉ CENTRUM ÚHV FPF SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

2 BEZPEČNOST PŘI PRÁCI Každý student je povinen: Dbát dle svých možností o bezpečnost a zdraví své i osob, kterých se dotýká jeho jednání. Řídit se pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se kterými byl seznámen. Dodržovat stanovené postupy při práci, stanovené pracovní a ochranné prostředky. Nepožívat alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek v prostorách školy ani pod jejich vlivem nevstupovat do školy.

3 BEZPEČNOST PŘI PRÁCI Oznamovat vyučujícím veškeré nedostatky a závady na pracovišti. Bezprostředně oznámit vyučujícímu jakýkoliv úraz svůj nebo jiného studenta, jehož je svědkem (úraz bude evidován v knize úrazů). Nezasahovat do elektrických zařízení, nesahat na ně mokrýma rukama, nedotýkat se holých drátů. Nepoužívat přístroje a nástroje, které jsou poškozené.

4 OSOBNÍ OCHRANNÉ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY Jsou to prostředky určené k tomu, aby se studenti jejich používáním chránili před riziky, která by mohla ohrozit jejich život nebo zdraví při práci. Nepoužívání ochranných pomůcek je důvodem k vykázání z laboratoře. Ochranné pomůcky pro práce v KC, které je student povinen vždy používat: plášť s dlouhými rukávy, uzavřená obuv, ochranné gumové rukavice (dle potřeby). Speciální ochranné pomůcky jsou k dispozici v KC.

5 BEZPEČNOST PŘI MANIPULACI S NEBEZPEČNÝMI LÁTKAMI Nebezpečné chemické látky se řídí chemickým zákonem 350/2011 Sb. Látky a směsi se dělí dle vlastností do několika skupin nebezpečnosti. Látky a směsi jsou charakterizovány větami označujícími specifickou rizikovost (R-věty) a pokyny pro bezpečné nakládání s nimi (S-věty). Při zacházení s nebezpečnými látkami je třeba se řídit výstražnými symboly pro nebezpečnost: R-věty, S-věty. Detailní informace o nebezpečné látce jsou uvedeny v bezpečnostním listě.

6 VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY PRO NEBEZPEČNOST

7 VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY PRO NEBEZPEČNOST DLE GSH

8 BEZPEČNOST PŘI MANIPULACI S NEBEZPEČNÝMI LÁTKAMI Při práci se škodlivými látkami je třeba vyvarovat se otrav, používat ochranné pomůcky a dodržovat bezpečnostní předpisy. Při manipulaci s nimi není dovoleno jíst, pít a kouřit, po skončení práce si pečlivě umýt ruce. Nádoby s kyselinami je třeba podložit miskou. Při přelévání chemikálií je nutné si chránit obličej štítem. Při zřeďování se vždy lije kyselina do vody, ne naopak!!!

9 BEZPEČNOST PŘI MANIPULACI S NEBEZPEČNÝMI LÁTKAMI Při rozpouštění hydroxidu se hydroxid sype za stálého míchání pomalu do vody, ne naopak!!! Při rozsypání nebo rozlití škodlivé látky je třeba zajistit její zneškodnění. Rozlité kyseliny je třeba nejprve zředit vodou, nebo zneutralizovat alkálií. S látkami, které dýmají, zapáchají, jsou dráždivé a s toxickými plyny, se musí pracovat jen v zapnuté digestoři. Tuhé chemikálie se nesmí brát holou rukou.

10 BEZPEČNOST PŘI MANIPULACI S NEBEZPEČNÝMI LÁTKAMI Veškeré kapalné látky se smějí pipetovat jedině za použití pipetovacího nástavce, nikdy ne ústy!!! Zátky lahví se nesmí pokládat potřísněnou částí na plochu stolu. Spalování (žíhání) provádět výhradně v digestoři. Použité chemické nádobí je třeba před dalším použitím pečlivě (3x) vypláchnout destilovanou vodou.

11 BALENÍ A OZNAČOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK Obal musí být takový, aby nedocházelo k úniku nebezpečných látek a k ohrožení zdraví nebo životního prostředí Označení musí obsahovat: Chemický, případně obchodní název látky Obchodní či chemické názvy látek, které zapříčiňují, že je přípravek klasifikován jako nebezpečný Identifikační údaje výrobce Výstražné symboly nebezpečnosti látek Označení rizikovosti látky (R-věty) a pokyny pro bezpečné nakládání (S-věty) Pokud jsou připravovány roztoky ze zásobních balení, musí být navíc vyznačeno datum přípravy a koncentrace roztoku Nádoby s neznámým obsahem předat pedagogovi k bezpečné likvidaci

12 SKLADOVÁNÍ A ZABEZPEČENÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK Musí být skladovány na k tomu určených místech v bezpečných a správně označených obalech. Látky z kategorie vysoce toxické musí být skladovány v uzamčené schránce. Po použití musí být veškeré látky vráceny zpět na své místo.

13 CHEMICKÉ ODPADY A JEJICH LIKVIDACE Do výlevky vylévat jen zbytky látek mísitelných s vodou, které byly předtím velmi zředěny. Do výlevky nelze vylévat rozpouštědla nemísitelná s vodou, látky toxické, hořlavé, výbušné, dráždivé, koncentrované kyseliny a louhy. Do umyvadel se nesmí vylévat žádné chemikálie. Použitá a odpadní rozpouštědla se sbírají do označených nádob. Střepy a odpad s ostrými hranami se ukládá do nádob k tomu určených. Sypké neškodné materiály se odkládají zabalené v papíře nebo sáčku. Likvidaci odpadů zajišťuje SU u firmy, která se na likvidaci specializuje.

14 PRVNÍ POMOC PŘI EXPOZICI ČI KONTAMINACI CHEMICKÝMI LÁTKAMI Kontaminace kůže: Postižené místo oplachovat dostatečným množstvím vody (30 35 C) přibližně min. Odstranit šaty, hodinky, šperky. Mechanicky odstranit pevné částečky. Postižená místa sterilně krýt. Neutralizaci nepoužívat (hrozí další poškození vlivem vznikajícího tepla).

15 PRVNÍ POMOC PŘI EXPOZICI ČI KONTAMINACI CHEMICKÝMI LÁTKAMI Kontaminace očí: Vyjmout případné kontaktní čočky. Rozevřít oční víčka. Oko vyplachovat tekoucí vodou po dobu min. Požití: U toxických a vysoce toxických látek vyvolat zvracení, podat aktivní uhlí (10x požité množství). U žíravin vypláchnout ústa vodou, nepít. Inhalace: Vynést ze zamořeného prostředí, ponechat v klidu v polosedě, podávat kyslík.

16 PRVNÍ POMOC PŘI EXPOZICI ČI KONTAMINACI CHEMICKÝMI LÁTKAMI V případě zasažení elektrickým proudem, pokud nebyl obvod přerušen, nejdříve vypnout přívod el. energie, případně postiženého odtrhnout pomocí nevodivého předmětu (dřevěná tyč). Kontrolovat dýchání, tep. Při nepřítomnosti vitálních funkcí provádět umělé dýchání a srdeční masáž do příjezdu lékaře. Osobu v bezvědomí umístit do stabilizované polohy. Vždy okamžitě přivolat lékaře!!!

17 POŽÁRNÍ OCHRANA Základní povinnosti: Vyplývají ze zákona o PO č. 133/1985 Sb. a vyhlášky č. 246/2001 Sb. Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru a aby přispěl dle svých sil k plnění úkolů v požární ochraně. Každý, kdo zpozoruje požár, který nemůže sám uhasit, je povinen vyhlásit poplach a informovat ohlašovnu požárů, případně hasiče (tel:150).

18 POŽÁRNÍ OCHRANA Seznámit se s požárním řádem pracoviště, s požárními poplachovými směrnicemi, požárním evakuačním plánem a umístěním hasících přístrojů. Dodržovat zákaz kouření na pracovišti. Oznámit vyučujícímu veškeré závady. Nepracovat s tlakovými lahvemi. Hořlavé materiály (chemikálie, barvy, ředidla, ) ukládat výhradně na určená místa.

19 POŽÁRNÍ OCHRANA Nezasahovat žádným způsobem do elektroinstalace, nepoužívat vlastních el. spotřebičů. Neznemožňovat jakýmkoliv materiálem přístup k rozvodnám energií a hasícím přístrojům.

20 POŽÁRNÍ OCHRANA Přenosné hasící přístroje: Vodní vhodný k hašení žhnoucích pevných látek, nevhodný pro hašení hořlavých kapalin, barev, tuků. Práškový vhodný k hašení pevných žhnoucích látek, kapalných i plynných látek, nevhodný pro organické látky (např. prach), které by prášek rozvířil. Sněhový vhodný pro kapalné i plynné látky i k hašení elektrických zařízení, nevhodný stejně jako práškový.

21 POŽÁRNÍ OCHRANA Požár je možné těmito prostředky uhasit v zárodku. Návod k použití je vždy na plášti přístroje. Hasící přístroj je třeba uvádět v činnost až v blízkosti ohně. Shromaždiště pro případ požáru: Sady svobody (u kašny).

22 POUŽITÁ LITERATURA Příhoda, J.: Všeobecné zásady bezpečnosti práce v laboratoři. Sbírka zákonů ČR. Internetové stránky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě ( Příhoda, J.: Nakládání s nebezpečnými látkami a přípravky, internetové stránky Přírodovědecké fakulty Masarykovy university v Brně. Evropský týden 2003: Propagační materiály Výzkumného ústavu bezpečnosti práce ( Informační portál BOZP ( Pipota, J. a kol.: Program pro zpracování bezpečnostních listů a označování obalů nebezpečných chemických látek a přípravků ( Pelclová, D.: Současné poznatky o první pomoci při expozici chemickým látkám a při kontaminaci těmito látkami, Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica 1/2001 ( Státní zdravotní ústav-centrum pracovního lékařství (

23 DĚKUJI ZA POZORNOST

Bezpečnost práce v laboratořích fyziky

Bezpečnost práce v laboratořích fyziky Bezpečnost práce v laboratořích fyziky OBSAH: 1. Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickým zařízením (vyhl. Č 50/1978 Sb. Ve znění pozdějších předpisů). ČÚBP a ČBÚ o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

Více

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI LABORATORNÍ PRÁCE Č. 41 BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI ÚKOL Č. 1: NEBEZPEČÍ CHEMICKÉ LÁTKY, JEJICH KLASIFIKACE A LABORATORNÍ ŘÁD Nebezpečné chemické látky a chemické přípravky

Více

Bezpečnostní list strana 1 z 5 Název výrobku: Desident CaviCide revize: 2

Bezpečnostní list strana 1 z 5 Název výrobku: Desident CaviCide revize: 2 Bezpečnostní list strana 1 z 5 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku:desident CaviCide 1.2 Použití přípravku: Dezinfekční/dekontaminační čisticí prostředek pro zdravotnické prostředky,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PASKOV, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace 739 21 Paskov, Kirilovova 330. Řád cvičné školní kuchyně

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PASKOV, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace 739 21 Paskov, Kirilovova 330. Řád cvičné školní kuchyně Řád cvičné školní kuchyně 1. Žák je povinen se při práci ve cvičné kuchyni a při přípravě na vyučování řídit pokyny vyučujícího. 2. Do kuchyně žák vstupuje jen se souhlasem vyučujícího a v předepsaném

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vydání: 9.11.1999 Strana: 1 z 5 Datum revize :

BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vydání: 9.11.1999 Strana: 1 z 5 Datum revize : BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vydání: 9.11.1999 Strana: 1 z 5 Datum revize : GLADOL - ROZMRAZOVAČ Název výrobku : 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Obchodní název přípravku : GLADOL

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 Datum revize: 12.9.2007 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 Datum revize: 12.9.2007 Název výrobku: Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Název látky nebo přípravku (totožný s označením na štítku a v souladu

Více

HYDROXID LITHNÝ MONOHYDRÁT

HYDROXID LITHNÝ MONOHYDRÁT BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 HYDROXID LITHNÝ MONOHYDRÁT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace

Více

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Vápenný hydrát. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Vápenný hydrát. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Další názvy látky/přípravku: Hydroxid vápenatý, vzdušné bílé vápno hašené

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 23.10.2007 Datum revize: 11.07.2007 Strana 1 (celkem 5)

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 23.10.2007 Datum revize: 11.07.2007 Strana 1 (celkem 5) Datum vydání: 23.10.2007 Datum revize: 11.07.2007 Strana 1 (celkem 5) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: StoLastic Color Označení přípravku:

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Strana: 1/5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název přípravku: Düfa EP-Bodensiegel složka A epoxidové pojivo RAL 7030 grau, RAL 7032 kieselgrau Katalogové číslo:

Více

Alkaprén Plus. Alkaprén 25 Plus, Alkaprén 50 Plus, Alkaprén 90 Plus, Alkaprén 140 Plus

Alkaprén Plus. Alkaprén 25 Plus, Alkaprén 50 Plus, Alkaprén 90 Plus, Alkaprén 140 Plus Datum vydání: 1. 6. 2007 Strana: 1 z 9 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Identifikace přípravku Obchodní název: Chemický název: - Další názvy přípravku: - Další názvy přípravku: - Číslo CAS:

Více

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: superalka - H11 index.číslo: registrační číslo: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Síran železnatý (skalice zelená)

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Síran železnatý (skalice zelená) Strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Další názvy látky/přípravku: síran železnatý heptahydrát Použití látky nebo

Více

CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT

CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT OZNAČOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK A PŘÍPRAVKŮ Na obalu nebezpečného přípravku musí být jasně, čitelně a nesmazatelně v českém jazyce uvedeny následující údaje: obchodní

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kyselina citronová monohydrát. Datum vydání: 5.11.2010 Strana 1 z 7

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kyselina citronová monohydrát. Datum vydání: 5.11.2010 Strana 1 z 7 Datum vydání: 5.11.2010 Strana 1 z 7 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy látky/směsi kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propantrikarboxylová 1.2

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo přípr avku: FLEGPURE Dopuručený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) ve znění Nařízení č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) ve znění Nařízení č. 453/2010 Strana 1 z 5 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Název: VIA CID s vůní borovice/s vůní jara/s vůní citrus 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a

Více

SIKKENS PFLEGEMILCH / UDRŽOVACÍ EMULZE

SIKKENS PFLEGEMILCH / UDRŽOVACÍ EMULZE Tento bezpečnostní list byl vydán podle směrnice EU 91/155/EHS, změněn podle směrnice 2001/58/ES, vystaveno - Německo. V ČR podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. a jejich změn. BEZPEČNOSTNÍ LIST SIKKENS PFLEGEMILCH

Více

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Pododdíl 1.1: Identifikátor produktu

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Pododdíl 1.1: Identifikátor produktu BEZPEČNOSTNÍ LIST (v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady(EU) No. 453/2010 ve smyslu přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady(EU) No. 1907/2006- REACH ) ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č.231/2004 Sb. LADAX IN

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č.231/2004 Sb. LADAX IN Datum vydání: 15.1.2003 Datum revize: 17.4.2006 BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č.231/2004 Sb. Číslo: BP - 05 Strana: 1/6 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku : Číslo CAS:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 22.05.2006 Datum revize: 28.03.2004 Strana 1 (celkem 5)

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 22.05.2006 Datum revize: 28.03.2004 Strana 1 (celkem 5) Datum vydání: 22.05.2006 Datum revize: 28.03.2004 Strana 1 (celkem 5) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU 1.1 Obchodní název přípravku: StoPur IB 100 [IB 500; IB 501; WV 200], Komponente A Označení přípravku:

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kyselina citronová monohydrát E 330

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kyselina citronová monohydrát E 330 Strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Další názvy látky/přípravku: kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propantrikarboxylová

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo přípravku: Dopuručený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce: FLEGSOLVENT

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Strana: 1/7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název přípravku: DÜFA Nitro-Universalverdünnung Katalogové číslo: - 1.2 Použití přípravku: ředidlo do nátěrových

Více

1 z 5 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1. Chemický název/obchodní název přípravku: Číslo ES (EINECS):nepřiděleno nepřiděleno Další názvy: nejsou Použití látky/přípravku: přípravek

Více

Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán

Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán 1. Organizace a zajištění požární ochrany na ZČU - organizace zabezpečení požární ochrany. 2. Základní povinnosti vyplývající z předpisůo

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 02.01.2006 01.06.2008 1 / 5 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky

Více

Nahrazuje verzi: - / CH. Relavit forte. 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Nahrazuje verzi: - / CH. Relavit forte. 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Obchodní jméno Relavit forte 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky nebo přípravku

Více

EPSO microtop Datum vydání: 22.7.2009

EPSO microtop Datum vydání: 22.7.2009 Strana 1 z 6 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: Chemický název: 1.2 Použití látky nebo směsi: Hnojivo. EPSO microtop směs solí 1.3 Identifikace

Více

HYDROXID SODNÝ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU. Hydroxid sodný 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST

HYDROXID SODNÝ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU. Hydroxid sodný 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) HYDROXID SODNÝ Datum vydání: 27.10.2010 Datum revize: 1.8.2011 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku

Více

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Úvod Práce v chemické laboratoři práce s toxickými a jinak nebezpečnými látkami často se

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU strana: 1/7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Povrchová dezinfekce,, dále

Více

Bezpečnostní list výrobku Datum vydání: 24. 7. 2007 rev.03/27.3.2009 Strana 1/5 DAPMON 30 EXTRA Platnost: 1. 8. 2008

Bezpečnostní list výrobku Datum vydání: 24. 7. 2007 rev.03/27.3.2009 Strana 1/5 DAPMON 30 EXTRA Platnost: 1. 8. 2008 Datum vydání: 24. 7. 2007 rev.03/27.3.2009 Strana 1/5 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/ obchodní název přípravku Průmyslová trhavina DAPMON 30 EXTRA

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ ES Č. 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ ES Č. 1907/2006 Datum vydání: 27. 11. 2009 strana: 1/8 1 IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Doporučený účel použití: multifunkční ochranný prostředek Určeno pouze pro

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 24.10.2007 Datum revize: 20.07.2007 Strana 1 (celkem 5)

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 24.10.2007 Datum revize: 20.07.2007 Strana 1 (celkem 5) Datum vydání: 24.10.2007 Datum revize: 20.07.2007 Strana 1 (celkem 5) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: StoArmat Classic Označení přípravku:

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31 strana 1/5 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Údaje k produktu Číslo výrobku: 230, 230X Číslo ES (EINECS): 268-338-3 Použití látky / přípravku Reagens nebo komponenta pro laboratorní

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH), Článek 31, Příloha II

Bezpečnostní list. dle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH), Článek 31, Příloha II Datum vydání: 11.10.2004 Datum revize: 1.2.2013 Strana 1 z 10 stran Verze: 03 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Železo liquid 200 Název Fe L 200 Kat. č. 10007190

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 9. 10. 2008 Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-161 WaterBase

Více

SCHÖNOX iline ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

SCHÖNOX iline ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: 13. 6. 2011 / 0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Kód výrobku: Registrační číslo: Nejsou uvedeny

Více

Chlorid draselný Datum vydání: 19.7.2009

Chlorid draselný Datum vydání: 19.7.2009 Strana 1 z 6 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: Chemický název: Muriate of Potash 'fine', 'dustfree' SOLUMOP, SOLUMOP 61 Muriate of Potash

Více

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de Datum vydání: 18.12.2007 Strana: 1 01 IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Označení produktu: Účel použití: Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY stavební nátěr 1.1. Dodavatel: Voschemie

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo směsi: Doporučený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce: FLEGCUT olej ve

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Louhová tyčinka BELOTY ad.us.vet.- Hydroxid draselný

BEZPEČNOSTNÍ LIST Louhová tyčinka BELOTY ad.us.vet.- Hydroxid draselný Ke Hvězdárně 514 267 53 Žebrák tel.: 311 533 336 www.heapco.cz obchod@heapco.cz BEZPEČNOSTNÍ LIST Louhová tyčinka BELOTY ad.us.vet.- Hydroxid draselný 1. IDENTIFIKACE VÝROBKU / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI

Více

MATERIÁLOVÝ LIST Formát - podle vzoru - EU č. 1907/2006 (REACH) Verze: 01.09

MATERIÁLOVÝ LIST Formát - podle vzoru - EU č. 1907/2006 (REACH) Verze: 01.09 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Chemický název látky nebo obchodní název výrobku: Argon kapalný 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 4.8 1.2 Číslo CAS: 7440-37-1, Číslo ES (EINECS):

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST TEKUTÝ SÍRAN HLINITÝ S VYŠÍM OBSAHEM VOLNÉ KYSELINY SÍROVÉ

BEZPEČNOSTNÍ LIST TEKUTÝ SÍRAN HLINITÝ S VYŠÍM OBSAHEM VOLNÉ KYSELINY SÍROVÉ Strana číslo: 1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU Obchodní název Chemický název Použití Identifikace výrobce Adresa Nouzové telefonní číslo : ALS SA 12, ALS SA8 - tekutý síran

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST FEHLING II ROZTOK. Fehling II roztok. nepřiřazeno -(směs) -(směs) Fehlingův roztok II -(směs) -(směs)

BEZPEČNOSTNÍ LIST FEHLING II ROZTOK. Fehling II roztok. nepřiřazeno -(směs) -(směs) Fehlingův roztok II -(směs) -(směs) BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č.453/2010/ec FEHLING II ROZTOK Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 27.3.2014 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI

Více

MERKUR bio color. směs uhličitanu sodného a povrchově aktivních látek Registrační číslo látky: mix

MERKUR bio color. směs uhličitanu sodného a povrchově aktivních látek Registrační číslo látky: mix Datum vydání: 30.05.2013 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku MERKUR bio color Název výrobku: Identifikátor výrobku: směs uhličitanu sodného a povrchově

Více

ROZTOK HAYEMŮV. Bezpečnostní list. VAKOS XT a.s. farmaceutická výroba akreditované laboratoře. Datum poslední revize: 1.8.2013 stránka: 1 z 6

ROZTOK HAYEMŮV. Bezpečnostní list. VAKOS XT a.s. farmaceutická výroba akreditované laboratoře. Datum poslední revize: 1.8.2013 stránka: 1 z 6 stránka: 1 z 6 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Roztok Hayemův Další názvy látky/směsi: Hayemův roztok 1.2 Příslušná určená použití látky nebo

Více

BEZPEČNOST. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 2. 2012. Ročník: osmý

BEZPEČNOST. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 2. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková BEZPEČNOST Datum (období) tvorby: 15. 2. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Pozorování, pokus a bezpečnost práce 1 Anotace: Žáci se seznámí

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 23.9.2004 13.6.2008 1 / 5 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Normanal

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona Retarder

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona Retarder strana 1(5) 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Obchodní název přípravku: Bona Retardér 1.2 Použití přípravku Přípravek na vodní bázi pro prodloužení doby schnutí parketových laků na vodní bázi.

Více

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný.

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný. Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-151 WaterBase Thinner Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-151 WaterBase Thinner

Více

Grunt 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

Grunt 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 1. 2. 2010 Strana: 1 / 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace směsi Název: Další názvy: Registrační číslo: 1.2 Použití směsi Popis funkce: Určené nebo doporučené

Více

Označení nebezpečnosti: DSD/DPD: Tento přípravek není při hodnocení podle směrnice 1999/45/ES nebezpečný.

Označení nebezpečnosti: DSD/DPD: Tento přípravek není při hodnocení podle směrnice 1999/45/ES nebezpečný. Datum vydání: 25.6.2014 Strana: 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Čisticí

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 REACH, 453/2010 a č. 1272/2008 - CLP. Datum vydání: 3.2.2015 Verze 6.1 Nahrazuje verzi: 6.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 REACH, 453/2010 a č. 1272/2008 - CLP. Datum vydání: 3.2.2015 Verze 6.1 Nahrazuje verzi: 6. BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 REACH, 453/2010 a č. 1272/2008 - CLP Datum vydání: 3.2.2015 Verze 6.1 Nahrazuje verzi: 6.0 1 Identifikace látky/směsi a společnosti /podniku 1.1

Více

Označení nebezpečnosti: DSD/DPD: Tento přípravek není při hodnocení podle směrnice 1999/45/ES nebezpečný.

Označení nebezpečnosti: DSD/DPD: Tento přípravek není při hodnocení podle směrnice 1999/45/ES nebezpečný. Datum vydání: 23.5.2014 Strana: 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Čisticí

Více

Datum vydání: 02.07.2013 Datum tisku: 01.08.2013

Datum vydání: 02.07.2013 Datum tisku: 01.08.2013 Capatect Uni Str. 1/7 ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace/název přípravku: Capatect Uni Originální název přípravku: Capatect MK Uniputz Popis směsi: Směs cementu,

Více

Datum revize 11.05.2015 Verze 1.0 Datum vytištění 11.05.2015. Sika Mixer Cleaner

Datum revize 11.05.2015 Verze 1.0 Datum vytištění 11.05.2015. Sika Mixer Cleaner ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: PARAMO CUT 22 Chemický název: směs 1.2 Použití látky nebo směsi: Řezný olej. 1.3 Identifikace

Více

EPSO Top Datum vydání: 23.7.2009

EPSO Top Datum vydání: 23.7.2009 Strana 1 z 6 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: Chemický název: EPSO Top, Hořká sůl čistá, Hořká sůl technická síran hořečnatý, heptahydrát

Více

Nüssle GmbH&Co. KG Isoliermittel für Härtetechnik Tel: 0049 7452 93205-0 Iselshauserstr. 55 Fax: 0049 7452 93205-20 D-72202 Nagold

Nüssle GmbH&Co. KG Isoliermittel für Härtetechnik Tel: 0049 7452 93205-0 Iselshauserstr. 55 Fax: 0049 7452 93205-20 D-72202 Nagold 1. Látka/přípravek a firemní označení Údaje o produktu: Ochranný nátěr proti oxidaci a oduhličení Obchodní označení: Nüssle GmbH&Co. KG Isoliermittel für Härtetechnik Tel: 0049 7452 93205-0 Iselshauserstr.

Více

Bezpečnostní list dle 1907/2006/ES,článek 31 strana 1/8

Bezpečnostní list dle 1907/2006/ES,článek 31 strana 1/8 Bezpečnostní list dle strana 1/8 datum vydání: 23.6.2008 revize 23.6.2008 1.Identifikace přípravku a výrobce 1.1 identifikace přípravku Obchodní název přípravku : Leracid SAN 210 Číslo výrobku: 1000535025002

Více

Bezpečnostní list. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 Verse č.: 1 Datum revize: 26.11.2004 9:51 dop. Datum vytištění: 7.3.2005 7:14 odp.

Bezpečnostní list. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 Verse č.: 1 Datum revize: 26.11.2004 9:51 dop. Datum vytištění: 7.3.2005 7:14 odp. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 1. Identifikace přípravku, výrobce a dovozce 1.1 Obchodní název přípravku FALCON 460 EC 1.2 Použití přípravku Přípravek na ochranu rostlin - fungicid 1.3 Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 02.01.2006 12.06.2008 1 / 4 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Další

Více

Bezpečnostní list výrobku Datum vydání: 21. 5. 2007 rev.04/8.7.2009 Strana 1/5 DAPMON Platnost od 8.7.2009

Bezpečnostní list výrobku Datum vydání: 21. 5. 2007 rev.04/8.7.2009 Strana 1/5 DAPMON Platnost od 8.7.2009 Datum vydání: 21. 5. 2007 rev.04/8.7.2009 Strana 1/5 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/ obchodní název přípravku Průmyslová trhavina DAPMON 1.2 Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Vločkovač T

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Vločkovač T Strana: 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Identifikace látky nebo přípravku: 1.2. Použití látky nebo přípravku: Používá se k ošetřování vody v bazénech. 1.3. Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nař. ES 1907/2006 ve znění nař. ES 453/2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nař. ES 1907/2006 ve znění nař. ES 453/2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST strana 1 z 6 BEZPEČNOSTNÍ LIST ODDÍL 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: M-SUNAGREEN Kapalné hnojivo. Identifikační číslo: neuvedeno -směs Registrační číslo: neuvedeno

Více

PLUS EXTREME. Datum přepracování BL: 1.12.2010 Datum revize BL: 1.1.2012. ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku

PLUS EXTREME. Datum přepracování BL: 1.12.2010 Datum revize BL: 1.1.2012. ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku Datum přepracování BL: 1.12.2010 Datum revize BL: 1.1.2012 ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku Chemický název / synonyma: Hydroxid sodný/ louh sodný Obchodní název: Registrační

Více

Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kalafuna drcená

Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006. Kalafuna drcená 1/14 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy látky/směsi COLOPHONIUM 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Více

OXID BARNATÝ. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

OXID BARNATÝ. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) OXID BARNATÝ Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název: Oxid

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo směsi Název výrobku nebo Obchodní název HTC Grouting Bezpečnostní

Více

2 Identifikace nebezpečnosti Souprava Erba Hypoclean CC je klasifikována jako nebezpečná směrnic EU 1999/45/ES v platném znění.

2 Identifikace nebezpečnosti Souprava Erba Hypoclean CC je klasifikována jako nebezpečná směrnic EU 1999/45/ES v platném znění. Datum vydání: 1.4.2011 Datum revize: Strana 1 z 9 stran 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo směsi Název:... Erba Hypoclean CC... Souprava obsahuje: Další názvy:...

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 16.1.2011 Datum revize: HYDROGENSÍRAN SODNÝ MONOHYDRÁT

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 16.1.2011 Datum revize: HYDROGENSÍRAN SODNÝ MONOHYDRÁT BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 16.1.2011 Datum revize: HYDROGENSÍRAN SODNÝ MONOHYDRÁT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku

Více

Bezpečnostní datový list

Bezpečnostní datový list strana 1/5 * 1 Označení látky, přípravy a firmy Údaje k produktu Použití látky / přípravku Dentální tmelicí materiál Identifikace výrobce/dovozce: Heraeus Kulzer GmbH Grüner Weg 11, D-63450 Hanau Tel.:

Více

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Pododdíl 1.1: Identifikátor produktu SOKOFLOK 28 CK

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Pododdíl 1.1: Identifikátor produktu SOKOFLOK 28 CK BEZPEČNOSTNÍ LIST (v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady(EU) No. 453/2010 ve smyslu přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady(EU) No. 1907/2006- REACH ) ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI

Více

67/548/EHS, 1999/45/ES

67/548/EHS, 1999/45/ES strana 1(5) 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Obchodní název přípravku: 1.2 Použití přípravku: Tekutý voskový samolešticí přípravek na bázi vodné disperze určený k ošetřování laminátových podlah,

Více

: Sikafloor -29 PurCem Part C

: Sikafloor -29 PurCem Part C ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení (ES) č. 1907/2006 a nařízení (ES) č. 453/2010 ph MINUS. ph MINUS

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení (ES) č. 1907/2006 a nařízení (ES) č. 453/2010 ph MINUS. ph MINUS Strana: 1 z 8 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Indexové číslo: 016-046-00-X Registrační číslo: 01-2119552465-36-0000 Číslo CAS: 7681-38-1 Číslo ES: 231-665-7

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle přílohy II Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona R540

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle přílohy II Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona R540 strana 1(6) 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Obchodní název přípravku: Bona R 540 1.2 Použití přípravku: Základní nátěr 1.3 Identifikace: výrobce: distributora: Obchodní firma: Bona GmbH Bona

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ve znění Nařízení Komise (EU) 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ve znění Nařízení Komise (EU) 453/2010 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Odstraňovač starých nátěrů. Výrobek nepoužívejte

Více

WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH

WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH Datum vydání: 01. 04. 2000 strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH Jiné názvy látky: 1.2 Použití

Více

ahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. Q POWER tekutý písek fresh

ahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. Q POWER tekutý písek fresh Datum vydání: 16.8.2005 Strana: Verze 1 6 A Datum revize: 16.8.2005 Strana 1/6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce : 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : 1.2 Použití látky nebo

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 - REACH a č. 1272/2008 - CLP. atum vydání: únor 2004 Datum 2.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 - REACH a č. 1272/2008 - CLP. atum vydání: únor 2004 Datum 2. BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízení (ES) č.1907/2006 - REACH a č. 1272/2008 - CLP atum vydání: únor 2004 Datum 2. revize: únor 2012 1 Identifikace látky/směsi a společnosti /podniku 1.1 Identifikátor

Více

: Sika AnchorFix -2 Part A

: Sika AnchorFix -2 Part A ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 31. 08. 2009 strana 1. ze 7 Datum revize/1: 13. 05. 2011 WYNN S CLEAN FX. skútrů.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 31. 08. 2009 strana 1. ze 7 Datum revize/1: 13. 05. 2011 WYNN S CLEAN FX. skútrů. Datum vydání: 31. 08. 2009 strana 1. ze 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: WYNN S CLEAN FX Jiné názvy látky: 1.2 Použití látky nebo přípravku:

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31 strana 1/6 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Údaje k produktu Použití látky / přípravku 1-Složkové pur lepidlo pro parkety Identifikace výrobce/dovozce: Výrobce: UZIN UTZ AG

Více

alfaclassic@alfaclassic.cz, s.hankova@alfaclassic.cz

alfaclassic@alfaclassic.cz, s.hankova@alfaclassic.cz Název výrobku: REVO aktivní pěna Strana 1 z 7 ODDÍL 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Identifikační číslo: Registrační číslo: REVO aktivní pěna, řada ALFA

Více

Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty)

Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty) Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty) Jednoduché R-věty R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17 R 18 R 19 R 20 R 21 R 22 R 23 R 24 R 25 R 26 R 27 R 28

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31. Datum vydání: 12.08.2008 Revize: 12.08.2008

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31. Datum vydání: 12.08.2008 Revize: 12.08.2008 strana 1/5 * 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Údaje k produktu Číslo CAS: 7681-38-1 Registrační číslo 231-665-7 Použití látky / přípravku Water treatment Identifikace výrobce/dovozce:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení ES 1907/2006 AUTOŠAMPON bez vosku

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení ES 1907/2006 AUTOŠAMPON bez vosku Strana : 1 ze 7 ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU : 1.1 Identifikátor výrobku : 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití : Koncentrovaný prostředek

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST DISIŘIČITAN SODNÝ. Disiřičitan sodný. Pyrosiřičitan sodný, Sodium disulfite Molární hmotnost: 190,10 Molekulový vzorec: Na 2 S 2 O 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST DISIŘIČITAN SODNÝ. Disiřičitan sodný. Pyrosiřičitan sodný, Sodium disulfite Molární hmotnost: 190,10 Molekulový vzorec: Na 2 S 2 O 5 BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) DISIŘIČITAN SODNÝ Datum vydání: 4.2.2011 Datum revize: 18.6.2012 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-7 WaterBase Special

Více

Bezpečnostní předpisy a organizace práce v základním praktiku z analytické chemie

Bezpečnostní předpisy a organizace práce v základním praktiku z analytické chemie Bezpečnostní předpisy a organizace práce v základním praktiku z analytické chemie I. Bezpečnost práce v praktiku 1. Základním bezpečnostním pravidlem je vědět CO děláme a PROČ tak činíme. 2. V průběhu

Více

JELEN mýdlový prací prášek JELEN mýdlový prací prášek mix

JELEN mýdlový prací prášek JELEN mýdlový prací prášek mix Stránka: 1 / 6 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku: Identifikátor výrobku: Registrační číslo látky: JELEN mýdlový prací prášek JELEN mýdlový

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení ES 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení ES 1907/2006 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: VERVA 55 DIESEL Chemický název: 1.2 Použití látky nebo přípravku: aditiv do motorové

Více

Datum vydání: 01. 11. 2010 Datum revize: 01. 11. 2010 Strana: 1/6. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Datum vydání: 01. 11. 2010 Datum revize: 01. 11. 2010 Strana: 1/6. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Datum vydání: 01. 11. 2010 Datum revize: 01. 11. 2010 Strana: 1/6 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název přípravku: Číslo výrobku: 2705-09 1.2 Použití přípravku:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 Strana 1/5 BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 Datum vydání/revize: 12-2011/12-2011 Název výrobku: TOP GOLD - Deodorační

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: MOGUL LA 2 Chemický název: směs 1.2 Použití látky nebo směsi: Plastické mazivo. 1.3 Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 14.05.2007 01.06.2008 1 / 4 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 5.10.2010 Datum revize: 10.11.2011 AMONIAK, vodný roztok 25-29% 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor

Více