Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy. Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy. Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci"

Transkript

1 Aktuální přístupy k rozvoji a hodnocení tělesné zdatnosti v rámci školní tělesné výchovy Aleš Suchomel Katedra tělesné výchovy FP TU v Liberci

2 Úvod Z celoživotního hlediska je pro hodnocení kondičního rozvoje nutné širší pojetí, které zahrnuje: a) hodnocení tělesné zdatnosti motorickým testováním, b) stanovení úrovně pohybové aktivity, c) posouzení úrovně vědomostí o tělesné zdatnosti a pohybové aktivitě a postojů k nim. V tomto případě se může vyskytnout relativně vysoký počet dětí ohrožených nízkou úrovní tělesné zdatnosti v pozdějším věku. V současnosti se uplatňuje koncepce, která rozlišuje zdravotně orientovanou a výkonnostně orientovanou tělesnou zdatnost.

3 Zdravotně a výkonnostně orientovaná tělesná zdatnost Zdravotně orientovaná zdatnost je definována jako zdatnost ovlivňující přímo či nepřímo zdravotní stav jedince (vztahující se k dobrému zdravotnímu stavu) a působící preventivně na zdravotní problémy spojené s hypokinézou pohybovou nečinností. Výkonnostně orientovaná zdatnost zahrnuje více složek tělesné zdatnosti (např. explozivní silovou schopnost, koordinační schopnosti, rychlostní schopnosti apod.) a je nezbytná pro sportovní výkony nebo jinou fyzicky náročnou činnost. Význam tohoto přístupu je zejména při výběru sportovně talentovaných jedinců.

4 Činitelé ovlivňující tělesnou zdatnost Výkonnost dětí v testech tělesné zdatnosti ovlivňuje vedle věku a pohlaví řada dalších faktorů: biologická zralost, dědičnost, pohybová aktivita, trénovatelnost, tělesné složení (obezita), zdravotní stav a motivace.

5 Dědičnost Dědičnost je významným faktorem tělesné zdatnosti a to zejména v dětském a mládežnickém věku. Výraznější vliv dědičnosti je: a) v ranném období vývoje a ve stáří; b) u jedinců na okrajích výkonnostního spektra; c) u fylogeneticky starších a elementárních funkčních vlastností organismu.

6 Genetická podmíněnost motorické výkonnosti Pravděpodobně nejsilněji jsou geneticky podmíněny rychlostní schopnosti (možnost zlepšení dlouhodobým tréninkem dosahuje %), poměrně vysokou dědičnost vykazují flexibilita a explozivně silové schopnosti. U vytrvalostních schopností byly zaznamenány značně rozdílné výsledky s převažujícím konstatováním o dědičně determinaci ze 40 až 70 %. Celkový příspěvek dědičnosti k variabilitě tělesné zdatnosti u dětí školního věku se odhaduje na %. Velká rozpětí publikovaných poznatků neumožňují vyslovit jednoznačný závěr k dědičné podmíněnosti jednotlivých komponent tělesné zdatnosti.

7 Biologická zralost Největší variace v biologickém věku byly zaznamenány mezi 11 a 16 roky. Rozdíly mezi biologickým a chronologickým věkem mohou být v rámci skupiny dětí stejného kalendářního věku až 6 let. V tomto kontextu je neadekvátní hodnocení výkonů vycházející pouze z kalendářního věku. Tab.: Rozdíly mezi biologickým a chronologickým věkem u jedinců s extrémní úrovní motorické výkonnosti (věk let) Charakteristiky Nezdatní chlapci Zdatní chlapci Nezdat. dívky Zdatné dívky n X max (roky) 3,10 2,00 3,60 0,80 x Me (roky) 0,70 0,05 0,65-0,40 X min (roky) -1,00-1,90-1,10-2,40 R q 2,20 1,45 2,60 1,00

8 Biologická zralost Biologická zralost je ve vztahu k výkonům chlapců především v motorických testech silových, rychlostně-silových a rychlostních schopností, u dívek působí pozitivně při testech silových schopností a negativně při testech vytrvalostních schopností. Biologicky zralejší chlapci jsou ve výhodě zejména z důvodu většího množství svalové hmoty spojené s větší reaktibilitou svalů. U dívek má biologická zralost menší vliv na motorickou výkonnost. Některé studie dokonce ukázaly, že v pubescentním věku může být naopak biologická retardace ve vztahu k vysoké motorické výkonnosti (zejména vytrvalostní a koordinačně náročné činnosti). Somatické parametry vztažené k biologické retardaci mohou být v tomto věku celkově výhodnější pro úspěšné sportovní výkony než tělesná stavba akcelerovaných dívek.

9 Obezita Obr. Model činitelů dětské obezity. Pramen: upraveno podle Whitehead a Jakicic (2005).

10 Vnější prostředí Podstatná část fenotypové variability motorických znaků je dána působením činitelů vnějšího prostředí. Vztah k výskytu nízké úrovně tělesné zdatnosti byl prokázán mimo jiné u školního prostředí, rodinného prostředí a výživy. Školní tělesná výchova by měla směřovat k rekreačním pohybovým aktivitám, resp. pohybovým dovednostem použitelným v dalším životě (chůzi, jízdě na kole, lyžování, plavání, kondičnímu posilování, popř. dalším individuálním sportům) a k teoretickým poznatkům zaměřeným na zdravý životní styl. Bohužel současná šetření ukazují, že školy v tomto ohledu bezezbytku neplní svoji vzdělávací úlohu.

11 Pohybová aktivita Vztah pohybové aktivity k úrovni tělesné zdatnosti není tak jednoznačný, jak se většinou hypoteticky předpokládá. Je to z důvodu působení celé řady dalších činitelů (včetně růstu a biologické zralosti), kteří ovlivňují úroveň pohybové aktivity a tělesné zdatnosti dětí školní věku. Zatímco v dospělosti je tělesná zdatnost dobrým ukazatelem úrovně pohybové aktivity, v dětství je úroveň vztahu k indikátorům tělesné zdatnosti pouze mírná až střední. Přirozené zlepšování dětí v tělesné zdatnosti navíc může skrývat negativní důsledky sedavého životního stylu v tomto věku.

12 Pohybová aktivita Obr. Vztahy mezi zdravím, pohybovou aktivitou a zdravotně orientovanou zdatností

13 Intervenční kondiční programy V praxi nejefektivnější kondiční programy zdůrazňují zábavnou pohybovou činnost snadno použitelnou v průběhu dalšího života, nabízí pohybové aktivity vhodné pro různé motorické předpoklady, seznamují děti se zdravotním prospěchem pohybové aktivity a současně upozorňují na rizika nízké úrovně pohybové aktivity. Ve vzdělávacích aktivitách může tělesně nezdatný žák zažít rychleji pocit úspěchu než ve vlastním kondičním zdokonalování.

14 Intervenční kondiční programy Obr. Postup realizace efektivních kondičních programů

15 Závěr k činitelům ovlivňujícím tělesnou zdatnost Dědičnost a biologická zralost ovlivňují výrazněji tělesnou zdatnost dětí školního věku než úroveň pohybové aktivity: Pohybově aktivní dítě může dosáhnout slabého výkonu v motorickém testu pokud nemá dědičnou predispozici nebo je biologicky retardované a naopak. S věkem postupně klesá význam těchto dvou faktorů a narůstá význam dodržování zdravého životního stylu včetně dostatečné úrovně pohybové aktivity a správné výživy. K výskytu nízké úrovně tělesné zdatnosti mohou také přispět nedostatečné pohybové vědomosti a znalosti, nízká úroveň pohybových dovedností, negativní postoje k účasti v pohybové aktivitě a zdravotní komplikace obvykle doprovázející nadváhu a obezitu.

16 Zásady praktického použití hodnocení tělesné zdatnosti A. Součást komplexního tělovýchovného programu B. Jednoduché a bezpečné testové položky C. Vztahové hodnocení tělesné zdatnosti a pohybové aktivity D. Pozitivní zpětná vazba E. Prioritou sebehodnocení jedince F. Normativně a kriteriálně vztažené standardy

17 A) Součást komplexního tělovýchovného a sportovního programu Hodnocení tělesné zdatnosti je nutné chápat jako integrální součást komplexního tělovýchovného a sportovního programu, který musí směřovat k podpoře celoživotní pohybové aktivity bez ní se tělesná zdatnost stává pomíjivou kategorií. B) Jednoduché a bezpečné testové položky Použité motorické testy musí představovat vědecky zdůvodněné standardizované postupy s poměrně jednoduchou realizací a se srozumitelným popisem bez velkých časových, finančních, prostorových a materiálních nároků. U dětí do 10 let je důležité zaměřit se na techniku provádění vybraných testů a nezdůrazňovat úroveň výkonnosti.

18 C) Vztahové hodnocení tělesné zdatnosti a pohybové aktivity Pohybová aktivita Ano Ne Tělesná zdatnost Ano Ne Blahopřejeme ke splnění cílových kondičních zón. Nezapomeň pokračovat v provádění pravidelné pohybové aktivity, která tě udržuje v dostatečné tělesné kondici. Přestože tvé výkony nejsou v cílových kondičních zónách, blahopřejeme k dostatečné úrovni pohybové aktivity. Pokračuj a výkony se zlepší. Blahopřejeme ke splnění cílových kondičních zón. Pro udržení tělesné zdatnosti je nezbytné zvýšit úroveň pravidelné pohybové aktivity. Tvé výkony nejsou v cílových kondičních zónách. Je nezbytné zvýšit úroveň pohybové aktivity ke zlepšení tělesné zdatnosti a zdraví. Vysvětlivky: ano/ne splnění/nesplnění cílové zóny.

19 D) Pozitivní zpětná vazba Interpretace výkonů v testech tělesné zdatnosti musí vést k radostné a pozitivní zkušenosti. Propracovaná, objektivní a pozitivně laděná individuální zpětná zpráva dětem, učitelům a rodičům musí směřovat k další pohybové aktivitě dětí. Principy umožňující participaci a úspěch všech dětí jsou základním východiskem pro správné hodnocení tělesné zdatnosti. Jedinci nemají být porovnáváni mezi sebou, ale s kriteriálně vztaženými standardy charakterizujícími úroveň dobrého zdravotního stavu.

20 E) Prioritou sebehodnocení jedince Současné testové baterie mohou být použity pro individuální sebehodnocení, testování maximálních výkonů, institucionální testování, zpětnou zprávu rodičům a dlouhodobé testování. Základním použitím je však individuální sebehodnocení tělesné zdatnosti a pohybové aktivity bez speciálního týmu examinátorů.

21 F) Kriteriálně vztažené standardy V rámci řady testových baterií jsou v jednotlivých položkách stanoveny dva standardy, které tvoří hranice tzv. cílové zóny zdravotně orientované zdatnosti. Výsledky, které jsou horší než cílová zóna, jsou zařazeny do kategorie výkonů vyžadujících zlepšení hodnot: Zóna výsledků vyžadujících zlepšení Cílová zdravotně orientovaná zóna Dobrý výsledek Lepší výsledek Zóna výborných výsledků 23 a méně přeběhů 24 až 51 přeběhů 52 a více přeběhů Obr.: Příklad hodnocení výkonů ve vytrvalostním člunkovém běhu u 15letých dívek

22 Porovnání výsledků libereckého souboru a kalifornské populace ve věku 13 a 15 let Složky tělesné zdatnosti Liberecký soubor 13 let (n = 263) % v zóně 1 % v zóně 2 a 3 15 let (n = 221) % v zóně 1 % v zóně 2 a 3 Kalifornská populace % v zóně 1 13 let 15 let % v zóně 2 a 3 % v zóně 1 % v zóně 2 a 3 Aerobní kapacita Tělesné složení Síla a vytrvalost břišních svalů Síla a flexibilita extenzorů trupu Síla a vytrvalost horní části trupu Flexibilita

23 Vybrané testové baterie použitelné ve školní praxi Testový systém EUROFIT: pro děti školního věku obsahuje 9 motorických testů a základní somatická měření. Na Slovensku se používá také v redukované podobě obsahující pouze 5 motorických testů. Testová baterie UNIFITTEST (6-60): pro děti ve věku 6-14 let obsahuje 4 motorické testy a základní somatická měření. Odznak všestrannosti olympijských vítězů (OVOV): pro děti od 7 let obsahuje 12 disciplín (z toho 2x alternativní testy) Testová baterie FITNESSGRAM: obsahuje testové položky rozdělené podle aspektů zdravotně orientované zdatnosti do 3 skupin: aerobní kapacita; tělesné složení; svalová síla, vytrvalost a flexibilita. Uvedené komponenty tělesné zdatnosti byly identifikovány jako významné z hlediska jejich vztahu k celkovému zdraví a optimálním funkcím organismu.

24 EUROFIT Testový systém EUROFIT obsahuje pro děti školního věku 9 motorických testů a základní somatická měření: Test rovnováhy pod názvem plameňák Talířový tapping Předklon s dosahováním v sedu Skok do dálky z místa Ruční dynamometrie Leh-sed opakovaně po dobu 30 s Výdrž ve shybu Člunkový běh 10 x 5 m Vytrvalostní člunkový běh nebo vyšetření W 170 na bicyklovém ergometru Tělesná výška a hmotnost Index tělesné hmotnosti BMI Tloušťka 5 kožních řas

25 UNIFITTEST Testová baterie UNIFITTEST obsahuje pro děti ve věku 6-14 let čtyři motorické testy a základní somatická měření: Skok daleký z místa Leh-sed opakovaně po dobu 1 min Člunkový běh 4 x 10 m Vytrvalostní člunkový běh na 20 m nebo Běh po dobu 12 min Tělesná výška a hmotnost Index tělesné hmotnosti BMI Tloušťka 3 kožních řas

26 ODZNAK VŠESTRANNOSTI OLYMPIJSKÝCH VÍTĚZŮ (OVOV) diamantový, zlatý, stříbrný, bronzový O získání OVOV se může ucházet každý zájemce ve věku od 7 let do pokročilé dospělosti, hodnocení podle bodovacích tabulek. Obsah OVOV (12 disciplín): běh na 60 m, skok do dálky z rozběhu, hod míčkem 150 g, běh 1000 m dribling s basketbalovým míčem kolem dvou met plavání volným způsobem skákání přes švihadlo hod 2kg medicinbalem obouruč přes hlavu vzad, trojskok snožmo z místa. opakované shyby na šikmé lavičce, opakované kliky, opakované leh-sedy Pro získání OVOV je nutné udělat DESET disciplín dvě mají alternativu: plavání nebo skákání přes švihadlo; běh na 1000 m nebo dribling s basketbalovým míčem kolem dvou met.

27 FITNESSGRAM složení testové baterie ZOZ Vysvětlivky: * povinný nebo preferovaný test. Upraveno podle Cooper Institute (2004).

28 FITNESSGRAM provedení testů Obr.: Provedení testu hrudní předklony v lehu pokrčmo (Curl-Up)

29 FITNESSGRAM provedení testů Obr.: Provedení testu záklon v lehu na břiše (Trunk Lift)

30 FITNESSGRAM provedení testů Obr.: Provedení testu 90 kliky (90 Push-Up)

31 FITNESSGRAM provedení testů Obr.: Provedení testu předklon v sedu pokrčmo jednonož (Back-Saver Sit and Reach)

32 Závěr V posledních dvaceti letech zaznamenala koncepce hodnocení tělesné zdatnosti značný posun od výkonnostně ke zdravotně orientovaným kritériím, k vzájemnému hodnocení s pohybovou aktivitou, k redukci položek v testových bateriích, ke kriteriálně vztaženým standardům, k sebehodnocení jedince a k zařazení do komplexního tělovýchovného programu. Na základě výše uvedených poznatků je potřebné sestavení komplexní testové baterie k hodnocení jak zdravotně orientované tak výkonnostně orientované tělesné zdatnosti českých dětí školního věku (ve výkonnostních aspektech vycházející z testových položek UNIFITTESTU a ve zdravotně orientovaných včetně vztahového hodnocení vycházející z testové baterie FITNESSGRAM).

33 Děkuji Vám za pozornost.

VYUŽITÍ A SROVNÁNÍ TESTOVÝCH BATERIÍ PŘI ZKOUMÁNÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI ŽÁKŮ NA 1. STUPNI ZŠ

VYUŽITÍ A SROVNÁNÍ TESTOVÝCH BATERIÍ PŘI ZKOUMÁNÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI ŽÁKŮ NA 1. STUPNI ZŠ 2. konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, Brno 2006 VYUŽITÍ A SROVNÁNÍ TESTOVÝCH BATERIÍ PŘI ZKOUMÁNÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI ŽÁKŮ NA 1. STUPNI ZŠ Jaroslav VRBAS Souhrn: Během posledních let se mění, přístup

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

PRVOTNÍ MĚŘENÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI A SPRÁVNÉHO DRŽENÍ TĚLA ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZŠ

PRVOTNÍ MĚŘENÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI A SPRÁVNÉHO DRŽENÍ TĚLA ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZŠ School and Health 21, 3/2008, Praxe současné školy a výchova ke zdraví PRVOTNÍ MĚŘENÍ ZDRAVOTNĚ ORIENTOVANÉ ZDATNOSTI A SPRÁVNÉHO DRŽENÍ TĚLA ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZŠ Jaroslav VRBAS Souhrn: Cílem příspěvku je

Více

Tabulka výsledků chlapců 7. ročníku s klasickým rozsahem výukou

Tabulka výsledků chlapců 7. ročníku s klasickým rozsahem výukou SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: Příloha č. 8: Příloha č. 9: Žádost o vyjádření etické komise Informovaný souhlas Tabulka

Více

Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu. Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno

Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu. Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno Longitudinální studie diagnostiky úrovně výkonnostních předpokladů v tenisu Doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr., FSpS MU Brno (Schönborn, 2008) Struktura herního výkonu v tenisu Analýzy časových, prostorových,

Více

Bc. Jaroslav Kubricht.

Bc. Jaroslav Kubricht. Bc. Jaroslav Kubricht jaroslavkubricht@gmail.com Otazníky zdraví možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže Z celkového počtu 538 žáků základních škol absolvovalo všechny testy tělesné zdatnosti

Více

Sportovní projekt pro školy

Sportovní projekt pro školy Sportovní projekt pro školy Cíle projektu Hlavní cíl: Rozhýbat co nejvíce dětí Sekundární cíle: Doporučit dětem sport, pro který mají talent (pokud ho vyzkouší a půjde jim, měl by je i bavit a déle u něj

Více

Otazníky zdraví. možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže. Projekt OPVK, výzva 53

Otazníky zdraví. možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže. Projekt OPVK, výzva 53 + Otazníky zdraví možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže Projekt OPVK, výzva 53 + Měření fyzické zdatnosti - teorie, historie v ČR PhDr. Martin Musálek, Ph.D. Fakulta tělesné výchovy a

Více

Povinný předmět (verze 2013)

Povinný předmět (verze 2013) Povinný předmět (verze 2013) Název kurzu: Rozvoj pohybových schopností Počet kb.: 2 Identifikační kód: KTV/6219 KTV/0397 KTV/6137 Hodinová dotace: 1/1, KS 3hod. Semestr: letni Forma výuky: semestrální

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy

Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy 10 Seznam příloh Příloha č. 1: Souhlas etické komise UK FTVS Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy Příloha č. 3: Výsledky jednotlivých probandů a množství jejich pohyb. aktivit

Více

TESTOVÉ BATERIE KOPENCOVÁ, MAZÚR, WOJNAR, VAJČNEROVÁ

TESTOVÉ BATERIE KOPENCOVÁ, MAZÚR, WOJNAR, VAJČNEROVÁ TESTOVÉ BATERIE KOPENCOVÁ, MAZÚR, WOJNAR, VAJČNEROVÁ Co jsou testové baterie?? - seskupení více testů (minimálně 2), které jsou společně standardizované - výsledky se kombinují a v konečném souhrnu vytvářejí

Více

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1., 2., 3., (1. období) Žák spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti zvládá

Více

Výskyt nadváhy a obezity

Výskyt nadváhy a obezity Výskyt nadváhy a obezity u českých dětíd MUDr. Hana Cabrnochová Předsedkyně OSPDL ČLS JEP 19.4.2006 1 Nová reprezentativní data Studie Životní styl a obezita 2005 Výzkum proběhl koncem roku 2005 Reprezentativní

Více

TESTOVÉ BATERIE ADRIANA MATULÍKOVÁ MARTIN HOLOMEK

TESTOVÉ BATERIE ADRIANA MATULÍKOVÁ MARTIN HOLOMEK TESTOVÉ BATERIE ADRIANA MATULÍKOVÁ MARTIN HOLOMEK seskupení vícerých testů standardizované výsledky se vzájemně kombinují (skóre baterie) AAHPERD FITNESSGRAM FLEISHMAN DENISIUK MĚKOTA PÁVEK OZERECKÉHO

Více

Výsledky vybraných motorických testů všeobecné tělesné zdatnosti 18. a

Výsledky vybraných motorických testů všeobecné tělesné zdatnosti 18. a Výsledky vybraných motorických testů všeobecné tělesné zdatnosti 18. a 19.11.2010 Testy: 1. odrazem snožmo (cm) - testuje schopnost výbušné síly svalstva dolních končetin 2. mezi medicinbaly (min) - měří

Více

SLEDOVÁNÍ VÝKONNOSTI SPORTOVCŮ, TESTY VÝKONNOSTI ÚBD SLČR

SLEDOVÁNÍ VÝKONNOSTI SPORTOVCŮ, TESTY VÝKONNOSTI ÚBD SLČR SLEDOVÁNÍ VÝKONNOSTI SPORTOVCŮ, TESTY VÝKONNOSTI ÚBD SLČR 1. Zařazenými sportovci se rozumí sportovci zařazení do RD muži, RD ženy, RDJ, OHN a SCM i SPS sportovci. 2. V celém průběhu RTC (ročního tréninkového

Více

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů.

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. METODIKA TESTŮ Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. Pořadí testů: SCM: 1. den: 1. Klidová srdeční frekvence 2. V předklon 3. Dotyk prstů za zády 4. Člunkový běh 4x10m 5. Kliky 6.

Více

Vážení a měření nemocných

Vážení a měření nemocných Vážení a měření nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Bc. Zouharová Klára Měření výšky těla, tělesné hmotnosti Růst zvětšování

Více

Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie)

Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie) Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie) Antropometrie je jedna ze základních výzkumných metod antropologie, tedy věda o člověku, jeho vývoji v čase, prostore, kultuře apod. Antropometrie je systém

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET TĚLESNÉ VÝCHOVY

Více

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika TESTOVÉ BATERIE Seskupení více testů jsou společně standardizované

Více

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. Geriatrická péče o seniory - zařízení a služby pro seniory. Paliativní péče v České republice. Prevence zubního kazu v regionu. Systém zdravotnictví ve vybrané zemi - srovnání

Více

Sportvital Diagnostický program pro děti d

Sportvital Diagnostický program pro děti d Sportvital Diagnostický program pro děti d a mládež Doc. MUDr. Libor Vítek, PhD,, MBA Mgr. Jan Taussig Proč diagnostika dětí? Zejména pro narůstající výskyt obezity nejen dospělé, ale i dětské populace

Více

Technická univerzita v Liberci FAKULTA PŘÍRODOVĚDNĚ-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÁ

Technická univerzita v Liberci FAKULTA PŘÍRODOVĚDNĚ-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÁ Technická univerzita v Liberci FAKULTA PŘÍRODOVĚDNĚ-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÁ Katedra: Katedra tělesné výchovy Studijní program: B7401 Tělesná výchova a sport Studijní obory: Tělesná výchova se zaměřením

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA. Vztah mezi obezitou a ukazateli zdravotně orientované zdatnosti žáků 1. stupně ZŠ.

MASARYKOVA UNIVERZITA. Vztah mezi obezitou a ukazateli zdravotně orientované zdatnosti žáků 1. stupně ZŠ. MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra tělesné výchovy Vztah mezi obezitou a ukazateli zdravotně orientované zdatnosti žáků 1. stupně ZŠ. (dle testové baterie Fitnessgram) Diplomová práce Brno

Více

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Coach team Přednášející Mgr.Magdalena Kramlová - fyzická aktivita je jedním ze 4 základních atributů života ZÁKLADNÍ TYPY FYZICKÉ AKTIVITY: 1. Sport masový,

Více

POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA

POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA POHYB JAKO PROSTŘEDEK ZÁBAVY A KULTIVACE ČLOVĚKA Václav Bunc UK FTVS Praha Tělo nechť každodenní své hýbání má (J. A. Komenský) Zdraví není všechno, ale bez zdraví je vše ničím (A. Schopenhauer) Pohyb

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Tělesná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy II. stupeň KAPITOLA 25. - TĚLESNÁ

Více

Fyzické testy žactva v orientačním běhu

Fyzické testy žactva v orientačním běhu Fyzické testy žactva v orientačním běhu Bc. Marcela Kubíčková 1. Úvod Součástí společné přípravy talentovaného žactva východočeské oblasti jsou každoroční motorické testy, které jsou prováděny za účelem

Více

mnohaletého tréninkového procesu

mnohaletého tréninkového procesu 9. Posouzení vlivu sportovní přípravy z hlediska mnohaletého tréninkového procesu 9.1. ÚVOD Sportovní příprava dětí je často charakterizována snahou po všestranné přípravě, která zajistí potřebnou úroveň

Více

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE Mgr. Lukáš Rubín, Ph.D. 1. 10. 2018 Obecná i tělesná kultura a tělesný pohyb Obsah přednášky 1) Základní terminologie 2) Obecná kultura a její roviny 3) Tělesná kultura a její formy

Více

ŠVP Sport Základní škola Dělnická Stránka 2

ŠVP Sport Základní škola Dělnická Stránka 2 Obsah: 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY A ŠVP... 4 2.1 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1.1 Zaměření školy... 4 2.1.2 Sportovní vybavení školy... 4 2.1.3 Žáci sportovních tříd... 4 2.1.4

Více

- 219 - 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA. 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

- 219 - 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA. 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Pohybová výchova vychází ze vzdělávacího obsahu oboru Tělesná výchova. Hlavním cílem vyučovacího předmětu je vyjádření

Více

Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách

Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití pohybových aktivit ve vodě ve Zdravotní tělesné výchově na základních školách Jitka Pokorná, Gabriela Břečková Uveřejněno: POKORNÁ, J.,

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4, 1V5 dodržuje přesně povely učitele a rychle reaguje na jeho pokyny a gesta umí se bez pomoci převléct

Více

UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL

UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL Alena Vaculíková; Ludmila Miklánková Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury, Katedra aplikovaných pohybových aktivit

Více

Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha

Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha Pohybová gramotnost a kvalitativní diagnostika pohybu. Václav Bunc FTVS UK Praha Množství PA (hod.týden) Množství realizovaných pohybových aktivit u chlapců a děvčat za týden 10 1996 8 Chlapci mladší než

Více

ODZNAK VŠESTRANNOSTI OLYMPIJSKÝCH VÍTÉZŮ zkráceně OVOV Pokyny pro rozhodčí jednotlivých disciplín OVOV

ODZNAK VŠESTRANNOSTI OLYMPIJSKÝCH VÍTÉZŮ zkráceně OVOV Pokyny pro rozhodčí jednotlivých disciplín OVOV ODZNAK VŠESTRANNOSTI OLYMPIJSKÝCH VÍTÉZŮ zkráceně OVOV Pokyny pro rozhodčí jednotlivých disciplín OVOV Úvod Robert Změlík a Roman Šebrle, olympijští vítězové v desetiboji, královské atletické disciplíně,

Více

I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa

I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa Ze stoje úzce rozkročného těsně před odrazovou čarou testovaná osoba provede skok vpřed odrazem snožmo se snahou skočit co nejdále.

Více

AKTUÁLNÍ MOŽNOSTI HODNOCENÍ TĚLESNÉ ZDATNOSTI U JEDINCŮ ŠKOLNÍHO VĚKU* CURRENT OPTIONS OF THE PHYSICAL FITNESS ASSESSMENT IN SCHOOL-AGED CHILDREN

AKTUÁLNÍ MOŽNOSTI HODNOCENÍ TĚLESNÉ ZDATNOSTI U JEDINCŮ ŠKOLNÍHO VĚKU* CURRENT OPTIONS OF THE PHYSICAL FITNESS ASSESSMENT IN SCHOOL-AGED CHILDREN Česká kinantropologie 2014, vol. 18, no. 1, p. 11 22 AKTUÁLNÍ MOŽNOSTI HODNOCENÍ TĚLESNÉ ZDATNOSTI U JEDINCŮ ŠKOLNÍHO VĚKU* CURRENT OPTIONS OF THE PHYSICAL FITNESS ASSESSMENT IN SCHOOL-AGED CHILDREN LUKÁŠ

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Radim Jebavý Petr Doubravský. Grada Publishing

Radim Jebavý Petr Doubravský. Grada Publishing Radim Jebavý Petr Doubravský Posilování s medicinbaly Grada Publishing Autoři děkují Daně Jebavé, Marku Bublíkovi, Miroslavu Jebavému, Bohumíru Zoubkovi, Pavlu Procházkovi a Lukáši Teplému za zvládnutí

Více

Edukant jako subjekt i objekt edukace

Edukant jako subjekt i objekt edukace Edukant jako subjekt i objekt edukace Bc. Jana Kouřilová (učo: 360313) Tělo je nástroj, jehož lidé užívají, ať dělají cokoliv, a je velmi důležité, aby tento nástroj byl dokonale připravený, ať už ho bude

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

RANKING REPREZENTACE ČSKe

RANKING REPREZENTACE ČSKe RANKING REPREZENTACE ČSKe CÍL: 1. Srozumitelnější systém pro závodníky i trenéry 2. Spravedlivý a všestranný výběr závodníků podložený skutečnou prací a výsledky, opírající se o celoroční práci, vedoucí

Více

Výzkumná zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků v Chrudimi

Výzkumná zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků v Chrudimi Výzkumná zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků v i HBSC 15 Výzkumná zpráva vznikla na základě smluvního výzkumu uskutečněného v roce 14 v souladu s metodikou mezinárodního projektu Health Behaviour

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. období 4. 5. ročník Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v oblasti směřuje k: poznávání zdraví jako nejdůležitější

Více

Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení

Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení Předmluva Inkluzívní hodnocení je přístup k hodnocení v podmínkách vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu, jehož koncepce i praxe sledují cíl podpořit do nejvyšší

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU ADEKVÁTNÍ VÝŽIVA ZDRAVÉHO DÍTĚTE MUSÍ ZAJIŠŤOVAT Optimální tělesný růst Optimální vývoj psychických

Více

VZTAH SOMATICKÝCH PARAMETRŮ A MOTORICKÉ VÝKONNOSTI U 10 12LETÝCH JEDINCŮ*

VZTAH SOMATICKÝCH PARAMETRŮ A MOTORICKÉ VÝKONNOSTI U 10 12LETÝCH JEDINCŮ* Česká kinantropologie 2012, Vol. 16, no. 2, p. 106 118 VZTAH SOMATICKÝCH PARAMETRŮ A MOTORICKÉ VÝKONNOSTI U 10 12LETÝCH JEDINCŮ* THE RELATIONSHIP BETWEEN SOMATIC PARAMETERS AND MOTOR PERFORMANCE IN CHILDREN

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA 4.12.2013 Úřední věstník Evropské unie C 354/1 I (Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA DOPORUČENÍ RADY ze dne 26. listopadu 2013 o podpoře zdraví upevňující tělesné aktivity ve všech odvětvích

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Václav Bunc a Marie Skalská UK FTVS Praha Obezita nebo nadváha je jedním ze základních problémů současnosti. Je komplikací jak v rozvojových tak

Více

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Dodatek č. 15 - Výuka plavání jako součástí vzdělávání v základní škole, platnost od 1. 9. 2017 5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 5.8.2 Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ

Více

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm)

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm) PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ Skok daleký z místa odrazem snožmo (T1) Tento test se provádí na rovné, pevné ploše (zajištěné před posouváním), jako pomůcka je zapotřebí měřící pásmo. Testovaná

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA TĚLESNÉ A SPORTOVNÍ VÝCHOVY VZTAH MEZI ŽIVOTNÍM STYLEM A ÚROVNÍ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ DĚTÍ STARŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jiří Straka

Více

Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér

Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér Zaměření: Instalatér Obsah Základní údaje Identifikační údaje oboru Název ŠVP 36-52-H/01 Instalatér Motivační název 36-52-H/01 Instalatér Platnost od 1.

Více

Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová. Dítětem v karlovarské hokejové přípravce

Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová. Dítětem v karlovarské hokejové přípravce Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová Dítětem v karlovarské hokejové přípravce ovlivňovat malé dítě je jako vtiskovat stopy do vyhlazeného písku Každý člověk prochází určitými stadii vývoje, postupně dozrává

Více

ČLOVĚK A ZDRAVÍ. Charakteristika vzdělávací oblasti VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika oboru. Člověk a zdraví

ČLOVĚK A ZDRAVÍ. Charakteristika vzdělávací oblasti VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika oboru. Člověk a zdraví ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Zdraví člověka je chápáno jako vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno a ovlivňováno mnoha aspekty, jako je styl života, zdravotně

Více

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory:

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory: Kondiční příprava (dříve tělesná) nebo-li kondiční trénink je zaměřen na vyvolání adaptačních změn v organismu sportovce a to především na rozvoj pohybových schopností (PSch). Rozvoj PSch je determinován

Více

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení PaedDr. Libuše Smolíková, Ph.D. Klinika rehabilitace Univerzita Karlova Praha, 2.LF a FN Motol libuse.smolikova@lfmotol.cuni.cz Kondiční cvičení - dechová

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Tělesná výchova - 6. a 7. ročník Uplatňuje vhodné a bezpečné chování i v méně známém prostředí sportovišť, přírody, silničního provozu, předvídá možná nebezpečí úrazu a přizpůsobí jim svou činnost organizace

Více

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Asociace školních sportovních klubů České republiky P R O P O Z I C E krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ chlapci Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Pohár AŠSK ČR Silový víceboj SŠ chlapci strana

Více

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005 4.4 Školství Vzdělání je nezbytnou součástí budoucího kvalitního života každého člověka. Jedním z obecných cílů vzdělávání jako veřejné služby je rozvíjet osobnost každého jednotlivce, a to především ve

Více

TESTOVÁ BATERIE PRO TRÉNINKOVÁ STŘEDISKA MLÁDEŽE. Český tenisový svaz. Zpracoval. Fakulta tělesné kultury UP Olomouc

TESTOVÁ BATERIE PRO TRÉNINKOVÁ STŘEDISKA MLÁDEŽE. Český tenisový svaz. Zpracoval. Fakulta tělesné kultury UP Olomouc TESTOVÁ BATERIE TENDIAG2 PRO TRÉNINKOVÁ STŘEDISKA MLÁDEŽE Verze z 30.10.2004 Český tenisový svaz Zpracoval D rr. RND rr. JJ ii řř íí Zháně ll Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Metodická komise Českého

Více

akrobacie - kotoul vpřed a vzad ve vazbách - stoj na rukou s dopomocí - skoky prosté s použitím trampolínky - roznožka přes kozu na šíř

akrobacie - kotoul vpřed a vzad ve vazbách - stoj na rukou s dopomocí - skoky prosté s použitím trampolínky - roznožka přes kozu na šíř VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. 6. Očekávané výstupy Komp e t e n c e Učivo Mezipředmětové vztahy Poznámky umí si osvojit nové pohybové dovednosti

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Studijní obor kinantropologie Význam Boscova testu při určení zdravotně orientované zdatnosti adolescentů The relevance of Bosco test for determination

Více

METODICKÉ POKYNY PRO TRENÉRY HC ČESKÁ LÍPA

METODICKÉ POKYNY PRO TRENÉRY HC ČESKÁ LÍPA METODICKÉ POKYNY PRO TRENÉRY HC ČESKÁ LÍPA Pro sezóny 2014-2015,2015-2016 Cíle a úkoly práce s mládeží Cílem dlouholeté práce s mládeží je zajistit, aby došlo k optimálnímu osobnostnímu a sportovnímu rozvoji

Více

IKS-ZÁKLADY SPORTOVNÍHO TRÉNINKU

IKS-ZÁKLADY SPORTOVNÍHO TRÉNINKU IKS-ZÁKLADY SPORTOVNÍHO TRÉNINKU Sporotvní trénink Tréninkem rozumíme proces, který se zaměřuje na osvojování a zdokonalování určité dovednosti a na rozvoj schopností. Pojem trénink se využívá nejen v

Více

KONCEPČNÍ ZÁMĚRY a PLÁN PRÁCE

KONCEPČNÍ ZÁMĚRY a PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA OSLAVANY, okres Brno-venkov, Hlavní 43, 664 12 OSLAVANY KONCEPČNÍ ZÁMĚRY a PLÁN PRÁCE školní rok 2014/2015 I. Koncepční záměry a hlavní úkoly A. na období let 2014 2016 Střednědobé výchovně

Více

Vztah růstového a proporcionálního věku k motorické výkonnosti dětí prepubescentního věku

Vztah růstového a proporcionálního věku k motorické výkonnosti dětí prepubescentního věku Technická univerzita v Liberci FAKULTA PEDAGOGICKÁ Katedra: Studijní program: Kombinace: Tělesné výchovy Učitelství pro 2. stupeň ZŠ Tělesná výchova Zeměpis Vztah růstového a proporcionálního věku k motorické

Více

OBEZITA. Obezita popis onemocnění a její příčiny. Příčiny obezity

OBEZITA. Obezita popis onemocnění a její příčiny. Příčiny obezity OBEZITA Obezita se stává celosvětovým problémem. Neustále přibývá těch, kteří mají problémy s tělesnou váhou, a to i mezi mladými lidmi i dětmi. Podstatným rizikem jsou další komplikace spojené s obezitou.

Více

Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže

Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže Kondiční předpoklady možnosti ovlivnění u mládeže V.Bunc UK FTVS Praha Co je možné prohlásit za problematické u mládeže Nízká schopnost realizace herních dovedností ve vysoké intenzitě. Řešení situace

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 417 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014 a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok

Více

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) ŠVP (sekunda chlapci) hodinová dotace: 9 (3 hodiny týdně) Výchova

Více

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika

1.2 Motorické testy - obecná charakteristika 1.2 Motorické testy - obecná charakteristika Test používáme ve významu zkouška. Jedná se o vědecky podloženou zkoušku, jejímž cílem je dosáhnout kvantitativního výsledku. Testování znamená: 1. Provedení

Více

POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ

POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ KLIKY Provedení: TO začíná v lehu na břiše, paže na šířku ramen, ruce pod rameny. TO provádí vzpor ležmo klik ležmo plynule bez přestávky. V kliku ležmo je

Více

Tělesná výchova v 5. ročníku

Tělesná výchova v 5. ročníku Tělesná výchova v 5. ročníku září říjen Činnosti ovlivňující zdraví Užívá vhodné oblečení a obuv podle druhu pohybových aktivit. Dodržuje pokyny učitele směřující k hygieně při tělesné výchově. Uplatňuje

Více

Bariatrická chirurgie:

Bariatrická chirurgie: Press kit Bariatrická chirurgie: Moderní řešení morbidní obezity 1 Bariatrická chirurgie: Pomocník v boji s obezitou Bariatrická chirurgie rozhodně nepatří k nejznámějším lékařským pojmům. Pojem bariatrická

Více

Onemocnění kostry související s výživou

Onemocnění kostry související s výživou Onemocnění kostry související s výživou Každý majitel či chovatel se jednoho dne stane opatrovníkem malého štěněte. Bude záviset z velké části jen a jen na něm, jak bude nový člen jeho domáctnosti prospívat

Více

MOTORICKÁ VÝKONNOST CHLAPCŮ FOTBALOVÝCH TŘÍD

MOTORICKÁ VÝKONNOST CHLAPCŮ FOTBALOVÝCH TŘÍD MOTORICKÁ VÝKONNOST CHLAPCŮ FOTBALOVÝCH TŘÍD Bakalářská práce Studijní program: Studijní obory: Autor práce: Vedoucí práce: B7401 Tělesná výchova a sport 7401R014 Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání

Více

T E S TO VÁ N Í = Z KO U Š K A. Testování v kolektivních sportech F OT B A L

T E S TO VÁ N Í = Z KO U Š K A. Testování v kolektivních sportech F OT B A L T E S TO VÁ N Í = Z KO U Š K A Testování v kolektivních sportech F OT B A L Jak testovat fyzické schopnosti Subjektivní hodnocení výkonu hráče/hráčky F OT B A LU Jak změřit trénovanost Co trénovat Jak

Více

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky MUDr. Růžena Kubínová ředitelka monitoringu Odbor hygieny životního prostředí Státní zdravotní ústav Zdravotní stav české populace Očekávaná délka

Více

Životnístyl a zdraví - konference Efektivnístrategie

Životnístyl a zdraví - konference Efektivnístrategie Životnístyl a zdraví - konference Efektivnístrategie podpory zdraví II. 12. června 2014 1 Ing. Bc. Petra Dvořáková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská7, 118 1 12, Praha 1 www.msmt.cz/mladez

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Praha, 2007 1 Obsah: 1. PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE V ROCE 2007 3 1.1 Úvod 3 1.2 Souvislosti a

Více

Kateřina Vaníková, Zdeněk Havel

Kateřina Vaníková, Zdeněk Havel STUDIA SPORTIVA 2014 / č. 2 Vliv somatických faktorů na výkonnost studentek Fyzioterapie FZS UJEP v Ústí n. L. Influence of physical factors on performance of the students of Physiotherapy at J. E. Purkyně

Více

Kritéria přijímacího řízení pro střední školu

Kritéria přijímacího řízení pro střední školu Kritéria přijímacího řízení pro střední školu 1. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2013/2014 Ve školním roce 2013/2014 plánuje ředitel Střední odborné školy pedagogické, gymnázia a vyšší odborné školy

Více

PaedDr. Jitka Vinduškov katedra atletiky, UK FTVS Praha Červen 2008

PaedDr. Jitka Vinduškov katedra atletiky, UK FTVS Praha Červen 2008 Trénink a závodz vodění ve vícebojíchch PaedDr. Jitka Vinduškov ková, CSc. katedra atletiky, UK FTVS Praha Červen 2008 Cíle a úkoly Cílem vícebojav cebojařského tréninku je je dosažen ení nejlepší šího

Více

1 v pozici passé 360, 720. 2 spirálový obrat na jedné noze 360. v pozici passé (skrčení přednožmo poníž), hrudní předklon. 4 zanožení poníž 360, 720

1 v pozici passé 360, 720. 2 spirálový obrat na jedné noze 360. v pozici passé (skrčení přednožmo poníž), hrudní předklon. 4 zanožení poníž 360, 720 Seznam prvků pro KPMG a společné skladby B Obraty 1 v pozici passé, 720 2 spirálový obrat na jedné noze v pozici passé (skrčení přednožmo poníž), hrudní předklon 4 zanožení poníž, 720 5 zanožení poníž

Více

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta zdravotnických studií

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta zdravotnických studií Porovnání tělesné zdatnosti jako úrazové prevence u studentek oborů Fyzioterapie a Ergoterapie a obecné populace Comparison of physical fitness as injury prevention in students of the study programmes

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA TĚLESNÉ A SPORTOVNÍ VÝCHOVY VYUŽITÍ KRUHOVÉHO PROVOZU VE VÝUCE TĚLESNÉ VÝCHOVY NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL DIPLOMOVÁ PRÁCE DANA ŠUBRTOVÁ Učitelství

Více

Závěrečná práce Trenér II. Třídy Kristýna Judasová 28. 7. 2012. Faktory ovlivňující sportovní výkon

Závěrečná práce Trenér II. Třídy Kristýna Judasová 28. 7. 2012. Faktory ovlivňující sportovní výkon Závěrečná práce Trenér II. Třídy Kristýna Judasová 28. 7. 2012 Faktory ovlivňující sportovní výkon Vytváření nového sportovce znamená aplikovat na sport vše, co víme o lidském potenciálu. (Marie Dalloway)

Více

Studie Zdraví dětí MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie Zdraví dětí MUDr. Kristýna Žejglicová Studie Zdraví dětí 2016 MUDr. Kristýna Žejglicová Obezita onemocnění charakterizované patologickým hromaděním tukové tkáně v těle, které mění fyziologické poměry v organismu je jedním z nejzávažnějších

Více